ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΕΡΡΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς. Το έργο αυτό αδειοδοτείται από την Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές Άδεια. Για να δείτε ένα αντίγραφο της άδειας αυτής, επισκεφτείτε Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

3 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ Το υπόγειο νερό αποτελεί μέρος του νερού της Γής το οποίο ανακυκλώνεται συνεχώς μέσω του υδρολογικού κύκλου. Το νερό στο υπέδαφος συγκεντρώνεται και κυκλοφορεί επιλεκτικά μέσα σε ορισμένους μόνο γεωλογικούς σχηματισμούς που λέγονται υδροφορείς. Οι υδροφόροι σχηματισμοί στην περίπτωση αυτή, λειτουργούν σαν αγωγοί γιά την κίνηση του νερού στο υπέδαφος και σαν αποθήκες γιά την αποθήκευση του. Το νερό του υπεδάφους προέρχεται από νερό της βροχής που κινείται κατακόρυφα και εισέρχεται στο έδαφος (κατείσδυση). Προέρχεται επίσης από διήθηση (οριζόντια κυρίως κίνηση) του νερού που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους σε ποτάμια ή λίμνες Το υπόγειο νερό επιστρέφει στην επιφάνεια του εδάφους και στην ατμόσφαιρα μέσω των πηγών ή εξαιτίας της άντλησης και της χρησιμοποίησης του στα πλαίσια των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Υπόγεια νερά συναντώνται σε γεωλογικούς σχηματισμούς διαφόρων τύπων. Συναντώνται τόσο σε χαλαρούς σχηματισμούς (εδάφη) όσο και σε πετρώματα διαφόρων ειδών. Οι παράμετροι που καθορίζουν την ποσότητα και την ποιότητα του υπόγειου νερού καθώς και την ταχύτητα με την οποία αυτό κινείται στο υπέδαφος, εξαρτώνται από τα φυσικά, τα πετρογραφικά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των σχηματισμών του υπεδάφους Πορώδες Το νερό μέσα στους γεωλογικούς σχηματισμούς καταλαμβάνει τον κενό χώρο που υπάρχει ανάμεσα στα δομικά τους στοιχεία και κάτω από κατάλληλες συνθήκες κινείται μέσα από τον χώρο αυτό.

4 2 Το πορώδες (βλ. παρ ), δείχνει τον όγκο του μέρους εκείνου του γεωλογικού σχηματισμού που δεν καταλαμβάνεται από ορυκτή ύλη και παραμένει κενός. Το πορώδες (η) προσδιορίζεται ως το επί τοις εκατό ποσοστό του όγκου των κενών ενός σχηματισμού προς τον συνολικό του όγκο. Τα κενά δημιουργούνται στους γεωλογικούς σχηματισμούς είτε πρωτογενώς ή δευτερογενώς και το πορώδες ονομάζεται αντίστοιχα πρωτογενές ή δευτερογενές. Πρωτογενή χαρακτηρίζονται τα κενά που δημιουργούνται κατά τη γένεση των γεωλογικών σχηματισμών. Συναντώνται στους χαλαρούς σχηματισμούς, σε ορισμένα ιζηματογενή και σε λίγα πυριγενή πετρώματα. Το υπόγειο νερό στους παραπάνω σχηματισμούς κινείται μέσα από τα κενά αυτά.

5 3 Δευτερογενή ονομάζονται τα κενά που εμφανίσθηκαν στα πετρώματα μετά το σχηματισμό τους. Η δημιουργία των κενών στην περίπτωση αυτή, οφείλεται στην επίδραση δυνάμεων και τάσεων στα πετρώματα και στην επακόλουθη διάρρηξή τους. Η κίνηση του υπόγειου νερού γίνεται μέσα από τα δίκτυα ασυνεχειών των πετρωμάτων.συχνά τα κενά που υπάρχουν σε ένα γεωλογικό σχηματισμό δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά πάντοτε υπάρχει ένα ποσοστό τους που παραμένει απομονωμένο. Αυτό το ποσοστό δεν συμμετέχει στην κυκλοφορία του υπόγειου νερού. Γιά να μπορεί λοιπόν να εκτιμηθεί το ποσοστό των κενών που πραγματικά συμμετέχουν στη κίνηση των υπόγειων νερών χρησιμοποιείται η έννοια του Το γεγονός ότι ένας γεωλογικός σχηματισμός παρουσιάζει πορώδες δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι παρουσιάζει και ενεργό πορώδες, δηλαδή ότι επιτρέπει την κυκλοφορία του υπόγειου νερού. Είναι, γιά την περίπτωση αυτή, χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αργιλικών σχηματισμών. Η άργιλος ως χαλαρός σχηματισμός παρουσιάζει πορώδες (μία τυπική τιμή είναι 42%). Τα ορυκτά που την αποτελούν όμως, έχουν την ιδιότητα να προσροφούν το νερό και να το συγκρατούν στο κρυσταλλικό τους πλέγμα με ισχυρές δυνάμεις. Το νερό που εισρέει στην άργιλο και καταλαμβάνει τα κενά της, προσροφάται και συγκρατείται εκεί χωρίς να μπορεί να διαφύγει ή να αντληθεί. Η άργιλος συνεπώς, δεν παρουσιάζει ενεργό πορώδες αφού δεν επιτρέπει τη δίοδο του νερού από μέσα της. Θεωρείται γιά το λόγο αυτό ως αδιαπέρατος γεωλογικός σχηματισμός Υδροπερατότητα Η υδροπερατότητα εκφράζει την ευκολία με την οποία το νερό περνά μέσα από κάποιο γεωλογικό σχηματισμό. Σαν μέγεθος έχει ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις που απαιτείται στεγανοποίηση ή αποστράγγιση γεωλογικών σχηματισμών. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που επιτρέπουν τη δίοδο του υπόγειου νερού ονομάζονται υδροπερατοί.

6 4 Η υδροπερατότητα εκφράζεται ποσοτικά από τον συντελεστή υδροπερατότητας (Κ), ο οποίος δείχνει την ταχύτητα κίνησης του νερού μέσα από τον γεωλογικό σχηματισμό και μετράται με μονάδες ταχύτητας (m/sec). Η υδροπερατότητα ενός σχηματισμού εξαρτάται κυρίως από το πορώδες, το ενεργό πορώδες και την υδραυλική κλίση (U). Αυτή είναι ο λόγος της υψομετρικής διαφοράς (h) της στάθμης του νερού ανάμεσα σε δύο σημεία προς την οριζόντια απόσταση (d) μεταξύ των σημείων αυτών (U=h/d). Η υδροπερατότητα εξαρτάται επίσης από την κοκκομετρική διαβάθμιση εφόσον πρόκειται γιά χαλαρό σχηματισμό. Η υδροπερατότητα ενός χαλαρού γεωλογικού σχηματισμού εξαρτάται από το σχήμα, τη διάταξη και το μέγεθος των κόκκων που τον αποτελούν καθώς και από την κοκκομετρική διαβάθμιση του υλικού του. Υπάρχουν μάλιστα διάφορες εμπειρικές σχέσεις που δίνουν τη δυνατότητα προσδιορισμού του συντελεστή υδροπερατότητας των χαλαρών γεωλογικών σχηματισμών. Η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη από αυτές είναι η εμπειρική σχέση του Hazen (1892):

7 5 Η υδροπερατότητα ενός βραχώδους σχηματισμού εξαρτάται κυρίως από την παρουσία πρωτογενών κενών, την πυκνότητα των διακλάσεων, το εύρος ανοίγματος τους, την παρουσία και το είδος του υλικού πληρώσεως. Ανάλογα με τον συντελεστή υδροπερατότητάς τους οι γεωλογικοί σχηματισμοί χαρακτηρίζονται ως: πολύ υδροπερατοί, με υδροπερατότητα (Κ) μεγαλύτερη από 10" 2 m/sec, υδροπερατοί, όταν 10" 2 m/sec < Κ 10-6 m/sec, λίγο περατοί, όταν 10" 6 m/sec < Κ 10-9 m/sec, Με βάση την υδροπερατότητά τους οι γεωλογικοί σχηματισμοί (πετρώματα και εδάφη) χαρακτηρίζονται ως: σχηματισμοί που δεν επιτρέπουν τη δίοδο νερού από μέσα τους. Τέτοιοι σχηματισμοί είναι τα αργιλικά εδάφη, τα πυριγενή πετρώματα, τα μεταμορφωσιγενή πετρώματα και από τα ιζηματογενή όσα αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από άργιλο. Σχηματισμοί που επιτρέπουν τη δίοδο του νερού όπως είναι όλοι οι κοκκώδεις σχηματισμοί και τα διαρρηγμένα πετρώματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της παρουσίας ασυνεχειών στα περισσότερα πετρώματα, αναπτύσσεται σ' αυτά δευτερογενές πορώδες παρόλο που με βάση τον τρόπο σχηματισμού τους θεωρούνται ως

8 6 αδιαπέρατα από το νερό. Το γεγονός αυτό, έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση σημαντικής υδροπερατότητας σε όλα αυτά τα πετρώματα όταν διατρέχονται από πυκνό δίκτυο ασυνεχειών. Υδροπερατοί. Είναι αυτοί που επιτρέπουν το νερό να περάσει από τη μάζα τους. Υδροπερατοί χαλαροί γεωλογικοί σχηματισμοί είναι οι άμμοι, τα χαλίκια, οι κροκάλες και τα μίγματά τους. Από πετρώματα, είναι τα κροκαλοπαγή και οι ψαμμίτες που εμφανίζουν πρωτογενές πορώδες και τα ανθρακικά πετρώματα (ασβεστόλιθοι, δολομίτες, μάρμαρα) που εμφανίζουν δευτερογενές πορώδες. Εξαιτίας της ανισοτροπίας των γεωλογικών σχηματισμών, η υδροπερατότητά τους δεν είναι σταθερή προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά μεταβάλλεται σημαντικά από θέση σε θέση Τύποι υδροφόρων οριζόντων Οι υδροφόροι ορίζοντες είναι γεωλογικοί σχηματισμοί οι οποίοι περιέχουν νερό που μπορεί να αντληθεί. Αυτοί έχουν συνεπώς την ικανότητα να επιτρέπουν τη δίοδο του υπόγειου νερού από τη μάζα τους. Ο υδροφόρος ορίζοντας σαν έννοια, περιλαμβάνει τόσο τον γεωλογικό σχηματισμό όσο και το νερό που βρίσκεται μέσα σ' αυτόν. Οι υδροφόροι ορίζοντες χαρακτηρίζονται ως ελεύθεροι ή ως υπό πίεση (εγκλωβισμένοι). Οι ελεύθεροι υδροφόροι ορίζοντες είναι υδροπερατοί σχηματισμοί που επικάθονται σε αδιαπέρατους από το νερό σχηματισμούς. Ενα μέρος τους είναι κεκορεσμένο σε νερό και στην ελεύθερη επιφάνειά τους η πίεση είναι ίση με την ατμοσφαιρική. Η ελεύθερη επιφάνεια των υδροφόρων αυτών οριζόντων (πιεζομετρική επιφάνεια) δεν είναι επίπεδη αλλά ανώμαλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελεύθερη επιφάνεια βρίσκεται σε δυναμική ισορροπία. Η μορφή της επηρεάζεται από τη μορφή της επιφάνειας επαφής με τον αδιαπέρατο σχηματισμό, από τη διαπερατότητα του σχηματισμού, από διαφυγές μέσα από ρήγματα του στεγανού υποβάθρου, από αντλήσεις κ.λ.π. Η θέση της πιεζομετρικής επιφάνειας δεν είναι επίσης σταθερή αλλά μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους εξαιτίας των βροχοπτώσεων που τροφοδοτούν με νερό τον υδροφόρο ορίζοντα.

9 7 Στους υπό πίεση υδροφόρους ορίζοντες ο υδροπερατός σχηματισμός παρεμβάλλεται μεταξύ δύο αδιαπέρατων από το νερό σχηματισμών και είναι κεκορεσμένος σε νερό. Η υδροστατική πίεση στην πιεζομετρική επιφάνεια των οριζόντων αυτών είναι μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική Κίνηση του υπόγειου νερού Τα υπόγεια νερά αποτελούν παράγοντα αστάθειας των κατασκευών που εκδηλώνεται σαν αστοχία πρανών ή παρειών εκσκαφών, εισροή νερού σε σκάμματα, παρουσία υγρασίας σε κτίρια, υποβάθμιση των μηχανικών χαρακτηριστικών του υποβάθρου θεμελίωσης, κ.ά. Γιά να μπορέσει ο μελετητής μηχανικός να προβλέψει ή να παρέμβει εάν χρειαστεί και να Μορφή της πιεζομετρική ς επιφάνειας ελεύθερων υδροφόρων οριζόντων. επιλύσει τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από την παρουσία υπόγειου νερού, πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει τη θέση της επιφάνειας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα (πιεζομετρική επιφάνεια) και να εκτιμήσει τη δυναμικότητά του (την ποσότητα του νερού που κινείται μέσα από αυτόν). Η θέση της πιεζομετρικής επιφάνειας του υδροφόρου ορίζοντα σε μιά περιοχή μπορεί να προσδιορισθεί από παρατηρήσεις σε σημεία που αυτός εμφανίζεται. Τα σημεία αυτά, που ονομάζονται σημεία ύδατος, μπορεί να είναι γεωτρήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, πηγές που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της ή παρατηρήσεις από παλαιότερες εκσκαφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δύο τελευταίες περιπτώσεις, δεδομένου ότι είναι αποτέλεσμα της παρουσίας επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος οπωσδήποτε θα επηρεάσει το τεχνικό έργο. Από τον προσδιορισμό της θέσης της πιεζομετρικής επιφάνειας των υπόγειων νερών σε διάφορες θέσεις (τουλάχιστον τρείς), είναι δυνατόν να κατασκευασθούν ισοπιεζομετρικές καμπύλες. Αυτές περιγράφουν τη θέση της πιεζομετρικής επιφάνειας στο υπέδαφος. Οι κάθετες γραμμές στις καμπύλες αυτές, δείχνουν τη

10 8 διεύθυνση κίνησης του υπόγειου νερού. Η ταχύτητα κίνησης του νερού είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πλησιέστερα μεταξύ τους βρίσκονται οι ισοπιεζομετρικές καμπύλες. Εάν η θέση του υδροφόρου ορίζοντα είναι γνωστή σε τρία τουλάχιστον σημεία της ευρύτερης περιοχής του τεχνικού έργου, η διεύθυνση κίνησης του υπόγειου νερού μπορεί να προσδιορισθεί με την επίλυση του προβλήματος των τριών σημείων. Με την παραδοχή ότι η πιεζομετρική επιφάνεια στην κλίμακα του τεχνικού έργου είναι ουσιαστικά επίπεδη, η διεύθυνση κίνησης του υπόγειου νερού θα ταυτίζεται με τη μέγιστη κλίση του επιπέδου που ορίζουν τα τρία σημεία (βλέπε 10.10). Υδροκερατάς Μορφή της πιεζομετρικής επιφάνειας υδροφόρων οριζόντων υπό πίεση. Υψηλή στάθμη υπόγειων νερών και εμφάνιση πηγών (Α), χαμηλή στάθμη υπόγειων νερών (Β).

11 9 Με τους τρόπους που περιγραφή καν πιό πάνω είναι πρακτικά δυνατόν να προσδιορισθεί η διεύθυνση κίνησης των υπόγειων νερών σε μιά περιοχή. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να σχεδιασθούν με αποτελεσματικό τρόπο οι απαραίτητες επεμβάσεις. Οταν το υπόγειο νερό μεταβαίνει από μια περιοχή του υδροφόρου ορίζοντα σε μια άλλη με μεγαλύτερη υδροπερατότητα, τότε η ταχύτητά του αυξάνεται. Επειδή όμως η ποσότητά του, η οποία μπορεί να αποδοθεί από τον μοναδιαίο όγκο του υδροφόρου στρώματος είναι δεδομένη, η Ισοπιεζομετρικές καμπύλες και διεύθυνση κίνησης των υπόγειων νερών. πιεζομετρική επιφάνεια του νερού ταπεινώνεται. Το γεγονός αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στις υδρογεωτρήσεις που αποτελούν θέσεις μεγάλης υδροπερατότητας και ταχείας κίνησης του νερού. Κατά την άντληση νερού από μία γεώτρηση, η πιεζομετρική επιφάνειά του γύρω από τη γεώτρηση παίρνει σχήμα αντεστραμμένου κώνου. Το γεγονός αυτό χρησιμοποιείται γιά την ταπείνωση της στάθμης των υπόγειων νερών μέσω της άντλησή τους Υπόγεια νερά και τεχνικά έργα Η παρουσία υπόγειων νερών έχει ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή οποιουδήποτε μικρού ή μεγάλου τεχνικού έργου. Στην παράγραφο αυτή δίδεται έμφαση στο ρόλο που παίζουν τα υπόγεια νερά στα μικρά τεχνικά έργα, τα οποία θεμελιώνονται στα επιφανειακά στρώματα του υπεδάφους. Η κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου προϋποθέτει την εκσκαφή του υπεδάφους γιά την εξυγίανσή του και γιά την κατασκευή των θεμελίων του έργου. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα είναι υψηλότερη από το επίπεδο του δαπέδου της εκσκαφής, εμφανίζονται και λιμνάζουν

12 10 μέσα στην εκσκαφή νερά. Η παρουσία τους προκαλεί διάφορα προβλήματα ανάμεσα στα οποία είναι η υποβάθμιση των μηχανικών χαρακτηριστικών του υποβάθρου θεμελίωσης, η επιδείνωση της ευστάθειας των παρειών της εκσκαφής και οι τεχνικές δυσκολίες στην κατασκευή έργων από σκυρόδεμα. Γιά τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των υπόγειων νερών από το δάπεδο της εκσκαφής. Αυτή μπορεί να γίνει πρίν την έναρξη των εργασιών κατασκευής και πραγματοποιείται με την υποβάθμιση της στάθμης (πιεζομετρικής επιφάνειας) των υπόγειων νερών σε επίπεδο κατώτερο από αυτό του δαπέδου της εκσκαφής. Ο πρώτος στόχος στην περίπτωση αυτή, είναι η αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα με τη Μεταβολή της θέσης της πιεζομετρικής επιφάνειας κατά την άντληση σε υπό πίεση υδροφόρους ορίζοντες. βοήθεια της βαρύτητας. Γιά το σκοπό αυτό κατασκευάζονται περιμετρικά της θέσης της εκσκαφής τάφροι (στραγιστήρια), που ξεπερνούν σε βάθος το αντίστοιχο που προβλέπεται γιά την εκσκαφή. Αυτές γεμίζονται με κροκάλες που εξασφαλίζουν μεγάλη υδροπερατότητα και ταυτόχρονα συγκρατούν και τις παρειές της τάφρου. Στις τάφρους αυτές εισρέουν και συλλέγονται τα υπόγεια νερά και από εκεί στη συνέχεια απομακρύνονται. Σε μικρές εκσκαφές, η άντληση μπορεί να γίνει μέσα από μικρά πηγάδια που κατασκευάζονται με τον τρόπο που αναφέρεται πιό πάνω στις τάφρους αποστράγγισης. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο, η ταπείνωση της πιεζομετρικής επιφάνειας του υδροφόρου ορίζοντα με την παραπάνω μέθοδο να μην είναι αρκετή και η στάθμη του να εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του προβλεπόμενου δαπέδου της εκσκαφής. Στην περίπτωση αυτή, η παραπέρα ταπείνωση της

13 11 πιεζομετρικής επιφάνειας μπορεί να γίνει μέσω της άντλησης των υπόγειων νερών από μικρού βάθους γεωτρήσεις, που κατασκευάζονται στην περίμετρο της εκσκαφής. Ο αριθμός, η πυκνότητα και η διάταξη των γεωτρήσεων αυτών εξαρτάται από την υδροπερατότητα, τη δυναμικότητα και τη γεωμετρία του υδροφόρου ορίζοντα καθώς και από τη διεύθυνση κίνησης των υπόγειων νερών. Το πρόβλημα της παρουσίας υπόγειων νερών παραμένει και μετά το τέλος των εργασιών κατασκευής, καθ' όλη τη διάρκεια ζωής ενός τεχνικού έργου. Ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, ένα μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό μέρος της κατασκευής (τα θεμέλια, τα υπόγεια κ.λ.π) θα βρίσκεται μόνιμα μέσα σε υγρό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει στην κατασκευή πολλά και σημαντικά τεχνικά προβλήματα. Η επαφή των υπόγειων νερών με την κατασκευή αποφεύγεται με την κατασκευή στραγγιστηρίων. Αυτά είναι μικρές τάφροι στο δάπεδο των οποίων έχει τοποθετηθεί ένας διάτρητος σωλήνας (φιλτροσωλήνας) και οι οποίες είναι γεμάτες με χονδρόκοκκο υλικό. Το υλικό αυτό είναι διαβαθμισμένο ώστε να αποφεύγεται η είσοδος αργιλικού υλικού που γεμίζει τους πόρους και δεν επιτρέπει τη ροή του νερού. Γιά τον ίδιο σκοπό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο γεωύφασμα. Τα τεχνικά έργα θεμελιώνονται πολύ συχνά σε περιοχές με υψηλή στάθμη υδροφόρου ορίζοντα. Γιά τον λόγο αυτόν έχει ιδιαίτερη σημασία η μελέτη των υδρογεωλογικών συνθηκών του υπεδάφους θεμελίωσης και κυρίως της διακύμανσης της στάθμης των υπόγειων νερών στη διάρκεια του έτους. Η παρακολούθηση της στάθμης των υπόγειων νερών γίνεται με σταθμημετρήσεις που πραγματοποιούνται σε μικρής διαμέτρου γεωτρήσεις (πιεζόμετρα). Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να προβλεφθούν και να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ευστάθεια της

14 12 κατασκευής. Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν υπερβολικά να έξοδα υγρομόνωσης, οι Χαλικόφιλτρο αποφευχθούν γιά οποίες συνήθως υψηλό κόστος. εργασίες έχουν Γεωύφασμα Δάπεδο κατασκευής Φιλτροσωλήνας

15 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΛΙΣΟΗΣΕΙΣ Οι κατολισθήσεις είναι φυσικά ψαινόμενα που συνδέονται με τη μετακίνηση μικρών ή μεγάλων μαζών πετρωμάτων ή χαλαρών υλικών. Εκφράζουν τη φυσική τάση του εδάφους να επανακτήσει την ισορροπία του, η οποία διαταράχθηκε γιά κάποιο λόγο. Το μέγεθος και ο συνολικός όγκος των υλικών που συμμετέχουν σε μία κατολίσθηση, κάνουν το φαινόμενο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα τεχνικά έργα. Γιά το λόγο αυτό, η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση του αποτελούν σημαντικότατες παραμέτρους γιά την ασφάλεια των τεχνικών έργων Αίτια εμφάνισης των κατολισθήσεων Τα αίτια στα οποία οφείλεται η εκδήλωση μιάς κατολίσθησης μπορεί να είναι φυσικά ή ανθρωπογενή. Οι παράμετροι που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μιά τέτοια περίπτωση συνδέονται με: τη μορφή της επιφάνειας του εδάφους, την κλίση των πρανών, τη δίαιτα των επιφανειακών νερών, την υποσκαφή της βάσης πρανών λόγω διάβρωσης. Τη φύση των γεωλογικών σχηματισμών, τα γεωλογικά, τεκτονικά και τεχνικά τους χαρακτηριστικά και τη στρωματογραφική διάρθρωση του υπεδάφους. Την παρουσία υπόγειων νερών. Μετεωρολογικά δεδομένα. Με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και κυρίως με το καθεστώς των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων (ένταση, ύψος βροχής, κατανομή κλ.π). Ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Υποσκαφή της βάσης πρανών λόγω κατασκευαστικών εργασιών, διακοπή της συνέχειας γεωλογικών σχηματισμών, φόρτιση πρανών με επιχώματα ή κατασκευές ή από απόθεση υλικών της διάβρωσης, διευθετήσεις επιφανειακών νερών, πυρκάίές κ.λ.π. Κατολισθήσεις επίσης είναι δυνατόν να ενεργοποιηθούν εξαιτίας σεισμικής διέγερσης της περιοχής εφόσον όμως συντρέχουν και κάποιοι από τους παραπάνω λόγους.

16 Ταξινόμηση των κατολισθήσεων Οι κατολισθήσεις ταξινομούνται με βάση κριτήρια που συνδέονται με τη μορφή, τόν όγκο και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της ολισθαίνουσας μάζας υλικών. Σαν κριτήρια χρησιμοποιούνται (πρόταση πανεπιστημίου Grenoble): η ενδεχόμενη παρουσία συγκεκριμένης επιφάνειας ολίσθησης καθώς και η μορφή της επιφάνειας αυτής. Η εμφάνιση εσωτερικής παραμόρφωσης της μάζας που ολισθαίνει. Η ύπαρξη συγκεκριμένης ζώνης εκκίνησης του φαινομένου. Το μέγεθος της οριζόντιας συνιστώσας της μετακίνησης. Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του υλικού που συμμετέχει. Η ταχύτητα εκδήλωσης του φαινομένου. Ο όγκος των μετακινούμενων υλικών. Οι καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια οι κατολισθήσεις χαρακτηρίζονται ως: ερπυσμός. Αργή και αδιόρατη κίνηση του επιφανειακού χαλαρού μανδύα ή της αποσαθρωμένης ζώνης των πετρωμάτων Η παρουσία του γίνεται αντιληπτή από την κυματοειδή παραμόρφωση της επιφάνειας του εδάφους και από την κλίση των δένδρων που κλίνουν όλα ομόρροπα προς το πρανές που ολισθαίνει. Ροή εδάφους. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ορεινές περιοχές με ψυχρό κλίμα. Είναι η μετακίνηση του κεκορεσμένου σε νερό τμήματος του εδάφους πάνω σε μιά επιφάνεια που το διαχωρίζει από το υποκείμενο παγωμένο έδαφος. Ρεύμα εδάφους. Οφείλεται στην πλαστικότητα και στην υδαρότητα των αργιλικών σχηματισμών. Συμβαίνουν σε αργιλικά εδάφη και σε πετρώματα με υψηλό ποσοστό αργίλου. Είναι ροές λάσπης που συμπαρασύρει διάφορα υλικά κατά τη γρήγορη μετακινησή της προς τα κατάντη. Η μετακίνηση αυτή γίνεται κυρίως μέσω του υδρογραφικού δικτύου και τα υλικά καταλήγουν συνήθως στη μορφολογική του έξοδο. Καταπτώσεις. Οι αποσπάσεις τεμαχών πετρώματος και η πτώση τους από τα πρανή. Συμβαίνουν τόσο σε βραχώδεις σχηματισμούς όσο και σε συνεκτικά εδάφη. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους παίζει ο προσανατολισμός των διακλάσεων σε σχέση με τον προσανατολισμό του πρανούς, η πυκνότητά τους, η παρουσία υπόγειων νερών και η φύση των γεωλογικών σχηματισμών.

17 15 Η πιθανή εμφάνιση κατολίσθησης σε κάποια περιοχή μπορεί να προβλεφθεί από ορισμένα φαινόμενα που προηγούνται. Τα φαινόμενα αυτά είναι η κλίση των δένδρων του πρανούς και η εμφάνιση μικροπτυχώσεων και μικρών ρωγμών στην επιφάνεια του εδάφους, οι οποίες είναι παράλληλες με την παράταξη του πρανούς. Χαρακτηριστικό επίσης φαινόμενο είναι και η εμφάνιση βαθειών ρωγμών στην κεφαλή του πρανούς, οι οποίες μερικές φορές συνοδεύονται από σχετική μετακίνηση με αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας αναβαθμίδας με ύψος μερικών εκατοστών Μέτρα προστασίας και επεμβάσεις σταθεροποίησης Γιά την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κατολισθητικού φαινομένου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο καθορισμός των παραγόντων που το προκαλούν, η διαπίστωση του όγκου του υλικού που μετακινείται και ο

18 16 προσδιορισμός της γεωμετρίας της επιφάνειας ολίσθησης. Τα παραπάνω αποτελούν το αντικείμενο ειδικής τεχνικογεωλογικής μελέτης ευστάθειας του πρανούς. Με βάση τις παραμέτρους που προκαλούν την κατολίσθηση, οι επεμβάσεις μπορεί να είναι βελτίωση της γεωμετρίας του πρανούς (βελτίωση της κλίσης, μείωση του ύψους), αποστράγγιση των επιφανειακών και των υπόγειων νερών, φόρτιση της βάσης, αποφόρτιση της κεφαλής, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, κατασκευή πασσάλων κ.λ.π. Οι παραπάνω λύσεις σε συνδυασμό με τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, βοηθούν στην επιλογή των καταλληλότερων επεμβάσεων σταθεροποίησης. Ειδικότερα γιά την αντιμετώπιση καταπτώσεων, που είναι από τις συνηθέστερες μορφές αστοχίας σε μικρά τεχνικά έργα, λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός χαλάρωσης του πετρώματος, η κλίση του πρανούς, το είδος του τεχνικού έργου που απειλείται, οι τεχνικές δυνατότητες και ο διατιθέμενος προϋπολογισμός. Οι επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν είναι η βελτίωση της κλίσης του πρανούς, η προληπτική αφαίρεση χαλαρωμένων τμημάτων του πετρώματος, η αποστράγγιση των επιφανειακών και των υπόγειων νερών, η ήλωση των χαλαρωμένων επιφανειακών τεμαχών με τη μάζα του υγιούς πετρώματος, η επίστρωση του πρανούς με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα και η τοποθέτηση εφαπτόμενων στο πρανές πλεγμάτων γιά τη συγκράτηση των προϊόντων των καταπτώσεων. Επικείμενη κατολίσθηση του επιφανειακού χαλαρού μανδύα πάνω στο βραχώδες υπόβαθρο. Αιτία είναι η υποσκαφή του πόδα του πρανούς λόγω διάβρωσης. Στην κεφαλή της ολίσθησης διακρίνεται η χαρακτηριστική αναβαθμίδα.

19 17 ΕΚΣΚΑΦΕΣ Γιά την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου είναι απαραίτητη η εξυγίανση και η προετοιμασία του υποβάθρου θεμελίωσης γιά την υποδοχή των θεμελίων. Τα προβλήματα που συνήθως προκύπτουν, αφορούν τον τρόπο και το κόστος των χωματουργικών και τα γεωτεχνικά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν μετά τη διαμόρφωση της εκσκαφής. Τα παραπάνω προβλήματα σχετίζονται κυρίως με την ποιότητα του εδαφικού ή του βραχώδους υλικού που αποτελεί το υπέδαφος της περιοχής του έργου και την παρουσία υπόγειων νερών. Τη λύση στα παραπάνω ζητήματα, μπορεί να δώσει η κατάλληλη γεωλογική έρευνα που έχει σαν αντικείμενο: τη διερεύνηση της ευκολίας εκσκαφής των θεμελίων που βοηθά στην επιλογή των κατάλληλων εκσκαπτικών μηχανημάτων. Ετσι είναι δυνατή η ποσοτική εκτίμηση των χωματουργικών έργων και ο προϋπολογισμός του κόστους των. Την επιλογή του είδους και της κλίσης των πρανών του σκάμματος, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλειά του από άποψη ευστάθειας. Τη μελέτη ευστάθειας του δαπέδου της εκσκαφής και Κάμψη κεφαλής καν ανατροπή τεμαχών ιζηματο- γενών πετρωμάτων. Τη διαπίστωση της παρουσίας υπόγειων νερών και τη διευθέτηση τους. Ορισμένα από τα παραπάνω ζητήματα έχουν ήδη αναπτυχθεί σε προηγούμενα κεφάλαια. Στο τμήμα αυτό του κεφαλαίου, εκτίθενται συνοπτικά τα θέματα που έχουν σχέση με την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την εκσκαφή γεωλογικών σχηματισμών, στα πλαίσια της κατασκευής μικρών τεχνικών έργων.

20 Εκσκαφές σε βραχώδεις σχηματισμούς Τα πρανή των σκαμμάτων κατά την εκσκαφή βραχωδών σχηματισμών δεν παρουσιάζουν, κατά κανόνα, γεωτεχνικά προβλήματα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν υπόγεια νερά στο υπέδαφος ή τα πετρώματα εμφανίζουν το φαινόμενο της αποφλοίωσης (slaking). Πετρώματα που εμφανίζουν το φαινόμενο αυτό είναι οι αργιλικοί σχιστόλιθοι, οι φυλλίτες και οι ιλυόλιθοι. Σαν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής, εμφανίζονται αποκολλήσεις και καταπτώσεις τεμαχών του πετρώματος στο δάπεδο της εκσκαφής. Σε γενικές γραμμές, όταν εκσκάπτονται πετρώματα που επικάθονται σε αργιλικούς ή αργιλομιγείς γεωλογικούς σχηματισμούς (αργίλους, μάργες, ιλυόλιθους, αργιλικούς σχιστόλιθους), προκαλούνται ευνοϊκές συνθήκες γιά ολίσθηση των τεμαχών των σκληρών πετρωμάτων επάνω στο αργιλικό υλικό. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται περισσότερο όταν εκσκαφεί η βάση (το πόδι) του πρανούς του ορύγματος. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περίπτωση αυτή παίζει η κλίση των επιφανειών επαφής των γεωλογικών σχηματισμών σε σχέση με τον προσανατολισμό του πρανούς. Σημαντικά επίσης προβλήματα εμφανίζονται στις περιπτώσεις που το υπέδαφος αποτελείται από εναλασσόμενα στρώματα υδροπερατών και αδιαπέρατων από το νερό γεωλογικών σχηματισμών. Στις περιπτώσεις αυτές, το υπόγειο νερό ή το νερό της βροχής, διέρχεται από τον υδροπερατό σχηματισμό (π.χ. ψαμμίτη, κροκαλοπαγές, ασβεστόλιθο κ.λ.π) και φθάνει ως το δάπεδο του. Εκεί, έρχεται σε επαφή με τον αδιαπέρατο αργιλομιγή σχηματισμό. Ο τελευταίος αυτός όταν διαβραχεί πλαστικοποιείται και μειώνεται η διατμητική του αντοχή. Είναι δυνατόν στην περίπτωση αυτή, ιδιαίτερα όταν είναι δυσμενής ο προσανατολισμός των γεωλογικών σχηματισμών σε σχέση με το πρανές, τμήματα του υπερκείμενου σχηματισμού να ολισθήσουν προς την εκσκαφή. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται κυρίως σε ιζηματογενή πετρώματα ενώ τα πυριγενή και τα μεταμορφωμένα επιδεικνύουν, σε γενικές γραμμές, καλή συμπεριφορά.

21 19 Η παρουσία ασυνεχειών, ιδιαίτερα όταν ο προσανατολισμός τους σε σχέση με τα πρανή του ορύγματος δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες, ευνοεί την εμφάνιση ολισθήσεων τεμαχών βράχου. Και στην περίπτωση αυτή, η παρουσία υπόγειου νερού επιδεινώνει την κατάσταση του πρανούς από άποψη ευστάθειας. Τα γεωτεχνικά αυτά προβλήματα όταν είναι εκτεταμένα, απαιτούν ειδική μελέτη ευστάθειας των πρανών που ολισθαίνουν. Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι ο προσδιορισμός του όγκου και της γεωμετρίας των υλικών που συμμετέχουν στο πρόβλημα καθώς και ο εντοπισμός του αιτίου που προκαλεί την αστοχία. Με βάση τις παραμέτρους αυτές, προτείνονται οι επεμβάσεις γιά την αντιμετώπιση του γεωτεχνικού προβλήματος. Τα γεωτεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με αστοχίες πρανών και προκύπτουν σε μικρά τεχνικά έργα, είναι συνήθως μικρής έκτασης. Αφορούν κυρίως ολισθήσεις τμημάτων πρανών Αργιλικός σχιστόλιθος Πιθανές αστοχίες κατά την εκσκαφή βραχωδών σχηματισμών (J. Vitaliano). μετά την υποσκαφή της βάσης τους ή τη διακοπή της συνέχειάς τους και καταπτώσεις τεμαχών βράχων από υψηλά και απότομα πρανή. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου γιά την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, εξαρτάται από τα αίτια που προκαλούν την αστοχία και τον όγκο του υλικού που συμμετέχει. Στην κλίμακα των έργων πολιτικού δομικών έργων, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη διαμόρφωση ηπιότερων κλίσεων στα πρανή, αποφόρτιση της κεφαλής ή/και φόρτιση του ποδός τους ή κατασκευή τοίχων αντιστήριξης. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει πάντοτε να δίδεται στην επιφανειακή και στην υπόγεια αποστράγγιση των πρανών. Η ευκολία εκσκαφής βραχωδών σχηματισμών εξαρτάται από τη διατμητική τους

22 20 αντοχή. Αυτή με τη σειρά της εξαρτάται από τα μηχανικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων, από το βαθμό διάρρηξής τους και από το βαθμό αποσάθρωσης τους. Γιά την εκσκαφή υγιών πετρωμάτων χρησιμοποιούνται συνήθως εκρηκτικά. Οταν τα πετρώματα διατρέχονται από πυκνό δίκτυο ασυνεχειών, η εκσκαφή τους μπορεί να γίνει από ειδικά μηχανήματα (rippers, προωθητές) και χωρίς τη χρήση εκρηκτικών, ενώ όταν είναι αποσαθρωμένα, η εκσκαφή μπορεί να γίνει με συνηθισμένα εκσκαπτικά μηχανήματα (προωθητές, φορτωτές, εκσκαφείς) Εκσκαφές σε χαλαρούς σχηματισμούς Η ευστάθεια των πρανών αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα και στις περιπτώσεις που το υπέδαφος της περιοχής δομούν χαλαροί γεωλογικοί σχηματισμοί. Οι άμμοι, τα χαλίκια, οι κροκάλες και τα μίγματά τους δίνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης πρανών ακόμη και με κλίση 1:1. Τα πρανή των ορυγμάτων στους σχηματισμούς αυτούς όμως, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υποσκαφή τους από υπόγεια νερά. Την ευστάθεια των σχηματισμών αυτών επηρεάζουν αρνητικά οι ισχυρές δονήσεις (σεισμοί, εκρήξεις, δονήσεις από τη λειτουργία μεγάλων μηχανημάτων). Οι αργιλομιγείς σχηματισμοί παρουσιάζουν, όπως είναι γνωστό, ιδιαίτερη ευαισθησία στο υπόγειο νερό. Γιά το λόγο αυτό αποφεύγεται η εκσκαφή βαθειών ορυγμάτων με μεγάλη κλίση πρανών στους σχηματισμούς αυτούς. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην περίπτωση της παρουσίας ογκολίθων μέσα στην άργιλο. Το νερό της βροχής μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση τέτοιων ογκολίθων και πτώση τους στο δάπεδο της εκσκαφής. Μερικές φορές κατά τη διαμόρφωση του χώρου γιά τη θεμελίωση κάποιου κτιρίου, είναι αναπόφευκτη η δημιουργία υψηλών πρανών σε χαλαρούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Στις περιπτώσεις αυτές, γίνεται προσπάθεια να μετριασθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αστοχιών με τη διαμόρφωση αναβαθμίδων στο πρανές της εκσκαφής. Οι αναβαθμίδες βελτιώνουν της ευστάθεια του πρανούς γιατί δίνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης ηπιώτερων κλίσεων, βοηθούν στη συγκράτηση υλικών που κατρακυλούν από τα ψηλότερα σημεία και βοηθούν στην αποστράγγιση των επιφανειακών νερών από το πρανές. Θεωρητικά, στα συνεκτικά εδάφη, η κλίση που πρέπει να δοθεί σε κάποιο πρανές εξαρτάται από το τελικό ύψος του πρανούς και από τη διατμητική αντοχή του υλικού.

23 21 Σε χαμηλά πρανή (ύψος μικρότερο από 10m), η κλίση μπορεί να προσδιορισθεί από την κλίση άλλων πρανών της περιοχής με το ίδιο εδαφικό υλικό. Η κλίση υψηλότερων πρανών όμως πρέπει να προσδιορίζεται μέσω εργαστηριακών δοκιμών και αναλύσεων ευστάθειας. Σε κάθε περίπτωση, οι παράμετροι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτές που συνδέονται με τις φυσικές ιδιότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εδαφικού υλικού. Γιά τον λόγο αυτόν, είναι απαραίτητη η αναγνώριση των γεωλογικών σχηματισμών που δομούν την περιοχή καθώς και η γνώση των παραπάνω ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών τους. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η παρουσία νερού, η οποία κατά κανόνα επιβαρύνει τις συνθήκες ευστάθειας των πρανών. Επιλογή της μεθόδου εκσκαφής βραχωδών σχηματισμών με βάση τον δείκτη ασυνέχειας και τον δείκτη σημειακής φόρτισης (Franklin, 1971) Γεωλογική και γεωτεχνική έρευνα του υποβάθρου θεμελίωσης τεχνικών έργων Η γεωλογική έρευνα της ευρύτερης περιοχής θεμελίωσης ενός τεχνικού έργου μπορεί να δώσει χρήσιμα στοιχεία γιά το είδος των γεωλογικών σχηματισμών και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα γιά το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την κατασκευή του τεχνικού έργου. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά γιά τη σωστή αξιολόγηση των εργαστηριακών δοκιμών. Γιά παράδειγμα, τα αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών ανεμπόδιστης θλίψης δεν έχουν πρακτική σημασία όταν το πέτρωμα, πάνω στο οποίο θα θεμελιωθεί το τεχνικό έργο, διατρέχεται από πυκνό δίκτυο διακλάσεων. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών εδαφομηχανικής αφορούν μερικές φορές, μόνο τα συγκεκριμένα σημεία δειγματοληψίας, εξαιτίας της έντονης ανισοτροπίας που παρατηρείται σε ορισμένους εδαφικούς σχηματισμούς. Καθώς η κατασκευή κατοικιών προϋποθέτει την εκσκαφή θεμελίων σε μικρό σχετικά βάθος, τα απαραίτητα γεωλογικά-γεωτεχνικά στοιχεία είναι

24 22 δυνατόν να προκύψουν από επί τόπου παρατηρήσεις καθώς και από πληροφορίες σχετικά με εκσκαφές γιά τη θεμελίωση άλλων κτιρίων της περιοχής. Προϋπόθεση όμως γιά τη σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών αυτών, είναι η γνώση των γεωλογικών και τεχνικών παραμέτρων των σχηματισμών του υπεδάφους. Αυτές οι παράμετροι είναι επίσης απαραίτητες, γιά την εκτίμηση της συμπεριφοράς των εδαφικών σχηματισμών σε σεισμική διέγερση και συνεπώς γιά τον ακριβή υπολογισμό της σεισμικής επιβάρυνσης των κατασκευών. Κατά κανόνα, τα τεχνικά προβλήματα εμφανίζονται στα κτίρια μετά την κατασκευή τους. Συνδέονται δε στις περισσότερες περιπτώσεις, με την παρουσία υπόγειων νερών, με την καθίζηση των θεμελίων εξαιτίας κακής εκτίμησης των τεχνικών χαρακτηριστικών του υποβάθρου θεμελίωσης και με πρόκληση ζημιών από καταπτώσεις βράχων. Η γεωλογική έρευνα είναι συνεπώς απαραίτητη στις περιπτώσεις που συναντάται υψηλός υδροφόρος ορίζοντας, οπότε πρέπει να σχεδιασθούν τα έργα αποστράγγισης της εκσκαφής και των θεμελίων της κατασκευής. Είναι επίσης απαραίτητη στην περίπτωση κατασκευής κτιρίων σε λοφώδεις περιοχής όπου υπάρχει ο κίνδυνος καταπτώσεων τεμαχών βράχων από γειτονικά υψώματα. Μία σημαντική παράμετρος που συνδέεται τόσο με το κόστος κατασκευής ενός έργου όσο και με τον σχεδιασμό του, είναι η παρουσία βραχώδους υποβάθρου σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους. Η πρόβλεψη, στην περίπτωση αυτή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον προϋπολογισμό του κόστους των εκσκαφών και στο σχεδιασμό της θεμελίωσης του τεχνικού έργου. Θα πρέπει στις περιπτώσεις αυτές, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση του πετρώματος από άποψη υγείας. Η ζώνη αποσαθρωμένου πετρώματος θα πρέπει πάντοτε να απομακρύνεται και η θεμελίωση να γίνεται απευθείας στο υγιές πέτρωμα. Η γεωλογική-γεωτεχνική έρευνα που εκτελείται στις περιπτώσεις θεμελίωσης Συγκροτούμενοι ογκόλιθοι Αναβαθμίδες σημαντικών κτιρίων (κτιρίων διοίκησης, παιδικών σταθμών, σχολείων κ.λ.π) συνίσταται στην εκτέλεση ερευνητικών γεωτρήσεων γιά τη διαπίστωση της στρωματογραφικής δομής του υπεδάφους. Η έρευνα συμπληρώνεται από επί τόπου και από εργαστηριακές δοκιμές. Οι γεωτρήσεις εκτελούνται στις θέσεις κατασκευής των πελμάτων και το

25 23 βάθος τους εξαρτάται από τα φορτία που εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν από την κατασκευή, από το βάθος της και από τους γεωλογικούς σχηματισμούς που συναντώνται κατά τη διάτρηση. Τα δεδομένα των γεωτρήσεων είναι δυνατόν να συμπληρωθούν με την εκτέλεση γεωφυσικών διασκοπήσεων.

26 24 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ Ο σχεδιασμός της χρήσης της γής και της μεταβολής της, αποτελεί ένα από τα βασικότερα αντικείμενα της επιστήμης του πολιτικού μηχανικού. Απαραίτητη προϋπόθεση γιά τον επιτυχή σχεδιασμό των προβλεπόμενων, στα πλαίσια κατασκευής ενός τεχνικού έργου, επεμβάσεων σε κάποια περιοχή είναι η γνώσηδιαφόρων παραμέτρων όπως: το τοπογραφικό ανάγλυφο της περιοχής, δηλαδή η μορφή της επιφάνειας του εδάφους, τα υδρολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, δηλαδή η κατανομή και η εξάπλωση των επιφανειακών και των υπόγειων νερών σ' αυτή. οι γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν, το είδος δηλαδή των Επιφάνειες Επίδραση της γεωλογικής δομής στην εμφάνιση γεωτεχνικών προβλημάτων. γεωλογικών σχηματισμών που αποτελούν το υπέδαφος της περιοχής, ο βαθμός αποσάθρωσης τους κ.λ.π. Τις πληροφορίες που αφορούν τις τρείς αυτές παραμέτρους, τις αποκτά ο μηχανικός από τη χρησιμοποίηση χαρτών. Οι γεωλογικοί χάρτες αποτελούν τον ευκολότερο και οικονομικότερο τρόπο άντλησης πληροφοριών σχετικά με το υπέδαφος της περιοχής θεμελίωσης ενός τεχνικού έργου. Η επεξεργασία των δεδομένων των γεωλογικών χαρτών και η κατασκευή γεωλογικών τομών, δίνουν τη δυνατότητα προσδιορισμού, σε πρώτη προσέγγιση, της γεωλογικής δομής μιάς περιοχής. Η αξιολόγηση των στοιχείων αυτών δίνει με τη σειρά της, τη δυνατότητα της πρόβλεψης γεωτεχνικών προβλημάτων και της επιτυχούς αντιμετώπισης τους στα πλαίσια της κατασκευής των τεχνικών έργων. Στο κεφάλαιο αυτό εκτίθενται τα απαραίτητα στοιχεία γιά τη μελέτη γεωλογικών χαρτών και παρουσιάζονται οι μέθοδοι κατασκευής γεωλογικών τομών Χάρτες

27 25 Ο χάρτης είναι η αναπαράσταση, σε μία επίπεδη επιφάνεια, φυσικών ή ανθρωπογενών χαρακτηριστικών μιάς περιοχής, με τη βοήθεια διαφόρων συμβόλων. Υπάρχουν διάφορα είδη χαρτών, τα οποία παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες γιά διάφορα θέματα. Με βάση το θέμα που αναπαριστούν οι χάρτες, χαρακτηρίζονται ως: τοπογραφικοί χάρτες. Αυτοί αναπαριστούν τη μορφή της επιφάνειας του εδάφους (ανάγλυφο) Γεωλογικοί χάρτες. Αναπαριστούν την κατανομή των γεωλογικών σχηματισμών στην επιφάνεια του εδάφους. Κτηματικοί. Παρουσιάζουν το κτηματολόγιο μιάς περιοχής Χάρτες πόλεων, οδικοί κ.λ.π. Κάθε σημείο του χάρτη βρίσκεται στη συγκεκριμένη σχετική κατεύθυνση από άλλα σημεία και σε απόσταση ανάλογη με την κλίμακα του χάρτη. Ο χάρτης κατασκευάζεται πάντοτε με βάση μία προκαθορισμένη κλίμακα. Η κλίμακα δείχνει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ μίας απόστασης ανάμεσα σε δύο σημεία στον χάρτη (γραφικό μήκος), και στην απόσταση των ίδιων σημείων στην επιφάνεια του εδάφους (φυσικό μήκος). Υπάρχουν δύο ειδών κλίμακες η κλασματική και η γραφική. Η κλασματική κλίμακα εκφράζεται σαν λόγος του γραφικού προς το φυσικό μήκος: Παράδειγμα. Κλίμακα 1:5000 σημαίνει ότι 1cm στον χάρτη αντιστοιχεί σε πραγματική (στην επιφάνεια του εδάφους) απόσταση 5000cm. Η γραφική κλίμακα είναι μία ευθεία γραμμή με υποδιαιρέσεις που αντιστοιχούν σε πραγματικό μήκος. Η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη μορφή κλίμακας είναι η κλασματική. Παρόλα αυτά, η γραφική κλίμακα έχει πρακτική αξία γιατί δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μεγεθύνσεις ή σμικρύνσεις ενός χάρτη, με ταυτόχρονη ανάλογη μεταβολή της κλίμακας. Γιά να υπολογισθεί η απόσταση μεταξύ δύο σημείων της επιφάνειας του εδάφους, μετράται αρχικά η απόσταση των αντιστοίχων σημείων στον χάρτη και στη συνέχεια πολαπλασιάζεται επί την κλίμακα. Το τελικό αποτέλεσμα, αφού μετατραπεί στις επιθυμητές μονάδες μέτρησης, δίνει τη ζητούμενη απόσταση Τοπογραφικοί χάρτες

28 26 Ο τοπογραφικός χάρτης είναι η αναπαράσταση της μορφής και των φυσικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας του εδάφους. Η αναπαράσταση αυτή γίνεται επάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια με τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων συμβόλων. Ο τοπογραφικός χάρτης δείχνει τόσο τις οριζόντιες αποστάσεις μεταξύ διαφόρων σημείων της επιφάνειας του εδάφους, όσο και το υψόμετρο τους πάνω από συγκεκριμένη επιφάνεια αναφοράς. Με τον όρο υψόμετρο ενός σημείου, εννοούμε την κατακόρυφη απόσταση του δεδομένου σημείου από μία επιφάνεια αναφοράς, η οποία συνήθως είναι η επιφάνεια της θάλασσας. Το υψόμετρο της επιφάνειας της θάλασσας θεωρείται ίσο με μηδέν (0) και στην περίπτωση αυτή το υψόμετρο του σημείου ονομάζεται απόλυτο υψόμετρο. Η μορφή της επιφάνειας του εδάφους που ονομάζεται ανάγλυφο, παριστάνεται με τη μορφή κλειστών καμπύλων γραμμών. Αυτές ονομάζονται ισοϋψείς καμπύλες γιατί ενώνουν μεταξύ τους σημεία του χάρτη, που αντιστοιχούν στο ίδιο απόλυτο υψόμετρο. Οι ισοϋψείς καμπύλες είναι οριζόντιες, ομαλές και πάντα κλειστές καμπύλες που τείνουν να είναι παράλληλες μεταξύ τους. Η πυκνότητα των ισοϋψών είναι ανάλογη με την κλίση του εδάφους (πυκνές ισοϋψείς 0 μεγάλη κλίση). Στις περιοχές του χάρτη που αντιπροσωπεύουν χαραδρώσεις της επιφάνειας του εδάφους, οι γραμμές αυτές έχουν σχήμα "V" με την κορυφή στραμμένη προς ψηλότερα (τοπογραφικά) σημεία. Το αντίθετο (η κορυφή του "V" στραμμένη προς χαμηλότερα σημεία), σημαίνει ότι η περιοχή του χάρτη αντιστοιχεί σε μία ράχη στην επιφάνεια του εδάφους. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ δύο διαδοχικών ισοϋψών σε ένα χάρτη, είναι σταθερή σε όλη την έκτασή του και ονομάζεται ισοδιάσταση του χάρτη.

29 Ενδείξεις τοπογραφικών χαρτών Το κάθε φύλλο τοπογραφικού χάρτη περιλαμβάνει εκτός από τη χαρτογραφημένη περιοχή και διάφορα άλλα χρήσιμα στοιχεία. Η χαρτογραφημένη περιοχή περικλείεται από ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πλαίσιο που το σχηματίζουν δύο μεσημβρινοί και δύο παράλληλοι κύκλοι. Η κατεύθυνση του βορρά επομένως, ακόμη και αν δεν σημειώνεται αλλού, βρίσκεται από την κατεύθυνση των δύο πλευρών του πλαισίου. Στο πάνω περιθώριο κάθε χάρτη, υπάρχει ο αριθμός του φύλλου και η ονομασία της περιοχής που περικλείεται στα όρια του χάρτη. Στο κάτω περιθώριο υπάρχει το υπόμνημα, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα επεξηγηματικά στοιχεία ώστε να μπορεί να διαβαστεί ο χάρτης καθώς επίσης την κλίμακα και την ισοδιάσταση. Σχέση μεταξύ αναγλύφου (τρισδιάστατη επιφάνεια) και αντίστοιχου χάρτη. Οι ζώνες σε αποχρώσεις του γκρι, αντιστοιχούν σε ζώνες του εδάφους με διαφορετικό υψόμετρο.

30 28 Οι τοπογραφικοί χάρτες περιλαμβάνουν συνήθως και το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα μικρά και μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και τα χαρακτηριστικά σημεία της επιφάνειας του εδάφους (κορυφές λόφων ή βουνών, τοπωνύμια περιοχών κ.λ.π) Γεωλογικοί χάρτες Οι γεωλογικοί χάρτες είναι θεματικοί χάρτες με τοπογραφικό υπόβαθρο. Το θέμα το οποίο παρουσιάζουν, είναι η κατανομή των γεωλογικών σχηματισμών που συναντώνται στην επιφάνεια του εδάφους της περιοχής του χάρτη. Περιλαμβάνουν επίσης το υδρογραφικό δίκτυο μέσω του οποίου αποστραγγίζονται τα επιφανειακά νερά της περιοχής και τις θέσεις πηγών. Οι γεωλογικοί χάρτες δεν αντιπροσωπεύουν μιά απλή αποτύπωση της κατανομής των γεωλογικών σχηματισμών στην επιφάνεια του εδάφους. Αντίθετα, πάντοτε κατά την κατασκευή τους λαμβάνονται υπόψη στοιχεία που αφορούν τον τρόπο σχηματισμού των διαφόρων πετρωμάτων, την ηλικία τους και τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται αυτά στην επιφάνεια του εδάφους. Γιά το λόγο αυτό, οι γεωλογικοί χάρτες αντιπροσωπεύουν μάλλον την άποψη του συντάξαντος γεωλόγου γιά τη γεωλογική ιστορία και την στρωματογραφική διάρθρωση της περιοχής. Στο περιθώριο των γεωλογικών χαρτών υπάρχουν γεωλογικές τομές. Αυτές είναι νοητές κατακόρυφες τομές του εδάφους στις οποίες απεικονίζεται η γεωλογική δομή

31 29 της περιοχής του χάρτη. Κατά τα άλλα, περιέχουν όλα τα στοιχεία που περιέχουν και οι τοπογραφικού χάρτες Τοπογραφικές τομές Η μελέτη των τεχνικών έργων και ο σχεδιασμός της κατασκευής τους επηρεάζονται από τη φύση και τη μορφή της επιφάνειας του εδάφους. Ο όγκος και η φύση των χωματουργικών που απαιτούνται στα πλαίσια μιάς κατασκευής, ο σχεδιασμός των έργων αποχέτευσης και απαγωγής ομβρίων απαιτούν και τη γνώση του μορφολογικού αναγλύφου. Η αναγνώριση των μορφολογικών ανωμαλιών (εξάρσεων και υφέσεων) της επιφάνειας του εδάφους, γίνεται με την κατασκευή τοπογραφικών (μορφολογικών) τομών. Μία τοπογραφική τομή προκύπτει άν θεωρήσουμε ότι η επιφάνεια του εδάφους τέμνεται από ένα κατακόρυφο επίπεδο στη θέση της τομής. Η γραμμή που προκύπτει από την τομή των δύο αυτών επιφανειών, ονομάζεται ανάγλυφος γραμμή και δείχνει τη μεταβολή της κλίσης της επιφάνειας του εδάφους κατά μήκος μιάς γραμμής (κατεύθυνσης) Κατασκευή τοπογραφικής τομής Σαν τοπογραφική τομή, θεωρείται η τομή της επιφάνειας του εδάφους από ένα νοητό κατακόρυφο επίπεδο. Η τομή των δύο αυτών επιφανειών είναι μία καμπύλη γραμμή που αποτελεί την υψομετρική καμπύλη. Οι εργασίες που θα πρέπει να εκτελεσθούν στα πλαίσια κατασκευής μιάς τοπογραφικής τομής κατά μήκος μιάς συγκεκριμένης κατεύθυνσης (ΑΒ), είναι οι εξής: σημείωση στον τοπογραφικό χάρτη της θέσης της υπό κατασκευή τομής, ενώνοντας τα σημεία που αποτελούν την αρχή και το τέλος της (έστω Α και Β) με ένα ευθύγραμμο τμήμα (ΑΒ). Κατασκευή συστήματος ορθογωνίων αξόνων (Χ και Υ). Ο άξονας Χ που ονομάζεται άξονας οριζοντίων αποστάσεων ισούται σε μήκος με την τομή (ΑΒ). Στον κατακόρυφο άξονα που ονομάζεται άξονας υψών, τοποθετούνται τα υψόμετρα των ισοϋψών καμπύλων του χάρτη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο άξονας αυτός να έχει βαθμονομηθεί με βάση τα υψόμετρα που αντιστοιχούν στις ισοϋψείς καμπύλες του χάρτη. Δεδομένου μάλιστα ότι στον άξονα των μηκών (Χ) η ισχύουσα κλίμακα είναι η κλίμακα του χάρτη,

32 30 θα πρέπει η βαθμονόμηση του άξονα υψών (Υ) να γίνει με βάση την ίδια κλίμακα προκειμένου να μην υπάρχει παραμόρφωση της τομής. Με βάση τα παραπάνω, τοποθετείται στη βάση του άξονα των υψομέτρων (Υ) (σημείο τομής των αξόνων) το χαμηλότερο υψόμετρο που συναντά η τοπογραφική τομή. Στη συνέχεια και προκειμένου να τοποθετηθούν τα υψόμετρα των επόμενων (υψηλότερων) ισοϋψών, δηλαδή να βαθμονομηθεί ο άξονας (Υ), θα πρέπει να υπολογισθεί το μήκος του άξονα (Υ) που αντιστοιχεί στην υψομετρική απόσταση μεταξύ διαδοχικών ισοϋψών (ισοδιάσταση). Η απόσταση αυτή προσδιορίζεται από την κλίμακα και την ισοδιάσταση σύμφωνα με το παρακάτω παράδειγμα. Παράδειγμα υπολογισμού μήκους υποδιαιρέσεων άξονα υψών έστω ότι θα κατασκευασθεί τοπογραφική τομή σε χάρτη κλίμακας 1:2000, του οποίου η ισοδιάσταση είναι 20m. Η απόσταση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι υποδιαιρέσεις του άξονα υψών (Υ) γιά να αντιστοιχούν στις υψομετρικές αποστάσεις μεταξύ των ισοϋψών του χάρτη, θα είναι: Απόσταση (cm) = Ισοδιάσταση (cm) * Κλίμακα = 2000*(1/2000)= 1cm Τομή του νοητού κατακόρυφου επιπέδου της τοπογραφικής τομής με την επιφάνεια του εδάφους.

33 31 Η μέτρηση της απόστασης μεταξύ της αρχής της τομής (έστω το Α) και του σημείου στο οποίο κάποια ισοϋψής γραμμή τέμνει την τομή (ΑΒ). Η απόσταση αυτή μεταφέρεται στο σύστημα ορθογωνίων αξόνων και στο αντίστοιχο με της ισοϋψούς υψόμετρο, τοποθετείται ένα σημείο. Το ίδιο επαναλαμβάνεται γιά όλες τις ισοϋψείς γραμμές που τέμνουν την τομή (ΑΒ). Τα σημεία που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό ενώνονται με μία καμπύλη γραμμή, η οποία αποτελεί και την ανάγλυφο γραμμή (ή καμπύλη του αναγλύφου). Όταν η γραμμή του αναγλύφου, ενώ κατέρχεται, συναντήσει δύο διαδοχικά σημεία του ίδιου υψομέτρου τότε αφού περάσει από το πρώτο σημείο θα καμφθεί προς τα πάνω και ανερχόμενη θα περάσει και από το δεύτερο, σχηματίζονται έτσι ένα κοίλωμα (κοίτη). Το αντίθετο θα συμβεί εάν συναντήσει τα σημεία καθώς ανέρχεται, οπότε αφού περάσει από το πρώτο σημείο θα καμφθεί προ τα κάτω και θα περάσει από το δεύτερο, σχηματίζοντας ένα κύρτωμα (ράχη). Η τοπογραφική τομή που κατασκευάζεται διατηρώντας την ίδια κλίμακα στους άξονες μηκών και υψών, λέγεται φυσική τομή. Στην περίπτωση που δεν διατηρηθεί η ίδια Κατασκευή τοπογραφικής τομής. Τοπογραφικός χάρτης (α), φυσική τοπογραφική τομή (β), διογκωμένη τοπογραφική τομή (γ).

34 32 κλίμακα και στους δύο άξονες, η τοπογραφική τομή που θα κατασκευασθεί θα είναι παραμορφωμένη. Στις περιπτώσεις στις οποίες η μεταβολή του αναγλύφου σε μία περιοχή είναι πολύ μικρή γιά να παρουσιασθεί σε μία φυσική τομή, είναι δυνατόν να κατασκευασθεί τοπογραφική τομή με αυξημένη την κλίμακα υψών (υπερυψωμένη ή διογκωμένη τομή).

35 33

36 Μορφή των γεωλογικών σχηματισμών Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο κεφάλαιο (βλέπε 2.4), τα προϊόντα της διάβρωσης των γεωλογικών σχηματισμών μεταφέρονται από τα επιφανειακά νερά, τον άνεμο και τη βαρύτητα προς τα χαμηλότερα σημεία της επιφάνειας του εδάφους και τελικά καταλήγουν σε κοιλότητες της στεριάς, σε λίμνες ή στη θάλασσα. Εκεί αποτίθενται σε οριζόντιες συνήθως στρώσεις. Το φαινόμενο ονομάζεται ιζηματογέννεση και οι γεωλογικοί σχηματισμοί που σχηματίζονται, ιζηματογενείς. Το χαρακτηριστικό των ιζηματογενών σχηματισμών είναι η οριζόντια απόθεσή τους. Η ιζηματογέννεση δεν είναι όμως τις περισσότερες φορές συνεχής. Διακόπτεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και επαναλαμβάνεται στη συνέχεια και ακόμη το είδος των υλικών που αποτίθενται δεν είναι πάντοτε το ίδιο. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, είναι ο διαχωρισμός των ιζηματογενών σχηματισμών από επιφάνειες οι οποίες είναι οριζόντιες και ονομάζονται στρωσιγενείς επιφάνειες. Ο γεωλογικός σχηματισμός που βρίσκεται μεταξύ δύο στρωσιγενών επιφανειών ονομάζεται στρώμα. Ένα στρώμα λοιπόν οριοθετείται από την πάνω επιφάνειά του που λέγεται οροφή και την κάτω που ονομάζεται δάπεδο. Όπως γίνεται αντιληπτό, η οροφή ενός στρώματος αποτελεί δάπεδο γιά τον υπερκείμενο του. Επειδή λοιπόν οι επιφάνειες διαχωρισμού είναι κοινές ανάμεσα σε δύο στρώματα, ονομάζονται και επιφάνειες επαφής. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί στο χώρο, περιορίζονται ανάμεσα σε δύο επιφάνειες που στην κλίμακα των μικρών τεχνικών έργων θεωρούνται επίπεδες χωρίς η παραδοχή αυτή να εισάγει σημαντικό σφάλμα. Γιά τον ίδιο λόγο, επίπεδη θεωρείται η (κατά τα άλλα ακανόνιστη) επιφάνεια επαφής ανάμεσα στο βραχώδες υπόβαθρο και στα εδάφη που το καλύπτουν καθώς και η πιεζομετρική επιφάνεια των ελεύθερων υδροφόρων οριζόντων. Σε ένα γεωλογικό χάρτη (που όπως έχει προαναφερθεί είναι η μεταφορά σε οριοθετούνται από καμπύλες γραμμές. Οι γραμμές αυτές που ονομάζονται γραμμές επαφής, προέρχονται από την τομή των επιφανειών επαφής με την επιφάνεια του εδάφους. Ακόμη και στην περίπτωση που οι επιφάνειες επαφής μεταξύ των γεωλογικών

37 35 σχηματισμών είναι επίπεδες, η επιφάνεια του εδάφους συνήθως δεν είναι. Η τομή συνεπώς των δύο επιφανειών είναι καμπύλη γραμμή. Γιά να είναι μία γραμμή επαφής ευθεία γραμμή, θα πρέπει η επιφάνεια επαφής να είναι κατακόρυφη ή στην περίπτωση που αυτή είνα κεκλιμένη, η επιφάνεια του εδάφους να είναι επίπεδη Γεωμετρικά χαρακτηριστικά των στρωμάτων Πάχος στρώματος Η κάθετη απόσταση μεταξύ των δύο στρωσιγενών επιφανειών που οριοθετούν έναν γεωλογικό σχηματισμό (στρώμα), ονομάζεται πραγματικό πάχος του στρώματος ενώ η κατακόρυφη απόστασή τους ονομάζεται κατακόρυφο πάχος. Η επιφάνεια του εδάφους σε σχέση με τις στρωσιγενείς επιφάνειες έχει συνήθως τυχαία θέση. Γιά τον λόγο αυτό, το πάχος των στρωμάτων που εμφανίζεται στην επιφάνεια του εδάφους πολύ σπάνια αντιστοιχεί στο πραγματικό. Το πάχος στρώματος που εμφανίζεται συνήθως στη επιφάνεια του εδάφους, μεταβάλλεται ανάλογα με τη κλίση του στρώματος και το μορφολογικό ανάγλυφο και ονομάζεται φαινόμενο πάχος. Στρωσιγενείς επιφάνειες μεταξύ γεωλογικών σχηματισμών Κλίση και παράταξη στρώματος Η θέση ενός επιπέδου επαφής (στρωσιγενής επιφάνεια) σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο ονομάζεται κλίση του επιπέδου επαφής και η αντίστοιχη επίπεδη γωνία της διέδρου που σχηματίζουν τα δύο αυτά επίπεδα, ονομάζεται γωνία κλίσης. Το επίπεδο που περιέχει τη γωνία κλίσης ονομάζεται επίπεδο κλίσης. Η τομή του οριζόντιου επιπέδου με το επίπεδο επαφής είναι μία ευθεία γραμμή η οποία ονομάζεται παράταξη του επιπέδου επαφής.

38 36 Επειδή τα σημεία της γραμμής αυτής ανήκουν στο οριζόντιο επίπεδο, η γραμμή αυτή είναι οριζόντια και ανήκει στο επίπεδο επαφής. Γενικεύοντας λοιπόν το γεγονός αυτό, μπορούμε να θεωρήσουμε ως παράταξη ενός επιπέδου κάθε οριζόντια ευθεία γραμμή που ανήκει στο επίπεδο αυτό. Το μέτρο της παράταξης δίνει η οριζόντια γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της ευθείας της παράταξης και του γεωγραφικού Βορρά και ονομάζεται γωνία παράταξης Πραγματική και φαινόμενη γωνία κλίσης Η θέση μιάς γεωλογικής διεπιφάνειας (διάκλασης, επιφάνειας στρώσης, ρήγματος κ.λ.π) στο χώρο, καθορίζεται με βάση τα γεωμετρικά της στοιχεία. Η θέση του επιπέδου της διεπιφάνειας σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο ονομάζεται κλίση του επιπέδου αυτού και η αντίστοιχη επίπεδη γωνία της διέδρου που σχηματίζουν τα δύο αυτά επίπεδα, ονομάζεται γωνία κλίσης. Τομή της επιφάνειας του εδάφους από μία νοητή επίπεδη επιφάνεια επαφής. Το κατακόρυφο επίπεδο που περιέχει τη γωνία κλίσης ονομάζεται επίπεδο κλίσης και είναι κάθετο στην παράταξη του επιπέδου της γεωλογικής διεπιφάνειας (περίπτωση α). Η γωνία κλίσης που προσδιορίζεται σύμφωνα με τα παραπάνω, δίνει το μέγεθος της πραγματικής κλίσης του επιπέδου και ονομάζεται αληθινή ή μέγιστη γωνία κλίσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία ένα επίπεδο τέμνει πλάγια την παράταξη (περίπτωση β), η γωνία που σχηματίζεται είναι μικρότερη από την αληθινή και ονομάζεται φαινόμενη γωνία κλίσης. Η σχέση που συνδέει την πραγματική (φ) με τη φαινόμενη γωνία κλίσης (δ) είναι: εφδ=εφφ * ημα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την έννοια της ανθρωπιάς ως συμμετοχής στα προβλήματα των

Διαβάστε περισσότερα

«Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς

«Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς «Ειρήνη» Σημειώσεις για εκπαιδευτικούς Το «Ειρήνη» αποτελεί ένα εκπαιδευτικό υλικό απευθυνόμενο σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών. Περιλαμβάνει: Μια ταινία κινουμένων σχεδίων (διάρκειας 7 λεπτών) Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής

Επαρχιακός Γραμματέας Λ/κας-Αμ/στου ΠΟΑ Αγροτικής Πρόεδρος Αίγλη Παντελάκη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντιπρόεδρος Χάρης Ζαννετής Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μέλη Χρίστος Κουρτελλάρης

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Όμιλος Λογοτεχνίας Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κων/νος Καραμανλής» Δράκογλου Αναστασία, adrakogl@yahoo.gr Κιννά Πασχαλίνα, kinpash@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0 1 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Φαμέλου Σεβαστή, δασκάλα Α! τάξης Σέντα Θεοδώρα, δασκάλα Β!

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Θέμα: Θέσεις της ΚΕΕΕ για την ελληνική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κρίση υπερχρέωσης και οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ανέδειξαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της περιφερειακής οικονομίας και προκάλεσαν επιπτώσεις σε σχέση με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 12: Παλαιστινιακό Ζήτημα Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Εισαγωγή Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η καλλιέργεια ιστορικής σκέψης και η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης. Με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Αισθηματικές ταινίες Bιογραφικές ταινίες Βωβές ταινίες Δραματικές ταινίες Επιστημονικής φαντασίας Μικρού μήκους Πολιτικές Πολεμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 1.Καύση απόδοση καυσίμων υλών (Χημεία) 2.Ενέργεια (Φυσική) 3.Ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Περιεχόμενα

Περίληψη. Περιεχόμενα Περίληψη Κάθε παίκτης γίνεται αρχηγός μιας Σκοτσέζικης οικογένειας γύρω στο 1600 και προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή και τη δύναμή της στα χάιλαντς της Σκοτίας. Κάθε αρχηγός προσπαθεί να αυξήσει τη γη

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγία 94/33/ΕΚ του Συµβουλίου της 22ας Ιουνίου 1994 για την προστασία των νέων κατά την εργασία

Oδηγία 94/33/ΕΚ του Συµβουλίου της 22ας Ιουνίου 1994 για την προστασία των νέων κατά την εργασία Oδηγία 94/33/ΕΚ του Συµβουλίου της 22ας Ιουνίου 1994 για την προστασία των νέων κατά την εργασία ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Οι 21 όροι του Λένιν

Οι 21 όροι του Λένιν Οι 21 όροι του Λένιν 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα τα όργανα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα

Ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νέο κτίριο, ανακοίνωσε τα Τρίπολη, 4 Απριλίου 2008 Δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου μετά την επιθεώρηση των έργων μεταστέγασης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης από το Μαντζούνειο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Εισαγωγή στη Γεωργία Λαχανοκομία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ Γενικές έννοιες Πραγματική Παραγωγική μιας παραγωγικής μονάδας είναι η μέγιστη ικανότητα παραγωγής της όταν αυτή λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κανονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 Α. α) η απάντηση βρίσκεται στη σχολικό βιβλίο: Εισαγωγή των «Ποιημάτων για την Ποίηση», σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

Οι αγώνες των Σουλιωτών

Οι αγώνες των Σουλιωτών Κεφάλαιο 10 Οι αγώνες των Σουλιωτών Οι ανυπότακτοι Σουλιώτες πρωταγωνίστησαν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον των Τούρκων. Πολλοί γνωστοί είναι οι αγώνες τους εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΆΣΚΗΣΗΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΆΣΚΗΣΗΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΆΣΚΗΣΗΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των

Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των Κύριε Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, κυρία Florent, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κυρία Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Κύριε Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Κύριε Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ολυμπία Καμινιώτη

Διαβάστε περισσότερα

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366

www.kapalearn.gr e-mail: info@kapalearn.gr ΚΟΡΙΝΘΟΥ 255, ΚΑΝΑΚΑΡΗ 101 ΤΗΛ. 2610 625.360, 2610 624.009, FAX 2610 625.366 Α. Ο άνθρωπος, όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, δεν είναι ρυθμιστής του κόσμου, παρά διαχειριστής του. Αυτή την παρεξήγηση, που ίσχυε για αιώνες, θέλησε να διαλύσει ο πανεπιστήμων άνθρωπος της Αναγέννησης,

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΣΑΚΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΣΑΚΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΣΑΚΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑ 2003 ^ γν^»: O i: o ' ΙΙ^νΛ W - h I ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ G

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Διπλωματική Εργασία Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.2. Υλοτομία και προσδιορισμός ποσοτήτων υπολειμμάτων.

Δράση 1.2. Υλοτομία και προσδιορισμός ποσοτήτων υπολειμμάτων. 1 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ 1 η φάση έργου (Περίοδος 25 Μαϊου έως 30 Σεπτεμβρίου 2014) Στη πρώτη φάση του έργου υλοποιήθηκαν τα παρακάτω: 1 ο Πακέτο εργασίας (Προσδιορισμός είδους και ποσοτήτων υπολειμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πτυχιακή Εργασία της φοιτήτριας Αναστασίας Κουτουλίδου με τίτλο: Ο ρόλος της γυναίκας στο ρεμπέτικο τραγούδι (Πειραιάς, 1922-1953) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Έργα παιδιών Εμπνευσμένα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού Πρόγραμμα Ο τόπος μας με την παλέτα των ζωγράφων Τα έργα είναι εμπνευσμένα από

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Με την υπαγωγή του τομέα και της πολιτικής για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), το Υπουργείο ανέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη ΟΡΙΣΜΟΣ: Μεταλλευτική είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα της εξόρυξης ορυκτών και πετρωμάτων για χρήση στην οικοδομή, την εξαγωγή μετάλλων και την παραγωγή αντικειμένων γενικότερα. Η μεταλλευτική είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ Επιθ. Κοιγ. Ερευνών, 103, Γ' 2000, 170-174 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Θεόδωρο Π. Οικονόμου Ζήσης Παπαδημητρίου, 2000, Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός. Εισαγωγή στο φυλετικό μίσος: Ιστορική, κοινωνιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

Ε Κ Θ Ε Σ Η. του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Εταιρίας με την επωνυμία. «Unibios Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών»

Ε Κ Θ Ε Σ Η. του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Εταιρίας με την επωνυμία. «Unibios Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών» Ε Κ Θ Ε Σ Η του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Εταιρίας με την επωνυμία «Unibios Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών» για την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου βάσει του άρθρου 4.1.4.1.2 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις. Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά

Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις. Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις 1 Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά 2 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης και Αγωγής Υγείας ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολική χρονιά 2010

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο

Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο Γ. Καριώτου ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ www.rsijournal.eu,www.ladias-chra.gr,www.panteion.gr/topa

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ www.rsijournal.eu,www.ladias-chra.gr,www.panteion.gr/topa 39. Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παράγωγης ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές 40. Ενισχύσεις λειτουργιάς για την προώθηση της παράγωγης ηλεκτρικής ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές 41. Επενδυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος!

Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος! Βρήκαμε πολλά φυτά στο δάσος, αλλά και ήλιο, νερό, αέρα, έδαφος! 27 28 3.1 Γνωρίζουμε τα μέρη των φυτών Αναγνώριση των διαφορετικών μερών των φυτών, ανάδειξη του ρόλου τους. Προτεινόμενα μέσα & υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας]

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας] ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας] Ως ψυχαγωγία θεωρείται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΤΕΥΧΟΣ 4

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΤΕΥΧΟΣ 4 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΤΕΥΧΟΣ 4 Ιδιωτικό Γυμνάσιο Λύκειο ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: Εκδότης: Υπεύθυνη Έκδοσης: Γενική Επιμέλεια Έκδοσης: Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία για να κάνει επίδειξη της τέχνης του και να εντυπωσιάσει (σ. 103, ΥΑΠ).

Γιατί θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία για να κάνει επίδειξη της τέχνης του και να εντυπωσιάσει (σ. 103, ΥΑΠ). ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ-Κεφ. Η Θέμα: Συνάντηση Σωκράτη-Πρωταγόρα Προπαρασκευή συζήτησης Σωκράτης Πώς παρουσιάζει τον Ιπποκράτη: -είναι ντόπιος -είναι από πλούσιο και μεγάλο σπίτι -δεν έχει λιγότερα προσόντα

Διαβάστε περισσότερα

Ραντεβού στο σπίτι μου

Ραντεβού στο σπίτι μου Νίκος Α. Ζώρης Ραντεβού στο σπίτι μου Θεατρικό έργο (κωμωδία) Ραντεβού στο σπίτι μου Θεατρικό έργο-κωμωδία (Δεύτερη έκδοση, Ιούλιος 2014) Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του παρόντος έργου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου www.asteria.edu.gr info@asteria.edu.gr www.facebook.com/omades.asteria Αγίου Δημητρίου 177 Άγιος Δημήτριος τηλ.: 6979651231-6986795031 Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Σελίδα 5 από 9 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «περὶ δὲ τῶν κοινῶν εἰς τοιούτους ἀγῶνας καθεστηκότας». Σε ό,τι αφορά όμως το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ A1. Με αυτά λοιπόν τα μέσα εφοδιασμένοι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην αρχή διασκορπισμένοι, πόλεις όμως δεν υπήρχαν κατασπαράσσονταν λοιπόν από τα θηρία, γιατί ήταν από

Διαβάστε περισσότερα

1. Ζαχαρίας Αινιάν (ή Οικονόµου ή Αναγνώστου ή Αναγνωστόπουλος

1. Ζαχαρίας Αινιάν (ή Οικονόµου ή Αναγνώστου ή Αναγνωστόπουλος Επώνυµο Οικογένειας Αινιάν 1. Ζαχαρίας Αινιάν (ή Οικονόµου ή Αναγνώστου ή Αναγνωστόπουλος Ιδιότητα Κληρικός, Φιλικός, λόγιος Τόπος Γέννησης Μαυρίλο Τυµφρηστού Χρόνος Γέννησης 1750 Τόπος Καταγωγής Ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό συνεδριάσεων 21/2012 του δημοτικό συμβουλίου Δήμου Αμυνταίου. Θέμα: Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΚΜΛΕ

ΕΝΟΤΗΤΑ 4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΚΜΛΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ - ΔΙΚΑΙΟ Τομέας Μεταλλευτικής Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΝΟΤΗΤΑ 4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΚΜΛΕ Ιωάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής, Τομέας Μεταλλουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ O εικοστός αιώνας δικαίως χαρακτηρίζεται ως αιώνας των µεγαλύτερων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΟ: Προμήθεια ειδών καθαριότητας ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ και ευπρεπισμού για το έτος 2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΡ. ΜΕΛ. : 31/2014 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσόρισμα επισήμων. Κυρίες και κύριοι,

Καλωσόρισμα επισήμων. Κυρίες και κύριοι, 1 Καλωσόρισμα επισήμων Κυρίες και κύριοι, Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού μας συμβουλίου, σας καλωσορίσω στο 17 ο Ετήσιο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας μας, μέσα από τις εργασίες του οποίου αισιοδοξούμε

Διαβάστε περισσότερα

Πάνω Λεύκαρα. Αγαπίου Αθανασία-Αλέξη Τιμόθεος-Χαραλάμπους Γιώργος-Χατζηγιάγκου Δήμητρα

Πάνω Λεύκαρα. Αγαπίου Αθανασία-Αλέξη Τιμόθεος-Χαραλάμπους Γιώργος-Χατζηγιάγκου Δήμητρα Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και Σύγχρονοι Προβληματισμοί-ΑΡΗ 311 Διδάσκουσα: Δρ. Μαρία Φιλοκύπρου Πανεπιστήμιο Κύπρου Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Πάνω Λεύκαρα Αγαπίου Αθανασία-Αλέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε)

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε) Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) θεωρούνται ανεξάντλητες. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες όπως το ξύλο και τα απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς:- (α) εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο- «Απόφαση-Πλαίσιο 2000/383/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 29

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ-3 η Συνδιάσκεψη- ΘΕΣΕΙΣ του ΠΣΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ. Η πολιτική πρόταση και το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γ1. Η αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και το πρόγραμμά της 35. Με το ανοιχτό πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων

Ενότητα 2. Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Ενότητα 2 Γενικά Οργάνωση Ελέγχου (ΙΙ) Φύλλα Εργασίας Εκθέσεις Ελέγχων Φύλλα Εργασίας (Γενικά) Με τον όρο "φύλλα εργασίας" εννοούµε, το σύνολο των φύλλων που περιέχουν όλο το αποδεικτικό υλικό, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ

ΙΙ. ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ Ερμηνευτικό Σημείωμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Το βάρος της απόδειξης και η αποδεικτική ισχύς των ισχυρισμών κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά

Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά Έφη Αλλαμανή Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2011) είχα την τύχη να επισκεφτώ το Στρατιωτικό Μουσείο των Βαλκανικών

Διαβάστε περισσότερα

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές. Εγώ καταληστεύω καθημερινά τον πολίτη αυτής της χώρας. Εγώ τον φέρνω κάθε τέλος του μήνα σε απόγνωση, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Εγώ τον αναγκάζω

Διαβάστε περισσότερα

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ.

συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ε Αντιπροέδρου αυτής κ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ϞΔ Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 Αθήνα, σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08 συνήλθε στην

Διαβάστε περισσότερα

Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη

Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη Ο 19 ος και οι αρχές του 20 ου αιώνα αντιπροσωπεύουν την «εποχή της αυτοκρατορίας», δηλαδή την παγκόσμια επέκταση του αποικιοκρατικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009)

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009) Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.5, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 009). Η θέσπιση του νέου μέτρου Η σημαντικότερη απόπειρα καινοτομικής δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΗΜΕΡΙΔΑ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» (Θεσσαλονίκη, 16-12-2009) Γ. ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ» Μια διδακτική προσέγγιση Aθανάσιος Κουτσογιάννης Φιλόλογος 3 ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν

Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ Η ιστορία της Εκκλησίας ενδιαφέρει όχι μόνο τα μέλη της αλλά και κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να γνωρίσει τα διάφορα πνευματικά ρεύματα που διαμόρφωσαν τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η

Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Σεπτέμβριος 2011: Εφημερίδα μηνός Αυγούστου, έκδ. 34 η Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ Την πάσα ελπίδα μου, και όλες μου τις ελπίδες, εις σε ανατίθημι. Μήτηρ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπη σου: Ο Αύγουστος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΤΕΛΑΪΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29-04-2014

ΧΟΤΕΛΑΪΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29-04-2014 ΧΟΤΕΛΑΪΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 29-04-2014 Στη Νέα Φιλαδέλφεια, σήμερα στις 29 Απριλίου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στα γραφεία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 10 Ιουνίου 2014 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ A1. α. Αγροτική μεταρρύθμιση : Η κατάργηση των μεγάλων ιδιοκτησιών και η κατάτμηση

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Ενότητα 8: Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή: Φιλοσοφική Τμήμα: Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Κατάθλιψη Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 372 της 09/12/1997 σ. 0005-0013

Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 372 της 09/12/1997 σ. 0005-0013 Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 372 της 09/12/1997 σ. 0005-0013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ όσον αφορά τον ορισµό της σχετικής αγοράς για τους σκοπούς του κοινοτικού δικαίου ανταγωνισµού (97/C 372/03) (Κείµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20

ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20 Πίνακας περιεχομένων ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20 1.1 Αλλαγή του πολιτικού συστήματος... 6-9 1.1.1 Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Διαφάνεια παντού...

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καταστατικές Πρόνοιες και Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Ανδρέας Ιωάννου

ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Ανδρέας Ιωάννου ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ 1 Ταξινόμηση Συγκολλήσεων 2 Συγκολλήσεις Τήξης Οι συγκολλήσεις τήξης συνοδεύονται από το φαινόμενο της τήξης των μετάλλων στο σημείο συγκόλλησης τους. Η θερμοκρασία αυξάνεται μέχρι του σημείου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων

Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Λαζαρίδης Θεμιστοκλής ΤΜΗΜΑ: Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί την άμεσα εκλεγμένη δημοκρατική έκφραση της πολιτικής βούλησης των λαών της Ευρώπης. Ομιλία Ευρωβουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ Βρυωνίδη Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εξωτερική πολιτική και στην ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ Κυρίες και Κύριοι, Λευκωσία, 16-10-2015 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου. Α.1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την αξία των αρχαίων ελληνικών μνημείων και την αναγκαιότητα ανάδειξής τους. Αρχικά συσχετίζει τα μνημεία αυτά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1974

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1974 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1974 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΙΤΣΑΣ 1340200400332 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ:ΚΑΘ. Α.ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠ.ΚΑΘ.Θ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Ε.Κ.Π.Α ΣΧΟΛΗ:Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ:ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας.

στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου Κέρκυρας. Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης του 4ου Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ÁÍÉÁ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ÁÍÉÁ ΘΕΜΑ Α1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 30 ΜΑΪΟΥ 2012 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. «Φεντερασιόν»: σελίδα 46: «Η κατάσταση αυτή ιδεολογίας στη χώρα.» β. «Πεδινοί»: σελίδα 77: «Οι πεδινοί είχαν και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει

ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΖΩΟΛΑΤΡΙΑΣ! ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - καθηγητού Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου, η οποία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες. Τονίζεται ότι τα προγράμματα είναι σε προδημοσίευση. Με τη δημοσίευση της

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτική Τεχνολογία ΙΙ

Φαρμακευτική Τεχνολογία ΙΙ Φαρμακευτική Τεχνολογία ΙΙ Φαρμακευτικές κόνεις και κόκκοι Κ. Αυγουστάκης Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Φαρμακευτικής Σκοπός της ενότητας Επισκόπηση των χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων των φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου

Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 03:54 Ζητούμενο είναι να τεθεί ο προβληματισμός και να προκύψει η αναζήτηση Γράφτηκε από τον Κώστας Γκέτσης Ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, μιλάει στην «Γ», με την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας Αρωματικά φυτά της Ελλάδας 1. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Να ενημερωθούμε περί των αρωματικών φυτών της Ελλάδας. Να μάθουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Να μάθουμε τις τοποθεσίες που βρίσκονται. Να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

KATATAΞH APΘPΩN. 6. Αρχές της προσφοράς και προμήθειας, ανθρώπινων ιστών και/ ή κυττάρων

KATATAΞH APΘPΩN. 6. Αρχές της προσφοράς και προμήθειας, ανθρώπινων ιστών και/ ή κυττάρων Ο ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΔΩΡΕΑ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ) ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ, ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007 ---------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

«Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου»

«Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ 2009-10 (15/2/2011 - πηγή www.greekarchitects.gr) «Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου» Φυσικό τοπίο - βιοµηχανική κληρονοµιά - ιστορική µνήµη. Φοιτητές: Βελουδάκη Χριστιάννα,

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2001. Στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας από τα Κέντρα Υποδοχής. Πρωταθλητές οι µορφωµένοι στις κακοποιήσεις γυναικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2001. Στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας από τα Κέντρα Υποδοχής. Πρωταθλητές οι µορφωµένοι στις κακοποιήσεις γυναικών ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2001 Στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Ισότητας από τα Κέντρα Υποδοχής Πρωταθλητές οι µορφωµένοι στις κακοποιήσεις γυναικών Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ Ξεκίνησαν τη ζωή τους γεµάτες όνειρα. Ήθελαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης 1 Τετάρτη, 28 Μα ου 2014 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Η «ανθρωπιά» είναι μια λέξη του καιρού μας, ένας όρος κοινόχρηστος, ένα νόμισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 46 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Χρυσ. Σμύρνης 3 : Τηλ.: 2107601470 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ INTERNET : ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2006-2007 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Α.1.

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκοντας Ιστορία στο Γυμνάσιο

ιδάσκοντας Ιστορία στο Γυμνάσιο ιδάσκοντας Ιστορία στο Γυμνάσιο Προτάσεις για την αξιοποίηση του διδακτικού υλικού Έφη Αβδελά Φωτεινή Ασημακοπούλου Τριαντάφυλλος Πετρίδης Θεοδώρα Ρόμπου Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων 2005-2007

Διαβάστε περισσότερα