ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος"

Transcript

1 ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, ώρα 23:59 Τρόπος Παράδοσης: Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα turnin. Πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα turnin παρέχονται στην ιστοσελίδα του μαθήματος. Γενική Περιγραφή Στην εργασία αυτή καλείστε να υλοποιήσετε ένα πρόγραμμα που να προσομοιώνει τη λειτουργία ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιο με το Twitter. Το πρόγραμμα που θα υλοποιήσετε θα πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα, τα οποία ονομάζονται tweets. Ο κάθε χρήστης μπορεί να ακολουθεί (follow) άλλους χρήστες με σκοπό να εμφανίζονται τα tweets τους στην περιοχή του (Wall).

2 Αναλυτική Περιγραφή Ζητούμενης Υλοποίησης Το σύστημα αποτελείται από ένα σύνολο χρηστών οι οποίοι αποθηκεύονται σε ένα διπλά συνδεδεμένο δυαδικό δένδρο αναζήτησης (binary search tree), με κόμβο φρουρό που ονομάζεται δένδρο χρηστών. Το δένδρο χρηστών είναι ταξινομημένο με βάση το αναγνωριστικό του χρήστη. Κάθε κόμβος του περιέχει έναν δείκτη προς τον γονικό του κόμβο. Όλα οι δείκτες που δεν δείχνουν σε θυγατρικούς ή γονικούς κόμβους στο δένδρο (δηλαδή όλοι οι δείκτες που θα ήταν NULL) δείχνουν στον κόμβο φρουρό. Ο κάθε κόμβος του δένδρου είναι μια εγγραφή τύπου struct Tree_user με τα ακόλουθα πεδία : uid : Αναγνωριστικό (τύπου int) που χαρακτηρίζει μοναδικά το χρήστη. followers_r: Δείκτης (τύπου struct TREE_followers *) που δείχνει στον κόμβο ρίζα ενός απλού δυαδικού δένδρου αναζήτησης, που ονομάζεται δένδρο οπαδών. wall_r: Δείκτης (τύπου struct TREE_tweet_w *) που δείχνει στον κόμβο ρίζα ενός εμπλουτισμένου φυλλοπροσανατολισμένου δένδρου δυαδικής αναζήτησης, που ονομάζεται δένδρο των tweets (Wall). p_node: Δείκτης (τύπου struct TREE_user *) που δεικτοδοτεί τον γονικό κόμβο του κόμβου με αναγνωριστικό uid. lc: Δείκτης (τύπου struct TREE_user *) που δεικτοδοτεί τον αριστερό θυγατρικό κόμβο του κόμβου με αναγνωριστικό uid. rc: Δείκτης (τύπου struct TREE_user *) που δεικτοδοτεί το δεξιό θυγατρικό κόμβο του κόμβου με αναγνωριστικό uid. Το δένδρο οπαδών είναι ταξινομημένο ως προς το αναγνωριστικό του κάθε οπαδού. Κάθε στοιχείο του δένδρου αυτού είναι μια εγγραφή τύπου struct TREE_followers με τα παρακάτω πεδία: uid : Αναγνωριστικό (τύπου int) που χαρακτηρίζει μοναδικά τον οπαδό (user). lc: Δείκτης (τύπου struct TREE_followers *) που δεικτοδοτεί τον αριστερό θυγατρικό κόμβο του κόμβου με αναγνωριτσικό uid. rc: Δείκτης (τύπου struct TREE_followers *) που δεικτοδοτεί τον δεξιό θυγατρικό κόμβο του κόμβου με αναγνωριτσικό uid. Το δένδρο των tweets είναι ένα εμπλουτισμένο φυλλοπροσανατολισμένο δένδρο δυαδικής αναζήτησης, ταξινομημένο ως προς την ημερομηνία δημοσίευσης του tweet (timestamp). Ένα εμπλουτισμένο φυλλοπροσανοτολισμένο δένδρο είναι ένα φυλλοπροσανατολισμένο δένδρο του οποίου όλα τα φύλλα είναι συνδεδεμένα ώστε να

3 σχηματίζουν μια ταξινομημένη απλά συνδεδεμένη λίστα. Επομένως, υπάρχει ένας επιπρόσθετος δείκτης next σε κάθε κόμβο. Ο δείκτης αυτός είναι NULL αν ο κόμβος είναι εσωτερικός, ενώ δείχνει στο φύλλο με το αμέσως μεγαλύτερο κλειδί διαφορετικά. Κάθε στοιχείο του δένδρου αυτού είναι μια εγγραφή τύπου struct TREE_tweet_w με τα παρακάτω πεδία : tid : Αναγνωριστικό (τύπου int) που χαρακτηρίζει μοναδικά το tweet. uid: Αναγνωριστικό (τύπου int) που χαρακτηρίζει μοναδικά τον χρήστη που δημοσίευσε το tweet. timestamp: Ακέραιος (τύπου int) που αντιστοιχεί στην ημερομηνία δημοσίευσης του tweet. Κατ αντιστοιχία με το πρώτο μέρος της προγραμματιστικής εργασίας, το πεδίο timestamp θα έχει τη μορφή YYYYMMDD. Για παράδειγμα, το timestamp αντιστοιχεί στην ημερομηνία 02 Απριλίου lc: Δείκτης (τύπου struct TREE_tweet_w *) που δεικτοδοτεί τον αριστερό θυγατρικό κόμβο του κόμβου με αναγνωριστικό tid. rc: Δείκτης (τύπου struct TREE_tweet_w *) που δεικτοδοτεί το δεξιό θυγατρικό κόμβο του κόμβου με αναγνωριστικό tid. next: Δείκτης (τύπου struct TREE_tweet_w *) που δεικτοδοτεί το επόμενο φύλλο (δηλαδή το φύλλο με το αμέσως μεγαλύτερο κλειδί από το κλειδί του τρέχοντος φύλλου). Στο Σχήμα 1 παρουσιάζεται το δένδρο χρηστών και στο Σχήμα 2 παρουσιάζεται ένας κόμβος του δένδρου χρηστών. Κατάλληλα πεδία αυτού του κόμβου είναι δείκτες προς τους ριζικούς κόμβους των δένδρων followers και tweets του χρήστη. Το σύστημα περιέχει επίσης και ένα μηχανισμό όπου κρατά πληροφορίες για όλα τα tweets του συστήματος. Ο μηχανισμός αυτός υλοποιείται με ένα πίνακα κατακερματισμού που ονομάζεται πίνακας κατακερματισμού tweets. Η επίλυση των συγκρούσεων γίνεται βάσει της τεχνικής του διπλού κατακερματισμού με ανοικτή διευθυνσιοδότηση (double hashing). Το μέγεθος του πίνακα κατακερματισμού θα πρέπει να επιλέγεται από εσάς προσεκτικά και θα πρέπει να είστε σε θέση να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Το μέγιστο πλήθος tweets που μπορεί να υπάρχουν στο σύστημα είναι Μέσω της μεταβλητής (max_tweets_g) θα καθορίσετε το μέγεθος του πίνακα κατακερματισμού που επιλέξατε. To μέγεθος του hashtable αυτού θα πρέπει να επιλέγεται από ένα πίνακα πρώτων αριθμών (int primes_g[160]). Το κάθε tweet αποτελεί μια εγγραφή τύπου tweet (struct tweet) με τα ακόλουθα πεδία : tid : Αναγνωριστικό (τύπου int) που χαρακτηρίζει μοναδικά το tweet.

4 uid: Αναγνωριστικό (τύπου int) που χαρακτηρίζει μοναδικά τον χρήστη που δημοσίευσε το tweet. timestamp: Ακέραιος (τύπου int) που αντιστοιχεί στην ημερομηνία δημοσίευσης του tweet. Το timestamp θα έχει τη μορφή YYYYMMDD. Για παράδειγμα, το timestamp αντιστοιχεί στην ημερομηνία 02 Απριλίου delete: Ένα bit (που μπορεί να υλοποιηθεί ως char) το οποίο υποδηλώνει αν το tweet έχει διαγραφεί ή όχι. Στο Σχήμα 3 παρουσιάζεται ένα στιγμιότυπο του πίνακα κατακερματισμού με κάποιες εγγραφές μέσα. Σχήμα 1 : Δένδρο Χρηστών. Κάθε κόμβος του δένδρου περιέχει πεδία που αποθηκεύουν δείκτες στους ριζικούς κόμβους των δένδρων οπαδών και tweets του χρήστη στον οποίο αντιστοιχεί ο κόμβος.

5 Σχήμα 2 : Παρουσιάζεται ως παράδειγμα ένας κόμβος του δένδρου χρηστών όπου δείχνει σε ένα δένδρο οπαδών και σε ένα δένδρο tweets. Σχήμα 3: Παρουσιάζεται ένα στυγμιότυπο του πίνακα κατακερματισμού των tweets.

6 Τρόπος Λειτουργίας Προγράμματος Το πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να εκτελείται καλώντας την ακόλουθη εντολή: <executable> <input-file> όπου <executable> είναι το όνομα του εκτελέσιμου αρχείου του προγράμματος (π.χ. a.out) και <input-file> είναι το όνομα ενός αρχείου εισόδου (π.χ. testfile) το οποίο περιέχει γεγονότα των ακόλουθων μορφών: R <uid> Γεγονός τύπου register user που υποδηλώνει την εισαγωγή ενός νέου χρήστη με αναγνωριστικό <uid> στο σύστημα. Κατά το γεγονός αυτό, θα γίνεται εισαγωγή ενός νέου κόμβου τύπου struct TREE_user στο δένδρο χρηστών. Μετά από κάθε εισαγωγή, το δένδρο χρηστών πρέπει να παραμένει ταξινομημένο. Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία: R <uid> Users = <uid 1 >, <uid 2 >,..., <uid n > όπου n είναι ο αριθμός των κόμβων στο δένδρο χρηστών και για κάθε i {1,..., n}, <uid i > είναι το αναγνωριστικό του χρήστη που αντιστοιχεί στον i-οστό κόμβο τoυ δένδρου χρηστών (βάσει της ενδοδιατεταγμένης διάσχισης). S <uid 1 > <uid 2 > Γεγονός τύπου subscribe που υποδηλώνει την εγγραφή του χρήστη με αναγνωριστικό <uid 2 > στο δένδρο οπαδών του χρήστη με αναγνωριστικό <uid 1 >. Κατά το γεγονός αυτό θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι ακόλουθες ενέργειες. Αρχικά, θα αναζητήσετε στο δένδρο χρηστών το χρήστη με αναγνωριστικό <uid 1 > και στη συνέχεια θα εισάγετε στο δένδρο οπαδών αυτού του χρήστη ένα νέο κόμβο με αναγνωριστικό <uid 2 >. Μετά από κάθε εισαγωγή, το δένδρο οπαδών θα πρέπει να παραμένει ταξινομημένo. Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία: S <uid 1 > <uid 2 > Followers = <uid 1 >, <uid 2 >,..., <uid n > όπου n είναι ο αριθμός των κόμβων στο δένδρο των followers του χρήστη με αναγνωριστικό <uid 1 > και για κάθε i {1,..., n}, <uid i > είναι το αναγνωριστικό του χρήστη (follower) που αντιστοιχεί στον i-οστό κόμβο του δένδρου (βάσει της ενδοδιατεταγμένης διάσχισης).

7 T <uid> <tid> <timestamp> Γεγονός τύπου tweet που υποδηλώνει τη δημοσίευση ενός tweet με αναγνωριστικό <tid> από το χρήστη με αναγνωριστικό <uid>. Η παράμετρος <timestamp> υποδηλώνει τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης. Κατά το γεγονός αυτό, αρχικά θα πρέπει να αναζητήσετε το χρήστη με αναγνωριστικό <uid> στο δένδρο χρηστών και στη συνέχεια θα πρέπει να εισάγετε στο δένδρο των tweets του, ένα νέο κόμβο με αναγνωριστικό <tid>. Στη συνέχεια θα πρέπει να διατρέξετε το δένδρο των οπαδών. Για κάθε χρήστη στο δένδρο οπαδών, θα πρέπει να βρείτε το χρήστη στο δένδρο χρηστών. Η αναζήτηση θα γίνεται επαναληπτικά (με χρήση while) καλώντας σε κάθε ανακύκλωση την InorderSuccessor() για να βρείτε τον επόμενο κόμβο του τρέχοντος στην ενδοδιατεταγμένη διάσιχιση. Με αυτό τον τρόπο θα διατρέχετε μία φορά το δένδρο χρηστών προκειμένου να εντοπίσετε όλους τους οπαδούς του χρήστη με αναγνωριστικό <uid>. Αφού εντοπίσετε έναν οπαδό του <uid> στο δένδρο χρηστών, θα εισάγετε στο δένδρο των tweets του, ένα νέο κόμβο με αναγνωριστικό <tid>. Τέλος, θα εισάγετε και μια νέα εγγραφή στον πίνακα κατακερματισμού tweets. Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία: T <uid> <tid> <hashtag> <timestamp> User 1 = <tid 1,1 :uid 1,1 >, <tid 1,2 :uid 1,2 >,..., <tid 1,m1 :uid 1,m1 > User 2 = <tid 2,1 :uid 2,1 >, <tid 2,2 :uid 2,2 >,..., <tid 2,m2 :uid 2,m2 >... User n = <tid n,1 :uid n,1 >, <tid n,2 :uid n,2 >,..., <tid n,mn :uid n,mn > όπου n είναι το πλήθος των κόμβων στο δένδρο των χρηστών, για κάθε i, 1 i n, m i είναι το πλήθος των φύλλων του δένδρου των tweets του i-οστού χρήστη και για κάθε j {1,..., m i }, tid i,j και uid i, j είναι το αναγνωριστικό του tweet και το αναγνωριστικό του χρήστη, αντίστοιχα, που αντιστοιχεί στον j-οστό φύλλο του δένδρου των tweets του i-οστού χρήστη. U <uid 1 > <uid 2 > Γεγονός τύπου unsubscribe που υποδηλώνει τη διαγραφή του χρήστη με αναγνωριστικό <uid 2 > από το δένδρο οπαδών του χρήστη με αναγνωριστικό <uid 1 >. Κατά το γεγονός αυτό, θα πρέπει να αναζητήσετε το χρήστη με αναγνωριστικό <uid 1 > στο δένδρο χρηστών και στη συνέχεια να αφαιρέσετε το χρήστη με αναγνωριστικό <uid 2 > από το δένδρο οπαδών του χρήστη με αναγνωριστικό <uid 1 >. Έπειτα, θα πρέπει να αναζητήσετε το χρήστη με αναγνωριστικό <uid 2 > στο δένδρο των χρηστών, να διατρέξετε το δένδρο των tweets του και να αφαιρέσετε από αυτό τους κόμβους που έχουν το πεδίο uid ίσο με <uid 1 > (δηλαδή θα πρέπει να διαγράψετε από το δένδρο των tweets του χρήστη με αναγνωριστικό <uid 2 > τα tweets που έχουν παραχθεί από το χρήστη με αναγνωριστικό <uid 1 >). Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία:

8 U <uid 1 > <uid 2 > User 1 = <tid 1,1 :uid 1,1 >, <tid 1,2 :uid 1,2 >,..., <tid 1,m1 :uid 1,m1 > User 2 = <tid 2,1 :uid 2,1 >, <tid 2,1 :uid 2,2 >,..., <tid 2,m2 :uid 2,m2 >... User n = <tid n,1 :uid n,1 >, <tid n,2 :uid n,2 >,..., <tid n,mn :uid n,mn > όπου n είναι το πλήθος των κόμβων στο δένδρο των χρηστών, για κάθε i, 1 i n, m i είναι το πλήθος των φύλλων του δένδρου των tweets του i-οστού j {1,..., m i }, tid i,j και uid i,j, είναι το αναγνωριστικό του tweet και το αναγνωριστικό του χρήστη, αντίστοιχα, που αντιστοιχεί στον j-οστό φύλλο του δένδρου των tweets του i-οστού χρήστη. D <uid> Γεγονός τύπου delete user που υποδηλώνει τη διαγραφή του χρήστη με αναγνωριστικό <uid> από το σύστημα. Κατά το γεγονός αυτό, θα πρέπει να αναζητήσετε στο δένδρο χρηστών το χρήστη με αναγνωριστικό <uid> και να διαγράψετε όλα τα στοιχεία του δένδρου των tweets αυτού του χρήστη. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διατρέξετε το δένδρο των οπαδών του και για κάθε κόμβο θα πρέπει να καλείτε τη συνάρτηση που υλοποιεί το γεγονός unsubscribe, δίνοντας ως ορίσματα: <uid>, <uid i >, όπου <uid i > είναι το αναγνωριστικό που αποθηκεύεται στον τρέχοντα κόμβο που διασχίζετε στο δένδρο οπαδών. Τέλος, θα πρέπει να διαγράφετε από το δένδρο χρηστών το χρήστη με αναγνωριστικό <uid>. Επίσης θα πρέπει να διαγράφονται από το πίνακα κατακερματισμού tweets, όλα τα tweets που δημοσιεύτηκαν από το χρήστη <uid> θέτοντας το πεδίο <delete> σε T (TRUE)_ για να φαίνεται ότι το tweet στην συγκεκριμένη θέση διαγράφηκε και είναι διαθέσιμη για την αποθήκευση κάποιου άλλου tweet στο μέλλον. Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία: U <uid 1 > <uid 2 > User 1 = <tid 1,1 :uid 1,1 >, <tid 1,2 :uid 1,2 >,..., <tid 1,m1 :uid 1,m2 > User 2 = <tid 2,1 :uid 2,1 >, <tid 2,1 :uid 2,2 >,..., <tid 2,m2 :uid 2,m2 >... User n = <tid n,1 :uid n,1 >, <tid n,2 :uid n,2 >,..., <tid n,mn :uid n,mn > όπου n είναι το πλήθος των κόμβων στο δένδρο των χρηστών, για κάθε i, 1 i n, m i είναι το πλήθος των φύλλων του δένδρου των tweets του i-οστού χρήστη, και για κάθε j {1,..., m i }, tid i,j και uid i,j είναι το αναγνωριστικό του tweet και το αναγνωριστικό του χρήστη, αντίστοιχα, που αντιστοιχεί στον j-οστό φύλλο του δένδρου των tweets του i- οστού χρήστη. H <uid> <date1> <date2> Γεγονός τύπου history tweets που υποδηλώνει την αναζήτηση των tweets που έχει δημοσιεύσει ο user <uid> μεταξύ των ημερομηνιών (timestamps) <date1> και <date2>. Κατά το γεγονός αυτό θα πρέπει να αναζητείσετε στο δένδρο χρηστών, το χρήστη με

9 αναγνωριστικό <uid>. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρείτε στο δένδρο των tweets του, το φύλλο με το μικρότερο <timestamp> το οποίο είναι ίσo ή μεγαλύτερο από <date1> και χρησιμοποιώντας τους δείκτες <next> των φύλλων να διατρέξετε και να εκτυπώσετε όλα τα tweets που δημοσίευσε ο συγκεκριμένος χρήστης μεταξύ των ημερομηνιών <date1> και <date2> (συμπεριλαμβανομένων των <date1>, <date2>). Η διαδικασία τερματίζει όταν βρείτε κάποιο tweet που έχει <timestamp> μεγαλύτερο από <date2> (ή αν φτάσετε στο τέλος της λίστας των φύλλων). Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία: H <uid> <date1> <date2> User = <tid 1, :uid 1 :timestamp 1 >, <tid 2 :uid 2 :timestamp 2 >..., <tid n, :uid n :timestamp n > όπου n είναι το πλήθος των φύλλων του δένδρου των tweets του χρήστη με αναγνωριστικό uid όπου βρέθηκαν tweets μεταξύ των δύο συγκεκριμένων ημερομηνιών, και για κάθε i {1,..., n}, tid i και uid i είναι το αναγνωριστικό του tweet και το αναγνωριστικό του χρήστη, αντίστοιχα, που αντιστοιχεί στον i-οστό φύλλο του δένδρου των tweets του χρήστη με αναγνωριστικό uid. L <tid> Γεγονός τύπου lookup που υποδηλώνει την αναζήτηση ενός tweet με αναγνωριστικό <tid> στον πίνακα κατακερματισμού των twets. Κατά το γεγονός αυτό, θα αναζητήσετε στον πίνακα κατακερματισμού των tweets το tweet με αναγνωριστικό <tid>. Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία: L <tid> Tweet = <tid:uid:timestamp> όπου tid, uid και timestamp είναι το αναγνωριστικό του tweet, το αναγνωριστικό του χρήστη που δημοσίευσε το tweet και η ημερομηνία στην οποία το tweet δημοσιεύτηκε. X Γεγονός τύπου print users το οποίο σηματοδοτεί την εκτύπωση όλων των χρηστών που αποθηκεύονται στο δένδρο χρηστών. Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία:

10 Χ User 1 = uid 1 Followers 1 : <uid 1,1 >, <uid 1,2 >,..., <uid 1,n > Tweets 1 : <tid 1,1 >, <tid 1,2 >,..., <tid 1,m >... User k = uid k Followers k : <uid k,1 >, <uid k,2 >,..., <uid k,n > Tweets k : <tid k,1 >, <tid k,2 >,..., <tid k,m > όπου k είναι το πλήθος των κόμβων στο δένδρο των χρηστών, για κάθε i, 1 i k, n i είναι το πλήθος των κόμβων στο δένδρο οπαδών του i-οστού χρήστη και για κάθε j {1,..., n i }, uid i,j είναι το αναγνωριστικό του j-οστού κόμβου στο δένδρο οπαδών του i-οστού χρήστη (σύμφωνα με την ενδοδιατεταγμένη διάσχιση). Τέλος, m i είναι το πλήθος των φύλλων του δένδρου των tweets του i-οστού χρήστη και για κάθε z {1,..., m i }, tid i,z είναι το αναγνωριστικό του z-οστού φύλλου του δένδρου των tweets του i-οστού χρήστη. Y Γεγονός τύπου print tweets το οποίο σηματοδοτεί την εκτύπωση του πίνακα κατακερματιμού των tweets. Μετά το πέρας της εκτέλεσης ενός τέτοιου γεγονότος, το πρόγραμμα θα πρέπει να τυπώνει την ακόλουθη πληροφορία: Υ Tweets: Tweet 1 = <tid 1 :uid 1 :ts 1 > Tweet 2 = <tid 1 :uid 1 :ts 1 >... Tweet n = <tid n :uid n :ts n > όπου n είναι το πλήθος των στοιχείων του πίνακα κατακερματισμού των tweets και για κάθε i, 1 i n, tid i, uid i και ts i είναι το αναγνωριστικό του tweet, το αναγνωριστικό του χρήστη και το timestamp του tweet που αντιστοιχεί στον i-οστή θέση του πίνακα κατακερματισμού των tweets.

11 Βαθμολογία Γεγονότων R 12 S 15 T 15 U 12 D 15 H 15 L 10 X 3 Y 3 Δομές Δεδομένων Στην υλοποίησή σας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε έτοιμες δομές δεδομένων (π.χ., ArrayList στη Java, κ.α.). Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι δομές σε C που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της παρούσας εργασίας. typedef struct user { int uid; struct follower *followers; struct tweet *wall_head; struct user *par; struct user *lc; struct user *rc; }user_t; typedef struct tweet { int tid; int uid; int timestamp; struct tweet *next; struct tweet *lc; struct tweet *rc; }tweet_t;

12 typedef struct follower { int uid; struct follower *lc; struct follower *rc; }follower_t; typedef struct tweet_hashtable { int tid; int uid; int timestamp; char remove; }t_hashtable; /* Global variable, pointer to the head of the users tree */ extern user_t *users_p; * Global variable, pointer to the Guard of the user tree */ extern user_t *users_s; // Sentinel /* Global variable, tweet s hashtable */ extern t_hashtable *tweethashtable; /* Global size of tweets hashtable */ extern int max_tweets_g ; /* Global variable, array of primes */ int primes_g[160]; /* Hash Functions */ #define HFUNC_1(X) ((X) % (max_tweets_g)) #define HFUNC_2(X) (((X)*(X)) % (max_tweets_g) + 1)

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Κυριακή, 1 Απριλίου 2018, ώρα 23:59 Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

https://csd.uoc.gr/~hy240b/current/submit.php

https://csd.uoc.gr/~hy240b/current/submit.php Project HY240b - 1η Φάση Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Βοηθός: Νικόλαος Μπατσαράς Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Ηράκλειο, 09 Μαρτίου 2018 Εισαγωγή Διαδικαστικά Θεματολογία Δομές Χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών, 4 Μαρτίου 2019 ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 13 Μαϊου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης: Κυριακή, 3 Απριλίου 2016, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019, ώρα 23:59 Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 2 ο Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 2 ο Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία 2 ο Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Κυριακή, 15 Μαίου 2016, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης: Χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2016-2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 14 Νοεµβρίου 2016, ώρα 23:59. Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 23:59. Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2014-15 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 23:59. Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 2 ο Μέρος

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 2 ο Μέρος ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2014-15 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 2 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης: Κυριακή, 18 Μαΐου 2015, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 2 ο Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 2 ο Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2013-14 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία 2 ο Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2 ο Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 23:59. Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2017-2018 Πρώτη Προγραμματιστική Εργασία Προθεσμία παράδοσης: Δευτέρα 30/4 στις 23:59. 1. Γενική Περιγραφή Στην πρώτη προγραμματιστική εργασία καλείστε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2017-2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 20 Νοεµβρίου 2017, ώρα 23:59. Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 23:59 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 6 εκεµβρίου 2008 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2008-09 Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017 Πρώτη Προγραμματιστική Εργασία Προθεσμία παράδοσης: Τρίτη 2/5 στις 23:59. 1. Γενική Περιγραφή Στην πρώτη προγραμματιστική εργασία καλείστε

Διαβάστε περισσότερα

HY240 : Δομές Δεδομένων. Φροντιστήριο Προγραμματιστικής Εργασίας 2 ο και 3 ο Μέρος

HY240 : Δομές Δεδομένων. Φροντιστήριο Προγραμματιστικής Εργασίας 2 ο και 3 ο Μέρος HY240 : Δομές Δεδομένων Φροντιστήριο Προγραμματιστικής Εργασίας 2 ο και 3 ο Μέρος Εισαγωγή Στο 2 ο μέρος της εργασίας θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα που προέκυψε κατά την υλοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατιστική Εργασία 2 ο Μέρος

Προγραµµατιστική Εργασία 2 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 20 Νοεµβρίου 2012 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2011-12 ιδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 2 ο Μέρος Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστική Εργασία Μέρος Β. Δρακωνάκης Κώστας Παπαϊωάννου Αντώνης

Προγραμματιστική Εργασία Μέρος Β. Δρακωνάκης Κώστας Παπαϊωάννου Αντώνης Προγραμματιστική Εργασία Μέρος Β Δρακωνάκης Κώστας Παπαϊωάννου Αντώνης Διαδικαστικά Παράδοση: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 23:59 Compile & run σε μηχανήματα της σχολής Μέρος της βαθμολογίας Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατιστική Εργασία - 2 ο Μέρος

Προγραµµατιστική Εργασία - 2 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 1 εκεµβρίου 2011 ΗΥ240: οµές εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2011-12 ιδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 2 ο Μέρος Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος

Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2013-14 ιδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 29 Νοεµβρίου 2013, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2009-10 Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 2 ο και 3 ο Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2009-10 Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 2 ο και 3 ο Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 09- Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία 2 ο και ο Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 09, ώρα 08:00 (το πρωί) Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 22: Δυαδικά Δέντρα. Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διάλεξη 22: Δυαδικά Δέντρα. Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 22: Δυαδικά Δέντρα Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Δυαδικά Δένδρα - Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης - Πράξεις Εισαγωγής, Εύρεσης Στοιχείου, Διαγραφής Μικρότερου Στοιχείου

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 17: Δυαδικά Δέντρα. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διάλεξη 17: Δυαδικά Δέντρα. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ Διάλεξη 7: Δυαδικά Δέντρα Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Δυαδικά Δένδρα Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης Πράξεις Εισαγωγής, Εύρεσης Στοιχείου, Διαγραφής Μικρότερου Στοιχείου Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες 3 & 4: Δένδρα, Σύνολα & Λεξικά Ασκήσεις και Λύσεις

Ενότητες 3 & 4: Δένδρα, Σύνολα & Λεξικά Ασκήσεις και Λύσεις Ενότητες 3 & 4: Δένδρα, Σύνολα & Λεξικά Ασκήσεις και Λύσεις Άσκηση 1 Γράψτε μία αναδρομική συνάρτηση που θα παίρνει ως παράμετρο ένα δείκτη στη ρίζα ενός δυαδικού δένδρου και θα επιστρέφει το βαθμό του

Διαβάστε περισσότερα

Project HY240a - 1η Φάση Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Βοηθός: Νικόλαος Μπατσαράς Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Ηράκλειο, 24 Οκτωβρίου 2018 Διαδικαστικά Θεματολογία Δομές Μεγάλου Αλεξάνδρου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος

Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 4 Νοεµβρίου 2011 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2011-12 ιδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικό Μέρος. int rec(int n) { int n1, n2; if (n <= 5) then return n; else { n1 = rec(n-5); n2 = rec(n-3); return (n1+n2); } }

Θεωρητικό Μέρος. int rec(int n) { int n1, n2; if (n <= 5) then return n; else { n1 = rec(n-5); n2 = rec(n-3); return (n1+n2); } } Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων, Τµήµα Πληροφορικής 2 Νοεµβρίου 2005 Η/Υ 432: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκού Έτους 2005-2006 Παναγιώτα Φατούρου Ηµεροµηνία Παράδοσης 1 ο Σετ Ασκήσεων Θεωρητικό Μέρος:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Δομές δεδομένων Άσκηση αυτοαξιολόγησης 3-4 Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Ενότητες 3 & 4: ένδρα, Σύνολα & Λεξικά Ασκήσεις και Λύσεις Άσκηση 1 Γράψτε

Διαβάστε περισσότερα

My Instagram Παρουσίαση Α Μέρους Προγραμματιστικής Εργασίας

My Instagram Παρουσίαση Α Μέρους Προγραμματιστικής Εργασίας My Instagram Παρουσίαση Α Μέρους Προγραμματιστικής Εργασίας ΗΥ-240 Χειμερινό Εξάμηνο 2013 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου This presentation by Foivos S. Zakkak is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 8: Γραμμική Αναζήτηση και Δυαδική Αναζήτηση-Εισαγωγή στα Δέντρα και Δυαδικά Δέντρα-Δυαδικά Δέντρα Αναζήτησης & Υλοποίηση ΔΔΑ με δείκτες Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου. Εργαστήριο 10 Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης

Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου. Εργαστήριο 10 Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος 2017-18 Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου Εργαστήριο 10 Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης 1. Στόχος του εργαστηρίου Στόχος του δέκατου εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017 Δέυτερη Προγραμματιστική Εργασία Προθεσμία παράδοσης: 19/6/2017 1. Γενική Περιγραφή Στην δεύτερη προγραμματιστική εργασία καλείστε να υλοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία

ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2015-2016 Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία Γενική περιγραφή Στη δεύτερη προγραμματιστική εργασία καλείστε να υλοποιήσετε ένα διομότιμο σύστημα (Peer-to-

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 1 ο Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 1 ο Μέρος Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών 12 Οκτωβρίου 2012 ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2011-12 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία 1 ο Μέρος Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 12: Κατακερματισμός: Χειρισμός Συγκρούσεων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 12: Κατακερματισμός: Χειρισμός Συγκρούσεων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Ενότητα 12: Κατακερματισμός: Χειρισμός Συγκρούσεων Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 1 ο Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου. Προγραμματιστική Εργασία 1 ο Μέρος Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών 12 Οκτωβρίου 2009 ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2009-10 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία 1 ο Μέρος Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΣΥΝΟΛΑ - ΛΕΞΙΚΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΣΥΝΟΛΑ - ΛΕΞΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΣΥΝΟΛΑ - ΛΕΞΙΚΑ ΗΥ240 - Παναγιώτα Φατούρου Σύνολα (Sets) Τα µέλη ενός συνόλου προέρχονται από κάποιο χώρο U αντικειµένων/στοιχείων (π.χ., σύνολα αριθµών, λέξεων, ζευγών αποτελούµενων από έναν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα).

Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα). Κ08 Δομές Δεδομένων και Τεχνικές Προγραμματισμού Διδάσκων: Μανόλης Κουμπαράκης Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017. Άσκηση 1 (ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 24 Απριλίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα).

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές δοµές δεδοµένων. Ορολογία λιστών. 8.1 Βασικές έννοιες δοµών δεδοµένων 8.2 Υλοποίηση δοµών δεδοµένων 8.3 Μια σύντοµη υπόθεση εργασίας

Βασικές δοµές δεδοµένων. Ορολογία λιστών. 8.1 Βασικές έννοιες δοµών δεδοµένων 8.2 Υλοποίηση δοµών δεδοµένων 8.3 Μια σύντοµη υπόθεση εργασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Αφηρηµένοι τύποι δεδοµένων 8.1 οµές δεδοµένων (data structures) 8.1 Βασικές έννοιες δοµών δεδοµένων 8.2 Υλοποίηση δοµών δεδοµένων 8.3 Μια σύντοµη υπόθεση εργασίας Αδόµητα δεδοµένα οδός Ζέας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Δομές δεδομένων. Ενότητα 4η: Σύνολα - Λεξικά Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Δομές δεδομένων. Ενότητα 4η: Σύνολα - Λεξικά Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Δομές δεδομένων Ενότητα 4η: Σύνολα - Λεξικά Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΣΥΝΟΛΑ - ΛΕΞΙΚΑ ΗΥ240 - Παναγιώτα Φατούρου 2 Σύνολα (Sets) Τα

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 11: Τεχνικές Κατακερματισμού. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 11: Τεχνικές Κατακερματισμού. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Ενότητα 11: Τεχνικές Κατακερματισμού Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 15 Οκτωβρίου 2008 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2008-09 Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι

Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι Χρήστος Γκόγκος ΤΕΙ Ηπείρου Χειμερινό Εξάμηνο 2014-2015 Παρουσίαση 19 Hashing - Κατακερματισμός 1 / 23 Πίνακες απευθείας πρόσβασης (Direct Access Tables) Οι πίνακες απευθείας

Διαβάστε περισσότερα

Insert(K,I,S) Delete(K,S)

Insert(K,I,S) Delete(K,S) ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΣΥΝΟΛΑ & ΛΕΞΙΚΑ Φατούρου Παναγιώτα 1 Σύνολα (Sets) Τα µέλη ενός συνόλου προέρχονται από κάποιο χώρο αντικειµένων/στοιχείων (π.χ., σύνολα αριθµών, λέξεων, ζευγών αποτελούµενα από έναν αριθµό και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Δομές δεδομένων. Ενότητα 7η: Ουρές Προτεραιότητας Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Δομές δεδομένων. Ενότητα 7η: Ουρές Προτεραιότητας Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Δομές δεδομένων Ενότητα 7η: Ουρές Προτεραιότητας Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Ενότητα 7 Ουρές Προτεραιότητας ΗΥ240 - Παναγιώτα Φατούρου 2 Ουρές

Διαβάστε περισσότερα

Κατ οίκον Εργασία 3 Σκελετοί Λύσεων

Κατ οίκον Εργασία 3 Σκελετοί Λύσεων Κατ οίκον Εργασία 3 Σκελετοί Λύσεων Άσκηση 1 (α) Έστω Α(n) και Κ(n) ο αριθμός των ακμών και ο αριθμός των κόμβων ενός αυστηρά δυαδικού δένδρου με n φύλλα. Θέλουμε να αποδείξουμε για κάθε n 1 την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Αφαίρεση δεδοµένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Αφαίρεση δεδοµένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Αφαίρεση δεδοµένων 8.1 Βασικές έννοιες δοµών δεδοµένων 8.2 Σχετικές έννοιες 8.3 Υλοποίηση δοµών δεδοµένων 8.4 Μια σύντοµη µελέτη περίπτωσης 8.5 Προσαρµοσµένοι τύποι δεδοµένων 1 Βασικές δοµές

Διαβάστε περισσότερα

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128]

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2017 (27/1/2017) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Ουρές Προτεραιότητας

Ενότητα 7 Ουρές Προτεραιότητας Ενότητα Ουρές Προτεραιότητας ΗΥ4 - Παναγιώτα Φατούρου Ουρές Προτεραιότητας Θεωρούµε ένα χώρο κλειδιών U και έστω ότι µε κάθε κλειδί Κ (τύπου Key) έχει συσχετισθεί κάποια πληροφορία Ι (τύπου Type). Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3 (ανακοινώθηκε στις 24 Απριλίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 2 Ιουνίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα).

Άσκηση 3 (ανακοινώθηκε στις 24 Απριλίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 2 Ιουνίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα). Κ08 Δομές Δεδομένων και Τεχνικές Προγραμματισμού Διδάσκων: Μανόλης Κουμπαράκης Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017. Άσκηση 3 (ανακοινώθηκε στις 24 Απριλίου 2017, προθεσμία παράδοσης: 2 Ιουνίου 2017, 12 τα μεσάνυχτα).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΣΥΝΟΛΑ - ΛΕΞΙΚΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΣΥΝΟΛΑ - ΛΕΞΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΣΥΝΟΛΑ - ΛΕΞΙΚΑ ΗΥ240 - Παναγιώτα Φατούρου 1 Σύνολα (Sets) q Τα µέλη ενός συνόλου προέρχονται από κάποιο χώρο U (universe) αντικειµένων/στοιχείων (π.χ., σύνολα αριθµών, λέξεων, ζευγών σύνολα

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα)

Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων (IΙ) (γράφοι και δένδρα) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Αφηρημένες

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 12: Δέντρα ΙΙ -Δυαδικά Δέντρα Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Δυαδικά Δένδρα - Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης(ΔΔΑ) - Εύρεση Τυχαίου, Μέγιστου, Μικρότερου στοιχείου - Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, ώρα 23:59 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 ΤΡΙΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Οι παρακάτω ασκήσεις είναι μέρος των εργαστηρίων του μαθήματος Προγραμματιστικές Τεχνικές. Υπάρχουν τέσσερις κύκλοι ασκήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Αναζήτησης. κλειδί από ολικά διατεταγμένο σύνολο. Θέλουμε να υποστηρίξουμε δύο βασικές λειτουργίες: Εισαγωγή ενός νέου στοιχείου

Δομές Αναζήτησης. κλειδί από ολικά διατεταγμένο σύνολο. Θέλουμε να υποστηρίξουμε δύο βασικές λειτουργίες: Εισαγωγή ενός νέου στοιχείου Δομές Αναζήτησης Χειριζόμαστε ένα σύνολο στοιχείων κλειδί από ολικά διατεταγμένο σύνολο όπου το κάθε στοιχείο έχει ένα Θέλουμε να υποστηρίξουμε δύο βασικές λειτουργίες: Εισαγωγή ενός νέου στοιχείου με

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 10: Πλήρη Δυαδικά Δέντρα, Μέγιστα/Ελάχιστα Δέντρα & Εισαγωγή στο Σωρό- Ο ΑΤΔ Μέγιστος Σωρός. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 10: Πλήρη Δυαδικά Δέντρα, Μέγιστα/Ελάχιστα Δέντρα & Εισαγωγή στο Σωρό- Ο ΑΤΔ Μέγιστος Σωρός. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Ενότητα 10: Πλήρη Δυαδικά Δέντρα, Μέγιστα/Ελάχιστα Δέντρα & Εισαγωγή στο Σωρό- Ο ΑΤΔ Μέγιστος Σωρός Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ένωσης (Union-Find)

Ενότητα 9 Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ένωσης (Union-Find) Ενότητα 9 Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη (Union-Find) ΗΥ240 - Παναγιώτα Φατούρου 1 Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ένωσης Έστω ότι S 1,, S k είναι ξένα υποσύνολα ενός συνόλου U, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2010 2011 Δ. Γουνόπουλος Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 1: Συγχώνευση Εγγραφών Δυαδικών Αρχείων Προθεσμία: 2 Μαΐου 2011, 5:00μμ

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 5: Δείκτες και Δυναμική Δέσμευση- Αποδέσμευση Μνήμης στη C/ Υλοποίηση ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα με δείκτες /Ένα πακέτο για τον ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 26: Σωροί. Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διάλεξη 26: Σωροί. Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 26: Σωροί Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Ουρές Προτεραιότητας -Ο ΑΤΔ Σωρός, Υλοποίηση και πράξεις Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου ΕΠΛ035 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 6. Δυαδικά Δέντρα 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 18/11/2016 Εισαγωγή Τα

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 4: Ο ΑΤΔ Λίστα & Υλοποίηση Λίστας με σειριακή αποθήκευση- Ο ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα- Υλοποίηση ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα με πίνακα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 4: Ο ΑΤΔ Λίστα & Υλοποίηση Λίστας με σειριακή αποθήκευση- Ο ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα- Υλοποίηση ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα με πίνακα Ενότητα 4: Ο ΑΤΔ Λίστα & Υλοποίηση Λίστας με σειριακή αποθήκευση- Ο ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα- Υλοποίηση ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα με πίνακα Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: QUIZ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: QUIZ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: QUIZ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Οι ερωτήσεις µε κίτρινη υπογράµµιση είναι εκτός ύλης για φέτος) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Q1. Οι Πρωταρχικοί τύποι (primitive types) στη Java 1. Είναι όλοι οι ακέραιοι και όλοι οι πραγµατικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΜΕ C. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Αναπληρωτής Καθηγητής. CMOR Lab. Computational Methodologies and Operations Research

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΜΕ C. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Αναπληρωτής Καθηγητής. CMOR Lab. Computational Methodologies and Operations Research ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΜΕ C ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Αναπληρωτής Καθηγητής CMOR Lab Computational Methodologies and Operations Research Δέντρα (5) Τ ένα δέντρο i ένας κόμβος στο επίπεδο k j ένας κόμβος στο επίπεδο k+1 } :

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Στοίβες Ουρές - Λίστες Ασκήσεις και Λύσεις

Ενότητα 2: Στοίβες Ουρές - Λίστες Ασκήσεις και Λύσεις Ενότητα 2: Στοίβες Ουρές - Λίστες Ασκήσεις και Λύσεις Άσκηση 1 Έστω ότι µια βιβλιοθήκη σας παρέχει πρόσβαση σε στοίβες ακεραίων. Η βιβλιοθήκη σας επιτρέπει να ορίσετε µια στοίβα και να καλέσετε τις 5 βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι

Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι Παράγωγοι τύποι (struct) σύνοψη προηγουμένων Πίνακες: πολλές μεταβλητές ίδιου τύπου Παράγωγοι τύποι ή Δομές (struct): ομαδοποίηση μεταβλητών διαφορετικού τύπου struct Student

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6: Κατακερματισμός Ασκήσεις και Λύσεις

Ενότητα 6: Κατακερματισμός Ασκήσεις και Λύσεις ΗΥ2, Ενότητα : Ασκήσεις και Λύσεις Ενότητα : Κατακερματισμός Ασκήσεις και Λύσεις Άσκηση 1 Χρησιμοποιήστε τη συνάρτηση κατακερματισμού της διαίρεσης ως πρωτεύουσα συνάρτηση κατακερματισμού και τη συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #4 2 Γενικά Στο Τετράδιο #4 του Εργαστηρίου θα αναφερθούμε σε θέματα διαχείρισης πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010 Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010 Καθηγητής. Γουνόπουλος Άσκηση 1 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Δομές δεδομένων. Ενότητα 5η: Υλοποίηση Λεξικών με Ισοζυγισμένα Δένδρα Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

Δομές δεδομένων. Ενότητα 5η: Υλοποίηση Λεξικών με Ισοζυγισμένα Δένδρα Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Δομές δεδομένων Ενότητα 5η: Υλοποίηση Λεξικών με Ισοζυγισμένα Δένδρα Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΞΙΚΩΝ ΜΕ ΙΣΟΖΥΓΙΣΜΕΝΑ ΔΕΝΔΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνδεδεμένες Δομές. Δυαδικά Δέντρα. Προγραμματισμός II 1

Διασυνδεδεμένες Δομές. Δυαδικά Δέντρα. Προγραμματισμός II 1 Διασυνδεδεμένες Δομές Δυαδικά Δέντρα Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Δέντρα Τα δέντρα είναι κλασικές αναδρομικές δομές Ένα δέντρο αποτελείται από υποδέντρα, καθένα από τα οποία μπορεί να θεωρηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Ουρές Προτεραιότητας

Ενότητα 7 Ουρές Προτεραιότητας Ενότητα 7 Ουρές Προτεραιότητας ΗΥ240 - Παναγιώτα Φατούρου Ουρές Προτεραιότητας Θεωρούµε ένα χώρο κλειδιών U και έστω ότι µε κάθε κλειδί Κ (τύπου Key) έχει συσχετισθεί κάποια πληροφορία Ι (τύπου Type).

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ένωσης (Union-Find)

Ενότητα 9 Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ένωσης (Union-Find) Ενότητα 9 (Union-Find) ΗΥ240 - Παναγιώτα Φατούρου 1 Έστω ότι S 1,, S k είναι ξένα υποσύνολα ενός συνόλου U, δηλαδή ισχύει ότι S i S j =, για κάθε i,j µε i j και S 1 S k = U. Λειτουργίες q MakeSet(X): επιστρέφει

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2011 2012 Καθηγητές Μ. Χατζόπουλος, Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1 Παράδοση 4 Μαϊου Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 7: Άλλες παραλλαγές Συνδεδεμένων Λιστών-Παράσταση Αραιού Πολυωνύμου με Συνδεδεμένη Λίστα. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 7: Άλλες παραλλαγές Συνδεδεμένων Λιστών-Παράσταση Αραιού Πολυωνύμου με Συνδεδεμένη Λίστα. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Ενότητα 7: Άλλες παραλλαγές Συνδεδεμένων Λιστών-Παράσταση Αραιού Πολυωνύμου με Συνδεδεμένη Λίστα Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Δομές δεδομένων Άσκηση αυτοαξιολόγησης 2 Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Ενότητα 2: Στοίβες Ουρές - Λίστες Ασκήσεις και Λύσεις Άσκηση 1 Έστω ότι µια

Διαβάστε περισσότερα

Διασυνδεδεμένες Δομές. Λίστες. Προγραμματισμός II 1

Διασυνδεδεμένες Δομές. Λίστες. Προγραμματισμός II 1 Διασυνδεδεμένες Δομές Λίστες Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Διασυνδεδεμένες δομές Η μνήμη ενός πίνακα δεσμεύεται συνεχόμενα η πρόσβαση στο i-οστό στοιχείο είναι άμεση καθώς η διεύθυνση του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12: Δέντρα ΙΙ Δυαδικά Δέντρα

Διάλεξη 12: Δέντρα ΙΙ Δυαδικά Δέντρα Διάλεξη 12: Δέντρα ΙΙ Δυαδικά Δέντρα Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Δυαδικά Δένδρα Δυαδικά Δένδρα Αναζήτησης (ΔΔΑ) Εύρεση Τυχαίου, Μέγιστου, Μικρότερου στοιχείου Εισαγωγή στοιχείου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 15: Διασυνδεμένες Δομές - Λίστες Διασυνδεδεμένες δομές δεδομένων Η μνήμη ενός πίνακα δεσμεύεται συνεχόμενα. Η πρόσβαση στο i-οστό στοιχείο είναι άμεση καθώς η διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΕΠΛ 035: οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΕΠΛ 035: οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 035: οµές εδοµένων και Αλγόριθµοι για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών Ακαδηµαϊκό έτος 2010 2011, Χειµερινό εξάµηνο Ασκήσεις Επανάληψης Ενδιάµεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δοµές Δεδοµένων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δοµές Δεδοµένων ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ AM: Δοµές Δεδοµένων Εξεταστική Ιανουαρίου 2014 Διδάσκων : Ευάγγελος Μαρκάκης 20.01.2014 ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΟΠΤΗ: Διάρκεια εξέτασης : 2 ώρες και

Διαβάστε περισσότερα

h/2. Άρα, n 2 h/2-1 h 2log(n+1). Πως υλοποιούµε τη LookUp()? Πολυπλοκότητα?

h/2. Άρα, n 2 h/2-1 h 2log(n+1). Πως υλοποιούµε τη LookUp()? Πολυπλοκότητα? Κόκκινα-Μαύρα ένδρα (Red-Black Trees) Ένα κόκκινο-µαύρο δένδρο είναι ένα δυαδικό δένδρο αναζήτησης στο οποίο οι κόµβοι µπορούν να χαρακτηρίζονται από ένα εκ των δύο χρωµάτων: µαύρο-κόκκινο. Το χρώµα της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Στοίβες Ουρές - Λίστες Ασκήσεις και Λύσεις

Ενότητα 2: Στοίβες Ουρές - Λίστες Ασκήσεις και Λύσεις Ενότητα 2: Στοίβες Ουρές - Λίστες Ασκήσεις και Λύσεις Άσκηση 1 Έστω ότι μια βιβλιοθήκη σας παρέχει πρόσβαση σε στοίβες ακεραίων. Η βιβλιοθήκη σας επιτρέπει να ορίσετε μια στοίβα και να καλέσετε τις 5 βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην Python Β Μέρος Δομή Ελέγχου if-elif-else Επαναληπτική Δομή Ελέγχου while Επαναληπτική Δομή Ελέγχου for Αλληλεπίδραση χρήστη-προγράμματος Συναρτήσεις Η δομή

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο 2016 2017 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 2 - Εξωτερική Ταξινόμηση Παράδοση: 20/01/2017 Σκοπός της εργασίας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 2 Δυναμικές Δομές Δεδομένων Διδάσκοντες: Δρ. Γεώργιος Δημητρίου Δρ. Άχμεντ Μάχντι

Εργαστήριο 2 Δυναμικές Δομές Δεδομένων Διδάσκοντες: Δρ. Γεώργιος Δημητρίου Δρ. Άχμεντ Μάχντι Μεταγλωττιστές Εργαστήριο 2 Δυναμικές Δομές Δεδομένων Διδάσκοντες: Δρ. Γεώργιος Δημητρίου Δρ. Άχμεντ Μάχντι 2015-1016 Δομές Δεδομένων Μια δομή δεδομένων είναι μια συλλογή δεδομένων με κάποιες ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Δυναμικός Κατακερματισμός Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Κατακερματισμός Τι αποθηκεύουμε στους κάδους; Στα παραδείγματα δείχνουμε μόνο την τιμή του πεδίου κατακερματισμού Την ίδια την εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 2: Στοίβες Εισαγωγή-Υλοποίηση ΑΤΔ Στοίβα με Πίνακα-Εφαρμογή Στοίβας: Αντίστροφη Πολωνική Γραφή. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη

Δομές Δεδομένων. Ενότητα 2: Στοίβες Εισαγωγή-Υλοποίηση ΑΤΔ Στοίβα με Πίνακα-Εφαρμογή Στοίβας: Αντίστροφη Πολωνική Γραφή. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Ενότητα 2: Στοίβες Εισαγωγή-Υλοποίηση ΑΤΔ Στοίβα με Πίνακα-Εφαρμογή Στοίβας: Αντίστροφη Πολωνική Γραφή Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Δομές δεδομένων. Ενότητα 8: Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ένωσης (Union-Find) Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

Δομές δεδομένων. Ενότητα 8: Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ένωσης (Union-Find) Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Δομές δεδομένων Ενότητα 8: Ξένα Σύνολα που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ένωσης (Union-Find) Παναγιώτα Φατούρου Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Ενότητα 8 Ξένα Σύνολα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 20: Δυαδικό Δέντρο Αναζήτησης Δυαδικό δέντρο Κάθε κόμβος «γονέας» περιέχει δύο δείκτες που δείχνουν σε δύο κόμβους «παιδιά» του ιδίου τύπου. Αν οι δείκτες προς αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9: Πίνακες στη C++ Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 17

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 17 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή... 19 Πώς να διαβάσετε αυτό το βιβλίο... 20 Η γλώσσα C Ιστορική αναδρομή... 22 Τα χαρακτηριστικά της C... 23 C Μια δομημένη γλώσσα... 23 C Μια γλώσσα για

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 2. Πίνακες 45 23 28 95 71 19 30 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 12/10/2017

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2009 2010 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 2 Σε συνέχεια της πρώτης άσκησης, σκοπός της δεύτερης εργασίας είναι η

Διαβάστε περισσότερα