Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί"

Transcript

1 Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί Ενότητα: Περιφερειακές ολοκληρώσεις Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας

2 Η NAFTA Η Βορειο-Αμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (North American Free Trade Agreement - NAFTA) υπογράφτηκε το 1992 από το Μεξικό, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου Στόχος της NAFTA ήταν η σταδιακή απελευθέρωση του εμπορίου στη Βόρεια Αμερική. Σχηματίστηκε έτσι μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής η οποία σήμερα αντιστοιχεί σε μια αγορά περίπου 500 εκ. καταναλωτών. Ο πυρήνας της Συμφωνίας ήταν η δέσμευση των τριών χωρών να καταργήσουν σταδιακά τους δασμούς και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μεταξύ τους εμπόριο με παράλληλη πρόβλεψη για εφαρμογή έκτακτων μέτρων σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη δεν τηρούσε τα συμφωνημένα. Του σχηματισμού της NAFTA προηγήθηκε μία σειρά διμερών συμφωνιών μεταξύ των τριών χωρών για τη σύσφιξη των εμπορικών τους σχέσεων σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Από αυτές τις συμφωνίες ξεχωρίζει η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά (Canada-United States Free Trade Agreement - CUSFTA) η οποία υπογράφτηκε το 1988.

3 Η NAFTA

4 Η NAFTA Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ξεκινήσει από το 1985 και είχαν ολοκληρωθεί με μια εμπορική συμφωνία που αφορούσε κυρίως την επίλυση των διαφωνιών και την εξασφάλιση της ένταξης παρά την κατάργηση των δασμολογίων και των καθηκόντων. Η CUSFTA εισήγαγε τους μηχανισμούς διευθέτησης των διαφωνιών και εξασφάλισε εθνική μεταχείριση για τις αμερικανικές εταιρίες που επενδύουν στον Καναδά. Η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για τη σύναψη μιας περιφερειακής εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό. Οι ΗΠΑ και το Μεξικό άρχισαν τις διαπραγματεύσεις το 1991 με τον Καναδά να συμμετέχει λίγο αργότερα και συνάφθηκε μια συμφωνία σχετικά γρήγορα. Σε ένα βαθμό η NAFTA ήταν μία επέκταση της CUSFTA προκειμένου να συμπεριληφθεί και το Μεξικό.

5 Η NAFTA Η συμφωνία NAFTA στοχεύει στον σταδιακό περιορισμό των δασμών και τον μη δασμολογικών εμποδίων στη διακίνηση των αγαθών μεταξύ των τριών χωρών. Επίσης καλύπτει μία ευρεία γκάμα μέτρων για τη σταδιακή απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ των τριών χωρών γεγονός που τις προσδίδει το χαρακτήρα μίας ιδιαίτερα προωθημένης ΖΕΣ. Κατάργηση των δασμών στη βιομηχανία υφαντουργικών προϊόντων μέσα σε περίοδο 10 ετών και των δασμών στα αγροτικά προϊόντα μέσα σε μία περίοδο 15 ετών. Θέσπιση πλαισίου κανόνων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη NAFTA για τις οποίες υιοθετήθηκε η αρχή της εθνικής μεταχείρισης. Σε περίπτωση διαφωνιών προβλέπεται η χρήση συμφωνημένων μηχανισμών για τη διευθέτηση διαφορών. Απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των χερσαίων μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών. Προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας με την υιοθέτηση αυστηρών κανονισμών και διακρατικών νόμων. Δημιουργία μηχανισμού για την εφαρμογή των σχετικών κανονισμών των χωρών μελών για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του εργατικού δυναμικού. Κατάργηση των περιορισμών και εμποδίων στο εμπόριο και στις επενδύσεις στη βιομηχανία αυτοκινήτων μέσα σε περίοδο δέκα ετών. Σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς κρατικών προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων ώστε να λειτουργεί χωρίς διακρίσεις.

6 Η NAFTA Για να καλύψει όλα τα ανωτέρω θέματα η NAFTA συμπληρώθηκε από δύο παράλληλες συμφωνίες το Τη Βορειο-Αμερικανική Συμφωνία για την Περιβαλλοντική Συνεργασίας (North American Agreement on Environmental Cooperation - NAAEC) Τη Βορειο-Αμερικανική Συμφωνία για την σε Θέματα Εργασίας. (North American Agreement on Labor Cooperation- NAALC). Σκοπός αυτών των παράλληλων συμφωνιών αυτών ήταν να θέσει όρια προστασίας του περιβάλλοντος και του εργατικού δυναμικού των τριών χωρών από τυχόν υπερ-ελευθερίες που δημιουργούνταν στο πλαίσιο της NAFTA.

7 Η θέση των τριών χωρών - ΗΠΑ Μέχρι τη δεκαετία του 80 οι ΗΠΑ δεν ήταν υπέρμαχες της περιφερειοποίησης (με εξαίρεση την Ευρώπη για άλλους λόγους) και θεωρούσαν ότι μέσω των πολυμερών διαπραγματεύσεων προωθούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους. Η περίοδος που ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας '80, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρίγκαν, σηματοδότησε μία αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ οι οποίες άρχισαν να στηρίζουν την περιφερειοποίηση, τάση που εντάθηκε στη δεκαετία '90 με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Βασικός λόγος για την αλλαγή στάσης ήταν τα αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ στη δεκαετία '80 τα οποία τις οδήγησαν στο να κάνουν συχνά σκληρή εφαρμογή του αμερικανικού εμπορικού νόμου, ειδικά όσον αφορά το αντιντάμπινγκ. Σύμφωνα με την άποψη της Αμερικής, οι περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες αποτελούσαν το μέσο εξασφάλισης δίκαιων εμπορικών κανόνων. Από τα μέσα της δεκαετίας '90, οι ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά περιφερειακών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου διαφορετικής δυναμικότητας και δέσμευσης. Οι ΗΠΑ ανέμεναν εκτίναξη του εμπορίου με το Μεξικό και μικρότερη δημιουργία εμπορίου με τον Καναδά ενώ η αναμενόμενη μείωση θέσεων ανειδίκευτης εργασίας στις ΗΠΑ θα υπερκαλυπτόταν από δημιουργία θέσεων εξειδικευμένης εργασίας.

8 Η θέση των τριών χωρών Καναδάς και Μεξικό Το Μεξικό και ο Καναδάς επιδίωξαν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλιστούν από τους εμπορικούς κανόνες του αυξανόμενου αμερικανικού προστατευτισμού και την αναζήτηση πρόσβασης στην αγορά των ΗΠΑ. Το Μεξικό είχε ήδη στραφεί στην προσαρμογή της οικονομίας του με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό το Μεξικό είδε τη NAFTA ως ένα μέσο για την υλοποίηση της οικονομικής του πολιτικής. Προσέβλεπε ιδιαίτερα στην αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αλλά και στην αύξηση των εισροών Α.Ξ.Ε. από τις ΗΠΑ. Και οι δύο αναμενόμενες αυτές εξελίξεις θα οδηγούσαν σε αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγής στη μεξικανική οικονομία. Ο Καναδάς ίσως ανέμενε τα λιγότερα οφέλη από τη νέα συμφωνία δεδομένου ότι είχε ήδη μία προϋπάρχουσα συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέποντας μακροπρόθεσμα σε αύξηση των εξαγωγών προς το Μεξικό καθώς το τελευταίο θα αναπτυσσόταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς ήταν ο λιγότερο ένθερμος από τους τρεις εταίρους όσον αφορά στην προώθηση της νέας συμφωνίας.

9 Η θέση των τριών χωρών ιδιαιτερότητες Οι τρεις χώρες παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές από τις υπόλοιπες περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες: πολύ υψηλή οικονομική διαφοροποίηση (τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία παράλληλα με μια πρόσφατα βιομηχανοποιημένη χώρα), ένα βαθύ χάσμα ισχύος (η υπερ-δύναμη στο παγκόσμιο σύστημα παράλληλα με τις μεσαίου μεγέθους δυνάμεις με περιορισμένη στρατιωτική ικανότητα) ασυνήθιστα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (τα πιο μεγάλα σύνορα που μοιράστηκαν τα κράτη).

10 Προστασία των ξένων επενδύσεων στο πλαίσιο της NAFTA Στο κεφάλαιο 11 της Συμφωνίας της NAFTA θεσπίζεται ένας μηχανισμός για την επίλυση επενδυτικών διαφορών που εξασφαλίζει ίση μεταχείριση μεταξύ των επενδυτών των χωρών της συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να μπορούν να μηνύσουν τις κυβερνήσεις της NAFTA (συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο υποκρατικό επίπεδο) για πολιτικές, σύμφωνα με ισχυρισμούς τους, προκαλούν ζημιές στις επενδύσεις τους και παραβαίνουν τις υποχρεώσεις των επενδυτών που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις στο πρώτο μέρος του κεφαλαίου 11. Οι ξένοι επενδυτές, που θεωρούν ότι οι επενδύσεις τους πλήττονται από ένα κράτος μέλος της NAFTA μπορούν να παρακάμψουν τα εσωτερικά δικαστήρια και να προσφύγουν στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού των Διαφορών εξ Επενδύσεων (ICSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας ή να επικαλεστούν τους κανόνες της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών (UNCITRAL). Το πιο σημαντικό είναι ότι τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να επιβάλλουν τις αποφάσεις που παίρνουν τα διαιτητικά δικαστήρια.

11 Μηχανισμός επίλυσης διαφορών της NAFTA Στο άρθρο 19 της NAFTA προβλέπεται η δημιουργία ενός δεσμευτικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών μέσω του οποίου προβλέπεται αντιντάμπινγκ σε περιπτώσεις παραβίασης της Συμφωνίας. Εάν το ζήτημα δε λυθεί αρχικά με διακανονισμό, τότε αναλαμβάνει η Επιτροπή Ελευθέρων συναλλαγών της NAFTA, η οποία αποτελείται από τους υπουργούς Εμπορίου των συγκεκριμένων κρατών. Εάν το θέμα δεν διευθετηθεί ούτε με αυτό τον τρόπο, τότε ένα κράτος μπορεί να ζητήσει να συσταθεί μια διμερής επιτροπή πέντε μελών για να επιλύσει τη διαφωνία. Οι ομιλητές επιλέγονται από έναν κατάλογο ονομάτων, με κάθε χώρα να μπορεί να επιλέξει δύο, ενώ η επιλογή για το πέμπτο μέλος εναλλάσσεται με κάθε αντιδικία μεταξύ των δύο χωρών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δέχτηκαν να διατηρούν ένα δικαστικό όργανο που δεν αποτελεί μέρος της επίσημης συνταγματικής δομής του και που είναι τυπικά ένα διεθνές θεσμικό όργανο. Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών για το αντιντάμπινγκ και αντικρουόμενα ζητήματα έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τις τρεις κυβερνήσεις.

12 Διαρθρωτική δομή της NAFTA Η θεσμοποίηση της NAFTA βασίζεται σε μια συμφωνία για μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών με περιορισμένη θεσμική αρχιτεκτονική. Εντούτοις, οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών λειτουργούν έως ένα βαθμό ανεξάρτητα και διαμορφώνουν σαφή θεσμικά όρια μεταξύ των κρατών μελών και της εφαρμογής σταθερών και πάγιων κανόνων. Οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές και η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι ιδιαίτερα διαρθρωμένη και συστηματοποιημένη με ετήσιες συναντήσεις αντιπροσώπων σε επίπεδο υπουργών. Υπάρχουν πολλές (25) τριμερείς επιτροπές και ειδικές ομάδες εργασίας που ασχολούνται με διάφορα ζητήματα οικονομίας και εμπορίου.

13 Αποτίμηση της NAFTA Η NAFTA θεωρείται επιτυχής από την άποψη ότι έχει συμβάλλει στη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών που παρέχει σταθερές σχέσεις. Ενώ το εμπόριο μεταξύ Μεξικού και Καναδά παραμένει σε οριακά επίπεδα, το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού αυξήθηκε σημαντικά. Από την πλευρά των ΗΠΑ τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Ένα από τα προβλήματα που έφερε η συμφωνία είναι η μεταφορά σημαντικού μέρους της παραγωγής στο Μεξικό το οποίο είχε σημαντικό χαμηλότερο εργατικό κόστος, περικόπτοντας έτσι θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ. Κατά άλλους για αυτό δεν είναι υπεύθυνη η NAFTA αλλά η υποτίμηση του μεξικανικού νομίσματος. Μετά την εκλογή Trump η NAFTA έχει τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση και οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν σημαντικά προστατευτικά μέτρα για τη βιομηχανίας τους εστιάζοντας κυρίως σε ελάχιστο ποσοστό προστιθέμενης αξίας που πρέπει να παράγεται από τις εγκατεστημένες εταιρίες στις ΗΠΑ.

14 Η MERCOSUR Η Νότια Κοινή Αγορά (Mercado Común del Sur Mercosur) είναι μία περιφερειακή ολοκλήρωση η οποία ιδρύθηκε το 1991 με την υπογραφή της Συνθήκης της Asunción από τέσσερα κράτη: τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη. H MERCOSUR σήμερα είναι στο στάδιο της τελωνειακής ένωσης και ευελπιστεί να εξελιχθεί σε κοινή αγορά. Το 2012 έγινε πλήρες μέλος η Βενεζουέλα (από το 2006 βρισκόταν υπό ένταξη) η οποία όμως τελεί υπό αναστολή από το 2016 εξαιτίας απόκλισης της αγοράς της από τους κανόνες της MERCOSUR. Επίσης από το 2012 βρίσκεται σε καθεστώς ένταξης και η Βολιβία. Η MERCOSUR έχει και μια σειρά από συνδεμένα κράτη (associate states), τη Χιλή, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, τη Γουιάνα, το Περού και το Σουρινάμ. Η επέκταση του οργανισμού συνεχίστηκε με την είσοδο του Μεξικού ως παρατηρητή και με στόχο να αποτελέσει και αυτό συνδεδεμένο μέλος της Mercosur, Οι συμφωνίες του 2003 και 2004 μεταξύ της Mercosur και της άλλης περιφερειακής συνεργασίας της Νότιας Αμερικής, της Συμφωνίας των Άνδεων (Andean Pact CAP) για στενότερη συνεργασία, αύξησε τα συνδεδεμένα μέλη της Mercosur με τη συμπερίληψη της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, του Περού και της Βενεζουέλας.

15 Η MERCOSUR

16 Στόχοι της MERCOSUR Η αιτία για την εμφάνιση της MERCOSUR ήταν η ανάπτυξη των στενών σχέσεων μεταξύ της Αργεντινής και της Βραζιλίας από τα μέσα της δεκαετίας '80 καθώς και τα δύο κράτη επανέφεραν το δημοκρατικό καθεστώς και άρχισαν την οικονομική φιλελευθεροποίηση. Ο βαθύτερος πολιτικός στόχος της ήταν η σταθεροποίηση των νέων δημοκρατικών συστημάτων της περιοχής του νότιου κώνου της Λατινικής Αμερικής που εμφανίστηκαν από τις αυταρχικές εμπειρίες των προηγούμενων δεκαετιών. Με βάση την ιδρυτική συνθήκη της Mercosur, μια πρώτη περίοδος τεσσάρων χρόνων ( ) καθορίσθηκε ως το απαραίτητο πρώτο στάδιο της όλης διαδικασίας, κατά το οποίο μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών έπρεπε να δημιουργηθεί.

17 Στόχοι της MERCOSUR Το 1995 τέθηκε ως η χρονιά ορόσημο για τη δημιουργία της τελωνειακής ένωσης (με την εφαρμογή κοινού εξωτερικού δασμολογίου) ενώ, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, τέθηκε και ως παράλληλος στόχος η μετατροπή της τελωνειακής ένωσης σε μια κοινή αγορά. Για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν συγκεκριμένες πολιτικές που θα έπρεπε να ακολουθηθούν: - Μια αυτοματοποιημένη, βαθμιαία και συνεχής φιλελευθεροποίηση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών. - Η εφαρμογή ενός προκαθορισμένου κοινού εξωτερικού δασμολογίου (CERT). - Ο συντονισμός των μακροοικονομικών πολιτικών. - Μια σειρά 24 ειδικών μέτρων για συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς όπως για παράδειγμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Παράλληλα, όμως, με το εμπορικό και οικονομικό σκέλος της συνεργασίας η Mercosur έθεσε ως επιπλέον στόχο την προάσπιση (των αδύναμων τότε) δημοκρατικών καθεστώτων.

18 Οργανωτική διάρθρωση της MERCOSUR H Συνθήκη της Asuncion (1991) καθιέρωσε δύο βασικά διακυβερνητικά όργανα: To Συμβούλιο για την Κοινή Αγορά το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών και εξωτερικών και είναι το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων, επιφορτισμένο με τη χάραξη πολιτικής της MERCOSUR και την επιτήρηση της εφαρμογής των κανόνων της Asuncion. Η προεδρία του Συμβουλίου εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών σε εξαμηνιαία βάση ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία (consensus). Επίσης σε τακτική βάση (πάνω από δύο φορές ετησίως) πραγματοποιούνται σύνοδοι κορυφής. Την Ομάδα της Κοινής Αγοράς, ενός εκτελεστικού σώματος το οποίο συντονίζεται από τους υπουργούς εξωτερικών των κρατών μελών, επιφορτισμένο να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της συνθήκης και την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου. Κάθε κράτος μέλος αποστέλλει τεχνοκράτες από το υπουργείο εξωτερικών, το υπουργείο οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα. Η ομάδα συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε τρίμηνο υπο το συντονισμό του κράτους που έχει την προεδρία του Συμβουλίου. Η λήψη αποφάσεων γίνεται με ομοφωνία. Την καθημερινή λειτουργία της ένωσης διαχειρίζεται μια γραμματεία που βρίσκεται στο Μοντεβίδεο, και που υποστηρίζεται από ομάδες εργασίας και ad hoc ομάδες.

19 Οργανωτική διάρθρωση της MERCOSUR Το Δεκέμβριο του 1994 το Πρωτόκολλο του Ούρο Πρέτο (Ouro Preto) συμπληρώνει το οργανόγραμμα της Mercosur, προσθέτοντας ακόμα 2 όργανα συμβουλευτικού χαρακτήρα: την Κοινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή (Joint Parliamentary Commission) και το Συμβουλευτικό Οικονομικό και Κοινωνικό Φόρουμ (Economic and Social Advisory Forum). Η Κοινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την κατάρτιση και υποβολή προτάσεων στο Συμβούλιο για τη δημιουργία ενός Κοινοβουλίου της MERCOSUR και για την περαιτέρω εξέλιξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της MERCOSUR. Το Κοινοβούλιο της MERCOSUR είναι παρόμοιο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως προς τη διάρθρωσή του με πολύ λιγότερες, όμως, αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες. Ουσιαστικά αποτελεί τη μετεξέλιξη της Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, και αποτελεί το μέσο για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εθνικών κοινωνιών στα περιφερειακά δρώμενα (για να καλύψει το δημοκρατικό έλλειμμα). Το κοινοβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά το 2007 αλλά ακόμη δεν διαθέτει τη δυνατότητα ψήφισης υποχρεωτικών νόμων και κανόνων ενώ τα μέλη του δεν εκλέγονται άμεσα. Παράλληλα, αποφασίστηκε το 2002 η θέσπιση ενός μόνιμου δικαστηρίου επίλυσης των ενδοπεριφερειακών διενέξεων.

20 Η υπεροχή της Βραζιλίας Η κοινή αγορά των χωρών του Νότου (Mercosur) είναι αρκετά ασύμμετρη όσων αφορά στις σχέσεις ισχύος μεταξύ τους. Η υπεροχή της Βραζιλίας (κατ αντιστοιχία με την υπεροχή των ΗΠΑ στη NAFTA) είναι αδιαμφισβήτητη. Από τη δημιουργία της, η MERCOSUR εξαρτιόταν από τα συμφέροντα της Βραζιλίας, η οποία έχει μια μακροχρόνια προοπτική της μεγάλης χώρας. Από μια γεωστρατηγική προοπτική, η Βραζιλία χρησιμοποιεί τη MERCOSUR ως πολιτική και οικονομική συμμαχία για να αντιμετωπίσει άλλες δυνάμεις.

21 Η Κοινότητα των Άνδεων (CAN) Η Κοινότητα των Άνδεων αποτελεί μία περιφερειακή ολοκλήρωση (τελωνειακή ένωση) χωρών της Νοτίου Αμερικής με διακηρυγμένο γενικό στόχο την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Το 2006 άρχισε να λειτουργεί η Κοινή Αγορά (παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά κοινής αγοράς αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πλήρως οι τέσσερις ελευθερίες). Ιδρύθηκε το 1969 ως Σύμφωνο των Άνδεων (ANDEAN Pact) με τη συνθήκη της Καρθαγένης από πέντε χώρες. Τη Βολιβία, το Περού, τον Ισημερινό, τη Χιλή και την Κολομβία. Το 1973 στο σύμφωνο εντάσσεται και η Βενεζουέλα η οποία όμως αποχωρεί το 2006 (λόγω της στενότερης σχέσης που ανέπτυξε με τη MERCOSUR). Επίσης το 1976 αποχώρησε από το σχήμα η Χιλή (μετά από πρωτοβουλία του Πινοσέτ). Έτσι σήμερα μέλη είναι η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού. Το 1996 με το Πρωτόκολλο του Trujillo το Σύμφωνο των Άνδεων μετονομάστηκε σε Κοινότητα των Άνδεων. Το 2001 δημιουργήθηκε το κοινό διαβατήριο των Άνδεων το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες των κρατών μελών να κυκλοφορούν σε αυτές χωρίς visa.

22 Η Κοινότητα των Άνδεων (CAN)

23 Στόχοι της Κοινότητας των Άνδεων Επιμέρους καταστατικοί στόχοι του Συμφώνου είναι - Η προώθηση της αρμονικής ανάπτυξης των κρατών μελών μέσω της ολοκλήρωσης και της οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας - Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης. - Η συνεργασία των κρατών μελών προς την κατεύθυνση δημιουργίας μίας Κοινής Αγοράς - Η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών - Η ενίσχυση του ρόλου της Κοινότητας στη διεθνή οικονομία

24 Οργανωτική διάρθρωση του συμφώνου των Άνδεων Με το πέρασμα των ετών νέες ανάγκες παρουσιάστηκαν, νέες συμφωνίες υπογράφτηκαν, δημιουργήθηκαν διάφοροι θεσμοί και όργανα. Το οργανόγραμμα της Κοινότητας των Άνδεων δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα ανεξάρτητο κράτος με τα προεδρικά του συμβούλια, τον πρόεδρό του, την κεντρική του τράπεζα, το δικαστήριο και το πανεπιστήμιό του. Το «Προεδρικό Συμβούλιο των Άνδεων» και είναι το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων που δίνει της κατευθύνσεις πολιτικής της Κοινότητας. Το Προεδρικό Συμβούλιο συνέρχεται μία φορά το χρόνο συνήθως στο έδαφος της προεδρεύουσας χώρας, θέση στην οποία εναλλάσσονται κάθε χρόνο οι χώρες μέλη. Το «Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών». Ο ρόλος του είναι να διαχειρίζεται τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με τις αποφάσεις του Προεδρικού Συμβουλίου και συγκαλείται δύο φορές το χρόνο.

25 Οργανωτική διάρθρωση του συμφώνου των Άνδεων Η Επιτροπή της Κοινότητας των Άνδεων αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας το οποίο συντονίζει και βοηθά το έργο άλλων επιτροπών και φορέων, επιβλέπει την εφαρμογή της Ιδρυτικής Συνθήκης και αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των μελών. Αποτελείται από τέσσερις αντιπροσώπους των κρατών μελών εκ των οποίων ένας είναι ο Πρόεδρος της. Η Γενική Γραμματεία παρακολουθεί και εποπτεύει την εφαρμογή των αποφάσεων των άλλων οργάνων και παρέχει τεχνική υποστήριξη στα υπόλοιπα όργανα της Κοινότητας. Έχει επίσης την αρμοδιότητα για την εκπόνηση μελετών και τη διατήρηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών. Επικεφαλής της είναι ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος εκλέγεται από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με ομοφωνία και διατηρεί το αξίωμα του για πέντε χρόνια. Η έδρα της Γενικής Γραμματείας είναι μόνιμη και βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Περού, τη Λίμα. Η Κοινότητα των Άνδεων διαθέτει και κοινοβούλιο το οποίο ιδρύθηκε το 1979, τη «Βουλή των Άνδεων» που βρίσκεται στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Αποτελείται από πέντε μέλη (συμμετέχει και η Χιλή) τα οποία εκλέγονται άμεσα για μία περίοδο πέντε ετών.

26 Οργανωτική διάρθρωση του συμφώνου των Άνδεων Το Κοινοτικό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 1979 και εδρεύει στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο. Αρμοδιότητά του είναι η επίλυση διαφορών των κρατών μελών που προκύπτουν βάσει των συνθηκών της Κοινότητας. Οι δικαστές επιλέγονται από τα κράτη μέλη για θητεία έξι ετών. Αναπτυξιακή Τράπεζα των Άνδεων-Λατινικής Αμερικής (Andean Development Corporation Development Bank of Latin America) (Corporação Andina de Fomento CAF). - Ιδρύθηκε το 1966 και άρχισε να λειτουργεί επίσημα το 1970 στο Καράκας της Βενεζουέλας. - Σήμερα έχει 19 κράτη μέλη (17 από την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και την Ισπανία και την Πορτογαλία) καθώς και 13 ιδιωτικές τράπεζες της περιοχής. - Στόχος της είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιφερειακής ολοκλήρωσης μέσω της χρηματοδότησης έργων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και της παροχής τεχνικής βοήθειας. Η CAF είναι μία από τις βασικής πηγές πολυμερούς αναπτυξιακής χρηματοδότησης στην περιοχή

27 Οργανωτική διάρθρωση του συμφώνου των Άνδεων Το Αναπτυξιακό Ταμείο Λατινικής Αμερικής (Latin American Reserve Fund - FLAR) ιδρύθηκε το 1976 ως Αναπτυξιακό Ταμείο των Άνδεων (Andean Reserve Fund - ARF) από τις κυβερνήσεις της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας βάσει της συμφωνίας της Καρθαγένης. - Σκοπός του είναι η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών τους. - Το 1988 αποφασίστηκε η διεύρυνση του Ταμείου επιτρέποντας τη συμμετοχή και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Έτσι από το 1991 ονομάστηκε Αναπτυξιακό Ταμείο Λατινικής Αμερικής. - Σήμερα στο Ταμείο πέρα από τις τέσσερις χώρες των Άνδεων συμμετέχουν και η Κόστα Ρίκα, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα. - Έδρα του είναι η Μπογκοτά της Κολομβίας. - Το Ταμείο διατηρεί στενές σχέσεις με τους θεσμούς της Κοινότητας των Άνδεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τέλος η Κοινότητα διαθέτει το Πανεπιστήμιο των Άνδεων Σιμόν Μπολιβάρ με έδρα τη Σούκρε της Βολιβίας και παραρτήματα σε άλλες πόλεις της Κοινότητας.

28 Οργανωτική διάρθρωση του συμφώνου των Άνδεων Κοινή Αγορά: Η (σχεδόν) Κοινή Αγορά της Κοινότητας ενώ τυπικά ιδρύθηκε το 1969 άρχισε να λειτουργεί το 1993 ως Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών και το 1995 ως Τελωνειακή Ένωση. - Σήμερα το 100% των προϊόντων που παράγονται εντός της Κοινότητας κυκλοφορούν αδασμολόγητα στα κράτη μέλη της. - Επίσης από το 2005 οι πολίτες των κρατών μελών μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε αυτά με τις εθνικές τους ταυτότητες. - Από το 2001 είχε δημιουργηθεί ένα κοινό διαβατήριο για τα τέσσερα κράτη μέλη.

29 Σχέσεις με τη MERCOSUR Η κοινότητα των Άνδεων και η MERCOSUR είναι τα δύο βασικά εμπορικά μπλοκ στη Νότια Αμερική. Τον Απρίλιο του 1998 οι δύο ενώσεις υπόγραψαν μία συμφωνία πλαίσιο για τη δημιουργία μίας ελεύθερης ζώνης συναλλαγών μεταξύ τους και ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. - Το πρώτο στάδιο της συμφωνίας αυτή προέβλεπε την υπογραφή συμφωνιών της Κοινότητας των Άνδεων με κάθε κράτος μέλος της MERCOSUR ξεχωριστά και της MERCOSUR με κάθε μέλος της Κοινότητας αντίστοιχα. - Το 2004 με την υπογραφή τη Διακήρυξης του Cuzco στο Περού ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρύτερου οργανισμού της Κοινότότητας Εθνών της Νότιας Αμερικής (Comunidad Sudamericana de Naciones - CSN), με δώδεκα κράτη μελη. - Το 2005 ξεκίνησαν οι συναντήσεις κορυφής του νέου οργανισμού ο οποίος το 2007 μετονομάστηκε σε Ένωση των Νοτιοαμερικανικών Εθνών South American Nations (UNASUR) ο οποίος επιδιώκει βαθύτερη ολοκλήρωση στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τελευταίες εξελίξεις (2018) δείχνουν ότι ο οργανισμός δεν προχωρά όπως αναμενόταν και περίπου τα μισά κράτη μέλη έκαναν αναστολή της ιδιότητάς τους ως μέλη. - Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη αυτή την περίοδο η Κοινότητα των Άνδεων και η MERCOSUR συνεχίσουν να υφίστανται και να λειτουργούν ανεξάρτητα.

30 Σχέσεις με τη MERCOSUR

31 ASEAN Η Ένωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Association of Southeast Asian Nations ASEAN) ιδρύθηκε το 1969 και αποτελεί μια από τις παλαιότερες περιφερειακές συνεργασίες στον κόσμο και θεωρείται ως ένας από τους πιο πετυχημένους περιφερειακούς οργανισμούς παγκοσμίως, ιδιαίτερα αν θεωρήσουμε ως επιτυχία την αντοχή στο χρόνο και την αναγνωρισιμότητα μιας περιφερειακής ένωσης. Η ASEAN αποτελείται από δέκα κράτη μέλη: - Βιετνάμ, - Ινδονησία, - Καμπότζη, - το Λάος, - Μαλαισία, - Μπρούνεϊ, - Μυανμάρ, - Σιγκαπούρη, - Ταϊλάνδη - Φιλιππίνες. Από αυτά, τα πέντε (η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες) αποτέλεσαν τον ιδρυτικό πυρήνα, ενώ τα υπόλοιπα (το Βιετνάμ, η Καμπότζη, το Λάος, η Μυανμάρ και το Μπρούνεϊ) εισχώρησαν σταδιακά.

32 ASEAN

33 Στόχοι της ASEAN Η ιδρυτική διακήρυξη της ASEAN το 1967 εστίαζε στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σε μεγάλο βαθμό πίσω από τη δημιουργία του ASEAN βρισκόταν ο φόβος της «κομμουνιστικής απειλής». Οι στόχοι βάσει της διακήρυξης ήταν: Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής πρόοδου και της πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή μέσω κοινών εγχειρημάτων σε κλίμα ισότητας και συνεργασίας με σκοπό την δημιουργία μίας εύφορης και ειρηνικής κοινότητας των Εθνών της ΝΑ Ασίας. Η προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας μέσω του σεβασμού του δικαίου και της τήρησης των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η προώθηση της ενεργού συνεργασίας και της αμοιβαίας βοήθειας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στο οικονομικό, πολιτιστικό, τεχνικό, επιστημονικό και διοικητικό πεδίο. Η παροχή αλληλοβοήθειας με τη μορφή κατάρτισης και ερευνητικών υποδομών σε εκπαιδευτικό, επαγγελματικό τεχνικό και διοικητικό επίπεδο. Η συνεργασία για την αποτελεσματικότερη χρήση της γεωργίας και της βιομηχανίας, την επέκτασης του εμπορίου, τη βελτίωση των υποδομών μεταφορών και επικοινωνιών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η προώθηση των σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας. Η διατήρηση στενής και ωφέλιμης συνεργασίας με τους υφιστάμενους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς με παρόμοιους στόχους και αρχές

34 Στόχοι της ASEAN Με την πάροδο του χρόνου και με τη λήξη των πολέμων στην περιοχή ο ASEAN διευρύνθηκε σε μέλη και σε πεδίο παρέμβασης. Πλέον πέρα από την ειρήνη και την ασφάλεια επεκτεινόταν και σε οικονομικά ζητήματα με αφετηρία - τη διακήρυξη για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ( ) ανάμεσα στα κράτη μέλη της και αργότερα - τη μετατροπή της σε μια οικονομική ένωση (ASEAN Vision 2020, 1997). Παράλληλα, η ASEAN έθεσε ως στόχο την περαιτέρω εμβάθυνσή της και σε πολιτικό επίπεδο, πέραν των διαφόρων διακηρύξεων υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης (1971), της απόρριψης των πυρηνικών όπλων (1997) και της πρωτοβουλίας για τη σύνταξη ενός συντάγματος (2003).

35 Οργανωτική διάρθρωση της ASEAN Σύνοδος Κορυφής της ASEAN (ASEAN Summit): Αποτελεί το κύριο όργανο αποφάσεων της Ένωσης. Περιλαμβάνει όλους τους αρχηγούς των κρατών μελών. Συνεδριάζει μια φορά το χρόνο και διαθέτει πρόεδρο και αντιπρόεδρο, οι οποίοι εκλέγονται κυκλικά. Πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιείται μια Κοινή Υπουργική Συνάντηση (Joint Ministerial Meeting), η οποία απαρτίζεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών των κρατών μελών και έχει ως αποστολή το συντονισμό και την προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητηθούν στο ετήσιο Συμβούλιο. Η Συνάντηση των Υπουργών (ASEAN Ministerial Meeting): Περιλαμβάνει όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών. Πραγματοποιείται και αυτή σε ετήσια βάση. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συμβούλια με διαφορετικούς υπουργούς ανάλογα με τα ανά περίπτωση θέματα προς συζήτηση (π.χ. οικονομικών, ενέργειας, περιβάλλοντος κτλ.).

36 Οργανωτική διάρθρωση της ASEAN Για την καλύτερη λειτουργία της Ένωσης και των συμβουλίων της, λειτουργούν 29 επιτροπές αξιωματούχων και 122 τεχνικές επιτροπές οι οποίες προετοιμάζουν διάφορες προτάσεις που αναμένεται στη συνέχεια να συζητηθούν στα συμβούλια των υπουργών και στη Διάσκεψη της ASEAN. Ο Γενικός Γραμματέας της ASEAN, ο οποίος εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια, προΐσταται της κεντρικής γραμματείας και ο ρόλος του είναι η παρακολούθηση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων της Ένωσης.

37 Οργανωτική διάρθρωση της ASEAN Κύρια όργανα της ASEAN είναι, επίσης, τα Συμβούλια AIA (ASEAN Investment Area) και AFTA (ASEAN Free Trade Area). Τα Συμβούλια αυτά είναι υπεύθυνα για την παρακολούθηση της πορείας απελευθέρωσης των επενδύσεων και εμπορίου αντίστοιχα στην περιοχή της ASEAN, ενώ παράλληλα καταθέτουν προτάσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας και την υπέρβαση προβλημάτων που προκύπτουν. Στο πλαίσιο του συντονισμού των δραστηριοτήτων της ASEAN ανάμεσα στα ετήσια συμβούλια των υπουργών, λειτουργεί η Διαρκής Επιτροπή (ASEAN Standing Committee) η οποία έχει ως πρόεδρο τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών του κράτους μέλους που προεδρεύει της ASEAN. Παράλληλα, με σκοπό την υποστήριξη των εξωτερικών της σχέσεων, η ASEAN έχει δημιουργήσει επιτροπές αποτελούμενες από τους πρεσβευτές των κρατών μελών στις εξής πόλεις τους εξωτερικού: Γενεύη, Ισλαμαμπάντ, Καμπέρα, Λονδίνο, Μόσχα, Νέο Δελχί, Νέα Υόρκη, Οτάβα, Ουάσιγκτον, Ουέλινγκτον, Παρίσι, Πεκίνο, Σεούλ και Τόκιο. Τέλος, η ASEAN διατηρεί ή σχηματίζει κατά περίπτωση διάφορες επιτροπές για τρέχοντα θέματα ενώ έχει δημιουργήσει πολλά δίκτυα συνεργασίας με φορείς από όλα τα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο αυτό διατηρεί ανοικτό διάλογο και με 53 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δρουν εντός της Ένωσης.

38 Πορεία ολοκλήρωσης της ASEAN Στην 9 η σύνοδο κορυφής του ASEAN οι ηγέτες των κρατών μελών του διακύρηξαν τη βούλησή τους για τη δημιουργία μία Κοινότητας. Στη 12η σύνοδο κορυφής το 2007 έθεσαν ως στόχο τη δημιουργία της κοινότητας αυτής ως το Στη σχετική διακήρυξη του Cebu όρισαν πως η Κοινότητα αυτή θα αποτελείται από τρεις πυλώνες. Την Κοινότητα Πολιτικής και Ασφάλειας (ASEAN Political-Security Community), Την Οικονομική Κοινότητα (ASEAN Economic Community) και την Κοινωνική και Πολιτιστική Κοινότητα (ASEAN Socio-Cultural Community). Ο Χάρτης του ASEAN τέθηκε σε ισχύ το 2008 και έδωσε νομική προσωπικότα κάνοντας τον και επίσημα οργανισμό. Στον Χάρτη κωδικοποιούνται οι νόρμες, κανόνες και αρχές του οργανισμού θέτονται στόχοι για τη δημιουργία της Κοινότητα.

39 Πορεία ολοκλήρωσης της ASEAN Κοινή αγορά. Ο ASEAN βρίσκεται σε πορεία δημιουργίας κοινής αγοράς η οποία θα επιτρέπει εκτός από το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και το ελεύθερο εμπόριο υπηρεσιών, μετακίνησης κεφαλαίων και ανθρώπων (προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί το 2015). - Μέχρι στιγμης έχουν υπογραφτεί μία σειρά από συμφωνίες για την προστασία του εμπορίου υπηρεσιών και των επενδύσεων. - Αυτή τη στιγμή λειτουργεί η ιδρυθείσα από το 1992 Ασιατική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (Asian Free Trade Agreement AFTA) η οποία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη κοινό εξωτερικό δασμολόγιο. Νομισματική ένωση. Η ιδεά δημιουργίας μιας νομισματικής ένωσης στην περιοχή του ASEAN ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 1997 στην περιοχή. Προς το παρόν μένει ως ιδέα δημιουργίας ενός καλαθιού νομισμάτων Asian Currency Unit (ACU) στα πρότυπα του ευρωπαϊκου ECU που προηγήθηκε του ευρώ.

40 Το Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας(CBSS) Το Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS, Council of the Baltic Sea States) συνεστάθη με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Δανίας τον Μάρτιο του 1992 στην Κοπεγχάγη από δέκα χώρες: τη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ρωσία, τη Σουηδία και την Φινλανδία. Το 1995 προστέθηκε και η Ισλανδία ως ενδέκατο μέλος ενώ ειδική σχέση μέλους έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής περικλείει ένα τεράστιο δυναμικό από άποψη γεωγραφικής έκτασης, ανθρωπίνων πόρων, πρώτων υλών, παραγωγικότητας και εμπορίου. Η στρατηγική σημασία της Βαλτικής Συνεργασίας ήταν ιδιαίτερα υψηλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από τις σπουδαίες οικονομικές ευκαιρίες που προσέφερε, η Βαλτική αποτελούσε και ζώνη συνάντησης της Ένωσης με τη Ρωσία, και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, έδαφος για την οικοδόμηση μίας ρεαλιστικής και αποδοτικής σχέσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες προώθησαν μία σειρά από πρωτοβουλίες για την επέκταση της συνεργασίας ΕΕ - Συμβουλίου της Βαλτικής. Σε μεγάλο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί ότι το Συμβούλιο λειτούργησε ως ένα μέσο προετοιμασίας της ανατολικής διεύρυνσης της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

41

42 Στόχοι του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας Ως στόχος του Συμβουλίου ορίστηκε η καθοδήγηση και ο συντονισμός των μελών του ώστε να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τον οικονομικό εκσυγχρονισμό της περιοχής της Βαλτικής. Απώτερη αποστολή της συνεργασίας ήταν η απεξάρτηση των χωρών της Βαλτικής από τη ρωσική οικονομία και η σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες του Συμβουλίου δεσμεύτηκαν στις εξής κατευθύνσεις: - Ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών μέσω στενής συνεργασίας με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία, με το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. - Αμοιβαία στήριξη και συνεργασία στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση των εθνικών οικονομιών. - Συνεργασία σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. - Κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με τη μετανάστευση. - Προστασία του περιβάλλοντος. - Συντονισμό της πολιτικής στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της ασφάλειας στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, και υποστήριξη του Διεθνούς Συνδέσμου Ατομικής Ενέργειας (IAEA, International Atomic Energy Agency). - Καλλιέργεια κοινής περιφερειακής συνείδησης μέσω της συνεργασίας στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα και μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού. - Εξάλειψη των εμποδίων επικοινωνίας μέσω της επέκτασης των συγκοινωνιακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

43 Οργανωτική διάρθρωση του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πολυμερής συνεργασία στα πλαίσια του Συμβουλίου της Βαλτικής βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό. Το Συμβούλιο είναι άτυπο και συνιστά μάλλον μία πλατφόρμα χαλαρής συνεργασίας χωρίς μεγάλη θεσμική εμβάθυνση. Ως κινητήριος μοχλός λειτουργεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που συνέρχεται μία φορά τον χρόνο, ενώ η χώρα που αναλαμβάνει κάθε φορά να οργανώσει τη σύνοδο επιφορτίζεται με συναφείς γραμματειακές υποχρεώσεις. Τακτικά συναντώνται οι υπουργοί των χωρών του CBSS, οι οποίοι, ανάλογα με το χαροφυλάκιό τους, καλούνται να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μία Επιτροπή Ανώτερων Αξιωματούχων (CSO, Committee of Senior Officials) πραγματοποιεί εμβόλιμες συνόδους μεταξύ δύο διασκέψεων των υπουργών εξωτερικών προκειμένου να εντοπίσει τα θέματα που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα και στις δυνατότητες δράσης του Συμβουλίου και να συντάξουν σχετικές αναφορές για τους αρμόδιους υπουργούς.

44 Οργανωτική διάρθρωση του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας Για τους επιμέρους τομείς, στους οποίους επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο οργανισμός, λειτουργούν ειδικές ομάδες εργασίας (Working Groups). Από το 2008 λειτουργεί μόνιμη γραμματεία του Συμβουλίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας η οποία είναι επιφορτισμένη με την υπόστήριξη των οργάνων του Συμβουλίου καθώς και μία σειρά από άλλες εκτελεστικές λειτουργίες (συντονισμός δράσεων, πληροφόρηση και επικοινωνία κ.λπ).

45 Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Organization of the Black Sea Economic Cooperation-BSEC) ιδρύθηκε το 1992 ως άτυπη συνεργασία μετά από πρωτοβουλία της Τουρκίας και μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομικό οργανισμό το Οι βασικοί διακηρυγμένοι στόχοι του οργανισμού είναι οι ακόλουθοι: - Η διευκόλυνση της εισόδου και της ελεύθερης διακίνησης των επιχειρήσεων στα κράτη μέλη του οργανισμού. - Η προσπάθεια απλοποίησης των γραφειοκρατικών και άλλων προϋποθέσεων ώστε να γίνει ευκολότερη και αποδοτικότερη η κάθε πρωτοβουλία για δημιουργία μικτών επιχειρησεων, αντιπροσωπειών υποκαταστημάτων κ.λπ. - Η εγκαθίδρυση ενός συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών για τις δυνατότητες συμμετοχής σε κρατικές προμήθειες, διαγωνισμούς, επενδυτικά προγράμματα κ.λπ. - Η δημιουργία μίας αναπτυξιακής Τράπεζας με στόχο τη χρηματοδότηση των εμπορικών, βιομηχανικών, επενδυτικών κ.λπ συναλλαγών των κρατών μελών. Στον BSEC συμμετέχουν 12 κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία). Άλλες 13 χώρες και οργανισμοί μετέχουν επίσης με το καθεστώς του παρατηρητή. Η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος του Οργανισμού τον Ιούνιο του 1995.

46

47 Οργανωτική διάρθρωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου Η διακυβερνητική συνεργασία του Οργανισμού συντονίζεται από εξάμηνη κυλιόμενη Προεδρία την οποία αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη με αλφαβητική σειρά και υποστηρίζεται διοικητικά από τη Μόνιμη Διεθνή Γραμματεία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και με επικεφαλής Γενικό Γραμματέα. Την εν λόγω θέση κατέχει από την ο Πρέσβυς ε.τ. Μιχαήλ Χριστίδης, η θητεία του οποίου διαρκεί μέχρι την Βασικά όργανα του οργανισμού είναι: Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων που είναι το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων και συγκαλείται κάθε εξάμηνο. Η Επιτρολή των Ανωτέρων Υπάλλήλων η οποία είναι εκτελεστικό όργανο, αντιπροσωπεύει το Συμβούλιο και συνέρχεται τέσσερις φορές το χρόνο. Περαιτέρω, ως συνδεδεμένα όργανα του Οργανισμού έχουν αναγνωριστεί και λειτουργούν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση (αντιπροσωπεύει τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών) και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο (αποτελείται από αντιπροσώπους των επιχειρηματικών κοινοτήτων των Κρατών Μελών), με έδρα την Κωνσταντινούπολη που συντονίζουν την διακοινοβουλευτική συνεργασία και την επιχειρηματική συνεργασία αντιστοίχως,

48 Οργανωτική διάρθρωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου H Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου, ως χρηματοδοτικός μηχανισμός του Οργανισμού, και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, με έδρα την Αθήνα, ως συντονιστικό όργανο της διεπιστημονικής συνεργασίας. Στη διάθεση του Οργανισμού βρίσκεται το Ταμείο Αναπτύξεως Προγραμμάτων, το οποίο βασίζεται στις εθελοντικές συνεισφορές των κρατών μελών με σκοπό την δυνατότητα χρηματοδοτήσεως φορέων προερχόμενων από τα κράτη μέλη για την εκπόνηση προ-μελετών σκοπιμότητας προγραμμάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα.

49 Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (Black Sea Trade and Development Bank BSTDB) ιδρύθηκε το 1998 με έδρα την Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό και χρηματοδοτικό ίδρυμα για τά κράτη μέλη του BSEC. Γενικότερη επιδίωξη της Τράπεζας είναι η ουσιαστική συμβολή της στην ανάπτυξη των οικονομικών συναλλαγών των κρατών μελών για την οικονομική ευημερία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής μέσω της χρηματοδότησης διάφορων αναπτυξιακών έργων. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα: - Έχει τη δυνατότητα να βοηθά και να προωθεί τη διακίνηση κεφαλαίων μεταξών των κρατών μελών. - Χρηματοδοτεί παραγωγικά έργα και επιχειρήσεις στις συμβεβλημένες χώρες. - Συνεργάζεται με διεθνή αναπτυξιακά ινστιτούτα και εθνικά χρηματοδοτικά ιδρύματα των κρατών μελών. - Ιδρύει ειδικά κεφάλαια για ειδικούς σκοπούς που αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο. - Αναλαμβάνει έρευνες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. - Προωθεί επενδύσεις σε κοινωνικοοικονομικά έργα, άλλοτε παρέχοντας εγγύηση και άλλοτε οικονομική κάλυψη στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Μέλη της Τράπεζας δεν είναι μόνο τα κράτη μέλη του ΟΣΕΠ αλλά και επιμέρους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τους.

50 Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) Στη δεκαετία του 1960 η ΕΟΚ είχε ήδη καθιερωθεί ως μια περίπτωση πετυχημένης οικονομικής ενοποίησης μεταξύ των 6 χωρών που συμμετείχαν αρχικά στο σχηματισμό της. Με πρωτοβουλία της Αγγλίας, η οποία είχε επιλέξει αρχικά να μην συμμετάσχει στην ΕΟΚ, επτά Ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να συμπράξουν στο σχηματισμό ζώνης ελεύθερου εμπορίου (free trade area) για βιομηχανικά προϊόντα. Το 1966 οι επτά χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία και Πορτογαλία σχηματίζουν την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) - (European Free Trade Association - EFTA) με την κατάργηση των περιορισμών και εμποδίων στις μεταξύ τους συναλλαγές βιομηχανικών προϊόντων. Κάθε χώρα διατήρησε το δικό της δασμολογικό σύστημα έναντι τρίτων χωρών. Φαίνεται ότι ένας από τους κύριους λόγους σχηματισμού της EFTA ήταν να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με την ΕΟΚ για να πραγματοποιηθεί ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχήμα οικονομικής συνεργασίας, μια ευρωπαϊκή δηλαδή ζώνη ελευθέρου εμπορίου.

51

52 Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) Στο μεταξύ, η Αγγλία το 1961 άρχισε διαπραγματεύσεις για την είσοδο της στην ΕΟΚ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όλα τα μέλη της ΕΖΕΣ είχαν εκφράσει την επιθυμία εισόδου στην ΕΟΚ ή κάποιας μορφής συνεργασίας με αυτήν. Το 1973 η Αγγλία και Δανία προστέθηκαν στα μέλη της ΕΟΚ και η Πορτογαλία το Το 1994 και μετά διαπραγματεύσεις δύο ετών, η ΕΟΚ και η EFTA συμφώνησαν για το σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Σκοπός του ΕΟΧ ήταν να επιτρέψει στις χώρες της EFTA να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά χωρίς να χρειαστεί να γίνουν μέλη της ΕΟΚ. Η Ελβετία επέλεξε να μη γίνει μέλος του ΕΟΧ αλλά να συνδεθεί την Ευρωπαίκή Κοινή Αγορά μέσω διμερών συμφωνιών. Με την ένταξη στην Ε. Ένωση της Σουηδίας, Αυστρίας και Φινλανδίας το 1995, η EFTA έχει τέσσερα μέλη, την Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

53 Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA) Το Συμβούλιο της EFTA είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων και συνεδριάζει συνήθως οκτώ φορές το χρόνο σε επίπεδο μόνιμων απεσταλμένων και δύο φορές το χρόνο σε επίπεδο υπουργών. Κάθε κράτος μέλος διαθέτει μία ψήφο αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως με πλειοψηφία. Η Γραμματεία της EFTA με έδρα τη Γενεύη και παραρτήματα στις Βρυξέλλες (προκειμένου να διευθετούνται καλύτερα τα θέμτα που αφορούν στον ΕΟΧ) και στο Λουξεμβούργο. Της γραμματείας προίσταται ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος επικουρείται από δύο αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς. Τέλος το Στατιστικό Γραφείο της EFTA με έδρα στο Λουξεμβούργο (έδρα της Eurostat) είναι επιφορτισμένο με την εναρμόνιση της διάρθρωσης των στατιστικών στοιχείων των κρατών μελών της EFTA με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

54

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΡΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ (ASEAN)

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΡΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ (ASEAN) Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Πολιτικών της Ένωσης ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΡΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ (ASEAN) NT\790218EL.doc

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5. Η ΕΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ. Βασικά θέματα προς συζήτηση:

ΕΝΟΤΗΤΑ 5. Η ΕΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ. Βασικά θέματα προς συζήτηση: ΕΝΟΤΗΤΑ 5. Η ΕΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Βασικά θέματα προς συζήτηση: Τι είναι η διεθνής περιφερειακή συνεργασία και ποια η εξέλιξη του φαινομένου; Μορφές Περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οργανισμός είναι ένα σύνολο κρατών, που δημιουργείται με διεθνή συνθήκη, διαθέτει μόνιμα όργανα νομική προσωπικότητα διαφορετική από τα κράτη

Διεθνής Οργανισμός είναι ένα σύνολο κρατών, που δημιουργείται με διεθνή συνθήκη, διαθέτει μόνιμα όργανα νομική προσωπικότητα διαφορετική από τα κράτη Διεθνείς Οργανισμοί Περιεχόμενα Σελ.3 Τι είναι διεθνής οργανισμός; Σελ.4 Κατηγορίες διεθνών οργανισμών Σελ.5-6 Σημαντικότεροι Διεθνείς Οργανισμοί Σελ.7 Τι είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Σελ.8-11 Μ.Κ.Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΏΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΏΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Πολυδεύκης Παπαδόπουλος ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΏΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) 1950 9 Μαΐου Ο Ρομπέρ Σουμάν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, εκφωνεί έναν σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Λατινική Αμερική και Καραϊβική Λατινική Αμερική και Καραϊβική Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι πολύπλευρες και αναπτύσσονται σε διάφορα επίπεδα. Η ΕΕ αλληλεπιδρά με ολόκληρη την περιοχή μέσω συνόδων κορυφής

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης.

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Ευρωπαϊκή Οικονομία Νίκος Κουτσιαράς σε συνεργασία με την Ειρήνη Τσακνάκη Πηγές- Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Λατινική Αμερική και Καραϊβική Λατινική Αμερική και Καραϊβική Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι πολύπλευρες και αναπτύσσονται σε διάφορα επίπεδα. Η ΕΕ αλληλεπιδρά με ολόκληρη την περιοχή μέσω συνόδων κορυφής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ Μη κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (Λευκορωσία) ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία,

Διαβάστε περισσότερα

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου»

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί 11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΠΟΕ - Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΟΨΗ GRE ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΟΙ ΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι ΟΙ ΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ... 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΕΥΤΕΡΗ ΕΚ ΟΣΗ... 19 ΜΕΡΟΣ Ι ΟΙ ΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Κεφάλαιο 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ονομάζεται το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκλέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.9.2016 JOIN(2016) 43 final 2016/0298 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.3.2014 COM(2014) 149 final 2014/0086 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 732. Ευρωεκλογές 13 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 732. Ευρωεκλογές 13 Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 732 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 2003. Γενική ιεύθυνση Πληρоφόρησης και ηβσίων Σ έσεων. www.europarl.eu.int VO Communication - QA-55-03-536-GR-C - ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 11: Διεθνείς Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Λατινική Αμερική και Καραϊβική

Λατινική Αμερική και Καραϊβική Λατινική Αμερική και Καραϊβική Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι πολύπλευρες και αναπτύσσονται σε διάφορα επίπεδα. Η ΕΕ αλληλεπιδρά με ολόκληρη την περιοχή στο πλαίσιο συνόδων

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.9.2016 JOIN(2016) 42 final 2016/0297 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.11.2012 COM(2012) 671 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για τη διαμόρφωση κατάλληλων σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας Στοιχεία της Επετηρίδας για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του International Institute for Management Development - IMD World Competitiveness Yearbook 2015

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 Αίθουσα 305Β Νίκης 5-7, Αθήνα

Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 Αίθουσα 305Β Νίκης 5-7, Αθήνα Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 Αίθουσα 305Β Νίκης 5-7, Αθήνα Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα διαλόγου για νέους

Προγράμματα διαλόγου για νέους Προγράμματα διαλόγου για νέους Ποιος είναι ο στόχος αυτής της δράσης; Η δράση αυτή προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο και ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από ζητήματα και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. newsletter. Δεκέμβριος Ιανουάριος Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. newsletter. Δεκέμβριος Ιανουάριος Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση Δεκέμβριος Ιανουάριος 2015 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Κερδοσκοπική επίθεση βλέπει η κυβέρνηση Η κυβέρνηση της πρόεδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, κατηγόρησε τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα επικοινωνίας για

Διαβάστε περισσότερα

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) 11 Μαΐου 2014 10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Οι κύριοι σταθμοί

Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Οι κύριοι σταθμοί Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης Οι κύριοι σταθμοί Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. σύμφωνα με τα άρθρα 212 και 214 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. σύμφωνα με τα άρθρα 212 και 214 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0240/2019 11.4.2019 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ σύμφωνα με τα άρθρα 212 και 214 του Κανονισμού σχετικά με τον αριθμό των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών, των

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 334/98 21.11.2014 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Νοεμβρίου 2014 για την οργανωτική δομή και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης και του δικτύου Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 1

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 1 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 1 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Κατά τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου 2006, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 14.4.2016 JOIN(2016) 8 final 2016/0113 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 26.1.2016 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με μια ετήσια πανευρωπαϊκή συζήτηση στο πλαίσιο της νομοθετικής έκθεσης πρωτοβουλίας σχετικά με τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008

Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008 ΕΥΡΩ-ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008 Πέμπτη, 1η Μαΐου 2008 Λίμα (Περού) DV\721105.doc

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος Μόσχα Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Εξωτερικό Εμπόριο Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής

Διαβάστε περισσότερα

Τα όργανα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Τα όργανα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης Τα όργανα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης φέρουν την κύρια ευθύνη για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, τις αποφάσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΛΊΓΑ ΛΌΓΙΑ

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΛΊΓΑ ΛΌΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΛΊΓΑ ΛΌΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ EE Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίζει την πορεία

Διαβάστε περισσότερα

1η Περίπτωση Το ΕΣΕ και μια Τοπική Διένεξη

1η Περίπτωση Το ΕΣΕ και μια Τοπική Διένεξη 1η Περίπτωση Το ΕΣΕ και μια Τοπική Διένεξη Ένας ευρωπαϊκός όμιλος επιχειρήσεων αποτελείται από θυγατρικές εταιρίες στην Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ισπανία. Η κεντρική διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 28.11.2016 JOIN(2016) 51 final 2016/0367 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά θέματα προς συζήτηση:

Βασικά θέματα προς συζήτηση: ΕΝΟΤΗΤΑ 8. ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βασικά θέματα προς συζήτηση: Η ανάπτυξη της Κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Η λήψη των αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.4.2017 JOIN(2017) 12 final 2017/0071 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Ι. Άρθρο 1

34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Ι. Άρθρο 1 C 310/382 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16.12.2004 34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

10995/15 ΑΝ/γπ 1 DG C 2A

10995/15 ΑΝ/γπ 1 DG C 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2015 (OR. en) 10995/15 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: με ημερομηνία: 20 Ιουλίου 2015 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεκριµένα, το παράρτηµα της απόφασης 2007/453/ΕΚ αντικαθίσταται από το κείµενο του παραρτήµατος της παρούσας. Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Συγκεκριµένα, το παράρτηµα της απόφασης 2007/453/ΕΚ αντικαθίσταται από το κείµενο του παραρτήµατος της παρούσας. Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Aθήνα, 3. 8. 2017 ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ.:2494/84514 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών, παρέχει την αναγκαία ώθηση για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2012 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2012* 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Περιεχόμενα 17 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος...9 Συντομογραφίες...27 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ι. Ιστορική εξέλιξη των Διεθνών Οργανισμών... 35 ΙΙ. Γενική θεωρία Διεθνών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 1. Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ένας πολυτάραχος αιώνας Α Παγκόσμιος Πόλεμος Β Παγκόσμιος Πόλεμος Ψυχρός πόλεμος Το σχέδιο Marshall Βορειοαντλαντικό Σύμφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Καλημέρα σας. Αξιότιμοι Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι Με μεγάλη χαρά το Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ υποδέχεται σήμερα, στην Πρώτη Περιφερειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2010 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2010* 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.10.2014 COM(2014) 636 final 2014/0296 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με τη θέση που πρόκειται να λάβουν η Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

L 101/26 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 101/26 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 101/26 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 21.4.2009 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Απριλίου 2009 για τη σύσταση του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δεκτή ομοφώνως έγινε απόψε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί την επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ I. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.12.2016 COM(2016) 816 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Tρέχουσα κατάσταση και πιθανή μελλοντική πορεία όσον αφορά την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιούλιο 2011.

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιούλιο 2011. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.32.59.197 - FAX 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒ ΟΜΟ ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒ ΟΜΟ ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΒ ΟΜΟ ΜΟΡΦΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ Με τον όρο οικονοµική ολοκλήρωση ή ενοποίηση εννοούµε την διαδικασία κατά την οποία διάφορα κράτη προσπαθούν να συστήσουν έναν οικονοµικό χώρο, ο οποίος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ

Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ Η συνθήκη του Μάαστριχτ τροποποίησε τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και δημιούργησε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βασιζόταν σε τρεις πυλώνες: τις Ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 10.7.2017 JOIN(2017) 24 final 2017/0157 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (όπως τροποποιήθηκε στη 4 η Γενική Συνέλευση Νοέμβριος 2008) 1. ΙΔΡΥΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΔΡΑ 1. Το Δίκτυο Αιρετών Ελληνικής καταγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2011 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2011* 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Διαβάστε περισσότερα

Διατλαντικές σχέσεις: ΗΠΑ και Καναδάς

Διατλαντικές σχέσεις: ΗΠΑ και Καναδάς Διατλαντικές σχέσεις: ΗΠΑ και Καναδάς Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, μοιράζονται τις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικονομικής και πολιτικής ελευθερίας, και έχουν επικαλυπτόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( ) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ 1

ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ( ) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ 1 ΕΒΔΟΜΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2009-2014) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ 1 ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2013* 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Δημοσιογραφική Διάσκεψη 07 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των

Διαβάστε περισσότερα

15169/15 ΔΛ/σα 1 DG C 2B

15169/15 ΔΛ/σα 1 DG C 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 15169/15 MAMA 205 COEST 381 MED 43 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 14 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα Παραρτήματα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2014 και η Ελλάδα Πίνακας Α1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ετήσια εκατοστιαία μεταβολή όγκου) Σταθμίσεις με ΑΕΠ 2014** 2009 2010 2011 2012 2013 2014*

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιανουάριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιανουάριο Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τετάρτη, 28 Μαρτίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας

Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας Οι αρχειακές συλλογές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας B. Αρχειακές συλλογές που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία (DEP) και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκη Σένγκεν Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν, το 1985,

Συνθήκη Σένγκεν Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν, το 1985, Συνθήκη Σένγκεν Ο χώρος και η συνεργασία Σένγκεν βασίζονται στη συνθήκη του Σένγκεν (Λουξεμβούργο) του 1985. Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έδαφος όπου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Οι χώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 17.11.2003 COM(2003) 700 τελικό 2003/0274 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016

Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016 Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών H μεγαλύτερη διεθνής έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ. Υπουργείο Εξωτερικών ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού Ελένη Νικολαΐδου

ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ. Υπουργείο Εξωτερικών ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού Ελένη Νικολαΐδου ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ Υπουργείο Εξωτερικών ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού Ελένη Νικολαΐδου ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2030 Η Ατζέντα 2030 που υιοθετήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότη τα και ΜΜΕ ΣΥΝΟΨΗ Πίνακας επιδόσεων της Ένωσης για την Καινοτομία το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.5.2013 COM(2013) 290 final 2013/0151 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Thessaloniki Summit 2017

Thessaloniki Summit 2017 Thessaloniki Summit 2017 Αυτοσκοπός, ένα Επιχειρηματικό Περιβάλλον που Συμπλέει με την Δυναμική της Παγκοσμιοποίησης Τάκης Αθανασόπουλος Πρόεδρος, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου, 2017 Οι Χώρες της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Οκτώβριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Οκτώβριο Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2016/C 202/01)

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2016/C 202/01) 7.6.2016 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 202/1 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2016/C 202/01) 7.6.2016 Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 28.11.2016 JOIN(2016) 54 final 2016/0366 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διατλαντικές σχέσεις: ΗΠΑ και Καναδάς

Διατλαντικές σχέσεις: ΗΠΑ και Καναδάς Διατλαντικές σχέσεις: ΗΠΑ και ς Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι βορειοαμερικανοί εταίροι της, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο ς, μοιράζονται κοινές αξίες στον τομέα της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Erasmus+, Βασική Δράση 3 Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής. Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της νεολαίας 1

Πρόγραμμα Erasmus+, Βασική Δράση 3 Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής. Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της νεολαίας 1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EACEA/45/2019 Πρόγραμμα Erasmus+, Βασική Δράση 3 Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα της νεολαίας 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.9.2015 COM(2015) 460 final 2015/0218 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων αυτόνομων εμπορικών μέτρων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.2.2016 COM(2016) 64 final 2016/0038 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των κρατών εταίρων της Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Φεβρουάριο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Φεβρουάριο 2012 - Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τετάρτη, 18 Απριλίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Προς μια ενωμενη Ευρώπη

Προς μια ενωμενη Ευρώπη Προς μια ενωμενη Ευρώπη Πιστεύω πως, ανάμεσα σε λαούς που αποτελούν γεωγραφικές ενότητες, πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος ομοσπονδιακής ένωσης. Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.10. COM() 700 final ANNEX 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρώτη έκθεση προόδου για το πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ OΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (Ο.Ν.Ε.)

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ OΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (Ο.Ν.Ε.) ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ OΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (Ο.Ν.Ε.) ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Εσωτερικού Κανονισμοί Λειτουργίας ΟΝΕ: 1. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 1.1. Το Πολιτικό γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.10.2015 COM(2015) 535 final 2015/0249 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης 3 της συμφωνίας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ L 322/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.12.2009 ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 1ης Δεκεμβρίου 2009 για τη θέσπιση των μέτρων εφαρμογής της απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 4.8.2016 JOIN(2016) 37 final 2016/0241 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ Για τη φορολογική μεταχείριση των συντάξεων που προέρχονται από πηγές Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2009/0059(COD) της Επιτροπής Ανάπτυξης. προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2009/0059(COD) της Επιτροπής Ανάπτυξης. προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ανάπτυξης 18.1.2010 2009/0059(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της βελγικής στατιστικής υπηρεσίας, το εμπορικό ισοζύγιο του Βελγίου κατά το έτος υπήρξε ελλειμματικό κατά 6,64 δις., σημειώνοντας αξιόλογη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 14.7.2016 JOIN(2016) 32 final 2016/0216 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.12.2016 COM(2016) 960 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δεύτερη έκθεση προόδου: Πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.3.2019 COM(2019) 157 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την πορεία της προσχώρησης των κρατών μελών στη Διεθνή σύμβαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα