Ενότητα. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενότητα. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ"

Transcript

1 Ενότητα Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

2 Κεφάλαιο 12. Windows 7 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. ΔΕΝ είναι λειτουργικά συστήματα οι παρακάτω εφαρμογές: Lotus 123 Microsoft Outlook 2. Σε μια μικρή ή μεγάλη επιχείρηση είναι κατάλληλες οι : Windows 7 Professional και Windows 7 Ultimate 3. Με τον όρο λειτουργικό σύστημα, εννοούμε το βασικότερο στοιχείο λογισμικού ενός υπολογιστικού συστήματος. Επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή και του χρήστη και χειρίζεται την υλοποίηση αυτής της αλληλεπίδρασης. Ταυτόχρονα ελέγχει, διαχειρίζεται, και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλων των συσκευών του υπολογιστή. Επίσης, προσφέρει μια τυποποιημένη πλατφόρμα, στην οποία ο χρήστης μπορεί να εκτελεί τις εφαρμογές που θέλει, αρκεί αυτές να έχουν σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, και εκτελεί διάφορες διεργασίες στο παρασκήνιο (για παράδειγμα, εκτύπωση) ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εφαρμογών που εκτελούμε. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το λειτουργικό σύστημα παρέχει τη διασύνδεση (interface) για την αλληλεπίδραση του χρήστη με το υλικό και το λογισμικό ενός υπολογιστή.

3 12 Windows Μερικά λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τα Windows 95, Windows 98, Windows ΝΤ, Windows 2000, Windows Me, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, LINUX, UNIX, OS/2. 5. Το λειτουργικό σύστημα παρέχει στο χρήστη της εξής βασικές δυνατότητες: Ελέγχει, διαχειρίζεται, και εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλων των συσκευών του υπολογιστή. Επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή και του χρήστη και χειρίζεται την υλοποίηση αυτής της αλληλεπίδρασης. 6. Μερικά από τα βοηθητικά προγράμματα που συνοδεύουν τα Windows 7 είναι: το WordPad, το Σημειωματάριο, η Ζωγραφική, το Windows Media Player, το Windows Movie Maker, η Αριθμομηχανή, η Συλλογή φωτογραφιών των Windows, η Πλευρική εργαλειοθήκη, ο Internet Explorer, η Αλληλογραφία των Windows, το Εργαλείο Αποκομμάτων, εργαλεία για την παρακολούθηση και συντήρηση του συστήματος, καθώς και διάφορα παιχνίδια. 7. Όταν ο υπολογιστής μας είναι σβηστός, το λειτουργικό σύστημα βρίσκεται: Στο σκληρό δίσκο 8. Όταν ο υπολογιστής μας είναι σε λειτουργία το λειτουργικό σύστημα βρίσκεται: Στη μνήμη RAM 9. Η κυριότερη διαφορά μεταξύ του επεξεργαστή κειμένου WordPad και του προγράμματος Σημειωματάριο είναι ότι το WordPad μάς επιτρέπει να εφαρμόζουμε κάποιες βασικές μορφοποιήσεις στο κείμενο που καταχωρίζουμε, παρέχοντας τα κατάλληλα εργαλεία μορφοποίησης. Αντίθετα, το Σημειωματάριο επιτρέπει την καταχώριση μόνον απλού κειμένου και δεν παρέχει δυνατότητες μορφοποίησής του. 10. Για να ξεκινήσουμε τον υπολογιστή πατάμε το διακόπτη της μονάδας συστήματος που έχει την ένδειξη ON/OFF και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης. Στη συνέχεια, αφού ο- λοκληρωθεί η φόρτωση του λειτουργικού συστήματος, επιλέγουμε το λογαριασμό χρήστη που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πατώντας στο αντίστοιχο εικονίδιο ή, αν χρειάζεται, καταχωρίζουμε κωδικό πρόσβασης και πατάμε το πλήκτρο Enter ή πατάμε στο δεξιό βέλος με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 11. Οι λογαριασμοί χρηστών των Windows 7 επιτρέπουν στο λειτουργικό σύστημα να διατηρεί ξεχωριστά τις ρυθμίσεις του περιβάλλοντος εργασίας για κάθε χρήστη του υπολογιστή. Ακόμη, ελέγχει τα δικαιώματα πρόσβασης του χρήστη τόσο στον τοπικό υπολογιστή όσο και στο δίκτυο σε περίπτωση που ο υπολογιστής μας είναι συνδεδεμένος σε δίκτυο.

4 48 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 12. Για να θέσουμε τον υπολογιστή μας σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Αναστολή λειτουργίας.

5 Κεφάλαιο 13. Επιφάνεια εργασίας Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η αρχική οθόνη, που αποτελεί και την «αφετηρία» μας στη χρήση του λειτουργικού συστήματος Windows 7, ονομάζεται επιφάνεια εργασίας. 2. Τα εικονίδια που συνήθως εμφανίζονται στην επιφάνεια εργασίας είναι: Αρχεία χρήστη, Υπολογιστής, Δίκτυο, Πίνακας Ελέγχου, και Κάδος Ανακύκλωσης. Όμως, σε μια νέα εγκατάσταση των Windows 7 στην επιφάνεια εργασίας μπορεί να εμφανίζεται μόνο το εικονίδιο του Κάδου Ανακύκλωσης. Αν θέλουμε να εμφανίσουμε κάποια από τα υπόλοιπα εικονίδιά της, κάνουμε τα εξής: Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης. Στο αριστερό μέρος του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στον υπερσύνδεσμο. Στο τμήμα Εικονίδια επιφάνειας εργασίας του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις εικονιδίων επιφάνειας εργασίας που εμφανίζεται, ενεργοποιούμε τα πλαίσια ελέγχου των εικονιδίων τα οποία θέλουμε να είναι ορατά (δηλαδή, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού μέσα στα ορθογώνια πλαίσια που βρίσκονται στα αριστερά του ονόματος των εικονιδίων, ώστε να εμφανιστεί στο εσωτερικό τους ένα σημάδι ελέγχου ). Αφού κάνουμε τις ρυθμίσεις μας, πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 3. Ναι, ο χρήστης μπορεί να διαγράψει εικονίδια από την επιφάνεια εργασίας ή να προσθέσει και άλλα.

6 50 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 4. Στην Πλευρική εργαλειοθήκη υπάρχουν διάφορα χρήσιμα μικρά προγράμματα που ο- νομάζονται μικροεφαρμογές, όπως για παράδειγμα, δελτία καιρού, τίτλοι ειδήσεων, υ- πενθυμίσεις, μετοχές, κ.ά., τα οποία μπορούμε να προσπελάζουμε απευθείας από την επιφάνεια εργασίας μας. 5. Το εικονίδιο που μας επιτρέπει να προσπελάζουμε τα βασικά στοιχεία του συστήματός μας είναι το εικονίδιο Υπολογιστής. 6. Τα αρχεία που διαγράφουμε μεταφέρονται στον Κάδο Ανακύκλωσης. 7. Το εικονίδιο προσωπικού φακέλου του χρήστη, που στην προηγούμενη εικόνα ονομάζεται Χρήστος Γουλτίδης, χρησιμεύει συνήθως για την αποθήκευση των αρχείων μας. 8. Χρησιμοποιούμε το εικονίδιο Κάδος Ανακύκλωσης για να επαναφέρουμε ένα διαγραμμένο στοιχείο στην αρχική του θέση αν μετανιώσαμε για τη διαγραφή του, ή για να διαγράψουμε το στοιχείο οριστικά αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να το ξαναχρειαστούμε. 9. Το εικονίδιο Υπολογιστής περιέχει στοιχεία που επιτρέπουν την πρόσβαση στα βασικά αποθηκευτικά μέσα του υπολογιστή μας, δηλαδή στις μονάδες δίσκων, δισκετών, και των υπόλοιπων αφαιρούμενων αποθηκευτικών συσκευών του υπολογιστή (DVD, USΒ Flash Memory, κ.λπ.) 10. Για να επιλέξουμε το εικονίδιο Δίκτυο, πατάμε σε αυτό με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 11. Για να επαναφέρουμε ένα διαγραμμένο αρχείο χρησιμοποιούμε το εικονίδιο: Κάδος Ανακύκλωσης 12. Το εικονίδιο που εμφανίζει τους σκληρούς δίσκους που διαθέτει το σύστημά μας: Υπολογιστής

7 13 Επιφάνεια εργασίας Το εικονίδιο που εμφανίζει τους υπολογιστές με τους οποίους είμαστε συνδεδεμένοι και τους κοινόχρηστους πόρους: Δίκτυο 14. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις αντιστοιχίες μεταξύ των διαφόρων ενεργειών που μπορούμε να εκτελούμε με το ποντίκι και των λειτουργιών τους: 1 γ. 2 δ. 3 α. 4 β. 15. Συσκευές κατάδειξης είναι οι παρακάτω συσκευές: Ποντίκι Πινακίδα αφής 16. Για να ανοίξουμε το παράθυρο που αντιστοιχεί σε κάποιο από τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας με το ποντίκι, διπλοπατάμε στο αντίστοιχο εικονίδιο με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 17. Επιλέγουμε μια εντολή ή ένα στοιχείο με το ποντίκι: Πατώντας σε αυτό 18. Για να επιλέξουμε το εικονίδιο Πίνακας Ελέγχου, πατάμε μία φορά σε αυτό με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 19. Με τον όρο μεταφορά και απόθεση εννοούμε μία από τις λειτουργίες του ποντικιού, η οποία μας επιτρέπει να μετακινούμε ή να αντιγράφουμε στοιχεία που έχουμε επιλέξει. Για να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία αυτή, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο στοιχείο που θέλουμε να αντιγράψουμε ή να μετακινήσουμε, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο, και σύρουμε το δείκτη μέχρι τη θέση προορισμού, ό- που και αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού αποθέτοντας το στοιχείο στη νέα του θέση. 20. Για να απενεργοποιήσουμε την Αυτόματη τακτοποίηση των εικονιδίων της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται δείχνουμε στην καταχώριση Προβολή και πατάμε στην εντολή Αυτόματη τακτοποίηση, ώστε να μην εμφανίζεται στα αριστερά της ένα σημάδι ελέγχου.

8 52 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 21. Προκειμένου να μεταφέρουμε το εικονίδιο του Κάδου Ανακύκλωσης στην επάνω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας μας, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο στοιχείο. Στη συνέχεια, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο, και σύρουμε το δείκτη μέχρι την επάνω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας. Σε αυτό το σημείο, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού και το εικονίδιο του Κάδου Ανακύκλωσης τοποθετείται στη νέα του θέση. 22. Για να ανοίξουμε το παράθυρο του Κάδου Ανακύκλωσης, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Για να κλείσουμε το παράθυρο Κάδος Α- νακύκλωσης, πατάμε στο κουμπί που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου. 23. Για να επιλέξουμε το εικονίδιο Υπολογιστής, πατάμε μία φορά σε αυτό με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 24. Για να μεταφέρουμε το εικονίδιο του Κάδου Ανακύκλωσης στην αρχική του θέση, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στο εικονίδιο, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο, και σύρουμε το εικονίδιο στην προηγούμενη θέση του, όπου και αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 25. Για να ανοίξουμε το παράθυρο Πίνακας Ελέγχου, διπλοπατάμε στο αντίστοιχο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Για να κλείσουμε το παράθυρο, πατάμε στο κουμπί στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου. 26. Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο στοιχείο του οποίου το μενού συντόμευσης θέλουμε να ανοίξουμε. 27. Προκειμένου να εμφανίσουμε το μενού συντόμευσης της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε οποιοδήποτε κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας. 28. Το μενού συντόμευσης περιέχει τις πιο χρήσιμες εντολές για το επιλεγμένο στοιχείο. Στην περίπτωση της επιφάνειας εργασίας, περιέχει εντολές που επιτρέπουν την τακτοποίηση των εικονιδίων της, τη δημιουργία νέων στοιχείων στην επιφάνεια εργασίας, αλλά και την προσαρμογή της (μέσω της εντολής Εξατομίκευση). 29. Για να κλείσουμε το μενού συντόμευσης της επιφάνειας εργασίας χρησιμοποιώντας το ποντίκι, πατάμε μία φορά με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε κάποιο άλλο σημείο της επιφάνειας εργασίας, έξω από το μενού συντόμευσης. 30. Η γραμμή που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της επιφάνειας εργασίας, ονομάζεται: Γραμμή εργασιών 31. Για να εμφανίσουμε το μενού συντόμευσης της γραμμής εργασιών, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της.

9 13 Επιφάνεια εργασίας Προκειμένου να κλείσουμε το μενού συντόμευσης της γραμμής εργασιών χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, πατάμε το πλήκτρο Esc. 33. Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται οι περιπτώσεις στις οποίες ο δείκτης του ποντικιού παίρνει την αντίστοιχη μορφή της αριστερής στήλης. Μορφή δείκτη Περιγραφή Εμφανίζεται όταν το σύστημα είναι απασχολημένο, δηλαδή όταν εκτελεί μια εργασία. Όταν ο δείκτης έχει τη μορφή αυτή, δεν μπορούμε να εκτελέσουμε άλλες εργασίες. Εμφανίζεται όταν τοποθετούμε το δείκτη σε σημείο όπου μπορούμε να καταχωρίσουμε κείμενο. Η κανονική μορφή του δείκτη.

10 Κεφάλαιο 14. Γραμμή εργασιών Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η γραμμή εργασιών μάς επιτρέπει να προσπελάζουμε τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας, να μεταφερόμαστε στα διάφορα ανοιχτά παράθυρα, και να προσαρμόζουμε διάφορες ρυθμίσεις και επιλογές του λειτουργικού συστήματος. 2. Στον επόμενο πίνακα, παρουσιάζονται οι αντιστοιχίες μεταξύ των στοιχείων που επισημαίνονται στη γραμμή εργασιών της εικόνας και των ονομασιών τους Αριθμός Ονομασία 4 Γραμμή γλώσσας 2 Γραμμή εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης 5 Περιοχή ειδοποιήσεων (ή ενημέρωσης) 1 Κουμπί Έναρξη 3 Κουμπί ανοιχτού προγράμματος ή παραθύρου 3. Η σωστή απάντηση για τη χρήση της γραμμής εργαλείων Γρήγορη εκκίνηση είναι η εξής:

11 14 Γραμμή εργασιών 55 Περιέχει διάφορα κουμπιά συντομεύσεων που μας επιτρέπουν να προσπελάζουμε εύκολα ορισμένες λειτουργίες και εφαρμογές των Windows. 4. Το εικονίδιο του ηχείου στη γραμμή εργασιών μάς επιτρέπει να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις για τη βελτίωση της απόδοσης του υποσυστήματος ήχου του υπολογιστή μας, να ρυθμίζουμε την ένταση του ήχου, και να απενεργοποιούμε τελείως τον ήχο του συστήματος. 5. Το εικονίδιο για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου βρίσκεται στην περιοχή ειδοποιήσεων (ή ενημέρωσης), στη δεξιά πλευρά της γραμμής εργασιών. 6. Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση του ήχου είναι οι εξής: Πατάμε μία φορά στο εικονίδιο έντασης του ήχου, στη γραμμή εργασιών, και ρυθμίζουμε τη «συνολική» ένταση του ήχου στο πλαίσιο που εμφανίζεται. Πατάμε μία φορά στο εικονίδιο έντασης του ήχου, πατάμε στην επιλογή Μείκτης, και στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται ρυθμίζουμε τις παραμέτρους της έντασης του ήχου για τις διάφορες συσκευές και τις εφαρμογές του υπολογιστή μας. Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο έντασης του ήχου στη γραμμή εργασιών, και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα του μείκτη έντασης ήχου από το μενού συντόμευσης. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διαλόγου που ανοίγει ρυθμίζουμε τις παραμέτρους της έντασης του ήχου για τις διάφορες συσκευές και εφαρμογές του υπολογιστή μας. 7. Για να απενεργοποιήσουμε τον ήχο στο σύστημά μας, πατάμε μία φορά στο εικονίδιο ρύθμισης του ήχου στη γραμμή εργασιών και μετά πατάμε στο κουμπί Σίγαση. 8. Για να ενεργοποιήσουμε πάλι την αναπαραγωγή ήχων, πατάμε στο εικονίδιο έντασης του ήχου στη γραμμή εργασιών και, μετά, πατάμε στο κουμπί Σίγαση. Τέλος, κλείνουμε το πλαίσιο ρύθμισης της έντασης πατώντας σε κάποιο σημείο έξω από αυτό. 9. Προκειμένου να αυξήσουμε στο μέγιστο την ένταση του ήχου στον υπολογιστή, πατάμε μία φορά στο εικονίδιο ρύθμισης του ήχου, πατάμε στο ροοστάτη Ένταση (την οριζόντια λαβή που εμφανίζεται στη ράβδο ρύθμισης της έντασης) και, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε το ροοστάτη προς τα επάνω μέχρι την κορυφή της ράβδου. Τέλος, κλείνουμε το πλαίσιο ρύθμισης πατώντας σε κάποιο άλλο σημείο, έξω από αυτό. 10. Για να μειώσουμε την ένταση του ήχου, πατάμε μία φορά στο εικονίδιο ρύθμισης του ήχου, πατάμε στο ροοστάτη Ένταση (την οριζόντια λαβή που εμφανίζεται στη ράβδο ρύθμισης της έντασης) και, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε το ροοστάτη προς τα κάτω μέχρι την κατάλληλη θέση.

12 56 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 11. Προκειμένου να αποκόψουμε τους ήχους των εφαρμογών, πατάμε μία φορά στο εικονίδιο έντασης του ήχου, πατάμε στην επιλογή Μείκτης και, στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Σίγαση της στήλης Εφαρμογές. Τέλος, κλείνουμε το πλαίσιο διαλόγου Μείκτης έντασης ήχου. 12. Για να εμφανίσουμε τη συμβουλή οθόνης με την τρέχουσα ημερομηνία, δείχνουμε στην ένδειξη της ώρας στη γραμμή εργασιών. 13. Για να ρυθμίσουμε το σύστημά μας, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα με την αλλαγή της θερινής ώρας, πατάμε στην ένδειξη της ώρας στην περιοχή συστήματος και, μετά, στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων ημερομηνίας και ώρας. Στο πλαίσιο διαλόγου Ημερομηνία και Ώρα, πατάμε στο κουμπί Αλλαγή ζώνης ώρας. Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Αυτόματη ρύθμιση ρολογιού για θερινή ώρα και πατάμε στο κουμπί OK των πλαισίων διαλόγου για να εφαρμόσουμε τις ρυθμίσεις μας. 14. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ρυθμίσουμε την ημερομηνία και την ώρα του συστήματός μας, είναι οι εξής: Πατάμε στην ένδειξη της ώρας στην περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών και, στη συνέχεια, στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων ημερομηνίας και ώρας. Στο πλαίσιο διαλόγου Ημερομηνία και Ώρα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Αλλαγή ημερομηνίας και ώρας και κατόπιν στο κουμπί Συνέχεια του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται. Τέλος, ρυθμίζουμε την ημερομηνία και την ώρα του συστήματός μας στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις ημερομηνίας και ώρας και πατάμε στο κουμπί ΟΚ των πλαισίων διαλόγου. Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στην ένδειξη της ώρας, στην περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών, και επιλέγουμε την εντολή Ρύθμιση ημερομηνίας/ώρας από το μενού συντόμευσης. Στο πλαίσιο διαλόγου Ημερομηνία και Ώρα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Αλλαγή ημερομηνίας και ώρας και στο κουμπί Συνέχεια του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται. Ύστερα, ρυθμίζουμε την η- μερομηνία και την ώρα του συστήματός μας στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις ημερομηνίας και ώρας και πατάμε στο κουμπί ΟΚ των πλαισίων διαλόγου. 15. Προκειμένου να αλλάξουμε την τρέχουσα ώρα σε 2:30:00 πμ., πατάμε στην ένδειξη της ώρας στην περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών και στη συνέχεια στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων ημερομηνίας και ώρας. Στο πλαίσιο διαλόγου Ημερομηνία και Ώρα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Αλλαγή ημερομηνίας και ώρας και μετά στο κουμπί Συνέχεια του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται. Στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις ημερομηνίας και ώρας, πατάμε στο τμήμα της ώρας και κατόπιν πατάμε όσες φορές χρειάζεται στο επάνω ή στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου ρύθμισης της ώρας για να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την αντίστοιχη ένδειξη. Για να ρυθμίσουμε τα λεπτά, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο αντίστοιχο τμήμα της ώρας και χρησι-

13 14 Γραμμή εργασιών 57 μοποιούμε τα βέλη στα δεξιά του πλαισίου ρύθμισης. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε προκειμένου να ρυθμίσουμε τα δευτερόλεπτα και την ένδειξη μμ (μετά μεσημβρία) ή πμ (προ μεσημβρίας). Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ των πλαισίων διαλόγου. 16. Για να δούμε ποια ημέρα της εβδομάδας θα είναι την 1/1/2010, θα χρησιμοποιήσουμε το πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις ημερομηνίας και ώρας. Για να ανοίξουμε αυτό το πλαίσιο διαλόγου, πατάμε στην ένδειξη της ώρας στην περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών, και στη συνέχεια στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων ημερομηνίας και ώρας. Στο πλαίσιο διαλόγου Ημερομηνία και Ώρα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Αλλαγή ημερομηνίας και ώρας και μετά στο κουμπί Συνέχεια του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται. Στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις ημερομηνίας και ώρας, πατάμε δύο φορές στην αναφορά μήνα και έτους για να εμφανίσουμε τα έτη της τρέχουσας δεκαετίας, επιλέγουμε το έτος 2010, και πατάμε στην καταχώριση Ιαν. Έπειτα, επιλέγουμε την καταχώριση 1 από το «ημερολόγιο». Από αυτό το ημερολόγιο, διαπιστώνουμε ότι η 1/1/2010 θα είναι Παρασκευή. Για να ρυθμίσουμε την ημερομηνία του υ- πολογιστή σύμφωνα με τις επιλογές μας, πατάμε στο κουμπί ΟΚ των πλαισίων διαλόγου. 17. Για να επαναφέρουμε την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα, πατάμε στην ένδειξη της ώ- ρας στην περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών, και στη συνέχεια στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων ημερομηνίας και ώρας. Στο πλαίσιο διαλόγου Ημερομηνία και Ώρα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Αλλαγή ημερομηνίας και ώρας και ύστερα στο κουμπί Συνέχεια του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται. Στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις ημερομηνίας και ώρας, ακολουθούμε τα ίδια βήματα που περιγράψαμε και στην προηγούμενη άσκηση ρυθμίζοντας το σύστημά μας σύμφωνα με την τρέχουσα ημερομηνία. Ακολουθώντας τα ίδια βήματα όπως και στην Άσκηση 15, φροντίζουμε για τη σωστή ρύθμιση του ρολογιού. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ των πλαισίων διαλόγου ώστε να εφαρμόσουμε τις ρυθμίσεις μας. 18. Προκειμένου να καταργήσουμε τη σίγαση των ήχων των εφαρμογών, πατάμε μία φορά στο εικονίδιο έντασης του ήχου, μετά επιλέγουμε Μείκτης και, στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Σίγαση της στήλης Εφαρμογές. 19. Για να δούμε ποιες γραμμές εργαλείων της γραμμής εργασιών είναι ενεργοποιημένες, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και δείχνουμε στην καταχώριση Γραμμές εργαλείων. Οι ενεργοποιημένες γραμμές εργαλείων εμφανίζονται με ένα σημάδι ελέγχου αριστερά από το όνομά τους. 20. Για να δούμε ποια είναι η τρέχουσα γλώσσα καταχώρισης κειμένου στο σύστημά μας, εξετάζουμε το εικονίδιο γλώσσας που βρίσκεται στη γραμμή εργασιών στα αριστερά της περιοχής συστήματος (ειδοποιήσεων).

14 58 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 21. Για να δούμε ποιες γλώσσες είναι εγκατεστημένες στο σύστημά μας, πατάμε στο εικονίδιο γλώσσας και εξετάζουμε τη λίστα με τις διαθέσιμες γλώσσες. 22. Προκειμένου να αλλάξουμε την τρέχουσα γλώσσα του πληκτρολογίου χρησιμοποιώντας το ποντίκι, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο επιλογής γλώσσας και μετά πατάμε στη γλώσσα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. 23. Προκειμένου να εμφανίσουμε ολόκληρη τη γραμμή γλώσσας, πατάμε στο εικονίδιο ε- πιλογής γλώσσας (βρίσκεται στα αριστερά της περιοχής ειδοποιήσεων) και, από το μενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε την καταχώριση Εμφάνιση της γραμμής γλώσσας. Για να ελαχιστοποιήσουμε τη γραμμή γλώσσας, πατάμε στο κουμπί Ελαχιστοποίηση στο επάνω δεξιό τμήμα της γραμμής γλώσσας. 24. Για να «ξεκλειδώσουμε» τη γραμμή εργασιών, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της και επιλέγουμε την εντολή Κλείδωμα της γραμμής εργασιών από το μενού συντόμευσης, ώστε να αφαιρέσουμε το σημάδι ελέγχου που υπάρχει στα αριστερά της. 25. Για να μετακινήσουμε τη γραμμή εργασιών στην επάνω πλευρά της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε το δείκτη προς τα επάνω στην επιφάνεια εργασίας. Όταν η γραμμή εργασιών βρεθεί στη θέση που θέλουμε, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 26. Για να διπλασιάσουμε το ύψος της γραμμής εργασιών ενώ αυτή βρίσκεται στην επάνω πλευρά της επιφάνειας εργασίας, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην κάτω πλευρά της γραμμής εργασιών και, όταν αυτός πάρει τη μορφή διπλού βέλους, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε το δείκτη προς το εσωτερικό της επιφάνειας εργασίας (προς τα κάτω). Όταν η γραμμή εργασιών πάρει τις διαστάσεις που θέλουμε, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 27. Για να ρυθμίσουμε τη γραμμή εργασιών ώστε να κρύβεται αυτόματα όποτε απομακρύνουμε από αυτή το δείκτη του ποντικιού, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες από το μενού συντόμευσης. Στο πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες γραμμής εργασιών και μενού "Έναρξη", ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Αυτόματη απόκρυψη της γραμμής εργασιών της καρτέλας Γραμμή εργασιών και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 28. Για να επαναφέρουμε τη γραμμή εργασιών στο κανονικό της μέγεθος, ενώ αυτή βρίσκεται στην επάνω πλευρά της επιφάνειας εργασίας τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην κάτω πλευρά της και, όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή διπλού βέλους, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς το εσωτε-

15 14 Γραμμή εργασιών 59 ρικό της γραμμής εργασιών (προς τα επάνω). Όταν η γραμμή εργασιών επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. Για να επαναφέρουμε τη γραμμή εργασιών στην κάτω πλευρά της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της και, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε προς το κάτω μέρος της επιφάνειας εργασίας. Όταν η γραμμή εργασιών έλθει στην αρχική της θέση, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 29. Για να μην εμφανίζεται η ένδειξη της ώρας στην περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες από το μενού συντόμευσης. Στο πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες γραμμής εργασιών και μενού "Έναρξη", εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Περιοχή ειδοποιήσεων, απενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ρολόι, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 30. Το κουμπί Έναρξη το χρησιμοποιούμε για να ξεκινήσουμε τις περισσότερες δραστηριότητές μας στον υπολογιστή. Όταν πατάμε στο κουμπί Έναρξη, εμφανίζεται ένα μενού επιλογών το οποίο μας επιτρέπει να εκτελούμε προγράμματα και να προσπελάζουμε τα διάφορα στοιχεία και εργαλεία του λειτουργικού συστήματος. 31. Για να ανοίξουμε το μενού Έναρξη, πατάμε στο κουμπί Έναρξη με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 32. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κλείσουμε το μενού Έναρξη, είναι οι εξής: Πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα σημείο έξω από το μενού Έναρξη. Πατάμε το πλήκτρο Esc. 33. Για να επανεμφανίσουμε την ένδειξη της ώρας στην περιοχή συστήματος της γραμμής εργασιών, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες από το μενού συντόμευσης. Στο πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες γραμμής εργασιών και μενού "Έναρξη", εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Περιοχή ειδοποιήσεων, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ρολόι, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 34. Προκειμένου να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη απόκρυψη της γραμμής εργασιών, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της και επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες από το μενού συντόμευσης. Στο πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες γραμμής εργασιών και μενού "Έναρξη", βεβαιωνόμαστε ότι βρισκόμαστε στην καρτέλα Γραμμή εργασιών, πατάμε στο πλαίσιο ελέγχου Αυτόματη απόκρυψη της γραμμής εργασιών για να το απενεργοποιήσουμε (να εξαφανιστεί το σημάδι ελέγχου από το εσωτερικό του), και πατάμε στο κουμπί ΟΚ.

16 60 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 35. Για να κλειδώσουμε τη γραμμή εργασιών, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της και, από το μενού συντόμευσης, επιλέγουμε την εντολή Κλείδωμα της γραμμής εργασιών ώστε να εμφανιστεί στα αριστερά της ένα σημάδι ελέγχου. 36. Η γραμμή εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης περιέχει εξ ορισμού τα εικονίδια Windows Media Player, Εκκίνηση του προγράμματος περιήγησης Internet Explorer, Εναλλαγή μεταξύ παραθύρων, και Εμφάνιση επιφάνειας εργασίας. 37. Τα κουμπιά προγραμμάτων και παραθύρων εμφανίζονται στη γραμμή εργασιών όταν ανοίγουμε διάφορα προγράμματα ή παράθυρα. 38. Προκειμένου να ανοίξουμε το παράθυρο Υπολογιστής, διπλοπατάμε στο ομώνυμο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας ή ανοίγουμε το μενού Έναρξη και επιλέγουμε την ε- ντολή Υπολογιστής από τη δεξιά στήλη του μενού. 39. Για να εμφανίσουμε την επιφάνεια εργασίας, πατάμε στο εικονίδιο Εμφάνιση επιφάνειας εργασίας της γραμμής εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης. 40. Για να ανοίξουμε το παράθυρο Κάδος Ανακύκλωσης, διπλοπατάμε στο ομώνυμο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας. 41. Για να εμφανίσουμε σε πρώτο πλάνο το παράθυρο Υπολογιστής, πατάμε στο κουμπί του παραθύρου στη γραμμή εργασιών, με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 42. Για να εμφανίσουμε μια προεπισκόπηση του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης, δείχνουμε στο κουμπί του παραθύρου στη γραμμή εργασιών. 43. Προκειμένου να κλείσουμε τα παράθυρα Κάδος Ανακύκλωσης και Υπολογιστής, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο στην επάνω δεξιά γωνία κάθε παραθύρου. 44. Προκειμένου να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και δείχνουμε στην εντολή Γραμμές εργαλείων. Στο υπομενού που εμφανίζεται στην οθόνη μας, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στην εντολή Γρήγορη εκκίνηση. 45. Για να ενεργοποιήσουμε τη γραμμή εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και δείχνουμε στην εντολή Γραμμές εργαλείων. Στο υπομενού που εμφανίζεται στην οθόνη μας, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στην εντολή Γρήγορη εκκίνηση, ώστε να εμφανιστεί ένα σημάδι ελέγχου στα αριστερά της ( ). 46. Ο σωστός συνδυασμός πλήκτρων για να αλλάξουμε τη γλώσσα του πληκτρολογίου είναι: Alt + Shift

17 Κεφάλαιο 15. Χειρισμός παραθύρων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Προκειμένου να ανοίξουμε το παράθυρο Υπολογιστής, διπλοπατάμε στο ομώνυμο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας ή ανοίγουμε το μενού Έναρξη και επιλέγουμε την ε- ντολή Υπολογιστής από τη δεξιά στήλη του μενού. 2. Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός παραθύρου στα Windows είναι η γραμμή τίτλου, η γραμμή Διεύθυνσης, η γραμμή εργαλείων, το παράθυρο Περιήγησης, το τμήμα Περιεχομένων, το παράθυρο Λεπτομερειών, και οι ράβδοι κύλισης. 3. Η γραμμή τίτλου ενός παραθύρου φακέλου περιέχει τα κουμπιά Ελαχιστοποίηση, Μεγιστοποίηση ή Επαναφορά, και Κλείσιμο, ενώ η γραμμή τίτλου ενός παραθύρου εφαρμογής περιέχει επιπλέον και το μενού ελέγχου και το όνομα της εφαρμογής. 4. Η μορφή του κουμπιού Κλεισίματος ενός παραθύρου είναι: 5. Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε ένα παράθυρο, είναι οι εξής: Πατάμε στο κουμπί Μεγιστοποίηση του παραθύρου. Αν το παράθυρο δεν είναι μεγιστοποιημένο, μπορούμε να διπλοπατήσουμε σε ένα κενό σημείο της γραμμής τίτλου του.

18 62 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στη γραμμή τίτλου και επιλέγουμε την εντολή Μεγιστοποίηση από το μενού συντόμευσης. 6. Για να μεγιστοποιήσουμε το παράθυρο αν δεν είναι ήδη μεγιστοποιημένο, διπλοπατάμε στη γραμμή τίτλου του. 7. Το κουμπί Επαναφοράς εμφανίζεται στη θέση του κουμπιού Μεγιστοποίησης όταν ένα παράθυρο είναι ήδη μεγιστοποιημένο. 8. Η λειτουργία του κουμπιού Ελαχιστοποίησης είναι να κρύβει ένα παράθυρο από την οθόνη, αφήνοντας μόνο το κουμπί τού παραθύρου στη γραμμή εργασιών. Αν στο συγκεκριμένο παράθυρο εκτελείται κάποια εφαρμογή, η εφαρμογή αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά στο παρασκήνιο. 9. Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το παράθυρο Υπολογιστής, πατάμε στο κουμπί Ελαχιστοποίηση του παραθύρου. 10. Για να ακυρώσουμε την ελαχιστοποίηση του παραθύρου Υπολογιστής, δηλαδή να εμφανίσουμε και πάλι το παράθυρο στην οθόνη μας, πατάμε στο κουμπί του παραθύρου στη γραμμή εργασιών. 11. Για να επαναφέρουμε το παράθυρο Υπολογιστής στο κανονικό (μη μεγιστοποιημένο) μέγεθός του, διπλοπατάμε σε ένα κενό σημείο της γραμμής τίτλου του. 12. Η γραμμή που χρησιμοποιούμε για να μετακινήσουμε ένα παράθυρο ονομάζεται: Γραμμή τίτλου 13. Για να μεταφέρουμε το παράθυρο Υπολογιστής στην επάνω αριστερή γωνία της επιφάνειας εργασίας, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής τίτλου του παραθύρου και, στη συνέχεια, σύρουμε το δείκτη του ποντικιού προς την επάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Όταν το παράθυρο βρεθεί στην κατάλληλη θέση, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 14. Ένα παράθυρο μπορεί να περιέχει δύο είδη ράβδων κύλισης την οριζόντια και την κατακόρυφη. 15. Οι ράβδοι κύλισης σε ένα παράθυρο εμφανίζονται όταν τα περιεχόμενα του παραθύρου είναι τόσα πολλά, ώστε να μην είναι δυνατόν να εμφανιστούν όλα μαζί στο παράθυρο. Με τη χρήση των ράβδων κύλισης, μπορούμε να μετακινούμαστε στο εσωτερικό του παραθύρου και να βλέπουμε όλα τα περιεχόμενά του. 16. Για να αλλάξουμε το μέγεθος του παραθύρου Υπολογιστής ώστε να εμφανιστούν η κατακόρυφη και η οριζόντια ράβδος κύλισης, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού σε μια γωνία (και όχι σε πλευρά) του παραθύρου, και, όταν ο δείκτης μετατραπεί σε διαγώνιο βέλος, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε

19 15 Χειρισμός παραθύρων 63 προς το εσωτερικό του παραθύρου. Οι δύο ράβδοι κύλισης θα εμφανιστούν όταν μειώσουμε αρκετά το μέγεθος του παραθύρου. 17. Για να περάσουμε σε κάποιο άλλο τμήμα των περιεχομένων του παραθύρου, μπορούμε να πατήσουμε στα βέλη της ράβδου κύλισης, να πατήσουμε στα τμήματα μεταξύ του πλαισίου κύλισης και των βελών της ράβδου κύλισης, ή να σύρουμε το πλαίσιο κύλισης προς την κατεύθυνση που θέλουμε (κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού). 18. Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το παράθυρο Υπολογιστής, πατάμε στο κουμπί Μεγιστοποίηση της γραμμής τίτλου του παραθύρου. 19. Όχι, δεν μπορούμε να εμφανίσουμε το κουμπί Μεγιστοποίησης και το κουμπί Επαναφοράς ταυτόχρονα σε ένα παράθυρο. 20. Η μορφή του κουμπιού Επαναφοράς ενός παραθύρου είναι: 21. Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κλείσουμε ένα παράθυρο, είναι οι παρακάτω: Πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του παραθύρου. Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα σημείο της γραμμής τίτλου του παραθύρου και επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το μενού συντόμευσης. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Alt + F Προκειμένου να κλείσουμε το παράθυρο Υπολογιστής, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος, στο δεξιό άκρο της γραμμής τίτλου του. 23. Για να ανοίξουμε το παράθυρο Κάδος Ανακύκλωσης, διπλοπατάμε στο ομώνυμο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας ή επιλέγουμε την εντολή Κάδος Ανακύκλωσης από τη δεξιά στήλη του μενού Έναρξη. 24. Για να εμφανίσουμε τα κλασικά μενού του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, δείχνουμε στην καταχώριση Διάταξη, και από το υπομενού που εμφανίζεται επιλέγουμε τη διαταγή Γραμμή μενού. 25. Για να μεγιστοποιήσουμε το παράθυρο, αν δεν είναι ήδη, πατάμε στο κουμπί Μεγιστοποίηση του παραθύρου. 26. Για να επαναφέρουμε το παράθυρο Κάδος Ανακύκλωσης στο μέγεθος που είχε πριν το μεγιστοποιήσουμε, πατάμε στο κουμπί Επαναφοράς του παραθύρου. 27. Προκειμένου να τοποθετήσουμε το παράθυρο Κάδος Ανακύκλωσης περίπου στο κέντρο της οθόνης, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής τίτλου του παραθύρου, και σύρουμε προς το κέντρο της

20 64 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις οθόνης. Όταν το παράθυρο βρεθεί στη θέση που θέλουμε, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 28. Για να αλλάξουμε τις διαστάσεις του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης σε ε- κατοστά περίπου, εμφανίζουμε το μενού συντόμευσης της γραμμής τίτλου του παραθύρου και επιλέγουμε την εντολή Μέγεθος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα Επάνω και Κάτω βέλους για να ρυθμίσουμε το ύψος του παραθύρου στα 10 περίπου εκατοστά, και τα πλήκτρα Δεξιού και Αριστερού βέλους για να ρυθμίσουμε το πλάτος του παραθύρου περίπου στα 10 εκατοστά. Όταν τελειώσουμε, πατάμε οπουδήποτε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού ή πατάμε το πλήκτρο Enter. 29. Για να αυξήσουμε το πλάτος του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του παραθύρου και, όταν ο δείκτης μετατραπεί σε διπλό βέλος αλλαγής διαστάσεων, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς το εξωτερικό του παραθύρου. Όταν το παράθυρο αποκτήσει το πλάτος που θέλουμε, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 30. Για να αυξήσουμε το ύψος του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην επάνω ή στην κάτω πλευρά του παραθύρου και, όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή διπλού βέλους αλλαγής διαστάσεων, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, και σύρουμε προς το εξωτερικό του παραθύρου. Όταν το παράθυρο αποκτήσει το ύψος που θέλουμε, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 31. Για να μειώσουμε ταυτόχρονα το πλάτος και το ύψος του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού σε μία από τις γωνίες του και, όταν ο δείκτης μετατραπεί σε διαγώνιο βέλος αλλαγής διαστάσεων, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς το εσωτερικό του παραθύρου. 32. Για να μεγιστοποιήσουμε το παράθυρο Κάδος Ανακύκλωσης, διπλοπατάμε στη γραμμή τίτλου του. 33. Προκειμένου να κρύψουμε τα κλασικά μενού του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, δείχνουμε στην καταχώριση Διάταξη, και από το υπομενού που εμφανίζεται πατάμε στην επιλογή Γραμμή μενού. 34. Για να κλείσουμε το παράθυρο Κάδος Ανακύκλωσης, πατάμε στο μενού Αρχείο και επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο. 35. Τα παράθυρα Υπολογιστής, Δίκτυο, και Κάδος Ανακύκλωσης μπορούμε να τα ανοίξουμε διπλοπατώντας στα αντίστοιχα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας ή επιλέγοντας τις ομώνυμες εντολές από τη δεξιά στήλη του μενού Έναρξη. 36. Για να μεγιστοποιήσουμε τα τρία παράθυρα, θα πρέπει να πατήσουμε στο κουμπί Μεγιστοποίησης καθενός από αυτά. Για να μεταφερθούμε σε κάποιο άλλο ανοιχτό παράθυρο, πατάμε στο κουμπί του συγκεκριμένου παραθύρου στη γραμμή εργασιών.

21 15 Χειρισμός παραθύρων Για να τακτοποιήσουμε τα τρία ανοιχτά παράθυρα κατακόρυφα το ένα κάτω από το άλλο, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και επιλέγουμε την εντολή Εμφάνιση παραθύρων σε στοίβα από το μενού συντόμευσης. 38. Το ενεργό παράθυρο είναι αυτό που εμφανίζεται με το κουμπί του «πατημένο» στη γραμμή εργασιών. 39. Για να τακτοποιήσουμε τα ανοιχτά παράθυρα το ένα πίσω από το άλλο με ορατές τις γραμμές τίτλων τους, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και επιλέγουμε την εντολή Επικάλυψη παραθύρων από το μενού συντόμευσης. 40. Προκειμένου να αναιρέσουμε την επικάλυψη των παραθύρων, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και επιλέγουμε την εντολή Αναίρεση: Σε επικάλυψη από το μενού συντόμευσης. 41. Για να τακτοποιήσουμε τα ανοιχτά παράθυρα το ένα δίπλα στο άλλο, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών και επιλέγουμε την εντολή Εμφάνιση παραθύρων σε παράθεση από το μενού συντόμευσης. 42. Προκειμένου να ενεργοποιήσουμε το παράθυρο Κάδος Ανακύκλωσης, πατάμε στο ομώνυμο κουμπί της γραμμής εργασιών. 43. Για να εμφανίσουμε την επιφάνεια εργασίας, πατάμε στο κουμπί Εμφάνιση επιφάνειας εργασίας της γραμμής εργαλείων Γρήγορη εκκίνηση. Μπορούμε επίσης να πατήσουμε σε ένα κενό σημείο της γραμμής εργασιών με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και να επιλέξουμε την εντολή Εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας από το μενού συντόμευσης. Τα ανοιχτά παράθυρα ελαχιστοποιούνται στη γραμμή εργασιών ώστε να αποκαλυφθεί η επιφάνεια εργασίας. 44. Για να αναιρέσουμε την ελαχιστοποίηση των παραθύρων αυτή είναι η ενέργεια που εκτελεί πραγματικά η εντολή Εμφάνιση επιφάνειας εργασίας πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της Γραμμής εργασιών και επιλέγουμε Α- ναίρεση: Ελαχιστοποίηση όλων από το μενού συντόμευσης. 45. Προκειμένου να εμφανίσουμε τα ανοιχτά παράθυρα σε μια τρισδιάστατη στοίβα, πατάμε στο κουμπί Εναλλαγή μεταξύ παραθύρων της γραμμής εργαλείων Γρήγορη εκκίνηση. 46. Για να απενεργοποιήσουμε την επιλογή Εναλλαγή παραθύρων 3Δ, πατάμε και πάλι στο κουμπί Εναλλαγή μεταξύ παραθύρων της γραμμής εργαλείων Γρήγορη εκκίνηση.

22 66 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 47. Για να εμφανίσουμε και πάλι τα ανοιχτά παράθυρα σε τρισδιάστατη στοίβα, πατάμε στο κουμπί Εναλλαγή μεταξύ παραθύρων της γραμμής εργαλείων Γρήγορη εκκίνηση. Για να κάνουμε ενεργό το δεύτερο παράθυρο της στοίβας, πατάμε σε αυτό με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 48. Για να κλείσουμε όλα τα παράθυρα εκτός από το παράθυρο Υπολογιστής, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος καθενός από αυτά. 49. Για να μεγιστοποιήσουμε το παράθυρο Υπολογιστής, διπλοπατάμε στη γραμμή τίτλου του. 50. Το τμήμα Λεπτομερειών ενός παραθύρου βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου και εμφανίζει διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για τα περιεχόμενα του παραθύρου. 51. Για να εμφανίσουμε τις γενικές πληροφορίες του σκληρού μας δίσκου, επιλέγουμε το εικονίδιό του στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου Υπολογιστής και εξετάζουμε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο τμήμα Λεπτομερειών. 52. Προκειμένου να εμφανίσουμε τη συμβουλή οθόνης για το κουμπί Ιδιότητες συστήματος της γραμμής εργαλείων, δείχνουμε στο κουμπί με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 53. Για να ανοίξουμε το φάκελο Κάδος Ανακύκλωσης, πατάμε στην ομώνυμη επιλογή του τμήματος Περιήγησης. 54. Η διαδρομή του τρέχοντος φακέλου εμφανίζεται στη γραμμή Διεύθυνσης. 55. Για να μεταφερθούμε μεταξύ των φακέλων που επισκεφθήκαμε, χρησιμοποιούμε τα κουμπιά Πίσω και Εμπρός στα αριστερά της γραμμής Διεύθυνσης. 56. Για να κλείσουμε το παράθυρο Υπολογιστής, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το μενού συντόμευσης της γραμμής τίτλου του. 57. Τα κουμπιά Πίσω και Εμπρός μας επιτρέπουν να μετακινούμαστε στους φακέλους που έχουμε ανοίξει. 58. Στη γραμμή Διεύθυνσης βλέπουμε την πλήρη διαδρομή του επιλεγμένου στοιχείου, δηλαδή τη θέση στην οποία βρίσκεται. Το τελευταίο στοιχείο της γραμμής Διεύθυνσης είναι το όνομα του τρέχοντος φακέλου, του οποίου τα περιεχόμενα εμφανίζονται στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου. 59. Για να ανοίξουμε το παράθυρο του Κάδου Ανακύκλωσης, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του στην επιφάνεια εργασίας. Τα παράθυρα Υπολογιστής και Δίκτυο μπορούμε να τα ανοίξουμε και αυτά διπλοπατώντας στα αντίστοιχα εικονίδια ή επιλέγοντας τις ομώνυμες εντολές από το μενού Έναρξη. Για να ανοίξουμε το παράθυρο του WordPad, πατάμε στο μενού Έναρξη, δείχνουμε διαδοχικά στους υποφακέλους Όλα τα προγράμματα και Βοηθήματα, και πατάμε στην καταχώριση WordPad.

23 15 Χειρισμός παραθύρων 67 Εικόνα Άσκησης 59 Για να ρυθμίσουμε τη θέση και το μέγεθος του παραθύρου Υπολογιστής όπως φαίνεται στην εικόνα, πρώτα πατάμε στο κουμπί του παραθύρου στη γραμμή εργασιών ώστε να το κάνουμε ενεργό. Στη συνέχεια, αν το παράθυρο είναι μεγιστοποιημένο, το επαναφέρουμε πατώντας στο κουμπί. Έπειτα, σύρουμε το παράθυρο από τη γραμμή τίτλου του, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, και το τοποθετούμε στην επάνω δεξιά γωνία της επιφάνειας εργασίας. Για να ρυθμίσουμε το ύψος του παραθύρου, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην κάτω πλευρά του και, όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή διπλού βέλους, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Για να αλλάξουμε το πλάτος του παραθύρου, τοποθετούμε το δείκτη στην αριστερή πλευρά του και, όταν αυτός πάρει τη μορφή διπλού βέλους, σύρουμε προς την κατάλληλη κατεύθυνση κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για να ρυθμίσουμε τη θέση και το μέγεθος και των υπόλοιπων παραθύρων.

24 Κεφάλαιο 16. Το παράθυρο Υπολογιστής Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ανοίξουμε το παράθυρο Υπολογιστής, διπλοπατάμε στο ομώνυμο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας, ή ανοίγουμε το μενού Έναρξη και επιλέγουμε την εντολή Υπολογιστής από τη δεξιά στήλη του μενού. 2. Μερικές αποθηκευτικές μονάδες ενός υπολογιστή είναι ο σκληρός δίσκος, η μνήμη Flash USB, η δισκέτα, και οι συσκευές CD-R/RW. 3. Συνηθισμένες μονάδες αφαιρούμενων αποθηκευτικών μέσων είναι η μνήμη Flash USB, ο εξωτερικός σκληρός δίσκος, οι μονάδες δισκετών, δίσκων Zip, κ.ά. 4. Ο πρωτεύων σκληρός δίσκος του συστήματός ονομάζεται: C: 5. Για να δούμε πόσες μονάδες σκληρών δίσκων διαθέτει ο υπολογιστής μας, στο παράθυρο Υπολογιστής εξετάζουμε πόσες μονάδες εμφανίζονται στην ομάδα Μονάδες σκληρών δίσκων, που βρίσκεται στο επάνω μέρος του τμήματος Περιεχομένων του παραθύρου. 6. Για δούμε πώς ονομάζεται η μονάδα DVD-ROM του υπολογιστή μας, στο παράθυρο Υπολογιστής κοιτάζουμε το γράμμα που εμφανίζεται στην περιοχή Συσκευές με α- φαιρούμενα μέσα αποθήκευσης, δεξιά από την καταχώριση Μονάδα DVD.

25 16 Το παράθυρο Υπολογιστής Η μονάδα DVD ενός υπολογιστή που διαθέτει τρεις μονάδες σκληρών δίσκων ονομάζεται: F: 8. Ένας υπολογιστής δεν μπορεί να περιέχει τον παρακάτω αριθμό μονάδων δισκετών: 3 9. Για να δούμε πώς ονομάζεται η μονάδα δισκετών του συστήματός μας, ανοίγουμε το παράθυρο Υπολογιστής και κοιτάζουμε το γράμμα που εμφανίζεται στην περιοχή Συσκευές με αφαιρούμενα μέσα αποθήκευσης, δεξιά από την καταχώριση Μονάδα δισκέτας. Αν διαθέτουμε και δεύτερη μονάδα δισκετών, το γράμμα της εμφανίζεται δεξιά από μια δεύτερη καταχώριση Μονάδα δισκέτας. 10. Η πρώτη μονάδα δισκετών ενός υπολογιστή είναι η Α: 11. Η δεύτερη μονάδα δισκετών είναι η Β: 12. Ένας αντιστοιχισμένος δίσκος δικτύου είναι ένας φάκελος του τοπικού δικτύου, ο οποίος εμφανίζεται ως μονάδα δίσκου του συστήματός μας για να έχουμε ταχύτερη πρόσβαση στα περιεχόμενά του. 13. Προκειμένου να εμφανίσουμε πληροφορίες για τη μνήμη RAM του υπολογιστή μας, ανοίγουμε το παράθυρο Υπολογιστής και πατάμε στο κουμπί Ιδιότητες συστήματος της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. Στη συνέχεια, εξετάζουμε τις πληροφορίες δεξιά από το κείμενο Μνήμη (RAM) στην κατηγορία Σύστημα. 14. Για να εμφανίσουμε τον ελεύθερο χώρο του σκληρού μας δίσκου, ανοίγουμε το παράθυρο Υπολογιστής, πατάμε στο εικονίδιο του σκληρού δίσκου, και ελέγχουμε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο τμήμα Λεπτομερειών. 15. Για να εμφανίσουμε πληροφορίες σχετικά με τον τύπο επεξεργαστή που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής μας, ανοίγουμε το παράθυρο Υπολογιστής και πατάμε στο κουμπί Ιδιότητες συστήματος της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. Στη συνέχεια, εξετάζουμε τις πληροφορίες δεξιά από το κείμενο Επεξεργαστής στην κατηγορία Σύστημα. 16. Προκειμένου να κλείσουμε όλα τα ανοιχτά παράθυρα, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματός τους. 17. Στον επόμενο πίνακα φαίνεται η σωστή αντιστοιχία των εικονιδίων με την περιγραφή τους:

26 70 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις Εικονίδιο Είδος εικονιδίου Μονάδα CD Μονάδα DVD Κοινόχρηστος φάκελος που βρίσκεται σε άλλον υπολογιστή του δικτύου. Μνήμη Flash Δισκέτα Αντιστοιχισμένος δίσκος δικτύου, δηλαδή κοινόχρηστος φάκελος που βρίσκεται σε κάποιον άλλο υπολογιστή του δικτύου και έχει αντιστοιχιστεί σε μια μονάδα δίσκου του υπολογιστή μας Σκληρός δίσκος 18. Για το σκληρό δίσκο στον οποίο είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείται το παρακάτω εικονίδιο:

27 Κεφάλαιο 17. Το μενού Έναρξη Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Το μενού από το οποίο μπορούμε να ξεκινούμε τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή, καθώς και να τερματίζουμε τη λειτουργία του, είναι το μενού Έναρξη. 2. Το κουμπί Έναρξη βρίσκεται στο αριστερό άκρο της γραμμής εργασιών. 3. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε το μενού Έναρξη, είναι οι παρακάτω: Πατάμε στο κουμπί Έναρξη με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Esc. 4. Για να ανοίξουμε το μενού Έναρξη χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, πατάμε το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows ή πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Esc. 5. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κλείσουμε το μενού Έναρξη, είναι οι εξής: Πατάμε το πλήκτρο Esc. Πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε οποιοδήποτε σημείο έξω από το μενού Έναρξη. 6. Το πλαίσιο Αναζήτησης του μενού Έναρξη μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε προγράμματα, καθώς και αρχεία και φακέλους.

28 72 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 7. Χρησιμοποιούμε την εντολή Βοήθεια και υποστήριξη όταν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το σύστημα Βοήθειας των Windows ώστε να πάρουμε βοήθεια και πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης κάποιου στοιχείου του λειτουργικού συστήματος. 8. Η εντολή Προεπιλεγμένα προγράμματα μας επιτρέπει να καθορίσουμε ποιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιείται ως προεπιλεγμένο από το λειτουργικό σύστημα για συγκεκριμένους τύπους αρχείων. 9. Για να τερματίσουμε τη λειτουργία ενός προσωπικού υπολογιστή, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, δείχνουμε στο βέλος στα δεξιά του κουμπιού με την κλειδαριά, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Τερματισμός λειτουργίας. 10. Η λειτουργία της εντολής Αποσύνδεση: Μας επιτρέπει να συνδεθούμε σε έναν υπολογιστή με διαφορετικό όνομα χρήστη, κλείνοντας τα ανοιχτά προγράμματα και αρχεία. 11. Η λειτουργία της εντολής Αδρανοποίηση: Μας επιτρέπει να θέτουμε τον υπολογιστή σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας, αποθηκεύοντας τα ανοιχτά έγγραφα και προγράμματα στο σκληρό δίσκο. 12. Η εντολή που θα πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε να συνδεθούμε σε έναν υπολογιστή με διαφορετικό όνομα χρήστη, αφήνοντας ανοιχτά τα εκτελούμενα προγράμματα και τα αντίστοιχα αρχεία, είναι: Αλλαγή χρήστη 13. Είναι καλό να κλειδώνουμε τον υπολογιστή μας: Όταν πρόκειται να απομακρυνθούμε από τον υπολογιστή μας και δε θέλουμε να έ- χουν πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες. 14. Προκειμένου να θέσουμε τον υπολογιστή μας σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την ε- ντολή Αναστολή λειτουργίας. 15. Για να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας, πατάμε το διακόπτη τροφοδοσίας ON/OFF της μονάδας συστήματος, και στη συνέχεια στο εικονίδιο χρήστη που εμφανίζεται στην οθόνη υποδοχής. 16. Για να καρφιτσώσουμε στο μενού Έναρξη μία από τις καταχωρίσεις των πρόσφατα χρησιμοποιημένων προγραμμάτων, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και σύρουμε την κατάλληλη καταχώριση προγράμματος από το τμήμα των πρόσφατα χρησιμοποιημένων προγραμμάτων στην κορυφή του αριστερού τμήματος του μενού Έναρξη.

29 17 Το μενού Έναρξη Προκειμένου να επανεκκινήσουμε το σύστημά μας, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, δείχνουμε στο βέλος στα δεξιά του κουμπιού με την κλειδαριά, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Επανεκκίνηση. 18. Ο υπολογιστής μπορεί να χρειαστεί επανεκκίνηση: Όταν εγκαθιστούμε νέο υλικό, νέα προγράμματα ή τροποποιούμε τις ρυθμίσεις του συστήματος. Όταν το σύστημά μας κολλήσει και πάψει να αποκρίνεται. 19. Για να αφαιρέσουμε από τη λίστα με τα καρφιτσωμένα προγράμματα την καταχώριση που προσθέσαμε, πατάμε στην καταχώριση αυτή με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Ξεκαρφίτσωμα από το μενού Έναρξη. 20. Όταν ένα πρόγραμμα του υπολογιστή μας έχει «κολλήσει», πατάμε μία φορά το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Alt + Delete και μετά πατάμε με το ποντίκι στην επιλογή Έ- ναρξη διαχείρισης εργασιών. Στη συνέχεια, πατάμε στην καρτέλα Εφαρμογές του πλαισίου διαλόγου Διαχείριση εργασιών των Windows. Στα δεξιά του ονόματος του προγράμματος που έχει κολλήσει θα εμφανίζεται το κείμενο Δεν ανταποκρίνεται. Για να κλείσουμε το πρόγραμμα αυτό, το επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί Τέλος εργασίας. Αν τα Windows εμφανίσουν το πλαίσιο διαλόγου Τερματισμός προγράμματος, πατάμε στο κουμπί Τερματισμός τώρα. 21. Πατάμε στο κουμπί Έναρξη και μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα. Στη συνέχεια, για να ανοίξουμε την Αριθμομηχανή, πατάμε στο φάκελο Βοηθήματα και τέλος στην εντολή Αριθμομηχανή. 22. Για να ανοίξουμε τα ζητούμενα παράθυρα χωρίς να κλείσουμε το πρόγραμμα της Αριθμομηχανής, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και επιλέγουμε την εντολή Υπολογιστής από τη δεξιά στήλη του μενού. Έπειτα, ανοίγουμε ξανά το μενού Έναρξη και πατάμε στην εντολή Έγγραφα για να ανοίξουμε και το παράθυρο αυτού του φακέλου. 23. Για να τερματίσουμε το πρόγραμμα Αριθμομηχανή, το οποίο υποθέτουμε έχει «κολλήσει» και δεν αποκρίνεται, πατάμε μία φορά το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Alt + Delete και στη συνέχεια πατάμε με το ποντίκι στην επιλογή Έναρξη διαχείρισης εργασιών. Ανοίγουμε την καρτέλα Εφαρμογές του πλαισίου διαλόγου Διαχείριση εργασιών των Windows. Πατάμε στην καταχώριση Αριθμομηχανή της στήλης Εργασία και, μετά, πατάμε στο κουμπί Τέλος εργασίας. 24. Προκειμένου να κλείσουμε και τα υπόλοιπα ανοιχτά παράθυρα χρησιμοποιώντας το πλαίσιο διαλόγου Διαχείριση Εργασιών των Windows, επιλέγουμε και τις υπόλοιπες καταχωρίσεις της στήλης Εργασία και πατάμε στο κουμπί Τέλος εργασίας για κάθε μία από αυτές.

30 74 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 25. Για να κλειδώσουμε τον υπολογιστή μας, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, και στη συνέχεια στο κουμπί με την κλειδαριά. 26. Για να ξεκλειδώσουμε τον υπολογιστή μας, πατάμε στο εικονίδιο χρήστη που εμφανίζεται στην οθόνη υποδοχής και, αν χρειάζεται, καταχωρίζουμε κωδικό πρόσβασης. 27. Για να θέσουμε τον υπολογιστή μας σε κατάσταση αδρανοποίησης, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, δείχνουμε στο βέλος στα δεξιά του κουμπιού με την κλειδαριά, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Αδρανοποίηση. 28. Για να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας, πατάμε το διακόπτη τροφοδοσίας ON/OFF της μονάδας συστήματος.

31 Κεφάλαιο 18. Βοήθεια και υποστήριξη Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Προκειμένου να ανοίξουμε το παράθυρο Βοήθειας του λειτουργικού συστήματος από το μενού Έναρξη, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και επιλέγουμε την εντολή Βοήθεια και υποστήριξη. Για να ανοίξουμε το παράθυρο Βοήθειας χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο, πατάμε το πλήκτρο F1 ενώ βρισκόμαστε σε κάποιο παράθυρο φακέλου των Windows ή στην επιφάνεια εργασίας. 2. Για να ανοίξουμε το παράθυρο Βοήθειας του λειτουργικού συστήματος χρησιμοποιώντας το μενού Έναρξη, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και επιλέγουμε την εντολή Βοήθεια και υποστήριξη. 3. Για να πάρουμε βοήθεια από το λειτουργικό σύστημα, στο παράθυρο Βοήθεια και υ- ποστήριξη των Windows, μπορούμε να κάνουμε τα εξής: Πατάμε σε μία από τις κατηγορίες της Βοήθειας στην περιοχή Εύρεση μιας απάντησης. Πληκτρολογούμε μια φράση ή λέξη-κλειδί στο πλαίσιο με το ενδεικτικό κείμενο Αναζήτηση στη Βοήθεια, το οποίο βρίσκεται στο επάνω μέρος του παραθύρου, ώστε να ξεκινήσουμε μια αναζήτηση στο σύστημα της Βοήθειας, με βάση αυτή τη λέξη. Πατάμε στο κουμπί Περιήγηση στη Βοήθεια της γραμμής εργαλείων, ώστε να εμφανίσουμε τα θέματα της βοήθειας οργανωμένα σε κατηγορίες, υποκατηγορίες, και επιμέρους θέματα.

32 76 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 4. Για να δούμε τι καινούργιο υπάρχει στην τρέχουσα έκδοση των Windows σε σχέση με τις προηγούμενες, πατάμε στον υπερσύνδεσμο Τι καινούργιο υπάρχει; στην αρχική σελίδα του παραθύρου Βοήθεια και υποστήριξη των Windows. 5. Για να μεταβούμε στο θέμα που αφορά τις Βασικές δυνατότητες των Windows, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο υπερσύνδεσμο της αρχικής σελίδας του παραθύρου Βοήθεια και υποστήριξη των Windows, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στον υπερσύνδεσμο Βασικές δυνατότητες των Windows στην περιοχή Εύρεση μιας απάντησης. 6. Για να μεταφερθούμε στο θέμα που αφορά τη χρήση του ποντικιού, πατάμε στον υπερσύνδεσμο Χρήση του ποντικιού της κατηγορίας Πληροφορίες για τον υπολογιστή σας. 7. Για να εμφανίσουμε το θέμα Αλλαγή ρυθμίσεων του ποντικιού, πατάμε στον υπερσύνδεσμο Προσαρμογή των ρυθμίσεων του ποντικιού και, στη συνέχεια, στον υπερσύνδεσμο Αλλαγή ρυθμίσεων του ποντικιού. 8. Προκειμένου να εμφανίσουμε το θέμα της Βοήθειας με το μέγιστο μέγεθος κειμένου, πατάμε στο κουμπί Επιλογές της γραμμής εργαλείων του παραθύρου, δείχνουμε στην καταχώριση Μέγεθος κειμένου, και από το υπομενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Μέγιστο μέγεθος. 9. Για να μεταφερθούμε στην αρχική σελίδα του Κέντρου Βοήθειας και υποστήριξης, πατάμε στο κουμπί Αρχική σελίδα Βοήθειας και υποστήριξης της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. 10. Για να αναζητήσουμε βοήθεια σχετικά με την Αριθμομηχανή, πατάμε στο πλαίσιο με το ενδεικτικό κείμενο Αναζήτηση στη Βοήθεια, το οποίο βρίσκεται στο επάνω μέρος του παραθύρου, πληκτρολογούμε τη λέξη-κλειδί Αριθμομηχανή και πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση στη Βοήθεια. Στα αποτελέσματα τις αναζήτησης, πατάμε στον υ- περσύνδεσμο Αριθμομηχανή: συνήθεις ερωτήσεις. 11. Για να εμφανίσουμε ένα από τα θέματα που εντοπίστηκαν, πατάμε στον υπερσύνδεσμό του. Για να τυπώσουμε τα περιεχόμενα του θέματος, πατάμε στο κουμπί Εκτύπωση στο επάνω μέρος του παραθύρου. 12. Για να εμφανίσουμε τον πίνακα περιεχομένων της γενικής βοήθειας των Windows, πατάμε πρώτα στο κουμπί Αρχική σελίδα Βοήθειας και υποστήριξης της γραμμής εργαλείων του παραθύρου και, στη συνέχεια, στο κουμπί Περιήγηση στη Βοήθεια της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. 13. Προκειμένου να εντοπίσουμε το θέμα της Βοήθειας για την Εκτύπωση εικόνας, πατάμε στην κατηγορία Εκτυπωτές και εκτύπωση και στη συνέχεια στο θέμα Εκτύπωση εικόνας.

33 18 Βοήθεια και υποστήριξη Για να εντοπίσουμε τη λέξη Εκτύπωση με κεφαλαίο τον πρώτο χαρακτήρα στο θέμα που εμφανίσαμε, πατάμε στο κουμπί Επιλογές της γραμμής εργαλείων του παραθύρου και επιλέγουμε την εντολή Εύρεση (σε αυτή τη σελίδα). Στο πλαίσιο διαλόγου Εύρεση που εμφανίζεται, πληκτρολογούμε τη λέξη Εκτύπωση (με κεφαλαίο τον πρώτο χαρακτήρα) στο πλαίσιο Εύρεση, και ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ταίριασμα πεζών-κεφαλαίων. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Επόμενο για να εντοπίσουμε τις λέξεις που βρίσκονται κάτω από την τρέχουσα θέση στο κείμενο, ή στο κουμπί Προηγούμενο για να εντοπίσουμε τις λέξεις που βρίσκονται επάνω από την τρέχουσα θέση. 15. Για να μεταφερθούμε στα διάφορα θέματα που έχουμε ήδη εμφανίσει, πατάμε στα κουμπιά Πίσω και Εμπρός. Με το κουμπί Πίσω επιστρέφουμε στο αμέσως προηγούμενο θέμα που εμφανίσαμε. Το κουμπί Εμπρός γίνεται διαθέσιμο μόνον αφού χρησιμοποιήσουμε το κουμπί Πίσω, και μας μεταφέρει ξανά στο θέμα από το οποίο «επιστρέψαμε». 16. Για να εντοπίσουμε όλα τα θέματα της Βοήθειας που περιέχουν τη λέξη Αρχεία, πατάμε στο πλαίσιο Αναζήτησης, πληκτρολογούμε τη λέξη-κλειδί Αρχεία, και πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση στη Βοήθεια. 17. Για να εντοπίσουμε τις καταχωρίσεις που περιέχουν τη φράση διαγραφή αρχείων, πατάμε στο πλαίσιο Αναζήτησης, πληκτρολογούμε τη φράση "διαγραφή αρχείων" (με τα εισαγωγικά), και πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση στη Βοήθεια. 18. Για να εντοπίσουμε τα θέματα της Βοήθειας που περιέχουν είτε τη λέξη-κλειδί φάκελος είτε τη λέξη-κλειδί αρχείο, πατάμε στο πλαίσιο Αναζήτησης, πληκτρολογούμε το κείμενο φάκελος αρχείο (το σύμβολο βρίσκεται συνήθως κάτω από το πλήκτρο Backspace), και πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση στη Βοήθεια. 19. Για να εμφανίσουμε τον πίνακα περιεχομένων της γενικής βοήθειας των Windows, πατάμε πρώτα στο κουμπί Αρχική σελίδα Βοήθειας και υποστήριξης της γραμμής εργαλείων του παραθύρου και, στη συνέχεια, στο κουμπί Περιήγηση στη Βοήθεια της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. Στη συνέχεια, προκειμένου να εντοπίσουμε το θέμα της Βοήθειας για τη Ρύθμιση του ρολογιού, πατάμε διαδοχικά στις κατηγορίες Προσαρμογή του υπολογιστή και Γραμμή εργασιών, και στη συνέχεια στο θέμα Ρύθμιση του ρολογιού. 20. Προκειμένου να ανοίξουμε το πλαίσιο διαλόγου Ημερομηνία και Ώρα, πατάμε στον υπερσύνδεσμο Κάντε κλικ για να ανοίξετε το παράθυρο "Ημερομηνία και Ώρα" στα περιεχόμενα του θέματος Ρύθμιση του ρολογιού. 21. Για να εμφανίσουμε πληροφορίες σχετικά με τη ρύθμιση του ρολογιού και της ζώνης ώρας, πατάμε στον υπερσύνδεσμο Πώς μπορώ να ρυθμίσω το ρολόι και τη ζώνη ώρας; της Βοήθειας, στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου Ημερομηνία και Ώρα.

34 78 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 22. Προκειμένου να μεταφερθούμε στην υποκατηγορία Προσαρμογή του υπολογιστή του πίνακα περιεχομένων, πατάμε στο κουμπί Πίσω στο επάνω αριστερό τμήμα του παραθύρου, και στη συνέχεια πατάμε στον υπερσύνδεσμο Προσαρμογή του υπολογιστή. 23. Για να συμπεριλαμβάνονται και θέματα από το Διαδίκτυο στα αποτελέσματα της Βοήθειας, πατάμε στο κουμπί Ηλεκτρονική βοήθεια που βρίσκεται στο κάτω δεξιό τμήμα του παραθύρου, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Λήψη ηλεκτρονικής Βοήθειας. 24. Για να κλείσουμε το παράθυρο Βοήθειας του λειτουργικού συστήματος, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου. 25. Προκειμένου να εμφανίσουμε τις ιδιότητες της γραμμής εργασιών, πατάμε σε ένα κενό σημείο της με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες. Στη συνέχεια, για να αναζητήσουμε βοήθεια σχετικά με την αλλαγή της εμφάνισης του μενού Έναρξη, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Μενού "Έναρξη" και πατάμε στον υπερσύνδεσμο Πώς μπορώ να αλλάξω την εμφάνιση του μενού "Έναρξη" στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου.

35 Κεφάλαιο Χρήση προγραμμάτων στα Windows 7 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Μερικά από τα βοηθητικά προγράμματα που συνοδεύουν τα Windows 7 είναι η Αριθμομηχανή, το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου WordPad, το Σημειωματάριο, η Ζωγραφική, και το Windows Media Player. 2. Για να ξεκινήσουμε τα βοηθητικά προγράμματα του λειτουργικού συστήματος, πατάμε διαδοχικά στις επιλογές Όλα τα προγράμματα και Βοηθήματα του μενού Έναρξη. Στη συνέχεια, πατάμε στο όνομα του προγράμματος που θέλουμε να ξεκινήσουμε. Μερικά από τα βοηθητικά προγράμματα του λειτουργικού συστήματος υπάρχουν στην κορυφή της λίστας που εμφανίζεται όταν πατάμε στην καταχώριση Όλα τα προγράμματα. 3. Η κυριότερη διαφορά του επεξεργαστή κειμένου WordPad και του προγράμματος Σημειωματάριο είναι ότι το WordPad επιτρέπει την καταχώριση κειμένου και τη μορφοποίησή του με τη χρήση βασικών εργαλείων μορφοποίησης. Αντίθετα, το Σημειωματάριο επιτρέπει την καταχώριση μόνον απλού κειμένου, χωρίς μορφοποιήσεις. 4. Η γλώσσα του πληκτρολογίου αλλάζει με το συνδυασμό πλήκτρων: Alt + Shift 5. Προκειμένου να ξεκινήσουμε τον επεξεργαστή κειμένου WordPad, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην επιλογή Όλα τα προγράμματα, ύστερα στην επιλογή Βοηθή-

36 80 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις ματα, και τέλος στην εντολή WordPad. Για να δημιουργήσουμε ένα έγγραφο με το ζητούμενο κείμενο, απλώς πληκτρολογούμε τα παρακάτω στο νέο έγγραφο που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα του προγράμματος: Όλοι έχουμε διαβάσει κάποιο βιβλίο πληροφορικής ή έχουμε συμμετάσχει σε μια συζήτηση σχετικά με υπολογιστές. Σίγουρα θα έχουμε ακούσει πολλούς όρους, ό- πως Byte, Megabyte, κ.λπ. 6. Τα πλήκτρα που χρησιμοποιούμε για να διαγράψουμε κείμενο είναι το Backspace και το Delete. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το Backspace διαγράφει χαρακτήρες αριστερά από το σημείο εισαγωγής, ενώ το Delete διαγράφει χαρακτήρες δεξιά από το σημείο εισαγωγής. 7. Σημείο εισαγωγής ή δρομέα ονομάζουμε την κατακόρυφη γραμμή που εμφανίζεται μέσα στο έγγραφο και μας δείχνει τη θέση στην οποία θα εμφανιστεί ο επόμενος χαρακτήρας που θα πληκτρολογήσουμε ή το επόμενο αντικείμενο που θα εισαγάγουμε στο έγγραφο. 8. Για να μεταφέρουμε το σημείο εισαγωγής πριν από τη λέξη βιβλίο, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού αριστερά από το πρώτο γράμμα της συγκεκριμένης λέξης και πατάμε το αριστερό πλήκτρο του. Αν χρειάζεται, χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα Βελών για να μεταφέρουμε το σημείο εισαγωγής ακριβώς πριν από το γράμμα β. Για να διαγράψουμε τη λέξη βιβλίο, πατάμε 6 φορές το πλήκτρο Delete. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε στη θέση της τη λέξη περιοδικό. 9. Για να αλλάξουμε παράγραφο δηλαδή, να προσθέσουμε μια νέα παράγραφο στο έγγραφό μας χρησιμοποιούμε το πλήκτρο Enter. 10. Για να προσθέσουμε στο έγγραφο μια αλλαγή παραγράφου ώστε το κείμενο που αρχίζει με τη φράση Σίγουρα θα έχουμε ακούσει να τοποθετηθεί σε ξεχωριστή παράγραφο, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής ακριβώς πριν από τη φράση Σίγουρα θα έχουμε α- κούσει και πατάμε το πλήκτρο Enter. 11. Προκειμένου να προσθέσουμε μια κενή γραμμή επάνω από το κείμενο του εγγράφου, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής πριν από την πρώτη λέξη του και πατάμε το πλήκτρο Enter. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην κενή γραμμή που δημιουργήσαμε, πατάμε το πλήκτρο Caps Lock για να ενεργοποιήσουμε την πληκτρολόγηση κεφαλαίων χαρακτήρων, και πληκτρολογούμε τον τίτλο ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ. 12. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποθηκεύσουμε ένα έγγραφο στο WordPad είναι οι εξής: Επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο. Πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων.

37 19 Χρήση προγραμμάτων στα Windows Όταν αποθηκεύουμε ένα έγγραφο για πρώτη φορά, η διαδικασία αποθήκευσης είναι ίδια, ανεξάρτητα από το αν θα χρησιμοποιήσουμε την εντολή Αποθήκευση ή την εντολή Αποθήκευση ως. 14. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με το όνομα Μονάδες μέτρησης στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο του WordPad. Ελέγχουμε αν στο τέλος της γραμμής Διεύθυνσης εμφανίζεται το όνομα του φακέλου Έγγραφα. Σε περίπτωση που είναι επιλεγμένος άλλος φάκελος από το ζητούμενο, πατάμε στην καταχώριση Έγγραφα του τμήματος Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα διαγραφής Backspace και Delete για να διαγράψουμε το όνομα που μας προτείνει το πρόγραμμα, και πληκτρολογούμε το κείμενο Μονάδες μέτρησης. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου. 15. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο του Word- Pad, είναι οι εξής: Επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία από το μενού Αρχείο. Πατάμε στο κουμπί Δημιουργία της γραμμής εργαλείων του προγράμματος. 16. Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο εμπλουτισμένου κειμένου χωρίς να κλείσουμε το WordPad, επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία από το μενού Αρχείο. Από τη λίστα Τύπος νέου εγγράφου, επιλέγουμε την καταχώριση Έγγραφο εμπλουτισμένου κειμένου και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 17. Πληκτρολογούμε τις παρακάτω λέξεις, φράσεις, χαρακτήρες, και σύμβολα στο νέο έγγραφο, πατώντας το πλήκτρο Enter στο τέλος κάθε μίας από αυτές: Θέμα: Καλή Πρόοδο! 5,0 % 150 Τι κάνεις; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Ιανουάριος Μάρτιος Εγώ & Εσύ μαϊμού Μαΐου Απ' το καλοκαίρι ως το χειμώνα

38 82 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις Για να πληκτρολογήσουμε ένα μόνο κεφαλαίο γράμμα, πατάμε το πλήκτρο του κρατώντας ταυτόχρονα πατημένο το Shift. Για να πληκτρολογήσουμε την άνω και κάτω τελεία δεξιά από τη λέξη Θέμα, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατάμε μία φορά το πλήκτρο Q με επιλεγμένη την ελληνική γλώσσα πληκτρολογίου. Για να πληκτρολογήσουμε το θαυμαστικό (!) δεξιά από τη φράση Καλή Πρόοδο, κρατάμε πατημένο το Shift και πατάμε μία φορά το πλήκτρο με τον αριθμό 1, στο επάνω αριστερό μέρος του πληκτρολογίου. Για να πληκτρολογήσουμε το σύμβολο του ποσοστού (%) δεξιά από τον αριθμό 5,0, κρατάμε πατημένο το Shift και πατάμε μία φορά το πλήκτρο 5. Για να πληκτρολογήσουμε το σύμβολο του ευρώ ( ) δεξιά από τον αριθμό 150, κρατάμε πατημένο το δεξιό πλήκτρο Alt και πατάμε μία φορά το πλήκτρο Ε, με επιλεγμένη την ελληνική γλώσσα πληκτρολογίου. Για να πληκτρολογήσουμε το ερωτηματικό (;) δεξιά από τη φράση Τι κάνεις, πατάμε το πλήκτρο Q με επιλεγμένη την ελληνική γλώσσα πληκτρολογίου. Για να ενεργοποιήσουμε την πληκτρολόγηση κεφαλαίων χαρακτήρων, πατάμε το πλήκτρο Caps Lock. Για να πληκτρολογήσουμε την παύλα (-), πατάμε το πλήκτρο που βρίσκεται επάνω από το αγγλικό P (ελληνικό Π) του πληκτρολογίου. Για να πληκτρολογήσουμε το σύμβολο & ανάμεσα στις λέξεις Εγώ και Εσύ, κρατάμε πατημένο το Shift και πατάμε το πλήκτρο 7. Για να πληκτρολογήσουμε το ι με διαλυτικά (ϊ) στη λέξη μαϊμού, κρατάμε πατημένο το Shift, πατάμε μία φορά το πλήκτρο του τόνου (βρίσκεται δεξιά από το Λ), αφήνουμε και τα δύο πλήκτρα, και πατάμε το πλήκτρο Ι. Για να πληκτρολογήσουμε το ι με διαλυτικά και τόνο (ΐ) στη λέξη Μαΐου, κρατάμε πατημένο το δεξιό πλήκτρο Alt, πατάμε μία φορά το πλήκτρο του τόνου, αφήνουμε και τα δύο πλήκτρα, και πατάμε το πλήκτρο Ι. Για να πληκτρολογήσουμε την απόστροφο (') στην τελευταία φράση της άσκησης, πατάμε το πλήκτρο που βρίσκεται δεξιά από τον τόνο. 18. Προκειμένου να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με το όνομα Άσκηση πληκτρολόγησης στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο και βεβαιωνόμαστε ότι στο τέλος της γραμμής Διεύθυνσης εμφανίζεται το όνομα του φακέλου Έγγραφα. Σε περίπτωση που είναι επιλεγμένος άλλος φάκελος από το ζητούμενο, πατάμε στην καταχώριση Έγγραφα του τμήματος Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα διαγραφής Backspace και Delete για να διαγράψουμε το όνομα

39 19 Χρήση προγραμμάτων στα Windows 7 83 που μας προτείνει το πρόγραμμα, και πληκτρολογούμε το κείμενο Άσκηση πληκτρολόγησης. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου. 19. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε ένα αρχείο μέσα από το πρόγραμμα WordPad, είναι οι εξής: Επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το μενού Αρχείο. Πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα της γραμμής εργαλείων. 20. Για να ανοίξουμε το έγγραφο Μονάδες μέτρησης από το φάκελο Έγγραφα χωρίς να κλείσουμε την εφαρμογή WordPad, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το μενού Αρχείο. Βεβαιωνόμαστε ότι στο τέλος της γραμμής Διεύθυνσης εμφανίζεται το όνομα του φακέλου Έγγραφα. Σε περίπτωση που είναι επιλεγμένος άλλος φάκελος από το ζητούμενο, πατάμε στην καταχώριση Έγγραφα του τμήματος Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης. Έπειτα, επιλέγουμε το αρχείο Μονάδες μέτρησης στο τμήμα Περιεχομένων του πλαισίου διαλόγου και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα. 21. Για να μεταφερθούμε στο τέλος του εγγράφου, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού μετά από την τελευταία λέξη του εγγράφου, δηλαδή μετά το κ.λπ. Για να δημιουργήσουμε μια νέα παράγραφο πατάμε το πλήκτρο Enter. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το παρακάτω κείμενο: Καλό λοιπόν θα ήταν να γνωρίζουμε ότι αυτοί οι όροι αντιπροσωπεύουν τις μονάδες μέτρησης του υπολογιστή. 22. Για να προσθέσουμε μια νέα παράγραφο στο τέλος του εγγράφου και να πληκτρολογήσουμε σε αυτή το ονοματεπώνυμό μας, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από την τελεία που ακολουθεί τη λέξη υπολογιστή και πατάμε το πλήκτρο Enter. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το όνομα, ένα κενό διάστημα, και το επώνυμό μας. 23. Όταν χρησιμοποιούμε το κουμπί Εκτύπωση της γραμμής εργαλείων, το πρόγραμμα τυπώνει ολόκληρο το έγγραφο στον προεπιλεγμένο εκτυπωτή, με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εκτύπωσης. Όταν επιλέγουμε την εντολή Εκτύπωση του μενού Αρχείο, α- νοίγει το πλαίσιο διαλόγου Εκτύπωση στο οποίο μπορούμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις πριν στείλουμε το έγγραφό μας στον εκτυπωτή. 24. Για να τυπώσουμε το έγγραφο Μονάδες μέτρησης, επιλέγουμε την εντολή Εκτύπωση από το μενού Αρχείο. Αν χρειάζεται, στο πλαίσιο διαλόγου Εκτύπωση επιλέγουμε τον εκτυπωτή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε από την περιοχή Επιλογή εκτυπωτή, κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις, και πατάμε στο κουμπί Εκτύπωση.

40 84 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 25. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στο έγγραφο Μονάδες μέτρησης, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο. 26. Τρεις τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κλείσουμε το WordPad, είναι οι εξής: Πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου της ε- φαρμογής. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Alt + F4. Επιλέγουμε την εντολή Έξοδος από το μενού Αρχείο. 27. Για να κλείσουμε το πρόγραμμα WordPad, επιλέγουμε την εντολή Έξοδος από το μενού Αρχείο. 28. Για να ξεκινήσουμε την Αριθμομηχανή, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, δείχνουμε στην επιλογή Όλα τα προγράμματα, πατάμε στην καταχώριση Βοηθήματα, και τέλος επιλέγουμε την εντολή Αριθμομηχανή. 29. Προκειμένου να εμφανίσουμε την Αριθμομηχανή σε Τυπική προβολή, ανοίγουμε το μενού Προβολή και επιλέγουμε την εντολή Τυπική. 30. Εκτελούμε τους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας είτε το πληκτρολόγιο είτε το ποντίκι. Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι τα παρακάτω: 12 * 23 * 5 = / 1024 = = Για να εμφανίσουμε την Αριθμομηχανή σε Επιστημονική προβολή, ανοίγουμε το μενού Προβολή και επιλέγουμε την εντολή Επιστημονική. 32. Εκτελούμε τους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας είτε το πληκτρολόγιο είτε το ποντίκι. Για να υπολογίσουμε την πρώτη παράσταση (2 20 ) πληκτρολογούμε 2, πατάμε στο κουμπί x^y της Αριθμομηχανής ή πατάμε το πλήκτρο Υ, πληκτρολογούμε 20, και πατάμε Enter. Με παρόμοιο τρόπο εκτελούμε και τους υπόλοιπους υπολογισμούς. Τα αποτελέσματα των υπολογισμών είναι τα παρακάτω: 2 20 = = = Προκειμένου να κλείσουμε το πρόγραμμα της Αριθμομηχανής, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου του.

41 19 Χρήση προγραμμάτων στα Windows Για να ανοίξουμε τη Ζωγραφική, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην επιλογή Όλα τα προγράμματα, ύστερα στην καταχώριση Βοηθήματα, και τέλος επιλέγουμε την εντολή Ζωγραφική. 35. Προκειμένου να δημιουργήσουμε το σχήμα της επόμενης εικόνας, επιλέγουμε το εργαλείο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για κάθε τμήμα του σχεδίου, πατώντας στο κατάλληλο εικονίδιο της εργαλειοθήκης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία: Ορθογώνιο, Έλλειψη, Γραμμή, και Μολύβι. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το κατάλληλο χρώμα από την παλέτα χρωμάτων και μετακινούμε το δείκτη του ποντικιού στην περιοχή σχεδίασης. Σύρουμε το ποντίκι κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του και, όταν το σχήμα πάρει τις διαστάσεις που θέλουμε, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. Αν θέλουμε να ακυρώσουμε την τελευταία ενέργεια σχεδίασης, ε- πιλέγουμε την εντολή Αναίρεση από το μενού Επεξεργασία. Εικόνα Άσκησης Για να αποθηκεύσουμε το σχέδιό μας με το όνομα Υπολογιστής στο φάκελο Εικόνες, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο. Αν χρειάζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο Εικόνες χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης ή εμφανίζοντας το παράθυρο Περιήγησης και πατώντας στην επιλογή Εικόνες του τμήματος Αγαπημένες συνδέσεις. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα διαγραφής Backspace και Delete για να διαγράψουμε το όνομα που μας προτείνει το πρόγραμμα, και πληκτρολογούμε το κείμενο Υπολογιστής. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου.

42 Κεφάλαιο 19. Εργασία με πολλά προγράμματα Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Το Πρόχειρο είναι ένα στοιχείο του λειτουργικού συστήματος που λειτουργεί στο παρασκήνιο και στο οποίο αποθηκεύονται προσωρινά τα στοιχεία που αντιγράφουμε ή αποκόπτουμε. 2. Όταν επιλέγουμε ένα αντικείμενο και δίνουμε την εντολή Αντιγραφή, το λειτουργικό σύστημα αντιγράφει το επιλεγμένο αντικείμενο στο Πρόχειρο. 3. Όταν επιλέγουμε ένα αντικείμενο και δίνουμε την εντολή Αποκοπή, το λειτουργικό σύστημα μετακινεί το επιλεγμένο αντικείμενο από την αρχική του θέση στο Πρόχειρο. 4. Όταν επιλέγουμε την εντολή Επικόλληση, το λειτουργικό σύστημα εισάγει τα περιεχόμενα του Προχείρου στη θέση που βρίσκεται το σημείο εισαγωγής. 5. Ο συνδυασμός πλήκτρων για την αντιγραφή δεδομένων είναι: Ctrl + C 6. Ο συνδυασμός πλήκτρων για τη μετακίνηση δεδομένων στο Πρόχειρο είναι: Ctrl + X 7. Ο συνδυασμός πλήκτρων για την εισαγωγή των δεδομένων του Προχείρου είναι: Ctrl + V

43 20 Εργασία με πολλά προγράμματα Για να ανοίξουμε το WordPad, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην επιλογή Όλα τα προγράμματα, ύστερα στην καταχώριση Βοηθήματα, και τέλος επιλέγουμε την ε- ντολή WordPad. 9. Πληκτρολογούμε το επόμενο κείμενο στο νέο έγγραφο που δημιουργήθηκε με την εκκίνηση του προγράμματος: Ένα megabyte (MB) αποτελείται από kilobyte (KB), δηλαδή από = byte 10. Προκειμένου να ξεκινήσουμε την Αριθμομηχανή, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην επιλογή Όλα τα προγράμματα, ύστερα στην καταχώριση Βοηθήματα, και τέλος επιλέγουμε την εντολή Αριθμομηχανή. 11. Όταν έχουμε πολλά παράθυρα ανοιχτά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιο είναι το ενεργό παράθυρο από την εμφάνιση του κουμπιού του στη γραμμή εργασιών, το οποίο φαίνεται «πατημένο». Επίσης, το ενεργό παράθυρο εμφανίζεται ολόκληρο στην οθόνη μας, επικαλύπτοντας τα υπόλοιπα παράθυρα. 12. Για να μεταφερθούμε στα διάφορα ανοιχτά προγράμματα και παράθυρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κουμπιά τους στη γραμμή εργασιών, το κουμπί Εναλλαγή μεταξύ παραθύρων της γραμμής εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης, ή το συνδυασμό πλήκτρων Alt + Tab. 13. Για να υπολογίσουμε το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού , κάνουμε ε- νεργό το παράθυρο της Αριθμομηχανής πατώντας στο αντίστοιχο κουμπί της γραμμής εργασιών, πληκτρολογούμε 1024 * 1024, και πατάμε Enter. Το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού είναι Για να αντιγράψουμε το αποτέλεσμα του υπολογισμού στο Πρόχειρο, ανοίγουμε το μενού Επεξεργασία της Αριθμομηχανής και επιλέγουμε την εντολή Αντιγραφή. 15. Οι συνδυασμοί πλήκτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μεταφερθούμε στα διάφορα ανοιχτά παράθυρα είναι: Alt + Tab Πλήκτρο με το λογότυπο των Windows + Tab 16. Για να μεταφερθούμε στο έγγραφο του WordPad, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Alt πατάμε το πλήκτρο Tab μέχρι να επισημανθεί το εικονίδιο του WordPad στο πλαίσιο με τα εικονίδια των παραθύρων που εμφανίζεται στην οθόνη μας. Όταν επισημανθεί το εικονίδιο του WordPad, αφήνουμε το πλήκτρο Alt.

44 88 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 17. Προκειμένου να τοποθετήσουμε το σημείο εισαγωγής μετά από το σύμβολο ίσον, πατάμε στην κατάλληλη θέση του εγγράφου με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Για να επικολλήσουμε στο έγγραφο το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού που αντιγράψαμε στο Πρόχειρο, ανοίγουμε το μενού Επεξεργασία του WordPad και επιλέγουμε την εντολή Επικόλληση. 18. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο στο φάκελο Έγγραφα με το όνομα Megabyte, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο. Αν χρειάζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, είτε χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης είτε τις Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα διαγραφής Backspace και Delete για να διαγράψουμε το όνομα που μας προτείνει το πρόγραμμα, και πληκτρολογούμε τη λέξη Megabyte. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου. 19. Για να καταχωρίσουμε το ζητούμενο κείμενο μετά το υπάρχον, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο τέλος του εγγράφου και πληκτρολογούμε τα παρακάτω: ενώ ένα gigabyte (GB) αποτελείται από Προκειμένου να επιλέξουμε το κείμενο megabyte (MB) που βρίσκεται στην αρχή της πρότασης, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην αρχή της λέξης megabyte, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, και σύρουμε έως το τέλος του κειμένου. 21. Για να αντιγράψουμε το επιλεγμένο κείμενο, επιλέγουμε την εντολή Αντιγραφή από το μενού Επεξεργασία. Για να επικολλήσουμε το κείμενο μετά από την τελευταία εμφάνιση του αριθμού 1.024, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από τον αριθμό και επιλέγουμε την εντολή Επικόλληση από το μενού Επεξεργασία. 22. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από την τελευταία λέξη του εγγράφου, δηλαδή μετά από το κείμενο megabyte (MB) που μόλις επικολλήσαμε, και πληκτρολογούμε το κείμενο:, δηλαδή από 1024 x 1024 x 1024= byte 23. Για να υπολογίσουμε το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού , κάνουμε ενεργό το παράθυρο της Αριθμομηχανής πατώντας στο αντίστοιχο κουμπί της γραμμής εργασιών, πληκτρολογούμε 1024*1024*1024, και πατάμε Enter. Το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού είναι

45 20 Εργασία με πολλά προγράμματα 89 Προκειμένου να αντιγράψουμε το αποτέλεσμα στο Πρόχειρο, ανοίγουμε το μενού Επεξεργασία της Αριθμομηχανής και επιλέγουμε την εντολή Αντιγραφή. 24. Για να μεταφερθούμε στο έγγραφο του WordPad, χρησιμοποιούμε το συνδυασμό πλήκτρων Alt + Tab. Για να επικολλήσουμε τα περιεχόμενα του Προχείρου στη θέση που πρέπει να εμφανίζεται το αποτέλεσμα του τελευταίου υπολογισμού, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής ακριβώς πριν από τη λέξη byte στο τέλος του εγγράφου και επιλέγουμε την εντολή Επικόλληση από το μενού Επεξεργασία. 25. Προκειμένου να ανοίξουμε τη Ζωγραφική, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην καταχώριση Όλα τα προγράμματα, κατόπιν στην επιλογή Βοηθήματα, και τέλος στην εντολή Ζωγραφική. Για να σχεδιάσουμε ένα γραφικό, επιλέγουμε το εργαλείο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για κάθε τμήμα του γραφικού πατώντας στο κατάλληλο εικονίδιο της εργαλειοθήκης. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το κατάλληλο χρώμα από την παλέτα χρωμάτων και τοποθετούμε το δείκτη στην περιοχή σχεδίασης. Σύρουμε το ποντίκι κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του και, όταν το σχήμα πάρει τις διαστάσεις που θέλουμε, αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 26. Για να επιλέξουμε το σχήμα που δημιουργήσαμε, πατάμε στο κουμπί Επιλογή που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία της εργαλειοθήκης. Αφού ο δείκτης του ποντικιού μετατραπεί σε σταυρόνημα, τον τοποθετούμε στην επάνω αριστερή γωνία του γραφικού και, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε προς την κάτω δεξιά γωνία του σχήματος. Για να μεταφέρουμε το επιλεγμένο γραφικό στο Πρόχειρο, επιλέγουμε την εντολή Αποκοπή από το μενού Επεξεργασία της Ζωγραφικής. 27. Προκειμένου να μεταφερθούμε στο έγγραφο Megabyte, πατάμε στο κουμπί του στη γραμμή εργασιών. Για να επικολλήσουμε την εικόνα κάτω από το κείμενο του εγγράφου, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην τελευταία γραμμή κειμένου και πατάμε το πλήκτρο Enter. Στη συνέχεια, επιλέγουμε την εντολή Επικόλληση από το μενού Επεξεργασία. 28. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στο έγγραφο, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο. 29. Για να αποθηκεύσουμε σε δισκέτα ή σε μια μνήμη Flash USB το έγγραφο Megabyte με το ίδιο όνομα αρχείου, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση ως από το μενού Αρχείο, πατάμε στο βέλος δεξιά από το πρώτο εικονίδιο της γραμμής Διεύθυνσης, επιλέγουμε την καταχώριση Υπολογιστής, διπλοπατάμε στη μονάδα δισκετών ή στη μνήμη Flash USB που θα χρησιμοποιήσουμε, στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου, και τέλος πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου Αποθήκευση ως.

46 90 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 30. Προκειμένου να αντιγράψουμε όλα τα περιεχόμενα του ενεργού εγγράφου σε ένα νέο έγγραφο, διαλέγουμε την εντολή Επιλογή όλων του μενού Επεξεργασία και μετά επιλέγουμε την εντολή Αντιγραφή από το ίδιο μενού. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Δημιουργία της γραμμής εργαλείων και επιλέγουμε την εντολή Επικόλληση από το μενού Επεξεργασία. Τέλος, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα πατώντας στο όνομα του φακέλου στο τμήμα Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης, καταχωρίζουμε το όνομα Εικόνα στο πλαίσιο Όνομα αρχείου, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 31. Για να κλείσουμε το έγγραφο Εικόνα, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του παραθύρου του WordPad. 32. Για να αποσυνδέσουμε με ασφαλή τρόπο μια μνήμη Flash USB, πατάμε στο εικονίδιο Ασφαλής κατάργηση συσκευών υλικού στη γραμμή ειδοποιήσεων, και στο πλαίσιο που εμφανίζεται πατάμε στην εντολή Ασφαλής κατάργηση: Συσκευή αποθήκευσης. Αν εμφανιστεί ένα μήνυμα που μας πληροφορεί ότι δεν είναι δυνατή η αποσύνδεση της συσκευής, πρέπει να κλείσουμε όλα τα προγράμματα ή τα παράθυρα που χρησιμοποιούν τη συσκευή και να επαναλάβουμε τη διαδικασία αποσύνδεσης. 33. Για να κλείσουμε την Αριθμομηχανή, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου της. Για να κλείσουμε τη Ζωγραφική, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος και του δικού της παραθύρου. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζει το πρόγραμμα για να αποθηκεύσουμε τη δουλειά μας, πατάμε στο κουμπί Όχι. 34. Μπορούμε να αποτυπώσουμε τα περιεχόμενα της οθόνης μας χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Print Screen ή το Εργαλείο αποκομμάτων των Windows. 35. Για να αποτυπώσουμε την εικόνα της επιφάνειας εργασίας με το Εργαλείο αποκομμάτων, εμφανίζουμε την επιφάνεια εργασίας, ανοίγουμε το Εργαλείο αποκομμάτων επιλέγοντας διαδοχικά Έναρξη, Όλα τα προγράμματα, Βοηθήματα, Εργαλείο αποκομμάτων, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Νέο, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε την καταχώριση Απόκομμα πλήρους οθόνης. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη Ζωγραφική επιλέγοντας διαδοχικά Έναρξη, Όλα τα προγράμματα, Βοηθήματα, Ζωγραφική, ανοίγουμε το μενού Επεξεργασία της Ζωγραφικής, και επιλέγουμε την εντολή Επικόλληση. Για να αποθηκεύσουμε το αρχείο, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα πατώντας στο όνομα του φακέλου στο τμήμα Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης, καταχωρίζουμε το όνομα Η επιφάνεια εργασίας μου στο πλαίσιο Όνομα αρχείου, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση.

47 20 Εργασία με πολλά προγράμματα Για να ανοίξουμε την Αριθμομηχανή, ανοίγουμε το μενού Έναρξη και επιλέγουμε διαδοχικά Όλα τα προγράμματα, Βοηθήματα, Αριθμομηχανή. Προκειμένου να επικολλήσουμε μια εικόνα του παραθύρου της Αριθμομηχανής σε ένα νέο έγγραφο του WordPad, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Alt + Print Screen για να αποτυπώσουμε τα περιεχόμενα του ενεργού παραθύρου, επιλέγουμε διαδοχικά Έναρξη, Όλα τα προγράμματα, Βοηθήματα, WordPad, και πατάμε στην εντολή Επικόλληση του μενού Επεξεργασία. Για να αποθηκεύσουμε το αρχείο, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο, επιλέγουμε το φάκελο Έγγραφα πατώντας στο όνομα του φακέλου στο τμήμα Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης, καταχωρίζουμε το όνομα calculator στο πλαίσιο Όνομα αρχείου, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 37. Το εικονίδιο Ασφαλής κατάργηση συσκευών υλικού εμφανίζεται στην περιοχή ειδοποιήσεων της γραμμής εργασιών: Για να μας ενημερώσει αν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε μια μνήμη Flash USB ή σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και μπορούμε να τα αποσυνδέσουμε.

48 Κεφάλαιο 20. Διαχείριση εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Προκειμένου να ανοίξουμε το WordPad, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην καταχώριση Όλα τα προγράμματα, ύστερα στην επιλογή Βοηθήματα, και τέλος στην εντολή WordPad. 2. Για να ανοίξουμε το έγγραφο Ασία.rtf από το φάκελο Διαχείριση που βρίσκεται στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το μενού Αρχείο. Πατάμε στο βέλος δεξιά από το πρώτο εικονίδιο της γραμμής Διεύθυνσης, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε την καταχώριση Υπολογιστής. Διπλοπατάμε στο εικονίδιο της μονάδας CD/DVD στην οποία έχουμε τοποθετήσει το συνοδευτικό CD, στην περιοχή Συσκευές με αφαιρούμενα μέσα αποθήκευσης του πλαισίου διαλόγου. Διπλοπατάμε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης και στη συνέχεια στο φάκελο Διαχείριση. Επιλέγουμε το αρχείο Ασία.rtf και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα. 3. Η διαφορά μεταξύ των εντολών Αποθήκευση και Αποθήκευση ως είναι ότι, όταν αποθηκεύουμε ένα ήδη αποθηκευμένο έγγραφο με την εντολή Αποθήκευση, το έγγραφο αποθηκεύεται στον ίδιο φάκελο και με το ίδιο όνομα, ενώ όταν χρησιμοποιούμε την ε- ντολή Αποθήκευση ως εμφανίζεται το ομώνυμο πλαίσιο διαλόγου, με το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση αποθήκευσης, το όνομα, ή τον τύπο του αρχείου.

49 21 Διαχείριση εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας Χρησιμοποιούμε την εντολή Αποθήκευση ως όταν θέλουμε να αλλάξουμε τη θέση α- ποθήκευσης, το όνομα, ή τον τύπο ενός ήδη αποθηκευμένου αρχείου. 5. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο Ασία με το όνομα Ημιτελές στην επιφάνεια εργασίας μας, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση ως από το μενού Αρχείο του WordPad. Στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως, πατάμε στην καταχώριση Επιφάνεια εργασίας στο τμήμα Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, διαγράφουμε το υπάρχον κείμενο, και πληκτρολογούμε Ημιτελές. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου. 6. Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο κειμένου, επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία από το μενού Αρχείο. Στο πλαίσιο Τύπος νέου εγγράφου επιλέγουμε την καταχώριση Έγγραφο κειμένου και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 7. Στο νέο έγγραφο κειμένου που δημιουργήσαμε πληκτρολογούμε το παρακάτω κείμενο: Οι Επαφές μου Διευθύνσεις και Τηλέφωνα 8. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο σύμφωνα με τα ζητούμενα της άσκησης, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο του WordPad. Στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως, βεβαιωνόμαστε ότι στη γραμμή Διεύθυνσης εμφανίζεται ως θέση α- ποθήκευσης η Επιφάνεια εργασίας. Έπειτα, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, διαγράφουμε το προτεινόμενο κείμενο, και πληκτρολογούμε το όνομα Χρήσιμα Τηλέφωνα. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου. 9. Για να κλείσουμε το έγγραφο Χρήσιμα Τηλέφωνα, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του WordPad. 10. Για να εντοπίσουμε τα έγγραφα Ημιτελές και Χρήσιμα Τηλέφωνα στην επιφάνεια εργασίας, ψάχνουμε για τα αντίστοιχα εικονίδια των εγγράφων. 11. Για να επιλέξουμε το έγγραφο Ημιτελές, πατάμε στο εικονίδιό του με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 12. Προκειμένου να ανοίξουμε το έγγραφο Χρήσιμα Τηλέφωνα, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του στην επιφάνεια εργασίας, με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Το έγγραφο θα ανοίξει στο Σημειωματάριο, αφού πρόκειται για αρχείο απλού κειμένου. 13. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο Χρήσιμα Τηλέφωνα σε μια δισκέτα ή σε μια μνήμη Flash USB, τοποθετούμε μια δισκέτα στη μονάδα δισκετών του υπολογιστή ή συνδέουμε τη μνήμη Flash σε μια θύρα USB του συστήματος. Στη συνέχεια, επιλέγουμε την ε- ντολή Αποθήκευση ως από το μενού Αρχείο του Σημειωματάριου. Στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως, πατάμε στο βέλος στα δεξιά του κειμένου Επιφάνεια εργασίας

50 94 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις στη γραμμή Διεύθυνσης, και στο μενού που εμφανίζεται πατάμε στην καταχώριση Υ- πολογιστής. Πατάμε στο βέλος δεξιά από τη λέξη Υπολογιστής στη γραμμή Διεύθυνσης και επιλέγουμε το αποθηκευτικό μέσο (μονάδα δισκέτας ή μνήμη Flash USB). Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου. 14. Για να κλείσουμε το έγγραφο Χρήσιμα Τηλέφωνα, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου Σημειωματάριο. 15. Για να εμφανίσουμε το μενού συντόμευσης της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της. 16. Για να κλείσουμε το μενού συντόμευσης της επιφάνειας εργασίας, πατάμε το πλήκτρο Esc. 17. Για να εμφανίσουμε και πάλι το μενού συντόμευσης της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο κειμένου, δείχνουμε στην εντολή Δημιουργία του μενού συντόμευσης και, από το υπομενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε την καταχώριση Έγγραφο κειμένου. 18. Προκειμένου να ονομάσουμε το έγγραφο Μενού συντόμευσης.txt, πληκτρολογούμε το συγκεκριμένο όνομα (Μενού συντόμευσης) στη θέση του κειμένου που εμφανίζεται επιλεγμένο στο κάτω μέρος του εικονιδίου, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 19. Για να ανοίξουμε το έγγραφο Μενού συντόμευσης, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το παρακάτω κείμενο: Το μενού συντόμευσης περιλαμβάνει τις πιο χρήσιμες εντολές και λειτουργίες για το επιλεγμένο αντικείμενο ή για τη συγκεκριμένη εργασία που εκτελούμε. 20. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές μας στο έγγραφο, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο. Για να κλείσουμε το έγγραφο Μενού συντόμευσης, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου του. 21. Για να εμφανίσουμε το μενού συντόμευσης της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της. Για να δημιουργήσουμε ένα ακόμη έγγραφο κειμένου, δείχνουμε στην εντολή Δημιουργία του μενού συντόμευσης και ε- πιλέγουμε την καταχώριση Έγγραφο κειμένου από το υπομενού. 22. Για να ονομάσουμε το έγγραφο Επιφάνεια εργασίας.txt, πληκτρολογούμε το συγκεκριμένο όνομα (Επιφάνεια εργασίας) στη θέση του κειμένου που εμφανίζεται επιλεγμένο στο κάτω μέρος του εικονιδίου, και πατάμε το πλήκτρο Enter.

51 21 Διαχείριση εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας Προκειμένου να ανοίξουμε το έγγραφο Επιφάνεια εργασίας με το μενού συντόμευσης, πατάμε στο εικονίδιο του εγγράφου με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. 24. Πληκτρολογούμε το παρακάτω κείμενο στο έγγραφο Επιφάνεια εργασίας. Τα έγγραφα που χρησιμοποιούμε συχνά μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην ε- πιφάνεια εργασίας. 25. Προκειμένου να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές μας, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο. Για να κλείσουμε το έγγραφο Επιφάνεια εργασίας, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου του. 26. Προκειμένου να αλλάξουμε το όνομα του εγγράφου Μενού συντόμευσης σε Τι είναι τα μενού συντόμευσης, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο του εγγράφου και επιλέγουμε την εντολή Μετονομασία. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το κείμενο Τι είναι τα μενού συντόμευσης και πατάμε το πλήκτρο Enter. 27. Για να μετακινήσουμε το εικονίδιο του εγγράφου Τι είναι τα μενού συντόμευσης στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης μας, επιλέγουμε το εικονίδιο και, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε το εικονίδιο στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Αν το εικονίδιο δε μετακινηθεί, εμφανίζουμε το μενού συντόμευσης της επιφάνειας εργασίας, δείχνουμε στην εντολή Προβολή, και στο υπομενού που εμφανίζεται πατάμε στην εντολή Αυτόματη τακτοποίηση για να την απενεργοποιήσουμε. 28. Για να τακτοποιήσουμε τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας κατά όνομα, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας, δείχνουμε στην εντολή Ταξινόμηση κατά, και επιλέγουμε την καταχώριση Όνομα από το υπομενού που εμφανίζεται. 29. Προκειμένου να εμφανίσουμε τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας με την κλασική μορφή, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας, δείχνουμε στην εντολή Προβολή, και επιλέγουμε την καταχώριση Κλασικά εικονίδια από το υπομενού που εμφανίζεται. 30. Για να ρυθμίσουμε την επιφάνεια εργασίας ώστε να τακτοποιούνται αυτόματα τα εικονίδιά της, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της, δείχνουμε στην εντολή Προβολή και πατάμε στην επιλογή Αυτόματη τακτοποίηση για να την ενεργοποιήσουμε. 31. Αν προσπαθήσουμε να μετακινήσουμε ένα εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι δυνατή η τοποθέτησή του σε κάποιο άλλο σημείο, μακριά από

52 96 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις τα υπόλοιπα εικονίδια. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε ενεργοποιήσει την Αυτόματη τακτοποίηση των εικονιδίων. 32. Για να ακυρώσουμε την Αυτόματη τακτοποίηση των εικονιδίων τής επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της, δείχνουμε στην εντολή Προβολή του μενού συντόμευσης, και, από το υπομενού που εμφανίζεται επιλέγουμε πάλι την καταχώριση Αυτόματη τακτοποίηση για να την απενεργοποιήσουμε. 33. Προκειμένου να ταξινομήσουμε τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας κατά Τύπο, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της, δείχνουμε στην εντολή Ταξινόμηση κατά, και πατάμε στην επιλογή Τύπος. 34. Για να κρύψουμε τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της, δείχνουμε στην εντολή Προβολή, και πατάμε στην εντολή Προβολή εικονιδίων επιφάνειας εργασίας για να την απενεργοποιήσουμε. 35. Προκειμένου να ρυθμίσουμε την επιφάνεια εργασίας ώστε να είναι ορατά τα εικονίδιά της, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της, δείχνουμε στην εντολή Προβολή, και επιλέγουμε πάλι Προβολή εικονιδίων επιφάνειας εργασίας. 36. Για να αλλάξουμε τη μορφή των εικονιδίων της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας, δείχνουμε στην εντολή Προβολή, και επιλέγουμε την καταχώριση Μεσαία εικονίδια από το υπομενού που εμφανίζεται. 37. Για να διαγράψουμε ένα αρχείο, μπορούμε να το σύρουμε στο εικονίδιο Κάδος Ανακύκλωσης. 38. Οι μορφές που παίρνει το εικονίδιο του Κάδου Ανακύκλωσης στην επιφάνεια εργασίας μάς ενημερώνουν για το αν περιέχει στοιχεία ή όχι. Δηλαδή, διαφορετική μορφή έχει το εικονίδιο όταν ο Κάδος Ανακύκλωσης περιέχει διαγραμμένα στοιχεία και διαφορετική όταν είναι κενός. 39. Για να αδειάσουμε τον Κάδο Ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας το μενού συντόμευσης, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιό του και επιλέγουμε την εντολή Άδειασμα του Κάδου Ανακύκλωσης. 40. Για να διαγράψουμε το αρχείο Τι είναι τα μενού συντόμευσης με το πληκτρολόγιο, ε- πιλέγουμε το εικονίδιό του στην επιφάνεια εργασίας και πατάμε το πλήκτρο Delete. Στη συνέχεια, επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή πατώντας στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται στην οθόνη μας. 41. Προκειμένου να διαγράψουμε το αρχείο Χρήσιμα Τηλέφωνα με τη μέθοδο μεταφοράς και απόθεσης, πατάμε στο εικονίδιό του και, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο

53 21 Διαχείριση εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας 97 του ποντικιού, το σύρουμε στον Κάδο Ανακύκλωσης, όπου και αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού. 42. Για να μετονομάσουμε το αρχείο Ημιτελές σε Θέματα αποθήκευσης, επιλέγουμε το εικονίδιό του και πατάμε το πλήκτρο F2. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το κείμενο Θέματα αποθήκευσης και πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού έξω από το πλαίσιο ονόματος. 43. Για να διαγράψουμε το αρχείο Θέματα αποθήκευσης με το μενού συντόμευσης, πατάμε στο εικονίδιό του με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή από το μενού συντόμευσης. Στο πλαίσιο μηνύματος που εμφανίζεται, επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή του αρχείου. 44. Για να ανοίξουμε τον Κάδο Ανακύκλωσης, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του. 45. Προκειμένου να αλλάξουμε την προβολή του Κάδου Ανακύκλωσης ώστε τα περιεχόμενα του να εμφανίζονται με λεπτομέρειες, πατάμε στο κάτω βέλος δεξιά από το κουμπί Προβολές της γραμμής εργαλείων και διαλέγουμε την επιλογή Λεπτομέρειες. 46. Για να εμφανίσουμε την αρχική θέση αποθήκευσης, την ημερομηνία διαγραφής, και το μέγεθος των διαγραμμένων αρχείων, εξετάζουμε τις πληροφορίες των διαφόρων στηλών του τμήματος Περιεχομένων του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης σε προβολή Λεπτομερειών. 47. Για να εμφανίζονται τα περιεχόμενα του Κάδου Ανακύκλωσης σε μορφή εικονιδίων, πατάμε στο κάτω βέλος δεξιά από το κουμπί Προβολές της γραμμής εργαλείων και επιλέγουμε κάποια από τις προβολές εικονιδίων. 48. Για να εμφανίσουμε τις ζητούμενες πληροφορίες για το αρχείο Τι είναι τα μενού συντόμευσης, πατάμε στο αρχείο με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες. Οι πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν περιέχονται στην καρτέλα Γενικά του πλαισίου διαλόγου Ιδιοτήτων του αρχείου. 49. Προκειμένου να επαναφέρουμε στην αρχική του θέση το αρχείο Τι είναι τα μενού συντόμευσης, επιλέγουμε το αρχείο στα περιεχόμενα του Κάδου Ανακύκλωσης και πατάμε στην εντολή Επαναφορά του μενού συντόμευσης του στοιχείου. 50. Για να επαναφέρουμε όλα τα διαγραμμένα αρχεία από τον Κάδο Ανακύκλωσης, πατάμε σε ένα κενό σημείο του τμήματος Περιεχομένων του παραθύρου Κάδος Ανακύκλωσης και μετά πατάμε στο κουμπί Επαναφορά όλων των στοιχείων της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. 51. Για να διαγράψουμε οριστικά ένα στοιχείο από τον υπολογιστή μας, χωρίς να το στείλουμε στον Κάδο Ανακύκλωσης: Επιλέγουμε το στοιχείο και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Delete.

54 98 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 52. Για να διαγράψουμε οριστικά το αρχείο Χρήσιμα Τηλέφωνα χωρίς να μεταφερθεί στον Κάδο Ανακύκλωσης, επιλέγουμε το αρχείο στην επιφάνεια εργασίας και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Delete. Στη συνέχεια, επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή του στοιχείου. 53. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι σωστές αντιστοιχίες των εικονιδίων με τις περιγραφές τους. Εικονίδιο Περιγραφή Εικονίδιο συστήματος Εικονίδιο εφαρμογής Εικονίδιο αρχείου Εικονίδιο συντόμευσης Εικονίδιο φακέλου

55 Κεφάλαιο 21. Διαχείριση αρχείων και φακέλων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Αρχείο ονομάζουμε ένα σύνολο πληροφοριών ή δεδομένων τα οποία είναι αποθηκευμένα με ψηφιακή μορφή σε μια συσκευή μόνιμης αποθήκευσης. Δηλαδή, οτιδήποτε δημιουργούμε και αποθηκεύουμε σε μια δισκέτα ή σε ένα σκληρό δίσκο αποθηκεύεται ως αρχείο. Τα αρχεία επίσης αποτελούν τη βασικότερη μονάδα ενός προγράμματος. 2. Αρχείο προγράμματος ονομάζουμε οποιοδήποτε αρχείο περιέχει εντολές με τις οποίες ο υπολογιστής εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες, ενώ όλα τα υπόλοιπα αρχεία, δηλαδή τα αρχεία που δημιουργούμε εμείς και αποθηκεύουμε στον υπολογιστή, ονομάζονται αρχεία δεδομένων. 3. Το όνομα ενός αρχείου αποτελείται από δύο βασικά μέρη: το πρώτο είναι το όνομα αρχείου, το οποίο επιλέγεται από το δημιουργό του, και το δεύτερο είναι η προέκτασή του, η οποία καθορίζεται από το πρόγραμμα με το οποίο έχει δημιουργηθεί το αρχείο. 4. Η προέκταση του ονόματος ενός αρχείου καθορίζεται από το πρόγραμμα με το οποίο έχει δημιουργηθεί το αρχείο αυτό, και μας ενημερώνει για τον τύπο των περιεχομένων του. 5. Ο μέγιστος αριθμός χαρακτήρων που μπορεί να περιέχει ένα όνομα αρχείου στο περιβάλλον των Windows είναι 256 χαρακτήρες, μαζί με τη διαδρομή αποθήκευσης του αρχείου.

56 100 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 6. Η προέκταση ενός αρχείου στο περιβάλλον των Windows περιέχει συνήθως τον εξής αριθμό χαρακτήρων: 3 7. Καλό είναι να δίνουμε περιγραφικά ονόματα στα αρχεία μας, ώστε να μπορούμε να τα εντοπίζουμε εύκολα όποτε τα χρειαζόμαστε. 8. Τα έγγραφα του Word έχουν προέκταση:.doc 9. Τα αρχεία υπολογιστικών φύλλων του Excel έχουν προέκταση:.xls 10. Τα αρχεία βάσεων δεδομένων που δημιουργούνται με τη Microsoft Access έχουν προέκταση:.mdb 11. Τα αρχεία εφαρμογών μπορούν να έχουν τις προεκτάσεις:.com.exe 12. Τα αρχεία απλού κειμένου έχουν προέκταση.txt 13. Τα αρχεία παρουσιάσεων έχουν προέκταση:.ppt 14. Τα αρχεία εμπλουτισμένου κειμένου έχουν προέκταση:.rtf 15. Τα αρχεία εικόνων μπορούν να έχουν τις προεκτάσεις:.tif.png 16. Τα αρχεία ήχου μπορούν να έχουν τις προεκτάσεις:.wav.mp3 17. Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τις σωστές αντιστοιχίες μεταξύ των τύπων αρχείων της πρώτης στήλης με τα εικονίδιά τους στη δεύτερη στήλη:

57 22 Διαχείριση αρχείων και φακέλων 101 Είδος αρχείου Εικονίδιο στα Windows XP Αρχείο της Ζωγραφικής Αρχείο εμπλουτισμένου κειμένου ή Αρχείο ήχου Αρχείο παρουσίασης του προγράμματος PowerPoint Έγγραφο του Word Αρχείο προγράμματος Φύλλο εργασίας του Excel Αρχείο απλού κειμένου Αρχείο βάσης δεδομένων 18. Ένας φάκελος είναι μέρος μιας μονάδας αποθήκευσης (π.χ., μιας δισκέτας ή ενός σκληρού δίσκου) το οποίο μπορεί να περιέχει διάφορα αρχεία και υποφακέλους, ομαδοποιημένα σύμφωνα με τις ανάγκες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας φάκελος σε ένα σκληρό δίσκο αντιπροσωπεύει ένα ράφι μιας βιβλιοθήκης. 19. Είναι καλό να χρησιμοποιούμε περιγραφικά ονόματα για τους φακέλους μας, ώστε να μπορούμε εύκολα να αναγνωρίζουμε τα περιεχόμενά τους πριν τους ανοίξουμε. 20. Ένας φάκελος μπορεί να περιέχει άλλους υποφακέλους ή αρχεία, ομαδοποιημένα με τρόπο που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μας.

58 102 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 21. Οι φάκελοι αποτελούν ένα μέσο για την καλύτερη οργάνωση των δεδομένων μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποθηκεύουμε όλα τα αρχεία που έχουν σχέση με ένα συγκεκριμένο έργο σε ένα φάκελο, ώστε να τα προσπελάζουμε εύκολα και γρήγορα. 22. Στον επόμενο πίνακα φαίνονται οι σωστές αντιστοιχίες μεταξύ των τύπων αρχείων εικόνων της πρώτης στήλης με τα εικονίδιά τους στη δεύτερη στήλη: Είδος αρχείου Εικονίδιο στα Windows.bmp.png.gif.jpeg.wmf.tif 23. Για να εμφανίσουμε τη λίστα Φακέλων του παραθύρου Έγγραφα, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο Έγγραφα στη δεύτερη στήλη του μενού Έναρξη, και επιλέγουμε την εντολή Εξερεύνηση από το μενού συντόμευσης. 24. Το βέλος μας πληροφορεί ότι ο φάκελος περιέχει υποφακέλους οι οποίοι δεν είναι ορατοί στη λίστα Φακέλων, ενώ το βέλος μας ενημερώνει ότι ο φάκελος περιέχει υ- ποφακέλους οι οποίοι είναι ορατοί στη λίστα Φακέλων. 25. Για να εμφανίσουμε στη λίστα Φάκελοι τους φακέλους του σκληρού δίσκου του υπολογιστή μας, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο βέλος αριστερά από το εικονίδιο Υπολογιστής στη λίστα Φακέλων, και στη συνέχεια στην καταχώριση Τοπικός δίσκος (C:).

59 22 Διαχείριση αρχείων και φακέλων Προκειμένου να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Μουσική, πατάμε στην ε- πιλογή Μουσική στο τμήμα Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης. 27. Για να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Έγγραφα, πατάμε στο βέλος δεξιά από τον προσωπικό φάκελο με το όνομα του χρήστη στη γραμμή Διεύθυνσης, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε την καταχώριση Έγγραφα. 28. Για να επιλέξουμε ένα αρχείο του φακέλου Έγγραφα, πατάμε στο εικονίδιο ενός αρχείου στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου. 29. Για να επιλέξουμε ένα φάκελο από τα περιεχόμενα του φακέλου Έγγραφα, πατάμε στο εικονίδιο ενός φακέλου στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου. 30. Προκειμένου να δημιουργήσουμε μέσα στο φάκελο Έγγραφα ένα νέο φάκελο με το όνομα Εργασίες, βεβαιωνόμαστε ότι στο τμήμα Περιεχομένων εμφανίζονται τα περιεχόμενα του φακέλου Έγγραφα, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Νέος φάκελος. Μπορούμε επίσης να πατήσουμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο του τμήματος Περιεχομένων του παραθύρου Έγγραφα, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται να δείξουμε στην εντολή Δημιουργία και να επιλέξουμε την καταχώριση Φάκελος. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε απευθείας το όνομα του νέου φακέλου, Εργασίες, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 31. Για να δημιουργήσουμε μέσα στο φάκελο Εργασίες έναν υποφάκελο με το όνομα Ζωγραφιές, διπλοπατάμε στο φάκελο Εργασίες του φακέλου Έγγραφα για να τον ανοίξουμε. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Νέος φάκελος. Πληκτρολογούμε α- πευθείας το όνομα του νέου φακέλου, Ζωγραφιές, και πατάμε Enter. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε τον υποφάκελο Μέλη μέσα στο φάκελο Εργασίες. 32. Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα φάκελο με το όνομα 1o εξάμηνο μέσα στο φάκελο Μέλη, ενώ βρισκόμαστε στο φάκελο Εργασίες διπλοπατάμε στο φάκελο Μέλη για να τον ανοίξουμε. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Νέος φάκελος. Πληκτρολογούμε το όνομα του νέου φακέλου, 1o εξάμηνο, και πατάμε Enter. 33. Για να ανοίξουμε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου WordPad, πατάμε στο μενού Έναρξη, μετά στην επιλογή Όλα τα προγράμματα, κατόπιν στην επιλογή Βοηθήματα, και τέλος στην εντολή WordPad. 34. Πληκτρολογούμε το παρακάτω κείμενο στο νέο έγγραφο που δημιουργήθηκε με την εκκίνηση του WordPad:

60 104 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις Κύριος σκοπός των φακέλων είναι η οργάνωση των αρχείων μας. Δηλαδή, να αποθηκεύουμε όλα τα αρχεία για ένα συγκεκριμένο σκοπό ή στόχο σε ένα μέρος, στον κατάλληλο φάκελο. Καλό είναι να αποθηκεύουμε τα έγγραφά μας σε υποφακέλους που έχουμε δημιουργήσει στο φάκελο Έγγραφα. 35. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με το όνομα Αρχεία και Φάκελοι στον υποφάκελο Μέλη, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού Αρχείο του WordPad. Επιλέγουμε το φάκελο Έγγραφα στο τμήμα Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης, διπλοπατάμε στο φάκελο Εργασίες και, στη συνέχεια, διπλοπατάμε στο φάκελο Μέλη, ώστε το όνομά του να εμφανιστεί στο τέλος της γραμμής Διεύθυνσης. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο Όνομα αρχείου, διαγράφουμε το προτεινόμενο όνομα, πληκτρολογούμε Αρχεία και Φάκελοι, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 36. Για να κλείσουμε το έγγραφο Αρχεία και Φάκελοι, καθώς και το WordPad, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου του προγράμματος WordPad. 37. Προκειμένου να ελέγξουμε αν το έγγραφο Αρχεία και Φάκελοι βρίσκεται μέσα στον υποφάκελο Μέλη, επιλέγουμε το φάκελο Μέλη στη λίστα Φακέλων του τμήματος Περιήγησης, και ελέγχουμε αν το έγγραφο Αρχεία και Φάκελοι εμφανίζεται στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου. 38. Για να συμπτύξουμε τη λίστα Φακέλων στο τμήμα Περιήγησης, πατάμε στην επιλογή Φάκελοι του τμήματος Περιήγησης. 39. Προκειμένου να δημιουργήσουμε μέσα στο φάκελο Μέλη ένα νέο φάκελο με το όνομα 2o εξάμηνο, βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε στο φάκελο Μέλη, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την ε- ντολή Νέος φάκελος. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το όνομα του νέου φακέλου, 2o εξάμηνο, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 40. Για να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Έγγραφα, πατάμε στο όνομα του φακέλου Έγγραφα στη γραμμή Διεύθυνσης. 41. Για να εμφανίσουμε ξανά τα περιεχόμενα του φακέλου Μέλη, πατάμε στο κουμπί Πίσω της γραμμής Διεύθυνσης. 42. Για να εμφανίσουμε τη λίστα Φακέλων, πατάμε στην επιλογή Φάκελοι στη βάση του παραθύρου Περιήγησης. 43. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αντιγράφουμε αρχεία και φακέλους, είναι οι εξής:

61 22 Διαχείριση αρχείων και φακέλων 105 Με τις εντολές Αντιγραφή και Επικόλληση του μενού που εμφανίζεται όταν πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων. Με τη μέθοδο μεταφοράς και απόθεσης. 44. Προκειμένου να αντιγράψουμε το έγγραφο Αρχεία και Φάκελοι στο φάκελο Ζωγραφιές, αν χρειάζεται μεταφερόμαστε στο φάκελο Μέλη ώστε να εμφανιστούν τα περιεχόμενά του στο δεξιό τμήμα του παραθύρου. Επιλέγουμε το έγγραφο Αρχεία και Φάκελοι, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, και επιλέγουμε την ε- ντολή Αντιγραφή. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο φάκελο Ζωγραφιές και επιλέγουμε την εντολή Επικόλληση από το μενού που εμφανίζεται όταν πατάμε στο κουμπί Οργάνωση. 45. Για να αντιγράψουμε το φάκελο Εργασίες σε μια δισκέτα ή μνήμη Flash USB, τοποθετούμε στη μονάδα δισκετών του υπολογιστή μας μια δισκέτα 3,5 ιντσών, ή συνδέουμε τη μνήμη Flash στη θύρα USB. Έπειτα, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα (ο οποίος περιέχει τον υποφάκελο που θα αντιγράψουμε), πατάμε στο φάκελο Εργασίες με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού, δείχνουμε στην εντολή Αποστολή προς του μενού συντόμευσης, και επιλέγουμε το αφαιρούμενο μέσο (μονάδα δισκέτας ή USB) από το υ- πομενού. 46. Για να διαγράψουμε το φάκελο Εργασίες από το σκληρό μας δίσκο, τον επιλέγουμε και πατάμε το πλήκτρο Delete. Στη συνέχεια, επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται στη οθόνη μας. 47. Για να αναιρέσουμε την τελευταία μας ενέργεια και να επαναφέρουμε το φάκελο Εργασίες στην αρχική του θέση, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Αναίρεση. 48. Προκειμένου να μετονομάσουμε σε Αρχεία το έγγραφο Αρχεία και Φάκελοι που βρίσκεται στο φάκελο Ζωγραφιές, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Ζωγραφιές στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου. Στη συνέχεια, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο έγγραφο Αρχεία και Φάκελοι και επιλέγουμε την εντολή Μετονομασία από το μενού συντόμευσης. Τέλος, πληκτρολογούμε το νέο όνομα του εγγράφου, Αρχεία, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 49. Αν μετονομάσουμε κάποιο αρχείο με όνομα EDU.EXE σε EDU.DOC: Δε θα είναι δυνατή η εκτέλεσή του. 50. Για να ρυθμίσουμε τα Windows ώστε να μην εμφανίζουν τις προεκτάσεις των αρχείων, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων και από το μενού που εμφανίζεται διαλέγουμε την εντολή Επιλογές φακέλων και αναζήτησης. Εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Προβολή και ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Απόκρυψη

62 106 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων στην ενότητα Ρυθμίσεις για προχωρημένους. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 51. Προκειμένου να μετακινήσουμε το έγγραφο Αρχεία από το φάκελο Ζωγραφιές στον υποφάκελο 2o εξάμηνο του φακέλου Μέλη, μεταφερόμαστε στο φάκελο Ζωγραφιές ώστε να εμφανιστούν τα περιεχόμενά του στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου. Επιλέγουμε το έγγραφο Αρχεία, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση, και διαλέγουμε την εντολή Αποκοπή. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο φάκελο 2o εξάμηνο, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση, και από το μενού που εμφανίζεται διαλέγουμε την εντολή Επικόλληση. 52. Για να ανανεώσουμε τα περιεχόμενα του παραθύρου, πατάμε στο κουμπί Ανανέωση στο δεξιό τμήμα της γραμμής Διεύθυνσης. 53. Για να αλλάξουμε το όνομα του εγγράφου Αρχεία και Φάκελοι, που περιέχεται στο φάκελο Μέλη, σε Η χρήση των Φακέλων, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Μέλη. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το έγγραφο Αρχεία και Φάκελοι, πατάμε το πλήκτρο F2, πληκτρολογούμε το νέο όνομα του εγγράφου, Η χρήση των Φακέλων, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 54. Για να διαγράψουμε το φάκελο 1o εξάμηνο από το σκληρό μας δίσκο, επιλέγουμε το φάκελο και πατάμε το πλήκτρο Delete. Στη συνέχεια, επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή στο πλαίσιο μηνύματος που εμφανίζεται στην οθόνη μας. 55. Για να ανοίξουμε τον Κάδο Ανακύκλωσης, πατάμε στο εικονίδιο Κάδος Ανακύκλωσης στη λίστα φακέλων του παραθύρου Περιήγησης. 56. Προκειμένου να επαναφέρουμε το διαγραμμένο φάκελο 1o εξάμηνο από τον Κάδο Α- νακύκλωσης στην αρχική του θέση, επιλέγουμε το φάκελο 1o εξάμηνο στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου, και πατάμε στο κουμπί Επαναφορά αυτού του στοιχείου της γραμμής εργαλείων. 57. Για να μεταφέρουμε το φάκελο Ζωγραφιές από το φάκελο Εργασίες στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε το φάκελο Εργασίες στη λίστα φακέλων ώστε να εμφανιστούν τα περιεχόμενά του. Επιλέγουμε το φάκελο Ζωγραφιές στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση, και επιλέγουμε την εντολή Αποκοπή. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το φάκελο Έγγραφα στη λίστα φακέλων, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση, και διαλέγουμε την εντολή Επικόλληση. 58. Για να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα της δισκέτας ή της μνήμης Flash USB, επιλέγουμε το εικονίδιο του αποθηκευτικού μέσου στη λίστα φακέλων. Αν στη λίστα φακέλων δεν εμφανίζεται η δισκέτα ή η μνήμης Flash, πατάμε στο εικονίδιο Υπολογιστής ώστε να εμφανίσουμε τις μονάδες αποθήκευσης του υπολογιστή μας. Για να διαγράψουμε το

63 22 Διαχείριση αρχείων και φακέλων 107 φάκελο Εργασίες, τον επιλέγουμε στο τμήμα Περιεχομένων και μετά επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή από το μενού του κουμπιού Οργάνωση. 59. Η διαφορά ανάμεσα στη διαγραφή αρχείων και φακέλων από δισκέτα και στη διαγραφή αρχείων και φακέλων από ένα σκληρό δίσκο του συστήματος είναι η εξής: Τα αρχεία που διαγράφουμε από τους σκληρούς δίσκους του συστήματός μας μεταφέρονται στον Κάδο Ανακύκλωσης. δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα να τα επαναφέρουμε αν αλλάξουμε γνώμη για τη διαγραφή τους. Αντίθετα, τα στοιχεία που διαγράφουμε από μια δισκέτα ή από οποιοδήποτε «φορητό» αποθηκευτικό μέσο (για παράδειγμα, μια μνήμη Flash USB) διαγράφονται οριστικά από το σύστημά μας. δηλαδή δεν αποθηκεύονται στον Κάδο Ανακύκλωσης ώστε να μπορέσουμε να τα επαναφέρουμε αργότερα. 60. Προκειμένου να επιλέξουμε μια ομάδα αρχείων ή φακέλων που βρίσκονται στη σειρά (το ένα κάτω ή δίπλα στο άλλο), πατάμε στο πρώτο στοιχείο που θέλουμε να επιλέξουμε στο τμήμα Περιεχομένων ενός φακέλου και, μετά, πατάμε στο τελευταίο κρατώντας ταυτόχρονα πατημένο το πλήκτρο Shift. 61. Για να επιλέξουμε όλα τα περιεχόμενα του φακέλου Έγγραφα, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση, και διαλέγουμε την εντολή Επιλογή όλων. 62. Για να ακυρώσουμε την επιλογή να αποεπιλέξουμε τα επιλεγμένα στοιχεία πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο του τμήματος Περιεχομένων του παραθύρου. 63. Για να επιλέξουμε πολλά μη γειτονικά στοιχεία από τα περιεχόμενα του φακέλου Έγγραφα, πατάμε στο πρώτο από αυτά στο τμήμα Περιεχομένων και, μετά, πατάμε σε καθένα από τα υπόλοιπα κρατώντας ταυτόχρονα πατημένο το πλήκτρο Ctrl. 64. Για να ρυθμίσουμε τα Windows ώστε να εμφανίζουν τις προεκτάσεις των αρχείων, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων και από το μενού που εμφανίζεται διαλέγουμε την εντολή Επιλογές φακέλων και αναζήτησης. Εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Προβολή και απενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Απόκρυψη ε- πεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων της ενότητας Ρυθμίσεις για προχωρημένους. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 65. Προκειμένου να μετονομάσουμε ταυτόχρονα περισσότερα αρχεία, τα επιλέγουμε και μετά επιλέγουμε την εντολή Μετονομασία από το μενού του κουμπιού Οργάνωση. Στη συνέχεια, το λειτουργικό σύστημα διαλέγει το όνομα ενός από τα επιλεγμένα αρχεία για να το αλλάξουμε. Πληκτρολογούμε το νέο όνομα και, όταν πατήσουμε το πλήκτρο Enter, το λειτουργικό σύστημα δίνει το όνομα που καθορίσαμε σε όλα τα αρχεία, προσθέτοντας στο τέλος του ονόματος έναν αύξοντα αριθμό για παράδειγμα, Διακοπές, Διακοπές(2), Διακοπές(3), κ.λπ.

64 Κεφάλαιο 22. Περισσότερα για τη χρήση αρχείων και φακέλων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Προκειμένου να ανοίξουμε το φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την εντολή Έγγραφα από τη δεύτερη στήλη του μενού Έναρξη. 2. Για να εμφανίσουμε τη λίστα φακέλων, πατάμε στην επιλογή Φάκελοι στο κάτω μέρος του παραθύρου Περιήγησης. 3. Στη λίστα Φακέλων, αναπτύσσουμε την καταχώριση Υπολογιστής πατώντας στο βέλος που υπάρχει στα αριστερά της, και επιλέγουμε το εικονίδιο της μονάδας CD. Έπειτα, στο τμήμα Περιεχομένων, ανοίγουμε το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης και από τα περιεχόμενα του φακέλου επιλέγουμε το φάκελο Διαχείριση και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + C. Τέλος, επιλέγουμε το φάκελο Έγγραφα στο τμήμα Αγαπημένες συνδέσεις και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + V. 4. Η εικόνα που εμφανίζει έναν κοινόχρηστο φάκελο του υπολογιστή μας είναι:

65 23 Περισσότερα για τη χρήση αρχείων και φακέλων Η εικόνα που εμφανίζει έναν κοινόχρηστο φάκελο σε άλλον υπολογιστή ενός δικτύου είναι: 6. Για να εμφανίσουμε το τμήμα Προεπισκόπησης του παραθύρου φακέλου, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, δείχνουμε στην καταχώριση Διάταξη, και επιλέγουμε την εντολή Παράθυρο προεπισκόπησης. 7. Προκειμένου να αλλάξουμε την προβολή των αρχείων ώστε να εμφανίζονται με τη μορφή μεγάλων εικονιδίων, πατάμε στο κουμπί Προβολές της γραμμής εργαλείων και επιλέγουμε Μεγάλα εικονίδια. 8. Για να εμφανίσουμε το τμήμα Λεπτομερειών στο παράθυρο ενός φακέλου, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, δείχνουμε στην καταχώριση Διάταξη, και επιλέγουμε την εντολή Παράθυρο λεπτομερειών. 9. Πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε καθένα από τα αρχεία και τους υποφακέλους του φακέλου Διαχείριση. Όταν επιλέγουμε ένα αρχείο, στο τμήμα Λεπτομερειών εμφανίζεται ο τύπος του, η ημερομηνία τροποποίησής του, το μέγεθός του, κ.ά. Όταν έχουμε επιλεγμένο ένα φάκελο, στο γραμμή κατάστασης εμφανίζεται το όνομά του και η ημερομηνία τροποποίησής του. 10. Για να κρύψουμε το τμήμα Προεπισκόπησης του παραθύρου φακέλου, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων, δείχνουμε στην καταχώριση Διάταξη, και επιλέγουμε την εντολή Παράθυρο προεπισκόπησης. 11. Για να δημιουργήσουμε μέσα στο φάκελο Διαχείριση ένα νέο φάκελο με το όνομα Προσωπικά, επιλέγουμε το φάκελο Διαχείριση στη λίστα Φακέλων, πατώντας στο ό- νομά του με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση της γραμμής εργαλείων και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την ε- ντολή Νέος φάκελος. Πληκτρολογούμε απευθείας το όνομα του νέου φακέλου, Προσωπικά, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 12. Για να δούμε το μέγεθος του φακέλου Διαχείριση, πατάμε στο εικονίδιό του με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στη λίστα Φακέλων και επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες. Το μέγεθος του φακέλου αναγράφεται στο πεδίο Μέγεθος της καρτέλας Γενικά στο πλαίσιο διαλόγου Ιδιοτήτων του. 13. Για να επιλέξουμε το αρχείο logo.gif, πατάμε στο εικονίδιό του με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο τμήμα Περιεχομένων. Έπειτα, για να τροποποιήσουμε τις ιδιότητές του επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες από το μενού του κουμπιού Οργάνωση. Στο

66 110 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες: logo, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Μόνο για ανάγνωση της καρτέλας Γενικά και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 14. H ιδιότητα Μόνο για ανάγνωση ενός αρχείου σημαίνει: Δεν επιτρέπεται η διαγραφή και η τροποποίηση των περιεχομένων του αρχείου. 15. Για να τροποποιήσουμε τις ιδιότητες του αρχείου Κατάσταση μετοχών.xls ώστε να μετατραπεί σε κρυφό, πατάμε στο αρχείο με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες από το μενού συντόμευσης. Έπειτα, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Κρυφό στην καρτέλα Γενικά και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 16. Για να ανανεώσουμε την προβολή του φακέλου, πατάμε στο κουμπί Ανανέωση στο δεξιό τμήμα της γραμμής Διεύθυνσης. Αν το αρχείο Κατάσταση μετοχών.xls εξακολουθεί να είναι ορατό, διαλέγουμε την εντολή Επιλογές φακέλων και αναζήτησης από το μενού του κουμπιού Οργάνωση, ανοίγουμε την καρτέλα Προβολή του πλαισίου διαλόγου Επιλογές φακέλων, και ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Να μην εμφανίζονται τα κρυφά αρχεία και οι φάκελοι της κατηγορίας Κρυφά αρχεία και φάκελοι του τμήματος Ρυθμίσεις για προχωρημένους. 17. Η ιδιότητα Κρυφό ενός αρχείου σημαίνει: Ότι το αρχείο δεν εμφανίζεται στα περιεχόμενα των φακέλων και των δίσκων. 18. Προκειμένου να συμπιέσουμε στην επιφάνεια εργασίας τα περιεχόμενα του φακέλου Διαχείριση, πατάμε στο φάκελο με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στη λίστα Φακέλων, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται δείχνουμε στην καταχώριση Αποστολή προς και επιλέγουμε την εντολή Συμπιεσμένος φάκελος. Όταν δημιουργηθεί το συμπιεσμένο αρχείο (στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης, δηλαδή στον ίδιο φάκελο που περιέχει και τον αρχικό), πατάμε σε ένα κενό σημείο του παραθύρου ώστε το συμπιεσμένο αρχείο να πάρει το προτεινόμενο όνομα. Στη συνέχεια, εμφανίζουμε το μενού συντόμευσης του συμπιεσμένου αρχείου και επιλέγουμε την εντολή Αποκοπή. Τέλος, μεταφερόμαστε στην επιφάνεια εργασίας είτε χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης είτε τη λίστα Φακέλων, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση, και επιλέγουμε την εντολή Ε- πικόλληση. 19. Για να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Διαχείριση σε προβολή Λεπτομερειών, πατάμε στο κουμπί Πίσω της γραμμής Διεύθυνσης για να επιστρέψουμε στο φάκελο Διαχείριση, ύστερα πατάμε στο κουμπί Προβολές, και επιλέγουμε Λεπτομέρειες. 20. Για να προσθέσουμε στο αρχείο goalkeeper.jpg τις ετικέτες σπορ και χόκεϊ, επιλέγουμε το εικονίδιο του αρχείου στο τμήμα Περιεχομένων του φακέλου Διαχείριση, πατάμε στο πλαίσιο Ετικέτες του παραθύρου Λεπτομερειών που έχει το ενδεικτικό κείμενο Προσθήκη ετικέτας (σε περίπτωση που το πλαίσιο Ετικέτες δεν είναι ορατό, αυ-

67 23 Περισσότερα για τη χρήση αρχείων και φακέλων 111 ξάνουμε το ύψος του τμήματος Λεπτομερειών για να το εμφανίσουμε), καταχωρίζουμε το κείμενο σπορ; Χόκεϊ, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση που εμφανίζεται στα δεξιά του τμήματος Λεπτομερειών. 21. Προκειμένου να στοιβάξουμε τα αρχεία του φακέλου Διαχείριση κατά τύπο, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά της επικεφαλίδας Τύπος όταν δείχνουμε στην επικεφαλίδα με το δείκτη του ποντικιού, και στη συνέχεια πατάμε στην επιλογή Στοίβαξη κατά Τύπος στο κάτω μέρος της λίστας που εμφανίζεται. 22. Το πλήθος των υπολογιστικών φύλλων που υπάρχουν στο φάκελο Διαχείριση εμφανίζεται στο τμήμα Λεπτομερειών όταν επιλέγουμε τη στοίβα Φύλλο εργασίας του Microsoft Excel. 23. Για να εντοπίσουμε το αρχείο με όνομα Χρήσιμα τηλέφωνα.txt, διπλοπατάμε στο εικονίδιο της στοίβας Έγγραφο κειμένου, ώστε να εμφανιστούν μόνο τα αρχεία κειμένου. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το αρχείο με το όνομα Χρήσιμα τηλέφωνα.txt, διαλέγουμε την εντολή Μετονομασία από το μενού του κουμπιού Οργάνωση, πληκτρολογούμε ως όνομα Οι επαφές μου, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 24. Για να ταξινομήσουμε τα αρχεία του φακέλου Διαχείριση σε αύξουσα σειρά με βάση τα ονόματα αρχείων, πατάμε στο φάκελο Διαχείριση στο τμήμα Φακέλων. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά της επικεφαλίδας Όνομα όταν δείχνουμε στην επικεφαλίδα με το δείκτη του ποντικιού, και μετά στην επιλογή Ταξινόμηση στην κορυφή της λίστας που εμφανίζεται. 25. Για να τροποποιήσουμε τις ιδιότητες του εγγράφου Επιστολή Χόκεϊ.doc, επιλέγουμε το ζητούμενο αρχείο από τα περιεχόμενα του φακέλου Διαχείριση και πατάμε στο πλαίσιο Συντάκτες του παραθύρου Λεπτομερειών (σε περίπτωση που το πλαίσιο Συντάκτες δεν είναι ορατό, αυξάνουμε το ύψος του παραθύρου Λεπτομερειών για να το εμφανίσουμε), διαγράφουμε το υπάρχον όνομα συντάκτη, καταχωρίζουμε το ονοματεπώνυμό μας, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση που βρίσκεται δεξιά στο τμήμα Λεπτομερειών. 26. Προκειμένου να προσθέσουμε τη στήλη Συντάκτης στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε μια από τις επικεφαλίδες των στηλών, και στο μενού συντόμευσης που εμφανίζεται πατάμε στην επιλογή Συντάκτες. 27. Για να ταξινομήσουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Διαχείριση σε φθίνουσα σειρά με βάση το μέγεθος των αρχείων, πατάμε στην επικεφαλίδα της στήλης Μέγεθος μία ή δύο φορές, μέχρι να εμφανιστεί ένα βέλος που δείχνει προς τα κάτω στο επάνω μέρος της επικεφαλίδας.

68 112 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 28. Τώρα που τα περιεχόμενα του φακέλου είναι ταξινομημένα κατά Μέγεθος σε φθίνουσα σειρά, το μικρότερο αρχείο είναι αυτό που εμφανίζεται τελευταίο στο τμήμα Περιεχομένων. 29. Προκειμένου να εμφανίσουμε τις ιδιότητες του μικρότερου σε μέγεθος αρχείου, το επιλέγουμε και μετά επιλέγουμε την εντολή Ιδιότητες από το μενού του κουμπιού Οργάνωση. Το πραγματικό μέγεθος του αρχείου είναι το μέγεθος των περιεχομένων του, ενώ το μέγεθος του αρχείου στο δίσκο είναι ο χώρος που έχει δεσμευθεί για το αρχείο στο αποθηκευτικό μέσο. Τα δύο αυτά μεγέθη διαφέρουν. Ο χώρος που καταλαμβάνει πραγματικά το αρχείο στο δίσκο εξαρτάται από το σύστημα αρχείων του δίσκου και από τις επιλογές που κάναμε κατά τη διαμόρφωσή του. 30. Για να κρύψουμε τη στήλη Συντάκτες, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε μία από τις επικεφαλίδες στηλών, και από το μενού που εμφανίζεται διαλέγουμε την ε- πιλογή Συντάκτες. 31. Για να μεταφέρουμε το φάκελο Διάφορα από το φάκελο Μελέτες στο φάκελο Διαχείριση, επιλέγουμε το φάκελο Μελέτες στη λίστα Φακέλων. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το φάκελο Διάφορα στο τμήμα Περιεχομένων και δίνουμε την εντολή Αποκοπή από το μενού του κουμπιού Οργάνωση. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το φάκελο Διαχείριση στη λίστα Φακέλων και διαλέγουμε την εντολή Επικόλληση από το μενού του κουμπιού Οργάνωση. 32. Προκειμένου να φιλτράρουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Διαχείριση ώστε να εμφανίζονται μόνο τα αρχεία εικόνων με μέγεθος από 100 ΚΒ έως 1 ΜΒ, βεβαιωνόμαστε ότι είναι επιλεγμένος ο φάκελος Διαχείριση στη λίστα Φακέλων, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά της επικεφαλίδας Τύπος όταν δείχνουμε σε αυτή, και ενεργοποιούμε τα πλαίσια ελέγχου των αρχείων εικόνων (Εικόνα Bitmap, Εικόνα GIF, Εικόνα JPEG, Εικόνα PNG). Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά της επικεφαλίδας Μέγεθος και ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου 100 ΚΒ - 1 ΜΒ. 33. Για να εμφανίζονται όλες οι εικόνες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά της επικεφαλίδας Μέγεθος όταν δείχνουμε σε αυτή, και απενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου του φίλτρου 100 ΚΒ - 1 ΜΒ. 34. Για να μεταφέρουμε όλα τα αρχεία εικόνων του φακέλου Διαχείριση στο φάκελο Images, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση και κατόπιν στην εντολή Επιλογή όλων ώστε να τα επιλέξουμε. Πατάμε πάλι στο κουμπί Οργάνωση και διαλέγουμε την εντολή Αποκοπή. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το φάκελο Images από τη λίστα Φακέλων και μετά διαλέγουμε την εντολή Επικόλληση από το μενού του κουμπιού Οργάνωση. 35. Για να εμφανίσουμε μόνο τα αρχεία που έχουν τροποποιηθεί το έτος 2005 και έχουν δημιουργηθεί με μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, επιλέγουμε το φάκελο Διαχεί-

69 23 Περισσότερα για τη χρήση αρχείων και φακέλων 113 ριση από τη λίστα Φακέλων, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά της ε- πικεφαλίδας Τύπος όταν δείχνουμε σε αυτή, και ενεργοποιούμε τα πλαίσια ελέγχου Έγγραφο του Microsoft Word, Έγγραφο κειμένου και Μορφή εμπλουτισμένου κειμένου. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά της επικεφαλίδας Ημ/νία τροποποίησης, πατάμε στην αναφορά έτους και μήνα του ημερολογίου, και στη συνέχεια στην αναφορά του έτους. Τέλος, από το ημερολόγιο επιλέγουμε το έτος Για να εμφανίσουμε το πλαίσιο διαλόγου που παρουσιάζει τα γενικά στοιχεία του φακέλου Έγγραφα, επιλέγουμε το φάκελο από τη λίστα Φακέλων και επιλέγουμε την ε- ντολή Ιδιότητες από το μενού του κουμπιού Οργάνωση. Έπειτα, ανοίγουμε την καρτέλα Γενικά του πλαισίου διαλόγου Ιδιοτήτων. 37. Προκειμένου να μάθουμε πόσα αρχεία και πόσους φακέλους περιέχει ο φάκελος Έγγραφα, εξετάζουμε τις πληροφορίες που εμφανίζονται δεξιά από το κείμενο Περιέχει της καρτέλας Γενικά του πλαισίου διαλόγου Ιδιότητες. 38. Για να ομαδοποιήσουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Έγγραφα με βάση το όνομά τους σε φθίνουσα σειρά, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά της επικεφαλίδας Όνομα όταν δείχνουμε σε αυτή, και στη συνέχεια στην επιλογή Ομαδοποίηση στην κορυφή της λίστας. Έπειτα, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στην επικεφαλίδα της στήλης Όνομα μέχρι να εμφανιστεί στο επάνω μέρος της επικεφαλίδας ένα βέλος που δείχνει προς τα κάτω και τα περιεχόμενα να ταξινομηθούν σε φθίνουσα αλφαβητική σειρά. 39. Για να αποσυμπιέσουμε το συμπιεσμένο αρχείο Διαχείριση από την επιφάνεια εργασίας σε μια μνήμη Flash USB, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της επιφάνειας εργασίας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο αρχείο Διαχείριση, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Εξαγωγή όλων. Πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση του πλαισίου διαλόγου Εξαγωγή συμπιεσμένων φακέλων, μετά πατάμε στην καταχώριση Υπολογιστής ώστε να εμφανιστούν οι μονάδες αποθήκευσης, και στη συνέχεια επιλέγουμε τη μονάδα της μνήμης Flash και πατάμε στο κουμπί ΟΚ και στο κουμπί Εξαγωγή των πλαισίων διαλόγου. 40. Ο όρος συμπίεση σημαίνει: Την τροποποίηση των δεδομένων ενός αρχείου ώστε αυτό να καταλαμβάνει το μικρότερο δυνατό αποθηκευτικό χώρο.

70 Κεφάλαιο 23. Δημιουργία και χρήση συντομεύσεων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Οι συντομεύσεις είναι αρχεία που περιέχουν ένα δείκτη προς κάποιο φάκελο, έγγραφο, ή πρόγραμμα που βρίσκεται αποθηκευμένο σε μια διαφορετική θέση στον υπολογιστή μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια συντόμευση είναι ακόμη ένας «δίαυλος» που οδηγεί στο αντίστοιχο πρόγραμμα, αρχείο, ή φάκελο. 2. Αναγνωρίζουμε μια συντόμευση από το μικρό πλάγιο βέλος που δείχνει προς τα ε- πάνω και εμφανίζεται στην κάτω αριστερή γωνία του εικονιδίου της. 3. Τα εικονίδια συντομεύσεων που περιέχει η παρακάτω εικόνα είναι το πρώτο, το τρίτο, και το πέμπτο εικονίδιο. Εικόνα Άσκησης 3

71 24 Δημιουργία και χρήση συντομεύσεων Αν μετακινήσουμε το εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος WordPad σε έναν άλλο φάκελο, η συντόμευσή μας δε θα λειτουργεί πλέον επειδή δε θα μπορεί να εντοπίσει το αρχείο προγράμματος. 5. Προκειμένου να δημιουργήσουμε στην επιφάνεια εργασίας μας μια συντόμευση για το πρόγραμμα Ζωγραφική, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας, δείχνουμε στην εντολή Δημιουργία του μενού συντόμευσης, και επιλέγουμε Συντόμευση από το υπομενού. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση του πλαισίου διαλόγου Δημιουργία συντόμευσης και, στο πλαίσιο διαλόγου Αναζήτηση αρχείων και φακέλων, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Υπολογιστής και του φακέλου Τοπικός δίσκος του λειτουργικού συστήματος. Μεταφερόμαστε στο φάκελο Windows και μετά στο φάκελο System32. Χρησιμοποιούμε τις ράβδους κύλισης για να εντοπίσουμε το εικονίδιο του προγράμματος mspaint.exe, επιλέγουμε το εικονίδιο, και πατάμε στο κουμπί OK. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Επόμενο και, στο νέο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται, πληκτρολογούμε το όνομα της συντόμευσης, Ζωγραφική, και πατάμε στο κουμπί Τέλος. 6. Για να προσθέσουμε τη συντόμευση της Ζωγραφικής στη γραμμή εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης, πατάμε στο εικονίδιο με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και, κρατώντας το πατημένο, σύρουμε το εικονίδιο στη γραμμή εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης. 7. Για να προσθέσουμε τη συντόμευση της Ζωγραφικής στη λίστα καρφιτσωμένων προγραμμάτων του μενού Έναρξη, στην κορυφή της πρώτης στήλης του, πατάμε στο εικονίδιο της συντόμευσης με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε τη συντόμευση στο κουμπί Έναρξη, όπου και την αφήνουμε. Η συντόμευση που προσθέσαμε με αυτόν τον τρόπο στη λίστα καρφιτσωμένων προγραμμάτων, στην ουσία, δε «δείχνει» απευθείας στο πρόγραμμα της Ζωγραφικής (mspaint.exe) αλλά στη συντόμευσή του που δημιουργήσαμε στην επιφάνεια εργασίας (είναι δηλαδή μια συντόμευση προς τη συντόμευση της Ζωγραφικής στην επιφάνεια εργασίας μας). Για να δημιουργήσουμε μια κανονική συντόμευση για το mspaint.exe στη λίστα καρφιτσωμένων προγραμμάτων, πρέπει να σύρουμε το ίδιο το εκτελέσιμο αρχείο στο μενού Έναρξη. 8. Για να ανοίξουμε το παράθυρο Υπολογιστής διπλοπατάμε στο ομώνυμο εικονίδιο της επιφάνειας εργασίας. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συντόμευση της μονάδας DVD-ROM στην επιφάνεια εργασίας είναι οι εξής: Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο της μονάδας DVD-ROM και επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία συντόμευσης. Φροντίζουμε ώστε το παράθυρο Υπολογιστής να μην είναι μεγιστοποιημένο και σύρουμε το εικονίδιο της μονάδας DVD-ROM στην επιφάνεια εργασίας (κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού).

72 116 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 9. Προκειμένου να δημιουργήσουμε στην επιφάνεια εργασίας μας μια συντόμευση για το σκληρό δίσκο του υπολογιστή έχοντας ανοιχτό το παράθυρο Υπολογιστής, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο του σκληρού δίσκου και διαλέγουμε την εντολή Δημιουργία συντόμευσης. 10. Για να ανοίξουμε το βασικό φάκελο του σκληρού μας δίσκου, διπλοπατάμε στη συντόμευση που δημιουργήσαμε στην επιφάνεια εργασίας. Μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα πατώντας στον υπερσύνδεσμο Έγγραφα του τμήματος Αγαπημένες συνδέσεις. Για να ανοίξουμε το φάκελο Αρχεία, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του. 11. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συντόμευση ενός αρχείου στην επιφάνεια εργασίας είναι οι εξής: Εντοπίζουμε το αρχείο για το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συντόμευση, πατάμε στο εικονίδιό του με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού, δείχνουμε στην εντολή Αποστολή προς του μενού συντόμευσης, και επιλέγουμε Επιφάνεια εργασίας (Δημιουργία συντόμευσης). Σύρουμε το αρχείο στην επιφάνεια εργασίας κρατώντας πατημένο το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού. Αφήνουμε το πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία συντομεύσεων εδώ από το μενού συντόμευσης. 12. Για να δημιουργήσουμε στην επιφάνεια εργασίας μας μια συντόμευση για το αρχείο Οι επαφές μου.txt, από ένα παράθυρο φακέλου εμφανίζουμε τα περιεχόμενα του εικονιδίου Υπολογιστής με τη βοήθεια της λίστας Φάκελοι, πατάμε στο εικονίδιο της μονάδας CD/DVD που περιέχει το συνοδευτικό CD, και εμφανίζουμε τα περιεχόμενα του φακέλου Αρχεία Εξάσκησης. Πατάμε στο αρχείο Οι επαφές μου.txt με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού, δείχνουμε στην εντολή Αποστολή προς του μενού συντόμευσης, και ε- πιλέγουμε Επιφάνεια εργασίας (δημιουργία συντόμευσης). 13. Για να εμφανίσουμε και πάλι τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου, στο παράθυρο του φακέλου Διαχείριση που έχουμε ανοιχτό, πατάμε όσες φορές χρειάζεται στο κουμπί Πίσω στα αριστερά της γραμμής Διεύθυνσης. 14. Για να δημιουργήσουμε στην επιφάνεια εργασίας μια συντόμευση προς το φάκελο Windows, εντοπίζουμε το φάκελο στη λίστα Φακέλων του παραθύρου Περιήγησης (βρίσκεται στον τοπικό δίσκο που περιέχει το λειτουργικό σύστημα) και πατάμε στο εικονίδιό του με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού. Έπειτα, δείχνουμε στην εντολή Αποστολή προς του μενού συντόμευσης και επιλέγουμε Επιφάνεια εργασίας (δημιουργία συντόμευσης). 15. Για να διαγράψουμε τη συντόμευση που δημιουργήσαμε στην επιφάνεια εργασίας μας για το σκληρό δίσκο, επιλέγουμε τη συντόμευση και πατάμε το πλήκτρο Delete. Στη

73 24 Δημιουργία και χρήση συντομεύσεων 117 συνέχεια, επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή της συντόμευσης πατώντας στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου Διαγραφή αρχείου. 16. Όταν διαγράφουμε τη συντόμευση ενός προγράμματος, δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο ίδιο το πρόγραμμα. 17. Για να διαγράψουμε τη συντόμευσης της Ζωγραφικής από την επιφάνεια εργασίας, πατάμε στη συντόμευση με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή από το μενού συντόμευσης. Στη συνέχεια, επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή της συντόμευσης πατώντας στην επιλογή Ναι του πλαισίου διαλόγου Διαγραφή αρχείου. 18. Για να μετονομάσουμε το εικονίδιο Οι επαφές μου.txt - Συντόμευση σε Οι επαφές μου.txt, το επιλέγουμε στην επιφάνεια εργασίας και πατάμε το πλήκτρο F2. Στη συνέχεια, διαγράφουμε το κείμενο - Συντόμευση και πατάμε το πλήκτρο Enter. 19. Προκειμένου να αφαιρέσουμε τη συντόμευση της Ζωγραφικής από τη λίστα καρφιτσωμένων προγραμμάτων του μενού Έναρξη, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και μετά πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στη συντόμευση της Ζωγραφικής που εμφανίζεται στην κορυφή της αριστερής στήλης. Από το μενού συντόμευσης, επιλέγουμε την εντολή Κατάργηση από τη λίστα. 20. Για να διαγράψουμε τη συντόμευση της Ζωγραφικής από τη γραμμή εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης, πατάμε στο εικονίδιό της με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή από το μενού συντόμευσης. Έπειτα, πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου Διαγραφή αρχείου.

74 Κεφάλαιο 24. Αναζήτηση αρχείων και φακέλων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Χρησιμοποιούμε την εντολή Αναζήτηση για να εντοπίσουμε αρχεία και φακέλους, καθώς και στοιχεία για τα άτομα και τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυό μας. Επίσης, με τη χρήση της εντολής αυτής μπορούμε να αναζητούμε πληροφορίες και για θέματα που μας ενδιαφέρουν στο Διαδίκτυο. 2. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση αρχείων ή φακέλων στον υπολογιστή μας είναι οι εξής: Πατάμε στο κουμπί Έναρξη και επιλέγουμε την εντολή Αναζήτηση. Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο κουμπί Έναρξη την εντολή Αναζήτηση από το μενού συντόμευσης. και επιλέγουμε 3. Οι χαρακτήρες μπαλαντέρ είναι το αγγλικό ερωτηματικό (?) και ο αστερίσκος (*), και τους χρησιμοποιούμε στη θέση ενός ή περισσότερων χαρακτήρων του ονόματος του στοιχείου που ψάχνουμε, όταν δεν είμαστε βέβαιοι για το ποιοι ακριβώς είναι οι χαρακτήρες αυτοί ή όταν θέλουμε να εντοπίσουμε αρχεία τα οποία έχουν ονομαστεί με βάση κάποιο συγκεκριμένο «μοτίβο». 4. Στον επόμενο πίνακα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν αν καταχωρίσουμε τα κριτήρια της πρώτης στήλης στο πλαίσιο Αναζήτηση του ομώνυμου παραθύρου.

75 Κριτήριο Ιστορία Τέχνης Όνομα:Ιστορία 25 Αναζήτηση αρχείων και φακέλων 119 Περιγραφή των αποτελεσμάτων της αναζήτησης Όλα τα αρχεία που το όνομά τους περιέχει τη λέξη Ιστορία ή τη λέξη Τέχνης. Όλα τα αρχεία που στο όνομά τους υπάρχει η λέξη Ιστορία. Μέγεθος: > 10 ΜΒ Όλα τα αρχεία που έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 10 ΜΒ. Ιστορία -τέχνης *.rtf Συντάκτης: Χρήστος WΟ?.*?WO.pp* Μουσική "Ιστορία τέχνης" Όλα τα αρχεία που στο όνομά τους περιέχουν τη λέξη Ιστορία αλλά όχι τη λέξη τέχνης. Όλα τα αρχεία εμπλουτισμένου κειμένου (rtf). Όλα τα αρχεία που έχουν ως συντάκτη το όνομα Χρήστος. Όλα τα αρχεία που το όνομά τους αποτελείται από τρεις χαρακτήρες, από τους οποίους οι δύο πρώτοι είναι WΟ, και οποιαδήποτε προέκταση αρχείου. Όλα τα αρχεία που το όνομά τους αποτελείται από τρεις χαρακτήρες, από τους οποίους οι δύο τελευταίοι είναι WO. Επίσης, η προέκταση των αρχείων αυτών πρέπει να ξεκινά με τους χαρακτήρες pp. Όλα τα αρχεία μουσικής. Όλα τα αρχεία που περιέχουν τη φράση Ιστορία τέχνης. 5. Για να ξεκινήσουμε μια αναζήτηση χρησιμοποιώντας το εικονίδιο Υπολογιστής, πατάμε στο εικονίδιο (είτε στην επιφάνεια εργασίας είτε στο μενού Έναρξη) με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού, και επιλέγουμε την εντολή Αναζήτηση από το μενού συντόμευσης. 6. Προκειμένου να εντοπίσουμε πόσα αρχεία με το όνομα calc και μέγεθος μικρότερο από 100 KB υπάρχουν στο σύστημά μας, πατάμε στο κουμπί Σύνθετη αναζήτηση. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το κείμενο calc στο πλαίσιο Όνομα, πατάμε στο πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Μέγεθος (ΚΒ), επιλέγουμε την καταχώριση μικρότερο από, και στο διπλανό πλαίσιο κειμένου καταχωρίζουμε την τιμή 100. Βεβαιωνόμαστε ότι στο πλαίσιο Θέση εμφανίζεται η καταχώριση Υπολογιστής και πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση.

76 120 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 7. Για να διακόψουμε την αναζήτηση πριν ολοκληρωθεί, πατάμε στο κουμπί Διακοπή στα δεξιά της γραμμής Διεύθυνσης. 8. Για να εντοπίσουμε όλα τα αρχεία ή τους φακέλους που περιέχονται στο φάκελο Έγγραφα και τροποποιήθηκαν τον τρέχοντα μήνα, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στην επιλογή Έγγραφα στο τμήμα Αγαπημένες συνδέσεις του παραθύρου Περιήγησης, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Αναζήτηση. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Σύνθετη αναζήτηση, μετά στο πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Ημερομηνία, και επιλέγουμε την καταχώριση Ημ/νία τροποποίησης. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου χωρίς επιλογή, επιλέγουμε την καταχώριση είναι και πατάμε στο διπλανό πλαίσιο με την τρέχουσα ημερομηνία. Στο η- μερολόγιο που εμφανίζεται, πατάμε στην αναφορά μήνα και έτους ώστε να εμφανιστούν οι μήνες του έτους με επιλεγμένο τον τρέχοντα μήνα και, τέλος, βεβαιωνόμαστε ότι στο πλαίσιο Θέση εμφανίζεται η καταχώριση Έγγραφα και πατάμε στο κουμπί Α- ναζήτηση. 9. Προκειμένου να αποθηκεύσουμε τα κριτήρια της αναζήτησης με το όνομα Τα αρχεία του μήνα, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση αναζήτησης της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. Στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως, πατάμε στο πλαίσιο Όνομα αρχείου, πληκτρολογούμε το κείμενο Τα αρχεία του μήνα, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 10. Για να εντοπίσουμε το αρχείο με τα κριτήρια αναζήτησης που μόλις αποθηκεύσαμε, πατάμε στην επιλογή Αναζητήσεις του τμήματος Αγαπημένες συνδέσεις και επιλέγουμε το εικονίδιο Τα αρχεία του μήνα στο τμήμα Περιεχομένων του παραθύρου. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Οργάνωση και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή. 11. Για να εντοπίσουμε όλα τα αρχεία τύπου.doc που βρίσκονται στο φάκελο Έγγραφα, ανοίγουμε το παράθυρο του φακέλου Έγγραφα και πληκτρολογούμε στο πλαίσιο αναζήτησης έναν αστερίσκο, ακολουθούμενο από μια τελεία και την προέκταση, *.DOC. 12. Για να ξεκινήσουμε μια νέα αναζήτηση και να εντοπίσουμε όλα τα αρχεία μουσικής που υπάρχουν στις προεπιλεγμένες θέσεις αναζήτησης, πατάμε στο μενού Έναρξη και έπειτα στην εντολή Αναζήτηση. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο αναζήτησης καταχωρίζουμε το κείμενο μουσική. 13. Τα κριτήρια που θα πρέπει να καταχωρίσουμε στο πλαίσιο Αναζήτηση, ώστε να εντοπίσουμε τα αρχεία που περιγράφονται στην πρώτη στήλη του πίνακα, είναι τα παρακάτω:

77 25 Αναζήτηση αρχείων και φακέλων 121 Όλα τα αρχεία ή τους φακέλους. που έχουν το όνομα Σύλλογος και είναι αρχεία α- πλού κειμένου τα ονόματα των οποίων ξεκινούν με τους χαρακτήρες Ταξίδ τα ονόματα των οποίων είναι ΑΣΕΠ ή ΟΣΕΠ που περιέχουν τη φράση Ταξιδιωτικό Πρακτορείο που έχουν δημιουργηθεί στο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων Excel που έχουν την ετικέτα λουλούδια που έχουν προέκταση.jpg των οποίων το όνομα τελειώνει σε ίδης η κατάληξη των οποίων είναι.doc ή.dot Κριτήριο Σύλλογος.txt Ταξίδ*?ΣΕΠ.* "Ταξιδιωτικό Πρακτορείο" *.xls Ετικέτα:λουλούδια *.jpg *ίδης.*.do? 14. Για να εντοπίσουμε πόσα αρχεία υπάρχουν στο σκληρό μας δίσκο, τα οποία δημιουργήθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μεταφερόμαστε στο παράθυρο του φακέλου Υπολογιστής, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο του σκληρού δίσκου, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Αναζήτηση. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Σύνθετη αναζήτηση, πατάμε στο πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Ημερομηνία, και επιλέγουμε την καταχώριση Ημ/νία δημιουργίας. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου χωρίς επιλογή, διαλέγουμε είναι και πατάμε στο διπλανό πλαίσιο με την τρέχουσα η- μερομηνία. Στο ημερολόγιο που εμφανίζεται πατάμε στην αναφορά μήνα και έτους ώ- στε να εμφανιστούν οι μήνες του έτους, επιλέγουμε το μήνα Ιαν, και τέλος επιβεβαιώνουμε ότι στο πλαίσιο Θέση εμφανίζεται η καταχώριση Τοπικός δίσκος και πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση. 15. Προκειμένου να ξεκινήσουμε μια νέα αναζήτηση και να εντοπίσουμε όλα τα αρχεία που τροποποιήθηκαν μετά τη 15η του προηγουμένου μήνα, έχουν προέκταση.txt, και το μέγεθός τους είναι τουλάχιστον 30 KB, ανοίγουμε το μενού Έναρξη και επιλέγουμε την εντολή Αναζήτηση. Πατάμε στο κουμπί Σύνθετη αναζήτηση, στο πλαίσιο Ό- νομα καταχωρίζουμε το κριτήριο *.txt, ανοίγουμε το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Ημερομηνία, και διαλέγουμε την καταχώριση Ημ/νία τροποποίησης. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου χωρίς επιλογή διαλέγουμε την καταχώριση έπεται της, πατάμε στο διπλανό πλαίσιο, και στο ημερολόγιο που εμφανίζεται επιλέγουμε τη 15η Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Μέγεθος (ΚΒ), ε-

78 122 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις πιλέγουμε την καταχώριση μεγαλύτερο από, και στο διπλανό πλαίσιο κειμένου καταχωρίζουμε την τιμή 30. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση. 16. Για να ξεκινήσουμε μια νέα αναζήτηση και να εντοπίσουμε όλα τα αρχεία εικόνων που υπάρχουν στον υπολογιστή μας, ανοίγουμε το μενού Έναρξη και διαλέγουμε την εντολή Αναζήτηση. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο αναζήτησης καταχωρίζουμε το κείμενο εικόνα, πατάμε στο κουμπί Σύνθετη αναζήτηση, και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Θέση επιλέγουμε την καταχώριση Υπολογιστής. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση. 17. Για να περιορίσουμε τα αποτελέσματα της αναζήτησης ώστε να εμφανίζουν μόνο τις εικόνες που είναι μεγαλύτερες από 2000 ΚΒ, ανοίγουμε το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Μέγεθος (ΚΒ), επιλέγουμε την καταχώριση μεγαλύτερο από, και στο διπλανό πλαίσιο κειμένου καταχωρίζουμε την τιμή Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση. 18. Για να εμφανίσουμε όλα τα αρχεία που περιέχουν την ετικέτα δείγμα, διαγράφουμε τα υπάρχοντα κριτήρια: από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Μέγεθος (ΚΒ), επιλέγουμε την καταχώριση χωρίς επιλογή και διαγράφουμε τα κριτήρια που εμφανίζονται σε αυτό. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το νέο κριτήριο, δείγμα, στο πλαίσιο κειμένου Ετικέτες και πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση. 19. Για να ξεκινήσουμε τη λειτουργία της αναζήτησης με το μενού Έναρξη, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και καταχωρίζουμε το κριτήριό μας στο πλαίσιο κειμένου Έναρξη αναζήτησης. 20. Προκειμένου να αναζητήσουμε τα αρχεία και τα προγράμματα που περιέχουν τη λέξη word, πατάμε στο πλαίσιο Αναζήτησης στο κάτω αριστερό τμήμα του μενού Έναρξη και καταχωρίζουμε τη λέξη word.

79 Κεφάλαιο 25. Εξατομίκευση εμφάνισης και ήχων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης Οι παρακάτω ενέργειες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση και τις ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας. 1. Τα θέματα της επιφάνειας εργασίας είναι σύνολα επιλεγμένων ρυθμίσεων, τα οποία προσαρμόζουν διάφορα «οπτικά» στοιχεία του υπολογιστή μας ώστε να θυμίζουν ένα συγκεκριμένο θέμα. 2. Για να εμφανίσουμε το παράθυρο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις για την εξατομίκευση της επιφάνειας εργασίας μας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης. 3. Για να εφαρμόσουμε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας το θέμα Κλασικά Windows ή το θέμα Windows 7, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης. Στο παράθυρο Εξατομίκευση που εμφανίζεται, πατάμε στην επιλογή Θέμα και, στη συνέχεια, στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις θέματος, πατάμε στο κάτω βέλος του πλαισίου Θέμα. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου, επιλέγουμε

80 124 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις την καταχώριση Κλασικά Windows ή την καταχώριση Windows 7 και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 4. Η εφαρμογή ενός θέματος στην επιφάνεια εργασίας, στην ουσία, είναι η εφαρμογή ενός συνόλου επιλεγμένων ρυθμίσεων, το οποίο προσαρμόζει διάφορα στοιχεία του υπολογιστή μας, όπως οι δείκτες του ποντικιού, τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας, οι ήχοι που αναπαράγονται κατά την εκτέλεση ορισμένων ενεργειών, κ.λπ., ώστε να θυμίζουν ένα συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή, δεν αφορά μόνο την εικόνα που εμφανίζεται στο φόντο της επιφάνειας εργασίας. Αντίθετα, η εφαρμογή ενός φόντου επηρεάζει μόνο την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας και κανένα άλλο στοιχείο του υπολογιστή. 5. Προκειμένου να αλλάξουμε το φόντο της επιφάνειας εργασίας, πατάμε στην επιλογή Φόντο επιφάνειας εργασίας του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης). Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Θέση εικόνας επιλέγουμε Δείγματα εικόνων, και από το κεντρικό πλαίσιο του παραθύρου διαλέγουμε την εικόνα Αντιλόπη. Για να εμφανίσουμε την εικόνα στο κέντρο της οθόνης, ενεργοποιούμε το τρίτο κουμπί επιλογής της περιοχής Με ποιον τρόπο θα τοποθετηθεί η εικόνα; Τέλος, πατάμε στην επιλογή Αλλαγή χρώματος φόντου, και στο πλαίσιο διαλόγου Χρώμα διαλέγουμε ένα χρώμα της αρεσκείας μας και πατάμε στο κουμπί ΟΚ των πλαισίων διαλόγων. 6. Για να χρησιμοποιήσουμε ως φόντο της επιφάνειας εργασίας την εικόνα Παραδοσιακό κατώφλι.jpg από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης, πατάμε στην επιλογή Φόντο επιφάνειας εργασίας του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης). Στο παράθυρο Φόντο επιφάνειας εργασίας, πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, διαλέγουμε την εικόνα Παραδοσιακό κατώφλι.jpg, και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα. Στη συνέχεια, επιλέγουμε την εικόνα από το κεντρικό πλαίσιο του παραθύρου. Για να προσαρμοστούν οι διαστάσεις της εικόνας στην επιφάνεια εργασίας, ενεργοποιούμε το πρώτο κουμπί επιλογής της περιοχής Με ποιον τρόπο θα τοποθετηθεί η εικόνα; Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 7. Για να εφαρμόσουμε στο φόντο της επιφάνειας εργασίας μια εικόνα από τις ταπετσαρίες των Windows, πατάμε στην επιλογή Φόντο επιφάνειας εργασίας του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης). Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Θέση εικόνας ε- πιλέγουμε την καταχώριση Ταπετσαρίες των Windows, και από το κεντρικό πλαίσιο

81 26 Εξατομίκευση εμφάνισης και ήχων 125 του παραθύρου διαλέγουμε μια εικόνα της αρεσκείας μας. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 8. Για να ρυθμίσουμε το κείμενο των παραθύρων και των κουμπιών ώστε να εμφανίζεται με μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς, πατάμε στην επιλογή Προσαρμογή μεγέθους γραμματοσειράς (DPI) στην αριστερή πλευρά του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της ε- πιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης). Πατάμε στο κουμπί Συνέχεια και ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Μεγαλύτερη κλίμακα (120 DPI) ευανάγνωστο κείμενο στο πλαίσιο διαλόγου Κλίμακα DPI που εμφανίζεται. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί ΟΚ, οπότε εμφανίζεται ένα πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να επιλέξουμε πότε θα γίνει η επανεκκίνηση του υπολογιστή ώστε να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση στο κείμενο των παραθύρων και των εικονιδίων του συστήματος. 9. Προκειμένου να μορφοποιήσουμε τα παράθυρα των Windows με πετρόλ χρώμα και διαφάνεια, στο παράθυρο Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την ε- ντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης), πατάμε στην καταχώριση Χρώμα και εμφάνιση παραθύρου. Επιλέγουμε το πετρόλ χρώμα και ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ενεργοποίηση διαφάνειας. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ του παραθύρου. 10. Τα προγράμματα προφύλαξης οθόνης παρουσιάζουν διάφορες εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή όταν αυτός είναι ανενεργός για κάποιο χρονικό διάστημα. Επινοήθηκαν ώστε να προστατεύονται οι οθόνες παλαιότερης τεχνολογίας, οι οποίες υπήρχε περίπτωση να υποστούν βλάβες και αλλοιώσεις όταν προβαλλόταν σε αυτές η ίδια εικόνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι σύγχρονες οθόνες, βέβαια, δε διατρέχουν τέτοιους κινδύνους, αλλά τα προγράμματα αυτά εξακολουθούν να είναι δημοφιλή λόγω του «ψυχαγωγικού» τους χαρακτήρα και των πρόσθετων δυνατοτήτων ασφαλείας που παρέχουν. 11. Για να ενεργοποιήσουμε την προφύλαξη οθόνης Φωτογραφίες, πατάμε στην επιλογή Προφύλαξη οθόνης του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης). Έπειτα, πατάμε στο κάτω βέλος του πτυσσόμενου πλαισίου καταλόγου Προφύλαξη οθόνης και διαλέγουμε την καταχώριση Φωτογραφίες από τη λίστα. Για να εφαρμόσουμε τις ρυθμίσεις μας, πατάμε στο κουμπί Εφαρμογή του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις προφύλαξης οθόνης. 12. Για να δούμε σε προεπισκόπηση την προφύλαξη οθόνης, πατάμε στο κουμπί Προεπισκόπηση του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις προφύλαξης οθόνης.

82 126 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 13. Για να ρυθμίσουμε την προφύλαξη οθόνης ώστε οι φωτογραφίες να εναλλάσσονται γρήγορα, πατάμε στο κουμπί Ρυθμίσεις και στη συνέχεια επιλέγουμε την καταχώριση Γρήγορη από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Ταχύτητα προβολής παρουσίασης. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις φωτογραφιών και προφύλαξης οθόνης. 14. Χρησιμοποιούμε κωδικό πρόσβασης για την επαναφορά από την προφύλαξη οθόνης προκειμένου να προφυλάξουμε τη δουλειά μας από τυχόν «αδιάκριτα βλέμματα» όσο βρισκόμαστε μακριά από τον υπολογιστή μας. 15. Για να αλλάξουμε το χρόνο αναμονής της προφύλαξης οθόνης σε 5 λεπτά, πατάμε στο επάνω ή στο κάτω βέλος του πλαισίου Αναμονή, έως ότου εμφανιστεί ο αριθμός 5 μέσα στο πλαίσιο. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Εφαρμογή του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις προφύλαξης οθόνης. 16. Προκειμένου να εφαρμόσουμε την προφύλαξη οθόνης Κείμενο 3Δ, με ανοιχτό το πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις προφύλαξης οθόνης, πατάμε στο κάτω βέλος του πτυσσόμενου πλαισίου καταλόγου Προφύλαξη οθόνης και επιλέγουμε την καταχώριση Κείμενο 3Δ. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Ρυθμίσεις και, στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις Κειμένου 3Δ, πληκτρολογούμε το ονοματεπώνυμό μας στο πλαίσιο Προσαρμοσμένο κείμενο, επιλέγουμε την καταχώριση Ταλάντευση από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Τύπος περιστροφής, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Εφαρμογή για να εφαρμόσουμε τις ρυθμίσεις μας. 17. Για να απενεργοποιήσουμε την προφύλαξη οθόνης, στο πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις προφύλαξης οθόνης διαλέγουμε την καταχώριση (Χωρίς επιλογή) από το πλαίσιο καταλόγου Προφύλαξη οθόνης και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 18. Με τον όρο ανάλυση οθόνης, εννοούμε: Τον αριθμό των κουκκίδων που εμφανίζονται κατά το πλάτος και κατά το ύψος της οθόνης. 19. Για να αλλάξουμε την ανάλυση της οθόνης σε , πατάμε στην επιλογή Ρυθμίσεις οθόνης του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης). Στη συνέχεια, σύρουμε το ροοστάτη του τμήματος Ανάλυση προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά ώστε να επιλέξουμε τη ζητούμενη ανάλυση. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις οθόνης. 20. Προκειμένου να αλλάξουμε την ποιότητα χρωμάτων της οθόνης σε Μέτρια, πατάμε στην επιλογή Ρυθμίσεις οθόνης του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας

83 26 Εξατομίκευση εμφάνισης και ήχων 127 και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης). Πατάμε στο κάτω βέλος του πτυσσόμενου πλαισίου καταλόγου Χρώματα και επιλέγουμε την καταχώριση Μέτρια (16 bit) από τη λίστα. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις οθόνης. 21. Για να επαναφέρουμε την ανάλυση της οθόνης, χρησιμοποιούμε το πλαίσιο διαλόγου Ρυθμίσεις οθόνης με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που περιγράφεται στις απαντήσεις των Ερωτήσεων 20 και Μερικές από τις ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε για το ποντίκι είναι να προσαρμόσουμε το σχήμα και τη μορφή που θα έχει ο δείκτης του ποντικιού κατά την εκτέλεση διαφόρων ενεργειών, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του. 23. Προκειμένου να ρυθμίσουμε την ταχύτητα διπλοπατήματος του ποντικιού, πατάμε στην επιλογή Δείκτες ποντικιού στο παράθυρο Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης) και εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Κουμπιά. Στη συνέχεια, σύρουμε το ροοστάτη της περιοχής Ταχύτητα προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Για να δοκιμάσουμε τη ρύθμισή μας, διπλοπατάμε στο εικονίδιο του φακέλου στα δεξιά του ροοστάτη. 24. Για να κλείσουμε το παράθυρο Ιδιότητες: Ποντίκι χωρίς να εφαρμόσουμε τις αλλαγές μας στις ρυθμίσεις του ποντικιού, πατάμε στο κουμπί Άκυρο. 25. Για να κρύψουμε το εικονίδιο Δίκτυο από την επιφάνεια εργασίας, πατάμε στην επιλογή Αλλαγή εικονιδίων επιφάνειας εργασίας στο αριστερό τμήμα του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της επιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης). Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Δίκτυο στην περιοχή Εικονίδια επιφάνειας εργασίας, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις εικονιδίων επιφάνειας εργασίας. 26. Για να μην εφαρμόζεται κανένας συνδυασμός ήχων κατά την εκτέλεση διαφόρων εργασιών στα Windows, πατάμε στην επιλογή Ήχοι του παραθύρου Εξατομίκευση (που εμφανίζεται όταν πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κενό σημείο της ε- πιφάνειας εργασίας και επιλέγουμε την εντολή Εξατομίκευση από το μενού συντόμευσης), και εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Ήχοι του πλαισίου διαλόγου Ήχος. Στη συνέχεια, διαλέγουμε την καταχώριση Χωρίς ήχους από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Συνδυασμός ήχων και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 27. Προκειμένου να αλλάξουμε τη μορφή του εικονιδίου Υπολογιστής, πατάμε στην επιλογή Αλλαγή εικονιδίων επιφάνειας εργασίας στο αριστερό τμήμα του παραθύρου

84 128 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις Εξατομίκευση. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το εικονίδιο Υπολογιστής στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου και πατάμε στο κουμπί Αλλαγή εικονιδίου. Επιλέγουμε ένα εικονίδιο της αρεσκείας μας στο πλαίσιο διαλόγου Αλλαγή εικονιδίου, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ των πλαισίων διαλόγου. 28. Για να εμφανίσουμε πάλι το εικονίδιο Δίκτυο στην επιφάνεια εργασίας, πατάμε στην επιλογή Αλλαγή εικονιδίων επιφάνειας εργασίας στο αριστερό τμήμα του παραθύρου Εξατομίκευση. Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Δίκτυο της περιοχής Εικονίδια επιφάνειας εργασίας και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Ρυθμίσεις εικονιδίων επιφάνειας εργασίας. 29. Για να επαναφέρουμε την προεπιλεγμένη μορφή του εικονιδίου Υπολογιστής, πατάμε στην επιλογή Αλλαγή εικονιδίων επιφάνειας εργασίας στο αριστερό τμήμα του παραθύρου Εξατομίκευση. Στη συνέχεια, επιλέγουμε το εικονίδιο Υπολογιστής στο κάτω μέρος του πλαισίου διαλόγου και πατάμε στο κουμπί Επαναφορά προεπιλογών. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου.

85 Κεφάλαιο 26. Ρυθμίσεις υλικού και λογισμικού Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Ο Πίνακας Ελέγχου είναι ένα σημαντικό εργαλείο των Windows, το οποίο μας επιτρέπει να ελέγχουμε και να τροποποιούμε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος καθώς και των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή μας. 2. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε τον Πίνακα Ελέγχου είναι οι εξής: Πατάμε στο κουμπί Έναρξη και επιλέγουμε την εντολή Πίνακας Ελέγχου. Διπλοπατάμε στο εικονίδιο Πίνακας Ελέγχου της επιφάνειας εργασίας. 3. Για να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα του Πίνακα Ελέγχου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε την Κλασική προβολή είτε την προβολή Κατηγοριών. 4. Για να εμφανίσουμε τον Πίνακα Ελέγχου σε προβολή Κατηγοριών, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και επιλέγουμε την εντολή Πίνακας Ελέγχου. Στη συνέχεια, αν χρειάζεται, πατάμε στον υπερσύνδεσμο Αρχική σελίδα Πίνακα Ελέγχου στην αριστερή πλευρά του παραθύρου. 5. Χρησιμοποιούμε την επιλογή Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των Windows όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε ή να καταργήσουμε στοιχεία του λειτουργικού συστήματος Windows Η κατηγορία του Πίνακα Ελέγχου που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να εγκαταστήσουμε μία επιπλέον γλώσσα στον υπολογιστή μας είναι η Ώρα, Γλώσσα και Περιοχή.

86 130 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 7. Προκειμένου να προσθέσουμε στον υπολογιστή μας τη σουηδική γλώσσα εισόδου χρησιμοποιώντας διάταξη πληκτρολογίου Ηνωμένων Πολιτειών, πατάμε στην επιλογή Αλλαγή πληκτρολογίων ή άλλων μεθόδων εισόδου της κατηγορίας Ώρα, Γλώσσα και Περιοχή του Πίνακα Ελέγχου. Στην καρτέλα Πληκτρολόγια και γλώσσες του πλαισίου διαλόγου Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Αλλαγή πληκτρολογίων. Στην καρτέλα Γενικά του πλαισίου διαλόγου Κείμενο και γλώσσες εισόδου που εμφανίζεται στην οθόνη μας, πατάμε στο κουμπί Προσθήκη. Στη συνέχεια, πατάμε στο σύμβολο συν στα αριστερά της καταχώρισης Σουηδικά (Σουηδίας), και στο σύμβολο συν στα αριστερά της καταχώρισης Πληκτρολόγιο. Ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ηνωμένων Πολιτειών και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Προσθήκη γλώσσας εισόδου. Τέλος, πατάμε στα κουμπιά ΟΚ των ανοιχτών πλαισίων διαλόγου για να εφαρμόσουμε τις ρυθμίσεις μας. 8. Για να δούμε την προεπιλεγμένη γλώσσα του υπολογιστή μας, πατάμε στην επιλογή Αλλαγή πληκτρολογίων ή άλλων μεθόδων εισόδου της κατηγορίας Ώρα, Γλώσσα και Περιοχή του Πίνακα Ελέγχου. Πατάμε στο κουμπί Αλλαγή πληκτρολογίων της καρτέλας Πληκτρολόγια και γλώσσες του πλαισίου διαλόγου Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας που εμφανίζεται και, στη συνέχεια, στην καρτέλα Γενικά του πλαισίου διαλόγου Κείμενο και γλώσσες εισόδου που εμφανίζεται στην οθόνη μας, εξετάζουμε τα περιεχόμενα του πτυσσόμενου πλαισίου καταλόγου Προεπιλεγμένη γλώσσα εισόδου. 9. Για να επιλέξουμε την ελληνική ή την αγγλική γλώσσα ως προεπιλογή του συστήματός μας, πατάμε στο κάτω βέλος του πτυσσόμενου πλαισίου καταλόγου της περιοχής Προεπιλεγμένη γλώσσα εισόδου και διαλέγουμε την καταχώριση που θέλουμε. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί ΟΚ δύο φορές για να κλείσουμε τα ανοιχτά πλαίσια διαλόγου και να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση που κάναμε. 10. Η προεπιλεγμένη γλώσσα είναι αυτή που χρησιμοποιούν εξ ορισμού όλα τα προγράμματα του συστήματός μας για την καταχώριση δεδομένων. Για να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλη από τις γλώσσες που έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας, πρέπει να την ενεργοποιήσουμε χρησιμοποιώντας τη γραμμή γλώσσας ή πατώντας το συνδυασμό πλήκτρων αριστερό Alt + Shift. 11. Για να καταργήσουμε τη σουηδική γλώσσα από τη λίστα των εγκατεστημένων γλωσσών, πατάμε στην επιλογή Αλλαγή πληκτρολογίων ή άλλων μεθόδων εισόδου της κατηγορίας Ώρα, Γλώσσα και Περιοχή του Πίνακα Ελέγχου. Πατάμε στο κουμπί Αλλαγή πληκτρολογίων της καρτέλας Πληκτρολόγια και γλώσσες του πλαισίου διαλόγου Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας και, στο πλαίσιο διαλόγου Κείμενο και γλώσσες εισόδου που εμφανίζεται στην οθόνη μας, επιλέγουμε τη σουηδική γλώσσα από τη λίστα Εγκατεστημένες υπηρεσίες της καρτέλας Γενικά και πατάμε στο

87 27 Ρυθμίσεις υλικού και λογισμικού 131 κουμπί Κατάργηση. Στη συνέχεια, πατάμε στα κουμπιά ΟΚ των ανοιχτών πλαισίων διαλόγου για να εφαρμόσουμε τις ρυθμίσεις μας. 12. Για να κλείσουμε το παράθυρο του Πίνακα Ελέγχου, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου του. 13. Προκειμένου να ανοίξουμε το φάκελο Εκτυπωτές μέσω του Πίνακα Ελέγχου, διπλοπατάμε στο εικονίδιο Πίνακας Ελέγχου της επιφάνειας εργασίας. Στη συνέχεια, πατάμε στην καταχώριση Εκτυπωτής στην κατηγορία Υλικό και Ήχος. 14. Ο προεπιλεγμένος εκτυπωτής στην παρακάτω εικόνα είναι ο Epson EPL-C8200 PS3 15. Με τον όρο προεπιλεγμένος εκτυπωτής, εννοούμε: Τον εκτυπωτή στον οποίο θα στέλνονται αυτόματα τα έγγραφά μας αν δεν κάνουμε κάποια άλλη επιλογή στο πρόγραμμα μέσα από το οποίο τυπώνουμε αυτά τα έγγραφα. 16. Οι προεκτάσεις που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης είναι:.exe.com 17. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ορίσουμε έναν άλλο εκτυπωτή ως προεπιλεγμένο εκτυπωτή του υπολογιστή είναι οι εξής: Πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο του εκτυπωτή που θέλουμε να ορίσουμε ως προεπιλεγμένο και επιλέγουμε την εντολή Ορισμός εκτυπωτή ως προεπιλεγμένου από το μενού συντόμευσης. Επιλέγουμε τον εκτυπωτή που θέλουμε να ορίσουμε ως προεπιλεγμένο και πατάμε στο κουμπί Ορισμός ως προεπιλογής της γραμμής εργαλείων. 18. Για να σβήσουμε τον προεπιλεγμένο εκτυπωτή ώστε να μην τροφοδοτείται με ρεύμα, πατάμε στο διακόπτη ON/OFF του εκτυπωτή. 19. Κάθε εκτύπωση, πριν σταλεί στον εκτυπωτή, αποθηκεύεται σε ένα προσωρινό αρχείο στο δίσκο το οποίο τοποθετείται σε μια «ουρά εκτυπώσεων». 20. Για να εμφανίσουμε την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή χωρίς να κλείσουμε το παράθυρο Εκτυπωτές, πατάμε στο κουμπί Εμφάνιση επιφάνειας εργασίας της γραμμής εργαλείων Γρήγορης εκκίνησης.

88 132 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 21. Για να τυπώσουμε ένα αρχείο, όπως για παράδειγμα το έγγραφο Ημιτελές.rtf της επιφάνειας εργασίας χωρίς να το ανοίξουμε, πατάμε στο αρχείο με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Εκτύπωση από το μενού συντόμευσης. 22. Για να ανοίξουμε το φάκελο Έγγραφα, πατάμε στο κουμπί Έναρξη και επιλέγουμε την καταχώριση Έγγραφα από τη δεύτερη στήλη του μενού. 23. Προκειμένου να επιλέξουμε τρία αρχεία του φακέλου Έγγραφα, πατάμε στο πρώτο από αυτά με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Έπειτα, πατάμε και στα υπόλοιπα κρατώντας ταυτόχρονα πατημένο το πλήκτρο Ctrl. Για να τυπώσουμε τα αρχεία, πατάμε στο κουμπί Εκτύπωση της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. Για να κλείσουμε το φάκελο Έγγραφα, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του παραθύρου του. 24. Η θέση της γραμμής εργασιών στην οποία μπορούμε να δούμε ότι γίνεται εκτύπωση στο παρασκήνιο είναι η περιοχή ειδοποιήσεων. Κατά την εκτύπωση, στην περιοχή αυτή εμφανίζεται ένα εικονίδιο εκτυπωτή. 25. Για να ανοίξουμε το παράθυρο που εμφανίζει τη λίστα των αρχείων τα οποία έχουν σταλεί για εκτύπωση, διπλοπατάμε στο εικονίδιο του εκτυπωτή στην περιοχή ειδοποιήσεων. 26. Προκειμένου να ακυρώσουμε την εκτύπωση του τελευταίου εγγράφου της λίστας, το επιλέγουμε και πατάμε στην εντολή Άκυρο από το μενού Έγγραφο. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται για να επιβεβαιώσουμε την ακύρωση της εκτύπωσης. 27. Για να διακόψουμε προσωρινά την εκτύπωση των υπόλοιπων αρχείων, επιλέγουμε την εντολή Προσωρινή διακοπή εκτύπωσης από το μενού Εκτυπωτής. 28. Για να κλείσουμε το παράθυρο παρακολούθησης των εργασιών εκτύπωσης, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματός του. 29. Για να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα του παραθύρου Εκτυπωτές, πατάμε στο κουμπί του στη γραμμή εργασιών. 30. Για να ανοίξουμε το παράθυρο του προεπιλεγμένου εκτυπωτή, εμφανίζουμε το παράθυρο Εκτυπωτές πατώντας στην καταχώριση Εκτυπωτής της κατηγορίας Υλικό και Ήχος του Πίνακα Ελέγχου, και διπλοπατάμε στο εικονίδιο του εκτυπωτή που έχει ένα σημάδι ελέγχου στα δεξιά του εικονιδίου του. 31. Για να απενεργοποιήσουμε την προσωρινή διακοπή της εκτύπωσης, επιλέγουμε ξανά την εντολή Προσωρινή διακοπή εκτύπωσης από το μενού Εκτυπωτής. 32. Για να διακόψουμε την εκτύπωση μόνο του πρώτου εγγράφου της ουράς, το επιλέγουμε και στη συνέχεια διαλέγουμε την εντολή Παύση από το μενού Έγγραφο στο παράθυρο διαχείρισης του εκτυπωτή.

89 27 Ρυθμίσεις υλικού και λογισμικού Προκειμένου να ακυρώσουμε τη διακοπή εκτύπωσης για το επιλεγμένο αρχείο, επιλέγουμε την εντολή Συνέχιση από το μενού Έγγραφο στο παράθυρο διαχείρισης του ε- κτυπωτή. 34. Για να ακυρώσουμε την εκτύπωση όλων των εγγράφων, επιλέγουμε την εντολή Ακύρωση όλων των εγγράφων από το μενού Εκτυπωτής στο παράθυρο διαχείρισης του εκτυπωτή. 35. Για να κλείσουμε το παράθυρο διαχείρισης του εκτυπωτή, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματός του. 36. Πρόγραμμα οδήγησης (driver) είναι ένα πρόγραμμα το οποίο συνοδεύει μια συσκευή που εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας και ενημερώνει το λειτουργικό σύστημα για το μοντέλο της συσκευής, τις δυνατότητές της, και τον τρόπο λειτουργίας της. 37. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εγκαταστήσουμε έναν εκτυπωτή στο σύστημά μας είναι οι εξής: Πατάμε στην επιλογή Εκτυπωτής της κατηγορίας Υλικό και Ήχος του Πίνακα Ε- λέγχου (σε προβολή Κατηγοριών) και, στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Προσθήκη εκτυπωτή της γραμμής εργαλείων ώστε να ξεκινήσουμε τον Οδηγό Προσθήκης Εκτυπωτή. Εγκαθιστούμε το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης του εκτυπωτή, το οποίο προμηθευτήκαμε από την κατασκευάστρια εταιρεία της συσκευής. Εκτελούμε το πρόγραμμα εγκατάστασης και ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη μας. 38. Προκειμένου να εγκαταστήσουμε στο σύστημά μας τον εκτυπωτή Canon PS-NX90, πατάμε στην επιλογή Εκτυπωτής της κατηγορίας Υλικό και Ήχος του Πίνακα Ελέγχου (σε προβολή Κατηγοριών) και, στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Προσθήκη εκτυπωτή της γραμμής εργαλείων. Στο πρώτο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού Προσθήκης Εκτυπωτή, διαλέγουμε την καταχώριση Προσθήκη τοπικού εκτυπωτή. Στο νέο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού επιλέγουμε τη θύρα στην οποία έχουμε συνδέσει τον εκτυπωτή και πατάμε στο κουμπί Επόμενο. Στο επόμενο πλαίσιο διαλόγου, από τη λίστα Κατασκευαστής επιλέγουμε την εταιρεία Canon και από τη λίστα Εκτυπωτές την καταχώριση Canon PS-NX90, πατάμε στο κουμπί Επόμενο δύο φορές και, στη συνέχεια, στο κουμπί Τέλος. 39. Για να καταργήσουμε τον εκτυπωτή Canon PS-NX90, ανοίγουμε το παράθυρο Εκτυπωτές από την κατηγορία Υλικό και Ήχος του Πίνακα Ελέγχου. Στη συνέχεια, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο εικονίδιο του εκτυπωτή που θέλουμε να καταργήσουμε και επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή από το μενού συντόμευσης. Τέλος, επι-

90 134 Ενότητα 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις βεβαιώνουμε τη διαγραφή πατώντας στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται. 40. Για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης ar505enu.exe που βρίσκεται στον υποφάκελο Acrobat του συνοδευτικού CD-ROM, ώστε να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή Acrobat Reader, διπλοπατάμε στο εικονίδιο Υπολογιστής της επιφάνειας εργασίας, διπλοπατάμε στο εικονίδιο της μονάδας CD/DVD στην οποία έχουμε τοποθετήσει το συνοδευτικό CD, ανοίγουμε το φάκελο Acrobat, και διπλοπατάμε στο αρχείο ar505enu.exe. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τα βήματα του προγράμματος εγκατάστασης. 41. Για να ελέγξουμε ποια στοιχεία των Windows είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας, επιλέγουμε την εντολή Πίνακας Ελέγχου από το μενού Έναρξη. Στη συνέχεια, πατάμε στην κατηγορία Προγράμματα και στην επιλογή Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση δυνατοτήτων των Windows της κατηγορίας Προγράμματα και δυνατότητες. Τα στοιχεία που δεν έχουν εγκατασταθεί εμφανίζονται στο πλαίσιο διαλόγου Δυνατότητες των Windows με ένα κενό πλαίσιο ελέγχου στα αριστερά τους, τα εγκατεστημένα στοιχεία με ένα σημάδι ελέγχου στο πλαίσιο ελέγχου, ενώ τα στοιχεία που επισημαίνονται με ένα σκιασμένο πλαίσιο ελέγχου περιέχουν υποκατηγορίες οι οποίες δεν είναι όλες εγκατεστημένες. 42. Προκειμένου να εγκαταστήσουμε ένα στοιχείο των Windows, ακολουθούμε τα βήματα της προηγούμενης άσκησης για να εμφανίσουμε τα εγκατεστημένα και τα διαθέσιμα προς εγκατάσταση στοιχεία του λειτουργικού συστήματος. Έπειτα, ενεργοποιούμε τα πλαίσια ελέγχου των στοιχείων που θέλουμε να εγκαταστήσουμε και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Δυνατότητες των Windows. 43. Για να απεγκαταστήσουμε από τον υπολογιστή μας το στοιχείο που προσθέσαμε, εμφανίζουμε τα εγκατεστημένα και τα διαθέσιμα για εγκατάσταση στοιχεία του λειτουργικού συστήματος, επιλέγοντας την κατηγορία Προγράμματα και την επιλογή Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση δυνατοτήτων των Windows από τον Πίνακα Ελέγχου. Έπειτα, απενεργοποιούμε τα πλαίσια ελέγχου των στοιχείων που θέλουμε να καταργήσουμε και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Δυνατότητες των Windows. 44. Για να απεγκαταστήσουμε την εφαρμογή Acrobat Reader που εγκαταστήσαμε σε προηγούμενη άσκηση από τον υπολογιστή μας, πατάμε στην επιλογή Κατάργηση εγκατάστασης ενός προγράμματος της κατηγορίας Προγράμματα του Πίνακα Ελέγχου. Στη συνέχεια, επιλέγουμε την εφαρμογή Adobe Acrobat στη λίστα με τα εγκατεστημένα προγράμματα και πατάμε στο κουμπί Κατάργηση εγκατάστασης. 45. Τα προγράμματα εγκατάστασης της επόμενης εικόνας είναι τα INSTALL.COM, SETUP.EXE, και Setup.MSI.

91 27 Ρυθμίσεις υλικού και λογισμικού 135

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ 2 Microsoft Windows XP 0/58 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων 2 Μέρος 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Windows Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών Χειρισμός παραθύρων...

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Windows Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών Χειρισμός παραθύρων... ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 01 Windows 7... 9 02 Επιφάνεια εργασίας... 15 03 Γραμμή εργασιών... 25 04 Χειρισμός παραθύρων... 41 05 Το παράθυρο Υπολογιστής... 59 06 Το μενού

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Windows XP. Κεφάλαιο. Εισαγωγή. Μέρος 2 - Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

Windows XP. Κεφάλαιο. Εισαγωγή. Μέρος 2 - Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Μέρος 2 - Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Κεφάλαιο Windows XP Στόχος κεφαλαίου Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να μάθουμε τι είναι λειτουργικό σύστημα, ποιες δυνατότητες μας παρέχει, τι είδους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Κεφάλαιο 12. Windows 7 Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 12 1. Ποια από τα παρακάτω ΔΕΝ είναι λειτουργικό σύστημα. (2 απαντήσεις) Unix Lotus 123

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Α.Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στα Windows ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΓΚΟΥ 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ξεκινώντας με τα MS Windows Ασκήσεις Ερώτηση 1 Επιλέξτε από τις παρακάτω ενέργειες αυτή που θα τερματίσει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7

Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7 Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7 2.1.1 Τι είναι το λειτουργικό σύστημα Το λειτουργικό σύστημα είναι το πλέον βασικό λογισμικό ενός υπολογιστή καθώς παρέχει τη διασύνδεση (interface)

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Κεφάλαιο 2: Ξεκίνημα του H/Y και το περιβάλλον των Windows XP...21

Περιεχόμενα. Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Κεφάλαιο 2: Ξεκίνημα του H/Y και το περιβάλλον των Windows XP...21 Περιεχόμενα Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες... 11 1.1 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής...11 1.2 Η ιστορία των υπολογιστών...13 1.3 Η αναπαράσταση των δεδομένων στον υπολογιστή...15 1.4 Ας φτιάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Επεξεργασία κειμένου 28. Microsoft Word 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Word, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί έναρξη έπειτα στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Υπολογιστικά φύλλα Κεφάλαιο 51. Microsoft Excel 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Excel μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί Έναρξη, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Υπολογιστές για Μικρούς και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MICROSOFT WINDOWS XP Ξεκινώντας με τα WINDOWS Επιφάνεια Εργασίας Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) Κ. Παρασκευόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλονίκη 2004 1. Μερικά κλασσικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Σημειώσεις και ειδοποιήσεις ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ υποδεικνύει σημαντικές πληροφορίες που σας βοηθούν να χρησιμοποιείτε καλύτερα τον υπολογιστή σας. ΠΡΟΣΟΧΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

1 Ξεκίνημα με τα Windows Vista Αποδοτική εργασία στα Windows Vista Εργασία με φακέλους και αρχεία 137

1 Ξεκίνημα με τα Windows Vista Αποδοτική εργασία στα Windows Vista Εργασία με φακέλους και αρχεία 137 Περιεχόμενα Οι συγγραφείς... 11 Εισαγωγή στα Windows Vista... 13 Οι εκδόσεις των Windows Vista...14 Ας ξεκινήσουμε!...18 Πιστοποιήσεις της Microsoft για επαγγελματίες... 19 Επιλογή της κατάλληλης πιστοποίησης...20

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ

ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ Παράθυρο στο Προσκήνιο Παράθυρο στο Παρασκήνιο Λωρίδα Εργασιών Μπορούν να υπάρχουν πολλά παράθυρα στην οθόνη. Το κάθε παράθυρο αντιστοιχεί σε ένα Πρόγραμμα που «τρέχει» (λειτουργεί)

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη!

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη! ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2014 Α Μαθαίνω τον υπολογιστή μου Ανακαλύπτω Ο υπολογιστής στην πράξη! Ο υπολογιστής στην πράξη! Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Διαδίκτυο Internet... 9 Κεφάλαιο 2: Υπηρεσίες και εφαρμογές του Διαδικτύου... 18 Κεφάλαιο 3: O φυλλομετρητής Internet Explorer... 29 Κεφάλαιο 4:

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε δεξιό κλικ πάνω σε ένα επιλεγμένο αρχείο και επιλέξτε Μετακίνηση ή. ή Επιλέξτε Αποκοπή από την καρτέλα Αρχική της κορδέλας.

Κάντε δεξιό κλικ πάνω σε ένα επιλεγμένο αρχείο και επιλέξτε Μετακίνηση ή. ή Επιλέξτε Αποκοπή από την καρτέλα Αρχική της κορδέλας. Kεφάλαιο 7: Το Ιεραρχικό Σύστημα Φακέλων των Windows 113 φάκελος προορισμού αντιγραμμένα αρχεία Τα αρχεία αντιγράφονται στον προορισμό τους. Παρατηρήστε ότι τα αρχεία έχουν παραμείνει και στην αρχική τους

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Windows XP 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήµατος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι ο διάδοχος των Windows

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμέσα Οδηγός χρήσης

Πολυμέσα Οδηγός χρήσης Πολυμέσα Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Excel 2007... 9 92 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 93 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 32 94 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Α. Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων Θα μάθετε: Να θέτετε σε κοινή χρήση ένα αρχείο ή ένα φάκελο του υπολογιστή με τα Windows XP. Να θέτετε σε κοινή χρήση στο δίκτυο μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα...9 Κεφάλαιο 2: Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα...41 Κεφάλαιο 3: Σχέσεις...84 Κεφάλαιο 4: Ερωτήματα...105

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft PowerPoint 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Εκκίνηση του PowerPoint... 12 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέας παρουσίασης... 23 Κεφάλαιο 4 Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης... 31 Κεφάλαιο 5 ιαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο1. Κεφάλαιο3. Κεφάλαιο2. Κεφάλαιο4. Δημιουργία και επεξεργασία εγγράφων. Ξεκίνημα με τα Windows Vista

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο1. Κεφάλαιο3. Κεφάλαιο2. Κεφάλαιο4. Δημιουργία και επεξεργασία εγγράφων. Ξεκίνημα με τα Windows Vista Toc.qxp:045736 fm.1 4/9/07 10:13 vi Περιεχόμενα Κεφάλαιο1 Κεφάλαιο2 Ξεκίνημα με τα Windows Vista Εκκίνηση των Windows Vista...4 Τι μπορείτε να κάνετε με τα Windows Vista...6 Η οθόνη των Windows Vista...7

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Windows 8 2_windows8.indd 39 10/5/2014 2:10:10 μμ 10/5/2014 2:10:10

Windows 8 2_windows8.indd 39 10/5/2014 2:10:10 μμ 10/5/2014 2:10:10 2_windows8.indd 39 10/5/2014 2:10:10 μμ Εισαγωγή στα 1 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Εισαγωγή στα Windows Διαφοροποίηση των.1 από άλλες εκδόσεις Χειρισμός των Windows με ποντίκι και αφή Οθόνη κλειδώματος

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων. Ενότητα 2: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων - Windows 7

Ενότητα 2. Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων. Ενότητα 2: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων - Windows 7 Ενότητα 2 Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων Ενότητα 2: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων - Windows 7 78 79 Χρήση Η/Υ και αρχείων Windows 7 80 Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή WINDOWS ΣΤΟΧΟΙ: 1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 2. Γνωριμία Με Την Επιφάνεια Εργασίας (Desktop) 3. Ta Βασικά Εικονίδια Της Επιφάνειας Εργασίας (Desktop) 4. Κουμπιά Παραθύρων 5.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1. Ξεκίνημα με τα Windows. Προσαρμογή των Windows. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1. Ξεκίνημα με τα Windows. Προσαρμογή των Windows. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο Ξεκίνημα με τα Windows Εξερεύνηση της οθόνης του υπολογιστή... 6 Εξερεύνηση της οθόνης της ταμπλέτας... 7 Αναστολή της λειτουργίας των Windows... 8 Επανεκκίνηση ή τερματισμός των Windows...

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση για το προϊόν

Σημείωση για το προϊόν Έναρξη από εδώ Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών Προϋποθέσεις συστήματος: Windows (XP, Vista, 7) με DirectX 9.x και τελευταίες ServicePack ή MacOS X 10.3.x (ή υψηλότερη), κάρτα γραφικών 3D με υποστήριξη OpenGL, ελάχ. 512 MB RAM, 1 GB διαθέσιμος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 18 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 24 Προβολές παρουσίασης... 28

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα Εισαγωγή 6 Τα βασικά συστατικά του υπολογιστή 10 Η επιφάνεια εργασίας (desktop) 16 Windows 7 Windows 8 Τα πρώτα βήματα στο Internet 84

περιεχόμενα Εισαγωγή 6 Τα βασικά συστατικά του υπολογιστή 10 Η επιφάνεια εργασίας (desktop) 16 Windows 7 Windows 8 Τα πρώτα βήματα στο Internet 84 περιεχόμενα Εισαγωγή 6 Τα βασικά συστατικά του υπολογιστή 10 Η επιφάνεια εργασίας (desktop) 16 Windows 7 H πρώτη επαφή με τα Windows 7 21 Απλές αλλαγές και ρυθμίσεις 26 Χειρισμός προγραμμάτων 31 Αναζήτηση,

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονοµασίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας Microsoft Corporation.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Βάσεις δεδομένων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Βάσεις δεδομένων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Βάσεις δεδομένων Κεφάλαιο 68. Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η χρησιμότητα μιας βάσης δεδομένων είναι: Η συλλογή, η οργάνωση, η επεξεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι εμπορικό σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation. Οι πληροφορίες στο παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Λειτουργίες του Word

Βασικές Λειτουργίες του Word Βασικές Λειτουργίες του Word 2 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Πληκτρολόγηση κειμένου Αποθήκευση, κλείσιμο, άνοιγμα εγγράφου Μη αυτόματη αλλαγή γραμμών/σελίδων Περιήγηση σε ένα έγγραφο Δημιουργία νέου εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι ονομασίες Microsoft και Windows είναι σήματα κατατεθέντα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Archive Player Divar Series. Εγχειρίδιο χειρισμού

Archive Player Divar Series. Εγχειρίδιο χειρισμού Archive Player Divar Series el Εγχειρίδιο χειρισμού Archive Player Πίνακας περιεχομένων el 3 Πίνακας περιεχομένων 1 Εισαγωγή 4 2 Λειτουργία 5 2.1 Εκκίνηση του προγράμματος 5 2.2 Παρουσίαση του κύριου

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP Βόλος, Νοέμβριος 2008 Τα Windows είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο. Μας βοηθούν στο να

Διαβάστε περισσότερα

1 Εξερεύνηση των Windows 7 53

1 Εξερεύνηση των Windows 7 53 Περιεχόμενα Εισαγωγή στα Windows 7... 13 Οι εκδόσεις των Windows 7...14 Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος...16 Windows 7...16 Ασκήσεις βήμα προς βήμα...16 Ειδικό πλαίσιο: Αναγνώριση γνήσιου λογισμικού των

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Γραφικού Περιβάλλοντος Επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρήση των κουμπιών του

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές κατάδειξης και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης

Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Συσκευές δείκτη και πληκτρολόγιο Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα