3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ"

Transcript

1 ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ II Η μάχη για μια Καλή Υγεία - Εχθροί, Φίλοι & Μπαμπούλες...

2 2 Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί ενημερωτικό εκπαιδευτικό υλικό για την προώθηση των αρχών της Καλής Υγείας & Ευημερίας που συναποτελεί έναν από τους βασικότερους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για εμάς και τα παιδιά μας. Έναν κόσμο με αξιοπρεπή εργασία και καλή εκπαίδευση, έναν κόσμο ειρηνικό χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής, έναν κόσμο που μέσα από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, θα μεριμνά για τις ανάγκες όχι μόνο της σημερινής γενιάς αλλά και των μελλοντικών γενεών με στόχο να διαμορφώσουμε τους Ενεργούς Πολίτες του Αύριο. Χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων μας! Αυτό σημαίνει ότι φορείς, οργανισμοί, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες γινόμαστε όλοι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι στην προσπάθεια αυτή. Ενώνουμε τη φωνή μας με χιλιάδες άλλους γονείς, εκπαιδευτικούς και σχολεία σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως που συμμετέχουν στο Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου και του In Action for a better world για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΙΝΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

3 3 Η υγεία αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό αγαθό και δικαίωμα για τον άνθρωπο. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τους μαθητές τους και τους γονείς σε βασικά θέματα υγείας. Η αγωγή υγείας αποτελεί πυλώνα της πρόληψης ασθενειών και της προαγωγής υγείας. Η εκπαίδευση σε θέματα υγείας εγείρει μεγάλο ενδιαφέρον για τους μαθητές. Τα κοινωνικά προβλήματα έχουν αυξηθεί και έτσι το σχολείο καλείται να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε θέματα που τις παλιότερες εποχές ήταν υπόθεση της οικογένειας. Αν λάβουμε υπ όψη την παραπληροφόρηση που χαρακτηρίζει την εποχή μας, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο. Έτσι, καλούμαστε ως εκπαιδευτικοί μέσα από προγράμματα αγωγής υγείας να εξηγήσουμε στα παιδιά βασικές έννοιες, να άρουμε φοβίες π.χ. για το γιατρό ή για τα μικρόβια, να τους διδάξουμε "ρουτίνες" προσωπικής υγιεινής και να τους εξηγήσουμε βασικούς επιστημονικούς όρους. Και όσο και να μας φαίνεται περίεργο, τα παιδιά μας δρουν ως πολλαπλασιαστές της γνώσης μέσα στο σπίτι τους. Με το πρίσμα αυτό λοιπόν, το παρακάτω υλικό δημιουργήθηκε με σκοπό τα παιδιά να κατανοήσουν: Τι είναι τα μικρόβια; Σύμμαχοι ή εχθροί; Τι είναι τα αντιβιοτικά; Ένας τυφλός σύμμαχος! Τι είναι τα εμβόλια; Ένα σωτήριο όπλο. Οι μεγάλοι καλοκάγαθοι μπαμπούλες Γιατροί και εξετάσεις για την πρόληψη.

4 4 Στόχοι του Μαθήματος Οι μαθητές: Να κατανοήσουν την έννοια των μικροβίων Να εξοικειωθούν με τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών Να γνωρίζουν τη χρήση και τη χρησιμότητα των εμβολίων Να γνωρίσουν τις βασικές ιατρικές εξετάσεις για την πρόληψη ασθενειών Προτεινόμενος χρόνος διεξαγωγής μαθήματος 2 διδακτικές ώρες Προτεινόμενη Ηλικία Γ' - ΣΤ' τάξεις του Δημοτικού Λεξιλόγιο Πρόληψη, μικρόβια, ιοί, βακτήρια, αντιβιοτικά, εμβόλια, ιατρικές εξετάσεις Υλικά & Μέσα για τη διεξαγωγή του Μαθήματος Μπορείτε να ανατρέξετε στο θεωρητικό υλικό στο... ώστε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Σύνδεση με το υλικό του Μαθητή Ενότητες από το ενημερωτικό υλικό & το αρχείο των εργασιών (Παράρτημα 1) Τι είναι τα μικρόβια; Σύμμαχοι ή εχθροί; Τι είναι τα αντιβιοτικά; Ένας "τυφλός" σύμμαχος! Τι είναι τα εμβόλια; Ωχ, πάλι αυτό το τσίμπημα; Ένα σωτήριο όπλο. Οι μεγάλοι καλοκάγαθοι μπαμπούλες: γιατροί και εξετάσεις για την πρόληψη. Υλικά Χρυσόσκονη Εικόνες από τα μικρόβια (Παράρτημα 2)

5 5 To ήξερες; Τι είναι τα μικρόβια; Σύμμαχοι ή εχθροί; Τα μικρόβια είναι μικροί οργανισμοί που δεν φαίνονται με το μάτι. Χρειαζόμαστε ειδικά όργανα, τα μικροσκόπια για να τα δούμε. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι μικροί οργανισμοί. Μερικά μας κάνουν και αρρωσταίνουμε, είναι εχθροί μας. Αυτά συνήθως εισβάλλουν στο σώμα μας και μας κάνουν να ασθενούμε. Τότε ο οργανισμός αντιδρά και φτιάχνει κάποιες ουσίες, τα αντιγόνα για να σκοτώσει τα μικρόβια. Τα αντιγόνα είναι φτιαγμένα έτσι που σκοτώνουν μόνα τους, τους εισβολείς. Υπάρχουν όμως και άλλα μικρόβια που μας βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε τα κακά μικρόβια, είναι δηλαδή σύμμαχοι μας. Τα ωφέλιμα αυτά μικρόβια δεν αφήνουν χώρο στα βλαβερά μικρόβια να καταλάβουν χώρο στο σώμα μας και τα πολεμούν.

6 6 To ήξερες; Τι είναι τα αντιβιοτικά; Ένας "τυφλός" σύμμαχος Ένας μεγάλος σύμμαχος του ανθρώπου ενάντια στα μικρόβια είναι τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα, που "σκοτώνουν" τα μικρόβια μέσα στο σώμα μας. Αν και είναι σούπερ-σύμμαχοι έχουν δύο μειονεκτήματα: 1 Δεν ξεχωρίζουν τα ωφέλιμα από τα βλαβερά μικρόβια και τα σκοτώνουν όλα. Είναι δηλαδή τυφλά! Για αυτό καλό είναι να τρώμε γιαούρτι όταν παίρνουμε αντιβιοτικά. Προστατεύουμε τα ωφέλιμα μικρόβια στο σώμα μας. 2 Αν χρησιμοποιούμε συνέχεια τα αντιβιοτικά, δεν είναι αποτελεσματικά, γιατί τα μικρόβια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και μπορούν να αμύνονται. Αλλάζουν συνέχεια... γίνονται πιο δυνατά. Δυστυχώς η χώρα μας την τελευταία 20ετία: Eίναι η πρώτη σε ανθεκτικά μικρόβια στα αντιβιοτικά. Eίναι η πρώτη σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει γιατί παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς να χρειάζεται και χωρίς ιατρική συνταγή. Δεν χρειαζόμαστε αντιβιοτικά όταν: Έχουμε ίωση, γρίπη και κρυολόγημα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασθένειες αυτές προέρχονται από ιούς. Τα αντιβιοτικά δεν είναι κατασκευασμένα για να καταπολεμούν τους ιούς. Όταν έχουμε πονόλαιμο που προέρχεται από ιούς. Ζητάμε από τους γονείς μας να πουν στο γιατρό μας να μας κάνει στρεπ-τεστ. Θετικό στρεπ-τεστ σημαίνει στρεπτόκοκκος, άρα ναι στα αντιβιοτικά. Αρνητικό στρεπ-τεστ σημαίνει ιός, άρα όχι στα αντιβιοτικά. Το Στρεπ-τεστ είναι φθηνό!

7 7 To ήξερες; Τι είναι τα εμβόλια; Ωχ, πάλι αυτό το τσίμπημα; Ένα σωτήριο όπλο Ο οργανισμός έχει ένα πολύ ισχυρό σύστημα άμυνας, που ονομάζεται ανοσοποιητικό. Όταν ένα μικρόβιο επιτίθεται στον οργανισμό, τότε το σύστημα αυτό ενεργοποιείται και αντεπιτίθεται. Παράγει κάποιες ουσίες πολύ εξειδικευμένες για το συγκεκριμένο εχθρό, τα αντιγόνα. Αν μετά από καιρό, το ίδιο μικρόβιο αποφασίσει να ξαναεπιτεθεί στον οργανισμό, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα το "θυμάται", παράγει αμέσως τα συγκεκριμένα αντιγόνα και έτσι γινόμαστε πολύ γρήγορα καλά. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο αν αρρωστήσουμε. Οι γιατροί για να προλάβουν τις ασθένειες αυτές, εφηύραν ένα πολύ ισχυρό όπλο: Το εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι ένα παρασκεύασμα που περιέχει το μικρόβιο της ασθένειας εξασθενημένο ή κομμάτια αυτού, έτσι ώστε να μην αρρωστήσουμε. Ο στόχος είναι να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό, να δημιουργήσει αντιγόνα ενάντια σε αυτήν την ασθένεια. Με τον τρόπο αυτό, όταν το μικρόβιο αυτό προσπαθήσει να εισβάλλει στον οργανισμό μας, τότε το ανοσοποιητικό στέλνει αμέσως αντιγόνα και δεν προλαβαίνει να εξαπλωθεί η ασθένεια. Οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν βοηθήσει στην εξάλειψη ασθενειών πολύ επικίνδυνων για τον άνθρωπο, όπως η ευλογιά, οι παιδικές ασθένειες, η μηνιγγίτιδα κλπ. Όταν εμβολιαζόμαστε δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας. Η ασθένεια δεν βρίσκει τρόπο να επιζήσει και να εξαπλωθεί στον πληθυσμό. Δυστυχώς, στις μέρες μας έχει πάρει έκταση το κίνημα "των αντιεμβολιαστών". Έτσι ασθένειες που είχαν περιοριστεί -και δεν προκαλούσαν θάνατο- ξαναεμφανίζονται. Για παράδειγμα, το 2016 εκδηλώθηκε στην Ευρώπη επιδημία ιλαράς που συνεχίζεται έως σήμερα με περισσότερα από κρούσματα (έως τον Μάρτιο του 2018), κυρίως σε τέσσερεις χώρες: Ρουμανία, Ιταλία, Ουκρανία και Ελλάδα (περίπου κρούσματα). Γιατί; Οι αναλύσεις έδειξαν ότι σχεδόν όλοι οι προσβληθέντες δεν είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ιλαράς όταν ήταν παιδιά. Γιατί; Γιατί δυστυχώς έχει αρχίσει σε παγκόσμια κλίμακα κυρίως από 3ετίας μια οργανωμένη αντιεμβολιαστική προσπάθεια, το αποκαλούμενο "αντιεμβολιαστικό κίνημα" ξεκινώντας από την παραπληροφόρηση ότι τα εμβόλια είναι βλαβερά, προκαλούν αυτισμό στα παιδιά και άλλα νοσήματα, όπως παράλυση, και συγχρόνως αδυνατίζουν την άμυνά μας, με αποτέλεσμα να αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί. (Γιαμμαρέλου, 2018). Έτσι λοιπόν ένα μικρό τσιμπηματάκι αξίζει τον κόπο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

8 8 To ήξερες; Οι μεγάλοι καλοκάγαθοι μπαμπούλες! Γιατροί και εξετάσεις για την πρόληψη Η επίσκεψη στο γιατρό είναι κάτι που απασχολεί πολύ τους μικρούς μαθητές μας. Είναι ένα γεγονός που οι μικρότεροι μαθητές μας έρχονται και μας το ανακοινώνουν με μεγάλη σοβαρότητα είτε πριν με μεγάλο άγχος είτε μετά ανακουφισμένοι. Συνήθως οι μικροί μας μαθητές επισκέπτονται το γιατρό όταν έχουν ήδη αρρωστήσει, κάτι που είναι πολύ δυσάρεστο. Όμως οι μαθητές μας πρέπει να επισκέπτονται τους γιατρούς κυρίως για να προλαμβάνονται οι ασθένειες. Εδώ θα αναφερθούμε στις κυριότερες προληπτικές επισκέψεις και εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι μαθητές μας για προληπτικούς λόγους: Αιματολογικές εξετάσεις: α. Έλεγχος αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και φερριτίνης, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αναιμία. Συστήνεται ο έλεγχος για αναιμία να γίνεται από την ηλικία των 12 μηνών. β. Έλεγχος για υπερλιπιδαιμία. Η έγκαιρη ανίχνευση της υπερλιπιδαιμίας στα παιδιά είναι απαραίτητη ώστε με σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου νωρίς στην ενήλικη ζωή. Προτείνεται να γίνεται σε όλα τα παιδιά στην ηλικία 9-11 ετών γιατί τότε σταθεροποιούνται οι τιμές των λιπιδίων και έναν επόμενο έλεγχο στην ηλικία ετών. Γενική εξέταση ούρων Η εξέταση των ούρων συστήνεται για την ανίχνευση των παιδιών κυρίως σχολικής ηλικίας για την πρόληψη ουρολοιμώξεων. Έλεγχος της ακοής Ο έλεγχος της ακοής πρέπει να γίνεται πριν τους πρώτους 3 μήνες ζωής ώστε να μην καθυστερήσει τυχόν παρέμβαση μετά τους 6 μήνες. Σε κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο θα πρέπει να γίνεται και μία αδρή εξέταση για τον έλεγχο της ακοής στα παιδιά παράλληλα με τον έλεγχο της ψυχοκινητικής τους εξέλιξης.

9 9 To ήξερες; Οφθαλμολογικός έλεγχος Τα παιδιά πρέπει να εκτιμώνται για προβλήματα όρασης στη νεογνική ηλικία πριν φύγουν από το μαιευτήριο και να εξετάζονται από τον παιδίατρο στις τακτικές παιδιατρικές επισκέψεις. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος της όρασης πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά στην ηλικία των 3-5 ετών, ώστε να ανιχνευτεί τυχόν παρουσία αμβλυωπίας ή παραγόντων κινδύνου για αυτή. Μετά την 1η εξέταση ακολουθούν επόμενες ανά διετία. Καρδιολογικός έλεγχος Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε όλα τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για να είναι πλήρης πρέπει να περιλαμβάνει την καρδιολογική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το έγχρωμο triplex καρδιάς. Η ακρόαση της καρδιάς δεν πρέπει να παραλείπεται όμως και σε καμία εξέταση από τον παιδίατρο, όπως επίσης δεν πρέπει να παραλείπεται και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης πρέπει να ξεκινά σε όλα τα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών. Η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετράται μια φορά το χρόνο σε παιδιά άνω των 3 ετών και να εκτιμάται σύμφωνα με πίνακες που περιλαμβάνουν τις φυσιολογικές τιμές ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το ύψος του παιδιού. Οδοντιατρικός έλεγχος Τα τελευταία χρόνια θεωρείται η στοματική υγεία των παιδιών και των εφήβων ως παράγοντας με μεγάλη σημασία για τη γενικότερη υγεία του παιδιού. Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα μετά την ανατολή των δοντιών. Συστήνεται η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, 6 μήνες μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού ή το αργότερο στο χρόνο (συστάσεις Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής - Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Οδοντιατρικής) και το αργότερο μέχρι την ηλικία των 3 ετών, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη οδοντοφυΐα. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο εμφανές πρόβλημα, μία προληπτική επίσκεψη το χρόνο είναι αρκετή μέχρι να ξεκινήσει η δεύτερη οδοντοφυΐα. Kαλό είναι η επανάληψη της επίσκεψης στον οδοντίατρο να γίνει με την ανατολή των πρώτων μόνιμων δοντιών, γύρω στα 6 χρόνια.

10 10 Δραστηριότητες - 1η Ενότητα 1. Ο εκπαιδευτικός βάζει χρυσόσκονη στα χέρια του και δίνει λίγη και στα παιδιά. Ακουμπά ένα-δύο παιδιά στο κεφάλι και ύστερα ζητά να κάνουν το ίδιο στον διπλανό τους. Η χρυσόσκονη εξαπλώνεται μέσα στην τάξη. Ο εκπαιδευτικός εξηγεί στα παιδιά ότι τα μικρόβια εξαπλώνονται όπως η χρυσόσκονη! 2. Ο εκπαιδευτικός καταγράφει τις απόψεις των παιδιών στον πίνακα σχετικά με την ερώτηση: "Τι ξέρετε για τα μικρόβια;". 3. Στη συνέχεια τους εισαγάγει στην έννοια των μικροβίων με τη χρήση του υλικού "Τι είναι τα μικρόβια φίλοι ή εχθροί". Διαβάζουν και συζητούν πάνω στο κείμενο. 4. Τους δείχνει εικόνες μικροοργανισμών. Τα παιδιά αναζητούν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των μικροργανισμών. 5. Ο εκπαιδευτικός συζητεί με τα παιδιά αν ξέρουν τι κάνει ο οργανισμός τους όταν του επιτίθενται μικροοργανισμοί. Καταγράφει τις ιδέες των παιδιών και τους ζητάει να ανατρέξουν στο υλικό για να βρουν την έννοια του αντιγόνου. 6. Στη συνέχεια τους ρωτάει αν γνωρίζουν τρόπους να βοηθήσουν τον οργανισμό τους σε μια επίθεση μικροβίων. Ελπίζει στις απαντήσεις αντιβιοτικά και εμβόλια. 7. Συζητά με τους μαθητές του πότε παίρνουν αντιβιοτικό και καταγράφει τις απαντήσεις τους στον πίνακα. Ανατρέχουν στο υλικό για το μαθητή και ενημερώνονται για τα αντιβιοτικά. 8. Παίζουν το παιχνίδι του αντιβιοτικού: Στον πίνακα ο εκπαιδευτικός γράφει μια λίστα ασθενειών, π.χ. ιλαρά, ίωση, γρίπη, αμυγδαλίτιδα, κρυολόγημα κ.ά. Ζητάει από τους μαθητές του να του αναφέρουν αν θα έδιναν αντιβιοτικό σε κάθε περίπτωση και δίπλα σημειώνει την απάντησή τους. Στη συνέχεια τους ενημερώνει για τις ασθένειες που οφείλονται σε ιούς. Θα άλλαζαν οι μαθητές τη "θεραπεία" τους με αντιβιοτικά τώρα με τις νέες πληροφορίες και γιατί; Εναλλακτικά, θα μπορούσε να έχει ετοιμάσει καρτελάκια όπου στην μια πλευρά να γράφει την ασθένεια και από πίσω αν είναι ιογενής και να χωρίσει τους μαθητές σε ομάδες. Για κάθε ένα καρτελάκι οι μαθητές θα πρέπει να αποφανθούν αν θα δώσουν αντιβιοτικό στον ασθενή και γιατί.

11 11 Δραστηριότητες - 2η Ενότητα 1. Ο εκπαιδευτικός ρωτάει τους μαθητές τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη εμβόλιο. Καταγράφει τις απαντήσεις τους στον πίνακα. Ρωτάει ποιοι έχουν κάνει εμβόλιο και γιατί. 2. Γίνεται παρουσίαση της αντίστοιχης ενότητας από το υλικό. 3. Παιχνίδι ρόλων: Ο εκπαιδευτικός παίρνει το ρόλο ενός παιδιού που αρνείται να κάνει εμβόλιο. Τα παιδιά γίνονται "γιατροί" που προσπαθούν να τον πείσουν. 4. Εναλλακτικά: Φτιάχνουν σε ομάδες μια αφίσα υπέρ του εμβολιασμού και την παρουσιάζουν στην τάξη/στο σχολείο. 5. Ο εκπαιδευτικός τώρα ζητά από τα παιδιά να θυμηθούν αν έχουν πάει ποτέ στο γιατρό χωρίς να είναι άρρωστα ή για να κάνουν εμβόλιο. Αν τους έχει συμβεί αυτό για ποιο λόγο πήγαν; Θυμούνται την ειδικότητα του; 6. Παρουσιάζουμε το αντίστοιχο υλικό: "Οι μεγάλοι καλοκάγαθοι μπαμπούλες". Συζητάμε για τυχόν απορίες. 7. Σε ομάδες τα παιδιά αναλαμβάνουν να φτιάξουν έναν οδηγό για τους γονείς τους σχετικό με τις βασικές εξετάσεις και τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. 8. Παρουσιάζουμε στην τάξη μας τους οδηγούς. 9. Ως μια μικρή αξιολόγηση συμπληρώνουμε τις δραστηριότητες των ενοτήτων (Παράρτημα 1) είτε ατομικά, είτε ομαδικά και συζητούμε στην ολομέλεια τις απαντήσεις μας: Τι είναι τα μικρόβια; Σύμμαχοι ή εχθροί; Τι είναι τα αντιβιοτικά; Ένας "τυφλός" σύμμαχος! Τι είναι τα εμβόλια; Ωχ, πάλι αυτό το τσίμπημα; Ένα σωτήριο όπλο. Οι μεγάλοι καλοκάγαθοι μπαμπούλες: γιατροί και εξετάσεις για την πρόληψη. pathogens.html Σειρά βίντεο: Μια φορά και έναν καιρό ήταν η ζωή: &index=22&list=plry_kzvwcu6u1qnwwczw4ighz4nodrzf6

12 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 - ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τι είναι τα μικρόβια; Σύμμαχοι ή εχθροί; Σωστό ή Λάθος; 1. Κυκλώνω το Σ για το Σωστό και Λ για το Λάθος Bρίσκονται παντού εκτός από το σώμα μας. Σ Λ Για να δω τα μικρόβια χρειάζομαι μικροσκόπιο. Σ Λ Όλα τα μικρόβια είναι βλαβερά για τον άνθρωπο. Σ Λ 4. Όταν ένα βλαβερό μικρόβιο μπει στο σώμα μας, τότε ο οργανισμός μας παράγει αντιγόνα για να το πολεμήσει. Σ Λ 5. Οι ιοί είναι μικρόβια. Σ Λ Τα βακτήρια δεν είναι μικρόβια. Σ Λ Τα αντιγόνα είναι μικρόβια. Σ Λ Στο σώμα μας υπάρχουν μικρόβια που μας βοηθούν. Σ Λ Απαντήσεις: 1Λ, 2Σ, 3Λ, 4Σ, 5Λ, 6Σ, 7Λ, 8Σ 2. 12

13 13 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 - ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τι είναι τα αντιβιοτικά; Ένας «τυφλός» σύμμαχος! Συμπληρώνω κατάλληλα τα κενά με τις λέξεις που δίνονται παρακάτω. Μπορώ να χρησιμοποιήσω μια λέξη περισσότερες από μια φορές. Επίσης μπορώ να την αλλάξω κατάλληλα: συχνά φάρμακο σκοτώνω ιός προσοχή στρεπ-τεστ γρίπη μικρόβια επιλέγω ίωση γιαούρτι κρυολόγημα αντιβιοτικό Τα αντιβιοτικά είναι και χρησιμοποιούνται για να τα μικρόβια στο σώμα μας. Χρειάζεται στο πώς τα χρησιμοποιούμε. Αν τα χρησιμοποιούμε τότε τα γίνονται πολύ ανθεκτικά και τα δεν έχουν αποτέλεσμα. Τα αντιβιοτικά είναι μεγάλοι σύμμαχοι του ανθρώπου, αλλά δεν ποια μικρόβια θα σκοτώσουν. Έτσι και τα ωφέλιμα μικρόβια. Γι αυτό καλό είναι όταν παίρνουμε αντιβιοτικά να τρώμε Τα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τις, την και το. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραπάνω ασθένειες προκαλούνται από και οι δεν αντιμετωπίζονται από τα. Γι αυτό όταν έχουμε πονόλαιμο, ζητάμε από το γιατρό να μας κάνει για να αποφασίσει αν πρέπει να μας δώσει αντιβιοτικό.

14 14 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 - ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Οι μεγάλοι καλοκάγαθοι μπαμπούλες: γιατροί και εξετάσεις για την πρόληψη 1. Βάζω ν δίπλα στις σωστές προτάσεις: Στο γιατρό πηγαίνω μόνο όταν αρρωσταίνω. Πηγαίνω στον οδοντίατρο κάθε 4 χρόνια. Μετράω την αρτηριακή μου πίεση κάθε χρόνο. Πηγαίνω στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο. Χρειάζεται να κάνω τεστ στο γιατρό ώστε να ξέρω αν ακούω και βλέπω καλά.

15 15 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 - ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ

16 16 Λάβετε μέρος Γίνετε μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου! Καταγράψτε τις δράσεις σας στο διαδραστικό χάρτη του παγκόσμιου προγράμματος "Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου" και μοιραστείτε τις προτάσεις σας με ένα παγκόσμιο σχολικό δίκτυο: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 17 ΣΤΟΧΟΥΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Συμμετέχετε στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools. H πρωτοβουλία "Bravo Schools" στοχεύει στην ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας που σχετίζονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμενων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Kατηγορίες Συμμετοχής ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Καταθέστε μας ένα ή περισσότερα σχέδια μαθήματος που αναπτύξατε & συνδέονται με τους 17 ΠΣΒΑ. ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ Παρουσιάστε τα έργα των παιδιών (αφίσα με μηνύματα, ποίημα/τραγούδι, video, ζωγραφική, επιτραπέζιο παιχνίδι, κατασκευή, κ.ά. ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Αναδείξτε τις δράσεις/ προγράμματα του σχολείου σας που υλοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

17 17 Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την λειτουργία του από την ίδρυσή του έως και σήμερα, έχει ενσωματώσει στην δραστηριότητα του δράσεις κοινωνικής πολιτικής ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την προαγωγή της υγείας. Ειδικότερα, οι κοινωνικές δράσεις του Ομίλου ΥΓΕΙΑ αναπτύσσονται σε τρείς βασικούς άξονες: A. Κάλυψη αναγκών περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας Το 2013 σχεδίασε το πρόγραμμα "Ταξιδεύουμε για την υγεία" με στόχο την κάλυψη πολύ σημαντικών αναγκών υγείας των κατοίκων μικρών νησιών και ορεινών κοινοτήτων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. B. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα Υγείας Στο πλαίσιο ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ διοργανώνει και υλοποιεί προγράμματα, συνέδρια-ημερίδες, με στόχο τη συνεχή ενημέρωση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας για τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, καθώς και τις νέες τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους που ακολουθούνται παγκοσμίως. Γ. Πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς Εφαρμόζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς στον τομέα της υγείας, που περιλαμβάνει: παροχή ιατρικών υπηρεσιών και δωρεές ιατρικού εξοπλισμού. Επιπλέον υλοποιούνται δράσεις για την ενίσχυση αθλητικών διοργανώσεων, την υποστήριξη της Παιδείας και την υποστήριξη δράσεων των ΜΚΟ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ 3 Καλή υγεία & ευημερία Με πλήρη συναίσθηση του ευαίσθητου χώρου που υπηρετεί, όπου το αγαθό της υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο, ο Παγκόσμιος Στόχος 3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ, συνδέεται άμεσα με το πλαίσιο της κύριας δραστηριότητας του Ομίλου ΥΓΕΙΑ. Μέλημά του είναι η προαγωγή και η διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας κρατώντας πάντα στο επίκεντρο, με ευθύνη και ευαισθησία, τον άνθρωπο.

18 ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ 3 Καλή Υγεία και Ευημερία Το ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το εκπαιδευτικό τμήμα του QualityNet Foundation, είναι ένας φορέας που δημιουργεί καινοτόμα προγράμματα συμβάλλοντας στη δημιουργία των ενεργών πολιτών του αύριο! Τηλ.: , info@biomatiko.gr

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ 3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ Ενημερωτικό Φυλλάδιο για το Μαθητή 2 Φίλοι Μαθητές, Η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία του πλανήτη και η εξασφάλιση της ευημερίας για όλους είναι σημαντικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΑΓΚOΜΙΟ ΤΟΧΟ 3 ΚΑΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ Δραστηριότητες για τους Mαθητές Τι είναι τα μικρόβια; ύμμαχοι ή εχθροί; ωστό ή άθος; 1. Κυκλώνω το για το ωστό και για το άθος Bρίσκονται παντού εκτός από το σώμα μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 01 Σκοπός Ο σκοπός της υλοποίησης του Προγράμματος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα Ελληνόπουλα για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Πρόληψη Λοιμώξεων Εμβόλια

3.2 Πρόληψη Λοιμώξεων Εμβόλια 3.2 Πρόληψη Λοιμώξεων Εμβόλια Λέξεις Κλειδιά Αντισώματα Αντιγόνο Επιδημία Πληθυσμιακή Ανοσία Άνοσος Ανοσοποίηση Εμβόλιο Λευκά αιμοσφαίρια Υλικά που απαιτούνται ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΜΙΧΑΗΛ Παιδίατρος ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Ι/ΙΙ 1. Τα αντιβιοτικά είναι χημειοθεραπευτικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων: 1.1. Σκοτώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή

Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό ± % Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός Αγαπητή/Αγαπητέ, Η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία του πλανήτη και η εξασφάλιση της ευημερίας

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά αυξάνει συνεχώς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τετάρτη, 16 Νοέμβριος :45

Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά αυξάνει συνεχώς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τετάρτη, 16 Νοέμβριος :45 Αν η αντίσταση στα αντιβιοτικά δεν περιοριστεί, είναι σε θέση να γυρίσει την ιατρική εκατό χρόνια πίσω, δήλωσε ο κος Vytenis Andriukaitis, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια με αφορμή την

Διαβάστε περισσότερα

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3 ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΗΜΕΡΙΑ Υγιεινή - Απλές συμβουλές για Όλους 2 Ας ξαναθυμηθούμε μερικούς από τους Bασικούς Kανόνες Υγιεινής που ισχύουν για όλους μας, παιδιά και ενήλικες. 1. Πλύσιμο Χεριών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙ ΚΟΙ. Ιοί ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΧ ΟΙ. Η ενότητα 3.2 καλύπτει το θέμα της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού.

ΔΙΔΑΚΤΙ ΚΟΙ. Ιοί ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΧ ΟΙ. Η ενότητα 3.2 καλύπτει το θέμα της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού. Η ενότητα 3.2 καλύπτει το θέμα της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού. Σ αυτή την δραστηριότητα οι μαθητές συμμετέχουν σε μια προσομοίωση, ώστε να δουν πως τα εμβόλια χρησιμοποιούνται στην πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

Σε τι Κόσμο θέλουμε να ζούμε το 2030;

Σε τι Κόσμο θέλουμε να ζούμε το 2030; Συνολική Διάρκεια 60-90 Ηλικιακή Ομάδα 8-14 ετών Σε τι Κόσμο θέλουμε να ζούμε το 2030; Ένα Σχέδιο Μαθήματος για όποιον θέλει να διδάξει τους Παγκόσμιους Στόχους (Δεν απαιτείται εκπαιδευτική εμπειρία!)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η φυματίωση; Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλοσοφία μας: διατηρούμε άρρηκτη τη συμμαχία μας με την κοινωνία επιστρέφοντας κάθε χρόνο προστιθέμενη αξία

Η Φιλοσοφία μας: διατηρούμε άρρηκτη τη συμμαχία μας με την κοινωνία επιστρέφοντας κάθε χρόνο προστιθέμενη αξία «Είμαι Μέσα» Πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Σχολικής Διαρροής στην 7η Σχολική Κοινότητα Ν. Αττικής Γαλάνης Γεώργιος Προϊστάμενος ΕΚΕ - Διεύθυνση Επικοινωνίας Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας: Συνεργασίες και κοινές δράσεις

Η θέση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας: Συνεργασίες και κοινές δράσεις Η θέση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας: Συνεργασίες και κοινές δράσεις Παναγιώτης Βίγλας, Οδοντίατρος, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου!

Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου! Ποιες είναι οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς; Σου φτιάξαμε την ατζέντα με τα ιατρικά ραντεβού σου! Η πρόληψη σώζει ζωές. Δηλαδή η συνέπειά σου απέναντί στον εαυτό σου. Και πως μεταφράζεται αυτό;

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση αντιβιοτικών και φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Φυσικές Επιστήμες και Αγωγή Υγείας (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Η Ενότητα 4. Θεραπεία των Λοιμώξεων. Aφορά στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΟΜΑΔΑ Α 1. Ένας άνθρωπος μολύνεται από έναν ιό για πρώτη φορά. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις αντιγόνων και αντισωμάτων αυτού του ανθρώπου κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πανελλαδική Εκστρατεία Ενηµέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών. Η χώρα µας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών µικροβίων

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πανελλαδική Εκστρατεία Ενηµέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών. Η χώρα µας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών µικροβίων Αθήνα, 11 Νοεµβρίου 2014 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πανελλαδική Εκστρατεία Ενηµέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών Η χώρα µας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών µικροβίων Τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1

Οδηγίες περιορισμού της διασποράς του ιού του Η1Ν1 E Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου 157-80, τηλ.: 7721568, 7721566 Fax: 7721567 Οδηγίες περιορισμού της διασποράς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου Καισαριανή, 2018 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Κέντρο Υγείας του Παιδιού Καισαριανής 2. Η ιδέα για τη δημιουργία 3. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Βασικές πληροφορίες ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 Δήμος: Δράμας Όνομα: Αποστολίδου Ελένη Θέση: Υπάλληλος στο Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας. Ηλ. Δ/νση:eapost@dimosdramas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εμβολιασμό χρειάζονται και οι ενήλικες

Εμβολιασμό χρειάζονται και οι ενήλικες Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάθε χρόνο Αρκετοί ενήλικες δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή Ανδρέας Κωνσταντόπουλος* Εμβολιασμό χρειάζονται και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη των Εθνικών Δικτύων,συμπληρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Πρόληψη: Το κλειδί για την στοματική υγεία Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, συνήθως αποτελεί μια δυσάρεστη δοκιμασία για το παιδί. Και αυτό γιατί, ακόμη και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016) Αθήνα, 25 Απριλίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο αφιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ «Η μεγαλύτερη δύναμη της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη»

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Όχι στην κακή υγεία»

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Όχι στην κακή υγεία» Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Όχι στην κακή υγεία» Στόχοι Κλίμακας και Δείκτες Επιτυχίας από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του ΥΠΠ Κύπρο υ Α1. Θεματική Ενότητα Ανάπτυξη ασφαλούς και υγιεινού τρόπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Οι παρακάτω καμπύλες αναφέρονται σε συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε τρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

( ). ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΟ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ Τ

( ). ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΟ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ Τ Τι είναι η φυματίωση; Πώς μεταδίδεται η φυματίωση; Ποια είναι τα συμπτώματα της φυματίωσης; Πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω μολυνθεί; Αν έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο πώς μπορώ να προστατευθώ και να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΠ Υγείας Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΚΕΠ Υγείας Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΕΠ Υγείας Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ Ημέρα Παρασκευή Ώρες 09.00-15.00 Τηλέφωνο επικοινωνίας 2732 360570 & 27320 360536 Διεύθυνση Δημαρχείο Μονεμβασίας - 23052 Μολάοι Μάρτιος 2015 - Συνάντηση Εργασίας Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εμβολιασμοί, διερευνά το πώς και το ποιος ανακάλυψε τα εμβόλια.

Ενότητα 4. Εμβολιασμοί, διερευνά το πώς και το ποιος ανακάλυψε τα εμβόλια. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Ενότητα 4. Εμβολιασμοί, διερευνά το πώς και το ποιος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ( )

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ( ) ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (8-4-2012) ΘΕΜΑ 1: Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: (Μονάδες 25) 1. Ο πυρετός: α. Δημιουργείται σε περίπτωση τοπικής

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Δέσποινα Καλαϊτζόγλου Προϊσταμένη τμήματος Διοικητικής Βοήθειας-Διαφάνειας Επικοινωνίας και Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ:

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: ΓΝΩΡΙΖΩ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ 2 Ιουνίου 2014 / 14 O Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΒΡΟΧΙΚΟ ΑΣΜΑ & ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Για το νέο ιό της γρίπης

Για το νέο ιό της γρίπης Για το νέο ιό της γρίπης Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ανεβάζει τοσυναγερμό στο 6, για τον κίνδυνο πανδημίας από τη γρίπη των χοίρων (H1N1), η ανησυχία μας κορυφώνεται κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Πιο αναλυτικά, δημιουργήθηκε, μια ιστοσελίδα τύπου wiki όπου προστέθηκαν οι ανάλογες αναφορές σε δραστηριότητες από το Φωτόδεντρο.

Πιο αναλυτικά, δημιουργήθηκε, μια ιστοσελίδα τύπου wiki όπου προστέθηκαν οι ανάλογες αναφορές σε δραστηριότητες από το Φωτόδεντρο. ΣΧΟΛΕΙΟ Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, με θέμα την διατροφή, οι μαθητές με την χρήση των Τ.Π.Ε, εξερευνούν, πειραματίζονται και δοκιμάζουν τις γνώσεις τους σε μια σειρά από ψηφιακές δραστηριότητες. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-INTERNATIONAL BACCALAUREATE

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-INTERNATIONAL BACCALAUREATE ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-INTERNATIONAL BACCALAUREATE Ψυχικό, 4 Οκτωβρίου 2013 Προς τους γονείς των μαθητών του IB Η διασπορά της γρίπης στον σχολικό χώρο αποτελεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: 4 ΗΜ/ΝΙΑ: 11/10/2013 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ένας μικροοργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Δρακόπουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ)

Γιάννης Δρακόπουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ) Γιάννης Δρακόπουλος 1 1. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ) 2. Μετά την είσοδο κάποιου είδους αντιγόνου σε έναν άνθρωπο, δεν παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

8-14 ετών. Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου. Προετοιμασία: Θέμα. Μαθησιακά αποτελέσματα

8-14 ετών. Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου. Προετοιμασία: Θέμα. Μαθησιακά αποτελέσματα Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου Θέμα Ενεργοί Πολίτες Μαθησιακά αποτελέσματα Να μπορείτε να βρείτε νέους δημιουργικούς τρόπους με πρωτότυπες ιδέες για την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς

ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς Ονόματα: Γωγώ Μουρίζι Έρικα Μπαλίου Τμήμα: Γ 3 Τί ονομάζουμε εμβόλια; ΕΜΒΟΛΙΑ Εμβόλια ονομάζονται τα σκευάσματα εκείνα, που χορηγούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός του Έργου. «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ: Πρωτοβουλία αντιμετώπισης πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών παίδων Αθηνών»

Απολογισμός του Έργου. «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ: Πρωτοβουλία αντιμετώπισης πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών παίδων Αθηνών» Απολογισμός του Έργου «ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ: Πρωτοβουλία αντιμετώπισης πρωτογενών οδοντιατρικών αναγκών παίδων Αθηνών» Εισηγητής: κος Κανάκης Νικήτας Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου / Γενικός Γραμματέας ΓτΚ Γιατροί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πρωτόκολλο προγράμματος πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας «Ημέρες Πρόληψης» Εισαγωγή Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΟΣΠ) εδώ και 30 χρόνια πρωτοπορεί στο χώρο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ

Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΡ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ, ΟΕΕ Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στα ελληνικά Ιός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Σα εμβόλια είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα την υγεία του παιδιού. Σα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την βελτίωση της υγείας και την αποφυγή πολλών ασθενειών των

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές πως η υγιεινή του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών.

Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές πως η υγιεινή του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση μικροοργανισμών και ασθενειών. Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Αυτή η ενότητα έχει στόχο να διδάξει τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Μπορούν οι Δήμοι να προσφέρουν πραγματικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας? Η εμπειρία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Μπορούν οι Δήμοι να προσφέρουν πραγματικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας? Η εμπειρία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Μπορούν οι Δήμοι να προσφέρουν πραγματικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας? Η εμπειρία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Dr.Νικόλαος Ι. Βαλάνος Ορθοπαιδικός Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πρόκληση πώς να

Διαβάστε περισσότερα

Συμμαχία με κέντρο το Παιδί!

Συμμαχία με κέντρο το Παιδί! Συμμαχία με κέντρο το Παιδί! ΟΙ 17 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η αύξηση του ποσοστού φτώχειας έχει αποκλείσει πολλά παιδιά από την

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. κάνουμε; τι μπορούμε. στην. της φτώχειας, παντού! ΑΠΟ ΤΗ: ΜΑΡΓΚΡΙΤ ΝΤΕ ΧΙΡ

Μηδενική Φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. κάνουμε; τι μπορούμε. στην. της φτώχειας, παντού! ΑΠΟ ΤΗ: ΜΑΡΓΚΡΙΤ ΝΤΕ ΧΙΡ Στόχος 1: Μηδενική Φτώχεια Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού! Περίπου οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο ζουν μέσα στη φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Εμείς

Διαβάστε περισσότερα

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Με ιη συμβολή του τεστ ΠΑΠ, ο καρκίνος του τραχήλου έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018

Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018 Ημερίδα παρουσίασης εκπαιδευτικού πακέτου για το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» ΥΠΠΕΘ, 1/11/2018 Δρ Αθηνά Νέλλα, Σύμβουλος Β ΙΕΠ, ΠΕ80, ΠΕ78, Προϊσταμένη Γραφείου Διερεύνησης και Αποτίμησης

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούντας. Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής

Γιάννης Τούντας. Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Διευθυντής ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟY ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Η Σημασία της Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ)

ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ) ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΕ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (Γ ΚΠΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ) Στο πλαίσιο του Γ Κ.Π.Σ. (Προγραμματική περίοδος 2000-2006) 1. «Κατάρτιση Νοσηλευτών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Πολιτισμός Εναλλακτικές προσεγγίσεις στα σύγχρονα δεδομένα

Υγεία και Πολιτισμός Εναλλακτικές προσεγγίσεις στα σύγχρονα δεδομένα Υγεία και Πολιτισμός Εναλλακτικές προσεγγίσεις στα σύγχρονα δεδομένα Δήμος Ηρακλείου Αττικής Μήλος _Ιούλιος 2016 Αντί Εισαγωγής Πολλοί είναι εκείνοι που θα αναρωτηθούν πως συνδέονται - πέρα από προφανείς

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας»

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» «Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» Ματίνα Στάππα, Οδοντίατρος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η εφαρμογή των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Απολογισμός 2012 Πρόγραμμα υμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου Υιλοζωικός ύλλογος Φανίων

Διαβάστε περισσότερα

Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας

Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας Γονείς, παιδιά και μέσα προώθησης της κινητής τηλεφωνίας Ορισμός της διαφήμισης Ως διαφήμιση νοείται η μονομερής επικοινωνία και μετάδοση πληροφοριών με πειστικό τρόπο για προϊόντα και υπηρεσίες ή ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Τί είναι εμβόλια; Ο Εμβολιασμός είναι ένας τρόπος προστασίας από σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες. Το «αμυντικό» σύστημα του ανθρώπου που έχει εμβολιαστεί, μπορεί τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ!

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ! Σφραγίδα της εγκατάστασης-υπηρεσίας ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ! Υπόµνηση για γονείς και λοιπούς κηδεµόνες της διάταξης του άρθρου 34 παρ.5 εδάφιο 2 του Νόµου περί προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Νταίζη Παπαθανασοπούλου Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής

Νταίζη Παπαθανασοπούλου Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Ημερίδες Ευαισθητοποίησης Εκπαιδευτικών Μαρούσι 29 Ιουνίου 2018 Νταίζη Παπαθανασοπούλου Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινές λοιμώξεις πρόληψη και θεραπεία με βιοσυντονισμό

Φθινοπωρινές λοιμώξεις πρόληψη και θεραπεία με βιοσυντονισμό Φθινοπωρινές λοιμώξεις πρόληψη και θεραπεία με βιοσυντονισμό Πρόληψη και καταπολέμηση των φθινοπωρινών λοιμώξεων του αναπνευστικού με κβαντική θεραπεία Γράφει η Ομοιοπαθητικός-Βιοσυντονίστρια MD ΤΥΛΛΙΑΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/09/2008

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/09/2008 Ησυµβολή τηςτοπικής ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης σεπρογράµµατα προγράµµαταπρόληψης ΜιχάληςΓαβράς ηµοτικός Σύµβουλος Πρόεδρος ηµοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αναγκαιότητατηςπρόληψης ΟρόλοςτηςΤοπικής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την Επικοινωνία των ΦΕ Στόχος της έρευνας Αξιολόγηση της επικοινωνίας των Φαρμακευτικών Εταιριών με: Γιατρούς Φαρμακοποιούς Κοινό

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Καρατάσιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Γεώργιος Καρατάσιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Στη χώρα μας η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων δεν είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να την «ανεβάσουν» από τις τελευταίες θέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά )

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) Ασθένειες: AIDS, ηπατίτιδα Β, Μεσογειακή αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

3/10/2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3/10/2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/10/2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διευρύνεται η πολύ επιτυχημένη Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων, με την 3 η φάση ενημέρωσης υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα διαδικτυακή έρευνας του Συνηγόρου του Παιδιού «Υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία;»

Αποτελέσματα διαδικτυακή έρευνας του Συνηγόρου του Παιδιού «Υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία;» Αποτελέσματα διαδικτυακή έρευνας του Συνηγόρου του Παιδιού «Υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία;» Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, ο Συνήγορος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Με μια ενημερωτική ημερίδα για τους στόχους, τη χρησιμότητα και τον ρόλο του θεσμού των ΚΕΠ Υγείας, παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΝΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ - ΙΑΤΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΕΡΩΝΥΜΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΙΑ Σ.Π.Μ.Π.& Ε ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Π.Ε.Δ.Υ. 3 Η ΥΠΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

«Σο Χαμόγελο του Παιδιού»

«Σο Χαμόγελο του Παιδιού» «Σο Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά ΠΡΟΛΗΠΣΙΚΗ ΙΑΣΡΙΚΗ «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν, το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» Ιπποκράτης Προληπτική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό

Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός Λίγα λόγια για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό στα Σχολεία Ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώξεις στην Κοινότητα

Λοιμώξεις στην Κοινότητα Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Νοσηλευτικής Τρίτη 07 Μαΐου 2019 12.00 14.00 9 η Θεματική Ενότητα Μάθημα: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Ακαδ. Έτος: 2018 2019 Λοιμώξεις στην Κοινότητα Δρ. Ευτυχία Σ. Ευαγγελίδου ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο Απλές Συμβουλές για Παιδιά ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΠΙΕΡΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ 2017 Σελίδα 1 Συμβουλές - Προφυλάξεις για κίνδυνους στο Διαδίκτυο Είναι αρκετές οι προφυλάξεις που μπορεί να λάβει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικοί Στόχοι. Ολοι οι μαθητές: Να γνωρίζουν ότι μερικές φορές οι μικροοργανισμοί μπορούν να μας αρρωστήσουν

Διδακτικοί Στόχοι. Ολοι οι μαθητές: Να γνωρίζουν ότι μερικές φορές οι μικροοργανισμοί μπορούν να μας αρρωστήσουν Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Ενότητα 1.3. Η ενότητα, Βλαβεροί Μικροοργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Δ.Ζ.Υ.Υ)

Α. ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Δ.Ζ.Υ.Υ) ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 27/2/2013 Αρ. Πρωτ.: οικ. 8501 Γενική Δ/νση: Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Δ/νση: Σχεδιασμού Τμήμα: Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας Πληροφορίες: Ευαγγελία Λαρεντζάκη Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών

Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών Διημερίδα για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Eυαισθητοποίηση των Λειτουργών Υγείας στην Ασφάλεια των Ασθενών 1. Εισαγωγή Οι εξελίξεις και οι δεσμεύσεις στο θέμα της Ασφάλειας των Ασθενών έχουν αυξηθεί

Διαβάστε περισσότερα

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Ερωτήσεις κατανόησης της θεωρίας του 1 ο κεφαλαίου (συνέχεια) 1. Από τι εξαρτάται η επιβίωση του ανθρώπου και ποιοι εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 Κάθε χρόνο, οι Δήμοι μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις πόλεις μέλη

Διαβάστε περισσότερα