ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ"

Transcript

1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Καθολικό Ι. Μονής Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Σίσια, Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, Οικία Βαλλιάνων στις Κεραµειές ΑΘΗΝΑ 2013!

2 !

3 Περιεχόµενα 1. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού 5 2. Το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς (ΣΑΚ) 5 3. Η πρωτοβουλία του ΣΑΚ για την διάσωση µνηµείων της Κεφαλονιάς, Κ. Κουτσαδέλης 8 4. Ιερά Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Σίσια, Κ. Κουτσαδέλης Καθολικό Μονής Σισίων: Τεχνική έκθεση δοµικής επικινδυνότητας και προϋπολογισµός, Γ. Θωµάς Ο Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, Κ. Κουτσαδέλης Άγιος Σπυρίδων: Τεχνική έκθεση δοµικής επικινδυνότητας και προϋπολογισµός, Γ. Θωµάς Η οικία Βαλλιάνων στις Κεραµειές, Α. Γερούσης Μπεντερµάχερ Η σηµασία της αποκατάστασης και ανάδειξης του καθολικού της Ι.Μ Σισίων, του Αγίου Σπυρίδωνος και της οικίας Βαλλιάνων, Κ. Κουτσαδέλης Βιβλιογραφία 33!

4 !

5 1. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισµού σωµατείο µη κερδοσκοπικό, µη κυβερνητικό ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και την Λυδία Καρρά και έκτοτε αγωνίζεται για την διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς, την προστασία των οικοσυστηµάτων και της οικολογικής ισορροπίας, καθώς και για την προώθηση της αειφόρου χρήσης των φυσικών και ενεργειακών πόρων της χώρας. Στην προσπάθεια µας αυτή στηριζόµαστε στην συνδροµή και συνεργασία χορηγών, επιστηµόνων, εθελοντών, µελών και φίλων µας. 2. Το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς (ΣΑΚ) Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ελληνικής Εταιρείας. Με αναστηλωτικές επεµβάσεις, µεταξύ άλλων, στη Νέα Μονή Χίου, στον Όσιο Λουκά Βοιωτίας και στο καθολικό της Μονής Σωτήρος στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, καθώς και µε κινητοποιήσεις για την προστασία παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, όπως η Πλάκα και η Ύδρα, έχει πετύχει την διάσωση και ανάδειξη πλήθους µνηµείων. Το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς (ΣΑΚ) ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στους εξής τοµείς: α) Πρότυπη αναστήλωση και ανάδειξη µνηµείων που κινδυνεύουν. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αναστηλωτικών έργων, µε χορηγίες ιδιωτών ή κοινωφελών ιδρυµάτων (π.χ. Ίδρυµα Λεβέντη, Ίδρυµα Νιάρχου), αποτελούν το Καµπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην Βενετία, η Κόκκινη Εκκλησία/ Kizil Kilise στην Καππαδοκία, ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήµων στο Λυγουριό Αργολίδος, ο Άγιος Νικόλαος στην Καστάνια Μάνης, η βόρεια πτέρυγα της Μονής Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο, το καθολικό της Μονής Σωτήρος στο Αλεποχώρι Αττικής, ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός και η Αγία Κυριακή στην Παλαιοχώρα Αίγινας, καθώς και ο δίδυµος ναός Αγίας Άννης και Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Ταίρια Μονεµβασίας. Το ΣΑΚ χρηµατοδότησε, επίσης, την συντήρηση των τοιχογραφιών της Τράπεζας της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και του Αγίου Χαραλάµπους στο Πέραµα Ιωαννίνων. Σε εξέλιξη είναι τα έργα αποκατάστασης του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια Μάνης και της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο Νάξου.! 5!

6 β) Μελέτες αποκαταστάσεως µνηµείων, όπως η Αγία Σοφία-Οδηγήτρια στην Μονεµβασία, ο Άγιος Τίτος στην Γόρτυνα Κρήτης, ο Άγιος Νικόλαος στον Οξύλιθο Ευβοίας και το Κάστρο Λεονταρίου. γ) Δράσεις για την διάσωση µνηµείων. Το ΣΑΚ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την διάσωση µνηµείων σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγµα, στην περίπτωση του Πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας (4 ος π.χ. αι.) µε χρηµατοδότηση που εξασφάλισε το ΣΑΚ πραγµατοποιήθηκε η µελέτη και η επίβλεψη τοποθέτησης προστατευτικού ικριώµατος, για την αποτροπή κατάρρευσης τµηµάτων του µνηµείου. Το ΣΑΚ χρηµατοδότησε, επίσης, τις αποτυπώσεις των κτηρίων του κτήµατος Τατοΐου και πέτυχε την κήρυξή τους ως µνηµείων νεότερης πολιτιστικής κληρονοµιάς, ενώ έκτοτε αµείωτο παραµένει το ενδιαφέρον του για την διάσωση και ανάδειξη του κτήµατος. Με παρεµβάσεις του ΣΑΚ διασώθηκαν αξιόλογα κτήρια που απειλούνταν µε κατεδάφιση ή αλλοίωση, όπως τα κτήρια επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου 17 και 19, η Δηµοτική Αγορά Χαλκίδος, το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Αθηνών, το ζυθοποιείο ΦΙΞ Θεσσαλονίκης, το σαπωνοποιείο της Κέρκυρας, η πολυκατοικία του µεσοπολέµου στην οδό Ζαλοκώστα 7, κ.α. δ) Προγράµµατα καταγραφής. Στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς και της ευαισθητοποίησης του κοινού, το ΣΑΚ σχεδίασε και χρηµατοδοτεί τα προγράµµατα καταγραφής «Το Μοντέρνο Κίνηµα της Αθήνας» και «Μνηµεία υπό Απειλή» (www.mua.gr ). ε) Παρεµβάσεις για την σωτηρία των παραδοσιακών οικισµών, όπως η Ύδρα, για την προστασία της οποίας το ΣΑΚ έχει προσφύγει επανειληµµένως στο Συµβούλιο της Επικρατείας. Για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την ανάπτυξη ενός γόνιµου διαλόγου µεταξύ των εµπλεκοµένων φορέων, κατά την περίοδο διοργανώνονται ηµερίδες σε Αθήνα, Σίφνο, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά, Ύδρα και Πάτµο µε θέµα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισµών και Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασµός». στ) Υποτροφίες. Το ΣΑΚ έχει χορηγήσει πλήθος υποτροφιών σε αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους για µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο του York της Μεγάλης Βρετανίας στο αντικείµενο της συντήρησης και αποκατάστασης µνηµείων. Ο επιτυχηµένος θεσµός διήρκεσε πάνω από 25 έτη και έχει εκπαιδεύσει σειρά από αξιόλογους επιστήµονες, οι οποίοι διαδραµατίζουν σηµαίνοντα ρόλο στην αναστήλωση και αποκατάσταση των µνηµείων στην Ελλάδα.! 6!

7 ζ) Εκδόσεις βιβλίων και ενηµερωτικών εντύπων µε κύριους στόχους την ενηµέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα πολιτισµού όπως οι τόµοι «Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική» και «Περιβάλλον και Πολιτισµός». η) Europa Nostra. Η Ελληνική Εταιρεία αντιπροσωπεύει την Europa Nostra στην Ελλάδα, µίας ΜΚΟ πανευρωπαϊκής εµβέλειας η οποία µε ένα εκτεταµένο δίκτυο επαγγελµατιών και εθελοντών εργάζεται µε προσήλωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Ευρώπης. Το ΣΑΚ υποβάλλει προτάσεις για τα βραβεία πολιτιστικής κληρονοµιάς που απονέµουν από κοινού κάθε χρόνο η Europa Nostra µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγµατα είναι η βράβευση των έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Σκάρκου στην Ίο (grand prix, 2008), της Νικοπόλεως (2009), της Μεσσήνης (2011) και του Αγίου Ανδρέου στην Σίφνο (2012). Βραβεία έχουν, επίσης, αποσπάσει τα έργα αποκατάστασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2010), του κτηρίου Αβέρωφ στο ΕΜΠ (grand prix, 2012), και των Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών (2013). Πρόεδρος του ΣΑΚ είναι ο Παύλος Κρεµέζης, πολιτικός µηχανικός, Γραµµατέας ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης, αρχαιολόγος, και ταµίας ο Ανδρέας Αντύπας, οικονοµολόγος. Επικοινωνία Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς Τηλ , εσωτ. 3 Τριπόδων 28, Φαξ , Αθήνα 7!

8 3. Πρωτοβουλία του ΣΑΚ για την διάσωση µνηµείων της Κεφαλονιάς (Κ. Κουτσαδέλης) Το 2013 συµπληρώνονται 60 χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισµούς του Tο Αργοστόλι, το Ληξούρι, η Σάµη και τα περισσότερα χωριά του νησιού ισοπεδώθηκαν, ενώ ό,τι δεν κατέρρευσε από τους σεισµούς, συχνά καταστράφηκε από τον Στρατό και τους εργολάβους στα πλαίσια της ανοικοδόµησης. Το πλήγµα υπήρξε τεράστιο σε πολλαπλά επίπεδα, αφού «το πρόσωπον, η φυσιογνωµία του νησιού ήλλαξε, η ψυχή και η αισθητική του έπαθεν, η υψηλοφροσύνη, η αρχοντιά όλων των τάξεων εµειώθη» (Φωκάς- Κοσµετάτος 1962: 22). Παρά την καταστροφή, ορισµένα χαρακτηριστικά παραδείγµατα αγροτικών οικιών και εγκαταστάσεων (π.χ. ελαιοτριβεία, µύλοι), καθώς και εκκλησιαστικών µνηµείων έχουν διασωθεί. Η κατάσταση, όµως, πολλών εξ αυτών είναι ιδιαιτέρως επιβαρυµένη, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης και των αλλεπάλληλων σεισµικών δονήσεων, ενώ τα µέτρα προστασίας τους είναι συνήθως ανύπαρκτα. Δεδοµένης της µεγάλης σεισµικότητας της περιοχής, σηµαντικά προσεισµικά κτήρια του νησιού είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσουν κατά τα επόµενα χρόνια. Έστω και µε καθυστέρηση δεκαετιών, η ανάδειξη και προστασία προσεισµικών µνηµείων του νησιού θα είχε πολλαπλά οφέλη, σε επίπεδο οικονοµικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό. Όχι µόνον θα δηµιουργηθούν νέοι πόλοι προσέλκυσης επισκεπτών, µε αντίστοιχα οικονοµικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού θα επανασυνδεθούν µε το παρελθόν τους, αφού στα µνηµεία αυτά αντικατοπτρίζεται η ιστορική και πολιτισµική πορεία του νησιού. Είναι ανάγκη, λοιπόν, δυνάµεις την κοινωνίας των πολιτών να αναλάβουν δράση, σε συνεργασία µε τους αρµόδιους φορείς της πολιτείας για την προστασία της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Κεφαλονιάς. Οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιασθούν τόσο σε κτήρια κοσµικά, που σώζονται µεµονωµένα ή ως σύνολα εντός προσεισµικών οικισµών (π.χ. Δρακοπουλάτα, Φάρσα, παλαιά Βλαχάτα, παλαιά Βαλσαµάτα, κ.α.), όσο και σε µνηµεία εκκλησιαστικά. Για τον λόγο αυτό το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς επέλεξε τρία µνηµεία, στην διάσωση των οποίων θα επικεντρωθούν οι προσπάθειές του: α) το καθολικό της Μονής Σισίων, β) τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, γ) το αρχοντικό της οικογένειας Βαλλιάνου στις Κεραµειές.! 8!

9 Η επιλογή των παραπάνω κτηρίων, τα οποία συµπεριλαµβάνονται και στον Διαρκή Κατάλογο Κηρυγµένων Μνηµείων, έγινε µε κριτήριο την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία, την επικινδυνότητα της κατάστασής τους, και την δυνατότητα κινητοποίησης ευρύτερων δυνάµεων της τοπικής κοινωνίας. Το καθολικό της Μονής Σισίων και ο Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο αποτελούν εξαιρετικά δείγµατα αρχιτεκτονικής της εποχής της ενετοκρατίας στο νησί. Η οικία Βαλλιάνου, η οποία έχει παραχωρηθεί στον Δήµο Κεφαλονιάς µε στόχο την δηµιουργία βιβλιοθήκης, είναι ένα από τα λίγα διασωθέντα από τους σεισµούς αγροτικά αρχοντικά. Συνδέεται άµεσα µε την οικογένεια των µεγάλων ευεργετών, µε χρηµατοδότηση των οποίων ανεγέρθη το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα και υλοποιήθηκαν πλήθος έργων στην Κεφαλονιά (π.χ. Βαλλιάνειος Σχολή Κεραµειών, Εµποροναυτική Σχολή Αργοστολίου, Επαγγελµατική Σχολή Ληξουρίου, Νοσοκοµείο Αργοστολίου, κ.α). Στόχος είναι η εξασφάλιση πόρων, σε πρώτο στάδιο για την εκπόνηση των µελετών αποκατάστασης, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του ΚΑΣ/ ΚΣΝΜ. Σε δεύτερο στάδιο θα επιδιωχθεί η ένταξη των έργων αποκατάστασης σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραµµα ή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η εξασφάλιση των απαιτούµενων πόρων, µέσω χορηγιών, για την αποκατάσταση και ανάδειξη των µνηµείων αυτών. Απώτερος στόχος µας είναι η πρωτοβουλία αυτή να αφυπνίσει δυνάµεις της τοπική κοινωνίας, ώστε να αναληφθούν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες 1. Εικ. 1. Ο πυλώνας του κωδωνοστασίου του Αγίου Σπυρίδωνος στο Κάστρο. Στην κλείδα του τόξου διακρίνεται ο «µώρος» ανθρωπόµορφη κεφαλή µε αποτροπαϊκό χαρακτήρα.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1 Στόχος του ΣΑΚ είναι, επίσης, η ίδρυση πινακοθήκης στην Κεφαλονιά µε έργα του Κεφαλλονίτη ζωγράφου Στέρη (Γ. Σταµατελάτου), ιδιοκτησίας Ελληνικής Εταιρείας.! 9!

10 4. Ιερά Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Σίσια (Κ. Κουτσαδέλης) α) Εισαγωγή Η Ι. Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Σίσια, για αιώνες σηµαντικό θρησκευτικό κέντρο της νήσου, ευρίσκεται στην Νότιο ακτή της Κεφαλονιάς, και συγκεκριµένα στο ανατολικό άκρο του όρµου του Λουρδά, σε µια πευκόφυτη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους. Τα κτίσµατα της προσεισµικής µονής καταστράφηκαν κατά το µεγαλύτερο µέρος τους από τους σεισµούς του 1953 µε εξαίρεση το καθολικό, το οποίο διατηρείται κατά τις τρεις πλευρές µέχρι το ύψος της στέγης. Νέα µονή, στην οποία διασώζονται κειµήλια από την προσεισµική, κτίσθηκε σε υψηλότερο σηµείο, 250 µέτρα µακρύτερα από το ερειπωµένο συγκρότηµα. Το καθολικό της προσεισµικής µονής, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί «προέχον βυζαντινό µνηµείο» από το 1925 (ΠΔ ΦΕΚ 61/Α/ ), αποτελεί ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο δείγµα ενετικής αρχιτεκτονικής, στο οποίο συνυπάρχουν µορφολογικά στοιχεία της ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Δυστυχώς, όµως, αν δεν ληφθούν άµεσα µέτρα στερέωσής του απειλείται µε κατάρρευση, δεδοµένης της υψηλής σεισµικότητας της περιοχής και των σοβαρών δοµικών και στατικών προβληµάτων που αντιµετωπίζει. A B Εικ. 2. Αριστερά: Χάρτης της Κεφαλονιάς στον οποίο δηλώνεται η θέση της µονής. Δεξιά: Αεροφωτογραφία της µονής. Στο σηµείο Α είναι η προσεισµική µονή και στο σηµείο Β η µετασεισµική (πηγή google earth).! 10!

11 β) Ιστορική σηµασία της Μονής Σύµφωνα µε την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε το 1218 από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Ανεξαρτήτως της σύντοµης παραµονής του Αγίου Φραγκίσκου στην Κεφαλονιά, η µονή φαίνεται ότι αρχικά συστάθηκε από µοναχούς του Τάγµατος του Αγίου Φραγκίσκου (Les Frères Mineurs), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο µετά την κατάλυση της Βυζαντινούς Αυτοκρατορίας κατά την Δ Σταυροφορία (1204) (Κοσµετάτος 1966: 61). Κάποια στιγµή, που δεν µπορεί να προσδιορισθεί µε ακρίβεια, οι καθολικοί µοναχοί εγκατέλειψαν την µονή, η οποία περιήλθε στα χέρια ορθοδόξων µοναχών. Η σύνδεση της µονής µε την Ορθόδοξη Εκκλησία τεκµηριώνεται για πρώτη φορά σε έγγραφο της Ενετικής Γερουσίας του 1566, στο οποίο αναφέρεται ότι Έλληνες µοναχοί συνήθιζαν να διαβιούν στην µονή. Η µονή Σισίων, λοιπόν, είναι ιδιαιτέρως σηµαντική για της ιστορία της Κεφαλονιάς, αφού την συνδέει µε µία από τις σηµαντικότερες φυσιογνωµίες του δυτικού χριστιανικού κόσµου, τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, υπήρξε για αιώνες θρησκευτικό κέντρο του νησιού και αποτελεί παράδειγµα συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης στον ίδιο χώρο της καθολικής και της ορθόδοξης παράδοσης. γ) Το καθολικό της προσεισµικής µονής Η χρονολόγηση του καθολικού της προσεισµικής µονής παραµένει προβληµατική, αφού οι πήγες δεν µας διαφωτίζουν ως προς τον χρόνο ανέγερσής του, ενώ αρχαιολογικώς δεν έχει µελετηθεί επαρκώς. Ο ναός φαίνεται ότι είχε δύο οικοδοµικές φάσεις και µε βάση το διαθέσιµο αρχειακό υλικό η πρώτη φάση µπορεί να χρονολογηθεί στο γ τέταρτο του 17 ου αι. και η δεύτερη, κατά την οποία αποκτά και την µνηµειακή µορφή του, στο α τέταρτο του 18 ου αι. Παρ όλα αυτά, δεν µπορεί να αποκλειστεί η ανέγερση του ναού σε προγενέστερη εποχή (Μπιρµπίλη 1991: , ). Ο ναός ανήκει στον τύπο της µονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, που ήταν ευρύτατα διαδεδοµένος στα Ιόνια Νησιά. Οι εσωτερικές τους διαστάσεις είναι 6,92 x 17,73 µ., δηλ. έχει αναλογίες περίπου 1:2,5, ενώ το ύψος του µέχρι την στάθµη της στέγης είναι περίπου 7,5 µ. Ο χώρος του ιερού απολήγει σε ηµικυκλική κόγχη στα ΒΑ., ενώ στην ΝΔ. στενή πλευρά ο ναός διέθετε γυναικωνίτη, ο οποίος έχει καταστραφεί. Ο προσανατολισµός του οικοδοµήµατος ΒΑ.-ΝΔ. οφείλεται στην διαµόρφωση του εδάφους.! 11!

12 Ο ναός ακολουθεί µορφολογικά πρότυπα της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ, ενώ διατηρεί στοιχεία και γοτθικής αρχιτεκτονικής. Η ΝΔ. στενή όψη του µνηµείου έχει καταστραφεί, µπορεί όµως να αποκατασταθεί βάσει παλαιών φωτογραφιών. Στο µέσον υπήρχε τοξωτό θύρωµα, παρόµοιο µε αυτό της Ευαγγελιστρίας και του Αγίου Σπυρίδωνα στο Κάστρο (εικ. 16). Σε µεγαλύτερο ύψος ήταν συµµετρικά τοποθετηµένα δύο τοξωτά παράθυρα, ενώ στο τύµπανο του αετώµατος της στέγης υπήρχε κυκλικός φεγγίτης. Οι δύο πλάγιες όψεις αποτελούν µία συνθετική ενότητα και ακολουθούν αναγεννησιακά πρότυπα (θύρα και παράθυρα), αν και επιβιώνουν σε αυτές στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής (φεγγίτες). Η ΝΑ. όψη διαρθρώνεται από δύο συµµετρικά τοποθετηµένα τοξωτά παράθυρα και ένα επιβλητικό κεντρικό θύρωµα ανάµεσα τους, από λαξευτούς λίθους. Επάνω από το θύρωµα υπάρχει εξάφυλλος ρόδακας, ενώ ο τοίχος επιστέφεται µε λίθινο γείσο. Η ΒΔ. όψη διαρθρώνεται από δύο παράθυρα, όµοιου σχεδίου και αναλογιών µε τα παράθυρα της ΝΑ. όψης. Στην ανώτερη ζώνη της υπάρχουν τρεις εξάφυλλοι ρόδακες, ενώ επιστέφεται µε γείσο ανάλογο µε αυτό της ΝΑ. πλευράς. Η διάρθρωση κάθε µίας από τις δύο πλάγιες όψεις συµπληρώνεται µε ένα µικρό τοξωτό παράθυρο για τον φωτισµό του ιερού (Μπιρµπίλη 1991: ). Εικ. 3. Φωτογραφία προσεισµικού καθολικού. Διακρίνεται η σωζόµενη ΝΑ και η ΝΔ. όψη, η οποία έχει καταστραφεί (αρχείο Φωκά-Κοσµετάτου).! 12!

13 Εικ. 4. Η ΝΑ. όψη του ναού (2012). Εικ. 5. Η ΝΑ. είσοδος (αριστερά) και το παρακείµενο παράθυρο (άνω). Επάνω από το αετωµατικό θύρωµα διακρίνεται εξάφυλλος φεγγίτης, φραγµένος προ του 1953, καθώς και το γείσο που επιστέφει τον τοίχο (2012).! 13!

14 Στον ΒΔ. τοίχο του ναού εφάπτεται και ο πυλώνας-κωδωνοστάσιο της µονής. Αποτελείται από µία απλή τοξωτή πύλη, επάνω στην οποία εδράζεται η βάση του κωδωνοστασίου. Ο κορµός του αρχικού κωδωνοστασίου είχε καταστραφεί πριν το 1953 και είχε αντικατασταθεί µε κατασκευή από σκυρόδεµα, που µάλλον εµιµείτο σε γενικές γραµµές την αρχική κατασκευή. Οι δύο σωζόµενες πλάγιες όψεις του ναού, µε τα εξαιρετικά επιµεληµένα µορφολογικά τους στοιχεία (ανοίγµατα, γείσο), τόσο σε επίπεδο σχεδιασµού όσο και κατασκευής, συντελούν στην δηµιουργία ενός µνηµειακού συνόλου που αποπνέει στιβαρότητα και επιβλητικότητα. Τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του ναού θα πρέπει να αναζητηθούν σε µεγάλους Ενετούς αρχιτέκτονες του 16 ου αι., όπως π.χ. ο Α. Palladio και ο S. Serlio. Τα πρότυπα αυτά προσαρµόσθηκαν στην κλίµακα και το πνεύµα του τόπου δηµιουργώντας ένα µοναδικό οικοδόµηµα, στο οποίο κυριαρχεί η αίσθηση του µέτρου και της ισορροπίας. Eικ. 6. Η ΒΔ. όψη του ναού, στην οποία εφάπτεται ο πυλώνας-κωδωνοστάσιο της µονής (2012).! 14!

15 Εικ. 7. Θύρωµα ΝΑ.. όψης του καθολικού της Μονής Σισίων και τοσκανικόςδωρικός ρυθµός κατά Α. Palladio (Μπιρµπίλη 1991: 209, εικ. 14). Εικ. 8. ΝΑ.. όψη του καθολικού της Μονής Σισίων, σχέδιο αποτύπωσης (Μπιρµπίλη 1991: 208, εικ. 12). Εικ. 9. ΒΔ. όψη του καθολικού της Μονής Σισίων (άνω) και κάτοψη (κάτω), σχέδια αποτύπωσης (Μπιρµπίλη 1991:204, εικ. 3).! 15!

16 5. Καθολικό Μονής Σισίων: Τεχνική έκθεση δοµικής επικινδυνότητας και προϋπολογισµός (Γ. Θωµάς) α) Έκθεση επικινδυνότητας Το καθολικό της Ι. Μονής Κοιµήσεως της Θεοτόκου Σισίων στην νότιο Κεφαλονιά είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα µνηµεία του νησιού, δεδοµένης της αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής, επιστηµονικής και καλλιτεχνικής του αξίας. Η σηµερινή κατάσταση του ναού ως δοµήµατος είναι τέτοια που δεν εγγυάται τη στατική του επάρκεια, θέτοντας κατά συνέπεια σε κίνδυνο την επιβίωση του κτηριακού κελύφους, καθώς και τη διαφύλαξη όλων των αξιών και τεκµηρίων (υλικών και άυλων) που συνδέονται άρρηκτα µε αυτό. Εξετάζοντας την υφιστάµενη κατάσταση του ναού, διαπιστώνουµε τα εξής. Η στέγη, η οποία είχε ξύλινο φορέα (ζευκτά) και κεράµωση, έχει εξολοκλήρου απολεσθεί. Η κατάπτωση των τµηµάτων της έχει συµπαρασύρει αρκετά τµήµατα της επίστεψης των τοίχων, καθώς και αρκετά από τα επιµελώς λαξευµένα αρχιτεκτονικά µέλη, που αντιστοιχούσαν σε κυµατιοφόρα γείσα. Η απώλεια της στέγης και των τοίχων είναι σοβαρή, δεδοµένου ότι δεν αρκεί να καταλογισθεί ως µια συνήθης βλάβη, αλλά πρέπει να συνεκτιµηθεί ως παράγων κατάργησης των συνθηκών δεσµού στην κορυφή των τοίχων. Με την απώλεια της στέγης οι τοίχοι δε φέρουν το απαραίτητο στοιχείο µίας έστω και στοιχειώδους διαφραγµατικής λειτουργίας στην απόληξή τους. Το γεγονός ότι σηµειώνονται ρηγµατώσεις σε πολλά καίρια σηµεία και αποκολλήσεις των εγκάρσιων τοίχων αποτελεί, επίσης, πρόβληµα δοµικής ανεπάρκειας. Οι τοίχοι προσεγγίζουν τη λειτουργία ελεύθερα ιστάµενου προβόλου επί εδάφους, µε όλα τα χαρακτηριστικά τρωτότητας σε εγκάρσια φόρτιση, π.χ. σε σεισµό. Τα κυριότερα ζητήµατα απωλειών µάζας εντοπίζονται στην ΝΔ. πλευρά του µνηµείου, η οποία έχει καταρρεύσει ολοσχερώς. Οι καταρρεύσεις των τοίχων και οι ετοιµορροπίες των επισφαλώς κρεµάµενων λίθων ή τµηµάτων δεν αφήνουν περιθώρια χρονοτριβής, δεδοµένου ότι πολλά µνηµεία παρόµοιας κατάστασης χάνονται ακαριαία, δίχως άλλη προειδοποίηση, πέραν της υπάρχουσας (χαρακτηριστικό παράδειγµα η πρόσφατη κατάρρευση του τρούλου του ναού Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου στον Ελαιώνα Μεγάρων). Εκτός από τις σηµαντικότερες δοµικές βλάβες, δεν πρέπει να υποτιµηθεί ο ρόλος του δικτύου των µικρότερων ρωγµών σε τοίχους, θύρες και παράθυρα, οι! 16!

17 αποπλύσεις των κονιαµάτων και οι παραµορφώσεις των διαφόρων τµηµάτων, που εισάγουν πρόσθετη ένταση στους τοίχους λόγω εκκεντρότητας. Επείγει η προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη των ετοιµόρροπων τµηµάτων, καθώς και η αντιµετώπιση της ανεξέλεγκτης βλάστησης στο εσωτερικό του ναού, χωρίς, όµως, να αποτελέσει αυτό τροχοπέδη στην ταχεία ανάληψη δράσης για τη σύνταξη µελέτης συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης (στέγη, ενέµατα, ελκυστήρες, κλπ.). β) Προϋπολογισµός -Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης (αρχιτεκτονικά και στατικά): Έργο αποκατάστασης : Εικ. 10. Η κόγχη του ιερού. Διακρίνονται ρηγµατώσεις, καθώς και δένδρα στο εσωτερικό του ναού (2012).!! 17!

18 6. Ο Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Κ. Κουτσαδέλης) Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και το κωδωνοστάσιό του αποτελούν δύο από τα αξιολογότερα εναποµείναντα δείγµατα ενετικής αρχιτεκτονικής στην Κεφαλονιά. Ο ναός επλήγη σοβαρά από τους σεισµούς του 1953, έχουν διασωθεί όµως ολόκληρη η νότιος πλευρά του, που αποτελούσε την κύρια όψη του µνηµείου, καθώς και η ανατολική του. Το κωδωνοστάσιο, το οποίο εφάπτεται στο δυτικό άκρο του νοτίου τοίχου του ναού, διασώζεται σε όλο του το ύψος και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα του νησιού. Δυστυχώς, το σηµαντικό αυτό µνηµείο, το οποίο έχει κηρυχθεί ως «προέχον βυζαντινό µνηµείο» από το 1925 (ΠΔ ΦΕΚ 61/Α/ ), δεν έχει µελετηθεί ούτε από αρχιτεκτονικής ούτε από αρχαιολογικής απόψεως. Ο µεσαίων διαστάσεων ναός ανήκει στον τύπο της µονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, µε ηµιεξαγωνική εξωτερικά κόγχη ιερού στα ανατολικά Στην νότιο όψη του ενσωµατώνει µορφολογικά στοιχεία της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ, τα οποία του προσδίδουν ιδιαίτερο αισθητικό χαρακτήρα. Εικ. 11. Αριστερά: Χάρτης της Κεφαλονιάς στον οποίο δηλώνεται η θέση του Αγίου Σπυρίδωνος. Δεξιά: αεροφωτογραφία του Κάστρου και του οικισµού του Αγίου Γεωργίου, στην οποία δηλώνεται η θέση του µνηµείου (πηγή google earth).! 18!

19 Εικ. 12. Η νότιος πλευρά του ναού (2012). Εικ. 13. Η ανατολική και η νότιος πλευρά του ναού. Στο άκρο του νοτίου τοίχου διακρίνεται η πλάγια όψη του κωδωνοστασίου (2012).! 19!

20 Στο µέσον περίπου της νοτίου πλευράς υπάρχει περίτεχνο θύρωµα µπαρόκ θύρωµα παρόµοιο µε το κεντρικό θύρωµα της Ευαγγελιστρίας στο Κάστρο, της Αγίας Μαρίνας στους Σουλλάρους Παλικής και ενδεχοµένως µε το κατεστραµµένο ΝΔ. θύρωµα του καθολικού της Μονής Σισίων. Στο κέντρο του τυµπάνου της αετωµατικής επίστεψης του θυρώµατος, µέσα σε διακοσµηµένο ορθογώνιο πλαίσιο, υπάρχει επιγραφή µε χρονολογία Εκατέρωθεν του κεντρικού θυρώµατος και συµµετρικά τοποθετηµένα ως προς αυτό υπάρχουν δύο τοξωτά παράθυρα µε περίτεχνο πλαίσιο. Η ελεύθερη παραλλαγή στο θύρωµα των δύο παραθύρων της διακόσµησης του θυρώµατος της εισόδου προσδίδει στην όψη ζωντάνια και κίνηση, χωρίς να διαταράσσεται η αρµονία και η ισορροπία του συνόλου. Η διάρθρωση της νοτίου όψεως συµπληρώνεται µε δύο ακόµα µικρά τοξωτά παράθυρα για τον φωτισµό του ιερού και του γυναικωνίτη. Μία ακόµα θύρα στο δυτικό άκρο, µέσω της οποίας γινόταν η πρόσβαση στον γυναικωνίτη, είχε φραχθεί σε προγενέστερο στάδιο. Η πλευρά επιστέφεται από περίτεχνο κυµατιοφόρο λίθινο γείσο. Εικ. 14. Το κεντρικό θύρωµα της νοτίου όψεως του ναού και παρακείµενο παράθυρο (2012).! 20!

21 Στην ανατολική πλευρά του ναού προεξέχει η κόγχη του ιερού βήµατος ηµιεξαγωνική εξωτερικά, ηµικυκλική εσωτερικά. Τα µόνα ανοίγµατα της πλευράς αυτής είναι ένα µικρό ορθογώνιο άνοιγµα στην κόγχη του ιερού και ένας στρογγυλός φεγγίτης στο τύµπανο της δίρριχτης στέγης. Τρεις οριζόντιες ταινίες και το γείσο της στέγης ολοκληρώνουν την διάρθρωση αυτής της πλευράς του ναού. Η δυτική πλευρά έχει εν µέρει καταστραφεί. Στο µέσον της υπήρχε τοξωτή θύρα, η οποία έχει µερικώς διασωθεί. Η βόρεια πλευρά του ναού έχει σχεδόν ολοσχερώς καταρρεύσει, αν και από τα διαθέσιµα στοιχεία προκύπτει η ύπαρξη θύρας ακριβώς απέναντι από την είσοδο της νοτίου πλευράς. Το εντυπωσιακό καµπαναριό, κατασκευασµένο µε λαξευτή τοιχοποιία, εφάπτεται στον νότιο τοίχο του ναού, µε αποτέλεσµα να δίδεται η εντύπωση ότι αποτελεί συνέχειά του. Λόγω του ύψους του διαιρείται σε τέσσερις αντί τριών που είναι το σύνηθες ζώνες, ενώ στο µέσο της κατώτερης ζώνης υπάρχει τοξωτό άνοιγµα (εικ. 1) που οδηγεί στο προαύλιο του ναού. Εικ. 15. Απόψεις του κωδωνοστασίου από ΝΔ.(αριστερά, αρχείο Φωκά-Κοσµετάτου) και από ΝΑ (δεξιά).! 21!

22 H χρονολόγηση του µνηµείου, στο παρόν στάδιο της έρευνας, παραµένει προβληµατική. Η γραµµένη αντίστροφα και πιθανόν ξανασκαλισµένη χρονολογία 1744 στο υπέρθυρο της νοτίου εισόδου είναι ασαφές εάν αποτελεί χρονολογία ανέγερσης ή ανακατασκευής του ναού. Το γεγονός ότι το παρόµοιο θύρωµα της Ευαγγελιστρίας µπορεί να χρονολογηθεί το 1702 (Τσιτσέλης 1960: 80, Μπιρµπίλη 1991: 191, σηµ. 48) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο ο ναός να χρονολογείται ελαφρώς νωρίτερα. Ο Άγιος Σπυρίδων εντάσσεται εµφανώς στο πνεύµα της αρχιτεκτονικής της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Όµως, όπως συµβαίνει και µε άλλους επτανησιακούς ναούς, όλα τα στοιχεία προσαρµόζονται στην κλίµακα και το πνεύµα του τόπου και «αναπλάθονται και ξαναγεννιούνται κάτω από ένα νέο φως, µε την υφή του εγχώριου υλικού για να διαµορφώσουν τις όψεις των Ελληνικών αυτών, φανατικά ορθόδοξων, ναών» (Ζήβας 2002: 140). Εικ. 16. Το εσωτερικό του ναού (2012).! 22!

23 7. Άγιος Σπυρίδων: Τεχνική έκθεση δοµικής επικινδυνότητας και προϋπολογισµός (Γ. Θωµάς) α) Έκθεση επικινδυνότητας Ο Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Κάστρου είναι αναµφισβήτητα ένα από τα σηµαντικότερα και πλέον χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά µνηµεία του νησιού. Η αξία του δεν εντοπίζεται µόνο σε σχέση µε µνηµεία της ίδιας εποχής, µε τα οποία εµφανίζει µορφολογικές, οικοδοµικές και άλλες συγγένειες, µα συνιστά ευρύτερη πολιτιστική αξία και κατ απόλυτη έννοια. Προέχει λοιπόν η διάσωσή του. Αναφερόµενοι ειδικά στο ζήτηµα της δοµικής κατάστασης του ναού, θα πρέπει κατ αρχάς να επισηµάνουµε την κρισιµότητά της, η οποία οφείλεται στις εκτενείς δοµικές βλάβες. Οι σηµαντικότερες βλάβες του φέροντος οργανισµού, δηλαδή ολόκληρου του κελύφους πρακτικά, εντοπίζονται στις καταρρεύσεις της στέγης και των τοίχων του, συγκεκριµένα του βόρειου και του δυτικού. Οι κατά χώραν ιστάµενοι τοίχοι του, ο νότιος και ο ανατολικός, ναι µεν δεν έχουν καταρρεύσει έως σήµερα, όµως εµφανίζουν µεγάλη τρωτότητα ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Τούτο εξηγείται αφενός από την κατάλυση των εγκαρσίων δεσµεύσεων µε στοιχεία ακαµψίας (που εδώ ήταν οι απολεσθέντες τοίχοι), αφετέρου από τις ρωγµές που διατρέχουν τις επιφάνειες της λιθοδοµής. Θα ήταν κοινός τόπος να αναφερθεί η εξαιρετικά µεγάλη σεισµική επικινδυνότητα της περιοχής, που αφορά ούτως ή άλλως όλα τα µνηµεία της Κεφαλονιάς, εφόσον το νησί κατατάσσεται στη ζώνη ΙΙΙ σεισµικής επικινδυνότητας κατά τον Αντισεισµικό Κανονισµό. Εάν στα ανωτέρω προστεθούν οι κίνδυνοι που µπορεί να προέλθουν από τη δράση και άλλων φθοροποιών παραγόντων (ισχυρών ανεµοφορτίσεων, κεραυνοπληξιών, λιθοθηρίας, υγρασίας, φθοράς των υλικών, ανεξέλεγκτης βλάστησης κλπ), σκιαγραφείται εντονότερα η πραγµατική κατάσταση επικινδυνότητας. Θα ήταν σκόπιµο αρχικά να υποστυλωθούν και να αντιστηριχθούν (παθητικά) τα ετοιµόρροπα στοιχεία του ναού, µέχρι να αναληφθεί δράση για την αποκατάστασή του. β) Προϋπολογισµός - Μελέτη (αρχιτεκτονική και στατική) αποκατάστασης: Έργο αποκατάστασης: ! 23!

24 8. Οικία Βαλλιάνων στις Κεραµειές (Αιµίλιος Γερούσης Μπεντερµάχερ) α) Εισαγωγή Το αρχοντικό βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισµού των Κεραµειών. Οι Κεραµειές βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τµήµα του νησιού και αποτελούσαν ανέκαθεν έναν από τους µεγαλύτερους οικισµούς της Λειβαθούς. Γύρω από την κεντρική πλατεία του οικισµού συναντά κανείς την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου µε το πυργοειδές καµπαναριό, το σχολείο, αρχοντικά, όπως το «κόκκινο σπίτι», ελαιοτριβεία, στάβλους, άλλα επισκευασµένα άλλα εγκαταλειµµένα, όλα ευεργετήµατα της οικογενείας των Βαλλιάνων. Οι αδελφοί Βαλλιάνοι (Παναγής, Ανδρέας, Μαρής) αποτελούν κλασσικό παράδειγµα ευεργετών της ελληνικής διασποράς του 19 ου αι. Προέρχονταν από φτωχή οικογένεια από τις Κεραµειές, όµως µέσω της εµπορικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας κατάφεραν να πλουτίσουν γρήγορα και να ανελιχθούν κοινωνικά. Δεν ξέχασαν όµως την ιδιαίτερη πατρίδα τους και µε διαρκείς ευεργεσίες έµειναν στην ιστορία ως οι µεγαλύτεροι ευεργέτες του νησιού. Η µεγαλύτερη ευεργεσία τους, βέβαια, είναι η ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώνεται µερικούς µήνες µετά τον θάνατο του Παναγή Βαλλιάνου το Εικ. 17. Αριστερά: Χάρτης της Κεφαλονιάς, στον οποίο δηλώνεται η θέση των Κεραµειών. Άνω: Αεροφωτογραφία της οικίας Βαλλιάνου.! 24!

25 Το εν λόγω αρχοντικό σύµφωνα κτίζεται λίγα χρόνια µετά τον θάνατο του Παναγή Βαλλιάνου, από τον Μιχάλη Σπύρου Βαλλιάνο, ο οποίος επίσης διακρίνεται στις εµπορικές επιχειρήσεις. Μένει στο αρχοντικό µέχρι το θάνατο του το 1932, και έκτοτε το αρχοντικό ουσιαστικά εγκαταλείπεται, ενώ καταλαµβάνεται κατά τα πρώτα χρόνια του Β Παγκοσµίου πολέµου από Ιταλούς κατακτητές. Μετά τους καταστρεπτικούς σεισµούς του 1953, στο αρχοντικό γίνονται επισκευές σωστικού χαρακτήρα από τον Σπύρο Ματιάτο, απόγονο της οικογενείας των Βαλλιάνων, χωρίς να αλλοιωθεί διόλου η µορφή του κτηρίου. Οι κληρονόµοι της οικίας δώρισαν το µερίδιο τους στο τότε Δήµο Λειβαθούς, ώστε στον εν λόγω κτήριο να στεγαστεί δηµοτική βιβλιοθήκη. Το κτήριο έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο µνηµείο (ΦΕΚ 420/ΑΑΠ/ ), «καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγµα αρχοντικού σε αγροτική περιοχή του νησιού, σηµαντικού για την µελέτη εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην Κεφαλονιά, ως ένα από τα ελάχιστα δείγµατα κτηρίων, που διασώθηκαν από τους σεισµούς του 1953, µε ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον». β) Περιγραφή του αρχοντικού Το κτήριο ανήκει τυπολογικά στην κατηγορία «sette» (7), τύπος που συναντά κανείς στα χωριά της Κεφαλονιάς, η κάτοψη του κτιρίου, δηλαδή, είναι σχήµατος «Γ». Τα πλεονεκτήµατα του εν λόγω σχήµατος είναι ότι δηµιουργείται µία εσωτερική αυλή, γύρω από την οποία εκτείνονται οι χώροι λειτουργίες, χωρίς να δηµιουργούνται διάδροµοι µεγάλου µήκους. Οι µεταγενέστερες, πιθανόν, ισόγειες προσθήκες στην εσωτερική αυλή δεν αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση του κτηρίου. Η οικία είναι διώροφη, η µακρά της πλευρά έχει µήκος 19 µ. και η στενή 14,50 µ., ενώ το ύψος της είναι περίπου 7 µ. Η κύρια είσοδος γίνεται από το κεντρικό πορτόνι του δυτικού µαντρότοιχου, µέσω της εσωτερικής αυλής. Ευθύγραµµη συµπαγής εξωτερική σκάλα οδηγεί σε πλατύσκαλό βεράντα, το «Μότζο», από όπου γίνεται η είσοδος στον όροφο του κτηρίου («Πιάνο Νόµπιλε»). Στο ισόγειο βρίσκονται η κουζίνα, ο µεγάλος αποθηκευτικός χώρος, το «κατώι», βοηθητικοί χώροι και το γραφείο του άλλοτε ιδιοκτήτη. Στον όροφο συναντά κανείς µια βοηθητική κουζίνα, την τραπεζαρία, τρία υπνοδωµάτια και την σάλα µε τον εξώστη που κοιτά στην κεντρική πλατεία των Κεραµειών.! 25!

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής:

Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: 3.4 Ειδικό τεχνικό τεύχος οδηγός με εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης Στο εν λόγω τεύχος παρουσιάζονται οι εκλαϊκευμένες κατευθύνσεις δόμησης σε τέσσερα παραρτήματα, ως εξής: Παράρτημα Ι. Α. Ενδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων. Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr

Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων. Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr Παραδείγματα της επίδρασης επεμβάσεων σε παραδοσιακές και ιστορικές κατασκευές Φ. Β. Καραντώνη Δρ Πολιτικός Μηχανικός Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών karmar@upatras.gr ΑΙΓΙΟ - ΕΡΑΤΕΙΝΗ 1995 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ & ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ιι. ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ιιι. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ι. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ α. Αρχειακή έρευνα β. Βιβλιογραφική έρευνα γ. Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρίες και διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς 2014. Συμπεριφορά Ιστορικών Κτιρίων και Μνημείων

Εμπειρίες και διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς 2014. Συμπεριφορά Ιστορικών Κτιρίων και Μνημείων ΗΜΕΡΙΔΑ, Θεσσαλονίκη 2/7/2014 Εμπειρίες και διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς 2014 Συμπεριφορά Ιστορικών Κτιρίων και Μνημείων Σαλονικιός Θωμάς, Κύριος Ερευνητής, Μονάδα Έρευνας ΙΤΣΑΚ, ΟΑΣΠ Λεκίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 -

4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4. ΗΜΟΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑ ΑΣ - 41 - 4.1 ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ Όπως και τα υπόλοιπα, έτσι και το πρώην σχολείο του Αγίου Σώστη είναι ένα πέτρινο κτίριο µε κεραµοσκεπή και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Tο κτίριο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ»

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ «...ανέφερα εγγράφως...» ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Διάρκεια Έκθεσης: 17. 12.2008-20. 03. 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Το αρχειακό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός

Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός Λόγια Αρχιτεκτονική - Νεοκλασικισµός Ο 19ος αι. είναι µια περίοδος σηµαντικών αλλαγών στον ελλαδικό χώρο - Ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830 - Μεταρρυθµίσεις της οθωµανικής αυτοκρατορίας (Τανζιµάτ,

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν 1 Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Π Α Ρ Α Δ Ο Σ Ι Α Κ Ω Ν Κ Τ Ι Ρ Ι Ω Ν - Σ Υ Ν Ο Λ Ω Ν Έλενα Κωνσταντινίδου, Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ Σας καλοσωρίζουμε στο μάθημα της «Αρχιτεκτονικής ανάλυσης παραδοσιακού

Διαβάστε περισσότερα

Ας έλθομε στο Ερέχθειον και στο προκείμενο βιβλίο.

Ας έλθομε στο Ερέχθειον και στο προκείμενο βιβλίο. Ομιλία του προέδρου της ΕΣΜΑ, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ Χαράλαμπου Μπούρα στην παρουσίαση της απόδοσης του έργου αποκατάστασης του Ερεχθείου 1979-1987. Μουσείο Ακρόπολης, 10.04.2013. Η Αποκατάσταση του Ερεχθείου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ

ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟΥ ΘΕΣΗ : ΒΑΣΙΛΕΩΝΟΙΚΟ- ΧΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. ΤΕΧΝΙΚΗ & ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 1. ΘΕΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Χαρκιολάκης. Αρχιτέκτων Μηχανικός Δ/ντης Δ.Α.Ν.Σ.Μ.- ΥΠ.ΠΟ

Ν. Χαρκιολάκης. Αρχιτέκτων Μηχανικός Δ/ντης Δ.Α.Ν.Σ.Μ.- ΥΠ.ΠΟ Ν. Χαρκιολάκης Αρχιτέκτων Μηχανικός Δ/ντης Δ.Α.Ν.Σ.Μ.- ΥΠ.ΠΟ Αναστήλωση, ανάδειξη και βελτίωση της επισκεψιμότητας τωνμνημείωνκαιτων Μνημειακών Συνόλων της Περιοχής της Πλάκας Το σχέδιο του Κλεάνθη και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εργασία στα πλαίσια του

Οδηγίες για την εργασία στα πλαίσια του Αποκατάσταση Οδηγίες για την εργασία στα πλαίσια του μαθήματος ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ /ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH S0 ΜΑΘΗΜΑ 13 Ο (25.1.2013) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΠΘ-Θεσσαλονίκη 20/3/2015 ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων μηχανικός, Διευθύντρια Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό

Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό EYNOΪΚΟΙ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ Θέμα εργασίας: Φισκάρδο: προβλήματα ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος σε έναν τουριστικό παραδοσιακό οικισμό Μάνια Μπεριάτου

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ ΤΚΜ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ» «ΠΡΟΣΕΙΜΙΚΟΣ ΛΙΝΤΑ ΠΕΛΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΠ &

ΤΕΕ ΤΚΜ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ» «ΠΡΟΣΕΙΜΙΚΟΣ ΛΙΝΤΑ ΠΕΛΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΠ & ΤΕΕ ΤΚΜ «ΠΡΟΣΕΙΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ» ΛΙΝΤΑ ΠΕΛΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΠ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΠΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1900-2004)

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αναφέρεται σε ένα διευρυµένο γεωγραφικό πλαίσιο που περιλαµβάνει τον ενιαίο πολιτισµικό χώρο των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της οθωµανικής κυριαρχίας Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol.

Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol. Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol.gr Αθήνα 4/2/2015 Προς τον Πρόεδρο τους µη κερδοσκοπικού σωµατείου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (MANAGEMENT) ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Μ.Τ.Π.Υ. ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ Ο ΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ 10» ΤΕΥΧΟΣ ΙΙΙ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Οι ιδιαίτερες δεσµεύσεις νέων κτισµάτων σε προστατευόµενες περιοχές αφορούν: 1) Την υποχρέωσή τους να ακολουθήσουν τον αρκετά δεσµευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ερυθρού Σταυρού Τρίπολη Ταχ.Κώδικας : 22100 Πληροφορίες : ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΞΥΓΚΟΥ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕ. 1587/2010 Τμήμα Ε Θέμα : Aνακατασκευή κτίσματος στην Ύδρα.

ΣΤΕ. 1587/2010 Τμήμα Ε Θέμα : Aνακατασκευή κτίσματος στην Ύδρα. ΣΤΕ. 1587/2010 Τμήμα Ε Θέμα : Aνακατασκευή κτίσματος στην Ύδρα. Δεν είναι επιτρεπτή η καταστροφή στοιχείων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ούτε επέμβαση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10681 Πληροφορίες : Ανδρομάχη Βασιλοπούλου Τηλέφωνο : 2103307612

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ. Αρχ. Ολυμπία

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ. Αρχ. Ολυμπία ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Αρχ. Ολυμπία TO ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Είναι το πρώτο Μουσείο της Ελλάδος και πιθανότατα και στη Μεσόγειο το οποίο κτίστηκε δίπλα στο χώρο των ανασκαφών, για

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Πλατάνι Αχαΐας

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Πλατάνι Αχαΐας ΕΘΝΙΚΌ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΊΟ ΑΘΗΝΏΝ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΌ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ Π3.2.2 Μνημείο Αιγίου Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Πλατάνι Αχαΐας Μονόχωρος τρίκογχος μετά τρούλου και τριμερή νάρθηκα ναός, του οποίου η κατασκευή τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΛΤΗΣ 18/10/2004

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΛΤΗΣ 18/10/2004 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Σ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΕΡΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ :ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

των_ Οψεων_ του στην_ Ναύπακτο

των_ Οψεων_ του στην_ Ναύπακτο Μελέτη_ Επισκευής των_ Οψεων_ του Συγκροτήματος Μ π ό τ σ α ρ η στην_ Ναύπακτο Ε ρ γ ο δ ό τ η ς Ι δ ρ υ μ α Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη M ε λ ε τ η τ ή Σ Γρηγόριος_Κουτρόπουλος Α ρ χ ι τ έ κ τ ω ν _

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακρωτήρι Το Ακρωτήρι της Θήρας είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός των Κυκλάδων. Διατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΟΥΛΙΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ``ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ``Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντικείμενο της μελέτης απετέλεσε η αποτίμηση της στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑ Α1 Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Ταχ. Κώδικας : 10681 Αθήνα Πληροφορίες: Π. Μπρατσιάκου Τηλέφωνο : 2103307621

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Νέες Πολιτείες ΙΙΙ : Λαχανόκηποι Μενεμένης Στα ενδιάμεσα όρια της πόλης Στην περιοχή Λαχανόκηποι, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μενεμένης, εντοπίστηκε ένας τρίτος, εντελώς νέος για τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης

Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς Χρήσης Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Συνάντηση Εργασίας (workshop)

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ

2 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ 2 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ 2000-2006 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ Ν.Α ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ 2. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 3. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ 5. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 6. ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ- ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ Κ. ΣΠΥΡΑΚΟΣ Καθηγητής Ε.Μ.Π. Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ταχ. /νση :. Μποφώρ 7, Ηράκλειο Ταχ. Κώδικας : 71202 Πληρ.: Αλκµήνη Χοχλιδάκη Τηλ.: 2813-404546 Fax : 2810-335040 Email : achochli@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ ΑΠΚ/ ΒΜΑ/277709/162190/9810 Ηµ/νία: 29/10/2014

Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ ΑΠΚ/ ΒΜΑ/277709/162190/9810 Ηµ/νία: 29/10/2014 INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2014.10.29 16:37:48 EET Reason: Location: Athens ΑΔΑ: 6ΨΙΦΓ-ΚΝΒ Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ ΑΠΚ/ ΒΜΑ/277709/162190/9810 Ηµ/νία:

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Υποστηρικτική Έκθεση Συμμετοχικών Διαδικασιών

3.2 Υποστηρικτική Έκθεση Συμμετοχικών Διαδικασιών 3.2 Υποστηρικτική Έκθεση Συμμετοχικών Διαδικασιών Η διαδικασία του σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένων και των μελετών μορφολογικών κανόνων δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, αποτελεί μια δύσκολη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΝΗ7ΛΚ-4Θ9 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΕΝΗ7ΛΚ-4Θ9 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. Δ/νση : Δ. Μποφώρ 7 Ηράκλειο Ταχ.Κώδικας : 71202 Πληροφορίες : ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ Τηλέφωνο : 2813404531 Fax

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Σύγχρονο περιεχόμενο Α Πρόταση: Ø Διεπιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση προσαρμοσμένη στο είδος και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚΙΔΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ Ομάδα Μελέτης: Βασίλης Ιερείδης Χαράλαμπος Ιερείδης Αλέξανδρος Ιερείδης Αιμίλιος Μιχαήλ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τµήµα Προγραµµατισµού και Μελετών

ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τµήµα Προγραµµατισµού και Μελετών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τµήµα Προγραµµατισµού και Μελετών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Συμπεριφορά Κτιριακών Κατασκευών σε Σεισμική Δράση www.oasp.gr Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας Τμήμα Εκπαίδευσης Ενημέρωσης Μετά την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού Κλιμάκια μηχανικών των

Διαβάστε περισσότερα

WandS Α. Βασίλαινας Ε.Ε. Διεύθυνση: Βαθύ Αυλίδος, ΧΑΛΚΙΔΑ Τηλ: Φαξ:

WandS Α. Βασίλαινας Ε.Ε. Διεύθυνση: Βαθύ Αυλίδος, ΧΑΛΚΙΔΑ Τηλ: Φαξ: Σελίδα 1 από 11 Α. ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ Ε.Ε. H WandS είναι Τεχνική Κατασκευαστική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των Ξύλινων Κατασκευών. Σχεδιάζει και υλοποιεί σύγχρονες κατασκευές υψηλής αισθητικής

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού''

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Οι παρακάτω προσκλήσεις εντάσσονται στο Έργο «ΠΑΝ ΕΚΤΗΣ Νο2- Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ& ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΟΝΑΔΑ Α1 Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Ταχ. Κώδικας : 10681 Αθήνα Πληροφορίες: Ευθύμιος Τζιώρτζης Τηλέφωνο :

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ.

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.)

Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.) Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.) Μελέτη: Κ. Παλυβού Κατασκευή: Ι. Γιαννόπουλος Ιδιοκτησία: Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας/TEE Η λεγόμενη Ξεστή 3 ήταν σημαντικό δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

3. ΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ - 25 -

3. ΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ - 25 - 3. ΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ - 25 - 3.1 ΑΣΒΕΣΤΗΣ Πρόκειται για λιθόκτιστο κεραµοσκεπές κτίριο, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1959. Αποτελείται από τρεις χώρους, από τους οποίους ο µεγαλύτερος χρησιµοποιούνταν ως αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: 3η Τροποποίηση της Πράξης "Συντήρηση και αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης" με κωδικό MIS στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική"

ΘΕΜΑ: 3η Τροποποίηση της Πράξης Συντήρηση και αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης με κωδικό MIS στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10681 Πληροφορίες : Χαράλαμπος Ράπτης Τηλέφωνο : 2103307648

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνια συνύπαρξη οπλισμένου σκυροδέματος και λιθοδομής στη λειτουργία μιας παλαιάς γέφυρας

Μακροχρόνια συνύπαρξη οπλισμένου σκυροδέματος και λιθοδομής στη λειτουργία μιας παλαιάς γέφυρας Μακροχρόνια συνύπαρξη οπλισμένου σκυροδέματος και λιθοδομής στη λειτουργία μιας παλαιάς γέφυρας Μ. Καραβεζύρογλου Καθηγήτρια. Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας των Κατασκευών. Α.Π.Θ. Γ. Κωνσταντινίδης Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΤΕΕ Προς ΥΠΕΚΑ για την έκδοση Τεχνικής Οδηγίας ή Εγκυκλίου. Σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε (ΤΟΤΕΕ)

Πρόταση ΤΕΕ Προς ΥΠΕΚΑ για την έκδοση Τεχνικής Οδηγίας ή Εγκυκλίου. Σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε (ΤΟΤΕΕ) Πρόταση ΤΕΕ Προς ΥΠΕΚΑ για την έκδοση Τεχνικής Οδηγίας ή Εγκυκλίου Σχέδιο Τεχνικής Οδηγίας Τ.Ε.Ε (ΤΟΤΕΕ) Έχοντας υπόψη, 1. Τις διατάξεις: α. Tης παρ.4 του άρθρου 28 του Ν.4067/2012 «Νέος Οικοδοµικός Κανονισµός.»

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ9ΙΓ-Κ95 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΛ9ΙΓ-Κ95 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10681 Πληροφορίες : Παναγιώτα Μπρατσιάκου Τηλέφωνο : 2103307621

Διαβάστε περισσότερα

ΣτΕ 2516/2009 Θέμα:[Παράνομος χαρακτηρισμός διατηρητέου κτιρίου ως επικίνδυνα ετοιμόρροπης οικοδομής]

ΣτΕ 2516/2009 Θέμα:[Παράνομος χαρακτηρισμός διατηρητέου κτιρίου ως επικίνδυνα ετοιμόρροπης οικοδομής] ΣτΕ 2516/2009 Θέμα:[Παράνομος χαρακτηρισμός διατηρητέου κτιρίου ως επικίνδυνα ετοιμόρροπης οικοδομής] Περίληψη Η πράξη χαρακτηρισμού οικοδομής ως επικίνδυνα ετοιμόρροπης εκδίδεται με διαφορετική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΡΑΣΣΕΣ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟς ΟΙΚΙΣΜΟς ΤΩΝ ΠΡΑΣΣΩΝ Ο οικισμός Πρασσές βρίσκεται περί τα 10χλμ. νοτιοανατολικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ ΕΡΓΟ: Επισκευή και συντήρηση εσωτερικών χώρων του κτιρίου υπηρεσιών της ΟΛΘ ΑΕ στον 1ο προβλήτα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ ΕΡΓΟ: Επισκευή και συντήρηση εσωτερικών χώρων του κτιρίου υπηρεσιών της ΟΛΘ ΑΕ στον 1ο προβλήτα ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ: Επισκευή και συντήρηση εσωτερικών χώρων του κτιρίου υπηρεσιών της ΟΛΘ ΑΕ στον 1ο προβλήτα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΜΠΛΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΜΠΛΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΜΠΛΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΑΘΗΝΑ 2012 ΕΡΓΟ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΜΠΛΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΕΚΠΟΝΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Μαµαλούκος. Η συµβίωση µε την κληρονοµιά µας : Επεµβάσεις για την αναβίωση ιστορικών κτηρίων µε σεβασµό στην αυθεντικότητά τους

Σταύρος Μαµαλούκος. Η συµβίωση µε την κληρονοµιά µας : Επεµβάσεις για την αναβίωση ιστορικών κτηρίων µε σεβασµό στην αυθεντικότητά τους Σταύρος Μαµαλούκος Η συµβίωση µε την κληρονοµιά µας : Επεµβάσεις για την αναβίωση ιστορικών κτηρίων µε σεβασµό στην αυθεντικότητά τους Εισήγηση στη ιηµερίδα «Προστασία µνηµείων και ιστορικών συνόλων: Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΕΓΑΣΗ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Γεωλόγος Τμήμα Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης - Πρόληψης Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και

Διαβάστε περισσότερα

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη)

Πολυκατοικία. Γ. Σάββενας. Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Πολυκατοικία Πόλη της Ρόδου (Ανάληψη) Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα Φωτογραφίες: Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

11. ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ «Το Ωδείο των Μεγάλων Θερμών του Δίου, Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση»

11. ΩΔΕΙΟ ΔΙΟΥ «Το Ωδείο των Μεγάλων Θερμών του Δίου, Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση» Το έργο «Το Ωδείο των Μεγάλων Θερμών του Δίου, Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση» εντάχθηκε στο Ε.Π. «Μακεδονία Θράκη 2007-2013» στις 6 Απριλίου 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο 2014.

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «ΣΠΕ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ».

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «ΣΠΕ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ». Δημοσιογραφική Διάσκεψη Δημάρχου Αγίου Αθανασίου Κυριάκου Χατζηττοφή με την ευκαιρία της υπογραφής του συμβολαίου για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών δημιουργίας του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΩΡΓ-ΠΞ4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΛΩΡΓ-ΠΞ4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10681 Πληροφορίες : Παναγιώτα Μπρατσιάκου Τηλέφωνο : 2103307621

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ.

Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β. Αρ. Πρωτ.: οικ. Σελίδα 1 από 5 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 13 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Αθήνα 12/2/2004 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./β Αρ. Πρωτ.: οικ. 7646 ΘΕΜΑ: Εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα