ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ"

Transcript

1 ΑΠΘ-Θεσσαλονίκη 20/3/2015 ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Βασιλική Ελευθερίου, αρχιτέκτων μηχανικός, Διευθύντρια Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) ΘΕΜΑ: Το έργο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού,συνεχίζει από το 2000 το έργο αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης, που ξεκίνησε το 1975 υπό την εποπτεία της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα γίνει αναφορά στα αίτια των φθορών που εκδηλώνονται στα μνημεία, στις αρχές των σύγχρονων επεμβάσεων, στη οργάνωση και μεθοδολογία που ακολουθείται, θα παρουσιαστούν συνοπτικά προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί ενώ ιδιαίτερη μνεία θα γίνει σε δράσεις που υποστηρίζουν και συμπληρώνουν το αναστηλωτικό έργο όπως η συστηματική και πολύπλευρη τεκμηρίωση αλλά και η προβολή του έργου μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψηφιακών δράσεων. Βασιλική Ελευθερίου- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Είναιαρχιτέκτων μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακούτίτλου σπουδών στο πρόγραμμα «Προστασία μνημείων Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και συνόλων». Υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1988, ήταν υπεύθυνη του αναστηλωτικού προγράμματος των μνημείων στην ακρόπολη της Λίνδου έως το 2005 οπότε αποσπάστηκε στο αναστηλωτικό πρόγραμμα του Παρθενώνα. Από τον Δεκέμβρη του 2011 είναι Διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.Έχει εκπονήσει 38 μελέτεςαποκατάστασης μνημείων, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούνστα μνημεία της Λίνδου και έχει δώσει περισσότερες από 30 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει 24 δημοσιεύσεις με κυριότερες τους τόμους: Β. Ελευθερίου - Μ. Πίκουλα, Αναστηλωτικές εργασίες στην ακρόπολη της Λίνδου Ι, Η ελληνιστική Στοά Α, Αθήνα Π. Βενέρης- Β. Ελευθερίου- Ε. Κακά, Ρόδος, η πόλη εκτός των τειχών , Αρχιτεκτονική Πολεοδομία, Συλλογική έκδοση Ομάδας ΤΕΕ- Τμήμα Δωδεκανήσου, Ρόδος Β. Ελευθερίου- Β. Μανιδάκη- Α. Βρούβα, Μελέτη Αποκαταστάσεως Παρθενώνα, Τόμος 8ος, Μελέτη αποκατάστασης της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα στο Χ. Μπούρας- Β. Ελευθερίου, Μελέτες Αποκαταστάσεως των Μνημείων της Ακρόπολης, Ψηφιακή Συλλογική έκδοση ΥΣΜΑ- ΕΣΜΑ, Αθήνα 2013.

2 Ροζαλία Χριστοδουλοπούλου, αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π., Προϊσταμένη Τεχνικού Γραφείου και Εργοταξίου Αναστήλωσης Παρθενώνα, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) ΘΕΜΑ: Τα τρέχοντα αναστηλωτικά προγράμματα στον Παρθενώνα Τα αναστηλωτικά προγράμματα που εξελίσσονται στον Παρθενώνα,τα οποία και θα παρουσιασθούν εν συντομία,ξεκίνησαν το 2011, με την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ. Η τελική λάξευση των συμπληρωμάτων των κιόνων της βόρειας πλευράς έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται : η αποκατάσταση των δύο γωνιών της δυτικής πλευράςπου είναι και το βασικότερο από τα προγράμματα, η ράβδωση των δύο βορειότερων κιόνων του Προνάου, η εξυγίανση του τοιχοβάτη και αναστήλωση του ορθοστάτη και του 1ου δόμου του βόρειου τοίχου του σηκού. Επιπλέον, το πρόγραμμα αποκατάστασης της οροφής του δυτικού πτερού, με τα προαπαιτούμενα προγράμματα της αποκατάστασης του εσωτερικού θριγκού της δυτικής πλευράς και της εξασφάλισης της στατικής επάρκειας των κιονοστοιχιών της δυτικής πλευράς και του Οπισθονάου, όπως και η δομική αποκατάσταση των δύο μεσαίων δοκών του υπερθύρου της δυτικής θύρας του σηκού. Επίσης θα γίνει μνεία των προκλήσεων αλλά και των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε ιδεολογικό και θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης εργοταξίου και χρηματοδότησης,κατά την ταυτόχρονη εξέλιξη όλων αυτών των προγραμμάτων και την εφαρμογή των αρχιτεκτονικών αλλά κυρίως των στατικών μελετών. Ροζαλία Χριστοδουλοπούλου - Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ (1987) και υποψήφια διδάκτωρ στην ίδια σχολή.συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στις Έδρες Μορφολογίας και Ιστορίας Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Συμμετείχε σε 15 πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, βραβεύτηκε σε6, όπωςκαι στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUROPANγια τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου(1991). Ως εξωτερικός συνεργάτης και από το 1997 ως υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπόνησε μελέτες αποκατάστασης της Δωρικής Στοάς και του Ναού του Ασκληπιού στο Ασκληπιείο Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, των οποίων την εφαρμογή επιβλέπει. Επίσης εργάστηκε στο Γραφείο Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων και επέβλεψε την υλοποίηση των μελετώνστην Νότια κλιτύ. Από το 2000 έως το 2007 ως αποσπασμένη μηχανικός στην ΥΣΜΑ εργάστηκε στα προγράμματα αποκατάστασης του Οπισθονάου και της Βόρειας πλευράς του Παρθενώνα. Από το 2012, ανέλαβε προϊσταμένη του Τεχνικού Γραφείου και του Εργοταξίου Αναστήλωσης Παρθενώνα. Έχει δώσει 20 διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες καιέχει δημοσιεύσει 38 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους...

3 Διονυσία Μιχαλοπούλου, πολιτικός μηχανικός, Προϊσταμένη Τεχνικού Γραφείου και Εργοταξίου Αναστήλωσης Προπυλαίων, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) ΘΕΜΑ: Το αναστηλωτικό έργο στα Προπύλαια και ειδικές επεμβάσεις στο Ναό της Αθηνάς Νίκης Τα δομικά προβλήματα που εμφάνιζε το μνημείο του ναού της Αθηνάς Νίκης, τόσο στη θεμελίωση όσο και στην ανωδομή, επέβαλαν την τρίτη κατά σειρά αποκατάστασή του η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΥΣΜΑ ( ). Πραγματοποιήθηκε μία σειρά επεμβάσεων και στον υπόγειο χώρο του ναού με σκοπό να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα σχετιζόμενα με τη γήρανση των υλικών της σύμμικτης κατασκευής κάτω από το δάπεδο του ναού της περιόδου Στη θέση της μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε μεταλλική εσχάρα από ανοξείδωτο χάλυβα που φέρει τμήμα του μνημείου. Η μελέτη της Νότιας Πτέρυγας του κεντρικού κτηρίου των Προπυλαίων προβλέπει την ανατοποθέτηση του συνόλου του εκτός θέσης αρχαίου υλικού με την ένταξη του οποίου θα βελτιωθεί η συμπεριφορά του σε σεισμικά φορτία. Η επέμβαση στη ΒΔ γωνία των Προπυλαίων αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της περιοχής αυτής του μνημείου λόγω θραύσεων, μετατοπίσεων και διαρρήξεων των αρχιτεκτονικών μελών, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ευστάθεια του συνόλου της ΒΔ γωνίας του Κεντρικού Κτηρίου. Η επέμβαση, εκτός από τον σωστικό της χαρακτήρα, θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα στη γενικότερη στατική επάρκεια της περιοχής. Διονυσία Μιχαλοπούλου - Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Η Διονυσία Μιχαλοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός με σπουδές στο TechnischeHochschuleDarmstadt, Δ. Γερμανίας. Υπάλληλος του ΥΠΠΟ στη 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ( ) ως μελετήτρια και επιβλέπουσα έργων αποκατάστασης βυζαντινών μνημείων στα νησιά των Κυκλάδων, στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων ( ) ως μελετήτρια έργων αποκατάστασης κλασικών και ταφικών μνημείων καιεπιβλέπουσα έργου στερέωσης βραχώδους μάζας και αναλήμματος αρχαίου θεάτρου Θωρικού στο Λαύριο. Στην ΥΣΜΑ ήταν Προϊσταμένη στο Τεχνικό Γραφείο και Εργοτάξιο Αναστήλωσης ναού Αθηνάς Νίκης ( ) και από το 2012 είναι Προϊσταμένη στο Τεχνικό Γραφείο και Εργοτάξιο Αναστήλωσης των Προπυλαίων. Συμμετοχή σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.

4 Ε. Αγγελακοπούλου, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Τεχνικού Γραφείου για τη Συντήρηση της Επιφάνειας των μνημείων της Ακρόπολης, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) ΘΕΜΑ: Επεμβάσεις Συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης Το Τεχνικό Γραφείο της Συντήρησης της Επιφάνειας της Υ.Σ.Μ.Α. επιλέγει, σχεδιάζει και εφαρμόζει τα υλικά και τις επεμβάσεις συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις φθορές που παρουσιάζονται στην επιφάνεια των δομικών υλικών των μνημείων και να διασφαλίσει την μακροβιότητά τους. Οι επεμβάσεις συντήρησης που εφαρμόζονται στα μνημεία της Ακρόπολης αφορούν στην επιφανειακή στερέωση, στον καθαρισμό της επιφάνειας, στα κονιάματα αποκατάστασης και στα ενέματα. Ταυτόχρονα, το τεχνικό γραφείο αναπτύσσει ερευνητικά θέματα όπως διερεύνηση της πολυχρωμίας στα μνημεία της Ακρόπολης, χαρακτηρισμός των υλικών και της φθοράς τους και σχεδιασμός κατάλληλων υλικών και τεχνικών συντήρησης, σε συνεργασία με πλήθος ερευνητικών φορέων και πανεπιστημίων. Ελένη Αγγελακοπούλου Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Η Ε. Αγγελακοπούλου είναι χημικός μηχανικός με ΜΔΕ «Προστασία Μνημείων: Υλικά και επεμβάσεις συντήρησης» και διδακτορικό δίπλωμα με τίτλο «Κονιάματα αποκατάστασης για ιστορικές κατασκευές». Έχει εργαστεί για 9 χρόνια ως ερευνήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και από το 2011 εργάζεται στη ΥΣΜΑ, ως προϊσταμένη του Τεχν. Γρ. για τη Συντήρηση της Επιφάνειας των μνημείων της Ακρόπολης. Είναι συν-συγγραφέας σε 10 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

5 Ελένη Ταβουκτσή, πολιτικός μηχανικός MSc, Τεχνικό Γραφείο Αναστήλωσης Παρθενώνα, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (Υ.Σ.Μ.Α.) ΘΕΜΑ: Επεμβάσεις δομικής αποκατάστασης και ζητήματα συνδεσμολογίας λίθων στον Παρθενώνα. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει τυπικές βλάβες αρχιτεκτονικών μελών του βόρειου τοίχου του σηκού και των δύο γωνιών της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα και τον τρόπο αποκατάστασής τους βάσει των αρχών σχεδιασμού και της μεθοδολογίας που ακολουθείται στα έργα της Ακρόπολης. Θα παρουσιαστούν επίσης ζητήματα που αφορούν στη σύνδεση των αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου εστιάζοντας στις διαφοροποιήσεις της εφαρμοζόμενης συνδεσμολογίας, όπως αυτή επιβάλλεται από την παθολογία των μαρμάρων, ως προς την συνδεσμολογία της αρχαίας κατασκευής. Ελένη Ταβουκτσή - Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Η Ελένη Ταβουκτσή αποφοίτησε το 2008 από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2009 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αντισεισμικός Σχεδιασμός Τεχνικών Έργων στο Α.Π.Θ. και από το 2014 είναι υποψήφια διδάκτορας της σχολής πολιτικών μηχανικών του ΕΜΠ. Το 2011 εργάστηκε για την «Επιστημονική Επιτροπή για την Ανάδειξη των Κάστρων της Επαρχίας Πυλίας» του ΥΠΠΟ στο Κάστρο της Μεθώνης. Από το 2012 εργάζεται στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, στο έργο αποκατάστασης του Παρθενώνα.

6η Διεθνής Συνάντηση για την Aποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως ΠΡΑΚΤΙΚΑ

6η Διεθνής Συνάντηση για την Aποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως ΠΡΑΚΤΙΚΑ ISBN: 978-618-81618-0-1 6th International Meeting for the Restoration of the Acropolis Monuments - PROCEEDINGS 6η Διεθνής Συνάντηση για την Aποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως - ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικές ειδήσεις

Ενημερωτικές ειδήσεις Ενημερωτικές ειδήσεις από την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης 10 Ιούλιος 2010 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Σύγχρονες τεχνολογίες στην αναστήλωση της Ακρόπολης 19 Μαρτίου 2010 Ορθοφωτομωσαϊκό του βράχου της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΠΟ. Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΛΙΤΥΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΥΠ.ΠΟ. Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΛΙΤΥΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ 1 ΥΠ.ΠΟ. Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΚΛΙΤΥΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Περιεχόμενα 1. ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ 2. ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕIΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1975-2000. ρ. Φανή Μαλλούχου- Tufano Αρχαιολόγος, Α ΕΠΚΑ

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕIΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1975-2000. ρ. Φανή Μαλλούχου- Tufano Αρχαιολόγος, Α ΕΠΚΑ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕIΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1975-2000 ρ. Φανή Μαλλούχου- Tufano Αρχαιολόγος, Α ΕΠΚΑ Η αναστήλωση των µνηµείων της Ακρόπολης: 1975-2000 Όπως είναι γνωστό, από το 1975 εκτελούνται και πάλι συστηµατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και αποτελέσματα αξιολόγησης εκπαιδευτικού προγράμματος «Μια μέρα στην Ακρόπολη αναστηλώνοντας τα μνημεία της» 29 & 30 Μαρτίου 2012

Ανάλυση και αποτελέσματα αξιολόγησης εκπαιδευτικού προγράμματος «Μια μέρα στην Ακρόπολη αναστηλώνοντας τα μνημεία της» 29 & 30 Μαρτίου 2012 Ανάλυση και αποτελέσματα αξιολόγησης εκπαιδευτικού προγράμματος «Μια μέρα στην Ακρόπολη αναστηλώνοντας τα μνημεία της» 29 & 30 Μαρτίου 2012 Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Τομέας Ενημέρωσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΓΔΟΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΝΤΙΝΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ

ΟΓΔΟΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΝΤΙΝΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2011 Καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας Οι διαχρονικές αξίες των μνημείων της Αθηναϊκής Ακροπόλεως και οι προσπάθειες για τη συντήρησή της ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2011 Ο Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

6 η Δ ι ε θ ν h ς ς υ ν a ν τ η ς η για την αποκατaςταςη των Μ ν η Μ ε I ω ν α κ ρ ο π o λ ε ω ς

6 η Δ ι ε θ ν h ς ς υ ν a ν τ η ς η για την αποκατaςταςη των Μ ν η Μ ε I ω ν α κ ρ ο π o λ ε ω ς ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Ε Ι Δ Ι Κ Η Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Α Τ Ο Μ Ε Α Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ 6 η Δ ι ε θ ν h ς ς υ ν a ν

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Φεβρουάριος 2014. Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Αναπλ. καθηγήτρια, Διευθύντρια ΔΜΠΣ

Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Φεβρουάριος 2014. Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Αναπλ. καθηγήτρια, Διευθύντρια ΔΜΠΣ Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Φεβρουάριος 2014 Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Αναπλ. καθηγήτρια, Διευθύντρια ΔΜΠΣ Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ «Προστασία, Συντήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2007 2009 Μια πλούσια δραστηριότητα ανέπτυξε το Τμήμα Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατά τη τριετία 2007-2009,

Διαβάστε περισσότερα

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα της υπό τον κ. Βασίλη Χανδακά,

Διαβάστε περισσότερα

elaich Οδηγός Educational Toolkit

elaich Οδηγός Educational Toolkit elaich Educational Toolkit Για εκπαιδευτικούς και φορείς πολιτισμού συνεισφέρει στην αφύπνιση των νέων σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τις προκλήσεις διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς CULTURAL

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed2015

Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed2015 Περιλήψεις εισηγήσεων - Βιογραφικά Ομιλητών κατά αύξοντα αριθμό Καταχώρησης Αρ. Υποβολής Εργασίας 67 Βασιλική Νούλα, Άρης Καραχάλιος Βασιλική Νούλα: Είναι αρχαιολόγος και εργάζεται ως ειδική συνεργάτις

Διαβάστε περισσότερα

To 2003 βραβεύτηκαν µε το Α Πανευρωπαϊκό βραβείο της Europa Nostra για το υλοποιηµένο έργο τους: «Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Σαγκρί Νάξου».

To 2003 βραβεύτηκαν µε το Α Πανευρωπαϊκό βραβείο της Europa Nostra για το υλοποιηµένο έργο τους: «Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Σαγκρί Νάξου». Θεµιστοκλής Μπιλής - Μαρία Μαγνήσαλη Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ε.Μ.Π. MSc Ελ. Βενιζέλου 21 και Π. Ιωακείµ, Ν. Σµύρνη 171 23 Τηλ. Fax. : 210 9313643 mob : 6974324095 6974323174 Email: mmarch1@yahoo.gr Ο Θεµιστοκλής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ40Γ-Σ1Χ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΛ40Γ-Σ1Χ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10681 Πληροφορίες : Πέτρος Μαραγκάκης Τηλέφωνο : 2103307613 Fax

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Έρευνα και μελέτη αναστήλωσης του προσκηνίου του αρχαίου θεάτρου Θάσου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Έρευνα και μελέτη αναστήλωσης του προσκηνίου του αρχαίου θεάτρου Θάσου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔIATMHMATIKO ΠPOΓPAMMA METAΠTYXIAKΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠPOΣTAΣIA ΣYNTHPHΣH KAI AΠOKATAΣTAΣH MNHMEIΩN ΠOΛITIΣMOY ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Έρευνα και μελέτη αναστήλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013 15 τεύχος Νοέμβριος Ιανουάριος 2012 2013 Αναστήλωση Μνημείων Ακρόπολης Λίνδου Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλευρό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

ΕΥΡΩ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΥΡΩ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΙΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό Βιογραφικό 2

Συνοπτικό Βιογραφικό 2 Συνοπτικό Βιογραφικό 2 Πέτρος Μ. Κουφόπουλος Αρχιτέκτων Mηχανικός ΕΜΠ, ΜΑ in Conservation Studies, ΙοΑΑS, Univ. York, U.K Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική, Εκπαιδευτική, Ερευνητική δραστηριότητα κατά την τελευταία δεκαετία.

Επιστημονική, Εκπαιδευτική, Ερευνητική δραστηριότητα κατά την τελευταία δεκαετία. Επιστημονική, Εκπαιδευτική, Ερευνητική δραστηριότητα κατά την τελευταία δεκαετία. Όνομα, ειδικότητα, θέση στο Ίδρυμα: Γεωργία Μαρίνου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια: «Ιστορία της Αρχιτεκτονικής- Βυζαντινών και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Δεν έχει καταχωρηθεί κωδικός επαγγέλματος από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Αντικείμενο του ισχύοντος προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαιολόγοι Δημήτρης Παπούδας

Οι αρχαιολόγοι Δημήτρης Παπούδας Έργο "Ανάπλαση- Ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών. Φάση Γ" Στο βασιλικό συγκρότημα που ίδρυσε ο Φίλιππος Β σε έκταση περίπου 12,5 στεμμάτων, στο ψηλότερο άνδηρο της πόλης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Οργάνωση: ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Σε συνεργασία µε την Σχολή: ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ και την συµµετοχή των Σχολών:

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Κύπρου Οδηγός Διδακτορικού Προγράμματος Σπουδών (Ph.D.) 2011-2012

Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Κύπρου Οδηγός Διδακτορικού Προγράμματος Σπουδών (Ph.D.) 2011-2012 Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Κύπρου Οδηγός Διδακτορικού Προγράμματος Σπουδών (Ph.D.) 2011-2012 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Σκοπός... 3 Τομείς έρευνας... 3 Οικονομική Υποστήριξη... 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΣΣΩΠΗΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΣΣΩΠΗΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΙΑΖΩΜΑ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΣΣΩΠΗΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. Εισαγωγικά /3 ΙΙ. Αρχιτεκτονικά Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Εργασία Νο 27 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΦΕΡΟΥΣΑ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΚ ΝΤΑΙΖΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία ερευνούμε τις βλάβες αλλά και τις πιθανές αιτίες

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1 Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1 Γενικές διατάξεις ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΛΙΘΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19 ο ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ου ΑΙ.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΛΙΘΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19 ο ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ου ΑΙ. ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΛΙΘΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19 ο ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ου ΑΙ. ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Από το 2010. Στέργιος Λιούλιας

Από το 2010. Στέργιος Λιούλιας Εργο "Ανάπλαση- Ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών. Φάση Γ" Στο βασιλικό συγκρότημα που ίδρυσε ο Φίλιππος Β σε έκταση περίπου 12,5 στεμμάτων, στο ψηλότερο άνδηρο της πόλης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Επίδαυρος, Δεκέμβριος 2009 2 Η ευθύνη για την συντήρηση, αναστήλωση και

Διαβάστε περισσότερα

περιλήψεις παρουσιάσεων Ignite

περιλήψεις παρουσιάσεων Ignite Μια «σκυταλοδρομία» ιδεών και εικόνων μας θυμίζει ότι τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας με προοπτικές Παρουσιάσεις από φοιτητές και αποφοίτους του ΠΜΣ Μουσειακών Σπουδών με

Διαβάστε περισσότερα