Νομική συμμόρφωση περιπτέρων. Υπηρεσίες που ελέγχουν τα περίπτερα σύμφωνα με τις αλλαγές της νομοθεσίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νομική συμμόρφωση περιπτέρων. Υπηρεσίες που ελέγχουν τα περίπτερα σύμφωνα με τις αλλαγές της νομοθεσίας"

Transcript

1 Νομική συμμόρφωση περιπτέρων Υπηρεσίες που ελέγχουν τα περίπτερα σύμφωνα με τις αλλαγές της νομοθεσίας

2 Τοπική Αυτοδιοίκηση Δήμος Υγειονομικό Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Εφορία Σώμα επιθεώρησης εργασίας Υπουργείο Aνάπτυξης, Γενική Γραμματεία Εμπορίου Υπουργείο Υγείας Υπηρεσίες που ελέγχουν τα περίπτερα

3 Εκδίδει τις άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα καταστήματα. Εκδίδει τις εγκρίσεις μίσθωσης των περιπτέρων. Εκδίδει τις άδειες κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων από περίπτερα. Διενεργεί αυτοψίες ετησίως καταμετρώντας την κατάληψη και επιβάλλει πρόστιμα σε υπερβάσεις στα περίπτερα. Κατόπιν εγγράφου της υγειονομικής υπηρεσίας ελέγχει την άδεια πώλησης υγειονομικού ενδιαφέροντος από περίπτερα. Επιβάλλει την προσωρινή ή οριστική σφράγιση των περιπτέρων εφόσον περάσει άπρακτη η προθεσμία συμμόρφωσης που έθεσε σύμφωνα με το νόμο. Τοπική Αυτοδιοίκηση - Δήμος

4 Εκδίδει τις άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος των περιπτέρων. Εισηγείται στον Δήμο για την έκδοση αδειών υγειονομικού ενδιαφέροντος στα καταστήματα ψιλικών. Ελέγχει: Τις άδειες καταστημάτων και περιπτέρων. Τις υγειονομικές συνθήκες. Τα πιστοποιητικά υγείας των εργαζομένων. Τα πιστοποιητικά επιμόρφωσης στην ασφάλεια και διαχείριση τροφίμων των εργαζομένων. Την τήρηση των αρχείων τεκμηρίωσης. Τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων. Υγειονομική υπηρεσία (1)

5 Δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας πώλησης προϊόντων υγειονομικού ενδιαφέροντος από περίπτερα Παράβολο 15 2 πρόσφατες φωτογραφίες Πιστοποιητικό υγείας το οποίο εκδίδεται από γιατρό παθολόγο κατόπιν υποβολής του ενδιαφερόμενου σε εξέταση αίματος, κοπράνων και ακτινογραφία θώρακος Την έγκριση μίσθωσης του περιπτέρου Την άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση ψυκτικών θαλάμων Σχεδιάγραμμα της διάταξης ψυκτικών θαλάμων (ψυγεία-καταψύκτες) και προθηκών έκθεσης των προς πώληση ειδών με αποτυπωμένο αναλυτικό διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης. Το διάγραμμα ροής θα είναι απλό και λειτουργικό (παραλαβή, τοποθέτηση προϊόντων που δεν απαιτείται ψύξη, τοποθέτηση προϊόντων που απαιτείται ψύξη, έκθεση προς πώληση). Για να γίνει κατανοητή η απαίτηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας παραθέτουμε παρακάτω σχεδιαγράμμα της διάταξης ψυκτικών θαλάμων και διαγράμμα ροής των προϊόντων. Υγειονομική υπηρεσία (2)

6 1 Ψυγείο αναψυκτικών και γαλακτοκομικών Παραλαβή 1 Κουβούκλιο περιπτέρου 3 Αποθήκευση 2 (προϊόντων που δεν απαιτείται ψύξη στη συντήρησή τους) Συντήρηση 3, 4 (προϊόντων που απαιτείται ψύξη ή κατάψυξη στη συντήρησή τους όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, σάντουιτς, φρουτοσαλάτες στην ψύξη και παγωτά στην κατάψυξη) 2 Συντήρηση 3 έκθεση προς πώληση (αναψυκτικά νερά, κ.λπ.) 4 5 Έκθεση προς πώληση 5 Ψυγείο παγωτού Υπόδειγμα σχεδιαγράμματος και διαγράμματος ροής

7 Πιστοποιητικό Υγείας Το πιστοποιητικό υγείας των εργαζομένων σε ΚΥΕ (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) εκδίδεται από ιατρό Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα, της επιλογής του ενδιαφερομένου κατόπιν κλινικών εξετάσεων. Υγειονομική υπηρεσία (4)

8 Πιστοποιητικά επιμόρφωσης στην υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων των εργαζομένων Η επιμόρφωση στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους στα περίπτερα και στα καταστήματα της μικρής λιανικής. Το σεμινάριο της επιμόρφωσης είναι διάρκειας 10 ωρών και η πιστοποίηση της επιμόρφωσης γίνεται κατόπιν εξετάσεων. Η ύλη των σεμιναρίων συμπυκνώνεται στα εξής κεφάλαια: Κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων (μικροβιακή επιμόλυνση, διασταυρούμενη επιμόλυνση, πηγές μόλυνσης των τροφίμων με βακτήρια, φυσική επιμόλυνση, πηγές μόλυνσης των τροφίμων με ξένα σώματα, χημική επιμόλυνση). Ατομική υγεία και υγιεινή των εργαζομένων Υγιεινή κατά την παραλαβή των πρώτων υλών Υγιεινή κατά την επεξεργασία των τροφίμων Προστασία των τροφίμων μετά τη θερμική επεξεργασία Προστασία των τροφίμων κατά το σερβίρισμα Υγιεινή κατά την αποθήκευση των τροφίμων Καθαρισμός και απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού Καταπολέμηση τρωκτικών, εντόμων κι επιβλαβών ζώων Ευθύνες και νομικές υποχρεώσεις του προσωπικού και της επιχείρησης Υγειονομική υπηρεσία (5)

9 Αρχεία τεκμηρίωσης Η τήρηση των αρχείων τεκμηρίωσης είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις που πωλούν τρόφιμα μεταξύ των οποίων είναι τα περίπτερα και τα καταστήματα μικρής λιανικής. Τα αρχεία τεκμηρίωσης είναι τα εξής: Το αρχείο Προσωπικού που περιλαμβάνει τα πιστοποιητικά υγείας των εργαζομένων και το πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το σεμινάριο του ΕΦΕΤ. Το αρχείο Καθαρισμού και Απολύμανσης. Τα περίπτερα και τα καταστήματα μικρής λιανικής πρέπει να καταρτίσουν πρόγραμμα καθαριότητας των χώρων των επιχειρήσεών τους και να σημειώνουν και τα υλικά καθαρισμού. Το αρχείο θερμοκρασιών, το οποίο τηρείται καταγράφοντας καθημερινώς τις θερμοκρασίες των ψυκτικών θαλάμων και θερμοθαλάμων. Ευνόητο είναι ότι η καταγραφή θερμοκρασιών γίνεται σε ψυκτικούς θαλάμους που φιλοξενούν ευπαθή κι ευαλλοίωτα προϊόντα που δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν σε συνθήκες περιβάλλοντος, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, σάντουιτς, φρουτοσαλάτες, παγωτά, χυμοί, κ.λπ. Υγειονομική υπηρεσία (6)

10 Υπόδειγμα αρχείου καθαρισμού

11 Υπόδειγμα αρχείου θερμοκρασιών

12 Το αρχείο Προμηθευτών στο οποίο αναγράφονται όλοι όσοι προμηθεύουν προϊόντα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα περίπτερα και στα καταστήματα μικρής λιανικής και τεκμηριώνεται η εγγραφή με αντίγραφο ενός τιμολογίου ή δελτίου αποστολής. Το αρχείο νερού τηρείται από τις επιχειρήσεις που έχουν σύνδεση με παροχή υδροδότησης όπου αυτό τεκμαίρεται με έναν λογαριασμό. Εάν το νερό χρησιμοποιείται για προσφερόμενο είδος πρέπει να γίνεται ετήσια ανάλυση ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει βλάβη στο δίκτυο που να δημιουργεί επιμόλυνση στα τρόφιμα. Το αρχείο απεντόμωσης και μυοκτονίας το οποίο επίσης είναι υποχρεωτικό για τα περίπτερα και τα καταστήματα μικρής λιανικής που θα πρέπει να προσλάβουν κάποια εταιρεία για να κάνουν απεντόμωση και μυοκτονία στο χώρο τους η οποία θα υπογράφει το σχετικό αρχείο και θα αναφέρει τα υλικά που χρησιμοποίησε για την απεντόμωση και μυοκτονία. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται στους χώρους των επιχειρήσεων να τοποθετηθούν δολωματικοί σταθμοί των οποίων η θέση αποτυπώνεται σε σκαρίφημα κι επισυνάπτεται στο αρχείο απεντόμωσης και μυοκτονίας. Υγειονομική υπηρεσία (7)

13 Ο ΕΦΕΤ τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων είναι να: Καθορίζει τις προδιαγραφές ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα. Καθορίζει ή επικυρώνει τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004. Τηρεί μητρώο επιχειρήσεων τροφίμων και καθορίζει τα προγράμματα ελέγχων που διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ή από άλλες αρχές και υπηρεσίες. Ο έλεγχος των τροφίμων που πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ περιλαμβάνει: Ελέγχους που αφορούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ελέγχους των σημάτων καταλληλότητας, Ελέγχους που αφορούν τις μικροβιολογικές προδιαγραφές, Ελέγχους που αφορούν την παρουσία χημικών, φυσικών ρυπαντών και ραδιενέργειας, Ελέγχους που αφορούν την ποιότητα ή/ και νοθεία. Ελέγχους που αφορούν τη σωστή επισήμανση. Ελέγχους που αφορούν την παραπλανητική διαφήμιση, παρουσίαση. Ελέγχους υλικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα. Ε.Φ.Ε.Τ. (1)

14 Επίσης ελέγχει: Τις άδειες των καταστημάτων περιπτέρων και επιβάλλει πρόστιμο σε περίπτωση λειτουργίας χωρίς άδεια. Την ύπαρξη πιστοποιητικών υγείας των εργαζομένων και επιβάλλει πρόστιμο στην επιχείρηση για κάθε εργαζόμενο που δεν έχει πιστοποιητικό. Την ύπαρξη πιστοποιητικών επιμόρφωσης στην ασφάλεια των τροφίμων και επιβάλλει πρόστιμο Την καταλληλότητα των τροφίμων (ημερομηνία λήξης καταστραμμένες συσκευασίες). Την επάρκεια της υγιεινής των χώρων που αποθηκεύονται και εκθέτονται τα τρόφιμα. Την τήρηση των επισημάνσεων των τροφίμων ώστε να μην υπάρχει παραπλάνηση των καταναλωτών. Την επάρκεια των αυτοελέγχων που οφείλει να έχει μια επιχείρηση τροφίμων δηλαδή την τήρηση των αρχείων τεκμηρίωσης επιβάλλοντας στους παραβάτες. Ε.Φ.Ε.Τ. (2)

15 Η Εφορία δια μέσου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) της Οικονομικής Αστυνομίας και των ελεγκτών των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) εποπτεύει την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας. Ελέγχει: Την έκδοση αποδείξεων για τις συναλλαγές που γίνονται από τα περίπτερα και τα καταστήματα της μικρής λιανικής, Τα παραστατικά της διακίνησης των εμπορευμάτων όπως τιμολόγια, δελτία αποστολής, Την ορθή τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων τα οποία πρέπει να βρίσκονται εντός του περιπτέρου ή του καταστήματος μικρής λιανικής ώστε να επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο, Τη νομιμότητα των ταμειακών μηχανών ή φορολογικών μηχανισμών. Εφορία

16 Το Σ.ΕΠ.Ε. έχει ως έργο: Την επίβλεψη και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Την έρευνα, ανακάλυψη και δίωξη των περιπτώσεων παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και παράνομης απασχόλησης, καθώς και την έρευνα για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Την παροχή πληροφοριών και υποδείξεων για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Αρμοδιότητες του Σ.ΕΠ.Ε. είναι: Να ελέγχει όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Να προβαίνει σε ελέγχους, μετρήσεις, δειγματοληψίες και έρευνες για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Να ερευνά τα αίτια των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Να εξετάζει τις υποβαλλόμενες καταγγελίες και αιτήματα εργαζομένων. Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες υποβάλλονται γραπτά ή προφορικά, επώνυμα ή ανώνυμα. Να επιβάλλει στους παραβάτες διοικητικές κυρώσεις ή να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για επιβολή ποινικών κυρώσεων. Να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά για την επίλυση των ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας. Σώμα επιθεώρηση εργασίας (1)

17 Οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε όλους τους χώρους εργασίας. Οι επιθεωρητές εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. στα περίπτερα και καταστήματα μικρής λιανικής ελέγχουν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Τα έγγραφα που ζητούν για να ελέγξουν την εγκυρότητά τους είναι τα εξής: Το βιβλίο των νεοπροσλαμβανομένων του ΙΚΑ. Σε περίπτωση που βρουν εργαζόμενο αδήλωτο στις επιχειρήσεις που ελέγχουν επιβάλλουν πρόστιμο για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών 9.197,10 και για κάθε εργαζόμενο άνω των 25 ετών ,44. Την κατάσταση της επιθεώρησης εργασίας. Τις ατομικές συμβάσεις του προσωπικού. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών του προσωπικού. Το ειδικό βιβλίο υπερωριών. Το βιβλίο αδειών. Το τετράδιο τεχνικού ασφαλείας. Όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου των περιπτέρων και των καταστημάτων μικρής λιανικής, εφόσον απασχολούν υπαλλήλους, είναι υποχρεωμένες να έχουν τεχνικό ασφαλείας. Σύμφωνα με το νόμο τεχνικός ασφαλείας μπορεί να είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας ή κάποιος εργαζόμενος της επιχείρησης, εφόσον παρακολουθήσει το ανάλογο σεμινάριο και πιστοποιηθεί ως τεχνικός ασφαλείας. Σώμα επιθεώρηση εργασίας (2)

18 Έχει την ευθύνη της εφαρμογής του αγορανομικού κώδικα και επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες. Ελέγχει: Την ύπαρξη πινακίδας τιμών στα προϊόντα. Τα περίπτερα και τα καταστήματα μικρής λιανικής είναι υποχρεωμένα να έχουν αναρτημένους καταλόγους με τις τιμές των προϊόντων που πωλούν. Την επισήμανση στις πινακίδες των προϊόντων (όχι μόνο των υγειονομικού ενδιαφέροντος). Για μιμητικά προϊόντα. Τα μιμητικά προϊόντα είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όχι σπάνια στα περίπτερα και στα καταστήματα μικρής λιανικής και καμιά φορά συμβαίνει και εν αγνοία των ιδιοκτητών των καταστημάτων και γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή προμηθευτών οι οποίοι πρέπει να είναι αξιόπιστοι. Το Υπουργείο Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο οργάνωσε το Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥ.Κ.Α.Π.). Υπουργείο ανάπτυξης, Γ.Γ.Ε. (1)

19 Την πώληση των προϊόντων περασμένης αναλωσιμότητας που σύμφωνα με τη νέα Αγορανομική Διάταξη επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» Εντούτοις, ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση: Την μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους Τους τρείς μήνες στην περίπτωση που η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους. Και με τις εξής προϋποθέσεις: Την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους μαζικής εστίασης Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή η τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή Υπουργείο ανάπτυξης, Γ.Γ.Ε. (2)

20 Την διενέργεια προωθητικών ενεργειών-προσφορών, ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής. Το οικονομικό όφελος του καταναλωτή από την προωθητική ενέργεια πρέπει να είναι εμφανές, να προκύπτει άμεσα και επαγωγικά και να απεικονίζεται σε κάθε πινακίδα λιανικής πώλησης, και σε κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας συμπεριλαμβανομένης και της με οποιονδήποτε τρόπο διαφήμισης Εφόσον από την προωθητική προσφέρεται μαζί με το πωλούμενο προϊόν ως δώρο άλλο ανόμοιο προϊόν, η αξία του τελευταίου δεν μπορεί να υπερβαίνει την αξία του πωλούμενου προϊόντος. Επιτρέπεται στο σημείο λιανικής η διενέργεια προωθητικών ενεργειών, εφόσον δεν έχει αυξηθεί η τιμή αγοράς βάσει τιμολογίου αγοράς του προωθούμενου προϊόντος, κατά την περίοδο των δύο μηνών που προηγούνται της έναρξης της προωθητικής ενέργειας. Στα σημεία λιανικής πώλησης όπου διενεργούνται προωθητικές ενέργειες που προϋποθέτουν την αγορά τουλάχιστον 2 συσκευασιών του ιδίου προϊόντος, θα πρέπει το προωθούμενο προϊόν να διατίθεται υποχρεωτικά και μεμονωμένα. Απαγορεύεται ρητά η καταστροφή της προωθητικής συσκευασίας και η πώληση του περιεχομένου αυτής ως μεμονωμένα προϊόντα. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1000 για κάθε παράβαση. Υπουργείο ανάπτυξης, Γ.Γ.Ε. (3)

21 Το Υπουργείο Υγείας ελέγχει την τήρηση των αντικαπνιστικών νόμων και την προστασία των ανηλίκων από τις συνέπειες του αλκοόλ και του καπνού και συγκεκριμένα απαγορεύει: Την πώληση προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους και από ανηλίκους, Την τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες καταστημάτων, εξαιρούνται τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, τα περίπτερα και τα καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα καπνού, Την κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού, Την κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται oι εσωτερικοί χώροι των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Την πώληση προϊόντων καπνού με μηχανήματα αυτόματης πώλησης, καθώς και η πώληση μεμονωμένων σιγαρέτων ή σιγαρέτων σε συσκευασία μικρότερη των είκοσι τεμαχίων. Την δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο απαγορεύεται το κάπνισμα εντός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι πάρα πολύ αυστηρά. Υπουργείο Υγείας

22 Τι έγγραφα πρέπει να έχουμε στα περίπτερα και καταστήματα μικρής λιανικής Συνοψίζοντας τα ανωτέρω ένα περίπτερο ή ένα κατάστημα μικρής λιανικής που λειτουργεί με κάθε νομιμότητα πρέπει να έχει τα παρακάτω έγγραφα έτοιμα προς επίδειξη σε κάθε έλεγχο: 1. Έγκριση εκμίσθωσης για μισθώσεις περιπτέρων ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος 2. Άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου (για περίπτερα) 3. Άδεια υγειονομικού (για περίπτερα) 4. Σχεδιάγραμμα διάταξης παγίων διάγραμμα ροής (για περίπτερα) 5. Πιστοποιητικό υγείας υπευθύνου 6. Πιστοποιητικό επιμόρφωσης στην ασφάλεια τροφίμων υπευθύνου Αρχεία τεκμηρίωσης αρχείο προσωπικού πιστοποιητικά υγείας εργαζομένων - πιστοποιητικά επιμόρφωσης στην ασφάλεια τροφίμων εργαζομένων αρχείο νερού αρχείο καθαρισμού αρχείο απεντόμωσης αρχείο προμηθευτών αρχείο παρακολούθησης θερμοκρασιών Νομική συμμόρφωση (1)

23 Εγχειρίδιο για την ασφάλεια και τον χειρισμό των τροφίμων του ΕΦΕΤ Βιβλίο εσόδων-εξόδων Βιβλίο συντήρησης και επισκευών φορολογικών μηχανισμών Πίνακας επιθεώρησης εργασίας αναρτημένος σε εμφανές σημείο (εάν υπάρχει υπάλληλος) Ατομικές συμβάσεις προσωπικού Εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών προσωπικού υπογεγραμμένα από το προσωπικό Πιστοποιητικό τεχνικού ασφαλείας βιβλίο επιθεωρήσεων Πινακίδα αναρτημένη που να αναγράφει ότι απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους Πινακίδα αναρτημένη με το εξής περιεχόμενο: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)», Αποδιδόμενο και στην αγγλική γλώσσα ως: «CONSUMER IS ΝΟΤ OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS ΝΟΤ BEEN RECEIVED (RECEIPT INVOICE)». Νομική συμμόρφωση (2)

ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/ οικ. 96967/8-10-2012 (ΦΕΚ 2718, ΤΕΥΧΟΣ Β, 8-10-2012) Συμπεριλαμβάνει όλες τις μέχρι σήμερα σχετικές Εγκυκλίους 1) Υ1γ/Γ.Π/οικ.110147 2) Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476 3) Υ1γ/Γ.Π/οικ.14553

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αθήνα / /2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ -Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Αρ. Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ / ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ / ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ / ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ...3 1.1 ΕΝΟΤΗΤΑ - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ... 3 1.1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 14/1 /2013 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 14/1 /2013 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 2 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα 14/1 /2013 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & Αριθ.Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 4177-13 κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών

Ν. 4177-13 κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών Ν. 4177-13 κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών Ν. 4177/13 (ΦΕΚ 173 Α/8-8-2013) : Kανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΡΘΡΟ ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.1. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ 1.α. H παράγραφος 1 του άρθρου 36 του ν. 3918/2011

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση. στην ΗΜΕΡΙΔΑ που οργάνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Ευρωπού Ν. Κιλκίς με θέμα :

Εισήγηση. στην ΗΜΕΡΙΔΑ που οργάνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Ευρωπού Ν. Κιλκίς με θέμα : Εισήγηση του κ. Παντελή Κ. Σωτηριάδη Προϊσταμένου Τμήματος Εμπορίου & Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς στην ΗΜΕΡΙΔΑ που οργάνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Ευρωπού Ν. Κιλκίς με θέμα : «Έμποροι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα 1 από 18 Περιεχόμενα Εισαγωγή...3 Νομιμότητα της επιχείρησης...3 Διοίκηση και Οργάνωση...4 Πιστοποιήσεις...5 Επάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν μαζί με την προσφορά τους τα παρακάτω έγγραφα (στο φάκελο των δικαιολογητικών της τεχνικής προσφοράς), ως απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ «Ανάπτυξη, Χρηµατοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκµετάλλευση Σταθµών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ), αριστερά στη θέση Περιστέρι και αµφίπλευρα στη θέση Ταξιάρχης της Εγνατίας

Διαβάστε περισσότερα

14PROC002514628 2014-12-31

14PROC002514628 2014-12-31 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1 Η Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Ταχ. /νση:

Διαβάστε περισσότερα

Για τις διαδικασίες ελέγχου στην παραγωγή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών

Για τις διαδικασίες ελέγχου στην παραγωγή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών Νέα Προσέγγιση για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση: Για τις διαδικασίες ελέγχου στην παραγωγή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών Απρίλιος 2011-1 - Μια πρωτοβουλία του

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ο Υ Μ Ε

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ο Υ Μ Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ης Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΦΡΟΔIΣΙΩΝ & ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ : Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. ΜΕΝΕΜΕΝΗ, Τ.Κ. 546 28 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αριθ. Πρωτ : 616

Ν. ΜΕΝΕΜΕΝΗ, Τ.Κ. 546 28 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αριθ. Πρωτ : 616 Ν. ΜΕΝΕΜΕΝΗ, Τ.Κ. 546 28 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αριθ. Πρωτ : 616 Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. προκηρύσσει Πρόχειρο Διαγωνισμό, με σφραγισμένες Προσφορές για την ανάδειξη προμηθευτή, για το έργο : «Ασφαλτόστρωση

Διαβάστε περισσότερα

-ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ-

-ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ- -ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ- -ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ- ΠΡΟΣ: ΓΕΝ/Ε1 ΑΣ ΔΔΜΝ/Ε3 ΔΝΕ- ΚΕΦΝ/ΑΕΠ (3 αντίγραφα) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝ. ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΝ Τηλ: 210-3484259

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨ9Χ-ΦΝΜ. Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2014

ΑΔΑ: ΒΙΨ9Χ-ΦΝΜ. Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Αθήνα, 20 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Α. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Α. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Α. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1. Για τις ανάγκες της διαδικασίας αξιολόγησης του Μέτρου συγκροτείται Πρωτοβάθμια Γνωμοδοτική Επιτροπή έγκρισης αιτήσεων ενίσχυσης του Μέτρου.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 2090 ΤΕΥΧΟΣ Β 31/7/2014 Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. Α2-718-28.7.2014

ΦΕΚ 2090 ΤΕΥΧΟΣ Β 31/7/2014 Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. Α2-718-28.7.2014 ΦΕΚ 2090 ΤΕΥΧΟΣ Β 31/7/2014 Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. Α2-718-28.7.2014 Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 11.2.2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Διαδικασία Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Διαδικασία Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 5 η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Γ.Ν Λιβαδειάς Γ.Ν Θηβών Νοσοκομειακή Μονάδα Θήβας Ταχ. Δ/νση: Θέση Κουμέρκι, Τ. Κ. 32 200, Θήβα Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Που µπορείτε να έχετε περισσότερες πληροφορίες για την εργατική νοµοθεσία για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΩ. ΕΡΓΟ: Συντήρηση βρεφονηπιακών σταθμών Βρεφονηπιακός σταθμός Ιερού λόχου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΩ. ΕΡΓΟ: Συντήρηση βρεφονηπιακών σταθμών Βρεφονηπιακός σταθμός Ιερού λόχου. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΩ ΕΡΓΟ: Συντήρηση βρεφονηπιακών σταθμών Βρεφονηπιακός σταθμός Ιερού λόχου. Χρηματοδότηση : ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ : Κωδ. 15.7332.05 Προϋπολογισμός : 29.842,00 Ευρώ ( με Φ.Π.Α

Διαβάστε περισσότερα

"Άθληση για Όλους" Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων

Άθληση για Όλους Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων "Άθληση για Όλους" Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων Επιµέλεια Έκδοσης: Αθανάσιος Κουστέλιος Πρόλογος «...η Δημόσια Υγεία είναι επένδυση για τη διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας...»

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ TOY ΦΟΡΕΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ TOY ΦΟΡΕΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ TOY ΦΟΡΕΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΟΞΥΓΟΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΚΑΝ-02/4 ΤΙΤΛΟΣ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: ΚΑΝ-02 Σελίδα 1 από 19 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΌΓΙΟ ΕΥΡΩΠΑΊΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΌΓΙΟ ΕΥΡΩΠΑΊΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΌΓΙΟ ΕΥΡΩΠΑΊΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ 1. ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ Ερωτήσεις 1. Ποιοι οργανισμοί ή φορείς στην περιοχή μου μπορούν να με βοηθήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013. «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)» Οδηγός Υλοποίησης Έργων Δικαιούχων

ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013. «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)» Οδηγός Υλοποίησης Έργων Δικαιούχων ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)» Οδηγός Υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Ε ι δ ι κ ή Σ υ γ γ ρ α φ ή Υ π ο χ ρ ε ώ σ ε ω ν

Ε ι δ ι κ ή Σ υ γ γ ρ α φ ή Υ π ο χ ρ ε ώ σ ε ω ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Έργο: Συντήρηση δωµάτων και στεγών σχολικών συγκροτηµάτων.η. Ε ι δ ι κ ή Σ υ γ γ ρ α φ ή Υ π ο χ ρ ε ώ σ ε ω ν ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΗΡΥΞΗ 2/2015 ΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΕΙΟ ΟΤΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 37-2014

ΙΑΚΗΡΥΞΗ 2/2015 ΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΕΙΟ ΟΤΙΚΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 37-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 4 η.υ.πε. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» ιεύθυνση: Σισµάνογλου 45 Τ.Κ. Πόλη: 69100 Κοµοτηνή Πληροφορίες: Γραφείο ιαγωνισµών Τηλέφωνο: 25313-51351 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 28743 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Α2 861 Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Πα ροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.). Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΕΡΓΟ: ΥΠΟΕΡΓΑ: ΠΡΟΫΠ. ΧΡΗΜ. «ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΥΜΗΤΤΟΥ» «ΔΑΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Γ.Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ-ΓΝ-ΚΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ «ΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ», έχοντας υπόψη τις διατάξεις της κείµενης Νοµοθεσίας και τις αποφάσεις:

Το Γ.Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ-ΓΝ-ΚΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ «ΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ», έχοντας υπόψη τις διατάξεις της κείµενης Νοµοθεσίας και τις αποφάσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕIAΣ Γ. Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ-ΓΝ-ΚΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ «ΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ» Οργανική Μονάδα Έδρας ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Κνωσσού 4 Άγιος Νικόλαος Πληροφορίες: Ε. Κοξαρά Τηλ. 2841343174,

Διαβάστε περισσότερα