Μαθησιακάαποτελέσματα καισύνδεσήτουςμετα ΠρογράμματαΣπουδών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μαθησιακάαποτελέσματα καισύνδεσήτουςμετα ΠρογράμματαΣπουδών"

Transcript

1 Μαθησιακάαποτελέσματα καισύνδεσήτουςμετα ΠρογράμματαΣπουδών

2 οµή παρουσίασης Ηµετάβασηαπότα«παραδοσιακά»ΠΣσταΠΣβασισµέναστα µαθησιακά αποτελέσµατα Βασικές έννοιες και ορισµοί Επαγγελµατικά περιγράµµατα Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες επιπέδου 5 Μαθησιακά αποτελέσµατα Μαθησιακές Ενότητες

3 Η µετάβαση από τα«παραδοσιακά» ΠΣ στα ΠΣ βασισµένα στα Μαθησιακά Αποτελέσµατα(ΜΑ) ΠΣ βασισµένα στο περιεχόµενο ΠΣ βασισµένα στα ΜΑ Περιεχόµενο ( ιδακτικές ενότητες) ασκαλοκεντρικ ή προσέγγιση Σκοποί και Στόχοι ΜΑ Μαθητοκεντρική προσέγγιση Κριτήρια αξιολόγησης Πιστωτικές Μονάδες

4 4

5 Βασικές έννοιες και ορισµοί* [*Πλαίσιο Ποιότητας Προγραµµάτων Σπουδών της ΕΕΚ, ΦΕΚ 490/Β / ]: Γνώση(knowledge): Το αποτέλεσµα αφοµοίωσης της πληροφόρησης διαµέσου της µάθησης. Γνώση είναι ένα σώµα γεγονότων, θεωριών και πρακτικών το οποίο συνδέεται µε το πεδίο της εργασίας ή της µελέτης. Παράδειγµα:..ΝααναλύειθέµαταΟργάνωσηςκαι ιοίκησηςαποθηκών, Οργάνωσης και ιοίκησης 3PL-4PL και ιοίκησης Έργου.

6 Βασικές έννοιες και ορισµοί εξιότητα (Skills): Η ικανότητα εφαρµογής της γνώσης και της τεχνογνωσίας για την ολοκλήρωση καθηκόντων ή την επίλυση προβληµάτων. Παράδειγµα:..Να επιτηρεί την ασφαλή λειτουργία της εφοδιαστικής διαχείρισης µε στόχο την εξοικονόµηση χρηµατοοικονοµικών πόρων και χρόνου.

7 Βασικές έννοιες και ορισµοί Ικανότητα(Competence): Η αποδεδειγµένη ικανότητα(ability) χρήσης γνώσης, δεξιοτήτων και προσωπικών, κοινωνικών και µεθοδικών ικανοτήτων σε εργασιακό ή µαθησιακό περιβάλλον µε σκοπό την επαγγελµατική ή προσωπική εξέλιξη. Παράδειγµα: Να λαµβάνει οδηγίες και να συνεργάζεται αποτελεσµατικά µε τα αρµόδια στελέχη προκειµένου να αναπτύξει πρωτοβουλίες, ανάλογες της εµπειρίας και του γνωστικού του αντικειµένου.

8 Βασικές έννοιες και ορισµοί Μαθησιακή Ενότητα(Unit): Αποτελεί συστατικό στοιχείο/µέρος ενός προσόντος/τίτλου που αποτελείται από µια συνεκτική δέσµη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και η οποία µπορεί ανεξάρτητα να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί. Οι µαθησιακές ενότητες χρησιµοποιούνται για να δοµήσουν ένα πρόγραµµα εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

9 Βασικές έννοιες και ορισµοί ε) Μαθησιακό Αποτέλεσµα(MA): Είναι η αποτύπωση όλων αυτών που ο εκπαιδευόµενος γνωρίζει, κατανοεί και µπορεί να επιτελέσει µετά την ολοκλήρωση µιας µαθησιακής διαδικασίας. Παράδειγµα MA: Ο/η εκπαιδευόµενος/η θα µπορεί να συντάσσει ολοκληρωµένα την πλήρη δοµή µιας διαφηµιστικής πρότασης ανάλογα µε τους στόχους του πελάτη και το µέσο επικοινωνίας για το οποίο προορίζεται.

10 Επαγγελµατικά περιγράµµατα Σύµφωνα µε την Κ.Υ.Α / : «ως Επαγγελµατικό Περίγραµµα ορίζεται το σύνολο των βασικών και επιµέρους επαγγελµατικών λειτουργιών που συνθέτουν το αντικείµενο εργασίας ενός επαγγέλµατος ή µιας ειδικότητας καθώς και οι αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την ανταπόκριση στις λειτουργίεςαυτές».

11 Επαγγελµατικά περιγράµµατα «Προσόν - νοείται ως το επίσηµο αποτέλεσµα µιας διαδικασίας αξιολόγησης και επικύρωσης, ύστερα από διαπίστωση από έναν αρµόδιο φορέα ότι ένα άτοµο έχει επιτύχει µαθησιακά αποτελέσµατα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριµένεςπροδιαγραφές».

12 Επαγγελµατικά περιγράµµατα Βασικές Ενότητες Επαγγελµατικού Περιγράµµατος Ενότητα1 η : ΤίτλοςκαιΟρισµόςτουΕπαγγέλµατοςή/ και ειδικότητας Ενότητα2 η : Ανάλυσητουεπαγγέλµατοςή/ καιειδικότητας «προδιαγραφές» αναλύονται οι Κύριες και Επιµέρους Επαγγελµατικές Λειτουργίες (ΚΕΛ- ΕΕΛ), δηλαδή αποτυπώνονται και καταγράφονται οι εργασίες που αποτελούν το πλαίσιο αναφοράς του συγκεκριµένου επαγγέλµατος ή/καιτηςειδικότητας.

13 Επαγγελµατικά περιγράµµατα Βασικές Ενότητες Επαγγελµατικού Περιγράµµατος Ενότητα 3 η : Απαραίτητες Γνώσεις, εξιότητες και Ικανότητες συµπεριλαµβανοµένων των διοικητικών, κοινωνικών ή/και άλλων οριζόντιων δεξιοτήτων, προκειµένου να ανταποκριθεί ο/η εργαζόµενος/η στις προδιαγραφέςτουσυγκεκριµένουεπαγγέλµατοςή/καιειδικότητας. Ενότητα 4 η : Προτεινόµενες ιαδροµές απόκτησης των προσόντων (εκπαίδευση, αρχική και συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση, επαγγελµατική εµπειρία, τυπικές προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλµατος ή/καιειδικότητας)

14 Επαγγελµατικά περιγράµµατα

15 Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες επιπέδου 5

16 Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες επιπέδου 5 Επίπεδα Τα 8 επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων καλύπτουν ολόκληρο το φάσµατωνπροσόντωναπότηνπρωτοβάθµιαέωςτηνανώτατηεκπαίδευση. Κάθε επίπεδο περιλαµβάνει ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτωνπουκαθορίζουνταµαθησιακάαποτελέσµατα(μα). Τα ΜΑ συγκροτούν τα προσόντα του αντίστοιχου επιπέδου.

17 Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες επιπέδου 5 Περιγραφικοί είκτες Τα µαθησιακά αποτελέσµατα που αντιστοιχούν στα προσόντα ενός συγκεκριµένου επιπέδου προσδιορίζονται από περιγραφικούς δείκτες, οι οποίοι καθορίζονται από τις ποιοτικές και ποσοτικές διαβαθµίσεις των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων.

18 Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες επιπέδου 5 Τύποι Προσόντων Τα προσόντα κατηγοριοποιούνται σε τύπους. Οι Τύποι Προσόντων αντιπροσωπεύουν οµάδες τίτλων µε κοινά χαρακτηριστικά. Η χρήση των Τύπων Προσόντων διευκολύνει κατά τη διαδικασία κατηγοριοποίησης των τίτλων σπουδών, οι οποίοι κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο.

19 Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες επιπέδου 5 Στις 10 Σεπτεµβρίου 2014 µε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 12 Ν. 4283/2014 καθιερώνονται οι ακόλουθοι τίτλοι της επαγγελµατικής εκπαίδευσηςκαικατάρτισηςκαιταεπίπεδασταοποίακατατάσσονται: α. Πτυχίο Επαγγελµατικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 3, που χορηγείται στους αποφοίτους των Σχολών ΕπαγγελµατικήςΚατάρτισης(Σ.Ε.Κ.) µετάαπόπιστοποίηση, β. Απολυτήριο Επαγγελµατικού Λυκείου(ΕΠΑ.Λ.), επιπέδου 4, (ισότιµο µε το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου), που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ Τάξης των Επαγγελµατικών Λυκείων(ΕΠΑ.Λ.) µετά από ενδοσχολικές εξετάσεις,

20 Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες επιπέδου 5 γ. ΠτυχίοΕπαγγελµατικήςΕιδικότητας, ΕκπαίδευσηςκαιΚατάρτισης, επιπέδου 4, που χορηγείται στους αποφοίτους της Γ Τάξης των ΕπαγγελµατικώνΛυκείων(ΕΠΑ.Λ.) µετάαπόενδοσχολικέςεξετάσεις, δ. ΠτυχίοΕπαγγελµατικήςΕιδικότητας, ΕκπαίδευσηςκαιΚατάρτισης, επιπέδου 5, που χορηγείται στους αποφοίτους της Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. µετάαπόπιστοποίηση, ε. ίπλωµαεπαγγελµατικήςειδικότητας, ΕκπαίδευσηςκαιΚατάρτισης, επιπέδου 5, που χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. µετά από πιστοποίηση

21 Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες επιπέδου 5 Τα µαθησιακά αποτελέσµατα που συγκροτούν τα προσόντα του επιπέδου 5 Γνώσεις: ιαθέτει ευρείες, εξειδικευµένες, αντικειµενικές και θεωρητικές γνώσεις σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής και έχει επίγνωση των ορίων των γνώσεων αυτών. εξιότητες: Κατέχει ευρύ φάσµα γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εξεύρεση δηµιουργικών λύσεων σε αφηρηµένα προβλήµατα. Ικανότητες: Μπορεί να διαχειρίζεται και να επιβλέπει στο πλαίσιο συγκεκριµένης εργασίας ή διαδικασίας µάθησης, όπου µπορεί να συµβαίνουν και απρόβλεπτες αλλαγές. Μπορεί να αναθεωρεί και να αναπτύσσει τόσο την προσωπική του απόδοση όσο και άλλων ατόµων.

22 Παράδειγµα διαφοροποίησης γνώσεων, δεξιοτήτων, Ικανοτήτων σε Επίπεδο 4 και σε Επίπεδο 5 Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η γενική διαφοροποίηση ως προς τις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, µεταξύ του επιπέδου 4 και του επιπέδου 5: (Πηγή: ΕΠΙΠΕ Ο4 ΕΠΙΠΕ Ο5 Αποκτά ευρύ φάσµα θεωρητικών γνώσεων και ανάλυσης πληροφοριών που του επιτρέπουν να κατανοεί το πεδίο εργασίας ή σπουδής και να εφαρµόζει στοιχεία και διαδικασίες σε ένα γενικό πλαίσιο. ιαθέτειευρείες, εξειδικευµένες, αντικειµενικές και θεωρητικές γνώσεις σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής και έχει επίγνωση των ορίων των γνώσεων αυτών. Μπορεί να χρησιµοποιήσει µε ευχέρεια τις γνώσεις και την ικανότητα να εφαρµόσει ένα φάσµα τεχνικών και εξειδικευµένων δεξιοτήτων σε πεδίο εργασίας ή σπουδής. ιαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες σε επίπεδο θεωρητικής και τεχνικής πληροφόρησης και βρίσκει λύσεις σε συγκεκριµένα προβλήµατα σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής. Κατέχει ευρύ φάσµα γνωστικών και πρακτικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εξεύρεση δηµιουργικών λύσεων σε αφηρηµένα προβλήµατα. Μπορεί να επιτελέσει αυτόνοµα ποιοτικά και ποσοτικά εργασίες σε ένα συγκεκριµένο πεδίο εργασίας ή σπουδής πουαπαιτείεπαγγελµατικήεπάρκεια. Έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει την ποιότητα και ποσότητα της εργασίας άλλων ατόµων µε υπευθυνότητα και αυτονοµία. Επιδεικνύει αυξηµένο επίπεδο βασικών ικανοτήτων που µπορούν να αποτελέσουν τη βάση για σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης. Μπορεί να διαχειρίζεται και να επιβλέπει στο πλαίσιο συγκεκριµένης εργασίας ή διαδικασίας µάθησης, όπου µπορεί να συµβαίνουν καιαπρόβλεπτεςαλλαγές. Μπορεί να αναθεωρεί και να αναπτύσσει τόσο την προσωπική του απόδοση όσο και άλλων ατόµων.

23 Μαθησιακά αποτελέσµατα Ως µαθησιακό αποτέλεσµα ορίζεται η αποτύπωση όλωναυτώνπουοεκπαιδευόµενοςγνωρίζει, κατανοεί και µπορεί να επιτελέσει µετά την ολοκλήρωση µιας µαθησιακής διαδικασίας. Τα µαθησιακά αποτελέσµατα (ΜΑ) προσδιορίζονται µε όρους γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

24 Μαθησιακά αποτελέσµατα ΤαΜΑµπορούνναχρησιµοποιηθούνµεπολλαπλούςτρόπους, όπως για τον καθορισµό περιγραφικών δεικτών των πλαισίων προσόντων, γιατονσχεδιασµόπρογραµµάτωνσπουδώνκ.ά. Συνήθως, τα πλαίσια προσόντων υποδεικνύουν το συνολικό επίπεδοτωνµαθησιακώναποτελεσµάτωνσεέναπροσόν.

25 Μαθησιακά αποτελέσµατα Μπορούν να αποκτηθούν σε διαφορετικά πλαίσια και µε ποικίλους τρόπους(στο πλαίσιο του σχολείου, του χώρου εργασίας, επίπεδα εκπαίδευσηςκ.λπ.). Η ανάπτυξη µιας"κοινής γλώσσας" σχετικά µε τα µαθησιακά αποτελέσµατα, µε θεµελιώδη εργαλεία το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων(EQF) και το ECVET, αποτελεί πρόκληση που αντιµετωπίζουνόλαταθεσµικάόργανασεευρωπαϊκόεπίπεδο, προκειµένου να επιτευχθεί η κινητικότητα.

26 Μαθησιακά αποτελέσµατα Κατά τη διατύπωση των ΜΑ πρέπει να λαµβάνονται υπόψη τα εξής: Τα ΜΑ αναφέρονται σε επαγγελµατικά προσόντα(µε την έννοια των αξιολογήσιµων επαγγελµατικών ικανοτήτων) και όχι στην προσωπική επαγγελµατική ανάπτυξη κάθε ατόµου. Τα ΜΑ πρέπει να βασίζονται στα µαθησιακά επιτεύγµατα ενός µέσου µαθητευόµενου. Τα ΜΑ περιγράφονται από την οπτική γωνία του εκπαιδευοµένου (όχιαπότηνοπτικήγωνίατουεκπαιδευτή).

27 Μαθησιακά αποτελέσµατα Τα ΜΑ δεν περιγράφουν τον µαθησιακό στόχο ή τη µαθησιακή πορεία, αλλά το αποτέλεσµα µετά την ολοκλήρωση µιας µαθησιακής διαδικασίας. Τα ΜΑ πρέπει να είναι σαφώς διατυπωµένα, επαληθεύσιµα και αξιολογήσιµα. Θα πρέπει επίσης να επιτρέψουν στον ίδιο τον µαθητευόµενο/η να ελέγχειτονβαθµόεπίτευξήςτους.

28 Μαθησιακά αποτελέσµατα Χρήση ενεργών, σαφώς κατανοητών ρηµάτων. Τα ρήµατα πρέπειναπεριγράφουνµετρήσιµεςήπαρατηρήσιµεςενέργειες, π.χ. «εξηγεί», «εκπροσωπεί», «εφαρµόζει», «αναλύει», «αναπτύσσει», κ.λπ. Ρήµαταόπως«κατανοεί», «µαθαίνει», «γνωρίζει», «αντιλαµβάνεται», έχει επίγνωση ότι", κ.ά., πρέπει να αποφεύγονται, καθώς δεν είναι µετρήσιµα. Εξειδίκευση και συγκεκριµενοποίηση του ενεργητικού ρήµατος. Το ρήµα θα πρέπει να περιγράφει σαφώς τις απαιτούµενες γνώσεις/ικανότητεςήτοείδοςτωνεµπλεκόµενωνδραστηριοτήτων.

29 Μαθησιακά αποτελέσµατα Αποφυγή αόριστων και ασαφών διατυπώσεων. Πρέπει να αποφεύγονται σύνθετες, πολύ γενικές ή υπερβολικά συγκεκριµένες/εξειδικευµένεςπροτάσεις. Προσανατολισµός προς τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επίτευξη µαθησιακών αποτελεσµάτων. Τα ΜΑ θα πρέπει να περιγράφουν µε κατανοητό τρόπο τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επίτευξη/ πιστοποίηση µιας µαθησιακής ενότητας.

30 Μαθησιακά αποτελέσµατα Σαφής περιγραφή του επιπέδου προσόντων/ ικανοτήτων. Οι διατυπώσεις, ιδίως των ρηµάτων και των επιθέτων πρέπει να αντικατοπτρίζουντοεπίπεδοπροσόντων/ ικανοτήτων(eqf ήnqf) µιας µαθησιακής ενότητας. Η περιγραφή των µαθησιακών αποτελεσµάτων θα πρέπει να αντανακλά τον βαθµό στον οποίο οι επαγγελµατικές ικανότητες µπορούν να εφαρµόζονται υπό επίβλεψη, αυτόνοµα, υπεύθυνα και µε αρµονία.

31 Μαθησιακά αποτελέσµατα Τα µαθησιακά αποτελέσµατα πρέπει να αποτελούνται από 4 βασικά συστατικά στοιχεία: Υποκείµενο «Ποιος»; Ο/η εκπαιδευόµενος/η θα µπορεί να...» Συµπεριφορά «Τι µπορεί να κάνει»; -> ενεργητικό ρήµα Συνθήκη- περιβάλλον ή κατάσταση στην οποία θα εκδηλωθεί η συµπεριφορά. Κριτήρια- Πόσο γρήγορα;, Πόσο καλά; Πόσο συχνά; κ.ά. Όρια ή εύρος αποδεκτήςαπάντησης/αποδεκτήςεπίδοσης. (χρόνος, ακρίβεια, αναλογία, ποιότητα, κ.λπ.)

32 Μαθησιακά αποτελέσµατα Υποκείµεν ο Συµπεριφορά Συνθήκη «Ο/η εκπαιδευόµενος/η θα µπορεί να σχεδιάζει χρησιµοποιώντας τον Η/Υ την κάτοψη µιας µονόροφης οικίας µετρίου µεγέθους µε όλους τους απαιτούµενους συµβολισµούς σε 1 ώρα» Κριτήριο Συνήθως στην πράξη κατά την διατύπωση των µαθησιακών αποτελεσµάτων παραλείπονται ορισµένα στοιχεία όπως π.χ. η«συνθήκη», τα«κριτήρια» ή «Υποκείµενο». Π.χ. «Θα µπορεί να σχεδιάζει την κάτοψη µιας µονώροφης οικίας µετρίου µεγέθους µε όλους τους απαιτούµενους συµβολισµούς»

33 Μαθησιακές ενότητες Μία ενότητα µαθησιακών αποτελεσµάτων(«unit» ή «module») είναι ένα συστατικό ενός προσόντος/τίτλου πουαποτελείταιαπόµιασυνεκτικήδέσµηγνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, και µπορεί να αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί.

34 Μαθησιακές ενότητες Παράδειγµα Μαθησιακή ενότητα: Θεµελιώσεις Ο εκπαιδευόµενος/η θα είναι σε θέση να: εργάζεται ως βοηθός κατά τη διάρκεια της εκσκαφής και να λαµβάνει µετρήσεις µε βασικό εξοπλισµό µέτρησης. παραλαµβάνει, αποθηκεύει και να προστατεύει τα υλικά που απαιτούνται την θεµελίωση. διαβάζει τα σχέδια κατασκευής και να εκτελεί υπολογισµούς σχετικά µε τις εργασίες θεµελίωσης.

35 Μαθησιακές ενότητες Μία ενότητα µαθησιακών αποτελεσµάτων θα πρέπει να είναι συνεκτική και κατάλληλα διαρθρωµένη µε τα κατάλληλα µαθησιακάαποτελέσµατακαισαφήκριτήριααξιολόγησης. Με βάση τις επαγγελµατικές εργασίες και διαδικασίες και τα σχετικά µε το επάγγελµα προσόντα, καθορίζονται τα συγκεκριµένα µαθησιακά αποτελέσµατα (που περιλαµβάνουν γνώσεις, δεξιότητες καιικανότητες) πουαπαιτούνταιγιατηνεφαρµογήτους.

36 Μαθησιακές ενότητες Οι µαθησιακές ενότητες πρέπει να είναι δοµηµένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα περιλαµβανόµενα µαθησιακά αποτελέσµατα να µπορούν να επιτευχθούν σε δεδοµένο χρόνο. Εποµένως, οι µονάδες µαθησιακών αποτελεσµάτων δεν πρέπει να είναι υπερβολικά εκτενείς. Οι µαθησιακές ενότητες πρέπει να είναι αξιολογήσιµες. Ο προσανατολισµός τους προς επαγγελµατικές δραστηριότητες και καθήκοντα διευκολύνει τον καθορισµό των κριτηρίων αξιολόγησης.

37 Μαθησιακές ενότητες Οιµαθησιακέςενότητες πρέπεινασχεδιάζονταιµετέτοιοτρόπο, ώστεναλειτουργούνανεξάρτητααπόάλλεςµαθησιακέςενότητες. Οι µαθησιακές ενότητες θα πρέπει να περιλαµβάνουν όλα τα απαραίτητα µαθησιακά αποτελέσµατα, τα οποία θα πρέπει να αντανακλούν όλες τις απαιτούµενες ικανότητες των µαθητευόµενων, συµπεριλαµβανοµένων των κοινωνικών και προσωπικών.

38 Geographical Mobility in Vocational Education and Training, Guidelines for describing units of learning outcomes, ECVET, ERASMUS+, NABIB. The European Credit System for Vocational Education and TrainingECVET Get to know ECVET better Questions and Answers, European Commission, Education and Culture Lifelong learning: Policies and ProgrammeProfessional training, Leonardo davinci, February Intellectual Output 5 methodical guidelines for the selection, usage and adaptation of developed modules in designing of the initial vet curricula, European Partnership for Service Specialists, KA 2 Strategic Partnership, Project No LT01-KA , Erasmus+ EPAL Apprenticeship Transition Curricula, Supporting the implementation of the National Strategic Framework For the upgratingof Vet and Apprenticeships in Greece, Sirkaa-Liisa Karki, OMNIA, presentation in YPPETH, CEDEFOP, «ΜεθοδολογίαγιατηΣχεδίασηκαιτηνΑνάπτυξηΜαθησιακώνΑποτελεσµάτων», Dr. Mile Dželalija, Φεβρουάριος2015, Αθήνα/Σπλιτ. «ΟδηγόςσχεδιασµούκαιανάπτυξηςΜαθησιακώνΑποτελεσµάτων», Αθήνα, Μάιος2015, ΕΟΠΠΕΠ. «Πλαίσιο Ποιότητας Προγραµµάτων Σπουδών της ΕΕΚ»(ΦΕΚ 490Β/ ), Κ.Υ.Α / Υλικό ΕΟΠΠΕΠ: ιαθέσιµο στην ιστοσελίδα

39 ΜονάδαΤεχνικής& ΕπαγγελματικήςΕκπαίδευσηςΙΕΠ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Τρίτη 3 Μαρτίου 2014. 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα. Αίθουσα Εκδηλώσεων 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών - ΕΠΑΣ Αθηνών - 4ου ΣΕΚ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. Τρίτη 3 Μαρτίου 2014. 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα. Αίθουσα Εκδηλώσεων 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών - ΕΠΑΣ Αθηνών - 4ου ΣΕΚ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο του επαγγέλματος και των σπουδών της ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου στην Ελλάδα» Τρίτη 3 Μαρτίου 2014 5.15 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Αθήνα Αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων (ΕΠΠ) και η αντιστοίχισή του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο ΙΝΕ - ΓΣΕΕ www.inegsee.gr info@inegsee.gr Το έργο συγχρηµατοδοτείται από την

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Δομή - Χαρακτηριστικά - Χρησιμότητα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Δομή - Χαρακτηριστικά - Χρησιμότητα www.eoppep.gr ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Δομή - Χαρακτηριστικά - Χρησιμότητα Ιωάννα Δέδε Διευθύντρια Πιστοποίησης Προσόντων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Ημερίδα «ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ EEE ΤΠΔΠ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης

Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης Ιωάννα Δέδε Δ/νση Πιστοποίησης Προσόντων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. 10.10.2012 Η εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής επικεντρώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ

Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ Δέσποινα Μαυρή Επιμορφωτική ημερίδα «Εφαρμογή Μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας» του Ν. 4386/2016 Ζητήματα Πιστοποίησης Προσόντων και ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 Περίγραμμα τοποθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET)

Πρακτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) Πρακτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Περιγραφή ενός συγκεκριμένου μαθήματος (course) με τη μορφή Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Μέρος 1 Ανδρέας Έλληνας 1 Πρακτική Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα χωρίς σύνορα για εργασία και μάθηση

Προσόντα χωρίς σύνορα για εργασία και μάθηση Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Προσόντα χωρίς σύνορα για εργασία και μάθηση Για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις Τι είναι; Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Η Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων (ECVET) στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος Εκτελεστικός Διευθυντής, Intercollege ECVET Expert Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET. Σεπτέμβριος 2014, 23 Λευκωσία, 24 Πάφο, 25 Λεμεσό και 29 Λάρνακα

Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET. Σεπτέμβριος 2014, 23 Λευκωσία, 24 Πάφο, 25 Λεμεσό και 29 Λάρνακα Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET Σεπτέμβριος 2014, 23 Λευκωσία, 24 Πάφο, 25 Λεμεσό και 29 Λάρνακα 1 Περιεχόμενα Α Β Γ Το ECVET και ο Σκοπός του Τα Βασικά Στοιχεία του ECVET Τα Οφέλη του ECVET 2 Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διαδικασία και Προσδιορισμός Κριτηρίων Πιστοποίησης Καθ. Βασ. Τσιάντος, Μέλος του Δ.Σ. της Α.ΔΙ.Π Οκτώβριος 2014 ΑΔΙΠ / HQA ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάϊος 2014 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διαδικασία και Προσδιορισµός Κριτηρίων Πιστοποίησης ΑΔΙΠ / HQA ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC QUALITY ASSURANCE

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET

Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET Επιμορφωτικά Σεμινάρια για το ECVET Δρ. Γεώργιος Χωραττάς Υπεύθυνος για την Τεχνική Επαγγελματική Κατάρτιση Κέντρο Παραγωγικότητας ECVET EXPERT Σεπτέμβριος 2014: 23/9 Λευκωσία, 24/9 Πάφος, 25/9 Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της. Πρότασης σύστασης του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της. Πρότασης σύστασης του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.6.2016 COM(2016) 383 final ANNEXES 1 to 6 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της Πρότασης σύστασης του Συμβουλίου σχετικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων για τη διά βίου μάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία

ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ. 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία ECVET ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 15 Οκτωβρίου 2014 Λευκωσία Περιεχόμενα Α Β Γ Δ Ε Πλαίσιο Πολιτικής για την ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση)

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Σπουδών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Προγράμματα Σπουδών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Προγράμματα Σπουδών Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Υπ.Π.Ε.Θ. Διημερίδα ΙΕΠ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική στρατηγική εφαρμογής για τη μετατροπή τρέχουσας μη τυπικής μάθησης σε τυπική μορφή και την επικύρωση προηγούμενης γνώσης.

Εθνική στρατηγική εφαρμογής για τη μετατροπή τρέχουσας μη τυπικής μάθησης σε τυπική μορφή και την επικύρωση προηγούμενης γνώσης. Leonardo da Vinci 2013-1-FR1-LEO05-48134 AGROSKILL Μεταφορά μεθόδων επικύρωσης της άτυπης μάθησης ΕΕΚ σε ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα της βιώσιμης γεωργίας Εθνική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Πρόταση για την εισαγωγή στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΜΟΔΙΠ της Πιστοποίησης των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων των φοιτητών του Γ.Π.Α., σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ECVET WORKSHOP 23-10-2012. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be. Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210 2120700, www.eiead.

ECVET WORKSHOP 23-10-2012. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be. Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210 2120700, www.eiead. http://www.youtube.com/watch?v=0w1bzgyftni&feature=youtu.be ECVET WORKSHOP 23-10-2012 Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Κωστή Παλαμά 6-8, 11141 Αθήνα, τηλ. 210

Διαβάστε περισσότερα

*Μαθητεία - Ασφάλεια και

*Μαθητεία - Ασφάλεια και *Μαθητεία - Ασφάλεια και Υγεία στο Χώρο Εργασίας Ελένη Λαμπροπούλου Αποσπασμένη Εκπαιδευτικός ΠΕ86 ΥΠ.Π.Ε.Θ. Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Τμήμα Γ Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και Μάθησης στο χώρο εργασίας Υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης

Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης Η συμβολή και η σημασία των δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης Ιωάννα Δέδε Διεύθυνση Πιστοποίησης Προσόντων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. 6.9.2012 Η εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής επικεντρώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Το ευρύτερο πλαίσιο ανασχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Το ευρύτερο πλαίσιο ανασχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Το ευρύτερο πλαίσιο ανασχεδιασμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ενημερωτική Ημερίδα για το μάθημα Γενικής Παιδείας «Νέα Ελληνικά» των Α και Β τάξεων του Επαγγελματικού Λυκείου Δρ. Αθηνά Νέλλα, Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34 Νέα Ιωνία Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ 1 ΚαφετζοπούλουΌλγα, Υπεύθυνη Οµάδας Παρακολούθησης Μαθητείας Αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ιεύθυνση Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ Ορισμός μαθητείας

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδες προς Εκπαιδευτικούς/Εκπαιδευτές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ECVET Experts

Ημερίδες προς Εκπαιδευτικούς/Εκπαιδευτές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ECVET Experts Ημερίδες προς Εκπαιδευτικούς/Εκπαιδευτές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ECVET Experts 23-24-25-29/09/2014 Πλαίσιο Πολιτικής Στρατηγική της Λισσαβόνας Διαδικασία της Κοπεγχάγης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα σπουδών του εκπαιδευτικού προγράμματος

Πρόγραμμα σπουδών του εκπαιδευτικού προγράμματος Πρόγραμμα σπουδών του εκπαιδευτικού Συντάκτες: Όλγα Αναγνωστάκη, Νατάσα Καζαντζίδου, IDEC SA Αυτό το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα και Εμπειρίες από την Ολοκλήρωση της Δεύτερης Ομάδας Πιλοτικών Προγραμμάτων για υλοποίηση του ECVET,

Συμπεράσματα και Εμπειρίες από την Ολοκλήρωση της Δεύτερης Ομάδας Πιλοτικών Προγραμμάτων για υλοποίηση του ECVET, Συμπεράσματα και Εμπειρίες από την Ολοκλήρωση της Δεύτερης Ομάδας Πιλοτικών Προγραμμάτων για υλοποίηση του ECVET, 2011-2014 ΙΔΕΠ Hμερίδα Πληροφόρησης για το ECVET 8 Νοεμβρίου 2013 Δημήτρης Εγγλεζάκης Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Συγγραφή: Νατάσα Καζαντζίδου Κύριος εταίρος: IDEC SA Για το έργο ECVET Permit Αριθμός Συμφωνίας: 2014-1- CY01- KA202-000276 The project ECVET Permit has been funded with the support

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για κείμενο κοινής τοποθέτησης, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τα επαγγελματικά περιγράμματα

Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για κείμενο κοινής τοποθέτησης, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τα επαγγελματικά περιγράμματα ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΝΩΜΗΣ Πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για κείμενο κοινής τοποθέτησης, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τα επαγγελματικά περιγράμματα Ιούλιος 2017 Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

EC-ASE: European Certificate for Consultants of Social Economy

EC-ASE: European Certificate for Consultants of Social Economy Μεθοδολογία Αντιστοίχισης των Προσόντων με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (EQF) EC-ASE: European Certificate for Consultants of Social Economy «European Certificate for Consultants of Social

Διαβάστε περισσότερα

«H Εθνική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων ECVET Πρώτα συμπεράσματα από την οργάνωση των Peer Learning Activities»

«H Εθνική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων ECVET Πρώτα συμπεράσματα από την οργάνωση των Peer Learning Activities» «H Εθνική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων ECVET Πρώτα συμπεράσματα από την οργάνωση των Peer Learning Activities» ΝΙKOΣ Φ Ω Τ Ο Π Ο ΥΛ Ο ς Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο ς Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η ς Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων

Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα. Η περίπτωση των διεθνών προσόντων Πάτρα 16 Νοεμβρίου 2012 Λουκάς Ζαχείλας, Ανώτερος εμπειρογνώμων,cedefop E-mail: loukas.zahilas@cedefop.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.)

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Πράξη: Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα Μαθητείας με κωδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Λεωνίδιο, 18/03/2015 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Από έρευνες που έχουν γίνει σε Πανευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Οι σχετικοί ορισμοί αφορούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες.

Οι σχετικοί ορισμοί αφορούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες. 11/13/2015 1 Τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι οι διατυπώσεις όλων αυτών που ο εκπαιδευόμενος γνωρίζει, κατανοεί και μπορεί να κάνει μετά την ολοκλήρωση μιας μαθησιακής διαδικασίας. Οι σχετικοί ορισμοί αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑ.Λ.

ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑ.Λ. ΔΡΟΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑ.Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κωνσταντίνος Καλτσάς ΔΡΑΜΑΣ Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ17.03 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ECVET ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ECVET ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ECVET ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Σύνταξη από: Κύριος εταίρος: Για το έργο ECVET Αριθμός Συμφωνίας: Veronica Sultana / Joshua Bugeja MCAST 2014-1- CY01- KA202-000276

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΒΑΣΙΚΑ ΜΟDULES ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΩΝ TRAIN

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΒΑΣΙΚΑ ΜΟDULES ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΩΝ TRAIN ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ - ΒΑΣΙΚΑ ΜΟDULES ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΩΝ TRAIN Module 5: Μαθησιακή Συµβουλευτική Monika Tröster / Adelgard Steindl German Institute for Adult Education

Διαβάστε περισσότερα

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Παρουσίαση 23.9.2014 Παυλίνα Φιλιπποπούλου Εθνικός Εκπρόσωπος στο δίκτυο EQAVET & Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 6.5.2008 C 111/1 I (Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις) ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Απριλίου 2008 σχετικά με τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ, Αρχική και Συνεχιζόμενη Κατάρτιση. Η συνάρθρωση των ρόλων τους με βάση τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα

ΤΕΕ, Αρχική και Συνεχιζόμενη Κατάρτιση. Η συνάρθρωση των ρόλων τους με βάση τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα ΤΕΕ, Αρχική και Συνεχιζόμενη Κατάρτιση. Η συνάρθρωση των ρόλων τους με βάση τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα Λουκάς Ζαχείλας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών & Διεθνών Σχέσεων Ο.Ε.Ε.Κ. Αθήνα Απρίλιος 2005 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ 1 Η Επαγγελματική αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την επιτυχία της Στρατηγικής της

Διαβάστε περισσότερα

«Η πιστοποίηση των Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Απολογισμός και Προοπτικές»

«Η πιστοποίηση των Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Απολογισμός και Προοπτικές» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ «Η πιστοποίηση των Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Απολογισμός και Προοπτικές» Ιωάννα Δέδε Διευθύντρια Πιστοποίησης Προσόντων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Ταχ. /νση : Αχιλλέως 37-41 & Μυλλέρου ΤΚ-Πόλη : 104 36 Αθήνα τηλέφωνο : 210-5238973 fax : 210-5202798 e-mail : oltee.oltee@gmail.com & mail@oltee.att.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ανάπτυξη του

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Π β: υλικό για τη Θ.Ε.2: Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας

Π β: υλικό για τη Θ.Ε.2: Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας Π.1.5.1.β: υλικό για τη Θ.Ε.2: Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (Ι.Ε.Π.) Πράξη: Επιμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

VI) ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

VI) ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ VI) ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 1. ΕΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΔΟΣΗ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ: Κωδικός θέσης: Τομέας Πολιτικής Κωδικός ΓΠ

Διαβάστε περισσότερα

Κτίριο Πρυτανείας Γραφείο 118 Κομοτηνή, T.K Τηλέφωνο: ,

Κτίριο Πρυτανείας Γραφείο 118 Κομοτηνή, T.K Τηλέφωνο: , Κτίριο Πρυτανείας Γραφείο 118 Κομοτηνή, T.K.69100 Τηλέφωνο: 25310 39083, 25410 79021 http://modip.duth.gr/ E-mail: modip@duth.gr ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ LIGHTHOUSE:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ LIGHTHOUSE: 2016 Δραστηριότητα 3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ LIGHTHOUSE: Ένα εργαλείο σε συμφωνία με το σύστημα ECVET, το οποίο σχεδιάστηκε για να παρέχει επαγγελματική ανάπτυξη στον τομέα της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα

Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα Ο νέος ρόλος των προσόντων και η στροφή προς τα μαθησιακά αποτελέσματα Ημερίδα ΕΕΤΕΚ Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2013 Λουκάς Ζαχείλας, Ανώτερος εμπειρογνώμων,cedefop E-mail: loukas.zahilas@cedefop.europa.eu 1

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα μεταφοράς, αναγνώρισης & συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων ECVET

Το σύστημα μεταφοράς, αναγνώρισης & συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων ECVET Το σύστημα μεταφοράς, αναγνώρισης & συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων ECVET Ι. Καπουτσής, PhD Εκπρόσωπος Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστοποίησης για την ΕΕΚ (ECVET) I.K.Y. National Team of ECVET experts

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων 1. Το Πλαίσιο Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) Το Πλαίσιο Προσόντων του ΕΧΑΕ, γνωστό και ως Πλαίσιο της Μπολόνια, έχει ως στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Αντιδηµάρχου Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Αντιδηµάρχου Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ ΗΜΟΣ ΡΟ ΟΥ Ρόδος, 7/0/207 Α.Π.:2/327 ιεύθυνση: Παιδείας, Πολιτισµού & Αθλητισµού Ταχ. /νση: Νέα Αγορά, γραφείο 45, Ρόδος 8500 Πληροφορίες: Κυπριώτης Σ. ηµήτρης Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

Το Cedefop με λίγα λόγια. Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων

Το Cedefop με λίγα λόγια. Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων Το Cedefop με λίγα λόγια Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αναζητηθούν στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή του Moodle σε προγράμματα Erasmus+. Η περίπτωση του "Establishment of a modular ECVET System in Europe"

Η εφαρμογή του Moodle σε προγράμματα Erasmus+. Η περίπτωση του Establishment of a modular ECVET System in Europe Η εφαρμογή του Moodle σε προγράμματα Erasmus+. Η περίπτωση του "Establishment of a modular ECVET System in Europe" Παπαβασιλείου Γιάννης Κωστούλας Αχιλλέας Καρούτη Ισαβέλλα-Δήμητρα Το Αναπτυξιακό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 26359 20 Ιουνίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2361 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Φ11/97148/Δ4 Προγράμματα Σπουδών για το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και αποτελέσµατα της Ευρωπαϊκής ράσης BUILD UP Skills UPSWINGγια την αναβάθµιση των επαγγελµατικών προσόντων του εργατικού δυναµικού του

Σκοπός και αποτελέσµατα της Ευρωπαϊκής ράσης BUILD UP Skills UPSWINGγια την αναβάθµιση των επαγγελµατικών προσόντων του εργατικού δυναµικού του Σκοπός και αποτελέσµατα της Ευρωπαϊκής ράσης BUILD UP Skills UPSWINGγια την αναβάθµιση των επαγγελµατικών προσόντων του εργατικού δυναµικού του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα ρ. Χαράλαµπος Μαλαµατένιος,

Διαβάστε περισσότερα

Στ. Πάγκαλος, σχ.σύµβουλος ΠΕ12

Στ. Πάγκαλος, σχ.σύµβουλος ΠΕ12 ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αθήνα, 13 και 14 Μαρτίου 2010 ευτεροβάθµια Τεχνική - Επαγγελµατική Εκπαίδευση. Ανάγκη για ριζικές αλλαγές, χωρίς τα σφάλµατα του παρελθόντος Σταύρος Πάγκαλος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλυκειακό εκπαιδευτικό σύστημα. Ανάπτυξη πρακτικών/τεχνικών δεξιοτήτων επί ενός συγκεκριμένου αντικειμένου

Μεταλυκειακό εκπαιδευτικό σύστημα. Ανάπτυξη πρακτικών/τεχνικών δεξιοτήτων επί ενός συγκεκριμένου αντικειμένου Μεταλυκειακό εκπαιδευτικό σύστημα Ανάπτυξη πρακτικών/τεχνικών δεξιοτήτων επί ενός συγκεκριμένου αντικειμένου Προαιρετική φοίτηση Κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου με πτυχίο ΕΠΑ.Λ. Δυικό/Διπλό σύστημα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

«Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

«Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ «Από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες Ζωής & Σταδιοδρομίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» Νέα δεδομένα στη

Διαβάστε περισσότερα

ERASMUS + Ανώτατη Εκπαίδευση. Οδηγίες για την ορθή υποβολή αιτήσεων SP

ERASMUS + Ανώτατη Εκπαίδευση. Οδηγίες για την ορθή υποβολή αιτήσεων SP ERASMUS + Ανώτατη Εκπαίδευση Οδηγίες για την ορθή υποβολή αιτήσεων SP ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Συνάφεια του σχεδίου (30%) Ατζέντα Εκσυγχρονισμού Ανώτατης Εκπαίδευσης + συνέργειες μεταξύ διαφορετικών τομέων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικό, όχι ποσοτικό, το πρόβλημα της Δ.Τ.Ε.Ε.

Ποιοτικό, όχι ποσοτικό, το πρόβλημα της Δ.Τ.Ε.Ε. «Διημερίδα προβληματισμού και προτάσεων για τη Δ/θμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση» 21-22 Δεκεμβρίου 2012 Αθήνα Αίθουσα εκδηλώσεων του 6 ου ΕΠΑΛ 1 ου ΣΕΚ Αθήνας Ποιοτικό, όχι ποσοτικό, το πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS : ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ Ε.Μ. / Ι.Κ.Υ. ΑΘΗΝΑ, 9 εκεμβρίου 2010

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS : ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ Ε.Μ. / Ι.Κ.Υ. ΑΘΗΝΑ, 9 εκεμβρίου 2010 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS : ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ Ε.Μ. / Ι.Κ.Υ. ΑΘΗΝΑ, 9 εκεμβρίου 2010 Θέματα αναγνώρισης ERASMUS H χρήση του ECTS ως ποιοτικό κριτήριο της κινητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος Εκτελεστικός Διευθυντής. 8 Νοεμβρίου 2013, ECVET

Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος Εκτελεστικός Διευθυντής. 8 Νοεμβρίου 2013, ECVET Παρουσίαση του έργου «ECVET4practitioners: Μεταφορά και προώθηση του εργαλείου ECVET για επαγγελματίες στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος Εκτελεστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ «Vellum Diploma in Vocational Education and Training»

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ «Vellum Diploma in Vocational Education and Training» ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ «Vellum Diploma in Vocational Education and Training» SYLLABUS Vellum Global Educational Services 2017 Έκδοση 1.0 Εξεταστέα Ύλη 2017 Vellum Global

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Επαγγελµατικής Κατάρτισης ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΑΘΗΝΑ Απόφοιτοι ΛΥΚΕΙΟΥ - ΙΕΚ 400ώρες ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ.

Πρόγραµµα Επαγγελµατικής Κατάρτισης ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. ΑΘΗΝΑ Απόφοιτοι ΛΥΚΕΙΟΥ - ΙΕΚ 400ώρες ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ. «ΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Α.Ε. Εθνικό Κέντρο Επαγγελµατικής Κατάρτισης Ε.Κ.Ε.Κ Α.00 Το Κ.Ε.Ε «ΗΜΗΤΡΑ» ιδρύθηκε το 1987, µε έδρα τη Λάρισα, µε σκοπό να συµβάλλει µέσα από τους τοµείς δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ Οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης για την απόκτηση του Χάρτη Κινητικότητας στην ΕΕΚ - 2017 Ελίζα Πατσαλίδου KA1 VET & ADULT Τηλ: 22448892 email: epatsalidou@llp.org.cy 1 Στόχοι Αύξηση της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ»

«ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ» WORKSHOP- ECVET PEP-GOES LOCAL «ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ» Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2012 Αγγελική Αθανασούλη Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, Επαγγελματικών Δικαιωμάτων & Ισοτιμιών, Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτης Κινητικότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του προγράμματος Erasmus+

Χάρτης Κινητικότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του προγράμματος Erasmus+ Χάρτης Κινητικότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του προγράμματος Erasmus+ Παράρτημα III Οδηγίες για τους αιτούντες: πώς να συμπληρώσετε το έντυπο αίτησης 1. Γενικές Πληροφορίες Εάν υποβάλλετε

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διαβατήριο Επαγγελματ ικών Προσόντων Bio-FIT (Bio-FIT QP)

Διαβατήριο Επαγγελματ ικών Προσόντων Bio-FIT (Bio-FIT QP) Διαβατήριο Επαγγελματ ικών Προσόντων Bio-FIT (Bio-FIT QP) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS + ΒΑΣΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 2: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 2015-1-BG01-KA202-014258 pg. 1 Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Επικύρωσητηςμητυπικήςκαι άτυπηςμάθησης

Επικύρωσητηςμητυπικήςκαι άτυπηςμάθησης Επικύρωσητηςμητυπικήςκαι άτυπηςμάθησης Θεσσαλονίκη 30 Νοεμβρίου 2011 Λουκάς Ζαχείλας, Cedefop, loukas.zahilas@cedefop.europa.eu 1 Ευρώπη2020 ΣτοεπίπεδοτηςΕΕ Εφαρμογή των αρχών της ΔΒΜ χρησιμοποιώντας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 12/02/2018. Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ) (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 12/02/2018. Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ) (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 12/02/2018 Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ) (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ) ΕΓΓΡΑΦΕΣ Υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση (Μάϊος 2018) Κατάθεση δικαιολογητικών εγγραφής γίνεται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του έργου EUPA και του Ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση

Παρουσίαση του έργου EUPA και του Ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση Παρουσίαση του έργου EUPA και του Ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση (στα πλαίσια του συνεδρίου κλεισίματος του έργου) Χριστιάνα Κναή, Γενική Διευθύντρια MMC Ltd, Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ / ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΟΑΕ / ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑΣ, ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ / ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΟΑΕ / ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑΣ, ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο σχέδιο προδιαγραφών που ακολουθεί στις επόµενες σελίδες καταγράφεται το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία.

Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία. Εκπαιδευτική Μονάδα 8.1: Επαγγελματικοί ρόλοι και προφίλ για την παρακολούθηση και την εποπτεία. Η παρακολούθηση ενός project κινητικότητας. Η διαδικασία παρακολούθησης ενός διακρατικού project κινητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ-ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ-ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ-ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Επιμορφωτική ημερίδα «ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΙ; Εκπαίδευση, ασφαλής ένταξη και γνωριμία με την αγορά εργασίας» Λάρισα 24/4/2018 Καφετζοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Αλφαβητισμού και Αριθμητικών Γνώσεων (Literacy and Numeracy Skills)

Δεξιότητες Αλφαβητισμού και Αριθμητικών Γνώσεων (Literacy and Numeracy Skills) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VCAL; Tο Βικτωριανό Πιστοποιητικό Εφαρμοσμένης Μάθησης [Victorian Certificate of Applied Learning (VCAL)] είναι μια πρακτική επιλογή για μαθητές Σχολικών Ετών 11 και 12 (Year 11 και 12). Tο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ελληνικά: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ Livestock mechanization and waste management Κωδικός:

Τίτλος Ελληνικά: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ Livestock mechanization and waste management Κωδικός: Τίτλος Μαθήματος: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ Στοιχεία Γραμματείας Πληροφορίες Μαθήματος Τίτλος Ελληνικά: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ Αγγλικά: Livestock

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής

Διδακτική της Φυσικής Αγωγής Διδάσκοντες (2007): Παπαϊωάννου Αθανάσιος Διγγελίδης Νικόλαος Κούλη Όλγα Μαγγουρίτσα Γωγώ Κολοβελώνης Αθανάσιος Πλαϊνός Χρήστος Διδακτική της Φυσικής Αγωγής Σκοποί του μαθήματος: 1. Απόκτηση εμπειρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤO «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» ΓΕΝΙΚΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤO «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ-ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» ΓΕΝΙΚΑ Hmeromhn;ia... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΥΠ.Π.Ε.Θ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

-σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική κατάρτιση

-σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική κατάρτιση ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Διασφάλιση της Ποιότητας στην Εκπαίδευση» Σας ενημερώνουμε τα παρακάτω: Το εκπαιδευτικό κέντρο ΜΕΛΕΤΗ Ελένη Θάνου, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο παιδείας, έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Βασικά σημεία της σύμβασης Διασυνοριακή εκπαίδευση Διαπανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών Διεθνή προσόντα πρόσβασης 2

Παρουσίαση Βασικά σημεία της σύμβασης Διασυνοριακή εκπαίδευση Διαπανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών Διεθνή προσόντα πρόσβασης 2 Η Σύμβαση Αναγνώρισης της Λισαβόνας κριτήρια και διαδικασίες, διασυνοριακή εκπαίδευση, διαπανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών και διεθνή προσόντα πρόσβασης Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Παπαηλιού Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση των Ικανοτήτων Competence Assessment

Αξιολόγηση των Ικανοτήτων Competence Assessment Αξιολόγηση των Ικανοτήτων Competence Assessment Μια σύντομη μελέτη της κατάστασης στη Σουηδία LIFELONG LEARNING PROGRAMME, INNOVATIONS TRANSFER AGREEMENT DE/10/LLP-LdV/TOI/147367/ 2010-1-DE2-LEO05-05359

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης ( )

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης ( ) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης (2008-2010) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Μέσα στα πλαίσια των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης των Στελεχών της Εκπαίδευσης (Π.Ε.Σ.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

LIFELONG LEARNING PROGRAMME 2007-2013 LEONARDO DA VINCI MOBILITY-TRANSFER OF INNOVATION- PARTNERSHIPS

LIFELONG LEARNING PROGRAMME 2007-2013 LEONARDO DA VINCI MOBILITY-TRANSFER OF INNOVATION- PARTNERSHIPS LIFELONG LEARNING PROGRAMME 2007-2013 LEONARDO DA VINCI MOBILITY-TRANSFER OF INNOVATION- PARTNERSHIPS Ρούλα Κυρίλλου-Ιωαννίδου Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας 2009 1 LEONARDO DA VINCI Το Πρόγραμμα Leonardo

Διαβάστε περισσότερα

10 Ιουλίου Συµπεράσµατα

10 Ιουλίου Συµπεράσµατα Forum για την Εργασία και τις εξιότητες του Αύριο 10 Ιουλίου 2013 ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ DIVANI CARAVEL Συµπεράσµατα Σήµερα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσµατα του Μηχανισµού ιάγνωσης των Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Επαγγέλµατα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ Παρουσίαση Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ 1 Ημερίδα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης 2017 για εκπαιδευτικούς ΕΠΑΛ «Ενσωμάτωση των βασικών αρχών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Υπάρχουσα Κατάσταση στα Σχολεία σχετικά με τη Χρήση Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 28/9/2016

Η Υπάρχουσα Κατάσταση στα Σχολεία σχετικά με τη Χρήση Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 28/9/2016 Η Υπάρχουσα Κατάσταση στα Σχολεία σχετικά με τη Χρήση Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 28/9/2016 Υποδομές Σχολείων Τα περισσότερα σχολεία έχουν Σύνδεση με το διαδίκτυο (broadband) 1 υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Distance Education Unit

Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Distance Education Unit Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Distance Education Unit Επιστήμες της Αγωγής - Εκπαιδευτική Ηγεσία (18 ΜΗΝΕΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚO) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο κλάδος αποσκοπεί στην προσφορά ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στην

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού

Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού 1 Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διάλεξη 3 Το Εκπαιδευτικό Υλικό Το Εκπαιδευτικό Υλικό, έχει έντυπη

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Επαγγελµατικό Λύκειο

Νέο Επαγγελµατικό Λύκειο Νέο Επαγγελµατικό Λύκειο Νέο Επαγγελµατικό Λύκειο (νέο Σύστηµα) Το Επαγγελµατικό Λύκειο είναι Σχολείο Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης που δεν ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Μπορεί κάποιος να επιλέξει να

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική εκπαίδευση Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων

Ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική εκπαίδευση Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Καλή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ευρώπη Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων είναι και ο προσανατολισμός της ζωής τους, η επαγγελματική εκπαίδευση είναι ταυτόχρονα και μόρφωση του

Διαβάστε περισσότερα