Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή. της παρουσίασης. «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού"

Transcript

1 Υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή της παρουσίασης «Μαθαίνω για τις ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α και Β τάξεων Δημοτικού

2 Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να εκπαιδεύσει τα παιδιά σχετικά με τα τρόφιμα και πώς αυτά χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Διαφάνεια 2: Ρωτάμε την τάξη τι είναι τα τρόφιμα. Αφού λάβουμε διάφορες απαντήσεις, εξηγούμε ότι τρόφιμα είναι όλα όσα τρώμε και πίνουμε. Διαφάνεια 3: Εξηγούμε στην τάξη πως όλα τα τρόφιμα μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά. Επειδή τα τρόφιμα διαφέρουν, μας προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, τα έχουμε χωρίσει σε ομάδες. Τα τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια ομάδα μας προσφέρουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά (για παράδειγμα, τα τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα των γαλακτοκομικών έχουν πολύ ασβέστιο, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλές διαιτητικές (φυτικές) ίνες). Διαφάνεια 4: Τα τρόφιμα έχουν χωριστεί σε 8 διαφορετικές ομάδες. Οι ομάδες είναι οι εξής: Δημητριακά, Γαλακτοκομικά, Φρούτα, Λαχανικά, Κρέας και Αβγό, Όσπρια, Λίπη και Λάδια, Γλυκά και Αλμυρά Σνακ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες τροφίμων μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

3 Διαφάνεια 5: Η πρώτη ομάδα είναι η ομάδα των δημητριακών. Διαφάνεια 6: Ρωτάμε τα παιδιά ποια τρόφιμα πιστεύουν ότι ανήκουν στην ομάδα των δημητριακών. Τα πιο συνηθισμένα φαίνονται στη διαφάνεια. Από το καλάθι «βγαίνουν» με τη σειρά τα τρόφιμα: ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, καλαμπόκι, δημητριακά πρωινού, αλεύρι, πατάτες. Ρωτάμε τα παιδιά εάν μπορούν να σκεφτούν και άλλα τρόφιμα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα. Παραδείγματα είναι τα εξής: σησαμένιο κουλούρι, κριτσίνια, φρυγανιές, αραβική πίτα, παξιμάδι, μπάρα δημητριακών κ.ά. Διαφάνεια 7: Κάθε ομάδα έχει ένα ποιηματάκι (το σύνθημα της ομάδας) και εξηγεί τι μας προσφέρει η κάθε ομάδα. Τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της δίαιτάς μας. Μας προσφέρουν ενέργεια και για αυτό τα τρώμε καθημερινά (η ενέργεια αυτή προέρχεται από τους υδατάνθρακες που περιέχουν, αν και αυτό δεν χρειάζεται να αναφερθεί από τον εκπαιδευτικό, καθώς οι υδατάνθρακες αποτελούν άγνωστη έννοια για τα μικρά παιδιά). Διαφάνεια 8: Εξηγούμε στα παιδιά πως τα περισσότερα δημητριακά υπάρχουν σε δυο μορφές: τα λευκά (περισσότερο επεξεργασμένα) δημητριακά και τα μαύρα ή ολικής άλεσης (λιγότερο επεξεργασμένα) δημητριακά. Στα λευκά ανήκουν το λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια και το λευκό ρύζι, ενώ στα ολικής άλεσης ανήκουν το μαύρο ψωμί, τα μακαρόνια ολικής άλεσης και το

4 καστανό ρύζι. Θα πρέπει να προτιμάμε τα δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι πιο θρεπτικά, καθώς περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και κάποιες ουσίες που λέγονται φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι χρήσιμες, διότι βοηθούν την πέψη, δηλαδή τη διαδικασία που κάνει το σώμα όταν κάποιος τρώει. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ! Διαφάνεια 9: Η δεύτερη ομάδα είναι η ομάδα των γαλακτοκομικών. Διαφάνεια 10: Ρωτάμε τα παιδιά ποια τρόφιμα πιστεύουν ότι ανήκουν στην ομάδα των γαλακτοκομικών. Υπενθυμίζουμε ότι τα περισσότερα γαλακτοκομικά τα βρίσκουμε στο ψυγείο. Διαφάνεια 11: Με τη σειρά εμφανίζονται τα τρόφιμα: γάλα, γιαούρτι, κίτρινο τυρί, λευκό τυρί, τυρί κρέμα. Στο σημείο αυτό μπορούμε να ζητήσουμε να μας αναφέρουν τα παιδιά υποκατηγορίες από το κάθε γαλακτοκομικό. Για παράδειγμα, για το γάλα και το γιαούρτι, με βάση το ζώο από το οποίο προέρχονται: αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, με βάση τα λιπαρά που περιέχουν: πλήρες, ημίπαχο, άπαχο. Επιπλέον, για το γάλα, με βάση τη μορφή στην οποία βρίσκεται : εβαπορέ, σκόνη και σακχαρούχο. Τέλος, για τα τυριά μπορούμε να ζητήσουμε να μας αναφέρουν ελληνικά τυριά (π.χ. φέτα, κατίκι, ανθότυρο) ή εισαγωγής (γκούντα, έμμενταλ, ροκφόρ, παρμεζάνα, χαλούμι κ.τ.λ).

5 Διαφάνεια 12: Εξηγούμε στα παιδιά ότι τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, δηλαδή για να μεγαλώσουν. Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο, ένα συστατικό που χρειάζεται για να γίνουν γερά τα κόκκαλα και τα δόντια και να μπορούν να μεγαλώσουν. Διαφάνεια 13: Η τρίτη ομάδα είναι η ομάδα των φρούτων. Διαφάνεια 14: Ζητάμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν φρούτα που γνωρίζουν. Με τη σειρά εμφανίζονται τα φρούτα: μήλο, πορτοκάλι, αχλάδι, μπανάνα, φράουλες, κεράσι, καρπούζι, πεπόνι, ανανάς, σταφύλι, και ο φυσικός χυμός από πορτοκάλι. Διαφάνεια 15: Η ομάδα των φρούτων είναι σημαντική, διότι μας δίνει πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τονίζουμε στα παιδιά ότι χρειάζεται να τρώμε φρούτα κάθε μέρα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ποικιλία, δηλαδή να μην τρώμε συνέχεια τα ίδια φρούτα, έτσι ώστε να παίρνουμε πολλές διαφορετικές βιταμίνες. Τα διαφορετικά χρώματα στα φρούτα σημαίνουν διαφορετικές βιταμίνες, που κάνουν καλό σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξία των φρούτων μπορείτε να βρείτε εδώ!

6 Διαφάνεια 16: Στην ομάδα των φρούτων ανήκουν και οι χυμοί, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε φυσικοί και φρεσκοστυμμένοι είτε συσκευασμένοι, του εμπορίου. Εξηγούμε στα παιδιά ότι η καλύτερη επιλογή είναι η κατανάλωση ολόκληρου φρούτου (γιατί μας δίνει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες). Εάν όμως δεν είναι εύκολο να φάμε φρούτο, τότε η δεύτερη επιλογή μας πρέπει να είναι οι φυσικοί χυμοί φρέσκων φρούτων. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορούμε να πιούμε συσκευασμένους χυμούς, οι οποίοι όμως να είναι 100% φυσικοί, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ο εκπαιδευτικός, μπορεί να επιλέξει πόσο θα εξηγήσει τη διαφάνεια, ανάλογα με το επίπεδο αντίληψης των παιδιών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξία των χυμών, μπορείτε να βρείτε εδώ! Διαφάνεια 17: Τονίζουμε στα παιδιά πως όταν τρώμε τα φρούτα στην εποχή τους, έχουν περισσότερες βιταμίνες. Στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν φρούτα και λαχανικά για κάθε εποχή (ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά, φθινοπωρινά, χειμερινά). Με τη σειρά εμφανίζονται φρούτα για την Άνοιξη: κεράσι, φράουλα, βερίκοκο, για το Καλοκαίρι: σύκο, καρπούζι, πεπόνι, για το Φθινόπωρο: μήλο, λωτός, σταφύλι, και για το Χειμώνα: ρόδι, μανταρίνι, πορτοκάλι. Διαφάνεια 18: Η τέταρτη ομάδα είναι η ομάδα των λαχανικών.

7 Διαφάνεια 19: Ζητάμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν λαχανικά που γνωρίζουν. Με τη σειρά εμφανίζονται τα λαχανικά: ντομάτα, αγγούρι, χόρτα, κουνουπίδι, φασόλι, μπρόκολο, κρεμμύδι, πιπεριά, καρότο, ραπανάκι. Διαφάνεια 20: Η ομάδα των λαχανικών, όπως και των φρούτων, μας δίνει πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες, που είναι απαραίτητες για να είμαστε υγιείς. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να τρώμε λαχανικά σε κάθε κύριο γεύμα. Διαφάνεια 21: Τονίζουμε στα παιδιά και για τα λαχανικά είναι σημαντικό να έχουμε ποικιλία, δηλαδή να τρώμε λαχανικά όλων των χρωμάτων, αφού κάθε χρώμα σημαίνει κάποια διαφορετική βιταμίνη. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν λαχανικά για κάθε χρώμα: πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί. Στη συνέχεια, εμφανίζονται τα λαχανικά των τριών χρωμάτων. Διαφάνεια 22: Η πέμπτη ομάδα είναι η ομάδα του κρέατος και του αβγού.

8 Διαφάνεια 23: Ζητάμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν τρόφιμα της ομάδας του κρέατος και του αβγού. Με τη σειρά εμφανίζονται τα τρόφιμα: ψάρια και θαλασσινά, κρέας (μοσχάρι, χοιρινό), αλλαντικά, κοτόπουλο και πουλερικά, αυγά. Στο σημείο αυτό μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν διάφορα είδη μεγάλων ψαριών (πχ. τόνος, μουρούνα, ξιφίας κ.α) και μικρών (πχ. σαρδέλα, γαύρος κ.α), αλλά και θαλασσινών (σουπιά, καλαμάρι, χταπόδι, γαρίδα, καραβίδα, αστακός, μύδια, στρείδια, χτένια, κοχύλια, αχιβάδες κ.ά). Διαφάνεια 24: συντηρητικά. Η ομάδα του κρέατος και του αβγού βοηθάει τους μυς να είναι δυνατοί (λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν). Τονίζουμε στα παιδιά ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα αλλαντικά (σαλάμι, μορταδέλα, ζαμπόν, λουκάνικο) καθώς δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία αφού έχουν πολλά λιπαρά, αλάτι και Διαφάνεια 25: τα πουλερικά. Τονίζουμε στα παιδιά, ότι τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, αφού το λίπος που περιέχουν βοηθάει τον εγκέφαλο, για να μπορεί να συγκεντρωθεί, να απομνημονεύσει και να αποδίδει καλύτερα. Για αυτό πρέπει να τα καταναλώνουμε συχνά και να τα προτιμάμε σε σχέση με το κρέας και Διαφάνεια 26: Η έκτη ομάδα είναι η ομάδα των οσπρίων.

9 Διαφάνεια 27: Ζητάμε από τα παιδιά να μας αναφέρουν τρόφιμα της ομάδας των οσπρίων. Με τη σειρά εμφανίζονται τα τρόφιμα: φασόλια, φακές, ρεβίθια, γίγαντες, κουκιά, φάβα. Διαφάνεια 28: Εξηγούμε στα παιδιά ότι τα όσπρια είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, που επιπλέον μας δίνει πολλές φυτικές ίνες. Διαφάνεια 29: Η έβδομη ομάδα είναι η ομάδα των λιπών και των λαδιών. Διαφάνεια 30: Ρωτάμε τα παιδιά να μας αναφέρουν τρόφιμα της ομάδας. Στην ομάδα αυτή ανήκουν το ελαιόλαδο και όλα τα φυτικά λάδια (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο κ.τ.λ), το βούτυρο και οι μαργαρίνες, η μαγιονέζα και άλλες παρόμοιες σάλτσες.

10 Διαφάνεια 31: Τα λίπη και λάδια είναι απαραίτητα για να έχουμε υγιή μάτια, δέρμα και να λειτουργούν σωστά όλα τα όργανά μας, όπως για παράδειγμα η καρδιά. Διαφάνεια 32: Τονίζουμε ότι στην Ελλάδα από αυτή την ομάδα χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο το ελαιόλαδο, τόσο στο μαγείρεμα όσο και στις σαλάτες. Το ελαιόλαδο περιέχει ωφέλιμο λίπος. Αντιθέτως, το λίπος που περιέχεται στα ζωικά λίπη δεν είναι τόσο ωφέλιμο, για αυτό πρέπει να τα αποφεύγουμε. Για αυτό το λόγο είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, ακόμα και μέσα στα τοστ και σάντουιτς που τρώμε, αντί για άλλα λίπη. Περισσότερες πληροφορίες για λίπη που πρέπει να αποφεύγουμε, μπορείτε να βρείτε εδώ! Διαφάνεια 33: Η όγδοη ομάδα είναι η ομάδα των γλυκών και αλμυρών σνακ. Διαφάνεια 34: Στην ομάδα αυτή ανήκουν όλα τα γλυκά (που συνήθως έχουν πολλή ζάχαρη) αλλά και άλλα σνακ που είναι συσκευασμένα ή τα αγοράζουμε απ έξω (που συνήθως έχουν πολύ λίπος και αλάτι), όπως είναι πατατάκια, γαριδάκια και σφολιάτες: τυρόπιτα, σπανακόπιτα, λουκανικόπιτα, κρουασάν.

11 Διαφάνεια 35: Τα τρόφιμα της ομάδας αυτής δεν έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, αφού περιέχουν πολλές θερμίδες χωρίς να έχουν καλά θρεπτικά συστατικά. Για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε συχνά. Διαφάνεια 36: Τονίζουμε στα παιδιά πως είναι προτιμότερο να αποφεύγουν τα έτοιμα-συσκευασμένα τρόφιμα που αγοράζουν εκτός σπιτιού και να προτιμούν σπιτικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, ως προς τα γλυκά πιο υγιεινές επιλογές είναι: σπιτικό κέικ με ελαιόλαδο, σπιτική μηλόπιτα, ρυζόγαλο, μουσταλευριά, χαλβάς, παστέλι. Ως προς τα αλμυρά (πατατάκια, γαριδάκια, σφολιατοειδή), μπορούν να αντικατασταθούν με σπιτικά πατατάκια φτιαγμένα στο φούρνο καθώς και με σπιτική πίτα της γιαγιάς ή της μαμάς φτιαγμένη με ελαιόλαδο κ.ά. Διαφάνεια 37: Όλες οι ομάδες τροφίμων αποτελούν μέρος της διατροφής μας και για να είμαστε δυνατοί και υγιείς πρέπει να τρώμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε ποτέ. Διαφάνεια 38: Η παρουσίαση περιλαμβάνει κάποια παιχνίδια κατανόησης που ακολουθούν στις επόμενες διαφάνειες.

12 Διαφάνειες 39-42: Τα παιδιά επιλέγουν ποιο τρόφιμο από αυτά που βλέπουν στις εικόνες, ανήκει στην κατηγορία που ζητάει η ερώτηση. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται η σωστή απάντηση καθώς και οι ομάδες στις οποίες ανήκουν τα τρόφιμα. Διαφάνειες 43-54: Ο εκπαιδευτικός διαβάζει σε κάθε διαφάνεια το ποιηματάκι-αίνιγμα, αναφέροντας αρχικά την ομάδα στην οποία ανήκει το τρόφιμο. Στη συνέχεια αποκαλύπτεται με μια εικόνα η σωστή απάντηση.

13 Διαφάνεια 55: Η Ομάδα υλοποίησης ΕΥΖΗΝ σας εύχεται καλή επιτυχία στη διεξαγωγή της παρουσίασης!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΕΡΙΔΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ Αρχισυνταξία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ - Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Επιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ Διατροφολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου

4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου 4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου Γλώσσα Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 60-78) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (MENU) ΟΡΙΣΜΟΣ: Εδεσματολόγιο σύνθετη λέξη που αναφέρεται στον κατάλογο των εδεσμάτων που προσφέρει ένα εστιατόριο και από συνήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Χρυσάνθη Βλαχάκη, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Τηλ.: 210 63 98 905 Κιν: 693 80 95 550

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ Χάρης ημοσθενόπουλος MMedSc Κλινικός ιαιτολόγος-βιολόγος Προϊστάμενος ιαιτολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» 20/6/200 /2009 Ορισμός Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Παρέμβαση σε θέματα Υγείας και Διατροφής

Εκπαιδευτική Παρέμβαση σε θέματα Υγείας και Διατροφής Εκπαιδευτική Παρέμβαση σε θέματα Υγείας και Διατροφής Αντώνης Καφάτος Ομότιμος καθηγητής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Κύπρος, 15 Μαΐου 2009 Γιατί χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του ΔΙΑΒΗΤΗ 2008

Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του ΔΙΑΒΗΤΗ 2008 Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του ΔΙΑΒΗΤΗ 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του ΔΙΑΒΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ

È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË ÙÔ NPF NATIONAL PARKINSON FOUNDATION, INC. fiûô ÙÔ ÚÎÈÓÛÔÓ: È ÙÚÔÊ Â Ó È ÛËÌ ÓÙÈÎ Kathrynne Holden, M.S., R.D. È ÈÎ Î ÔÛË

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος)

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος) Δ Δ 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο Άνθρωπος) Το σώμα είναι μια περίπλοκη μηχανή, την οποία οφείλουμε να φροντίζουμε για να λειτουργεί σωστά. Το σώμα μας αποτελείται από μύες, οστά και όργανα.

Διαβάστε περισσότερα

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση)

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Δρ Ελένη Π. Ανδρέου, RD, LD Κλινική Διαιτολόγος Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προμήθεια συσσιτίων - τροφίμων για τις ανάγκες των νομικών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προμήθεια συσσιτίων - τροφίμων για τις ανάγκες των νομικών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: Προμήθεια συσσιτίων - ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ τροφίμων για τις ανάγκες των νομικών ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ προσώπων του Δήμου Κατερίνης ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΣΙΤΙΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ Αριθ. 6/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ.: 441 00 ΚΟΝΙΤΣΑ Τηλ.: 2655 3 60300, -323 FAX:.

ΜΕΛΕΤΗ Αριθ. 6/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ.: 441 00 ΚΟΝΙΤΣΑ Τηλ.: 2655 3 60300, -323 FAX:. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Δ/ΝΣΗ: 441 00 ΚΟΝΙΤΣΑ Τηλ: 2655 3 60300, -323 FAX: : 2655 3 24000 ΜΕΛΕΤΗ Αριθ 6/2015 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ειδών Φρέσκου γάλατος, Παντοπωλείου,

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα Πόσο ενημερωμένοι είστε για τα κατεψυγμένα τρόφιμα; Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ 1 Η ζωή με την κοιλιοκάκη 04 2 Τι είναι η κοιλιοκάκη; 06 3 Γεννηθήκατε με κοιλιοκάκη ή σας παρουσιάστηκε αργότερα; 09 4 Πώς εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη; 10 5 Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

γλουτένη, μαμά Όχι πια Θέμις Καρδιόλακα Φωτογραφίες: Dimitris the Athens Food styling: Ματίνα Σελεμέκου

γλουτένη, μαμά Όχι πια Θέμις Καρδιόλακα Φωτογραφίες: Dimitris the Athens Food styling: Ματίνα Σελεμέκου Θέμις Καρδιόλακα Κάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή της συγγραφέως. γλουτένη, Όχι πια μαμά Copyright κειμένου: Θέμις Καρδιόλακα Φωτογραφίες: Dimitris the Athens Food styling: Ματίνα Σελεμέκου Φωτογραφίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ MEDITERRANEAN LIFE STYLE - MEDLS ΜΕΣΟΓΕΙΑΚOΣ ΤΡOΠΟΣ ΖΩHΣ 4 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί παραδοτέο του έργου MedLS : Mediterranean Life Style (Μεσογειακός Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας

Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας CHOL/06/02/10 Εκπαιδευτικό βιβλιαράκι για ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και επαγγελματίες υγείας DR LEIV OSE ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ Αυτό το βιβλιαράκι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων Αθήνα 2004 1 Κεφάλαιο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 7 2.1 Από πού προκαλούνται οι τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Συμβουλές για κέηκ πετυχημένο: - Πρέπει το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο - Να είναι ο φούρνος προθερμασμένος - Να μην ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ «Τρόφιμα, ποτά, καπνός και συναφή προϊόντα» (CPV 15000000-8)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ «Τρόφιμα, ποτά, καπνός και συναφή προϊόντα» (CPV 15000000-8) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 3 η Υ.ΠΕ. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

tmstore.gr ΣΥΣΚΕΥΗ. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Προδιαγραφές: Βάρος προϊόντος κατά προσέγγιση:

tmstore.gr ΣΥΣΚΕΥΗ. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Προδιαγραφές: Βάρος προϊόντος κατά προσέγγιση: ΚΩ : ΣΕΙΠ1445 EASY SHAPER Οδηγίες Χρήσης Για µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα και ασφάλεια, διαβάστε τις Οδηγίες Χρήσης και δείτε το Βίντεο πριν χρησιµοποιήσετε το Easy Shaper. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΔΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμ. Μελέτης 68/14

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΔΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμ. Μελέτης 68/14 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΔΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμ. Μελέτης 68/14 ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ PAUL BOCUSE Η ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ & ΦΡΕΣΚΑ ΥΛΙΚΑ Μετάφραση: Αναστασία Σακελλίου ΑΘΗΝΑ 2008 Οι εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ ευχαριστούν την Hoover Hellas για τη γενναιόδωρη αρωγή της στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Τεύχος Διακήρυξης

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ. Τεύχος Διακήρυξης ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Τεύχος Διακήρυξης για την προμήθεια ειδών τροφίμων για τη λειτουργία δομών του Δήμου και των νομικών του προσώπων και γάλακτος για το δικαιούχο προσωπικό για την περίοδο 2014-2015 Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα