1 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος"

Transcript

1

2 1 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος

3 2 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς»

4 3 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Η ετήσια έκδοση της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας, γνωστή ως «Εφημεριδάκι της βιβλιοθήκης», είναι πραγματικότητα και φέτος. Με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη για τη σχολική μας βιβλιοθήκη και το παιδικό βιβλίο γενικότερα, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου της, που διήρκησε όλη τη χρονιά. Σκοπός ήταν να «ανοίξουμε της πύλες» της βιβλιοθήκης διάπλατα προς όλους τους μαθητές, διοργανώνοντας ανάλογες δράσεις. Πολλοί μαθητές κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν σε επιλεγμένες για κάθε τάξη δραστηριότητες με κοινό παρονομαστή τη διάθεση για δημιουργία και διασκέδαση. Το σημαντικό όφελος που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους είναι η θετική στάση απέναντι στο βιβλίο. Το «Εφημεριδάκι» αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτυπώσει τη δημιουργικότητα των παιδιών, να «βραβεύσει» την εμπλοκή τους και να αποτελέσει ενθύμιο από τη σχολική τους ζωή.

5 4 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» Στις επόμενες σελίδες συνοψίζονται οι «βιβλιοδράσεις» αυτές, εμπλουτισμένες με ποικίλο υλικό (φωτογραφίες και αποσπάσματα από τα έργα των παιδιών). Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Αυτή η εφημερίδα είναι «το δημιούργημά σας» με τελικό αποδέκτη μόνο εσάς! Τον περασμένο Οκτώβριο η βιβλιοθήκη μας ξεκίνησε, όπως συνήθως γίνεται τα τελευταία χρόνια, κάθε Παρασκευή να λειτουργεί στο πρώτο μεγάλο διάλειμμα ως δανειστική. Από τότε και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πολλοί μικροί και μεγάλοι μαθητές την επισκέφτηκαν και δανείστηκαν βιβλία.

6 5 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξή της αρκετά νέα βιβλία προστέθηκαν στα ράφια της. Κάποια (25 στον αριθμό) προήλθαν από αγορά με δαπάνη του σχολείου, κάποια από δωρεές δασκάλων και παιδιών, ενώ κάποια άλλα (τρία ζευγάρια, 6 στο σύνολο) αγοράστηκαν από την Α τάξη, χρησιμοποιήθηκαν σε δράσεις φιλαναγνωσίας μέσα στην τάξη και κατόπιν δωρίστηκαν στη βιβλιοθήκη. Φέτος, για πρώτη φορά δοκιμάστηκε στη βιβλιοθήκη μας η «προβολή» βιβλίων με συγκεκριμένο θέμα. Σκοπός ήταν, ανάλογα με τη χρονική συγκυρία, να κατευθύνουμε τα παιδιά να δανειστούν βιβλία με επίκαιρο θέμα. Τέτοιου είδους προβολές έγιναν πριν τον εορτασμό της 28 ης Οκτωβρίου, όπου προβλήθηκαν βιβλία με θέμα «τον πόλεμο και την ειρήνη» καθώς και τα Χριστούγεννα με βιβλία ανάλογου θέματος. Η διαδικασία της προβολής περιελάμβανε τοποθέτησή τους σε περίοπτη θέση μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης, καθώς και τοιχοκόλληση στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και της βιβλιοθήκης φωτοτυπιών από τα εξώφυλλα και οπισθόφυλλά τους.

7 6 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» Η βιβλιοθήκη ως θεσμός που προωθεί τη φιλαναγνωσία διοργάνωσε, ιδιαίτερα για τους μικρούς αναγνώστες της, συναντήσεις με επίκεντρο την ανάγνωση βιβλίων. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, κυρίως, στο χώρο της, σε συνεργασία με τους δασκάλους των τάξεων που μετείχαν. Η απαραίτητη συζήτηση, επιτόπου ή αργότερα στην τάξη, γύρω από το θέμα του βιβλίου, βεβαίως, πλαισίωνε κάθε συνάντηση για να την καταστήσει και εποικοδομητική. Έτσι, λοιπόν, στις 4 Νοεμβρίου οι μαθητές της Β τάξης ( Β1 και Β2) παραβρέθηκαν στη βιβλιοθήκη για την ανάγνωση του βιβλίου «Η κυρά Φύση κι ο κακός ο Ρύπος» ( Έφης Παπαδοπούλου), δίνοντας αφορμή για μια συζήτηση περί οικολογικών θεμάτων. Ακολούθησε το τμήμα Δ2, για να διαβαστεί στους μαθητές του μια διασκευή για παιδιά του διάσημου βιβλίου του Ιουλίου Βερν «Ταξίδι στο κέντρο της γης», με τη σκέψη να γνωρίσουν ένα κλασικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας και τον συγγραφέα του. Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 12/11/2013, το θέμα της επόμενης βιβλιοανάγνωσης ήταν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Το βιβλίο που επιλέχτηκε να διαβαστεί στις τάξεις Γ2 και Δ1 ήταν το βιβλίο της Μαρίας Καλογεράκη με τίτλο «Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;». Τέλος, πριν τα Χριστούγεννα (18/12/2013) στη μεγάλη αίθουσα του σχολείου τα παιδιά των τάξεων Α2, Β1, Β2 και Γ1 συμμετείχαν στην ανάγνωση του βιβλίου «Ο Καλοκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό» κλείνοντας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τον κύκλο της φιλαναγνωσίας.

8 7 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Στα πρωτάκια αρέσουν τα παραμύθια που είναι και τα πρώτα αναγνώσματα με τα οποία έρχονται σε επαφή τα μικρά παιδιά. Επίσης, τους αρέσει και να συναρμολογούν παζλ. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο προέκυψε η φετινή δράση για το Α1 και το Α2, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του Τα παιδιά κάθε τμήματος ξεχωριστά ήρθαν στη βιβλιοθήκη και χωρίστηκαν σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων παιδιών. Σε κάθε ομάδα ζητήθηκε να συναρμολογήσει ένα διαφορετικό παζλ. Όταν το κάθε παζλ ολοκληρωνόταν με τη συνεργασία όλων των μελών της ομάδας, η εικόνα που σχηματιζόταν παρέπεμπε σε ένα παραμύθι. Η ομάδα έπρεπε πρώτα να το ονοματίσει. Στη συνέχεια, της δινόταν η ευκαιρία να το ξεφυλλίσει και να το διαβάσει, με σκοπό να αναπαραστήσει μια σκηνή από αυτό με παντομίμα. Το αποτέλεσμα ήταν, αν μη τι άλλο, διασκεδαστικό. Πρώτα απ όλους για τα ίδια τα παιδιά που έπαιξαν και γέλασαν με την ψυχή τους. Ας σημειωθεί ότι οι μικροί μαθητές μας τίμησαν με την παρουσία και τη διάθεσή τους για διάβασμα τη βιβλιοθήκη, καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι είναι μικροί αλλά συνεπείς αναγνώστες!

9 8 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» Μάλιστα, τα παιδιά του Α1 συμμετείχαν σε μία ακόμα δραστηριότητα φιλαναγνωσίας! Πήραν μέρος σε «μαραθώνιο φιλαναγνωσίας» γνωστού εκδοτικού οίκου και «άντεξαν» ως το τέλος την ανάγνωση βιβλίων και τη συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων. Αρχικά, διάβασαν στην τάξη με τη δασκάλα τους τρία παιδικά βιβλία («Ο βασιλιάς λύκος», «ο βάτραχος και το φιλί» και «ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος»). Στην επόμενη φάση της διαδικασίας έπρεπε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που σχετίζονταν με τα βιβλία αυτά. Μπράβο, «πρωτάκια». Να συνεχίσετε έτσι και στα επόμενα σχολικά σας χρόνια. Οι μαθητές του Α2 έδειξαν κι αυτοί την αγάπη τους για το βιβλίο και επιδόθηκαν σε δύο ακόμα βιβλιοδράσεις μέσα στην τάξη με την καθοδήγηση της δασκάλας τους. Έκαναν «βατραχοζωγραφιές» και έφτιαξαν «παραμυθοσαλάτα». «Κάθε φορά που καθρεφτιζόταν ( ο βάτραχος) στο νερό, ράγιζε η καρδιά του που αντίκριζε την ίδια εικόνα. Τότε κατέβαινε στην ακροποταμιά, ανάμεσα στις καλαμιές και στα νούφαρα, και ονειροπολούσε. Κάπου εκεί παραδίπλα, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα, στη δεξιά όχθη του ποταμού, καθόταν κι έπαιζε- με το τόπι της μια βατραχίνα. Και της καημένης όλο της έπεφτε το τόπι. Μια μέσα στο νερό, μια στο χορτάρι, μια στα νούφαρα». «Ο βάτραχος και το φιλί»

10 9 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Το παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο «Ο βάτραχος και το φιλί» αναγνώστηκε στην τάξη και αποτέλεσε έμπνευση για τους μαθητές, που δημιούργησαν τις δικές τους εικόνες πάνω στο χαρτί! Η «παραμυθοσαλάτα» θέλει πολλή σκέψη και φαντασία. Οι μαθητές του Α2 έχουν και τα δύο. Πρώτα απ όλα διάβασαν τα βιβλία «Ο βασιλιάς λύκος» και «ο βάτραχος και το φιλί». Στη συνέχεια έγραψαν μια νέα ιστορία μπερδεύοντας τα παραπάνω παραμύθια, συνδυάζοντας στοιχεία από άλλα γνωστά παραμύθια με λύκους και βατράχους ή και χρησιμοποιώντας δικά τους φανταστικά επινοήματα. Οι ιδέες τους «ανακατεύτηκαν» για τα καλά και έφτιαξαν μια διασκεδαστική «σαλάτα από παραμύθια».

11 10 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς»

12 11 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Ά νοιξη χωρίς λουλούδια, χελιδόνια και τραγούδια δεν γίνεται. Έτσι, η Β τάξη προϋπάντησε την άνοιξη με ένα ποίημα για το χελιδόνι: Ἐνα σου χελιδόνι, καλέ μου Μάρτη μου, φωλίτσα ήρθε να φτιάξει μες στο χαγιάτι μου. Πάω, νερό του φέρνω στο κανατάκι μου και δυο κλωνάρια μέντα για το ξενάκι μου. Και κείνο γυροφέρνει και τα φτεράκια του μυστρί τα έχει κάμει, το μαστοράκι μου. Κι ώσπου να φύγ ο ήλιος, μες στο χαγιάτι μου η άνοιξη φωλιάζει με το ξενάκι μου. Δεν του μιλώ, τ αφήνω στο πρωτοΰπνι του Μου φερε πάλι ο Μάρτης το μαρτυρίκι του Κι όταν παιδιά μού κάνει το χελιδόνι μου στον κόσμο το μεγάλο δεν θα μαι μόνη μου Το ποίημα έγινε η αφορμή να μάθουμε τις συνήθειες του μικρού αυτού επισκέπτη. Εντύπωση έκαναν στα παιδιά το πόσο σκληρά δουλεύει για να φτιάξει τη φωλιά του και πώς την ξαναβρίσκει μετά από ένα χρόνο. Κάθε παιδί ζωγράφισε ένα καλωσόρισμα για την όμορφη αυτή εποχή τραγουδώντας για το χελιδόνι.

13 12 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» Όπως τα παλιά τα χρόνια, τα δευτεράκια έμαθαν για το έθιμο της «χελιδόνας». Γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης, χορεύοντας, κρατώντας ένα ξύλινο χελιδόνι στερεωμένο σε ραβδί γεμάτο λουλούδια και τραγουδώντας:

14 13 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Πώς μπορείς να πείσεις ένα παιδί να διαβάζει, όταν μισεί το διάβασμα; Ο Ευτύχης, ένα πραγματικά καλό παιδί, δεν του άρεσε να διαβάζει. Προτιμούσε να βλέπει τηλεόραση, να παίζει, αλλά δεν του άρεσαν τα βιβλία. Κρίμα! Δεν είχε μάθει ότι είναι απόλαυση να διαβάζεις, κυρίως όταν δεν είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις. Με αφορμή το απόσπασμα του βιβλίου της Ρίτας Μάρσαλ «Μισώ το διάβασμα» τα παιδιά της Γ τάξης έκαναν μια συζήτηση γύρω από το τι αποτρέπει κάποια παιδιά από το διάβασμα, τι βιβλία αυτοί προτιμούν, ποιοι είναι η αγαπημένοι τους ήρωες Έπειτα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα υποστήριζε τα παιδιά που δεν διαβάζουν και εξηγούσε τους λόγους (βαριούνται, θέλουν να παίξουν κ.ά.). Η άλλη ομάδα διατύπωνε επιχειρήματα υπέρ της ανάγνωσης ( φανταστικά ταξίδια, γνώσεις, διασκέδαση). Μετά από σκληρή «μονομαχία» κέρδισε φυσικά η ομάδα των παιδιών που θέλουν να διαβάζουν.

15 14 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς»

16 15 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος της Δήμητρα Μήττας. Ένας λύκος διαφορετικός από τους άλλους. Ένας λύκος αθώος, χαρούμενος, ευτυχισμένος στη στάνη με τα πρόβατα. Αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος. Η αγέλη-ομάδα τον ξεχώρισε, τον γελοιοποίησε. Τα παιδιά της Δ τάξης γρήγορα κατάλαβαν πως είναι δύσκολο να είσαι διαφορετικός. Ο λύκος μας, όμως, ήταν αρκετά δυνατός για να παραμείνει ο εαυτός του, χωρίς να παρασυρθεί από τους άλλους και να είναι ευχαριστημένος με την επιλογή του. Τα παιδιά απάντησαν γραπτά σε ερωτήσεις σχετικές με το κείμενο και ανέπτυξαν τις ιδέες τους. Έδωσαν στην ιστορία το δικό τους τέλος. Με αφορμή ένα βίντεο σχετικό με την ισότητα-διαφορετικότητα, τα παιδιά «έπαιξαν» ρόλους: παρέες που ενοχλούν, κοροϊδεύουν άλλους ( για το φύλο, θρησκεία, χρώμα κ.ά.) και οι παρέες που δίνουν «απαντήσεις», που θα πρέπει να δώσουμε όλοι.

17 16 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» Οι μαθητές των δύο τμημάτων της Ε τάξης έφτιαξαν από μία ιστορία με την τεχνική τού «κολάζ». Πρώτα, αποφάσισαν τον τίτλο της ιστορίας και, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, άρχισαν να γράφουν την ιστορία τους τμηματικά και προσθετικά, δηλαδή ξεκίνησε η πρώτη ομάδα και, αφού ολοκλήρωσε την παράγραφό της, συνέχισε τη συγγραφή η επόμενη, μέχρι την ολοκλήρωση της ιστορίας. Η ιστορία κάθε τάξης τυπώθηκε σε έγχρωμα χαρτιά, τοποθετήθηκε σε δύο ξεχωριστά μακετόχαρτα και εκτίθεται στη βιβλιοθήκη. Σε μία κοινή τους συνάντηση οι «συγγραφείς» των δύο αυτών τμημάτων είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τη δική τους ιστορία, αλλά και να ακούσουν την ιστορία των άλλων, σε μια ανταλλαγή «λογοτεχνικών σκέψεων» «Οι περιπέτειες ενός μικρού εξερευνητή και της παρέας του.» Ε1 «Υιοθετώντας ένα ζωάκι.» «Στην αρχή εχθροί μετά αχώριστοι.» «Μια σημαντική αθλητική συνάντηση.» Στους μαθητές του Ε1 προτάθηκαν οι παραπάνω τίτλοι και αυτοί επέλεξαν να γράψουν μία ιστορία για τη φιλία. Το φυσιολογικό για ένα σκύλο και μια γάτα είναι να τσακώνονται «σαν το σκύλο με τη γάτα» ή μήπως όχι; Τα παιδιά έχουν άλλη άποψη και υποστηρίζουν με σθένος την ανάγκη της αρμονικής συμβίωσης και τη δύναμη της φιλίας.

18 17 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Ε2 αστρικό έτος Σ έναν πλανήτη, τον «Ε», ζουν 20 πλάσματα, η Ε1, καθοδηγητής-κυβερνήτης, και οι Ε2, Ε3,, Ε20. Δουλειά τους είναι να ολοκληρώνουν με επιτυχία τις αποστολές που τους αναθέτει η Ε1 σε αστέρια, πλανήτες και αστεροειδείς. Ταξιδέψτε κι εσείς μαζί τους, για να δείτε μερικές από τις περιπέτειές τους, που δεν ήταν πάντοτε εύκολες! Χρειάστηκαν να ψάξουν για καύσιμα, να λύσουν γρίφους, να συναρμολογήσουν διαστριμόπλοια για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην όμορφη ζωή του «Ε» και για να στεφτούν ως οι καλύτεροι φανταστρικοί ταξιδιώτες του διαστήματος από την Π.Ε.Φ., την Πανδιαστημική Επιτροπή Φανταστραποστολών.

19 18 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» Τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου έχουν πια αποκτήσει πολλές εμπειρίες διαβάσματος εξωσχολικών βιβλίων και είναι, σαφώς, ικανά να φέρουν σε πέρας την πιο απαιτητική βιβλιοδράση που διοργανώσαμε για αυτή τη σχολική χρονιά. Συμμετείχαν εθελοντικά οι μαθητές των δύο τμημάτων της Στ τάξης, που τους ζητήθηκε να γράψουν μία ιστορία με δύο διαφορετικές εκδοχές τέλους. Πολύ μεγάλη σκέψη και φαντασία επιστρατεύτηκε, από μέρους των συμμετεχόντων, και το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε και με το παραπάνω.

20 19 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Ο Λάκης Ναυλάκης ήταν πολύ χαρούμενος που θα ταξίδευε με υποβρύχιο! Θ ανακάλυπτε όλα τα μυστικά της θάλασσας. Μαζί με το θείο του, Καπετάν Σκουμπριά, που ήταν καπετάνιος, θα ένιωθε ασφάλεια στα σκοτεινά νερά της αβύσσου. Ξημέρωνε Παρασκευή & 13 Ιούνη. Ο Λάκης, φορώντας τα μπρατσάκια του, κατέβαινε τις σκάλες του σπιτιού του για να πάει στο λιμάνι, όπου είχε ραντεβού με το θείο του, ώσπου σκόνταψε και κατρακύλησε σπάζοντας το πόδι του. Έμεινε ένα μήνα με γύψο στο κρεβάτι Δοκίμασαν πάλι Παρασκευή και 12 του Ιούλη. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά. Ο Λάκης πήγε στο λιμάνι όπου και τον περίμενε ο Καπετάν Σκουμπριάς. - Βρε παιδί μου! Γιατί φοράς μπρατσάκια; - Μα, αφού θα πάμε στη θάλασσα! Δεν ξέρω κολύμπι!!! - Θα πάμε κάτω από τη θάλασσα! Βγάλ τα. Κάθε περιττό βάρος μπορεί να φέρει την καταστροφή.

21 20 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» Κι έτσι έγινε. Ο Λάκης έβγαλε τα μπρατσάκια, τα πέταξε στα σκουπίδια και μπήκε στο υποβρύχιο... Απομακρύνθηκαν από το λιμάνι, στα μίλια από την ακτή. Τότε, το μηχάνημα καταδύθηκε και η περιπέτεια άρχισε! Καθώς κατέβαιναν, συνάντησαν πολλά πλάσματα. Καρχαρίες, δελφίνια, ξιφίες, ροφούς και πάρα πολλά άλλα. Κάποια στιγμή συνάντησαν μια τάφρο και ο καπετάν Σκουμπριάς δελεασμένος είπε: - Δεν κατεβαίνουμε, Λάκη, ε; Δεν σ ενδιαφέρει να δεις τι κρύβει; - Χμμ, ναι, θείε! Όμως δεν είναι λίγο επικίνδυνα; - Ναι, αλλά αν τραβήξουμε βίντεο και σωθούμε, θα γίνουμε διάσημοι. Θα στείλουμε το βίντεο στο National Geographic Wild! - Εντάξει, πάμε! Μπήκαν στην τάφρο. Πάτησαν σε μια κάμερα ένα κουμπί και άρχισε να παίζει. Εκεί μέσα είδαν πιο παράξενα ψάρια. Βέβαια, ήταν τόσο σκοτεινά, που, ακόμα και με τον αναμμένο προβολέα, ήταν δύσκολο να τα διακρίνουν. Ψάρια με λάμπες, ψάρια-φώτα, μέχρι και γαρίδες που φωτίζουν είχε. Ώσπου το άσχημο έγινε. Είδαν πλοκάμια να ξεφυτρώνουν. Ήταν ένα τεράστιο, γλοιώδες και κακό Κράκεν*!

22 21 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος ΕΚΔΟΧΗ ΤΕΛΟΥΣ ΝΟ 1 Οι δύο άνθρωποι φοβισμένοι έβαλαν μπρος τις μηχανές και άρχισαν να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Το καλαμάρι τούς ακολούθησε. Άπλωσε ένα πλοκάμι για να συντρίψει το υποβρύχιο και να φάει τους άτυχους ναύτες. Όμως δεν τα κατάφερε και οι δύο άνθρωποι έφτασαν στην επιφάνεια. Το Κράκεν, μην μπορώντας να ανέβει τόσο ψηλά, λόγω του ηλίου, αποσύρθηκε στα λημέρια του. Όταν οι δύο ναύτες γύρισαν στον πολιτισμό, διηγήθηκαν τα πάντα και έστειλαν το βίντεο στο National Geographic Wild και έγιναν διάσημοι... ΕΚΔΟΧΗ ΤΕΛΟΥΣ ΝΟ 2 Χωρίς χρονοτριβή, το Κράκεν άρπαξε το υποβρύχιο με τους ναύτες παραλυμένους από τον τρόμο. Ο Καπετάν Σκουμπριάς ανέκτησε το μυαλό του πρώτος. Είπε στο Λάκη να βάλει τη στολή τού δύτη και ν ανάψει τον ενσωματωμένο φακό. Το ίδιο έκανε κι εκείνος. Το Κράκεν σύνθλιψε το υποβρύχιο και άρχισε να ψάχνει στα συντρίμμια για το μεσημεριανό του... Οι ναύτες είχαν κολυμπήσει προς μια εσοχή που χωρούσαν. Περίμεναν το Κράκεν να φύγει από εκεί. Αλλά πού τέτοια τύχη... Το Κράκεν παρέμεινε στη θέση του. Όμως, μετά από λίγη ώρα, κοιμήθηκε. Τότε οι δύο άνθρωποι βγήκαν από την κρυψώνα και άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Μόλις αντίκρισαν τον ήλιο, έβγαλαν τις μάσκες και άρχισαν να ρουφούν αέρα με ηδονή. Για καλή τους τύχη, από εκεί περνούσε ένας κρουαζιερόπλοιο. Έκαναν σινιάλο και τους μάζεψαν.

23 22 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» Βέβαια, δεν έγιναν διάσημοι, επειδή η κάμερα είχε συνθλιβεί μαζί με το υποβρύχιο. Πάντως, ήταν χαρούμενοι, γιατί είχαν σωθεί... *γιγάντια καλαμάρια που ζουν στο βυθό. Βαθιά, δόξα τω Θεώ! Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε ένα όμορφο μεγάλο πλοίο, το «Mary Celeste». Αυτό το πλοίο, λοιπόν, πριν από αρκετά χρόνια ταξίδευε από την Αγγλία για να πάει στην Αμερική με μοναδικούς επιβάτες τον πλοίαρχο Μπρίγκς, τη δίχρονη κορούλα του, τη γυναίκα του και το πλήρωμα του πλοίου. Το πλοίο ταξίδευε ταξίδευε, αλλά κάποια μέρα οι επιβάτες εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Αυτό το γεγονός συνέβη, γιατί στο πλοίο, μετά από έρευνες που έγιναν, το εσωτερικό του ήταν απείραχτο. Όλα τα ρούχα τους, όλα τα φαγητά τους, όλα τα εφόδιά τους ήταν απείραχτα. Μα τι έγινε; Πώς εξαφανίστηκαν έτσι! Αυτό το μυστήριο συζητιέται από πολλούς ανθρώπους χρόνια τώρα! Κανένας δεν το κατάλαβε ποτέ, τόσα χρόνια πέρασαν από τις 4 Δεκεμβρίου του Ίσως Ίσως κάτι φόβισε πολύ τους επιβάτες, που έφυγαν άρονάρον από το πλοίο χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους, αλλά τι να ήταν αυτό που τους φόβισε τόσο πολύ; Μήπως το πλοίο ήταν στοιχειωμένο; Μήπως Αυτό το μυστήριο είναι πέρα από κάθε

24 23 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος φαντασία. Πολλά έχουν ειπωθεί και συζητηθεί, όμως καμία σκέψη δεν ήταν ακριβής, βασισμένη πάνω σε στοιχεία. Τέλος Νο 1 Η πιο ακριβής, πιστεύω, σκέψη μου είναι ότι όντως κάτι τους τρόμαξε, ήταν φάντασμα, ήταν πτώμα και αναγκάστηκαν να φύγουν από το πλοίο. Αφού έφυγαν έτσι, πιθανόν σήμερα να είναι ναυαγοί σε κάποιο ερημικό νησί, αλλά ό,τι και να λέω εγώ, την αλήθεια μόνο οι επιβάτες του πλοίου μπορούν να μας την εξακριβώσουν αν ζουν πια! Τέλος Νο 2 Τι, πώς, ποιοι, πού, πότε είναι οι ερωτήσεις των ανθρώπων σχετικά με το «Mary Celeste». Εγώ, όμως, ίσως να έχω τη λύση του μυστηρίου. Λοιπόν, ίσως κάποιος τους απήγαγε, για να πάρει χρήματα από τους συγγενείς τους, αλλά, και αυτό να έγινε, είναι αδύνατον να ζουν πια. Πού τους είχε κρύψει τόσο καλά και δεν μπορούσαμε να τους βρούμε; Τελικά, μάλλον ο απαγωγέας δεν πήρε ποτέ τα χρήματα που ζητούσε και τους σκότωσε χωρίς έλεος

25 24 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ.. Μια φορά κι έναν καιρό, μια παρέα παιδιών αποφασίζουν να πάνε εκδρομή σ ένα ερημονήσι. Έτσι, πρωί πρωί ετοιμάζουν τα πράγματά τους και ξεκινούν για το ταξίδι τους. Το ταξίδι είναι τρεις ώρες. Το καράβι δάμαζε τα κύματα και ο ουρανός είχε χλομιάσει από τα γκρίζα σύννεφα που τον πολιορκούσαν! Αυτό δεν τους εμπόδισε και κατάφεραν να φτάσουν στο νησί. Τα κύματα τους είχαν καθυστερήσει υπερβολικά πολύ και είχε κιόλας βραδιάσει. Η ώρα ήταν έντεκα όταν έφτασαν και έπρεπε να βρουν κάπου να κοιμηθούν. Τα παιδιά βρέθηκαν να περπατούν μέσα σε πίσσα σκοτάδι, ώσπου ξαφνικά βλέπουν μια σπηλιά! Χωρίς να σκεφτούν καλά καλά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει, μπήκαν μέσα και, όπως ήταν ζαλισμένοι από τη νύστα, ξάπλωσαν στην άμμο και αποκοιμήθηκαν. Το άλλο πρωί ξυπνούν και αρχίζουν να εξερευνούν το νησί. Ο ήλιος πολιορκούσε και πάλι τον ουρανό, η άμμος έκαιγε τα πόδια τους, η θάλασσα γαλαζοπράσινη με πεντακάθαρα νερά και οι φοίνικες διασκορπισμένοι στην άμμο. Λίγο πιο πέρα υπήρχε ένα δάσος, πυκνό και σκοτεινό. Τα παιδιά παίρνουν το ρίσκο να το εξερευνήσουν, αν και ξέρουν τον κίνδυνο!

26 25 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Τα παιδιά ακολουθούν το λίθινο μονοπάτι.. υπήρχαν παντού θεόρατα, πυκνά δέντρα. Προχώρησαν λίγο πιο κάτω, ώσπου είδαν ένα δέντρο που ξεχώριζε από τα άλλα, ήταν ψηλό σαν ουρανοξύστης και είχε μια κουφάλα στη μέση. Τα παιδιά έσκυψαν από περιέργεια να δουν τι έχει μέσα. Ξαφνικά, βλέπουν κάτι που με τίποτα δεν περίμεναν να δουν, μια σκάλα!!! Τα παιδιά μπαίνουν μέσα και ακολουθούν τη σκάλα. Η σκάλα φαινόταν σαν ποτέ, κανείς να μην είχε πατήσει το πόδι του πάνω της!! Ήταν τεράστια και έφτανε ως το βάθος της γης!! Ξαφνικά βλέπουν μια πόρτα και την ανοίγουν. Έκπληκτοι αντικρίζουν μια.. βιβλιοθήκη με εκατομμύρια βιβλία!!! Κρεμασμένο βλέπουν στην πόρτα ένα γράμμα που έλεγε : <<Αυτή η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κέντρο της ΓΗΣ! Μέσα στα βιβλία βρίσκονται οι πιο καλές και οι πιο φρικτές σκέψεις όλων των ανθρώπων της γης! Τα πιο παράξενα όνειρα και τα πιο πρωτόγνωρα συναισθήματα!! >>

27 26 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» ΤΕΛΟΣ 1 Τα παιδιά αποφασίζουν να ανοίξουν ένα βιβλίο για να δουν τι λέει μέσα. Αντικρίζουν τα πιο φρικτά συναισθήματα και τις πιο φρικτές πράξεις! Κάθε βιβλίο ήταν το μυαλό ενός ανθρώπου. Στο βιβλίο βρήκαν όλους τους φόνους και τα βασανιστήρια που είχε κάνει αυτός ο ανελέητος άνθρωπος. Θα το ξεχάσουν αυτό άραγε; Θα ανακατευτούν ξανά σε σκέψεις άλλων; ΤΕΛΟΣ 2 Τα παιδιά αποφασίζουν να μην ανοίξουν κανένα βιβλίο, με το φόβο ότι μπορεί να αντικρύσουν πράγματα που δεν θα τους αρέσουν και γυρίζουν πίσω, κρατώντας αυτό το επτασφράγιστο μυστικό καλά κρυμμένο μέσα στις καρδιές τους!!! Άννα Μαντουβάλου

28 27 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Δύο Απρίλη γεννήθηκε ο γνωστός σε μικρούς και μεγάλους, Δανός συγγραφέας παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα παιδικά παραμύθια του, με τις φανταχτερές ιστορίες, τις γεμάτες με γλυκιά μελαγχολία, περνούσαν μηνύματα σε όλα τα παιδάκια και όχι μόνο. Τη γενέθλια ημέρα αυτού του μεγάλου παραμυθά επέλεξε η διεθνής οργάνωση για το παιδικό βιβλίο (ΙΒΒΥ, International Board of Books for Young Children), να την καθιερώσει ως ημέρα εορτασμού τού παιδικού βιβλίου και της παιδικής λογοτεχνίας. Πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, διατηρούν εθνικά τμήματα αυτού του πολύ σημαντικού οργανισμού για τη διάδοση του παιδικού βιβλίου. Κάθε χρόνο, ένα εθνικό τμήμα επιλέγεται για να επιμεληθεί την αφίσα του εορτασμού και ένα κείμενο που να απευθύνεται στα παιδιά. Το 2014 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιρλανδίας. Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς, που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους, να συμβάλλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Το φετινό μήνυμα μετάφρασε στα ελληνικά η Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, η συγγραφέας κ. Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου.

29 28 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» «Α, λέει τότε ο συγγραφέας, η φαντασία είναι μέσα στο κεφάλι μου βέβαια, και είναι φτιαγμένη από εικόνες και λέξεις, αναμνήσεις και ίχνη από άλλες ιστορίες και λέξεις, κομμάτια από πράγματα και μελωδίες και σκέψεις και πρόσωπα και τέρατα και σχήματα και λέξεις, κινήσεις και λέξεις, κύματα και αραβουργήματα και τοπία και λέξεις, αρώματα και αισθήματα και χρώματα και ρίμες και μικρούς ήχους και ξαφνικούς θορύβους και γεύσεις και εκρήξεις ενέργειας και γρίφους και αύρες και λέξεις. Και στροβιλίζονται όλα εκεί μέσα και τραγουδούν κι αλλάζουν διαρκώς, σαν να τα βλέπεις από καλειδοσκόπιο και αιωρούνται και κάθονται και σκέφτονται και τσιγκλούν το κεφάλι. Βέβαια, φαντασία έχει ο καθένας, διαφορετικά δε θα μπορούσαμε να ονειρευόμαστε. Η φαντασία του καθενός, ωστόσο, δεν έχει μέσα της το ίδιο υλικό. Στους μάγειρες ίσως περιέχει γεύσεις κυρίως και στους ζωγράφους χρώματα και σχήματα κυρίως. Όμως, η φαντασία των συγγραφέων είναι γεμάτη κυρίως από λέξεις. Με λέξεις λειτουργεί επίσης και η φαντασία εκείνων που διαβάζουν ή ακούν ιστορίες. Η φαντασία του συγγραφέα πλάθει και ανακατεύει και φτιάχνει ιδέες και ήχους και φωνές και χαρακτήρες και γεγονότα μέσα στην ιστορία, και η ιστορία είναι φτιαγμένη από λέξεις και μόνο, στρατιές από κουλουριαστά σημαδάκια που γεμίζουν τις σελίδες. Έρχεται τότε ο αναγνώστης και τα σημαδάκια ζωντανεύουν. Μένουν στη σελίδα, εξακολουθούν να μοιάζουν με στρατιές, αλλά τρεχοβολούν και στη φαντασία του αναγνώστη και ο αναγνώστης τώρα σχηματίζει και συνδέει έτσι τις λέξεις, ώστε η ιστορία να εκτυλίσσεται μέσα στο δικό του ή στο δικό της το κεφάλι, όπως έκανε κάποτε στο κεφάλι του συγγραφέα. Αυτός είναι ο λόγος που ο αναγνώστης είναι εξίσου σημαντικός για την ιστορία με τον συγγραφέα. Υπάρχει μόνο ένας συγγραφέας για κάθε ιστορία, υπάρχουν όμως εκατοντάδες ή χιλιάδες ή μπορεί και εκατομμύρια αναγνώστες, που διαβάζουν στη γλώσσα του συγγραφέα ή σε άλλες γλώσσες στις οποίες μπορεί να έχει μεταφραστεί. Χωρίς τον συγγραφέα η ιστορία δε θα είχε γεννηθεί ποτέ. Αλλά χωρίς τις χιλιάδες των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, η ιστορία δε θα είχε ζήσει όλες τις ζωές που θα μπορούσε να ζήσει. Κάθε αναγνώστης μιας ιστορίας έχει κάτι κοινό με κάθε άλλο αναγνώστη της. Ξεχωριστά ο καθένας, αλλά και μαζί κατά κάποιον τρόπο, αναδημιουργούν την ιστορία του συγγραφέα στη δική τους φαντασία - μια πράξη που είναι ταυτόχρονα ιδιωτική και δημόσια, προσωπική και κοινή, ατομική και διεθνής. Και αυτό ίσως είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Συνεχίστε να διαβάζετε!»

30 29 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου, όλες οι βιβλιοθήκες του κόσμου διοργανώνουν εκληλώσεις με κεντρικό παρονομαστή το παιδικό βιβλίο και την προώθηση του διαβάσματος στην παιδική ηλικία. Η βιβλιοθήκη του σχολείου μας δεν μπορούσε να μείνει άπραγη μια τέτοια ημέρα. Συμμετείχε στον εορτασμό με μια λιτή εκδήλωση. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου, το πρωϊνό της 2 ης Απριλίου 2014 μετά την προσευχή, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο και τα υλικά

31 30 Τ ο «Ε φ η μ ε ρ ι δ ά κ ι τ η ς β ι β λ ι ο θ ή κ η ς» του εορτασμού και τους διαβάστηκε μέρος από το «γράμμα προς τα παιδιά», της Ιρλανδής συγγραφέως. Η αφίσα και το κείμενο από το γράμμα αυτό τοιχοκολλήθηκαν έξω από κάθε τμήμα, για περαιτέρω «διερεύνηση» από τους μαθητές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κλήρωση έξι παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων στους μαθητές του σχολείου, ως «ανταπόδοση» της βιβλιοθήκης στο αναγνωστικό της κοινό. Ένα παιδί από κάθε τάξη ήταν προορισμένο να κερδίσει και η κλήρωση είχε τους παρακάτω τυχερούς αποδέκτες: Α τάξη: Β τάξη: Ράμπια Ηλέκτρα Καψάλη Ζωή Γ τάξη: Δ τάξη: Κρασανός Νίκος Ξανθόπουλος Κωνσταντίνος Ε τάξη: Γρίφσιας Στέλιος Στ τάξη: Κοφίτσα Αντριάνα Το τμήμα Α2 τίμησε με το δικό του τρόπο την επέτειο αυτή. Οι μικροί μαθητές του παραβρέθηκαν στην αίθουσα υπολογιστών, όπου παρακολούθησαν και άκουσαν από την οθόνη του υπολογιστή, μέσω του διαδικτυακού χώρου του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), στη σελίδα «ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ - ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ», το βιβλίο «Ο φεγγαροσκεπαστής», του Eric Puybaret, εικονογράφηση Eric Puybaret, εκδόσεις Αίσωπος. Το παραμύθι αυτό μιλά για τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης, που τόσα πολλά μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους, αν τις «υπηρετούν».

32 31 Δανειστική βιβλιοθήκη 5 ου δημοτικού σχολείου Περάματος

(Πηγή: Ιωάννα Δουκίδου)

(Πηγή: Ιωάννα Δουκίδου) Δύο Απρίλη.. Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο γνωστός σε μικρούς και μεγάλους, Δανός συγγραφέας παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα παιδικά παραμύθια του, με τις φανταχτερές ιστορίες, τις γεμάτες με γλυκιά μελαγχολία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 γιορτάσαμε την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ιητών. Πήραν μέρος 22 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ίου και βοήθησαν μαθήτριες του Βαλέτειου

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νάιμ. Μόνο η αγάπη. Λίγα λόγια για την ιστορία

Νάιμ. Μόνο η αγάπη. Λίγα λόγια για την ιστορία Νάιμ Μόνο η αγάπη ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού Σειρά: Φραουλίτσα Έτος έκδοσης: 2018 Λίγα λόγια για την ιστορία Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας Β1 τάξη -2 ο δημ.σχ.γέρακα Υπεύθυνη προγράμματος:κέλλη Αθανασία Σχ.έτος:2013-2014 Θεωρητική προσέγγιση Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως στόχο την

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση Η δύναμη της εικόνας Μετάφραση #SID 2019 Μετάφραση #SID 2019 Ο Smartie ο Πιγκουίνος ανέλαβε να κάνει μια σχολική εργασία για το αγαπημένο του ζώο. Ο Smartie αγαπάει τα ζώα, αλλά το αγαπημένο του είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Τα βιβλία που μας «δάνεισαν» τους τίτλους τους:

Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Τα βιβλία που μας «δάνεισαν» τους τίτλους τους: Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Αν σου δώσω τον τίτλο ενός βιβλίου, τι μπορείς να φανταστείς για αυτό; Μπορείς να μαντέψεις το περιεχόμενό του; να περιγράψεις τους ήρωές του; να αφηγηθείς τις ιστορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Φοιτήτριες: Μαρία Τσακίρη, Βασιλική Γιαννακίδου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) 1 η ΜΕΡΑ Την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Όμιλος Λογοτεχνίας 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Σχ. Έτος 2017-18 ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αγγελική Χειλάκη- ΠΕ70 «ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα από μαθητές και μαθήτριες που αγαπούσαν την περιπέτεια και ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι μακρινό.

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Έπαιξαν χιονoπόλεμο, έφτιαξαν και μια χιονοχελώνα, κι όταν πια μεσημέριασε, γύρισαν στη φωλιά τους κι έφαγαν με όρεξη τις λιχουδιές που είχε

Έπαιξαν χιονoπόλεμο, έφτιαξαν και μια χιονοχελώνα, κι όταν πια μεσημέριασε, γύρισαν στη φωλιά τους κι έφαγαν με όρεξη τις λιχουδιές που είχε Xmass_Nona_xelwna_Layout 1 1/10/13 1:14 μ.μ. Page 7 Τ ο πρωί των Χριστουγέννων η νόνα Χελώνα και τα δέκα της εγγόνια ξύπνησαν, όπως κάθε χρόνο, από τον χειμωνιάτικό τους ύπνο, για να γιορτάσουν τη μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο;

Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο; Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο; Στο πλαίσιο του πραγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας» θα υποστηριχτεί σε ετήσια βάση η δημιουργία 100 Λεσχών Ανάγνωσης σε ισάριθμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ. Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ. Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΣΕΙΡΑ Mystery House ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Δήμητρα Νικολαΐδου ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής:

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής: Το σκηνικό μας: Μια γειτονιά με πολύχρωμα σπιτάκια και δυο τρία δέντρα. Το κεντρικό σπίτι είναι πιο μεγάλο από τα άλλα κι έχει μια πόρτα στο κέντρο. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν από ένα παράθυρο. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Αναστασία Τζαβάρα Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Μέσα σε μια πολιτεία δεινοσαύρων μπορείς να βρεις μεγαλόσωμους δεινόσαυρους με ουρές μακριές σαν σωλήνες, αστραφτερά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη Άμπρα Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια κατάμπρα Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα... 7 Ας παίξουμε με τις λέξεις Το αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης Δολιανών 1,Τ.Κ. 22100 2710-224238 Δευτέρα - Παρασκευή 7:00-15:00 28 εκδηλώσεις 16 Ιουνίου, 6:00-8:00, το απόγευμα Η μέρα της γνώσης και όχι της αμάθειας. Το κουτί των

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση

Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 3.2: Υλικότητα Βιβλίου Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) Διδακτική Πρακτική Διδακτική πρακτική:

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Με αφορμή την επίσκεψη της Βικτώριας Χίσλοπ στο Ρέθυμνο της Κρήτης για την παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου Ανατολή, άρπαξα την ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα