«Τρέχουσες Τεχνολογίες Ηλεκτρικών Οχημάτων και Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Τρέχουσες Τεχνολογίες Ηλεκτρικών Οχημάτων και Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα»"

Transcript

1 «Τρέχουσες Τεχνολογίες Ηλεκτρικών Οχημάτων και Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε. Πρόεδρος ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. Ελληνικό Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

2 Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της ηλεκτροκίνησης (Πηγή: «Global EV Outlook», CLEAN ENERGY MINISTERIAL, Electric Vehicles Initiative, I.E.A., 2013)

3 1899 «Le Jamais Contente» ημερομηνία τοποθεσία οδηγός όχημα ισχύς ταχύτητα (km/h) Acheres Yvelines, Γαλλία Gaston de Chasseloup- Laubat, Γαλλία Jeantaud Duc ηλεκτρισμός 63, Acheres Yvelines, Γαλλία Gaston de Chasseloup- Laubat, Γαλλία Jeantaud Duc ηλεκτρισμός 105, Acheres Yvelines, Γαλλία Camille Jenatzy, Βέλγιο La Jamais Contente ηλεκτρισμός 66, Nice, France Promenade des Anglais Leon Serpollet, Γαλλία Gardner Serpollet Oeuf de Pagues (Easter Egg) ατμός 120, Albis-St. Arnoult, France William K. Vanderbilt, ΗΠΑ Mors εσωτερική καύση 122,44

4 Σήμερα: ανάγκη, μόδα ή marketing; Ανάγκη: για βελτίωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος και ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής με μείωση των εκπομπών μέσω καθαρών μεταφορών 40% των αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από τις μεταφορές. Μόδα: οι νόμοι της αγοράς οδηγούν και σε ιδιαιτερότητες. Μarketing: άμεση συνέπεια, αφού είναι κάτι νέο, ελκυστικό και δημιουργεί μια νέα αγορά. Κυριαρχεί η ανάγκη για τη βελτίωση του περιβάλλοντος

5 Κλιματική αλλαγή -1

6 Κλιματική αλλαγή -2

7 Κλιματική αλλαγή -3

8 Αλλά ποια είναι «ηλεκτρικά οχήματα»; Στον γενικό όρο εντάσσονται τα μεταφορικά μέσα σταθερής τροχιάς (τρένα, μετρό), τα συνδεδεμένα οχήματα (τρόλεϊ) και τα οχήματα με πλήρη ελευθερία κίνησης. Διεθνώς, όταν λέμε «ηλεκτροκίνηση» και «ηλεκτρικά αυτοκίνητα», αναφερόμαστε στην τρίτη κατηγορία οχημάτων. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/94/ΕΕ της 22ας Οκτωβρίου 2014, στο άρθρο 2 ορίζει ότι: «ηλεκτρικό όχημα» είναι κάθε μηχανοκίνητο όχημα εξοπλισμένο με σύστημα μετάδοσης της κίνησης το οποίο περιέχει τουλάχιστον μία μη περιφερειακή ηλεκτρική μηχανή ως μετατροπέα ενέργειας με ηλεκτρικό επαναφορτιζόμενο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο μπορεί να επαναφορτίζεται εξωτερικά.

9 Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εντάσσονται: άμεσα: τα επαναφορτιζόμενα από το δίκτυο υβριδικά αυτοκίνητα (P.H.E.V. plug-in hybrid electric vehicles), τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με συσσωρευτές που επαναφορτίζονται από το δίκτυο (B.E.V. battery electric vehicles), και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με συσσωρευτές και ηλεκτροπαραγωγική μονάδα (E.R.E.V. extended range electric vehicles) ενώ αργότερα, και όταν βγουν στην αγορά: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου (F.C.E.V. fuel cells electric vehicles) Στην Ελλάδα, το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. προωθούσε την κατηγοριοποίηση αυτή για περισσότερα από τρία χρόνια, με επισκέψεις, παρουσιάσεις και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

10

11 Η κατηγοριοποίηση αυτή, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, διευκολύνει τη θέσπιση εθνικών κινήτρων για την ευρεία και γρήγορη διάδοση των: ενεργειακά αποδοτικών και περιβαλλοντικά φιλικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα κίνητρα αυτά θα επιτρέψουν αρχικά, και θα ενδυναμώσουν στη συνέχεια, την ανάπτυξη της αγοράς της ηλεκτροκίνησης.

12 Τεχνολογίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

13 Τεχνολογίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων Οι κύριες τεχνολογίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και αυτές που τα διαφοροποιούν από τα συμβατικά, είναι: Στο αυτοκίνητο Τα συστήματα πρόωσης Οι ηλεκτροκινητήρες Οι συσσωρευτές Τα ηλεκτρονικά ισχύος Στο αυτοκίνητο και στο δίκτυο Οι ρευματοδότες και ρευματολήπτες Τα καλώδια διασύνδεσης Οι φορτιστές (επίπεδα και τρόποι φόρτισης) Το λογισμικό επικοινωνίας αυτοκινήτου φορτιστή

14 Τα πρότυπα και οι κανονισμοί που ισχύουν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις υποδομές φόρτισή τους.

15 Τα συστήματα πρόωσης

16 Κινητήρας ΜΕΚ ή Μηχανή Εσωτερικής Καύσης Internal Combustion Engine ICE Η επί 20 και πλέον χρόνια εφαρμογή των ηλεκτρονικών στο αυτοκίνητο, οδήγησε στα υβριδικά που επί μία 10ετία αποτέλεσαν τον προπομπό για τα ηλεκτρικά οχήματα.

17 Υβριδικά Ηλεκτρικά Οχήματα Hybrid Electric Vehicles (HEVs) Η International Electrotechnical Commission (ICE) χαρακτηρίζει ως υβριδικό το όχημα στο οποίο η ενέργεια κίνησης, κατά τη διάρκεια των λειτουργικών του φάσεων, παρέχεται από δύο ή περισσότερες πηγές ή αποθήκες ενέργειας ή μετατροπείς ενέργειας. Γενικά ως Υβριδικά Ηλεκτρικά Οχήματα (HEVs) ορίζονται εκείνα στα οποία η μία από τις μορφές ενέργειας που αξιοποιείται για την κίνησή τους είναι η ηλεκτρική.

18 Επαναφορτιζόμενα από το δίκτυο Υβριδικά Ηλεκτρικά Οχήματα Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEVs) Τα Επαναφορτιζόμενα από το δίκτυο Υβριδικά Ηλεκτρικά Οχήματα είναι εφοδιασμένα με συστοιχία συσσωρευτών μεγάλης χωρητικότητας ικανής να τους επιτρέπει την κίνηση, ως αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) μηδενικής ρύπανσης, για αρκετές δεκάδες χιλιομέτρων, όπως επίσης και με κατάλληλη ηλεκτρική υποδοχή για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να φορτίζουν απευθείας από αυτό, πέραν και πλέον του υπάρχοντος συστήματος φόρτισης από την κινητική ενέργεια.

19 Ηλεκτρικά Οχήματα με Συσσωρευτές Battery Electric Vehicles (BEVs) Ηλεκτρικά οχήματα που κινούνται αποκλειστικά με την ηλεκτρική ενέργεια των συσσωρευτών τους, δεν έχουν εφεδρική πηγή καυσίμου και φορτίζουν τους συσσωρευτές τους από το δίκτυο.

20 Ηλεκτρικά Οχήματα με Συσσωρευτές και Ηλεκτροπαραγωγική Μονάδα Extended-Range Electric Vehicles (EREVs) Είναι ηλεκτρικό όχημα που κινείται με τους συσσωρευτές του για κάποιο αριθμό χιλιομέτρων. Στη συνέχεια και μέχρι να επαναφορτιστεί από το δίκτυο, μέσω ενός μικρού κινητήρα εσωτερικής καύσης, με συμβατικό ή εναλλακτικό καύσιμο, και μιας ηλεκτρικής γεννήτριας παρέχεται επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια για τα επόμενα χιλιόμετρα, αυξάνοντας την αυτονομία κίνησης του οχήματος.

21 Ηλεκτρικά Οχήματα με Κυψέλες Καυσίμου Fuel Cells Electric Vehicles (FCEVs) Ηλεκτρικά οχήματα που κινούνται με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η μονάδα κυψελών καυσίμου (fuel cells) του οχήματος. Διαθέτουν και συσσωρευτές αποθήκευσής της. Η μονάδα αυτή λειτουργεί με καθαρό υδρογόνο, που αποθηκεύεται στο όχημα, και οξυγόνο που λαμβάνεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Από την χημική αντίδραση βγαίνει καθαρό νερό.

22 Νομοθεσία στην Ελλάδα

23 Στην Ελλάδα η αγορά των η/ο και η ανάπτυξη δικτύων φόρτισης έχει ήδη ξεκινήσει με δειλά βήματα. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η έκδοση, τους τελευταίους μήνες, νομοθετημάτων και η άρση σοβαρών εμποδίων στην ανάπτυξη των αγοράς των η/ο και της εγκατάστασης και λειτουργίας φορτιστών. Η πρόσφατη σύσταση και συγκρότηση στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υ.Π.Ε.Κ.Α. «Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή ολοκληρωμένου Δικτύου Ηλεκτρικής Κινητικότητας στην Ελλάδα», με αντικείμενο την παραγωγή προτάσεων σχετικών με την προώθηση της διείσδυσης των η/ο στη Χώρα, θα επιτρέψει την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς.

24 Η πρώτη σημαντική προσπάθεια για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα έγινε με τη σύσταση και συγκρότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 Επιτροπής για τη διερεύνηση των τρόπων ανάπτυξης και διείσδυσης των η/α στην Ελλάδα (Υπουργική Απόφαση: Δ6/21612/ , ΑΔΑ: 4Α8Κ0-80Β). Το αντικείμενο της Επιτροπής ήταν η ανάλυση των πλέον πρόσφορων μεθόδων υποστήριξης των αρχικών φάσεων διείσδυσης των η/ο στην Ελληνική αγορά και η ανάπτυξη πρότασης εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κινήτρων για την προώθηση τους. Η Τεχνική Έκθεση της Επιτροπής, με τίτλο «Διερεύνηση τρόπων ανάπτυξης και διείσδυσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα», υποβλήθηκε τον Ιανουάριου του 2012.

25 Οι νόμοι που ψηφίστηκαν τον τελευταίο χρόνο (από μέσα Νοεμβρίου 2013 και μετά) είναι: Νόμος 4211 ΦΕΚ 256/ , άρθρο 6: Καταργήθηκε ο φόρος πολυτελείας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Νόμος 4233 ΦΕΚ 22/ , άρθρο 15: Επιτράπηκε η εγκατάσταση φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δικύκλων σε σταθμούς καυσίμων, σε συνεργεία, σε ΚΤΕΟ και δημόσιους χώρους στάθμευσης. Νόμος 4277 ΦΕΚ 156/ , άρθρο 53: Επιτράπηκε η πώληση ή διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από μη παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Διευκολύνεται έτσι η εγκατάσταση και λειτουργία φορτιστών από επιχειρήσεις ιδιωτών ή τοπικής αυτοδιοίκησης.

26 Επίσης, έχουν εκδοθεί δύο σημαντικές Αποφάσεις που επιτρέπουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς των η/ο και στη χώρα μας: Η πρώτη του ΥΠΕΚΑ, Αρ. Πρωτ.: ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ / , «Εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ από αυτοπαραγωγούς με συμψηφισμό ενέργειας κατ εφαρμογή του άρθρου 14Α του ν.3468/2006», για το «net metering». Η δεύτερη, ΦΕΚ Β 50/ , «Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών συσκευών φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, για την εγκατάσταση αυτών σε υφιστάμενα ή υπό αδειοδότηση «Πρατήρια παροχής Καυσίμων και Ενέργειας», σε υφιστάμενους ή υπό αδειοδότηση στεγασμένους και υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων, σε υφιστάμενα ή υπό αδειοδότηση συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων και σε υφιστάμενα ή υπό αδειοδότηση δημόσια ή ιδιωτικά Κ.Τ.Ε.Ο.» καθορίζει: τους δικαιούμενους, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης η/ο, τις υποχρεώσεις των φορέων έναντι των λοιπών καταναλωτών, τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης στοιχείων, ιδίως αναφορικά με τη ζήτηση ισχύος και ενέργειας σε ετήσια βάση και το σχετικό κόστος, την προσαρμογή των ήδη λειτουργούντων φορέων στις διατάξεις αυτής, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία και τις υποχρεώσεις των Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης η/ο.

27 Τέλος, εκκρεμεί η διάταξη (-υπουργική απόφαση; -εγκύκλιος; -άρθρο σε νόμο;) που πρέπει να σταλεί στα Τελωνεία και να διευκρινίζει ποια αυτοκίνητα χαρακτηρίζονται ως ηλεκτρικά και κατά συνέπεια απαλλάσσονται από το φόρο πολυτελείας που ισχύει με το Νόμο 4211/2013. Για τη Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων, του Υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μόνο: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με συσσωρευτές που επαναφορτίζονται από το δίκτυο (B.E.V. battery electric vehicles) και όχι και: τα επαναφορτιζόμενα από το δίκτυο υβριδικά αυτοκίνητα (P.H.E.V. plug-in hybrid electric vehicles), και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με συσσωρευτές και ηλεκτροπαραγωγική μονάδα (E.R.E.V. extended range electric vehicles) τα οποία χαρακτηρίζονται ως «υβριδικά» και δεν απαλλάσσονται από το φόρο πολυτελείας.

28 Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.

29 Μετά την ίδρυσή του το 1991 είναι πλήρες μέλος: της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτροκίνητων και Υβριδικών Οχημάτων (AVERE) και κατά συνέπεια μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (WEVA). Ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) το αναγνωρίζει ως τον Εθνικό φορέα ανάπτυξης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα με ηλεκτρικά, υβριδικά και εναλλακτικών καυσίμων αυτοκίνητα.

30 Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. συνεπές στον ιδρυτικό του στόχο: προωθεί την ηλεκτροκίνηση και γενικότερα τις καθαρές μεταφορές, προωθεί την επίλυση νομοθετικών, θεσμικών και διαδικαστικών θεμάτων, οργανώνει και υλοποιεί εκδηλώσεις σχετικές με την ηλεκτροκίνηση και την καθαρή κινητικότητα, και ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τα συναφή θέματα.

31 Ευχαριστώ για την προσοχή σας

ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός

ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός «Τρέχουσες τεχνολογίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θεσµικό πλαίσιο στην Ελλάδα» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

«Συμβολή των Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα»

«Συμβολή των Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα» «Συμβολή των Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Πρόεδρος ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. Ελληνικό Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων URL: www.heliev.gr e-mail: info@heliev.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Επισκόπηση των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης»

«Επισκόπηση των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης» «Επισκόπηση των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε. Γιατί ηλεκτροκίνηση;

Διαβάστε περισσότερα

«Η ηλεκτροκίνηση σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο»

«Η ηλεκτροκίνηση σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο» «Η ηλεκτροκίνηση σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε. Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

«Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και προοπτικές»

«Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και προοπτικές» «Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και προοπτικές» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε. και Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

«AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ»

«AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ» «AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ» Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ, ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ Τεχνικός Σχεδιασμός -

Διαβάστε περισσότερα

27Χρόνια και πλέον. Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και το κόσμο! Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου. δυναμικής παρουσίας

27Χρόνια και πλέον. Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και το κόσμο! Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου. δυναμικής παρουσίας 27Χρόνια και πλέον δυναμικής παρουσίας Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και το κόσμο! Ηλεκτρικά οχήματα και οι τεχνολογικές εξελίξεις Eισηγητής: Πέτρος

Διαβάστε περισσότερα

«Ηλεκτροκίνηση σε λιμάνια και δημόσιους οργανισμούς»

«Ηλεκτροκίνηση σε λιμάνια και δημόσιους οργανισμούς» «Ηλεκτροκίνηση σε λιμάνια και δημόσιους οργανισμούς» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Πρόεδρος ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κ.Α.Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήλθατε στην εναλλακτική αυτοκίνηση!

Καλώς ήλθατε στην εναλλακτική αυτοκίνηση! Καλώς ήλθατε στην εναλλακτική αυτοκίνηση! Θανάσης Θανάσης Κονιστής Κονιστής Διευθυντής Διευθυντής Πωλήσεων Πωλήσεων & Marketing Marketing Volkswagen Volkswagen Βιώσιμη Κινητικότητα: Ένα ζήτημα πιο επίκαιρο

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή αποδοτικότητα και ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές»

«Ενεργειακή αποδοτικότητα και ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές» «Ενεργειακή αποδοτικότητα και ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

«AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ»

«AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ» «AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ» Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ, ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ Τεχνικός Σχεδιασμός -

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.»

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» «Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ηλεκτρικών οχημάτων

Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ηλεκτρικών οχημάτων Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ηλεκτρικών οχημάτων Σεπτέμβριος 2014 1 Θέματα σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα Τύποι Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΗΟ) Με συσσωρευτές (BEV) Υβριδικά (PHEV) Υβριδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Κ.Υ.Α. αριθμ. 71287/6443/31.12.2014 Καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών συσκευών φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, για την εγκατάσταση αυτών σε υφιστάμενα ή υπό αδειοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα «Ενεργειακή Αποδοτικότητα και Α.Π.Ε. ή με Α.Π.Ε.;» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

BMW i & ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΕΟ BMW i3 94 Ah KAI OI ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. Building Green Open Space 2017, 9/4/2017

BMW i & ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΕΟ BMW i3 94 Ah KAI OI ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. Building Green Open Space 2017, 9/4/2017 BMW i & ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΕΟ BMW i3 94 Ah KAI OI ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. Building Green Open Space 2017, 9/4/2017 ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ. SALES OPERATIONS & BMW i MANAGER. BMW GROUP HELLAS.

Διαβάστε περισσότερα

Electromobility and ICT

Electromobility and ICT Electromobility and ICT 4 ο Συνέδριο Green ICT Πέμπτη 17 Μαΐου 2012 Αθήνα Διονύσιος Νέγκας Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βοηθήσουν ώστε οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009 Αίθουσα ΙΙΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009 Αίθουσα ΙΙΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2009 Αίθουσα ΙΙΙ «Μεταφορικά Μέσα: Ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε Παγκόσµιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο προοπτικές ανάπτυξης ηλεκτροκίνητων µέσων µεταφοράς»

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΥΖΗΣ Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Στόχοι της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής: Η Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα»

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» Καράμπελα Καράπαπα Επιμέλεια εργασίας: Ζωή Ιωάννα ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; Αυτός ο τύπος αυτοκινήτου ονομάζεται έτσι επειδή συνδυάζει δύο μορφές ενέργειας για να

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό έργο emobility Works: «Προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους και επιχειρήσεις»

Το Ευρωπαϊκό έργο emobility Works: «Προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους και επιχειρήσεις» Το Ευρωπαϊκό έργο emobility Works: «Προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους και επιχειρήσεις» Μαρία Ζαρκαδούλα Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος & Μεταφορών Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά Αποθήκευση Ηλεκτροκίνηση

Φωτοβολταϊκά Αποθήκευση Ηλεκτροκίνηση Φωτοβολταϊκά Αποθήκευση Ηλεκτροκίνηση Το Σήμερα και το Αύριο Δρ.Σωτήρης Καπέλλος Πρόεδρος ΣΕΦ Ημερίδα ΤΕΕ ΤΚΜ «Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ» 5 Ιουνίου 2018 Περιεχόμενα Η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Smart Grid. Εισαγωγικές έννοιες του Smart Grid. Μανώλης Ρήγας Υπ. Διδάκτορας Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ.

Smart Grid. Εισαγωγικές έννοιες του Smart Grid. Μανώλης Ρήγας Υπ. Διδάκτορας Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Smart Grid Εισαγωγικές έννοιες του Smart Grid Μανώλης Ρήγας erigas@csd.auth.gr Υπ. Διδάκτορας Τμήμα Πληροφορικής Α.Π.Θ. Τι είναι το Smart Grid; Είναι το όραμα για ένα νέο δίκτυο ηλεκτροδότησης το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ Σκοπός της Ημερίδας ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Σταθμών Φόρτισης Σε Δημόσιους Χώρους ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ

Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Σταθμών Φόρτισης Σε Δημόσιους Χώρους ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Σταθμών Φόρτισης Σε Δημόσιους Χώρους ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ 1 Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροκίνηση σήμερα και αύριο παραδείγματα καλής εφαρμογής

Ηλεκτροκίνηση σήμερα και αύριο παραδείγματα καλής εφαρμογής Ηλεκτροκίνηση σήμερα και αύριο παραδείγματα καλής εφαρμογής Μαρία Ζαρκαδούλα Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος & Μεταφορών Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Ημερίδα: «Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

CONNECTED CARS CONFERENCE Renewable Energy Sources. Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

CONNECTED CARS CONFERENCE Renewable Energy Sources. Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα MINISTRY OF ENVIRONMENT ENERGY & CLIMATE CHANGE CONNECTED CARS CONFERENCE 2019 Πως διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα Αλεξάνδρα Σδούκου Γενική Γραμματέας Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίαρχο γεγονός στον 21 ο αιώναγια την αυτοκινητοβιοµηχανία θα είναι, πέρα από την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόµενων απαιτήσεων των καταναλωτών, η

Κυρίαρχο γεγονός στον 21 ο αιώναγια την αυτοκινητοβιοµηχανία θα είναι, πέρα από την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόµενων απαιτήσεων των καταναλωτών, η Το παρόν και το µέλλον των υβριδικών αυτοκινήτων της Toyota Η οπτική γωνία της Toyota Μίλτος Τσοσκούνογλου ιευθυντής Τοµέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, Toyota Ελλάς Κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα

Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Καθαρές Μεταφορές στις πόλεις - Δυνατότητες και Προοπτικές χρήσης του φυσικού αερίου ως εναλλακτικού καυσίμου στα δημοτικά οχήματα Αναμφισβήτητα οι μεταφορές έχουν θεμελιώδη σημασία για την οικονομία και

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό έργο emobilityworks: «Προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους και επιχειρήσεις»

Το Ευρωπαϊκό έργο emobilityworks: «Προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους και επιχειρήσεις» Το Ευρωπαϊκό έργο emobilityworks: «Προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους και επιχειρήσεις» Γρηγόρης Ζωίδης Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών ΚΑΠΕ Ημερίδα: «Προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε Δήμους

Διαβάστε περισσότερα

Αυγή μιας νέας εποχής για τις μεταφορές

Αυγή μιας νέας εποχής για τις μεταφορές Αυγή μιας νέας εποχής για τις μεταφορές Οι μονάδες ενεργειακής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΑΒΒ και οι τεχνολογίες ευφυών δικτύων στηρίζουν το όραμα μιας νέας εποχής για τον κλάδο των μετακινήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ» Μεταπτυχιακή εργασία Ευφροσύνη Ζώτου Διπλ/χος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΥΒΡΙΔΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος 26 Νοεμβρίου, 2008 Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος Βιώσιμο καύσιμο για τη μελλοντική αυτοκίνηση Ικανό να περιορίσει τις εκπομπές CO 2 από τον Ευρωπαϊκό τομέα οδικών μεταφορών πάνω από 50% μέχρι το 2050

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΡΟΠΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Τεχνική Έκθεση ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΑΛΥΝΑΣ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΡΟΠΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Τεχνική Έκθεση ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΑΛΥΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Επιτροπή συγκροτηθείσα µε την ΥΠΕΚΑ/ΓΓΕΚΑ/ 6/21612/20.09.2011 Υπουργική Απόφαση,

Διαβάστε περισσότερα

«AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ»

«AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ» «AΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ» Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος MSc Γεώργιος Σπυρόπουλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Το σχέδιο Νόμου για τις Ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

PV-NET. Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας. Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν.

PV-NET. Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας. Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν. PV-NET Μεγιστοποιώντας τη διείσδυση ΦΒ ενέργειας στο δίκτυο με τεχνικές συμψηφισμού ενέργειας Γρηγόρης Παπαγιάννης Αν. Καθηγητής ΑΠΘ Θεσσαλονίκη, 20 Νοεμβρίου 2013 Εισαγωγή Η σημερινή κατάσταση Η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Γεώργιος Μάρκου Γραφείο, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ Πρωτοβουλίες και Δυνατότητες για την ενδυνάμωση

Διαβάστε περισσότερα

EL United in diversity EL A8-0354/85. Τροπολογία. Christofer Fjellner εξ ονόματος της Ομάδας PPE John Procter εξ ονόματος της Ομάδας ECR

EL United in diversity EL A8-0354/85. Τροπολογία. Christofer Fjellner εξ ονόματος της Ομάδας PPE John Procter εξ ονόματος της Ομάδας ECR 7.11.2018 A8-0354/85 85 Παράρτημα 1 σημείο 2.1 α (νέο) 2.1a Υπολογισμός των ειδικών εκπομπών CO2 ανανεώσιμων καυσίμων βαρέος επαγγελματικού οχήματος Οι ειδικές εκπομπές σε g/km (CO2v) νέου βαρέος επαγγελματικού

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Αλγορίθμων Έξυπνης Δυναμικής Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μελέτη Αλγορίθμων Έξυπνης Δυναμικής Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Μελέτη Αλγορίθμων Έξυπνης Δυναμικής Φόρτισης Ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε.

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Soichiro Honda, 1956 ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ή ΑΝΑΓΚΗ Πωληθέντα Αυτοκίνητα ανά περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

«Αποκεντρωμένη Παραγωγή Ενέργειας και Καθαρές Μεταφορές. Η εποχή των Επαναστάσεων»

«Αποκεντρωμένη Παραγωγή Ενέργειας και Καθαρές Μεταφορές. Η εποχή των Επαναστάσεων» «Αποκεντρωμένη Παραγωγή Ενέργειας και Καθαρές Μεταφορές Η εποχή των Επαναστάσεων» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 25.10.2016 COM(2016) 677 final 2016/0332 (NLE) Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία επιτρέπεται στις Κάτω Χώρες να εφαρμόσουν μειωμένο επίπεδο φορολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα Εναρμόνιση της Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες 1 ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5 Εξοδος papagiannouli@rae.gr 25/02/2014 14:43 To cc bcc Subject info@rae.gr ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΤΑ_ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) -----Προωθήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα: Παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή Αποτελεί σχέδιο δράσης για την διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου

Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (Σ.Ε.Α.Π.Ε.Κ.) Ιστορία Ο ΣΕΑΠΕΚ ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Καγιαμπάκης Μάνος http://www.electricallab.gr Τίτλοι - Θεματολογία: Ηλεκτροκίνηση & τεχνολογία Η2 Προβληματισμοί ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ Εξέλιξη της Τεχνολογίας με Προστασία του Περιβάλλοντος Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

FREERIDE E. Αθήνα 19 Ιουλίου 2016

FREERIDE E. Αθήνα 19 Ιουλίου 2016 FREERIDE E Αθήνα 19 Ιουλίου 2016 Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ KTM!!! Γιατί ηλεκτροκίνηση; Μείωση της ηχορύπανσης Προστασία του

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος από την εναλλακτική στην κυρίαρχη μορφή αυτοκίνησης! Θανάσης Κονιστής Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Volkswagen

Ο δρόμος από την εναλλακτική στην κυρίαρχη μορφή αυτοκίνησης! Θανάσης Κονιστής Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Volkswagen Ο δρόμος από την εναλλακτική στην κυρίαρχη μορφή αυτοκίνησης! Θανάσης Κονιστής Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing Volkswagen Βιώσιμη Κινητικότητα: Ένα ζήτημα πιο επίκαιρο από ποτέ. Ποιος είναι ο ρόλος της

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις της ηλεκτροκίνησης των οδικών μεταφορών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Νίκος Χατζηαργυρίου ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΔΔΗΕ

Επιπτώσεις της ηλεκτροκίνησης των οδικών μεταφορών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Νίκος Χατζηαργυρίου ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΕΔΔΗΕ Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Ενέργεια και μεταφορές στην Ελλάδα: Προϋποθέσεις και μέτρα για καθαρή και βιώσιμη ενέργεια στις μεταφορές Επιπτώσεις της ηλεκτροκίνησης των οδικών μεταφορών στα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας στη νέα ενεργειακή πραγµατικότητα της Ελλάδας

Οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας στη νέα ενεργειακή πραγµατικότητα της Ελλάδας Οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας στη νέα ενεργειακή πραγµατικότητα της Ελλάδας Σπύρος Ι. Κιαρτζής ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πρόεδρος ΜΕ Ενέργειας ΤΕΕ / ΤΚΜ Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας οι µη ορυκτές ανανεώσιµες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα 30/06/2017 Δημήτρης Τσέκερης Ειδικός Σύμβουλος για θέματα ΑΠΕ & Ηλ. Ενέργειας Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ EVs, HEVs, FCEVs

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ EVs, HEVs, FCEVs ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΟΜΗ EVs, HEVs, FCEVs Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά για το σχεδιασμό οχήματος βρίσκονται στους βασικούς μηχανισμούς της φυσικής και συγκεκριμένα στο δεύτερο νόμο κίνησης του Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροκίνητα Οχήματα στην Ελλάδα: Δυνατότητες και Προοπτικές

Ηλεκτροκίνητα Οχήματα στην Ελλάδα: Δυνατότητες και Προοπτικές Ηλεκτροκίνητα Οχήματα στην Ελλάδα: Δυνατότητες και Προοπτικές Καθηγητής Dr. Κωνσταντίνος N. ΣΠΕΝΤΖΑΣ Διευθυντής του Εργαστηρίου Οχημάτων Ε.Μ.Π. Αντιπρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο EnergyRes 20-2-2009 1 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Ερευνητικό Έργο ΙΕΝΕ: Έξυπνα Νησιά και Ηλεκτροκίνηση Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα 22-23 Νοεμβρίου 2018 Παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Υπεύθυνου Μελετών ΙΕΝΕ INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

Διαβάστε περισσότερα

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Ερευνητικό Έργο ΙΕΝΕ: Έξυπνα Νησιά και Ηλεκτροκίνηση Παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Υπεύθυνου Μελετών ΙΕΝΕ INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Το Όραμα της Ενεργειακής Ένωσης 3Ds Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

Η επαναπαραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση μπαταριών ενός EV ή ενός HEV.

Η επαναπαραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση μπαταριών ενός EV ή ενός HEV. ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρικών κινητήρων για την κίνηση οχημάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης (φρεναρίσματος) του οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

επαναφόρτισης. Στην πράξη άλλωστε η τιμολόγηση των υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης που παρέχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές

επαναφόρτισης. Στην πράξη άλλωστε η τιμολόγηση των υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης που παρέχουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές Σχόλια και Παρατηρήσεις της Εταιρείας ΦΟΡΤΙΣΙΣ ΜΕΠΕ επί της πρότασης της ΡΑΕ για την αποσαφήνιση και οριοθέτηση του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου ένταξης των υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός

Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, Τύποι Μηχανών Συμπαραγωγής, μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης για Συμπαραγωγή, Κλιματισμός με Φυσικό Αέριο Σίσκος Ιωάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός Ι. Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Ενεργειακές Κοινότητες - θεσμικό πλαίσιο H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΡ.../2016,

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΡ.../2016, ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2015, Ν.122(Ι)/2003, N.239(I)/2004, N.143(I)/2005, N.173(I)/2006, N.92(I)/2008, N.211(I)/2012 KAI Ν.206(Ι)/2015

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0332 (NLE) 14122/16 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: FISC 184 ENER 373 ECOFIN 1008 EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρικών κινητήρων για την κίνηση οχημάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης (φρεναρίσματος) του οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0332 (NLE) 13626/16 FISC 167 ENER 364 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.:

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Γιώργος Εμμανουηλίδης

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. Γιώργος Εμμανουηλίδης ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Γιώργος Εμμανουηλίδης Ιούλιος 2011 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων... 4 2.1. Ιστορία των ηλεκτρικών οχημάτων...

Διαβάστε περισσότερα

e-newsletter Περιεχόμενα - ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ

e-newsletter Περιεχόμενα - ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ July 2017 ΜΑΙΧ +302821035020 Tεύχος 4 Ιωάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ZEROCO2 Γεώργιος Αγγελάκης, Υπεύθυνος διαχείρισης του έργου ZEROCO2 Ιστοσελίδα του έργου: www.interregeurope.eu/zeroco2

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά και Αποθήκευση Ενέργειας

Φωτοβολταϊκά και Αποθήκευση Ενέργειας Φωτοβολταϊκά και Αποθήκευση Ενέργειας Πλάτων Μπαλτάς ΕΥΔΙΤΗ Ενεργειακός και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός 16 Φεβρουαρίου 2019 Power (MW) Τυπικό ενεργειακό μείγμα 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 0 12

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες

Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες Δρ. Σπύρος Κιαρτζής Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας Αθήνα 25 Νοεμβρίου 2017 Πυλώνες για ένα βιώσιμο ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες στην Ενέργεια και στις Μεταφορές

Νέες Τεχνολογίες στην Ενέργεια και στις Μεταφορές Νέες Τεχνολογίες στην Ενέργεια και στις Μεταφορές Δρ. Σπύρος Κιαρτζής Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας & Νέων Τεχνολογιών Αθήνα 13 Νοεμβρίου 2014 Μία ματιά προς τα εμπρός... Η πρόκληση της κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

Έξυπνα Δίκτυα & Ηλεκτροκίνηση

Έξυπνα Δίκτυα & Ηλεκτροκίνηση Έξυπνα Δίκτυα & Ηλεκτροκίνηση Κωνσταντίνος Μαγκανιώτης Μηχανολόγος Μηχανικός Τομέας Ανάπτυξης Συστημάτων Μετρήσεων Κλάδος Μετρήσεων Διεύθυνση Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ 1 Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενεργειακές εφαρμογές σε περιφερειακό επίπεδο, προοπτικές, χρηματοδοτικές εναλλακτικές. Χ. Τουρκολιάς ΚΑΠΕ

Οι ενεργειακές εφαρμογές σε περιφερειακό επίπεδο, προοπτικές, χρηματοδοτικές εναλλακτικές. Χ. Τουρκολιάς ΚΑΠΕ Οι ενεργειακές εφαρμογές σε περιφερειακό επίπεδο, προοπτικές, χρηματοδοτικές εναλλακτικές Χ. Τουρκολιάς ΚΑΠΕ Hμερίδα επιχειρηματικής ανακάλυψης στον τομέα της ενέργειας Πάτρα, 2 Απριλίου 2016 Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων

Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων Νέα Εποχή για τη Βιομηχανία Αυτοκινήτων ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Η βιομηχανία αυτοκινήτων εισέρχεται σε μια νέα εποχή καθώς η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αϊ Στράτης To ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ. 2η Ημερίδα Γεωθερμίας. Εμμανουήλ Σταματάκης. Δρ. Χημικός Μηχανικός

Αϊ Στράτης To ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ. 2η Ημερίδα Γεωθερμίας. Εμμανουήλ Σταματάκης. Δρ. Χημικός Μηχανικός 2η Ημερίδα Γεωθερμίας Αϊ Στράτης To ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ Εμμανουήλ Σταματάκης Δρ. Χημικός Μηχανικός Τομέας Τεχνολογιών ΑΠΕ & Υδρογόνου email: mstamatakis@cres.gr Το έργο Το έργο «Πράσινο Νησί Αϊ Στράτης» αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α Τίτλος θέματος Επιβλέπων Σύντομη περιγραφή Προαπαιτούμενα γνωστικά πεδία 1 ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε. Ε. Δρ. Ι.

Α/Α Τίτλος θέματος Επιβλέπων Σύντομη περιγραφή Προαπαιτούμενα γνωστικά πεδία 1 ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε. Ε. Δρ. Ι. ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ MHXANIΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Πίνακας προτεινόμενων πτυχιακών εργασιών για το εαρινό εξάμηνο 203-4 ΤΜΗΜΑ: MHXANIKΩN ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. ΤΟΜΕΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο μετασχηματισμός των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Ο μετασχηματισμός των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Ο μετασχηματισμός των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Νίκος Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Νέες προκλήσεις για τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας Το 1882 στις ΗΠΑ, ο Τόμας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Δυνατότητες Ανάπτυξης των Εφαρμογών στην Ελλάδα

Τεχνολογία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Δυνατότητες Ανάπτυξης των Εφαρμογών στην Ελλάδα Τεχνολογία Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Δυνατότητες Ανάπτυξης των Εφαρμογών στην Ελλάδα Ευστράτιος Θωμόπουλος Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Χρήστος Πρωτογερόπουλος Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός Εισαγωγή Η ηλιακή

Διαβάστε περισσότερα

Νέο υβριδικό αυτοκίνητο: Volvo XC60 Plug-in Hybrid

Νέο υβριδικό αυτοκίνητο: Volvo XC60 Plug-in Hybrid 22 Φεβρουαρίου 2012 Νέο υβριδικό αυτοκίνητο: Volvo XC60 Plug-in Hybrid Επιστήμες / Τεχνολογία - Έρευνα Σε υβριδική «Plug-in» έκδοση παρουσίασε το γνωστό όχημα ελευθέρου χρόνου XC60, στην έκθεση αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με Ενεργειακά Στοιχεία Υδρογόνου (Fuel Cells Vehicles)

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με Ενεργειακά Στοιχεία Υδρογόνου (Fuel Cells Vehicles) Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με Ενεργειακά Στοιχεία Υδρογόνου (Fuel Cells Vehicles) Ένα τεχνολογικό επίτευγμα με μικρή όμως πρακτική αξία υπό τις παρούσες συνθήκες Πηγή: John Voelcker (Highgearmedia), 4 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/)

Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/) Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/) Το ελληνικό κράτος το 1994 με τον Ν.2244 (ΦΕΚ.Α 168) κάνει το πρώτο βήμα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους εκτός της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.6.2010 COM(2010)280 τελικό 2010/0168 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε την υποχρεωτική εφαρµογή του κανονισµού αριθ. 100 της Οικονοµικής Επιτροπής των Ηνωµένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα 15/11/2018 Δημήτρης Τσέκερης Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ & Ηλ. Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του IENE 22-27 Νοεμβρίου 2010

Η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του IENE 22-27 Νοεμβρίου 2010 Η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του IENE 22-27 Νοεμβρίου 2010 Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ενέργεια στην οικονομία της χώρας και της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης γενικότερα, το Ινστιτούτο Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στάθης Παπαχριστόπουλος Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΜSc MBA Προϊστάμενος Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων ΠΤΑ/ΠΔΕ Αναπληρωτής Δ/ντής

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ- ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ- ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr Αθήνα, 04/07/2018 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering Αύγουστος 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα και ο ανεφοδιασμός τους με Ηλεκτρική Ενέργεια

Τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα και ο ανεφοδιασμός τους με Ηλεκτρική Ενέργεια ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. Τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα και ο ανεφοδιασμός τους με Ηλεκτρική Ενέργεια Διονύσιος Νέγκας Πρόεδρος ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. 1 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία,

Διαβάστε περισσότερα

«Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα και στα ΜΔΝ»

«Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα και στα ΜΔΝ» «Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα και στα ΜΔΝ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση-Διασυνδέσεις-Νέα Έργα ΑΠΕ» 15 Ιουλίου 2019 Ι. Χατζηβασιλειάδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΝΟΜΟΣ 2244/94 : Ρύθµιση θεµάτων Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, από Συµβατικά Καύσιµα και άλλες διατάξεις Oί ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) - αιολική, ηλιακή, γεωθερµία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050 Putting Regions on Track for Carbon Neutrality by 2050 Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα για το 2030 και το 2050 1η Συνάντηση Εργασίας με θέμα: Υποστήριξη δήμων στην εκπόνηση και υλοποίηση μακρόχρονων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 23199 4 Ιουνίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2040 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 42863/438 Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για

Διαβάστε περισσότερα

ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ABB Group April 1, 2013 Slide 1

ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. ABB Group April 1, 2013 Slide 1 ABB drives για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας April 1, 2013 Slide 1 Η ενεργειακή πρόκληση σήμερα Αυξανόμενη ζήτηση Ευρώπη και Β. Αμερική 5.4% 26% Κίνα 94% 177% Πρόβλεψη IEA 2007-30 Αύξηση στη

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας

Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας Εύη Τζανακάκη Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας New Integrated Renovation Strategy

Διαβάστε περισσότερα

Τα πλεονεκτήματα και η αναγκαιότητα των συστημάτων αποθήκευσης και η ανάγκη ενός γενναίου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου

Τα πλεονεκτήματα και η αναγκαιότητα των συστημάτων αποθήκευσης και η ανάγκη ενός γενναίου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου Τα πλεονεκτήματα και η αναγκαιότητα των συστημάτων αποθήκευσης και η ανάγκη ενός γενναίου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου Δρ. Σωτήρης Καπέλλος Πρόεδρος ΣΕΦ 15.7.2019 Τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν ήδη περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.12.2017 COM(2017) 795 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών σχετικά με τη συμμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας»

Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας» Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας» Οι ΑΠΕ στο Ενεργειακό Μίγμα της Ελλάδας Μάιος 2017 Στέλιος Λουμάκης Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ «Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα