Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί"

Transcript

1 Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί Ενότητα: Από τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας

2 Οι πυλώνες του Bretton Woods Η μεταπολεμική αναδιάρθρωση των διεθνών οικονομικών σχέσεων εκφράστηκε με την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και λίγο μεταγενέστερα της Γενικής Συμφωνίας για τους Δασμούς και το Εμπόριο (GATT). Ή φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου ήταν ο τρίτος στόχος της αρχιτεκτονικής του Bretton Woods. Σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού συστήματος Ίδρυση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (1945) Ώθηση στην ανάπτυξη Ίδρυση Παγκόσμιας Τράπεζας (1945) Φιλελευθεροποίηση διεθνούς εμπορίου Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (1947)

3 Η αποτυχία ίδρυσης ενός «Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου» μεταπολεμικά Η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού που βασική του επιδίωξη θα ήταν βαθμιαία απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου από τους ποικίλους προστατευτικούς φραγμούς (δασμούς, ενισχύσεις, ποσοστώσεις, τεχνικά και διοικητικά εμπόδια κ.λπ), πρακτικών που εφάρμοζαν τα περισσότερα κράτη από την περίοδο του μεσοπολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, υπό την ώθηση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ συνήλθε η Συνδιάσκεψη της Αβάνας το 1948 δημιουργήθηκε ο Καταστατικός Χάρτης του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (International Trade Organization ITO) και έμεινε γνωστός ως ο Χάρτης της Αβάνας. Ο Χάρτης της Αβάνας περιελάβανε διατάξεις όχι μόνο για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, αλλά και για την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση. Ο Χάρτης δεν κατέστη δυνατόν να επικυρωθεί από σημαντικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, τα οποία επιθυμούσαν μια μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση των διεθνών εμπορικών σχέσεων και το άνοιγμα των αγορών, ενώ ταυτόχρονα ήταν αντίθετα με τη συμπερίληψη θεμάτων όπως η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, και οι ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν ενδοιασμούς για το άνοιγμα των αγορών, δεδομένων των οικονομικών και άλλων καταστροφών που υπέστησαν κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Η ίδρυση της GATT παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από τους άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

4 Η αποτυχία ίδρυσης ενός «Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου» μεταπολεμικά Υπό την αποτυχία ίδρυσης του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ξεκίνησαν ήδη από το 1947 διαπραγματεύσεις σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς και το διεθνές εμπόριο, που κατέληξαν στην υπογραφή, το 1948, της Γενικής Συμφωνίας (GATT), υπό τη μορφή πολυμερούς εμπορικής συνθήκης. Οι διατάξεις που συγκεκριμενοποιούν αυτήν την υποχρέωση είναι οι πίνακες παραχωρήσεων. Κατ αυτόν τον τρόπο, η GATT δεσμεύει την κρατική εμπορική πολιτική και περιορίζει, σε σημαντικό βαθμό, τον μονοπωλιακό ρόλο του κράτους στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Στόχος της GATT ήταν, η μείωση των τελωνειακών δασμών και άλλων εμποδίων, καθώς και η εξάλειψη των διακρίσεων στο διεθνές εμπόριο. Οι Βασικές αρχές που περιλήφθηκαν στη Γενική Συμφωνία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός, ήταν: η Μεταχείριση του Μάλλον Ευνοούμενου Κράτους, η μείωση των δασμών, η Εθνική Μεταχείριση, οι ποσοτικοί περιορισμοί, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων εξαγωγών, καθώς και μια σειρά από άλλα εμπόδια. Παράλληλα, υπήρχαν ρυθμίσεις σχετικά με το κρατικό εμπόριο, ενώ σημαντικές ήταν οι ρυθμίσεις για την επίλυση των διαφορών.

5 Διαφορές της GATT από τον ΔΟΕ Η GATT είχε αρκετές διαφορές από τον σχεδιαζόμενο Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου. O ΔΟΕ έγινε αντικείμενο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ η GATT υπήρξε προϊόν διαπραγματεύσεων 23 χωρών, κυρίως Δυτικών. Στην GATT αποκλείστηκαν θέματα που περιλαμβάνονταν στον Χάρτη της Αβάνας πέραν του εμπορίου (απασχόληση, ανάπτυξη κ.α.). Ο ΔΟΕ θα αποτελούσε, στο νομικό επίπεδο, διεθνή οργανισμό του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, με αναγνωρισμένη διεθνή νομική προσωπικότητα και με αντίστοιχες δομές. Αντίθετα, η GATT δεν διέθετε παρόμοια διεθνή νομική προσωπικότητα εξ ου και η αναφορά στα «Συμβαλλόμενα Μέρη» και όχι στα «Κράτη Μέλη» ενώ ο θεσμικός της μηχανισμός ήταν πολύ «ελαφρύς» Τα «Συμβαλλόμενα Μέρη», ήταν το μόνο όργανο που λάμβανε αποφάσεις (μέτρα, κανονισμούς κλπ.) και προσδιόριζε τις γενικές πολιτικές, ενώ δημιουργήθηκε και μία Εκτελεστική Γραμματεία (που μετατράπηκε στον «Γενικό Διευθυντή»). Παρατηρούμε ακόμη μία φορά μία προσπάθεια κάποιων κρατών να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους μέσω του ΟΗΕ και των πιο ισχυρών κρατών μέσα από το πλαίσιο του Bretton Woods.

6 Δομή της GATT Η παραπάνω δομή της GATT θεωρήθηκε, στην αρχή, προσωρινή, ενόψει της θέσης σε ισχύ κάποια στιγμή του ΔΟΕ. Με την πάροδο όμως του χρόνου κατέστη συνείδηση όλων ότι ο Οργανισμός αυτός δεν επρόκειτο να δημιουργηθεί, ενώ, αντίθετα, υπήρξε πιεστική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της GATT. Έτσι, τα Συμβαλλόμενα μέρη στην GATT δημιούργησαν, το 1960, μία σειρά από όργανα, όπως το Συμβούλιο των αντιπροσώπων, με συμμετοχή όλων των κρατών μερών, που είχε ως ρόλο την προετοιμασία των εργασιών των συμβαλλομένων μερών. Το Συμβούλιο ίδρυσε, με τη σειρά του, μία σειρά από Επιτροπές, όπως η Επιτροπή για τους περιορισμούς στο ισοζύγιο πληρωμών, η Επιτροπή για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (σχετικά με τις αναπτυσσόμενες χώρες) και τη Συμβουλευτική Ομάδα των 18 για υψηλού επιπέδου συζήτηση των πολιτικών της GATT. Επί πλέον, δημιουργήθηκαν μία σειρά από ad hoc όργανα, όπως λ.χ. οι ειδικές ομάδες (panels) για την επίλυση των διαφορών. Με τις παραπάνω συμπληρώσεις των οργάνων της η GATT μετατράπηκε εκ των πραγμάτων σε ένα διεθνή οργανισμό, χωρίς πάντως να διαθέτει νομική προσωπικότητα. Οι αποφάσεις στο πλαίσιο όλων των οργάνων της GATT λαμβάνονταν με πλειοψηφία των ψηφισάντων, με κάθε κράτος να διαθέτει μία ψήφο, σε αντίθεση με το σύστημα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στην πρακτική όμως της GATT, οι αποφάσεις λαμβάνονταν, κατά κανόνα, με «συναίνεση» (consensus), ουσιαστικά δηλαδή με ομοφωνία.

7 Δομή της GATT Το 1992, 103 κράτη ήταν συμβαλλόμενα μέρη στη GATT, ενώ άλλα 29 εφάρμοζαν τις αρχές της (κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες). Το σύνολο των κρατών αυτών αντιπροσώπευαν το 80% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών, αν και μια σειρά από μεγάλες χώρες, όπως η Σοβιετική 'Ενωση και η Κίνα παρέμεναν εκτός, καθώς επίσης και οι χώρες μέλη του ΟΠΕΧ. Επίσης η ΕΟΚ δεν είχε, εξαιτίας της νομικής ιδιαιτερότητας της ως διεθνούς οργανισμού, την ιδιότητα του συμβαλλόμενου μέρους της GATT.

8 Οι κατευθυντήριες αρχές της GATT (και του ΠΟΕ) Η ρήτρα του Μάλλον Ευνοούμενου Κράτους. Επιβάλλει σε κάθε κράτος μέλος να επιφυλάσσει σε ένα άλλο κράτος-μέλος την ίδια ευνοϊκή ή μη μεταχείριση που επιφυλάσσει σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη σε ζητήματα δασμών, ποσοτικών περιορισμών κ.α. Η αρχή αυτή αποτελεί την πιο σημαντική αρχή για τη GATT και τον ΠΟΕ. Παράλληλα με την ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους προβλέπεται και η αρχή της ίσης εθνικής μεταχείρισης βάσει της οποίας απαγορεύονται διακρίσεις μεταξύ αλλοδαπών και εγχώριων προϊόντων στις περιοχές της φορολογίας και των διοικητικών κανονισμών. Από τη στιγμή που ένα εισαγόμενο προϊόν εισέλθει στην εσωτερική αγορά του κράτους μέλους έχοντας περάσει το στάδιο της πληρωμής δασμών και άλλων σχετικών επιβαρύνσεων δεν θα πρέπει να υπόκειται σε μεταχείριση λιγότερο ευνοϊκή σε σχέση με τα ομοειδή εγχώρια προϊόντα. Πχ δεν επιτρέπεται να επιβάλλουν στα εισαγόμενα προϊόντα υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ σε σχέση με τα ομοειδή εγχώρια προϊόντα ή να εφαρμόζουν ευνοϊκότερο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας για τα εγχώρια προϊόντα. Η αρχή της αμοιβαιότητας αφορά στην τήρηση ισορροπίας μεταξύ ωφελημάτων και υποχρεώσεων μεταξύ των κρατών μελών. Στην περίπτωση της ειδικής ή διμερούς αμοιβαιότητας (specific reciprocity) αφορά σε ισορροπία παροχής και αντιπαροχής, στο πλαίσιο διμερούς συναλλαγής. Στην περίπτωση της πολυμερούς αμοιβαιότητας, αφορά στο συνολικό αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να ικανοποιεί όλα τα μέρη του συνόλου.

9 Οι κατευθυντήριες αρχές της GATT (και του ΠΟΕ) Η Προστασία μόνο με Δασμούς. Σκοπός της αρχής αυτής είναι να είναι διαφανής, μετρήσιμη και συγκρίσιμη η όποια παρεχόμενη προστασία στο εσωτερικό. Αυτό είναι εφικτό μόνο με τη χρήση δασμών ενώ αντίθετα πρακτικές προστασίας όπως οι ποσοτικοί περιορισμοί, τα τεχνικά εμπόδια, οι σκληροί υγειονομικοί κανόνες για τα εισαγόμενα είδη κτλ πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αποτιμηθούν. Απώτερος στόχος της GATT παραμένει πάντως η προοδευτική κατάργηση των δασμών. Η απαγόρευση αθέμιτων πρακτικών (dumping, κρατικές επιδοτήσεις). Κράτος, η οικονομία του οποίου υφίσταται βλάβη συνεπεία του dumping, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει αντισταθμιστικό τέλος (anti dumping duty). Ανάλογα, στην περίπτωση παροχής κρατικής επιδότησης σε εθνικές επιχειρήσεις, η οποία έχει ως συνέπεια αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα για εγχώριο οικονομικό κλάδο και προκαλεί ζημία στα συμφέροντα οποιουδήποτε άλλου συμβαλλόμενου μέρους, το τελευταίο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αντισταθμιστική εισφορά στα προϊόντα του κράτους που χορηγεί την επιδότηση.

10 Τι είναι το dumping και το anti-dumping; Dumping είναι η τακτική πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων στην ξένη αγορά σε τιμές αδικαιολόγητα χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η κατάκτηση της αγοράς στην οποία διοχετεύονται τα προϊόντα και η εκτόπιση όλων των ανταγωνιστών, ώστε κατόπιν να αυξηθούν οι τιμές για να γίνει απόσβεση της αρχικής επένδυσης. Σε περίπτωση που αποδειχθεί (μετά από έρευνα η οποία ξεκινά κατόπιν αίτησης εκπροσώπου του θιγόμενου κλάδου) ότι ακολουθείται μία τέτοια τακτική και κυρίως ότι η τακτική αυτή επιφέρει σοβαρή ζημιά σε κάποιο εγχώριο κλάδο παραγωγής, τότε δύναται τα θιγόμενο κράτος να επιβάλλει δασμό anti-dumping. Ο δασμός anti-dumping θα πρέπει να είναι αντίστοιχους του ύψους της στρέβλωσης/ ζημίας που προκαλεί το dumping και να έχει διάρκεια αντίστοιχη με αυτό.

11 Οι εξαιρέσεις της GATT Οι αρχές της GATT δεν εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, αλλά προβλέπονται εξαιρέσεις στην εφαρμογή τους υπό αυστηρές προϋποθέσεις και έτσι ώστε τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες προσαρμογής της οικονομίας τους ή σε συγκυριακές ή διαρθρωτικές μεταβολές των διεθνών οικονομικών συνθηκών. Τα κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εξωτερικό τους εμπόριο ή στο σύνολο της οικονομίας τους, μπορούν να επικαλεστούν τις ρήτρες διαφυγής, μέσω των οποίων αναστέλλεται η εφαρμογή των κανόνων της GATT, μετά από τήρηση διαδικασίας διαβουλεύσεων. Έτσι, η GATT προβλέπει μέτρα αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικά δικαιώματα, περιορισμούς στις εισαγωγές για την προστασία του ισοζυγίου πληρωμών, επιδοτήσεις, επιβολή δασμολογικών μέτρων και ποσοτικών περιορισμών από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ρήτρα διαφυγής σε περίπτωση απειλής σοβαρής ζημίας της εθνικής οικονομίας, μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, ρήτρα διαφυγής σε περίπτωση διαταραχής της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, ρήτρα για την επαναδιαπραγμάτευση των δασμολογικών παραχωρήσεων και ρήτρα για τη μη εφαρμογή των διατάξεων της GATT σε άλλες περιπτώσεις.

12 Οι εξαιρέσεις της GATT Οι σημαντικότερες προβλεπόμενες εξαιρέσεις μπορούν να διακριθούν σε: Μόνιμες εξαιρέσεις για: Τελωνειακές Ενώσεις και Ζώνες Ελευθέρων Συναλλαγών περιπτώσεις κινδύνου της εθνικής ασφάλειας αναπτυσσόμενες Χώρες Προσωρινές εξαιρέσεις για: προστασία έναντι Ντάμπινγκ και Επιδοτήσεων προστασία έναντι έντονων διαταραχών του Ισοζυγίου Πληρωμών προστασία συγκεκριμένων κλάδων της εγχώριας παραγωγής (υπό προϋποθέσεις) προστασία της Δημόσιας Υγείας, την Υγείας των Φυτών, των Ζώων και των Ανθρώπων προστασία μη Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων

13 Οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις Σε πρακτικό επίπεδο, η εφαρμογή των αρχών της GATT πραγματοποιήθηκε μέσα από μια σειρά διαδοχικών Γύρων (Rounds), εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμβαλλομένων Μερών. Ο πρώτος Γύρος (της Γενεύης) θεωρήθηκε τεράστια επιτυχία καθώς τα 23 κράτη που συμμετείχαν (αντιστοιχούσαν στο 80% του παγκόσμιου εμπορίου τότε) συμφώνησαν σε μειώσεις δασμών με βάση την αρχή του μάλλον ευνοούμενου κράτους. Ειδικότερα οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς τους κατά 35%. Στα επόμενα 15 χρόνια ακολούθησαν άλλοι τέσσερις γύροι διαπραγματεύσεων με σαφώς μικρότερη και φθίνουσα όμως δυναμικότητα ως προς τη μείωση των δασμών. Αυτό οφείλεται στην προσέγγιση της διαπραγμάτευσης κατά αγαθό και στο ότι η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης από ξεχωριστό επίπεδο δασμών για κάθε χώρα έθετε σε μειονεκτική θέση τις χώρες που διέθεταν εξαρχής τους σχετικά χαμηλότερους δασμούς. Στο Γύρο του Κέννεντυ το 1964 υπήρξε διεύρυνση της συμμετοχής (62 χώρες) και του πεδίου εφαρμογής περιλαμβάνοντας και θέματα οικονομικής ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ήταν ο πρώτος Γύρος στον οποίο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είχαν κοινή εκπροσώπηση. Σημαντική επίσης ήταν η καθιέρωση των μέτρων anti-dumping. Οι επόμενοι δύο Γύροι -Τόκυο και Ουρουγουαης υπήρξαν, ως προς τα αποτελέσματα, οι πλέον σημαντικοί.

14 Η μέθοδος των διαπραγματεύσεων Κατά την ίδρυση της GATT 1947 υιοθετήθηκε η μέθοδος των ταυτόχρονων διμερών διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια των οποίων διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ του κύριου παραγωγού και του κύριου εξαγωγέα για κάθε διαπραγματευόμενο εμπορικό αγαθό, ενώ τα προκύπτοντα δικαιώματα εφαρμόζονταν στο σύνολο των συμμετεχόντων στον Γύρο κρατών. Αυτή η μέθοδος υιοθετήθηκε στους πέντε πρώτους Γύρους. Στον Γύρο Kennedy υιοθετείται μια διαφορετική μέθοδος, αυτή της εφάπαξ γραμμικής μείωσης, η οποία εφάρμοζε την εκάστοτε μείωση όχι για κάθε εμπόρευμα ξεχωριστά, αλλά για το σύνολο των προϊόντων ενός και του αυτού κλάδου (λ.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα κ.α.), αν και ορισμένες χώρες μεγαλοεξαγωγείς γεωργικών προϊόντων (Καναδός, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία) επέμεναν στην εφαρμογή της παλαιάς διμερούς τεχνικής.

15 Οι Γύροι της GATT Έτος Διάρκεια Ονομασία Θέμα Χώρες μήνες Γενεύη Δασμοί μήνες Αννεσί Δασμοί μήνες Τορκάϊ Δασμοί μήνες Γενεύη Δασμοί μήνες Ντίλλον Δασμοί μήνες Κέννεντυ Δασμοί, Αντί Ντάμπινγκ μήνες Τόκυο Δασμοί, Μη Δασμολογικά Μέτρα μήνες Ουρουγουάη Δασμοί, Κανόνες, Υπηρεσίες, Πνευματικά Δικαιώματα, Επίλυση Διαφορών, Γεωργία, Υγειονομικά- Φυτοϋγειονομικά Μέτρα, Τεχνικά Εμπόδια στο Εμπόριο, Επιδοτήσεις και Αντισταθμιστικά Μέτρα

16 Οι Γύροι της GATT (υπό τον ΠΟΕ) Έτος Ονομασία Θέμα Χώρες 1999 Απέτυχε Σιάτλ Ευρύτατη Θεματική + Εμπόριο και Βασικά Εργατικά Δικαιώματα (Αποτυχία) 2001 Συνεχίζε ται Ντόχα Γεωργία, Υπηρεσίες, Δασμοί, Πνευματικά Δικαιώματα (Γεωγραφικές Ενδείξεις, Δημόσια Υγεία), Κανόνες ΠΟΕ, Διευκόλυνση Εμπορίου, Διαφάνεια στις Κρατικές Προμήθειες, Επίλυση Διαφορών, Εμπόριο και Περιβάλλον, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Εμπόριο και Ανταγωνισμός (Απορρίφθηκε), Εμπόριο και Επενδύσεις (Απορρίφθηκε), Αναπτυξιακές Πτυχές (Μικρές Οικονομίες, Τεχνική Βοήθεια, Εμπόριο και Μεταφορά Τεχνολογίας; Ειδική και Διαφοροποιημένη Μεταχείριση, Ελάχιστα Αναπτυγμένες Χώρες)

17 Ο Γύρος του Τόκιο Στον Γύρο του Τόκυο, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, υπήρξε απόκλιση επιδιώξεων αναμεσά στις ΗΠΑ και στην ΕΟΚ. Οι ΗΠΑ επεδίωκαν μια ουσιαστική και γραμμική μείωση των δασμών, ενώ η ΕΟΚ μια εναρμονισμένη μείωση τους προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι παραμένοντες υψηλοί δασμοί σε ορισμένους κλάδους των ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Οι διαπραγματεύσεις, κατέληξαν σε μείωση 33% για τις αναπτυγμένες χώρες και κατά 25% για τις αναπτυσσόμενες, που δείχνει ότι δεν εκπληρώθηκαν οι επιδιώξεις της ΕΟΚ. Παράλληλα υιοθετήθηκαν ρυθμίσεις για την απάλειψη των μη-δασμολογικών εμποδίων και τον περιορισμό των κεκαλυμμένων μορφών προστατευτισμού. Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκαν 33 συμφωνίες, μεταξύ των οποίων οι εξής «Κώδικες»: ο Κώδικας για τις επιδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά δικαιώματα ο Κώδικας για τις άδειες εισαγωγής ο Κώδικας για τα τεχνικά εμπόδια στο Εμπόριο ο Κώδικας για την τελωνειακή αξία των εισαγόμενων αγαθών ο Κώδικας για τις δημόσιες προμήθειες. Υιοθετήθηκαν επί πλέον τρεις συμφωνίες για το εμπόριο των πολιτικών αεροσκαφών, το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που δεν θεωρήθηκαν ως σημαντικές, δεδομένου ότι η συμμετοχή στις συμφωνίες αυτές ήταν προαιρετική και πολύ μικρή.

18 Ο Γύρος του Τόκιο Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Γύρους που περιορίζονταν κυρίως στη μείωση των δασμών, ο Γύρος του Τόκιο οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας χάραξη κανόνων οι οποίοι είχαν μεγάλο αντίκτυπο στα εγχώρια ρυθμιστικά συστήματα. Πάρα τις προσπάθειες για παροχή ευνοϊκού καθεστώτος στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτές απογοητεύτηκαν καθώς δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς τα μη δασμολογικά μέτρα που χρησιμοποιούσαν οι ανεπτυγμένες χώρες για να περιορίσουν τις εισαγωγές σε βιομηχανικούς τομείς στους οποίους οι αναπτυσσόμενες χώρες ήταν ανταγωνιστικές (π.χ. τρόφιμα, κλωστοϋφαντουργία, σίδηρος και χάλυβας, ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης). Ωστόσο η χωρίς προηγούμενο ενεργός ανάμειξη μεγάλου αριθμού αναπτυσσομένων χωρών στις διαπραγματεύσεις του Γύρου του Τόκιο έθεσε τις βάσεις για τη διεξαγωγή του Γύρου της Ουρουγουάης μία δεκαετία αργότερα.

19 Ο Γύρος της Ουρουγουάης Ο Γύρος της Ουρουγουάης ήταν η ανταπόκριση συμβαλλόμενων μερών της GATT σε μία σειρά από προκλήσεις όπως: ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου των υπηρεσιών το οποίο αποκτούσε πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα (πάνω από το 50% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών) από το εμπόριο αγαθών. ανάπτυξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων σε βαθμό στον οποίο οι επιχειρήσεις πλέον δεν περιοριζόταν από τα γεωγραφικά σύνορα ούτε από τον έλεγχο των κατοίκων μίας χώρας. αλματώδη εξέλιξη των ΤΠΕ. Οι ΗΠΑ ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της διεξαγωγής ενός νέου Γύρου για να συμπεριλάβουν θέματα όμως οι υπηρεσίες και η διανοητική ιδιοκτησία αλλά και για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα προστασίας της γεωργίας από την ΕΚ και την Ιαπωνία.

20 Ο Γύρος της Ουρουγουάης Κατά τον Γύρο διαπραγματεύσεων της Ουρουγουάης, το 1994, τα κράτη κατέληξαν στη συμφωνία για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organization WTO), έναν στόχο που είχαν θέσει ήδη από την εποχή του Bretton Woods. Η προσπάθεια των συμμετεχόντων επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση των προστατευτικών μέτρων και στην καθιέρωση ενός πιο ανοικτού εμπορικού συστήματος, ενώ επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η συμπερίληψη στους κανόνες και νέων τομέων των διεθνών εμπορικών σχέσεων, όπως: - το εμπόριο των υπηρεσιών (General Agreement on Trade in Services - GATS), - των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights - TRIPS) και - των ξένων επενδύσεων στον τομέα του εμπορίου (Agreement on Trade- Related Investment Measures -TRIMs). Όσον αφορά τα μη-δασμολογικά εμπόδια, οι ρυθμίσεις στόχευαν στη βελτίωση πρόσβασης στις αγορές για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, στην ενίσχυση των Συμφωνιών για τα μέτρα διασφάλισης, τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, την τελωνειακή αξία, το καθεστώς των αδειών εισαγωγών, το κρατικό εμπόριο, τις επιδοτήσεις, μέτρα αντινταμπινγκ και αντισταθμιστικά μέτρα, τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών στις εισαγωγές, αλλά και για τα γεωργικά προϊόντα.

21 Ο Γύρος της Ουρουγουάης Ο Γύρος της Ουρουγουάης είχε τα εξής σημαντικά αποτελέσματα: οδήγησε στη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συνεισέφερε στην απελευθέρωση του εμπορίου μέσω της γενικής μείωσης των δασμών στους πυλώνες πρώτης ανάγκης, όπως της ένδυσης και της γεωργίας, όπου παρουσιάζονταν σοβαρές στρεβλώσεις. για πρώτη φορά προβλέπονταν διοικητικές διαδικασίες στις περιπτώσεις που τα κράτη θα παρέκκλιναν από τις συμφωνίες και μέσω των οποίων θα υπήρχαν κυρώσεις ως αντίποινα από άλλα κράτη με τη συγκατάθεση του ΠΟΕ. έφερε επίσης στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων ένα νέο σύνολο κανόνων, που αφορούσαν αποκλειστικά τις κυβερνητικές προμήθειες, δηλαδή τις αγορές αγαθών που γίνονταν από τις κρατικές υπηρεσίες.

22 Ο Γύρος της Ντόχα Στη συνέχεια, έγινε προσπάθεια και για τον 9ο γύρο διαπραγματεύσεων το 2001, που ξεκίνησε στην Ντόχα του Κατάρ. Οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, οι οποίες αποκαλούνται και ως ο «αναπτυξιακός γύρος», είχαν ως κύριο στόχο τη δημιουργία του νέου διεθνούς εμπορικού πλαισίου του 21ου αιώνα, όπου η ανάπτυξη θα βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου. Η «Αναπτυξιακή Ατζέντα της Ντόχα» υλοποιείται σε 3 άξονες: - ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά για τα αγροτικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων δασμών και επιδοτήσεων), τα βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες, - κανόνες, όπως διευκόλυνση του εμπορίου και μέτρα αντι-ντάμπιγκ, και - προώθηση της ανάπτυξης Ωστόσο, οι αρχικές προβλέψεις για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2005 υπήρξαν μη ρεαλιστικές, με τον γύρο τελικά να μην ολοκληρώνεται.

23 Η μέθοδος του Γύρου της Ντόχα Ο Γύρος της Ντόχα βασίστηκε στην αρχή της «ενιαίας δέσμευσης», η οποία σημαίνει ότι ουσιαστικά «τίποτε δεν συμφωνείται μέχρις ότου συμφωνηθούν τα πάντα». Οι διαπραγματεύσεις της Ντόχα έχουν αναβαθμίσει τον ρόλο των αναπτυσσόμενων χωρών, των οποίων η βαρύτητα έχει αυξηθεί αισθητά κατά την τελευταία δεκαετία στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι οι διαπραγματεύσεις πλέον δεν γίνονται κυρίως εντός των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών αλλά μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και αναπτυσσομένων χωρών, με τις τελευταίες να συντάσσονται υπό την Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα, ανάλογα με το θέμα. Η οικονομική κρίση του 2007/8 λειτούργησε αρνητικά ως προς την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου. Οι διαφορές μεταξύ των μελών των ΠΟΕ περιλαμβάνουν θέματα γεωργίας, υπηρεσιών, τα μέτρα διευκόλυνσης και υποβοήθησης του εμπορίου, θέματα περιβάλλοντος, πνευματικής ιδιοκτησίας και επίλυσης εμπορικών διενέξεων.

24 Η δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Οι πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που προέκυψαν μετά τις εξελίξεις του 1989-'90 και η εμφάνιση του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης κατέστησαν αναγκαία την περαιτέρω θεσμοποίηση και ενδυνάμωση της GATT. Στο επίκεντρο του Γύρου της Ουρουγουάης τέθηκε το θέμα της μετεξέλιξης της GATT σε ένα κανονικό διεθνή οικονομικό οργανισμό. Με την ολοκλήρωση του Γύρου υπογράφτηκε η επικύρωση των καταστατικών συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organization WTO) στο Marrakesh το Βασικός Σκοπός του ΠΟΕ είναι η προώθηση της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου και μέσω αυτής η: ανύψωση του βιοτικού επιπέδου διασφάλιση πλήρους απασχόλησης αύξηση του πραγματικού εισοδήματος μεγέθυνση της παραγωγής και του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών αρίστη χρήση των παγκόσμιων παραγωγικών πόρων αειφόρος ανάπτυξη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος διασφάλιση στις αναπτυσσόμενες χώρες μεριδίου στην αύξηση του διεθνούς εμπορίου

25 Η δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ο στόχος αυτός επιδιώκεται μέσω 6 βασικών λειτουργιών που ο Οργανισμός επιτελεί: 1. τη θέσπιση, εποπτεία και εφαρμογή αυτού που ονομάζεται πολυμερές σύστημα εμπορίου, το οποίο στην πράξη είναι ένα νομικό πλαίσιο, ένα σύνολο, δηλαδή, κοινώς αποδεκτών κανόνων και αρχών που θα πρέπει να διέπουν το διεθνές εμπόριο και που προέκυψε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΠΟΕ, 2. την παροχή ενός διεθνούς forum για την διαπραγμάτευση και παρακολούθηση της πορείας προς την περαιτέρω απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, 3. την ειρηνική επίλυση διακρατικών εμπορικών διαφορών, 4. την ενίσχυση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τόσο σε διακρατικό όσο και σε κρατικό επίπεδο, 5. την παροχή βοήθειας στα αναπτυσσόμενα κράτη, ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή τους στο διεθνές εμπορικό σύστημα και να χρησιμοποιήσουν το διεθνές εμπόριο ως μοχλό στις αναπτυξιακές τους προσπάθειες, 6. τη συνεργασία με άλλους μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς αφιερωμένους στην εποπτεία, το συντονισμό και την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής και της διεθνούς οικονομίας.

26 Η δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ενσωμάτωσε τα αποτελέσματα του Γύρου της Ουρουγουάης και συγκέντρωσε, στο πλαίσιο ενιαίας δομής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τις τρεις συμφωνίες στις οποίες κατέληξε ο Γύρος της Ουρουγουάης: τη γενική συμφωνία για τις εμπορευματικές συναλλαγές (GATT) τη γενική συμφωνία για το εμπόριο των υπηρεσιών (GATS) τη συμφωνία για τα εμπορικής φύσεως δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (TRIPs).

27 Η GATT Η GATT ως (οιονεί) οργανισμός μπορεί να αντικαταστάθηκε από τον ΠΟΕ αλλά ως Συμφωνία εξακολουθεί να παραμένει ως ένα (ίσως το σημαντικότερο) από τα καταστατικά κείμενα του ΠΟΕ.

28 Περιεχόμενα της GATT Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου Γεωργία Υγειονομικά και Φυτοϋγειονομικά Μέτρα Τεχνικά Εμπόδια στο Εμπόριο Κλωστοϋφαντουργικά (μεταβατική) Αντι-Ντάμπινκ Επιδοτήσεις και Αντισταθμιστικά Μέτρα Ρήτρες Διασφάλισης Μέτρα για τις Επενδύσεις (TRIMs) Κανόνες Δασμολογητέας Αξίας Έλεγχος προ Φορτώσεως Άδειες Εισαγωγής Κανόνες Καταγωγής Εταιρείες Κρατικού Εμπορίου 28

29 Η συμφωνία GATS Με δεδομένο ότι το εμπόριο δεν περιορίζεται στις ανταλλαγές προϊόντων, αλλά αφορά κατά τη μεγαλύτερη αξία του το εμπόριο υπηρεσιών συνάφθηκε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες στο πλαίσιο της Συμφωνίας για την Ίδρυση του ΠΟΕ, η Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (General Agreement on Trade in Services, GATS), η οποία αποτελεί το πρώτο και μόνο σύνολο πολυμερών και νομικά δεσμευτικών κανόνων που διέπουν τις συναλλαγές και τις επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών. Η GATS ρυθμίζει τα κυβερνητικά μέτρα που επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις συναλλαγές και την παρουσία αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών στις αγορές των κρατών-μελών του ΠΟΕ. Ως στόχο της έχει να τερματίσει τις αυθαίρετες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, να διασφαλίσει την διαφάνεια και την προβλεψιμότητα γύρω από τις νομικές διατάξεις που αφορούν το εμπόριο υπηρεσιών και να συμβάλει στην ανάπτυξη των διεθνών συναλλαγών και των επενδύσεων. H Γενική Συμφωνία για το Eμπόριο των Yπηρεσιών (GATS) περιλαμβάνει γενικούς κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές υπηρεσιών, ειδικές διατάξεις για συγκεκριμένους τομείς υπηρεσιών καθώς και εθνικούς πίνακες που καθορίζουν τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες που κάθε χώρα δέχεται να ανοίξει στο εμπόριο, με ενδεχόμενους περιορισμούς. H συμφωνία GATS χαράσσει για πρώτη φορά ένα πολυμερές πλαίσιο που βασίζεται σε ικανοποιητικούς κανόνες και περιλαμβάνει επαρκείς δεσμεύσεις για την ενεργοποίηση της διαδικασίας απελευθέρωσης.

30 Περιεχόμενα της GATS 4 Μορφές Εμπορίου Διασυνοριακό Εμπόριο (π.χ. Διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις) Κατανάλωση στο Εξωτερικό (π.χ. Τουρισμός) Εμπορική Παρουσία (π.χ. Ξένες Τράπεζες) Παρουσία Φυσικών Προσώπων (π.χ. Υπηρεσίες Αρχιτεκτόνων, Συμβούλων) 4 Ειδικότερες Συμφωνίες (Παραρτήματα) Διακίνηση Φυσικών Προσώπων (όχι μόνιμη εγκατάσταση) Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (εξαιρούνται οι υπηρεσίες των κεντρικών τραπεζών) Τηλεπικοινωνίες Αερομεταφορές (εφαρμογή μόνο: συντήρηση-επισκευή αεροσκαφών, εμπορία υπηρεσιών αερομεταφορών και υπηρεσίες ηλεκτρονικών κρατήσεων) 30

31 Η συμφωνία TRIPs Η Συμφωνία για τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου (Agreement on Trade Related Aspects on Intellectual Property Rights TRIPs) αποτελεί μία από τις συνιστώσες του ΠΟΕ. Η προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας είχε ήδη αποδειχθεί ουσιαστική από τις χημικές εταιρίες στην Ευρώπη το 19 ο αιώνα και τις φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ τον 20 αιώνα. Η συμφωνία TRIPs αφορά σε ένα σύνολο κανόνων για την προστασία από τις εθνικές δικαιοδοσίες των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και η παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με τη διαδικασία διακανονισμού των διαφορών. Σε Αντίθεση με όλες τις άλλες Συμφωνίες του ΠΟΕ η Συμφωνία TRIPs καθορίζει το Κατώτερο Επίπεδο Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων που τα Μέλη του ΠΟΕ Υποχρεούνται να Διασφαλίζουν στην Επικράτειά τους. Τα Κράτη Μέλη μπορούν να προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας από αυτό που Διασφαλίζει η TRIPs αλλά πρέπει να το προσφέρουν έναντι όλων. H Συμφωνία δεν προκρίνει κάποιο συγκεκριμένο νομικό σύστημα προστασίας αλλά το αφήνει στην ευχέρεια των Κρατών Μελών. Ωστόσο, τα Κράτη Μέλη είναι υποχρεωμένα, εντός της δικής τους νομικής τάξης, να προσφέρουν αποτελεσματικούς κανόνες και μηχανισμούς εφαρμογής της προβλεπόμενης Προστασίας.

32 Περιεχόμενα της TRIPS Επτά Τύποι Δικαιωμάτων Δικαιώματα Δημιουργού και Συναφή Εμπορικά Σήματα Γεωγραφικές Ενδείξεις Βιομηχανικά Σχέδια-Πρότυπα Ευρεσιτεχνίες Τοπογραφία Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων Προστασία Εμπιστευτικών Πληροφοριών και Δεδομένων 32

33 ΓΣ συνερχόμενο ως: Όργανο Ελέγχου Εμπορικών Πολιτικών Υπουργική Συνδιάσκεψη Γενικό Συμβούλιο ΓΣ συνερχόμενο ως: Όργανο Επίλυσης Διαφορών Γραμματεία Συμβούλιο για Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Επιτροπές σχετικά με: 1. Εμπόριο & Περιβάλλον 2. Εμπόριο & Ανάπτυξη (υποεπιτροπή ΛΑΧ) 3. Περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες 4. Περιορισμός του Ισοζυγίου Πληρωμών 5. Προϋπολογισμός, Οικονομικά & Διοίκηση Συμβούλιο Εμπορευματικών Συναλλαγών Επιτροπές σχετικά με: 1. Πρόσβαση σε αγορά 2. Γεωργία 3. Υγειονομικά & φυτοϋουργικά μέτρα 4. Επιδοτήσεις & Ανστισταθμίσεις 5. Antidumping 6. Καθορισμός δασμολογητέας αξίας 7. Κανόνες Παραγωγής 8. Άδειες Εισαγωγής 9. Επενδυτικά Μέτρα 10. Μέτρα Διασφάλισης Συμβούλιο για Συναλλαγές στις Υπηρεσίες Επιτροπές σχετικά με: Ανάλυση δεσμεύσεων με το εμπόριο χρηματοπισ τωτικών υπηρεσιών

34 Δομή ΠΟΕ Υπουργική Διάσκεψη (Ministerial Conference) : αποτελείται από το σύνολο των Μελών, συνέρχεται κάθε δύο χρόνια και έχει ως αρμοδιότητες την επίβλεψη λειτουργίας του ΠΟΕ, την υιοθέτηση ενεργειών, την προώθηση και θέση σε εφαρμογή των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Γενικό Συμβούλιο: αποτελείται από το σύνολο των Μελών, συνέρχεται όποτε το κρίνει αναγκαίο και επιτελεί τις λειτουργίες του ΠΟΕ στο ενδιάμεσο των συνόδων των Υπουργικών Διασκέψεων. Έχει τις αρμοδιότητες που του αναθέτει η Συμφωνία για τον ΠΟΕ και η εκάστοτε Υπουργική Διάσκεψη, ενώ, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να ασκεί τις λειτουργίες των οργάνων που προβλέπονται από τις συμφωνίες για την επίλυση των διαφορών και για τον Μηχανισμό εξέτασης της εμπορικής πολιτικής. Επικουρικά όργανα (συμβούλια και επιτροπές). Τρία από αυτά έχουν ως αντικείμενο την επίβλεψη της λειτουργίας τριών συμφωνιών του Γύρου της Ουρουγουάης: -το Συμβούλιο Εμπορευματικών συναλλαγών (Council for the Trade in Goods), -το Συμβούλιο για το Εμπόριο Υπηρεσιών (Council for the Trade in Services) και -το Συμβούλιο για τα TRIPs (Council for the Trade Related Aspects Intellectuals Property Rights). Τα Συμβούλια αυτά είναι ανοιχτά σε όλα τα Μέλη, συγκαλούνται όταν κρίνεται αναγκαίο και μπορούν να ιδρύουν άλλα επικουρικά όργανα. of

35 Δομή ΠΟΕ Επιτροπές: Η Επιτροπή Εμπορίου και Ανάπτυξης, η Επιτροπή για τους περιορισμούς ως προς το Ισοζύγιο Πληρωμών και η Επιτροπή Προϋπολογισμού, Οικονομικών και Διοίκησης ανοικτές επίσης σε όλα τα Μέλη. Ρόλος τους η εισήγηση στο Γενικό Συμβούλιο στα θέματα αρμοδιότητας τους προς λήψη μέτρων. Γραμματεία με επικεφαλής ένα Γενικό Διευθυντή όπως ακριβώς και επί GATT. Οι Γενικοί Διευθυντές της GATT έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συμβιβασμών ανάμεσα στα κράτη μέρη. Το ίδιο συνέβη και με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ. Πάντως, το θέμα της επιλογής του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΕ έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης με τις αναπτυσσόμενες χώρες μέλη, που θεωρούν ότι η επιλογή του από τις αναπτυγμένες χώρες τις υποβαθμίζει, δεδομένου ότι δεν αντιπροσωπεύονται στη Διεύθυνση του Οργανισμού.

36 Διαδικασία λήψης αποφάσεων Ακολουθήθηκε το σύστημα λήψεως αποφάσεων της GATT, δηλαδή με τη μέθοδο της συναίνεσης (consensus). Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε γίνεται ψηφοφορία. Κάθε μέλος έχει μία ψήφο, πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όταν ασκεί δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τις εσωτερικές της διαδικασίες, θα έχει τόσες ψήφους όσες αντιστοιχούν στα εκάστοτε μέλη της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των ψηφιζόντων μελών. Εξαιρέσεις οι οποίες απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία είναι: - Η αποδοχή ή μη αίτησης για ένταξη στον ΠΟΕ νέων μελών για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της Διάσκεψης των Υπουργών η του Γενικού Συμβουλίου. - Ερμηνεία και εφαρμογή του περιεχομένου των συμφωνιών για την οποία απαιτείται πλειοψηφία ¾ της Διάσκεψης των Υπουργών. - Απαλλαγή ενός μέλους από τις συμβατικές του υποχρεώσεις (waiver) για την οποία απαιτείται πλειοψηφία ¾ της Διάσκεψης των Υπουργών. - Τροποποίηση των Συμφωνιών για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της Διάσκεψης των Υπουργών. Οι τροποποιήσεις δε δεσμεύουν τις χώρες οι οποίες δεν ψήφισαν υπέρ τους αλλά σε αντίθεση με την GATT στον ΠΟΕ δύναται οι χώρες αυτές να αποπεμφθούν από τον Οργανισμό με πλειοψηφία ¾.

37 Μηχανισμός Επίλυσης των Διαφορών Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του ΠΟΕ είναι ο μηχανισμός επίλυσης εμπορικών διαφορών. Ο μηχανισμός αυτός είναι ένα σύστημα προκαθορισμένων κανόνων που παρέχει στα μέλη του ΠΟΕ, ανεξάρτητα από την πολιτική ή οικονομική βαρύτητά τους, τη δυνατότητα να υποβάλλουν καταγγελίες σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις των κανόνων του ΠΟΕ και να ζητούν αποζημίωση. Ο μηχανισμός αυτός περιορίζει τους μονομερείς μηχανισμούς άμυνας που είχαν την τάση να υιοθετούν στο παρελθόν οι διάφορες χώρες, και πολλοί από τους οποίους οδηγούσαν σε αντιδράσεις αντιποίνων από τις χώρες-στόχους, ενίοτε δε και σε κανονικούς εμπορικούς πολέμους. Το σύστημα επίλυσης των διαφορών καλύπτει όλες τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες (GATT, GATS, TRIPs).

38 Μηχανισμός Επίλυσης των Διαφορών Τη διαχείριση του συστήματος επίλυσης διαφορών αναλαμβάνει το Όργανο Επίλυσης Διαφορών (ΟΕΔ) το οποίο αποτελείται από αντιπροσώπους όλων των Μελών της Συμφωνίας Ίδρυσης του ΠΟΕ. Αποτελεί ουσιαστικά το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ όταν συνέρχεται για ζητήματα που άπτονται της επίλυσης διαφορών. Ο γενικός κανόνας αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων από το ΟΕΔ είναι η συναίνεση (consensus). Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Μετά από προσφυγή που θα κατατεθεί εναντίον του, το κράτος καλείται για διαβουλεύσεις εντός 30 ημερών. Αν δεν προσέλθει ή εάν η διαβούλευση αποβεί άκαρπη τότε ακολουθεί η σύσταση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων (panel) η οποία αποτελείται από πρόσωπα τα οποία επιλέγονται από τους διαδίκους, μετέχουν υπό την ατομική τους ιδιότητα και είναι ανεξάρτητα από αυτούς. Το πόρισμα του πάνελ επιδίδεται εντός 6-9 μηνών. Υπάρχει δυνατότητα το διάδικό κράτος να προσφύγει στο Δευτεροβάθμιο Όργανο (Appellate Body) το οποίο υιοθετεί ή απορρίπτει το πόρισμα του πάνελ. Η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Οργάνου απορρίπτεται μόνο ομόφωνα και υιοθετείται από τον ΟΕΔ. Σε αυτή την περίπτωση τα εμπλεκόμενα μέρη υποχρεούνται να την αποδεχθούν. Αφότου ιδρύθηκε ο ΠΟΕ, η ΕΕ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες του μηχανισμού επίλυσης διαφορών στο πλαίσιό του.

39 Ο Μηχανισμός Εξέτασης της Εμπορικής Πολιτικής Ο ΜΕΕΠ έχει κυρίως στόχο να αυξήσει τη διαφάνεια και την κατανόηση των εμπορικών πολιτικών και πρακτικών των μελών του ΠΟΕ, να τα ενθαρρύνει ώστε να τηρούν περισσότερο τους κανόνες που ισχύουν στο πολυμερές εμπορικό σύστημα και, επομένως, να ευνοούν την ορθή λειτουργία του εν λόγω συστήματος. Ο ΜΕΕΠ θεσπίστηκε σε προσωρινή βάση, στο πλαίσιο της GATT το 1989, κατόπιν της ενδιάμεσης επανεξέτασης του Γύρου της Ουρουγουάης. Έκτοτε, ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος του ΠΟΕ και αφορά όλους τους τομείς που καλύπτονται από τις συμφωνίες του ΠΟΕ (εμπορεύματα, υπηρεσίες και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας). Στο πλαίσιο του ΜΕΕΠ, όλα τα μέλη του ΠΟΕ αποτελούν αντικείμενο ελέγχου. Ο έλεγχος αυτός προβλέπεται ανά διετία για τα 4 μέλη που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου εμπορίου (επί του παρόντος, η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Κίνα), ανά τετραετία για τα 16 επόμενα μέλη και ανά εξαετία για όλα τα άλλα μέλη. Δύναται να καθορισθεί μεγαλύτερη περίοδος για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από το όργανο ελέγχου των εμπορικών πολιτικών με βάση μια δήλωση γενικής πολιτικής που υποβάλλεται από το ενδιαφερόμενο Κράτος Μέλος και μια έκθεση την οποία συντάσσει η Γραμματεία του ΠΟΕ με τη συνδρομή του Κράτους Μέλους.

40 EE και ΠΟΕ Ως ένας από τους κυριότερους υπερασπιστές της σταδιακής απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα 28 κράτη-μέλη της, αποτελεί και η ίδια μέλος του ΠΟΕ. Όπως ορίζει η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε., η κοινή εμπορική πολιτική (η οποία περιλαμβάνει το εμπόριο αγαθών, υπηρεσιών και γενικότερα όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που ρυθμίζει ο ΠΟΕ) είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η Ένωση έχει άμεση και αποκλειστική αρμοδιότητα, αντί των μελών της. Με άλλα λόγια και στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η Ε.Ε. λειτουργεί ως ενιαίος φορέας, εκπροσωπώντας αυτή όλα τα κράτη-μέλη της και εκπροσωπούμενη η ίδια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή εξ ονόματος και των 28 κρατών-μελών της Ένωσης, διαπραγματεύεται τις συμφωνίες του ΠΟΕ, με τις 28 ψήφους των κρατών-μελών της και υπερασπίζεται συνολικά τα συμφέροντά τους ενώπιον του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του Οργανισμού. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα μέλη της EE δεν έχουν λόγο ως προς το επίπεδο δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν στο πλαίσιο του ΠΟΕ, αλλά ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν ήδη γίνει μεταξύ τους, σε ενωσιακό επίπεδο.

41 EE και ΠΟΕ Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τα σχετικά ζητήματα, υποβάλλοντας σε αυτά εκθέσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης ενημερώνει επακριβώς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την θέση που επιθυμεί να τηρήσει απέναντι στα ζητήματα που συζητούνται εντός του ΠΟΕ, ενώ το σύνολο αυτών των επιμέρους θέσεων ομαδοποιείται και συντονίζεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπορικής Πολιτικής (EU Trade Policy Committee, TPC). Ως εκπρόσωπος των κρατών-μελών της, η Ένωση μεριμνά και για τη διασφάλιση της συνοχής της εθνικής νομοθεσίας των μελών της με τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Η εσωτερική αυτή συνοχή διασφαλίζεται με την έκδοση κυρίως Κανονισμών, αλλά και Οδηγιών, για την ενίσχυση και προώθηση της ενιαίας αγοράς, παράλληλα όμως συντονίζουν και την κοινή πολιτική της ΕΕ σε ζητήματα εξω-ευρωπαϊκού διασυνοριακού εμπορίου, αφορώντας έτσι και τον ΠΟΕ.

42 Μέλλον-προκλήσεις για τον ΠΟΕ Ο ΠΟΕ επιβαρύνεται πλέον όλο και περισσότερο από την έλλειψη ευελιξίας στις διαδικασίες και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ χωρών. Το σκέλος του ΠΟΕ το οποίο επιλύει τις εμπορικές διαφορές είναι στα πρόθυρα παράλυσης λόγω του αποκλεισμού υποψηφιοτήτων νέων μελών του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ. Ο ρόλος του ΠΟΕ ως εποπτικού οργανισμού απειλείται εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας σε πολλές χώρες. Η μεγαλύτερη πρόσκληση που αντιμετωπίζει ο ΠΟΕ για το μέλλον είναι η επάνοδος μέσω του περιφερισμού σε ένα κατακερματισμένο προπολεμικό σύστημα διακυβέρνησης του παγκοσμιου εμπορίου στο οποίο κυριαρχούν οι μεγάλες δυνάμεις. Οι ΗΠΑ οι οποίες από τη δημιουργία της GATT παραδοσιακά αποτελούσαν μοχλό πίεσης για τη φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου τελευταίως φαίνεται να αλλάζουν στρατηγική υιοθετώντας μεθόδους προστατευτισμού.

43 Η υπόθεση του βαμβακιού Τα εγχώρια μέτρα στήριξης που προσφέρονται από κάποια μέλη του ΠΟΕ στην παραγωγή βαμβακιού αποτελούσαν ανέκαθεν πρόβλημα για το παγκόσμιο εμπόριο. Πέρα από την προστασία που παρέχουν στους παραγωγούς απέναντι στις αυξομειώσεις των τιμών του βαμβακιού στη διεθνή αγορά τα μέτρα θεωρείται πως ενισχύουν αυτές τις διακυμάνσεις και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους βαμβακοπαραγωγούς. Το 2002 η κυβέρνηση της Βραζιλίας αιτήθηκε τη διενέργεια διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ για τα μέτρα εγχώριας στήριξης που είχαν λάβει οι τελευταίες. Το 2003 τέσσερις αφρικάνικες χώρες που ονομάστηκαν «cotton 4» έθεσαν το ζήτημα στο Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ και την Επιτροπή Εμπορικών Διαπραγματεύσεων. Δημιουργήθηκε μία Υποεπιτροπή Βάμβακα στο πλαίσιο του Γύρου της Ντόχα τον Νοέμβριο του 2004 η οποία αποφάνθηκε υπέρ της Βραζιλίας το 2004 και η απόφαση επικυρώθηκε από Δευτεροβάθμιο Διοικητικό Όργανο το Το 2008 το ΟΕΔ εξουσιοδότησε τη Βραζιλία να προβεί σε αντίποινα αποσύροντας της παραχωρήσεις που είχε κάνει σε ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν συμμορφωθεί στην απόφαση για το βαμβάκι. Προκειμένου να επιλύσουν τη διαφορά, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύναψη Πλαισίου για Αμοιβαία Αποδεκτή Λυτή της διαφοράς για τον Βάμβακα το Πλαίσιο του ΟΕΔ το Το 2014 οι δύο χώρες διευθέτησαν τη διαφορά συμφωνώντας ότι οι ΗΠΑ θα κατέβαλαν 300 εκ. $ ως αποζημίωση στους Βραζιλιάνους βαμβακοπαραγωγούς. Ως αντάλλαγμα η Βραζιλία συμφώνησε να μη λάβει περαιτέρω εμπορικά μέτρα κατά των ΗΠΑ.

Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 4: H GATT 1994

Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 4: H GATT 1994 Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 4: H GATT 1994 Γιάννης Β. Αυγερινός, LL.M., Ph.D, yannis@avglaw.gr Σκοπός & Βασικές αρχές της GATT Προοίμιο «Οι Κυβερνήσεις Αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις τους στον εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 2: Από την GATT στον ΠΟΕ

Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 2: Από την GATT στον ΠΟΕ Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 2: Από την GATT στον ΠΟΕ Γιάννης Β. Αυγερινός, LL.M., Ph.D, yannis@avglaw.gr Ιστορία: Χάρτης της Αβάνας (1948) UN Conference on Trade & Employment Page 2 Αβάνα, Κούβα:

Διαβάστε περισσότερα

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου»

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί 11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΠΟΕ - Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Τα Εργαλεία και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Εμπορικής Πολιτικής

Τα Εργαλεία και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Εμπορικής Πολιτικής Τα Εργαλεία και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Εμπορικής Πολιτικής Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική, 1 Οικονοµική, 2013 2012 Ποια Είναι τα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής

Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Το Περιεχόμενο της Εμπορικής Πολιτικής Οι Δασμοί στις Εισαγωγές Τα μη Δασμολογικά Μέσα Προστασίας Β. Προστατευτισμός ή Ελεύθερο Εμπόριο Τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.2.2016 COM(2016) 64 final 2016/0038 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των κρατών εταίρων της Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.10.2013 COM(2013) 720 final 2013/0342 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Αφότου ιδρύθηκε το 1995, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός βασιζόμενου σε κανόνες συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.2.2016 COM(2016) 63 final 2016/0037 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ο οποίος το 1995 αντικατέστησε τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (ΓΣΔΕ) του 1947, έχει διαδραματίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 8.4.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με τον κανονισμό που αφορά την άσκηση των δικαιωμάτων της Ένωσης για την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.2.2015 COM(2015) 50 final 2015/0029 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ?

ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ? ΕΡΩΤΗΜΑ 1: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ? ΕΠΕΙΔΗ: Η ΧΩΡΕΣ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ (Α) ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΑΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΑΘΑ, ΕΙΤΕ (Β) ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η «Συναίνεση της Ουάσιγκτον»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.4.2014 COM(2014) 223 final 2014/0125 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γενικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 5: H GATT και Ειδικές Συμφωνίες

Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 5: H GATT και Ειδικές Συμφωνίες Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Μάθημα 5: H GATT και Ειδικές Συμφωνίες Γιάννης Β. Αυγερινός, LL.M., Ph.D, yavgerin@law.duth.gr Βασικοί κανόνες GATT Συναλλαγές χωρίς διακρίσεις ΜΕΚ (άρθρο Ι) Εθνική μεταχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) εργάζεται για τη διασφάλιση ενός βασιζόμενου σε κανόνες συστήματος διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Παρά το αδιέξοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010 ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη τα άρθρα 207 και 218 της

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) εργάζεται για τη διασφάλιση ενός βασιζόμενου σε κανόνες συστήματος διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Παρά το αδιέξοδο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει εργασθεί για τη διασφάλιση ενός βασιζόμενου σε κανόνες συστήματος διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Παρά το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.10.2013 COM(2013) 746 final 2013/0360 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ Πρόσωπα που ασκούν κρατικές αρμοδιότητες κατ εξουσιοδότηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟ 2.

ΑΡΘΡΟ Πρόσωπα που ασκούν κρατικές αρμοδιότητες κατ εξουσιοδότηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟ 2. ΑΡΘΡΟ 1.10 Πρόσωπα που ασκούν κρατικές αρμοδιότητες κατ εξουσιοδότηση Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στην παρούσα συμφωνία, κάθε μέρος μεριμνά ώστε ένα πρόσωπο στο οποίο έχουν ανατεθεί ρυθμιστικές, διοικητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0086(NLE) της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0086(NLE) της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2014/0086(NLE) 5.9.2014 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το σχέδιο απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες η αποχαρακτηρισμένη έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες η αποχαρακτηρισμένη έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2015 (OR. el) 6891/13 ADD 1 DCL 1 AΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ του εγγράφου: της: 8 Μαρτίου 2013 νέος χαρακτηρισμός: Θέμα: WTO 53 SERVICES 11 FDI 4 OC 96 6891/13

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 16 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0301 (NLE) 14474/17 LIMITE PUBLIC WTO 281 AGRI 633 PECHE 450 ΠΡΟΤΑΣΗ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΝΤΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΡΘΡΟ 5.1. Ορισμοί. 1. Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΝΤΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΡΘΡΟ 5.1. Ορισμοί. 1. Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΝΤΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΡΘΡΟ 5.1 Ορισμοί 1. Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: α) οι ορισμοί στο παράρτημα Α της συμφωνίας ΥΦΠ β) οι ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0175/43. Τροπολογία. Godelieve Quisthoudt-Rowohl εξ ονόµατος της Οµάδας PPE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0175/43. Τροπολογία. Godelieve Quisthoudt-Rowohl εξ ονόµατος της Οµάδας PPE 3.6.2015 A8-0175/43 43 Παράγραφος -1 (νέα) -1. πιστεύει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι βασικοί στρατηγικοί εταίροι τονίζει ότι η διατλαντική εταιρική σχέση εµπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) είναι η πιο σηµαντική

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0029(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0029(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 30.5.2011 2011/0029(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που αφορά τη σύναψη συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Αρχική επανεξέταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού επιβολής

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Αρχική επανεξέταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού επιβολής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2017 COM(2017) 373 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αρχική επανεξέταση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού επιβολής EL EL ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.3.2014 COM(2014) 149 final 2014/0086 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.1.2016 COM(2016) 18 final 2016/0005 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 28.11.2016 JOIN(2016) 51 final 2016/0367 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.10.2013 COM(2013) 750 final 2013/0364 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της 9ης υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΗΣ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΗΣ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2017/2056(INI) 13.12.2017 ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΗΣ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.9.2014 COM(2014) 578 final 2014/0267 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ των κρατών της Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.1.2016 COM(2016) 22 final 2016/0015 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης που θα ληφθεί εξ ονόματος της ΕΕ στο πλαίσιο του Γενικού Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.1.2012 COM(2011) 938 τελικό 2011/0465 (COD)C7-0010/12 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για ορισμένες διαδικασίες εφαρμογής της Συμφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.7.2015 COM(2015) 322 final 2015/0141 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γενικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 26.6.2012 B7-0297/2012 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σύμφωνα με τα άρθρα 90, παράγραφος 2, και 110, παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.1.2016 COM(2016) 8 final 2016/0003 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. σύστασης για απόφαση του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. σύστασης για απόφαση του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.9.2017 COM(2017) 472 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της σύστασης για απόφαση του Συμβουλίου με την οποία εξουσιοδοτείται η έναρξη διαπραγμάτευσης για συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις Σημείωση: Το παρόν ερωτηματολόγιο αποτελεί πρότυπο, εν είδει οδικού χάρτη, με βάση το οποίο παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.9.2016 JOIN(2016) 43 final 2016/0298 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο SWD(2017) 290 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο SWD(2017) 290 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12165/17 ADD 3 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: WTO 191 SERVICES 28 FDI

Διαβάστε περισσότερα

DGC 1A EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 2016/0351 (COD) PE-CONS 50/17 COMER 103 WTO 225 ANTIDUMPING 13 CODEC 1519

DGC 1A EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 2016/0351 (COD) PE-CONS 50/17 COMER 103 WTO 225 ANTIDUMPING 13 CODEC 1519 EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 23 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 2016/0351 (COD) PE-CONS 50/17 COMER 103 WTO 225 ANTIDUMPING 13 CODEC 1519 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.7.2016 COM(2016) 460 final 2016/0218 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 19.12.2017 L 338/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) 2017/2321 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Δεκεμβρίου 2017 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0029(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0029(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2015/0029(NLE) 1.6.2015 *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2018 (OR. en) 8622/18 WTO 110 SERVICES 36 FDI 24 COMER 43 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Συμβούλιο Σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.5.2018 COM(2018) 308 final 2018/0155 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1 ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ AF/CE/LB/el 1 Οι πληρεξούσιοι: ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΗΘΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Νομική βάση Περιγραφή Διαδικαστικά στοιχεία 1

ΝΟΜΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΗΘΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Νομική βάση Περιγραφή Διαδικαστικά στοιχεία 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III ΝΟΜΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΗΘΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 1 Άρθρο 14 Νομική βάση Περιγραφή Διαδικαστικά στοιχεία 1 Άρθρο 15 Άρθρο 16 Άρθρο 18 Άρθρο 19 Άρθρο 21 Άρθρο 24 Άρθρο 33 Υπηρεσίες γενικού

Διαβάστε περισσότερα

PE-CONS 56/1/16 REV 1 EL

PE-CONS 56/1/16 REV 1 EL EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Στρασβούργο, 15 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 2016/0218 (COD) LEX 1718 PE-CONS 56/1/16 REV 1 COWEB 151 WTO 354 CODEC 1855 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 28.11.2016 JOIN(2016) 54 final 2016/0366 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΣΘΗΚΗ. στην έκθεση. Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Εισηγητής: Andrzej Duda A8-0017/2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΣΘΗΚΗ. στην έκθεση. Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Εισηγητής: Andrzej Duda A8-0017/2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 22.4.2015 A8-0017/2015/err01 ΠΡΟΣΘΗΚΗ στην έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για ορισμένες διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0249(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0249(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 30.5.2012 2011/0249(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.6.2013 COM(2013) 482 final 2013/0225 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία εξουσιοδοτούνται τα κράτη μέλη να επικυρώσουν, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2009 2008/2104(INI) 27.6.2008 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-31 Eugenijus Maldeikis (PE407.769v01-00) Σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας (2008/2104(INI)) AM\731375.doc PE409.444v01-00

Διαβάστε περισσότερα

8688/19 ADD 1 ΘΚ/μκ/ΘΛ 1 LIFE LIMITE EL

8688/19 ADD 1 ΘΚ/μκ/ΘΛ 1 LIFE LIMITE EL Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Μαΐου 2019 (OR. en) 8688/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 21 AGRI 225 PECHE 194 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Γεωργία και Αλιεία) 15 Απριλίου 2019

Διαβάστε περισσότερα

A8-0236/22

A8-0236/22 10.11.2017 A8-0236/22 Τροπολογία 22 Bernd Lange εξ ονόματος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου Έκθεση A8-0236/2017 Salvatore Cicu Άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Ενότητα 5: Προστατευτισμός και οι επιπτώσεις του Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

A8-0361/ Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Kοσσυφοπεδίου: διαδικασίες για την εφαρμογή της

A8-0361/ Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Kοσσυφοπεδίου: διαδικασίες για την εφαρμογή της 11.1.2017 A8-0361/ 001-003 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-003 κατάθεση: Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου Έκθεση Adam Szejnfeld A8-0361/2016 Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Kοσσυφοπεδίου: διαδικασίες για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/2065(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/2065(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2017/2065(INI) 4.9.2017 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πορεία προς μια στρατηγική για το ψηφιακό εμπόριο (2017/2065(INI)) Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΣΘΗΚΗ. στην έκθεση. Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Εισηγητής: Andrzej Duda A8-0047/2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΣΘΗΚΗ. στην έκθεση. Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Εισηγητής: Andrzej Duda A8-0047/2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 23.4.2015 A8-0047/2015/err01 ΠΡΟΣΘΗΚΗ στην έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για ορισμένες διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 123/16 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/752 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 29ης Απριλίου 2015 για ορισμένες διαδικασίες εφαρμογής της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.10.2015 COM(2015) 535 final 2015/0249 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης 3 της συμφωνίας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.10.2014 COM(2014) 636 final 2014/0296 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με τη θέση που πρόκειται να λάβουν η Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 25.10.2011 COM(2011) 679 τελικό 2011/0303 (NLE)C7-0182/12 Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

PE-CONS 16/1/15 REV 1 EL

PE-CONS 16/1/15 REV 1 EL EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Στρασβούργο, 9 Ιουνίου 2015 (OR. en) 2014/0191 (COD) LEX 1610 PE-CONS 16/1/15 REV 1 CODIF 44 ECO 37 INST 91 MI 187 CODEC 405 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 5.7.2016 COM(2016) 440 final 2016/0202 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου (2015) για την τροποποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0205(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0205(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2016/0205(NLE) 31.10.2016 *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συνολικής οικονομικής και εμπορικής

Διαβάστε περισσότερα

14708/15 ΕΠ/γομ 1 DG C 1

14708/15 ΕΠ/γομ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) 14708/15 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες Εμπορική και επενδυτική

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/12. Τροπολογία. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/12. Τροπολογία. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger εξ ονόματος της Ομάδας ENF 28.5.2018 A8-0178/12 12 Παράγραφος 55 55. ζητεί το τρέχον σύστημα υπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα, ιδιαίτερα σε κράτη μέλη όπου η αξία των δικαιωμάτων εξακολουθεί να υπολογίζεται εν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά θέματα προς συζήτηση:

Βασικά θέματα προς συζήτηση: ΕΝΟΤΗΤΑ 8. ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βασικά θέματα προς συζήτηση: Η ανάπτυξη της Κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Η λήψη των αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΕ- Αναπτυξιακό Πρόγραµµα της Ντόχα: Η ΕΕ έτοιµη να καταβάλει κάθε προσπάθεια σε τρεις βασικούς τοµείς των συνοµιλιών

ΠΟΕ- Αναπτυξιακό Πρόγραµµα της Ντόχα: Η ΕΕ έτοιµη να καταβάλει κάθε προσπάθεια σε τρεις βασικούς τοµείς των συνοµιλιών IP/04/622 Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2004 ΠΟΕ- Αναπτυξιακό Πρόγραµµα της Ντόχα: Η ΕΕ έτοιµη να καταβάλει κάθε προσπάθεια σε τρεις βασικούς τοµείς των συνοµιλιών Για να δώσουν νέα ώθηση στις συνοµιλίες που διενεργούνται

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 25.9.2017 JOIN(2017) 37 final 2017/0238 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15573/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

PE-CONS 17/1/15 REV 1 EL

PE-CONS 17/1/15 REV 1 EL EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Στρασβούργο, 9 Ιουνίου 2015 (OR. en) 2014/0206 (COD) LEX 1613 PE-CONS 17/1/15 REV 1 CODIF 45 ECO 38 INST 92 MI 188 CODEC 406 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Έγγραφο συνόδου ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ. στην έκθεση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Έγγραφο συνόδου ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ. στην έκθεση ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 15.12.2014 A8-0056/2014/err01 ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ στην έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τη δασμολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2059(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2059(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2015/2059(INI) 8.11.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-xxxx/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεως της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου B7-xxxx/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεως της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του Κανονισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 28.11.2013 B7-xxxx/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεως της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 110 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά με την κύρωση της

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2013/0103 (COD) 14113/16 LIMITE PUBLIC COMER 116 WTO 315 ANTIDUMPING 12 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 14.4.2016 JOIN(2016) 8 final 2016/0113 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC /15 ΑΙ/μκ/ΔΛ 1 DG C 1A LIMITE EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2015 (OR. fr) 14761/15 LIMITE

PUBLIC /15 ΑΙ/μκ/ΔΛ 1 DG C 1A LIMITE EL. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2015 (OR. fr) 14761/15 LIMITE Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2015 (OR. fr) 14761/15 LIMITE PUBLIC PV CONS 68 RELEX 984 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Θέμα: 3430 η σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.9.2016 JOIN(2016) 42 final 2016/0297 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 27.4.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την ανάπτυξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής βιομηχανίας κοινών μετάλλων Επιτροπή Βιομηχανίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2017/0000(INI) 22.6.2017 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη διαπραγματευτική εντολή για εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αυστραλία (2017/0000(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.12.2016 COM(2016) 779 final 2016/0385 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να λάβει η Ένωση, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας των συμμετεχόντων

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες η μερικώς αποχαρακτηρισμένη έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες η μερικώς αποχαρακτηρισμένη έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 9036/09 EXT 2 WTO 80 SERVICES 21 CDN 13 ΜΕΡΙΚΟΣ AΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ του εγγράφου: της: 24 Απριλίου 2009 νέος χαρακτηρισμός: Θέμα: 9036/09

Διαβάστε περισσότερα

Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός

Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός Δασμός κατ είδος: σταθερή επιβάρυνση για κάθε μονάδα αγαθού που εισάγεται, π.χ. 5 ευρώ ανά τόνο πετρελαίου μαζούτ. Δασμός επί της αξίας (ad valorem) ποσοστό επί της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2015/0029(NLE) της Επιτροπής Ανάπτυξης. προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2015/0029(NLE) της Επιτροπής Ανάπτυξης. προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Ανάπτυξης 2015/0029(NLE) 5.5.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-****/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύμφωνα με το άρθρο 110, παράγραφος 2, του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου B7-****/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. σύμφωνα με το άρθρο 110, παράγραφος 2, του Κανονισμού ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 20.6.2013 B7-****/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δήλωσης της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 110, παράγραφος 2, του Κανονισμού σχετικά με τις διαπραγματεύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 9.9.2016 COM(2016) 563 final 2016/0293 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη συμφωνίας υπό μορφήν ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλανδίας

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.1.2019 COM(2019) 15 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.8.2012 COM(2012) 430 final 2012/0207 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης της ΕΕ ενόψει της εξετάσεως του κανονισμού διεθνών τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα