ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων»

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων»"

Transcript

1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων» ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ Π.Ε. : ΓΚΑΓΚΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Α.Μ. : 1223 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Εισαγωγή Μέρος πρώτο Κόµµατα Α)Ν.Δ. Β) ΠΑΣΟΚ Γ)ΚΚΕ Δ)ΣΥΡΙΖΑ Ε) ΛΑΟΣ Μέρος δεύτερο Τύπος Η ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΚΑΤΟΡΕΣ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΟΤΑΝ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗ ΒΙΑ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ Μέρος τρίτο(συµπερασµατικό) (από το θέαµα των Δεκεµβριανών στα Δεκεµβριανά του θεάµατος) Βιβλιογραφία

3 «Ο σκεπασµένος από τη σκόνη νεφρίτης Κείται πάνω στο δρόµο Και οι διαβάτες Τον νοµίζουν σκόνη. Ασ τους να τον παιρνούν για σκόνη. Όπου να ναι, κάποιος θα ανακαλύψει το νεφρίτη» «κινέζικη παροιμία»

4 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία µε τίτλο «πολιτικός λόγος και αµφισβήτηση. Η εξέγερση του Δεκέµβρη 2008 στον δηµόσιο λόγο των µέσων ενηµέρωσης και των πολιτικών κοµµάτων» αποτελείται από έξι µέρη. Στο εισαγωγικό µέρος θα αναφερθούν διάφοροι προβληµατισµοί σχετικά µε την εξέγερση του Δεκεµβρίου καθώς επίσης θα γίνει µία προσπάθεια ανάλυσης ώστε να εντοπιστούν τα αίτια µιας κοινωνικής έκρηξης. Στο πρώτο και δεύτερο µέρος «κόµµατα, Τύπος», θα προσπαθήσω να αναλύσω τη θέση των πολιτικών κοµµάτων και του τύπου για τα γεγονότα που διευρύνθηκαν αµέσως µετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και διήρκεσαν µέχρι τα τέλη του Δεκεµβρίου του Μελετώντας τον πολιτικό λόγο των κοµµάτων θα εκθέσω τα βασικά ευρήµατα της έρευνας σε εµπειρικό υλικό από το διάστηµα 6 ως 25 Δεκεµβρίου. Όσον αφορά τον τύπο, το χρονικό διάστηµα από το οποίο έχω πάρει το υλικό είναι από τις 8 έως τις 25 Δεκεµβρίου και οι εφηµερίδες τις οποίες έχω επιλέξει είναι η Ελευθεροτυπία, το Βήµα, ο Αδεύσµευτος τύπος και το Θέµα. Στόχος αύτης της εργασίας είναι να προσδιοριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η στάση των πολιτικών κοµµάτων και του τύπου απένατι στην εξέγερση του Δεκέµβρη. Στο τρίτο µέρος της πτυχιακής, το συµπερασµατικό µέρος έχει τον τίτλο από το θέαµα των Δεκεµβριανών στα Δεκεµβριανά του θεάµατος. Σε αυτό το µέρος θα προσπαθήσω να εκθέσω µία αποτήµιση των γεγονότων του Δεκεµβρίου.

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα γεγονότα που ακολούθησαν τον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον περασµένο Δεκέµβριο περιγράφηκαν κυρίως ως «εξέγερση των νέων». Πρόκειται για µία περιγραφή που επιδέχεται πολλές και αντικρουόµενες ερµηνείες. Από τη µία συναντάµε τις δακρύβρεχτες περιγραφές αρκετών δηµοσιογράφων περί κακούργας κοινωνίας που συνθλίβει τα όνειρα των νέων και στο άλλο την άποψη ότι ο «Ελληνικός Δεκέµβρης» έδινε το σύνθηµα για µια νέα µορφή απαξίωσης ενάντια στον καπιταλισµό και την «κοινωνία της κατανάλωσης». Κάπου ανάµεσα σε αυτούς τους ερµηνευτικούς πόλους διακρίνουµε δύο ερµηνείες που αναδείχθηκαν οι πλέον δηµοφιλείς. Η πρώτη, κυρίαρχη στα διεθνή µαζικά µέσα ενηµέρωσης, είδε στα γεγονότα της Αθήνας το προοίµιο ενός διεθνούς κύµατος κινητοποιήσεων εναντία στις συνέπειες της διεθνούς χρηµατοπιστωτικής κρίσης ενώ η δεύτερη πιο ελληνοκεντρική και εποµένως κυρίαρχη στα ελληνικά ΜΜΕ, επικέντρωσε την προσοχή της στα προβλήµατα και τις ακαµψίες της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα και της ελληνικής νεολαίας πιο ειδικά, ερµηνεύοντας τις κινητοποιήσεις ως ένδειξη αδιεξόδου: το µήνυµα συνοψίστηκε στη φράση «να ακούσουµε τι µας λένε οι νέοι». Το ερώτηµα όµως το οποίο δηµιουργείται είναι το πώς µπορούµε να αποτιµήσουµε τις ερµηνείες αυτές ένα χρόνο µετά; Το πλεονέκτηµα της χρονικής απόστασης προσφέρει ίσως τη δυνατότητα µιας ψύχραιµης αποτίµησης των γεγονότων της εξέγερσης του Δεκεµβρίου.. Μια αρχική διευκρίνιση: Όταν µιλάµε για τα γεγονότα του Δεκεµβρίου εννοούµε, τις διαµαρτυρίες για το θάνατο του µαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και τη βία που τις συνόδευσε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση της συγκρουσιακής διάθεσης των υποκειµένων καθώς και η εκτεταµένες καταστροφές που ήταν πρωτοφανείς. Μιλάµε για εξέγερση και αυτό δεν σηµαίνει όµως µόνο το πλήθος των καταστροφών. Ωστόσο η ίδια η συζήτηση για το χαρακτηρισµό των γεγονότων συνδέεται άµεσα µε τη στάση των συνοµιλητών απέναντί τους: «Για ορισµένες εκδοχές δηµόσιου λόγου, τα γεγονότα των ηµερών δεν συνιστούν εξέγερση διότι δεν πρέπει να καταξιωθούν ως εξέγερση. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεξέλεγκτοι πλιατσικολόγοι θα πρέπει να νοούνται ως επαναστάτες, από κοινού µε τα ηθικά καταξιωµένα παιδιά - πράγµα ηθικά άτοπο»1. Ως «χαρακτηριστικό στιγµιότυπο» του «τυπικά ηθικολογικού χαρακτήρα» που προσέλαβαν οι σχετικές αντιπαραθέσεις, µπορούµε να θυµηθούµε την επίπληξη του Αλέκου Αλαβάνου από τον Γιάννη Πρετεντέρη. «Κύριε Αλαβάνε, όταν βγαίνετε χτες και µόνο εσείς από τους πολιτικούς αρχηγούς ερµηνεύετε ό,τι συµβαίνει ως µία κοινωνική εξέγερση της νεολαίας, λέτε στα παιδιά, τους χρίζετε εξεγερµένους, τους χρίζετε επαναστάτες. Και µαζί µ αυτούς έναν ολόκληρο κόσµο, ο οποίος µπαίνει από πίσω στις πορείες µε τις κουκούλες και πάνε και διαλέγουνε γυαλιά στο πλιάτσικο. Αυτό σηµαίνει το εξής, ότι νοµιµοποιείτε µια σειρά από αντιδράσεις, τις οποίες δεν ελέγχετε όλες»2. 1 Δηµοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος,σηµειώσεις του. 2 Κεντρικό δελτίο του MEGA ( ):

6 Παρόλες τις πολιτικά καθορισµένες αυτές αντιρρήσεις, εντοπίζουµε µια σειρά παράµετροι των «ταραχών» του Δεκέµβρη που δικαιολογούν πλήρως την ερµηνεία τους ως εξέγερση: (α) «η εξάπλωσή τους. Η διεύρυνσή τους πιο συγκεκριµένα στις περισσότερες πόλεις της Ελλαδας. (β) «η έντασή τους» και η διάρκειά τους(19 µέρες του Δεκεµβρίου. (δ) «η πολύπλευρη στόχευσή τους και η υπέρβαση των ορίων του πολιτικού συστήµατος που την χαρακτήρισε» (ε) «η αντιµετώπισή τους από τους κατασταλτικούς µηχανισµούς του κράτους, συµπεριλαµβανοµένης µιας σηµαντικής µερίδας του πολιτικού συστήµατος, της διανόησης, καθώς και παρακρατικών οµάδων», (στ) «ο αντίκτυπός τους στο εξωτερικό», (ζ) «η αυτοκατανόηση-αυτοπαρουσίαση των συµµετεχόντων». Η σηµασία της τελευταίας δεν επικεντρώνεται στην αυτοαναγόρευση των διαδηλωτών σε εξεγερµένους, αφού «σε διαφορετικές συγκυρίες, τµήµατα των κοινωνικών κινηµάτων επιδεικνύουν συχνά µια ρητορική πλειοδοσία που δεν αποτελεί παρά προβολή της επιθυµίας στην πραγµατικότητα», όσο στο περιεχόµενο της κινητοποίησης: «µια διάχυτη διάθεση σύγκρουσης µε την κυβέρνηση και την αστυνοµία, τα ΜΜΕ, τα επίσηµα συνδικάτα, τα κόµµατα, ενίοτε την Εκκλησία, και βεβαίως τα σύµβολα του πλούτου, που εκφράζεται και στο πεδίο των πρακτικών». Ενδιαφέρον όµως προκαλεί και η στάση που είχαν τα κοινοβουλευτικά κόµµατα καθώς και τα ΜΜΕ- Τύπος απέναντι στην εξέγερση του Δεκεµβρίου. Κάτι το οποίο θα αναλυθεί στη συγκεκριµένη εργασία πλην των ΜΜE Πολλοί είπανε ότι ο Δεκέµβρης ήταν η έκφραση του αδιεξόδου της νεολαίας. Ο όρος αδιέξοδο ερµηνεύεται κατά το δοκούν, ανάλογα µε τις ιδιαίτερες προτιµήσεις του εκάστοτε ερµηνευτή: για κάποιους το αδιέξοδο είναι πρωταρχικά οικονοµικό, για άλλους ψυχολογικό και για κάποιους άλλους ηθικό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για όρους όπως «νεολαία» και «νέοι», που χρησιµοποιούνται µε τρόπο γενικευτικό. Αυτό το λέω διότι τα κοινωνικά υποκείµενα που συµετείχαν στην εξέγερση έιχαν διαφορετικές ιδιότητες µεταξύ τους. Ήταν µαθητές, φοιτητές, εργαζόµενοι ανασφάλιστοι και µη, άνεργοι, συνταξιούχοι, µετανάστες και άτοµα τα οποία βρίσκονται στο περιθώριο. Επίσης καµία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει γνωρήσει τέτοιου είδους εξέγερση µε χαρακτηριστικά όπως της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η µόνη χώρα που έχει να επιδείξει αντίστοιχη «εξέγερση» είναι η Γαλλία που εκεί, όµως, η «εξέγερση» του 2005 είχε διαφορετική κοινωνική βάση αφου συµετείχαν σε αυτήν τα παιδιά της δεύτερης γενιάς µεταναστών και όχι τα παιδιά της ιθαγενούς µεσαίας τάξης. Κοιτώντας τον µήνα του Δεκεµβρίου είµαστε υποχρεωµένοι να ανιχνεύσουµε τις πιο βαθιές κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις ορατές και υπόγειες που τροφοδότησαν και θα τροφοδοτούν τα γεγονότα. Γιατί δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η σφαίρα του Ε. Κορκoνέα είναι ένα γεγονός που από µόνο του είναι τόσο αποτρόπαιο, ώστε να δικαιολογεί την έκρηξη της νεολαιίστικης και λαϊκής οργής. Ωστόσο άνοιξε ένα καπάκι ευρύτερων και απρόβλεπτων εν πολλοίς αντιδράσεων.

7 Για ορισµένους, η ενέργεια του ειδικού φρουρού είναι µια «άτυχη στιγµή» ή µια κίνηση «υπερβάλλοντος ζήλου» λόγω της «ελλειπής εκπαίδευσης». Οι εκρηκτικές αντιδράσεις που την ακολούθησαν ήταν εν πολλοίς προϊόν συναισθηµατικής φόρτισης ή αγανάκτησης για τη στάση της αστυνοµίας και το κατασταλτικό πογκρόµ των τελευταίων χρόνων. Για κάποιους, οι αντιδράσεις αυτές είναι προϊόν σχεδίου, που εξυφαίνουν οι µεν ή οι δε (διαφορετικοί, κατά περίπτωση, ανάλογα µε το ποιος χρησιµοποιεί το επιχείρηµα αυτό). Για άλλους, τέλος, είναι προϊόν της καπηλείας ενός «θλιβερού συµβάντος» από τους «γνωστούς-άγνωστους», «κουκουλοφόρους», ή «πλιατσικολόγους µετανάστες». Όµως, η ίδια η δυναµική και τα χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων της νεολαίας και των εργαζοµένων στραπατσάρει κάθε µέρα αυτές τις «ερµηνείες» και µας αναγκάζει όλους να δουµε τα τεκταινόµενα πιο βαθιά. Η έκφραση οργής και αγανάκτησης της νεολαίας ακούστηκε αρκετά εκείνη την περίοδο. Τη χρησιµοποίησε ακόµα και η Ν. Μπακογιάννη για να ερµηνεύσει το βάθος και την έκταση της κοινωνικοπολιτικής έκρηξης που εκδηλώθηκε την εβδοµάδα των έντονων συγκρούσεων. Ωστόσο αυτή η οργή, η αγανάκτηση και το µίσος θα ήταν αναγκαίο να εντοπιστεί από που εξορµάται. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσεται το αντιδραστικό πλέγµα που συνθέτουν η λιτότητα και η φοροµπηξία, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και η ανεργία, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και η ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών οργανισµών, η αγοραιοποίηση κάθε πλευράς της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσα σε αυτή τη µετανεωτερικότητα όλοι αυτοί οι παράγοντες, στο σύνολό τους και στη διαπλοκή τους, έχουν οδηγήσει τεράστια τµήµατα του πληθυσµού στη ζώνη της κοινωνικής εξαθλίωσης. Μάλιστα µετά την κρίση και τα «πακέτα σωτηρίας της οικονοµίας» - η ζώνη αυτή διευρύνεται τροµακτικά, αγγίζοντας όχι µόνο τα κατώτερα αλλά και τα µικροαστικά ως χθες στρώµατα. Επιπλέον, για µεγάλα κοινωνικά κοµµάτια πολύ περισσότερο για τους µετανάστες δεν υπάρχει ορατή διέξοδος από αυτή την κατάσταση. Ακόµα και οι προτεινόµενοι από το σύστηµα δρόµοι για την ανάκαµψη από την κρίση συνδέονται όχι µε βελτίωση, αλλά µε την ακόµη πιο βίαιη καρατόµηση των εργατικών δικαιωµάτων. Τα δεδοµένα αυτά δηµιουργούν σε µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού συνθήκες απόλυτης απόγνωσης και αδιεξόδου, καταθλιπτικής κοινωνικής ασφυξίας και έλλειψης κάθε ελπίδας για το αύριο. Καλλιεργούν την αίσθηση ότι η κοινωνία, τα σύµβολα και οι οργανωµένοι θεσµοί της στέκονται εχθρικά προς αυτούς και τις ανάγκες τους. Όλα αυτά συµβαίνουν σε µια εποχή έκρηξης του κοινωνικού πλούτου που παράγουν ο νους και τα χέρια των εργαζοµένων. Τεράστια κέρδη από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που νέµεται συλλογικά από τον παραγόµενο κοινωνικό πλούτο δηµιουργούν τη δραµατική αντίφαση των πλουσίων και των φτωχών. Έτσι ο κόσµος που ανήκει ή βλέπει ότι προοπτικά θα ανήκει σε αυτή τη ζώνη νιώθει απίστευτη οργή, αγανάκτηση αλλά και µίσος για την ίδια την κοινωνία στην οποία ζει και για ό,τι αντιπροσωπεύει η λεγόµενη κοινοβουλευτική δηµοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο δηµιουργείται η αίσθηση του διαχωρισµού µε ότι συµβολίζει τον κόσµο της ελεύθερης αγοράς, τη βιτρίνα του καταναλωτισµού (ο οποίος δεν τον αγγίζει λόγω µικρών µισθών), τις αξίες της ανάπτυξης, τα όργανα της καταπίεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα το υποκείµενο να ξεσπά εναντίον τους µε απρόβλεπτους και συχνά «ασύµµετρους» φαινοµενικά τρόπους, όταν του δίνεται η ευκαιρία. Ακόµα πιο αβυσσαλέο συναίσθηµα νιώθει ο νέος όταν βλέπει το χάσµα που τον χωρίζει µε τον ολοκληρωτικό καπιταλισµό της εποχής. Η νεολαία, λοιπόν, όντας ακριβώς εκείνο το τµήµα που βιώνει ακόµη πιο έντονα και δραµατικά την εχθρότητα και την επιθετικότητα της

8 κοινωνίας της εκµετάλλευσης, της αγοράς, της ατοµικής ιδιοκτησίας και της πολλαπλής καταστολής, είναι εκείνο το τµήµα που εξεγείρεται πιο άµεσα, ριζοσπαστικά και µαχητικά κάτι που έχει καταγραφεί πολλαπλά στην ιστορία, τόσο κινηµατικά όσο και πολιτισµικά. Σε ότι αφορά το αστικό µπλοκ εξουσίας από την άλλη είναι κάτι παραπάνω από ορατή η αδυναµία της πολιτικής ενσωµάτωσης των µαζών µέσω της σύναψη τωνς µαζικών κοινωνικών συµβολαίων τύπου New Deal. Με την αδυναµία αυτή διαψεύδεται η ελπίδα στην οποία είχαν στηριχτεί στη θριαµβεύουσα ισχύ των ελεύθερων αγορών και της ελαστικής εργασίας (δίνοντας τροφή στα περί «τέλους της ιστορίας» του Φουκουγιάµα).. Απότοκο αυτής της αδυναµίας είναι η ιστορικών διαστάσεων κρίση αντιπροσώπευσης από τα αστικά πολιτικά κόµµατα και οι εκτεταµένες τάσεις αποστοίχισης από αυτά. Εξίσου σοβαρή παράµετρος είναι η απουσία αξιόπιστης πολιτικής γραµµής ικανής να εκφράσει αυτό το δυναµικό και συνολικά τον εργαζόµενο κόσµο, ειδικά αν αυτή κριθεί όχι µε τα µέτρα µιας δύναµης κοινοβουλευτικής διαµαρτυρίας, αλλά µε τα µέτρα µιας δύναµης κοινωνικής ανατροπής. Αυτή η απουσία είναι ορατή διεθνώς, αλλά εντοπίζεται και στην Ελλάδα. Το πρόβληµα περιπλέκεται ακόµη περισσότερο, καθώς ούτε το υπάρχον συνδικαλιστικό κίνηµα σε όλες του τις εκδοχές µπορεί να εκφράσει κοινωνικά µε συλλογικό τρόπο τις ανάγκες των εργαζοµένων και ειδικότερα της νεολαίας και των πιο χτυπηµένων εργατικών τµηµάτων. Πλάι, λοιπόν, στην απουσία της ορατής πολιτικής προοπτικής, καταγράφεται και η ιστορική απουσία σε επίπεδο µορφών συγκρότησης, περιεχοµένου, τρόπου λειτουργίας και πολιτικής φυσιογνωµίας. Διαµορφώνεται έτσι ένα τρίτο πλέγµα,κοινωνικής εξαθλίωσης, απουσίας αξιόπιστης πολιτικής πρότασης και συνδικαλιστικής, συλλογικής έκφρασης, που µε µαθηµατική βεβαιότητα στο βαθµό που υπάρχουν ακραία γεγονότα, τυχαία ή µη, σαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου οδηγεί και θα οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις σαν αυτή που ζήσαµε τον Δεκέµβρη του 2008.

9 Πρώτο µέρος Τα κόµµατα Α. Η Νέα Δηµοκρατία Εκ µέρους της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και εµού προσωπικά, εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες σύµφωνα µε τις οποίες συνέβη το περιστατικό. Η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγµατική τιµωρία και το κυριότερο η λήψη των µέτρων εκείνων ώστε να µην επαναληφθούν τέτοια φαινόµενα. Η Αστυνοµία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό - το οποίο µάλιστα έχει αυτήν την κατάληξη- όχι απλώς είναι καταδικαστέο, είναι πέρα και έξω από τη λογική της Αστυνοµίας σύµφωνα µε το Κράτος Δικαίου και σύµφωνα µε την αποστολή της 3. Με την δήλωση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί από τη µια να διαβεβαιώσει για την απόδοση ευθυνών στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και από την άλλη να αποσυνδέσει το περιστατικό από την εν γένει λειτουργία της αστυνοµίας, προστατεύοντας το κύρος της.στη συνέχεια για «λόγους ευθιξίας 4», τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός, αρµόδιος για θέµατα Δηµόσιας Τάξης, Π. Χηνοφώτης, θα υποβάλουν την παραίτησή τους όπου όµως ο Πρωθυπουργός θα απορρίψει. Από την πλευρά της Ν.Δ θα εκφραστούν προτεραιότητες που αφορούν την κοινωνία, µ έναν λόγο ο οποίος απευθύνεται ταυτόχρονας στις αστυνοµικές δυνάµεις, στους διαδηλωτές, στους καταστηµατάρχες, στους πολίτες και στα κόµµατα: «απαιτείται απ όλους ψυχραιµία, ώστε να µην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν καταστροφές, που πλήττουν ανυποψίαστους πολίτες 5» Η προσπάθεια εξισορρόπησης ανάµεσα στην απώλεια της ζωής και στην απώλεια της περιουσίας είναι κατα έναν τρόπο εµφανής και στην αρχική στάση του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονοµίας και Οικονοµικών αναφέρει ότι «θα εξαντλήσει κάθε 3 Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου σχετικά µε το περιστατικό στα Εξάρχεια, Ενηµέρωση των πολιτικών συντακτων και των ανταποκριτών ξένου Τύπου απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, Δήλωση του Γραµµατέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτη,

10 δυνατότητα» για να αποζηµιωθούν «αµέσως και πλήρως οι συµπολίτες µας, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζηµιές», ενώ θα επισηµάνει ότι «η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και η απώλειά της αναντικατάστατη 6» Βλέπουµε λοιπόν αρχικά ότι γίνεται µία προσπάθεια αποσύνδεσης του γεγονότος της δολοφονίας από πολιτικά συµφραζώµενα και πολιτικές ευθύνες. Ο Π. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει ενόχων. Επιπλεόν το περιστατικό ως «µεµονωµένο», και διαβεβαιώνει για την τιµωρία των προσπαθεί να προσδιορίσει τον προσανατολισµό της δράσης των κατασταλτικών µηχανισµών. Χαρακτηριστική είναι η επανάληψη του όρου «αµυνόµενη» στον λόγο του υπουργού, που αφορά στην στάση που θα πρέπει να κρατήσει η αστυνοµία στις κινητοποιήσεις.. Προτιµούµε να βλέπουµε την Αστυνοµία αµυνόµενη προστατεύοντας τα δικαιώµατα του ανθρώπου, προπηλακιζόµενη πολλές φορές από το να υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση η οποία να είχε οποιαδήποτε βλάβη εναντίον ανθρώπου και πολύ περισσότερο την αφαίρεση ζωής. Καταλαβαίνοντας την οδύνη πολλών, και καταλαβαίνοντας και τους αγώνες που πολλοί δίνουν για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου, σε καµία περίπτωση αυτός ο αγώνας, αυτή η ιδεολογία που είναι κοινή ιδεολογία της δηµοκρατίας µας σήµερα, δεν µπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις οι οποίες στρέφονται εναντίον άλλων ανθρώπων και δηµιουργούν προβλήµατα στο κοινωνικό σύνολο ( ) Καµία αγανάκτηση όσο, αν θέλετε, ιδεολογικά και αν είναι θεµελιωµένη, δεν µπορεί να οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόµενα σαν αυτά που παρατηρήθηκαν χθες Είναι υποχρεωµένη η Ελληνική Αστυνοµία και στον τοµέα αυτό, να πράξει εκείνο το οποίο είναι έργο της, δηλαδή να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, πάντοτε όµως µε πρώτο γνώµονα την προστασία των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου. Και θα το πράξει και τώρα, αµυνόµενη πάντοτε ( ) Και είναι τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης εδώ για να αναδείξουν αυτή την πραγµατικότητα χωρίς να θίξουν τα δικαιώµατα κανενός. Αµυνόµενη η Αστυνοµία, όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν 7 Σε άλλη δήλωσή του Υπουργού, µετά τη συνάντηση µε τον πρωθυπουργό, θα καταδικάσει την «ωµή βία, η οποία στρέφεται εναντίον της κοινωνικής γαλήνης και εναντίον της περιουσίας αθώων ανθρώπων8» 6 Πρόκειται για µια δέσµη επτά µέτρων που προβλέπουν: 1. Άµεση οικονοµική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. 2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζηµιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ. 3. Για τον δανεισµό του υπόλοιπου 50% της ζηµιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δυνατότητα, µε εγγύηση του ελληνικού Δηµοσίου, για επιδοτούµενα δάνεια διάρκειας 15 ετών. 4. Χορήγηση δανείων διάρκειας 15 ετών µε ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζηµιών στα κτήρια. 5. Χορήγηση δανείων πενταετούς διάρκειας µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης. 6. Αναστολή των οφειλών των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίµηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. 7. Οικονοµική ενίσχυση των εργαζοµένων µε πλήρη κάλυψη του µισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόµενου) για τρεις µήνες,. σε επιχειρήσεις που δεν θα µπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεµβρίου. 7 Δελτίο Τύπου για συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών σχετικά µε το περιστατικό των Εξαρχείων, , οι υπογραµµίσεις δικές µου. «Από τη στιγµή που έκανε αυτή τη δακρύβρεχτη δήλωση, ήτανε σαφές ότι θα καεί η Αθήνα», θα σχολιάσει ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Άδ. Γεωργιάδης, προσκεκληµένος στην εκποµπή του δηµοσιογράφου Γ. Παπαδάκη «Καληµέρα Ελλάδα», ΑΝΤ1, Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου µετά τη συνάντησή του µε τον Πρωθυπουργό,

11 Την επόµενη µέρα της συνάντησης του Υπουργου µε τον Κ.Καραµανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος θα καταδικάσει τη βία απ όπου κι αν προέρχεται εννοώντας βέβαια την βία που προερχόταν από τους µαθητές. Επιπλέον κάνει µία προσπάθεια να περιορίσει το φαινόµενο των βίαιων ενεργειών, µιλώντας για «συµπεριφορά ορισµένων ατόµων που δεν χαρακτηρίζουν, βεβαίως, τη συµπεριφορά της µεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών9». Οι εκτιµήσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον µειοψηφικό χαρακτήρα των βίαιων ενεργειών βρίσκονται σε αντίφαση, τόσο µε την κινητοποίηση ολόκληρου του κυβερνητικού επιτελείου, όσο και µε την εκτίµηση της κατάστασης από τον υπουργό Εσωτερικών. Σε αντίφαση µε την προσπάθεια υποβάθµισης των γεγονότων, έρχονται οι χειρισµοί του πρωθυπουργού, που θα επιχειρήσει να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης θα στείλει στους προέδρους της ΓΣΕΕ 9 Ενηµέρωση των πολιτικών συντακτων και των ανταποκριτών ξένου Τύπου απο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, ό.π. Είναι, βεβαίως, προφανής η αντίφαση ανάµεσα στους ισχυρισµούς της κυβέρνησης περί «ατόµων» (ή «µειονότητας εξτρεµιστών, όπως θα πει αργότερα ο πρωθυπουργός) και στην παραδοχή της ευρείας εξάπλωσης των ταραχών που θα κάνει ο υπουργός Εσωτερικών µετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Την αντίφαση θα επισηµάνουν και οι δηµοσιογράφοι ήδη από τις 8.12, κάνοντας σχετική νύξη στον Ε. Αντώναρο: «ΤΕΡΖΗΣ: Η ερώτηση είναι η εξής: Από τη στιγµή που ο αρµόδιος Υπουργός Εσωτερικών, κάνει λόγο για αµυντική τακτική της Ελληνικής Αστυνοµίας είναι οι δηλώσεις του οι χθεσινές. Ρωτάω το εξής και θέλω µια σαφή απάντηση γιατί δεν την έχω λάβει, νοµίζω, η κυβέρνηση είναι ικανοποιηµένη από τον τρόπο χειρισµού της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνοµία; ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουµε τοποθετηθεί επανειληµµένως. Έχει τοποθετηθεί και ο κ. Παυλόπουλος και χθες το βράδυ. Επιλέγετε να αποµονώσετε µια φράση από τη χθεσινή πρωινή του δήλωση ενώ έχει κάνει και άλλη δήλωση, χθες το βράδυ. Έκανε και δήλωση ο Πρωθυπουργός. Εκείνο το οποίο δεν βλέπω, και µου κάνει εντύπωση, είναι ότι θα περίµενα να είναι πιο ξεκάθαρη η καταδίκη της βίαιης συµπεριφοράς, της καταστρεπτικής συµπεριφοράς αυτών των ολίγων -εγώ πιστεύω- οι οποίοι προέβησαν σε αυτές τις καταστροφές. Αυτοί έχουν την ευθύνη και όχι η Ελληνική Αστυνοµία, για τις καταστροφές. ΤΕΡΖΗΣ: Αν µου επιτρέπετε, κύριε Εκπρόσωπε, εγώ έχω εσάς µπροστά µου, δεν έχω τον εκπρόσωπο των κουκουλοφόρων ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα. ΤΕΡΖΗΣ: Και ρώτησα, αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιηµένη από τον τρόπο που η Ελληνική Αστυνοµία χειρίστηκε τους 100 που είπατε εσείς. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα 100; ΤΕΡΖΗΣ: Εκατό είπατε, όχι παραπάνω, µόλις πριν από λίγο. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ολίγοι, είπα. Εγώ δεν είπα 100. ΤΕΡΖΗΣ: Με συγχωρείτε, ακόµη λοιπόν χειρότερα για την Ελληνική Αστυνοµία, αν δεν µπορεί να ελέγξει τους «ολίγους», όπως είπατε και ερωτώ: Είστε ικανοποιηµένοι από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Ελληνική Αστυνοµία την υπόθεση αυτή τα τελευταία 24ωρα; Οφείλεται και σε ποιο λόγο αυτή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας. Εµένα µε ενδιαφέρει, αν είστε ικανοποιηµένοι ως κυβέρνηση. Δεν ζητάω ούτε επιχειρησιακά, ούτε τίποτε άλλο.

12 και της ΑΔΕΔΥ επιστολή µέσα από την οποία θα ζητήσει να αναβάλουν την πραγµατοποίηση συγκέντρωσης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προγραµµατίσει για τις Η συναντήσεις του Κ.Καραµανλή µε τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κοµµάτων έχουν ως στόχο την πολιτική αποµόνωση και τη καταδίκη της βίας. Κάνει λόγο για εθνικό χρέος και δηµοκρατικού καθηκόντος προσπαθώντας έτσι να εξασφαλίσει την συναίνεση από την αντιπολίτευση. «Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: Να θωρακίσουµε το δηµοκρατικό πολίτευµα απέναντι στη βία ακραίων οµάδων. Γι αυτό η εθνική ενότητα είναι αυτή τη στιγµή το χρέος όλων µας. Όλοι όσοι προκαλούν βιαιότητες και βανδαλισµούς είναι εχθροί της Δηµοκρατίας 10». Στο λόγο του πρωθυπουργού διακρίνουµε την προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης της βίας και αποσυσχέτισης των δρώντων, που κινούνται βίαια, από πολιτικές που τους πλήτουν οικονοµικά και κοινωνικά.με τη στάση αυτή προσπαθεί να επικρατήσει η άποψη ότι εκείνοι που ασκούν βία δεν είναι θύµατα της οικονοµικής κρίσης, αλλά αυτοί που οξύνουν τις συνέπειες της κρίσης για άλλους πολίτες. Σε ερωτήσεις δηµοσιογράφων που θίγουν το συγκεκριµένο ζήτηµα, ο Κ. Καραµανλής θα αναφερθεί και πάλι για «τυφλή» βία: Σε µία ανοικτή κοινωνία, οι πολίτες δικαιούνται να έχουν όχι απλώς άποψη, αλλά να έχουν και φωνή διαµαρτυρίας, να έχουν φωνή πίεσης, να διαδηλώνουν, να λένε το παράπονό τους. Και είναι φυσικό στις σύνθετες κοινωνίες που ζούµε, και µάλιστα σε µία δύσκολη συγκυρία, να υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις, τέτοιες απόψεις. Αυτό το καταλαβαίνω, το θεωρώ θεµιτό, το θεωρώ υγιές. Αλίµονο, όµως, αν αρχίσουµε να δίνουµε ιδεολογική ή κοινωνική κάλυψη στην τυφλή βία. Επιµένω σε αυτό µε την έννοια ότι κάτι τέτοιο θα στρεφόταν κατά της ίδιας της δηµοκρατίας 11. Καταγγελτικός όσον αφορά την βία «απ όπου κι αν προέρχεται» θα είναι επίσης και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης, αναφέροντας και αυτός την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης για την έξοδο από την κρίση. Στη συνέχεια Δηµοσιογράφοι θα ρωτήσουν τον πρωθυπουργό αν πιστεύει ότι τα άτοµα που ασκούν βία υποκινούνται από δυσαρεστηµένα κέντρα µε επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Το σενάριο αυτό θα το απορρίψει αµέσως ο πρωθυπουργός Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή, Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή µετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, «Εγώ δεν πιστεύω σε τέτοιου είδους θεωρίες και σενάρια», θα είναι η απάντηση του Κ. Καραµανλή στην ερώτηση δηµοσιογράφου από την Ελευθεροτυπία. Βλ. Συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού ό.π., Εξίσου απορριπτικός σε παρόµοιες θεωρίες συνωµοσίας ήταν νωρίτερα και ο Π. Παυλόπουλος: «Η Αστυνοµία πρέπει να είναι εκεί που πρέπει να είναι για να διασφαλίσει την ειρήνη και την έννοµη τάξη. Ρωτήστε τους και πέστε τους πολύ απλά. Τι εξυπηρετεί αυτό το πράγµα; Ρωτάω απλά. Δεν µιλάω για συνωµοσίες ή για τίποτα

13 Από την άλλη πλευρά, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δηµοκρατίας Ι. Βαρβιτσιώτης, πιστεύει ότι το τραγικό περιστατικό δεν θα µπορούσε από µόνο του να αποτελέσει την αιτία των φοβερών γεγονότων και των ακραίων πράξεων που ακολούθησαν. Σε παρέµβασή του στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πει: «Φοβάµαι ότι βρισκόµαστε ενώπιον ενός φαινοµένου το οποίο µπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και όχι µόνο στην Ελλάδα, αφού η νέα γενιά βλέπει το µέλλον της σκοτεινό και µε αξεπέραστα εµπόδια 13», Την εκτίµηση περί «εκρηκτικού» και «πολυσύνθετου φαινοµένου θα συµµεριστεί ο πρωθυπουργός σε οµιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας Δηµοκρατίας, επιµένοντας όµως στο δίπολο «υπευθυνότητα-λαϊκισµός» και, εν προκειµένω, σε µια ανάγνωση των ταραχών κατά την οποία βίαιες µειοψηφίες-εχθροί της Δηµοκρατίας και νέοι που διεκδικούν, βρίσκονται οι µεν στον αντίποδα των δε. Στη συνέχεια µεταφέροντας το κλίµα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ όπου µόλις έχει επιστρέψει και µιλώντας στους βουλευτές του κόµµατος, ο Κ. Καραµανλής θα δώσει ιδιαίτερη έµφαση στην οικονοµική κρίση, συνδέοντας τις ταραχές µε την ανάσχεση του «οικονοµικού δυναµισµού» Θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεχωρίσω τη θλίψη από τη βεβήλωση, την καταδίκη από την καταστροφική µανία. Βρεθήκαµε απέναντι σ ένα εκρηκτικό φαινόµενο. Φαινόµενο που χρειάζεται ψύχραιµη ανάλυση. Φαινόµενο πολυσύνθετο που κρύβει χρόνιες παθογένειες, αδυναµίες που διαιωνίζονται, νοοτροπίες και σκοπιµότητες αδιανόητες. Φτάσαµε σε σηµείο να ακούγονται φωνές για έκτακτα µέτρα και ακραίες µεθόδους καταστολής, δίχως να υπολογίζονται οι ενδεχόµενοι κίνδυνοι από παρόµοιες προσεγγίσεις. Τα πράγµατα απαιτούσαν ψύχραιµη αντιµετώπιση, υπεύθυνη αντίδραση, απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή ήταν η πολιτική απόφαση. Και η απόφαση αυτή δεν µπορεί να αµφισβητείται από κανέναν. Εκείνο που εξετάζεται, εκείνο που αποτιµάται και αξιολογείται, είναι το επιχειρησιακό µέρος. Βούλησή µας είναι να βγάλουµε τα απαραίτητα, τα αναγκαία συµπεράσµατα και να πάρουµε στην ώρα τους τις κατάλληλες αποφάσεις 14. Είναι χαρακτηριστική σε σχεδόν εξοµολογητικό τόνο η προσπάθεια επανοικειοποίησης της νεολαίας, αποσύνδεσής της από τις βίαιες ταραχές και προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεών της µε την κυβέρνηση άλλο», Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου µετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, Οι διαβεβαιώσεις αυτές δε θα εµποδίσουν την Αυριανή να κάνει πρωτοσέλιδο τα συγκεκριµένα σενάρια, τόσο στις όσο και σε προσεχή φύλλα Παρέµβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, Οµιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραµανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόµµατος,

14 Δεν µπορεί τίποτε απ όλα αυτά να συνδέεται µε τους αγώνες και τις αγωνίες της νέας γενιάς. Καταλαβαίνω πολύ καλά τους νέους. Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιµασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω -όλοι καταλαβαίνουµε- το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησής τους από την οικογένεια. Γι αυτό δεν θα πάψω ποτέ να επιµένω στις πολιτικές για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της µε την αγορά εργασίας. Δεν θα πάψω ποτέ να επιµένω σε πολιτικές που δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γι αυτό, θέλουµε ν ανοίξουµε πιο άµεσους διαύλους επικοινωνίας. Διαύλους διαλόγου για όλα τα θέµατα που απασχολούν τους νέους και πρωτίστως την Παιδεία 15. Προσπαθώντας να αντιστρέψει το πολιτικό σκηνικό ο Κ. Καραµανλής θα εξαγγείλει στις µια νέα δέσµη οικονοµικών µέτρων µε έµφαση στον τουρισµό 16 ενώ λίγες µέρες αργότερα θα ανακοινωθεί η απόφαση ότι τα καταστήµατα θα παραµείνουν ανοιχτά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Ένταση όµως σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί να υπάρχει, µε την κυβέρνηση να επιχειρεί να µιλήσει στο όνοµα του έθνους και της δηµοκρατίας όπου δεν έχουν σχέση µε τη βία. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να χαρακτηρίσει βίαια τα γεγονότα της συµβολικής κατάληψης της ΝΕΤ καθώς και την κατάληψη της ΓΣΕΕ από διαδηλωτές. Όσον αφορά λοιπόν στη πρώτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα καταδικάσει «µε τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν σήµερα την εύρυθµη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός Μέσου Μαζικής Ενηµέρωσης και µάλιστα µε δηµόσιο χαρακτήρα 17», προσθέτοντας ότι «τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δηµοκρατία µας» Επίσης σε σχέση µε τη δεύτερη ο γραµµατέας Συνδικαλισµού του κόµµατος, «έχοντας ως πάγια θέση την αποδοκιµασία κάθε βίαιης συµπεριφοράς, απ όπου και αν προέρχεται και όπου και αν κατευθύνεται 18», θα καταδικάσει ως «απαράδεκτη» την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ. Σχετικά µε τη συµβολική ανάρτηση πανό στο βράχο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη θα στραφεί µε έµµεσο τρόπο κατα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας 15 Οµιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραµανλή στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόµµατος, Τα µέτρα περιλαµβάνουν αύξηση των δαπανών για προβολή της χώρας κατά 50%, µείωση του Ενιαίου Τελους Ακινήτων, αναστολή για ένα χρόνο της καταβολής εισφοράς προς τις τράπεζες των τουριστικών επιχειρήσεων, αντιµετώπιση του ζητήµατος λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών µονάδων, παροχή κεφαλαίου κίνησης στις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις, κ.ά. Βλ. Δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραµανλή, Ηλεκτρονική έκδοση της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, Διαθέσιµο στην ιστοσελίδα [http://www.hri.org/news/greek/eragr/2008/ _1.eragr.html#08] 18 Δηλώσεις του Γραµµατέα Συνδικαλισµού της Ν.Δ. κ. Κώστα Κόλλια σχετικά µε την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ,

«Πολιτική Συγκυρία και Εκλογικές Τάσεις» VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1

«Πολιτική Συγκυρία και Εκλογικές Τάσεις» VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1 Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος Δ.2 ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος Δεκέμβριος 2008 37.5 31.0 Διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: : 6,5%

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. , Σας µεταφέρω τον χαιρετισµό του Προέδρου µας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχοµαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Τα Συνέδρια αποτελούν την κορυφαία διαδικασία για όλα τα κόµµατα. Μια διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 1. ΕΡΩΤΗΣΗ Μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν ανοιχτά τις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (ΤΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.) Α) Με διαφάνεια και δηµοσιότητα: Ναι στη συµµετοχή και στα

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη

Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη Κ. Χατζηδάκης: Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία - Πλήρης συνέντευξη [04.11.2013] «Δεν θα αλλάξουν ο νόμος Κατσέλη και ο νόμος 4161 για τους ενήμερους δανειολήπτες. Αυτό σημαίνει ότι κανένας φτωχός άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική

ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική ΒΑΣ. ΜΑΓΓΙΝΑΣ: Αναποτελεσματικές ενέργειες έγιναν αλλά η 19μηνη πορεία είναι ικανοποιητική Υπάρχουν τριβές αλλά από ζήλο... Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ «Είμαι ικανοποιημένος από τη δεκαεννιάμηνη πορεία της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Διαβάστε περισσότερα

Marketing Research Communication. 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: τηλ.: website:

Marketing Research Communication. 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: τηλ.: website: Marketing Research Communication 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: 210-6821520 τηλ.: 211-120 2900 e-mail: info@marc.gr website: www.marc.gr ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E.

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Καλαντζής στη ΝΕΤ: «Να γίνει δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου»

Γιώργος Καλαντζής στη ΝΕΤ: «Να γίνει δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου» 1 Γιώργος Καλαντζής στη ΝΕΤ: «Να γίνει δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου» ΕΚΠΟΜΠΗ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 στη ΝΕΤ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/6/2012 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Κώστας Μουσουρούλης (Βουλευτής

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012

Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012 Γιάννης Μηλιός, Συνέντευξη στα Επίκαιρα 28/07/2012 1. Κατά τα φαινόμενα, οι δανειστές θα τραβήξουν στα άκρα τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό της χώρας, με μη καταβολή της δανειακής δόσης. Δημιουργείται ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ

Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Δευτέρα 14:00 πμ Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κατερίνα Ακριβοπούλου 14/05/2007 Κατερίνα Ακριβοπούλου: Τον αντίκτυπο του σκανδάλου των ομολόγων στην κοινή γνώμη καταγράφει το βαρόμετρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικό Βαρόμετρο 87

Πολιτικό Βαρόμετρο 87 Πολιτικό Βαρόμετρο 87 Φεβρουάριος 2011 ΣΚΑΪ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Παρουσίαση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κυριακή 13/2/2011 Δ.1 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή, ή σε

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά Αρχή φόρμας Τέλος φόρμας Δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά Του Στράτου Φαναρά, Προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου της Metron Analysis Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές και την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιπποκράτους 22 & Ναυαρίνου, 106 80 Αθήνα Τηλ.: 210 3665301-03 - Fax: 210 3665089 www.pasok.gr - e-mail: syntonistis@pasok.gr Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ

Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Ημέρα Ώρα Μέσο Δημοσιογράφος Ημερομηνία Τρίτη 14:30 πμ Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κατερίνα Ακριβοπούλου 12/02/2008 Κατερίνα Ακριβοπούλου: Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Public Issue μαζί μας, ο κ. Γιάννης Μαυρής.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 13 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα της έρευνας... σελ. 3 1. Βαθμός αισιοδοξίας για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 33,9% 30,9% 20,7% 23,7% 12,4% 11,5% 12,2%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 33,9% 30,9% 20,7% 23,7% 12,4% 11,5% 12,2% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 7 Σεπτεµβρίου 2007 Τεύχος 5 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 6/9/2007 5/9/2007

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2012» ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝ ΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε πώς λειτουργούν στην πραγµατικότητα οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στο www.hellenicparliament.gr.

Μάθετε πώς λειτουργούν στην πραγµατικότητα οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στο www.hellenicparliament.gr. Η «Βουλή των Εφήβων»: πώς θα δουλέψουµε φέτος Η φετινή χρονιά για τη «Βουλή των Εφήβων» είναι πολύ σηµαντική: είναι χρονιά ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα, µε στόχο να πετύχουµε βαθύτερο και ουσιαστικότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Ο τύπος έχει αποδειχθεί ότι στηρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά και εξαρτάται από αυτό προκειμένου να κάνει απρόσκοπτα το έργο του. Tο έργο αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NICOLA GIAMMARIOLI MISSION CHIEF FOR GREECE, EUROPEAN STABILITY MECHANISM (ESM) TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη στη «Χώρα της Κυριακής» Συνέντευξη Τηλέμαχου Χυτήρη στη «Χώρα της Κυριακής»

Συνέντευξη στη «Χώρα της Κυριακής» Συνέντευξη Τηλέμαχου Χυτήρη στη «Χώρα της Κυριακής» Συνέντευξη στη «Χώρα της Κυριακής» Συνέντευξη Τηλέμαχου Χυτήρη στη «Χώρα της Κυριακής» Σε παρεξήγηση οφείλεται η όποια συζήτηση γίνεται για την μονιμότητα στον δημόσιο τομέα, δηλώνει ο Τηλέμαχος Χυτήρης,

Διαβάστε περισσότερα

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Στην Έναρξη του Εθνικού Διαλόγου Παιδείας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 Κύριε Πρωθυπουργέ,

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς»

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς» «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν µια νέα πνοή για τους ευρωπαϊκούς λαούς» Η Ρένα ούρου, µέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγµένη Περιφερειάρχης Αττικής (η διοικητική περιφέρεια της Αθήνας), από την 1η Σεπτεµβρίου 2014,

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΗΜΑ. Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5. Επωνυμία όνομα Εντολέα

ΤΟ ΒΗΜΑ. Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5. Επωνυμία όνομα Εντολέα Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη ΤΟ ΒΗΜΑ Έρευνα κοινής γνώμης σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: «Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερβαρδάκη στον

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους

Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Τον Δεκέμβρη του 2015 ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες σε ένα μεγάλο αριθμό Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (60 στους 135, οι 28 στην

Διαβάστε περισσότερα

Στη σύλληψη του διευθυντή του ομίλου Παραπολιτικά προχώρησαν 15 αστυνομικοί με πολιτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα.

Στη σύλληψη του διευθυντή του ομίλου Παραπολιτικά προχώρησαν 15 αστυνομικοί με πολιτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα. Στο Αυτόφωρο Μονομελές θα παρουσιαστούν σήμερα για να δικαστούν για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης ο εκδότης των "Παραπολιτικών" Γιάννης Κουρτάκης και ο Διευθυντής του Ομίλου Παναγιώτης Τζένος.

Διαβάστε περισσότερα

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500.

Εισπράττουµε περί τα 40 δις ευρώ το χρόνο και ξοδεύουµε περί τα 60. Κατ' αναλογία είναι σαν να βγάζω 1.000 ευρώ το µήνα και να χαλάω 1.500. Αφού κανείς από τους επίσηµους φορείς δεν βγαίνει επιτέλους να πει την πολυπόθητη αλήθεια στον ελληνικό λαό αποφάσισα να το κάνω εγώ. Ξέρετε η αλήθεια στα οικονοµικά δεν είναι ούτε θέσφατο, ούτε κρυφή

Διαβάστε περισσότερα

- Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας;

- Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας; Η πανελλαδική έρευνα της GPO για την εκπομπή του MEGA "Ανατροπή" διενεργήθηκε στο διάστημα 12,13 και 15 Ιουνίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων. Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης: - Για το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; Γ/ Α 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα 1

Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; Γ/ Α 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα 1 ΠΡΟΣ ΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΗΝΕΣ Τους επόµενους δύο τρεις µήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές, ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις; 15% Αρκετές 60% Λίγες 25% Διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙ ΑΚΗ ΑΛΝΤΟΥΣ Βουλευτής Επικρατείας ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙ ΑΚΗ ΑΛΝΤΟΥΣ Βουλευτής Επικρατείας ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.6.07 Χαιρετισµός της Προέδρου της ιακοµµατικής Επιτροπής της Βουλής για Θέµατα Αναπηρίας Ελ. Μπερνιδάκη Άλντους Βουλευτού Επικρατείας Ν..- ιεθνές Συνέδριο «Άτοµα µε Αναπηρία και Μ.Μ.Ε.»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 30,7% 33,9% 25,2% 23,7% 13,8% 11,5% 11,4%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 30,7% 33,9% 25,2% 23,7% 13,8% 11,5% 11,4% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 6 Σεπτεµβρίου 2007 Τεύχος 4 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 5/9/2007 4/9/2007

Διαβάστε περισσότερα

Marketing Research Communication. 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: τηλ.: website:

Marketing Research Communication. 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: τηλ.: website: Marketing Research Communication 1 Λ. Κηφισίας 3, Μαρούσι τηλ.: 210-6821520 τηλ.: 211-120 2900 e-mail: info@marc.gr website: www.marc.gr ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την marc A.E.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 2 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟE- ΟΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 1. Ενηµέρωση. 2. Εκλογή Αναπληρωτή Προέδρου. 3. Κλιµάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ν. Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω

ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω ΧΡHΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Α Αθηνών Αξίζω ένα καλύτερο µέλλον Δικαιούµαι µία παιδεία, εφόδιο ζωής Ψάχνω για δουλειά µε βάση το βιογραφικό µου και όχι τις γνωριµίες Επιθυµώ ευκαιρίες, στήριξη και υγιή ανταγωνισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑ 99,5 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΙΜΙΛΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΣΑΡΡΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑ 99,5 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΙΜΙΛΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΣΑΡΡΗ 05/08/2015 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟΝ ΒΗΜΑ 99,5 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΙΜΙΛΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΣΑΡΡΗ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Φιλοξενούμε την κυρία Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ημερομηνία Ανάρτησης: 03/11/1997 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Προσφώνηση του πρ. της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκου στην τιμητική εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο Θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: TA ΜΕΛΗ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΔΟΕ, ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ. Θέμα: Πώς προχωράμε ενάντια στην «αυτοαξιολόγηση»

ΠΡΟΣ: TA ΜΕΛΗ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΔΟΕ, ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ. Θέμα: Πώς προχωράμε ενάντια στην «αυτοαξιολόγηση» Α ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 1, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 18533 e-mail: info@rigasfereospeiraias.gr http://www.rfp.gr ΠΕΙΡΑΙΑΣ 3/4/2014, Α.Π: 102 ΠΡΟΣ: TA ΜΕΛΗ TOY ΣΥΛΛΟΓΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005 Ημερομηνία Ανάρτησης: 14/11/2005 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση. Mάρτιος 2012

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση. Mάρτιος 2012 Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση Mάρτιος 2012 Γενική Πολιτική Συγκυρία VPRC Δ.2 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Με την εικόνα που έχετε σήμερα για τη χώρα σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα πηγαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος Δεκέ 2009 μβριος Έρευνα 14-18/12

Πανελλαδική έρευνα Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος Δεκέ 2009 μβριος Έρευνα 14-18/12 Πανελλαδική έρευνα γνώμης Δεκέμβριος 2009 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 14 έως και 18 Δεκεμβρίου 2009. Τύπος έρευνας: Tηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΕΤΕ 9/4/2013

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΕΤΕ 9/4/2013 Συνέντευξη Τύπου ΣΥΕΤΕ 9/4/2013 Ευχαριστώ τους φίλους δημοσιογράφους που ανταποκρίθηκαν στο σημερινό μας κάλεσμα και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε τις θέσεις μας. Ευχαριστώ και όλους τους συναδέλφους

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 44,2% 51,3% 22,0% 20,3% 10,2% 7,5% 14,4% 7,0%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 44,2% 51,3% 22,0% 20,3% 10,2% 7,5% 14,4% 7,0% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1 Σεπτεµβρίου 27 Τεύχος 7 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 9/9/27 8/9/27 51,3%

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 200 Μάιος 2008 Έρευνα 6-8/5

Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 200 Μάιος 2008 Έρευνα 6-8/5 Πανελλαδική πολιτική έρευνα γνώμης Μάιος 2008 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση : Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη από 6 έως και 8 Μαΐου 2008. Τύπος έρευνας: Tηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ PETER SANFEY REGIONAL ECONOMIST FOR SOUTHEASTE EUROPE AND GREECE, EBRD TO THE EVENT «RESURRECTING THE GREEK ECONOMY: GREAT EXPECTATIONS?» ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84»: «ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84»: «ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 28 Ιουλίου 2010 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84»: «ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη. με αριθμό 709/ επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη. με αριθμό 709/ επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη με αριθμό 709/28-3-2016 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ. Α. Κείμενο. Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ. Α. Κείμενο. Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Α. Κείμενο Μ.Μ.Ε. και έλεγχος της εξουσίας Στην αρχή τα μέσα ενημέρωσης αντικατέστησαν τον τελάλη που ενημέρωνε μια μικρή κοινότητα για το τι είχε συμβεί ή για αυτά που θα γίνονταν στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ 21, 22, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ 21, 22, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ 21, 22, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 7 «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» - MEGA GREEK PUBLIC OPINION ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα της έρευνας σελ. 3 1. Άποψη για το αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση του Υπουργικού

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση του Υπουργικού ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα 14 Ιανουαρίου 2010 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Κυρίες και κύριοι, να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015

Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015 Κρήτη Εθνικές Εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015 Εισαγωγή Ταυτότητα έρευνας Μεθοδολογία Ποσοτικής Έρευνας Τηλεφωνικές Συνεντεύξεων με τη μέθοδο Computer Aided Telephone Interviews (C.A.T.I.) βάσει δομημένου ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα οικονομικά θέματα που αφορούν τους εν ενεργεία υπαλλήλους του ΕΚΕΨΥΕ. Έχουν αποδεσμευτεί τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08)

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) (συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) Φ.Κ.: ας επιστρέψουμε τώρα στο μεγάλο θέμα της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα, της Αμερικάνικές προκριματικές εκλογές. Πήραμε

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικό Βαρόμετρο 96

Πολιτικό Βαρόμετρο 96 Πολιτικό Βαρόμετρο 96 Νοέμβριος 2011 ΣΚΑΪ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Δ.1 ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να δεχθεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής με τον Αντώνη Σαμαρά, πιστεύετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 26/04/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 26/04/2010 Αθήνα, 26/04/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η ρύθμιση για τα σαράντα χρόνια είναι αυθαίρετη, κάτι που είπαν όλοι οι συνάδελφοι, όπως και εμείς και δεν ακούσαμε αντίλογο. Δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν τα σαράντα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόµαστε µπροστά σε µια βαθµιαία αποδόµηση της ανδροκρατικής έννοιας της ηγεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΕΤΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Βασικές προϋποθέσεις συγχωνεύσεων: Η μη αλλοίωση της μετοχικής

Διαβάστε περισσότερα

* Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό.

* Συνδέεται άμεσα η αξιολόγηση με τη μισθολογική προαγωγή στον επόμενο βαθμό. Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, για το σχέδιο Π.Δ για την Αξιολόγηση Κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας προς διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Μία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΑΣ Αθήνα, 6/3/2006 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΣΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΑΣ Η ΑΣ για να καλύψει µια ανάγκη αµφίδροµης επικοινωνίας µε τους εργαζόµενους στην Εθνική Τράπεζα, προχώρησε το προηγούµενο

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδική έρευνα γνώμης

Πανελλαδική έρευνα γνώμης Πανελλαδική έρευνα γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μάρτιος 2007 1 Ταυτότητα της έρευνας Ανάθεση: Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Περίοδος έρευνας: Η έρευνα διεξήχθη 14 και 15 Μαρτίου 2007. Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «ΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ: ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ»

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «ΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ: ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ» ΣΥΝΕ ΡΙΟ «ΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ: ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ» ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ Α ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Αθήνα, Παρασκευή 23 - Σάββατο 24 Μαΐου 2003 «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙ Η», Χριστούπολη Σπάτα

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Τι έχει αλλάξει. Τι πιστεύει σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ Μάιος 2011 Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση

Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση Πολιτική Συγκυρία και Διακυβέρνηση VPRC Γενική Πολιτική Συγκυρία VPRC Δ.2 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Με την εικόνα που έχετε σήμερα για τη χώρα σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε σωστή,

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι

Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι Αφιερωμένο στον ανώνυμο αστυνομικό που αγωνίστηκε για την εδραίωση της ΠΟΑΣΥ Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Φίλες και φίλοι Συμπληρώθηκαν φέτος 25 χρόνια από την ίδρυση των πρώτων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Ιδρυτική διακήρυξη Η Ελλάδα βιώνει για άλλη μια φορά μια εθνική τραγωδία που απειλεί την κοινωνία με διάλυση και υπονομεύει την ίδια την υπόσταση του έθνους. Η χώρα παγιδευμένη στη μέγγενη παράνομων διεθνών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 9,0% 30,7% 27,2% 25,2% 15,9% 13,8% 13,0% 11,4%

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ. Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς. Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... 9,0% 30,7% 27,2% 25,2% 15,9% 13,8% 13,0% 11,4% ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Τι λένε τα Μέσα, Πότε το λένε, Πόσο το λένε... ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 5 Σεπτεµβρίου 2007 Τεύχος 3 Αναφορές στους πολιτικούς αρχηγούς 4/9/2007 3/9/2007

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Κοινή Γνώμη Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Έννοια, ορισμός και ανάλυση Κοινής Γνώμης Κοινή γνώμη είναι η γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών, πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με τις καταργήσεις συγχωνεύσεις δημόσιων Οργανισμών κ.λπ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με τις καταργήσεις συγχωνεύσεις δημόσιων Οργανισμών κ.λπ. ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ σχετικά με τις καταργήσεις συγχωνεύσεις δημόσιων Οργανισμών κ.λπ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 23/6/2009 1) ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΩΤΗΣΗΣ «Το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της κατάργησης ή συγχώνευσης

Διαβάστε περισσότερα

«Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου»

«Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου» «Να αποκατασταθούν οι μικροομολογιούχοι και η πληγείσα αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου» Τοποθέτηση της Νάντιας Βαλαβάνη στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης. Σοφία Ασωνίτου Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης. Σοφία Ασωνίτου Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 20/2/2013 1 Περιγραφή της έρευνας Ερευνητικό υπόβαθρο Επιτυχηµένη Οµάδα Τι σηµαίνει; Ερευνητική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014

Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014 Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014 Σεβασμιότατε, κύριοι βουλευτές, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, Με την παρουσία σας απόψε, τιμάτε όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΕ. Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΕ. Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΕ Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 Η με αριθμό με αριθμό 951/6-6-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόθεση ψήφου Πανελλαδική Τηλεφωνική Έρευνα για τη Real News Συλλογή στοιχείων: Σεπτεμβρίου 2012

Πρόθεση ψήφου Πανελλαδική Τηλεφωνική Έρευνα για τη Real News Συλλογή στοιχείων: Σεπτεμβρίου 2012 Πρόθεση ψήφου 1 Πρόθεση ψήφου Εκλογών Ας υποθέσουμε ότι είχαμε Βουλευτικές Εκλογές την Επόμενη Κυριακή. Από τα παρακάτω κόμματα σας παρακαλώ κυκλώστε τον αριθμό που ανταποκρίνεται στο κόμμα που θεωρείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ομιλία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ομιλία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 22 Μαΐου 2016 Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στη Βουλή Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ Η έρευνα αφορά στις στάσεις των φοιτητών απέναντι σε θέµατα σχετικά όχι µόνο µε τη φοιτητική αλλά και την κοινωνικοπολιτική τους ιδιότητα. Η έρευνα διεξήχθη το Μάιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 Η Εικόνα της Κρίσης όπως την αντιλαμβανόμαστε (λανθασμένα) Όταν σκεπτόμαστε ή μιλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα της Marc για την «Ελευθεροτυπία»

Έρευνα της Marc για την «Ελευθεροτυπία» Έρευνα της Marc για την «Ελευθεροτυπία» Παρά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις της κυβέρνησης και την προπαγάνδα της ότι το πρωτογενές πλεόνασμα και η προγραμματισμένη έξοδος στις αγορές συνιστούν τα πρώτα θετικά

Διαβάστε περισσότερα

Καθημερινή Διάλογος από το μηδέν για την αξιολόγηση

Καθημερινή Διάλογος από το μηδέν για την αξιολόγηση ΤΑ ΝΕΑ Καθημερινή Διάλογος από το μηδέν για την αξιολόγηση Του Αποστολου Λακασα Από μηδενική βάση ξεκινά πλέον τον διάλογο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης, βάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Όπως γνωρίζουμε όλοι, είθισται σε κάθε βιβλίο να υπάρχει κάποιος πρόλογος, όμως αυτή τη φορά αυτό δεν θα συμβεί. Ο λόγος είναι διότι πιστεύω ότι αυτό

Όπως γνωρίζουμε όλοι, είθισται σε κάθε βιβλίο να υπάρχει κάποιος πρόλογος, όμως αυτή τη φορά αυτό δεν θα συμβεί. Ο λόγος είναι διότι πιστεύω ότι αυτό .. Όπως γνωρίζουμε όλοι, είθισται σε κάθε βιβλίο να υπάρχει κάποιος πρόλογος, όμως αυτή τη φορά αυτό δεν θα συμβεί. Ο λόγος είναι διότι πιστεύω ότι αυτό το σύγγραμμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξολοκλήρου

Διαβάστε περισσότερα

«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από

«Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους και όχι στης Βουλής τους διαδρόμους «Ευρώ ή Δραχμή;», «ΣΥΡΙΖΑ ή Μνημόνιο;», «λιτότητα ή χρεωκοπία», αυτά είναι μερικά από τα διλήμματα που κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΙΛΤΕ Νο 68. Νενικήκαμεν!

ΣΥΙΛΤΕ Νο 68. Νενικήκαμεν! ΣΥΙΛΤΕ Νο 68. Νενικήκαμεν! Η παράνομη και παράλογη τροπολογία της κυβέρνησης για την ένταξη των ταμείων υγείας στον ΕΟΠΥΥ καταψηφίστηκε μετά από τον ξεσηκωμό σύσσωμου του τραπεζοϋπαλληλικού κλάδου Οι σημερινές

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία

2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία 2 ο Σεμινάριο ΕΓΚΥΡΗ ΠΡΑΞΗ & ΣΥΝΟΧΗ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία Α Μέρος: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τα επίπεδα συνείδησης Ύπνος Μισοξύπνιο Αφύπνιση Ελάχιστη εργασία των εξωτερικών αισθήσεων Με εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, βρισκόμαστε και σήμερα, εδώ, στο προσφυγικό Ωραιόκαστρο, σε αυτή τη συγκέντρωση και την πορεία

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, βρισκόμαστε και σήμερα, εδώ, στο προσφυγικό Ωραιόκαστρο, σε αυτή τη συγκέντρωση και την πορεία ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 19.9.2016 Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, βρισκόμαστε και σήμερα, εδώ, στο προσφυγικό Ωραιόκαστρο, σε αυτή τη συγκέντρωση και την πορεία αλληλεγγύης που ακολουθεί, στέλνοντας το μήνυμα της ταξικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη Το παρόν ηλεκτρονικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τον

Διαβάστε περισσότερα