Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος"

Transcript

1 Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages Κακαρόντζας Γεώργιος

2 Διάκριση μεταξύ Web και πλήρους προφίλ Στη Java EE υπάρχει η διάκριση μεταξύ web προφίλ και πλήρους προφίλ. Το Web προφίλ περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται για τη δημιουργία εφαρμογών διαδικτύου χωρίς κάποια χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με υπηρεσίες διαδικτύου (web services), απομακρυσμένη χρήση εφαρμογών (remoting), επικοινωνία μέσω μηνυμάτων (messaging) κ.α. Οι περισσότερες περιπτώσεις εφαρμογών διαδικτύου καλύπτονται από το web προφίλ, για μεγάλες εφαρμογές διαδικτύου όμως πολλές φορές απαιτείται το πλήρες προφίλ. Η Εικόνα δείχνει λεπτομερώς όλα εκείνα τα APIs που υποστηρίζονται στην μία και στην άλλη έκδοση Ειδικά τα Enterprise Java Beans 3.1 διαχωρίζονται και αυτά σε πλήρες και web προφίλ με κάποιες λειτουργίες να υποστηρίζονται μόνο στο πλήρες προφίλ. Για παράδειγμα τα Message Driven Beans (δηλαδή συστατικά που επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων) υποστηρίζονται μόνο στο πλήρες προφίλ.

3 Δημιουργία έργου με το NetBeans Το NetBeans υποστηρίζει την δημιουργία έργων και των 2 αυτών προφίλ. Όταν δημιουργούμε ένα έργο με το NetBeans επιλέγουμε File->New Project Από τις διαθέσιμες κατηγορίες μπορούμε να επιλέξουμε Java Web (για το web προφίλ) ή Java EE (για το πλήρες προφίλ). Προς το παρόν θα επικεντρωθούμε στο web προφίλ.

4 Ο ρόλος των Java Server Pages Οι Java Server Pages (JSPs), από αρχιτεκτονική άποψη, ανήκουν στο επίπεδο της διασύνδεσης χρήστη. Είναι μία τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία εφαρμογών διαδικτύου με παρόμοιο τρόπο με αυτόν της PHP. Συνηθέστερα όμως σε εφαρμογές JEE οι JSPs χρησιμοποιούνται ως η όψη (View) σε μία αρχιτεκτονική ModelView-Controller όπου: Μοντέλο (Model) είναι ένα Java Bean (μία κλάση Java που ακολουθεί κάποιες συμβάσεις) Όψη (View) είναι μία JSP, και Ελεγκτής (Controller) είναι ένα Servlet Για περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό πρότυπο Model-View-Controller (MVC) δείτε το:

5 Παράδειγμα Java Server Pages Θα δημιουργήσουμε ένα web project με μία ιστοσελίδα (HTML) και μία JSP σελίδα. Η HTML ιστοσελίδα θα συγκεντρώνει κάποιες πληροφορίες από έναν χρήστη και αυτές τις πληροφορίες θα τις ανακτά η JSP και θα τις εμφανίζει. Η JSP απλά θα εμφανίζει το αποτέλεσμα αλλά θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε (π.χ. Θα μπορούσε να αποθηκεύσει αυτά τα στοιχεία στη ΒΔ). Κάνοντας αυτό το παράδειγμα θα συζητήσουμε και κάποιες νέες δυνατότητες του NetBeans για την δημιουργία εφαρμογών διαδικτύου. Η εφαρμογή αυτή αρχικά δεν θα ακολουθεί το πρότυπο MVC. Στη συνέχεια θα βάλουμε ένα Servlet και ένα Java Bean για να βελτιώσουμε την δομή της εφαρμογής και να υλοποιήσουμε το πρότυπο MVC

6 Δημιουργία του project Βήμα 1: Επιλογή τύπου project Για την δημιουργία του project επιλέγουμε File->New Project... Στο πλαίσιο διαλόγου 'New Project' επιλέγουμε Κατηγορία: Java Web Projects: Web Application Πατάμε το 'Next>' για το επόμενο βήμα του οδηγού.

7 Δημιουργία του project Βήμα 2: Καθορισμός ονόματος του project Στο πεδίο 'Project Name' δίνουμε το όνομα του project. Για το project θα δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος στον οποίο θα περιέχονται όλα τα αρχεία του project. Ο φάκελος αυτός θα δημιουργηθεί στον φάκελο 'Project Location' Ο υποφάκελος του project (Project Folder) θα έχει το όνομα που έχουμε δώσει στο project και θα περιέχεται στον φάκελο 'Project Location'. Όπως πληκτρολογείτε το όνομα του project αλλάζει και το 'Project Folder' Δώστε 'Project Name' το όνομα 'Questionnaire' και πατήστε 'Next>'

8 Δημιουργία του project Βήμα 3: Καθορισμός του εξυπηρετητή Αν και το NetBeans εξ ορισμού χρησιμοποιεί τον Glassfish application server μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλους εξυπηρετητές αν το επιθυμείτε. Για τους σκοπούς του δικού μας μαθήματος θα χρησιμοποιήσουμε τον Glassfish Server. Επίσης μπορούμε να καθορίσουμε και την έκδοση της Java EE στην οποία στοχεύουμε. Εξ ορισμού είναι η τελευταία έκδοση (εδώ η 7) Τέλος καθορίζουμε το context path που θα εμφανίζεται στο browser μετά την διεύθυνση του εξυπηρετητή για την εφαρμογή μας. Εξ ορισμού εδώ τοποθετείται το όνομα της εφαρμογής. Έτσι αν η εφαρμογή μας εκτελείται στον localhost και στη θύρα 8080 τότε η διεύθυνση της αρχικής σελίδας (index.html) στο browser θα είναι Κρατάμε τις εξ ορισμού ρυθμίσεις και πατάμε το πλήκτρο 'Next>'

9 Δημιουργία του project Βήμα 4: Καθορισμός πλαισίων Για τη Java EE έχουν δημιουργηθεί πολλά πλαίσια (frameworks) τα οποία έχουν ως στόχο την διευκόλυνση των προγραμματιστών για διάφορες λειτουργίες μιας τυπικής διαδικτυακής εφαρμογής. Προς το παρόν δεν θα χρειαστούμε κάποιο πλαίσιο οπότε εδώ δεν επιλέγουμε τίποτα και πατάμε το 'Finish' για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία της εφαρμογής.

10 Η καρτέλα των έργων και ο εκδότης Όπως φαίνεται από την Εικόνα στα αριστερά και στην καρτέλα του έργου ('Projects') εμφανίζεται το νέο έργο που δημιουργήθηκε. Η βασική σελίδα του έργου ανοίγει για επεξεργασία και ονομάζεται index.html. Όταν τρέχετε το έργο με το F6 αυτή η σελίδα θα φορτώνεται ως η αρχική σελίδα. Στα δεξιά έχει ανοίξει ο εκδότης των ιστοσελίδων και εμφανίζεται η σελίδα index.html την οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε.

11 Αλλαγή τίτλου και εμφάνιση παλέτας Σαν ένα πρώτο βήμα θα αλλάξουμε τον τίτλο της σελίδας σε 'Εγγραφή Μουσικού' γράφοντας αυτό το κείμενο ανάμεσα από τις ετικέτες <title> και </title>. Επίσης μέσα στο <body> θα εισάγουμε την επικεφαλίδα <h1>σελίδα Εγγραφής Μουσικού</h1>. Επίσης θα εμφανίσουμε την παλέτα με τα εργαλεία για τη γρήγορη εισαγωγή ετικετών HTML που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια. Για να εμφανίσουμε την παλέτα επιλέγουμε το μενού Window-->Palette ή πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Shift+8. Η παλέτα θα εμφανισθεί στα δεξιά του παραθύρου του εκδότη όπως φαίνεται στην εικόνα.

12 Εισαγωγή HTML φόρμας Προκειμένου ένας μουσικός να εγγραφεί στην εφαρμογή μας θα πρέπει να δώσει κάποια βασικά στοιχεία (όνομα, μουσικά όργανα που παίζει κ.α.). Για να εισάγει αυτά τα στοιχεία θα χρειαστούμε μία φόρμα. Τραβάμε με το ποντίκι από την παλέτα το εργαλείο 'Form' (φόρμα) και το αφήνουμε κάτω από την επικεφαλίδα <h1>...</h1>. Θα εμφανισθεί ένα πλαίσιο διαλόγου στο οποίο δίνουμε τις τιμές που απεικονίζονται στην εικόνα.

13 Παραγόμενος HTML κώδικας για τη φόρμα Με το εργαλείο εισαγωγής φόρμας παράχθηκε αυτόματα ο κώδικας για τη φόρμα και εισάχθηκε στο κατάλληλο σημείο (εκεί όπου ήταν ο δρομέας κατά την εισαγωγή). Ο κώδικας σημαίνει πως όταν ο χρήστης κάνει την υποβολή της φόρμας τα στοιχεία θα αποσταλούν στη JSP σελίδα 'confirmation.jsp' (το στοιχείο 'action' της φόρμας) με τη μέθοδο αποστολής 'post'. Τη JSP σελίδα θα την κάνουμε αργότερα. Ανάμεσα από το <form> και </form> στη συνέχεια θα εισάγουμε τις κατάλληλες ετικέτες για την είσοδο των στοιχείων και την υποβολή της φόρμας.

14 Εισαγωγή πίνακα για τη στοίχιση των στοιχείων της φόρμας Ένας εύκολος τρόπος για να στοιχίσουμε τις ετικέτες και τα πεδία της φόρμας είναι να τα βάλουμε σε ένα HTML πίνακα. Σύρετε το εργαλείο εισαγωγής πίνακα (Table) από την παλέτα και αφήστε το ανάμεσα από το <form> και το </form>. Δώστε στα πεδία τις τιμές που φαίνονται στην πάνω εικόνα (Insert Table) και πατήστε 'OK' για να δημιουργήσετε έναν πίνακα με 7 γραμμές και 2 στήλες χωρίς γραμμές πλαισίου (Border Size=0). Ο HTML κώδικας του πίνακα θα είναι όπως εμφανίζεται στην κάτω εικόνα. Το <thead> στοιχείο δεν θα μας χρειαστεί οπότε σβήστε το και αφήστε μόνο το <tbody>.

15 Εισαγωγή πεδίου για το όνομα Για να εισάγουμε ένα πεδίο φόρμας για το όνομα θα χρησιμοποιήσουμε μία γραμμή (<tr>) και στο πρώτο κελί της γραμμής (<td>) θα βάλουμε την ετικέτα 'Όνομα'. Στο δεύτερο κελί της γραμμής (στο άλλο <td> του <tr>) θα τραβήξουμε ένα εργαλείο εισαγωγής 'Text input' από την παλέτα και θα δώσουμε τις τιμές που φαίνονται στην πάνω εικόνα. Η σημασία του κώδικα είναι πως το πεδίο υποδοχής της τιμής που θα εισαχθεί ονομάζεται 'fname', είναι πεδίο κειμένου και έχει πλάτος 15 χαρακτήρες.

16 Πρόσθετα πεδία κειμένου Παρομοίως προσθέστε πεδία κειμένου (Text Input) για το επώνυμο και το υποκοριστικό του μουσικού στις δύο επόμενες γραμμές με τις τιμές που φαίνονται στις δύο εικόνες.

17 Πλαίσια ελέγχου για τα μουσικά όργανα (1) Στην συνέχεια εισάγουμε την ετικέτα 'Κιθάρα' και στο διπλανό <td> εισάγουμε ένα πλαίσιο ελέγχου το οποίο θα επιλέξει ο μουσικός αν γνωρίζει κιθάρα. Το πλαίσιο ελέγχου εισάγεται με το εργαλείο 'Checkbox' από την παλέτα και τις τιμές που φαίνονται στην πάνω εικόνα. Ο κώδικας που παράγεται φαίνεται στην κάτω εικόνα.

18 Πλαίσια ελέγχου για τα μουσικά όργανα (2) Στις επόμενες δύο γραμμές θα εισάγετε πλαίσια ελέγχου για το μπάσο και τα ντραμς. Οι τιμές φαίνονται στις δύο εικόνες. Παρατηρείστε πως για όλα τα πεδία χρησιμοποιούμε το ίδιο όνομα: instrument. Αυτό σημαίνει πως θα περαστεί στη JSP σελίδα υποδοχής ένας πίνακας από αλφαριθμητικά με το όνομα instrument. Αν ο χρήστης έχει επιλέξει την κιθάρα τότε ο πίνακας instrument θα περιέχει την τιμή 'guitar', αν έχει επιλέξει μπάσο την τιμή 'bass' και αν έχει επιλέξει ντραμς την τιμή 'drums'.

19 Εισαγωγή πλήκτρου υποβολής Στην τελευταία γραμμή και στο δεύτερο κελί εισάγετε ένα πλήκτρο υποβολής των στοιχείων της φόρμας (το πρώτο κελί το αφήνουμε κενό). Τραβήξτε και αφήστε το εργαλείο 'Button' από την παλέτα δίνοντας τις τιμές που φαίνονται στην πάνω Εικόνα. Ο κώδικας φαίνεται στην κάτω εικόνα. Όταν οι χρήστες πατήσουν το πλήκτρο με την ετικέτα 'Εγγραφή' τα στοιχεία της φόρμας θα αποσταλούν στη σελίδα 'confirmation.jsp' την οποία θα προγραμματίσουμε στη συνέχεια.

20 Εκτέλεση εφαρμογής Σε αυτό το σημείο μπορείτε να τρέξετε την εφαρμογή πατώντας το F6. Θα εμφανισθεί η ιστοσελίδα (βλ. Εικόνα). Μπορείτε να βάλετε τιμές αν θέλετε και να πατήσετε το πλήκτρο 'Εγγραφή' αν και σ' αυτό το σημείο αφού δεν έχουμε κάνει την 'confirmation.jsp' η υποβολή των στοιχείων της φόρμας θα οδηγήσει σε λάθος.

21 Ο ολοκληρωμένος κώδικας της ιστοσελίδας index.html <!DOCTYPE html> <html> <tr> 1 <td>κιθάρα:</td> <head> 2 <td><input type="checkbox" name="instrument" value="guitar" <title>εγγραφή Μουσικού</title> /></td> </tr> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8"> <tr> </head> <td>μπάσο:</td> <body> <td><input type="checkbox" name="instrument" value="bass" /></td> <h1>σελίδα Εγγραφής Μουσικού</h1> </tr> <form action="confirmation.jsp" method="post"> <tr> <table border="0"> <td>ντραμς:</td> <tbody> <tr> <td>όνομα:</td> <td><input type="checkbox" name="instrument" value="drums" /></td> </tr> <td><input type="text" name="fname" value="" size="15" /></td> <tr> </tr> <td></td> <tr> <td><input type="submit" value="εγγραφή" /></td> <td>επώνυμο:</td> </tr> <td><input type="text" name="lname" value="" size="30" /></td> </tbody> </tr> </table> <tr> <td>υποκοριστικό:</td> <td><input type="text" name="nickname" value="" size="15" /></td> </tr> </form> </body> </html>

22 Διάκριση μεταξύ στατικών & δυναμικών σελίδων Η ιστοσελίδα index.html είναι στατική. Πάντοτε θα εμφανίσει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αντιθέτως η confirmation.jsp είναι δυναμική. Θα χρειαστεί να εμφανίσει τα στοιχεία του χρήστη-μουσικού που εγγράφηκε. Αυτά τα στοιχεία φυσικά είναι μεταβλητά και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα που θα εμφανισθεί θα πρέπει να παραχθεί δυναμικά κατά το χρόνο εκτέλεσης. Στο παράδειγμά μας θα εμφανίσει πάντα την ίδια φόρμα και θα στείλει πάντοτε τα στοιχεία που εισήγαγε ο χρήστης στη φόρμα, στην confirmation.jsp. Στο παράδειγμά μας θα ανακτήσει τα στοιχεία του μουσικού όπως το όνομα, επώνυμο κλπ. και θα τα εμφανίσει. Αλλά επειδή τα στοιχεία αυτά αλλάζουν κάθε φορά θα είναι μεταβλητές μιας γλώσσας προγραμματισμού η δυναμική εκτέλεση των εντολών της οποίας θα παράγει δυναμικά το επιθυμητό αποτέλεσμα κάθε φορά. Στην περίπτωση της Java Enterprise Edition και των δυναμικών σελίδων JSP οι εντολές αυτές είναι γραμμένες στη γλώσσα προγραμματισμού Java. Στην περίπτωση της PHP οι εντολές είναι γραμμένες στη γλώσσα PHP κ.ο.κ.

23 Δημιουργία της confirmation.jsp: 1ο βήμα Για την δημιουργία της confirmation.jsp επιλέγουμε από το μενού File --> New File... και από την κατηγορία 'Web' επιλέγουμε 'JSP' ως τύπο αρχείου (file type) στο πρώτο βήμα του οδηγού δημιουργίας νέου αρχείου όπως δείχνει η εικόνα. Στην συνέχεια πατάμε το πλήκτρο 'Next>'

24 Δημιουργία της confirmation.jsp: 2ο βήμα Στο 2ο βήμα στο όνομα αρχείου δίνουμε confirmation χωρίς επέκταση (θα μπει αυτόματα η επέκταση jsp από το NetBeans. Παρατηρείστε πως προσδιορίζεται και το project αφού αυτό είναι ανοιχτό κατά την δημιουργία. Επίσης το αρχείο JSP θα δημιουργηθεί στον υποφάκελο 'web' στον φάκελο του project (βλ. Created File) Το αρχείο θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την χρήση του όχι και τόσο δημοφιλούς XML συντακτικού (XML syntax) αντί για του πρότυπου συντακτικού (Standard Syntax). Εδώ επιλέξαμε το πρότυπο συντακτικό. Επίσης θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα τμήμα μιας JSP (JSP segment) για συμπερίληψη σε πολλές σελίδες. Αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε σε επόμενο μάθημα.

25 Δημιουργία της confirmation.jsp: 3ο βήμα Τελικά πατώντας Finish δημιουργείται η confirmation.jsp η οποία εμφανίζεται στον φάκελο Web Pages στον Project explorer (εκεί όπου τοποθετούνται και οι HTML σελίδες). Κάποιος αρχικός σκελετός της JSP παράγεται αυτόματα και εμφανίζεται στον εκδότη του αρχείου προς επεξεργασία.

26 Ρύθμιση του Glassfish για UTF-8 Πριν συνεχίσουμε και προκειμένου να μπορεί ο εξυπηρετητής εφαρμογών Glassfish να χειριστεί Ελληνικά θα πρέπει να κάνουμε επίσης το εξής: Κάνετε δεξί κλικ στο έργο και επιλέξτε 'New-->Other', και από την κατηγορία GlassFish επιλέξτε Glassfish Descriptor. Ο επεξεργαστής του Glassfish Descriptor θα εμφανισθεί. Πηγαίνετε στη καρτέλα 'XML' και προσθέστε την γραμμή <parameter-encoding default-charset="utf-8" /> στο σημείο που φαίνεται στην εικόνα.

27 Συγγραφή της confirmation.jsp contenttype="text/html" pageencoding="utf-8"%> 1 2 <li> <!DOCTYPE html> Ψευδώνυμο: <%= request.getparameter("nickname") %> <html> </li> <head> <% <meta http-equiv="content-type" String[] instruments = content="text/html; charset=utf-8"> <title>επιβεβαίωση Στοιχείων</title> </head> request.getparametervalues("instrument"); if (instruments!= null) { for (String instrument:instruments) <body> <h1>επιβεβαίωση Στοιχείων</h1> Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας. Δώσατε τα ακόλουθα στοιχεία: <ul> %> <li>μουσικό όργανο: <%= instrument%></li> <% } <li> Όνομα: <%=request.getparameter("fname")+" "+ request.getparameter("lname")%> </li> { } %> </ul> </body> </html>

28 Εκτέλεση της εφαρμογής Τρέχοντας την εφαρμογή (F6) θα εμφανισθεί και πάλι η index.html στην οποία θα συμπληρώσουμε τη φόρμα και θα πατήσουμε το πλήκτρο Εγγραφή. Στην συνέχεια θα εμφανισθεί η confirmation.jsp που θα ανακτήσει τα στοιχεία της φόρμας και θα τα εμφανίσει όπως φαίνεται και στις δύο εικόνες.

29 Ερωτήσεις;

Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος Model-View-Controller (MVC) Όπως αναφέραμε ήδη σε εφαρμογές JEE οι JSPs χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ

Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ Σεμινάριο #3 Αρχιτεκτονικές έξυπνων πόλεων: Έρευνα, Συμπεράσματα και Σχετικά Εργαλεία Ανάπτυξης Ανοιχτού Λογισμικού Κακαρόντζας Γεώργιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP

Εργαστήριο 6. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας. a) Εκκίνηση XAMPP Εργαστήριο 6 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή στην γλώσσα PHP και η εξοικείωση των φοιτητών στην χρήση του Web Server για την εξυπηρέτηση σελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP.

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP. Εργαστήριο #5 Τι πρέπει να έχετε ολοκληρώσει από το προηγούμενο εργαστήριο. Θα πρέπει να ξέρετε να εισάγετε ένα βασικό πρόγραμμα PHP μέσα σε μια ιστοσελίδα, τη χρήση της echo και τον χειρισμό απλών μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 8 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 8 η Διάλεξη: Προγραμματισμός στην πλευρά του εξυπηρετητή: Τεχνολογία Java Server Pages (JSP)

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 8 η Διάλεξη: Προγραμματισμός στην πλευρά του εξυπηρετητή: Τεχνολογία Java Server Pages (JSP) Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 8 η Διάλεξη: Προγραμματισμός στην πλευρά του εξυπηρετητή: Τεχνολογία Java Server Pages (JSP) Δρ. Απόστολος Γκάμας Λέκτορας (407/80) gkamas@uop.gr Σχεδίαση Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8 Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8 Περιεχόμενα Κατέβασμα και εγκατάσταση Netbeans 8 Δημιουργία project εφαρμογής HTML(5)/CSS/Javascript

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας Εργαστήριο 9 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών εργασιών στην MySQL και η εξοικείωση με το περιβάλλον του εργαλείου διαχείρισης phpmyadmin.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Οι φόρμες αποτελούν τον πιο δημοφιλή τρόπο για τη συλλογή δεδομένων μέσω του World Wide Web (WWW). Επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εκφώνηση: Δημιουργείστε εφαρμογή σε Java Swing με χρήση του IDE NetBeans όπου θα παρουσιάζεται ποιο κουμπί πατήθηκε. Η εφαρμογή θα μοιάζει ως εξής: Πρώτο Βήμα: Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin

Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Οδηγίες για την εγκατάσταση του πακέτου Cygwin Ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται σε αυτό το file μόνο αν έχετε κάποιο laptop ή desktop PC που τρέχουν κάποιο version των Microsoft Windows. 1) Copy

Διαβάστε περισσότερα

1. Απαιτήσεις εργασίας

1. Απαιτήσεις εργασίας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας 2 η Εργασία στο μάθημα «Δικτυακά Πολυμέσα Ι»: «Δημιουργία φόρμας για καταχώρηση στοιχείων με HTML - Javascript» Ημερομηνία παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Εφαρμογές. Ενότητα 2: Enterprise Java Beans και Java Server Faces Μιχάλας Άγγελος Βούρκας Δημήτριος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Διαδικτυακές Εφαρμογές. Ενότητα 2: Enterprise Java Beans και Java Server Faces Μιχάλας Άγγελος Βούρκας Δημήτριος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 2: Enterprise Java Beans και Java Server Faces Μιχάλας Άγγελος Βούρκας Δημήτριος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα;

Πως θα κατασκευάσω το πρώτο πρόγραμμα; Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Να γίνει εξοικείωση το μαθητών με τον ΗΥ και το λειτουργικό σύστημα. - Επίδειξη του My Computer

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο

Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο 1. Δημιουργία μιας απλής σελίδας HTML Στον προσωπικό σας κατάλογο δημιουργήστε ένα φάκελο με όνομα HTML. Ανοίξτε το Notepad ακολουθώντας τη διαδρομή (Start All Programs

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δυναμικές Ιστοσελίδες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Δρ. Χρήστος Όροβας Τεχνικός Υπεύθυνος 1 Διαδικασία «Φόρτωσης» μιας Ιστοσελίδας Internet Explorer, Mozilla, Chrome, κτλ HTTP Server ΠΣΔ Αίτημα για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πίνακες. Για να εισάγουμε έναν πίνακα επιλέγουμε από το μενού Insert->Table.

Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πίνακες. Για να εισάγουμε έναν πίνακα επιλέγουμε από το μενού Insert->Table. DreamWeaver - Άσκηση 4η Πίνακες Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργούμε και να επεξεργαζόμαστε πίνακες, μια πολύ βασική δομή. Θα δούμε πως γίνεται εισαγωγή πίνακα, ένωση κελιών του πίνακα, προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων (Microsoft Excel) 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων 3. Δημιουργία Νέου Υπολογιστικού Φύλλου 4. Δημιουργία Υπολογιστικού Φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ

2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ 2014 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ H HTML είναι μία γλώσσα σήμανσης και αποτελεί την κύρια γλώσσα δημιουργίας ιστοσελίδων του διαδικτύου. Είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οδηγός Εργαστηρίου για το Μεταπτυχιακό Μάθημα Τεχνολογία Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel 11.1. Πολλαπλά φύλλα εργασίας Στο προηγούμενο κεφάλαιο δημιουργήσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον προϋπολογισμό δαπανών του προσωπικού που θα συμμετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτική Άσκηση ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML

Επαναληπτική Άσκηση ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML Επαναληπτική Άσκηση ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Βασικές Ορίζει ένα αρχείο HTML Ορίζει ένα τίτλο για το αρχείο Ορίζει το σώµα της background URL

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML

Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Βασικές Ορίζει τον τύπο του αρχείου Ορίζει ένα αρχείο HTML Ορίζει ένα τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Προσομείωση ασύρματων δικτύων με τη χρήση του OPNET Modeler

Προσομείωση ασύρματων δικτύων με τη χρήση του OPNET Modeler Προσομείωση ασύρματων δικτύων με τη χρήση του OPNET Modeler ΣΚΟΠΟΙ Σε αυτήν την άσκηση: Θα φτιάξουμε μικρά ασύρματα δίκτυα Θα επιλέξουμε ποια δεδομένα θα συλλέξουμε Θα τρέξουμε την προσομείωση Θα αναλύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Σελίδες Εξυπηρετητή Java Java Server Pages (JSP)

Εισαγωγή στις Σελίδες Εξυπηρετητή Java Java Server Pages (JSP) Εισαγωγή στις Σελίδες Εξυπηρετητή Java Java Server Pages (JSP) Τι είναι τα JSP ; Σελίδες Εξυπηρετητή σε Java Μέθοδος δημιουργίας δυναμικών σελίδων (σε HTML ή XML) Το κύριο έγγραφο είναι γραμμένο σε HTML

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python. 1η Ομάδα Ασκήσεων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python. 1η Ομάδα Ασκήσεων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Python 1η Ομάδα Ασκήσεων Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων IDLE - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων Python - Εισαγωγικά προγράμματα / print / μεταβλητές / input

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Σελίδα 1 / 8 Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά...3 2. Ρυθμίσεις για προχωρημένους...3 α.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ MOODLE Η διαδικασία μεταφοράς του υλικού ενός μαθήματος από την πλατφόρμα Blackboard Vista στην πλατφόρμα Moodle σε βήματα είναι η ακόλουθη:

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1. Προγραμματίζω τον υπολογιστή (10 ώρες).

Δραστηριότητα 1. Προγραμματίζω τον υπολογιστή (10 ώρες). Προγραμματίζω τον υπολογιστή (10 ώρες). Δραστηριότητα 1 Στόχος της δραστηριότητας είναι να δημιουργήσουμε μια απλή εφαρμογή η οποία θα περιέχει ένα κουμπί και μια εικόνα μιας γάτας. Όταν ο μαθητής πατήσει

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να

Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να κάνουμε μέσω ενός εξωτερικού αρχείου.το αρχείο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Τηλ/νιών Τομέας Προγ/σμού & Τεχνολογίας Λογισμικού Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Δρ. Νικόλαος Θ. Λιόλιος Καθηγητής Φεβρουάριος 2012 1. Εισαγωγή Το Visual

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Συντάκτης: Ρούσσος Γιάννης (Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ... 3 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο

Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο Άσκηση 5 -Δηµιουργία ιστοσελίδων µε HTML µέρος 5 ο HTML Φόρµες Για να δηµιουργήσουµε µια φόρµα στην οποία θα γράφουν σχόλια ή παρατηρήσεις οι επισκέπτες των σελίδων µας, χρειαζόµαστε την ετικέτα .

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο)

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf)

ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf) Εργαστήριο Ψηφιακών Συστηµάτων ΗΜΥ211 Εισαγωγή στο λογισµικό Quartus II v13 web edition 1 ηµιουργία Αρχείου Πρότζεκτ (.qpf) Με την εκκίνηση της εφαρµογής Quartus II v13.0 SP1 web edition, επιλέξτε File

Διαβάστε περισσότερα

Ράβδος Εργαλείων, σχεδόν τα ίδια εργαλεία και εικονίδια υπάρχουν όπως στα άλλα προγράμματα που έχετε μάθει μέχρι σήμερα.

Ράβδος Εργαλείων, σχεδόν τα ίδια εργαλεία και εικονίδια υπάρχουν όπως στα άλλα προγράμματα που έχετε μάθει μέχρι σήμερα. Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Η Γλώσσα Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3 Φόρµες Ένας τρόπος για να συλλέξετε πληροφορία από τους επισκέπτες του δικτυακού σας τόπου είναι οι φόρµες. Με τα εξειδικευµένα αυτά εργαλεία µπορείτε να κάνετε έρευνες ή τεστ,

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse. 5ο εξάμηνο. v1.0

Δομές Δεδομένων. Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse. 5ο εξάμηνο. v1.0 Δομές Δεδομένων 5ο εξάμηνο Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse v1.0 Τις σημειώσεις κράτησαν και διαμόρφωσαν σε word οι: Κονδύλη Γαλήνη, ΑΜ 5576 Μάλλιου Χριστίνα, ΑΜ 5413

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

Φόρμες. Γενικοί κανόνες. Η ετικέτα <form>

Φόρμες. Γενικοί κανόνες. Η ετικέτα <form> Φόρμες Οι φόρμες περιέχουν τα στοιχεία φόρμας στο οποία ένας χρήστης μπορεί να εισαγάγει δεδομένα τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται σε έναν εξυπηρετητή για παραπέρα επεξεργασία. Γενικοί κανόνες Για τις

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Nα κατασκευάσουν πίνακες από δεδομένα. Να κατασκευάσουν συναρτήσεις με πίνακες. Να κάνουν χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου.

Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου. Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου. 1 η ΑΣΚΗΣΗ Οι HTML σελίδες είναι απλές σελίδες κειμένου και μπορούν να δημιουργηθούν από οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

<HTML> <HEAD> <TITLE> <BODY>

<HTML> <HEAD> <TITLE> <BODY> ΑΣΚΗΣΗ 1 1. Ανοίξτε τον επεξεργαστή ιστοσελίδων 2. Αποθηκεύστε στο X:/mathimata/html/askiseis/ με όνομα askisi1b.html 3. Θα φτιάξουμε μια νέα ιστοσελίδα, χρησιμοποιώντας τις βασικές ετικέτες

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου Μενού Προβολή Προβολές εγγράφου Το Word παρέχει πέντε διαφορετικού είδους προβολές στον χρήστη, οι οποίες και βρίσκονται στο μενού Προβολή (View). Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το είδος προβολής που

Διαβάστε περισσότερα

2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων

2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων 2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων Μετά τον μετασχηματισμό των δεδομένων με τη χρήση του Excel, τα δεδομένα θα εισαχθούν σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων (Microsoft SQL Sever 2005) ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Β ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ (NON-EXPERTS) Α. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. TOOLS DATA UTILITIES SWITCHBOARD MANAGER YES

ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Β ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ (NON-EXPERTS) Α. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. TOOLS DATA UTILITIES SWITCHBOARD MANAGER YES ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ Β ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ (NON-EXPERTS) Α. ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. TOOLS DATA UTILITIES SWITCHBOARD MANAGER YES 2. ΠΑΤΗΣΤΕ EDIT ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ COMPANY CLOSE 3. ΠΑΤΗΣΤΕ NEW (CREATE NEW)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ακ. Έτος ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης

ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ακ. Έτος ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης Ακ. Έτος 2013-2014 ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 - MOODLE ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. Εφραιμίδης Υπεύθυνος εργαστηρίου: Α. Κουτσιαμάνης Συγγραφή σημειώσεων: Πίλτση Κωνσταντίνα 56011 Πίνακας Περιεχομένων Είσοδος στο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

1. Απαιτήσεις εργασίας

1. Απαιτήσεις εργασίας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας 2 η Εργασία στο μάθημα «Δικτυακά Πολυμέσα Ι»: «Δημιουργία φόρμας για online αίτηση εργασίας με HTML - Javascript» Ημερομηνία παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το Facility Game Μάθημα: Δομές Δεδομένων 2013-2014. Σωτήρης Γυφτόπουλος

Εργασία για το Facility Game Μάθημα: Δομές Δεδομένων 2013-2014. Σωτήρης Γυφτόπουλος Εργασία για το Facility Game Μάθημα: Δομές Δεδομένων 2013-2014 Σωτήρης Γυφτόπουλος Κανόνες του Facility Game (1/4) Στο Facility Game υπάρχει ένα σύνολο κόμβων που συνδέονται «σειριακά» και κάθε κόμβος

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα HTML. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Η γλώσσα HTML. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Η γλώσσα HTML Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Υπερκείμενο Το δομικό χαρακτηριστικό του Παγκόσμιου Ιστού Ένα αρχείο Απλό κείμενο και υπερσύνδεσμοι Υπερσύνδεσμος Μετάβαση σε διάφορα άλλα έγγραφα Αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Συντάκτης: Ρούσσος Γιάννης (Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ... 3 Κεντρικό Μενού...

Διαβάστε περισσότερα

Survey 123 User Manual

Survey 123 User Manual Survey 123 User Manual 1. Γενικά για το πρόγραμμα 2. Έναρξη προγράμματος 3. Ορισμός χρηστών εφαρμογής 4. Επιλογή - Άνοιγμα έρευνας 5. Δημιουργία νέας έρευνας 6. Δημιουργία έρευνας με βάση το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης

TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης TEC510 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Ε εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Γιώργος Μηλιώτης Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition

To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition Πίνακας Περιεχομένων To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition... 1 Εκτέλεση του περιβάλλοντος ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου (Microsoft Word) 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου 3. Δημιουργία Νέου Εγγράφου 4. Δημιουργία Εγγράφου Βασισμένο Σε Πρότυπο 5. Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ BLACKBOARD VISTA ΣΕ OPEN ECLASS Η διαδικασία μεταφοράς του υλικού ενός μαθήματος από την πλατφόρμα Blackboard Vista στην πλατφόρμα Open eclass σε βήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Περιεχόμενα Εισαγωγή Εγκατάσταση Δημιουργία νέου project Java Editor Perspectives Δημιουργία source folders Προσθήκη νέου αρχείου στο project Εισάγωντας

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι ότι το μήνυμα δεν θα φτάσει ΠΟΤΕ στον φοιτητή που σας το έχει στείλει.

Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι ότι το μήνυμα δεν θα φτάσει ΠΟΤΕ στον φοιτητή που σας το έχει στείλει. . Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να σας περιγράψουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να απαντήσετε σε ένα μήνυμα που έχετε λάβει από ένα φοιτητή μέσω της πλατφόρμας OpeneClass στο προσωπικό σας email.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Οδηγός Εργαστηρίου:

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο #12. Βήμα 1 ο. Βήμα 2 ο. Βήμα 3 ο. Βήμα 4 ο.

Εργαστήριο #12. Βήμα 1 ο. Βήμα 2 ο. Βήμα 3 ο. Βήμα 4 ο. Εργαστήριο #12 Από τα προηγούμενα εργαστήρια: Το εργαστήριο αυτό είναι ανεξάρτητο από τα προηγούμενα επειδή όμως ασχολείται με τη γλώσσα JavaScript, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το εισαγωγικό Παράρτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Διαδικτυακή Εφαρμογή (1/2) Ως διαδικτυακή εφαρμογή μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου

Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Προγραμματισμός Διαδικτύου Ασκήσεις Εργαστηρίου Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 01 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Κεφάλαιο 5. Αλληλεπιδραστικές ιστοσελίδες (χρήση ετικέτας <FORM> και η τεχνική CGI)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Κεφάλαιο 5. Αλληλεπιδραστικές ιστοσελίδες (χρήση ετικέτας <FORM> και η τεχνική CGI) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 5. Αλληλεπιδραστικές ιστοσελίδες (χρήση ετικέτας και η τεχνική CGI) Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 ΦΟΡΜΕΣ (FORM) Είναι ο κύριος

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

PRISMA Win POS Sync Merge Replication

PRISMA Win POS Sync Merge Replication ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οδηγός Ρυθμίσεων Συγχρονισμού PRISMA Win POS Sync Merge Replication Η διαδικασία του συγχρονισμού γίνεται από τον Η/Υ που έχει το Back Office. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Reload. Οδηγός. Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη

Λογισμικό Reload. Οδηγός. Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη Λογισμικό Reload Οδηγός Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη Απρίλιοσ 2010 Εισαγωγή Το SCORM είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισμός μεταβλητών και εισαγωγή δεδομένων

Καθορισμός μεταβλητών και εισαγωγή δεδομένων Καθορισμός μεταβλητών και εισαγωγή δεδομένων Καθορισμός μεταβλητών (variables) Το πρώτο βήμα κατά την εισαγωγή των δεδομένων είναι η δημιουργία των μεταβλητών. Ανοίγοντας το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 12

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Διαδικτύου (Εξασκηθείτε στην HTML)

Τεχνολογίες Διαδικτύου (Εξασκηθείτε στην HTML) Τεχνολογίες Διαδικτύου (Εξασκηθείτε στην HTML) 1. Δημιουργία μιας απλής σελίδας HTML Ανοίξτε το Notepad ακολουθώντας τη διαδρομή Start All Programs Accessories Notepad Πληκτρολογήστε το ακόλουθο κείμενο:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εντολές κίνησης και στροφής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εντολές κίνησης και στροφής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εντολές κίνησης και στροφής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: 1. Ανοίξτε τον φυλλομετρητή Mozilla Firefox και στην γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογήστε την διεύθυνση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Εισαγωγή στο Frontpage

Πρακτική Άσκηση Εισαγωγή στο Frontpage ΑΣΠΑΙΤΕ Α Πρακτική Άσκηση Εισαγωγή στο Frontpage Ημερομηνία : Τμήμα :. Ονοματεπώνυμο : Αφού ανοίξετε τον υπολογιστή σας και δείτε την Επιφάνεια Εργασίας σας, ξεκινήστε το πρόγραμμα κατασκευής ιστοσελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Widgets Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα