ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ"

Transcript

1 Εκπαιδευτικά προγράμματα ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

2 Λίγα λόγια για το Μουσείο και τους εκθεσιακούς του χώρους Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης είναι κρατικό και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ιδρύθηκε το 1918 με την ονομασία ÇΜουσείον Ελληνικών ΧειροτεχνημάτωνÈ και το 1959 πήρε τη σημερινή του ονομασία. Το Μουσείο διαθέτει πλούσιες συλλογές έργων λαϊκής τέχνης, οι οποίες ανήκουν χρονικά στην περίοδο από το 1650 έως σήμερα. Έργο του Μουσείου είναι η συλλογή, η μελέτη και η έρευνα των υλικών τεκμηρίων του νεώτερου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, καθώς και η συντήρηση, η έκθεση και η προβολή τους. Eκθεσιακοί χώροι Κεντρικό κτήριο Στο Κεντρικό κτήριο στεγάζονται οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου. Εκτίθενται έργα κεντητικής, υφαντικής, αργυροχοΐας, μεταλλοτεχνίας, κεραμεικής, ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, λαϊκής ζωγραφικής (έργα Θεόφιλου Χατζημιχαήλ), θεάτρου σκιών, μεταμφιέσεων, καθώς και ενδυμασίες. Κυδαθηναίων 17, Πλάκα Τζαμί Στο Τζαμί εκτίθεται συλλογή κεραμεικών, δωρεά του Καθηγητή Β. Κυριαζόπουλου. Η συλλογή περιλαμβάνει κεραμεικά που δημιουργήθηκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι., έργα επώνυμων και ανώνυμων λαϊκών δημιουργών. Άρεως 1, Πλατεία Μοναστηρακίου Λουτρό των Αέρηδων Είναι το μόνο από τα Δημόσια Λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα. Χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας ( ). Λειτουργούσε -με ενδιάμεσες διακοπές- μέχρι το Κυρρήστου 8, Πλάκα Μόνιμη έκθεση: ÇΆνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνίαè Στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, φιλοξενείται η συλλογή εργαλείων που δώρισε στο Μουσείο η Εταιρεία Λαογραφικών Μελετών. Η έκθεση παρουσιάζει τα εργαλεία πριν τη βιομηχανία και τους ανθρώπους που τα δούλεψαν και επιχειρεί να φωτίσει όψεις της εργασίας των ανθρώπων που ζούσαν και δούλευαν με τους όρους μιας άλλης ÇπραγματικότηταςÈ, πολύ κοντινής, αλλά και πολύ μακρινής από τη δική μας. Πανός 22, Πλάκα

3 Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης οργανώνονται ποικίλοι τύποι εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες, οικογένειες, καθώς και σε άτομα με αναπηρίες. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η γνωριμία με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, την ελληνική παράδοση και ιστορία, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων για τη νεώτερη πολιτιστική κληρονομιά και τη διαφύλαξη και προβολή της ιστορικής μνήμης. Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, φορητές εκπαιδευτικές μουσειοσκευές, είναι ορισμένες από τις μορφές εκπαιδευτικής δράσης του Μουσείου, που προσεγγίζουν όλα τα είδη κοινού, σε Αθήνα και περιφέρεια.

4 Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες επεξεργάζονται συγκεκριμένα θέματα ή τομείς του λαϊκού πολιτισμού (όπως την ενδυμασία, την υφαντική, την αργυροχοΐα, το θέατρο σκιών, τον εθιμικό κύκλο κ.ά.). Στα προγράμματα αυτά η συμμετοχή των μαθητών είναι ενεργή. Μέσω της παρατήρησης, της σύγκρισης, των δημιουργικών δράσεων, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τις συλλογές του Μουσείου και ν' ανακαλύψουν τον πλούτο του νεώτερου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό η εκπαιδευτική δραστηριότητα αποτελεί για τους μαθητές μια δημιουργική και ευχάριστη διαδικασία, που τους προδιαθέτει θετικά και για επόμενες μουσειακές εμπειρίες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές τάξεις πραγματοποιούνται στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα) και στα παραρτήματά του.

5 Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Για μαθητές Δημοτικού (Τάξεις Α, Β, Γ ) ÇΤον παλιό εκείνο τον καιρόè Μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου, τα παιδιά γνωρίζουν τους διάφορους τομείς της λαϊκής τέχνης (κεντητική, ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, ζωγραφική κ.ά.). Έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις συλλογές, να συμπληρώσουν φυλλάδια εργασίας, να δραματοποιήσουν σκηνές από λαϊκούς μύθους και παραδόσεις, να συμμετέχουν σε παιχνίδια και χειροτεχνικές δραστηριότητες. ÇΚαλησπέρα σας πέρα για πέρα! Η παράσταση αρχίζει...è Οι φιγούρες, τα σκηνικά, ο μπερντές, οι ρεκλάμες, που εκτίθενται στο Μουσείο, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σ' επαφή με τον κόσμο του Καραγκιόζη, να γνωρίσουν την καταγωγή και την ιστορία του θεάτρου σκιών, τους ήρωες, το ρεπερτόριο, το λόγο, την κίνηση και τη μουσική, με τη βοήθεια εντύπων, οπτικοακουστικού υλικού, κατασκευών. ÇΦορεσιά μου πλουμισμένη και χιλιοτραγουδισμένηè Το Μουσείο διαθέτει μια πλούσια συλλογή ενδυμασιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα παιδιά με τη βοήθεια εκπαιδευτικών φυλλαδίων, διαφανειών, παιχνιδιών, χειροτεχνικών κατασκευών, γνωρίζουν τις παραδοσιακές φορεσιές (τύπους ενδυμασιών, υλικά, τρόπους κατασκευής κ.ά.) ÇΚαλντερίμια και χαγιάτια, αρχοντόσπιτα, παλάτια...è Αρχοντικά, αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια, κρήνες, ανεμόμυλοι και βοτσαλωτά, διηγούνται στα παιδιά την ιστορία και τις μορφές της ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

6 Για μαθητές Δημοτικού (Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ ) ÇΤον παλιό εκείνο τον καιρόè Ανιχνεύοντας το παρελθόν, τα παιδιά αναπλάθουν την εικόνα της παραδοσιακής ζωής και γνωρίζουν τους διάφορους τομείς της νεοελληνικής λαϊκής τέχνης, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. ÇΠλουμίδια και στολίσματα, τη φορεσιά μου ντύνουνè Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά γνωρίζουν την ποικιλία της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας και τον πλούτο των κοσμημάτων που τη συμπληρώνουν. ÇΣήμερα στεφανώνεται αετός την περιστέραè Γνωριμία με το γάμο και τα έθιμά του, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. ÇΘησαυροί λαϊκής ζωγραφικήςè Τα παιδιά μυούνται στα μυστικά της τέχνης ανώνυμων και επώνυμων λαϊκών ζωγράφων, και έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν τα δικά τους έργα, ακολουθώντας τα χνάρια γνήσιων λαϊκών δημιουργών.

7 Για μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου Γνωρίζοντας την ελληνική λαϊκή τέχνη Οι μαθητές εξερευνούν τον πλούτο της ελληνικής χειροτεχνίας, αναζητούν τους τύπους και τις μορφές της ελληνικής λαϊκής τέχνης, ανακαλύπτουν διακοσμητικά μοτίβα, υλικά και τεχνικές κατασκευής και γνωρίζουν την ομορφιά του παραδοσιακού πολιτισμού. Πίσω από τις βιτρίνες... Οι μαθητές, με τη βοήθεια προβολής διαφανειών, συμπλήρωσης φυλλαδίων, επίσκεψης στα διάφορα Τμήματα του Μουσείου, όπως το Εργαστήριο Συντήρησης, το Φωτογραφικό Αρχείο, τους χώρους αποθήκευσης των συλλογών, γνωρίζουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Μουσείου και ανακαλύπτουν έναν ολόκληρο κόσμο πίσω από τις βιτρίνες... Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, εμπνευσμένα από τις ελληνικές εορτές Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του λαού μας Οι σχολικές ομάδες που θα επισκεφθούν το Δεκέμβριο το Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από τα έθιμα των Χριστουγέννων. Η ελληνική Αποκριά Τις δύο τελευταίες εβδομάδες της Αποκριάς, οι σχολικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από τα έθιμα και τις μεταμφιέσεις της ελληνικής παραδοσιακής Αποκριάς.

8 Εκπαιδευτικά προγράμματα για την ελληνική λαϊκή κεραμεική στο Tζαμί (παράρτημα του Mουσείου Eλληνικής Λαϊκής Tέχνης) Στο παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Τζαμί, Άρεως 1, Πλατεία Μοναστηρακίου) στεγάζεται συλλογή κεραμεικών, δωρεά του Καθηγητή Β. Κυριαζόπουλου. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές τάξεις (Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού και Α, Β, Γ Γυμνασίου), με θέμα τη νεοελληνική κεραμεική. ÇΝερό και χώμα και φωτιά είναι τα φτιαστικά μου...è Με τη βοήθεια προβολής διαφανειών, συμπλήρωσης φυλλαδίων εργασίας, παιχνιδιών, χειροτεχνικών κατασκευών, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τα στάδια κατασκευής των κεραμεικών, διάφορα είδη πήλινων αντικειμένων, τη χρήση τους κ.ά. ÇΚεραμεικά με χρώματα!è Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον πλούτο της διακόσμησης των ελληνικών λαϊκών κεραμεικών και διακοσμούν πήλινα αντικείμενα.

9 Εκπαιδευτικά προγράμματα στη μόνιμη έκθεση: «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» Στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, στο παλιό σπίτι της οδού Πανός 22, στην Πλάκα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τα εργαλεία και την εργασία πριν τη βιομηχανία, για μαθητές Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού, καθώς και για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. ÇΤα εργαλεία πριν τη βιομηχανίαè Ποια ήταν; Τι εξυπηρετούσαν; Ποιοι τα έφτιαχναν; Τι σχέση έχουν με αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα; Μια περιήγηση στον κόσμο των παλιών εργαλείων. ÇΗ εργασία πριν τη βιομηχανίαè Ο κόσμος της προβιομηχανικής εργασίας μέσα από την εμπειρία των ανθρώπων που ασκούσαν επαγγέλματα πριν τη δεκαετία του Ποιοι ήταν; Πώς ζούσαν; Πώς δούλευαν; Πώς τους έβλεπαν οι άλλοι; Πώς έβλεπαν οι ίδιοι τον εαυτό τους; Τι σχέση έχουν με μας σήμερα; ÇΗ τέχνη μαθαίνεταιè Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους όρους και τις συνθήκες της μαθητείας στα προβιομηχανικά εργαστήρια. Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Xρήσιμες πληροφορίες Για να καθορίσετε την ημερομηνία επίσκεψής σας στο Μουσείο, επικοινωνείστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων από Δευτέρα έως Παρασκευή (10.00 έως 13.30), στο τηλέφωνο: Απαραίτητη είναι η επιβεβαίωση της επίσκεψης μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε σχολική ομάδα που παρακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30. Παρακαλούμε να εξασφαλίσετε την έγκαιρη άφιξή σας στο Μουσείο. Πιθανή καθυστέρηση είναι σε βάρος της διάρκειας του προγράμματος.

10 Εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό Mουσειοσκευές Η επαφή και συνεργασία του Μουσείου με τα σχολεία, τόσο της Αθήνας, όσο και της περιφέρειας, καθώς και με σχολεία ειδικής αγωγής και άλλους φορείς, διευκολύνεται με τις φορητές εκπαιδευτικές μουσειοσκευές, οι οποίες έχουν ως σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό. Ως μέσο προσέγγισης χρησιμοποιείται ποικίλο και πολύπλευρο εποπτικό υλικό: έντυπα, κασέτες, διαφάνειες, αντίγραφα εκθεμάτων, παιχνίδια, κατασκευές κ.ά. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δανειστεί τις μουσειοσκευές για ορισμένο χρονικό διάστημα και να πραγματοποιήσει στην τάξη αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

11 ÇΤου Μουσείου τα μιλήματαè Η μουσειοσκευή περιέχει οπτικοακουστικό υλικό, ενημερωτικά έντυπα, εκπαιδευτικά φυλλάδια, αντίγραφα εκθεμάτων και προτάσεις για δημιουργική εργασία στην τάξη, με τη βοήθεια των οποίων τα παιδιά γνωρίζουν τους θησαυρούς της ελληνικής λαϊκής τέχνης. ÇΚαλησπέρα σας πέρα για πέρα! Η παράσταση αρχίζει...è Tο εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει η μουσειοσκευή ζωντανεύει τον κόσμο του Καραγκιόζη: την καταγωγή και την ιστορία του θεάτρου σκιών, τους ήρωες, το ρεπερτόριο, το λόγο, την κίνηση και τη μουσική. Η μουσειοσκευή περιέχει διαφάνειες, φιγούρες, μικρογραφία μπερντέ, κασέτα ήχου με τραγούδια και αποσπάσματα έργων του θεάτρου σκιών, έντυπα για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή, σχέδια ηρώων του θεάτρου σκιών για χειροτεχνικές κατασκευές, προτάσεις για την επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού. Εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό

12 Ç Ένα εργαλείο που το λέγαν αργαλειό...è Tα παιδιά γνωρίζουν τη νεοελληνική υφαντική, τις υφαντικές ύλες και τα στάδια επεξεργασίας τους έως την ύφανση, τα είδη και τη χρήση των υφαντών, τα διακοσμητικά θέματα που τα στολίζουν. Η μουσειοσκευή περιέχει έντυπα για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή, φωτογραφικό υλικό, ξύλινο τελάρο υφαντικής, νήματα και σαΐτα, υφαντό, προτάσεις για την επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού. ÇΤο κέντημα είναι γλέντημαè Tο εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει η μουσειοσκευή δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τα έργα της λαϊκής κεντητικής, τα υλικά, τις τεχνικές κατασκευής, τα διακοσμητικά μοτίβα κ.λπ. Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει ποικίλο εποπτικό υλικό: έντυπα, διαφάνειες, παζλ, κέντημα, προτάσεις για την επεξεργασία του θέματος.

13 ÇΟ κρυολόγος και η κυρά - φουφούè Η μουσειοσκευή αυτή σχεδιάστηκε με στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη νεοελληνική κεραμεική, μια τέχνη με ιδιαίτερη παράδοση στον ελληνικό χώρο. Η μουσειοσκευή περιλαμβάνει πήλινα αντικείμενα σε μικρογραφία, έντυπα, διαφάνειες, επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικά φυλλάδια, προτάσεις για την επεξεργασία του θέματος. Με τη βοήθεια των παραπάνω, τα παιδιά γνωρίζουν τα στάδια κατασκευής των κεραμεικών, τύπους πήλινων αντικειμένων, τη χρήση τους, καθώς και τα διακοσμητικά μοτίβα που συναντάμε σε αυτά. ÇΣφουγγάρια. Το χρυσάφι του βυθούè Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού που περιλαμβάνει η μουσειοσκευή, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το επάγγελμα του σφουγγαρά και τη σπογγαλιεία. Γνωρίζουν τις μεθόδους σπογγαλιείας από την αρχαιότητα έως σήμερα, τον εξοπλισμό των δυτών, τη ζωή των τολμηρών σφουγγαράδων, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, τα είδη των σφουγγαριών και τα στάδια επεξεργασίας τους. Η μουσειοσκευή περιέχει έντυπα για τον εκπαιδευτικό και το μαθητή, φωτογραφικό υλικό, κασέτες βίντεο και ήχου, δείγμα φυσικού σφουγγαριού, προτάσεις για την επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού. Εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό

14 ÇΚάθε αγώνισμα και μια γιορτή!è Tο εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει η μουσειοσκευή δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τα λαϊκά αγωνίσματα που πραγματοποιούνταν, και συνεχίζουν να οργανώνονται έως και σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο εθιμικών εκδηλώσεων, όπως θρησκευτικές εορτές, γάμοι, ευετηρικά δρώμενα κ.ά. Με τη βοήθεια διαφανειών, ενημερωτικού εντύπου, επιτραπέζιου παιχνιδιού, τα παιδιά προσεγγίζουν αυθεντικά λαϊκά αγωνίσματα, όπως αυτό της πάλης, του άλματος, του σηκώματος βάρους, της διελκυστίνδας, των ιππικών αγώνων κ.ά. Mην ξεχνάτε ότι... Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές δανείζονται για μία εβδομάδα (από Πέμπτη έως Τετάρτη και ώρες έως 13.30) Ο εκπαιδευτικός τις παραλαμβάνει και τις επιστρέφει στο Μουσείο με δική του ευθύνη. Το εκπαιδευτικό υλικό δανείζεται σε εκπαιδευτικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δωρεάν. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του από κάποιον που αμείβεται για τη χρήση και επίδειξή του σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του υλικού, το οποίο προστατεύεται από τη Νομοθεσία για την Πνευματική Ιδιοκτησία.

15 Εκπαιδευτικοί φάκελοι Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης διαθέτει δύο εκπαιδευτικούς φακέλους, τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δανειστούν και να επεξεργαστούν με τα παιδιά στη σχολική τάξη. Περιλαμβάνουν ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό και αποτελούν ένα συνοπτικό και εύχρηστο μέσο για μια πρώτη επαφή και γνωριμία των παιδιών με την ελληνική λαϊκή τέχνη. Οι συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Ο φάκελος περιλαμβάνει: Έντυπο, όπου παρουσιάζονται επιλεγμένα εκθέματα από τις συλλογές του Μουσείου Σειρά 24 διαφανειών Ενημερωτικά φυλλάδια Βιβλιογραφία Αποτελεί μια σύντομη και περιεκτική εισαγωγή στην ελληνική λαϊκή τέχνη και μπορεί να διευκολύνει την προετοιμασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών πριν από την επίσκεψή τους στο Μουσείο. ÇΑπ όλα τα μυριστικά το πιο μυρίζει ο φούρνος κι απ όλα τα λαλούμενα το πιο λαλεί η κανάταè Ο εκπαιδευτικός φάκελος αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες του λαού μας σε σημαντικούς μεταβατικούς σταθμούς της ζωής του ανθρώπου (γέννηση, βάπτιση, γάμος, θάνατος), καθώς και σε εορταστικές περιόδους του χρόνου (Πρωτοχρονιά, Πάσχα, Χριστούγεννα, Απόκριες κ.ά.). Ο φάκελος περιλαμβάνει: Έντυπο με πληροφοριακό υλικό για το θέμα και δραστηριότητες Σειρά 35 διαφανειών Εντυπο με προτάσεις για τη δημιουργική επεξεργασία του θέματος Εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό

16 Εκπαιδευτικά προγράμματα για ομάδες ατόμων με αναπηρίες Σε μια προσπάθεια για την άρση του αποκλεισμού και την ισότιμη συμμετοχή ατόμων με αναπηρίες στη γνώση και τον πολιτισμό, το Μουσείο εφαρμόζει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, στο Κεντρικό κτήριο (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα). ÇΣτα χρόνια του παππού και της γιαγιάςè Μέσα από ένα κατάλληλα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορους τομείς της λαϊκής τέχνης, με τη βοήθεια επιλεγμένων εκθεμάτων του Μουσείου, ειδικού οπτικοακουστικού υλικού, χειροτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων. ÇΕ ρε γλέντια!è Γνωριμία με τον κόσμο του Καραγκιόζη Οι φιγούρες, τα σκηνικά, ο μπερντές, οι ρεκλάμες που εκτίθενται στο Μουσείο, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του Καραγκιόζη, να γνωρίσουν την καταγωγή και την ιστορία του θεάτρου σκιών, τους ήρωες, το ρεπερτόριο, το λόγο, την κίνηση και τη μουσική.

17 Εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό για ομάδες ατόμων με αναπηρίες Μουσειοσκευή Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες VERY SPECIAL ARTS HELLAS και τη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ δημιούργησε μουσειοσκευή για ομάδες ατόμων με αναπηρίες, με θέμα το θέατρο σκιών. Η Μουσειοσκευή απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση, προβλήματα ακοής, όρασης και κίνησης. Μέσα από ειδικά επιλεγμένο υλικό, τα παιδιά ανακαλύπτουν με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τον κόσμο του Καραγκιόζη. Εκπαιδευτικά προγράμματα για άτομα με αναπηρίες

18 Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης Τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα και έχουν ως στόχο τη γνωριμία με διάφορους τομείς του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Στη διεξαγωγή τους εφαρμόζονται ποικίλες μέθοδοι και μέσα: κίνηση, λόγος, θεατρικό παιχνίδι, χειροτεχνικές κατασκευές, εκπαιδευτικά φυλλάδια κ.ά. Απευθύνονται σε παιδιά, ενήλικες, οικογένειες. Η συμμετοχή γίνεται με τηλεφωνική δήλωση στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηλέφωνο:

19 Εκπαιδευτικές εκδόσεις Tο λαλουσάκι Μηνιαία εφημεριδούλα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης για τους νεαρούς φίλους του. Τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, παραμύθια, παραδόσεις, παροιμίες, παιχνίδια κ.ά., γίνονται γνωστά μέσα από τις σελίδες του, και μας φέρνουν κοντά στο λαϊκό πολιτισμό και την παράδοσή μας. Οι μικροί λαογράφοι Σειρά 14 βιβλίων για παιδιά, με θέματα από τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, τις λαϊκές τέχνες, τον εθιμικό κύκλο κ.ά. Ένα εργαλείο που το λέγαν Çαργαλειό...È ÇΗ Κλωθώ στον αργαλειόè Έντυπα με θέμα τη νεοελληνική υφαντική ÇΟ Σφου και τα σφουγγάριαè ÇΣφουγγάρια. Το χρυσάφι του βυθούè Εντυπα με θέμα τη σπογγαλιεία ÇΛαϊκά αγωνίσματα σε εθιμικές εκδηλώσειςè ÇΤο Θέατρο ΣκιώνÈ ÇΗ μια ελιά κι η άλλη το βγάνουνε το λάδιè ÇΑπ όλα τα μυριστικά, το πιο μυρίζει ο φούρνος κι απ όλα τα λαλούμενα, το πιο λαλεί η κανάταè Οργάνωση - Επιστημονική Επιμέλεια Προγραμμάτων: Ευγενία Δάφνη, Νίκη Δάφνη, Βασιλική Πολυζώη, Φιλόλογοι - Μουσειοπαιδαγωγοί Ιωάννα Πάλλα, Αρχαιολόγος - Μουσειοπαιδαγωγός Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Κείμενα - επιμέλεια εντύπου: Νίκη Δάφνη, Ευγενία Δάφνη ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, 2008 Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης Εκδηλωσεις

20 MOYΣEIO EΛΛHNIKHΣ ΛAΪKHΣ TEXNHΣ Κεντρικό κτήριο Kυδαθηναίων 17, Πλάκα-Aθήνα τηλ Τζαμί - Συλλογή Κεραμεικής Άρεως 1, Μοναστηράκι τηλ Λουτρό των Αέρηδων Κυρρήστου 8, Πλάκα τηλ Έκθεση ÇΆνθρωποι και ΕργαλείαÈ Πανός 22, Πλάκα τηλ Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τηλ & Χορηγός Επικοινωνίας

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΝΙΚΗ ΑΦΝΗ, ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης είναι κρατικό και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού. Έργο του µουσείου είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΥΧΟΣ A ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης ΜΟΥΣΕΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΥΧΟΣ A ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΡΘΡΟ Μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης ΤΕΥΧΟΣ A ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΡΘΡΟ Συντελεστές Μουσειογραφικής Μελέτης Εφαρμογής Ομάδα Μελέτης ΜΕΛΤ. Έλενα Μελίδη Αν. Προϊσταμένη Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης-

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ προτείνουν στο ΣΤΑΘΜΟ»

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ προτείνουν στο ΣΤΑΘΜΟ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Βασ. Αλεξάνδρου 1 211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ Τηλ.: 27520 28947 Fax: 27520 27960 e-mail education@pli.gr ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010).

Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία δεκαετία (2000-2010). Θεματική ενότητα Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία Τίτλος Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα. Σουζάνα Χούλια

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα. Σουζάνα Χούλια ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 6 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2007 4 Συνέδρια και Ημερίδες 6 24η Γενική Συνέλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 19:00

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 19:00 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 19:00 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Νίκος Ξυδάκης Γιώργος Καμίνης Τέτη Χατζηνικολάου ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΘΕΜΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 66 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΗ Α 71 ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 71 1 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ 71 2 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ 72 3 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ. Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ. Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Παίζουµε ανασκαφή;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του, για τη σχολική χρονιά 2014-2015 (διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κεφάλαιο 2.1. Παραδείγματα θεμάτων ενταγμένων στον κύκλο «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» Σχόλιο: Οι τίτλοι που ακολουθούν είτε υλοποιήθηκαν από σχολεία της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Γνωρίζω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΪΟΥ 19:30 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΪΟΥ 19:30 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΪΟΥ 19:30 ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Το φωνητικό σύνολο «έξη» υποδέχεται το κοινό στο μουσείο ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Πάνος Παναγιωτόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής. Σεπτέμβριος 2012. www.ionios.gr

Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής. Σεπτέμβριος 2012. www.ionios.gr Συνοπτική έκδοση Γενικού Κανονισμού της Ιονίου Σχολής Σεπτέμβριος 2012 www.ionios.gr Η Ιόνιος Σχολή σας καλωσορίζει... Αγαπητοί φίλοι, παιδιά, γονείς, Στο «κατώφλι» της Ιονίου Σχολής ξεκινά το πιο καθοριστικό

Διαβάστε περισσότερα

2/14 Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

2/14 Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο 2/14 Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο «Πόλη, ύπαιθρος, θάλασσα: διαδρομές τέχνης και φιλοξενίας Αναθέτουσα Αρχή: Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλ. Σούτζου Προϋπολογισμός: 186.991.86 Ευρώ Προϋπολογισμός: 230.000.00

Διαβάστε περισσότερα

Ένας τουριστικός οδηγός της Αθήνας βασισμένος στους Σταθμούς του ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη Πανεπιστήμιο Ευαγγελισμός

Ένας τουριστικός οδηγός της Αθήνας βασισμένος στους Σταθμούς του ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη Πανεπιστήμιο Ευαγγελισμός Ένας τουριστικός οδηγός της Αθήνας βασισμένος στους Σταθμούς του ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη Πανεπιστήμιο Ευαγγελισμός 1 ο 12/θέσιο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) Τμήμα Γ1 2015

Διαβάστε περισσότερα

χεν αθηνών Πρόγραμμα 2012-2013

χεν αθηνών Πρόγραμμα 2012-2013 χεν αθηνών Πρόγραμμα 2012-2013 Σεπτέμβριος 2012 Πίνακας Περιεχομένων Εθελοντικές δράσεις 3 Επιμόρφωση 9 Δεξιότητες 12 Ομιλίες Εκδηλώσεις 17 Πολιτιστικά 18 Άσκηση 20 Όροι συμμετοχής 21 Επικοινωνία 22 Ποιες

Διαβάστε περισσότερα

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν μες στο μουσείο, μες στο μουσείο μια μερα μπήκα με φόρα κι εγω, μη με τραβάτε μη μου κολλάτε, απ το μουσείο δεν θέλω Στο Μουσείο να βγω. Τρέχω Οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς τρέχω μές στα δωμάτια, μ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94

ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94 ΕΝΌΤΗΤΑ 3...94 3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ, ΠΑΙΔΕΊΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ... 94 3.1 ΥΠΟΔΟΜΈΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΠΡΌΝΟΙΑΣ...94 3.1.1 Υποδομές Υγείας (Νοσοκομεία / Κέντρα υγείας, Δημοτικά Ιατρεία)... 94

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ελληνικά Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Νέα Ελληνικά Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Νέα Ελληνικά Μέση ενική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ένας θεσμός που γιορτάζει την πολυμορφία της Ευρώπης Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη μνημεία και μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι

Διαβάστε περισσότερα

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Σχεδιάζοντας Δραστηριότητες με την αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ταξιδεύοντας στις Αιγές της Μακεδονίας για τους βασιλικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου Βρείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές μονάδες για το σχολικό έτος 2013 2014. Τα νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου η ΛΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει: την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία της υφαντικής στο πλαίσιο της δράσης Πηνελόπη-Ghandi

Διδασκαλία της υφαντικής στο πλαίσιο της δράσης Πηνελόπη-Ghandi ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ Ε - ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΖΩΝΗΣ Διδασκαλία της υφαντικής στο πλαίσιο της δράσης Πηνελόπη-Ghandi ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο παρακάτω σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Στους γονείς μου οφείλω το ζην...στον δάσκαλό μου το εύ ζην!

Στους γονείς μου οφείλω το ζην...στον δάσκαλό μου το εύ ζην! ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου θα γίνει την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 στο Palace cinemas στο Βλητέ Σούδας στις 6.30 το απόγευμα. Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα