ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ"

Transcript

1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Καθολικό Ι. Μονής Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Σίσια, Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, Οικία Βαλλιάνων στις Κεραµειές ΑΘΗΝΑ 2013!

2 !

3 Περιεχόµενα 1. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού 5 2. Το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς (ΣΑΚ) 5 3. Η πρωτοβουλία του ΣΑΚ για την διάσωση µνηµείων της Κεφαλονιάς, Κ. Κουτσαδέλης 8 4. Ιερά Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Σίσια, Κ. Κουτσαδέλης Καθολικό Μονής Σισίων: Τεχνική έκθεση δοµικής επικινδυνότητας και προϋπολογισµός, Γ. Θωµάς Ο Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, Κ. Κουτσαδέλης Άγιος Σπυρίδων: Τεχνική έκθεση δοµικής επικινδυνότητας και προϋπολογισµός, Γ. Θωµάς Η οικία Βαλλιάνων στις Κεραµειές, Α. Γερούσης Μπεντερµάχερ Η σηµασία της αποκατάστασης και ανάδειξης του καθολικού της Ι.Μ Σισίων, του Αγίου Σπυρίδωνος και της οικίας Βαλλιάνων, Κ. Κουτσαδέλης Βιβλιογραφία 33!

4 !

5 1. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισµού σωµατείο µη κερδοσκοπικό, µη κυβερνητικό ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και την Λυδία Καρρά και έκτοτε αγωνίζεται για την διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς, την προστασία των οικοσυστηµάτων και της οικολογικής ισορροπίας, καθώς και για την προώθηση της αειφόρου χρήσης των φυσικών και ενεργειακών πόρων της χώρας. Στην προσπάθεια µας αυτή στηριζόµαστε στην συνδροµή και συνεργασία χορηγών, επιστηµόνων, εθελοντών, µελών και φίλων µας. 2. Το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς (ΣΑΚ) Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ελληνικής Εταιρείας. Με αναστηλωτικές επεµβάσεις, µεταξύ άλλων, στη Νέα Μονή Χίου, στον Όσιο Λουκά Βοιωτίας και στο καθολικό της Μονής Σωτήρος στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, καθώς και µε κινητοποιήσεις για την προστασία παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, όπως η Πλάκα και η Ύδρα, έχει πετύχει την διάσωση και ανάδειξη πλήθους µνηµείων. Το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς (ΣΑΚ) ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στους εξής τοµείς: α) Πρότυπη αναστήλωση και ανάδειξη µνηµείων που κινδυνεύουν. Χαρακτηριστικά παραδείγµατα αναστηλωτικών έργων, µε χορηγίες ιδιωτών ή κοινωφελών ιδρυµάτων (π.χ. Ίδρυµα Λεβέντη, Ίδρυµα Νιάρχου), αποτελούν το Καµπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην Βενετία, η Κόκκινη Εκκλησία/ Kizil Kilise στην Καππαδοκία, ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήµων στο Λυγουριό Αργολίδος, ο Άγιος Νικόλαος στην Καστάνια Μάνης, η βόρεια πτέρυγα της Μονής Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο, το καθολικό της Μονής Σωτήρος στο Αλεποχώρι Αττικής, ο Άγιος Γεώργιος ο Καθολικός και η Αγία Κυριακή στην Παλαιοχώρα Αίγινας, καθώς και ο δίδυµος ναός Αγίας Άννης και Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Ταίρια Μονεµβασίας. Το ΣΑΚ χρηµατοδότησε, επίσης, την συντήρηση των τοιχογραφιών της Τράπεζας της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και του Αγίου Χαραλάµπους στο Πέραµα Ιωαννίνων. Σε εξέλιξη είναι τα έργα αποκατάστασης του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια Μάνης και της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο Νάξου.! 5!

6 β) Μελέτες αποκαταστάσεως µνηµείων, όπως η Αγία Σοφία-Οδηγήτρια στην Μονεµβασία, ο Άγιος Τίτος στην Γόρτυνα Κρήτης, ο Άγιος Νικόλαος στον Οξύλιθο Ευβοίας και το Κάστρο Λεονταρίου. γ) Δράσεις για την διάσωση µνηµείων. Το ΣΑΚ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την διάσωση µνηµείων σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγµα, στην περίπτωση του Πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας (4 ος π.χ. αι.) µε χρηµατοδότηση που εξασφάλισε το ΣΑΚ πραγµατοποιήθηκε η µελέτη και η επίβλεψη τοποθέτησης προστατευτικού ικριώµατος, για την αποτροπή κατάρρευσης τµηµάτων του µνηµείου. Το ΣΑΚ χρηµατοδότησε, επίσης, τις αποτυπώσεις των κτηρίων του κτήµατος Τατοΐου και πέτυχε την κήρυξή τους ως µνηµείων νεότερης πολιτιστικής κληρονοµιάς, ενώ έκτοτε αµείωτο παραµένει το ενδιαφέρον του για την διάσωση και ανάδειξη του κτήµατος. Με παρεµβάσεις του ΣΑΚ διασώθηκαν αξιόλογα κτήρια που απειλούνταν µε κατεδάφιση ή αλλοίωση, όπως τα κτήρια επί της οδού Διονυσίου Αεροπαγίτου 17 και 19, η Δηµοτική Αγορά Χαλκίδος, το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Αθηνών, το ζυθοποιείο ΦΙΞ Θεσσαλονίκης, το σαπωνοποιείο της Κέρκυρας, η πολυκατοικία του µεσοπολέµου στην οδό Ζαλοκώστα 7, κ.α. δ) Προγράµµατα καταγραφής. Στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς και της ευαισθητοποίησης του κοινού, το ΣΑΚ σχεδίασε και χρηµατοδοτεί τα προγράµµατα καταγραφής «Το Μοντέρνο Κίνηµα της Αθήνας» και «Μνηµεία υπό Απειλή» (www.mua.gr ). ε) Παρεµβάσεις για την σωτηρία των παραδοσιακών οικισµών, όπως η Ύδρα, για την προστασία της οποίας το ΣΑΚ έχει προσφύγει επανειληµµένως στο Συµβούλιο της Επικρατείας. Για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την ανάπτυξη ενός γόνιµου διαλόγου µεταξύ των εµπλεκοµένων φορέων, κατά την περίοδο διοργανώνονται ηµερίδες σε Αθήνα, Σίφνο, Ιωάννινα, Βόλο, Χανιά, Ύδρα και Πάτµο µε θέµα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισµών και Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασµός». στ) Υποτροφίες. Το ΣΑΚ έχει χορηγήσει πλήθος υποτροφιών σε αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους για µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο του York της Μεγάλης Βρετανίας στο αντικείµενο της συντήρησης και αποκατάστασης µνηµείων. Ο επιτυχηµένος θεσµός διήρκεσε πάνω από 25 έτη και έχει εκπαιδεύσει σειρά από αξιόλογους επιστήµονες, οι οποίοι διαδραµατίζουν σηµαίνοντα ρόλο στην αναστήλωση και αποκατάσταση των µνηµείων στην Ελλάδα.! 6!

7 ζ) Εκδόσεις βιβλίων και ενηµερωτικών εντύπων µε κύριους στόχους την ενηµέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα πολιτισµού όπως οι τόµοι «Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική» και «Περιβάλλον και Πολιτισµός». η) Europa Nostra. Η Ελληνική Εταιρεία αντιπροσωπεύει την Europa Nostra στην Ελλάδα, µίας ΜΚΟ πανευρωπαϊκής εµβέλειας η οποία µε ένα εκτεταµένο δίκτυο επαγγελµατιών και εθελοντών εργάζεται µε προσήλωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Ευρώπης. Το ΣΑΚ υποβάλλει προτάσεις για τα βραβεία πολιτιστικής κληρονοµιάς που απονέµουν από κοινού κάθε χρόνο η Europa Nostra µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγµατα είναι η βράβευση των έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων του Σκάρκου στην Ίο (grand prix, 2008), της Νικοπόλεως (2009), της Μεσσήνης (2011) και του Αγίου Ανδρέου στην Σίφνο (2012). Βραβεία έχουν, επίσης, αποσπάσει τα έργα αποκατάστασης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2010), του κτηρίου Αβέρωφ στο ΕΜΠ (grand prix, 2012), και των Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών (2013). Πρόεδρος του ΣΑΚ είναι ο Παύλος Κρεµέζης, πολιτικός µηχανικός, Γραµµατέας ο Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης, αρχαιολόγος, και ταµίας ο Ανδρέας Αντύπας, οικονοµολόγος. Επικοινωνία Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς Τηλ , εσωτ. 3 Τριπόδων 28, Φαξ , Αθήνα 7!

8 3. Πρωτοβουλία του ΣΑΚ για την διάσωση µνηµείων της Κεφαλονιάς (Κ. Κουτσαδέλης) Το 2013 συµπληρώνονται 60 χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισµούς του Tο Αργοστόλι, το Ληξούρι, η Σάµη και τα περισσότερα χωριά του νησιού ισοπεδώθηκαν, ενώ ό,τι δεν κατέρρευσε από τους σεισµούς, συχνά καταστράφηκε από τον Στρατό και τους εργολάβους στα πλαίσια της ανοικοδόµησης. Το πλήγµα υπήρξε τεράστιο σε πολλαπλά επίπεδα, αφού «το πρόσωπον, η φυσιογνωµία του νησιού ήλλαξε, η ψυχή και η αισθητική του έπαθεν, η υψηλοφροσύνη, η αρχοντιά όλων των τάξεων εµειώθη» (Φωκάς- Κοσµετάτος 1962: 22). Παρά την καταστροφή, ορισµένα χαρακτηριστικά παραδείγµατα αγροτικών οικιών και εγκαταστάσεων (π.χ. ελαιοτριβεία, µύλοι), καθώς και εκκλησιαστικών µνηµείων έχουν διασωθεί. Η κατάσταση, όµως, πολλών εξ αυτών είναι ιδιαιτέρως επιβαρυµένη, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης και των αλλεπάλληλων σεισµικών δονήσεων, ενώ τα µέτρα προστασίας τους είναι συνήθως ανύπαρκτα. Δεδοµένης της µεγάλης σεισµικότητας της περιοχής, σηµαντικά προσεισµικά κτήρια του νησιού είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσουν κατά τα επόµενα χρόνια. Έστω και µε καθυστέρηση δεκαετιών, η ανάδειξη και προστασία προσεισµικών µνηµείων του νησιού θα είχε πολλαπλά οφέλη, σε επίπεδο οικονοµικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό. Όχι µόνον θα δηµιουργηθούν νέοι πόλοι προσέλκυσης επισκεπτών, µε αντίστοιχα οικονοµικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού θα επανασυνδεθούν µε το παρελθόν τους, αφού στα µνηµεία αυτά αντικατοπτρίζεται η ιστορική και πολιτισµική πορεία του νησιού. Είναι ανάγκη, λοιπόν, δυνάµεις την κοινωνίας των πολιτών να αναλάβουν δράση, σε συνεργασία µε τους αρµόδιους φορείς της πολιτείας για την προστασία της αρχιτεκτονικής παράδοσης της Κεφαλονιάς. Οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιασθούν τόσο σε κτήρια κοσµικά, που σώζονται µεµονωµένα ή ως σύνολα εντός προσεισµικών οικισµών (π.χ. Δρακοπουλάτα, Φάρσα, παλαιά Βλαχάτα, παλαιά Βαλσαµάτα, κ.α.), όσο και σε µνηµεία εκκλησιαστικά. Για τον λόγο αυτό το Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς επέλεξε τρία µνηµεία, στην διάσωση των οποίων θα επικεντρωθούν οι προσπάθειές του: α) το καθολικό της Μονής Σισίων, β) τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, γ) το αρχοντικό της οικογένειας Βαλλιάνου στις Κεραµειές.! 8!

9 Η επιλογή των παραπάνω κτηρίων, τα οποία συµπεριλαµβάνονται και στον Διαρκή Κατάλογο Κηρυγµένων Μνηµείων, έγινε µε κριτήριο την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία, την επικινδυνότητα της κατάστασής τους, και την δυνατότητα κινητοποίησης ευρύτερων δυνάµεων της τοπικής κοινωνίας. Το καθολικό της Μονής Σισίων και ο Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο αποτελούν εξαιρετικά δείγµατα αρχιτεκτονικής της εποχής της ενετοκρατίας στο νησί. Η οικία Βαλλιάνου, η οποία έχει παραχωρηθεί στον Δήµο Κεφαλονιάς µε στόχο την δηµιουργία βιβλιοθήκης, είναι ένα από τα λίγα διασωθέντα από τους σεισµούς αγροτικά αρχοντικά. Συνδέεται άµεσα µε την οικογένεια των µεγάλων ευεργετών, µε χρηµατοδότηση των οποίων ανεγέρθη το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα και υλοποιήθηκαν πλήθος έργων στην Κεφαλονιά (π.χ. Βαλλιάνειος Σχολή Κεραµειών, Εµποροναυτική Σχολή Αργοστολίου, Επαγγελµατική Σχολή Ληξουρίου, Νοσοκοµείο Αργοστολίου, κ.α). Στόχος είναι η εξασφάλιση πόρων, σε πρώτο στάδιο για την εκπόνηση των µελετών αποκατάστασης, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του ΚΑΣ/ ΚΣΝΜ. Σε δεύτερο στάδιο θα επιδιωχθεί η ένταξη των έργων αποκατάστασης σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραµµα ή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η εξασφάλιση των απαιτούµενων πόρων, µέσω χορηγιών, για την αποκατάσταση και ανάδειξη των µνηµείων αυτών. Απώτερος στόχος µας είναι η πρωτοβουλία αυτή να αφυπνίσει δυνάµεις της τοπική κοινωνίας, ώστε να αναληφθούν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες 1. Εικ. 1. Ο πυλώνας του κωδωνοστασίου του Αγίου Σπυρίδωνος στο Κάστρο. Στην κλείδα του τόξου διακρίνεται ο «µώρος» ανθρωπόµορφη κεφαλή µε αποτροπαϊκό χαρακτήρα.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1 Στόχος του ΣΑΚ είναι, επίσης, η ίδρυση πινακοθήκης στην Κεφαλονιά µε έργα του Κεφαλλονίτη ζωγράφου Στέρη (Γ. Σταµατελάτου), ιδιοκτησίας Ελληνικής Εταιρείας.! 9!

10 4. Ιερά Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Σίσια (Κ. Κουτσαδέλης) α) Εισαγωγή Η Ι. Μονή Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Σίσια, για αιώνες σηµαντικό θρησκευτικό κέντρο της νήσου, ευρίσκεται στην Νότιο ακτή της Κεφαλονιάς, και συγκεκριµένα στο ανατολικό άκρο του όρµου του Λουρδά, σε µια πευκόφυτη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους. Τα κτίσµατα της προσεισµικής µονής καταστράφηκαν κατά το µεγαλύτερο µέρος τους από τους σεισµούς του 1953 µε εξαίρεση το καθολικό, το οποίο διατηρείται κατά τις τρεις πλευρές µέχρι το ύψος της στέγης. Νέα µονή, στην οποία διασώζονται κειµήλια από την προσεισµική, κτίσθηκε σε υψηλότερο σηµείο, 250 µέτρα µακρύτερα από το ερειπωµένο συγκρότηµα. Το καθολικό της προσεισµικής µονής, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί «προέχον βυζαντινό µνηµείο» από το 1925 (ΠΔ ΦΕΚ 61/Α/ ), αποτελεί ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο δείγµα ενετικής αρχιτεκτονικής, στο οποίο συνυπάρχουν µορφολογικά στοιχεία της ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Δυστυχώς, όµως, αν δεν ληφθούν άµεσα µέτρα στερέωσής του απειλείται µε κατάρρευση, δεδοµένης της υψηλής σεισµικότητας της περιοχής και των σοβαρών δοµικών και στατικών προβληµάτων που αντιµετωπίζει. A B Εικ. 2. Αριστερά: Χάρτης της Κεφαλονιάς στον οποίο δηλώνεται η θέση της µονής. Δεξιά: Αεροφωτογραφία της µονής. Στο σηµείο Α είναι η προσεισµική µονή και στο σηµείο Β η µετασεισµική (πηγή google earth).! 10!

11 β) Ιστορική σηµασία της Μονής Σύµφωνα µε την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε το 1218 από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης. Ανεξαρτήτως της σύντοµης παραµονής του Αγίου Φραγκίσκου στην Κεφαλονιά, η µονή φαίνεται ότι αρχικά συστάθηκε από µοναχούς του Τάγµατος του Αγίου Φραγκίσκου (Les Frères Mineurs), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο µετά την κατάλυση της Βυζαντινούς Αυτοκρατορίας κατά την Δ Σταυροφορία (1204) (Κοσµετάτος 1966: 61). Κάποια στιγµή, που δεν µπορεί να προσδιορισθεί µε ακρίβεια, οι καθολικοί µοναχοί εγκατέλειψαν την µονή, η οποία περιήλθε στα χέρια ορθοδόξων µοναχών. Η σύνδεση της µονής µε την Ορθόδοξη Εκκλησία τεκµηριώνεται για πρώτη φορά σε έγγραφο της Ενετικής Γερουσίας του 1566, στο οποίο αναφέρεται ότι Έλληνες µοναχοί συνήθιζαν να διαβιούν στην µονή. Η µονή Σισίων, λοιπόν, είναι ιδιαιτέρως σηµαντική για της ιστορία της Κεφαλονιάς, αφού την συνδέει µε µία από τις σηµαντικότερες φυσιογνωµίες του δυτικού χριστιανικού κόσµου, τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, υπήρξε για αιώνες θρησκευτικό κέντρο του νησιού και αποτελεί παράδειγµα συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης στον ίδιο χώρο της καθολικής και της ορθόδοξης παράδοσης. γ) Το καθολικό της προσεισµικής µονής Η χρονολόγηση του καθολικού της προσεισµικής µονής παραµένει προβληµατική, αφού οι πήγες δεν µας διαφωτίζουν ως προς τον χρόνο ανέγερσής του, ενώ αρχαιολογικώς δεν έχει µελετηθεί επαρκώς. Ο ναός φαίνεται ότι είχε δύο οικοδοµικές φάσεις και µε βάση το διαθέσιµο αρχειακό υλικό η πρώτη φάση µπορεί να χρονολογηθεί στο γ τέταρτο του 17 ου αι. και η δεύτερη, κατά την οποία αποκτά και την µνηµειακή µορφή του, στο α τέταρτο του 18 ου αι. Παρ όλα αυτά, δεν µπορεί να αποκλειστεί η ανέγερση του ναού σε προγενέστερη εποχή (Μπιρµπίλη 1991: , ). Ο ναός ανήκει στον τύπο της µονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, που ήταν ευρύτατα διαδεδοµένος στα Ιόνια Νησιά. Οι εσωτερικές τους διαστάσεις είναι 6,92 x 17,73 µ., δηλ. έχει αναλογίες περίπου 1:2,5, ενώ το ύψος του µέχρι την στάθµη της στέγης είναι περίπου 7,5 µ. Ο χώρος του ιερού απολήγει σε ηµικυκλική κόγχη στα ΒΑ., ενώ στην ΝΔ. στενή πλευρά ο ναός διέθετε γυναικωνίτη, ο οποίος έχει καταστραφεί. Ο προσανατολισµός του οικοδοµήµατος ΒΑ.-ΝΔ. οφείλεται στην διαµόρφωση του εδάφους.! 11!

12 Ο ναός ακολουθεί µορφολογικά πρότυπα της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ, ενώ διατηρεί στοιχεία και γοτθικής αρχιτεκτονικής. Η ΝΔ. στενή όψη του µνηµείου έχει καταστραφεί, µπορεί όµως να αποκατασταθεί βάσει παλαιών φωτογραφιών. Στο µέσον υπήρχε τοξωτό θύρωµα, παρόµοιο µε αυτό της Ευαγγελιστρίας και του Αγίου Σπυρίδωνα στο Κάστρο (εικ. 16). Σε µεγαλύτερο ύψος ήταν συµµετρικά τοποθετηµένα δύο τοξωτά παράθυρα, ενώ στο τύµπανο του αετώµατος της στέγης υπήρχε κυκλικός φεγγίτης. Οι δύο πλάγιες όψεις αποτελούν µία συνθετική ενότητα και ακολουθούν αναγεννησιακά πρότυπα (θύρα και παράθυρα), αν και επιβιώνουν σε αυτές στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής (φεγγίτες). Η ΝΑ. όψη διαρθρώνεται από δύο συµµετρικά τοποθετηµένα τοξωτά παράθυρα και ένα επιβλητικό κεντρικό θύρωµα ανάµεσα τους, από λαξευτούς λίθους. Επάνω από το θύρωµα υπάρχει εξάφυλλος ρόδακας, ενώ ο τοίχος επιστέφεται µε λίθινο γείσο. Η ΒΔ. όψη διαρθρώνεται από δύο παράθυρα, όµοιου σχεδίου και αναλογιών µε τα παράθυρα της ΝΑ. όψης. Στην ανώτερη ζώνη της υπάρχουν τρεις εξάφυλλοι ρόδακες, ενώ επιστέφεται µε γείσο ανάλογο µε αυτό της ΝΑ. πλευράς. Η διάρθρωση κάθε µίας από τις δύο πλάγιες όψεις συµπληρώνεται µε ένα µικρό τοξωτό παράθυρο για τον φωτισµό του ιερού (Μπιρµπίλη 1991: ). Εικ. 3. Φωτογραφία προσεισµικού καθολικού. Διακρίνεται η σωζόµενη ΝΑ και η ΝΔ. όψη, η οποία έχει καταστραφεί (αρχείο Φωκά-Κοσµετάτου).! 12!

13 Εικ. 4. Η ΝΑ. όψη του ναού (2012). Εικ. 5. Η ΝΑ. είσοδος (αριστερά) και το παρακείµενο παράθυρο (άνω). Επάνω από το αετωµατικό θύρωµα διακρίνεται εξάφυλλος φεγγίτης, φραγµένος προ του 1953, καθώς και το γείσο που επιστέφει τον τοίχο (2012).! 13!

14 Στον ΒΔ. τοίχο του ναού εφάπτεται και ο πυλώνας-κωδωνοστάσιο της µονής. Αποτελείται από µία απλή τοξωτή πύλη, επάνω στην οποία εδράζεται η βάση του κωδωνοστασίου. Ο κορµός του αρχικού κωδωνοστασίου είχε καταστραφεί πριν το 1953 και είχε αντικατασταθεί µε κατασκευή από σκυρόδεµα, που µάλλον εµιµείτο σε γενικές γραµµές την αρχική κατασκευή. Οι δύο σωζόµενες πλάγιες όψεις του ναού, µε τα εξαιρετικά επιµεληµένα µορφολογικά τους στοιχεία (ανοίγµατα, γείσο), τόσο σε επίπεδο σχεδιασµού όσο και κατασκευής, συντελούν στην δηµιουργία ενός µνηµειακού συνόλου που αποπνέει στιβαρότητα και επιβλητικότητα. Τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του ναού θα πρέπει να αναζητηθούν σε µεγάλους Ενετούς αρχιτέκτονες του 16 ου αι., όπως π.χ. ο Α. Palladio και ο S. Serlio. Τα πρότυπα αυτά προσαρµόσθηκαν στην κλίµακα και το πνεύµα του τόπου δηµιουργώντας ένα µοναδικό οικοδόµηµα, στο οποίο κυριαρχεί η αίσθηση του µέτρου και της ισορροπίας. Eικ. 6. Η ΒΔ. όψη του ναού, στην οποία εφάπτεται ο πυλώνας-κωδωνοστάσιο της µονής (2012).! 14!

15 Εικ. 7. Θύρωµα ΝΑ.. όψης του καθολικού της Μονής Σισίων και τοσκανικόςδωρικός ρυθµός κατά Α. Palladio (Μπιρµπίλη 1991: 209, εικ. 14). Εικ. 8. ΝΑ.. όψη του καθολικού της Μονής Σισίων, σχέδιο αποτύπωσης (Μπιρµπίλη 1991: 208, εικ. 12). Εικ. 9. ΒΔ. όψη του καθολικού της Μονής Σισίων (άνω) και κάτοψη (κάτω), σχέδια αποτύπωσης (Μπιρµπίλη 1991:204, εικ. 3).! 15!

16 5. Καθολικό Μονής Σισίων: Τεχνική έκθεση δοµικής επικινδυνότητας και προϋπολογισµός (Γ. Θωµάς) α) Έκθεση επικινδυνότητας Το καθολικό της Ι. Μονής Κοιµήσεως της Θεοτόκου Σισίων στην νότιο Κεφαλονιά είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα µνηµεία του νησιού, δεδοµένης της αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής, επιστηµονικής και καλλιτεχνικής του αξίας. Η σηµερινή κατάσταση του ναού ως δοµήµατος είναι τέτοια που δεν εγγυάται τη στατική του επάρκεια, θέτοντας κατά συνέπεια σε κίνδυνο την επιβίωση του κτηριακού κελύφους, καθώς και τη διαφύλαξη όλων των αξιών και τεκµηρίων (υλικών και άυλων) που συνδέονται άρρηκτα µε αυτό. Εξετάζοντας την υφιστάµενη κατάσταση του ναού, διαπιστώνουµε τα εξής. Η στέγη, η οποία είχε ξύλινο φορέα (ζευκτά) και κεράµωση, έχει εξολοκλήρου απολεσθεί. Η κατάπτωση των τµηµάτων της έχει συµπαρασύρει αρκετά τµήµατα της επίστεψης των τοίχων, καθώς και αρκετά από τα επιµελώς λαξευµένα αρχιτεκτονικά µέλη, που αντιστοιχούσαν σε κυµατιοφόρα γείσα. Η απώλεια της στέγης και των τοίχων είναι σοβαρή, δεδοµένου ότι δεν αρκεί να καταλογισθεί ως µια συνήθης βλάβη, αλλά πρέπει να συνεκτιµηθεί ως παράγων κατάργησης των συνθηκών δεσµού στην κορυφή των τοίχων. Με την απώλεια της στέγης οι τοίχοι δε φέρουν το απαραίτητο στοιχείο µίας έστω και στοιχειώδους διαφραγµατικής λειτουργίας στην απόληξή τους. Το γεγονός ότι σηµειώνονται ρηγµατώσεις σε πολλά καίρια σηµεία και αποκολλήσεις των εγκάρσιων τοίχων αποτελεί, επίσης, πρόβληµα δοµικής ανεπάρκειας. Οι τοίχοι προσεγγίζουν τη λειτουργία ελεύθερα ιστάµενου προβόλου επί εδάφους, µε όλα τα χαρακτηριστικά τρωτότητας σε εγκάρσια φόρτιση, π.χ. σε σεισµό. Τα κυριότερα ζητήµατα απωλειών µάζας εντοπίζονται στην ΝΔ. πλευρά του µνηµείου, η οποία έχει καταρρεύσει ολοσχερώς. Οι καταρρεύσεις των τοίχων και οι ετοιµορροπίες των επισφαλώς κρεµάµενων λίθων ή τµηµάτων δεν αφήνουν περιθώρια χρονοτριβής, δεδοµένου ότι πολλά µνηµεία παρόµοιας κατάστασης χάνονται ακαριαία, δίχως άλλη προειδοποίηση, πέραν της υπάρχουσας (χαρακτηριστικό παράδειγµα η πρόσφατη κατάρρευση του τρούλου του ναού Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου στον Ελαιώνα Μεγάρων). Εκτός από τις σηµαντικότερες δοµικές βλάβες, δεν πρέπει να υποτιµηθεί ο ρόλος του δικτύου των µικρότερων ρωγµών σε τοίχους, θύρες και παράθυρα, οι! 16!

17 αποπλύσεις των κονιαµάτων και οι παραµορφώσεις των διαφόρων τµηµάτων, που εισάγουν πρόσθετη ένταση στους τοίχους λόγω εκκεντρότητας. Επείγει η προσωρινή υποστύλωση και αντιστήριξη των ετοιµόρροπων τµηµάτων, καθώς και η αντιµετώπιση της ανεξέλεγκτης βλάστησης στο εσωτερικό του ναού, χωρίς, όµως, να αποτελέσει αυτό τροχοπέδη στην ταχεία ανάληψη δράσης για τη σύνταξη µελέτης συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και για την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης (στέγη, ενέµατα, ελκυστήρες, κλπ.). β) Προϋπολογισµός -Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης (αρχιτεκτονικά και στατικά): Έργο αποκατάστασης : Εικ. 10. Η κόγχη του ιερού. Διακρίνονται ρηγµατώσεις, καθώς και δένδρα στο εσωτερικό του ναού (2012).!! 17!

18 6. Ο Άγιος Σπυρίδων στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Κ. Κουτσαδέλης) Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και το κωδωνοστάσιό του αποτελούν δύο από τα αξιολογότερα εναποµείναντα δείγµατα ενετικής αρχιτεκτονικής στην Κεφαλονιά. Ο ναός επλήγη σοβαρά από τους σεισµούς του 1953, έχουν διασωθεί όµως ολόκληρη η νότιος πλευρά του, που αποτελούσε την κύρια όψη του µνηµείου, καθώς και η ανατολική του. Το κωδωνοστάσιο, το οποίο εφάπτεται στο δυτικό άκρο του νοτίου τοίχου του ναού, διασώζεται σε όλο του το ύψος και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα του νησιού. Δυστυχώς, το σηµαντικό αυτό µνηµείο, το οποίο έχει κηρυχθεί ως «προέχον βυζαντινό µνηµείο» από το 1925 (ΠΔ ΦΕΚ 61/Α/ ), δεν έχει µελετηθεί ούτε από αρχιτεκτονικής ούτε από αρχαιολογικής απόψεως. Ο µεσαίων διαστάσεων ναός ανήκει στον τύπο της µονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, µε ηµιεξαγωνική εξωτερικά κόγχη ιερού στα ανατολικά Στην νότιο όψη του ενσωµατώνει µορφολογικά στοιχεία της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ, τα οποία του προσδίδουν ιδιαίτερο αισθητικό χαρακτήρα. Εικ. 11. Αριστερά: Χάρτης της Κεφαλονιάς στον οποίο δηλώνεται η θέση του Αγίου Σπυρίδωνος. Δεξιά: αεροφωτογραφία του Κάστρου και του οικισµού του Αγίου Γεωργίου, στην οποία δηλώνεται η θέση του µνηµείου (πηγή google earth).! 18!

19 Εικ. 12. Η νότιος πλευρά του ναού (2012). Εικ. 13. Η ανατολική και η νότιος πλευρά του ναού. Στο άκρο του νοτίου τοίχου διακρίνεται η πλάγια όψη του κωδωνοστασίου (2012).! 19!

20 Στο µέσον περίπου της νοτίου πλευράς υπάρχει περίτεχνο θύρωµα µπαρόκ θύρωµα παρόµοιο µε το κεντρικό θύρωµα της Ευαγγελιστρίας στο Κάστρο, της Αγίας Μαρίνας στους Σουλλάρους Παλικής και ενδεχοµένως µε το κατεστραµµένο ΝΔ. θύρωµα του καθολικού της Μονής Σισίων. Στο κέντρο του τυµπάνου της αετωµατικής επίστεψης του θυρώµατος, µέσα σε διακοσµηµένο ορθογώνιο πλαίσιο, υπάρχει επιγραφή µε χρονολογία Εκατέρωθεν του κεντρικού θυρώµατος και συµµετρικά τοποθετηµένα ως προς αυτό υπάρχουν δύο τοξωτά παράθυρα µε περίτεχνο πλαίσιο. Η ελεύθερη παραλλαγή στο θύρωµα των δύο παραθύρων της διακόσµησης του θυρώµατος της εισόδου προσδίδει στην όψη ζωντάνια και κίνηση, χωρίς να διαταράσσεται η αρµονία και η ισορροπία του συνόλου. Η διάρθρωση της νοτίου όψεως συµπληρώνεται µε δύο ακόµα µικρά τοξωτά παράθυρα για τον φωτισµό του ιερού και του γυναικωνίτη. Μία ακόµα θύρα στο δυτικό άκρο, µέσω της οποίας γινόταν η πρόσβαση στον γυναικωνίτη, είχε φραχθεί σε προγενέστερο στάδιο. Η πλευρά επιστέφεται από περίτεχνο κυµατιοφόρο λίθινο γείσο. Εικ. 14. Το κεντρικό θύρωµα της νοτίου όψεως του ναού και παρακείµενο παράθυρο (2012).! 20!

21 Στην ανατολική πλευρά του ναού προεξέχει η κόγχη του ιερού βήµατος ηµιεξαγωνική εξωτερικά, ηµικυκλική εσωτερικά. Τα µόνα ανοίγµατα της πλευράς αυτής είναι ένα µικρό ορθογώνιο άνοιγµα στην κόγχη του ιερού και ένας στρογγυλός φεγγίτης στο τύµπανο της δίρριχτης στέγης. Τρεις οριζόντιες ταινίες και το γείσο της στέγης ολοκληρώνουν την διάρθρωση αυτής της πλευράς του ναού. Η δυτική πλευρά έχει εν µέρει καταστραφεί. Στο µέσον της υπήρχε τοξωτή θύρα, η οποία έχει µερικώς διασωθεί. Η βόρεια πλευρά του ναού έχει σχεδόν ολοσχερώς καταρρεύσει, αν και από τα διαθέσιµα στοιχεία προκύπτει η ύπαρξη θύρας ακριβώς απέναντι από την είσοδο της νοτίου πλευράς. Το εντυπωσιακό καµπαναριό, κατασκευασµένο µε λαξευτή τοιχοποιία, εφάπτεται στον νότιο τοίχο του ναού, µε αποτέλεσµα να δίδεται η εντύπωση ότι αποτελεί συνέχειά του. Λόγω του ύψους του διαιρείται σε τέσσερις αντί τριών που είναι το σύνηθες ζώνες, ενώ στο µέσο της κατώτερης ζώνης υπάρχει τοξωτό άνοιγµα (εικ. 1) που οδηγεί στο προαύλιο του ναού. Εικ. 15. Απόψεις του κωδωνοστασίου από ΝΔ.(αριστερά, αρχείο Φωκά-Κοσµετάτου) και από ΝΑ (δεξιά).! 21!

22 H χρονολόγηση του µνηµείου, στο παρόν στάδιο της έρευνας, παραµένει προβληµατική. Η γραµµένη αντίστροφα και πιθανόν ξανασκαλισµένη χρονολογία 1744 στο υπέρθυρο της νοτίου εισόδου είναι ασαφές εάν αποτελεί χρονολογία ανέγερσης ή ανακατασκευής του ναού. Το γεγονός ότι το παρόµοιο θύρωµα της Ευαγγελιστρίας µπορεί να χρονολογηθεί το 1702 (Τσιτσέλης 1960: 80, Μπιρµπίλη 1991: 191, σηµ. 48) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο ο ναός να χρονολογείται ελαφρώς νωρίτερα. Ο Άγιος Σπυρίδων εντάσσεται εµφανώς στο πνεύµα της αρχιτεκτονικής της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Όµως, όπως συµβαίνει και µε άλλους επτανησιακούς ναούς, όλα τα στοιχεία προσαρµόζονται στην κλίµακα και το πνεύµα του τόπου και «αναπλάθονται και ξαναγεννιούνται κάτω από ένα νέο φως, µε την υφή του εγχώριου υλικού για να διαµορφώσουν τις όψεις των Ελληνικών αυτών, φανατικά ορθόδοξων, ναών» (Ζήβας 2002: 140). Εικ. 16. Το εσωτερικό του ναού (2012).! 22!

23 7. Άγιος Σπυρίδων: Τεχνική έκθεση δοµικής επικινδυνότητας και προϋπολογισµός (Γ. Θωµάς) α) Έκθεση επικινδυνότητας Ο Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Κάστρου είναι αναµφισβήτητα ένα από τα σηµαντικότερα και πλέον χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά µνηµεία του νησιού. Η αξία του δεν εντοπίζεται µόνο σε σχέση µε µνηµεία της ίδιας εποχής, µε τα οποία εµφανίζει µορφολογικές, οικοδοµικές και άλλες συγγένειες, µα συνιστά ευρύτερη πολιτιστική αξία και κατ απόλυτη έννοια. Προέχει λοιπόν η διάσωσή του. Αναφερόµενοι ειδικά στο ζήτηµα της δοµικής κατάστασης του ναού, θα πρέπει κατ αρχάς να επισηµάνουµε την κρισιµότητά της, η οποία οφείλεται στις εκτενείς δοµικές βλάβες. Οι σηµαντικότερες βλάβες του φέροντος οργανισµού, δηλαδή ολόκληρου του κελύφους πρακτικά, εντοπίζονται στις καταρρεύσεις της στέγης και των τοίχων του, συγκεκριµένα του βόρειου και του δυτικού. Οι κατά χώραν ιστάµενοι τοίχοι του, ο νότιος και ο ανατολικός, ναι µεν δεν έχουν καταρρεύσει έως σήµερα, όµως εµφανίζουν µεγάλη τρωτότητα ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Τούτο εξηγείται αφενός από την κατάλυση των εγκαρσίων δεσµεύσεων µε στοιχεία ακαµψίας (που εδώ ήταν οι απολεσθέντες τοίχοι), αφετέρου από τις ρωγµές που διατρέχουν τις επιφάνειες της λιθοδοµής. Θα ήταν κοινός τόπος να αναφερθεί η εξαιρετικά µεγάλη σεισµική επικινδυνότητα της περιοχής, που αφορά ούτως ή άλλως όλα τα µνηµεία της Κεφαλονιάς, εφόσον το νησί κατατάσσεται στη ζώνη ΙΙΙ σεισµικής επικινδυνότητας κατά τον Αντισεισµικό Κανονισµό. Εάν στα ανωτέρω προστεθούν οι κίνδυνοι που µπορεί να προέλθουν από τη δράση και άλλων φθοροποιών παραγόντων (ισχυρών ανεµοφορτίσεων, κεραυνοπληξιών, λιθοθηρίας, υγρασίας, φθοράς των υλικών, ανεξέλεγκτης βλάστησης κλπ), σκιαγραφείται εντονότερα η πραγµατική κατάσταση επικινδυνότητας. Θα ήταν σκόπιµο αρχικά να υποστυλωθούν και να αντιστηριχθούν (παθητικά) τα ετοιµόρροπα στοιχεία του ναού, µέχρι να αναληφθεί δράση για την αποκατάστασή του. β) Προϋπολογισµός - Μελέτη (αρχιτεκτονική και στατική) αποκατάστασης: Έργο αποκατάστασης: ! 23!

24 8. Οικία Βαλλιάνων στις Κεραµειές (Αιµίλιος Γερούσης Μπεντερµάχερ) α) Εισαγωγή Το αρχοντικό βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισµού των Κεραµειών. Οι Κεραµειές βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τµήµα του νησιού και αποτελούσαν ανέκαθεν έναν από τους µεγαλύτερους οικισµούς της Λειβαθούς. Γύρω από την κεντρική πλατεία του οικισµού συναντά κανείς την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου µε το πυργοειδές καµπαναριό, το σχολείο, αρχοντικά, όπως το «κόκκινο σπίτι», ελαιοτριβεία, στάβλους, άλλα επισκευασµένα άλλα εγκαταλειµµένα, όλα ευεργετήµατα της οικογενείας των Βαλλιάνων. Οι αδελφοί Βαλλιάνοι (Παναγής, Ανδρέας, Μαρής) αποτελούν κλασσικό παράδειγµα ευεργετών της ελληνικής διασποράς του 19 ου αι. Προέρχονταν από φτωχή οικογένεια από τις Κεραµειές, όµως µέσω της εµπορικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας κατάφεραν να πλουτίσουν γρήγορα και να ανελιχθούν κοινωνικά. Δεν ξέχασαν όµως την ιδιαίτερη πατρίδα τους και µε διαρκείς ευεργεσίες έµειναν στην ιστορία ως οι µεγαλύτεροι ευεργέτες του νησιού. Η µεγαλύτερη ευεργεσία τους, βέβαια, είναι η ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώνεται µερικούς µήνες µετά τον θάνατο του Παναγή Βαλλιάνου το Εικ. 17. Αριστερά: Χάρτης της Κεφαλονιάς, στον οποίο δηλώνεται η θέση των Κεραµειών. Άνω: Αεροφωτογραφία της οικίας Βαλλιάνου.! 24!

25 Το εν λόγω αρχοντικό σύµφωνα κτίζεται λίγα χρόνια µετά τον θάνατο του Παναγή Βαλλιάνου, από τον Μιχάλη Σπύρου Βαλλιάνο, ο οποίος επίσης διακρίνεται στις εµπορικές επιχειρήσεις. Μένει στο αρχοντικό µέχρι το θάνατο του το 1932, και έκτοτε το αρχοντικό ουσιαστικά εγκαταλείπεται, ενώ καταλαµβάνεται κατά τα πρώτα χρόνια του Β Παγκοσµίου πολέµου από Ιταλούς κατακτητές. Μετά τους καταστρεπτικούς σεισµούς του 1953, στο αρχοντικό γίνονται επισκευές σωστικού χαρακτήρα από τον Σπύρο Ματιάτο, απόγονο της οικογενείας των Βαλλιάνων, χωρίς να αλλοιωθεί διόλου η µορφή του κτηρίου. Οι κληρονόµοι της οικίας δώρισαν το µερίδιο τους στο τότε Δήµο Λειβαθούς, ώστε στον εν λόγω κτήριο να στεγαστεί δηµοτική βιβλιοθήκη. Το κτήριο έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο µνηµείο (ΦΕΚ 420/ΑΑΠ/ ), «καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγµα αρχοντικού σε αγροτική περιοχή του νησιού, σηµαντικού για την µελέτη εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην Κεφαλονιά, ως ένα από τα ελάχιστα δείγµατα κτηρίων, που διασώθηκαν από τους σεισµούς του 1953, µε ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον». β) Περιγραφή του αρχοντικού Το κτήριο ανήκει τυπολογικά στην κατηγορία «sette» (7), τύπος που συναντά κανείς στα χωριά της Κεφαλονιάς, η κάτοψη του κτιρίου, δηλαδή, είναι σχήµατος «Γ». Τα πλεονεκτήµατα του εν λόγω σχήµατος είναι ότι δηµιουργείται µία εσωτερική αυλή, γύρω από την οποία εκτείνονται οι χώροι λειτουργίες, χωρίς να δηµιουργούνται διάδροµοι µεγάλου µήκους. Οι µεταγενέστερες, πιθανόν, ισόγειες προσθήκες στην εσωτερική αυλή δεν αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση του κτηρίου. Η οικία είναι διώροφη, η µακρά της πλευρά έχει µήκος 19 µ. και η στενή 14,50 µ., ενώ το ύψος της είναι περίπου 7 µ. Η κύρια είσοδος γίνεται από το κεντρικό πορτόνι του δυτικού µαντρότοιχου, µέσω της εσωτερικής αυλής. Ευθύγραµµη συµπαγής εξωτερική σκάλα οδηγεί σε πλατύσκαλό βεράντα, το «Μότζο», από όπου γίνεται η είσοδος στον όροφο του κτηρίου («Πιάνο Νόµπιλε»). Στο ισόγειο βρίσκονται η κουζίνα, ο µεγάλος αποθηκευτικός χώρος, το «κατώι», βοηθητικοί χώροι και το γραφείο του άλλοτε ιδιοκτήτη. Στον όροφο συναντά κανείς µια βοηθητική κουζίνα, την τραπεζαρία, τρία υπνοδωµάτια και την σάλα µε τον εξώστη που κοιτά στην κεντρική πλατεία των Κεραµειών.! 25!

KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ

KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ KΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «ιοικητική Μεταρρύθµιση 2007-2013», η Ε.Ε.Τ.Α.Α. ανέλαβε την υλοποίηση της πράξης «Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΘΕΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ, ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων

Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων 1 1 Εισαγωγή (1) Χάρτα των Ευρωπαϊκών Πόλεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για Αειφορία στο Άαλμποργκ της Δανίας, Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΩΣ ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όταν το σήμερα σέβεται το χθες

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΩΣ ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όταν το σήμερα σέβεται το χθες ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ ΩΣ ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όταν το σήμερα σέβεται το χθες Δαλγίτση Ανδρομάχη Άννα Σύμβουλος Τσίμας Νίκος (Διδ./407) Επιβλέποντες καθηγητές Πολυχρονόπουλος Δημήτρης (Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Περιεχόμενα Εισαγωγή Ταυτότητα της μελέτης... 1 Κεφ.1. Αναγνώριση γενικών χαρακτηριστικών... 3 1.1. Ο προσφυγικός οικισμός και ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.... 3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών & Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ την καθηγήτρια Μαλικούτη Σταματίνα για την αμέριστη βοήθειά της

Ευχαριστώ την καθηγήτρια Μαλικούτη Σταματίνα για την αμέριστη βοήθειά της Ευχαριστώ την καθηγήτρια Μαλικούτη Σταματίνα για την αμέριστη βοήθειά της 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...4 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ...5 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7 1.1.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ...7 1.2. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ...10

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1979-2009

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1979-2009 ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1979-2009 ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1979-2009 ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Πλουτάρχου 9, 106 75 Αθήναι Τ: 210 729 3503 F : 210 729 3508 Ε: info@costopoulosfoundation.org

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΕΓ Π. ΤΕΙ ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94

ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94 ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94 3.1.1 Υποδομές Υγείας (Νοσοκομεία / Κέντρα υγείας, Δημοτικά Ιατρεία)... 94

Διαβάστε περισσότερα

Κώστογλου Βασιλική. Ελίνα Μήτση

Κώστογλου Βασιλική. Ελίνα Μήτση Κώστογλου Βασιλική Ελίνα Μήτση ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τον 19ο αιώνα ως και το 1950 πολλές και ενδιαφέρουσες πολεοδοµικές πρωτοβουλίες και πολιτικές αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, µε λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία. υστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΛΒ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Κύπρου 68, 46100 Ηγουμενίτσα τηλ. 26650 29177, 26650 29178 e-mail: lbepka@culture.gr Γενική Επιμέλεια Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 3 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 3 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικές ειδήσεις

Ενημερωτικές ειδήσεις Ενημερωτικές ειδήσεις από την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης 10 Ιούλιος 2010 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Σύγχρονες τεχνολογίες στην αναστήλωση της Ακρόπολης 19 Μαρτίου 2010 Ορθοφωτομωσαϊκό του βράχου της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη ΚΟΙΝ: Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη

ΠΡΟΣ: την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη ΚΟΙΝ: Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκη 7-4-2011 ΠΡΟΣ: την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη ΚΟΙΝ: Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη Αγαπητή Υπουργέ

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιώνας - Αιγάλεω. 5ο εξάμηνο 2007-2008 Καλογεροπούλου Ηρώ Μακρυνικόλα Νεφέλη

Ελαιώνας - Αιγάλεω. 5ο εξάμηνο 2007-2008 Καλογεροπούλου Ηρώ Μακρυνικόλα Νεφέλη Ελαιώνας - Αιγάλεω 1 Ιστορικά H πορεία της ανάπτυξης του Αιγάλεω και του Ελαιώνα από την ανακήρυξη της Aθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα 2 Ιστορικά Στην αρχαιότητα Ιερά οδός: Η Ιερά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Τα πρακτικά μιας πρωτοποριακής ημερίδας για την πυρασφάλεια στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 ΠΡΌΛΟΓΟΣ Το 2009, η ΕΑΠΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΓΙΑΝΠΑΠΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΓΙΑΝΠΑΠΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΓΙΑΝΠΑΠΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ν. ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ, Μ. ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΟΔΙΚΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΜΕ ΔΕΛΤΙΟ. Νo 359 Απρίλιος 2008 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ISSN 1105-686Χ ΚΩΔΙΚΟΣ: 2545

ΣΠΜΕ ΔΕΛΤΙΟ. Νo 359 Απρίλιος 2008 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ISSN 1105-686Χ ΚΩΔΙΚΟΣ: 2545 ΔΕΛΤΙΟ ΣΠΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Νo 359 Απρίλιος 2008 ISSN 1105-686Χ ΚΩΔΙΚΟΣ: 2545 Έλεγχος επάρκειας κτιρίου με pilotis και ενίσχυση λόγω π ροσθήκης ορόφου Απ οκατάσταση οικίας στην Παροικιά

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική διερεύνηση της αρχιτεκτονικής των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

Συγκριτική διερεύνηση της αρχιτεκτονικής των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου Συγκριτική διερεύνηση της αρχιτεκτονικής των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου ΤΕΙ Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Τομέας Β Δομοστατικού Σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο SECHURBA. Απο τον πολιτισμο και την ιστορια προς τη βιωσιμη αναπτυξη

Εγχειρίδιο SECHURBA. Απο τον πολιτισμο και την ιστορια προς τη βιωσιμη αναπτυξη Εγχειρίδιο SECHURBA Ενεργειακα βιωσιμες κοινοτητες σε αστικες περιοχες με πολιτιστικη - ιστορικη σημασια Απο τον πολιτισμο και την ιστορια προς τη βιωσιμη αναπτυξη Εξασφαλίζοντας το μέλλον, προστατεύοντας

Διαβάστε περισσότερα

«Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων»

«Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ιπλωµατική Εργασία: «Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων» Μπαµπαλιάρη Ελένη Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. «Τουρισμός και Περιβάλλον»

ΓΝΩΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. «Τουρισμός και Περιβάλλον» ΓΝΩΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ Ο.Κ.Ε. «Τουρισμός και Περιβάλλον» ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) ανέλαβε την έκδοση Γνώμης Πρωτοβουλίας με τίτλο ««Τουρισμός και Περιβάλλον»,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ Δ/ση Πολεοδομίας Δήμου Βόλου Σεπτέμβριος 2012 Μόσχος Νικόλαος, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Πολυμενίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα. Σουζάνα Χούλια

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα. Σουζάνα Χούλια ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 6 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2007 4 Συνέδρια και Ημερίδες 6 24η Γενική Συνέλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 TAY TΕΥΧΟΣ I00

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 TAY TΕΥΧΟΣ I00 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΕΚ ΟΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ_ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ TAY TΕΥΧΟΣ I00 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TaY ΤΕΥΧΟΣ ΤΡΙΠΛΟ & ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Α ΦΑΣΗΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ) ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (2009-2010) ΡΕΘΥΜΝΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ

ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER 2007-2013 ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ Καθορισµός Προδιαγραφών Ποιότητας Κατασκευής στα Κτίρια 1. Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες

ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες ΟΜΑ Α ΜΕΛΕΤΗΣ SALFO & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε. Ιωάννης Φωτεινός Βασίλειος Μεταξάς Γεώργιος Πλακωτάρης Οικονοµολόγος Οικονοµολόγος Οικονοµολόγος - Περιφερειολόγος ENVIPLAN Γ. Θ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ & Συνεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996

Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996 Ανάδοχος: ΧΩΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, Έφη Καραθανάση και Συν. Ε.Ε. Αγαθουπόλεως 3, 11257, Αθήνα, τηλ. 2108670066, fax: 2108676996 Οµάδα µελέτης: Ευθυµία Καραθανάση, ρ. Αρχιτέκτων Χωροτάκτης Πολεοδόµος,

Διαβάστε περισσότερα