Σνάουτσερ. FCI-Standard N 182 (Schnauzer)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σνάουτσερ. FCI-Standard N 182 (Schnauzer)"

Transcript

1 Σνάουτσερ FCI-Standard N 182 (Schnauzer) COUNTRY OF ORIGIN: Germany. DATE OF PUBLICATION OF THE OFFICIAL VALID STANDARD : UTILISATION : Watch and Companion Dog. FCI-CLASSIFICATION : Group 2 Pinscher and Schnauzer- Molossoid breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs. Section 1 Pinscher and Schnauzer type. Without working trial. ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Αρχικά τα χρησιµοποιούσαν στη νότια Γερµανία σαν σκυλιά των στάβλων καθώς ένιωθαν ιδιαίτερα άνετα να βρίσκονται µαζί µε τα άλογα. Είχε εξαιρετικές ικανότητες κυνηγού τρωκτικών και αυτή η ικανότητα του έδωσε το προσωνύµιο: "Rattler". Με την ίδρυση του Pinscher-Schnauzer Club το 1895 το πρώτο όνοµα που του δόθηκε ήταν: σκληρότριχο πίνσερ. Θεωρούνται σκυλιά φύλακες και σκύλοι συντροφιάς. ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Μέσου µεγέθους, ισχυρό, στιβαρό και όχι λεπτό. Τραχύ τρίχωµα. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Τετράγωνη κατασκευή στην οποία το ύψος στο ακρώµιο είναι σχεδόν ίσο µε το µήκος του σώµατος. Το µήκος της κεφαλής (µετριέται από την άκρη της µύτης έως το ινίο), αντιστοιχεί στο ήµισυ του µήκους της ραχιαίας γραµµής (µετρούµενη από το ακρώµιο έως το σηµείο έκφυσης της ουράς) ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ: Τυπικά χαρακτηριστικά είναι το ζωντανό ταπεραµέντο τους συνδυασµένο µε ηρεµία. Έχουν καλό χαρακτήρα, παιχνιδιάρικη φύση και δείχνουν παροιµιώδη αφοσίωση στον κύριό τους. Αγαπούν τα παιδιά, είναι ζωηρά, σε εγρήγορση, χωρίς να γίνονται θορυβώδη. Έχουν πολύ ανεπτυγµένα αισθητήρια όργανα, ευφυέστατα, εκπαιδεύσιµα, ατρόµητα και ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελούν µέλος της οικογένειας ως φύλακας και ως σύντροφος, ενώ είναι προικισµένα και µε τις ιδιότητες ενός σκύλου εργασίας. ΚΕΦΑΛΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΝΙΟΥ Κρανίο: Ισχυρό, µακρύ χωρίς εµφανώς προεξέχων ινιακό. Το κεφάλι πρέπει να είναι σύµφωνο µε τη δύναµη του σκύλου. Το µέτωπο είναι επίπεδο, χωρίς ρυτίδες και παράλληλο στη γέφυρα της µύτης. Στοπ(ρινοµετωπικό κοίλωµα): Εµφανίζεται καλά καθορισµένο λόγω των φρυδιών ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Μύτη: Καλά αναπτυγµένη δερµατώδης µύτη µε µεγάλα ρουθούνια, πάντα µαύρη. Ρύγχος: Τερµατίζει σε αµβλεία σφήνα. Γέφυρα της µύτης ευθεία.

2 Χείλη: Μαύρα, λεία και µε σφιχτή-τοποθέτηση στις σιαγόνες. Γωνίες των χειλιών κλειστές. Σαγόνια / δόντια: Ισχυρές άνω και κάτω γνάθοι. Το πλήρες δάγκωµα ψαλίδι (42 καθαρά λευκά δόντια σύµφωνα µε τον τύπο της οδοντοστοιχίας), είναι έντονα αναπτυγµένα και σταθερά στο κλείσιµο. Ο µασητήρας µυς είναι έντονα αναπτυγµένος, αλλά τα µάγουλα, δεν πρέπει να διαταράσσουν το ορθογώνιο σχήµα του κεφαλιού (µε το µούσι). Μάτια: Μέσου µεγέθους, οβάλ, στραµµένα προς τα εµπρός, σκούρα µε ζωηρή έκφραση. Σφιχτά βλέφαρα. Αυτιά: Πέφτουν προς τα κάτω, τοποθετηµένα ψηλά, σε σχήµα V µε εσωτερικές ακµές που βρίσκονται κοντά στα µάγουλα, οµοιόµορφα, γυρίζουν µε κατεύθυνση το κέντρο. Παράλληλη αναδίπλωση, δεν πρέπει να είναι πάνω από την κορυφή του κρανίου. ΛΑΙΜΟΣ: Ο ισχυρά µυώδης λαιµός είναι ελαφρά τοξωτός και εισέρχεται οµαλά στο ακρώµιο. Ισχυρή τοποθέτηση, λεπτός, ελαφριά καµπύλη, αντιστοιχεί στη δύναµη του σκύλου. Το δέρµα µπροστά στο λαιµό σφιχτό χωρίς πτυχώσεις. ΣΩΜΑ Γραµµή Ράχης: Ελαφρώς επικλινής από το ακρώµιο προς πίσω. Ακρώµιο: Σχηµατίζει το υψηλότερο σηµείο στη ραχιαία γραµµή. Πλάτη: Ισχυρή, κοντή και τεντωµένη/σφιχτή. Οσφύς: Κοντή, ισχυρή και βαθιά. Η απόσταση από το τελευταίο πλευρό έως το ισχίο είναι µικρή για να κάνει το σκυλί φαίνεται συµπαγές. Λεκάνη: Ελαφρώς στρογγυλεµένη, ανεπαίσθητη ανάµειξη µε τη βάση της ουράς. Στήθος: Μέτρια ευρύ, οβάλ σε διάµετρο, φτάνει ως τους αγκώνες. Το µπροστινό µέρος του θώρακος είναι σαφώς καθορισµένο από το πρόστερνο. Κάτω γραµµή / Κοιλιά: Τα λαγόνια δεν είναι πολύ ανασηκωµένα, σχηµατίζοντας µια καµπύλη γραµµή µε το κάτω µέρος του θώρακα. Ουρά: φυσική, σε σχήµα σπαθιού ή δρεπανιού ΑΚΡΑ ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Γενική εµφάνιση: Βλέποντας τα από εµπρός, τα µπροστινά πόδια είναι ισχυρά, ίσια και όχι κοντά µεταξύ τους. Από το πλάι, οι πήχεις είναι ευθείς. Ώµοι: Η ωµοπλάτη βρίσκεται κοντά στο θώρακα (κλίνει προς το θωρακικό κλωβό). είναι µυώδης και στις δυο πλευρές του οστού του ώµου καιπροεξέχει πάνω από το σηµείο του θωρακικού σπονδύλου. Με όσο το δυνατόν µεγαλύτερη κλίση προς τα πίσω, σχηµατίζουν γωνία περ. 50 µε το οριζόντιο. Βραχίονας: Είναι κοντά στο σώµα, δυνατός και µυώδης, και σχηµατίζει γωνία 95 έως 105 ως προς την ωµοπλάτη. Αγκώνες: Κλειστή τοποθέτηση, δε στρίβουν ούτε προς τα µέσα ούτε προς τα έξω. Αντιβράχιο: Θέαση από όλες τις πλευρές εντελώς ίσια, έντονα αναπτυγµένο και µυώδες. Ένωση καρπού: Ισχυρή, σταθερή, µόλις και µετά βίας στέκεται ενάντια στη δοµή του αντιβραχίου. Μετακάρπιο: Βλέποντας το από εµπρός, κατακόρυφο. Φαίνεται από το πλάι ελαφρώς κεκλιµένο προς το έδαφος, ισχυρό και ελαφρώς ελαστικό. Εµπρόσθια πέλµατα: Κοντά και στρογγυλά. Δάχτυλα καλά δεµένα και τοξωτά (πόδι γάτας) µε κοντά σκούρα νύχια και ανθεκτικά µαξιλάρια. ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Γενική εµφάνιση: λοξά όταν φαίνονται από το πλάι, στέκονται παράλληλα αλλά όχι κοντά µεταξύ τους όταν φαίνονται από πίσω. Άνω µηρός: Μετρίως µακρύς, ευρύς και έντονα µυώδης.

3 Περιοχή γωνίας µηρού: Δε στρίβει ούτε προς τα µέσα ούτε προς τα έξω. Κάτω µηρός: Μακρύς, ισχυρός και νευρώδης, που καταλήγει σε ένα ισχυρό ταρσό. Ταρσός: Πολύ καλές γωνίες, ισχυρός, σταθερός δε στρίβει ούτε προς τα µέσα ούτε προς τα έξω. Μετατάρσιο: Κοντό, κάθετο προς το έδαφος. Πίσω πόδια: Δάχτυλα κοντά, τοξωτά και καλά δεµένα. Νύχια κοντά και µαύρα. ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ: Ευέλικτη, κοµψή, γρήγορη, ελεύθερη και µε κάλυψη εδάφους. Τα µπροστινά πόδια µετακινούνται όσο το δυνατόν πιο µπροστά, τα πίσω πόδια, µε κάλυψη εδάφους και ελαστικότητα, παρέχουν την απαραίτητη στήριξη. Το µπροστινό σκέλος της µίας πλευράς και το πίσω πόδι από την άλλη πλευρά κινούνται ταυτόχρονα. Η ράχη, οι σύνδεσµοι και οι αρθρώσεις είναι σταθερά. ΔΕΡΜΑ: Σφιχτό σε ολόκληρο το σώµα. ΜΑΝΔΥΑΣ Τρίχωµα: τραχύ, σκληρό και πυκνό. Αποτελείται από ένα πυκνό υπόστρωµα και ένα όχι πολύ κοντό επιφανειακό τρίχωµα, που βρίσκεται κοντά στο σώµα. Το επιφανειακό τρίχωµα είναι τραχύ και αρκετά µακρύ, ώστε να επιτρέπει τον έλεγχο της υφής του. Δεν είναι ούτε αγκαθωτό ούτε κυµατιστό. Το τρίχωµα στα άκρα τείνει να είναι λιγότερο σκληρό. Κοντό στο µέτωπο και τα αυτιά. Τυπικά χαρακτηριστικά είναι η όχι πολύ µαλακή γενειάδα στο ρύγχος και τα θαµνώδη φρύδια που λίγο σκιάζουν τα µάτια. ΧΡΩΜΑ: 1.Καθαρό µαύρο µε µαύρο υπόστρωµα. 2.Αλατοπίπερο. Κατά την αναπαραγωγή αλατοπίπερου, ο στόχος είναι µέτρια σκίαση µε οµοιόµορφα κατανεµηµένο, καλά χρωµατισµένο χρώµα του πιπεριού και γκρι υπόστρωµα. Οι αποχρώσεις από σκούρο γκρι σιδήρου σε ασηµί γκρι όλα επιτρέπονται. Σε όλες τις παραλλαγές του χρώµατος πρέπει να υπάρχει µια σκοτεινή µάσκα η οποία θα πρέπει να προσαρµοστεί αρµονικά µε το αντίστοιχο χρώµα, δίνοντας έµφαση στην έκφραση. Διακριτά ανοιχτού χρώµατος σηµάδια στο κεφάλι, το στήθος και τα άκρα είναι ανεπιθύµητα. ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ: Ύψος στο ακρώµιο: σκυλιά και σκύλες: 45 έως 50cm Βάρος: Σκύλοι και σκύλες: 14 έως 20 kg. ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούµενα σηµεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωµα και η σοβαρότητα του ελαττώµατος θα πρέπει να αξιολογηθεί, µε βάση την ακριβή αναλογία τον βαθµό απόκλισης του και την επίδρασή του στην υγεία και την ευηµερία του σκύλου. Κεφάλι συνολικά πολύ µικρό ή πολύ κοντό. Βαρύ ή στρογγυλό κρανίο. Ρυτίδες στο µέτωπο. Κοντό, µυτερό ή στενό ρύγχος. Επίπεδο δάγκωµα. Έντονα προεξέχοντα µάγουλα ή ζυγωµατικά. Ανοιχτόχρωµα, πολύ µεγάλα ή στρογγυλά µάτια. Χαµηλά τοποθετηµένα, πολύ µακριά, ή άνισα τοποθετηµένα αυτιά. Χαλαρό δέρµα στο λαιµό-λάρυγγα. Προγούλι. Στενός αυχένας (κορυφή του λαιµού.) Πολύ µακριά, πλάτη που ανεβαίνει προς τα πάνω ή χαλαρή πλάτη Καµπουρωτή πλάτη (Roach back) Λεκάνη κοφτή που πέφτει απότοµα.

4 Ουρά µε κλίση προς το κεφάλι. Μακριά πόδια. Κίνηση πλαγιοβαδισµού (pacing). Πολύ κοντό, πολύ µακρύ, µαλακό, κυµατιστό, δασύτριχο, µεταξένιο, λευκό ή µε στίγµατα τρίχωµα, ή ανάµιξη µε άλλα χρώµατα Καφέ υπόστρωµα. Σε Αλατοπίπερο: ένα µαύρο ίχνος στην πλάτη ή µια µαύρη σέλα. 1 εκατοστό πάνω ή κάτω του ορίου. ΣΟΒΑΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ Αδέξια ή ελαφριά κατασκευή. Πολύ χαµηλή ή πολύ υψηλή στο πόδι (κοντοπόδαρο ψιλοπόδαρο) Αντιστροφή σεξουαλικού τύπου (πχ αρρενωπή - σκύλα). Αγκώνες µε στροφή προς τα έξω. Ευθεία ή ανοιχτή - ελλιπής γωνίωση στα πίσω πόδια. Ταρσοί µε στροφή προς τα µέσα. Μέγεθος περισσότερο ή λιγότερο από 1 cm έως 3 cm. ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ Επιθετικά ή υπερβολικά ντροπαλά σκυλιά. Οποιοδήποτε σκυλί παρουσιάζει σαφείς φυσικές ή συµπεριφορικές ανωµαλίες θα πρέπει να αποκλειστεί. Δυσµορφίες-Δυσπλασίες του κάθε είδους. Έλλειψη τύπου της φυλής. Λανθασµένη σύγκλειση σιαγόνων, όπως προγναθισµός ή υπογναθισµός ή στραβό στόµα. Σοβαρά ελαττώµατα σε επιµέρους τµήµατα, όπως σφάλµατα στη δοµή, το τρίχωµα και το χρώµα. Μέγεθος µεγαλύτερο ή µικρότερο περισσότερο από 3 cm. ΣΗΜ.: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εµφανείς κανονικούς όρχεις που έχουν κατέβει πλήρως στο όσχεο. Μόνο λειτουργικά και κλινικά υγιείς σκύλους, µε τυπική διαµόρφωση φυλής θα πρέπει να χρησιµοποιείται για αναπαραγωγή Σνάουτσερ Γίγας FCI STANDARD 181 (Riesenschnauzer) ORIGIN : Germany. DATE OF PUBLICATION OF THE OFFICIAL VALID STANDARD : UTILIZATION : Utility and Companion Dog. FCI-CLASSIFICATION :Group 2 Section 1 Pinscher and Schnauzer- Molossoid breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs. Pinscher and Schnauzer type. With working trial. Αρχικά χρησιµοποιήθηκαν στη νότια Γερµανία ως οδηγοί κοπαδιών βοοειδών. Ξεχώρισε για τις εξαιρετικές ικανότητές σε εργασίες και άρχισε να γράφεται σε γενεαλόγιο από το Το 1925 αναγνωρίστηκε επίσηµα ως σκύλος εργασίας. ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Μεγάλος, δυνατός, στιβαρός και όχι λεπτός. Ένα µεγεθυµένο, δυνατό αντίγραφο του Σνάουτσερ. Ένα ατάραχο σκυλί, έτοιµο να αµυνθεί που η εµφάνιση του προκαλεί το σεβασµό.

5 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ Τυπικά χαρακτηριστικά του είναι καλός χαρακτήρας, ισορροπηµένος και απόλυτα πιστός στον κύριο του. Έχουν πολύ ανεπτυγµένα αισθητήρια όργανα, ευφυέστατα, εκπαιδεύσιµα, δυνατά, ατρόµητα, γρήγορα και ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες. Η εκ γενετής αντοχή του και η αυτοκυριαρχία του τον κάνουν ιδανικό για σκύλο συντροφιάς, αθληµάτων, υπηρεσιών και εργασίας. Είναι αντίστοιχο του Σνάουτσερ αλλά σε µεγαλύτερη διάσταση Διαφορές από το πρότυπο του Σνάουτσερ: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ: Ύψος στο ακρώµιο: σκυλιά και σκύλες: 60 έως 70cm Βάρος: Σκύλοι και σκύλες: 35 έως 47 kg. Ελαττώµατα: 2 εκατοστό πάνω ή κάτω του ορίου. Σοβαρά Ελαττώµατα: Μέγεθος περισσότερο ή λιγότερο από 2 cm έως 4 cm. Αποκλεισµου: Μέγεθος µεγαλύτερο ή µικρότερο περισσότερο από 4 cm. Σνάουτσερ Μινιατούρα FCI Standard 183 (Zwergschnauzer) COUNTRY OF ORIGIN: Germany. DATE OF PUBLICATION OF THE OFFICIAL VALID STANDARD: UTILISATION: House and Companion Dog FCI-CLASSIFICATION: Group 2 Pinscher and Schnauzer- Molossoid breeds - Swiss Mountain and Cattle Dogs. Section 1 Pinscher and Schnauzer type. Without working trial. ΙΣΤΟΡΙΑ Κάπου στο τέλος του αιώνα ένα µικρό (dwarf) Σνάουτσερ εµφανίστηκε στην περιοχή της Φρανκφούρτης και ονοµαζόταν σκυλότριχο Πίνσερ µινιατούρα. Λόγω των διαφορετικών σχηµάτων, µεγεθών και τύπων και το πλήθος των σκληρών, µαλακών και µεταξένιων τριχωµάτων δεν ήταν εύκολο να εξελιχθεί ένα µικρό σκυλί µε την εµφάνιση και τα χαρακτηριστικά του µεγάλου αδελφού του του Σνάουτσερ. ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ Μικρός, δυνατός, στιβαρός και όχι λεπτός µε τραχύ τρίχωµα, κοµψός. Μία µικρογραφία του Σνάουτσερ χωρίς το ελάττωµα της εµφάνισης νανισµού (dwarfed appearance). ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η φύση του είναι παρόµοια µε αυτή του Σνάουτσερ και χαρακτηρίζεται από το ταπεραµεντο και τη συµπεριφορά ενός µικρού σκύλου. Έξυπνος, άφοβος, µε αντοχή και σε εγρήγορση το Σναουτσερ µινιατούρα είναι ένα ιδανικό σκυλί για το σπίτι σαν σκυλί συντροφιάς και µπορεί να µένει ακόµα και σε µικρό διαµέρισµα χωρίς προβλήµατα.

6 ΧΡΩΜΑ: 1.Καθαρό µαύρο µε µαύρο υπόστρωµα. 2.Αλατοπίπερο. 3. Μαύρο/Ασηµί 4. Καθαρό λευκό µε λευκό υπόστρωµα Κατά την αναπαραγωγή αλατοπίπερου, ο στόχος είναι µέτρια σκίαση µε οµοιόµορφα κατανεµηµένο, καλά χρωµατισµένο χρώµα του πιπεριού και γκρι υπόστρωµα. Οι αποχρώσεις από σκούρο γκρι σιδήρου σε ασηµί γκρι όλα επιτρέπονται. Σε όλες τις παραλλαγές του χρώµατος πρέπει να υπάρχει µια σκοτεινή µάσκα η οποία θα πρέπει να προσαρµοστεί αρµονικά µε το αντίστοιχο χρώµα, δίνοντας έµφαση στην έκφραση. Διακριτά ανοιχτού χρώµατος σηµάδια στο κεφάλι, το στήθος και τα άκρα είναι ανεπιθύµητα. Για το Μαύρο/Ασηµί ο σκοπός της εκτροφής είναι ένα µαύρο επιφανειακό τρίχωµα µε µαύρο υποστρωµα, άσπρα σηµάδια πάνω από τα µάτια, στα µάγουλά, στη γενειάδα, στο λαιµό, σε δύο διαχωρισµένα τρίγωνα στο µπροστά µέρος του στήθους, στους καρπους, στα πόδια και στο εσωτερικό των πίσω ποδιών και γύρω από τον πρωκτό. Το µέτωπο, ο λαιµός και το εξωτερικό µέρος των αυτιών πρέπει να είναι µαύρα όπως το επιφανειακό τρίχωµα. Είναι αντίστοιχο του Σνάουτσερ αλλά σε µεγαλύτερη διάσταση Διαφορές από το πρότυπο του Σνάουτσερ: ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ: Ύψος στο ακρώµιο: σκυλιά και σκύλες: 30 έως 35cm Βάρος: Σκύλοι και σκύλες: 4 8 kg Ελαττώµατα Στα Μαύρο/ασηµί όχι ξεκάθαρα διαχωρισµένα τρίγωνα στο στήθος. 1 εκατοστό πάνω ή κάτω του ορίου. Σοβαρά Ελαττώµατα: Πολύ µακρύς κάτω µηρός Πολύ κοντό µετατάρσιο Λευκό ή πιτσιλωτό τρίχωµα σε µαύρα ή αλατιπίπερα. Τριχρωµια µε µπαλώµατα σε Μαυρα/ασηµί και άσπρα σκυλιά. Μέγεθος περισσότερο ή λιγότερο από 1 cm έως 2 cm. Αποκλεισµού: Μέγεθος µεγαλύτερο ή µικρότερο περισσότερο από 2 cm.

ΣΝΑΟΥΤΣΕΡ ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ

ΣΝΑΟΥΤΣΕΡ ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ ΣΝΑΟΥΤΣΕΡ ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΗΣ FCI επιμέλεια: Ευθυμίου Αχιλλέας ΣΝΑΟΥΤΣΕΡ ΜΕΣΑΙΑ: pepper and salt - pure black with black undercoat ΓΙΓΑΣ: pepper and salt - pure black with black

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΥΛΗΣ F.C.I No153 ΔΑΛΜΑΤΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ:Κροατία ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ:13.10.2010 ΧΡΗΣΗ:κυνηγετικός σκύλος, σκύλος συντροφιάς, οικογενειακός σκύλος, κατάλληλος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΕΦΑΛI

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΕΦΑΛI ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ Ο γερμανικός Ποιμενικός Σκύλος είναι μέσου μεγέθους, ελαφρά επιμήκης, δυνατός και μυώδης, με στεγνά οστά και γερή, (σταθερή, καλοδεμένη) συνολική δομή. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ Ο Γερμανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 02.08.2012/EL. FCI-STANDARD N o 292 DOGO ARGENTINO

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 02.08.2012/EL. FCI-STANDARD N o 292 DOGO ARGENTINO 02.08.2012/EL FCI-STANDARD N o 292 DOGO ARGENTINO Η παραπάνω φωτογραφία είναι απλά ένα παράδειγμα και δεν πρόκειται για το τυπικό της φυλής. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Από την αυθεντική έκδοση(ισπανικά) στα Αγγλικά: Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ - CAC CLUB's DOG SHOW - CAC ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 24.10.10 DATE : 24.10.10 ΤΟΠΟΣ : ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΚΝΕ 106 - ΑΥΛΩΝΑΣ PLACE : CLUB SECTION 106 - AVLONAS ΚΡΙΤΗΣ : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΤΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου.

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. Διακρίνουμε τα εξής σχήματα - Οβάλ - Οβάλ μακρύ - Ορθογωνικό - Στρογγυλό - Τετραγωνικό - Τριγωνικό - Εξαγωνικό - Τραπεζοειδές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ - CAC CLUB's DOG SHOW - CAC ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07.06.09 DATE : 07.06.09 ΤΟΠΟΣ : ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΚΝΕ 106 - ΑΥΛΩΝΑΣ PLACE : CLUB SECTION 106 - AVLONAS ΚΡΙΤΗΣ : NATALIA FOKHT

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Εξέταση και αξιολόγηση των κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης 1 1. Κατακόρυφος άξονας 2 3 2. Λοβίο του αυτιού 3. Ακρώμιο 4 5 6 7 8 4. Ομφαλός 5. Πρόσθια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες ΜΥΟΛΟΓΙΑ Μυϊκός ιστός και Μυϊκό σύστηµα Ι. Γενικά Α. Μύες = όργανα µαλακά συσταλτά 1. οι συσπάσεις των µυϊκών ινών κινούν τα µέρη του σώµατος 2. προσδίδει το σχήµα του σώµατος 3. τρία είδη µυών α. Σκελετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος

Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου

Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου Μυς κεφαλής - τραχήλου άνω άκρου Μύες του προσώπου. Λέγονται και «μιμικοί». Κινητική νεύρωση Προσωπικό νεύρο -VII Αισθητική νεύρωση τρίδυμο νεύρο -V Α) Κογχική ομάδα 1. Σφιγκτήρας των βλεφάρων 2. Επισκύνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Ύψος: 41-48cm Βάρος: 11-16kg ιάρκεια ζωής: περίπου 13 χρόνια ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΠΙΝΤΣΕΡ Βάρος αρσενικό: 3Kg µέχρι 5Kg Βάρος ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΙΝΤΣΕΡ Το Γερµανικό Πίντσερ είναι ένας µεσαίου µεγέθους σκύλος. Το γερµανικό Pinscher είναι µεγαλύτερο από το Min Pin, αλλά µικρότερο από οτι το Doberman. Τα χρώµατα που µπορούµε

Διαβάστε περισσότερα

Μύες του προσώπου και της κεφαλής

Μύες του προσώπου και της κεφαλής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ Μύες του προσώπου και της κεφαλής 38 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΟΪΝΙΑΚΟΣ* Επικράνιος Κρανίο - πλάγια άποψη Ινιακή γαστέρα (ινιακός μ.) Από τα δύο έξω τριτημόρια της άνω αυχενικής γραμμής του ινιακού

Διαβάστε περισσότερα

Βουβωνική Χώρα. Ι. Βουβωνικός Χώρα

Βουβωνική Χώρα. Ι. Βουβωνικός Χώρα Βουβωνική Χώρα Ι. Βουβωνικός Χώρα Α. Βουβωνικός Σύνδεσµος (του Poupart) Δεν είναι πραγµατικός σύνδεσµος Είναι η αναδίπλωση προς τα έσω του ελευθέρου κάτω χείλους του έξω λοξού µυός από την εκφυσή του από

Διαβάστε περισσότερα

54th SPECIAL DOBERMANN SHOW - GREECE OKNE 106 - AVLONAS Judge: A.Polifrone Date: 17 April 2011 ΜΑΥΡΟ ΠΥΡΙΝΟ - BLACK TAN ΑΡΡΕΝ - MALE ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ - PUPPY

54th SPECIAL DOBERMANN SHOW - GREECE OKNE 106 - AVLONAS Judge: A.Polifrone Date: 17 April 2011 ΜΑΥΡΟ ΠΥΡΙΝΟ - BLACK TAN ΑΡΡΕΝ - MALE ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ - PUPPY 54th SPECIAL DOBERMANN SHOW - REECE OKNE 106 - AVLONAS Judge: A.Polifrone Date: 17 April 2011 ΜΑΥΡΟ ΠΥΡΙΝΟ - BLACK TAN ΑΡΡΕΝ - MALE ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ - PUPPY EREBUS PRINCE CONDOR CIRIUS ΜΕΤΡΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Release & Relax Motion. Rejuvance

Release & Relax Motion. Rejuvance Release & Relax Motion Rejuvance Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μιας σελίδας του παρόντος βιβλίου κατά παράφραση ή διασκευή με οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση»

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ όταν ο σκύλος επικοινωνεί με το σώμα και τις εκφράσεις του! Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο ''...όταν ο σκύλος επικοινωνεί με το σώμα και τις εκφράσεις του'' είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - RESULTS ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ - CAC CLUB's DOG SHOW - CAC ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 28.10.07 DATE : 28.10.07 ΤΟΠΟΣ : ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΚΝΕ 106 - ΑΥΛΩΝΑΣ PLACE : CLUB SECTION 106 - AVLONAS ΚΡΙΤΗΣ : ANNA TITS JUDGE

Διαβάστε περισσότερα

Άνω και κάτω στόμιο θώρακα Το κάτω στόμιο αφορίζεται από το πλευρικό τόξο και την ξιφοειδή απόφυση. Το άνω από τις 2 πρώτες πλευρές

Άνω και κάτω στόμιο θώρακα Το κάτω στόμιο αφορίζεται από το πλευρικό τόξο και την ξιφοειδή απόφυση. Το άνω από τις 2 πρώτες πλευρές Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ Ο οστεοχόνδρινος θωρακικός κλωβός σχηματίζεται: 1. Ραχιαία, από τμήμα της Σπονδυλικής Στήλης (12 θωρακικοί σπόνδυλοι & μεσοσπονδύλιοι δίσκοι), 2. Κυκλοτερώς, από 12 ζεύγη πλευρών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Νο 2 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα σας και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Νο 2 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα σας και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Νο 2 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μείνετε πιστοί στο πρόγραμμα σας και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ http://faceyogakalisto.gr ΔΕΥΤΕΡΑ Ανάπτυξη Στήθους (Warm Up) Πιέστε κάτω τις ωμοπλάτες. Πάγωμα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ A Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο...15 Σκοπός... 15 Υλικά... 15 Γραφές... 16 Γραμμές...19 Ανακεφαλαίωση...22 Ερωτήσεις...22 Εργαστηριακές ασκήσεις...22 Φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome)

Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome) Τενοντίτιδα ώμου ή Τενοντίτιδα υπερακανθίου - Σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου (shoulder impingement syndrome) Η τενοντίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα υπερακανθίου (σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης

Διαβάστε περισσότερα

Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ;

Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ; Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ; και όµως είναι! 1 Το παρακάτω σχήµα δείχνει για ελικοειδές ; και όµως δεν είναι! Οι κύκλοι είναι ανεξάρτητοι. Πόσα χρώµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο από τα δύο κάθετα τµήµατα είναι µεγαλύτερο; Σίγουρα η κόκκινη γραµµή στα δεξιά σας φαίνεται διπλάσια από την αριστερή κι όµως είναι ίσες.

Ποιο από τα δύο κάθετα τµήµατα είναι µεγαλύτερο; Σίγουρα η κόκκινη γραµµή στα δεξιά σας φαίνεται διπλάσια από την αριστερή κι όµως είναι ίσες. Γιατί στράβωσε το συρµατόπλεγµα; Ή µήπως όχι. Οι πλευρές του τριγώνου µοιάζουν σαν να έχουν στραβώσει. Μήπως οι πλευρές του τετραγώνου δεν είναι και τόσο ίσιες; Ποιο από τα δύο κάθετα τµήµατα είναι µεγαλύτερο;

Διαβάστε περισσότερα

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική Μύες Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Γκρέι Χάουντ. Τςόου Τςόου. Ονομασία: Γκρέι Χάουντ. Ονομασία: Γκρέι Χουντ. Διάρκεια ζωής: έτη. Διάρκεια ζωής: έτη. Με παιδιά: Με παιδιά:

Γκρέι Χάουντ. Τςόου Τςόου. Ονομασία: Γκρέι Χάουντ. Ονομασία: Γκρέι Χουντ. Διάρκεια ζωής: έτη. Διάρκεια ζωής: έτη. Με παιδιά: Με παιδιά: Γκρέι Χάουντ Τςόου Τςόου Ονομασία: Γκρέι Χάουντ Με παιδιά: Φύλακας: Σε διαμέρισμα: Καταγωγή: Αίγυπτος Ονομασία: Γκρέι Χουντ Διάρκεια ζωής: 12-15 έτη Με παιδιά: Τα Γκρέι Χάουντ έχουν δυνατά μάτια. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος. ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος. ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΝΟΜΑ: Στεγόσαυρος ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ: Σαύρα με οροφή. Ογκώδες τετράποδο που είχε μήκος 8 10 μέτρα. Η πλάτη του καλύπτονταν από μεγάλες κεράτινες πλάκες που ξεκινούσαν μικρές από τη βάση του κεφαλιού, μεγάλωναν

Διαβάστε περισσότερα

Αφού παρακολουθήσετε τα βίντεο με τα σαρκοφάγα φυτά και τις ναστίες συμπληρώστε την παραπάνω ερώτηση. Με ποιους τρόπους στηρίζονται τα φυτά;

Αφού παρακολουθήσετε τα βίντεο με τα σαρκοφάγα φυτά και τις ναστίες συμπληρώστε την παραπάνω ερώτηση. Με ποιους τρόπους στηρίζονται τα φυτά; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι ζωικοί οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Εύρος κίνησης Το ποσό της κίνησης που παρουσιάζεται σε μια άρθρωση κατά την παθητική (παθητικό εύρος) ή ενεργητική (ενεργητικό εύρος) κίνηση. Εκτίμηση: με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 11. ΙΧΘΥΕΣ ΓΛΥΚΕΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 1. Λιπαριά Alosa alosa Περιγραφή σώμα πεπιεσμένο στις πλευρές, μικρό ραχιαίο πτερύγιο, χωρίς πλευρική γραμμή, με βαθιά εγκοπή στο μέσο του χείλους της

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1 Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-1 Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 4 η Εργασία Επιστροφή: Ένα κιβώτιο µάζας 20kg το οποίο είναι συνδεδεµένο µε µία τροχαλία κινείται κατά µήκος µίας

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 4 η Εργασία Επιστροφή: Ένα κιβώτιο µάζας 20kg το οποίο είναι συνδεδεµένο µε µία τροχαλία κινείται κατά µήκος µίας ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 4 η Εργασία Επιστροφή: 11.10.18 1. Ένα κιβώτιο µάζας 20kg το οποίο είναι συνδεδεµένο µε µία τροχαλία κινείται κατά µήκος µίας λείας επιφάνειας. Το κιβώτιο είναι συνδεδεµένο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017

ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017 ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Σας δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ

ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ Εισαγωγή Ακτινογραφίες εκτός στόματος άμβάνονται όταν πρέπει να εξετασθεί μεγάλη περιοχή του στόματος και των γνάθων ή όταν ο ασθενής δεν μπορεί να ανοίξει το στόμα του για να τοποθετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ Α.Δ. LAKHSMI ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ: Αρχική Στάση : Αριστερό γόνατο στο πάτωμα και δεξί πόδι λυγισμένο σχηματίζοντας μια γωνία 90 μοιρών, Εισπνέεις καθώς σηκώνεις το αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Γ-1 Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από 22-07 -2016 Παράρτημα ΓΑΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ν-2122 Β ΕΚΔΟΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ΕΙΔΟΣ : ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΛΕΥΚΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ Τα πουκάμισα θα είναι καινούργια. Θα δηλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3 Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3.1 Θέση Ανάνηψης Ενηλίκων Αυτή η θέση βοηθάει ένα άτομο, ημιλιπόθυμο ή αναίσθητο, να αναπνεύσει, αφού εμποδίζει τη γλώσσα να πέσει στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ επιτρέπει τα

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης. Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος

Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης. Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος Ακτινογραφική απεικόνιση ωμικής ζώνης Περικλής Παπαβασιλείου,PhD Τεχνολόγος Ακτινολόγος Ανατομία ωμικής ζώνης 1. 1η πλευρά 3. 4η και 7η πλευρά 4. κλείδα 5. ακρωμιοκλειδική άρθρωση 6. ακρώμιο 7. εντομή

Διαβάστε περισσότερα

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων 01/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ 02/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ Οστά της Ζώνης του Ώμου 1. Ωμοπλάτη (scapula) _Τριγωνικό οστό _Συνδέεται με την κλείδα με το ακρώμιο. 2. Κλείδα (clavicle) _Με το ένα άκρο της

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου 5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ H άρθρωση του ώμου Μαθητής Μ. Γεώργιος Ανατομία ώμου Τα κύρια οστά του ώμου είναι το βραχιόνιο και η ωμοπλάτη.η αρθρική κοιλότητα προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ενδυνάμωση άνω κάτω άκρων & κορμού Μ. Μιχαλοπούλου Ph.D. Δ.Π.Θράκης Ασκήσεις Αερόμπικ με καρέκλα Εκτέλεση διαφόρων κινήσεων των ποδιών οι οποίες συνοδεύονται από κινήσεις των χεριών.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩ ΑΚΡΟ. αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΩ ΑΚΡΟ. αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΩ ΑΚΡΟ αντιβράχιο αγκώνας - βραχιόνιο Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Άτλας Ακτινολογικών Προβολών βασικές προβολές ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΣ Δ.: Οδηγός μελέτης για τις βασικές ακτινολογικές προβολές

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σκύλος και η Γλώσσα του Σώματος του Η γλώσσα του σώματος είναι ο τρόπος επικοινωνίας των σκύλων. Είναι αγελαία ζώα και με τον τρόπο αυτό είναι μία

Ο Σκύλος και η Γλώσσα του Σώματος του Η γλώσσα του σώματος είναι ο τρόπος επικοινωνίας των σκύλων. Είναι αγελαία ζώα και με τον τρόπο αυτό είναι μία Ο Σκύλος και η Γλώσσα του Σώματος του Η γλώσσα του σώματος είναι ο τρόπος επικοινωνίας των σκύλων. Είναι αγελαία ζώα και με τον τρόπο αυτό είναι μία ειρηνική και ήρεμη συνύπαρξη δυνατόν. Είναι βασικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 4. ΚΛΙΜΑΚΕΣ Ή ΣΚΑΛΕΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ή ΣΚΑΛΑ ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (1 ο 7 ο ) 2016 1 ο ΑΣΤΕΡΙ Το 1 ο Αστέρι περιλαμβάνει 6 ασκήσεις. 1. 25μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ (Εκκίνηση ορθή κολύμβηση τερματισμός) 2. 25μ. ΥΠΤΙΟ (Εκκίνηση ορθή κολύμβηση τερματισμός)

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού

Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού Ι. Γενικά Α. 3εις σηµαντικές ζώνες των κάτω άκρων 1. Μηριαίο τρίγωνο 2. Ο πόρος των προσαγωγών 3. Ο ιγνυακός βόθρος Β. Μηριαίο οστό 1. Είναι το επιµηκέστερο, το ισχυρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Κινησιολογία : Έννοιες : Βαρύτητα : Κέντρο βάρους : Άρθρωση : Τροχιά κίνησης : Εύρος τροχιάς(rom) : Ροπή : Μοχλός : Μοχλοί :

Κινησιολογία : Έννοιες : Βαρύτητα : Κέντρο βάρους : Άρθρωση : Τροχιά κίνησης : Εύρος τροχιάς(rom) : Ροπή : Μοχλός : Μοχλοί : Κινησιολογία : Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ανθρώπινη κίνηση.βοηθάει να γίνονται οι κινήσεις με ασφάλεια,επάρκεια και αποτελεσματικότητα και αναλύει την κίνηση. Έννοιες : Πρόσθιος (μπροστινός)

Διαβάστε περισσότερα

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής Κρόουλ Ανάλυση τεχνικής (di Prampero 1986; Toussaint and Hollander 1994; Vilas-Boas et al., 2011) Γιατί είναι το crawl το γρηγορότερο στιλ; Είναι και το οικονομικότερο Περιεχόμενα Περιγραφή τεχνικής χεριών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ ΠΤΗΝΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ ΠΤΗΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ ΠΤΗΝΑ 1. Σκουφοβουτηχτάρα Podiceps cristatus Περιγραφή Το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας το καλοκαίρι διακρίνεται από το λευκό λαιμό, τα δύο μαύρα λοφία και

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ανατομίας Μεθοδολογία της Έρευνας

Βασικές Αρχές Ανατομίας Μεθοδολογία της Έρευνας Κλινική και Χειρουργική Ανατομία Α εξάμηνο Βασικές Αρχές Ανατομίας Μεθοδολογία της Έρευνας 1. Ανατομία και κλάδοι της - εισαγωγή 2. Τοπογραφική ανατομία της κεφαλής - εγκεφάλου 3. Τοπογραφική ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κωδ: ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλούµε συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα γυµναστικής. ιαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (μάθημα κατεύθυνσης) Τι είναι η δομή και η σύνθεση ενός εικαστικού έργου. Είναι η οργάνωση όλων των στοιχείων ενός έργου σε ένα ενιαίο σύνολο με στόχο να εκφράσουν κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 17 Ε_3.ΦλΘ(ε) ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Πέµπτη 5 Ιανουαρίου 17 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ. διάφορες μέθοδοι (0-180 / / 360 / ΟΜΕΣ)

ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ. διάφορες μέθοδοι (0-180 / / 360 / ΟΜΕΣ) ΓΩΝΙΟΜΕΤΡΗΣΗ διάφορες μέθοδοι (0-180 / 180-0 / 360 / ΟΜΕΣ) μέσα μέτρησης (γωνιόμετρα, ηλεκτρογωνιόμετρα, μεζούρα, βιντεοκάμερες, τρισδιάστατα συστήματα ανάλυσης κίνησης, γωνιόμετρο με υπερήχους ή ποτενσιόμετρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες)

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες) ΡΑΧΗ Ι. Γενικά Α. Η ράχη αποτελείται από την οπίσθια επιφάνεια του σώµατος 1. Αποτελεί µυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορµού 2. Οστικά στοιχεία α. Σπόνδυλοι β. Κεντρικά τµήµατα των πλευρών γ. Άνω επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βιτρούβιος Άντρας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Βιτρούβιος Άντρας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι Ο Βιτρούβιος Άντρας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι ένα διάσημο σχέδιο με συνοδευτικές σημειώσεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που φτιάχτηκε περίπου το 1490 σε ένα από τα ημερολόγιά

Διαβάστε περισσότερα

Μύες Θώρακα - Κορμού

Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες μαστικής περιοχής Μύες πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος Μύες κοιλιακού τοιχώματος Μύες ράχης Μύες οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος 1 2 3 1 Μείζων θωρακικός 1 Ελάσσων θωρακικός 2 3Υποκλείδιος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ 1. Σκίουρος Sciurus vulgaris 1. Περιγραφή Κοκκινωπός έως μαύρος, άσπρη κοιλιά, τούφες στα αυτιά Μήκος: 18-27 εκ. (ουρά 14-20 εκ.) Βάρος: 200-480 γρ. 1. Σκίουρος Sciurus

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΦΑΓΑ λαγός. ΠΑΜΦΑΓΑ γουρούνι. ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ τσακάλι. ΦΥΤΟΦΑΓΑ αγελάδα. ΠΑΜΦΑΓΑ αλεπού. ΦΥΤΟΦΑΓΑ πρόβατο. ΠΑΜΦΑΓΑ αρκούδα

ΦΥΤΟΦΑΓΑ λαγός. ΠΑΜΦΑΓΑ γουρούνι. ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ τσακάλι. ΦΥΤΟΦΑΓΑ αγελάδα. ΠΑΜΦΑΓΑ αλεπού. ΦΥΤΟΦΑΓΑ πρόβατο. ΠΑΜΦΑΓΑ αρκούδα Τα θηλαστικά είναι η πιο εξελιγμένη κατηγορία σπονδυλωτών ζώων. Ζουν σε κάθε φυσικό περιβάλλον, στις ζούγκλες, στις ερήμους, στα ποτάμια, στους ωκεανούς. Έχουν όλα μία βασική ομοιότητα. Θηλάζουν τα μικρά

Διαβάστε περισσότερα

Προσοχή : Να διαβάσετε τις οδηγίες στην τελευταία σελίδα! Θέµα 1ο

Προσοχή : Να διαβάσετε τις οδηγίες στην τελευταία σελίδα! Θέµα 1ο ιαγώνισµα - υναµική στο Επίπεδο ΙΙ Ηµεροµηνία : Φλεβάρης 2014 ιάρκεια : 3 ώρες Ονοµατεπώνυµο: Βαθµολογία % Προσοχή : Να διαβάσετε τις οδηγίες στην τελευταία σελίδα! Θέµα 1ο Στις ερωτήσεις 1.1 1.4 επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 2,5 ώρες Σάββατο 23 Ιούλη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α

Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 2,5 ώρες Σάββατο 23 Ιούλη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κρούσεις Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 2,5 ώρες Σάββατο 23 Ιούλη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

F r. www.ylikonet.gr 1

F r. www.ylikonet.gr 1 3.5. Έργο Ενέργεια. 3.5.1. Έργο δύναµης- ροπής και Κινητική Ενέργεια. Το οµοαξονικό σύστηµα των δύο κυλίνδρων µε ακτίνες R 1 =0,1m και R =0,5m ηρεµεί σε οριζόντιο επίπεδο. Τυλίγουµε γύρω από τον κύλινδρο

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη τεχνική ανάλυση

Σύγχρονη τεχνική ανάλυση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙΔΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ»

ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ» ΚΑΡΤΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΥΛ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ «ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ» ΚΑΙ «ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ» Επιμέλεια: Δρ. Αργύρης Θεοδοσίου, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Δρ. Χρύσα Γεράνη, Εκπαιδευτικός Φ.Α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Στυλ «Αυτοελέγχου»

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: 26.10.18 1. Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος είναι δεµένο σε ένα πολύ λεπτό, λείο κατακόρυφο στύλο. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 03 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 03 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Σελίδα 1 από 5 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 03 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Α1. Δύο σύγχρονες πηγές κυμάτων Π 1 και Π αρχίζουν τη χρονική στιγμή t=0 να ταλαντώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου & Επαρχιακών Δικαστηρίων. Λούης Παρλάς

Αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου & Επαρχιακών Δικαστηρίων. Λούης Παρλάς Αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου & Επαρχιακών Δικαστηρίων Λούης Παρλάς ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2018 Τροχαία Ατυχήµατα Σωµατικές Βλάβες Επιµέλεια Έκδοσης: Λούης Παρλάς Β.Α. (ECO) Copyright ã ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΚΟΝΟΜΟΣ ISBN:978-9963-2242-4-5

Διαβάστε περισσότερα

4. Σώμα Σ 1 μάζας m 1 =1kg ισορροπεί πάνω σε λείο κεκλιμένο επίπεδο που σχηματίζει με τον ορίζοντα γωνία φ=30 ο. Το σώμα Σ 1 είναι δεμένο στην άκρη

4. Σώμα Σ 1 μάζας m 1 =1kg ισορροπεί πάνω σε λείο κεκλιμένο επίπεδο που σχηματίζει με τον ορίζοντα γωνία φ=30 ο. Το σώμα Σ 1 είναι δεμένο στην άκρη 1. Δίσκος μάζας Μ=1 Kg είναι στερεωμένος στο πάνω άκρο κατακόρυφου ελατηρίου, σταθεράς k=200 N/m. Το άλλο άκρο του ελατηρίου είναι στερεωμένο σε οριζόντιο δάπεδο. Πάνω στο δίσκο κάθεται ένα πουλί με μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Άρθρωση Ονομάζεται η σύνδεση δύο ή περισσοτέρων οστών μεταξύ τους με την παρεμβολή ενός μαλακότερου ιστού Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στις αρθρώσεις του αυχένα και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι τις κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 23 ΜΑΪOY 2016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 23 ΜΑΪOY 2016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 3 ΜΑΪOY 016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4) αντικείμενα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4) αντικείμενα AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΜΑ: Σύνθεση με τέσσερα (4)

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2)

AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2) AΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΔΥΟ (2) ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ:

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών

Ελεύθερο Ι Ανάλυση κίνησης χεριών και ποδιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα

Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα Εισαγωγή Σχηµατισµός Κλάδοι του Οσφυϊκού Πλέγµατος Μηριαίο Νεύρο (Ο2-Ο4) Εισαγωγή Η κινητικότητα και η γενική αισθητικότητα του κάτω άκρου εξυπηρετούνται από τους τελικούς κλάδους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 1994-1995-1996-1997 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Ρ.Γ. Έτη γέννησης 99-99-996-997 ΙΟΥΛΙΟΣ 009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Σωματομετρικός έλεγχος Μέτρηση ύψους Μέτρηση βάρους Έλεγχος άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ

Αντώνιος Μακρής Παιδίατρος, Ιατρός ΕΕΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΖΩΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ Παιδίατρος Υπεύθυνος Ιατρικής Υπηρεσίας κατοικίδια αδέσποτα άγρια Σέβοµαι τα ζώα Προσπαθώ να τα καταλάβω

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος

Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου. Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Ακτινογραφικός έλεγχος άνω άκρου Περικλής Παπαβασιλείου, PhD Τεχνολόγος-Ακτινολόγος Προβολή 1η Η ωμοπλάτη, η κλείδα και το άνω τμήμα του βραχιονίου απεικονίζονται. Το βραχιόνιο σε ουδετέρα θέση, που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής

Πρόσθιο ΙΙΙ Εκκίνηση & Στροφή Λάθη τεχνικής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα