ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων»"

Transcript

1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων» ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ Π.Ε. : ΓΚΑΓΚΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Α.Μ. : 1223 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Εισαγωγή Μέρος πρώτο Κόµµατα Α)Ν.Δ. Β) ΠΑΣΟΚ Γ)ΚΚΕ Δ)ΣΥΡΙΖΑ Ε) ΛΑΟΣ Μέρος δεύτερο Τύπος Η ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΚΑΤΟΡΕΣ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΟΤΑΝ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗ ΒΙΑ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ Μέρος τρίτο(συµπερασµατικό) (από το θέαµα των Δεκεµβριανών στα Δεκεµβριανά του θεάµατος) Βιβλιογραφία

3 «Ο σκεπασµένος από τη σκόνη νεφρίτης Κείται πάνω στο δρόµο Και οι διαβάτες Τον νοµίζουν σκόνη. Ασ τους να τον παιρνούν για σκόνη. Όπου να ναι, κάποιος θα ανακαλύψει το νεφρίτη» «κινέζικη παροιμία»

4 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία µε τίτλο «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων» αποτελείται από έξι µέρη. Στο εισαγωγικό µέρος θα αναφερθούν διάφοροι προβληµατισµοί σχετικά µε την εξέγερση του Δεκεµβρίου καθώς επίσης θα γίνει µία προσπάθεια ανάλυσης ώστε να εντοπιστούν τα αίτια µιας κοινωνικής έκρηξης. Στο πρώτο και δεύτερο µέρος «κόµµατα, Τύπος», θα προσπαθήσω να αναλύσω τη θέση των πολιτικών κοµµάτων και του τύπου για τα γεγονότα που διευρύνθηκαν αµέσως µετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και διήρκεσαν µέχρι τα τέλη του Δεκεµβρίου του Μελετώντας τον πολιτικό λόγο των κοµµάτων θα εκθέσω τα βασικά ευρήµατα της έρευνας σε εµπειρικό υλικό από το διάστηµα 6 ως 25 Δεκεµβρίου. Όσον αφορά τον τύπο, το χρονικό διάστηµα από το οποίο έχω πάρει το υλικό είναι από τις 8 έως τις 25 Δεκεµβρίου και οι εφηµερίδες τις οποίες έχω επιλέξει είναι η Ελευθεροτυπία, το Βήµα, ο Αδεύσµευτος τύπος και το Θέµα. Στόχος αύτης της εργασίας είναι να προσδιοριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η στάση των πολιτικών κοµµάτων και του τύπου απένατι στην εξέγερση του Δεκέµβρη. Στο τρίτο µέρος της πτυχιακής, το συµπερασµατικό µέρος έχει τον τίτλο από το θέαµα των Δεκεµβριανών στα Δεκεµβριανά του θεάµατος. Σε αυτό το µέρος θα προσπαθήσω να εκθέσω µία αποτήµιση των γεγονότων του Δεκεµβρίου.

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα γεγονότα που ακολούθησαν τον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον περασµένο Δεκέµβριο περιγράφηκαν κυρίως ως «εξέγερση των νέων». Πρόκειται για µία περιγραφή που επιδέχεται πολλές και αντικρουόµενες ερµηνείες. Από τη µία συναντάµε τις δακρύβρεχτες περιγραφές αρκετών δηµοσιογράφων περί κακούργας κοινωνίας που συνθλίβει τα όνειρα των νέων και στο άλλο την άποψη ότι ο «Ελληνικός Δεκέµβρης» έδινε το σύνθηµα για µια νέα µορφή απαξίωσης ενάντια στον καπιταλισµό και την «κοινωνία της κατανάλωσης». Κάπου ανάµεσα σε αυτούς τους ερµηνευτικούς πόλους διακρίνουµε δύο ερµηνείες που αναδείχθηκαν οι πλέον δηµοφιλείς. Η πρώτη, κυρίαρχη στα διεθνή µαζικά µέσα ενηµέρωσης, είδε στα γεγονότα της Αθήνας το προοίµιο ενός διεθνούς κύµατος κινητοποιήσεων εναντία στις συνέπειες της διεθνούς χρηµατοπιστωτικής κρίσης ενώ η δεύτερη πιο ελληνοκεντρική και εποµένως κυρίαρχη στα ελληνικά ΜΜΕ, επικέντρωσε την προσοχή της στα προβλήµατα και τις ακαµψίες της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα και της ελληνικής νεολαίας πιο ειδικά, ερµηνεύοντας τις κινητοποιήσεις ως ένδειξη αδιεξόδου: το µήνυµα συνοψίστηκε στη φράση «να ακούσουµε τι µας λένε οι νέοι». Το ερώτηµα όµως το οποίο δηµιουργείται είναι το πώς µπορούµε να αποτιµήσουµε τις ερµηνείες αυτές ένα χρόνο µετά; Το πλεονέκτηµα της χρονικής απόστασης προσφέρει ίσως τη δυνατότητα µιας ψύχραιµης αποτίµησης των γεγονότων της εξέγερσης του Δεκεµβρίου.. Μια αρχική διευκρίνιση: Όταν µιλάµε για τα γεγονότα του Δεκεµβρίου εννοούµε, τις διαµαρτυρίες για το θάνατο του µαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και τη βία που τις συνόδευσε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση της συγκρουσιακής διάθεσης των υποκειµένων καθώς και η εκτεταµένες καταστροφές που ήταν πρωτοφανείς. Μιλάµε για εξέγερση και αυτό δεν σηµαίνει όµως µόνο το πλήθος των καταστροφών. Ωστόσο η ίδια η συζήτηση για το χαρακτηρισµό των γεγονότων συνδέεται άµεσα µε τη στάση των συνοµιλητών απέναντί τους: «Για ορισµένες εκδοχές δηµόσιου λόγου, τα γεγονότα των ηµερών δεν συνιστούν εξέγερση διότι δεν πρέπει να καταξιωθούν ως εξέγερση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεξέλεγκτοι πλιατσικολόγοι θα πρέπει να νοούνται ως επαναστάτες, από κοινού µε τα ηθικά καταξιωµένα παιδιά - πράγµα ηθικά άτοπο»1. Ως «χαρακτηριστικό στιγµιότυπο» του «τυπικά ηθικολογικού χαρακτήρα» που προσέλαβαν οι σχετικές αντιπαραθέσεις, µπορούµε να θυµηθούµε την επίπληξη του Αλέκου Αλαβάνου από τον Γιάννη Πρετεντέρη. «Κύριε Αλαβάνε, όταν βγαίνετε χτες και µόνο εσείς από τους πολιτικούς αρχηγούς ερµηνεύετε ό,τι συµβαίνει ως µία κοινωνική εξέγερση της νεολαίας, λέτε στα παιδιά, τους χρίζετε εξεγερµένους, τους χρίζετε επαναστάτες. Και µαζί µ αυτούς έναν ολόκληρο κόσµο, ο οποίος µπαίνει από πίσω στις πορείες µε τις κουκούλες και πάνε και διαλέγουνε γυαλιά στο πλιάτσικο. Αυτό σηµαίνει το εξής, ότι νοµιµοποιείτε µια σειρά από αντιδράσεις, τις οποίες δεν ελέγχετε όλες»2. 1 Δηµοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος,σηµειώσεις του. 2 Κεντρικό δελτίο του MEGA ( ):

6 Παρόλες τις πολιτικά καθορισµένες αυτές αντιρρήσεις, εντοπίζουµε µια σειρά παράµετροι των «ταραχών» του Δεκέµβρη που δικαιολογούν πλήρως την ερµηνεία τους ως εξέγερση: (α) «η εξάπλωσή τους. Η διεύρυνσή τους πιο συγκεκριµένα στις περισσότερες πόλεις της Ελλαδας. (β) «η έντασή τους» και η διάρκειά τους(19 µέρες του Δεκεµβρίου. (δ) «η πολύπλευρη στόχευσή τους και η υπέρβαση των ορίων του πολιτικού συστήµατος που την χαρακτήρισε» (ε) «η αντιµετώπισή τους από τους κατασταλτικούς µηχανισµούς του κράτους, συµπεριλαµβανοµένης µιας σηµαντικής µερίδας του πολιτικού συστήµατος, της διανόησης, καθώς και παρακρατικών οµάδων», (στ) «ο αντίκτυπός τους στο εξωτερικό», (ζ) «η αυτοκατανόηση-αυτοπαρουσίαση των συµµετεχόντων». Η σηµασία της τελευταίας δεν επικεντρώνεται στην αυτοαναγόρευση των διαδηλωτών σε εξεγερµένους, αφού «σε διαφορετικές συγκυρίες, τµήµατα των κοινωνικών κινηµάτων επιδεικνύουν συχνά µια ρητορική πλειοδοσία που δεν αποτελεί παρά προβολή της επιθυµίας στην πραγµατικότητα», όσο στο περιεχόµενο της κινητοποίησης: «µια διάχυτη διάθεση σύγκρουσης µε την κυβέρνηση και την αστυνοµία, τα ΜΜΕ, τα επίσηµα συνδικάτα, τα κόµµατα, ενίοτε την Εκκλησία, και βεβαίως τα σύµβολα του πλούτου, που εκφράζεται και στο πεδίο των πρακτικών». Ενδιαφέρον όµως προκαλεί και η στάση που είχαν τα κοινοβουλευτικά κόµµατα καθώς και τα ΜΜΕ- Τύπος απέναντι στην εξέγερση του Δεκεµβρίου. Κάτι το οποίο θα αναλυθεί στη συγκεκριµένη εργασία πλην των ΜΜE Πολλοί είπανε ότι ο Δεκέµβρης ήταν η έκφραση του αδιεξόδου της νεολαίας. Ο όρος αδιέξοδο ερµηνεύεται κατά το δοκούν, ανάλογα µε τις ιδιαίτερες προτιµήσεις του εκάστοτε ερµηνευτή: για κάποιους το αδιέξοδο είναι πρωταρχικά οικονοµικό, για άλλους ψυχολογικό και για κάποιους άλλους ηθικό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για όρους όπως «νεολαία» και «νέοι», που χρησιµοποιούνται µε τρόπο γενικευτικό. Αυτό το λέω διότι τα κοινωνικά υποκείµενα που συµετείχαν στην εξέγερση έιχαν διαφορετικές ιδιότητες µεταξύ τους. Ήταν µαθητές, φοιτητές, εργαζόµενοι ανασφάλιστοι και µη, άνεργοι, συνταξιούχοι, µετανάστες και άτοµα τα οποία βρίσκονται στο περιθώριο. Επίσης καµία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει γνωρήσει τέτοιου είδους εξέγερση µε χαρακτηριστικά όπως της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η µόνη χώρα που έχει να επιδείξει αντίστοιχη «εξέγερση» είναι η Γαλλία που εκεί, όµως, η «εξέγερση» του 2005 είχε διαφορετική κοινωνική βάση αφου συµετείχαν σε αυτήν τα παιδιά της δεύτερης γενιάς µεταναστών και όχι τα παιδιά της ιθαγενούς µεσαίας τάξης. Κοιτώντας τον µήνα του Δεκεµβρίου είµαστε υποχρεωµένοι να ανιχνεύσουµε τις πιο βαθιές κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις ορατές και υπόγειες που τροφοδότησαν και θα τροφοδοτούν τα γεγονότα. Γιατί δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η σφαίρα του Ε. Κορκoνέα είναι ένα γεγονός που από µόνο του είναι τόσο αποτρόπαιο, ώστε να δικαιολογεί την έκρηξη της νεολαιίστικης και λαϊκής οργής. Ωστόσο άνοιξε ένα καπάκι ευρύτερων και απρόβλεπτων εν πολλοίς αντιδράσεων.

7 Για ορισµένους, η ενέργεια του ειδικού φρουρού είναι µια «άτυχη στιγµή» ή µια κίνηση «υπερβάλλοντος ζήλου» λόγω της «ελλειπής εκπαίδευσης». Οι εκρηκτικές αντιδράσεις που την ακολούθησαν ήταν εν πολλοίς προϊόν συναισθηµατικής φόρτισης ή αγανάκτησης για τη στάση της αστυνοµίας και το κατασταλτικό πογκρόµ των τελευταίων χρόνων. Για κάποιους, οι αντιδράσεις αυτές είναι προϊόν σχεδίου, που εξυφαίνουν οι µεν ή οι δε (διαφορετικοί, κατά περίπτωση, ανάλογα µε το ποιος χρησιµοποιεί το επιχείρηµα αυτό). Για άλλους, τέλος, είναι προϊόν της καπηλείας ενός «θλιβερού συµβάντος» από τους «γνωστούς-άγνωστους», «κουκουλοφόρους», ή «πλιατσικολόγους µετανάστες». Όµως, η ίδια η δυναµική και τα χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων της νεολαίας και των εργαζοµένων στραπατσάρει κάθε µέρα αυτές τις «ερµηνείες» και µας αναγκάζει όλους να δουµε τα τεκταινόµενα πιο βαθιά. Η έκφραση οργής και αγανάκτησης της νεολαίας ακούστηκε αρκετά εκείνη την περίοδο. Τη χρησιµοποίησε ακόµα και η Ν. Μπακογιάννη για να ερµηνεύσει το βάθος και την έκταση της κοινωνικοπολιτικής έκρηξης που εκδηλώθηκε την εβδοµάδα των έντονων συγκρούσεων. Ωστόσο αυτή η οργή, η αγανάκτηση και το µίσος θα ήταν αναγκαίο να εντοπιστεί από που εξορµάται. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσεται το αντιδραστικό πλέγµα που συνθέτουν η λιτότητα και η φοροµπηξία, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και η ανεργία, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και η ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών οργανισµών, η αγοραιοποίηση κάθε πλευράς της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσα σε αυτή τη µετανεωτερικότητα όλοι αυτοί οι παράγοντες, στο σύνολό τους και στη διαπλοκή τους, έχουν οδηγήσει τεράστια τµήµατα του πληθυσµού στη ζώνη της κοινωνικής εξαθλίωσης. Μάλιστα µετά την κρίση και τα «πακέτα σωτηρίας της οικονοµίας» - η ζώνη αυτή διευρύνεται τροµακτικά, αγγίζοντας όχι µόνο τα κατώτερα αλλά και τα µικροαστικά ως χθες στρώµατα. Επιπλέον, για µεγάλα κοινωνικά κοµµάτια πολύ περισσότερο για τους µετανάστες δεν υπάρχει ορατή διέξοδος από αυτή την κατάσταση. Ακόµα και οι προτεινόµενοι από το σύστηµα δρόµοι για την ανάκαµψη από την κρίση συνδέονται όχι µε βελτίωση, αλλά µε την ακόµη πιο βίαιη καρατόµηση των εργατικών δικαιωµάτων. Τα δεδοµένα αυτά δηµιουργούν σε µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού συνθήκες απόλυτης απόγνωσης και αδιεξόδου, καταθλιπτικής κοινωνικής ασφυξίας και έλλειψης κάθε ελπίδας για το αύριο. Καλλιεργούν την αίσθηση ότι η κοινωνία, τα σύµβολα και οι οργανωµένοι θεσµοί της στέκονται εχθρικά προς αυτούς και τις ανάγκες τους. Όλα αυτά συµβαίνουν σε µια εποχή έκρηξης του κοινωνικού πλούτου που παράγουν ο νους και τα χέρια των εργαζοµένων. Τεράστια κέρδη από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που νέµεται συλλογικά από τον παραγόµενο κοινωνικό πλούτο δηµιουργούν τη δραµατική αντίφαση των πλουσίων και των φτωχών. Έτσι ο κόσµος που ανήκει ή βλέπει ότι προοπτικά θα ανήκει σε αυτή τη ζώνη νιώθει απίστευτη οργή, αγανάκτηση αλλά και µίσος για την ίδια την κοινωνία στην οποία ζει και για ό,τι αντιπροσωπεύει η λεγόµενη κοινοβουλευτική δηµοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο δηµιουργείται η αίσθηση του διαχωρισµού µε ότι συµβολίζει τον κόσµο της ελεύθερης αγοράς, τη βιτρίνα του καταναλωτισµού (ο οποίος δεν τον αγγίζει λόγω µικρών µισθών), τις αξίες της ανάπτυξης, τα όργανα της καταπίεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα το υποκείµενο να ξεσπά εναντίον τους µε απρόβλεπτους και συχνά «ασύµµετρους» φαινοµενικά τρόπους, όταν του δίνεται η ευκαιρία. Ακόµα πιο αβυσσαλέο συναίσθηµα νιώθει ο νέος όταν βλέπει το χάσµα που τον χωρίζει µε τον ολοκληρωτικό καπιταλισµό της εποχής. Η νεολαία, λοιπόν, όντας ακριβώς εκείνο το τµήµα που βιώνει ακόµη πιο έντονα και δραµατικά την εχθρότητα και την επιθετικότητα της

8 κοινωνίας της εκµετάλλευσης, της αγοράς, της ατοµικής ιδιοκτησίας και της πολλαπλής καταστολής, είναι εκείνο το τµήµα που εξεγείρεται πιο άµεσα, ριζοσπαστικά και µαχητικά κάτι που έχει καταγραφεί πολλαπλά στην ιστορία, τόσο κινηµατικά όσο και πολιτισµικά. Σε ότι αφορά το αστικό µπλοκ εξουσίας από την άλλη είναι κάτι παραπάνω από ορατή η αδυναµία της πολιτικής ενσωµάτωσης των µαζών µέσω της σύναψη τωνς µαζικών κοινωνικών συµβολαίων τύπου New Deal. Με την αδυναµία αυτή διαψεύδεται η ελπίδα στην οποία είχαν στηριχτεί στη θριαµβεύουσα ισχύ των ελεύθερων αγορών και της ελαστικής εργασίας (δίνοντας τροφή στα περί «τέλους της ιστορίας» του Φουκουγιάµα).. Απότοκο αυτής της αδυναµίας είναι η ιστορικών διαστάσεων κρίση αντιπροσώπευσης από τα αστικά πολιτικά κόµµατα και οι εκτεταµένες τάσεις αποστοίχισης από αυτά. Εξίσου σοβαρή παράµετρος είναι η απουσία αξιόπιστης πολιτικής γραµµής ικανής να εκφράσει αυτό το δυναµικό και συνολικά τον εργαζόµενο κόσµο, ειδικά αν αυτή κριθεί όχι µε τα µέτρα µιας δύναµης κοινοβουλευτικής διαµαρτυρίας, αλλά µε τα µέτρα µιας δύναµης κοινωνικής ανατροπής. Αυτή η απουσία είναι ορατή διεθνώς, αλλά εντοπίζεται και στην Ελλάδα. Το πρόβληµα περιπλέκεται ακόµη περισσότερο, καθώς ούτε το υπάρχον συνδικαλιστικό κίνηµα σε όλες του τις εκδοχές µπορεί να εκφράσει κοινωνικά µε συλλογικό τρόπο τις ανάγκες των εργαζοµένων και ειδικότερα της νεολαίας και των πιο χτυπηµένων εργατικών τµηµάτων. Πλάι, λοιπόν, στην απουσία της ορατής πολιτικής προοπτικής, καταγράφεται και η ιστορική απουσία σε επίπεδο µορφών συγκρότησης, περιεχοµένου, τρόπου λειτουργίας και πολιτικής φυσιογνωµίας. Διαµορφώνεται έτσι ένα τρίτο πλέγµα,κοινωνικής εξαθλίωσης, απουσίας αξιόπιστης πολιτικής πρότασης και συνδικαλιστικής, συλλογικής έκφρασης, που µε µαθηµατική βεβαιότητα στο βαθµό που υπάρχουν ακραία γεγονότα, τυχαία ή µη, σαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου οδηγεί και θα οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις σαν αυτή που ζήσαµε τον Δεκέµβρη του 2008.

9 Πρώτο µέρος Τα κόµµατα Α. Η Νέα Δηµοκρατία Εκ µέρους της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και εµού προσωπικά, εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες σύµφωνα µε τις οποίες συνέβη το περιστατικό. Η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγµατική τιµωρία και το κυριότερο η λήψη των µέτρων εκείνων ώστε να µην επαναληφθούν τέτοια φαινόµενα. Η Αστυνοµία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό - το οποίο µάλιστα έχει αυτήν την κατάληξη- όχι απλώς είναι καταδικαστέο, είναι πέρα και έξω από τη λογική της Αστυνοµίας σύµφωνα µε το Κράτος Δικαίου και σύµφωνα µε την αποστολή της 3. Με την δήλωση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί από τη µια να διαβεβαιώσει για την απόδοση ευθυνών στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και από την άλλη να αποσυνδέσει το περιστατικό από την εν γένει λειτουργία της αστυνοµίας, προστατεύοντας το κύρος της.στη συνέχεια για «λόγους ευθιξίας 4», τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός, αρµόδιος για θέµατα Δηµόσιας Τάξης, Π. Χηνοφώτης, θα υποβάλουν την παραίτησή τους όπου όµως ο Πρωθυπουργός θα απορρίψει. Από την πλευρά της Ν.Δ θα εκφραστούν προτεραιότητες που αφορούν την κοινωνία, µ έναν λόγο ο οποίος απευθύνεται ταυτόχρονας στις αστυνοµικές δυνάµεις, στους διαδηλωτές, στους καταστηµατάρχες, στους πολίτες και στα κόµµατα: «απαιτείται απ όλους ψυχραιµία, ώστε να µην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν καταστροφές, που πλήττουν ανυποψίαστους πολίτες 5» Η προσπάθεια εξισορρόπησης ανάµεσα στην απώλεια της ζωής και στην απώλεια της περιουσίας είναι κατα έναν τρόπο εµφανής και στην αρχική στάση του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονοµίας και Οικονοµικών αναφέρει ότι «θα εξαντλήσει κάθε 3 Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά µε το περιστατικό στα Εξάρχεια, Ενηµέρωση των πολιτικών συντακτων και των ανταποκριτών ξένου Τύπου απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, Δήλωση του Γραµµατέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτη,

10 δυνατότητα» για να αποζηµιωθούν «αµέσως και πλήρως οι συµπολίτες µας, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζηµιές», ενώ θα επισηµάνει ότι «η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και η απώλειά της αναντικατάστατη 6» Βλέπουµε λοιπόν αρχικά ότι γίνεται µία προσπάθεια αποσύνδεσης του γεγονότος της δολοφονίας από πολιτικά συµφραζώµενα και πολιτικές ευθύνες. Ο Π. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει ενόχων. Επιπλεόν το περιστατικό ως «µεµονωµένο», και διαβεβαιώνει για την τιµωρία των προσπαθεί να προσδιορίσει τον προσανατολισµό της δράσης των κατασταλτικών µηχανισµών. Χαρακτηριστική είναι η επανάληψη του όρου «αµυνόµενη» στον λόγο του υπουργού, που αφορά στην στάση που θα πρέπει να κρατήσει η αστυνοµία στις κινητοποιήσεις.. Προτιµούµε να βλέπουµε την Αστυνοµία αµυνόµενη προστατεύοντας τα δικαιώµατα του ανθρώπου, προπηλακιζόµενη πολλές φορές από το να υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση η οποία να είχε οποιαδήποτε βλάβη εναντίον ανθρώπου και πολύ περισσότερο την αφαίρεση ζωής. Καταλαβαίνοντας την οδύνη πολλών, και καταλαβαίνοντας και τους αγώνες που πολλοί δίνουν για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου, σε καµία περίπτωση αυτός ο αγώνας, αυτή η ιδεολογία που είναι κοινή ιδεολογία της δηµοκρατίας µας σήµερα, δεν µπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις οι οποίες στρέφονται εναντίον άλλων ανθρώπων και δηµιουργούν προβλήµατα στο κοινωνικό σύνολο ( ) Καµία αγανάκτηση όσο, αν θέλετε, ιδεολογικά και αν είναι θεµελιωµένη, δεν µπορεί να οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόµενα σαν αυτά που παρατηρήθηκαν χθες Είναι υποχρεωµένη η Ελληνική Αστυνοµία και στον τοµέα αυτό, να πράξει εκείνο το οποίο είναι έργο της, δηλαδή να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, πάντοτε όµως µε πρώτο γνώµονα την προστασία των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου. Και θα το πράξει και τώρα, αµυνόµενη πάντοτε ( ) Και είναι τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης εδώ για να αναδείξουν αυτή την πραγµατικότητα χωρίς να θίξουν τα δικαιώµατα κανενός. Αµυνόµενη η Αστυνοµία, όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν 7 Σε άλλη δήλωσή του Υπουργού, µετά τη συνάντηση µε τον πρωθυπουργό, θα καταδικάσει την «ωµή βία, η οποία στρέφεται εναντίον της κοινωνικής γαλήνης και εναντίον της περιουσίας αθώων ανθρώπων8» 6 Πρόκειται για µια δέσµη επτά µέτρων που προβλέπουν: 1. Άµεση οικονοµική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. 2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζηµιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ. 3. Για τον δανεισµό του υπόλοιπου 50% της ζηµιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δυνατότητα, µε εγγύηση του ελληνικού Δηµοσίου, για επιδοτούµενα δάνεια διάρκειας 15 ετών. 4. Χορήγηση δανείων διάρκειας 15 ετών µε ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζηµιών στα κτήρια. 5. Χορήγηση δανείων πενταετούς διάρκειας µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης. 6. Αναστολή των οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίµηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. 7. Οικονοµική ενίσχυση των εργαζοµένων µε πλήρη κάλυψη του µισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόµενου) για τρεις µήνες,. σε επιχειρήσεις που δεν θα µπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεµβρίου. 7 Δελτίο Τύπου για συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά µε το περιστατικό των Εξαρχείων, , οι υπογραµµίσεις δικές µου. «Από τη στιγµή που έκανε αυτή τη δακρύβρεχτη δήλωση, ήτανε σαφές ότι θα καεί η Αθήνα», θα σχολιάσει ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Άδ. Γεωργιάδης, προσκεκληµένος στην εκποµπή του δηµοσιογράφου Γ. Παπαδάκη «Καληµέρα Ελλάδα», ΑΝΤ1, Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου µετά τη συνάντησή του µε τον Πρωθυπουργό,

11 Την επόµενη µέρα της συνάντησης του Υπουργου µε τον Κ.Καραµανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος θα καταδικάσει τη βία απ όπου κι αν προέρχεται εννοώντας βέβαια την βία που προερχόταν από τους µαθητές. Επιπλέον κάνει µία προσπάθεια να περιορίσει το φαινόµενο των βίαιων ενεργειών, µιλώντας για «συµπεριφορά ορισµένων ατόµων που δεν χαρακτηρίζουν, βεβαίως, τη συµπεριφορά της µεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών9». Οι εκτιµήσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον µειοψηφικό χαρακτήρα των βίαιων ενεργειών βρίσκονται σε αντίφαση, τόσο µε την κινητοποίηση ολόκληρου του κυβερνητικού επιτελείου, όσο και µε την εκτίµηση της κατάστασης από τον υπουργό Εσωτερικών. Σε αντίφαση µε την προσπάθεια υποβάθµισης των γεγονότων, έρχονται οι χειρισµοί του πρωθυπουργού, που θα επιχειρήσει να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης θα στείλει στους προέδρους της ΓΣΕΕ 9 Ενηµέρωση των πολιτικών συντακτων και των ανταποκριτών ξένου Τύπου απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, ό.π. Είναι, βεβαίως, προφανής η αντίφαση ανάµεσα στους ισχυρισµούς της κυβέρνησης περί «ατόµων» (ή «µειονότητας εξτρεµιστών, όπως θα πει αργότερα ο πρωθυπουργός) και στην παραδοχή της ευρείας εξάπλωσης των ταραχών που θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών µετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Την αντίφαση θα επισηµάνουν και οι δηµοσιογράφοι ήδη από τις 8.12, κάνοντας σχετική νύξη στον Ε. Αντώναρο: «ΤΕΡΖΗΣ: Η ερώτηση είναι η εξής: Από τη στιγµή που ο αρµόδιος Υπουργός Εσωτερικών, κάνει λόγο για αµυντική τακτική της Ελληνικής Αστυνοµίας είναι οι δηλώσεις του οι χθεσινές. Ρωτάω το εξής και θέλω µια σαφή απάντηση γιατί δεν την έχω λάβει, νοµίζω, η κυβέρνηση είναι ικανοποιηµένη από τον τρόπο χειρισµού της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνοµία; ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουµε τοποθετηθεί επανειληµµένως. Έχει τοποθετηθεί και ο κ. Παυλόπουλος και χθες το βράδυ. Επιλέγετε να αποµονώσετε µια φράση από τη χθεσινή πρωινή του δήλωση ενώ έχει κάνει και άλλη δήλωση, χθες το βράδυ. Έκανε και δήλωση ο Πρωθυπουργός. Εκείνο το οποίο δεν βλέπω, και µου κάνει εντύπωση, είναι ότι θα περίµενα να είναι πιο ξεκάθαρη η καταδίκη της βίαιης συµπεριφοράς, της καταστρεπτικής συµπεριφοράς αυτών των ολίγων -εγώ πιστεύω- οι οποίοι προέβησαν σε αυτές τις καταστροφές. Αυτοί έχουν την ευθύνη και όχι η Ελληνική Αστυνοµία, για τις καταστροφές. ΤΕΡΖΗΣ: Αν µου επιτρέπετε, κύριε Εκπρόσωπε, εγώ έχω εσάς µπροστά µου, δεν έχω τον εκπρόσωπο των κουκουλοφόρων ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα. ΤΕΡΖΗΣ: Και ρώτησα, αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιηµένη από τον τρόπο που η Ελληνική Αστυνοµία χειρίστηκε τους 100 που είπατε εσείς. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα 100; ΤΕΡΖΗΣ: Εκατό είπατε, όχι παραπάνω, µόλις πριν από λίγο. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ολίγοι, είπα. Εγώ δεν είπα 100. ΤΕΡΖΗΣ: Με συγχωρείτε, ακόµη λοιπόν χειρότερα για την Ελληνική Αστυνοµία, αν δεν µπορεί να ελέγξει τους «ολίγους», όπως είπατε και ερωτώ: Είστε ικανοποιηµένοι από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ελληνική Αστυνοµία την υπόθεση αυτή τα τελευταία 24ωρα; Οφείλεται και σε ποιο λόγο αυτή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας. Εµένα µε ενδιαφέρει, αν είστε ικανοποιηµένοι ως κυβέρνηση. Δεν ζητάω ούτε επιχειρησιακά, ούτε τίποτε άλλο.

12 και της ΑΔΕΔΥ επιστολή µέσα από την οποία θα ζητήσει να αναβάλουν την πραγµατοποίηση συγκέντρωσης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προγραµµατίσει για τις Η συναντήσεις του Κ.Καραµανλή µε τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κοµµάτων έχουν ως στόχο την πολιτική αποµόνωση και τη καταδίκη της βίας. Κάνει λόγο για εθνικό χρέος και δηµοκρατικού καθηκόντος προσπαθώντας έτσι να εξασφαλίσει την συναίνεση από την αντιπολίτευση. «Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: Να θωρακίσουµε το δηµοκρατικό πολίτευµα απέναντι στη βία ακραίων οµάδων. Γι αυτό η εθνική ενότητα είναι αυτή τη στιγµή το χρέος όλων µας. Όλοι όσοι προκαλούν βιαιότητες και βανδαλισµούς είναι εχθροί της Δηµοκρατίας 10». Στο λόγο του πρωθυπουργού διακρίνουµε την προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης της βίας και αποσυσχέτισης των δρώντων, που κινούνται βίαια, από πολιτικές που τους πλήτουν οικονοµικά και κοινωνικά.με τη στάση αυτή προσπαθεί να επικρατήσει η άποψη ότι εκείνοι που ασκούν βία δεν είναι θύµατα της οικονοµικής κρίσης, αλλά αυτοί που οξύνουν τις συνέπειες της κρίσης για άλλους πολίτες. Σε ερωτήσεις δηµοσιογράφων που θίγουν το συγκεκριµένο ζήτηµα, ο Κ. Καραµανλής θα αναφερθεί και πάλι για «τυφλή» βία: Σε µία ανοικτή κοινωνία, οι πολίτες δικαιούνται να έχουν όχι απλώς άποψη, αλλά να έχουν και φωνή διαµαρτυρίας, να έχουν φωνή πίεσης, να διαδηλώνουν, να λένε το παράπονό τους. Και είναι φυσικό στις σύνθετες κοινωνίες που ζούµε, και µάλιστα σε µία δύσκολη συγκυρία, να υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις, τέτοιες απόψεις. Αυτό το καταλαβαίνω, το θεωρώ θεµιτό, το θεωρώ υγιές. Αλίµονο, όµως, αν αρχίσουµε να δίνουµε ιδεολογική ή κοινωνική κάλυψη στην τυφλή βία. Επιµένω σε αυτό µε την έννοια ότι κάτι τέτοιο θα στρεφόταν κατά της ίδιας της δηµοκρατίας 11. Καταγγελτικός όσον αφορά την βία «απ όπου κι αν προέρχεται» θα είναι επίσης και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης, αναφέροντας και αυτός την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης για την έξοδο από την κρίση. Στη συνέχεια Δηµοσιογράφοι θα ρωτήσουν τον πρωθυπουργό αν πιστεύει ότι τα άτοµα που ασκούν βία υποκινούνται από δυσαρεστηµένα κέντρα µε επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Το σενάριο αυτό θα το απορρίψει αµέσως ο πρωθυπουργός Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή, Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή µετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, «Εγώ δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους θεωρίες και σενάρια», θα είναι η απάντηση του Κ. Καραµανλή στην ερώτηση δηµοσιογράφου από την Ελευθεροτυπία. Βλ. Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού ό.π., Εξίσου απορριπτικός σε παρόµοιες θεωρίες συνωµοσίας ήταν νωρίτερα και ο Π. Παυλόπουλος: «Η Αστυνοµία πρέπει να είναι εκεί που πρέπει να είναι για να διασφαλίσει την ειρήνη και την έννοµη τάξη. Ρωτήστε τους και πέστε τους πολύ απλά. Τι εξυπηρετεί αυτό το πράγµα; Ρωτάω απλά. Δεν µιλάω για συνωµοσίες ή για τίποτα

13 Από την άλλη πλευρά, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δηµοκρατίας Ι. Βαρβιτσιώτης, πιστεύει ότι το τραγικό περιστατικό δεν θα µπορούσε από µόνο του να αποτελέσει την αιτία των φοβερών γεγονότων και των ακραίων πράξεων που ακολούθησαν. Σε παρέµβασή του στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πει: «Φοβάµαι ότι βρισκόµαστε ενώπιον ενός φαινοµένου το οποίο µπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και όχι µόνο στην Ελλάδα, αφού η νέα γενιά βλέπει το µέλλον της σκοτεινό και µε αξεπέραστα εµπόδια 13», Την εκτίµηση περί «εκρηκτικού» και «πολυσύνθετου φαινοµένου θα συµµεριστεί ο πρωθυπουργός σε οµιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας Δηµοκρατίας, επιµένοντας όµως στο δίπολο «υπευθυνότητα-λαϊκισµός» και, εν προκειµένω, σε µια ανάγνωση των ταραχών κατά την οποία βίαιες µειοψηφίες-εχθροί της Δηµοκρατίας και νέοι που διεκδικούν, βρίσκονται οι µεν στον αντίποδα των δε. Στη συνέχεια µεταφέροντας το κλίµα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ όπου µόλις έχει επιστρέψει και µιλώντας στους βουλευτές του κόµµατος, ο Κ. Καραµανλής θα δώσει ιδιαίτερη έµφαση στην οικονοµική κρίση, συνδέοντας τις ταραχές µε την ανάσχεση του «οικονοµικού δυναµισµού» Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεχωρίσω τη θλίψη από τη βεβήλωση, την καταδίκη από την καταστροφική µανία. Βρεθήκαµε απέναντι σ ένα εκρηκτικό φαινόµενο. Φαινόµενο που χρειάζεται ψύχραιµη ανάλυση. Φαινόµενο πολυσύνθετο που κρύβει χρόνιες παθογένειες, αδυναµίες που διαιωνίζονται, νοοτροπίες και σκοπιµότητες αδιανόητες. Φτάσαµε σε σηµείο να ακούγονται φωνές για έκτακτα µέτρα και ακραίες µεθόδους καταστολής, δίχως να υπολογίζονται οι ενδεχόµενοι κίνδυνοι από παρόµοιες προσεγγίσεις. Τα πράγµατα απαιτούσαν ψύχραιµη αντιµετώπιση, υπεύθυνη αντίδραση, απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή ήταν η πολιτική απόφαση. Και η απόφαση αυτή δεν µπορεί να αµφισβητείται από κανέναν. Εκείνο που εξετάζεται, εκείνο που αποτιµάται και αξιολογείται, είναι το επιχειρησιακό µέρος. Βούλησή µας είναι να βγάλουµε τα απαραίτητα, τα αναγκαία συµπεράσµατα και να πάρουµε στην ώρα τους τις κατάλληλες αποφάσεις 14. Είναι χαρακτηριστική σε σχεδόν εξοµολογητικό τόνο η προσπάθεια επανοικειοποίησης της νεολαίας, αποσύνδεσής της από τις βίαιες ταραχές και προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεών της µε την κυβέρνηση άλλο», Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου µετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, Οι διαβεβαιώσεις αυτές δε θα εµποδίσουν την Αυριανή να κάνει πρωτοσέλιδο τα συγκεκριµένα σενάρια, τόσο στις όσο και σε προσεχή φύλλα Παρέµβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, Οµιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραµανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόµµατος,

14 Δεν µπορεί τίποτε απ όλα αυτά να συνδέεται µε τους αγώνες και τις αγωνίες της νέας γενιάς. Καταλαβαίνω πολύ καλά τους νέους. Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιµασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω -όλοι καταλαβαίνουµε- το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησής τους από την οικογένεια. Γι αυτό δεν θα πάψω ποτέ να επιµένω στις πολιτικές για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της µε την αγορά εργασίας. Δεν θα πάψω ποτέ να επιµένω σε πολιτικές που δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γι αυτό, θέλουµε ν ανοίξουµε πιο άµεσους διαύλους επικοινωνίας. Διαύλους διαλόγου για όλα τα θέµατα που απασχολούν τους νέους και πρωτίστως την Παιδεία 15. Προσπαθώντας να αντιστρέψει το πολιτικό σκηνικό ο Κ. Καραµανλής θα εξαγγείλει στις µια νέα δέσµη οικονοµικών µέτρων µε έµφαση στον τουρισµό 16 ενώ λίγες µέρες αργότερα θα ανακοινωθεί η απόφαση ότι τα καταστήµατα θα παραµείνουν ανοιχτά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Ένταση όµως σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί να υπάρχει, µε την κυβέρνηση να επιχειρεί να µιλήσει στο όνοµα του έθνους και της δηµοκρατίας όπου δεν έχουν σχέση µε τη βία. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να χαρακτηρίσει βίαια τα γεγονότα της συµβολικής κατάληψης της ΝΕΤ καθώς και την κατάληψη της ΓΣΕΕ από διαδηλωτές. Όσον αφορά λοιπόν στη πρώτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα καταδικάσει «µε τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν σήµερα την εύρυθµη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός Μέσου Μαζικής Ενηµέρωσης και µάλιστα µε δηµόσιο χαρακτήρα 17», προσθέτοντας ότι «τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δηµοκρατία µας» Επίσης σε σχέση µε τη δεύτερη ο γραµµατέας Συνδικαλισµού του κόµµατος, «έχοντας ως πάγια θέση την αποδοκιµασία κάθε βίαιης συµπεριφοράς, απ όπου και αν προέρχεται και όπου και αν κατευθύνεται 18», θα καταδικάσει ως «απαράδεκτη» την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ. Σχετικά µε τη συµβολική ανάρτηση πανό στο βράχο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη θα στραφεί µε έµµεσο τρόπο κατα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας 15 Οµιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραµανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόµµατος, Τα µέτρα περιλαµβάνουν αύξηση των δαπανών για προβολή της χώρας κατά 50%, µείωση του Ενιαίου Τελους Ακινήτων, αναστολή για ένα χρόνο της καταβολής εισφοράς προς τις τράπεζες των τουριστικών επιχειρήσεων, αντιµετώπιση του ζητήµατος λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών µονάδων, παροχή κεφαλαίου κίνησης στις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις, κ.ά. Βλ. Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή, Ηλεκτρονική έκδοση της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, Διαθέσιµο στην ιστοσελίδα [http://www.hri.org/news/greek/eragr/2008/ _1.eragr.html#08] 18 Δηλώσεις του Γραµµατέα Συνδικαλισµού της Ν.Δ. κ. Κώστα Κόλλια σχετικά µε την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ,

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική Υπάρχουν τριβές αλλά από ζήλο... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ «Είμαι ικανοποιημένος από τη δεκαεννιάμηνη πορεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικό Βαρόμετρο 87

Πολιτικό Βαρόμετρο 87 Πολιτικό Βαρόμετρο 87 Φεβρουάριος 2011 ΣΚΑΪ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Παρουσίαση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κυριακή 13/2/2011 Δ.1 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή, ή σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 13 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα της έρευνας... σελ. 3 1. Βαθμός αισιοδοξίας για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιπποκράτους 22 & Ναυαρίνου, 106 80 Αθήνα Τηλ.: 210 3665301-03 - Fax: 210 3665089 www.pasok.gr - e-mail: syntonistis@pasok.gr Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑ 99,5 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΙΜΙΛΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΣΑΡΡΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑ 99,5 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΙΜΙΛΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΣΑΡΡΗ 05/08/2015 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑ 99,5 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΙΜΙΛΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΣΑΡΡΗ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Φιλοξενούμε την κυρία Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 33,9% 30,9% 20,7% 23,7% 12,4% 11,5% 12,2%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 33,9% 30,9% 20,7% 23,7% 12,4% 11,5% 12,2% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 7 Σεπτεµβρίου 2007 Τεύχος 5 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 6/9/2007 5/9/2007

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς»

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς» «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς» Η Ρένα ούρου, µέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγµένη Περιφερειάρχης Αττικής (η διοικητική περιφέρεια της Αθήνας), από την 1η Σεπτεµβρίου 2014,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: «Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερβαρδάκη στον

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε πώς λειτουργούν στην πραγµατικότητα οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στο www.hellenicparliament.gr.

Μάθετε πώς λειτουργούν στην πραγµατικότητα οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στο www.hellenicparliament.gr. Η «Βουλή των Εφήβων»: πώς θα δουλέψουµε φέτος Η φετινή χρονιά για τη «Βουλή των Εφήβων» είναι πολύ σηµαντική: είναι χρονιά ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, µε στόχο να πετύχουµε βαθύτερο και ουσιαστικότερο

Διαβάστε περισσότερα

Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; Γ/ Α 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα 1

Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; Γ/ Α 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα 1 ΠΡΟΣ ΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΗΝΕΣ Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΑΣ Αθήνα, 6/3/2006 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΑΣ Η ΑΣ για να καλύψει µια ανάγκη αµφίδροµης επικοινωνίας µε τους εργαζόµενους στην Εθνική Τράπεζα, προχώρησε το προηγούµενο

Διαβάστε περισσότερα

- Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας;

- Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας; Η πανελλαδική έρευνα της GPO για την εκπομπή του MEGA "Ανατροπή" διενεργήθηκε στο διάστημα 12,13 και 15 Ιουνίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων. Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης: - Για το

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ. Α. Κείμενο. Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ. Α. Κείμενο. Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α. Κείμενο Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας Στην αρχή τα μέσα ενημέρωσης αντικατέστησαν τον τελάλη που ενημέρωνε μια μικρή κοινότητα για το τι είχε συμβεί ή για αυτά που θα γίνονταν στο

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 200 Μάιος 2008 Έρευνα 6-8/5

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 200 Μάιος 2008 Έρευνα 6-8/5 Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 2008 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 6 έως και 8 Μαΐου 2008. Τύπος έρευνας: Tηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015

Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015 Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015 Εισαγωγή Ταυτότητα έρευνας Μεθοδολογία Ποσοτικής Έρευνας Τηλεφωνικές Συνεντεύξεων με τη μέθοδο Computer Aided Telephone Interviews (C.A.T.I.) βάσει δομημένου ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 30,7% 33,9% 25,2% 23,7% 13,8% 11,5% 11,4%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 30,7% 33,9% 25,2% 23,7% 13,8% 11,5% 11,4% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 6 Σεπτεµβρίου 2007 Τεύχος 4 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 5/9/2007 4/9/2007

Διαβάστε περισσότερα

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08)

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) (συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) Φ.Κ.: ας επιστρέψουμε τώρα στο μεγάλο θέμα της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα, της Αμερικάνικές προκριματικές εκλογές. Πήραμε

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ PETER SANFEY REGIONAL ECONOMIST FOR SOUTHEASTE EUROPE AND GREECE, EBRD TO THE EVENT «RESURRECTING THE GREEK ECONOMY: GREAT EXPECTATIONS?» ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Τι έχει αλλάξει. Τι πιστεύει σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ Μάιος 2011 Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500.

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500. Αφού κανείς από τους επίσηµους φορείς δεν βγαίνει επιτέλους να πει την πολυπόθητη αλήθεια στον ελληνικό λαό αποφάσισα να το κάνω εγώ. Ξέρετε η αλήθεια στα οικονοµικά δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε κρυφή

Διαβάστε περισσότερα

* Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό.

* Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό. Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, για το σχέδιο Π.Δ για την Αξιολόγηση Κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας προς διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μία

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες)

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Γ2 (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Ο φίλος σας έγραψε μία μελέτη σχετικά με τρόπους βελτίωσης της αναγνωστικής ικανότητας των μαθητών. Επειδή, όμως, είναι ξένος, κάνει ακόμη λάθη,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 14 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΤΟΥ MEGA 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 14 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόµαστε µπροστά σε µια βαθµιαία αποδόµηση της ανδροκρατικής έννοιας της ηγεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

«Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου»

«Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου» «Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου» Τοποθέτηση της Νάντιας Βαλαβάνη στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω

ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω ένα καλύτερο µέλλον Δικαιούµαι µία παιδεία, εφόδιο ζωής Ψάχνω για δουλειά µε βάση το βιογραφικό µου και όχι τις γνωριµίες Επιθυµώ ευκαιρίες, στήριξη και υγιή ανταγωνισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 Η Εικόνα της Κρίσης όπως την αντιλαμβανόμαστε (λανθασμένα) Όταν σκεπτόμαστε ή μιλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι

Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι Συμπληρώθηκαν φέτος 25 χρόνια από την ίδρυση των πρώτων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Καθημερινή Διάλογος από το μηδέν για την αξιολόγηση

Καθημερινή Διάλογος από το μηδέν για την αξιολόγηση ΤΑ ΝΕΑ Καθημερινή Διάλογος από το μηδέν για την αξιολόγηση Του Αποστολου Λακασα Από μηδενική βάση ξεκινά πλέον τον διάλογο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, βάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 2 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟE- ΟΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 1. Ενηµέρωση. 2. Εκλογή Αναπληρωτή Προέδρου. 3. Κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ν. Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 44,2% 51,3% 22,0% 20,3% 10,2% 7,5% 14,4% 7,0%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 44,2% 51,3% 22,0% 20,3% 10,2% 7,5% 14,4% 7,0% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1 Σεπτεµβρίου 27 Τεύχος 7 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 9/9/27 8/9/27 51,3%

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 9,0% 30,7% 27,2% 25,2% 15,9% 13,8% 13,0% 11,4%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 9,0% 30,7% 27,2% 25,2% 15,9% 13,8% 13,0% 11,4% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 5 Σεπτεµβρίου 2007 Τεύχος 3 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 4/9/2007 3/9/2007

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Κοινή Γνώμη Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Έννοια, ορισμός και ανάλυση Κοινής Γνώμης Κοινή γνώμη είναι η γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών, πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1: Πρόθεση ψήφου στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Πίνακας 1: Πρόθεση ψήφου στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Πίνακας 1: Πρόθεση ψήφου στις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 13,9% 5,5% 2,0% 35,1% Δακής Παπαιορδανίδης Τσάκωνας

Διαβάστε περισσότερα

Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή.

Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή. Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή. Οι λόγοι άνισης παρουσίας της γυναίκας στην πολιτική ζωή Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ Η έρευνα αφορά στις στάσεις των φοιτητών απέναντι σε θέµατα σχετικά όχι µόνο µε τη φοιτητική αλλά και την κοινωνικοπολιτική τους ιδιότητα. Η έρευνα διεξήχθη το Μάιο του

Διαβάστε περισσότερα

«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από

«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους και όχι στης Βουλής τους διαδρόμους «Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από τα διλήμματα που κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Infrastructure s Security Plan & Planning

Infrastructure s Security Plan & Planning Infrastructure s Security Plan & Planning Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών & Κρίσεων Η επιχειρησιακή διάσταση Η επικοινωνιακή διάσταση Παρουσίαση Αθανάσιος Γ. ΚΟΚΚΑΛΑΚΗΣ Αστυν. Υποδντής Κέντρο Μελετών Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Είναι µε µεγάλη χαρά που παρευρίσκοµαι στη. σηµερινή παρουσίαση των αποτελεσµάτων της. Έρευνας «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις

Είναι µε µεγάλη χαρά που παρευρίσκοµαι στη. σηµερινή παρουσίαση των αποτελεσµάτων της. Έρευνας «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις Υ...Τ. 18.3.09.35 Χαιρετισµός Υπουργού ικαιοσύνης και ηµοσίας Τάξεως Κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους Στην παρουσίαση των Αποτελεσµάτων της Έρευνας µε θέµα: «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις Φύλου των Κυπρίων

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

Σηµείωµα για την Περιφερειακή Πολιτική του Κόµµατος

Σηµείωµα για την Περιφερειακή Πολιτική του Κόµµατος Σηµείωµα για την Περιφερειακή Πολιτική του Κόµµατος Αγαπητοί σ/φοι, Αρχικά να σας διατυπώσουµε την βασική µας διαφωνία για την θεσµική µορφή που επιλέξατε να λάβει το τµήµα Αυτοδιοίκησης µε την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιπολίτευση στη µετεµφυλιακή Ελλάδα,

Η αντιπολίτευση στη µετεµφυλιακή Ελλάδα, Βασιλική Π. Μεσθανέως Η αντιπολίτευση στη µετεµφυλιακή Ελλάδα, 1949-1963 Πρόλογος Nικηφόρος ιαµαντούρος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 15 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 21 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι 49 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒαρόµετρογιατονΣΚΑΪ. 8-10 Οκτωβρίου2007

ΒαρόµετρογιατονΣΚΑΪ. 8-10 Οκτωβρίου2007 ΒαρόµετρογιατονΣΚΑΪ καιτηνκαθημερινη 8-10 Οκτωβρίου2007 TΑΥΤΟΤΗΤΑΤΗΣΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE(Α.Μ. ΕΣΡ: 8). ΑΝΑΘΕΣΗ: Τηλεοπτικός- Ραδιοφωνικός Σταθµός«ΣΚΑΪ»& εφηµερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΑΙΑ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Για την καταστολή και τις αλλαγές στη δοµή του φο... 1 of 3 2/1/2015 11:03 πµ

ΝΕΟΛΑΙΑ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Για την καταστολή και τις αλλαγές στη δοµή του φο... 1 of 3 2/1/2015 11:03 πµ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Για την καταστολή και τις αλλαγές στη δοµή του φο... http://www.rizospastis.gr/storyplain.do?id=8255062&action=print 1 of 3 2/1/2015 11:03 πµ Κυριακή 28 εκέµβρη 2014 Σελίδα 19 Τ ΝΕΟΛΑΙΑ Για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να σας περιγράψω την κατάσταση.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να σας περιγράψω την κατάσταση. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να σας περιγράψω την κατάσταση. Την ζείτε, την βιώνετε και εσείς. Νομίζω ότι δεν μπορεί η Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Οι «δικαιολογίες» Παραθέτουµε µερικές τέτοιες προηγούµενες «δικαιολογίες» άλλων:

Οι «δικαιολογίες» Παραθέτουµε µερικές τέτοιες προηγούµενες «δικαιολογίες» άλλων: Εισαγωγή Είναι προφανές ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1978 έως σήµερα αξιοποίησαν πλήρως τη γνωστή διαπίστωση του Ευάγγελου Λεµπέση, η οποία περιλαµβάνεται τεκµηριωµένα στο έργο του «Ἡ Τεράστια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ Όλο και πιο συχνά κάνει την εµφάνισή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74 ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Φθινόπωρο 2010 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΣ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 Αντιπροσωπεία της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ποτέ άλλοτε μετά την μεταπολίτευση, τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία δεν βρέθηκε σε τόσο άσχημη κατάσταση, όσο τον καιρό αυτόν. Ο λόγος;

Διαβάστε περισσότερα

Ο πολίτης απέναντι στην κρίση. MRB, Συλλογή στοιχείων: 27 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο πολίτης απέναντι στην κρίση. MRB, Συλλογή στοιχείων: 27 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2012 A. AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 26ης NOEMΒΡΙΟΥ & ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΟΣΗΣ B. ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Γ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ- ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ 1 A. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 26ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα. ΠΑΣΟΚ & Διακυβέρνηση 30 χρόνια 1981-2011. Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. www.publicissue.

Αφιέρωμα. ΠΑΣΟΚ & Διακυβέρνηση 30 χρόνια 1981-2011. Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. www.publicissue. Αφιέρωμα ΠΑΣΟΚ & Διακυβέρνηση χρόνια 9- Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Οκτώβριος Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: PUBLIC ISSUE(Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 4/4/2014. Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 760/1-4-204 επίκαιρη ερώτηση του

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 4/4/2014. Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 760/1-4-204 επίκαιρη ερώτηση του Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 4/4/2014 Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 760/1-4-204 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Επαμεινώνδα Μαριά προς τον Υπουργό Εξωτερικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΗΜΕΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΗΜΕΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΗΜΕΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 29-08-2012: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΠΟΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πάντοτε + Σχεδόν πάντοτε 5,7. Τις περισσότερες φορές 14,8 39,5. Μερικές φορές 31,6. Σχεδόν ποτέ + Ποτέ 8,5 Γ/ Α. ιάγραµµα 2

Πάντοτε + Σχεδόν πάντοτε 5,7. Τις περισσότερες φορές 14,8 39,5. Μερικές φορές 31,6. Σχεδόν ποτέ + Ποτέ 8,5 Γ/ Α. ιάγραµµα 2 Αξονες της Ερευνας ιακυβέρνησης 1. Εµπιστοσύνη 2. Αποτελεσµατικότητα (συστήµατος - προσωπική) 3. Αποκρισιµότητα 4. Αρµοδιότητες / περιοχές 5. Παρεµβατισµός / ρόλος στην οικονοµία 6. Προτεραιότητες δηµοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος 1. Ο κοινοβουλευτισµός είναι η µορφή πολιτικής εκπροσώπησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, -Οριζόντια Πράξη», ΑΡXAIA ΕΛΛΗΝΙΚH ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ- ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Δρ. Χαρά Κοσεγιάν Οκτώβρης 2011 Βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΕΤΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ 21 MAΪΟΥ 2010 Ο ΣΥΕΤΕ, οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της ΕΤΕ προσδοκούν σε ταχύτερες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μετά από δέκα χρόνια διαπραγµατεύσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Κοπεγχάγης (12-13 εκεµβρίου 2002), η Ευρωπαϊκή Ένωση αναµένει

Διαβάστε περισσότερα

Τις τελευταίες µέρες γίνεται πολύς λόγος για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Πόσο σηµαντικό θεωρείτε, πολιτικά, αυτό το ζήτηµα;

Τις τελευταίες µέρες γίνεται πολύς λόγος για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Πόσο σηµαντικό θεωρείτε, πολιτικά, αυτό το ζήτηµα; ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ Τις τελευταίες µέρες γίνεται πολύς λόγος για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Πόσο σηµαντικό θεωρείτε, πολιτικά, αυτό το ζήτηµα; 23 9 7 6 Πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΩΣΕΙΣ (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ)

ΗΛΩΣΕΙΣ (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ) ΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ 1 η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΓΣΣΕ 30/1/2008 Α Συνάντηση για την κατάρτιση και υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 30.1.2008, Γραφεία ΓΣΕΕ ΗΛΩΣΕΙΣ (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ)

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Λ.Μ.Ε. Ερμού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073-32 21 255 www.olme.gr Fax: 210 33 11 338 email: olme@otenet.gr Aθήνα, 30/10/15

Ο.Λ.Μ.Ε. Ερμού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073-32 21 255 www.olme.gr Fax: 210 33 11 338 email: olme@otenet.gr Aθήνα, 30/10/15 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΣΕ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ (24/10/2015) Η Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους διωκόμενους συναδέλφους Π.

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο µαθητή!

OPMH. κοντά στο µαθητή! ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ένταξης των µεταναστών για µια βιώσιµη Ευρώπη

Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ένταξης των µεταναστών για µια βιώσιµη Ευρώπη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΥΚΛΑ ΩΝ Επιτροπή των Περιφερειών ιάσκεψη µε θέµα Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική»

3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» 3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ 1 Αγαπητέ κύριε

Διαβάστε περισσότερα

Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014. Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014. Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014 Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Βασικότερος και παράλληλα αναπόφευκτος κίνδυνος όλων των κοινωνιών αποτελεί η γήρανση του πληθυσμού. Για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Ε Γ Κ Λ Η Σ Η. Ιωάννη Ζαγοραίου, κατοίκου Λευκάδας, περιοχής Βλαχαίρενα, Δ/ντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Ε Γ Κ Λ Η Σ Η. Ιωάννη Ζαγοραίου, κατοίκου Λευκάδας, περιοχής Βλαχαίρενα, Δ/ντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Ε Γ Κ Λ Η Σ Η Ιωάννη Ζαγοραίου, κατοίκου Λευκάδας, περιοχής Βλαχαίρενα, Δ/ντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λευκάδας Κ Α Τ Α 1. Nicola Costa ( Νικόλα Κώστα), κάτοικο Λευκάδας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Να γράψετε ένα κείµενο, όπου θα αναφέρετε τα στοιχεία που συναγάγουµε για τη δοµή και τη λειτουργία της αθηναϊκής πολιτείας από τον «Ὑπὲρ Μαντιθέου» λόγο.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 123 127, έκδοση 2014 : σελίδες 118 122 ) 3.3 ιεύθυνση 3.3.1 Ηγεσία Βασικές έννοιες Οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικό Βαρόμετρο 118

Πολιτικό Βαρόμετρο 118 Πολιτικό Βαρόμετρο 118 Μάρτιος 2013 ΣΚΑΪ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Δ.1 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή, ή σε λάθος κατεύθυνση; Σε λάθος 74% 73% Ούτε

Διαβάστε περισσότερα

Τάσος Γιαννίτσης (17/10/2013), Παρουσίαση βιβλίου «Η Ελλάδα στην Κρίση» 1. Πρώτη επιδίωξη του βιβλίου αυτού είναι η αναζήτηση πολιτικών

Τάσος Γιαννίτσης (17/10/2013), Παρουσίαση βιβλίου «Η Ελλάδα στην Κρίση» 1. Πρώτη επιδίωξη του βιβλίου αυτού είναι η αναζήτηση πολιτικών 1 Τάσος Γιαννίτσης (17/10/2013), Παρουσίαση βιβλίου «Η Ελλάδα στην Κρίση» 1. Πρώτη επιδίωξη του βιβλίου αυτού είναι η αναζήτηση πολιτικών που θα µας οδηγούν έξω από την κρίση. Ακόµα και όταν αναλύεται

Διαβάστε περισσότερα

9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86)

9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86) 9ο Κεφάλαιο (σελ. 76-86) 9.1 Εκλογικό σώμα (σελ. 77) Εκλογικό σώμα: οι πολίτες που έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν. Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ο λαός που έχει την εξουσία ταυτίζεται με το εκλογικό

Διαβάστε περισσότερα

Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα!

Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα! Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα! (ένα κείμενο του antifa negative για το σουηδικό περιοδικό Tidningen Brand http://tidningenbrand.se/) Στις τελευταίες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2.1 Εισαγωγή Η έρευνα διεξήχθη κατά την χρονική περίοδο Φεβρουαρίου έως και Ιουνίου του 2003. Ο συνολικός αριθµός των ευρωπαίων πολιτών που απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το διάλογο ανάπτυξης των εργαζοµένων Εισαγωγή Στόχος: Το κλίµα του διαλόγου

Οδηγίες για το διάλογο ανάπτυξης των εργαζοµένων Εισαγωγή Στόχος: Το κλίµα του διαλόγου Οδηγίες για το διάλογο ανάπτυξης των εργαζοµένων Εισαγωγή Ο διάλογος ανάπτυξης των εργαζοµένων είναι µέρος της επιλεγµένης µεθοδολογίας για την υλοποίηση της πλήρους χαρτογράφησης της συσσωρευµένης γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα εκτίμησης πολιτικών τάσεων

Έρευνα εκτίμησης πολιτικών τάσεων Έρευνα εκτίμησης πολιτικών τάσεων 15-17 Απριλίου 215 Ταυτότητα της έρευνας Φορέας Διεξαγωγής Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης & Αγοράς Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Βρυξέλλες 4/12/2013) Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Προς: κ. Αλέξη Τσίπρα Πρόεδρο Ελληνικής Κυβέρνησης Μέγαρο Μαξίμου Ηρώδου Αττικού 19 Αθήνα. Σύνταγμα, 1 η Απριλίου 2015 Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Στην έκτακτη,

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της αξιολόγησης. Θέλω να θέσω ένα ερώτημα και νομίζω

Διαβάστε περισσότερα

Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης Χωροταξικός Σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης (Εισήγηση προς την ΟΣΕΠ ΤΕΙ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Η «άναρχη» ανάπτυξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ίδρυσης νέων τμημάτων, παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Σ Κ Α Ι Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α Σ

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Σ Κ Α Ι Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α Σ Αθήνα, 14 Νοεµβρίου 2013 Προς - τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαµαρά - τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊµαράκη - τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα - τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο - τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA 7, 8, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA 7, 8, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA 7, 8, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 29 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION Ταυτότητα της έρευνας Α Επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Agiou Spirodona str. 12243 Egaleo (Athens) Greece Τel. +302105385831, Secretariat +302105385381. http://users.teiath.gr/mglamb mglamb@teiath.

Agiou Spirodona str. 12243 Egaleo (Athens) Greece Τel. +302105385831, Secretariat +302105385381. http://users.teiath.gr/mglamb mglamb@teiath. Αθήνα 19 Ιανουαρίου 2015 ΕΡΕΥΝΑ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΝ 25 η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Μιχάλη Γλαμπεδάκη και ομάδα ερευνητών και φοιτητών, την εβδομάδα 12-16

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι. πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές

Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι. πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές τις λύσεις εµφανίζει την ίδια αδυναµία µε τις υπόλοιπες. Οπότε τι

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου

Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου «Παγκόσμια Ευρώπη: οι Διεθνείς Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2007 1 Προσφωνήσεις. Αυτή την

Διαβάστε περισσότερα

«Η αμφιφυλοφιλία και ομοφυλοφιλία με τα μάτια των πολιτικών νεολαιών»

«Η αμφιφυλοφιλία και ομοφυλοφιλία με τα μάτια των πολιτικών νεολαιών» «Η αμφιφυλοφιλία και ομοφυλοφιλία με τα μάτια των πολιτικών νεολαιών» Με πρωτοβουλία της Σύμπραξης Κατά της Ομοφυλοφοβίας, την 26η Ιούνη 1997, διεθνή ημέρα της ομοφυλοφιλίας, διοργανώθηκε στο κτίριο ΕΔΟΘ

Διαβάστε περισσότερα