ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ Η ΗΘΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ,ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ Η ΗΘΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ,ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Π.Μ.Σ. ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ Η ΗΘΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ,ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

2 ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΗΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

3 Ενώ στοιχεία για τη συμπεριφορά των ζώων βρίσκουμε από το 300 π.χ. στα κείμενα του Αριστοτέλη, φθάσαμε στον 20 ο αιώνα όπου η επιστήμη της ηθολογίας και της ζωικής ψυχολογίας ενοποιούνται παράγοντας νέους επιστημονικούς τομείς. Έτσι

4 Ηθολογία: Μελέτη της έμφυτης και ενδογενούς συμπεριφοράς των ζώων μέσα στην φύση, ξεκίνησε από ζωολόγους και βιολόγους στην Ευρώπη. Από 1960 και μετά η ηθολογία προσπαθεί να δώσει γονιδιακή βάση στην συμπεριφορά. Ζωική ψυχολογία: Μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων στο εργαστήριο, ξεκίνησε από ψυχολόγους στην Ν. Αμερική γνωστική ηθολογία (από 1970): Συμπεριφορά ως αποτέλεσμα της νοητικής διαδικασίας ή σκέψης. Ασχολείται με το τι αντιλαμβάνονται και ξέρουν τα ζώα για τη δική τους συμπεριφορά εφαρμοσμένη ηθολογία (από 1970): Μελέτη/κατανόηση δυσλειτουργιών συμπεριφοράς σε ζώα εκτροφής & οικιακά ζώα :Καλύτερες συνθήκες εκτροφής και ευζωίας, καλύτερη συμπεριφορά, βελτίωση της παραγωγής. γνωστική οικολογία: συμπεριφορά στο φυσικό περιβάλλον εξελικτική ψυχολογία συγκριτική γνώση συμπεριφορική οικολογία: Η συμπεριφορά ως αποτέλεσμα της άμεσης αιτίας (ψυχολόγοι)

5 Η ηθολογία και η ζωική ψυχολογία μας δείχνουν ότι υπάρχει διακριτή συμπεριφορά σε κάθε ζωικό είδος, ικανότητα ανάπτυξης κοινωνικών δεσμών, επικοινωνίας και συναισθημάτων που μπορούν να επιχειρηματολογούν υπέρ της ύπαρξης ηθικού ενδιαφέροντος για τα ζώα και απόδοσης αξίας σε αυτά, της ηθικής αξίας.

6 Η φιλοσοφική πραγμάτευση για τα ζώα

7 Οι περισσότερες φιλοσοφικές ηθικές θεωρήσεις αναλύουν την ύπαρξη ή μη ηθικής αξίας των «ζώων» γενικά και μόνο λίγες περιπτώσεις αναφέρονται στα «οικόσιτα ζώα», στα «ζώα συντροφιάς» ή σε κάποια διαβαθμισμένη αξία των ζώων.

8 Η ΗΘΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Ο λόγος, η ικανότητα δηλαδή συλλογισμού, αποτελεί ένα από τα κύρια κριτήρια για την ηθική κρίση των ζώων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πολύ αργά, από τον 18 ο αιώνα και μετά μπαίνει ένα δεύτερο κριτήριο, η αισθητικότητα, η ικανότητα δηλαδή των ζώων να αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τις αισθήσεις.

9 Από τον 18 ο αι. και μετά οι περισσότερες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη πράξη προς τα ζώα δεν μπορεί να είναι ηθικά ανεξέλεγκτη και μπορούν να καταταγούν σε 3 μεγάλες κατηγορίες, δηλαδή σε αυτές που θεμελιώνουν τα επιχειρήματα τους στην αισθητικότητα, όπως οι ωφελιμιστικές θεωρίες (πχ Peter Singer), σε αυτές που στηρίζονται στο λόγο όπως οι δεοντοκρατικές (πχ Kant) και σε μια νεότερη κατηγορία θεωριών που θεμελιώνει τα επιχειρήματα της χρησιμοποιώντας ως κριτήριο τη ζωή (Τom Regan). Οι θεωρίες της Βαθιάς Οικολογίας συμπεριλαμβάνουν στις αξίες και το άβιο περιβάλλον.

10 Ηθική αξία των ζώων Θεωρίες εξετάζουν την ηθική αξία των ζώων με κριτήριο:το λόγο/ την αισθητικότητα/ τη ζωή Tom Regan(20 ος αι.): άνθρωποι και ζώα έχουν εγγενή αξία που οφείλεται στην ίδια τη ζωή τους. Descartes(16 ος αι.): τα ζώα είναι πολύπλοκες οργανικές μηχανές χωρίς αισθήσεις 0 Ηθική υπόσταση των ζώων 100

11 Σήμερα οι ανθρώπινες πράξεις ξεπερνούν τα όρια των διαπροσωπικών σχέσεων και επεκτείνονται σε μελλοντικές γενιές, σε ζώα, φυτά, μικροοργανισμούς, σε αβιοτικό περιβάλλον. Έτσι προέκυψε η ανάγκη διεύρυνσης της ηθικής. Σήμερα υπάρχει η σύγχρονη φιλοσοφική τάση διεύρυνσης της ηθικής κοινότητας των ανθρώπων ώστε να περιλάβει τα ζώα, τα φυτά, αλλά και άβια μέρη του οικοσυστήματος μας. Πριν την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ηθικής δεν μπορούσε να νοηθεί ηθική οφειλή σε μη ορθολογικά άτομα σύμφωνα με την καντιανή παράδοση. Είναι ζήτημα ηθικής οποιαδήποτε ανθρώπινη πράξη ανεξάρτητα από τον αποδέκτη της και ανεξάρτητα από το αν ο αποδέκτης μπορεί ή όχι να συμμετέχει στο ηθικό σύστημα. Είναι ζήτημα ηθικής λοιπόν το πώς ο άνθρωπος συμπεριφέρεται στα ζώα.

12 Συμπεράσματα στην Αρχαία φιλοσοφία του νου Οι Πυθαγόρειοι, οι Πλατωνικοί και κάποιοι από τους διαδόχους του Αριστοτέλη ήταν υπέρ του λόγου των ζώων, ενώ o Aριστοτέλης και οι Στωικοί αντίθετοι. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε μια επιστημονική για την εποχή του προσέγγιση για τα ζώα, ενώ οι Στωικοί όπως αργότερα και η δυτική χριστιανική παράδοση χρησιμοποίησαν μια ηθική προσέγγιση.

13 Η αξία των ζώων Συμπέρασμα από την ιστορική αναδρομή: Γενικά με κριτήριο το λόγο, ένα σημαντικό μέρος της αρχαίας ελληνικής διαπραγμάτευσης για τα ζώα και ο Δυτικότερος Χριστιανισμός υπήρξαν κατά της αξίας των ζώων. Mε κριτήριο το λόγο, δύσκολα (όπως λέει και ο Καντ) τα ζώα θα κέρδιζαν δίκαιη αντιμετώπιση. Η αποδοχή της αισθητικότητας στα ζώα (αργότερα τον 18 ο αιώνα) ήταν το αίτιο της δίκαιης συμπεριφοράς μας προς αυτά, καθώς ο πόνος βλάπτει τα ζώα. Η μονοδιάστατη προσέγγιση του θέματος οδηγεί σε αδυναμίες ακόμα και στις θεωρίες του Peter Singer και του Tom Regan οι οποίες κατάφεραν να δώσουν δικαιώματα στα ζώα..

14 Ηθική αξία των ζώων Φιλοσοφική πραγμάτευση για τα ζώα : Ησίοδος-8 ο π.χ αιώνα., Πυθαγόρας 6 ο π.χ αιώνα Προσωκρατικοί φιλόσοφοι: - Αναξαγόρας - Eμπεδοκλής - Διογένης των Απολλονίων(Apollonia) - Παρμενίδης, Όμηρος Ο Σωκράτης(5 ο πχ αι) Ο Πλάτωνας. Ο νεοπλατωνικός Iamblichus αποτελεί σημείο σταθμό καθώς στρέφει τους Νεοπλατωνικούς από μια άποψη υπέρ της συγγένειας ανθρώπων ζώων προς μία σχεδόν απόλυτη αντιζωϊκή άποψη. O πατέρας της εκκλησίας Lactantius (4 ος αιώνας). O Aριστοτέλης,οι Στωικοί, οι Κυνικοί,όχι όλοι οι Επίκουροι. Οι Πυθαγόρειοι και οι Πλατωνικοί. Επαναστατημένοι Αριστοτελικοί και Κυνικοί. Ο Πυθαγόρας, ο Εμπεδοκλής, ο Δημόκριτος ζητούν να αποδίδουμε δικαιοσύνη στα ζώα. Οι Πλατωνικοί Πλούταρχος και ο Πόρφυρος Ο Αριστοτελικός Θεόφραστος Ο Χριστιανισμός

15 Από τον 18 ο αιώνα και μετά: Ηθική αξία των ζώων Ο Καντ(19 ο αι) δεν αποδίδει λόγο στα ζώα και θεωρεί ότι δεν έχουμε άμεσα καθήκοντα απέναντι σε κανένα άλογο ον (ζώα, βρέφη, παιδιά, άτομα με νοητική στέρηση και εγκεφαλικές βλάβες). Η Korsgaard αναγνωρίζει στα ζώα ατελή ορθολογικότητα. Korsgard, Αlexander Broadie& Elizabeth Pybus αποδίδουν άμεσα δικαιώματα στα ζώα επειδή αισθάνονται και επειδή προκαλούν την συμπόνια μας. Έχουμε άμεσες υποχρεώσεις προς τα ζώα. Ο Schopenhauer αρνήθηκε το λόγο στα ζώα. O Sorabji,δίνει λόγο στα ζώα. Θεωρεί τον πρακτικό συλλογισμό των ζώων όχι απλά πράξη όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, αλλά συλλογισμό ή συμπέρασμα λογικής συναγωγής. Ο Allen W. Wood θεωρεί ότι τα ζώα έχουν θραύσματα λόγου, οπότε έχουμε άμεσες υποχρεώσεις προς αυτά.

16 Ηθική αξία των ζώων Ο Δαρβίνος(19 ος αι):ο άνθρωπος έχει ομοιότητα με τα ζώα καθώς κατάγεται από αυτά και η διαφορά των ζώων από μας είναι θέμα βαθμού. Τα ζώα έχουν ό,τι και εμείς, δηλαδή μίμηση, προσοχή, μνήμη, φαντασία, προοδευτική βελτίωση, χρήση εργαλείων, ομιλία, αυτοσυναίσθηση, αίσθηση ομορφιάς, ηθική αίσθηση, κτλ. (Sorabji)

17 Από τον 18 ο αιώνα και μετά: Με τον Ντέιβιντ Χιουμ (18 ος αι.) έγινε η απαρχή για την ένταξη των ζώων σε ένα ηθικό σύστημα. Δεν τους δίνει όμως δικαιώματα. Στηρίζει τη ηθική στη συμπάθεια ως ένα συναίσθημα που λειτουργεί μεταξύ ανθρώπων αλλά και μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Κυριαρχούν τα συναισθήματα.. Ο λόγος κατέχει ακόμα σημαντική θέση, αλλά αναπτύσσεται με την εμπειρία. Η κατανόηση υπάρχει μόνο μέσω της εμπειρίας. Ο άνθρωπος έχει θέση ηθικού δρώντα, τα ζώα ηθικού υποκειμένου. Jeremy Βentham(ωφελιμιστής,18 ος -19 ος αι) John Stuart Mill(ωφελιμιστής,19 ος αιώνας) Ηθική αξία των ζώων Ο Peter Singer(ωφελιμιστής,20 ος αιώνας).ανταγωνιστές του:με τη θεωρία του μπορεί ένα ζώο να προτιμηθεί από ένα βρέφος ή με άνοια άνθρωπο λόγω μεγαλύτερων επιθυμιών/προτιμήσεων/συμφερόντων. Ο Tom Regan(20 ος αιώνας), με κριτήριο τη ζωή δημιουργεί τη θεωρία της εγγενούς αξίας και των δικαιωμάτων με την οποία δίνει άμεσα δικαιώματα στα ανώτερα ζώα. Τα ανώτερα ζώα (θηλαστικά και κάποια ακόμα) έχουν εγγενή αξία χωρίς διαβάθμιση εντός του είδους. Δικαιώματα έχουν τα άτομα και όχι τα είδη. Ανταγωνιστές του: Mε τη θεωρία του υπάρχει κίνδυνος η επιλογή ανθρώπου ή ζώου να γίνεται τυχαία. Ο άνθρωπος όμως κατά τον Regan προτιμείται σε σχέση με τα ζώα.

18 Νεότερα δεδομένα Οι νευροεπιστήμονες υποστηρίζουν ότι η λήψη ηθικών αποφάσεων είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που προϋποθέτει διαπλοκή ορθού λόγου και συναισθημάτων Οι πρωτευοντολόγοι διαπιστώνουν την ύπαρξη ενσυναίσθησης 1 στα πρωτεύοντα, σε φάλαινες, ελέφαντες,λιοντάρια, δελφίνια, κτλ., είναι το αποτέλεσμα διασυνδέσεων της αμυγδαλής με τη σχετική περιοχή του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου. Η ηθική κρίση ή πράξη δεν είναι αποκλειστική ανθρώπινη ικανότητα και συνδεμένη με την ανώτερη λογική και τις γλωσσικές ικανότητες: Οι πίθηκοι αρνούνται άδικες αμοιβές και η ανταλλαγή στο παιχνίδι συμπεριφοράς τους, μπορεί να δημιουργεί συνεργασία, τιμιότητα, δικαιοσύνη (Allen & Bekoff, 2007) 1 Η ενσυναίσθηση (empathy) μοιάζει με την συμπάθεια αλλά είναι κάτι διαφορετικό, είναι μια ακούσια εσωτερική μίμηση(μιμούμαι εσωτερικά), συναισθηματική και ουσιαστική ταύτιση και διάχυση του υποκειμένου εντός του αντικειμένου. Στην ενσυναίσθηση το υποκείμενο μιμείται το αντικείμενο, ενώ στην συμπάθεια το υποκείμενο έρχεται στη θέση του αντικειμένου αλλά κρατάει την αρχική του ταυτότητα.

19 Η αξία των ζώων Προτεινόμενη στην πτυχιακή μου λύση του προβλήματος για την ηθική θέση των ζώων είναι η υιοθέτηση: α) της άποψης του Δαρβίνου ότι οι διαφορές του ανθρώπου με τα ζώα δεν είναι ουσίας αλλά βαθμού καθώς ο άνθρωπος προέρχεται από την εξέλιξη των ζώων *********************** β) το γεγονός ότι τα ζώα δεν έχουν ανώτερο λόγο είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει ηθικά, δεν σχετίζεται με την ηθική. *********************** γ) χρήση πολλαπλών ηθικών κριτηρίων

20 Αναμφισβήτητα ο άνθρωπος κατέχει την υψηλότερη θέση στον εξελικτικό χάρτη Αλλά, Δεν μπορούμε να ακυρώνουμε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε, καθώς δεν έχουμε ακόμα ολοκληρώσει την μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων

21 Σε αντίθεση με κριτήριο το λόγο: Τα ζώα δεν ανήκουν στην ηθική μας κοινότητα καθώς δεν είναι ηθικά υποκείμενα, πρόσωπα, δεν μπορούν από τη φύση τους να διεκδικούν ηθικά δικαιώματα και δεν μπορούν να αναλαμβάνουν ηθικές υποχρεώσεις. Δεν είναι ηθικά υπόλογα των πράξεων τους. Δεν έχουν ανώτερο λόγο. Τα ζώα δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα και από νομικής άποψης θεωρούνται πράγματα. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

22 Τα ζώα έχουν ηθική αξία. Η ηθική αξία των ζώων βασίζεται στις διάφορες θεωρίες στο ότι τα ζώα έχουν : 1.ΖΩΗ ή 2. ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ικανότητα δηλαδή να αισθάνονται χαρά, λύπη, κτλ και γενικότερα ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ικανότητα δηλαδή να προσλαμβάνουν τον κόσμο με τις αισθήσεις τους ή 3.ΛΟΓΟ (ικανότητα συλλογισμού), όσο απ αυτόν διαθέτουν.

23 Η ευγνωμοσύνη θα μπορούσε να είναι μια άλλη αιτία ηθικότητας, η οποία θα προστάτευε υπό όρους δικαιοσύνης τα υπερήλικα ζώα μετά το πέρας της παραγωγικής τους ζωής.

24 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΟΥ ΚΥΡΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΗΘΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ/ΝΕΑ ΘΕΩΡΙΑ: H ΖΩΗ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ (νέο κριτήριο)

25 Εκτός από την εμπορική ή ανταλλακτική αξία τα ζώα έχουν μια άλλη ανώτερη αξία, την ηθική αξία. Τα ζώα έχουν ηθική αξία, δηλαδή αξία γι αυτό που τα ίδια είναι και δεν εξαρτάται από εξωτερικά κριτήρια. Η ηθική αξία είναι αδιαβάθμητη εντός τους είδους, αλλά διαβαθμίζεται από είδος σε είδος. (νέα θεωρία )

26 Ο άνθρωπος έχει την ανώτερη ηθική αξία, την εγγενή αξία, καθώς ως έλλογο ον έχει ηθικό καταλογισμό. Η εγγενής αξία είναι αδιαβάθμητη. Ο άνθρωπος άλλωστε έχει τον υψηλότερο συντελεστή εξέλιξης.

27 Δημιουργείται ένα..αξιακο ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ(νέα θεωρία)

28 Αξία στα ζώα ανάλογη με τη θέση που κατέχουν στο δέντρο της εξέλιξης Η Ηθική αξία είναι ανάλογη του Συντελεστή εξέλιξης του εκάστοτε είδους με βάση το Δέντρο εξέλιξης του Δαρβίνου Ηθική αξία= σταθερή τιμή για όλα τα όντα ενός είδους. Δεν υπάρχει διαβάθμιση της αξίας εντός του είδους. Η αξία ενός ανάπηρου σκύλου είναι ίδια με την αξία ενός υγιή σκύλου. Υπάρχει όμως διαβάθμιση της ηθικής αξίας μεταξύ των ειδών.

29 Κάθε οργανισμός, κάθε έμβιο ον έχει μια αξία στη κλίμακα της ηθικής υπόστασης. σε αναλογία με τη θέση που κατέχει στο δέντρο εξέλιξης του Δαρβίνου. Η ηθική αξία θα μπορούσε να είναι το γινόμενο μιας σταθεράς (Ζ της ζωής) και του συντελεστή της εξέλιξης «Σ» του εκάστοτε είδους.

30 Οι ηθικές κοινότητες των ζώων είναι τόσες όσες και τα είδη των ζώων. Καθώς τα ζώα έχουν ηθική αξία, οι άνθρωποι έχουν άμεσες ηθικές υποχρεώσεις ΠΡΟΣ τα ζώα όλων των ηθικών κοινοτήτων, επίσης ανάλογες του συντελεστή εξέλιξης του εκάστοτε είδους. (τέλος νέας θεωρίας)

31 Η αποδοχή της ηθικής αξίας των ζώων αποτελεί τη βάση για την αποδοχή άμεσων δικαιωμάτων στα ζώα και άμεσων υποχρεώσεων μας ΠΡΟΣ αυτά. Άμεσα δικαιώματα στα ζώα αποδίδουν ο Peter Singer,Τοm Regan, Korsgaard, Αlexander Broadie& Elizabeth Pybus κτλ

32 Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα πρέπει να είναι ευγενική καθώς τα ζώα έχουν ηθική αξία Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου ζώου στο δρόμο δεν υπερβαίνει τα 2,5 χρόνια Άρα συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε ζώα στο δρόμο..

33 Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι ένα προϊόν του «πολιτισμού» και της «κουλτούρας» μας. Ας εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά να στειρώνει και να μην εγκαταλείπει τα ζώα συντροφιάς στο δρόμο.

34 Τελευταία Πρόταση μου μέσω της υπηρεσίας μου προς το ΥΠΑΑΤ:Υποχρεωτική στείρωση και στα δεσποζόμενα ζώα για 3 έτη. Διακοπή της παραγωγής αδέσποτων ζώων. Άλλωστε η ηθική αξία αδέσποτου και δεσποζόμενου ζώου είναι ίδια!!!!!!!!!

35 Τα αδέσποτα ζώα είναι όπως τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Τα ζώα δεν μπορούν να συναινούν με την νομική έννοια της λέξης καθώς δεν μιλούν τη γλώσσα μας, δεν μπορούν να λένε ναι ή όχι.

36 Για τα ένστικτα και τις πράξεις τους τα ζώα δεν έχουν ηθική ευθύνη. Ηθική ευθύνη για πράξεις έχει μόνο ο έλλογος άνθρωπος. Ακόμα πιο μεγάλη ευθύνη έχει ο ιδιοκτήτης ενός ζώου, συγκρίνεται με αυτή του γονιού προς το ανήλικο παιδί του. Η θέση του ζώου είναι ακόμα πιο αδύναμη από αυτή ενός παιδιού, καθώς..

37 δεν μιλάει τη γλώσσα μας και δέχεται σιωπηλά την κακοποίηση (ενεργητική ή παθητική), την αποπλάνηση, ή τη λανθασμένη εκπαίδευση του. Μπορεί μόνο να εκδηλώνει ανθρωποφοβία. Αποδείξεις κακοποίησης λαμβάνουμε με τις ιατροδικαστικές εξετάσεις ζώων και με τις κτηνιατρικές εκθέσεις ελέγχου των ζώων και των χώρων διαβίωσης τους.

38 ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ο Αριστοτέλης αρνήθηκε ότι υπάρχει δικαιοσύνη ή αδικία προς μη έλλογα όντα. Κριτήριο της ηθικότητας είναι ο συλλογισμός και όχι η αισθητικότητα, όπως στην μοντέρνα ωφελιμιστική θεωρία. Ο Πυθαγόρας και ο Εμπεδοκλής κατηγορούν την αδικία προς τα ζώα, ενώ ο Δημόκριτος λέει ότι όποιος αδικεί, είναι δίκαιο να σκοτώνεται. Ο Θεόφραστος λέει ότι τα ζώα είναι παρόμοια με μας (oikeios), καθώς και αυτά μπορούν να συλλογίζονται. Όλοι οι άνθρωποι βλάπτουμε τα ζώα, ενώ κάποια μόνο ζώα, βλάπτουν εμάς

39 Η Καντιανή άποψη, η οποία εκφράστηκε και από τον Rawls είναι ότι δεν υποχρεούμαστε σε απόλυτη δικαιοσύνη προς τα ζώα, καθώς αυτά δεν έχουν αίσθηση της δικαιοσύνης. Υπέρ της άποψης αυτής είναι και οι Στωικοί, αλλά αυτοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανταπόδοση δικαιοσύνης παρά για την αίσθηση. Τα ζώα δεν εφαρμόζουν δικαιοσύνη και άρα δεν υπάρχει αδικία προς αυτά.

40 Η δικαιοσύνη και η αδικία ως έννοιες στην Αρχαία Ελλάδα αφορούν κάτι ευρύτερο απ ότι σήμερα, όχι το δίκαιο ή άδικο αλλά γενικά το σωστό ή το λάθος. Έτσι όσοι Αρχαίοι λένε με ευκολία ότι δεν υπάρχει περίπτωση αδικίας προς τα ζώα, εννοούν περίπτωση λάθους στην συμπεριφορά μας προς αυτά. Ο Πλούταρχος λέει ότι παρόλο που κάποιοι αρνούνται τη δικαιοσύνη προς τα ζώα, οφείλουν να φέρονται καλά στα γέρικα άλογα ή σκυλιά. Κανένας απ αυτούς που αρνούνται τη δικαιοσύνη προς τα ζώα δεν λέει να τους φερόμαστε άσχημα. Οι μοντέρνες θεωρίες στηρίζουν τη δικαιοσύνη στα δικαιώματα, τα συμφέροντα, ή τα συμβόλαια. Όποιος στερείται αυτά δεν είναι αποδέκτης δικαιοσύνης ή αδικίας. Κάποιοι μοντέρνοι συγγραφείς αρνούνται δικαιώματα στα ζώα καθώς τους αρνούνται συμφέροντα, με βασικό επιχείρημα ότι τα ζώα δεν έχουν την απαιτούμενη αυτοσυναίσθηση για να έχουν συμφέροντα (Sorabji, 1993, σ ).

41 ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Ορθολογιστές εναντιώνονται στην ύπαρξη άμεσων δικαιωμάτων στα ζώα ισχυριζόμενοι ότι το δικαίωμα ως έννοια συνοδεύεται από την υποχρέωση. Καθώς όμως τα ζώα δεν μπορούν να έχουν ηθικές υποχρεώσεις δεν μπορούν να έχουν και δικαιώματα. Άλλο επιχείρημα τους είναι ότι δικαιώματα έχει μια ομάδα όταν μπορεί να τα διεκδικεί. Τα ζώα από τη φύση τους δεν μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα και άρα δεν έχουν.

42 Παράδειγμα δικαιώματος:το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Συνοδεύεται από την υποχρέωση να μην καταπατώ την ιδιοκτησία του άλλου.

43 Συμπέρασμα:Δεν υπάρχει φιλοσοφική ομοφωνία για την η ύπαρξη άμεσων δικαιωμάτων στα ζώα και άμεσων υποχρεώσεων μας προς αυτά.

44 Κατά τη γνώμη μου,το πρόβλημα εστιάζεται στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ζητήματος από κάποιους φιλοσόφους και στη χρήση ανθρωποκεντρικών εννοιών. Η ηθική και ιδιαίτερα η περιβαλλοντική θα βοηθηθεί από τη δημιουργία και χρήση νέων μη ανθρωποκεντρικών εννοιών.

45

46 Κρυφές διαφάνειες

47 Η φιλοσοφική πραγμάτευση για τα ζώα ξεκινάει από την αρχαιότητα : Ησίοδος-8 ο π.χ αιώνα., Πυθαγόρας 6 ο π.χ αιώνα Προσωκρατικοί φιλόσοφοι (εκτός από τον Αλκμαίωνα-Αlcmaeon-6 ο αιώνα) αποδίδουν λόγο στα ζώα: -Αναξαγόρας αποδίδει νόηση σε όλα τα ζώα - Eμπεδοκλής αποδίδει εξυπνάδα και πεποίθηση στα ζώα - Διογένης των Απολλονίων(Apollonia) θεωρεί ότι τα ζώα δίπλα στον άνθρωπο έχουν σκέψη - Παρμενίδης, Όμηρος αποδίδουν νόηση στα ζώα Ο Σωκράτης(5 ο πχ αι) τους αποδίδει ικανότητα αναστοχασμού για το είναι των πραγμάτων, όχι όμως πιστεύω. Ο Πλάτωνας έδωσε έμμεσα λόγο στα ζώα, καθώς θεωρεί ότι τα ζώα (ακόμα και τα πουλιά) είναι μετεμψυχωμένοι άνθρωποι. Ο νεοπλατωνικός Iamblichus αποτελεί σημείο σταθμό καθώς στρέφει τους Νεοπλατωνικούς από μια άποψη υπέρ της συγγένειας ανθρώπων. ζώων προς μία σχεδόν απόλυτη αντιζωϊκή άποψη. O πατέρας της εκκλησίας Lactantius (4 ος αιώνας) αποδίδει στα ζώα λόγο, κοινωνικότητα, πρόνοια και γέλιο. O Aριστοτέλης,οι Στωικοί, οι Κυνικοί,όχι όλοι οι Επίκουροι αρνήθηκαν το λόγο στα ζώα.ο Αριστοτέλης τους αποδίδει υπευθυνότητα και επιπλέον αντίληψη ως μέρος της ψυχής. Οι Πυθαγόρειοι και οι Πλατωνικοί και κάποιοι από τους διαδόχους του Αριστοτέλη ήταν υπέρ του λόγου των ζώων. Επίσης επαναστατημένοι Ηθική αξία των ζώων Αριστοτελικοί και Κυνικοί. Ο Πυθαγόρας, ο Εμπεδοκλής, ο Δημόκριτος ζητούν να αποδίδουμε δικαιοσύνη στα ζώα. Οι Πλατωνικοί Πλούταρχος και ο Πόρφυρος:τα ζώα έχουν λογικές δράσεις, το συλλογισμό, την πρόθεση, τη μνήμη Ο Αριστοτελικός Θεόφραστος δίνει λόγο στα ζώα και θέλει να τους αποδίδουμε δικαιοσύνη. Ο Χριστιανισμός αρνήθηκε το λόγο και την απόδοση δικαιοσύνης στα ζώα. Το Μεσαίωνα η Δυτική εκκλησία πίστευε ότι τα ζώα δεν είχαν τη δυνατότητα συγχώρεσης των αμαρτιών καθώς δεν είχαν Ελεύθερη Βούληση. (Οι ορθολογιστές γενικά αρνούνται την Ελεύθερη Βούληση στα άλογα όντα). Συχνά τα ζώα θεωρούνταν πράκτορες του Σατανά και διώκονταν δικαστικά.

48 Ηθική αξία των ζώων Από τον 18 ο αιώνα και μετά: Ο Καντ(19 ο αι) δεν αποδίδει λόγο στα ζώα και θεωρεί ότι δεν έχουμε άμεσα καθήκοντα απέναντι σε κανένα άλογο ον (ζώα, βρέφη, παιδιά, άτομα με νοητική στέρηση και εγκεφαλικές βλάβες). Ο μόνος λόγος για τον οποίο οφείλουμε να μεταχειριζόμαστε τα ζώα με ευγενικό τρόπο είναι ο σεβασμός της δικής μας έλλογης φύσης και στο όνομα του κοινού που έχουμε μαζί τους, της ζωικότητας μας. Άμεσο καθήκον έχουμε για την ηθική μας τελείωση. Τα ζώα αποκλείονται από την ηθική κοινότητα. Έχουμε υποχρεώσεις ΓΙΑ τα ζώα, αλλά όχι ΠΡΟΣ τα ζώα. Ικανότητες που συνοδεύουν το λόγο:η ηθικότητα και η ελεύθερη βούληση. Η Korsgaard αναγνωρίζει στα ζώα ατελή ορθολογικότητα και ότι, τα ζώα έχουν δικούς τους σκοπούς, θέτουν αξία στους εαυτούς τους και έτσι τους αποδίδεται κάποιος βαθμός αυτονομίας. Όταν δίνουμε αξία αυτοσκοπού στον εαυτό μας, δίνουμε και στο φυσικό μας καλό, άρα και στη ζωώδη φύση μας. Οι φυσικές ικανότητες που μοιραζόμαστε με τα ζώα και όχι οι έλλογες είναι η ουσία των ηθικών απαιτήσεων. Korsgard, Αlexander Broadie& Elizabeth Pybus αποδίδουν άμεσα δικαιώματα στα ζώα επειδή αισθάνονται και επειδή προκαλούν την συμπόνια μας. Έχουμε άμεσες υποχρεώσεις προς τα ζώα. Ο Schopenhauer αρνήθηκε το λόγο στα ζώα αλλά απογοητεύθηκε που αυτό τους απαγορεύει τα δικαιώματα. O Sorabji,δίνει λόγο στα ζώα. Θεωρεί τον πρακτικό συλλογισμό(practical syllogisms) των ζώων όχι απλά πράξη όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, αλλά συλλογισμό ή συμπέρασμα λογικής συναγωγής(inference). Ο Allen W. Wood θεωρεί ότι τα ζώα έχουν θραύσματα λόγου, οπότε έχουμε άμεσες υποχρεώσεις προς αυτά.

49 Ηθική αξία των ζώων Από τον 18 ο αιώνα και μετά: Με τον Ντέιβιντ Χιουμ (18 ος αι.) έγινε η απαρχή για την ένταξη των ζώων σε ένα ηθικό σύστημα. Δεν τους δίνει όμως δικαιώματα. Υποβαθμίζει το λόγο στο επίπεδο της μνήμης. Στηρίζει τη ηθική στη συμπάθεια ως ένα συναίσθημα που λειτουργεί μεταξύ ανθρώπων αλλά και μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Κυριαρχούν τα συναισθήματα. Ο λόγος κατέχει ακόμα σημαντική θέση, αλλά αναπτύσσεται. με την εμπειρία. Η κατανόηση υπάρχει μόνο μέσω της εμπειρίας. Ο άνθρωπος, όπως λέει, έχει θέση ηθικού δρώντα και τα ζώα ηθικού υποκειμένου. Κατά τον Jeremy Βentham(ωφελιμιστής,18 ος -19 ος αι.) εφαρμόζεται η αρχή της ηθικής ισότητας όπου ο καθένας δεν υπολογίζεται για περισσότερο από ένας σε όλα τα αισθητικά όντα, ανεξάρτητα από τις διανοητικές τους ικανότητες. Στόχος η επίτευξη της μεγαλύτερης ευτυχίας (στα περισσότερα άτομα). Δεν θεωρεί τα ζώα ηθικά υποκείμενα. Ίσως κάποτε αποκτήσουν δικαιώματα. Κατά τον John Stuart Mill(ωφελιμιστής) υπάρχουν οι ανώτερες ηδονές οι οποίες μεγιστοποιούν την ευτυχία (διάνοιας, συναισθήματος, φαντασίας) οι οποίες αποδίδονται στον άνθρωπο και οι απλές αισθητηριακές ηδονές,στα ζώα. Ο Singer(ωφελιμιστής,20 ος αι.) με κριτήριο τη δυνατότητα της αίσθησης του πόνου και συναισθημάτων γενικά από τα ζώα δέχεται την διεύρυνση της ηθικής κοινότητας ώστε να περιλαμβάνει και τα ζώα. Για πρώτη φορά ηθικά δικαιώματα και στα ζώα. Να ικανοποιούνται 2 αξίες:της ευζωίας και της αυτοπροσδιοριζόμενης πράξης. Ίση μεταχείριση συμφερόντων. Αντίπαλοι του:μπορεί ένα ζώο να προτιμηθεί από ένα βρέφος ή με άνοια άνθρωπο λόγω μεγαλύτερων επιθυμιών/προτιμήσεων/συμφερόντων. Ο Tom Regan(20oς αι.), με κριτήριο τη ζωή δημιουργεί τη θεωρία της εγγενούς αξίας και των δικαιωμάτων με την οποία δίνει άμεσα δικαιώματα στα ανώτερα ζώα. Τα ανώτερα ζώα (θηλαστικά και κάποια ακόμα) έχουν εγγενή αξία χωρίς διαβάθμιση εντός του είδους. Δικαιώματα έχουν τα άτομα και όχι τα είδη. Επιχείρημα αντιπάλων Aντίπαλοι του:κίνδυνος η επιλογή ανθρώπου ή ζώου να γίνεται τυχαία. Ο άνθρωπος όμως κατά τον Regan προτιμείται σε σχέση με τα ζώα.

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια 18 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ; Το ερώτημα για το τι είναι η γνώση (τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος γνωρίζει κάτι ή ποια χαρακτηριστικά αποδίδουμε σε ένα πρόσωπο το οποίο λέμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. Λέξεις και νόημα Η γλώσσα αποτελείται από λέξεις. Η λέξη είναι το μικρότερο τμήμα της γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας Κεφάλαιο Εξέλιξη 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάλυση θεωρίας Πολλές από τις επιστημονικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, διότι αντιβαίνουν την αντίληψη που οι άνθρωποι διαμορφώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα»

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Α] Ασκήσεις κλειστού τύπου (Σωστό Λάθος) Για τον Πλάτωνα οι καθολικές έννοιες, τα «καθόλου», δεν είναι πράγματα ξεχωριστά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 4: Ιατρική ηθική. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 4: Ιατρική ηθική. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 4: Ιατρική ηθική Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί ενότητας 1.Υποβοηθούμενη αυτοκτονία 2. Ευθανασία 3.Αρχή της αυτονομίας 4. Αρχή του αληθούς συμφέροντος 5.Αρχή της ιερότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ορθολογισμός έχει βασικό κριτήριο γνώσης την ανθρώπινη νόηση και όχι την εμπειρία.η νόηση με τις έμφυτες και τους λογικούς νόμους αποτελεί αξιόπιστη πηγή γνώσης. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 9: Η σχέση μεταξύ νόμου και ελευθερίας Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί ενότητας 1. Διττός χαρακτήρας Συντάγματος 2. Διάκριση θεσμού-κανόνα 3. Η σχέση λόγου - πνεύματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη φιλοσοφία

Εισαγωγή στη φιλοσοφία Εισαγωγή στη φιλοσοφία Ενότητα 8 η : Ρένια Γασπαράτου Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Περιεχόμενα ενότητας Με τι ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΠΡΙΑΜΗ ΒΑΓΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ενότητα 3: Είναι ο αγέννητος άνθρωπος πρόσωπο; Φιλοσοφικές απόψεις Μιλτιάδης Βάντσος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

VIDEOφιλοσοφείν: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Φιλοσοφίας

VIDEOφιλοσοφείν: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Φιλοσοφίας VIDEOφιλοσοφείν: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Φιλοσοφίας Παραδείγματα διδακτικής αξιοποίησης video στο μάθημα των Αρχών Φιλοσοφίας (Β Λυκείου Γενική Παιδεία) 3 ο ΓΕ.Λ. ΠΕΙΡΑΙΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Μαλεγιαννάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 3.4. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σε μια κοινωνία που η ζωή της οργανώνεται μέσω θεσμών, η Ψυχολογία έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που δεν λύνονται από τους θεσμούς, και ν αναλύσει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης μιας απάντησης στο ερώτημα, «τι είναι γνώση;» Οι Δυτικοί φιλόσοφοι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΝΟΝΑΣ

ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΝΟΝΑΣ Η Φιλοσοφία γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον κόσμο που ζει, να καταλάβει τη φύση και τη δύναμη αυτών που τον τριγυρίζουν και να αποκτήσει μια κοσμοθεωρία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 1: Οι φιλοσοφικές καταβολές της ψυχολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 1: Οι φιλοσοφικές καταβολές της ψυχολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 1: Οι φιλοσοφικές καταβολές της ψυχολογίας Θεματική Ενότητα 1: Στόχοι: Η απόκτηση ενημερότητας, εκ μέρους των φοιτητών, για

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ / ΙΣΤΟΡΙΚΟ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η φιλοσοφία. Έννοια και περιεχόμενο 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Η εξέλιξη της φιλοσοφίας και η οντολογία Ι. Εισαγωγή... 25 ΙΙ. Η προσωκρατική φιλοσοφία...

Διαβάστε περισσότερα

Φ 619 Προβλήματα Βιοηθικής

Φ 619 Προβλήματα Βιοηθικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Οι κυριότερες μέθοδοι της Βιοηθικής (3): Η ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Ελένη Καλοκαιρινού Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 5: H ανάπτυξη της ηθικότητας και της προκοινωνικής συμπεριφοράς Θέματα Διάλεξης Οι κανόνες συμπεριφοράς Η σκέψη για τους ηθικούς κανόνες Η θεωρία του Piaget για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΤΕΙ ΑΜΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ Γεώργιος Θερίου ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ 33 ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ JOHN LOCKE (1632-1704) Το ιστορικό πλαίσιο. Την εποχή του Locke είχε αναβιώσει ο αρχαίος ελληνικός σκεπτικισμός. Ο σκεπτικισμός για τον Locke οδηγούσε

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014 Τμήμα Α Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 7 ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Promoting prosocial skills through games. Σχεδιάζοντας παιγνίδια για την καλλιέργεια της προκοινωνικότητας

Promoting prosocial skills through games. Σχεδιάζοντας παιγνίδια για την καλλιέργεια της προκοινωνικότητας Promoting prosocial skills through games Σχεδιάζοντας παιγνίδια για την καλλιέργεια της προκοινωνικότητας Τι είναι η προκοινωνικότητα; Μια πράξη είναι προκοινωνική όταν επικεντρώνεται στο κοινό καλό, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ONORA O' NEIL

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ONORA O' NEIL ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ONORA O' NEIL ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΜ: 2497 Στο συγκεκριμένο κείμενο η O' Neil εξετάζει τη διαφορά ανάμεσα στην πρακτική φιλοσοφία του Kant με τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Διδάσκων: Επίκ. Καθ. Aθανάσιος Σακελλαριάδης Σημειώσεις 4 ης θεματικής ενότητας (Μάθημα 9 Μάθημα 10) ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ Ο κλάδος της φιλοσοφίας που περιλαμβάνει τη φιλοσοφία

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Ατομική Ψυχολογία Alfred Adler Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Μαλικιώση- Λοΐζου Ατομική Ψυχολογία Τονίζει τη μοναδικότητα της προσωπικότητας

Διαβάστε περισσότερα

102 Φιλοσοφίας Πάτρας

102 Φιλοσοφίας Πάτρας 102 Φιλοσοφίας Πάτρας Το Τμήμα Φιλοσοφίας ιδρύθηκε με το Π.Δ. 206/1999 (Φ.Ε.Κ. 176/6-9-1999) και αποτελεί το πρώτο και μοναδικό αμιγώς φιλοσοφικό τμήμα στην Ελλάδα. Άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς

Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς Κακοποίηση Ζώων Συντροφιάς VPRC VPRC Δ.1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ VPRC- - Εμπιστευτικό Proastiakos.net 17993 // Δ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η VPRC, με την ευαισθησία που τη διακρίνει σε θέματα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς,

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ενότητα 12η (Α 2, 5-6) - Ο άνθρωπος είναι «ζ?ον πολιτικ?ν»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ενότητα 12η (Α 2, 5-6) - Ο άνθρωπος είναι «ζ?ον πολιτικ?ν» 1. Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ (ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ) Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη, υπάρχουν τρία είδη κοινωνικών οντοτήτων ή διαφορετικά, ομάδων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ...VII ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΡΑΡΑ...ΙΧ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ...XVII ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ...VII ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΡΑΡΑ...ΙΧ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ...XVII ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ...VII ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΡΑΡΑ...ΙΧ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ...XVII ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ...ΧΧΙ I. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία 1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία προκριματική φάση 18 Φεβρουαρίου 2012 υπό την Αιγίδα του ΥΠΔΒΜΘ Διοργάνωση Τμήμα Φιλοσοφίας

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική Νοημοσύνη και Επικοινωνία

Συναισθηματική Νοημοσύνη και Επικοινωνία Συναισθηματική Νοημοσύνη και Επικοινωνία Δρ. Δήμητρα Ιορδάνογλου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Πάντειο Πανεπιστήμιο Συναισθηματική νοημοσύνη Ένα τεστ Ένα τεστ 2, 5, 12,

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου

Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου Αισθητική φιλοσοφία της τέχνης και του ωραίου Αικατερίνη Καλέρη, Αν. Καθηγήτρια το μάθημα Αισθητική διδάσκεται στο 4ο έτος, Ζ εξάμηνο εισάγει στις κλασσικές έννοιες και θεωρίες της φιλοσοφίας της τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 3: Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 3: Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 3: Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32)

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 1 Εισαγωγή, ορισμός και ιστορία της Γνωστικής Ψυχολογίας Πέτρος Ρούσσος Μερικά διαδικαστικά http://users.uoa.gr/~roussosp/gr/index.htm http://eclass.uoa.gr/courses/ppp146/

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό,

1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό, 1.1 Άνθρωπος: κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ον ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Άνθρωπος 4 Τα ατομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου Κοινωνία: Ένα σύνολο ανθρώπων με τα εξής χαρακτηριστικά: 4 Οργάνωση 4 Αυτοτέλεια

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας

«Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας «Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο σχολείο» H προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης ως μέσο πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας Γιατί τα παιδιά γίνονται επιθετικά; H νευροβιολογία δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ Για τον Αριστοτέλη, όλες οι ενέργειες των ανθρώπων γίνονται για κάποιο τέλος, δηλαδή για κάποιο σκοπό που είναι ο ανώτερος όλων των αγαθών, την ευδαιμονία. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Θετική Ψυχολογία Καρακασίδου Ειρήνη, MSc Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Εισαγωγή Θετική-Αρνητική Ψυχολογία Στόχοι της Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. Θέµατα & Ασκήσεις από: www.arnos.gr 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22 ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύµφωνα µε τη θεωρία του εµπειρισµού

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφική Ανθρωπολογία

Φιλοσοφική Ανθρωπολογία Φιλοσοφική Ανθρωπολογία Ενότητα: ΙΙ. Προβλήματα Φιλοσοφίας του Ανθρώπου. Άννα Λάζου Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Βιβλιογραφία... 3 ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΝΟΥ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ. ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ. ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Κ. Γ. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 1 ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ. ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ > ΣΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ: 1) Η σκέψη γίνεται εμπόδιο στη γνώση και αντιστρόφως, η γνώση

Διαβάστε περισσότερα

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές.

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές. Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας, η οποία πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι, για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός. Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών

Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός. Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών Δύο σχολές για την ερμηνεία της αντιληπτικής σταθερότητας Γενετιστές.

Διαβάστε περισσότερα

Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Παύλος. 1 Ο πολιτισμός ευαθείον του ανθρώπου, η φαντασία της προόδου και ο φετιχισμός της τεχνικής

Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Παύλος. 1 Ο πολιτισμός ευαθείον του ανθρώπου, η φαντασία της προόδου και ο φετιχισμός της τεχνικής ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Για τους ΦΟΙΤΗΤΕΣ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Παύλος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Θέµα Α1 Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα ονόµατα των φιλοσόφων (στήλη Α) και δίπλα την έννοια (στήλη Β) που συνδέεται µε τον καθένα: Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι. Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1. Η ψυχολογία ως επιστήμη: σύντομη γνωριμία... 25

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι. Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1. Η ψυχολογία ως επιστήμη: σύντομη γνωριμία... 25 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 Το αντικείμενο του συγγράμματός μας... 13 Οι στόχοι και το κοινό μας... 14 Οργάνωση του βιβλίου... 15 Άλλα χαρακτηριστικά του βιβλίου... 16 Ευχαριστίες... 18 ΜΕΡΟΣ Ι Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ, ΑΝ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΗΣΗ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Η κανονική νοητική συνθήκη των ανθρώπων σε κατάσταση εγρήγορσης, που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία των αντιλήψεων, σκέψεων, συναισθημάτων,

«Η κανονική νοητική συνθήκη των ανθρώπων σε κατάσταση εγρήγορσης, που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία των αντιλήψεων, σκέψεων, συναισθημάτων, 9 Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Το πρόβλημα της συνείδησης Μια απόπειρα ορισμού της συνείδησης «Η κανονική νοητική συνθήκη των ανθρώπων σε κατάσταση εγρήγορσης, που χαρακτηρίζεται από την εμπειρία των

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία 2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία Α Μέρος: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τα επίπεδα συνείδησης Ύπνος Μισοξύπνιο Αφύπνιση Ελάχιστη εργασία των εξωτερικών αισθήσεων Με εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδωράκης, Γ., & Χασάνδρα, Μ. (2006). Θεσσαλονίκη. Εκδ. Χριστοδουλίδη

Θεοδωράκης, Γ., & Χασάνδρα, Μ. (2006). Θεσσαλονίκη. Εκδ. Χριστοδουλίδη Θεοδωράκης, Γ., & Χασάνδρα, Μ. (2006). Θεσσαλονίκη. Εκδ. Χριστοδουλίδη Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές δέχονται κυρίως γνώσεις που είτε τις απομνημονεύουν για ένα χρονικό διάστημα, είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια και την ύλη της Εφαρμοσμένης Ηθικής

Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια και την ύλη της Εφαρμοσμένης Ηθικής ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια και την ύλη της Εφαρμοσμένης Ηθικής Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί ενότητας 1. Το πεδίο της Εφαρμοσμένης Ηθικής 2. Σχέση της Εφαρμοσμένης Ηθικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Ενηλίκων Τμήμα Β Την προηγούμενη φορά. ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ Οὐδὲν ὁρίζομεν «τίποτε δεν θέτουμε ως βέβαιο» (Διογένης

Διαβάστε περισσότερα

Το Συναίσθηµα ως πληροφορία: τι µας λένε τα παιδιά µας;

Το Συναίσθηµα ως πληροφορία: τι µας λένε τα παιδιά µας; Το συναίσθηµα ως πληροφορία: τι µας λένε τα παιδιά µας; 6 Μαρτίου, 2017 Χριστίνα Σούλιου Ψυχολόγος, MSc., Συστηµική Ψυχοθεραπεύτρια Ατόµων, Οµάδας & Οικογένειας Χαϊνά 56, Χαλκίδα Τηλ: 6976 808 362 ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 5: Βιοτικές καταστάσεις και ειδήσεις. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 5: Βιοτικές καταστάσεις και ειδήσεις. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 5: Βιοτικές καταστάσεις και ειδήσεις Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας Σκοποί ενότητας 1.Ηθική αρχών 2.Ηθική ωφέλειας 3.Οικείοι και προτεραιότητα 4.Διαφορά ηθικών αρχών και συνεπειοκρατική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ.

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ. 24 ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ. Οι σκεπτικιστικές απόψεις υποχώρησαν στη συνέχεια και ως την εποχή της Αναγέννησης κυριάρχησε απόλυτα το αριστοτελικό μοντέλο. Η εκ νέου αμφιβολία για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. (ισχύει για τους εισαγομένους από το ακαδημαϊκό έτος )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ. (ισχύει για τους εισαγομένους από το ακαδημαϊκό έτος ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ισχύει για τους εισαγομένους από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020) ΕΞΑΜΗΝΟ ECTS ΕΞΑΜΗΝΟ ECTS Α 2 Β 1 1. Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία ΙΙ 2. Λογική Ι. Γνωσιοθεωρία. Αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική Νοημοσύνη: Ορισμός, δομή, μοντέλα, μέσα αξιολόγησης

Συναισθηματική Νοημοσύνη: Ορισμός, δομή, μοντέλα, μέσα αξιολόγησης Συναισθηματική Νοημοσύνη: Ορισμός, δομή, μοντέλα, μέσα αξιολόγησης Νοημοσύνη; Ικανότητα διεκπεραίωσης γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, προσοχή, αντίληψη, μάθηση, αφαιρετική σκέψη, ομιλία, κλπ.) Αξιολογείται

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία

Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Μαρμαρινός Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο δεύτερο: << Η επιστήμη της διοίκησης των επιχειρήσεων>>. Μάθημα 8 0

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο δεύτερο: << Η επιστήμη της διοίκησης των επιχειρήσεων>>. Μάθημα 8 0 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο δεύτερο: >. Μάθημα 8 0 2.1. Εισαγωγικές έννοιες. Ερ.1. Από πότε εμφανίζεται η ανάγκη της διοίκησης των

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Οι φιλοσοφικές καταβολές της ψυχολογίας Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Συνοπτική θεώρηση των κυρίων φιλοσοφικών κλάδων Συστηματικές αναγνώσεις

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Συνοπτική θεώρηση των κυρίων φιλοσοφικών κλάδων Συστηματικές αναγνώσεις ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 23 Εισαγωγή... 25 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Συνοπτική θεώρηση των κυρίων φιλοσοφικών κλάδων Συστηματικές αναγνώσεις ΠΡΟΟΙΜΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ... 54 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση ομαδικότητας στην τάξη μέσα από μουσικές ρουτίνες

Ενίσχυση ομαδικότητας στην τάξη μέσα από μουσικές ρουτίνες Διήμερο Εκπαιδευτικού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ενίσχυση ομαδικότητας στην τάξη μέσα από μουσικές ρουτίνες Μαρία Δημοσθένους Μουσικοπαιδαγωγός Email: amusedcy@gmail.com Που συναντάμε τη μουσική σήμερα; Μουσική

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Θεωρίες Μάθησης

Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Θεωρίες Μάθησης Θεωρίες Μάθησης Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Θεωρίες Μάθησης Κάθε εκπαιδευτικός (εκούσια ή ακούσια) υιοθετεί μια θεωρία μάθησης. Το ίδιο ισχύει και για τις διάφορες εκπαιδευτικές τεχνολογίες. Για την εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ευτέρα Νεότερη πολιτική φιλοσοφία (Υ) Α. Μιχαλάκης 14:00-16:00 ΧΗ8

Α ΕΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ευτέρα Νεότερη πολιτική φιλοσοφία (Υ) Α. Μιχαλάκης 14:00-16:00 ΧΗ8 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 Α ΕΤΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ 02.09.2013 ευτέρα Νεότερη πολιτική φιλοσοφία (Υ) Α. Μιχαλάκης 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο αναστοχασμού (Reflective Journal)

Ημερολόγιο αναστοχασμού (Reflective Journal) Ημερολόγιο αναστοχασμού (Reflective Journal) Ορισμός Ημερολόγιο αναστοχασμού (Reflective Journal) είναι ένα σταδιακά αναπτυσσόμενο κείμενο στον οποίο καταγράφονται παρατηρήσεις και αντιδράσεις σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Λογική. Μετά από αυτά, ορίζεται η Λογική: είναι η επιστήμη που προσπαθεί να εντοπίσει και να αναλύσει τους καθολικούς κανόνες της νόησης.

Λογική. Μετά από αυτά, ορίζεται η Λογική: είναι η επιστήμη που προσπαθεί να εντοπίσει και να αναλύσει τους καθολικούς κανόνες της νόησης. Λογική Εισαγωγικά, το ζήτημα της Λογικής δεν είναι παρά η άσκηση 3 δυνάμεων της νόησης: ο συλλογισμός, η έννοια και η κρίση. Ακόμη και να τεθεί θέμα υπερβατολογικό αναφορικά με το ότι πρέπει να αποδειχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωποι και "άλλα ζώα": σχέσεις και αντιφάσεις

Άνθρωποι και άλλα ζώα: σχέσεις και αντιφάσεις Άνθρωποι και "άλλα ζώα": σχέσεις και αντιφάσεις Πηνελόπη Παπαδοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας «Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε ζώα της συνομοταξίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία Θεματική Ενότητα 2: Στόχοι: Η απόκτηση ενημερότητας, εκ μέρους των φοιτητών, για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα σώματος και ψυχής κατά τον Max Scheler

Ενότητα σώματος και ψυχής κατά τον Max Scheler Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016 Εαρινό Εξάμηνο Ενότητα σώματος και ψυχής κατά τον Max Scheler

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα ονόµατα των φιλοσόφων (στήλη Α) και δίπλα την έννοια (στήλη Β) που συνδέεται µε τον

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Επιστημολογίας. Ρένια Γασπαράτου

Θέματα Επιστημολογίας. Ρένια Γασπαράτου Ρένια Γασπαράτου Στο σημερινό μάθημα: λίγη ιστορία της φιλοσοφίας (&) της επιστήμης ο παραδοσιακός ορισμός της γνώσης Οι απαρχές της φιλοσοφίας & της επιστήμης Ιωνία, 7ος-6ος αι. π.χ. Προ-σωκρατικοί (Θαλής,

Διαβάστε περισσότερα

Ηθική & Τεχνολογία Μάθημα 3 ο Iron Man vs Αριστοτέλη

Ηθική & Τεχνολογία Μάθημα 3 ο Iron Man vs Αριστοτέλη Ηθική & Τεχνολογία Μάθημα 3 ο Iron Man vs Αριστοτέλη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ηθική Φιλοσοφία Διδάσκων: Άλκης Γούναρης Οκτώβριος 2014 Μέρος Α Ξεπερνώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ελευθερία και Θεότητα στην αρχαιοελληνική σκέψη και στους Πατέρες

Ελευθερία και Θεότητα στην αρχαιοελληνική σκέψη και στους Πατέρες Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας Δογματικά θέματα Γνώση εν προσώπω και Ελευθερία // Γνώση εν προσώπω και Αγάπη Ελευθερία και Θεότητα στην αρχαιοελληνική σκέψη και στους Πατέρες Β. Μπακούρος Η Χριστιανική

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΐΟΥ ΔΕ ΤΡΙ ΤΕ 3-6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ Π.ΛΕΣΧΗ ΙΠΠ. 15 (ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΐΟΥ ΔΕ ΤΡΙ ΤΕ 3-6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ Π.ΛΕΣΧΗ ΙΠΠ. 15 (ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΐΟΥ 2015 - ΔΕ ΤΡΙ ΤΕ 2 3 4 12 3 ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 641-7 9 ΑΝΟΙΧΤΟ 3-6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ 641 6 9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - 9 10 11 12 3 ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 641 3-6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών»

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» Τα θέματά μας Πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τον βιολογικό κόσμο ;;; Δηλαδή. τις βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη

Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη Προσεγγίσεις του ζητήματος (όλων) των ζώων μέσα και έξω από την τάξη Μελίτα Λαζαράτου MSc Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς και ευημερίας ζώων melitalazaratou@gmail.com sumvionometazoa.wordpress.com Γιατί να ασχοληθούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ ( )

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ ( ) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ

Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ΟΥΣΑ ΩΡΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 Α ΕΤΟΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) Πλάτων: Θεωρία των ιδεών (Υ) Μ. Μουζάλα 16:00-18:00 ΧΗ8 / ΑΠ2 / ΑΠ4 / ΑΠ8 06.06.2013

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων. Δρ Δημήτριος Γκότζος Ταξινομίες και είδη ερωτήσεων Δρ Δημήτριος Γκότζος Κριτήρια ταξινόμησης ερωτήσεων - ταξινομίες Κριτήρια ταξινόμησης Νοητικές λειτουργίες Είδος γνώσης Διδακτικές λειτουργίες Πρόσωπο που τις υποβάλει Φύση

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματική Ηθική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματ/μικής

Επιχειρηματική Ηθική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματ/μικής Επιχειρηματική Ηθική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματ/μικής Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 Θεωρίες Λήψης Αποφάσεων Δεοντολογισμός Βασική Ιδέα Deon = Δέον = Καθήκον Οι πράξεις κρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

7. Η θεωρία του ωφελιµ ισµ ού

7. Η θεωρία του ωφελιµ ισµ ού 7. Η θεωρία του ωφελιµ ισµ ού Α1. Ερωτήσεις γνώσης - κατανόησης 1. Ποιοι είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της θεωρίας του ωφελιµισµού και µε βάση ποιο κριτήριο θα πρέπει, κατ αυτούς, να αξιολογούνται οι πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα)

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) Ενότητα 3: Θεωρίες-μοντέλα κοινωνικοποίησης Αναστασία Κεσίδου

Διαβάστε περισσότερα