Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί"

Transcript

1 Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί Ενότητα: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας

2 Ίδρυση του ΔΝΤ Το ΝΤ συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1945, με 29 υπογραφές χωρών στο καταστατικό του, όμως, ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί την 1η Μαρτίου του Πρωταρχικός σκοπός του ΔΝΤ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στο διεθνές νομισματικό σύστημα (το σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών και διεθνών πληρωμών). Το Δ.Ν.Τ. διαθέτει σήμερα 189 κράτη μέλη, δηλαδή η σύνθεσή του περιλαμβάνει σχεδόν όλο τον πλανήτη. Για να γίνει μέλος, μια χώρα πρέπει να κάνει αίτηση και στη συνέχεια να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των υπαρχόντων μελών. Τον Απρίλιο του 2016, το Ναουρού προσχώρησε στο Δ.Ν.Τ. και έγινε το 189ο μέλος του. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε δάνειο από το Ταμείο τον Μάιο του 1947 Τα μέλη του αυξήθηκαν στα τέλη του 50 και τη δεκαετία του 60 αφού αρκετές αφρικανικές χώρες ανεξαρτητοποιήθηκαν. Η τάση διεύρυνσης «πάγωσε» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά το 2012 στο πεδίο παρέμβασης του ΔΝΤ προστέθηκαν και ζητήματα μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας που έχουν επίδραση στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

3 Στόχοι του ΔΝΤ Οι συνοπτικοί στόχοι του ΔΝΤ είναι οι εξής: Η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας. Η διευκόλυνση, η επέκταση και η ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και η συμβολή στη δημιουργία και διατήρηση υψηλών επιπέδων απασχόλησης και εισοδήματος. Η προώθηση σε διεθνές επίπεδο της συναλλαγματικής σταθερότητας και τάξης. Η υποβοήθηση της δημιουργίας ενός πολυμερούς συστήματος διεθνών πληρωμών για τις τρέχουσες συναλλαγές των κρατών μελών. Ο βαθμιαίος περιορισμός μέχρι την τελική κατάργηση των νομισματικών και συναλλαγματικών περιορισμών που εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή και ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Ο περιορισμός τόσο του βαθμού όσο και της χρονικής διάρκειας των σοβαρών ανισορροπιών στα ισοζύγια των κρατών μελών. Η εδραίωση της εμπιστοσύνης των κρατών μελών του μέσω της προσωρινής διάθεσης πόρων του ΔΝΤ στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν επείγουσες συναλλαγματικές ή άλλες ανάγκες που αφορούν στα ισοζύγια πληρωμών τους.

4 Οι βασικές λειτουργίες του ΔΝΤ - Εποπτεία Εποπτική λειτουργία: Κάθε χώρα που συμμετέχει στο ΔΝΤ αποδέχεται την υποχρέωση να θέσει την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική της σε αυστηρό έλεγχο από τη διεθνή κοινότητα. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ βάσει του καταστατικού του επιβλέπει το διεθνές νομισματικό σύστημα ώστε να διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία του και τη συμμόρφωση κάθε μέλους με τη δέσμευση που έχει αναλάβει βάσει του Άρθρου IV, να εφαρμόζει πολιτικές που διατηρούν την εγχώρια και διεθνή σταθερότητα. Έτσι, το ΔΝΤ παρακολουθεί και αξιολογεί τις εξελίξεις και τις πολιτικές σε εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και συμβουλεύει τα κράτη-μέλη του για τις αναγκαίες πολιτικές προσαρμογής. Η λειτουργία της εποπτείας μπορεί να κατηγοριοποιηθεί γεωγραφικά σε εποπτεία ανά χώρα και παγκόσμια εποπτεία.

5 Οι βασικές λειτουργίες του ΔΝΤ - Εποπτεία Εποπτεία ανά χώρα: Αφορά στην παρακολούθηση της οικονομίας και των πολιτικών της εκάστοτε χώρας και την αξιολόγηση μέσω εκθέσεων και αναλύσεων. Περιλαμβάνει την επίσημη «ετήσια επίσκεψη» επιτροπής οικονομολόγων του ΔΝΤ σε κάθε χώρα μέλος με σκοπό τη συζήτηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας και τη συλλογή χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται συζητήσεις με την κυβέρνηση και τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, το προσωπικό αξιολογεί τις τιμές συναλλάγματος των κρατών-μελών για να διασφαλίσει ότι είναι γενικά κατάλληλες (αν το νόμισμα είναι υποτιμημένο ή υπερτιμημένο). Σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ προσφέρει συμβουλές για πολιτικές ώστε να προωθήσει τη μακροοικονομική και εξωτερική σταθερότητα, με βάση την εμπειρία των κρατών-μελών. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το ΔΝΤ συντάσσει μία έκθεση η οποία υποβάλλεται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και αναλύεται. Μετά την ανάλυσή της συντάσσεται από τον πρόεδρο του μία νέα έκθεση η οποία αποστέλλεται στην κυβέρνηση της χώρας που επιτηρήθηκε. Στο πλαίσιο της εποπτείας το ΔΝΤ συντάσσει για κάθε χώρα μία σειρά από εκθέσεις, μελέτες, κείμενα κτλ τα οποία δημοσιεύσει.

6 Οι βασικές λειτουργίες του ΔΝΤ - Εποπτεία Αυτές οι διαβουλεύσεις υποστηρίζονται επίσης από πρωτοβουλίες των κρατών-μελών για ενημέρωση της διμερούς επιτήρησης και προώθηση της διεθνούς οικονομικής σταθερότητας, που περιλαμβάνουν τα εξής: προσπάθεια για συστηματική αξιολόγηση της ευπάθειας των χωρών σε περίπτωση κρίσης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Χρηματοοικονομικού Τομέα (FSAP), που προσδιορίζει τα δυνατά σημεία, τους κινδύνους και τις ευπάθειες του οικονομικού συστήματος των κρατών και βοηθά να διαμορφωθούν οι κατάλληλες απαντήσεις μέσω πολιτικής σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ανάπτυξη και αξιολόγηση της τήρησης από τις χώρες μιας σειράς προτύπων και κωδίκων ορθής πρακτικής με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών.

7 Οι βασικές λειτουργίες του ΔΝΤ - Εποπτεία Παγκόσμια εποπτεία: Το ΔΝΤ παρακολουθεί επίσης τις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και αναλύει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι πολιτικές των κρατών μελών στις γειτονικές χώρες και την παγκόσμια οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό εκδίδει περιοδικές και ad hoc εκθέσεις σχετικά με αυτές τις τάσεις και την ανάλυση. Οι πιο σημαντικές περιοδικές εκθέσεις είναι: Η Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook) παρέχει λεπτομερή ανάλυση της παγκόσμιας οικονομίας και των προοπτικών ανάπτυξής της Η Έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) αξιολογεί τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και τις οικονομικές ανισορροπίες και τις τρωτά σημεία που ενέχουν πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο δημοσιονομικός έλεγχος (Fiscal Monitor) ενημερώνει τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προβλέψεις και αξιολογεί την εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών. Το ΔΝΤ εκδίδει επίσης Περιφερειακές οικονομικές εκθέσεις που παρέχουν λεπτομερή ανάλυση των κυριότερων περιοχών του κόσμου. Ετήσια Έκθεση (Annual Report): Περιλαμβάνει σύνοψη όλων των δραστηριοτήτων εποπτείας του ΔΝΤ καθώς και την προσέγγιση ενός ειδικού θέματος κάθε χρονιά.

8 Οι βασικές λειτουργίες του ΔΝΤ - Εποπτεία Τον Ιούνιο του 2007, το Δ.Ν.Τ. ενέκρινε μια νέα απόφαση στην οποία διευκρινίζεται η συναλλαγματική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθούν οι χώρες για να αποφύγουν την πρόκληση αστάθειας σε άλλα μέρη του κόσμου. Το Δ.Ν.Τ. επίσης οργανώνει πολυμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ ομάδων κρατών που διαθέτουν παρόμοιες οικονομίες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ευρύτερης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2007, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ευρωζώνη, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία συμμετείχαν στην πρώτη πολυμερή διαβούλευση, με σκοπό τη μείωση των παγκόσμιων ανισορροπιών. Τόσο στο πλαίσιο της παγκόσμια εποπτείας όσο και της εποπτείας ανά χώρα, το ΔΝΤ συνεργάζεται στενά με άλλους διεθνείς οργανισμούς/ δρώντες όπως η ΕΕ, οι G20 κτλ.

9 Οι βασικές λειτουργίες του ΔΝΤ - Δανεισμός Χρηματοδοτική λειτουργία: Το ΝΤ παρέχει στις χώρες-μέλη δάνεια, συνοδευόμενα από πρόγραμμα πολιτικών που εφαρμόζει σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για την πιο σημαντική λειτουργία του ΔΝΤ. Μέσω αυτής το ΔΝΤ παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να δανειστούν συνάλλαγμα προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ανισορροπίες στο ισοζύγιο πληρωμών τους. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στα κράτη να επανακτήσουν τα διεθνή αποθεματικά τους, να σταθεροποιήσουν το νόμισμά τους και να βελτιώσουν την οικονομία τους. H δανειοδότηση μίας χώρας από το ΔΝΤ διαφέρει από το δανεισμό άλλων οργανισμών που χρηματοδοτούν συγκεκριμένα έργα με κύριο στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση ή τον ανασχεδιασμό συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας προκειμένου για αναπτυξιακούς σκοπούς (π.χ. προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας). Το ΔΝΤ έχει μία πιο ολιστική προσέγγιση και παρέχει χρηματοδότηση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών του με σκοπό τη γενική στήριξη μιας οικονομίας σε συνδυασμό πάντα με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από αυτά. Τα υποψήφια προς δανειοδότηση κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες και πολιτικές (Αρχή της Αιρεσιμότητας) και να διασφαλίζουν ότι θα επιστρέψουν το κεφάλαιο του δανείου (και τον ευνοϊκά χαμηλό τόκο).

10 Οι βασικές λειτουργίες του ΔΝΤ - Δανεισμός Κατόπιν αιτήματος μιας χώρας-μέλους, οι πόροι του ΔΝΤ διατίθενται βάσει δανειακού διακανονισμού, ο οποίος μπορεί, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο δανειοδοτικό μέσο, να καθορίζει τις οικονομικές πολιτικές και τα μέτρα που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει μια χώρα για την επίλυση του προβλήματος του ισοζυγίου πληρωμών. Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί αποτυπώνεται σε μια «Επιστολή Προθέσεων» (Letter of Intent) και περιγράφεται λεπτομερώς στο συνημμένο «Μνημόνιο Συναντίληψης» (Memorandum of Understanding, MoU) Όταν η συμφωνία εγκριθεί από το Συμβούλιο, το δάνειο συνήθως παρέχεται σε σταδιακές δόσεις κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος. Μόλις εγκριθεί μια συμφωνία από το Διοικητικό Συμβούλιο, οι πόροι του ΔΝΤ αποδεσμεύονται σε σταδιακές δόσεις καθώς υλοποιείται το συμφωνημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

11 Οι βασικές λειτουργίες του ΔΝΤ Τεχνική βοήθεια Τεχνική βοήθεια. Αφορά σε παροχή τεχνογνωσίας με στόχο να δημιουργήσουν οι χώρες αποτελεσματικές πολιτικές στο δημοσιονομικό τομέα, στον τραπεζικό, στην εξαγωγή στατιστικών στοιχείων κ.λπ. Το ΔΝΤ υποστηρίζει τα κράτη-μέλη του προσφέροντάς τους τεχνική βοήθεια δηλαδή βοηθώντας τα να σχεδιάσουν νέες οικονομικές πολιτικές και να διαχειριστούν τις οικονομικές τους σχέσεις πιο αποδοτικά ενδυναμώνοντας τη θεσμική ικανότητά τους. Η τεχνική βοήθεια είναι μία συνέχεια της εποπτικής λειτουργίας του ΔΝΤ και υλοποιείται μέσω ανεπίσημων και επίσημων προτάσεων γνώμης, συμβουλών κτλ. Οι προτάσεις αυτές εξειδικεύονται κατά τομείς της γενικότερης πολιτικής όπως η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική, ο σχεδιασμός η εποπτεία και ρύθμιση των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών συστημάτων, το νομοθετικό πλαίσιο και τις μακροοικονομικές στατιστικές. Το ΔΝΤ παρέχει τη συμβουλευτική και τεχνική του βοήθεια με διάφορους τρόπους όπως με αποστολές προσωπικού μικρής διάρκειας, με επιχώρια τοποθέτηση ειδικών επιστημόνων στην κυβέρνηση των κρατών μελών, με τεχνικές και διαγνωστικές εκθέσεις, με εκπαιδευτικά μαθήματα, σεμινάρια κ.λπ.

12 Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΔΝΤ Το ΔΝΤ διαθέτει μία ευρεία γκάμα από χρηματοδοτικά εργαλεία αυτά είναι: Τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (Special Drawing Rights SDR) είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρώνμελών του. Τα SDR δεν είναι νόμισμα αλλά αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρώνμελών του ΔΝΤ) με τα οποία μπορούν να ανταλλαγούν. Η συναλλαγματική τους ισοτιμία με τα υπόλοιπα νομίσματα προκύπτει από τη στάθμιση των ισοτιμιών ενός «καλαθιού» βασικών νομισμάτων (Δολάριο, Ευρώ, Γεν, Στερλίνα και Γουάν). Τα SDR κατανέμονται στα κράτη μέλη ανάλογα με τη συμμετοχή τους (ποσόστωση) στο κεφάλαιο του ΔΝΤ η οποία καθορίζονται σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια όπως ο βαθμός συμμετοχής της στο διεθνές εμπόριο, το επίπεδο ανάπτυξής της και η χρήση του νομίσματός της στις διεθνείς συναλλαγές. Ένα κράτος (δε χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές εμπορικές συναλλαγές αλλά μόνο μεταξύ κυβερνήσεων και νομισματικών αρχών) μπορεί να κάνει χρήση των SDR για την πληρωμή οφειλής σε ένα άλλο κράτος. Αυτό γίνεται με λογιστική εγγραφή στα βιβλία του ΔΝΤ και μεταφορά SDR από την οφειλέτρια χώρα σε αυτή που έχει αξίωση οφειλής. Το ΔΝΤ επιδιώκει οι χώρες να επαναφέρουν το ισοζύγιο του λογαριασμού τους σε SDR στην αρχική του κατάσταση γι αυτό και επιβαρύνει με τόκους τις χώρες που δεν έχουν ισοσκελίσει το ισοζύγιο SDR τους.

13 Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΔΝΤ Τα SDR δημιουργήθηκαν για να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα επίσημα αποθεματικά των συναλλαγματικών διαθεσίμων των κρατών μελών ώστε να υποστηρίξουν το σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton-Woods καθώς μπορούν να ανταλλαγούν με νομίσματα. Τα SDR χρησιμοποιήθηκαν για βραχυχρόνιο δανεισμό των κρατών σε περιπτώσεις ανάγκης προσαρμογής του ισοζυγίου πληρωμών και προβλεπόταν η εξόφληση σε μικρό διάστημα 3 έως 5 ετών. Εκτός από το ρόλο τους ως συμπληρωματικού αποθεματικού στοιχείου, τα SDR χρησιμεύουν ως λογιστική μονάδα του ΔΝΤ και ορισμένων άλλων διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση του Bretton-Woods η αξία των νομισμάτων καθορίζεται από το σύστημα ελεύθερα κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Επιπλέον, η ανάπτυξη των διεθνών αγορών κεφαλαίου (capital markets) διευκόλυνε τον δανεισμό φερέγγυων κυβερνήσεων. Οι εξελίξεις αυτές περιόρισαν την ανάγκη και τη σημασία των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων. Θυμίζουν τα SDR το όραμα του Keynes για τη δημιουργία των Bancor;

14 Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΔΝΤ Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΔΝΤ είναι προσαρμοσμένα στις διαφορετικές ανάγκες του ισοζυγίου πληρωμών (πραγματικές, μελλοντικές ή δυνητικές, βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες) και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας μέλους. Τέτοια εργαλεία είναι: Stand-By Agreements (SBA): Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 1952 και έχουν σκοπό τη χρηματοδοτική αντιμετώπιση των επειγόντων και βραχυπρόθεσμων προβλημάτων στο ισοζύγιο πληρωμών. Πρόκειται για το εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνότερα. Όλα τα κράτη μέλη είναι επιλέξιμα για δανεισμό από το συγκεκριμένο εργαλείο αλλά συνήθως χρησιμοποιείται από χώρες μεσαίου εισοδήματος. Τελευταία χρησιμοποιείται και από χώρες υψηλού εισοδήματος όπως η Ελλάδα το Η διάρκεια της χρηματοδότησης είναι συνήθως μήνες αλλά δε δύναται να ξεπεράσει τους 36 μήνες δεδομένου ότι αφορά σε αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων ανισορροπιών στο ισοζύγιο πληρωμών. Extended Fund Facility (EFF): Όταν μία χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά μεσοπρόθεσμα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών της το ΔΝΤ μπορεί να συνδράμει στη διαδικασία προσαρμογής με το εργαλείο Extended Fund Facility (EFF). Το EFF συγκεκριμένα εφαρμόζεται σε χώρες με χαμηλή ανάπτυξη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανισορροπιών του ισοζυγίου πληρωμών εξαιτίας διαθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας. Βασική διαφορά του EFF με το SBA είναι ότι αφορά σε μεσοπρόθεσμα προβλήματα του ισοζυγίου πληρωμών και έχει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής.

15 Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΔΝΤ Η ευέλικτη πιστωτική γραμμή (Flexible Credit Line - FCL): Το FCL είναι μια ανανεώσιμη πιστωτική γραμμή για 1-2 χρόνια, με αναθεώρηση της επιλεξιμότητας μετά το πρώτο έτος. Υπάρχει η ευελιξία είτε να αντιμετωπιστεί η γραμμή πίστωσης ως προληπτική είτε να αντληθεί σε αυτήν ανά πάσα στιγμή μετά την έγκριση του FCL. Δίνεται συνήθως στις πιο «αξιόπιστες» χώρες με ισχυρά θεμέλια στην οικονομία τους και με ιστορικό υλοποίησης πολιτικών. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική μετατόπιση του τρόπου με τον οποίο το ΔΝΤ χορηγεί χρηματοδοτική συνδρομή του Ταμείου, ιδίως με τις πρόσφατες βελτιώσεις, καθώς δεν έχει εν εξελίξει (εκ των υστέρων) όρους και δεν καλύπτει το μέγεθος της πιστωτικής γραμμής. Η προληπτική γραμμή ρευστότητας (Precautionary and Liquidity Line -PLL) διευρύνει το πεδίο εφαρμογή της ευέλικτης πιστωτικής γραμμής (FCL). Παρέχει χρηματοδότηση με στόχο την κάλυψη αναγκών ρευστότητας των κρατών μελών του Ταμείου, που έχουν μεν σταθερά οικονομικά μεγέθη, αλλά έχουν παράλληλα και κάποια στοιχεία που τα καθιστούν ευάλωτα, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν το Flexible Credit Line. Εχει διάρκεια έξι μηνών ή ενός έως δύο ετών και υπάρχει αξιολόγηση.

16 Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΔΝΤ Rapid Financing Instrument (RFI): Το εργαλείο αυτό παρέχει άμεση χρηματοδοτική βοήθεια σε όλα τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν πολύ έκτακτες καταστάσεις όπως χρηματιστηριακά σοκ, φυσικές καταστροφές, εμπόλεμες συγκρούσεις κτλ. Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου εργαλείου συνήθως δεν απαιτείται η υλοποίηση κάποιου προγράμματος προσαρμογής από τη χώρα που δέχεται τη βοήθεια. Policy Support Instrument (PSI): Είναι ένα μη χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα εξεύρεσης πόρων σε χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη δανεισμού από κάποιο άλλο δανειοδοτικό εργαλείο του ΔΝΤ. Συνήθως εφαρμόζεται σε χώρες οι οποίες έχουν «βγει» από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΔΝΤ. Trade Integration Mechanism : Αφορά σε παροχή δανείων σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών εξαιτίας της διαδικασίας μετάβασης στην απελευθέρωση του εμπορίου της. Χαρακτηριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές είναι η αύξηση των εισαγωγών και η μείωση των εξαγωγών και η αύξηση της τιμής των γεωργικών προϊόντων εξαιτίας της διακοπής των κρατικών επιδοτήσεων.

17 Δανεισμός σε χώρες χαμηλού εισοδήματος Η χρηματοδότηση εργαλείων για την παροχή δανείων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος γίνεται από το Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT) το οποίο αντικατέστησε το Poverty Reduction and Growth Facility (PRGF). Το PRGT στοχεύει στην παροχή δανείων για την υλοποίηση μίας στρατηγικής μείωσης της φτώχειας και το εκάστοτε πρόγραμμα προετοιμάζεται από το κράτος μέλος σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Τα δάνεια του PGRT εξειδιεκεύονται μέσω τριών χρηματοδοτικών εργαλείων: Extended Credit Facility (ECF): Είναι το βασικό εργαλείο του PRGF Rapid Credit Facility (RCF): Standby Credit Facility (SCF) Τα εργαλεία αυτά παρέχουν άμεση χρηματοδότηση με περιορισμένη αιρεσιμότητα και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης (0% επιτόκιο και μεγάλες περιόδους αποπληρωμής) σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

18 Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΔΝΤ

19 Οι προϋποθέσεις χρηματοδοτικής βοήθειας από το ΔΝΤ Όταν ένα κράτος δανείζεται από το ΔΝΤ συμφωνεί να προσαρμόσει τις οικονομικές του πολιτικές για να ξεπεράσει τα προβλήματα που το οδήγησαν στην αναζήτηση χρηματοδότησης. Αυτές οι δεσμεύσεις συμπεριλαμβανομένων των ειδικών όρων αιρεσιμότητας περιλαμβάνονται στην επιστολή προθέσεων του κράτους καθώς και στο μνημόνιο που τη συνοδεύει. Οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν στη λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι περιστασιακές ή εγγενείς αδυναμίες της οικονομίας της δανειζόμενης χώρας. Η αιρεσιμότητα καλύπτει τόσο το σχεδιασμό των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το ΔΝΤ, δηλαδή τις μακροοικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, όσο και τα ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των στόχων που ορίζει η χώρα σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Η χρησιμότητα της αιρεσιμότητας έγκειται κυρίως στα παρακάτω: Σε αρκετές περιπτώσεις οι «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις δεν είναι αρεστές από τις κυβερνήσεις των δανειζομένων χωρών και δε θα εφαρμοζόταν αν δεν υπήρχε ανάγκη χρηματοδοτικής βοήθειας. Επιχειρείται η διασφάλιση ότι τα δανειζόμενα κεφάλαια θα δαπανηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση με τον πιο αποδοτικό τρόπο και δε θα υπάρχουν σπατάλες και καταχρήσεις. Επιχειρείται η αντιμετώπιση ενδεχομένων χρονικών ασυνεπειών στην εφαρμογή των μέτρων από την πλευρά της δανειζόμενης χώρας.

20 Οι προϋποθέσεις χρηματοδοτικής βοήθειας από το ΔΝΤ Τα κριτήρια-προϋποθέσεις τα οποία περιλαμβάνει η αιρεσιμότητα του εκάστοτε προγράμματος του ΔΝΤ θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: Πρότερες ενέργειες (prior actions) είναι μέτρα τα οποία το κράτος συμφωνεί να λάβει προτού η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ εγκρίνει τη χρηματοδότηση. Τα μέτρα αυτά διασφαλίζουν ότι υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ώστε να πετύχει το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Τέτοιες πρότερες ενέργειες μπορεί να είναι η κατάργηση των ελέγχων των τιμών, η έγκριση προϋπολογισμού με προσαρμοσμένο το δημοσιονομικό πλαίσιο στις ανάγκες του προγράμματος ή η διατήρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε ένα επίπεδο. Κριτήρια απόδοσης (PCs) είναι συγκεκριμένες και μετρήσιμες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την εκταμίευση μίας δόσης. Υπάρχουν δύο είδη κριτήριων τα ποσοτικά και τα διαρθρωτικά. -Ποσοτικά κριτήρια τα οποία συνήθως αναφέρονται σε μακροοικονομικές μεταβλητές όπως τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και ο εξωτερικός δανεισμός. -Διαρθρωτικά κριτήρια αναφοράς (structural benchmarks) τα οποία είναι μεταρρυθμιστικά μέτρα κρίσιμα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και προορίζονται ως δείκτες για την αξιολόγηση κατά την αναθεώρηση. Διαφέρουν ανάλογα με τα προγράμματα και αφορούν σε δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομία του κράτους όπως η απελευθέρωση της ενέργειας, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης του χρηματοοικονομικού τομέα.

21 Οι προϋποθέσεις χρηματοδοτικής βοήθειας από το ΔΝΤ Ενδεικτικοί στόχοι (indicative targets) Οι ενδεικτικοί στόχοι είναι ουσιαστικά κριτήρια απόδοσης τα οποία δεν ορίζονται με την ίδια αυστηρότητα. Μπορεί να τεθούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τα ποσοτικά κριτήρια ή και αυτόνομα εξαιτίας ενδεχόμενης αβεβαιότητας με εξέλιξη των οικονομικών τάσεων. Απαλλαγή (waiver) περίπτωση μη τήρησης ενός κριτηρίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει μία επίσημη απαλλαγή προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό γίνεται όταν το Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε με επιτυχία είτε επειδή η απόκλιση ήταν ήσσονος σημασίας είτε προσωρινή ή επειδή οι αρχές της χώρας έχουν λάβει ή θα λάβουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές ενέργειες. Βασικό στοιχείο της χρηματοδοτικής βοήθειας του ΔΝΤ είναι η αξιολόγηση των προγραμμάτων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του και η παρουσίαση της προόδου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

22 Σύστημα Διοίκησης Συμβούλιο των Διοικητών: Ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων είναι το Συμβούλιο των ιοικητών, που απαρτίζεται από ένα διοικητή από κάθε κράτος-μέλος. Όλοι οι διοικητές συνεδριάζουν στις Ετήσιες Συνελεύσεις του ΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκτελεστικό Συμβούλιο: Ανώτατο εκτελεστικό όργανο είναι το εκτελεστικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από 24 μέλη εκ των οποίων οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σαουδική Αραβία έχουν μόνιμα μέλη. Συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα. Προσωπικό: περίπου 2700 άτομα από 150 χώρες. Γενικός Διευθυντής. Προΐσταται και διοικεί τις υπηρεσίες και το προσωπικό του ΔΝΤ. Επικουρείται από τον Πρώτο Αναπληρωτή διευθυντή και δύο άλλους Αναπληρωτές Διευθυντές. Είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία του προσωπικού, καθώς και με τη διατήρηση των επαφών υψηλού επιπέδου με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις ομάδες προβληματισμού, και άλλα όργανα. Σήμερα τη θέση αυτή κατέχει η Christine Lagarde. Από την ίδρυση του Ταμείου συμφωνήθηκε ο επικεφαλής του να προέρχεται από την Ευρώπη, ενώ της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των ψήφων που διαθέτει για τη λήψη αποφάσεων το κάθε κράτος μέλος καθορίζεται από το ποσοστό της ετήσιας εισφοράς του στο ταμείο. Εξαιτίας αυτού του κανόνα, ο ρόλος των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρός.

23 Πόροι Από το 2016 τα SDR έχουν διπλασιαστεί. Οι πόροι του ΔΝΤ προέρχονται από: εισφορές των κρατών μελών σε ποσοστώσεις (477 δις SDR 692 δις $) πιστωτικές συμφωνίες του ΔΝΤ με ομάδες χωρών και οργανισμών (182 δις SDR δις $) διμερείς συμφωνίες δανεισμού μεταξύ του ΔΝΤ και κρατών μελών (316 δις SDR 460 δις $).

24 Περίοδοι του ΔΝΤ Το ΔΝΤ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία από το τέλος του Β ΠΠ και συνέβαλε στην εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας έως σήμερα: Περίοδος συνεργασίας και ανοικοδόμησης ( ). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ΔΝΤ επιδίωκε την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονταν με τη σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού συστήματος και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του συστήματος του Bretton Woods ( ). Μετά το τέλος τους συστήματος των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών το 1971, οι χώρες ήταν ελεύθερες να επιλέξουν το συναλλαγματικό σύστημα που θα ακολουθούσαν. Βασική λειτουργία του ΔΝΤ κατά την περίοδο αυτή ήταν η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πετρελαϊκών κρίσεων του και του Περίοδος χρέους και μεταρρυθμίσεων ( ). Εκείνη την περίοδο, το ΔΝΤ βοήθησε τις χώρες να συντονιστούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Περίοδος κοινωνικών αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ασία ( ). Το ΔΝΤ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο, βοηθώντας τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη μετάβασή τους από τον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομίας της αγοράς. Παγκοσμιοποίηση και κρίση (2005-σήμερα). Οι οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και η κρίση που ξέσπασε το 2007/8 έδωσαν έναν νέο παρεμβατικό ρόλο στο ΔΝΤ και δημιούργησαν νέες προκλήσεις για το ΔΝΤ. Από το 2006 και έπειτα το ΔΝΤ επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε προσπαθώντας να ενισχύσει τον ρόλο των αναπτυσσομένων κρατών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικών.

25 Προσαρμογή του ΔΝΤ στην κρίση Ως αντίδραση στην κρίση του 2008, το ΔΝΤ το 2009 ενίσχυσε τη δανειοδοτική του ικανότητα και ενέκρινε μια σημαντική αναθεώρηση των μηχανισμών οικονομικής στήριξης με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν το 2010 και το Αυτές οι αλλαγές ενίσχυσαν την εργαλειοθήκη του ΔΝΤ για την πρόληψη των κρίσεων ενώ αυξήθηκαν και οι διαθέσιμοι δανειακοί πόροι για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό από το 2016, οι ποσοστώσεις των κρατών καθώς και η πρόσβασή τους στα δανειοδοτικά μέσα του ΔΝΤ αυξήθηκαν σημαντικά. Επεκτάθηκε η εφαρμογή των μηδενικών επιτοκίων σε αρκετά δανειοδοτικά μέσα. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα μπορούν να δανειστούν με ευνοϊκούς όρους μέσω των δυνατοτήτων που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη (Poverty Reduction and Growth Trust, PRGT). Tο Ταμείο έχει θεσπίσει διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για την παροχή χρηματοδότησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Μηχανισμός Χρηματοδότησης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Financing Mechanism, EFM) χρησιμοποιήθηκε το 1997 κατά τη διάρκεια της ασιατικής κρίσης, το 2001 για την Τουρκία, το για την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, τη Λετονία, το Πακιστάν και την Ουκρανία και το για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

26 Προσαρμογή του ΔΝΤ στην κρίση Ο μηχανισμός EFM χρησιμοποιείται όταν μια χώρα μέλος αντιμετωπίζει μια ακραία κατάσταση που απειλεί την οικονομική της σταθερότητα και απαιτείται ταχεία αντίδραση για τη συγκράτηση της ζημίας στη χώρα ή στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση αφού ενημερωθεί η Εκτελεστική Επιτροπή από τη χώρα μέλος για την ανάγκη συνδρομής, αποστέλλει άμεσα μία ομάδα στην εν λόγω χώρα, η οποία προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας. Στη συνέχεια το Συμβούλιο του ΔΝΤ εξετάζει το αίτημα και γνωμοδοτεί για την ενεργοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης εντός ωρών. Άλλες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις οι οποίες αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να δανείζονται συνάλλαγμα όταν κανένα άλλο κράτος ή οργανισμός δεν τους δανείζει.

27 Οργανωτική διάρθρωση του ΔΝΤ Σε αντίθεση με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου κάθε χώρα έχει μία ψήφο, η λήψη αποφάσεων στο ΔΝΤ σχεδιάστηκε να αντικατοπτρίζει τις σχετικές θέσεις των χωρών μελών της στην παγκόσμια οικονομία. Μετά την προσχώρηση, στο μέλος του Δ.Ν.Τ. ανατίθεται μία ποσόστωση (quota) η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σχετικό μέγεθος που διαθέτει η οικονομία του σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία. Η σύνθεση του Δ.Ν.Τ. που συμφωνήθηκε το Νοέμβριο του 2010, σε μια αναμόρφωση του συστήματος ποσοστώσεων, αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας και ιδιαίτερα την αύξηση του σχετικού βάρους των σημαντικότερων αναδυομένων αγορών στην παγκόσμια οικονομία.

28 Το σύστημα των ποσοστώσεων (Quotas) Η ποσόστωση ενός μέλους οριοθετεί τις βασικές πτυχές της οικονομικής και οργανωτικής του σχέσης με το Δ.Ν.Τ. η οποία περιλαμβάνει: Τις συνδρομές: Η ποσόστωση εγγραφής ενός μέλους ορίζει το ανώτατο ποσό των χρηματοδοτικών πόρων που το κράτος μέλος είναι υποχρεωμένο να παρέχει προς το Δ.Ν.Τ. Κάθε μέλος οφείλει να καταβάλει ολόκληρη τη συνδρομή του κατά την ένταξή του μέχρι 25% πρέπει να δοθεί στο Δ.Ν.Τ. σε Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (SDR) ή σε ευρέως αποδεκτό νόμισμα (όπως το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, η στερλίνα), ενώ το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται στο δικό του νόμισμα. Το Δικαίωμα Ψήφου και την επιρροή του: Η ποσόστωση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική δύναμη ενός μέλους στις αποβάσεις του Δ.Ν.Τ. Κάθε μέλος διαθέτει τις βασικές ψήφους και μία πρόσθετη ψήφο για κάθε Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα της ποσόστωσης. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση: Το ύψος της χρηματοδότησης που μπορεί ένα μέλος να λάβει από το Δ.Ν.Τ. εξαρτάται από την ποσόστωση του. Ένα μέλος μπορεί να δανειστεί μέχρι το 200% της ποσόστωσής του κάθε έτος και 600% συνολικό. Οι χορηγήσεις Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDR): Τα SDR αποτελούν τη λογιστική μονάδα του ΔΝΤ, που χρησιμοποιείται ως διεθνές αποθεματικό. Το μερίδιο των γενικών SDR ενός μέλους είναι καθορισμένο σε αναλογία με την ποσόστωσή του.

29 ΔΝΤ και Ευρώπη Το 1976 το ΔΝΤ δάνεισε 3,9 δις $ την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να αντιμετωπίσει τάσεις υποτίμησης της στερλίνας. Η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη πριν την κρίση αφορούσε κυρίως σε τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια στις μεταβατικές οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μέχρι και την κρίση το ΔΝΤ συνέχισε να στηρίζει κυρίως αυτές τις χώρες. Το Δ.Ν.Τ. χρηματοδότησε την Ισλανδία όταν κατέρρευσε το τραπεζικό της σύστημα στα τέλη του Στο διάστημα , τρία μέλη της ζώνης του Ευρώ η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία κατέφυγαν επίσης στο ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είχε ενεργό ρόλο παρέχοντας τεχνική βοήθεια και στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Ο δανεισμός των ευρωπαϊκών χωρών γίνεται συνδυαστικά από το το ΔΝΤ και την ίδια την ΕΕ ενώ η εποπτεία και η παρακολούθηση των προγραμμάτων γίνεται από την «Τρόικα» η οποία απαρτίζεται από τρία θεσμικά όργανα: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

30

31 Η Ελλάδα στο ΔΝΤ Η Ελλάδα έγινε μέλος του Δ.Ν.Τ. στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 και σήμερα διαθέτει 2.428,9 εκ. quotas (29/10/2018) τα οποία αντιστοιχούν στο 0,51% των συνολικών quotas ψήφους που αντιστοιχεί στο 0,51% των ψήφων. Ως αποτέλεσμα: μακροχρόνιων διαθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλόγιστων επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών, απώλειας της νομισματικής πολιτικής με την είσοδο στο ευρώ, η Ελλάδα το 2009 πλήττεται από την παγκόσμια κρίση που είχε ξεσπάσει από το Η κρίση ανταγωνιστικότητας και ισοζυγίου πληρωμών μετατρέπεται σε κρίση χρέους (δίδυμα ελλείμματα) όταν η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές με «φυσιολογικά» επιτόκια προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες δημοσιονομικές της ανάγκες αλλά και τις ανάγκες εξυπηρέτησης παλαιότερων δανείων. Η νέα κυβέρνηση του 2009 επέδειξε παθητική στάση απέναντι στις εξελίξεις και το 2010 η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αρχίζει να υποβαθμίζεται απανωτά από τους οίκους αξιολόγησης ενώ αυξάνεται ανησυχητικά η απόδοση των ελληνικών ομολόγων και των «spreads». Παράλληλα οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έπαιρναν κάποια θέση συλλογικής στήριξης της Ελλάδας αντιθέτως εξαπέλυαν επιθετικές δηλώσεις.

32 Η Ελλάδα στο ΔΝΤ Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη δύο πακέτων μέτρων λιτότητας (Φεβρουάριος και Μάρτιος 2010), τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή. Στις 23 Απριλίου του 2010, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ανακοίνωσε από το Καστελόριζο μέσω διαγγέλματός την υποβολή αιτήματος προς τους Ευρωπαίους εταίρους για βοήθεια, από τον μηχανισμό στήριξης που είχε δημιουργηθεί με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, το ελληνικό θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις συζητήσεις στο ΔΝΤ καθώς υπήρχε ο φόβος της κήρυξης στάσης πληρωμών και η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ επιθυμούσε άμεσα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας προκειμένου να παρέμβει σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

33 Η Ελλάδα στο ΔΝΤ H ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε στις αρχές Μαΐου 2010 δάνειο ύψους 80 δισ. από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και 30 δισ. από το ΔΝΤ. Την υπογραφή της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης συνόδευσε η υπογραφή του πρώτου «Μνημονίου Συνεννόησης» (Memorandum of Understanding), το οποίο ενσωμάτωνε την αιρεσιμότητα (conditionality). Τα μέτρα του πρώτου μνημονίου κρίθηκαν αναποτελεσματικά λόγω της υπερβολικής πτώσης του ΑΕΠ και η κυβέρνηση υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2011 εν μέσω ταραχών και διαδηλώσεων ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής με στόχο τη δραστική μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου. Σε συνέχεια των μέτρων και εν μέσω περαιτέρω επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης, εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2011, από τους εταίρους της Ε.Ε και το ΔΝΤ ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ.. Παράλληλα συμφωνήθηκε η απομείωση (κούρεμα) του ιδιωτικού χρέους (Private Sector Involvement - PSI), η οποία αφορούσε την «εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στην ανταλλαγή ομολόγων, με 50% ονομαστική μείωση επί του ελληνικού χρέους, το οποίο κατείχαν ιδιώτες επενδυτές. Ακολουθεί πολιτική κρίση και ορισμός νέας πολυκομματική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον πρώην διοικητή της ΤτΕ Λουκά Παπαδήμο, η οποία οδηγεί τη χώρα στην ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου το Φεβρουάριο 2012.

34 Η Ελλάδα στο ΔΝΤ Την άνοιξη του 2012 προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες ενισχύθηκαν σημαντικά τα λεγόμενα «αντι-μνημονιακά» κόμματα, που εξέφραζαν την αντίθεση τους στην ασκούμενη πολιτική προσαρμογής και στην παρέμβαση της Τρόικα. Η κυβέρνηση Σαμαρά που προέκυψε από τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, κατέληξε, μετά από διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, στην κατάρτιση ενός νέου δεσμευτικού Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, για την περίοδο Στις αρχές του 2014 τα δημοσιονομικά στοιχεία έδειξαν ότι το 2013 η κατάσταση ήταν βελτιωμένη, σε σχέση με το 2012, και ότι η Οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης και ήπιας ανάκαμψης, ειδικά το Η Ελλάδα «πέρασε» επιτυχώς τέσσερις αξιολογήσεις, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι καταβολές των αντίστοιχων δανειακών δόσεων, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 αλλά δεν ολοκλήρωσε την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Οι συνομιλίες με την Τρόικα διακόπηκαν το Δεκέμβριο του 2014, όταν προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον Ιανουάριο του 2015, εν μέσω συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας και ενόψει της λήξης του Προγράμματος, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και βασικό στόχο την άμεση κατάργηση των Μνημονίων και την άσκηση μιας αυτοδύναμης, εθνικής, οικονομικής πολιτικής.

35 Η Ελλάδα στο ΔΝΤ Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, ξεκίνησε σειρά διαπραγματεύσεων και παράτεινε το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, αρχικά για 4 μήνες. Ωστόσο, οι απαιτήσεις των δανειστών για νέα συμφωνία, οδήγησαν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, με ερώτημα αν πρέπει να γίνει δεκτή μία νέα δανειακή σύμβαση. Αν και η απόφαση της πλειοψηφίας (62,15%) ήταν κατά της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου, η κυβέρνηση φοβούμενη τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός GREXIT συνέχισε τις διαπραγματεύσεις, καταλήγοντας τον Αύγουστο 2015 στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Η νέα δανειακή σύμβαση, προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους έως 86 δισ. Ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Εν τω μεταξύ το Δ.Ν.Τ. υποστήριζε ότι η παράταση αποπληρωμής των δανείων, ήταν αναποτελεσματική και ότι θα έπρεπε να γίνει ελάφρυνση του χρέους. Ο αντίκτυπος της νέας συμφωνίας προκάλεσε σοβαρή κρίση στη δικομματική διακυβέρνηση και οδηγήθηκε σε νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 από τις οποίες επανεκλέχθηκε και στη συνέχεια προχώρησε στην ψήφιση πληθώρας νομοθετημάτων, για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου. Στις αρχές του 2016 άρχισαν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τον Ιούλιο του 2015.

36 Η Ελλάδα στο ΔΝΤ Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μέχρι το Μάιο του 2016, οπότε η ελληνική κυβέρνηση με δύο νόμους, τον 4387/2016 και τον 4389/2016, ψηφίζει τα μέτρα (αλλαγή συνταξιοδοτικού συστήματος, αύξηση φόρων, υποχρέωση δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060 κ.α.) που έθεσαν οι δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δανειακή δόση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Έκθεση Συμμόρφωσης, ενώ δημοσιεύθηκε και συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης (Supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο αποτελεί ενημέρωση των όρων πολιτικής του αρχικού Μνημονίου συνεννόησης μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017, θέτει όμως και νέες υποχρεώσεις για την ελληνική πλευρά.

37 Κριτική στο ΔΝΤ Η ισχύς του ΔΝΤ έχει ατονήσει: Το ΔΝΤ μπορούσε να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά εντός του συστήματος σταθερών ισοτιμιών του Bretton Woods. Από τη στιγμή που οι ισοτιμίες αφέθηκαν ελεύθερες οι κρίσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε ένταση και το ΔΝΤ αδυνατεί να παρέμβει αποτελεσματικά. Η σημερινή οικονομική κρίση, από τη μεριά της, καταδεικνύει, για μία ακόμα φορά, ότι το Δ.Ν.Τ. απέτυχε στη αρχική αποστολή του, να προάγει την παγκόσμια σταθερότητα και να αντιδρά άμεσα στις οικονομικές κρίσεις, πριν κάνουν αισθητή την παρουσία τους Έλλειμμα δημοκρατίας: Η σύνδεση των ψήφων που διαθέτει η κάθε χώρα με την ποσόστωσή της δίνει μεγαλύτερη δύναμη στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ειδικά στις ΗΠΑ ενώ οι αναπτυσσόμενες ακόμα και μετά τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του ΔΝΤ έχουν μειωμένη επιρροή. Αντιαναπτυξιακές πολιτικές/ λιτότητα: Από πολλούς οι πολιτικές του ΔΝΤ χαρακτηρίζονται ως αντιαναπτυξιακές. Οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόζει το ΔΝΤ οδηγούν σε μείωση του προϊόντος και της απασχόλησης σε οικονομίες που σε κάποιες περιπτώσεις βρισκόταν ήδη σε ύφεση επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα. Η λιτότητα η οποία εφαρμόζεται στα προγράμματα του ΔΝΤ έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Οι επικριτές ισχυρίζονται επίσης ότι το ΔΝΤ είναι σε γενικές γραμμές απαθές ή και εχθρικό στις απόψεις τους για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργατικά δικαιώματα. Η αντιπαράθεση αυτή έχει συμβάλει στη δημιουργία του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

38 Κριτική στο ΔΝΤ Λάθος διαγνώσεις-συνταγές: Ειδικότερα στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι αδυνατούσε να κατανοήσει την πολυπλοκότητα και τη διαφορετικότητα των κρίσεων. Αντιμετώπιζε όλες τις κρίσεις ως ενδογενείς και αδυνατούσε να διακρίνει τις ανισορροπίες που προκαλούνταν από εγγενείς παράγοντες των κρατών από εξωτερικά σοκ. Π.χ. ως απόρροια της πετρελαϊκής κρίσης του 1973 πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετώπισαν ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους εξαιτίας της μεταβολής των όρων εμπορίου. Το ΔΝΤ σχεδίασε πρόγραμμα σταθεροποίησης παρόμοιο με αυτά που εφαρμοζόταν σε χώρες με προβλήματα αλόγιστων δημοσιονομικών πολιτικών. Παράδειγμα αποτελεί και η κρίση στην Ινδονησία το 1997 η οποία ήταν μια σχετικά απλή περίπτωση κρίσης του τραπεζικού συστήματος. Αλλά με την επέμβαση του ΔΝΤ με λάθος μέτρα η κρίση εντάθηκε και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες. Γέννηση ανισοτήτων: Η εφαρμογή των προγραμμάτων δεδομένου ότι εστιάζουν σε περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος εντείνοντας έτσι τις ανισότητες και διαλύοντας την κοινωνική συνοχή. Υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος: Σε αρκετές περιπτώσεις η εφαρμογή των προγραμμάτων του ΔΝΤ έχει οδηγήσει (σε αντίθεση με τη γραμμή του ΔΝΤ) σε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος καθώς οι δανειζόμενες χώρες στρέφονται στην εντατική εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων (π.χ Εκουαδόρ).

39 Κριτική στο ΔΝΤ Ροπή προς τον ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό: Μία βασική κριτική στο ΔΝΤ είναι ότι έχει απομακρυνθεί πλήρως από την Κεϋνσιανή φιλοσοφία η οποία έδινε έμφαση στις αποτυχίες των αγορών και στο ρόλο της κυβέρνησης στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αντικαταστάθηκε με την επωδό της δεκαετίας του 1980 για ελεύθερες αγορές και περιορισμό της κρατικής παρέμβασης. Ειδικότερα η εφαρμογή των μέτρων της αιρεσιμότητας στα προγράμματα του ΔΝΤ εξ ορισμού καθιστά τις φιλελεύθερες κυβερνήσεις πιο «αρεστές» στο ΔΝΤ. Δημιούργησε το υπόβαθρο των κρίσεων: Η απελευθέρωση των κεφαλαιαγορών που προώθησε συστηματικά το ΔΝΤ συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία των ασταθειών και των κρίσεων τις οποίες το ίδιο το ΔΝΤ καλείται να αντιμετωπίσει (Αντίφαση που έχει χαρίσει στο ΔΝΤ τον όρο "πυρομανής πυροσβέστης«). Παραγκωνισμός των εθνικών κυβερνήσεων/ θεσμών: Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί των δανειζόμενων χωρών θυσιάζουν την αυτονομία άσκησης πολιτικής προκειμένου να εγκριθούν και να υλοποιηθούν τα προγράμματα του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ απαντά σε αυτή την κριτική επικαλούμενο την λεγόμενη ιδιοκτησία των προγραμμάτων, βάσει της οποίας οι κυβερνήσεις ζητούν τα μέτρα. Εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων: Συχνά μεγάλοι όμιλοι (κυρίως τραπεζικοί) μέσω της επιρροής που έχουν στις κυβερνήσεις μέλη του ΔΝΤ ή ακόμη και εντός της χώρας στην οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα, πιέζουν για εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων προς όφελός τους.

40 Κριτική στο ΔΝΤ Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς επικριτές του ΔΝΤ είναι ο Joseph Stiglitz Αμερικάνος οικονομολόγος Νομπελίστας που διακρίθηκε για την έννοια της "ασύμμετρης πληροφόρησης" υπό τη οποία δρουν οι παράγοντες της αγοράς κι έτσι εξηγούνται οι λεγόμενες ατέλειες. Είναι επίσης καθηγητής στο Columbia και πρώην αντιπρόεδρος και chief economist της Παγκόσμιας Τράπεζας! Ένα από τα παρουτσούκλια του ΔΝΤ είναι «It s Mainly Fiscal.

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 11: Διεθνείς Χρηματοδοτικοί Οργανισμοί Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Χαρακτηριστικά

Βασικά Χαρακτηριστικά Βασικά Χαρακτηριστικά Η οικονομία της Κύπρου μπορεί να χαρακτηριστεί, γενικά, ως μικρή, ανοικτή και δυναμική, με τις υπηρεσίες να αποτελούν την κινητήριο δύναμή της. Με την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Δελτίο τύπου Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2015 Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΕΥ για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ το 2015 από αύξηση 0,3% σε μείωση 0,4%. Για το 2016

Διαβάστε περισσότερα

Το ΔΝΤ και ο ρόλος του στην κοινωνική πολιτική. Κ. Δημουλάς Επ. Καθιηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το ΔΝΤ και ο ρόλος του στην κοινωνική πολιτική. Κ. Δημουλάς Επ. Καθιηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο Το ΔΝΤ και ο ρόλος του στην κοινωνική πολιτική Κ. Δημουλάς Επ. Καθιηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) http://www.imf.org/en/about http://www.imf.org/external/ Ιδρύθηκε του 1945

Διαβάστε περισσότερα

Το ΝΤ και η Ευρώπη Σύμβουλος πολιτικής σε μεμονωμένες χώρες Η αξιολόγηση της ζώνης του ευρώ Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων Ουάσιγκτον 20431

Το ΝΤ και η Ευρώπη Σύμβουλος πολιτικής σε μεμονωμένες χώρες Η αξιολόγηση της ζώνης του ευρώ Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων Ουάσιγκτον 20431 Το ΝΤ και η Ευρώπη Το ΝΤ είναι ιδιαίτερα δραστήριο στην Ευρώπη όπου παρέχει συμβουλές εφαρμοσμένης πολιτικής, χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια. Συνεργαζόμαστε σε ανεξάρτητη βάση αλλά και σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικές Κρίσεις και Διεθνές Σύστημα Ενότητα 10: Η κρίση Χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης

Οικονομικές Κρίσεις και Διεθνές Σύστημα Ενότητα 10: Η κρίση Χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης Οικονομικές Κρίσεις και Διεθνές Σύστημα Ενότητα 10: Η κρίση Χρέους της Ελλάδας και της Ευρωζώνης Δημήτριος Κατσίκας Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Page 1 of 5 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Του Θάνου Κατσάμπα Σε λιγότερο από δύο μήνες συμπληρώνονται έξι χρόνια αφότου η Ελλάδα περιέπεσε στη δίνη των προγραμμάτων στήριξης από

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 7.7.2016 COM(2016) 293 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα από την Πορτογαλία σε εφαρμογή της σύστασης

Διαβάστε περισσότερα

IMF Survey. Ο μεταρρυθμισμένος δανεισμός του ΝΤ λειτούργησε καλά στην κρίση

IMF Survey. Ο μεταρρυθμισμένος δανεισμός του ΝΤ λειτούργησε καλά στην κρίση IMF Survey ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤ Ο μεταρρυθμισμένος δανεισμός του ΝΤ λειτούργησε καλά στην κρίση Τμήμα στρατηγικής, πολιτικής και επανεξέτασης του ΝΤ 28 Σεπτεμβρίου 2009 Η στήριξη του ΔΝΤ επέτρεψε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Ερωτήσεις σχετικά με την Έγκριση επί της Αρχής και την Ελλάδα

Βασικές Ερωτήσεις σχετικά με την Έγκριση επί της Αρχής και την Ελλάδα Βασικές Ερωτήσεις σχετικά με την Έγκριση επί της Αρχής και την Ελλάδα Τελευταία Επικαιροποίηση: 20 Ιουλίου 2017 Στις 20 Ιουλίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε επί της αρχής μια νέα Συμφωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Η επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης της παγκόσµιας οικονοµίας επηρεάζει άµεσα και τις χρηµαταγορές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονη µεταβλητότητα παρά τα αυστηρά δη- µοσιονοµικά µέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Η Παγκόσμια Τράπεζα Πρόκειται για τον αδελφό οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 206 (OR. en) 9329/6 ECOFIN 489 UEM 23 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2009/46/ΕΚ σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

P7_TA-PROV(2012)0472 Χορήγηση περαιτέρω μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στη Γεωργία ***II

P7_TA-PROV(2012)0472 Χορήγηση περαιτέρω μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στη Γεωργία ***II P7_TA-PROV(2012)0472 Χορήγηση περαιτέρω μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στη Γεωργία ***II Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2012 σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/415/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/415/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.7.2017 COM(2017) 380 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2009/415/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα EL EL

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ιρλανδίας για το 2012

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ιρλανδίας για το 2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.5.2012 COM(2012) 316 final Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ιρλανδίας για το 2012 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2016 (OR. en) 10796/16 ECOFIN 678 UEM 264 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0383/7. Τροπολογία. Marco Valli, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0383/7. Τροπολογία. Marco Valli, Rolandas Paksas εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 31.1.2018 A8-0383/7 7 Παράγραφος 10 10. συμφωνεί με την ΕΚΤ ότι, προκειμένου να μετατραπεί η υφιστάμενη κυκλική ανάκαμψη σε ένα σενάριο σταθερής, βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης με διαρθρωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.6.2014 COM(2014) 401 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα ΣΥΝΟΨΗ 21 ΣΥΝΟΨΗ Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα 1. Η αναταραχή στην Ευρωζώνη οφείλεται στην παγκόσμια κρίση χρηματιστικοποίησης η

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.11.2016 COM(2016) 900 final 2016/0358 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης που υπέβαλε η Πορτογαλία EL EL 2016/0358 (NLE)

Διαβάστε περισσότερα

«Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την προσθήκη του ΔΝΤ για το πρόγραμμα του ESM. ΤΟ Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Ελεγμένα Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [26.4.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση με δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (CET Ι) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική.! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική.! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική! Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντικείμενο Διεθνούς Μακροοικονομικής Η διεθνής μακροοικονομική ασχολείται με το προσδιορισμό των βασικών μακροοικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

«Η πορεία της Ελλάδας. πριν και μετά το Μνημόνιο»

«Η πορεία της Ελλάδας. πριν και μετά το Μνημόνιο» ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πτυχιακή εργασία «Η πορεία της Ελλάδας πριν και μετά το Μνημόνιο» Προπτυχιακή φοιτήτρια: ΝΙΚΙΑ ΕΛΕΝΗ Επιβλέπων καθηγητής: ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική. Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική. Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα 1 Αντικείµενο Διεθνούς Μακροοικονοµικής Η διεθνής µακροοικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2011

Αποτελέσματα Έτους 2011 Αποτελέσματα Έτους 2011 Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (- 29εκ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους 5,5δισ., εκ των οποίων 4,6δισ. από το PSI

Διαβάστε περισσότερα

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ Το Τρίληµµα των Ανοικτών Οικονοµιών 1. Σταθερότητα και Ελεγχος Συναλλαγματικής Ισοτιμίας 2. Χρήση Νομισματικής Πολιτικής για Εσωτερική Ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ. Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική,

Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα. Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ. Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική, Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Από το Διμεταλλισμό στο Ευρώ 1 Το Τρίληµµα των Ανοικτών Οικονοµιών 1. Σταθερότητα και Ελεγχος Συναλλαγματικής Ισοτιμίας 2. Χρήση Νομισματικής Πολιτικής για Εσωτερική Ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.5.2016 COM(2016) 297 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2009/416/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ιρλανδία Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.7.2016 COM(2016) 519 final Σύσταση για ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την επιβολή προστίμου στην Πορτογαλία λόγω μη ανάληψης αποτελεσματικής δράσης για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2011 (OR. en) 2011/0209 (COD) PE-CONS 70/11 CODEC 2165 AGRI 804 AGRISTR 74

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2011 (OR. en) 2011/0209 (COD) PE-CONS 70/11 CODEC 2165 AGRI 804 AGRISTR 74 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Βρυξέλλες, 13 Δεκεμβρίου 2011 (OR. en) 2011/0209 (COD) PE-CONS 70/11 CODEC 2165 AGRI 804 AGRISTR 74 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 251 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών που έχουν ως

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιλογή Νομισματικού Καθεστώτος σε Ανοικτές Οικονομίες

Η Επιλογή Νομισματικού Καθεστώτος σε Ανοικτές Οικονομίες Η Επιλογή Νομισματικού Καθεστώτος σε Ανοικτές Οικονομίες Σταθερές Ισοτιμίες, Κυμαινόμενες Ισοτιμίες ή Ενιαίο Νόμισμα 1 Νοµισµατική Πολιτική σε Ανοικτές Οικονοµίες Σε ένα καθεστώς κυμαινομένων συναλλαγματικών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009

Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009 Αποτελέσματα B Τριμήνου 2009 Αύξηση καθαρών κερδών σε 88εκ., 9% υψηλότερα σε σχέση με το Α τρίμηνο Διπλασιασμός οργανικών κερδών σε 61εκ. το Β τρίμηνο, από 33εκ. το Α τρίμηνο Αύξηση χορηγήσεων Ομίλου προς

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιλογή Νομισματικού Καθεστώτος σε Ανοικτές Οικονομίες. Σταθερές Ισοτιμίες, Κυμαινόμενες Ισοτιμίες ή Ενιαίο Νόμισμα

Η Επιλογή Νομισματικού Καθεστώτος σε Ανοικτές Οικονομίες. Σταθερές Ισοτιμίες, Κυμαινόμενες Ισοτιμίες ή Ενιαίο Νόμισμα Η Επιλογή Νομισματικού Καθεστώτος σε Ανοικτές Οικονομίες Σταθερές Ισοτιμίες, Κυμαινόμενες Ισοτιμίες ή Ενιαίο Νόμισμα Νοµισµατική Πολιτική σε Ανοικτές Οικονοµίες Σε ένα καθεστώς κυμαινομένων συναλλαγματικών

Διαβάστε περισσότερα

08/05/17 Οικονομικά - Εταιρικά Νέα -- Τόμσεν στον Σόιμπλε: Θέλουμε πραγματική δέσμευση για το ελληνικό χρέος Απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος έδωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. με σκοπό να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. με σκοπό να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 245 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με σκοπό να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο {SWD(2015)

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.5.2015 COM(2015) 244 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχει αναληφθεί αποτελεσματική δράση από το Ηνωμένο Βασίλειο σε εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική 1. Διεθνές εμπόριο, Διεθνής Εμπορική Πολιτική και Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες και Θεσμοί 2. Μακροοικονομική Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2010/288/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Πορτογαλία

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2010/288/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Πορτογαλία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2017 COM(2017) 530 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2010/288/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Πορτογαλία EL

Διαβάστε περισσότερα

P7_TA(2011)0207 Περαιτέρω μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή στη Γεωργία ***I

P7_TA(2011)0207 Περαιτέρω μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή στη Γεωργία ***I P7_TA(2011)0207 Περαιτέρω μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή στη Γεωργία ***I Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Μαΐου 2011 σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.11.2011 COM(2011) 819 τελικό 2011/0385 (COD)C7-0449/11 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγή: Η διεθνοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας Το ισοζύγιο πληρωμών και τα επιμέρους συστατικά του Γεώργιος Μιχαλόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

EPSILON EUROPE PLC. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017

EPSILON EUROPE PLC. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Έτος που έληξε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ Ενοποιημένη κατάσταση αποτελεσμάτων και λοιπών συνολικών εσόδων 1 Ενοποιημένη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης 2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

ΔΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24 ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Μικροοικονομική Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική Θέμα 3ο (κληρώθηκε) α) Ποια μέσα διαθέτει η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.5.2012 COM(2012) 301 final Σύσταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμα

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Για τη διαπραγµάτευση και σύναψη δανειακής σύµβασης µε τον ευρωπαϊκό µηχανισµό σταθερότητας (ESM)»

στο σχέδιο νόµου «Για τη διαπραγµάτευση και σύναψη δανειακής σύµβασης µε τον ευρωπαϊκό µηχανισµό σταθερότητας (ESM)» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Για τη διαπραγµάτευση και σύναψη δανειακής σύµβασης µε τον ευρωπαϊκό µηχανισµό σταθερότητας (ESM)» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Η συµφωνία για τη ρύθµιση του δηµοσίου

Διαβάστε περισσότερα

11554/16 ROD/alf,ech DGG 1A

11554/16 ROD/alf,ech DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Αυγούστου 2016 (OR. en) 11554/16 ECOFIN 744 UEM 284 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την επιβολή προστίμου

Διαβάστε περισσότερα

SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast. Περίληψη στα Ελληνικά

SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast. Περίληψη στα Ελληνικά SEE Economic Review, Αύγουστος 2012 Recoupling Fast Περίληψη στα Ελληνικά Αν ποτέ υπήρχε ένα επιχείρημα που υποστηρίζει την αποσύνδεση των αναδυόμενων οικονομιών από τις αναπτυγμένες χώρες, σίγουρα αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Κεφάλαιο 5 Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Περίγραμμα κεφαλαίου Ισοζύγιο Πληρωμών Ισορροπία της αγοράς αγαθών σε μια ανοικτή οικονομία Αποταμίευση και επένδυση σε μια μικρή ανοικτή οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.6.2016 COM(2016) 414 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ που περιλαμβάνει την αξιολόγηση που απαιτείται βάσει των άρθρων 24 παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

7. Τα διεθνή οικονομικά συστήματα: Μια ιστορική ανασκόπηση

7. Τα διεθνή οικονομικά συστήματα: Μια ιστορική ανασκόπηση 7. Τα διεθνή οικονομικά συστήματα: Μια ιστορική ανασκόπηση 1. Το σύστημα του Bretton Woods: 1944 1973 2. Επιχειρήματα υπέρ των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών 3. Η πραγματική εμπειρία σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Το ισοζύγιο πληρωμών Το ισοζύγιο πληρωμών (Balance of Payments) μιας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε το εθνικό πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων της Ελλάδας για το 2011

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε το εθνικό πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων της Ελλάδας για το 2011 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2011 (OR. en) 11406/2/11 REV 2 (en,el) UEM 157 ECOFIN 381 SOC 527 COMPET 286 ENV 500 EDUC 167 RECH 202 ENER 202 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Έγγραφο θέσης

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Έγγραφο θέσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Έγγραφο θέσης 2011 ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας

Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης της Σλοβενίας EL EL 2013/0396 (NLE) Πρόταση ΓΝΩΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων τη διετία και θετικές προοπτικές για το 2018.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων τη διετία και θετικές προοπτικές για το 2018. Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων τη διετία 2016-2017 και θετικές προοπτικές για το 2018. Η ICAP, στις 7 Ιουλίου 2011, στο ξεκίνημα της κρίσης που ακόμη ταλανίζει την εθνική μας

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Σεπτεμβρίου 207 (OR. en) 240/7 ECOFIN 647 UEM 23 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2009/45/ΕΚ σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2012 (OR. en) 5682/1/12 REV 1. Διοργανικός φάκελος: 2010/0390 (COD)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2012 (OR. en) 5682/1/12 REV 1. Διοργανικός φάκελος: 2010/0390 (COD) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 10 Μαΐου 2012 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2010/0390 (COD) 5682/1/12 REV 1 ECOFIN 56 REX 51 COEST 16 NIS 3 CODEC 187 PARLNAT 281 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ουάσιγκτον, D.C ΗΠΑ. Δελτίο Τύπου Υπ Αριθμ. 17/294 ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 20 Ιουλίου 2017

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ουάσιγκτον, D.C ΗΠΑ. Δελτίο Τύπου Υπ Αριθμ. 17/294 ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 20 Ιουλίου 2017 Δελτίο Τύπου Υπ Αριθμ. 17/294 ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 20 Ιουλίου 2017 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ουάσιγκτον, D.C. 20431 ΗΠΑ Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ Εγκρίνει επί της Αρχής Συμφωνία Stand-By (Διακανονισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Κ.Ε. ΑΘΗΝΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 «Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση και η συμβολή του για μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

ΕFSM, EFSF, ESM: Ποιοί είναι & τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης

ΕFSM, EFSF, ESM: Ποιοί είναι & τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης ΕFSM, EFSF, ESM: Ποιοί είναι & τι κάνουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί διάσωσης Οι 3 μηχανισμοί που δημιούργησαν ΕΕ και Eυρωζώνη από την εποχή της κρίσης για προστασία και σταθεροποίηση των κρατών μελών και

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά περιεχόμενα

Αναλυτικά περιεχόμενα Αναλυτικά περιεχόμενα Μέρος Α : Βασικές έννοιες Το χάος των χρηματοοικονομικών εξελίξεων 3 1.1 Εισαγωγή 3 1.2 Η κρίση που άλλαξε τον κόσμο 5 1.3 Το χάος των χρηματοοικονομικών εξελίξεων 14 Μεγάλος αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

11256/12 IKS/nm DG G1A

11256/12 IKS/nm DG G1A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2012 (OR. en) 11256/12 UEM 211 ECOFIN 585 SOC 562 COMPET 430 ENV 526 EDUC 203 RECH 266 ENER 295 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέµα: ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κίνδυνος Χώρας. Ευγενία Αναγνωστοπούλου. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κίνδυνος Χώρας. Ευγενία Αναγνωστοπούλου. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Κίνδυνος Χώρας Ευγενία Αναγνωστοπούλου Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διεθνής Επιχειρηματική Δραστηριότητα Η δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο είτε

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0334(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0334(COD) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης 2017/0334(COD) 10.4.2018 ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012

Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών. Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Ίδρυµα Οικονοµικών & Βιοµηχανικών Ερευνών Τριµηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονοµία 01-2012 Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται 2011 Νέα επιβράδυνση ανάπτυξης παγκόσµιας οικονοµίας στο δ τρίµηνο του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 7η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Οικονοµικών και Νοµισµατικών Θεµάτων 3.3.2006 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ αριθ. 019/2006 Θέµα: Ερωτηµατολόγιο προς το υποψήφιο µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί

Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Μάθημα: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί Ενότητα: Η συμφωνία του Bretton Woods και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Οι προσπάθειες δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία. του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. «Τα διεθνή Λογιστικά πρότυπα του Δημοσίου &

Ομιλία. του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. «Τα διεθνή Λογιστικά πρότυπα του Δημοσίου & Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα «Τα διεθνή Λογιστικά πρότυπα του Δημοσίου & η συμβολή τους στην αντιμετώπιση του Ελληνικού χρέους» Στο ετήσιο 19 th Government Roundtable του Economist

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en) 9940/17 ADD 2 ECOFIN 491 UEM 185 INST 242 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Για τον Γενικό Γραμματέα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο

Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο Πρόσθετοι πόροι για την Ελλάδα Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα για την εξαμηνία που έξηξε στις 30 Ιουνίου 2013 Επισυνάπτεται ανακοίνωση της εταιρείας Laiki Capital Public Co Ltd.

Αποτελέσματα για την εξαμηνία που έξηξε στις 30 Ιουνίου 2013 Επισυνάπτεται ανακοίνωση της εταιρείας Laiki Capital Public Co Ltd. 0067/00004222/el Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση LAIKI CAPITAL PUBLIC CO LTD Αποτελέσματα για την εξαμηνία που έξηξε στις 30 Ιουνίου 2013 Επισυνάπτεται ανακοίνωση της εταιρείας Laiki Capital Public Co Ltd.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 1. Οι επενδύσεις σε μια κλειστή οικονομία χρηματοδοτούνται από: α. το σύνολο των αποταμιεύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. β. μόνο τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση

Το Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση Το Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση Σεμινάριο Jean Monnet Παν. Μακεδονίας 30/5/13 Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο COM(2016) 297 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο COM(2016) 297 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 23 Μαΐου 2016 (OR. en) 9317/16 ECOFIN 484 UEM 226 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα: Για τον Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης

Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης Η Θεωρία της Νομισματικής Ενοποίησης Περιεχόμενα Κεφαλαίου Έννοια και Στάδια Νομισματικής Ενοποίησης. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της Νομισματικής Ενοποίησης. Η Διαδικασία της Μετάβασης προς τη Νομισματική

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας

Δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ 2017-2018 Δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας Ανδρέας Τσουρουφλής 6.2.2018 Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο 2 Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) ONE: Economic and Monetary Union

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2013 COM(2013) 521 final 2013/0247 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-018 κατάθεση: Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Ruža Tomašić Πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων A8-0227/2018 (COM(2017)0825 C8-0433/2017 2017/0334(COD))

Διαβάστε περισσότερα

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Βασικές διαπιστώσεις Μέρος Πρώτο Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ασθενής και επιβραδύνθηκε περαιτέρω το 2013 (2,9% από 3,2% το

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης.

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Ευρωπαϊκή Οικονομία Νίκος Κουτσιαράς σε συνεργασία με την Ειρήνη Τσακνάκη Πηγές- Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 20.4.2005 COM(2005) 154 τελικό 2005/0064 (SYN) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου που τροποποιεί τον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συµβουλίου για την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ισχνή οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του

Διαβάστε περισσότερα

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ.

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ 26 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α. Οι δόσεις θα καταβληθούν στις 13 Δεκεµβρίου 2012. Οι δόσεις που θα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Alpha Bank Cyprus Ltd α εξαμήνου 2015

Οικονομικά Αποτελέσματα Alpha Bank Cyprus Ltd α εξαμήνου 2015 Οικονομικά Αποτελέσματα Alpha Bank Cyprus Ltd α εξαμήνου 2015 Τα Οικονομικά Αποτελέσματα της Alpha Bank Cyprus Ltd του α εξαμήνου 2015 εμφάνισαν ζημίες μετά από φόρους ύψους Ευρώ 15,1 εκατ. σε σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες Μυρτώ - Σμαρώ Γιαλαμά Α.Μ.: 1207 Μ 075 Διεθνής Πολιτική Οικονομία Μάθημα: Γεωπολιτική των Κεφαλαιαγορών Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες 1. Τι είναι η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος;

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.9.2015 COM(2015) 460 final 2015/0218 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων αυτόνομων εμπορικών μέτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.8.2017 COM(2017) 459 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Έκθεση σχετικά με τον Ενωσιακό μηχανισμό μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης για τα ισοζύγια πληρωμών των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 9: Σύγχρονα Προβλήματα στη Διεθνή Τραπεζική (2) Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. 1. Σύνθεση του δημόσιου χρέους

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. 1. Σύνθεση του δημόσιου χρέους ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Οι παράγοντες που εγγυώνται την περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι δύο: από τη μία πλευρά η επιτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2010/401/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Κύπρο

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κατάργηση της απόφασης 2010/401/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Κύπρο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.5.2016 COM(2016) 295 final Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση της απόφασης 2010/401/ΕΕ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Κύπρο EL EL

Διαβάστε περισσότερα