Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος"

Transcript

1 Java & Java EE 2o Μέρος: Διασφάλιση ευκολίας τροποποίησης με το πρότυπο MVC (Model View Controller) Κακαρόντζας Γεώργιος

2 Model-View-Controller (MVC) Όπως αναφέραμε ήδη σε εφαρμογές JEE οι JSPs χρησιμοποιούνται ως η όψη (View) σε μία αρχιτεκτονική Model-View-Controller όπου: Μοντέλο (Model) είναι μία κλάση της Java που ενσωματώνει τα δεδομένα και τις βασικές λειτουργίες σε σχέση με αυτά. Όψη (View) είναι μία JSP που εμφανίζει πληροφορίες στο χρήστη (π.χ. τα αποτελέσματα μιας επεξεργασίας) Ελεγκτής (Controller) είναι ένα Servlet το οποίο χειρίζεται την αλληλεπίδραση με το χρήστη (π.χ. δημιουργεί το μοντέλο κατά την πρώτη αλληλεπίδραση, ανακατευθύνει σε σελίδες λαθών αν τα δεδομένα εισόδου δεν είναι ορθά κλπ.) Το αρχιτεκτονικό πρότυπο MVC χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα σε εφαρμογές ιστού και όχι μόνο στη JEE. Επινοήθηκε από το Νορβηγό Trygve Reenskaug ο οποίος δίνει κάποια Για περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό ιστορικά στοιχεία του MVC σ' αυτή τη σελίδα: πρότυπο Model-View-Controller (MVC) δείτε το: ndex.html

3 Ποιοτικές Ιδιότητες του MVC Ευκολία Τροποποίησης (Modifiability): είναι εύκολο να αλλάξουμε την όψη ή να προσθέσουμε νέες όψεις χωρίς να τροποποιήσουμε το μοντέλο. Ευχρηστία (Usability): είναι εύκολο να προσθέσουμε νέες όψεις για διαφορετικές συσκευές ή διαφορετικές ομάδες χρηστών βελτιώνοντας την ευχρηστία των εφαρμογών σε αυτές τις συσκευές και γι' αυτούς του χρήστες. Επαναχρησιμοποίηση (Reusability): Το μοντέλο είναι επαναχρησιμοποιήσιμο και σε άλλες εφαρμογές (π.χ. με άλλες όψεις).

4 Τροποποίηση του παραδείγματος Θα τροποποιήσουμε το παράδειγμα που κάναμε με την εγγραφή μουσικών ώστε: Να υπάρχει η κλάση Musician (Model) που έχει τα κατάλληλα πεδία για έναν μουσικό και (σε ένα πλήρες πρόγραμμα θα) ενσωματώνει τις λειτουργίες σχετικές με έναν μουσικό. Να υπάρχει ένα servlet (Controller) που ανταποκρίνεται στην αλληλεπίδραση του χρήστη δημιουργώντας ένα αντικείμενο Musician με τις τιμές που έδωσε ο χρήστης Η σελίδα εμφάνισης του αποτελέσματος της εγγραφής του μουσικού του προηγούμενου παραδείγματος (confirmation.jsp) θα αλλάξει και θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία του μοντέλου, θα είναι δηλαδή η όψη (View).

5 Δημιουργία Μοντέλου: η κλάση Musician (Βήμα 1) Η κλάση Musician αποτελεί το μοντέλο του συγκεκριμένου παραδείγματος. Θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο αυτής της κλάσης στο servlet αλλά πριν το κάνουμε θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κλάση αυτή. Για να το κάνουμε αυτό κάνουμε αυτό επιλέγουμε από το μενού File --> New File και από την κατηγορία Java επιλέγουμε Java Class όπως δείχνει η Εικόνα.

6 Δημιουργία Μοντέλου: η κλάση Musician (Βήμα 2) Στο δεύτερο βήμα το οδηγού δίνουμε ως όνομα κλάσης το όνομα Musician και ως πακέτο το 'model'. Πατάμε το πλήκτρο 'Finish' για να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία της κλάσης η οποία και ανοίγει για επεξεργασία στον editor.

7 Ο κώδικας της κλάσης Musician package model; public class Musician { private String fname; private String lname; private String nickname; private String[] instruments; Συμβουλή: Δηλώστε πρώτα τα πεδία της κλάσης και στη συνέχεια πατήστε δεξί κλικ και επιλέξτε Insert Code.... Από το αναδυόμενο μενού επιλέξτε 'Getter and Setter.... Θα εμφανισθεί πλαίσιο διαλόγου από το οποίο θα επιλέξετε όλα τα πεδία για να παράγετε αυτόματα τους getters και του setters. public String getfname() { return fname; } public void setfname(string fname) { this.fname = fname; } public String getlname() { return lname; } public void setlname(string lname) { this.lname = lname; } public String getnickname() { return nickname; } public void setnickname(string nickname) { this.nickname = nickname; } public String[] getinstruments() { return instruments; } public void setinstruments(string[] instruments) { this.instruments = instruments; } }

8 Δημιουργία Servlet (βήμα 1) Για την δημιουργία του controller servlet επιλέγετε από το μενού File --> New File... και από την κατηγορία Web επιλέγετε Servlet όπως φαίνεται στην Εικόνα. Πατήστε το πλήκτρο 'Next>' για το επόμενο βήμα.

9 Δημιουργία Servlet (βήμα 2) Στο δεύτερο βήμα του οδηγού δίνουμε όνομα και προσδιορίζουμε το πακέτο του servlet. Στο παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε τις τιμές: MusicianRegCtrlServlet για το όνομα, και controllers για το πακέτο Πατήστε 'Next>' για το επόμενο βήμα.

10 Δημιουργία Servlet (βήμα 3) Στο τρίτο και τελευταίο βήμα του οδηγού έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε αν θέλουμε το URL του servlet. Εξ ορισμού το URL είναι το όνομα του servlet (μετά το όνομα της εφαρμογής και του server ως συνήθως). Στο παράδειγμά μας δεν θα το αλλάξουμε. Επίσης μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε και κάποιες άλλες ρυθμίσεις όπως ο προσδιορισμός των παραμέτρων αρχικοποίησης του servlet κ.α. Στο παράδειγμά μας δεν θα αλλάξουμε κάτι από τις εξ ορισμού επιλογές. Πατήστε το 'Finish' για να δημιουργηθεί το servlet.

11 Κώδικας Servlet Με την ολοκλήρωση δημιουργίας του servlet ο κώδικας του servlet ανοίγει προς επεξεργασία στον Editor του NetBeans Οι βασικότερη μέθοδος εδώ είναι η processrequest η οποία θα κληθεί είτε έχουμε get είτε έχουμε post ως HTTP μέθοδο κλήσης του servlet. Αν επιθυμούμε την εκτέλεση μόνο της doget ή της dopost (για την μέθοδο GET ή POST αντίστοιχα) τότε σβήνουμε την processrequest και την μέθοδο που δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε και βάζουμε τον κώδικα στην μέθοδο που θέλουμε να υποστηρίξουμε (π.χ. στην doget για την μέθοδο GET).

12 Η μέθοδος επεξεργασίας αιτήσεων: processrequest protected void processrequest(httpservletrequest request, HttpServletResponse response) throws ServletException, IOException { // Δημιουργία μουσικού και καταχώρηση πεδίων από τις παραμέτρους της ιστοσελίδας Musician m = new Musician(); m.setfname(request.getparameter("fname")); m.setlname(request.getparameter("lname")); m.setnickname(request.getparameter("nickname")); m.setinstruments(request.getparametervalues("instrument")); //Τοποθέτηση του αντικειμένου του μουσικού ως ιδιότητας του αντικειμένου //request έτσι ώστε να περαστεί στην confirmation.jsp request.setattribute("musician", m); //προώθηση της αίτησης στην confirmation.jsp request.getrequestdispatcher("confirmation.jsp").forward(request,response); }

13 Τροποποίηση της ιστοσελίδας index.html Τώρα η φόρμα της ιστοσελίδας θα πρέπει να στέλνει τα δεδομένα στο servlet και όχι απευθείας στην confirmation.jsp. Η αλλαγή είναι πολύ μικρή και αφορά την ετικέτα form: Πριν:<form action="confirmation.jsp" method="post"> Τώρα: <form action="musicianregctrlservlet" method="post"> Έτσι τώρα και πάλι ο χρήστης βλέπει την αρχική σελίδα αλλά ο χειρισμός των στοιχείων δεν γίνεται από την (όψη) confirmation.jsp αλλά από τον controller, δηλαδή από το servlet MusicianRegCtrlServlet. Το URL του servlet εξ ορισμού είναι ίδιο με το όνομα της κλάσης του αλλά μπορείτε να το δείτε και στον κώδικά του αφού έχει προστεθεί κατά την δημιουργία του σχετική επισήμανση (annotation) πριν την έναρξη της = "MusicianRegCtrlServlet", urlpatterns = {"/MusicianRegCtrlServlet"})

14 Εισαγωγή του Bean στην confirmation.jsp Ανοίγουμε τη confirmation.jsp και πηγαίνουμε τον δρομέα πριν την έναρξή της (πριν την ετικέτα <html>) - βλ. Εικόνα. Από την παλέτα επιλέγουμε το εργαλείο Use Bean για την εισαγωγή του bean στη σελίδα και το τραβάμε στη θέση του δρομέα. Στο πλαίσιο διαλόγου εισαγωγής του bean δίνουμε τις τιμές που φαίνονται στην εικόνα. Το όνομα του bean θα είναι musician Η κλάση του είναι η Musician στο πακέτο model Και η εμβέλεια στην οποία βρίσκεται το αντικείμενο είναι η αίτηση (request) μαι και εκεί τοποθετήθηκε από το servlet

15 Αποτέλεσμα της εισαγωγής Το αποτέλεσμα της εισαγωγής είναι πως θα παραχθεί η γραμμή που φαίνεται στην εικόνα (<jsp:useban>), την οποία βεβαίως θα μπορούσαμε να είχαμε γράψει αν δεν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την παλέτα για την εισαγωγή. Το αντικείμενο musician θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στην εμβέλεια του request για να ανακτηθεί με επιτυχία και αυτό διασφαλίζεται μια και για την άφιξη στην confirmation.jsp διερχόμαστε πρώτα από τον controller που είναι το servlet. Ο controller προωθεί την αίτηση του χρήστη εδώ αφού όμως προηγούμενα έχει δημιουργήσει το αντικείμενο musician και αφού το έχει τοποθετήσει στην εμβέλεια request.

16 Εισαγωγή των ιδιοτήτων του bean Για την εμφάνιση του ονόματος του μουσικού θα προσπελάσουμε στο κατάλληλο σημείο της σελίδας τις ιδιότητες της κλάσης-μοντέλου δηλαδή του bean. Ο τρόπος που γίνεται αυτό μέσω της παλέτας είναι με τη χρήση του εργαλείου Get Bean Property από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε το bean και την ιδιότητά του (βλ. Εικόνα). Μετά την επιλογή στο σημείο που τοποθετήσαμε τον δρομέα θα παραχθεί μία ετικέτα <jsp:getproperty> με τις επιλεχθείσες τιμές για το bean και την ιδιότητα. Η ιδιότητα θα εμφανισθεί σε εκείνο το σημείο.

17 Εισαγωγή των ιδιοτήτων του bean (συν.) Στην προηγούμενη έκδοση της confirmation.jsp για την εμφάνιση του ονόματος του μουσικού και του ψευδωνύμου είχαμε τον κώδικα που ακολουθεί: <li> Όνομα: <%=request.getparameter("fname")+" "+ request.getparameter("lname")%> </li> <li> Ψευδώνυμο: <%= request.getparameter("nickname") %> </li> Τώρα με τη χρήση της <jsp:getproperty> το ίδιο επιτυγχάνεται ως εξής: <li> Όνομα: <jsp:getproperty name="musician" property="fname" /> <jsp:getproperty name="musician" property="lname" /> </li> <li> Ψευδώνυμο: <jsp:getproperty name="musician" property="nickname" /> </li> Παρατηρείστε πως η νέα έκδοση δεν περιέχει κώδικα Java παρά μόνο ετικέτες.

18 Προσπέλαση συλλογών με Java Στην προηγούμενη έκδοση της confirmation.jsp η εμφάνιση της συλλογής των οργάνων που γνωρίζει ο μουσικός επιτυγχάνονταν ως εξής (ουσιαστικά με κώδικα Java και απευθείας ανάκτηση των παραμέτρων από την ιστοσελίδα): <% String[] instruments = request.getparametervalues("instrument"); if (instruments!= null) { for (String instrument:instruments) { %> <li>μουσικό όργανο: <%= instrument%></li> <% } } %>

19 Προσπέλαση συλλογών με την ετικέτα foreach Το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της ετικέτας foreach η οποία ανήκει στην Java server pages Standard Tag Library (JSTL), ως εξής: <c:foreach var="instrument" items="${musician.instruments}"> <li> <c:out value="${instrument}"/> </li> </c:foreach> Η ετικέτα foreach (και η out) προϋποθέτει πως έχει εισαχθεί στην αρχή της σελίδας η βασική βιβλιοθήκη ετικετών της JSTL με την οδηγία: prefix="c" uri="

20 Εισαγωγή της foreach μέσω της παλέτας Για να εισάγετε το foreach (και την οδηγία σελίδας αυτόματα μπορείτε να επιλέξετε από την παλέτα το εργαλείο JSTL For Each. Αυτό θα εμφανίσει το πλαίσιο διαλόγου της εισαγωγής στο οποίο μπορείτε να δώσετε το όνομα της συλλογής που θέλετε να διασχίσετε καθώς και το όνομα της μεταβλητής στην οποία θα ανατίθεται η τρέχουσα τιμή της συλλογής σε κάθε επανάληψη. Στην εικόνα η συλλογή είναι η ${musician.instruments} που είναι τα περιεχόμενα της συλλογής instruments της κλάσης musician. Σε κάθε επανάληψη η τρέχουσα τιμή αυτής της συλλογής θα καταχωρείται στη μεταβλητή με το όνομα instrument. Ο κώδικας που θα παραχθεί είναι ο εξής: <c:foreach var="instrument" items="${musician.instruments}"> </c:foreach>

21 Εμφάνιση της μεταβλητής σε κάθε επανάληψη Για την εμφάνιση των οργάνων σε μορφή λίστας ανάμεσα από το άνοιγμα και το κλείσιμο της <foreach> εισάγουμε την ετικέτα <out> για την εμφάνιση των περιεχομένων της μεταβλητής instrument που περιέχει το όργανο της τρέχουσας επανάληψης. <c:foreach var="instrument" items="${musician.instruments}"> <li> <c:out value="${instrument}"/> </li> </c:foreach>

22 Η νέα σελίδα confirmation.jsp prefix="c" uri=" contenttype="text/html" pageencoding="utf-8"%> <!DOCTYPE html> <jsp:usebean id="musician" scope="request" class="model.musician" /> <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8"> <title>επιβεβαίωση Στοιχείων</title> </head> <body> <h1>επιβεβαίωση Στοιχείων</h1> Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας. Δώσατε τα ακόλουθα στοιχεία: <ul> <li> Όνομα: <jsp:getproperty name="musician" property="fname" /> <jsp:getproperty name="musician" property="lname" /> </li> <li> Ψευδώνυμο: <jsp:getproperty name="musician" property="nickname" /> <c:foreach var="instrument" items="${musician.instruments}"> <li> <c:out value="${instrument}"/> </li> </c:foreach> </ul> </body> </html> </li>

23 Εκτέλεση της εφαρμογής Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με πριν με μία μόνο ορατή διαφορά. Η εμφάνιση των στοιχείων γίνεται με το URL του servlet και η διεύθυνση της confirmation.jsp δεν εμφανίζεται γιατί κάναμε forward το request μέσω του server (χωρίς επιστροφή στον browser). Το πραγματικό πλεονέκτημα είναι η ευκολία τροποποιήσεων τώρα που έχουμε το μοντέλο. Σενάριο τροποποίησης: Πως θα άλλαζε η εφαρμογή μας αν γίνονταν πραγματικά η εγγραφή του μουσικού στη ΒΔ; Πως θα υλοποιούσατε αυτή την αλλαγή; Επίσης πως θα χειριζόσασταν την πιθανότητα απόπειρας εγγραφής ήδη εγγεγραμμένου μουσικού;

24 Ερωτήσεις;

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages Κακαρόντζας Γεώργιος Διάκριση μεταξύ Web και πλήρους προφίλ Στη Java EE υπάρχει η διάκριση μεταξύ web προφίλ και πλήρους προφίλ. Το Web προφίλ περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Σελίδες Εξυπηρετητή Java Java Server Pages (JSP)

Εισαγωγή στις Σελίδες Εξυπηρετητή Java Java Server Pages (JSP) Εισαγωγή στις Σελίδες Εξυπηρετητή Java Java Server Pages (JSP) Τι είναι τα JSP ; Σελίδες Εξυπηρετητή σε Java Μέθοδος δημιουργίας δυναμικών σελίδων (σε HTML ή XML) Το κύριο έγγραφο είναι γραμμένο σε HTML

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή της εργασίας

Περιγραφή της εργασίας Προγραμματισμός Internet Εξάμηνο: Χειμερινό 2006-2007 Εργασία Εργαστηρίου Δευτέρα 11 Δεκ. 2006 Περιγραφή της εργασίας Μία εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου εμπορεύεται βιβλία πληροφορικής μέσω διαδικτύου.

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ

Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ Σεμινάριο #3 Αρχιτεκτονικές έξυπνων πόλεων: Έρευνα, Συμπεράσματα και Σχετικά Εργαλεία Ανάπτυξης Ανοιχτού Λογισμικού Κακαρόντζας Γεώργιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 3: Ανάπτυξη JavaEE 6 εφαρμογής με JSF2, EJB3 και JPA Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP.

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP. Εργαστήριο #5 Τι πρέπει να έχετε ολοκληρώσει από το προηγούμενο εργαστήριο. Θα πρέπει να ξέρετε να εισάγετε ένα βασικό πρόγραμμα PHP μέσα σε μια ιστοσελίδα, τη χρήση της echo και τον χειρισμό απλών μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

Με την αλλαγή των μεταβλητών σελιδοποίησης αυτόματα ρυθμίζετε το νέο όριο για τα άρθρα και τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Με την αλλαγή των μεταβλητών σελιδοποίησης αυτόματα ρυθμίζετε το νέο όριο για τα άρθρα και τα αποτελέσματα αναζήτησης. Γενικές Ρυθμίσεις Στην ενότητα αυτή θα περιγράψουμε τις λειτουργίες των Γενικών Ρυθμίσεων. Εκεί αποθηκεύονται όλες οι ρυθμίσεις του Guru CMS. Εάν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο "Γενικές Ρυθμίσεις" από την κύρια

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 8 η Διάλεξη: Προγραμματισμός στην πλευρά του εξυπηρετητή: Τεχνολογία Java Server Pages (JSP)

Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 8 η Διάλεξη: Προγραμματισμός στην πλευρά του εξυπηρετητή: Τεχνολογία Java Server Pages (JSP) Σχεδίαση Εφαρμογών και Υπηρεσιών Διαδικτύου 8 η Διάλεξη: Προγραμματισμός στην πλευρά του εξυπηρετητή: Τεχνολογία Java Server Pages (JSP) Δρ. Απόστολος Γκάμας Λέκτορας (407/80) gkamas@uop.gr Σχεδίαση Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό Διάλεξη #15

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό Διάλεξη #15 Οι βασικές έννοιες που θα καλύψουμε Ομαδοποίηση αντικειμένων Εισαγωγή στις συλλογές Γενικές κλάσεις Iterators Συλλογές (ειδικά την ArrayList) Συνεχίζουμε την αναφορά στο θέμα της αφαίρεσης (abstraction)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση

Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εργαστήριο 1-1 η Άσκηση - Ανάλυση Εκφώνηση: Δημιουργείστε εφαρμογή σε Java Swing με χρήση του IDE NetBeans όπου θα παρουσιάζεται ποιο κουμπί πατήθηκε. Η εφαρμογή θα μοιάζει ως εξής: Πρώτο Βήμα: Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 5: Servlets και JSPs

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 5: Servlets και JSPs Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 5: Servlets και JSPs Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol

Web and HTTP. Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol HTTP Protocol Web and HTTP Βασικά Συστατικά: Web Server Web Browser HTTP Protocol Web Servers (1/2) Ένα πρόγραμμα (λογισμικό) που έχει εγκατασταθεί σε ένα υπολογιστικό σύστημα (έναν ή περισσότερους υπολογιστές)

Διαβάστε περισσότερα

4 η Εργαστηριακή Άσκηση

4 η Εργαστηριακή Άσκηση 4 η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής πολλαπλών καρτελών με κοινή σύνδεση σε Βάση Δεδομένων και προβολή δεδομένων από διαφορετικούς πίνακες της ίδιας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Οδηγός Εργαστηρίου:

Διαβάστε περισσότερα

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008 Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια 2 Ορισμός Κλάσεων Σύνταξη κλάσης: πεδία, κατασκευαστές, μέθοδοι Ένας αυτόματος εκδότης εισιτηρίων είναι μια μηχανή που δέχεται χρήματα και εκδίδει ένα εισιτήριο. Εκδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Survey 123 User Manual

Survey 123 User Manual Survey 123 User Manual 1. Γενικά για το πρόγραμμα 2. Έναρξη προγράμματος 3. Ορισμός χρηστών εφαρμογής 4. Επιλογή - Άνοιγμα έρευνας 5. Δημιουργία νέας έρευνας 6. Δημιουργία έρευνας με βάση το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Reload. Οδηγός. Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη

Λογισμικό Reload. Οδηγός. Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη Λογισμικό Reload Οδηγός Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη Απρίλιοσ 2010 Εισαγωγή Το SCORM είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Special edition of the Technical Chamber of Greece on Video Conference Services on the Internet, MICROSOFT CHAT v2.0

Special edition of the Technical Chamber of Greece on Video Conference Services on the Internet, MICROSOFT CHAT v2.0 MICROSOFT CHAT v2.0 A.S. DRIGAS Applied Technologies Department NCSR DEMOKRITOS Ag. Paraskevi GREECE dr@imm.demokritos.gr http://imm.demokritos.gr Το Microsoft Chat είναι το µόνο πρόγραµµα επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Διαδικτύου. Server Side Scripting I PHP

Τεχνολογίες Διαδικτύου. Server Side Scripting I PHP Τεχνολογίες Διαδικτύου Server Side Scripting I PHP Εισαγωγή PHP PHP:Hypertext Preprocessor Mηχανή που συνοδεύει web servers όπως ο IIS και ο Apache Η PHP είναι γλώσσα προγραμματισμού για web εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης Moodle

Σενάριο Χρήσης Moodle Σενάριο Χρήσης Moodle Άσκηση 1 Μπείτε στη σελίδα http://pileas.com/m και συνδεθείτε με έναν από τους διαθέσιμους χρήστες σύμφωνα με τους κωδικούς που σας έχουν δοθεί. Αφού εισάγουμε το url του Moodle (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8

Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8 Εφαρμοσμένη Πληροφορική ΙΙ (Ε) To Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment-IDE) Netbeans 8 Περιεχόμενα Κατέβασμα και εγκατάσταση Netbeans 8 Δημιουργία project εφαρμογής HTML(5)/CSS/Javascript

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩN ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ι ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 (10/7/2015) ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α 1. (3.5 μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Spring. Η Spring είναι ένα ελεύθερο (open source) περιβάλλον εργασίας για εφαρμογές Java. Μπορεί να περιγραφεί ως:

Τι είναι η Spring. Η Spring είναι ένα ελεύθερο (open source) περιβάλλον εργασίας για εφαρμογές Java. Μπορεί να περιγραφεί ως: Spring Framework Τι είναι η Spring Η Spring είναι ένα ελεύθερο (open source) περιβάλλον εργασίας για εφαρμογές Java. Μπορεί να περιγραφεί ως: Ελαφρύς τμηματοκεντρικός περιέκτης ο οποίος εφαρμόζει παθητική

Διαβάστε περισσότερα

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795

Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Βρίγκας Μιχαήλ Α.Μ.744 Μπράχος Χ. Ευάγγελος Α.Μ.795 Περιεχόμενα Εισαγωγή Εγκατάσταση Δημιουργία νέου project Java Editor Perspectives Δημιουργία source folders Προσθήκη νέου αρχείου στο project Εισάγωντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΕΙ Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο (Θ) Τελική Εξέταση Διδάσκων: Δ. Κοτζίνος Όνοµα: Α.Μ. : Εξάµηνο : Αίθουσα Έδωσα Project

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... xiii

Περιεχόμενα. Πρόλογος... xiii Περιεχόμενα Πρόλογος... xiii Κεφάλαιο 1 ο Εισαγωγή στις τεχνολογίες Διαδικτύου... 1 1.1 Σύντομη ιστορία του Διαδικτύου... 3 1.2 Σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Παρόχου (ISP)... 6 1.3 Μοντέλα Επικοινωνίας...

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse. 5ο εξάμηνο. v1.0

Δομές Δεδομένων. Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse. 5ο εξάμηνο. v1.0 Δομές Δεδομένων 5ο εξάμηνο Σημειώσεις από το εργαστήριο για τον χειρισμό του προγράμματος Eclipse v1.0 Τις σημειώσεις κράτησαν και διαμόρφωσαν σε word οι: Κονδύλη Γαλήνη, ΑΜ 5576 Μάλλιου Χριστίνα, ΑΜ 5413

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 [3/11/2015].

Μάθημα 1 [3/11/2015]. Μάθημα 1 [3/11/2015]. Στην πρώτη διάλεξη πραγματοποιήθηκε επανάληψη της γλώσσας Java και ως εξάσκηση επιλύθηκαν οι ασκήσεις της Εξεταστικής Περιόδου 2015 οι οποίες κοινοποιούνται μαζί με ενδεικτική λύση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Nα κατασκευάσουν πίνακες από δεδομένα. Να κατασκευάσουν συναρτήσεις με πίνακες. Να κάνουν χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία Παράδοσης: 4/4/2013

Ημερομηνία Παράδοσης: 4/4/2013 Δράση 9.14 / Υπηρεσία εντοπισμού λογοκλοπής Κυρίως Παραδοτέο / Σχεδιασμός και ανάπτυξη λογισμικού (λογοκλοπής) και βάσης δεδομένων (αποθετηρίου) Επιμέρους Παραδοτέο 9.14.1.4 / Πληροφοριακό σύστημα υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας Εργαστήριο 9 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών εργασιών στην MySQL και η εξοικείωση με το περιβάλλον του εργαλείου διαχείρισης phpmyadmin.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry

Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry Περιεχόμενα Τεχνικές Προδιαγραφές... 3 Ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές... 3 Οδηγίες Εγκατάστασης Pylon Entry... 3 Εγκατάσταση... 3 Πρώτη είσοδος στην εφαρμογή και ενεργοποίηση...

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

1. Απαιτήσεις εργασίας

1. Απαιτήσεις εργασίας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας 2 η Εργασία στο μάθημα «Δικτυακά Πολυμέσα Ι»: «Δημιουργία φόρμας για καταχώρηση στοιχείων με HTML - Javascript» Ημερομηνία παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 8 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ιαδικτυακές Εφαρµογές

ιαδικτυακές Εφαρµογές ιαδικτυακές Εφαρµογές µε Java2 Στοιχεία ικτυακής Επικοινωνίας Όροι IP address 32bit αριθµός που χρησιµοποιείται από το Internet Protocol για την παράδοση δεδοµένων στο σωστό υπολογιστή στο δίκτυο. Port

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr Περιεχόμενα Java Classes Java Objects Java

Διαβάστε περισσότερα

Από τη UML στον Κώδικα. Μέρος Α

Από τη UML στον Κώδικα. Μέρος Α Από τη UML στον Κώδικα Μέρος Α περιεχόμενα παρουσίασης Κλάσεις Ισότητα αντικειμένων Μονόδρομες συσχετίσεις με πολλαπλότητα «ένα» Μονόδρομες συσχετίσεις με πολλαπλότητα «πολλά» Συλλογές από το σχέδιο στον

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 6: Servlets και JSPs (Παραδείγματα)

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 6: Servlets και JSPs (Παραδείγματα) Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 6: Servlets και JSPs (Παραδείγματα) Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Java Servlets: Principles and Programming 1/19

Java Servlets: Principles and Programming 1/19 Java Servlets: Principles and Programming 1/19 Περιεχόµενα Εισαγωγή Πλεονεκτήµατα των Servlet έναντι CGI Αρχιτεκτονική Servlet Παραλλαγές Τεχνολογίας Servlet Pure Servlets Server Side Includes (SSI) Java

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Εισαγωγή-Σκοπός. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων. Dynamic Web Pages. Dynamic Web Page Development Using Dreamweaver. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗ Α.Μ. 103/04 ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Α.Μ. 134/04 Εξεταστική Επιτροπή Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Σατρατζέμη Μαρία, Καθηγήτρια Μέλη : Ευαγγελίδης

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL

Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL 13/9/2012 Αποστολή και λήψη e-mail μέσω SMARTER MAIL NBW Internet Wizards Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 5, 10561 Αθήνα Τηλ.: 210 6148071, e-mail: info@nbw.gr, website: www.nbw.gr Αποστολή και λήψη e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ

Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ Σελίδα 1 / 8 Πίνακας περιεχομένων 1. Γενικά...3 2. Ρυθμίσεις για προχωρημένους...3 α.

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας

Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας Εγχειρίδιο Χρήσης ΚΕΠΥΕΣ 1 Περιεχόμενα ` ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ... 3 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ... 3 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ... 8 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ... 12 Αλλαγή Email...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή σε αντικειμενοστραφή concepts. Και λίγη C#

Εισαγωγή σε αντικειμενοστραφή concepts. Και λίγη C# Εισαγωγή σε αντικειμενοστραφή concepts Και λίγη C# Κλάσεις Κλάση: τύπος δεδομένων που αποτελεί συλλογή πεδίων, ορισμών συναρτήσεων/μεθόδων και ορισμών άλλων τύπων δεδομένων. Αντίστοιχο σκεπτικό με struct

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Μέρος 1 1 Βασικοί όροι... 11 2 Βασική δομή κώδικα HTML... 25 3 Μορφοποίηση κειμένου... 39 4 Μορφοποίηση παραγράφων... 51 5 Εισαγωγή εικόνας... 63 6 Λίστες με

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ

Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ 1 Λειτουργικές απαιτήσεις Το σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών στοχεύει στο να επιτρέπει την πλήρως ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από υποψήφιους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό Διάλεξη #2

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό Διάλεξη #2 Ανασκόπηση Μια εφαρμογή Java είναι ένα σύνολο από συνεργαζόμενες κλάσεις Διάλεξη #2: Αντικείμενα, Κλάσεις και Μέθοδοι Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό,, Slide 1 Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Σαμωνάκης. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP)

Γιάννης Σαμωνάκης. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP) Γιάννης Σαμωνάκης 1 Περιεχόμενα Τι είναι η PHP Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1 Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3 Εικόνα 1 Transport panel Προετοιμασία και εκτέλεση ηχογράφησης σε ένα κανάλι MIDI και Quantize 1. Ανοίγουμε το Cubase, πηγαίνουμε στο μενού File και επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Θεωρητική Προσέγγιση...15

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Θεωρητική Προσέγγιση...15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος του συγγραφέα...11 Πρόλογος του καθηγητή Γεωργίου Δουκίδη...13 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Θεωρητική Προσέγγιση...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...17 Ορισμός της έννοιας της επιχείρησης και οι μορφές

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο)

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις και Αντικείµενα

Κλάσεις και Αντικείµενα Κλάσεις και Αντικείµενα Γρηγόρης Τσουµάκας Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Κλάσεις και Αντικείµενα 2 Τα αντικείµενα σε µια αντικειµενοστρεφή γλώσσα προγραµµατισµού, µοντελοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Επισημείωσης Hypothesis. Εγχειρίδιο χρήσης

Υπηρεσία Επισημείωσης Hypothesis. Εγχειρίδιο χρήσης Υπηρεσία Επισημείωσης Hypothesis Εγχειρίδιο χρήσης Περιεχόμενα 1. Γενικές οδηγίες 3 2. Δημιουργία λογαριασμού 5 3. Ενεργοποίηση 5 4. Πληροφορίες για το αρχικό μενού 6 4.1 Επίπεδο δημοσίευσης επισημειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις)

Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις) Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Διάλεξη #12 η : Επανάληψη Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις) Δεν υπάρχει αυστηρά ορισμένη «ύλη εξετάσεων» (καθώς δεν έχετε

Διαβάστε περισσότερα

1ο Φύλλο Εργασίας. της παλέτας Ήχος. Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο;

1ο Φύλλο Εργασίας. της παλέτας Ήχος. Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο; 1ο Φύλλο Εργασίας της παλέτας Ήχος Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο; Για να εισάγουμε ένα ή περισσότερα μουσικά κλιπ σε ένα αντικείμενο, επιλέγουμε από το μεσαίο παράθυρο του Scratch

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 11: Χειρισμός Σφαλμάτων Γρηγόρης Τσουμάκας, Επικ. Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

PayByBank RESTful API GUIDE

PayByBank RESTful API GUIDE PayByBank RESTful API GUIDE Α. PayByBank API Documentation Για να χρησιμοποιήσετε το PayByBank API περιβάλλον (Documentation/PLAYGROUND), χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό, καταχωρώντας ένα έγκυρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου

Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου Το διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου απευθύνεται σε όλους τους χρήστες οι οποίοι έχουν καταχωρήσει τα ονόματα χώρου τους (domain names) μέσα από το σύστημα καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 23 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 25. Σχετικά με τους συγγραφείς...24

Περιεχόμενα ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 23 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 25. Σχετικά με τους συγγραφείς...24 Περιεχόμενα ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ... 23 Σχετικά με τους συγγραφείς...24 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 25 Ποιοι πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο...27 More Servlets and JavaServer Pages...27 Στοιχεία που κάνουν το βιβλίο αυτό να ξεχωρίζει...28

Διαβάστε περισσότερα

1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας

1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας Στο παρακάτω παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε το τυχαίο Email Account: test@uowm.gr με κωδικό πρόσβασης (Password) το: test123 1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας Α. Μέσω Web Mail Μπορείτε από οποιονδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Δράση «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» Σύνδεσμος: http://opencourses.uoa.gr / Περιεχόμενα ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ... 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα για on-line δημοπρασίες & πωλήσεις

Σύστημα για on-line δημοπρασίες & πωλήσεις Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σύστημα για on-line δημοπρασίες & πωλήσεις Γρηγοράκης Φώτιος Α.Μ. 3040 Χαμηλάκης Εμμανουήλ Α.Μ. 3111 Μασέλης Αλέξανδρος Α.Μ. 3019 Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Backorder ονομάτων χώρου

Backorder ονομάτων χώρου Backorder ονομάτων χώρου Βήμα 1: Αναζήτηση ονομάτων χώρου για backorder Εισάγεται το όνομα ή τα ονόματα χώρου που σας ενδιαφέρουν, με καταλήξεις, χωρίζοντας με κενό ή new line αν έχετε πάνω από δύο ονόματα(π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών Παναγιώτης Κρητιώτης ΑΜ 1607 Περιεχόμενα Εισαγωγή Βασικά Στοιχεία Χαρακτηριστικά Αρχιτεκτονική Εργαλεία Προγραμματισμού Eclipse IDE Android SDK - ADT Plugin Προσομοιωτής

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεµηµένα Συστήµατα ΙΙ Μάθηµα Ελεύθερης Επιλογής, Εαρινού Εξαµήνου Τοµέας Εφαρµογών και Θεµελιώσεων

Κατανεµηµένα Συστήµατα ΙΙ Μάθηµα Ελεύθερης Επιλογής, Εαρινού Εξαµήνου Τοµέας Εφαρµογών και Θεµελιώσεων Κατανεµηµένα Συστήµατα ΙΙ Μάθηµα Ελεύθερης Επιλογής, Εαρινού Εξαµήνου Τοµέας Εφαρµογών και Θεµελιώσεων Ιωάννης Χατζηγιαννάκης Τρίτη, 22 Μαΐου, 2007 Αίθουσα ΑΠ7 Μελετάµε ένα κατανεµηµένο σύστηµα για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 11/3/2008

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 11/3/2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (JAVA) 11/3/2008 Κατασκευαστές (Constructors) Ειδικός τύπος μεθόδων, οι οποίες: - είναι public και έχουν το ίδιο όνομα με αυτό της κλάσης - χρησιμοποιούνται για να αρχικοποιήσουν κάποιες

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 13 η Ειδικά Εφέ. Στόχος της άσκησης

Άσκηση 13 η Ειδικά Εφέ. Στόχος της άσκησης Άσκηση 13 η Ειδικά Εφέ Στόχος της άσκησης Στην παρούσα άσκηση θα παρουσιαστεί ένα επιπλέον εφέ φωτισμού, ενώ θα δούμε και πως μπορούμε να τοποθετήσουμε μία κάμερα στη σκηνή μας. Συγκεκριμένα θα προσπαθήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Καταχώρηση ονομάτων χώρου

Καταχώρηση ονομάτων χώρου Καταχώρηση ονομάτων χώρου Βήμα 1: Αναζήτηση ονομάτων χώρου για καταχώρηση Εισάγεται το όνομα ή τα ονόματα χώρου που σας ενδιαφέρουν, χωρίς καταλήξεις, χωρίζοντας με κενό ή new line αν έχετε πάνω από δύο

Διαβάστε περισσότερα

Paybybank RESTful API GUIDE

Paybybank RESTful API GUIDE Paybybank RESTful API GUIDE Α. Paybybank API Documentation Για να χρησιμοποιήσετε το Paybybank API περιβάλλον (Documentation/PLAYGROUND), χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό, καταχωρώντας ένα έγκυρο

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογές, Στοίβες και Ουρές

Συλλογές, Στοίβες και Ουρές Συλλογές, Στοίβες και Ουρές Σε πολλές εφαρμογές μας αρκεί η αναπαράσταση ενός δυναμικού συνόλου με μια δομή δεδομένων η οποία δεν υποστηρίζει την αναζήτηση οποιουδήποτε στοιχείου. Συλλογή (bag) : Επιστρέφει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ FRONT PAGE 3 Φόρµες Ένας τρόπος για να συλλέξετε πληροφορία από τους επισκέπτες του δικτυακού σας τόπου είναι οι φόρµες. Με τα εξειδικευµένα αυτά εργαλεία µπορείτε να κάνετε έρευνες ή τεστ,

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 15: Σχεδίαση Εφαρμογών Γρηγόρης Τσουμάκας, Επικ. Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες «Πρόγραμμα κατ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», αίτηση συμμετοχής υποψηφίου παρόχου στο πρόγραμμα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες «Πρόγραμμα κατ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», αίτηση συμμετοχής υποψηφίου παρόχου στο πρόγραμμα ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες «Πρόγραμμα κατ οίκον φροντίδας συνταξιούχων», αίτηση συμμετοχής υποψηφίου παρόχου στο πρόγραμμα Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 1.1 Συμβατότητα Browser...

Διαβάστε περισσότερα

Φόρμες και Εκθέσεις στην ACCESS

Φόρμες και Εκθέσεις στην ACCESS Φόρμες και Εκθέσεις στην ACCESS Αφού έχουμε δημιουργήσει των ή τους πίνακες μας, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να εισάγουμε ή να εξάγουμε δεδομένα. Τα εργαλεία που

Διαβάστε περισσότερα

7-22 Οκτωβρίου Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα. Europe Code Week

7-22 Οκτωβρίου Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα. Europe Code Week 7-22 Οκτωβρίου 2017 Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα @ #codeeu codeeu 7-22 October 2017 Europe Code Week Εισαγωγή στο Web Development HTML Λίγα λόγια... Η HTML είναι η βασική γλώσσα γραφής των ιστοσελίδων!

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής

Σύλλογος Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Σύλλογος Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Εφαρμογή Διαχείρισης Συλλόγων - Σωματείων Καταχώρηση Νέου Μέλους Στην Φόρμα Καταχώρησης Νέου Μέλους τα πεδία με αστερίσκο και με έντονη γραφή είναι υποχρεωτικά για την

Διαβάστε περισσότερα

1. O FrontPage Explorer

1. O FrontPage Explorer 1. O FrontPage Explorer Στο παρελθόν, ο δηµιουργός µιας θέσης Ιστού έπρεπε να παρακολουθεί µόνος του τον τρόπο σύνδεσης των σελίδων του. Με το FrontPage Explorer µπορείτε να δηµιουργείτε ιστούς και να

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο)

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα