ηµήτρης Γκανάτσιος Πτυχιούχος Εφαρµοσµένης Πληροφορικής Master of Business Administration (Μ.Β.Α.)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ηµήτρης Γκανάτσιος Πτυχιούχος Εφαρµοσµένης Πληροφορικής Master of Business Administration (Μ.Β.Α.)"

Transcript

1 Ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και διακίνηση εγγράφων µε ηλεκτρονικά µέσα ηµήτρης Γκανάτσιος Πτυχιούχος Εφαρµοσµένης Πληροφορικής Master of Business Administration (Μ.Β.Α.)

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Θεσµικό πλαίσιο Ορολογία Έκδοση ηλεκτρονικού εγγράφου Ηλεκτρονική υπογραφή ιακίνηση ηλεκτρονικού εγγράφου ιαχείριση εισερχόµενων εξερχόµενων ηλεκτρονικών εγγράφων ιακίνηση εγγράφων µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο Έγκυρη ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων

3 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011)

4 Πεδίο εφαρµογής α) ως προς την άσκηση αρµοδιοτήτων από τους φορείς του δηµόσιου τοµέα µε χρήση ΤΠΕ, β) ως προς την επικοινωνίακαι συναλλαγήµεταξύ των φορέων του δηµόσιου τοµέα µε χρήση ΤΠΕ, γ) ως προς την επικοινωνία και συναλλαγή µε χρήση ΤΠΕ µεταξύ των φορέων του δηµόσιου τοµέα και των φυσικών προσώπων ή Ν.Π.Ι.., δ) ως προς την πρόσβασητων φυσικών προσώπων ή Ν.Π.Ι.. σε δηµόσια έγγραφα και τη διάθεσή τους για περαιτέρω χρήση µε χρήση ΤΠΕ. Ο νόµος αυτός εφαρµόζεται και στην περίπτωση που µέρος της έκδοσης ή διεκπεραίωσης πράξης ή ενέργειας, της επικοινωνίας ή της συναλλαγής πραγµατοποιείται χωρίς χρήση ΤΠΕ.

5 Ορολογία (1/3) Ευρετηρίαση:η δηµιουργία υποδοµής για την ταχεία αναζήτηση πληροφοριών και δεδοµένων σε ένα αρχείο ή συλλογή πληροφορίας και εγγράφων. Ηλεκτρονικό αρχείο:κάθε διαρθρωµένο σύνολο δεδοµένων ή εγγράφων, τα οποία είναι προσιτά µε γνώµονα συγκεκριµένα κριτήρια και υποβάλλονται σε επεξεργασία µε χρήση ΤΠΕ. Ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων:το σύνολο των ενεργειών που πραγµατοποιούνται µε χρήση ΤΠΕ και που αποσκοπούν στην καταχώριση, πρωτοκόλληση, οργάνωση, ταξινόµησηκαι συντήρησητων εγγράφων που δηµιουργήθηκαν από τους φορείς δηµόσιου τοµέα ή των εγγράφων που περιήλθαν σε αυτούς από τρίτους. Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο:ηλεκτρονικό πρωτόκολλο είναι το πληροφοριακό σύστηµα που εξυπηρετεί τη συλλογή, καταγραφήκαι διανοµήτων διακινούµενων εγγράφων µε όποιο µέσο κι αν αυτά παράγονται, καταχωρίζονται ή διακινούνται.

6 Ορολογία (2/3) Ηλεκτρονικό έγγραφο: κάθε µέσο, το οποίο χρησιµοποιείται από υπολογιστικό πληροφοριακό σύστηµα, µε ηλεκτρονικό, µαγνητικό ή άλλο τρόπο, για εγγραφή, αποθήκευση, παραγωγή ή αναπαραγωγή στοιχείων που δεν µπορούν να αναγνωστούν άµεσα, όπως και κάθε µαγνητικό, ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό, στο οποίο εγγράφεται οποιαδήποτε πληροφορία, εικόνα, σύµβολο ή ήχος, αυτοτελώς ή σε συνδυασµό, εφόσον το εν λόγω περιεχόµενο επιφέρει έννοµες συνέπειες ή προορίζεται ή είναι πρόσφορο να αποδείξει γεγονότα που µπορούν να έχουν έννοµες συνέπειες. Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο:κάθε µήνυµα µε κείµενο, φωνή, ήχο ή εικόνα που αποστέλλεται µέσω δηµόσιου δικτύου επικοινωνιών, το οποίο µπορεί να αποθηκεύεται στο δίκτυο ή στον τερµατικό εξοπλισµό του παραλήπτη έως ότου παραληφθεί από αυτόν.

7 Ορολογία (3/3) εδοµένα προσωπικού χαρακτήρα:κάθε πληροφορία που αφορά ένα φυσικό πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου είναι προσδιορισµένη ή µπορεί να προσδιοριστεί. ιαπιστευτήρια:εχέγγυα που παρουσιάζει το πρόσωπο που είναι χρήστης υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προκειµένου να αποδείξει την ταυτότητά του. Ηλεκτρονική υπογραφή: δεδοµένα σε ηλεκτρονική µορφή, τα οποία είναι συνηµµένα σε άλλα ηλεκτρονικά δεδοµένα ή συσχετίζονται λογικά µε αυτά και τα οποία χρησιµεύουν ως µέθοδος απόδειξης της γνησιότητας.

8 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 10 ικαίωµα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και χρήσης ΤΠΕ 1. Τα φυσικά πρόσωπα και τα Ν.Π.Ι.. έχουν δικαίωµανα επικοινωνούν και να συναλλάσσονται µε τους φορείς του δηµόσιου τοµέα µε χρήση ΤΠΕ και ιδίως να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστηµάτων προκειµένου να χρησιµοποιούν προσφερόµενες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να λαµβάνουν και να δίδουν πληροφορίες, να έχουν πρόσβαση στα δηµόσια έγγραφα, να καταθέτουν αιτήσεις, δηλώσεις, δικαιολογητικάή άλλα έγγραφα και να λαµβάνουν διοικητικά ή άλλα έγγραφαπου απευθύνουν σε αυτά οι φορείς του δηµόσιου τοµέα. 2. Τα φυσικά πρόσωπα και τα Ν.Π.Ι.. έχουν δικαίωµανα επιλέγουν µεταξύ των διαθέσιµων µέσων και τρόπων επικοινωνίας και συναλλαγής µε τους φορείς του δηµόσιου τοµέα.

9 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 12 Έκδοση ηλεκτρονικών εγγράφων 1. Με την επιφύλαξη ειδικών ρυθµίσεων επιτρέπεται η έκδοση διοικητικών πράξεων, η σύνταξη και τήρησηεγγράφων κάθε είδους, καθώς και η διακίνηση, διαβίβαση, κοινοποίησηκαι ανακοίνωση αυτώνµεταξύ φορέων του δηµόσιου τοµέα ή µεταξύ αυτών και των φυσικών προσώπων και Ν.Π.Ι.. µε χρήση ΤΠΕ. 2. Από τη διάταξη της προηγούµενης παραγράφου εξαιρούνταιως προς τη διακίνηση, διαβίβαση, κοινοποίηση και ανακοίνωση τα έγγραφα για τα οποία προβλέπεται από το νόµο απαγόρευση χορήγησης αντιγράφων.

10 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 13 Κύρος και αποδεικτική ισχύς ηλεκτρονικών εγγράφων 1. Τα ηλεκτρονικά έγγραφαπου συντάσσονται από όργανο φορέα του δηµόσιου τοµέα και φέρουν προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφήτου εξουσιοδοτηµένου οργάνου που βασίζεται σε αναγνωρισµένο πιστοποιητικόκαι δηµιουργείται από ασφαλή διάταξη δηµιουργίας υπογραφής έχουν την ίδια νοµική και αποδεικτική ισχύ µε τα έγγραφα που φέρουν ιδιόχειρη υπογραφή και σφραγίδα. 2. Τα ηλεκτρονικά διοικητικά έγγραφα φέρουν υποχρεωτικά ασφαλή χρονοσήµανση.

11 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 14 Αντίγραφα 1. Αντίγραφα εγγράφων που παράγονται µε ΤΠΕ έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου, εφόσον: α) το πρωτότυπο ηλεκτρονικό ή έντυπο έγγραφο βρίσκεται στην κατοχή φορέα του δηµόσιου τοµέακαι κατά τη διαδικασία της καταχώρισης, της ψηφιοποίησης, της αναπαραγωγής και της εκτύπωσης καθίσταται δυνατή η ταύτιση πρωτοτύπου και ηλεκτρονικού αντιγράφου ή β) το αντίγραφο φέρει προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφήκαι ασφαλή χρονοσήµανση. 2. Ο φορέας του δηµόσιου τοµέα µπορεί να ψηφιοποιεί ή να αναπαράγει µε χρήση ΤΠΕ έντυπα έγγραφαπου εκδίδει ή έχει εκδώσει ή άλλα δηµόσια και ιδιωτικά έγγραφα που κατέχει στο πλαίσιο της άσκησης των αρµοδιοτήτων της και να πιστοποιεί την ταύτιση πρωτοτύπου και ακριβούς ηλεκτρονικού αντιγράφου, βεβαιώνοντας την ακεραιότητα και αυθεντικότητά του.

12 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 15 ηµιουργία και τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων 1. Η δηµιουργίαή επικύρωσηεπί µέρους αρχείου της εκάστοτε διαδικασίας ή υπόθεσης πραγµατοποιείται µέσω ηλεκτρονικής ένδειξης από το κάθε φορά προς τούτο εξουσιοδοτηµένο όργανοτου φορέα δηµόσιου τοµέα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της διαδικασίας. 2. Κάθε φορέας του δηµόσιου τοµέα τηρεί ηλεκτρονικά αρχείατων ηλεκτρονικών εγγράφων, τα οποία εκδίδει, κατέχειή διακινείκαι σχετίζονται µε την άσκηση των αρµοδιοτήτων του ή το πεδίο των δραστηριοτήτων του. 3. Οι διαδικασίες και τα µέσα καταχώρισης, τήρησης και εν γένει της επεξεργασίας των ηλεκτρονικών εγγράφων στα ηλεκτρονικά αρχεία πρέπει να πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις ασφαλείαςκαι να εγγυώνται ιδίως την ακεραιότητα, αυθεντικότητα, εµπιστευτικότητα, και την ποιότητατων εγγράφων, καθώς και των δεδοµένων και πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά.

13 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 15 ηµιουργία και τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων 5. Κάθε φορέας του δηµόσιου τοµέα µεριµνά ώστε τα ηλεκτρονικά έγγραφα, τα ψηφιακά αντίγραφα εντύπων και εγχάρτων εγγράφων και τα ηλεκτρονικά αρχεία τηρούνται µε τρόπο, σε µορφή και υλικούς φορείς που εξασφαλίζουν τη διατηρησιµότητα, την προσβασιµότητα και την αναγνωσιµότητά τους.

14 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 16 Τήρηση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου 1. Κάθε φορέας του δηµόσιου τοµέα τηρεί ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, στο οποίο καταχωρίζονται πράξεις, όπως η έκδοση, παραλαβή, κοινοποίηση, διαβίβαση εγγράφων, τα οποία είτε εκδίδονται από αυτόν είτε βρίσκονται ή περιέρχονται στην κατοχή του στο πλαίσιο της άσκησης των αρµοδιοτήτων του. 2. Η καταχώριση στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο που τηρείται από τον φορέα του δηµόσιου τοµέα πραγµατοποιείται, ανεξάρτητα εάν η παραγωγή, έκδοση ή διακίνηση εγγράφων πραγµατοποιείται µε ηλεκτρονικό ή µη τρόποκαι ανεξάρτητα εάν η διοικητική πράξη ή ενέργεια διεκπεραιώνεται εξ ολοκλήρου ή εν µέρει µε ηλεκτρονικό τρόπο 3. Τα συστήµατα ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου εκδίδουν ηλεκτρονικό αποδεικτικό καταχώρισηςπου περιλαµβάνει στοιχεία ταυτοποίησης του εγγράφου, όπως εκδότης, θέµα, ηµεροµηνία και ώρα καταχώρισης, καθώς και το µοναδικό αριθµό ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.

15 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 17 Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων µεταξύ φορέων του δηµόσιου τοµέα 1. Οι φορείς δηµόσιου τοµέα διακινούν ή ανταλλάσσουν µε χρήση ΤΠΕ έγγραφα και δεδοµένα στο πλαίσιο της άσκησης των αρµοδιοτήτωνπου τους έχουν ανατεθεί και για την εκπλήρωση αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείαςστο επίπεδο που κάθε φορά επιβάλλεται από τη φύση των διακινούµενων εγγράφων και επιβεβαιώνεται η ταυτότητα (αυθεντικοποίηση) των δηµοσίων λειτουργών και υπαλλήλων. 2. Εφόσον τηρούνται οι όροι ασφαλείας στο επίπεδο που κάθε φορά επιβάλλεται από την κατηγορία, τη φύση και το σκοπό των διακινούµενων εγγράφων ή δεδοµένων, οι φορείς του δηµόσιου τοµέα µπορούν να αναζητούν δηµόσια έγγραφαή έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή των ίδιων ή άλλου φορέα του δηµόσιου τοµέα, καθώς και να διακινούν και να διαβιβάζουν αυτά µε χρήση ΤΠΕ, εφόσον είναι αναγκαίο για τη διεκπεραίωση διαδικασίας, συναλλαγής ή αιτήµατος φυσικού προσώπου ή Ν.Π.Ι.. και το πρόσωπο αυτό έχει συγκατατεθείστην αναζήτηση και διακίνηση των εγγράφων αυτών.

16 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 18 Αυτοµατοποιηµένη παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης 1. Η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η εκπλήρωση αιτηµάτων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή µη, µπορεί να γίνεται µε πλήρως αυτοµατοποιηµένο τρόποµε την υποστήριξη ΤΠΕ, µε την προϋπόθεση της ταυτοποίησης και επιβεβαίωσης ταυτότητας (αυθεντικοποίησης) των αιτούντων και των δηµοσίων λειτουργών και υπαλλήλων και της τήρησης των όρων ασφαλείαςστο επίπεδο που επιβάλλεται από τη φύση των παρεχόµενων υπηρεσιών και των αντίστοιχων δεδοµένων. Οι πράξεις που εκδίδονται συνιστούν διοικητικές πράξεις 2. Η παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πραγµατοποιείται, µε τήρηση των προϋποθέσεων και εγγυήσεων της κείµενης νοµοθεσίας για την προστασία του ατόµου από την επεξεργασία των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα.

17 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 20 Στατιστική επεξεργασία δεδοµένων 1. Οι φορείς του δηµόσιου τοµέα επεξεργάζονται και εξάγουν στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις ολοκληρωµένες διοικητικές διαδικασίες ή από την έκδοση πράξεων µε χρήση ΤΠΕ. Τα στατιστικά στοιχεία τηρούνται ηλεκτρονικά από τους φορείς του δηµόσιου τοµέα µε σκοπό την εξαγωγή αναφορών και στοιχείων σχετικά µε τη διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων και συναλλαγών, όπως ιδίως ο χρόνος και το κόστος διεκπεραίωσης της διαδικασίας.

18 Θεσµικό Πλαίσιο (ν.3979/2011) Άρθρο 21 Ηλεκτρονική επικοινωνία των φορέων δηµόσιου τοµέα µε φυσικά ή νοµικά πρόσωπα 1. Με την επιφύλαξη ειδικών ρυθµίσεων που καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση ΤΠΕ για την επικοινωνία και τη συναλλαγή µε φορέα του δηµόσιου τοµέα, ο φορέας του δηµόσιου τοµέα µπορεί να χρησιµοποιεί ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας µε φυσικά πρόσωπα ή Ν.Π.Ι.. και παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε αυτά, εφόσον τα πρόσωπα αυτά έχουν ζητήσει τη χρήση του τρόπου αυτού ή έχουν δώσει τη ρητή συγκατάθεσή τους. Η αίτηση και η παροχή της συγκατάθεσης, καθώς και η ανάκλησή της µπορούν να διαβιβάζονται και µε ηλεκτρονικό τρόπο, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις της ταυτοποίησης και επιβεβαίωσης ταυτότητας (αυθεντικοποίησης).

19 Θεσµικό Πλαίσιο (Π 25/2014)

20 Πεδίο εφαρµογής Οι διατάξεις του παρόντος έχουν εφαρµογή σε ηλεκτρονικά και έντυπα έγγραφα και αρχείαπου βρίσκονται στην κατοχή φορέων του δηµοσίου και του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα

21 Ορισµοί (1/2) Πρωτότυπο Ηλεκτρονικό ηµόσιο Έγγραφο:Κάθε Ηλεκτρονικό ηµόσιο Έγγραφο, το οποίο φέρει την προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφήτου οργάνου έκδοσης του εγγράφου. Ηλεκτρονικός Φάκελος:Σύνολο εγγράφων και δεδοµένωνπου έχουν συγκροτηθεί οργανικά είτε από τους χρήστες του ηλεκτρονικού αρχείου για την εποπτεία ή τη διαχείριση µίας υπόθεσης είτε µε έλλογη οµαδοποίηση κατά την ταξινόµηση. Μεταδεδοµένα:Σύνολα δοµηµένης πληροφορίαςπου περιγράφουνκαι χαρακτηρίζουνηλεκτρονικά έγγραφα, ηλεκτρονικούς φακέλους και ηλεκτρονικά αρχεία και επιτρέπουν την ταύτιση, διαχείριση, αναζήτηση, ανάκτηση, πρόσβαση και επιβεβαίωση της γνησιότητάς τους από ανθρώπους ή συστήµατα. Χρήστης:όποιος έχει δικαίωµα πρόσβασηςστο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του στο σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης καλύπτοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις αυθεντικοποίησης.

22 Ορισµοί (2/2) Κανόνες διαχείρισης ηλεκτρονικών αρχείων:οι κανόνες διαχείρισης ηλεκτρονικών αρχείων αφορούν: α) στον τρόπο οργάνωσηςκαι ευρετηρίασηςενός αρχείου β) στον τρόπο ταξινόµησηςτων εγγράφων σε ένα αρχείο γ) ) στις ενέργειες που εκτελούνταιστα αντικείµενα ενός ηλεκτρονικού αρχείου, όπως έγγραφα, φάκελοι και δεδοµένα καθώς και δ) στον καθορισµό των δικαιωµάτων πρόσβασηςκαι ενεργειών των χρηστών στα αντικείµενα του ηλεκτρονικού αρχείου. Ταξινόµηση:Η συστηµατική ταύτιση και τοποθέτηση των ηλεκτρονικών φακέλων και εγγράφωνσε κατηγορίες σύµφωνα µε λογικά δοµηµένες συµβάσεις, µεθόδους και κανόνες που ορίζονται από τις λειτουργίες και αρµοδιότητες που εκτελούνται από τους φορείς.

23 Ηλεκτρονική Αρχειοθέτηση Εγγράφων (1/2) Τα ηλεκτρονικά έγγραφα οργανώνονται και ταξινοµούνταισε συναφείς οµάδες από τους φορείς που τα τηρούνµε βάση τις λειτουργίες ή τις δραστηριότητες του εκάστοτε φορέα µε σκοπό τη βέλτιστη πρόσβαση, ανάκτηση, διαχείριση και τελική διάθεση αυτών. Μια οµάδα ηλεκτρονικών εγγράφων όταν σχετίζεται µε την ίδια οργανωτική δοµή ή την ίδια λειτουργία ή την ίδια δραστηριότητα, δύναται να ταξινοµείται στην ίδια θεµατική ενότητα ή φάκελο υπόθεσηςµε τρόπο που θα διασφαλίζεται η χρονική αλληλουχίακαι συσχέτιση των εγγράφων, καθώς και η ακεραιότητα του περιεχοµένου τους. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα εντός του ίδιου φακέλουδύναται να είναι διαβαθµισµένα µε διαφορετικό βαθµό ασφάλειας

24 Ηλεκτρονική Αρχειοθέτηση Εγγράφων (2/2) Τα ηλεκτρονικά έγγραφα διακρίνονται σε: 1. διοικητικάέγγραφα 2. ιδιωτικά έγγραφα Τα ηλεκτρονικά αρχεία διακρίνονται, ανάλογα µε την υπηρεσιακή τους χρήση, σε ενεργά, ηµιενεργά, ανενεργάκαι διηνεκούς υπηρεσιακής χρησιµότητας. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα αναγράφουν το χρόνο διατήρησηςπου προβλέπει το σχετικό θεσµικό πλαίσιο όπως περιγράφεται στις επιµέρους διατάξεις των φορέων για θέµατα εκκαθαρίσεων. Το περιεχόµενο, η δοµήκαι τα µεταδεδοµένατων ηλεκτρονικών εγγράφων από την στιγµή της αρχειοθέτησης τους έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας της εκκαθάρισηςτους παραµένουν αναλλοίωταγια όλη την περίοδο διατήρησης τους, όπως αυτή καθορίζεται για τα έντυπα έγγραφα.

25 Συγκρότηση Ηλεκτρονικού Αρχείου Το ηλεκτρονικό αρχείο συγκροτείται από: 1. Ένα ή περισσότερα ηλεκτρονικά έγγραφα ή/και 2. Ένα ή περισσότερα σύνολα δεδοµένωνπου είναι οργανωµένα µεταξύ τους και χρησιµοποιούνται για την έκδοση διοικητικών πράξεων ή/και, 3. Έναν ή περισσότερους ηλεκτρονικούς φακέλουςπου περιλαµβάνουν τα ηλεκτρονικά έγγραφα είτε αυθύπαρκτα είτε µέσα σε άλλους φακέλους υποθέσεων µε κοινό νοηµατικό ή λειτουργικό περιεχόµενο.

26 Τήρηση ηλεκτρονικών εγγράφων και αρχείων Ηλεκτρονικά έγγραφατα οποία τηρούνται και αποθηκεύονται ως ηλεκτρονικά αρχεία, δηµιουργούνται κυρίως από: (α) εφαρµογές αυτοµατισµού γραφείου (β) εφαρµογές ηλεκτρονικού ταχυδροµείου που µεταφέρουν µηνύµατα µε ή χωρίς συνηµµένα αρχεία (γ) εφαρµογές, πληροφοριακά συστήµατα ειδικού σκοπούκαι άλλα ηλεκτρονικά µέσα που χρησιµοποιούνται στο φορέα (δ) σαρωτές.

27 Τήρηση ηλεκτρονικών εγγράφων και αρχείων Τα συστήµατα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησηςδιασφαλίζουν τη µοναδική ταυτοποίηση, αποθήκευση, αναγνώριση, και εµφάνιση του περιεχοµένου διαφορετικών τύπων ηλεκτρονικών αρχείων όπως: α) ) έγγραφα και φόρµες xml, β) αρχεία επεξεργαστών κειµένου, γ) ηλεκτρονικά µηνύµατα µε ή χωρίς επισυναπτόµενα αρχεία, δ) ιστοσελίδες, ε) παρουσιάσεις, στ) αρχεία pdf, ζ) αρχεία εικόνων, η) αρχεία πολυµέσων, θ) αρχεία από πληροφοριακά συστήµατα χαρτογράφησης γεωγραφικώνπληροφοριών ι) αρχεία από περιβάλλοντα ηλεκτρονικής συνεργασίας και/ή ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων.

28 Τήρηση ηλεκτρονικών εγγράφων και αρχείων Κατά την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση τα ηλεκτρονικά έγγραφα ταξινοµούνται από κάθε φορέα µε ενιαίο τρόπο που περιλαµβάνει ιδίως αλφαβητική, γεωγραφική και θεµατική ταξινόµηση. Η ευρετηρίασητων ηλεκτρονικών εγγράφων πραγµατοποιείται µε βάση τις κατηγορίες που αυτά έχουν ταξινοµηθεί, τις λέξεις κλειδιά, τα µεταδεδοµέναπου έχουν προσδιοριστεί και παράγει πίνακα περιεχοµένωνγια κάθε ηλεκτρονικό αρχείο. Κάθε σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησηςδιασφαλίζει ότι τα αρχεία παραµένουν ακέραιακαι αξιόπισταγια όλο το χρόνο διατήρησής τους, λαµβάνοντας µέριµνα για την πρόσβαση, προστασία και επαναχρησιµοποίηση των τεκµηρίων από απώλεια ή καταστροφή.

29 Ρόλοι, δικαιώµατα και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση (1/2) Η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση υποστηρίζεται από µηχανισµό αυθεντικοποίησης, ο οποίος ελέγχει την πρόσβαση, πιστοποιεί, παρακολουθείκαι καταγράφει τις ενέργειες του κάθε χρήστη, συνδέοντας τα αναγνωριστικά της ταυτότητας του χρήστη µε προφίλ δικαιωµάτων για ανάγνωση, εγγραφή, διαχείρισηεκδόσεων αρχείου,, διαγραφή,, αλλαγή µεταδεδοµένωνκλπ.. Ελάχιστη απαίτησηαυθεντικοποίησης είναι η χρήση αναγνωριστικών που βασίζονται σε όνοµα λογαριασµού και συνθηµατικό Το σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης επιτρέπει τη δηµιουργία χρηστώνµε δικαιώµατα διαχείρισης (διαχειριστές), οι οποίοι ανά πάσα στιγµή µπορούν να: α) ορίζουν και ταυτοποιούν νέους χρήστες β) απενεργοποιούνχρήστες γ) ορίζουν δικαιώµατα προσθήκης εγγράφων δ) ορίζουν το ενιαίο σύστηµα ταξινόµησης του φορέα.

30 Ρόλοι, δικαιώµατα και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση (2/2) Το σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης: α) προβλέπει τον καθορισµό κανόνων πρόσβασης και ενεργειώνλαµβάνοντας υπόψη τη διαβαθµισµένη πρόσβαση των χρηστών β) επιτρέπει στους διαχειριστές την αντιστοίχιση των κανόνων πρόσβασης σε χρήστες, ρόλους, φακέλους ή αρχεία γ) παρέχει στους διαχειριστές τη δυνατότητα ελέγχου της εφαρµογής των κανόνων πρόσβασης και ενεργειών δ) παρέχει δικαιώµατα πρόσβασης και ενεργειώνπου προκύπτουν από την ανωτέρω αντιστοίχιση ε) επιτρέπει στους χρήστες να ανήκουν σε πολλές οµάδες χρηστών στ) επιτρέπει την επαναχρησιµοποίηση και προστασία των εγγράφων.

31 Παρακολούθηση και εποπτεία (1/2) Το σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησηςπαρέχει τη δυνατότητα δηµιουργίας αναφορών για εξουσιοδοτηµένους χρήστες, όπως: α) όλων των µη επιτυχηµένων ενεργειών που εκτελούνται β) όλων των επιτυχηµένων ενεργειών, σε αλλαγές στις ρυθµίσειςγια τους ηλεκτρονικούς φακέλους, στα αρχεία και στα µεταδεδοµένα τους κτλ γ) των επιπρόσθετων ενεργειών που κρίνεται από το φορέα ότι απαιτούνται δ) την λειτουργία, κατάσταση και χρήση των πόρων του συστήµατος

32 Παρακολούθηση και εποπτεία (2/2) Τα στοιχεία που καταγράφονται για τις ανωτέρω ενέργειες είναι ιδίως: α) το αντικείµενο πάνω στο οποίο εκτελείται η ενέργεια β) ο χρήστης που εκτελεί την ενέργεια γ) ) η ηµεροµηνία και ώρα που πραγµατοποιήθηκε η ενέργεια δ) οι αλλαγές που γίνονται στις ρυθµίσεις για τους ηλεκτρονικούς φακέλους, για τα αρχεία και τα µεταδεδοµένα τους ε) οι αλλαγές που γίνονται στις ρυθµίσεις για τους χρήστες, τις οµάδες χρηστών και τους ρόλους στ) οι αλλαγέςπου γίνονται στο µηχανισµό παρακολούθησηςόλων των ανωτέρω. Τα εν λόγω στοιχεία και αναφορές τηρούνταιγια όλο το διάστηµα τήρησης του αρχείου µέχρι αυτό να καταστεί ανενεργό και να υποστεί τη διαδικασία εκκαθάρισης σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις.

33 Αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων Τα ηλεκτρονικά έγγραφα που δεν είναι ψηφιακάυπογεγραµµένα µπορούν να υπογράφονται ψηφιακά στοπλαίσιο του ηλεκτρονικού συστήµατος αρχειοθέτησης,προκειµένου να εξασφαλισθεί η ακεραιότητα τους καθ όλη τη χρονική διάρκεια διατήρησης τους. Εναλλακτικάτο σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης δύναται: α)να προσθέτει σε ηλεκτρονικό έγγραφο ηλεκτρονικόυδατογράφηµαή άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία για την επιβεβαίωση της γνησιότητας και ακεραιότητας ενός εγγράφου ή αρχείου, β) να αναγνωρίζει ηλεκτρονικάέγγραφα που φέρουν τέτοια στοιχεία και γ) να αποθηκεύει τις πληροφορίες για αυτά τα στοιχεία

34 Αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων Το σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης δύναται να αποθηκεύει τα δεδοµένα σε κρυπτογραφηµένη µορφή, εφόσον το υπαγορεύουν οι ανάγκες του φορέα. Τα ελάχιστα µεταδεδοµένα που χαρακτηρίζουν ένακρυπτογραφηµένο ηλεκτρονικό έγγραφο ή αρχείο είναι: α) ο αλγόριθµος κρυπτογράφησης β) οι παράµετροιγια την ενεργοποίηση του αλγόριθµου αποκρυπτογράφησης. Το σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης τηρείσε ηµερήσια βάση αντίγραφα ασφαλείας για τους φακέλους, υποφακέλους, αρχεία και µεταδεδοµένα τους, όπως και των κανόνων πρόσβασης και ενεργειών αλλάκαι των προκαθορισµένων αναφορών σε εξωτερικό αποθηκευτικό µέσο

35 Αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων α) Το σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης παρέχει δυνατότητα επεκτασιµότητας ανάλογα µε τις επιχειρησιακές ανάγκες του φορέα β) Το σύστηµα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης παρέχειδυνατότητα για επικοινωνία µε άλλα συστήµατα αρχειοθέτησης και διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων ιδίως για θέµατα αναζήτησης, µεταφοράς, επικύρωσης γνησιότηταςκρυπτογραφηµένων ή µη εγγράφων, ανάκτησης φακέλων και περιεχοµένων ανάλογα µε τα δικαιώµατα πρόσβασης και το επίπεδο ασφάλειας.

36 ιαδικασία Ψηφιοποίησης Έντυπων Εγγράφων Κάθε προϊστάµενος οργανικής µονάδαςπου τηρεί έντυπο αρχείο το οποίο πρόκειται να ψηφιοποιηθεί, ορίζει έναν ή περισσότερους υπαλλήλουςαπό κάθε τµήµα για τη συλλογή των σχετικών έντυπων εγγράφων. Οι αρµόδιοι υπάλληλοι: α) επικαιροποιούν και ψηφιοποιούν τον έντυπο πίνακα περιεχοµένων του φακέλου εφόσον υπάρχει β) ψηφιοποιούν όλα τα έντυπα έγγραφατου φακέλου γ) υπογράφουν µε προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφήόσα ψηφιοποιηµένα έγγραφα πρόκειται να εκκαθαριστούν και καταστραφούν δ) αρχειοθετούντα ψηφιοποιηµένα έγγραφα προσθέτοντας τα απαραίτητα µεταδεδοµένα µε βάση το σύστηµα ταξινόµησης τους ε) ελέγχουν την πληρότητα του ψηφιοποιηµένου ηλεκτρονικού φακέλου

37 ιαδικασία Ψηφιοποίησης Έντυπων Εγγράφων Η διαδικασία του παρόντος άρθρου ολοκληρώνεται µε τη προσθήκη τυχόν αναφορώντων ηλεκτρονικών εγγράφων σε αξιόπιστες πηγές διάθεσηςτους όπως π.χ. ο διαδικτυακός τόπος του Προγράµµατος ιαύγειαή αναφορές σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ηµόσιου τοµέα για τον έλεγχο της γνησιότητάς τους..

38 Εκκαθάριση και Καταστροφή Έντυπων και Ηλεκτρονικών Εγγράφων Κάθε προϊστάµενος οργανικής µονάδαςπου τηρεί αρχείο το οποίο πρόκειται να εκκαθαριστεί ή και να καταστραφεί, ορίζει έναν ή περισσότερους υπαλλήλουςαπό κάθε τµήµα για την καταγραφήτου αρχειακού υλικού, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Οι αρµόδιοι υπάλληλοιαναζητούντα ψηφιοποιηµένα έγγραφα στο ηλεκτρονικό αρχείο και επιβεβαιώνουν ότι αυτά είναι αυθεντικά, ακέραια, ευανάγνωστα, αξιόπιστα και εξαγώγιµα και φέρουν την ψηφιακή υπογραφή των υπαλλήλων που τα ψηφιοποίησαν. Ακολούθως συντάσσεται ηλεκτρονικός κατάλογοςτων προς καταστροφή έντυπων εγγράφων που έχουν ψηφιοποιηθεί, µε τον τίτλο της εκδίδουσας αρχής, τα στοιχεία του φακέλου και τη χρονολογία

39 Εκκαθάριση και Καταστροφή Έντυπων και Ηλεκτρονικών Εγγράφων Ακολούθως συντάσσεται πρωτόκολλο καταστροφής εντύπων εγγράφων το οποίο περιλαµβάνει τον κατάλογοτης προηγούµενης παραγράφου και το οποίο φέρει την προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφήτων αρµοδίων υπαλλήλωνκαι των προϊσταµένων της οργανικής µονάδας που τηρεί το αρχείο.

40 Ψηφιακή υπογραφή

41 Ιδιόχειρη Vs Ψηφιακή Υπογραφή (1/2) Ιδιόχειρη υπογραφή Ψηφιακή υπογραφή Ενσωµατωµένη στο µήνυµα Εξωτερικό αντικείµενο που συνδέεται µε το µήνυµα Σε όλα τα έγγραφα κοινή υπογραφή υνατή η πλαστογράφηση ιαφορετική για κάθε έγγραφο Σχεδόν αδύνατη η πλαστογράφηση

42 Ιδιόχειρη Vs Ψηφιακή Υπογραφή (2/2) Ιδιόχειρη υπογραφή Πιστοποιεί την ταυτότητα του υπογράφοντος Απευθείας ορατή Ο µηχανισµός δηµιουργίας της παραµένει οίδιοςκαιδενµπορείνααποσυρθεί Ψηφιακή υπογραφή Πιστοποιεί τη γνησιότητα του περιεχοµένου της πληροφορίας και την ταυτότητα του υπογράφοντος Απαιτείται ειδικό λογισµικό για να δηµιουργηθεί και κατά συνέπεια για να είναι ορατή Ο µηχανισµός δηµιουργίας, επαλήθευσής της µπορεί να καταστραφεί (αποσυρθεί) και να υποκατασταθεί από κάποιον εντελώς διαφορετικό

43 Βασικά χαρακτηριστικά Εµπιστευτικότητα: Πρόκειται για την προστασία των δεδοµένων ενάντια σε µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση. Ακεραιότητα: Είναι η προστασία των δεδοµένων ενάντια σε µη εξουσιοδοτηµένη τροποποίηση ή αντικατάστασή. Πιστοποίηση: Επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός ατόµου. Μη Άρνηση Αποδοχής: Συνδυάζει τις υπηρεσίες της Πιστοποίησης και της Ακεραιότητας.

44 Κρυπτογραφία Βασικοί ορισµοί (1/4) Κρυπτογραφία: επιστηµονικός κλάδος που ασχολείται µε τη µελέτη, την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνικών κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης µε σκοπό την απόκρυψη του περιεχοµένου των µηνυµάτων. Αλγόριθµος κρυπτογράφησης: µέθοδος µετασχηµατισµού δεδοµένων σε µία µορφή που να µην επιτρέπει την αποκάλυψη των περιεχοµένων τους από µη εξουσιοδοτηµένα µέρη. Κατά κανόνα είναι µία πολύπλοκη µαθηµατική συνάρτηση.

45 Κρυπτογραφία Βασικοί ορισµοί (2/4) Κλειδί κρυπτογράφησης: είναι µια ακολουθία χαρακτήρων που χρησιµοποιείται ως είσοδος στη συνάρτηση κρυπτογράφησης. Κρυπτογράφηση: η διαδικασία µετασχηµατισµού ενός µηνύµατος σε µία ακατανόητη µορφή µε τη χρήση κάποιου κρυπτογραφικού αλγορίθµου ούτως ώστε να µην µπορεί να διαβαστεί από κανέναν εκτός του νόµιµου παραλήπτη.

46 Κρυπτογραφία Βασικοί ορισµοί (3/4) Κρυπτογραφηµένο κείµενο: το αποτέλεσµα της εφαρµογής ενός κρυπτογραφικού αλγόριθµου πάνω στο αρχικό κείµενο Αποκρυπτογράφηση: Η αντίστροφη διαδικασία όπου από το κρυπτογραφηµένο κείµενο παράγεται το αρχικό µήνυµα

47 Κρυπτογραφία Βασικοί ορισµοί (4/4) Συµµετρική κρυπτογραφία: το σύστηµα κατά το οποίο χρησιµοποιεί κατά τη διαδικασία της κρυπτογράφησης αποκρυπτογράφησης ένα κοινό κλειδί Ασύµµετρη κρυπτογραφία: το σύστηµα κατά το οποίο χρησιµοποιεί κατά τη διαδικασία της κρυπτογράφησης αποκρυπτογράφησης δυο διαφορετικά κλειδιά

48 Συµµετρική Κρυπτογραφία

49 Ασύµµετρη Κρυπτογραφία Χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει δυο είδη κλειδιών ένα ιδιωτικό και ένα δηµόσιο. Το δηµόσιο είναι διαθέσιµο σε όλους ενώ το ιδιωτικό είναι µυστικό. Η βασική σχέση µεταξύ τους είναι: ό,τι κρυπτογραφεί το ένα, µπορεί να το αποκρυπτογραφήσει µόνο το άλλο.

50 Ασύµµετρη Κρυπτογραφία

51 Ασύµµετρη Κρυπτογραφία

52 Συνάρτηση Σύνοψης Αρχικό Μήνυµα Σύνοψη Συνάρτηση Σύνοψης ιαβάζει ένα µήνυµα και παράγει ένα σύνολο χαρακτήρων που συνδέεται µονοσήµαντα µε το αρχικό µήνυµα

53 Παράδειγµα (1/2) Συνάρτηση Σύνοψης: Το 1 ο γράµµα όλων των λέξεων του µηνύµατος Μήνυµα: Χρόνια πολλά Σύνοψη µηνύµατος:..

54 Παράδειγµα (2/2) Σύνοψη Μηνύµατος Χρόνια πολλά Χπ Συνάρτηση Σύνοψης

55 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ υπογραφή µηνύµατος

56 Ψηφιακή υπογραφή Η κρυπτογράφηση της σύνοψης του µηνύµατος µε το ιδιωτικό κλειδί του υπογράφοντα αποτελεί την ηλεκτρονική υπογραφή του. Οι ηλεκτρονικές υπογραφές συνδέονται µε τα υπογεγραµµένα δεδοµένα µε τέτοιο τρόπο ώστε οποιαδήποτε επέµβαση να µπορεί να γίνει αντιληπτή, αλλά και να µπορεί επίσης να αναγνωριστεί ο αποστολέας πέρα από κάθε αµφιβολία.

57 ιαδικασίες που περιλαµβάνει η ψηφιακή υπογραφή Η χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής περιλαµβάνει δύο διαδικασίες: α) τη δηµιουργία της υπογραφής β) την επαλήθευσή της

58

59 ιακίνηση Ηλεκτρονικού Εγγράφου εντός της Υπηρεσίας

60 Ορισµοί (1/2) Συντάκτης Ηλεκτρονικού Εγγράφου:Ο δηµιουργός σχεδίου ηλεκτρονικού εγγράφου χρησιµοποιώντας ηλεκτρονικές εφαρµογές γραφείου. Υπάλληλος αρµόδιος για το χειρισµό του συστήµατος διαχείρισης εγγράφων: Είναι,, ένας ή περισσότεροι υπάλληλοι ανά υπηρεσιακή µονάδα οποίοι έχουν δικαίωµα πρόσβασης σε σύστηµα αρχειοθέτησης ή/και διαχείρισης εγγράφων. Υπάλληλος αρµόδιος για τη διοικητική υποστήριξη της µονάδας:ένας η περισσότεροι υπάλληλοι ανά υπηρεσιακή µονάδα που έχουν οριστεί για την ορθή παρακολούθηση της διακίνησης των ηλεκτρονικών εγγράφων. Παρακολούθηση αλλαγών: υνατότητα που παρέχεται από τις εφαρµογές επεξεργαστών κειµένου για την επισήµανση των αλλαγών που προκαλούνται στο έγγραφο µετά την αρχική του δηµιουργία.

61 Ορισµοί (2/2) Προσθήκη σχολίων: υνατότητα που παρέχεται από τις εφαρµογές επεξεργαστών κειµένου για την προσθήκη στο σχέδιο του εγγράφου σχολίων ιδίως όπως παρατηρήσεις, επιφυλάξεις κ.α. Προσθήκη προηγµένης ηλεκτρονικής υπογραφής: υνατότητα που παρέχεται από τις εφαρµογές επεξεργαστών κειµένου για την προσθήκη προηγµένης ηλεκτρονικής υπογραφής µε σκοπό την ταυτοποίηση των στοιχείων του υπογράφοντος και την αποτροπή της αλλοίωσης του ηλεκτρονικού εγγράφου. Αίτηση αποδεικτικού παράδοσης ανάγνωσης: υνατότητα που παρέχεται από τις εφαρµογές ηλεκτρονικού ταχυδροµείου για αίτηση από τον παραλήπτη του µηνύµατος για αποστολή επιβεβαιωτικού µηνύµατος για τη λήψη και την ανάγνωση του µηνύµατος. Πρωτότυπο ηλεκτρονικό έγγραφο:πρωτότυπο ηλεκτρονικό έγγραφο είναι αυτό που φέρει την προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφή του έχοντος την αρµοδιότητα για την τελική υπογραφή του.

62 Σχέδιο εγγράφου 1. Ο συντάκτης του ηλεκτρονικού εγγράφουδηµιουργεί το έγγραφο µε χρήση επεξεργαστή κειµένου. Ο επεξεργαστής κειµένου ρυθµίζεται έτσι ώστε να φαίνεται το ονοµατεπώνυµο του συντάκτη του εγγράφου στα µεταδεδοµένα του εγγράφου. 2. Στο σχέδιο του εγγράφου τίθεται στην πρώτη σελίδα πλαίσιο κειµένου µε τη λέξη «ΣΧΕ ΙΟ». 3. Μετά τη ολοκλήρωση της σύνταξης του σχεδίου του εγγράφου ενεργοποιείται η δυνατότητα παρακολούθησης αλλαγώντης εφαρµογής του επεξεργαστή κειµένου. 4. Ο συντάκτης του εγγράφου προσθέτει τυχόν παρατηρήσεις ή επιφυλάξεις εφόσον αυτό απαιτείται.

63 ιακίνηση σχεδίου ηλεκτρονικού εγγράφου στην ιεραρχία Το σχέδιο του εγγράφουπροωθείται από το συντάκτη στην ιεραρχία µε δύο τρόπους: 1.1. Με µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείουµέσα από τον προσωπικό λογαριασµό του συντάκτη του εγγράφου που του έχει αποδοθεί από την Υπηρεσία Πριν από την αποστολή του µηνύµατος έχει ενεργοποιηθεί η Αίτηση Αποδεικτικού Ανάγνωσηςή/και η Αίτηση Αποδεικτικού Παράδοσης Με σύστηµα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφωνστο οποίο: Εισάγεται το σχέδιο του εγγράφου στο σύστηµα Αρχειοθετείται το σχέδιο του εγγράφου ροµολογείταιτο σχέδιο του εγγράφου στον αρµόδιο παραλήπτη

64 ιακίνηση σχεδίου ηλεκτρονικού εγγράφου στην ιεραρχία 2. Ο παραλήπτηςλαµβάνει µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου είτε από τον αποστολέα (1.1) είτε αυτόµατα από το σύστηµα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων (1.2). 3. Ο παραλήπτης του µηνύµατος επιβεβαιώνει τη λήψη του µηνύµατοςµε δύο τρόπους: 3.1. Στην περίπτωση που έλαβε µήνυµα από τον αποστολέα επιβεβαιώνει τη λήψη του µε µήνυµα προς τον αποστολέα Στην περίπτωση που έλαβε µήνυµα από το σύστηµα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων εισέρχεται στο σύστηµα µε τους προσωπικούς του κωδικούς και λαµβάνοντας το έγγραφο ενηµερώνεται αυτόµατα ο αποστολέας.

65 Προσθήκη σχολίων 1. Ο προϊστάµενος του συντάκτητου ηλεκτρονικού εγγράφου, εφόσον κρίνει ότι απαιτείται, τροποποιεί το σχέδιοτου εγγράφου, διατηρώντας την παρακολούθηση αλλαγών ενεργοποιηµένηή προσθέτει σχόλια σε αυτό, όπως παρατηρήσεις και επιφυλάξεις. Η εφαρµογή του επεξεργαστή κειµένου του προϊσταµένου ρυθµίζεται έτσι ώστε στις αλλαγές και στα σχόλια που προστίθενται να φαίνεται το πλήρες και ακριβές ονοµατεπώνυµο του.εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό τότε τα σχόλια συµπληρώνονται και µε το ονοµατεπώνυµο του προϊσταµένου. 2. Τα βήµατα επαναλαµβάνονταιµέχρι να ολοκληρωθεί η προσθήκη τυχόν σχολίων από τη διοικητική ιεραρχία. 3. Το σχέδιο του εγγράφου επιστρέφει στο συντάκτη µε βάση τα βήµατα του άρθρου

66 Προσθήκη ηλεκτρονικών υπογραφών από την ιεραρχία (1/2) 1. Ο συντάκτης του εγγράφου παραλαµβάνει το σχέδιοτου ηλεκτρονικού εγγράφου επιβεβαιώνοντας τη λήψη του µε βάση τα αντίστοιχα βήµατα που περιγράφτηκαν. 2. Ο συντάκτης διαµορφώνει το σχέδιο εγγράφου ενσωµατώνοντας τις αλλαγές όπως αυτές προκύπτουν από τα σχόλια της διοικητικής ιεραρχίας και διαγράφοντας τα σχόλιααυτά. 3. Ο συντάκτης εφόσον έχει αντίθετη γνώµη για την εντελλόµενη ενέργεια, διατυπώνει τις επιφυλάξειςτου µε την προσθήκη σχολίων στο σχέδιο του ηλεκτρονικού εγγράφου. 4. Το σχέδιο του ηλεκτρονικού εγγράφου προσυπογράφεται µε την προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφή του συντάκτη και αποστέλλεται στη διοικητική ιεραρχίαγια προσυπογραφή.

67 Προσθήκη ηλεκτρονικών υπογραφών από την ιεραρχία (2/2) 5. Ο τελικός υπογράφωντης διοικητικής ιεραρχίας αφού υπογράψει το έγγραφο το επιστρέφει στο συντάκτη ή άλλο υπάλληλο που ορίζεται από την Υπηρεσία, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο του εγγράφου έχει υπογραφεί από όλους τους αρµοδίους. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υπογραφή του εγγράφου από όλη την ιεραρχία, αναγράφεται στο έγγραφο η σχετική αιτιολόγηση. 6. Ο συντάκτης προωθεί το έγγραφο στο χειριστή του συστήµατοςδιαχείρισης εγγράφων για τη καταχώρηση και την αρχειοθέτηση του. 7. Το έγγραφο προωθείταιµέσα από το σύστηµα διαχείρισης εγγράφων στην πολιτική ηγεσία για υπογραφή.

68 ιεκπεραίωση εγγράφου (1/5) 1. Το έγγραφο επιστρέφει υπογεγραµµένο στον αρµόδιο, για τη διοικητική υποστήριξη της µονάδας υπάλληλο. 2. Ο υπάλληλος προωθεί το υπογεγραµµένο έγγραφοστην αρµόδια µονάδα στο χειριστή του συστήµατος διαχείρισης εγγράφων. 3. Ο χειριστής του συστήµατος διαχείρισης εγγράφων προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες: 3.1. Ψηφιοποιεί το υπογεγραµµένο έγγραφο, εφόσον απαιτείται Καταχωρεί την τελική έκδοσητου ηλεκτρονικού εγγράφου που φέρει προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφήή του ψηφιοποιηµένου εγγράφου στο σύστηµα διαχείρισης εγγράφων Αποστέλλει το τελικό έγγραφοστο συντάκτη του εγγράφου µε βάση τις διαδικασίες του άρθρου.

69 ιεκπεραίωση εγγράφου (2/5) 4. Ο συντάκτης του ηλεκτρονικού εγγράφου παραλαµβάνει το έγγραφο και: 4.1. Ενσωµατώνει το σύνολο των σχολίων και τις τροποποιήσεις του έχοντος την αρµοδιότητα για την υπογραφή του εγγράφου στο τελικό ηλεκτρονικό έγγραφο σε συνεργασία µε τη διοικητική του ιεραρχία, 4.2. Αφαιρεί το πλαίσιο κειµένου µε τη λέξη «ΣΧΕ ΙΟ», 4.3. Αφαιρεί τυχόν σχόλια παρατηρήσειςκαι επιφυλάξειςαπό το ηλεκτρονικό έγγραφο, 4.4. Προσδιορίζει τα στοιχεία επικοινωνίαςτων παραληπτών του εγγράφου, 4.5. Αρχειοθετείτο ηλεκτρονικό έγγραφο και το δροµολογεί προς το Τµήµα της Γραµµατείας µε βάση τα βήµατα του άρθρου 4, σε συνεργασία µε τον υπάλληλο που είναι χρήστης του συστήµατος διαχείρισης εγγράφων.

70 ιεκπεραίωση εγγράφου (3/5) Ο υπάλληλος του Τµήµατος Γραµµατείας: 5.1. Παραλαµβάνει το έγγραφοόπως διαµορφώθηκε µε τις ρυθµίσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 7 και το αντιπαραβάλλειµε το ηλεκτρονικό έγγραφο που είναι αρχειοθετηµένο στο σύστηµα διαχείρισης εγγράφων και έχει την υπογραφή εκείνου που έχει την αρµοδιότητα για την τελική υπογραφή του Πρωτοκολλεί το έγγραφοκαι προσθέτει σε αυτό αριθµό πρωτοκόλλου και ηµεροµηνία Αποστέλλει το έγγραφοστο συντάκτη του εγγράφου, εφόσον το έγγραφο οφείλει να αναρτηθεί µε βάση τις διατάξεις του νόµου 3861/2010 στο πρόγραµµα ιαύγεια.

71 ιεκπεραίωση εγγράφου (4/5) Ο συντάκτης του εγγράφου: 6.1. Επιµελείται την ανάρτηση του εγγράφου στο Πρόγραµµα «ιαύγεια» εφόσον απαιτείται και προσθέτει το Α Α στο έγγραφο Αποστέλλει το έγγραφο στο Τµήµα Γραµµατείαςόπως ορίζεται στο άρθρο 7, παρ Ο υπάλληλος τους Τµήµατος Γραµµατείας 7.1. Προσθέτει πλαίσιο κειµένου µε τη λέξη «Ακριβές Αντίγραφο» και το ονοµατεπώνυµο του και τα στοιχεία του Τµήµατος Γραµµατείας του Υπουργείου Μετατρέπει το έγγραφο σε µορφή συµβατήµε το πρότυπο ISO :2008 (PDF).

72 ιεκπεραίωση εγγράφου (5/5) 7.3. Ο Προϊστάµενος του Τµήµατος Γραµµατείαςυπογράφει ψηφιακά το ηλεκτρονικό έγγραφο µε χρήση χρονοσήµανσης 7.4. Αρχειοθετείστην εφαρµογή διαχείρισης εγγράφων το ακριβές αντίγραφο ως νέα έκδοση του ηλεκτρονικού εγγράφου 7.5. Αποστέλλει το έγγραφοστους παραλήπτες σε ηλεκτρονική ή έντυπη µορφή 7.6. Σηµειώνει την ένδειξη «ΕΞΗΛΘΕ» καθώς και την ηµεροµηνία αποστολής του εγγράφου, στην εφαρµογή διαχείρισης εγγράφων.

73 Χρέωση εισερχόµενων εγγράφων (1/2) 1. Τα εισερχόµενα έγγραφαπρωτοκολλούνται από υπάλληλο του Τµήµατος Γραµµατείας. 2. Τα εισερχόµενα έγγραφα χρεώνονται ανάλογα, µε δύο τρόπους: 2.1. Τα ηλεκτρονικά έγγραφααρχειοθετούνταιαπό τον υπάλληλο του Τµήµατος Γραµµατείας και συσχετίζονται µε τον αριθµό πρωτοκόλλουπου έχει αποδοθεί. Ο υπάλληλος του Τµήµατος Γραµµατείας δροµολογεί και χρεώνει τα εισερχόµενα ηλεκτρονικά έγγραφαστις συναρµόδιες οργανικές µονάδες του Υπουργείου µε βάση τα βήµατα που περιγράφηκαν.

74 Χρέωση εισερχόµενων εγγράφων (2/2) 2.2. Τα έγγραφα σε έντυπη µορφήψηφιοποιούνταιείτε από υπάλληλο του πρωτοκόλλουείτε από υπάλληλο της αρµόδιας οργανικής µονάδαςκαι στη συνέχεια συσχετίζονται µε τον αριθµό πρωτοκόλλου, που έχει αποδοθεί από το Τµήµα Γραµµατείας. Ακολούθως, χρεώνονται στις συναρµόδιες οργανικές µονάδες µε ηλεκτρονικό τρόπο µε βάση τα βήµατα που περιγράφηκαν. Εισερχόµενα που δεν είναι δυνατή ή δεν επιτρέπεται εκ του νόµου η ψηφιοποίηση τους όπως π.χ. τόµοι βιβλίων, προσφορές για διαγωνισµούς ακολουθούν τη συµβατική διαδικασία χρέωσης.

75 ιακίνηση εγγράφων µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο

76 ιακίνηση εγγράφων µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο 1. Αποφάσεις, πιστοποιητικάκαι βεβαιώσεις, διακινούνται µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο µεταξύ των υπηρεσιών του ηµοσίου, των Ν.Π... και των Ο.Τ.Α, ή µεταξύ αυτών και φυσικών ή νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, εφόσον φέρουν ψηφιακή υπογραφή. 2. Γνωµοδοτήσεις, αντίγραφα πρακτικών, εισηγήσειςκαι εκθέσεις, διακινούνται µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο από υπηρεσίες του δηµοσίου, Ν.Π... και Ο.Τ.Α, προς φυσικά ή νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον φέρουν ψηφιακή υπογραφή

77 ιακίνηση εγγράφων µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο Η διακίνηση εγγράφων µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο χωρίς ψηφιακή υπογραφή, επιτρέπεται και έχει ισχύ µεταξύ των υπηρεσιών του ηµοσίου, των Ν.Π... και των Ο.Τ.Α. ή µεταξύ αυτών και φυσικών ή νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, αν δεν συνδέεται µε την παραγωγή εννόµων αποτελεσµάτων ή µε την άσκηση δικαιώµατος, πχ: Ερωτήµατα Εγκυκλίους Οδηγίες Μελέτες Στατιστικά στοιχεία Αιτήσεις παροχής πληροφοριών και σχετικές απαντήσεις

78 Προϋποθέσεις έγκυρης αποστολής µηνυµάτων ηλεκτρονικού ταχυδροµείου

79 Από υπηρεσία ή δηµόσιο φορέα Τα µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου όταν προέρχονται από υπηρεσία ή δηµόσιο φορέα πρέπει να περιέχουν απαραίτητα: α. τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου αποστολέα και λήπτη β. τον πλήρη τίτλο της αποστέλλουσας υπηρεσίας γ. τα στοιχεία προσδιορισµού της ταυτότητας του αποστελλόµενου µηνύµατος και συγκεκριµένα: -θέµα - ηµεροµηνία - αριθµό πρωτοκόλλου, αν υπάρχει δ. τα στοιχεία του χειριστή που έχει ορισθεί υπεύθυνος για την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, δηλαδή: - ονοµατεπώνυµο -ιδιότητα - αριθµό τηλεφώνου και fax

80 Από ιδιώτη Όταν τα µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου αποστέλλονται από ιδιώτη, περιέχουν απαραίτητα: α. ονοµατεπώνυµο (για φυσικό πρόσωπο) ή επωνυµία (για νοµικό πρόσωπο) β. ταχυδροµική διεύθυνσηκατοικίας (για φυσικό πρόσωπο) ή έδρας (για νοµικό πρόσωπο) γ. αριθµό τηλεφώνου ή fax δ. υπογραφήτου αποστολέα, αν είναι φυσικό πρόσωπο ή τα στοιχεία του χειριστή του , αν είναι νοµικό πρόσωπο, δηλαδή: - ονοµατεπώνυµο χειριστή - ιδιότητα χειριστή -αριθµό τηλεφώνου και faxγια την παρακολούθηση των οποίων είναι υπεύθυνος ο χειριστής

81 Αρχεία δεδοµένων Επιβεβαίωση λήψης Αν στο µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου προσαρτώνται και αρχεία δεδοµένων αναγράφεται ο χαρακτήραςκαι τα στοιχεία προσδιορισµού της ταυτότητας των δεδοµένων αυτών. Το µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου τεκµαίρεται ότι έχει περιέλθει κανονικά στο λήπτη αν υπάρξει ηλεκτρονική επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που τέτοια επιβεβαίωση δεν είναι δυνατή για τεχνικούς λόγους, ο παραλήπτης υποχρεούται, εφόσον µέσα σε εύλογο χρόνοτου ζητηθεί από τον αποστολέα, να επιβεβαιώσει τη λήψη του µηνύµατος.

82 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. 3.3 Ηλεκτρονικό Έγγραφο Αρχειοθέτηση Διακίνηση

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. 3.3 Ηλεκτρονικό Έγγραφο Αρχειοθέτηση Διακίνηση 3.3 Ηλεκτρονικό Έγγραφο Αρχειοθέτηση Διακίνηση Περιεχόμενα Ηλεκτρονικό έγγραφο Νομοθεσία Χαρακτηριστικά Κύρος Αποδεικτική Ισχύς Ηλεκτρονική Αρχειοθέτηση ΠΔ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ «Εσωτερικός Κανονισµός για την ηλεκτρονική έκδοση και ηλεκτρονική διακίνηση

ΘΕΜΑ «Εσωτερικός Κανονισµός για την ηλεκτρονική έκδοση και ηλεκτρονική διακίνηση ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Απόσπασµα πρακτικού 12/8-10-2014 ΘΕΜΑ «Εσωτερικός Κανονισµός για την ηλεκτρονική έκδοση και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίµων» Έχοντας υπόψη : Την απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. πρωτ. 1174. Θέμα: Εσωτερικός κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών

Αριθ. πρωτ. 1174. Θέμα: Εσωτερικός κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2014 Αριθ. πρωτ. 1174 Ταχ. Δ/νση: Ταχ. Κώδικας: Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4Θ0Χ-ΡΩΝ. Σχετικές διατάξεις:

ΑΔΑ: Β4Θ0Χ-ΡΩΝ. Σχετικές διατάξεις: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΣΗΣΗΣ Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2012 Α.Π. : 21721 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

, & .:615/ & & & :

, &  .:615/ & & & : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Αθήνα, 26.11. 2013 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθµ. Πρωτ.:615/145887 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ. 25/2014 ΦΕΚ 44 Α/25-02-2014

Π.Δ. 25/2014 ΦΕΚ 44 Α/25-02-2014 1 Π.Δ. 25/2014 ΦΕΚ 44 Α/25-02-2014 Ηλεκτρονικό Αρχείο και Ψηφιοποίηση εγγράφων. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: Τις διατάξεις: 1.των άρθρων 14 παρ. 4 και 15 παρ. 4 και παρ. 5 του Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 25 (ΦΕΚ 44/Α/25-02-2014) Ηλεκτρονικό Αρχείο και Ψηφιοποίηση εγγράφων. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 25 (ΦΕΚ 44/Α/25-02-2014) Ηλεκτρονικό Αρχείο και Ψηφιοποίηση εγγράφων. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 25 (ΦΕΚ 44/Α/25-02-2014) Ηλεκτρονικό Αρχείο και Ψηφιοποίηση εγγράφων. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: Τις διατάξεις: 1. των άρθρων 14 παρ. 4 και 15 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σχέδιο. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Σχέδιο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: i. του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Εσωτερικός Κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Τουρισμού.

ΑΠΟΦΑΣΗ. Εσωτερικός Κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Τουρισμού. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: Αμαλίας 12, Τ.Κ.105 57 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

http://www.gdimitrakopoulos.gr

http://www.gdimitrakopoulos.gr Σχέδιο ΠΡΟΕ ΡΙΚΟΥ ΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο» Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: i. του άρθρου 9 του Π.. 162/1979 "Περί Εκκαθαρίσεως των Αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σχέδιο. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Σχέδιο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ «Ψηφιοποίηση Εγγράφων και Ηλεκτρονικό Αρχείο» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: i. του άρθρου 9 του Π.Δ. 162/1979 "Περί Εκκαθαρίσεως των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθ. 228/11-12-2014 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΕΛ.Γ.Α.)

ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθ. 228/11-12-2014 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΕΛ.Γ.Α.) ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθ. 228/11-12-2014 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΕΛ.Γ.Α.) Έχοντας υπόψη : 1. Τις διατάξεις του ν. 1790/1988 (134Α ), όπως ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Ορισμοί Συντάκτης Ηλεκτρονικού Εγγράφου: Υπάλληλος αρμόδιος για το χειρισμό του συστήματος διαχείρισης εγγράφων:

Άρθρο 1 Ορισμοί Συντάκτης Ηλεκτρονικού Εγγράφου: Υπάλληλος αρμόδιος για το χειρισμό του συστήματος διαχείρισης εγγράφων: Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ΥΑΠ/Φ40.4/1/989/10/4/2012 (ΦΕΚ 1301/Β /12-04-2012). 6. Την απόφαση ΥΑΠ/Φ.40.4/3/1031 του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «Ρυθμίσεις για

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη δημοσίων εγγράφων με επεξεργαστές κειμένου

Σύνταξη δημοσίων εγγράφων με επεξεργαστές κειμένου Σύνταξη δημοσίων εγγράφων με επεξεργαστές κειμένου Μέρος 2 ο Ν.3979/2011 «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και άλλες διατάξεις» 1 Άρθρο 1 Σκοπός του νόμου α) η αναγνώριση του δικαιώματος των φυσικών προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Εσωτερικός Κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας»

Θέμα: «Εσωτερικός Κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΔΙΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Τμήμα Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εσωτερικός κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

ΘΕΜΑ: Εσωτερικός κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Θεσσαλονίκη, 10 /07/2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Αρ. Πρωτ. 4577 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ταχ.Δ/νση : Διοικητήριο, 54123, Θεσσαλονίκη Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Οικονομικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΠΥΟ α) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Η/Υ (Δ31) β) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ (Δ30) Αθήνα, 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 31587 16 Σεπτεμβρίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2979 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Εσωτερικός κανονισμός για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 2672/1998 (ΦΕΚ 290 Α /28 Δεκεμβρίου 1998) Οικονομικοί πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις

ΝΟΜΟΣ 2672/1998 (ΦΕΚ 290 Α /28 Δεκεμβρίου 1998) Οικονομικοί πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις ΝΟΜΟΣ 2672/1998 (ΦΕΚ 290 Α /28 Δεκεμβρίου 1998) Οικονομικοί πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις Άρθρο 14 Διακίνηση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεομοιοτυπία - ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο 14. Διακίνηση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεομοιοτυπία - ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)

Αρθρο 14. Διακίνηση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεομοιοτυπία - ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) Ν.2672/1998: Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο Αρθρο 14 Διακίνηση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεομοιοτυπία - ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) 1. Επιτρέπεται η διακίνηση εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου, των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Άρθρο 1. Σκοπός του νόµου

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Άρθρο 1. Σκοπός του νόµου ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Σκοπός του νόµου αυτού είναι Άρθρο 1. Σκοπός του νόµου α) η αναγνώριση του δικαιώµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Απόστολος Πλεξίδας Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Απόστολος Πλεξίδας Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Hλεκτρονική υπογραφή, τι είναι, τρόπος λειτουργίας Χειρογραφη Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Υπουργική Απόφαση 12625/1/2014 Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων από και προς τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης καταχώρισης σχεδίου ή υποδείγματος Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ Ν. 2672/1998 (Φ.Ε.Κ. 290 Α ) Άρθρο 14 ιακίνηση εγγράφων µε ηλεκτρονικά µέσα (τηλεοµοιοτυπία ηλεκτρονικό ταχυδροµείο) 1. Επιτρέπεται η διακίνηση εγγράφων µεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

α/α ΘΕΜΑ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΚΩ ΙΚΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ 11. ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ-ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΣ-Τ Υ-01

α/α ΘΕΜΑ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΚΩ ΙΚΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ 11. ΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ-ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΣ-Τ Υ-01 ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Η ιαδικασία θα ελέγχεται περιοδικά ως προς την εφαρµογή της, θα δύναται να αναθεωρηθεί και να υπόκειται σε συνεχή βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση ΥΑΠ/Φ.40.4/163 (ΦΕΚ 586/Β/14-03-2013)

Απόφαση ΥΑΠ/Φ.40.4/163 (ΦΕΚ 586/Β/14-03-2013) Απόφαση ΥΑΠ/Φ.40.4/163 (ΦΕΚ 586/Β/14-03-2013) Θέμα: «Ρυθμίσεις για α) τη διαδικασία και τον τρόπο ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης της λήψης και της ασφαλούς χρονοσήμανσης, β) τις προδιαγραφές και τα πρότυπα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική μελέτη θεσμικού πλαισίου και καταγραφή προτάσεων προς αναθεώρηση ν. 3979/2011 Ημερομηνία 8 Αυγούστου 2013 Αναφορά Παραδοτέο 2.

Συνοπτική μελέτη θεσμικού πλαισίου και καταγραφή προτάσεων προς αναθεώρηση ν. 3979/2011 Ημερομηνία 8 Αυγούστου 2013 Αναφορά Παραδοτέο 2. Πληροφορίες Εγγράφου Πληροφορίες Εγγράφου Έργο Εμπειρογνωμοσύνη για τον ν.3979/2011 Τίτλος Εγγράφου Συνοπτική μελέτη θεσμικού πλαισίου και καταγραφή προτάσεων προς αναθεώρηση ν. 3979/2011 Ημερομηνία 8

Διαβάστε περισσότερα

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων 01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883 e Prtcl-01 Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων Συνοπτική Παρουσίαση Το σύστημα e Prtcl-01 Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Άρθρο 1. Αντικείμενο/Σκοπός του νόμου

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. Άρθρο 1. Αντικείμενο/Σκοπός του νόμου ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ και ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Άρθρο 1. Αντικείμενο/Σκοπός του νόμου Αντικείμενο του νόμου αυτού είναι α) η αναγνώριση του δικαιώματος

Διαβάστε περισσότερα

9 - Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Συναλλαγών ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

9 - Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Συναλλαγών ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 9 - Ασφάλεια Ηλεκτρονικών Συναλλαγών ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ενότητες Πυλώνες εμπιστοσύνης ηλεκτρονικών συναλλαγών Κρυπτογράφηση Δημόσιο και ιδιωτικό κλειδί Ψηφιακή υπογραφή Ψηφιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΣΗΔΕ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΣΗΔΕ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΣΗΔΕ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Yπηρεσία υποστήριξης χρηστών τυ Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (helpdesk):

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αθήνα, 23-4-2012 Αριθ. Πρωτ. ΥΑΠ/Φ.40.4/3/1031 Ταχ. Δ/ση : Φιλοξένου 2-4 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -----

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΥΠ.ΕΣ...Α Αριθµ.Πρωτ. / ΙΑ Π/A1/22123 Γ.Γ. ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ /ΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του ηλεκτρονικού εγγράφου στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Γεωργία Βραχνή, υποψήφια Δ.Ν.

Η ιστορία του ηλεκτρονικού εγγράφου στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Γεωργία Βραχνή, υποψήφια Δ.Ν. Η ιστορία του ηλεκτρονικού εγγράφου στην ελληνική δημόσια διοίκηση Γεωργία Βραχνή, υποψήφια Δ.Ν. Έγγραφο Τρέχουσα έννοια: γραπτό κείμενο επίσημου χαρακτήρα (Λεξικό Μπαμπινιώτη) Στο δίκαιο: αόριστη νομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Αθήνα,27/01/2015-14:49

ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Αθήνα,27/01/2015-14:49 ΑΔΑ: ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα,27/01/2015-14:49 Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Α) ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης της υπηρεσίας ηλεκτρονικής πρωτοκόλλησης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Έκδοση 1.2 (29 09 2014)

Οδηγός χρήσης της υπηρεσίας ηλεκτρονικής πρωτοκόλλησης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Έκδοση 1.2 (29 09 2014) Οδηγός χρήσης της υπηρεσίας ηλεκτρονικής πρωτοκόλλησης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Έκδοση 1.2 (29 09 2014) Για την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των εισερχομένων εγγράφων που δέχεται στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Διεύθυνση Επιμόρφωσης και Πιστοποίησης Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Διδακτική Πράξη Εγχειρίδιο Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Ταχ. Δ/νση Fax email : : : Βας. Σοφίας 15, 10674 Αθήνα 2131306020 yap@yap.gov.gr ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις για α) τη διαδικασία και τον τρόπο ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης της λήψης και

Διαβάστε περισσότερα

β) την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων του ΑΠΘ docs. auth από

β) την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων του ΑΠΘ docs. auth από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Ω78Τ46Ψ8ΧΒ-ΓΨ4 (ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πληροφορίες: Τηλ. : 2310 99 6876 Fax : 2310

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων του ΥΔΜΗΔ και ανασχεδιασμός διαδικασιών.

ΘΕΜΑ: Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων του ΥΔΜΗΔ και ανασχεδιασμός διαδικασιών. Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2013 Αριθμ. Πρωτ.: 31519 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ)

Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) Πίνακας περιεχομένων Εισερχόμενο... 2 Καταχώρηση εισερχομένου... 2 Δι@ύγεια... 9 Επισκόπηση Εγγράφου... 9 Διακίνηση εισερχομένου... 10 Σχέδιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ. Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων. Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ)

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ. Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων. Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ) ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων Άρθρο 1 Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων (Ε.Σ.Η..Η.Σ) Το Ε.Σ.Η. Η.Σ. είναι ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα, το οποίο περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

@rchium. Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

@rchium. Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Α Σ ΚΟ ΠΟ Σ Σ ΥΣ Τ ΗΜ Α ΤΟ Σ Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Επιμελητήριο Ηλείας Σεπτέμβριος 2019 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Εισαγωγή... 3 2. Από πού συλλέγουμε τα δεδομένα...4 3. Ποια προσωπικά δεδομένα επεξεργαζόμαστε.....4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας Οκτώβριος 2018 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Εισαγωγή 3 2. Από πού συλλέγουμε τα δεδομένα..3 3. Ποια προσωπικά δεδομένα επεξεργαζόμαστε.4

Διαβάστε περισσότερα

Ως Μεταδεδοµένα ορίζονται τα δοµηµένα και κωδικοποιηµένα στοιχεία τα οποία περιγράφουν χαρακτηριστικά πληροφοριακών οντοτήτων, µε στόχο την

Ως Μεταδεδοµένα ορίζονται τα δοµηµένα και κωδικοποιηµένα στοιχεία τα οποία περιγράφουν χαρακτηριστικά πληροφοριακών οντοτήτων, µε στόχο την ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ 325 ΗΜΟΥΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 I. ΓΕΝΙΚΑ Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. στο πλαίσιο της Πράξης «Ψηφιοποίηση δεδοµένων στους 325 ήµους» έχει αναλάβει την οργάνωση, τον συντονισµό, την υποστήριξη και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αριθ.23204/13 07 2015 (ΦΕΚ 1475 Β/14-07- 2015) Καθορισμός Οργανικών Μονάδων για την Παροχή Υπηρεσιών Πιστοποίησης της Αρχής Πιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

1.Ηλεκτρονικά έγγραφα µε ηλεκτρονική υπογραφή: Μπορούµε να διακρίνουµε τις δύο παρακάτω υποκατηγορίες: Α) Ηλεκτρονικά έγγραφα µε προηγµένη

1.Ηλεκτρονικά έγγραφα µε ηλεκτρονική υπογραφή: Μπορούµε να διακρίνουµε τις δύο παρακάτω υποκατηγορίες: Α) Ηλεκτρονικά έγγραφα µε προηγµένη 1.Ηλεκτρονικά έγγραφα µε ηλεκτρονική υπογραφή: Μπορούµε να διακρίνουµε τις δύο παρακάτω υποκατηγορίες: Α) Ηλεκτρονικά έγγραφα µε προηγµένη ηλεκτρονική υπογραφή Σύµφωνα µε το Νοµοθέτη (άρθρο 3&1 Π.. 150/2001),

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Ηλεκτρονική επικοινωνία. Κρυπτογραφία και ψηφιακές υπογραφές ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ & ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Ηλεκτρονική επικοινωνία. Κρυπτογραφία και ψηφιακές υπογραφές ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ & ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ & Γιώργος Ν.Γιαννόπουλος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών gyannop@law.uoa.gr 1 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΚ 160 και ΚΠολΔ 443 α Το έγγραφο πρέπει να έχει ιδιόχειρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Συστήματος διαχείρισης & Διακίνησης Εγγράφων DocuTracks

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Συστήματος διαχείρισης & Διακίνησης Εγγράφων DocuTracks ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Συστήματος διαχείρισης & Διακίνησης Εγγράφων DocuTracks DATAVERSE Ε.Π.Ε. Αθήνα, 10/08/2014 Σελίδες: 102 Έκδοση: 1.3 Θεσσαλονίκη, Βασ. Όλγας 148, Θεσσαλονίκη, 2310801822 Όνομα : DocuTracks

Διαβάστε περισσότερα

N. 4155/13 (ΦΕΚ 120 Α/29-5-2013): Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων και άλλες διατάξεις.

N. 4155/13 (ΦΕΚ 120 Α/29-5-2013): Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων και άλλες διατάξεις. N. 4155/13 (ΦΕΚ 120 Α/29-5-2013): Εθνικό Σύστηµα Ηλεκτρονικών ηµοσίων Συµβάσεων και άλλες διατάξεις. Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδοµε τον ακόλουθο νόµο που ψήφισε η Βουλή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 7. 2.2.3 Εγκύκλιος ΔΙΑΔΠ/Α1/8249/10-4-2001 περί αρχειοθέτησης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σελίδα 1 από 7. 2.2.3 Εγκύκλιος ΔΙΑΔΠ/Α1/8249/10-4-2001 περί αρχειοθέτησης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σελίδα 1 από 7 2.2.3 Εγκύκλιος ΔΙΑΔΠ/Α1/8249/10-4-2001 περί αρχειοθέτησης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αθήνα 10 Απριλίου 2001 Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΑΔΠ/Α1/8249 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις

Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΡΜ, 24 Μαΐου 2011, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το διαδίκτυο προσφέρει: Μετατροπή των δεδομένων σε ψηφιακή - ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ

ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΔΙΟ «Κοινή Πράξη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.) και της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) ως προς τις υποχρεώσεις των παρόχων για την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Ο Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Ο Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Ο νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση προδιαγράφει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός πλαισίου για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών με εμπλεκόμενους τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Ο Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Ο Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Ο νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση προδιαγράφει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός πλαισίου για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών με εμπλεκόμενους τους

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow Protocol. (Ηλεκτρονική Διαχείριση Αλληλογραφίας Οργανισμών)

Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow Protocol. (Ηλεκτρονική Διαχείριση Αλληλογραφίας Οργανισμών) Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow Protocol (Ηλεκτρονική Διαχείριση Αλληλογραφίας Οργανισμών) Πληροφοριακό Σύστημα Dynamic Information Flow (i-flow) (1) Ολοκληρωμένη λύση Οργάνωσης Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Ανακεφαλαίωση οδηγιών για το θέµα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) - ιοικητικές διαδικασίες, που διεκπεραιώνονται και µέσω των Κ.Ε.Π..

Ανακεφαλαίωση οδηγιών για το θέµα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) - ιοικητικές διαδικασίες, που διεκπεραιώνονται και µέσω των Κ.Ε.Π.. Ανακεφαλαίωση οδηγιών για το θέµα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) - ιοικητικές διαδικασίες, που διεκπεραιώνονται και µέσω των Κ.Ε.Π.. /ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛ/ΣΗΣ ΙΑ /ΣΙΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:120/2007 Α.Π.: Ε99/31/14-11-2007

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτητέα στο διαδίκτυο

Αναρτητέα στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ α) ΓΓ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Ε - Οργάνωσης & Ποιότητας Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 37 ΠΡΟΣ: Αποδέκτες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Προεδρικό ιάταγµα 150/2001 «Προσαρµογή στην Οδηγία 99/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε το κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές. (ΦΕΚ Α 125/25.6.2001) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 7 Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Γ.Ν. ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Λεωφ. Κνωσσού, Τ.Θ. 44, Ηράκλειο Κρήτης ΑΦΜ 999161766, Α ΔΟΥ Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ α/α ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΤΠΠ-Δ4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ιαδικασία ιαχείρισης αλληλογραφίας

ΘΕΜΑ : ιαδικασία ιαχείρισης αλληλογραφίας ΑΠΟ: ιεύθυνση ιοικητικής Υπηρεσίας Υποδιεύθυνση ιοικητικού - Τµήµα Γραµµατείας Νοσοκοµείου ΘΕΜΑ : ιαδικασία ιαχείρισης αλληλογραφίας Το Τµήµα της Γραµµατείας του Νοσοκοµείου είναι υπεύθυνο για την τήρηση

Διαβάστε περισσότερα

EΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 5 Μαρτίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ Αρ. Πρωτ:

EΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 5 Μαρτίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ Αρ. Πρωτ: EΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ Αρ. Πρωτ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΙΑ Π/Α/5291 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας

Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Λ Λ Η Λ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α Σ ΣΚΟΠΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σκοπός του συστήματος @rchium είναι η εφαρμογή τυποποιημένων και αυτοματοποιημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. (αριθμ.: 53 /2009)

ΑΠΟΦΑΣΗ. (αριθμ.: 53 /2009) Μαρούσι, 23 Φεβρουαρίου 2009 ΑΠΟΦΑΣΗ (αριθμ.: 53 /2009) Θέμα: «Αρμόδιες Αρχές κατά τη Λειτουργία του Συστήματος Άρσης Απορρήτου σε πραγματικό χρόνο». Την Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 10.30 π.μ συνήλθε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (Α.Π..Π.Χ.) ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (Α.Π..Π.Χ.) ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ Αριθµός πράξης 01/2013 (ΦΕΚ Β' 3433/31/12/2013) Κοινή Πράξη της Αρχής Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π..Π.Χ.) και της Αρχής ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α..Α.Ε.) ως προς τις

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη δημοσίων εγγράφων με επεξεργαστές κειμένου

Σύνταξη δημοσίων εγγράφων με επεξεργαστές κειμένου Σύνταξη δημοσίων εγγράφων με επεξεργαστές κειμένου Μέρος 1 ο Κανονισμός Επικοινωνίας Δημοσίων Υπηρεσιών (ΚΕΔΥ) 1 ΚΕΔΥ Θεσμικό πλαίσιο Που θα βρω τον ΚΕΔΥ Γ.Γ.Δ.Δ. (ως Ιούνιο 2011) www.gspa.gr, αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Ο χρόνος και ο τρόπος τήρησης των αρχείων περιγράφεται στη διδικασία Δ.550, Έλεγχος και τήρηση αρχείων και μητρώων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Ο χρόνος και ο τρόπος τήρησης των αρχείων περιγράφεται στη διδικασία Δ.550, Έλεγχος και τήρηση αρχείων και μητρώων. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. Προσωπικά Δεδομένα Η εταιρεία αποδίδει μέγιστη σημασία στην επεξεργασία, ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκόμενων μερών. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά

Διαβάστε περισσότερα

INFO. Copyright ECDL Ελλάς, Σεπτέµβριος 2004 ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ECDL

INFO. Copyright ECDL Ελλάς, Σεπτέµβριος 2004 ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ECDL INFO ECDL Expert Ένα ολοκληρωµένο Πρόγραµµα Πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής και δεξιοτήτων χρήσης Η/Υ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΕΠΙΠΕ ΟΥ Copyright ECDL Ελλάς, Σεπτέµβριος 2004 ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΦΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας

Πολιτική Απορρήτου Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Πολιτική Απορρήτου Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για εμάς! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε την παρούσα Πολιτική Απορρήτου και να ενημερωθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Υπογραφή. Ένα εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μηχανικού

Ψηφιακή Υπογραφή. Ένα εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μηχανικού Ψηφιακή Υπογραφή Ένα εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μηχανικού Δεκέμβριος 2018 Τι είναι η ψηφιακή υπογραφή; Ψηφιακή υπογραφή είναι το «ψηφιακό μας αποτύπωμα» στον σύγχρονο κόσμο που διασφαλίζει την αυθεντικότητα

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου Σελίδα 1 από 40 SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου... 4 1.1. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 4 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6617/ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 164/2014

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6617/ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 164/2014 Αθήνα, 31-10-2014 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6617/31-10-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 164/2014 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνήλθε µετά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ALPHA ALERTS Η Τράπεζα προσφέρει στον πελάτη κάτοχο των καρτών που εκδίδει (εφεξής «Κάτοχος») την «Υπηρεσία Alpha alerts», η οποία αποτελεί υπηρεσία αποστολής γραπτών ενηµερωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 06 Μαρτίου 2014 Α.Π.: ΔΙΟΙΚ/382/42/οικ. 5820 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αθήνα, 06 Μαρτίου 2014 Α.Π.: ΔΙΟΙΚ/382/42/οικ. 5820 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Αθήνα, 06 Μαρτίου 2014 Α.Π.: ΔΙΟΙΚ/382/42/οικ. 5820 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΓΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ 0-25/2007 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΓΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ 0-25/2007 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΓΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ 0-25/2007 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΪΟΣ 2007 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΩΝ α/α Τροπο ποιήσεως

Διαβάστε περισσότερα

Τα προσωπικά σας δεδομένα ενδέχεται να συλλέγονται από εσάς προσωπικά ή από τρίτους εκ μέρους σας.

Τα προσωπικά σας δεδομένα ενδέχεται να συλλέγονται από εσάς προσωπικά ή από τρίτους εκ μέρους σας. Δήλωση Απορρήτου Εισαγωγή Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής (στο εξής Το Κέντρο ) είναι εγγεγραμμένος φιλανθρωπικός οργανισμός και δραστηριοποιείται στη σφαίρα της προληπτικής παιδιατρικής. Για τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ),

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Μαρούσι, 14-05-2018 ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 851/37 ΑΠΟΦΑΣΗ Έγκριση της «Δήλωσης περί απορρήτου και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» με την οποία η ΕΕΤΤ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, θα ενημερώνει τα υποκείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΡΤΩΝ (Alpha e-statements)

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΡΤΩΝ (Alpha e-statements) ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΝΙΑΙΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΡΤΩΝ (Alpha e-statements) Η Alpha Bank (εφεξής «Τράπεζα») προσφέρει στον Πελάτη κάτοχο (εφεξής «Πελάτης») των καρτών που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. για την προστασία Φυσικών Προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων τους

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. για την προστασία Φυσικών Προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων τους ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για την προστασία Φυσικών Προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων τους Εισαγωγή Ο κανονισμός 679/2016 της Ε.Ε. θεσπίζει κανόνες που αφορούν την προστασία των φυσικών προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικής Ζωής

Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικής Ζωής Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικής Ζωής Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) είναι προσηλωμένο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών του. Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Ιδιωτικής Ζωής περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

Ίριδα Οδηγός Χρήσης Έκδοση

Ίριδα Οδηγός Χρήσης Έκδοση Ίριδα Οδηγός Χρήσης Έκδοση 1.5.0 2018 Αρχική Σελίδα Όνομα Χρήστη Ο χρήστης εισάγει ως όνομα χρήστη το email του. Κωδικός Ο χρήστης εισάγει τον κωδικό πρόσβασής του. 2 Περιεχόμενα Αρχική Σελίδα...2 ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΡΗΣΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Α. Μπάγιας Γ. Γιαννακόπουλος

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Α. Μπάγιας Γ. Γιαννακόπουλος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α. Μπάγιας Γ. Γιαννακόπουλος Η διαχείριση των αρχείων στην εποχή της πληροφορίας Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών Νέα υποστρώματα Η πληροφορία, πολύτιμος

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. πρωτ.: ΕΞ 604/2012 (Γ.Υφ.) ΔΙΣΚΠΟ/Φ.1/οικ /05/2012

Αριθμ. πρωτ.: ΕΞ 604/2012 (Γ.Υφ.) ΔΙΣΚΠΟ/Φ.1/οικ /05/2012 Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Ρύθμιση λεπτομερειακών και τεχνικών θεμάτων για την εφαρμογή του Ν. 3861/2010 (ΦΕΚ Β 112) «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών,

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Πιστοποιητικά Ψηφιακές Υπογραφές

Ψηφιακά Πιστοποιητικά Ψηφιακές Υπογραφές ΤΕΙ Κρητης Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Εργαστήριο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακά Πιστοποιητικά Ψηφιακές Υπογραφές Ψηφιακά Πιστοποιητικά Υποδομή δημόσιου κλειδιού (Public Key Infrastructure

Διαβάστε περισσότερα

Όροι χρήσης. 1.Η προσφερόμενη υπηρεσία. 2.Δεδομένα Παρόχου. Γενικοί όροι χρήσης

Όροι χρήσης. 1.Η προσφερόμενη υπηρεσία. 2.Δεδομένα Παρόχου. Γενικοί όροι χρήσης Όροι χρήσης Με τη χρήση της ιστοσελίδας ( www.diagonismoi-dimosiou.gr ) και τη χρήση της υπηρεσίας "diagonismoi-dimosiou.gr", αποδέχεστε τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις. 1.Η προσφερόμενη υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 10059 12 Μαρτίου 2019 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 856 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Εσωτερικός Κανονισμός για την ηλεκτρονική διακίνηση και ψηφιακή υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. πρωτ.: 77375/ Οδηγίες εφαρμογής της κοινής υπουργικ

Αρ. πρωτ.: 77375/ Οδηγίες εφαρμογής της κοινής υπουργικ Πίνακας περιεχομένων Αρ. πρωτ.: 77375/24.12.2014 Οδηγίες εφαρμογής της κοινής υπουργικής απόφασης Κ2-4946/2014 (ΦΕΚ 2919 Β') ως προς τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ'ΑΡΙΘ. 150/2001 (ΦΕΚ 125 Α /25-6- 2001) Προσαρµογή στην Οδηγία 99/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε το κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές. Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Γενικά στοιχεία της θέσης εργασίας Γενική ιεύθυνση: ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ενότητα 1. Γενικά στοιχεία της θέσης εργασίας Γενική ιεύθυνση: ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Περίγραµµα θέσης εργασίας Ενότητα 1. Γενικά στοιχεία της θέσης εργασίας Γενική ιεύθυνση: ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ιεύθυνση: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Τµήµα:.Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ & ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΓΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Draft version

ΟΓΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Draft version ΟΓΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Draft version Θεσσαλονίκη, Ιούλιος 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1. ΓΕΝΙΚΑ... 5 1.1. Πρόσβαση... 5 1.2. Χρήστες... 5 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΗΜΑ... 6 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Οδηγίες προς τις Συνεργαζόμενες Τράπεζες 1. Εισαγωγή Γνωριμία με τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά Η χρήση ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστηµάτων Ορισµοί Κρυπτογράφηση: η διεργασία µετασχηµατισµού ενός µηνύµατος µεταξύ ενός αποστολέα και ενός παραλήπτη σε µια ακατανόητη µορφή ώστε αυτό να µην είναι αναγνώσιµο από τρίτους Αποκρυπτογράφηση: η διεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Κρυπτογραφία και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κραβαρίτης Αλέξανδρος Μαργώνη Αγγελική Χαλιμούρδα Κων/να

Κρυπτογραφία και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κραβαρίτης Αλέξανδρος Μαργώνη Αγγελική Χαλιμούρδα Κων/να Κρυπτογραφία και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κραβαρίτης Αλέξανδρος Μαργώνη Αγγελική Χαλιμούρδα Κων/να Ορισμός κρυπτογραφίας Με τον όρο κρυπτογραφία, αναφερόμαστε στη μελέτη μαθηματικών τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση των η-υπογραφών & των η-πιστοποιητικών

Τεχνική Ανάλυση των η-υπογραφών & των η-πιστοποιητικών ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ε2 : «Ηλεκτρονικές Υπογραφές & Ηλεκτρονικά Πιστοποιητικά Ταυτοποίησης» (Τεχνική & Νομική Ανάλυση) Μέρος Β: Τεχνική Ανάλυση των η-υπογραφών & των η-πιστοποιητικών Παρουσίαση Νίκος Κυρλόγλου

Διαβάστε περισσότερα