NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα"

Transcript

1 NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

2 Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου που χρησιμοποιεί τον εξυπηρετητή εφαρμογών Glassfish και τον εξυπηρετητή Βάσεων Δεδομένων MySQL προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την ορθή λειτουργία των διαφόρων προγραμμάτων και την δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους.

3 Εγκατάσταση της Java 7 σε Ubuntu Linux Σε περιβάλλον Linux για την εγκατάσταση της Java έκδοση 7 της Oracle ακολουθείστε τα ακόλουθα βήματα: Ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε τις ακόλουθες εντολές με την σειρά που εμφανίζονται sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java sudo apt-get update sudo apt-get install oracle-java7-installer Θα πρέπει να δείτε πως η έκδοση είναι η java 7

4 Χρήση του OpenJDK Για να εγκαταστήσετε το OpenJDK σε περιβάλλον Ubuntu μπορείτε να δώσετε από το τερματικό την εντολή: sudo apt-get install openjdk-7-jdk Επιβεβαιώστε την έκδοση της Java που εκτελείται δίνοντας από το τερματικό την εντολή: java -version Θα πρέπει να δείτε κάτι ανάλογο με τα ακόλουθα: java version "1.7.0_55" OpenJDK Runtime Environment (IcedTea 2.4.7) (7u ubuntu1) OpenJDK 64-Bit Server VM (build b03, mixed mode

5 Εγκατάσταση του NetBeans IDE Θα επισκεφτείτε την διεύθυνση: και θα κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του NetBeans Επιλέξτε την κατάλληλη γλώσσα και πλατφόρμα (π.χ. English & Linux) και επιλέξτε την έκδοση 'All' γιατί χρειαζόμαστε την πλήρη έκδοση για την ανάπτυξη εφαρμογών Java Enterprise Edition. Μπορείτε σε περιβάλλον Ubuntu να εγκαταστήσετε το αρχείο που κατεβάσατε δίνοντας τις εντολές: chmod +x netbeans-8.0-linux.sh sudo./netbeans-8.0-linux.sh

6 Εγκατάσταση της MySQL στο Ubuntu Linux Ως βάση δεδομένων θα χρησιμοποιήσουμε τη MySQL. Για το Ubuntu Linux μπορούμε να εγκαταστήσουμε την MySQL από το κέντρο λογισμικού. Εγκαταστείστε και τον MySQL εξυπηρετητή αλλά και το MySQL Workbench όπως δείχνει η εικόνα

7 Δοκιμή των προγραμμάτων Για να δοκιμάσουμε τα προγράμματα θα κάνουμε μία απλή εφαρμογή διαδικτύου με μία φόρμα στην οποία θα τοποθετούμε κάποια στοιχεία και τα οποία θα εισάγονται σε μία βάση δεδομένων. Τα βήματα είναι τα ακόλουθα: Δημιουργία της Βάσης Δεδομένων με το MySQL Workbench Δημιουργία της Εφαρμογής στο NetBeans. Εκτέλεση της εφαρμογής και διαπίστωση της ορθότητάς της.

8 Δημιουργία της Βάσης Δεδομένων Βήμα 1: δημιουργία τοπικής σύνδεσης Ξεκινήστε το MySQL Workbench. Στην βασική οθόνη του προγράμματος πατήστε τον σύνδεσμο 'New Connection' για να δημιουργήσετε μία νέα σύνδεση με τον τοπικό εξυπηρετητή (αυτό γίνεται μόνο μία φορά - τις επόμενες απλά επιλέγετε την σύνδεση για να συνδεθείτε). Στην καρτέλα της νέας σύνδεσης δίνετε τα στοιχεία που φαίνονται στην εικόνα. Επίσης πατήστε το πλήκτρο 'Store in keychain...' για να δώσετε τον κωδικό του χρήστη 'root' της MySQL και Test Connection για να δοκιμάσετε τη σύνδεση.

9 Δημιουργία της Βάσης Δεδομένων Βήμα 2: σύνδεση & δημιουργία της ΒΔ Μόλις συνδεθείτε θα δείτε στα αριστερά σας τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων. Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στο όνομα μιας υπάρχουσας ΒΔ θα εμφανισθεί ένα αναδυόμενο μενού. Από το αναδυόμενο μενού μπορείτε να επιλέξετε 'Create Schema...' για να δημιουργήσετε μία νέα ΒΔ. Δημιουργείστε μία ΒΔ με το όνομα 'school' και την κωδικοποίηση χαρακτήρων utf8 (όπως φαίνεται στην πάνω εικόνα). Μόλις πατήσετε το πλήκτρο 'Apply' θα εμφανισθεί το πλαίσιο διαλόγου που φαίνεται στην κάτω εικόνα και εφαρμόζει τις αλλαγές δημιουργώντας τη ΒΔ.

10 Δημιουργία της Βάσης Δεδομένων Βήμα 3: δημιουργία πίνακα Θα δημιουργήσουμε έναν πίνακα με το όνομα students και τρία πεδία (id, fname, lname) για τον κωδικό, το όνομα και το επώνυμο αντίστοιχα. Κάνετε κλικ στο βελάκι δίπλα από το όνομα της ΒΔ school για να εμφανισθούν οι πίνακες (Tables). Προς το παρόν δεν υπάρχει κανείς. Κάνετε δεξί κλικ πάνω στο 'Tables' και επιλέξτε 'Create Table...' Δώστε τα στοιχεία που φαίνονται στην Εικόνα και πατήστε 'Apply' για να δημιουργήσετε τον πίνακα.

11 Δημιουργία της Βάσης Δεδομένων Βήμα 4: δημιουργία χρήστη ΒΔ Προκειμένου να προσπελάσουμε την ΒΔ από μία εφαρμογή Java EE θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε έναν λογαριασμό της MySQL με δικαιώματα σ' αυτή τη ΒΔ. Τυπικά δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον λογαριασμό 'root' γι' αυτό για λόγους ασφαλείας. Στο MySQL Workbench πατήστε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+T ή επιλέξτε από το μενού την εντολή 'File-->New Query Tab' Στη νέα καρτέλα που θα δημιουργηθεί δώστε τις ακόλουθες εντολές SQL που φαίνονται στην Εικόνα και επιλέξτε το μενού 'Query --> Execute (All or Selection)' για να εκτελεσθούν οι εντολές και να δημιουργηθεί ο χρήστης 'dbuser' με κωδικό 'cangetin' ο οποίος έχει όλα τα δικαιώματα στη ΒΔ 'school' όταν συνδέεται από τον τοπικό υπολογιστή (localhost).

12 Δημιουργία της Εφαρμογής Διαδικτύου Βήμα 1: Επιλογή κατηγορίας έργου Για να δημιουργήσουμε την εφαρμογή διαδικτύου 'studentsapp' ανοίγουμε το NetBeans και επιλέγουμε File->New Project. Από το πλαίσιο διαλόγου 'New Project' επιλέγουμε στα 'Categories' την κατηγορία έργου 'Java Web' και από τα 'Projects' το 'Web Application' (όπως δείχνει η εικόνα) και πατάμε το πλήκτρο 'Next>' Προσέξτε πως για μία πλήρη εφαρμογή Java Enterprise Edition θα έπρεπε να επιλέξουμε τη κατηγορία έργου Java EE και όχι Java Web. Θα εξηγήσουμε αργότερα ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο

13 Δημιουργία της Εφαρμογής Διαδικτύου Βήμα 2: Ονομασία της εφαρμογής Στο δεύτερο βήμα του οδηγού αποδίδουμε το όνομα 'studentsapp' στην εφαρμογή. Προσέξτε πως για την εφαρμογή θα δημιουργηθεί ένας κατάλογος με το ίδιο όνομα στην θέση 'Project Location' που είναι η ίδια για όλα τα έργα που κάνετε με το NetBeans. Ο φάκελος της εφαρμογής είναι το 'Project Folder'. Αν θέλετε να μεταφέρετε την εφαρμογή σε κάποιον άλλο υπολογιστή αυτόν το φάκελο αντιγράφετε.

14 Δημιουργία της Εφαρμογής Διαδικτύου Βήμα 3: Εξυπηρετητής και Ρυθμίσεις Στο 3ο βήμα αφήνουμε τις εξ ορισμού τιμές για τα ακόλουθα: Εξυπηρετητής (Server): Glassfish Server Έκδοση Java EE: Java EE 7 Web Διαδρομή (context) εφαρμογής: /studentsapp. Αυτό σημαίνει πως η εφαρμογή αυτή θα είναι προσπελάσιμη όταν τρέχει σε έναν εξυπηρετητή με την διεύθυνση: εξυπηρετητή>:θύρα/studentsap p π.χ. pp Σε αυτό το βήμα πατάμε το 'Finish' για να ολοκληρώσουμε την δημιουργία της εφαρμογής.

15 Δοκιμαστική εκτέλεση της εφαρμογής Μόλις ανοίξει η εφαρμογή στην καρτέλα 'Projects' θα δείτε το εικονίδιο της εφαρμογής ενώ στον editor θα έχει ανοίξει για επεξεργασία η αρχική σελίδα της εφαρμογής index.html. Αυτή η σελίδα αρχικά θα περιέχει το κείμενο 'TODO write content' Μπορείτε άμεσα να δοκιμάσετε την εκτέλεση της εφαρμογής χωρίς καμία αλλαγή. Πατήστε το πλήκτρο 'F6' ή επιλέξτε το μενού 'Run--> Run Project (studentsapp)'. Θα πρέπει μετά από λίγη ώρα αφού εγκατασταθεί η εφαρμογή, να ανοίξει ο browser και να δείτε την ιστοσελίδα index.html. Προσέξτε πως η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι γιατί ο Glassfish εξυπηρετητής που εκτελείται στον τοπικό υπολογιστή χρησιμοποιεί τη θύρα 8080.

16 Δημιουργία Java Server Page (JSP) Τέλος θα δημιουργήσουμε μία JSP που θα εμφανίσει μία φόρμα για την εισαγωγή φοιτητών. Οι φοιτητές που εισάγουμε θα αποθηκεύονται στη ΒΔ αλλά θα εμφανίζονται και στη JSP σελίδα. Δεν θα καταλάβετε τις λεπτομέρειες λειτουργίας της JSP. Ο σκοπός είναι να βεβαιώσουμε πως η επικοινωνία του εξυπηρετητή εφαρμογών (Glassfish) με τον εξυπηρετητή ΒΔ (MySQL) γίνεται κανονικά. Για να δημιουργήσετε τη JSP σελίδα κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής 'studentsapp' και επιλέξτε 'New-->JSP...' από το αναδυόμενο μενού. Στο πλαίσιο διαλόγου δώστε το όνομα 'schooldbtest' και πατήστε Finish για να δημιουργηθεί η JSP σελίδα.

17 Προσθήκη της βιβλιοθήκης του MySQL JDBC Driver Προκειμένου να συνδεθεί μία εφαρμογή Java με μία ΒΔ χρειάζεται μία ειδική βιβλιοθήκη που ονομάζεται JDBC Driver. Κάθε σύστημα ΒΔ έχει δικό του JDBC Driver. Για να προσθέσετε τη βιβλιοθήκη του MySQL JDBC Driver στην εφαρμογή κάνετε δεξί κλικ στο project και επιλέξτε 'Properties'. Στο πλαίσιο διαλόγου 'Project Properties' επιλέγετε 'Libraries' και στην συνέχεια πατάτε το πλήκτρο 'Add Library'. Από τις βιβλιοθήκες που θα εμφανισθούν επιλέγετε 'MySQL JDBC Driver' και πατάτε το πλήκτρο 'Add Library' και στην συνέχεια το 'OK' για να κλείσετε το πλαίσιο διαλόγου Properties.

18 Κώδικας της schooldbtest.jsp Ο κώδικας αυτός δεν είναι και ο καλύτερος μια και εμφανίζονται εντολές SQL, Java & HTML μαζί, η σύνδεση με τη ΒΔ γίνεται απευθείας χωρίς χρήση δεξαμενής συνδέσεων, τα στοιχεία του χρήστη της σύνδεσης με τη ΒΔ περιέχονται στον κώδικα κ.α. Αλλά είναι όλα σε ένα μόνο αρχείο και είναι βολικό για να διαπιστώσουμε πως όλα δουλεύουν καλά. import="java.sql.*"%> contenttype="text/html" pageencoding="utf-8"%> <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8"> <title>βδ Σχολείου</title> </head> <body> <% String id = request.getparameter("id"); String fname = request.getparameter("fname"); String lname = request.getparameter("lname"); try { Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver"); Connection con = DriverManager.getConnection( "jdbc:mysql://localhost:3306/school", "dbuser", "cangetin"); if (id!=null) { Statement s1 = con.createstatement(); int result = s1.executeupdate( "insert into students values("+id+", '"+ fname+"','"+lname+"')"); if (result==1) { out.println("επιτυχής Εισαγωγή: "+id+", "+fname+", "+lname+"<br />"); } } Statement s2 = con.createstatement(); ResultSet r = s2.executequery("select * from students"); %> <table border="1"> <tr> <td>κωδικός</td><td>όνομα</td><td>επώνυμο</td> </tr> 1 <% while (r.next()) { %> 2 <tr> <td><%=r.getint(1)%></td> <td><%=r.getstring(2)%> </td><td><%=r.getstring(3)%></td> </tr> <% } con.close(); } catch (SQLException e) { out.println(e.getmessage()); } %> </table> <p /> <form method="post"> <table> <tr> <td>κωδικός: </td><td><input type="text" name="id" ></td> </tr> <tr> <td>όνομα: </td><td><input type="text" name="fname"></td> </tr> <tr> <td>επώνυμο:</td><td><input type="text" name="lname"></td> </tr> </table> <br> <input type="submit" value="submit"> </form> </body> </html>

19 Ρύθμιση του Glassfish για UTF-8 Προκειμένου να μπορεί ο εξυπηρετητής εφαρμογών Glassfish να χειριστεί Ελληνικά θα πρέπει να κάνουμε επίσης το εξής: Κάνετε δεξί κλικ στο έργο και επιλέξτε 'New-->Other', και από την κατηγορία GlassFish επιλέξτε Glassfish Descriptor. Ο επεξεργαστής του Glassfish Descriptor θα εμφανισθεί. Πηγαίνετε στη καρτέλα 'XML' και προσθέστε την γραμμή <parameter-encoding default-charset="utf-8" /> στο σημείο που φαίνεται στην εικόνα.

20 Εκτέλεση εφαρμογής Για να εκτελέσετε το αρχείο 'SchoolDbTest.jsp' με ανοιχτή αυτή τη σελίδα πατήστε Shift+F6 ή πατήστε δεξί κλικ πάνω στη σελίδα στην καρτέλα projects και από το αναδυόμενο μενού επιλέξτε 'Run File' Μόλις εκτελείται η σελίδα θα εμφανισθεί ένας άδειος πίνακας και μία φόρμα στην οποία μπορείτε να εισάγετε έναν νέο φοιτητή. Μόλις πατάτε το πλήκτρο 'submit' θα εισάγεται ο φοιτητής στη ΒΔ και θα βλέπετε ξανά την ίδια σελίδα όπου θα μπορείτε να εισάγετε και τον επόμενο φοιτητή κλπ.

21 Ερωτήσεις;

Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ

Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ Σεμινάριο #3 Αρχιτεκτονικές έξυπνων πόλεων: Έρευνα, Συμπεράσματα και Σχετικά Εργαλεία Ανάπτυξης Ανοιχτού Λογισμικού Κακαρόντζας Γεώργιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages Κακαρόντζας Γεώργιος Διάκριση μεταξύ Web και πλήρους προφίλ Στη Java EE υπάρχει η διάκριση μεταξύ web προφίλ και πλήρους προφίλ. Το Web προφίλ περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή της εργασίας

Περιγραφή της εργασίας Προγραμματισμός Internet Εξάμηνο: Χειμερινό 2006-2007 Εργασία Εργαστηρίου Δευτέρα 11 Δεκ. 2006 Περιγραφή της εργασίας Μία εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου εμπορεύεται βιβλία πληροφορικής μέσω διαδικτύου.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οι οδηγίες που ακολουθούν περιγράφουν την εγκατάσταση και τη χρήση (compile & run) της Java για τον προσωπικό σας υπολογιστή. Windows (10, 8.1,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση και δοκιμή προγραμμάτων για προγραμματισμό στη C

Εγκατάσταση και δοκιμή προγραμμάτων για προγραμματισμό στη C Εγκατάσταση και δοκιμή προγραμμάτων για προγραμματισμό στη C Τα βήματα είναι 3 για τα λειτουργικά συστήματα (Ubuntu και Windows) που θα δούμε: 1. Εγκατάσταση του GNU C Compiler (gcc) 2. Εγκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού. Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1

MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού. Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1 MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού Ευαγγελία Πιτουρά 1 Database drivers Για να χρησιμοποιήσουμε μια βάση δεδομένων από μια γλώσσα προγραμματισμού χρειαζόμαστε έναν driver. JDBC είναι το API για τη Java και

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας Εργαστήριο 9 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών εργασιών στην MySQL και η εξοικείωση με το περιβάλλον του εργαλείου διαχείρισης phpmyadmin.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α2Α 1.1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να είναι Windows XP, 2000 και 2003. Ο λογαριασμός χρήστη του υπολογιστή, θα πρέπει να έχει πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης VPN Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Περιεχόμενα Οδηγός σύνδεσης στο δίκτυο του ΤΕΠΑΚ μέσα από την υπηρεσία απομακρυσμένης

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Σύνδεση Εξωτερικής Συσκευής στο IDE

2.1 Σύνδεση Εξωτερικής Συσκευής στο IDE 2.1 Σύνδεση Εξωτερικής Συσκευής στο IDE Κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής είναι σημαντικό να ελέγχετε την λειτουργικότητά της σε μια συσκευή, πριν την δημοσιεύσετε στους χρήστες. Ένα πολύ βολικό σύστημα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP Εργαστήριο 6 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στην γλώσσα PHP και η εξοικείωση των φοιτητών στην χρήση του Web Server για την εξυπηρέτηση σελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8 Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8 Περιεχόμενα Κατέβασμα και εγκατάσταση Netbeans 8 Δημιουργία project εφαρμογής HTML(5)/CSS/Javascript

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE Η διαδικασία μεταφοράς του υλικού ενός μαθήματος από την πλατφόρμα Blackboard Vista στην πλατφόρμα Moodle σε βήματα είναι η ακόλουθη:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του MySQL Workbench To ΜySQL Workbench είναι μία εφαρμογή, με γραφικό περιβάλλον, στην οποία μπορούμε να συντάξουμε και να εκτελέσουμε εντολές SQL. To MySQL Workbench απαιτεί να

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού Ευαγγελία Πιτουρά 1 Database drivers Για να χρησιμοποιήσουμε μια βάση δεδομένων από μια γλώσσα προγραμματισμού χρειαζόμαστε έναν driver. JDBC είναι το API για τη Java και

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος Model-View-Controller (MVC) Όπως αναφέραμε ήδη σε εφαρμογές JEE οι JSPs χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ακ. Έτος ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης

ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ακ. Έτος ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης Ακ. Έτος 2013-2014 ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης Συγγραφή σημειώσεων: Πίλτση Κωνσταντίνα 56011 Πίνακας Περιεχομένων Είσοδος στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 5 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα Ανάπτυξη προγράμματος Java Σύνδεση με βάση δεδομένων Άσκησης 2 (Εργαστηριακά Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

databases linux - terminal (linux / windows terminal)

databases linux - terminal (linux / windows terminal) databases linux - terminal (linux / windows terminal) 1) ανοίγουμε την mysql -> $ mysql -u root -p (enter) password (enter) TIP: αν κατά την εντολή αυτή μας γράψει, ERROR 2002 (HY000): Can't connect to

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

ARTius με PostgreSQL

ARTius με PostgreSQL ARTius με PostgreSQL 9.3.5.1 Features: Δεν υπάρχει License και κόστος αγοράς / αναβάθμισης του PostgreSQL. Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Ταχύτερη παραλληλία (row locking) σε σχέση με άλλα dbms (SQLite,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3 Φόρµες Ένας τρόπος για να συλλέξετε πληροφορία από τους επισκέπτες του δικτυακού σας τόπου είναι οι φόρµες. Με τα εξειδικευµένα αυτά εργαλεία µπορείτε να κάνετε έρευνες ή τεστ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ JAIN-SIP-PROXY και SIP-COMMUNICATOR Εισαγωγή Αυτές οι οδηγίες περιγράφουν τα βήματα για να εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές JAIN- SIP-Proxy και SIP-Communicator.

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ FTP ΣΥΝΔΕΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ FTP ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ FTP ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ FTP...3 ΒΗΜΑ 1 Ο ΕΠΙΛΟΓΗ FTP CLIENT...3 ΒΗΜΑ 2 ο ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ FTP CLIENT...3 ΒΗΜΑ 3 ο ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ...8 ΑΠΟΡΙΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑ...10 2 / 10 ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ FTP Για να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CLASSWEB Εισαγωγή βαθμολογιών από διδάσκοντες μέσω Διαδικτύου Συντάκτες: Παναγιώτα Μπούγια Θεοδώρα Νάνου Ιανουάριος 2015 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης Σελίδα 1 από 6 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD λογισμικού στα ακόλουθα λειτουργικά συστήματα: Windows 8.1

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN ΥΣΠΤ Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με την Python Το εργαλείο Flask

Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με την Python Το εργαλείο Flask Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με την Python Το εργαλείο Flask Το Flask είναι ένα micro περιβάλλον για την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με βάση τη γλώσσα Python. Micro σημαίνει ότι περιλαμβάνει τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ V ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ V ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1 Ο Ι.Ε.Κ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ V ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δημιουργία Βάσης Δεδομένων σε Περιβάλλον VISUAL BASIC: 1. Κλικ στο Add-Ins 2. Επιλέγω Visual Data

Διαβάστε περισσότερα

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Περιεχόμενα Εισαγωγή Εγκατάσταση Δημιουργία νέου project Java Editor Perspectives Δημιουργία source folders Προσθήκη νέου αρχείου στο project Εισάγωντας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ eduroam

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ eduroam ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ Πατησίων 76, ΑΘΗΝΑ 104 34 - Tηλ.. 210 8203900 - Fax. 210 8203909 e-mail: noc@aueb.gr ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ eduroam To eduroam είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση. LdapAdmin TEMPLATE

Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση. LdapAdmin TEMPLATE Οδηγός Εισαγωγή Χρηστών σε LDAP Server με χρήση LdapAdmin TEMPLATE Version 1 23/6/2017 Περιεχόμενα Ldap Admin... 2 Σύνδεση στον Ldap Server με την χρήση του Ldap Admin... 2 Εισαγωγή Χρήστη τύπου Employee-Affiliate

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS Η διαδικασία μεταφοράς του υλικού ενός μαθήματος από την πλατφόρμα Blackboard Vista στην πλατφόρμα Open eclass σε βήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Tο περιβάλλον Code::Blocks

Tο περιβάλλον Code::Blocks Tο περιβάλλον Code::Blocks Το Code::Blocks αποτελεί ένα πλήρες περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών για την γλώσσα C και C++. Το περιβάλλον είναι ελεύθερο λογισμικό και χρησιμοποιεί μια ειδική έκδοση του μεταγλωττιστή

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server

Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server Γεώργιος Χρ. Μακρής Εγκατάσταση Joomla 1. Στο Π.Σ.Δ. (www.sch.gr) 2. Τοπικά 3. Σε δωρεάν Server 2012 Γ ε ώ ρ γ ι ο ς Χ ρ. Μ α κ ρ ή ς ( h t t p : / / u s e r s. s c h. g r / g m a k r i s ) Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας)

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Γενικά CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Το cygwin είναι ένα περιβάλλον προσοµοίωσης του UNIX/Linux στα Windows. Παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να δηµιουργεί προγράµµατα κάνοντας χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του σεμιναρίου: Δημιουργία εκπαιδευτικού ιστότοπου με χρήση του λογισμικού Joomla

Σημειώσεις του σεμιναρίου: Δημιουργία εκπαιδευτικού ιστότοπου με χρήση του λογισμικού Joomla Σημειώσεις του σεμιναρίου: Δημιουργία εκπαιδευτικού ιστότοπου με χρήση του λογισμικού Joomla 1 Διδακτική ώρα: 21 η -22 η Στην ενότητα αυτή θα δημιουργήσετε συνδέσμους που οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (MS WINDOWS, LINUX, MACOS)

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (MS WINDOWS, LINUX, MACOS) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (MS WINDOWS, LINUX, MACOS) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ OWNCLOUD ΣΕ MS WINDOWS... 2 ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ OWNCLOUD ΣΕ MS WINDOWS... 11 ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ/ΦΑΚΕΛΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube

Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube POWERED BY ACT Οδηγός Εγκατάστασης Pylon Auto Moto Cube 1 Version: 01 Μάιος 2017 Περιεχόμενα Εκτέλεση Εγκατάστασης Pylon 3 Pylon Auto-Moto Cube Configuration για Sql Server βάση 5 Εγκατάσταση και Εξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Hase οδηγίες χρήσης.

Hase οδηγίες χρήσης. Hase οδηγίες χρήσης. Το Hase είναι ένα πρόγραμμα προσομοίωσης που έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (http://www.icsa.inf.ed.ac.uk/research/groups/hase/) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για

Διαβάστε περισσότερα

Hase οδηγίες χρήσης.

Hase οδηγίες χρήσης. Hase οδηγίες χρήσης. Το Hase είναι ένα πρόγραμμα προσομοίωσης που έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (http://www.icsa.inf.ed.ac.uk/research/groups/hase/) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για

Διαβάστε περισσότερα

2 η Εργαστηριακή Άσκηση

2 η Εργαστηριακή Άσκηση 2 η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός της παρούσας εργαστηριακής άσκησης είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής client/server η οποία θα συνδέεται με μια Βάση Δεδομένων σε MSSQL Server (ή ACCESS), και θα προβάλει

Διαβάστε περισσότερα

To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition

To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition Πίνακας Περιεχομένων To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition... 1 Εκτέλεση του περιβάλλοντος ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ "ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ "ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ" (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office SharePoint

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Οδηγός Εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ (TEMPLATE) ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MICROSOFT OFFICE SHAREPOINT DESIGNER 2007 Ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office SharePoint

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ

Κέντρο υποστήριξης HP. Εισαγωγή. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε. Λήψη και εγκατάσταση της λύσης Vista στα Windows 8. 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ http://h2056wwwhp.com/portal/site/hpsc/template.page/public/psi... 1 of 5 1/7/2014 2:09 μμ Για το σπίτι Για την επιχείρηση Υποστήριξη Είσοδος Εγγραφή Βοήθεια ιστότοπου HP Color LaserJet 3600 Printer series

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Λήψης & Εγκατάστασης του Jitsi 2.0

Οδηγίες Λήψης & Εγκατάστασης του Jitsi 2.0 Οδηγίες Λήψης & Εγκατάστασης του Jitsi 2.0 (Για Windows XP, Vista & 7) Το Jitsi (πρώην SIP Communicator) είναι ένα πρόγραμμα επικοινωνίας με ήχο/εικόνα και chat που υποστηρίζει πρωτόκολλα επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Διακοπής Καπνίσματος

Δίκτυο Διακοπής Καπνίσματος Οδηγίες χρήσης Δίκτυο Διακοπής Καπνίσματος Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικης Ιατρική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 2009 Οδηγίες Χρήσης Δίκτυο Δικοπής Καπνίσματος Περιεχόμενα Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων

Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων 7 Ιουνίου 2013 Υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης v0.4 Πίνακας περιεχομένων Γενικά... 2 Διαθεσιμότητα... 2 Πρόσβαση... 2 Φυλλομετρητή ιστού...

Διαβάστε περισσότερα

Tο περιβάλλον Code::Blocks

Tο περιβάλλον Code::Blocks Tο περιβάλλον Code::Blocks Το Code::Blocks αποτελεί ένα πλήρες περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών για την γλώσσα C και C++. Το περιβάλλον είναι ελεύθερο λογισμικό και χρησιμοποιεί μια ειδική έκδοση του μεταγλωττιστή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης IBM SPSS Statistics 20

Οδηγίες εγκατάστασης IBM SPSS Statistics 20 Για να εγκαταστήσετε το SPSS 21 ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης για την προηγούμενη έκδοση IBM SPSS Statistics 20 που ακολουθούν παρακάτω. Από το DVD εγκατάστασης εκτελείτε το εκτελέσιμο αρχείο ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία σύνδεσης του modem. Εγκατάσταση του Modem

Προετοιμασία σύνδεσης του modem. Εγκατάσταση του Modem ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ DIAL-UP ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WINDOWS XP Διαδικασία δικτύωσης PC μέσω modem Στις επόμενες παραγράφους περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P.

BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P. BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P. Πριν την έναρξη της διαδικασίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η αναβάθμιση διαφέρει σε κάποιες λεπτομέρειες, ανάλογα με το τύπο της βάσης δεδομένων της κάθε χρήσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Γιώργος Μαρκοµανώλης Περιεχόµενα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...1 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ FIREBIRD ΣΕ WINDOWS XP...2 ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές χρήσης για την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton

Προδιαγραφές χρήσης για την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton Προδιαγραφές χρήσης για την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton Για τη συμμετοχή σας στις εξ αποστάσεως συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και θα διεξαχθούν μέσω του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. Οδηγίες για Java

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. Οδηγίες για Java ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Οδηγίες για Java ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ Φεβρουάριος 2018 Οι υπηρεσίες αναπτύχθηκαν από το ΙΤΥΕ

Διαβάστε περισσότερα

SocialSkip Service v2.0

SocialSkip Service v2.0 SocialSkip Service v2.0 Οδηγίες εγκατάστασης Κωνσταντίνος Παρδάλης Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Πληροφορικής Κέρκυρα, Μάιος 2013 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 2 Αρχεία για λήψη... 2 Εγκατάσταση Java Developer

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA WIN APPLICATION SERVER. ιαχείριση υπηρεσιών στοιχείων (COM+) Οδηγός διαχείρισης δικαιωµάτων πρόσβασης & εκκίνησης PRISMA Win Application Server

PRISMA WIN APPLICATION SERVER. ιαχείριση υπηρεσιών στοιχείων (COM+) Οδηγός διαχείρισης δικαιωµάτων πρόσβασης & εκκίνησης PRISMA Win Application Server PRISMA WIN APPLICATION SERVER ιαχείριση υπηρεσιών στοιχείων (COM+) Οδηγός διαχείρισης δικαιωµάτων πρόσβασης & εκκίνησης PRISMA Win Application Server Πέντε βασικά βήµατα για τη ρύθµιση δικαιωµάτων πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Σύνοψη Σ αυτό το κεφάλαιο θα περιγράψουμε τη δημιουργία φορμών, προκειμένου να εισάγουμε δεδομένα και να εμφανίζουμε στοιχεία από τους πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες ενεργοποίησης λογαριασμού στο λογισμικό λογοκλοπής TURNITIN

Οδηγίες ενεργοποίησης λογαριασμού στο λογισμικό λογοκλοπής TURNITIN ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα, Τ.Κ. 176 71, Τηλ.: 210 9549169-170 http://www.library.hua.gr, e-mail:library@hua.gr Καλλιθέα 19/7/17 Οδηγίες ενεργοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου (Virtual

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr 1 Δομημένος προγραμματισμός έναντι αντικειμενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου

Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Οδηγός Χρήσης Microsoft Office365 & OneDrive for Business Πανεπιστημίου Κύπρου Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων Τομέας Συστημάτων ΥΠΣ-ΕΔ93 22-10-2015 Περιεχόμενα 1. Office 365... 3 2. Τι περιλαμβάνει το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Πρόσβασης στο EndNote Web. Πρόσβαση στο EndNote Web

Οδηγίες Πρόσβασης στο EndNote Web. Πρόσβαση στο EndNote Web Οδηγίες Πρόσβασης στο EndNote Web Το EndNote Web είναι εργαλείο διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών, ενσωματωμένο στη βάση Web of Science. Απαιτείται εγγραφή και δημιουργία password (Sign in / Register)

Διαβάστε περισσότερα

2. Για να δημιουργήσουμε το πρώτο ή κάθε νέο Backup set πατάμε στο εικονίδιο και εμφανίζεται ο Wizard του Backup set

2. Για να δημιουργήσουμε το πρώτο ή κάθε νέο Backup set πατάμε στο εικονίδιο και εμφανίζεται ο Wizard του Backup set Δημιουργία Backup Set για ( file Backup ) 1. Τρέχουμε την εφαρμογή BACKUP365. Όταν συνδεθεί με τα κεντρικό σύστημα της Digital SIMA εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα : 2. Για να δημιουργήσουμε το πρώτο ή κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS 6, Mac OS, IOS, και Android

Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS 6, Mac OS, IOS, και Android 4 Δεκεμβρίου 2012 Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο cs-wifi του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου για Windows 7, CentOS Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Πληροφορικής Σάββας Νικηφόρου Version 0.1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ SCADA Pro 16

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ SCADA Pro 16 ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ SCADA Pro 16 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Οδηγίες εγκατάστασης προγράμματος SCADA Pro 16... 3 Α) Εγκατάσταση DirectX... 5 Β) Εγκατάσταση Vcredist... 7 2. Οδηγίες ενεργοποίησης προγράμματος SCADA

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr Το νέο Twinspace Η συνεργατική πλατφόρμα του etwinning, εργαλείο για την κοινωνική δικτύωση, την επικοινωνία των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση ενός έργου etwinning Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης

Διαβάστε περισσότερα

10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python

10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python 10 η Διάλεξη Python Βάσεις δεδομένων στη python ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η standard διεπαφη της python για βάσεις δεδομένων βασίζεται στο DB-API Python Database API υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα βάσεων δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse. 5ο εξάμηνο. v1.0

Δομές Δεδομένων. Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse. 5ο εξάμηνο. v1.0 Δομές Δεδομένων 5ο εξάμηνο Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse v1.0 Τις σημειώσεις κράτησαν και διαμόρφωσαν σε word οι: Κονδύλη Γαλήνη, ΑΜ 5576 Μάλλιου Χριστίνα, ΑΜ 5413

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf)

ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf) Εργαστήριο Ψηφιακών Συστηµάτων ΗΜΥ211 Εισαγωγή στο λογισµικό Quartus II v13 web edition 1 ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf) Με την εκκίνηση της εφαρµογής Quartus II v13.0 SP1 web edition, επιλέξτε File

Διαβάστε περισσότερα

Τώρα ήρθε η ώρα για να αποκτήσετε το βασικό εργαλείο ανάπτυξης web εφαρμογών το GGTS.

Τώρα ήρθε η ώρα για να αποκτήσετε το βασικό εργαλείο ανάπτυξης web εφαρμογών το GGTS. Groovy and Grails Tool Suite Τώρα ήρθε η ώρα για να αποκτήσετε το βασικό εργαλείο ανάπτυξης web εφαρμογών το GGTS. Πηγαίνετε στο παρακάτω link, GGTS: http://spring.io/tools/ggts Επιλέξτε να δείτε όλες

Διαβάστε περισσότερα

Android Studio για Windows

Android Studio για Windows Android Studio για Windows 1. Οδηγίες Εγκατάστασης: 1. Κατεβάστε το Android Studio από εδώ (τελευταία έκδοση 0.4.6, 496 MB): http://developer.android.com/sdk/installing/studio.html 2. Εγκαταστήστε το αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Στο προηγούμενο εργαστήριο είδαμε πώς μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες από μια σχεσιακή βάση δεδομένων με τη βοήθεια των ερωτημάτων (queries). Το μειονέκτημα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες επεξεργασίας Προσωπικής σελίδας Διδάσκοντα

Οδηγίες επεξεργασίας Προσωπικής σελίδας Διδάσκοντα Οδηγίες επεξεργασίας Προσωπικής σελίδας Διδάσκοντα Βήμα 1: Πληκτρολογήστε την διεύθυνση http://www-new.phyed.duth.gr/undergraduate/ Βήμα 2: Δώστε όνομα χρήστη και κωδικό (Ίδια στοιχεία με αυτά που χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 1. Εισαγωγή Το κείμενο αυτό περιγράφει τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής ZΤrade για την παρακολούθηση των αγορών και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Για

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία εγκατάστασης και ρύθμισης AUA-VPN για Windows XP/Vista/7/8

Διαδικασία εγκατάστασης και ρύθμισης AUA-VPN για Windows XP/Vista/7/8 Διαδικασία εγκατάστασης και ρύθμισης AUA-VPN για Windows XP/Vista/7/8 Κατεβάζουμε το πρόγραμμα openvpn-setup.exe στον υπολογιστή με τον browser της επιλογής μας (Internet Explorer, Firefox, Chrome κα)

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 5: Οξύμετρο (OxyPro Project) Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Startup Guide Backup365. Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης και εκκίνησης. Για να δοκιμάσετε την υπηρεσία θα πρέπει να ακoλουθήσατε τα παρακάτω βήματα:

Startup Guide Backup365. Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης και εκκίνησης. Για να δοκιμάσετε την υπηρεσία θα πρέπει να ακoλουθήσατε τα παρακάτω βήματα: Startup Guide Backup365 Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης και εκκίνησης [ ΠΡΟΣΟΧΗ: αν κατά την κρυπογράφιση του αρχείου επιλέξετε δικό σας Encryption Key (αντί του Password εισόδου που προτείνει το σύστημα)

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Απαιτήσεις συστήματος IBM συμβατό PC με επεξεργαστή Pentium III 700 MHz ή ανώτερο Τουλάχιστον 256 MB RAM Τουλάχιστον 30 MB ελεύθερος χώρος στον σκληρό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Η-Βιβλίων Ebrary ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Οδηγός Χρήσης Η-Βιβλίων Ebrary ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Οδηγός Χρήσης Μάιος, 2014 TABLE OF CONTENTS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ EBRARY... 3 1. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ADOBE DIGITAL EDITIONS... 3 2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ EBRARY...

Διαβάστε περισσότερα