ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων»"

Transcript

1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων» ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ Π.Ε. : ΓΚΑΓΚΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Α.Μ. : 1223 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Εισαγωγή Μέρος πρώτο Κόµµατα Α)Ν.Δ. Β) ΠΑΣΟΚ Γ)ΚΚΕ Δ)ΣΥΡΙΖΑ Ε) ΛΑΟΣ Μέρος δεύτερο Τύπος Η ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΚΑΤΟΡΕΣ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΟΤΑΝ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗ ΒΙΑ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ Μέρος τρίτο(συµπερασµατικό) (από το θέαµα των Δεκεµβριανών στα Δεκεµβριανά του θεάµατος) Βιβλιογραφία

3 «Ο σκεπασµένος από τη σκόνη νεφρίτης Κείται πάνω στο δρόµο Και οι διαβάτες Τον νοµίζουν σκόνη. Ασ τους να τον παιρνούν για σκόνη. Όπου να ναι, κάποιος θα ανακαλύψει το νεφρίτη» «κινέζικη παροιμία»

4 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία µε τίτλο «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων» αποτελείται από έξι µέρη. Στο εισαγωγικό µέρος θα αναφερθούν διάφοροι προβληµατισµοί σχετικά µε την εξέγερση του Δεκεµβρίου καθώς επίσης θα γίνει µία προσπάθεια ανάλυσης ώστε να εντοπιστούν τα αίτια µιας κοινωνικής έκρηξης. Στο πρώτο και δεύτερο µέρος «κόµµατα, Τύπος», θα προσπαθήσω να αναλύσω τη θέση των πολιτικών κοµµάτων και του τύπου για τα γεγονότα που διευρύνθηκαν αµέσως µετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και διήρκεσαν µέχρι τα τέλη του Δεκεµβρίου του Μελετώντας τον πολιτικό λόγο των κοµµάτων θα εκθέσω τα βασικά ευρήµατα της έρευνας σε εµπειρικό υλικό από το διάστηµα 6 ως 25 Δεκεµβρίου. Όσον αφορά τον τύπο, το χρονικό διάστηµα από το οποίο έχω πάρει το υλικό είναι από τις 8 έως τις 25 Δεκεµβρίου και οι εφηµερίδες τις οποίες έχω επιλέξει είναι η Ελευθεροτυπία, το Βήµα, ο Αδεύσµευτος τύπος και το Θέµα. Στόχος αύτης της εργασίας είναι να προσδιοριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η στάση των πολιτικών κοµµάτων και του τύπου απένατι στην εξέγερση του Δεκέµβρη. Στο τρίτο µέρος της πτυχιακής, το συµπερασµατικό µέρος έχει τον τίτλο από το θέαµα των Δεκεµβριανών στα Δεκεµβριανά του θεάµατος. Σε αυτό το µέρος θα προσπαθήσω να εκθέσω µία αποτήµιση των γεγονότων του Δεκεµβρίου.

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα γεγονότα που ακολούθησαν τον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον περασµένο Δεκέµβριο περιγράφηκαν κυρίως ως «εξέγερση των νέων». Πρόκειται για µία περιγραφή που επιδέχεται πολλές και αντικρουόµενες ερµηνείες. Από τη µία συναντάµε τις δακρύβρεχτες περιγραφές αρκετών δηµοσιογράφων περί κακούργας κοινωνίας που συνθλίβει τα όνειρα των νέων και στο άλλο την άποψη ότι ο «Ελληνικός Δεκέµβρης» έδινε το σύνθηµα για µια νέα µορφή απαξίωσης ενάντια στον καπιταλισµό και την «κοινωνία της κατανάλωσης». Κάπου ανάµεσα σε αυτούς τους ερµηνευτικούς πόλους διακρίνουµε δύο ερµηνείες που αναδείχθηκαν οι πλέον δηµοφιλείς. Η πρώτη, κυρίαρχη στα διεθνή µαζικά µέσα ενηµέρωσης, είδε στα γεγονότα της Αθήνας το προοίµιο ενός διεθνούς κύµατος κινητοποιήσεων εναντία στις συνέπειες της διεθνούς χρηµατοπιστωτικής κρίσης ενώ η δεύτερη πιο ελληνοκεντρική και εποµένως κυρίαρχη στα ελληνικά ΜΜΕ, επικέντρωσε την προσοχή της στα προβλήµατα και τις ακαµψίες της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα και της ελληνικής νεολαίας πιο ειδικά, ερµηνεύοντας τις κινητοποιήσεις ως ένδειξη αδιεξόδου: το µήνυµα συνοψίστηκε στη φράση «να ακούσουµε τι µας λένε οι νέοι». Το ερώτηµα όµως το οποίο δηµιουργείται είναι το πώς µπορούµε να αποτιµήσουµε τις ερµηνείες αυτές ένα χρόνο µετά; Το πλεονέκτηµα της χρονικής απόστασης προσφέρει ίσως τη δυνατότητα µιας ψύχραιµης αποτίµησης των γεγονότων της εξέγερσης του Δεκεµβρίου.. Μια αρχική διευκρίνιση: Όταν µιλάµε για τα γεγονότα του Δεκεµβρίου εννοούµε, τις διαµαρτυρίες για το θάνατο του µαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και τη βία που τις συνόδευσε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση της συγκρουσιακής διάθεσης των υποκειµένων καθώς και η εκτεταµένες καταστροφές που ήταν πρωτοφανείς. Μιλάµε για εξέγερση και αυτό δεν σηµαίνει όµως µόνο το πλήθος των καταστροφών. Ωστόσο η ίδια η συζήτηση για το χαρακτηρισµό των γεγονότων συνδέεται άµεσα µε τη στάση των συνοµιλητών απέναντί τους: «Για ορισµένες εκδοχές δηµόσιου λόγου, τα γεγονότα των ηµερών δεν συνιστούν εξέγερση διότι δεν πρέπει να καταξιωθούν ως εξέγερση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεξέλεγκτοι πλιατσικολόγοι θα πρέπει να νοούνται ως επαναστάτες, από κοινού µε τα ηθικά καταξιωµένα παιδιά - πράγµα ηθικά άτοπο»1. Ως «χαρακτηριστικό στιγµιότυπο» του «τυπικά ηθικολογικού χαρακτήρα» που προσέλαβαν οι σχετικές αντιπαραθέσεις, µπορούµε να θυµηθούµε την επίπληξη του Αλέκου Αλαβάνου από τον Γιάννη Πρετεντέρη. «Κύριε Αλαβάνε, όταν βγαίνετε χτες και µόνο εσείς από τους πολιτικούς αρχηγούς ερµηνεύετε ό,τι συµβαίνει ως µία κοινωνική εξέγερση της νεολαίας, λέτε στα παιδιά, τους χρίζετε εξεγερµένους, τους χρίζετε επαναστάτες. Και µαζί µ αυτούς έναν ολόκληρο κόσµο, ο οποίος µπαίνει από πίσω στις πορείες µε τις κουκούλες και πάνε και διαλέγουνε γυαλιά στο πλιάτσικο. Αυτό σηµαίνει το εξής, ότι νοµιµοποιείτε µια σειρά από αντιδράσεις, τις οποίες δεν ελέγχετε όλες»2. 1 Δηµοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος,σηµειώσεις του. 2 Κεντρικό δελτίο του MEGA ( ):

6 Παρόλες τις πολιτικά καθορισµένες αυτές αντιρρήσεις, εντοπίζουµε µια σειρά παράµετροι των «ταραχών» του Δεκέµβρη που δικαιολογούν πλήρως την ερµηνεία τους ως εξέγερση: (α) «η εξάπλωσή τους. Η διεύρυνσή τους πιο συγκεκριµένα στις περισσότερες πόλεις της Ελλαδας. (β) «η έντασή τους» και η διάρκειά τους(19 µέρες του Δεκεµβρίου. (δ) «η πολύπλευρη στόχευσή τους και η υπέρβαση των ορίων του πολιτικού συστήµατος που την χαρακτήρισε» (ε) «η αντιµετώπισή τους από τους κατασταλτικούς µηχανισµούς του κράτους, συµπεριλαµβανοµένης µιας σηµαντικής µερίδας του πολιτικού συστήµατος, της διανόησης, καθώς και παρακρατικών οµάδων», (στ) «ο αντίκτυπός τους στο εξωτερικό», (ζ) «η αυτοκατανόηση-αυτοπαρουσίαση των συµµετεχόντων». Η σηµασία της τελευταίας δεν επικεντρώνεται στην αυτοαναγόρευση των διαδηλωτών σε εξεγερµένους, αφού «σε διαφορετικές συγκυρίες, τµήµατα των κοινωνικών κινηµάτων επιδεικνύουν συχνά µια ρητορική πλειοδοσία που δεν αποτελεί παρά προβολή της επιθυµίας στην πραγµατικότητα», όσο στο περιεχόµενο της κινητοποίησης: «µια διάχυτη διάθεση σύγκρουσης µε την κυβέρνηση και την αστυνοµία, τα ΜΜΕ, τα επίσηµα συνδικάτα, τα κόµµατα, ενίοτε την Εκκλησία, και βεβαίως τα σύµβολα του πλούτου, που εκφράζεται και στο πεδίο των πρακτικών». Ενδιαφέρον όµως προκαλεί και η στάση που είχαν τα κοινοβουλευτικά κόµµατα καθώς και τα ΜΜΕ- Τύπος απέναντι στην εξέγερση του Δεκεµβρίου. Κάτι το οποίο θα αναλυθεί στη συγκεκριµένη εργασία πλην των ΜΜE Πολλοί είπανε ότι ο Δεκέµβρης ήταν η έκφραση του αδιεξόδου της νεολαίας. Ο όρος αδιέξοδο ερµηνεύεται κατά το δοκούν, ανάλογα µε τις ιδιαίτερες προτιµήσεις του εκάστοτε ερµηνευτή: για κάποιους το αδιέξοδο είναι πρωταρχικά οικονοµικό, για άλλους ψυχολογικό και για κάποιους άλλους ηθικό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για όρους όπως «νεολαία» και «νέοι», που χρησιµοποιούνται µε τρόπο γενικευτικό. Αυτό το λέω διότι τα κοινωνικά υποκείµενα που συµετείχαν στην εξέγερση έιχαν διαφορετικές ιδιότητες µεταξύ τους. Ήταν µαθητές, φοιτητές, εργαζόµενοι ανασφάλιστοι και µη, άνεργοι, συνταξιούχοι, µετανάστες και άτοµα τα οποία βρίσκονται στο περιθώριο. Επίσης καµία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει γνωρήσει τέτοιου είδους εξέγερση µε χαρακτηριστικά όπως της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η µόνη χώρα που έχει να επιδείξει αντίστοιχη «εξέγερση» είναι η Γαλλία που εκεί, όµως, η «εξέγερση» του 2005 είχε διαφορετική κοινωνική βάση αφου συµετείχαν σε αυτήν τα παιδιά της δεύτερης γενιάς µεταναστών και όχι τα παιδιά της ιθαγενούς µεσαίας τάξης. Κοιτώντας τον µήνα του Δεκεµβρίου είµαστε υποχρεωµένοι να ανιχνεύσουµε τις πιο βαθιές κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις ορατές και υπόγειες που τροφοδότησαν και θα τροφοδοτούν τα γεγονότα. Γιατί δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η σφαίρα του Ε. Κορκoνέα είναι ένα γεγονός που από µόνο του είναι τόσο αποτρόπαιο, ώστε να δικαιολογεί την έκρηξη της νεολαιίστικης και λαϊκής οργής. Ωστόσο άνοιξε ένα καπάκι ευρύτερων και απρόβλεπτων εν πολλοίς αντιδράσεων.

7 Για ορισµένους, η ενέργεια του ειδικού φρουρού είναι µια «άτυχη στιγµή» ή µια κίνηση «υπερβάλλοντος ζήλου» λόγω της «ελλειπής εκπαίδευσης». Οι εκρηκτικές αντιδράσεις που την ακολούθησαν ήταν εν πολλοίς προϊόν συναισθηµατικής φόρτισης ή αγανάκτησης για τη στάση της αστυνοµίας και το κατασταλτικό πογκρόµ των τελευταίων χρόνων. Για κάποιους, οι αντιδράσεις αυτές είναι προϊόν σχεδίου, που εξυφαίνουν οι µεν ή οι δε (διαφορετικοί, κατά περίπτωση, ανάλογα µε το ποιος χρησιµοποιεί το επιχείρηµα αυτό). Για άλλους, τέλος, είναι προϊόν της καπηλείας ενός «θλιβερού συµβάντος» από τους «γνωστούς-άγνωστους», «κουκουλοφόρους», ή «πλιατσικολόγους µετανάστες». Όµως, η ίδια η δυναµική και τα χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων της νεολαίας και των εργαζοµένων στραπατσάρει κάθε µέρα αυτές τις «ερµηνείες» και µας αναγκάζει όλους να δουµε τα τεκταινόµενα πιο βαθιά. Η έκφραση οργής και αγανάκτησης της νεολαίας ακούστηκε αρκετά εκείνη την περίοδο. Τη χρησιµοποίησε ακόµα και η Ν. Μπακογιάννη για να ερµηνεύσει το βάθος και την έκταση της κοινωνικοπολιτικής έκρηξης που εκδηλώθηκε την εβδοµάδα των έντονων συγκρούσεων. Ωστόσο αυτή η οργή, η αγανάκτηση και το µίσος θα ήταν αναγκαίο να εντοπιστεί από που εξορµάται. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσεται το αντιδραστικό πλέγµα που συνθέτουν η λιτότητα και η φοροµπηξία, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και η ανεργία, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και η ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών οργανισµών, η αγοραιοποίηση κάθε πλευράς της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσα σε αυτή τη µετανεωτερικότητα όλοι αυτοί οι παράγοντες, στο σύνολό τους και στη διαπλοκή τους, έχουν οδηγήσει τεράστια τµήµατα του πληθυσµού στη ζώνη της κοινωνικής εξαθλίωσης. Μάλιστα µετά την κρίση και τα «πακέτα σωτηρίας της οικονοµίας» - η ζώνη αυτή διευρύνεται τροµακτικά, αγγίζοντας όχι µόνο τα κατώτερα αλλά και τα µικροαστικά ως χθες στρώµατα. Επιπλέον, για µεγάλα κοινωνικά κοµµάτια πολύ περισσότερο για τους µετανάστες δεν υπάρχει ορατή διέξοδος από αυτή την κατάσταση. Ακόµα και οι προτεινόµενοι από το σύστηµα δρόµοι για την ανάκαµψη από την κρίση συνδέονται όχι µε βελτίωση, αλλά µε την ακόµη πιο βίαιη καρατόµηση των εργατικών δικαιωµάτων. Τα δεδοµένα αυτά δηµιουργούν σε µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού συνθήκες απόλυτης απόγνωσης και αδιεξόδου, καταθλιπτικής κοινωνικής ασφυξίας και έλλειψης κάθε ελπίδας για το αύριο. Καλλιεργούν την αίσθηση ότι η κοινωνία, τα σύµβολα και οι οργανωµένοι θεσµοί της στέκονται εχθρικά προς αυτούς και τις ανάγκες τους. Όλα αυτά συµβαίνουν σε µια εποχή έκρηξης του κοινωνικού πλούτου που παράγουν ο νους και τα χέρια των εργαζοµένων. Τεράστια κέρδη από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που νέµεται συλλογικά από τον παραγόµενο κοινωνικό πλούτο δηµιουργούν τη δραµατική αντίφαση των πλουσίων και των φτωχών. Έτσι ο κόσµος που ανήκει ή βλέπει ότι προοπτικά θα ανήκει σε αυτή τη ζώνη νιώθει απίστευτη οργή, αγανάκτηση αλλά και µίσος για την ίδια την κοινωνία στην οποία ζει και για ό,τι αντιπροσωπεύει η λεγόµενη κοινοβουλευτική δηµοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο δηµιουργείται η αίσθηση του διαχωρισµού µε ότι συµβολίζει τον κόσµο της ελεύθερης αγοράς, τη βιτρίνα του καταναλωτισµού (ο οποίος δεν τον αγγίζει λόγω µικρών µισθών), τις αξίες της ανάπτυξης, τα όργανα της καταπίεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα το υποκείµενο να ξεσπά εναντίον τους µε απρόβλεπτους και συχνά «ασύµµετρους» φαινοµενικά τρόπους, όταν του δίνεται η ευκαιρία. Ακόµα πιο αβυσσαλέο συναίσθηµα νιώθει ο νέος όταν βλέπει το χάσµα που τον χωρίζει µε τον ολοκληρωτικό καπιταλισµό της εποχής. Η νεολαία, λοιπόν, όντας ακριβώς εκείνο το τµήµα που βιώνει ακόµη πιο έντονα και δραµατικά την εχθρότητα και την επιθετικότητα της

8 κοινωνίας της εκµετάλλευσης, της αγοράς, της ατοµικής ιδιοκτησίας και της πολλαπλής καταστολής, είναι εκείνο το τµήµα που εξεγείρεται πιο άµεσα, ριζοσπαστικά και µαχητικά κάτι που έχει καταγραφεί πολλαπλά στην ιστορία, τόσο κινηµατικά όσο και πολιτισµικά. Σε ότι αφορά το αστικό µπλοκ εξουσίας από την άλλη είναι κάτι παραπάνω από ορατή η αδυναµία της πολιτικής ενσωµάτωσης των µαζών µέσω της σύναψη τωνς µαζικών κοινωνικών συµβολαίων τύπου New Deal. Με την αδυναµία αυτή διαψεύδεται η ελπίδα στην οποία είχαν στηριχτεί στη θριαµβεύουσα ισχύ των ελεύθερων αγορών και της ελαστικής εργασίας (δίνοντας τροφή στα περί «τέλους της ιστορίας» του Φουκουγιάµα).. Απότοκο αυτής της αδυναµίας είναι η ιστορικών διαστάσεων κρίση αντιπροσώπευσης από τα αστικά πολιτικά κόµµατα και οι εκτεταµένες τάσεις αποστοίχισης από αυτά. Εξίσου σοβαρή παράµετρος είναι η απουσία αξιόπιστης πολιτικής γραµµής ικανής να εκφράσει αυτό το δυναµικό και συνολικά τον εργαζόµενο κόσµο, ειδικά αν αυτή κριθεί όχι µε τα µέτρα µιας δύναµης κοινοβουλευτικής διαµαρτυρίας, αλλά µε τα µέτρα µιας δύναµης κοινωνικής ανατροπής. Αυτή η απουσία είναι ορατή διεθνώς, αλλά εντοπίζεται και στην Ελλάδα. Το πρόβληµα περιπλέκεται ακόµη περισσότερο, καθώς ούτε το υπάρχον συνδικαλιστικό κίνηµα σε όλες του τις εκδοχές µπορεί να εκφράσει κοινωνικά µε συλλογικό τρόπο τις ανάγκες των εργαζοµένων και ειδικότερα της νεολαίας και των πιο χτυπηµένων εργατικών τµηµάτων. Πλάι, λοιπόν, στην απουσία της ορατής πολιτικής προοπτικής, καταγράφεται και η ιστορική απουσία σε επίπεδο µορφών συγκρότησης, περιεχοµένου, τρόπου λειτουργίας και πολιτικής φυσιογνωµίας. Διαµορφώνεται έτσι ένα τρίτο πλέγµα,κοινωνικής εξαθλίωσης, απουσίας αξιόπιστης πολιτικής πρότασης και συνδικαλιστικής, συλλογικής έκφρασης, που µε µαθηµατική βεβαιότητα στο βαθµό που υπάρχουν ακραία γεγονότα, τυχαία ή µη, σαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου οδηγεί και θα οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις σαν αυτή που ζήσαµε τον Δεκέµβρη του 2008.

9 Πρώτο µέρος Τα κόµµατα Α. Η Νέα Δηµοκρατία Εκ µέρους της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και εµού προσωπικά, εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες σύµφωνα µε τις οποίες συνέβη το περιστατικό. Η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγµατική τιµωρία και το κυριότερο η λήψη των µέτρων εκείνων ώστε να µην επαναληφθούν τέτοια φαινόµενα. Η Αστυνοµία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό - το οποίο µάλιστα έχει αυτήν την κατάληξη- όχι απλώς είναι καταδικαστέο, είναι πέρα και έξω από τη λογική της Αστυνοµίας σύµφωνα µε το Κράτος Δικαίου και σύµφωνα µε την αποστολή της 3. Με την δήλωση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί από τη µια να διαβεβαιώσει για την απόδοση ευθυνών στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και από την άλλη να αποσυνδέσει το περιστατικό από την εν γένει λειτουργία της αστυνοµίας, προστατεύοντας το κύρος της.στη συνέχεια για «λόγους ευθιξίας 4», τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός, αρµόδιος για θέµατα Δηµόσιας Τάξης, Π. Χηνοφώτης, θα υποβάλουν την παραίτησή τους όπου όµως ο Πρωθυπουργός θα απορρίψει. Από την πλευρά της Ν.Δ θα εκφραστούν προτεραιότητες που αφορούν την κοινωνία, µ έναν λόγο ο οποίος απευθύνεται ταυτόχρονας στις αστυνοµικές δυνάµεις, στους διαδηλωτές, στους καταστηµατάρχες, στους πολίτες και στα κόµµατα: «απαιτείται απ όλους ψυχραιµία, ώστε να µην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν καταστροφές, που πλήττουν ανυποψίαστους πολίτες 5» Η προσπάθεια εξισορρόπησης ανάµεσα στην απώλεια της ζωής και στην απώλεια της περιουσίας είναι κατα έναν τρόπο εµφανής και στην αρχική στάση του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονοµίας και Οικονοµικών αναφέρει ότι «θα εξαντλήσει κάθε 3 Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά µε το περιστατικό στα Εξάρχεια, Ενηµέρωση των πολιτικών συντακτων και των ανταποκριτών ξένου Τύπου απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, Δήλωση του Γραµµατέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτη,

10 δυνατότητα» για να αποζηµιωθούν «αµέσως και πλήρως οι συµπολίτες µας, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζηµιές», ενώ θα επισηµάνει ότι «η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και η απώλειά της αναντικατάστατη 6» Βλέπουµε λοιπόν αρχικά ότι γίνεται µία προσπάθεια αποσύνδεσης του γεγονότος της δολοφονίας από πολιτικά συµφραζώµενα και πολιτικές ευθύνες. Ο Π. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει ενόχων. Επιπλεόν το περιστατικό ως «µεµονωµένο», και διαβεβαιώνει για την τιµωρία των προσπαθεί να προσδιορίσει τον προσανατολισµό της δράσης των κατασταλτικών µηχανισµών. Χαρακτηριστική είναι η επανάληψη του όρου «αµυνόµενη» στον λόγο του υπουργού, που αφορά στην στάση που θα πρέπει να κρατήσει η αστυνοµία στις κινητοποιήσεις.. Προτιµούµε να βλέπουµε την Αστυνοµία αµυνόµενη προστατεύοντας τα δικαιώµατα του ανθρώπου, προπηλακιζόµενη πολλές φορές από το να υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση η οποία να είχε οποιαδήποτε βλάβη εναντίον ανθρώπου και πολύ περισσότερο την αφαίρεση ζωής. Καταλαβαίνοντας την οδύνη πολλών, και καταλαβαίνοντας και τους αγώνες που πολλοί δίνουν για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου, σε καµία περίπτωση αυτός ο αγώνας, αυτή η ιδεολογία που είναι κοινή ιδεολογία της δηµοκρατίας µας σήµερα, δεν µπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις οι οποίες στρέφονται εναντίον άλλων ανθρώπων και δηµιουργούν προβλήµατα στο κοινωνικό σύνολο ( ) Καµία αγανάκτηση όσο, αν θέλετε, ιδεολογικά και αν είναι θεµελιωµένη, δεν µπορεί να οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόµενα σαν αυτά που παρατηρήθηκαν χθες Είναι υποχρεωµένη η Ελληνική Αστυνοµία και στον τοµέα αυτό, να πράξει εκείνο το οποίο είναι έργο της, δηλαδή να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, πάντοτε όµως µε πρώτο γνώµονα την προστασία των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου. Και θα το πράξει και τώρα, αµυνόµενη πάντοτε ( ) Και είναι τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης εδώ για να αναδείξουν αυτή την πραγµατικότητα χωρίς να θίξουν τα δικαιώµατα κανενός. Αµυνόµενη η Αστυνοµία, όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν 7 Σε άλλη δήλωσή του Υπουργού, µετά τη συνάντηση µε τον πρωθυπουργό, θα καταδικάσει την «ωµή βία, η οποία στρέφεται εναντίον της κοινωνικής γαλήνης και εναντίον της περιουσίας αθώων ανθρώπων8» 6 Πρόκειται για µια δέσµη επτά µέτρων που προβλέπουν: 1. Άµεση οικονοµική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. 2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζηµιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ. 3. Για τον δανεισµό του υπόλοιπου 50% της ζηµιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δυνατότητα, µε εγγύηση του ελληνικού Δηµοσίου, για επιδοτούµενα δάνεια διάρκειας 15 ετών. 4. Χορήγηση δανείων διάρκειας 15 ετών µε ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζηµιών στα κτήρια. 5. Χορήγηση δανείων πενταετούς διάρκειας µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης. 6. Αναστολή των οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίµηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. 7. Οικονοµική ενίσχυση των εργαζοµένων µε πλήρη κάλυψη του µισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόµενου) για τρεις µήνες,. σε επιχειρήσεις που δεν θα µπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεµβρίου. 7 Δελτίο Τύπου για συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά µε το περιστατικό των Εξαρχείων, , οι υπογραµµίσεις δικές µου. «Από τη στιγµή που έκανε αυτή τη δακρύβρεχτη δήλωση, ήτανε σαφές ότι θα καεί η Αθήνα», θα σχολιάσει ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Άδ. Γεωργιάδης, προσκεκληµένος στην εκποµπή του δηµοσιογράφου Γ. Παπαδάκη «Καληµέρα Ελλάδα», ΑΝΤ1, Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου µετά τη συνάντησή του µε τον Πρωθυπουργό,

11 Την επόµενη µέρα της συνάντησης του Υπουργου µε τον Κ.Καραµανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος θα καταδικάσει τη βία απ όπου κι αν προέρχεται εννοώντας βέβαια την βία που προερχόταν από τους µαθητές. Επιπλέον κάνει µία προσπάθεια να περιορίσει το φαινόµενο των βίαιων ενεργειών, µιλώντας για «συµπεριφορά ορισµένων ατόµων που δεν χαρακτηρίζουν, βεβαίως, τη συµπεριφορά της µεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών9». Οι εκτιµήσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον µειοψηφικό χαρακτήρα των βίαιων ενεργειών βρίσκονται σε αντίφαση, τόσο µε την κινητοποίηση ολόκληρου του κυβερνητικού επιτελείου, όσο και µε την εκτίµηση της κατάστασης από τον υπουργό Εσωτερικών. Σε αντίφαση µε την προσπάθεια υποβάθµισης των γεγονότων, έρχονται οι χειρισµοί του πρωθυπουργού, που θα επιχειρήσει να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης θα στείλει στους προέδρους της ΓΣΕΕ 9 Ενηµέρωση των πολιτικών συντακτων και των ανταποκριτών ξένου Τύπου απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, ό.π. Είναι, βεβαίως, προφανής η αντίφαση ανάµεσα στους ισχυρισµούς της κυβέρνησης περί «ατόµων» (ή «µειονότητας εξτρεµιστών, όπως θα πει αργότερα ο πρωθυπουργός) και στην παραδοχή της ευρείας εξάπλωσης των ταραχών που θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών µετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Την αντίφαση θα επισηµάνουν και οι δηµοσιογράφοι ήδη από τις 8.12, κάνοντας σχετική νύξη στον Ε. Αντώναρο: «ΤΕΡΖΗΣ: Η ερώτηση είναι η εξής: Από τη στιγµή που ο αρµόδιος Υπουργός Εσωτερικών, κάνει λόγο για αµυντική τακτική της Ελληνικής Αστυνοµίας είναι οι δηλώσεις του οι χθεσινές. Ρωτάω το εξής και θέλω µια σαφή απάντηση γιατί δεν την έχω λάβει, νοµίζω, η κυβέρνηση είναι ικανοποιηµένη από τον τρόπο χειρισµού της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνοµία; ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουµε τοποθετηθεί επανειληµµένως. Έχει τοποθετηθεί και ο κ. Παυλόπουλος και χθες το βράδυ. Επιλέγετε να αποµονώσετε µια φράση από τη χθεσινή πρωινή του δήλωση ενώ έχει κάνει και άλλη δήλωση, χθες το βράδυ. Έκανε και δήλωση ο Πρωθυπουργός. Εκείνο το οποίο δεν βλέπω, και µου κάνει εντύπωση, είναι ότι θα περίµενα να είναι πιο ξεκάθαρη η καταδίκη της βίαιης συµπεριφοράς, της καταστρεπτικής συµπεριφοράς αυτών των ολίγων -εγώ πιστεύω- οι οποίοι προέβησαν σε αυτές τις καταστροφές. Αυτοί έχουν την ευθύνη και όχι η Ελληνική Αστυνοµία, για τις καταστροφές. ΤΕΡΖΗΣ: Αν µου επιτρέπετε, κύριε Εκπρόσωπε, εγώ έχω εσάς µπροστά µου, δεν έχω τον εκπρόσωπο των κουκουλοφόρων ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα. ΤΕΡΖΗΣ: Και ρώτησα, αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιηµένη από τον τρόπο που η Ελληνική Αστυνοµία χειρίστηκε τους 100 που είπατε εσείς. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα 100; ΤΕΡΖΗΣ: Εκατό είπατε, όχι παραπάνω, µόλις πριν από λίγο. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ολίγοι, είπα. Εγώ δεν είπα 100. ΤΕΡΖΗΣ: Με συγχωρείτε, ακόµη λοιπόν χειρότερα για την Ελληνική Αστυνοµία, αν δεν µπορεί να ελέγξει τους «ολίγους», όπως είπατε και ερωτώ: Είστε ικανοποιηµένοι από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ελληνική Αστυνοµία την υπόθεση αυτή τα τελευταία 24ωρα; Οφείλεται και σε ποιο λόγο αυτή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας. Εµένα µε ενδιαφέρει, αν είστε ικανοποιηµένοι ως κυβέρνηση. Δεν ζητάω ούτε επιχειρησιακά, ούτε τίποτε άλλο.

12 και της ΑΔΕΔΥ επιστολή µέσα από την οποία θα ζητήσει να αναβάλουν την πραγµατοποίηση συγκέντρωσης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προγραµµατίσει για τις Η συναντήσεις του Κ.Καραµανλή µε τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κοµµάτων έχουν ως στόχο την πολιτική αποµόνωση και τη καταδίκη της βίας. Κάνει λόγο για εθνικό χρέος και δηµοκρατικού καθηκόντος προσπαθώντας έτσι να εξασφαλίσει την συναίνεση από την αντιπολίτευση. «Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: Να θωρακίσουµε το δηµοκρατικό πολίτευµα απέναντι στη βία ακραίων οµάδων. Γι αυτό η εθνική ενότητα είναι αυτή τη στιγµή το χρέος όλων µας. Όλοι όσοι προκαλούν βιαιότητες και βανδαλισµούς είναι εχθροί της Δηµοκρατίας 10». Στο λόγο του πρωθυπουργού διακρίνουµε την προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης της βίας και αποσυσχέτισης των δρώντων, που κινούνται βίαια, από πολιτικές που τους πλήτουν οικονοµικά και κοινωνικά.με τη στάση αυτή προσπαθεί να επικρατήσει η άποψη ότι εκείνοι που ασκούν βία δεν είναι θύµατα της οικονοµικής κρίσης, αλλά αυτοί που οξύνουν τις συνέπειες της κρίσης για άλλους πολίτες. Σε ερωτήσεις δηµοσιογράφων που θίγουν το συγκεκριµένο ζήτηµα, ο Κ. Καραµανλής θα αναφερθεί και πάλι για «τυφλή» βία: Σε µία ανοικτή κοινωνία, οι πολίτες δικαιούνται να έχουν όχι απλώς άποψη, αλλά να έχουν και φωνή διαµαρτυρίας, να έχουν φωνή πίεσης, να διαδηλώνουν, να λένε το παράπονό τους. Και είναι φυσικό στις σύνθετες κοινωνίες που ζούµε, και µάλιστα σε µία δύσκολη συγκυρία, να υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις, τέτοιες απόψεις. Αυτό το καταλαβαίνω, το θεωρώ θεµιτό, το θεωρώ υγιές. Αλίµονο, όµως, αν αρχίσουµε να δίνουµε ιδεολογική ή κοινωνική κάλυψη στην τυφλή βία. Επιµένω σε αυτό µε την έννοια ότι κάτι τέτοιο θα στρεφόταν κατά της ίδιας της δηµοκρατίας 11. Καταγγελτικός όσον αφορά την βία «απ όπου κι αν προέρχεται» θα είναι επίσης και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης, αναφέροντας και αυτός την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης για την έξοδο από την κρίση. Στη συνέχεια Δηµοσιογράφοι θα ρωτήσουν τον πρωθυπουργό αν πιστεύει ότι τα άτοµα που ασκούν βία υποκινούνται από δυσαρεστηµένα κέντρα µε επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Το σενάριο αυτό θα το απορρίψει αµέσως ο πρωθυπουργός Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή, Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή µετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, «Εγώ δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους θεωρίες και σενάρια», θα είναι η απάντηση του Κ. Καραµανλή στην ερώτηση δηµοσιογράφου από την Ελευθεροτυπία. Βλ. Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού ό.π., Εξίσου απορριπτικός σε παρόµοιες θεωρίες συνωµοσίας ήταν νωρίτερα και ο Π. Παυλόπουλος: «Η Αστυνοµία πρέπει να είναι εκεί που πρέπει να είναι για να διασφαλίσει την ειρήνη και την έννοµη τάξη. Ρωτήστε τους και πέστε τους πολύ απλά. Τι εξυπηρετεί αυτό το πράγµα; Ρωτάω απλά. Δεν µιλάω για συνωµοσίες ή για τίποτα

13 Από την άλλη πλευρά, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δηµοκρατίας Ι. Βαρβιτσιώτης, πιστεύει ότι το τραγικό περιστατικό δεν θα µπορούσε από µόνο του να αποτελέσει την αιτία των φοβερών γεγονότων και των ακραίων πράξεων που ακολούθησαν. Σε παρέµβασή του στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πει: «Φοβάµαι ότι βρισκόµαστε ενώπιον ενός φαινοµένου το οποίο µπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και όχι µόνο στην Ελλάδα, αφού η νέα γενιά βλέπει το µέλλον της σκοτεινό και µε αξεπέραστα εµπόδια 13», Την εκτίµηση περί «εκρηκτικού» και «πολυσύνθετου φαινοµένου θα συµµεριστεί ο πρωθυπουργός σε οµιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας Δηµοκρατίας, επιµένοντας όµως στο δίπολο «υπευθυνότητα-λαϊκισµός» και, εν προκειµένω, σε µια ανάγνωση των ταραχών κατά την οποία βίαιες µειοψηφίες-εχθροί της Δηµοκρατίας και νέοι που διεκδικούν, βρίσκονται οι µεν στον αντίποδα των δε. Στη συνέχεια µεταφέροντας το κλίµα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ όπου µόλις έχει επιστρέψει και µιλώντας στους βουλευτές του κόµµατος, ο Κ. Καραµανλής θα δώσει ιδιαίτερη έµφαση στην οικονοµική κρίση, συνδέοντας τις ταραχές µε την ανάσχεση του «οικονοµικού δυναµισµού» Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεχωρίσω τη θλίψη από τη βεβήλωση, την καταδίκη από την καταστροφική µανία. Βρεθήκαµε απέναντι σ ένα εκρηκτικό φαινόµενο. Φαινόµενο που χρειάζεται ψύχραιµη ανάλυση. Φαινόµενο πολυσύνθετο που κρύβει χρόνιες παθογένειες, αδυναµίες που διαιωνίζονται, νοοτροπίες και σκοπιµότητες αδιανόητες. Φτάσαµε σε σηµείο να ακούγονται φωνές για έκτακτα µέτρα και ακραίες µεθόδους καταστολής, δίχως να υπολογίζονται οι ενδεχόµενοι κίνδυνοι από παρόµοιες προσεγγίσεις. Τα πράγµατα απαιτούσαν ψύχραιµη αντιµετώπιση, υπεύθυνη αντίδραση, απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή ήταν η πολιτική απόφαση. Και η απόφαση αυτή δεν µπορεί να αµφισβητείται από κανέναν. Εκείνο που εξετάζεται, εκείνο που αποτιµάται και αξιολογείται, είναι το επιχειρησιακό µέρος. Βούλησή µας είναι να βγάλουµε τα απαραίτητα, τα αναγκαία συµπεράσµατα και να πάρουµε στην ώρα τους τις κατάλληλες αποφάσεις 14. Είναι χαρακτηριστική σε σχεδόν εξοµολογητικό τόνο η προσπάθεια επανοικειοποίησης της νεολαίας, αποσύνδεσής της από τις βίαιες ταραχές και προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεών της µε την κυβέρνηση άλλο», Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου µετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, Οι διαβεβαιώσεις αυτές δε θα εµποδίσουν την Αυριανή να κάνει πρωτοσέλιδο τα συγκεκριµένα σενάρια, τόσο στις όσο και σε προσεχή φύλλα Παρέµβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, Οµιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραµανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόµµατος,

14 Δεν µπορεί τίποτε απ όλα αυτά να συνδέεται µε τους αγώνες και τις αγωνίες της νέας γενιάς. Καταλαβαίνω πολύ καλά τους νέους. Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιµασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω -όλοι καταλαβαίνουµε- το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησής τους από την οικογένεια. Γι αυτό δεν θα πάψω ποτέ να επιµένω στις πολιτικές για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της µε την αγορά εργασίας. Δεν θα πάψω ποτέ να επιµένω σε πολιτικές που δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γι αυτό, θέλουµε ν ανοίξουµε πιο άµεσους διαύλους επικοινωνίας. Διαύλους διαλόγου για όλα τα θέµατα που απασχολούν τους νέους και πρωτίστως την Παιδεία 15. Προσπαθώντας να αντιστρέψει το πολιτικό σκηνικό ο Κ. Καραµανλής θα εξαγγείλει στις µια νέα δέσµη οικονοµικών µέτρων µε έµφαση στον τουρισµό 16 ενώ λίγες µέρες αργότερα θα ανακοινωθεί η απόφαση ότι τα καταστήµατα θα παραµείνουν ανοιχτά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Ένταση όµως σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί να υπάρχει, µε την κυβέρνηση να επιχειρεί να µιλήσει στο όνοµα του έθνους και της δηµοκρατίας όπου δεν έχουν σχέση µε τη βία. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να χαρακτηρίσει βίαια τα γεγονότα της συµβολικής κατάληψης της ΝΕΤ καθώς και την κατάληψη της ΓΣΕΕ από διαδηλωτές. Όσον αφορά λοιπόν στη πρώτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα καταδικάσει «µε τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν σήµερα την εύρυθµη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός Μέσου Μαζικής Ενηµέρωσης και µάλιστα µε δηµόσιο χαρακτήρα 17», προσθέτοντας ότι «τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δηµοκρατία µας» Επίσης σε σχέση µε τη δεύτερη ο γραµµατέας Συνδικαλισµού του κόµµατος, «έχοντας ως πάγια θέση την αποδοκιµασία κάθε βίαιης συµπεριφοράς, απ όπου και αν προέρχεται και όπου και αν κατευθύνεται 18», θα καταδικάσει ως «απαράδεκτη» την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ. Σχετικά µε τη συµβολική ανάρτηση πανό στο βράχο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη θα στραφεί µε έµµεσο τρόπο κατα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας 15 Οµιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραµανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόµµατος, Τα µέτρα περιλαµβάνουν αύξηση των δαπανών για προβολή της χώρας κατά 50%, µείωση του Ενιαίου Τελους Ακινήτων, αναστολή για ένα χρόνο της καταβολής εισφοράς προς τις τράπεζες των τουριστικών επιχειρήσεων, αντιµετώπιση του ζητήµατος λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών µονάδων, παροχή κεφαλαίου κίνησης στις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις, κ.ά. Βλ. Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή, Ηλεκτρονική έκδοση της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, Διαθέσιµο στην ιστοσελίδα [ 18 Δηλώσεις του Γραµµατέα Συνδικαλισµού της Ν.Δ. κ. Κώστα Κόλλια σχετικά µε την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ,

«Πολιτική Συγκυρία και Εκλογικές Τάσεις» VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1

«Πολιτική Συγκυρία και Εκλογικές Τάσεις» VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1 Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος Δ.2 ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος Δεκέμβριος 2008 37.5 31.0 Διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: : 6,5%

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος Δεκέ 2008 μβριος Έρευνα 10-12/12/2008

Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος Δεκέ 2008 μβριος Έρευνα 10-12/12/2008 Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος 2008 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 10 έως και 12 Δεκεμβρίου 2008. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 1. ΕΡΩΤΗΣΗ Μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν ανοιχτά τις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ συν. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ συν. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ συν. ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΚΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Κύριε Πρόεδρε, Κύριε ντα Σύµβουλε, Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική Υπάρχουν τριβές αλλά από ζήλο... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ «Είμαι ικανοποιημένος από τη δεκαεννιάμηνη πορεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. , Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Τα Συνέδρια αποτελούν την κορυφαία διαδικασία για όλα τα κόµµατα. Μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.) Α) Με διαφάνεια και δηµοσιότητα: Ναι στη συµµετοχή και στα

Διαβάστε περισσότερα

Marketing Research Communication. 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: τηλ.: website:

Marketing Research Communication. 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: τηλ.: website: Marketing Research Communication 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: 210-6821520 τηλ.: 211-120 2900 e-mail: info@marc.gr website: www.marc.gr ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E.

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά Αρχή φόρμας Τέλος φόρμας Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά Του Στράτου Φαναρά, Προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου της Metron Analysis Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές και την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη

Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη [04.11.2013] «Δεν θα αλλάξουν ο νόμος Κατσέλη και ο νόμος 4161 για τους ενήμερους δανειολήπτες. Αυτό σημαίνει ότι κανένας φτωχός άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικό Βαρόμετρο 87

Πολιτικό Βαρόμετρο 87 Πολιτικό Βαρόμετρο 87 Φεβρουάριος 2011 ΣΚΑΪ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Παρουσίαση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κυριακή 13/2/2011 Δ.1 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή, ή σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ MAIN OPPOSITION LEADER, PRESIDENT OF NEW DEMOCRACY PARTY AT THE WORLD IN 2017 GALA DINNER ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012

Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012 Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012 1. Κατά τα φαινόμενα, οι δανειστές θα τραβήξουν στα άκρα τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό της χώρας, με μη καταβολή της δανειακής δόσης. Δημιουργείται ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία εντολέα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη Χρονικό διάστημα συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Καλαντζής στη ΝΕΤ: «Να γίνει δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου»

Γιώργος Καλαντζής στη ΝΕΤ: «Να γίνει δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου» 1 Γιώργος Καλαντζής στη ΝΕΤ: «Να γίνει δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου» ΕΚΠΟΜΠΗ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 στη ΝΕΤ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/6/2012 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Κώστας Μουσουρούλης (Βουλευτής

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιπποκράτους 22 & Ναυαρίνου, 106 80 Αθήνα Τηλ.: 210 3665301-03 - Fax: 210 3665089 www.pasok.gr - e-mail: syntonistis@pasok.gr Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Μπ.

Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Μπ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ 1 ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μάρτιος 200 Μάρτιος 2008 Έρευνα 11-13/3

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μάρτιος 200 Μάρτιος 2008 Έρευνα 11-13/3 Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μάρτιος 2008 1 Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Ταυτότητα της έρευνας Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 11 έως και 13 Μαρτίου 2008. Τύπος έρευνας: Tηλεφωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 13 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα της έρευνας... σελ. 3 1. Βαθμός αισιοδοξίας για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Θέμα: Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της

Διαβάστε περισσότερα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη Χαλκίδα, η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων,

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη Χαλκίδα, η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων, Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη Χαλκίδα, η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων, συνδικαλιστών, εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. Η πρωτοβουλία

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική Έρευνα για Θέματα Πολιτικής Επικαιρότητας

Πανελλαδική Έρευνα για Θέματα Πολιτικής Επικαιρότητας Πανελλαδική Έρευνα για Θέματα Πολιτικής Επικαιρότητας Η ταυτότητα της έρευνας Εταιρεία: Metron Analysis (Α.Μ. ΕΣΡ 4) Εντολέας: Τύπος έρευνας: Δείγμα: Γεωγραφική κάλυψη: ΑΝΤ1 Πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικό Βαρόμετρο. Μάιος 2015

Πολιτικό Βαρόμετρο. Μάιος 2015 Πολιτικό Βαρόμετρο Μάιος 2015 ΤO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE Νο144 5-2015 Η τακτική μηνιαία πολιτική έρευνα της Public Issue πραγματοποιείται από το 2004 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική πολιτική Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ιανου Ιαν άριος 200 ουάριος 2008 Έρευνα 7-10/1

Πανελλαδική πολιτική Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ιανου Ιαν άριος 200 ουάριος 2008 Έρευνα 7-10/1 Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ιανουάριος 2008 1 Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Ταυτότητα της έρευνας Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 7 έως και 10 Ιανουαρίου 2008. Τύπος έρευνας: Tηλεφωνική

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στα πρόσφατα γεγονότα

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στα πρόσφατα γεγονότα Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στα πρόσφατα γεγονότα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Δεκέμβριος 2008 0840 / Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά για την υπ αριθμόν 522/ επίκαιρη ερώτησή προς. τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου

Πρακτικά για την υπ αριθμόν 522/ επίκαιρη ερώτησή προς. τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Πρακτικά για την υπ αριθμόν 522/9-2-2016 επίκαιρη ερώτησή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα πρόστιμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Στην επίκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικό Βαρόμετρο. Μηνιαίοι Δείκτες ΣΚΑΪ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ιανουάριος / Διάγραμμα 1

Πολιτικό Βαρόμετρο. Μηνιαίοι Δείκτες ΣΚΑΪ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ιανουάριος / Διάγραμμα 1 Πολιτικό Βαρόμετρο Μηνιαίοι Δείκτες ΣΚΑΪ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ιανουάριος 2009 0901/ Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ V PRC «Συνδικαλισμός, συνδικάτα και συνδικαλιστική συμμετοχή στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης», ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ

Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Δευτέρα 14:00 πμ Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κατερίνα Ακριβοπούλου 14/05/2007 Κατερίνα Ακριβοπούλου: Τον αντίκτυπο του σκανδάλου των ομολόγων στην κοινή γνώμη καταγράφει το βαρόμετρο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόθεση Ψήφου. Βουλευτικές Εκλογές

Πρόθεση Ψήφου. Βουλευτικές Εκλογές Πρόθεση Ψήφου Βουλευτικές Εκλογές 1 Πρόθεση ψήφου σε Βουλευτικές Εκλογές Ας υποθέσουμε ότι είχαμε Βουλευτικές Εκλογές την επόμενη Κυριακή. Πείτε μου παρακαλώ ποιο κόμμα θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίζατε;

Διαβάστε περισσότερα

ελτίο Τύπου Τρίτη,

ελτίο Τύπου Τρίτη, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ελτίο Τύπου Τρίτη,27.05.2008 OMIΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση 1 ο Κύμα: 07-09 Σεπτεμβρίου 2009 VPRC Γενική Πολιτική Συγκυρία VPRC Δ.2 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή,

Διαβάστε περισσότερα

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Διανύουμε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές κρίσεις που βίωσε η χώρα

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Διανύουμε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές κρίσεις που βίωσε η χώρα Φίλες και Φίλοι, Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Διανύουμε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές κρίσεις που βίωσε η χώρα στη νεώτερη ιστορία της. Μια κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγησή τους δε θα γίνει και δική μας!

Η αξιολόγησή τους δε θα γίνει και δική μας! Η αξιολόγησή τους δε θα γίνει και δική μας! Από το Γρηγόρη Καλομοίρη, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έστειλε επείγουσα (την τρίτη μέσα σε ένα μήνα) εγκύκλιο

Διαβάστε περισσότερα

Τα «ακατανόητα» του Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Ηρακλείου

Τα «ακατανόητα» του Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Ηρακλείου Τα «ακατανόητα» του Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Ηρακλείου Κώστας Ν. Κωνσταντίνου Τι γράφει ακριβώς το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε Ηρακλείου ό,τι κάνω στο απευθυνόμενο προς «ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΜΜΕ» κείμενο της 21 ης Νοεμβρίου του 2014:

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη στη «Χώρα της Κυριακής» Συνέντευξη Τηλέμαχου Χυτήρη στη «Χώρα της Κυριακής»

Συνέντευξη στη «Χώρα της Κυριακής» Συνέντευξη Τηλέμαχου Χυτήρη στη «Χώρα της Κυριακής» Συνέντευξη στη «Χώρα της Κυριακής» Συνέντευξη Τηλέμαχου Χυτήρη στη «Χώρα της Κυριακής» Σε παρεξήγηση οφείλεται η όποια συζήτηση γίνεται για την μονιμότητα στον δημόσιο τομέα, δηλώνει ο Τηλέμαχος Χυτήρης,

Διαβάστε περισσότερα

Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Παρουσίαση Έρευνας Παρατηρητηρίου, 10/2004

Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Παρουσίαση Έρευνας Παρατηρητηρίου, 10/2004 Είναι γνωστό, ότι κατά καιρούς συγκεντρώνονται και αξιολογούνται στοιχεία που αφορούν γενικά και ειδικά µεγέθη για την εκπαίδευση, όπως για παράδειγµα η ετήσια απογραφή µαθητών από τις σχολικές µονάδες,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση. Mάρτιος 2013

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση. Mάρτιος 2013 Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση Mάρτιος 2013 Γενική Πολιτική Συγκυρία VPRC Δ.2 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Με την εικόνα που έχετε σήμερα για τη χώρα σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα πηγαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μ. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μ. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ημερομηνία Ανάρτησης: 08/12/2003 ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μ. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΗΕΑ ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Εισήγηση Μανώλη Μαθιουδάκη Προέδρου ΕΣΗΕΑ στο Μικτό Συμβούλιο της 8ης Δεκεμβρίου 2003 Στην προηγούμενη συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α ΚΕΙΜΕΝΟ 1) Διαβάζοντας το κείμενο, αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο του ρατσισμού, έχει αρκετές συνέπειες και για εκείνον που το υποστηρίζει και

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ

Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Τρίτη 14:30 πμ Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κατερίνα Ακριβοπούλου 12/02/2008 Κατερίνα Ακριβοπούλου: Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Public Issue μαζί μας, ο κ. Γιάννης Μαυρής.

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος Δεκέ 200 μβριος 2008 Έρευνα 15-18/12/2008

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος Δεκέ 200 μβριος 2008 Έρευνα 15-18/12/2008 Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος 2008 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 15 έως και 18 Δεκεμβρίου 2008. Στις ερωτήσεις που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε πώς λειτουργούν στην πραγµατικότητα οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στο www.hellenicparliament.gr.

Μάθετε πώς λειτουργούν στην πραγµατικότητα οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στο www.hellenicparliament.gr. Η «Βουλή των Εφήβων»: πώς θα δουλέψουµε φέτος Η φετινή χρονιά για τη «Βουλή των Εφήβων» είναι πολύ σηµαντική: είναι χρονιά ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, µε στόχο να πετύχουµε βαθύτερο και ουσιαστικότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΑ ΔΡΩΝΤΩΝ: Δείκτες Αξιολόγησης Kομμάτων

ΕΙΚΟΝΑ ΔΡΩΝΤΩΝ: Δείκτες Αξιολόγησης Kομμάτων Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε επίπεδο συνολικού δείγματος. Τα διαχρονικά στοιχεία, οι αναλύσεις σε σημαντικά υποκοινά (πχ δημογραφικά στοιχεία, ψηφοφόροι κομμάτων κλπ) και συγκεκριμένες ερωτήσεις συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ. Κοινή Συνέντευξη Τύπου µε αποκλειστικό θέµα την επέκταση της µεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του ήµου Αριστοτέλη

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ. Κοινή Συνέντευξη Τύπου µε αποκλειστικό θέµα την επέκταση της µεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του ήµου Αριστοτέλη ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ιερισσός, 22/05/2013 & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Κοινή Συνέντευξη Τύπου µε αποκλειστικό θέµα την επέκταση της µεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του ήµου Αριστοτέλη

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων. Ανακοίνωση

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων. Ανακοίνωση Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων Αριστοτέλους 11 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721 Ανακοίνωση Ήρθε η ώρα να μπει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 33,9% 30,9% 20,7% 23,7% 12,4% 11,5% 12,2%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 33,9% 30,9% 20,7% 23,7% 12,4% 11,5% 12,2% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 7 Σεπτεµβρίου 2007 Τεύχος 5 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 6/9/2007 5/9/2007

Διαβάστε περισσότερα

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08)

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) (συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) Φ.Κ.: ας επιστρέψουμε τώρα στο μεγάλο θέμα της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα, της Αμερικάνικές προκριματικές εκλογές. Πήραμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο τύπος έχει αποδειχθεί ότι στηρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά και εξαρτάται από αυτό προκειμένου να κάνει απρόσκοπτα το έργο του. Tο έργο αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NICOLA GIAMMARIOLI MISSION CHIEF FOR GREECE, EUROPEAN STABILITY MECHANISM (ESM) TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙ ΑΚΗ ΑΛΝΤΟΥΣ Βουλευτής Επικρατείας ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙ ΑΚΗ ΑΛΝΤΟΥΣ Βουλευτής Επικρατείας ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.6.07 Χαιρετισµός της Προέδρου της ιακοµµατικής Επιτροπής της Βουλής για Θέµατα Αναπηρίας Ελ. Μπερνιδάκη Άλντους Βουλευτού Επικρατείας Ν..- ιεθνές Συνέδριο «Άτοµα µε Αναπηρία και Μ.Μ.Ε.»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΗΜΑ. Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5. Επωνυμία όνομα Εντολέα

ΤΟ ΒΗΜΑ. Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5. Επωνυμία όνομα Εντολέα Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη ΤΟ ΒΗΜΑ Έρευνα κοινής γνώμης σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση. Mάρτιος 2012

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση. Mάρτιος 2012 Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση Mάρτιος 2012 Γενική Πολιτική Συγκυρία VPRC Δ.2 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Με την εικόνα που έχετε σήμερα για τη χώρα σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα πηγαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα

Δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα Δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα Παρά το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ ανακάμπτει η Χρυσή Αυγή Το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Συγκυρία & Διακυβέρνηση

Πολιτική Συγκυρία & Διακυβέρνηση Πολιτική Συγκυρία & Διακυβέρνηση Μάιος Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Σκοπός της έρευνας: Τύπος & Μέθοδος: Πληθυσμός: Περιοχή: Μέθοδος Δειγματοληψίας: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες στη Βόρεια Ελλάδα, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Πρόθεση Ψήφου. Βουλευτικές Εκλογές

Πρόθεση Ψήφου. Βουλευτικές Εκλογές Πρόθεση Ψήφου Βουλευτικές Εκλογές 1 Πρόθεση ψήφου σε Βουλευτικές Εκλογές Ας υποθέσουμε ότι είχαμε Βουλευτικές Εκλογές την επόμενη Κυριακή. Πείτε μου παρακαλώ ποιο κόμμα θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίζατε;

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014

Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014 Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014 Σεβασμιότατε, κύριοι βουλευτές, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, Με την παρουσία σας απόψε, τιμάτε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: TA ΜΕΛΗ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΔΟΕ, ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ. Θέμα: Πώς προχωράμε ενάντια στην «αυτοαξιολόγηση»

ΠΡΟΣ: TA ΜΕΛΗ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΔΟΕ, ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ. Θέμα: Πώς προχωράμε ενάντια στην «αυτοαξιολόγηση» Α ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 1, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 18533 e-mail: info@rigasfereospeiraias.gr http://www.rfp.gr ΠΕΙΡΑΙΑΣ 3/4/2014, Α.Π: 102 ΠΡΟΣ: TA ΜΕΛΗ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA 22-26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα της έρευνας σελ. 3 1. Άποψη για τη προσφυγή της Ελλάδας στο µηχανισµό

Διαβάστε περισσότερα

Κυβέρνηση συνεργασίας και ευρώ θέλουν οι Ελληνες

Κυβέρνηση συνεργασίας και ευρώ θέλουν οι Ελληνες Κυβέρνηση συνεργασίας και ευρώ θέλουν οι Ελληνες Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεπαίσθητη πτώση της ΝΔ, νέες απώλειες για το ΠαΣοΚ το 80% ζητεί παραμονή στην ευρωζώνη ενώ μόνο το 13% θέλει επιστροφή στη δραχμή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΕΤΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Βασικές προϋποθέσεις συγχωνεύσεων: Η μη αλλοίωση της μετοχικής

Διαβάστε περισσότερα

Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; Γ/ Α 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα 1

Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; Γ/ Α 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα 1 ΠΡΟΣ ΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΗΝΕΣ Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα γνώμης

Πανελλαδική έρευνα γνώμης Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μάρτιος 2007 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση: Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη 14 και 15 Μαρτίου 2007. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΠΑΤΡΑ : Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική,

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΠΑΤΡΑ : Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΠΑΤΡΑ : Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, Πάτρα 15-3-2017 Τη θέση της Δημοτικής Αρχής για τις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

Infrastructure s Security Plan & Planning

Infrastructure s Security Plan & Planning Infrastructure s Security Plan & Planning Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών & Κρίσεων Η επιχειρησιακή διάσταση Η επικοινωνιακή διάσταση Παρουσίαση Αθανάσιος Γ. ΚΟΚΚΑΛΑΚΗΣ Αστυν. Υποδντής Κέντρο Μελετών Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:53

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:53 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11:53 Σελίδα 2 από 5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 07/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Τι έχει αλλάξει. Τι πιστεύει σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ Μάιος 2011 Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Στη σύλληψη του διευθυντή του ομίλου Παραπολιτικά προχώρησαν 15 αστυνομικοί με πολιτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα.

Στη σύλληψη του διευθυντή του ομίλου Παραπολιτικά προχώρησαν 15 αστυνομικοί με πολιτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα. Στο Αυτόφωρο Μονομελές θα παρουσιαστούν σήμερα για να δικαστούν για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης ο εκδότης των "Παραπολιτικών" Γιάννης Κουρτάκης και ο Διευθυντής του Ομίλου Παναγιώτης Τζένος.

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΘΕΜΑ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΜΥΡΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία

1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία 1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας χειροτέρευσε το διάστημα διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα (πολύ και λίγο 55.7%), και

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 200 Μάιος 2008 Έρευνα 6-8/5

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 200 Μάιος 2008 Έρευνα 6-8/5 Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 2008 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 6 έως και 8 Μαΐου 2008. Τύπος έρευνας: Tηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Αθήνα 27/11/2014 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για δυναμική διεκδίκηση των πόρων που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία. Με τη δημιουργία κοινού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.) Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ιδιωτική επιχείρηση για την πρόσληψη ανέργων, σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150. Νέο ΕΚΑΣ, µε κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για

Διαβάστε περισσότερα

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Στην Έναρξη του Εθνικού Διαλόγου Παιδείας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 Κύριε Πρωθυπουργέ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. για τις πολιτικές εξελίξεις

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. για τις πολιτικές εξελίξεις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ για τις πολιτικές εξελίξεις 2012.07.12 Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Marketing Research Communication. 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: website:

Marketing Research Communication. 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: website: Marketing Research Communication 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: 211-120 2900 e-mail: info@marc.gr website: www.marc.gr ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E. - Αριθμός Μητρώου

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ EUCLID TSAKALOTOS MINISTER OF FINANCE, GREECE TO THE 21 st ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE UNRAVELLING GREECE UNTANGLING ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δελτίο Τύπου Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη στο SKAI RADIO και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου (09/01/2017) Δημοσιογράφος: Υπό

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2008 Ένα έτος μετά

Δεκέμβριος 2008 Ένα έτος μετά Δεκέμβριος 2008 Ένα έτος μετά Ανατομία ενός γεγονότος Πως αποτιμά η ελληνική κοινή γνώμη τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 19-24/11/2009 www.publicissue.gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα οικονομικά θέματα που αφορούν τους εν ενεργεία υπαλλήλους του ΕΚΕΨΥΕ. Έχουν αποδεσμευτεί τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόµαστε µπροστά σε µια βαθµιαία αποδόµηση της ανδροκρατικής έννοιας της ηγεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος Δεκέ 2009 μβριος Έρευνα 14-18/12

Πανελλαδική έρευνα Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος Δεκέ 2009 μβριος Έρευνα 14-18/12 Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος 2009 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 14 έως και 18 Δεκεμβρίου 2009. Τύπος έρευνας: Tηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα