TA ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΑΤΡΟΦΗ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "TA ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΑΤΡΟΦΗ."

Transcript

1

2 TA ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΑΤΡΟΦΗ.

3 ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΙΠΟΣ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ Ε ΤΑ EPA KAI ΤΑ DHA ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ Ι ΕΤΑΙ ΕΝΑΣ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΕ ΕΥΡY ΦΑΣΜΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.

4 ΗΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΨΑΡΙΩΝΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΤΟ 1980 Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΗΤΑΝ 11,70 ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΕΝΩ ΤΟ 2003 ΑΝΗΛΘΕ ΣΕ 14,60 ΚΙΛΑ (ΑΥΞΗΣΗ 24%) = 280 ΓΡΑΜΜ/ ΕΒ ΟΜΑ Α = 2 ΜΕΡΙ ΕΣ/ΕΒ ΟΜΑ Α ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΕΦΑΛΟΠΟ Α, ΟΣΤΡΑΚΟΕΙ Η ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΣΙΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ F.A.O. (2006)

5 ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΨΑΡΙΩΝ ΣΕ EPA + DHA ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜ ΑΝΤΖΟΥΓΙΑ ΚΟΝΣ ΣΤΡΑΓΓ 1,7 ΡΕΓΓΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ 1,6 ΣΚΟΥΜΠΡΙ 1,5 ΣΑΡ ΕΛΑ ΦΡΕΣΚΙΑ 1,5 ΣΟΛΩΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓ 1,5 ΣΟΛΩΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 0,6 ΣΑΡ ΕΛΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ 1,2

6 ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΨΑΡΙΩΝ ΣΕ EPA + DHA ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜ ΤΟΝΟΣ ΝΩΠΟΣ 1,0 ΤΟΝΟΣ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΣΕ ΝΕΡΟ 0,5 ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΝΩΠΗ 1,0 ΓΑΡΙ ΕΣ 1,0 ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΝΩΠΑ 1,0 ΒΑΚΑΛΑΟΣ 0,45 ΑΣΤΑΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ 0,32

7 ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΩΜΕΓΑ-3 (ΧΩΡΙΣ ΕPA KAI DHA) ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΟΠΩΣ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ (CANOLA OIL) ΚΑΙ ΛΙΝΕΛΑΙΟ (FLAXSEED OIL) (ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ) ΙΑΦΟΡΟΙ ΣΠΟΡΟΙ (ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ), ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (ΚΑΡΥ ΙΑ) ΙΑΦΟΡΑ ΦΥΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΡΑΚΛΑ (Portulaca oleracea )

8 ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΩΜΕΓΑ-3 (ΧΩΡΙΣ ΕPA KAI DHA) ΚΡΕΑΣ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΦΕΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙ. ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΖΩΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΣΚΗΣ ΚΑΤΣΙΚΙ, ΠΡΟΒΑΤΟ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ

9 ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΩΜΕΓΑ-3 ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΜΕΓΑ-3 ΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ (ΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ) ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛY ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΜΕΙΓΜΑΤΑ) ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΑΘΗ ΚΑΙ ΟΞΕΙ ΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ.

10 ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΟΓΩΤΗΣΑΜΕΣΗΣΟΞΕΙ ΩΣΗΣΤΟΥΣΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ, ΣΕ ΣΑΛΑΤΕΣ, ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ, ΚΛΠ. ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 160 ΒΑΘΜΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ cis ΣΕ trans ΜΟΡΦΗ, ΗΛΑ Η ΣΕ TRANS ΛΙΠΑΡΟ.

11 ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΠΟΡΩΝ, ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΣΕ ΩΜΕΓΑ-3 ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜ ΚΑΡΥ ΙΑ 5,5 (ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ-6 : 28) ΑΜΥΓ ΑΛΑ ΙΧΝΗ (ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ-6 : 10) ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΙΧΝΗ (ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ-6 : 4) ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ 8 (ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ-6 : 20) ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ ΙΧΝΗ (ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ-6 : 30) ΣΟΥΣΑΜΙ ΙΧΝΗ (ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ-6 : 25)

12 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΜΕΓΑ 3 ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ; ΟΣΑ ΖΩΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΩΜΕΓΑ-3. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΧΕ ΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΚΑΙ (ΛΙΓΟΤΕΡΟ) ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΡΚΕΤΑ ΩΜΕΓΑ 3 ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΟΥΣ.

13 ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕ Α ΩΜΕΓΑ-3 ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΟΡΤΑΡΙ ΠΟΥ ΒΟΣΚΟΥΝ.

14 ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΠΟΥ ΒΟΣΚΟΥΣΕ ΣΕ ΦΡΕΣΚΟ ΧΟΡΤΑΡΙ

15 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 1% (ΒΑΚΑΛΑΟΣ) ΕΩΣ 25% ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΟΘΡΕΜΜΕΝΗ ΡΕΓΓΑ. ΤΗΝΑΝΟΙΞΗΤΟΣΚΟΥΜΠΡΙΕΧΕΙΜΟΝΟ 3% ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΛΙΠΟΥΣ ΕΝΩ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΦΤΑΝΕΙ ΠΡΟΟ ΕΥΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ 25%.

16 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΩΜΕΓΑ-3, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΩΜΕΓΑ-6 ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΑΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣΤΟΥΣΜΕΑΛΕΥΡΙΑΑΠΟ ΣΟΓΙΑ Η ΣΙΤΑΡΙ.

17 ΑΦΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ

18 ΟΣΜΗ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΜΑΣ ΕΝΑ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΟΣΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΦΥΚΙΑ Η ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΧΟΡΤΑΡΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΟΣΜΗ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ «ΨΑΡΙΛΑ»

19 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ: ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΜΑΤΟΣ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΗ. ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠO ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΕΡΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠO ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΙΑΥΓΗ ΒΛΕΝΝΑ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΣΜΗ

20 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΑΡΙ: H ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΓΛΟΙΩ ΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΙΝ (ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΛΛΟΙ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤH ΗΒΛΕΝΝΑΚΑΙΝΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΛΑΜΠΟΥΝ!

21 ΤΟ ΣΩΜΑ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ: ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΦΙΧΤΟ ΚΑΙ ΥΣΚΑΜΠΤΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΕΝ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΧΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΧΤΥΛΟ ΜΑΣ.

22 ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΑΡΙ: TO ΣΩΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΑ ΑΡΟ ΚΑΙ ΛΥΓΙΖΕΙ ΌΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ.

23 ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΓΧΙΑ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ: ΒΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ, ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΤΑ, ΗΛΑ Η ΠΡΟΕΞΕΧΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΙΑΥΓΗ, ΙΑΦΑΝΗ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΗ. ΤΑ ΒΡΑΓΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ Η ΡΟΖ

24 ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΓΧΙΑ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΑΡΙ: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΗΛΑ Η ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΓΥΑΛΑ Α ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΡΧΙΚΑ. ΒΡΑΓΧΙΑ: ΣΚΟΥΡΑ Η ΞΑΣΠΡΙΣΜΕΝΑ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΑ Η ΚΑΙ ΜΕ ΒΛΕΝΝΕΣ

25 ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ; ΤΟ ΨΑΡΙ ΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΛΑ ΜΟΝΟΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΠΑΓΟ! ΗΛΑ Η ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 0 ΒΑΘΜΩΝ.

26 ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ; ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΨΥΓΕΙΟΥ (4-7 ΒΑΘΜΟΙ) ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΧΡΙ 2 ΜΕΡΕΣ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΌΤΙ Η Η ΤΟ ΨΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΧΕΙ ΙΣΩΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 2 ΕΩΣ 4 ΜΕΡΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ!

27 ΣΑΡ ΕΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΣΑΡ ΕΛΕΣ Η ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο Η ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ. ΤΟ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ (ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ).

28 ΣΑΡ ΕΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΚΑΙ «ΚΑΚΑ» ΩΜΕΓΑ-6 ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3

29 ΛΙΓΑΛΟΓΙΑΓΙΑΤΟΝΣΟΛΩΜΟ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΡΙ ΕΣ) ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΨΑΡΙΑ. Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΙΝΑΙ 100% ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ. ΕΑΝ ΕΝ ΤΑΪΖΕΤΑΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΤΟΤΕ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΩΜΕΓΑ-3 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΜΕΓΑ-6 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

30 ΛΙΓΑΛΟΓΙΑΓΙΑΤΟΝΣΟΛΩΜΟ ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΜΕ ΙΧΘΥΕΛΑΙΑ ΟΠΟΤΕ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΤΟΥΣ.

31 ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΙ ΣΟΛΩΜΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ 35% ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ.

32 ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΨΑΡΙ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙ Η ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ ΣΤΗΝ ΣΑΡΚΑ ΤΟΥ

33 ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ Ε ΟΜΕΝΟ, Ο ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠO ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ HARVARD ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙNSTITUTE OF MEDICINE (IOM) EXEI mg ΩΜΕΓΑ-3 ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ mg ΑΝΑ ΜΙΑ ΜΕΡΙ Α ΤΩΝ 180 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΑ ΕΛΦΟΣ ΤΟΥ (ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑ Μ.Ο. ΤΑ EPA + DHA ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 50-60% ΤΩΝ ΩΜΕΓΑ-3)

34 ΨΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ Η ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ; ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ» ΗΛΑ Η ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ. ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΤΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΕΆΝ ΤΑΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ Ω-3!

35 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ; Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΞΕΙ ΩΣΗ ΤΩΝ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΩΜΕΓΑ-3 ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 90 ΒΑΘΜΟΥΣ) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΥΝΑΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ (Π.Χ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ, ΗΛΙΕΛΑΙΟ).

36 ΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ; ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΘΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΑ Ι (Π.Χ. ΦΡΙΤΕΖΑ) ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΕΡΙΚΗ Η ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΩΜΕΓΑ-3.

37 ΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ; ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑΝ, ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ, ΒΡΑΣΤΟ, ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟ Η ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΨΗΤΟ ΣΤΗΝ ΣΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΜΕ ΛΙΓΟ ΛΑ Ι.

38 ΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ; ΓΙΑΤΑΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑΨΑΡΙΑΙΣΩΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΓΙΑ ΛΕΠΤΑ.

39 ΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ; ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΜΕΘΟ Ο ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΙΑΧΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.

40 ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡ ΕΛΕΣ ; ΓΕΝΙΚΑ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3

41 ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡ ΕΛΕΣ ; ΕΑΝ ΨΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡ ΕΛΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ «ΚΑΨΟΥΜΕ» ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ.

42 ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΡ ΕΛΕΣ ; ΕΑΝ ΨΗΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΥΠΟΠΤΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΟΥΣΙΑ (MelQx) ΗΟΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΨΗΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ

43 ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΠΟΛΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ Ε ΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΑΡ ΕΛΕΣ ΤΗΓΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο, ΤΟΤΕ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ Ι ΙΩΝ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΤΟΥΣ ΟΥΣΙΩΝ.

44 ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑΜΕΜΕΛΕΤΗ(ΜΑΙΟΣ 2006) ΣΤΟ Journal of the American Oil Chemists' Society, ΟΤΑΝ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ (ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ, ΗΛΙΕΛΑΙΟ, ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ) ΤΟΤΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΞΕΙ ΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΑ ΟΧΙΚΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΑ, ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΞΙΝΕΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΗΝΕ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝ ΕΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ, ΑΛΖΧΑΙΜΕΡ, ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ.

45 ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ? ΑΠΟ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ( ΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΣΤΑ Archives Internal Medicine 2005, April 11) ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΣΩΝ ή ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ.

46 ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ? ΕΤΣΙ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ 97 ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

47 ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΙΑΙΤΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΚΙΝ ΥΝΟ ΚΑΤA 3% ΗΝΙΑΣΙΝΗ ΚΑΤA 4% ΟΙ ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΚΑΤA 13% ΤΑ ΩΜΕΓΑ -3 ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΤA 23% ΣΤΗΝ ΚΑΡ ΙΑΚΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Η ΙΑΙΤΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΟΝ ΚΙΝ ΥΝΟ ΚΑΤA 9% ΗΝΙΑΣΙΝΗ ΚΑΤA 5% ΟΙ ΣΤΑΤΙΝΕΣ ΚΑΤA 22% ΤΑ ΩΜΕΓΑ -3 ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΤA 32%

48 Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΙΣΩΣ ΜΟΝΟΝ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΑΠO ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (Υ ΡΑΡΓΥΡΟΣ, ΙΟΞΙΝΕΣ). ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ OΠΩΣ Ο ΞΙΦΙΑΣ, Η ΡΕΓΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΡΙ ΣΧΕΤ. ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

49 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΨΑΡΙΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΕ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ; ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ, ΟΠΩΣ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ, Ο ΤΟΝΟΣ, ΞΙΦΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΘΕΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΟΜΩΣ ΒΑΘΜΟ.

50

51

52 ΟΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ FSA ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΜΕΧΡΙ 2 ΜΕΡΙ ΕΣ ΤΩΝ 150 GR ΤΗΝ ΕΒ ΟΜΑ Α, ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΡΙ Α.

53 ΟΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΥΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΩΜΕΓΑ-3 ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ ΠΑΙ ΙΩΝ.

54 ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ, ΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

55 The effect of intermittent and continuous heating of soybean oil at frying temperature on the formation of 4-hydroxy-2-frans-nonenal and other α-, β-unsaturated hydroxyaldehyde Author(s) SEPPANEN C. M. (1) ; CSALLANY A. Saari (1) ;) (1) University of Minnesota, Department of Food Science and Nutrition, St. Paul, Minnesota 55108, ETATS-UNIS Abstract 4-Hydroxy-2-trans-nonenal (HNE) is a cytotoxic secondary lipid peroxidation product of linoleic acid. Previous investigations in this laboratory showed that HNE is formed in thermally oxidized soybean oil, which is high in linoleic acid. Continuous exposure of the oil to frying temperature (185 C) for up to 6 h graduallyincreased the formation of HNE and other polar lipophilic aldehydes. Additional investigations in this laboratory showed that HNE is absorbed into food fried in thermally oxidized oil in the same concentration as was found in the oil. In the present experiment, the effect of intermittent heating on the formation of HNE in soybean oil was compared with continuous heating. Soybean oil samples were heated either for 1 h each day for five sequential days or for 5 h continuously at 185 ± 5 C. The thermally oxidized soybean oil samples were analyzed by HPLC for the presence of HNE and three other polar lipophilic α-,βunsaturated hydroxyaldehydes: 4-hydroxy-2-trans-hexenal, 4-hydroxy-2-trans-octenal, and 4- hydroxy-2-trans-decenal. Under intermittent and continuous heating over a total of 5 h, the concentration of these compounds increased similarly. These results indicate that the formation of HNE and other hydroxyaldehydes at frying temperature is a cumulative result of oxidation of PUFA over time. / Journal Title Journal of the American Oil Chemists' Society (J. Am. Oil Chem. Soc.) ISSN X Source / Source 2006, vol. 83, no2, pp [7 page(s) (article)] (22 ref.)

56 ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3? ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΩΜΕΓΑ-3 ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΩΜΕΓΑ-6 (ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ Ω-6 / Ω-3 ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 4~5 ΑΝΤΙ ΤΟΥ 15~18 ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.

57 Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ (ΩΜΕΓΑ-3) ΚΑΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ (ΩΜΕΓΑ-6) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ Ω-3 ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΠΟΥ ΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ Ω-6 (ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ Ω-3 (ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ)

58 Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΛΥΟΝ (LYON STUDY) ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΛΥΟΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ Ω-3, Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ω-6/Ω-3 ΑΠΟ 18 ΣΕ 4 Ε ΩΣΕΣΕ ΙΑΣΤΗΜΑ4 ΕΤΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΚΑΤΑ 73% ΑΠΟ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 70% ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ, ΕΝΑ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

59 Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ (ΩΜΕΓΑ-6) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ (ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ, ΗΛΙΕΛΑΙΟ) ΕΙΤΕ ΣΕ ΣΤΕΡΕΗ ΜΟΡΦΗ (ΜΑΡΓΑΡΙΝΕΣ). ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΠO ΣΤΟΙΧΕΙΑ FAO/WHO 2006

60 0,00 0,50 1,00 1,50 2,00 2,50 3,00 3,50 4,00 4,50 5,00 5,50 6,00 6,50 7,00 7,50 8,00 8,50 9,00 9,50 10,00 10,50 11,00 11,50 12,00 12,50 13,00 13,50 14,00 14,50 15,00 15,50 16,00 16,50 17,00 17,50 18,00 18,50 19,00 19,50 20,00 20,50 21,00 21,50 22,00 22,50 23, ΕΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ

61 Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ (ΩΜΕΓΑ-3) ΚΑΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ (ΩΜΕΓΑ-6) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ (ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΩΜΕΓΑ-6) ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΤΑ 400% ΕΝΩ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ (ΩΜΕΓΑ-3) ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ 24%.

62 Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ (ΩΜΕΓΑ-3) ΚΑΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ (ΩΜΕΓΑ-6) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΙΣΩΣ ΑΥΤΗ Η ΥΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΩΜΕΓΑ- 6/ΩΜΕΓΑ-3 ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑ Α ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ( ΗΛ. ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ) ΣΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΡ ΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ).

63 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ «ΦΥΣΙΚΩΝ - ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΩΝ» ΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ - ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά)

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λίπη και έλαια: Βασική κατηγορία θρεπτικών υλών που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι ενώσεις που προκύπτουν από την αντίδραση οργανικών οξέων με γλυκερίνη και λέγονται γλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Λαχανικά. Φυτά. Ψάρια. Ψάρια. Ε ι κ ο σ α ν ο ε ι δ ή. Ακετυλο-CoA. Πλαστίδια. Eλαϊκό οξύ. Ενδοπλασµατικό δίκτυο. Λινελαϊκό οξύ (ω-6)

Λαχανικά. Φυτά. Ψάρια. Ψάρια. Ε ι κ ο σ α ν ο ε ι δ ή. Ακετυλο-CoA. Πλαστίδια. Eλαϊκό οξύ. Ενδοπλασµατικό δίκτυο. Λινελαϊκό οξύ (ω-6) Ω- 6/Ω-3 3 λιπαρά οξέα: το διατροφικό πηλίκο µε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Καλλιόπη Άννα Πούλια, MMedSci Κλινική ιαιτολόγος, ΓΝΑ «Λαϊκό» Φυτά Ψάρια Ακετυλο-CoA Eλαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους

WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους Η υγεία της καρδιάς στη μεγάλη ηλικία Αυτό το δελτίο διατροφικών πληροφοριών προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΛΙΖΑ ΜΑΡΚΙ ΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ Συντονίστρια Healthy Lifestyle ιατροφολόγος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΓΕΙΝΗ και ΟΡΘΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας»

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Ελαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής Γαστρονομική κουλτούρα-δίαιτες-συνταγές Ελαιόλαδο βάση της Μεσογειακής διατροφής Επιβλέπουσες καθηγήτριες:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Δ.

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Δ. Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον Αμερικανό Επιστήμονα Ancel Keys για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα

Υπολιπιδαιμική Δίαιτα Υπολιπιδαιμική Δίαιτα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι Κρουασάν, τσουρέκι, ζαχαρωμένα δημητριακά ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδια αυγού,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ & BRIDGE Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Υ Ε Υ Δ Ο Κ Ι Α, Μ Ρ Η ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 2000-2004 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής 2004-2006 Ιατρική Σχολή TUFTS UNIVERSITY BOSTON Master

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7. Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7. Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7 Μέρος Α': ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Κεφ. Ιο ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 18 1.1. Επιλογή των τροφών 19 1.2. Τα θρεπτικά στοιχεία 20 1.2.1. Πρωτεΐνες ή λευκώματα 21 1.2.2. Υδατάνθρακες ή σάκχαρα 22 1.2.3.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ) Γενικά Περίπου το 80% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως υφίστανται κάποια κατεργασία πριν την κατανάλωση.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Διάκριση φρέσκων και αποψυγμένων κατεψυγμένων αλιευμάτων

Διάκριση φρέσκων και αποψυγμένων κατεψυγμένων αλιευμάτων Διάκριση φρέσκων και αποψυγμένων κατεψυγμένων αλιευμάτων Φωτεινή Γεωργίου Ωκεανογράφος Marine & Environmental Research Lab Επισκόπηση I. Θρεπτική Αξία Κριτήρια Νωπότητας Αλιευμάτων II. Διάκριση Νωπού και

Διαβάστε περισσότερα

Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία

Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία Ομάδα Α Δαληδάνου Δήμητρα Κουτσιλιανίδης Γιώργος Λύρατζη Ανθή Ομάδα Β Ράπτης Χρήστος Κουσίδης Παναγιώτης Δούκας Θανάσης Μιχαηλίδου Μάγδα Μπαλάση Ελευθερία Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Διατροφικός Τύπος: ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Διατροφικός Τύπος: ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Διατροφικός Τύπος: ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΡΩΙΝΟ - Μπορείτε να πιείτε καφέ ή τσάι ή τσάι από βότανα χωρίς ζάχαρη 11:00 με 12:00 ΣΝΑΚ Μπορείτε να συνδυάζετε τις τροφές που βρίσκονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑΣΗ 1 Η... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η κουζίνα της Μακεδονίας αντανακλά την πολιτισμική και γαστρονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Τα λίπη και έλαια αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Η παρουσία των λιπαρών στις τροφές συντελεί στην αύξηση της ικανότητας κορεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή

Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν τη διατροφή. Ο λόγος είναι απλός: η διατροφή μας αφορά όλους! Στις μέρες μας οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή προέρχονται από

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η φράουλα είναι ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα της άνοιξης. Σαν φυτό, η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι περιορίζουν το κόκκινο κρέας;

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι περιορίζουν το κόκκινο κρέας; Η οικονομική κρίση αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες. Η μία έρευνα μετά την άλλη αποκαλύπτουν ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες απομακρύνονται από το κρέας και τα ψάρια, καταναλώνοντας κυρίως όσπρια

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή Ηµεροµηνία: 14 / 06 /05 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:... Χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Ώρα για δράση... ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Το...γάλα υπερέχει από όλα τα είδη γάλακτος. 2. Το... γάλα περιέχει κακάο,το οποίο εμποδίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Μεσογειακή Διατροφή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα είδος διατροφής που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ αντίθετα από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων,

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων

Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Nutritional Medicine Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή της παρουσίασης «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ

Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ Από: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μια σειρά από σημαντικές κοινωνικές μεταβολές, οι οποίες έχουν

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

Η νηστεία κάνει θαύματα

Η νηστεία κάνει θαύματα Η νηστεία κάνει θαύματα Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι άκρως ευεργετικές για την υγεία των παιδιών Οι ειδικοί λένε ότι η αποχή από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ 6 Ο Γ Ε. Λ. Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Τ Μ Η Μ Α : Β 1 Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ : Γ. Α Σ Η Μ Α Κ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Σ Χ. Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 6 2 0 1 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η ιδιαίτερη σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ : Α2 ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΑΝΘΟΓΑΛΟ ΦΕΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΖΑΤΖΙΚΙ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΦΕΤΑ ΨΗΤΗ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΛΟΘΥΚΕΦΤΕ ΕΣ ΧΟΥΜΟΥΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΥΟΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί φοβόμαστε την χοληστερίνη; Από τη συλλογή άρθρων αγωγής υγείας της BrainFitness Net - Σωτήρης Αναγνωστόπουλος

Γιατί φοβόμαστε την χοληστερίνη; Από τη συλλογή άρθρων αγωγής υγείας της BrainFitness Net -  Σωτήρης Αναγνωστόπουλος Από τη συλλογή άρθρων αγωγής υγείας της BrainFitness Net - www.brainfitness.gr Σωτήρης Αναγνωστόπουλος Καρδιολόγος - Διευθυντής Καρδιολογικής Φροντίδας - Cardiocare Η επιδημία της στεφανιαίας νόσου σε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ &

ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ & ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ & ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (Νοέµβριος 2007) ιάγραµµα Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Τύπος και µέθοδος: Ποσοτική έρευνα, µε τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στα νοικοκυριά των ερωτώµενων

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Κατσαρός π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ Επιστηµονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ιευθυντής Τµήµατος ιατροφολογίας NYC

Ν. Κατσαρός π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ Επιστηµονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ιευθυντής Τµήµατος ιατροφολογίας NYC ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ Ν. Κατσαρός π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ Επιστηµονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ιευθυντής Τµήµατος ιατροφολογίας NYC ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ 30% των καρκίνων οφείλεται στον καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μ. Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 3 γρ. 23 γρ. 4,45

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να «κόψετε» το κρέας;

Θέλετε να «κόψετε» το κρέας; > της Νεκταρίας Καρακώστα Θέλετε να «κόψετε» το κρέας; Για λόγους οικονομικούς, ηθικούς, θρησκευτικούς, λόγους υγείας και περιβαλλοντικούς, χιλιάδες καταναλωτές αναζητούν τρόπους και λύσεις σε μια προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Μια από τις κύριες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο

Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο Οι πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος αποτελεί δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πιο συχνοί καρκίνοι εντοπίζονται στους

Διαβάστε περισσότερα

Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών

Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών ΕΘΙΑΓΕ 10 / 11 Η εξαιρετική θρεπτική αξία της ψαρόσουπας, με ψάρια χαμηλής εμπορικής αξίας των ελληνικών θαλασσών Δέσποινα Στεργίου, Τεχνολόγος Τροφίμων Αντώνιος Τραγαντζόπουλος, Χημικός Γεώργιος Μόνιος,

Διαβάστε περισσότερα

Φρούτα και Λαχανικά, μια Υγιεινή Ιδέα

Φρούτα και Λαχανικά, μια Υγιεινή Ιδέα Φρούτα και Λαχανικά, μια Υγιεινή Ιδέα Ποίημα για την υγιεινή διατροφή από την ομάδα: Chocolate Ice-cream Φρούτα και λαχανικά Μια υγιεινή ιδέα Όλα τα παιδιά μαζί Να τους κάνουμε παρέα Τα fast-food, τα γαριδάκια

Διαβάστε περισσότερα

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου:

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου: Ασβέστιο Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πήξη του αίματος και την ορμονική λειτουργία, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 1 http://el.wikipedia.org/ 2 http://www.wikipedia.gr/

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. 1 http://el.wikipedia.org/ 2 http://www.wikipedia.gr/ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η Μεσογειακή διατροφή παρουσιάζει ένα μοντέλο διατροφής στο οποίο διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα της Μεσογείου.Άλλο στην Ισπανία, την Ιταλία,την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία 1. Επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΡΩΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ! Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε», από τον π. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Dr. Νίκο Κατσαρό, και το omorfamystika.gr!

«ΤΡΩΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ! Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε», από τον π. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Dr. Νίκο Κατσαρό, και το omorfamystika.gr! «ΤΡΩΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ! Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε», από τον π. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Dr. Νίκο Κατσαρό, και το omorfamystika.gr! Σε πολλά κείμενα μας(στο site αλλά και στα βιβλία μου) σας έχουμε κρούσει τον κώδωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Μαρία Μπασκίνη-Αρσένη, MSc, RD Κλινική ιαιτολόγος, Ειδική ιατροφολόγος Εσπερινό Λύκειο Αµπελοκήπων 11 εκεµβρίου 2014 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 1 η Κρέας και ψάρι I. Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 1 η Κρέας και ψάρι I. Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Βιοχημεία Τροφίμων Ι Ενότητα 1 η Κρέας και ψάρι I Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Στόχοι ενότητας Εισαγωγή στη σύσταση και τη διατροφική αξία του κρέατος.

Διαβάστε περισσότερα

Για την υγεία της καρδιάς μας

Για την υγεία της καρδιάς μας Για την υγεία της καρδιάς μας Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επηρεάζει όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και βέβαια αποτελεί ένα μύθο ότι πλήττει μόνο ηλικιωμένους, άνδρες

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση Μενού 1 ης εβδομάδας Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 2 4,45 γρ. 14,2 γρ. 3,28

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2014-15

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2014-15 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2014-15 ΜΕ ΘΕΜΑ: Σωστή διατροφή και άσκηση για τους εφήβους ΚΑΙ ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑ: ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ -ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΦΑΓΗΤΟ -ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πτυχιακή εργασία ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Εβδομάδας του Πάσχα

Μενού Εβδομάδας του Πάσχα Μενού Εβδομάδας του Πάσχα Τρίτη του Πάσχα Κυρίως πιάτο : ψαροκροκέτες ψητές* με ρύζι : βραστά λαχανικά (πατάτα, καρότο, κολοκύθι) 447 θερμίδες 14 γρ. 75 γρ 9 γρ. 2,5 γρ. 4,5 γρ. 1 γρ. 0,7 γρ. 155 θερμίδες

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής (10/5/2012) και Δραστηριότητες για την Εβδομάδα 7-13/5/2012 Φετινό θέμα: «Προγραμματίστε σωστά το πιάτο σας:

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση Διατροφής-Ιώσεων-Ανοσοποιητικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Οκτώβριος :40

Σχέση Διατροφής-Ιώσεων-Ανοσοποιητικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Οκτώβριος :40 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Οι ιώσεις ανεξάρτητα από το εάν είναι ήπιες ή όχι έχουν αρνητικές επιδράσεις στη διατροφική κατάσταση του ατόμου. Οι σπουδαιότητα των επιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων Ιταλίας 1

Τάσεις στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων Ιταλίας 1 Τάσεις στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων Ιταλίας 1 Το 2017 οι εξαγωγές αγροδιατροφικών της Ιταλίας ανήλθαν πρώτη φορά σε αξία σε 40,85 δις σημειώνοντας αύξηση 5,7%. Οι ιταλικές εξαγωγές αγροδιατροφικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ομορφιά, η υγεία και η μακροζωία κρύβονται στη σωστή διατροφή.

Η ομορφιά, η υγεία και η μακροζωία κρύβονται στη σωστή διατροφή. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ και αρκετά χρόνια οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Είμαστε αυτό που τρώμε, γιατί τα κύτταρα μας είναι ζωντανά και χρειάζονται για να ζήσουν, να λειτουργήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ NEW YORK COLLEGE

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ NEW YORK COLLEGE ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ Π. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ NEW YORK COLLEGE ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις 10/10/2009 εγκρίθηκε στην Nairobi της Κένυα η Μεσογειακή Διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας!

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας! 1. Βρέστε την άσχετη λέξη 2. Μήλο/ κιμά/ αχλάδι/ σταφύλι/ καρπούζι 3. Μουσακάς/ γεμιστά/ τζατζίκι/ γάλα/ φασολάδα 4. Μοσχάρι/ χοιρινό/ ψάρι/ κοτόπουλο/ μπριζόλα 5. Αλάτι/ λάχανο/ μαρούλι/ κρεμμύδι/ σκόρδο

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη)

Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη) Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη) Η θειαμίνη αποτελεί μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Η θειαμίνη είναι η πρώτη βιταμίνη που ταυτοποιήθηκε, το 1926 από τους Jansen & Donath οι οποίοι εργάζονταν με εκχύλισμα από πίτυρο

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνη Α. ΣΗΔ. ΣΗΔ 1-2 mg

Βιταμίνη Α. ΣΗΔ. ΣΗΔ 1-2 mg Βιταμίνη Α. Ανδρες 2500-5000 ΔΜ Γυναίκες 2000-4000 ΔΜ Παιδιὰ 1250-3500 ΔΜ Τροφές. Δ.Μ./100 gr Μουρουνέλαιο. 200000 Συκώτι ἀρνιοῦ 32000 Συκώτι μοσχαρίσιο 32700 Ραδίκια 14000 Κάρδαμο 9300 γλυκοπατάτα 8000-9000

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ. Το φάρμακο του 21 ου αι. ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ. Το φάρμακο του 21 ου αι. ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ Το φάρμακο του 21 ου αι. ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ Το ιχθυέλαιο βοηθά: α) Την καρδία β) Το αίμα γ) Τους συνδέσμους δ) Το γαστρεντερικό ζ) Τον εγκέφαλο Συντελεί στην πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Τα κάστανα αποτελούν εποχιακό καρπό του φθινοπώρου και του χειμώνα αφού συλλέγονται από τα μέσα Οκτώβρη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Κατά τη φύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Τετάρτη, 27 Μάρτιος :09 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 27 Μάρτιος :29

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Τετάρτη, 27 Μάρτιος :09 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 27 Μάρτιος :29 Όταν λέμε μεταλλαγμένα τρόφιμα ή γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αναφερόμαστε σε τρόφιμα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες τεχνικές της μοριακής βιολογίας. Τα τρόφιμα αυτά έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτεΐνη. Σίδηρος. Ασβέστιο. Ψευδάργυρος

Πρωτεΐνη. Σίδηρος. Ασβέστιο. Ψευδάργυρος Η αντικατάσταση του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών με τροφές φυτικής προέλευσης δεν ωφελεί μόνο την υγεία μας, αλλά είναι και ευχάριστη για τον ουρανίσκο μας! Εδώ θα βρεις έναν κατάλογο

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 2013 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΤΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ Χριστοφόρου Ανδρέας Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα στη διατροφή του ανθρώπου a του Μ. Μπρατάκου* Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Τα τρόφιμα τα διακρίνουμε σε 6 διατροφικές ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για την προετοιμασία των ψαριών

Συμβουλές για την προετοιμασία των ψαριών Συμβουλές για την προετοιμασία των ψαριών Στοιχεία καταχώρησης Πληροφορίες Πωλητή Όνομα: Living - Ηλεκτρονικό tosi851@hotmail.com Ταχυδρομείο: Όνομα: Living Επώνυμο: - Χώρα: Αλβανία Διεύθυνση: lagja nr1

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή Άνσελ Κις

Μεσογειακή διατροφή Άνσελ Κις Μεσογειακή διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθύντρια : Aν. Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά Επιστημονική Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΤΑΞΗ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: TMHMA:.. ΑΡΙΘΜΟΣ:. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:. ΒΑΘΜΟΣ:.

Διαβάστε περισσότερα