ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ"

Transcript

1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 1. Προετοιµασία για τη Συνέντευξη 2. Συνηθισµένες Ερωτήσεις Συνεντεύξεων 3. Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» των Συνεντεύξεων Προετοιμασία για τη Συνέντευξη Πριν τη συνέντευξη, καλό είναι να ενηµερωθείτε καλά για την εταιρεία στην οποία σας έχουν καλέσει. Η έρευνα µέσω του διαδικτύου είναι πλέον µία πολύ εύκολη διαδικασία. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν τις δικές τους ιστοσελίδες, όπου µπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους κ.α. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε την επιχείρηση ή τη θέση εργασίας µπορείτε να απευθυνθείτε στον συνεντευκτή. Αν και δεν υπάρχουν συνταγές για τη συµπεριφορά και τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εντούτοις, υπάρχουν κάποια βήµατα και ορισµένες τεχνικές, η γνώση των οποίων θα σας κάνει πιο αποτελεσµατικούς στην προσπάθειά σας. Το µυστικό για µια πετυχηµένη συνέντευξη είναι η προετοιµασία. Η προετοιµασία αυτή απαιτεί δουλειά α) για να γνωρίσετε τον εαυτό σας και β) για να γνωρίσετε το φορέα, την επιχείρηση που προσεγγίζετε και θα σας δώσει τη δυνατότητα τόσο να αποκτήσετε τον έλεγχο της διαδικασίας όσο και να αναπτύξετε στρατηγικές παρουσίασης της υποψηφιότητας σας. Γνωρίστε τον εαυτό σας Η προετοιµασία σας πρέπει να ξεκινήσει από την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σας σηµειώµατος. Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται αυτονόητο και ο καθένας µπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει πολύ καλά το βιογραφικό του, παρόλα αυτά η ψυχολογική πίεση που υπάρχει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι µεγάλη και µόνο η άριστη προετοιµασία µπορεί να σας προστατεύσει από παγίδες και κακοτοπιές. Με την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σας σηµειώµατος εντοπίστε τα αδύνατα σηµεία σας, ιδιαίτερα σε σχέση µε την προσφερόµενη θέση, καθώς επίσης και τα σηµεία για τα οποία είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθούν διευκρινήσεις ή κάποιες πληροφορίες. Σκεφτείτε την εκπαίδευση σας, τα προσόντα, σας, την εµπειρία σας, αναγνωρίστε τα θετικά σηµεία και τις δεξιότητες σας. Τέλος, φροντίστε να έχετε µαζί σας ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας σηµειώµατος. Γνωρίστε την επιχείρηση, θέση εργασίας Πέρα όµως από το κοµµάτι της αυτοδιερεύνησης και αυτοαξιολόγησης, η προετοιµασία σας πρέπει να προχωρήσει και στη συλλογή πληροφοριών για την επιχείρηση για την οποία ενδιαφέρεστε αλλά και τη συγκεκριµένη θέση εργασίας. Τα στοιχεία που είναι καλό να

2 γνωρίζετε αφορούν τη θέση της εταιρείας στην αγορά, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει, το αντικείµενο της προσφερόµενης θέσης εργασίας και τις προοπτικές που αυτή έχει, το προσφερόµενο µισθό κ.ά. Τέτοιου είδους πληροφορίες µπορείτε να συλλέξετε από τον περιοδικό και ηµερήσιο τύπο από ειδικά φυλλάδια που εκδίδει η εταιρεία, από τα Γραφεία ιασύνδεσης αλλά και από το Internet. Επιπλέον, χρήσιµο θα ήταν, αν έχετε τα απαραίτητα δεδοµένα, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ιδέες και προτάσεις σχετικά µε την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτετε το ενδιαφέρον που έχετε πρώτα για τη συγκεκριµένη θέση εργασίας και κατά δεύτερο λόγο για τη συγκεκριµένη επιχείρηση, φορέα ή οργανισµό. Φροντίστε την εµφάνισή σας ώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εµφάνισή σας για την παρουσίαση σας στη συνέντευξη. Αποφύγετε οτιδήποτε εξεζητηµένο και φροντίσετε να έχετε ντύσιµο κατάλληλο για το περιβάλλον της εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε. Να είστε στην ώρα σας Υπολογίσετε το χρόνο που θα χρειαστείτε για να φτάσετε στο χώρο της συνέντευξης και φροντίστε να είστε εκεί λίγο πιο νωρίς. Οποιαδήποτε αργοπορία θα σας γεµίσει άγχος, ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την περίπτωση. Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τα ΝΑΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης : Ντυθείτε επαγγελµατικά και φροντισµένα. Μια φροντισµένη εµφάνιση, ανάλογη του περιβάλλοντος εργασίας δηµιουργεί µια καλή πρώτη εντύπωση και προδιαθέτει θετικά τον υπεύθυνο της συνέντευξης. Όταν µπείτε στο γραφείο του υπεύθυνου της συνέντευξης χαιρετήστε τον µε µια σφικτή χειραψία. Το ίδιο και κατά την έξοδό σας από το γραφείο. Καθίστε αφού πρώτα σας προσφερθεί µία θέση. Καθίστε άνετα και προσέξτε τη στάση του σώµατος σας αποφεύγοντας αδέξιες κινήσεις και εξεζητηµένους τρόπους. Κάθισµα µε το σώµα ελαφρά γερµένο προς τα µπρος θεωρείται το πιο κατάλληλο και υποδηλώνει ενεργητικότητα και ενδιαφέρον. είξτε ενθουσιασµό και σοβαρότητα. Είναι σηµαντικό να είστε χαµογελαστοί και να διατηρείτε οπτική επαφή µε το συνοµιλητή σας. Φροντίστε µε τις απαντήσεις σας να αναδείξετε τα προσόντα και τις δεξιότητες σας και ιδιαίτερα σε σχέση µε τη συγκεκριµένη θέση εργασίας.

3 Προσέξτε τη γλώσσα που χρησιµοποιείτε. Προσπαθήστε να εκφράζεστε σωστά, χωρίς γλωσσικά λάθη. Πριν αποχωρήσετε από το χώρο της συνέντευξης, µη ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης για την ευκαιρία της συνάντησης αλλά και να ρωτήσετε ποιο θα είναι το επόµενο βήµα στη διαδικασία επιλογής. Τα ΟΧΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Μην απαντάτε µονολεκτικά στις ερωτήσεις του υπεύθυνου της συνέντευξης. Εξηγήστε την απάντηση σας δίνοντας παραδείγµατα. Μην επικρίνετε τον προηγούµενο εργοδότη σας. Το πιθανότερο είναι ο υπεύθυνος της συνέντευξης να σκεφτεί ότι αύριο θα πείτε τα ίδια λόγια για εκείνον. Αποφύγετε να πείτε ψέµατα που µπορούν εύκολα να αποκαλυφθούν. Αν δε θέλετε να πείτε την αλήθεια στο συγκεκριµένο θέµα για το οποίο γίνεται συζήτηση προτιµήστε να το αποφύγετε διακριτικά. Αποφύγετε τη φλυαρία. Αποφύγετε την κριτική και να δείχνετε επιφυλακτικότητα, καχυποψία ή προκατάληψη. Μη δείχνετε δυσφορία ή δυσανασχέτηση, αν για παράδειγµα δε σας αρέσει ο τρόπος που διεξάγεται η συνέντευξη, απορία ή ειρωνεία αν δε συµφωνείτε µε τις ιδέες του υπεύθυνου της συνέντευξης και βέβαια µη διαπληκτίζεστε ή λογοµαχείτε για να αποδείξετε το ποιος έχει δίκιο. Μη διακόπτετε το συνοµιλητή σας. Μην καπνίζετε ακόµα και αν σας προσφερθεί τσιγάρο. Αποφύγετε ερωτήσεις για το µισθό, το ωράριο και τις διακοπές, τουλάχιστον στην αρχή της συνέντευξης. Μπορείτε εποµένως και εσείς να κάνετε κάποιες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όπως: Πως προέκυψε η συγκεκριµένη θέση εργασίας; ( ηλαδή αποχώρησε ο προηγούµενος εργαζόµενος ή προέκυψαν καινούριες ανάγκες στο συγκεκριµένο τµήµα;) Ποια είναι η αναµενόµενη ανάπτυξη της επιχείρησης για τους επόµενους 12 µήνες; Υπάρχει διαδικασία µέτρησης της απόδοσης των εργαζοµένων? Ποια είναι αυτή; Υπάρχει προβλεπόµενη εκπαίδευση για τη συγκεκριµένη θέση εργασίας; Συνηθισμένες Ερωτήσεις Συνεντεύξεων Οι συνεντεύξεις συνήθως έχουν µη δοµηµένη µορφή. Το πιο πιθανό είναι ο συνεντευκτής να χρησιµοποιήσει το Βιογραφικό σας Σηµείωµα σας οδηγό για την συνέντευξη. Εποµένως πρέπει να είστε σε θέση να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά µε το Βιογραφικό σας Σηµείωµα. Για να προετοιµαστείτε καλύτερα, χρησιµοποιείστε τις παρακάτω ερωτήσεις για εξάσκηση:

4 Πείτε µου λίγα λόγια για εσάς. ( ίνετε µικρή απάντηση σε επαγγελµατικό ύφος. Αναφερθείτε στην εκπαίδευσή σας και στην προηγούµενη επαγγελµατική σας εµπειρία, όπως και στα δυνατά σας σηµεία) Τι γνωρίζετε για την επιχείρησή µας; Γιατί ενδιαφέρεστε για την συγκεκριµένη θέση εργασίας; (Η απάντηση να αναφέρει τον συσχετισµό µεταξύ του προφίλ για τη συγκεκριµένη θέση εργασίας και των δικών σας προσόντων. Αναφορά στην επιθυµία σας για εργασία στη συγκεκριµένη εταιρεία) Ποια είναι η πιο πρόσφατη «επιτυχία» σας; Περιγράψτε µία περίπτωση που δεχθήκατε κριτική για τη «δουλειά» σας. Τι κάνατε; Πως θα περιγράφατε τον χαρακτήρα σας; Πως λειτουργείτε κάτω από συνθήκες πίεσης; Σε ποιες ενέργειες προβήκατε ώστε να βελτιωθείτε σε προσωπικό επίπεδο τον τελευταίο χρόνο; Τι σας άρεσε λιγότερο στην τελευταία θέση εργασίας που είχατε; Γιατί αποχωρήσατε ή θέλετε να αποχωρήσετε από την εργασία σας; Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον εργασία για εσάς; Πως θα σας περιέγραφαν οι συνάδελφοί σας; Τι πιστεύετε για τον προϊστάµενό σας; Είστε δηµιουργικός; Ποιοί είναι οι επαγγελµατικοί σας στόχοι; Πως βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια από σήµερα; Γιατί να σας προσλάβουµε; Τι µισθό θα θέλατε να πάρετε; Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» των Συνεντεύξεων Τα «πρέπει» Να είστε στον τόπο της συνέντευξης 15 λεπτά νωρίτερα. Η αργοπορία ΕΝ δικαιολογείται!! Αν δεν καταλάβατε µία ερώτηση, ζητήστε επεξήγηση. Σιγουρευτείτε ότι έχετε απαντήσει αυτό που σας ζητήθηκε και όχι κάτι άσχετο Ρωτήστε τον συνεντευκτή για πληροφορίες σχετικά µε τη θέση εργασίας σχετικά νωρίς ώστε να έχετε µία ξεκάθαρη άποψη για το τι θα σας ζητηθεί και να συσχετίσετε σωστά τα δικά σας προσόντα και την εµπειρία σας. Αναφερθείτε στα προσόντα και στις ικανότητές σας. Επίσης αναφέρετε τις «επιτυχίες» και τα «κατορθώµατα» που είναι σχετικά µε την συγκεκριµένη θέση εργασίας Να συµπεριφέρεστε επαγγελµατικά και µε σοβαρότητα. Προσοχή στη γλώσσα του σώµατός σας. Χαµογελάτε και κάντε καλή οπτική επαφή Καλό είναι να αναµένετε σκληρές ερωτήσεις και να προετοιµαστείτε για αυτές κατάλληλα Το ντύσιµό σας να είναι προσεγµένο και επαγγελµατικό. Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σηµαντική Καλό είναι να κάνετε και εσείς ερωτήσεις Ακούστε προσεχτικά! Αυτή ίσως είναι η πιο σηµαντική ικανότητα. Κατανοείστε όχι µόνο αυτά που σας λέει ο συνεντευκτής, αλλά το στυλ του και τη γλώσσα σώµατος που χρησιµοποιεί.

5 τα «δεν πρέπει» Μην απαντάτε σε ασαφής ερωτήσεις. Ζητήστε από τον συνεντευκτή να γίνει πιο συγκεκριµένος και µετά απαντήστε Μην διακόπτετε τον συνεντευκτή. Αν δεν έχετε τον χρόνο να ακούσετε, να είστε σίγουροι ότι ούτε και αυτός έχει! Μην καπνίζετε, µην µασάτε τσίχλα και µην τοποθετείτε οτιδήποτε στο γραφείο του συνεντευκτή Μην αποκτάτε οικειότητα, ακόµα και αν ο συντευκτής προσπαθεί να σας τη δώσει και κάνει όλα τα παραπάνω! Μη φοράτε έντονο άρωµα Μη σας πιάνει πολυλογία, αλλά µην είστε και µονολεκτικοί στις απαντήσεις σας Μη λέτε ψέµατα Μη κατηγορείτε τον τωρινό ή προηγούµενο προϊστάµενό σας ή εργοδότη σας! Θεματικές ενότητες ερωτήσεων Ποτέ δεν µπορείτε να είστε σίγουροι για το τι θα σας ρωτήσουν σε µια συνέντευξη επιλογής. Η συνέντευξη όµως είναι συνήθως δοµηµένη µε βάση κάποιες θεµατικές ενότητες. Αυτές οι ενότητες περιλαµβάνουν: Ερωτήσεις που αναφέρονται στις σπουδές και τη µέχρι τώρα εκπαίδευσή σας Ερωτήσεις που αναφέρονται στην επαγγελµατική σας εµπειρία Ερωτήσεις που αναφέρονται στο χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα σας Ερωτήσεις που αναφέρονται στην προσφερόµενη θέση εργασίας Ερωτήσεις σχετικές µε κάποιο θέµα της επικαιρότητας και γενικότερου ενδιαφέροντος. Συγκεκριµένο περιεχόµενο και τρόπος διεξαγωγής µιας συνέντευξης δεν υπάρχει. Υπάρχουν όµως ερωτήσεις που γίνονται µε µεγάλη συχνότητα σε συνεντεύξεις επιλογής και µάλιστα έχουν ως στόχο τη διερεύνηση συγκεκριµένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του υποψηφίου. Στόχος των ερωτήσεων που παραθέτουµε στη συνέχεια είναι η πιο αποτελεσµατική προετοιµασία σας για τη συνέντευξη. Ερωτήσεις σχετικά µε τις σπουδές Με βάση ποια κριτήρια επιλέξατε να σπουδάσετε το συγκεκριµένο αντικείµενο; Γιατί ακολουθήσατε το συγκεκριµένο µεταπτυχιακό πρόγραµµα; Κατά πόσο πιστεύετε ότι οι σπουδές σας, σάς προετοίµασαν για την αγορά εργασίας; Πώς κρίνετε εκ των υστέρων τις επιλογές σας; Εάν σας δινόταν η ευκαιρία να αρχίσετε εκ νέου τις σπουδές σας τι θα αλλάζατε; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το µεγαλύτερο όφελος που αποκοµίσατε από τις σπουδές σας; Που οφείλεται το γεγονός ότι χρειαστήκατε µεγάλο χρονικό διάστηµα για να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας;

6 Ερωτήσεις σχετικά µε την επαγγελµατική εµπειρία Ποια ήταν τα καθήκοντα στην προηγούµενη εργασία σας; Ποιες ήταν στην προηγούµενη εργασία σας οι πιο αξιοσηµείωτες περιπτώσεις που διαταράχθηκαν οι σχέσεις σας µε τους συναδέλφους σας; Τι κάνατε για να τις αντικαταστήσετε; Γιατί αφήσατε την προηγούµενη εργασία σας; Γιατί θέλετε να αλλάξετε εργασία αυτή τη χρονική στιγµή; Τι είναι αυτό που ψάχνετε να βρείτε στη νέα σας εργασία; Ήταν συνειδητή η απόφαση σας να ακολουθήσετε καριέρα σε αυτόν τον τοµέα; Που οφείλεται το γεγονός ότι πραγµατοποιήσατε τόσες αλλαγές εργασίας µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα; Ποια ήταν η πιο θετική και ποια η πιο αρνητική στιγµή της καριέρα σας; Γνωρίζω ότι δεν είστε απόλυτα ενηµερωµένος για την εργασία που προσφέρουµε, αλλά µπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να κάνει αυτή τη δουλειά; Τι περιµένετε από την καριέρα σας τα επόµενα χρόνια; Ερωτήσεις σχετικά µε την προσφερόµενη θέση εργασίας Γιατί σας ενδιαφέρει η θέση αυτή; Τι γνωρίζετε για την προσφερόµενη θέση εργασίας; Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο και τι λιγότερο στη θέση που σας προσφέρουµε; Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην επιχείρηση/ φορέα µας; Ποιες άλλες θέσεις εργασίας θα σας ενδιέφεραν στην εταιρεία µας; Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σας προσλάβουµε; Πώς αισθάνεστε µε την προοπτική να εργάζεστε υπερωρίες; Με τι µισθό θα είστε ικανοποιηµένος/η; Ερωτήσεις σχετικά µε την προσωπικότητα Μιλήστε µου για σας, ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σηµεία της προσωπικότητάς σας; Τι µπορεί να σας κάνει να χάσετε τον αυτοέλεγχό σας; Μπορείτε να εργαστείτε κάτω από πίεση; Εάν µπορούσατε να αλλάξετε την καριέρα σας, τι διαφορετικό θα κάνατε; Τι σηµαίνει για σας η καριέρα σας και τι θυσίες είστε διατεθειµένος /η να κάνετε για να πετύχετε τους επαγγελµατικούς σας στόχους; Με τι ασχολείστε τον ελεύθερο χρόνο σας; Είναι κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε; Κάτι που νοµίζετε ότι θα σας βοηθούσε ώστε να σας αξιολογήσουµε καλύτερα; Σε ποιους µπορούµε να απευθυνθούµε για συστάσεις; Ερωτήσεις που µπορείτε εσείς να θέσετε σε µια συνέντευξη Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης µπορείτε και εσείς να διατυπώσετε ερωτήµατα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πλήρως τη φιλοσοφία της εταιρείας, την πολιτική της απέναντι στους εργαζόµενους, τις απαιτήσεις, τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες εργασίας. Ποια είναι τα συγκεκριµένα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις της θέσης εργασίας; Η θέση εργασίας που προσφέρετε είναι προσωρινή ή µόνιµη; Πόσα άτοµα απασχολούνται στην επιχείρησή σας;

7 Ποιο είναι το πρόγραµµα εκπαίδευσης που προβλέπεται για το άτοµο που θα στελεχώσει τη θέση αυτή; Υπάρχει ένα συγκεκριµένο σύστηµα αξιολόγησης του προσωπικού; Πότε µπορώ να έχω την απάντηση σας για τα αποτελέσµατα της συνέντευξης; Πώς βλέπετε την πορεία της επιχείρησης, φορέα, οργανισµού στο προσεχές µέλλον; Προσόντα & επαγγελµατικές ικανότητες που απαιτούν οι επιχειρήσεις από τους απόφοιτους των Πανεπιστηµίων Η κάθε σύγχρονη επιχείρηση έχει προσδιορίσει κάποιες επαγγελµατικές ικανότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά που θεωρεί ότι είναι απαραίτητα για τους υπαλλήλους της. Τα πιο σηµαντικά προσόντα και επαγγελµατικές ικανότητες που προσπαθούν να εντοπίσουν οι επιλογείς προσωπικού στους υποψήφιους είναι τα εξής: 1. Ικανότητα ανάλυσης καταστάσεων και λήψης αποφάσεων Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να συλλέγει και να επεξεργάζεται πληροφορίες και στοιχεία, µε τρόπο ώστε να συµβάλλει στον εντοπισµό των προβληµάτων καθώς και στο σχεδιασµό πρόσφορων λύσεων. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος είναι: Αναλυτική σκέψη Συνθετική σκέψη Ευελιξία - προσαρµοστικότητα Αποφασιστικότητα ηµιουργικότητα 2. Ικανότητα συνεργασίας και επικοινωνίας Είναι η ικανότητα επικοινωνίας και δηµιουργίας ανθρώπινων σχέσεων. Η ικανότητα αυτή επιτρέπει τη συλλογική και αποτελεσµατική δράση µέσα επιχείρηση. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος είναι: Συνεργατικότητα Πειθώ και επιρροή Αυτοέλεγχος Ικανότητα ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων 3. Ικανότητα διοίκησης Είναι η ικανότητα, χάρη στην οποία προτρέπετε τα µέλη της οµάδας να συµβάλλουν όσο το δυνατό πιο αποτελεσµατικά στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος είναι: Οργανωτικότητα Προγραµµατισµός Έλεγχος ιαπραγµατευτική ικανότητα

8 Ικανότητα διοίκησης οµάδων Τα τεστ στη διαδικασία επιλογής προσωπικού Τα είδη των τεστ Τα τεστ έχουν ως στόχο να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν στοιχεία προσωπικότητας και ικανότητες µε ένα τρόπο συστηµατικό και αντικειµενικό. Τα τελευταία χρόνια µάλιστα υπάρχει η τάση σε όλο και περισσότερες εταιρείες να συµπεριλαµβάνουν στα εργαλεία που χρησιµοποιούν για την επιλογή προσωπικού και κάποιο/ α τεστ. Υπάρχουν πολλά είδη τεστ και πολλοί τρόποι που µπορούν αυτά να καταταγούν. Πρακτικά θα µπορούσαµε να τα κατατάξουµε µε βάση τρεις ερωτήσεις που θέτουν προς διερεύνηση στοιχεία που ενδιαφέρουν τόσο τις εταιρείες όσο και τους υποψήφιους: Τι µπορείς να κάνεις; (διερεύνηση µέσα από τεστ ικανοτήτων) Τι θέλεις να κάνεις; (διερεύνηση µέσα από τεστ αξιών και ενδιαφερόντων) Πώς προτιµάς να λειτουργείς; (διερεύνηση από τεστ προσωπικότητας και ατοµικού στυλ) Στη συνέχεια αναφέρονται τα κυριότερα είδη τεστ: Τεστ Ικανοτήτων (Ability tests) Στοχεύουν στη µέτρηση των πιο σηµαντικών παραγόντων ικανότητας. Τεστ Γλωσσικής Ικανότητας: Κατανόηση και επεξεργασία λέξεων και ιδεών Τεστ Αριθµητικής Ικανότητας: Χειρισµός αριθµών και αριθµητικών δεδοµένων µε ταχύτητα και µε ακρίβεια Τεστ ηµιουργικότητας/ Παραγωγικής Σκέψης: Ευχέρεια παραγωγής ιδεών, πρωτοτυπία και ευελιξία Τεστ Αντίληψης Χώρου: Αντίληψη δυσδιάστατων ή τρισδιάστατων σχεδίων όταν αλλάζει ο προσανατολισµός τους Τεστ ιαγραµµατικού Συλλογισµού: Ικανότητα λογικού συλλογισµού Τεστ Μηχανικής Αντίληψης: Ικανότητα επίλυσης απεικονιζόµενων µηχανικών προβληµάτων Τεστ Ταχύτητας Αντίληψης και Ακρίβειας: π.χ. έλεγχο λαθών σε καταλόγους, κ.ά. Τεστ Επιδεξιότητας: Ταχύτητα κίνησης, συντονισµό των χεριών και δεξιότητες ακρίβειας Τεστ Ευφυίας (Intelligence tests) Μέτρηση µιας ευρείας και βασικής ικανότητας και βασικής ικανότητας επίλυσης µίας ποικιλίας προβληµάτων. Κοινό χαρακτηριστικό των ερωτήσεων των τεστ ευφυίας είναι ότι η επίλυση τους εξαρτάται από την ικανότητα εύρεσης των σχέσεων που υπάρχουν ανάµεσα στα µέρη των ερωτήσεων. Σηµειωτέον ότι ειδικά για τα τεστ ευφυίας υπάρχει τάση να µην χρησιµοποιούνται για την επιλογή στελεχών (ιδιαίτερα στις αγγλοσαξονικές χώρες όπου κάποιοι υπέβαλαν σχετική µήνυση σε εταιρείες που τα χρησιµοποιούσαν). Ορισµένα όµως είδη ασκήσεων αυτών χρησιµοποιούνται πλέον από τα τεστ ικανοτήτων. Τεστ Αξιών και Ενδιαφερόντων (Values and Interests) Τα τεστ αξιών και ενδιαφερόντων µετρούν και αναλύουν τις προσωπικές αξίες των υποψηφίων καθώς και τις ιδιαίτερες κλήσεις και ενδιαφέροντά τους. Μέσα από µια σειρά ερωτήσεων, σκιαγραφείται το προφίλ του κάθε υποψηφίου όσον αφορά την βαρύτητα που δίνει σε συγκεκριµένες αξίες, όπως ανάγκη για επιτυχία, ανάγκη για

9 ισχύ, ανάγκη για διατήρηση καλών διαπροσωπικών σχέσεων κ.λ.π. Επίσης διαφαίνονται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του, καθώς και προτιµήσεις του για τις συγκεκριµένες εργασίες. Τεστ Προσωπικότητας (Personality tests) Τα τεστ προσωπικότητας προσπαθούν να ανιχνεύσουν τη συµπεριφορά ή τα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου. Χρησιµοποιούν ερωτηµατολόγια του τύπου: Ποιος χαρακτηρισµός (επιλογή από 4-6 χαρακτηριστικά) σου ταιριάζει περισσότερο και ποιος λιγότερο; Ή πόσο συµφωνείς ή όχι (χρησιµοποιώντας κλίµακα από καθόλου έως απόλυτα) µε µια ενέργεια ή κατάσταση;

10 6 Νοεµβρίου 2007 [ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» - Ε] 10

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης 3. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (INTERVIEW) Για να είσαι εδώ σημαίνει οτι το βιογραφικό σου ή οι συστάσεις σου έπιασαν τόπο. Το επόμενο βήμα είναι να πετύχεις και στη προσωπική συνέντευξη που σε καλούν. Αν έχεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τι να ΜΗΝ κάνετε σε μια συνέντευξη Η πλειοψηφία των ατόμων που αναζητούν εργασία, αναλώνονται τόσο πολύ στο τι να πουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ή τι να γράψουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή. Γκαρέτσα Νίκη, 2004 Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή εργασία Γκαρέτσα Νικολέτα, Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ;

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά µε τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό κι ακόµα περισσότερα Κοινωνική Ευρώπη Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Θέσης Εργασίας. Β. Εύρεση και Πρόσληψη Προσωπικού. Προσέλκυση Υποψηφίων Διαδικασία Συνέντευξης. - Το Βιογραφικό Σημείωμα

Περιγραφή Θέσης Εργασίας. Β. Εύρεση και Πρόσληψη Προσωπικού. Προσέλκυση Υποψηφίων Διαδικασία Συνέντευξης. - Το Βιογραφικό Σημείωμα Το δυναμικό των επιχειρήσεων είναι οι άνθρωποι. Χωρίς τους ανθρώπους, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Η Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων παρουσιάζει σημαντικά θέματα στην ανάλυση και λειτουργία των εργασιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» Κ. Κουνενού, Επικ. Καθηγήτρια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement

Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement 2011 Ελλάδα 2011 Πρόλογος 3 1. Σύνοψη Αποτελεσμάτων 4 2. Ταυτότητα έρευνας 6 - Μεθοδολογία - Δημογραφική Ανάλυση Δείγματος 3. Ανάλυση Αποτελεσμάτων 8 - Γνώση & Χρήση των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura +

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + V Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura+ Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + 1 Η διαδικασία των Βημάτων Εισαγωγή 41 2 Τα Βήματα της Εκστρατείας Procura+ 43 3 Διάρκεια της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : Επικοινωνιακή στρατηγική και brand image. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : κ. ΑΝ ΡΟΝΙΚΙ ΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΓΚΙΑΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Ο τρόπος εργασίας μας Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Περιεχόμενα Ο τρόπος εργασίας μας Ο τρόπος εργασίας μας μεταξύ μας με άλλους Ο τρόπος διαχείρισης της επιχείρησης Επικοινωνία & πηγές μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση

ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Πρόγραμμα Εξειδίκευσης ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση 1.1. Τι είναι η εκπαιδευτική αξιολόγηση και ποια η διαφορά της από τη διάγνωση ύπαρξης µαθησιακών δυσκολιών; Α3 1.2. Τι περιέχει η εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ XV/7009/96 EL ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΡΟΛΟΣ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΛΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παρ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1-1.5 2. ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων. 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες

Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων. 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες Εισαγωγή Από το 1994 οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρµογή Τηλεκπαίδευσης µε το Moodle

Πιλοτική Εφαρµογή Τηλεκπαίδευσης µε το Moodle 4 ο ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ 1 Πιλοτική Εφαρµογή Τηλεκπαίδευσης µε το Moodle Τζιµόπουλος Νίκος Εκπαιδευτικός.Ε. ntzimop@sch.gr Γιαλαµά Αγγελική Εκπαιδευτικός.Ε. agialam@sch.gr Αργυρός Μανώλης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΤΕΕ/ΤΑΚ ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Η παρούσα εκπονήθηκε βάσει της ανάθεσης 1611/3-6-2005 από τους: Καραπιδάκης Γιώργος (Μηχανικός Παραγωγής & ιοίκησης)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Σημαντικό διακύβευμα του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος συνιστά η μετάβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1/19 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η Διεύθυνση στην προσπάθεια της, για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες

Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες BURNOUT Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες (Ε Π Α Ψ Υ) Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Ψ Ν Α) Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ»

«Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ» ΑΤΕΙΘ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΣΔΟ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - «Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές στη διδακτική πράξη της εκπαίδευσης ενηλίκων (ΑΣΠΑΙΤΕ)

Οι ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές στη διδακτική πράξη της εκπαίδευσης ενηλίκων (ΑΣΠΑΙΤΕ) Οι ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές στη διδακτική πράξη της εκπαίδευσης ενηλίκων Ιωάννου Νικολέττα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) & Αθανασούλα Ρέππα Αναστασία Ανώτατη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN;

1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN; 1 ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΕΝΑ BUSINESS PLAN 1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ BUSINESS PLAN; Η προετοιμασία για το σχεδιασμό ενός business plan δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας του σχεδιασμού. Η πραγματοποίηση αυτού

Διαβάστε περισσότερα