Περιλήψεις εισηγήσεων εργαστηρίου λογοτεχνίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιλήψεις εισηγήσεων εργαστηρίου λογοτεχνίας"

Transcript

1 Περιλήψεις εισηγήσεων εργαστηρίου λογοτεχνίας

2 Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Βασίλης Βασιλειάδης: Εισαγωγή στη θεματική του εργαστηρίου Αλεξάνδρα Γερακίνη: «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Παρουσίαση διαθεματικού σεναρίου για την ποίηση. Ρούλα Τεντόμα: Ξεκλειδώνοντας την ποίηση με εικόνες. Παρουσίαση και σχολιασμός της πρώτης εφαρμογής. Ανδρέας Γαλανός: Παρουσίαση και σχολιασμός της δεύτερης εφαρμογής. Ρούλα Τεντόμα: Ψηλαφώντας τον αφηγητή με ένα κινητό. Παρουσίαση σεναρίου για την ποίηση. Παρουσίαση και σχολιασμός της πρώτης εφαρμογής του. Ανδρέας Γαλανός: Παρουσίαση και σχολιασμός της δεύτερης εφαρμογής. Χάρης Μαδενλής: Η μορφή του Κ. Παλαιολόγου στην ιστορία και την ποίηση. Παρουσίαση του σεναρίου. Παρουσίαση και σχολιασμός της πρώτης εφαρμογής του. Βιβή Σαρμπάνη: Παρουσίαση και σχολιασμός της δεύτερης εφαρμογής. Χάρης Μαδενλής: Μελέτη ρεαλιστικού διηγήματος: Παραρλάμα του Δ. Βουτυρά. Παρουσίαση σεναρίου. Παρουσίαση και σχολιασμός της πρώτης εφαρμογής του. Βιβή Σαρμπάνη: Το ολοκαύτωμα στη νεοελληνική λογοτεχνία: μια διδακτική προσέγγιση με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Παρουσίαση σεναρίου για την πεζογραφία. Παρουσίαση και σχολιασμός της εφαρμογής του.

3 Αλεξάνδρα Γερακίνη: «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Παρουσίαση διαθεματικού σεναρίου για την ποίηση. Δημιουργός: Αλεξάνδρα Γερακίνη Βαθμίδα εκπαίδευσης - Τάξη: Γ' Γυμνασίου Διδακτικό αντικείμενο: Νεοελληνική Λογοτεχνία Διαθεματικό: Ναι Περίληψη Το σενάριο ασχολείται με την κατανόηση του βασανιστικού συναισθήματος της πίκρας και της απογοήτευσης που νιώθει ο Γ. Σεφέρης από τη ζωή του στην ίδια του την πατρίδα: στην Ελλάδα. Το σενάριο αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις. Στην Α φάση-πριν την ανάγνωση (2 ώρες) οι μαθητές ακούν το τραγούδι του Γ. Ανδρέου «Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει», εργάζονται σε ομάδες με φύλλο εργασίας, καταγράφουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται μέσα από το τραγούδι, παρουσιάζουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, όπως αναδεικνύεται μέσα από το τραγούδι, μιλούν για όλα αυτά που πληγώνουν τον δημιουργό του τραγουδιού και για αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για την κατάσταση της Ελλάδας και οπτικοποιούν το τραγούδι με την εφαρμογή Στη Β φάση-κυρίως ανάγνωση (8 ώρες) οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες, μελετούν το ίδιο ποίημα («Με τον τρόπο του Γ.Σ.» του Γ. Σεφέρη) και εργάζονται με διαφορετικά φύλλα εργασίας, με διαφορετικές δραστηριότητες. Εργάζονται τόσο μέσα στην τάξη όσο και στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του μαθήματος. Αφού τελειώσει η επεξεργασία του ποιήματος του Γ. Σεφέρη, τότε οι μαθητές (και πάλι σε ομάδες) μελετούν τα ποιήματα «Η Ελλάδα που λες.», του Μ. Γκανά και «Θεσσαλονίκη, μέρες του 1969 μ.χ.» του Μανόλη Αναγνωστάκη (3 ομάδες αναλαμβάνουν να μελετήσουν το ένα ποίημα και άλλες 4 ομάδες το άλλο ποίημα) και προσπαθούν να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα δύο αυτά ποιήματα συνδιαλέγονται με το σεφερικό ποίημα. Στη Γ φάση-μετά την ανάγνωση (2 ώρες) οι μαθητές αναζητούν φωτογραφίες με θέμα: «Τι με πληγώνει στην Ελλάδα του 2013» και «Τι με κάνει περήφανο στην Ελλάδα του 2013» και με την εφαρμογή δημιουργούν κολάζ που θα αναρτηθούν μαζί ώστε να φαίνεται η αντίθεση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις. Επίσης, οι μαθητές γράφουν ένα άρθρο με τίτλο «Τι με πληγώνει στην Ελλάδα του 2013» και «Τι με κάνει περήφανο στην Ελλάδα του 2013» και πλαισιώνουν το κείμενο τους με τα κολάζ που δημιούργησαν. Οι μαθητές αναρτούν τις ομαδικές τους εργασίες στο ιστολόγιο της τάξης. Κείμενα Αναγνωστάκης, Μανόλης. Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.χ. Γκανάς, Μιχάλης. Η Ελλάδα που λες. Σεφέρης, Γιώργος. Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει.

4 Ρούλα Τεντόμα: Ψηλαφώντας τον αφηγητή με ένα κινητό. Παρουσίαση σεναρίου για την ποίηση. Παρουσίαση και σχολιασμός της πρώτης εφαρμογής του. Ανδρέας Γαλανός: Παρουσίαση και σχολιασμός της δεύτερης εφαρμογής. «Ψηλαφώντας τον αφηγητή» Δημιουργός: Σταυρούλα Τεντόμα Βαθμίδα εκπαίδευσης - Τάξη: Β' Γυμνασίου Διδακτικό αντικείμενο: Νεοελληνική Λογοτεχνία Περίληψη Τα παιδιά βρίσκονται μπροστά σε μία οθόνη πολλές ώρες της ημέρας είτε αυτή είναι του υπολογιστή είτε του κινητού ή του tablet. Φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν τη ζωή τους και τις παρέες τους και ανεβάζουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε περιβάλλοντα κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube, για να δείξουν τον εαυτό τους και το έργο τους. Βασική σκέψη του σεναρίου είναι η αξιοποίηση αυτών των ενδιαφερόντων των μαθητών (βιντεογράφηση φωτογράφιση στιγμιοτύπων) προκειμένου να προσελκύσουμε τα παιδιά στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων. Στόχος του σεναρίου είναι να μάθουν βιωματικά τα παιδιά της Β τάξης στοιχεία αφηγηματολογίας. Να μπορούν να διακρίνουν τον αφηγητή με βάση τη συμμετοχή του ή μη στην ιστορία που αφηγείται. Για το σκοπό αυτό ωθούμε τα παιδιά να αναζητήσουν τη γνώση αξιοποιώντας την εμπειρία τους, τις γνώσεις τους για την αφήγηση από την προηγούμενη τάξη και ένα ψηφιακό εργαλείο της καθημερινότητάς τους το κινητό. Με 4 κείμενα αφηγηματικά και με βασικά στοιχεία/κλειδιά στην αρχή της διδασκαλίας από τον εκπαιδευτικό επιδιώκουμε να πειραματιστούν οι μαθητές σε ομάδες, χρησιμοποιώντας 2 εφαρμογές του κινητού - φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα- για να εξιστορήσουν δημιουργώντας βίντεο ή παρουσίαση (ppt) ένα αφηγηματικό απόσπασμα όποιου κειμένου επιλέξουν ώστε να δείξουν με τον τρόπο τους τη θέση του αφηγητή. Κείμενα Λέων Τολστόι, O παππούς και το εγγονάκι Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Η γιαγιά Διδώ Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα (απόσπασμα) Νίκος Καζαντζάκης, Η μάνα, Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα).

5 Χάρης Μαδενλής: Μελέτη ρεαλιστικού διηγήματος: Παραρλάμα του Δ. Βουτυρά. Παρουσίαση σεναρίου. Παρουσίαση και σχολιασμός της πρώτης εφαρμογής του. ΠΑΡΑΡΛΑΜΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΟΥΤΥΡΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ Μαδενλής Χαρίτων Σύνταξη και εφαρμογή Διάρκεια: 8 ώρες Τάξη: Β Λυκείου Προϋποθέσεις: Εργαστήριο πληροφορικής με πέντε/έξι Η/Υ και βιντεοπροβολέα Εξοικείωση των μαθητών με εφαρμογές Η/Υ Εξοικείωση του διδάσκοντα και των μαθητών με τη διαχείριση ψηφιακής τάξης (wiki) Αξιοποίηση των ΤΠΕ Στόχοι Δραστηριότητες Α φάσης Στόχοι (2 ώρες) Εφαρμογές παραγωγής κειμένων και παρουσίασης (word, power point) Εργαλειακή χρήση των ΤΠΕ Σχολιασμός δύο εικόνων Προκαλείται το ενδιαφέρον των μαθητών/εισαγωγή στο θέμα Εννοιολογικός χάρτης Κριτική επεξεργασία του υλικού Σύνθεση/αναζήτηση προτάσεων με τη λέξη ρεαλισμός/αναζήτηση σχετικής εικόνας Έρευνα σε ηλεκτρονικά σώματα κειμένων, ηλεκτρονικά λεξικά και ιστοσελίδες Βικιπαίδεια, Βικιλεξικό, YouTube Wiki Ενίσχυση εργασίας των μαθητών ερευνητών φιλολόγων Αυθεντικό επικοινωνιακό πλαίσιο Ενίσχυση συνεργασίας, ανατροφοδότηση Μελέτη/σύνθεση λήμματος «ρεαλισμός», ανάρτηση στο Βικιλεξικό Εργασία για το σπίτι Μελέτη λήμματος «ρεαλισμός» στο λεξικό λογοτεχνικών όρων, δημιουργία εννοιολογικού χάρτη Ανάρτηση όλων των εργασιών στο wiki Γίνονται κατανοητές οι σημασίες της λέξης Κριτική πλοήγηση στο διαδίκτυο Συνδιαμόρφωση παγκόσμιου ιστού Κριτική αντιμετώπιση πηγής, επιλογή των βασικότερων πληροφοριών Επέκταση συνεργασίας και εκτός σχολικής τάξης, ανατροφοδότηση

6 Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι (1 η και 2 η ώρα) Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι (3 η ώρα) Αναζήτηση πληροφοριών για την Ελλάδα των αρχών του 20 ου αι. Ενημέρωση για τα γνωρίσματα του Εντοπισμός τους στο διήγημα, ερμηνεία μέσων με τα οποία η λογοτεχνία προβάλλει το θέμα που πραγματεύεται Ένταξη του διηγήματος στο ρεύμα του ρεαλισμού Κατανόηση σχέσης κοινωνίας λογοτεχνικής παραγωγής Κατανόηση συνθηκών που οδήγησαν στην εμφάνιση του ρεαλισμού νατουραλισμού Μελέτη ηθικής συμπεριφοράς ηρώων Ένταξη του διηγήματος στο νατουραλισμό Κατανόηση των γνωρισμάτων του ρεαλισμού Σύνδεση των κοινωνικών συνθηκών με τη συμπεριφορά των μελών της κοινωνίας Ερμηνεία κοινωνικών φαινομένων Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι Δραστηριότητες Β φάσης (4 η και 5 η ώρα/ ομάδες 1,2,3) (4 η και 5 η ώρα/ ομάδες 4,5,6) Σχολιασμός νεορεαλιστικής ταινίας Σχολιασμός συνέντευξης του δημιουργού της ταινίας και δημοσιεύματος που αφορά τη λογοκρισία σε βάρος της ταινίας Δημοσίευση εργασιών ως σχολίου στην ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας και στο YouTube Εργασία για το σπίτι (Γ φάση) Μελέτη των ρευμάτων του ρεαλισμού και του νατουραλισμού όχι απλώς ως υπόθεσης που αφορά μόνο τη λογοτεχνία αλλά ως πνευματικών κινημάτων που αφορούν γενικά την τέχνη. Συνειδητοποίηση της δύναμης που διαθέτει η τέχνη και εξήγηση των κρουσμάτων λογοκρισίας σε βάρος της. Κριτική πλοήγηση στο διαδίκτυο Σχολιασμός γραφιστικού αφηγήματος εμπνευσμένου από το διήγημα Δημοσίευση εργασιών ως σχολίου στο YouTube Επιλογή από λίστα προτεινόμενων εργασιών που αφορούσαν: Την παρουσίαση του θέματος του κοινωνικού αποκλεισμού στις μέρες μας. Την παρουσίαση του θέματος της επίδρασης που ασκεί η τέχνη και των κρουσμάτων λογοκρισίας. Οι δύο παραπάνω εργασίες μπορούσαν να έχουν όποια μορφή επιθυμούσαν οι μαθητές (άρθρο, διήγημα, ποίημα, σύντομο θεατρικό κείμενο, σκίτσο, αρχείο PowerPoint, αφίσα). Την παρουσίαση του διηγήματος «Παραρλάμα» είτε με ένα άρθρο που επρόκειτο να δημοσιεύσουν τα παιδιά στην ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια είτε με ένα αρχείο PowerPoint ή MovieMaker. Δραστηριότητες Γ φάσης Παρουσίαση των εργασιών που εκπόνησαν ατομικά οι μαθητές στο σπίτι. Στόχοι (1 ώρα) Αξιοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από τις δραστηριότητες που προηγήθηκαν. Σχολιασμός εργασιών στην ολομέλεια, άσκηση κριτικής.

7 Χάρης Μαδενλής: Η μορφή του Κ. Παλαιολόγου στην ιστορία και την ποίηση. Παρουσίαση του σεναρίου. Παρουσίαση και σχολιασμός της πρώτης εφαρμογής του. Βιβή Σαρμπάνη: Παρουσίαση και σχολιασμός της δεύτερης εφαρμογής. Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ Μαδενλής Χαρίτων, Σαρμπάνη Παρασκευή Συνταγμένο σενάριο Εφαρμογή 1 Εφαρμογή 2 Διάρκεια: 8 ώρες Τάξη: Α και Β Λυκείου Προϋποθέσεις: Εργαστήριο πληροφορικής με πέντε Η/Υ και βιντεοπροβολέα Βιβλιοθήκη με βιβλία βυζαντινής ιστορίας Εξοικείωση του διδάσκοντα και των μαθητών με εφαρμογές υπολογιστών (ψηφιακή τάξη, δημιουργία εννοιολογικού πίνακα και χρονογραμμής) Διάρκεια: 11 ώρες Τάξη: Α Λυκείου Προϋποθέσεις: Εργαστήριο πληροφορικής (μόνο για την Α φάση) Αίθουσα με δυνατότητα προβολής βίντεο Βιβλιοθήκη με βιβλία βυζαντινής ιστορίας Εξοικείωση του διδάσκοντα και των μαθητών με εφαρμογές υπολογιστών (δημιουργία εννοιολογικού πίνακα και χρονογραμμής) Διάρκεια: 9 ώρες Τάξη: Α Λυκείου Προϋποθέσεις: Εργαστήριο πληροφορικής με πέντε Η/Υ και βιντεοπροβολέα Εξοικείωση του διδάσκοντα και των μαθητών με εφαρμογές υπολογιστών (ψηφιακή τάξη) Αξιοποίηση των ΤΠΕ Στόχοι Αξιοποίηση των ΤΠΕ Στόχοι Αξιοποίηση των ΤΠΕ Στόχοι Χρονογραμμή Εννοιολογικός χάρτης Βικιπαίδεια Παραστατική αποτύπωση γεγονότων Κριτική επεξεργασία του υλικού Αυθεντικό επικοινωνιακό πλαίσιο Χρονογραμμή Εννοιολογικός χάρτης Βικιπαίδεια Παραστατική αποτύπωση γεγονότων Κριτική επεξεργασία του υλικού Αυθεντικό επικοινωνιακό πλαίσιο Δεν έγινε χρήση χρονογραμμής, εννοιολογικού χάρτη και διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια Εννοιολογικός χάρτης παραστάθηκε με εργαλεία προγράμματος επεξεργαστή κειμένου

8 Wiki Ενίσχυση συνεργασίας, ανατροφοδότηση Δεν έγινε χρήση wiki Wiki Συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικού Δραστηριότητες Α φάσης Στόχοι (1 ώρα) Συζήτηση με θέμα το Αξιοποίηση γνώσεων κα Βυζάντιο, αναζήτηση βιωμάτων υλικού στο διαδίκτυο Χρονογραμμή Ανάρτηση στο wiki, παρουσίαση, συζήτηση Παραστατική αποτύπωση και κριτική προσέγγιση των γεγονότων Ενημέρωση για το θέμα του σεναρίου, συνεργασία Δραστηριότητες Α φάσης Στόχοι/Αποτελέσματα (1 ώρα) Συζήτηση με θέμα το Περιορισμένες γνώσεις Βυζάντιο, αναζήτηση υλικού για το Βυζάντιο, βοήθεια στο διαδίκτυο από το διαδίκτυο Χρονογραμμή, αρχείο word Δεν έγινε χρήση wiki, συζήτηση Ικανοποιητικές οι χρονογραμμές, σύγκριση με εργασίες word Ενημέρωση για το θέμα του σεναρίου Δραστηριότητες Α φάσης Στόχοι/Αποτελέσματα (1 ώρα) Αδυναμία χρήσης Ενημέρωση για το θέμα εργαστηρίου, περιορισμένες του σεναρίου και τις γνώσεις για το Βυζάντιο, δραστηριότητες που συζήτηση με θέμα τη σχέση ακολουθούν Λογοτεχνίας-Ιστορίας, Πρώτη επαφή με τα μελέτη σχετικών κειμένων ερωτήματα που θα απασχολήσουν στη συνέχεια: σχέση ιστοριογραφικού και λογοτεχνικού κειμένου Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι (1 η ώρα) Εργασία στο χώρο της Βιβλιοθήκης, επιλογή βιβλίων από τους μαθητές Ιστορική έρευνα, κριτική αντιμετώπιση ιστορικών πηγών Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι/Αποτελέσματα (1η 4η ώρα) Εργασία στο χώρο της Βιβλιοθήκης, επιλογή βιβλίων από τους μαθητές με καθοδήγηση του διδάσκοντα Ιστορική έρευνα, κριτική αντιμετώπιση ιστορικών πηγών Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι/Αποτελέσματα (1 η ώρα) Δεν έγινε επίσκεψη σε βιβλιοθήκη λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, επιλογή των ιστορικών κειμένων από Εξοικονόμηση χρόνου, διευκόλυνση των ομάδων στην εκπόνηση των εργασιών ΑΛΛΑ

9 Εργασία για το σπίτι Μελέτη βιβλίων που δανείστηκαν από τη βιβλιοθήκη Προετοιμασία για την εκπόνηση των επόμενων εργασιών Εργασία για το σπίτι Μελέτη βιβλίων που δανείστηκαν από τη βιβλιοθήκη Προετοιμασία για την εκπόνηση των επόμενων εργασιών την εκπαιδευτικό πιο δασκαλοκεντρική η επιλογή αυτή Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι (2η και 3η ώρα) Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι/Αποτελέσματα (5η και 6η ώρα) Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι/Αποτελέσματα (2η και 3η ώρα) Αποδελτίωση πληροφοριών για Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, άποψη συγγραφέα Εννοιολογικός χάρτης Κριτική προσέγγιση ιστορικών πηγών, εντοπισμός κυριότερων σημείων, εξακρίβωση υποκειμενικότητας ιστορικών πηγών Χειρόγραφες εργασίες, κατασκευή εννοιολογικού χάρτη ως ατομικής εργασίας στο σπίτι (ηλεκτρονικού και χειρόγραφου), συζήτηση για τις διαφορές ηλεκτρονικού και χειρόγραφου χάρτη Κριτική προσέγγιση ιστορικών πηγών, εντοπισμός κυριότερων σημείων, εξακρίβωση υποκειμενικότητας, κριτική αντιμετώπιση ηλεκτρονικών εφαρμογών Αποδελτίωση πληροφοριών για Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, άποψη συγγραφέα Εννοιολογικός χάρτης Κριτική προσέγγιση ιστορικών πηγών, εντοπισμός κυριότερων σημείων, εξακρίβωση υποκειμενικότητας ιστορικών πηγών Παρουσίαση εργασιών, ανάρτηση στο wiki Εργασία για το σπίτι Ανάρτηση στο wiki συγκεντρωτικού εννοιολογικού χάρτη Ενίσχυση συνεργασίας Συνεργασία εκτός σχολικού ωραρίου Δεν έγινε χρήση wiki, αδυναμία δημιουργίας συγκεντρωτικού χάρτη (έγινε από τον διδάσκοντα) Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που αφορούσε τη διαδικτυακή συνεργασία των μαθητών εκτός σχολικού ωραρίου

10 Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι (4η - 6η ώρα) Μελέτη παραδοσιακών και Κατανόηση των μέσων που μοντέρνων ποιημάτων που αξιοποιεί η Λογοτεχνία για αναφέρονται στον την προβολή του θέματος Κωνσταντίνο Παλαιολόγο που πραγματεύεται Παρουσίαση και ανάρτηση των εργασιών στο wiki Αξιοποίηση του υλικού για την εκπόνηση της εργασίας για το σπίτι Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι (7η - 9η ώρα) Μελέτη παραδοσιακών Κατανόηση των μέσων και μοντέρνων ποιημάτων που αξιοποιεί η που αναφέρονται στον Λογοτεχνία για την Κωνσταντίνο Παλαιολόγο προβολή του θέματος που πραγματεύεται Έγινε παρουσίαση, δεν έγινε χρήση wiki Δόθηκαν φωτοτυπίες των εργασιών Δραστηριότητες Β φάσης Στόχοι (3 ώρες) Μελέτη παραδοσιακών και Κατανόηση των μέσων που μοντέρνων ποιημάτων που αξιοποιεί η Λογοτεχνία για αναφέρονται στον την προβολή του θέματος Κωνσταντίνο Παλαιολόγο που πραγματεύεται Ανάρτηση των εργασιών στο wiki Καλλιέργεια δεξιοτήτων αξιολόγησης, άσκηση κριτικής ικανότητας Εργασία για το σπίτι Στόχοι Εργασία για το σπίτι Στόχοι Εργασία για το σπίτι Στόχοι Ανάρτηση στο wiki άρθρου με θέμα την ποιητική ανάπλαση της δράσης του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Ενίσχυση συνεργασίας Η εργασία βασίστηκε στις φωτοτυπίες που δόθηκαν στους μαθητές. Η μη χρήση wiki δεν επέτρεψε να συνεργαστούν οι μαθητές στην επιλογή του άρθρου που δημοσιεύτηκε στη Βικιπαίδεια Αντικαταστάθηκε η εργασία με την αξιολόγηση των εργασιών των ομάδων από τους μαθητές στο σπίτι Καλλιέργεια δεξιοτήτων αξιολόγησης, άσκηση κριτικής, ικανοποιητική η ανατροφοδότηση σε σύγκριση μάλιστα και με προηγούμενες εφαρμογές Ανάρτηση του αρτιότερου άρθρου στη Βικιπαίδεια Δημιουργία αυθεντικού επικοινωνιακού πλαισίου, κριτική αντιμετώπιση διαδικτύου Έγινε ανάρτηση στη Βικιπαίδεια Δημιουργία αυθεντικού επικοινωνιακού πλαισίου, κριτική αντιμετώπιση διαδικτύου

11 Δραστηριότητες Γ φάσης Στόχοι (1 ώρα) Μελέτη και σύγκριση λογοτεχνικού και ιστορικού κειμένου που αναφέρονται στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο Εφαρμογή και αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν Δραστηριότητες Γ φάσης Στόχοι (1 ώρα) Η εργασία δόθηκε για το σπίτι, στο σχολείο έγινε παρουσίαση και αξιολόγηση των εργασιών από την ολομέλεια της τάξης Εφαρμογή και αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν Δραστηριότητες Γ φάσης Στόχοι (3 ώρες) Μελέτη και σύγκριση λογοτεχνικού και ιστορικού κειμένου που αναφέρονται στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Ερμηνεία ποιητικού κειμένου στην ολομέλεια. Αντιμετώπιση δυσκολιών που αφορούσαν την κατανόηση του ποιητικού κειμένου. Εφαρμογή και αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν

ΣΕΝΑΡΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μικρασιατική Καταστροφή

ΣΕΝΑΡΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μικρασιατική Καταστροφή ΣΕΝΑΡΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μικρασιατική Καταστροφή ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΕΒΕΝΤΕΚΙ ΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΕΜΑ: «Μία ιστοεξερεύνηση για τη Μικρασιατική

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία Εφαρμογή τους σε σχολικό εργαστήριο, σε τάξη ή σε κατ οίκον εργασίες και προτάσεις για την αξιοποίησή τους σε φιλολογικά μαθήματα

Διαδικτυακά εργαλεία Εφαρμογή τους σε σχολικό εργαστήριο, σε τάξη ή σε κατ οίκον εργασίες και προτάσεις για την αξιοποίησή τους σε φιλολογικά μαθήματα 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ Διαδικτυακά εργαλεία Εφαρμογή τους σε σχολικό εργαστήριο, σε τάξη ή σε κατ οίκον εργασίες και προτάσεις για την αξιοποίησή τους σε φιλολογικά μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών για τις ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Έριδες και συγκρούσεις των Ελλήνων ανά τους αιώνες πριν από σημαντικές στρατιωτικές αναμετρήσεις, αλλά και σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους». Μια διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Περιγραφή, η τέχνη του χώρου: αναπαράσταση μέσα από το λόγο ενός ιστορικού μνημείου και παρουσίασή του με πολυτροπικό κείμενο (από τη Νεοελληνική Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην προσέγγιση των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου

Η αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην προσέγγιση των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» Η αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην προσέγγιση των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου Προκοπίου Αικατερίνη Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΚΥΝΑ. Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων

ΕΡΚΥΝΑ. Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ. Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε. ΕΡΚΥΝΑ Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών- Επιστημονικών Θεμάτων Πρακτικά Συνεδρίου (ΕΙΔΙΚΟ) ΤΕΥΧΟΣ 6 2015 ISSN: 2241-8393 2 Πανελλήνιο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

«Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής»

«Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής» «Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση» «Διαδικτυακό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Νερό-υδάτινα μονοπάτια-μονοπάτια ζωής» Ελευθερία Αλεξανδρή 1, Ιωάννης Στάγιας 2

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα. Ε Δημοτικού. Τίτλος: «Γλωσσικά χαρακτηριστικά τηλεοπτικής διαφήμισης»

Νεοελληνική Γλώσσα. Ε Δημοτικού. Τίτλος: «Γλωσσικά χαρακτηριστικά τηλεοπτικής διαφήμισης» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Ε Δημοτικού Τίτλος: «Γλωσσικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Wiki εφαρμογές και Iστο εξερευνήσεις με Ιστορία, Λογοτεχνία και, φυσικά, Χημεία

Wiki εφαρμογές και Iστο εξερευνήσεις με Ιστορία, Λογοτεχνία και, φυσικά, Χημεία 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ Wiki εφαρμογές και Iστο εξερευνήσεις με Ιστορία, Λογοτεχνία και, φυσικά, Χημεία Κονδυλόπουλος Ιωάννης 1, Παλούμπα Ελένη 2 1 Καθηγητής Δευτεροβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ.

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. ΦΕΚ Β 862 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

9ο ΤΕΥΧΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014. εκπαίδευση. Teacher. τις εφαρµογές τους στην. ια τι. ISSN:1792-4146 http://i-teacher.gr

9ο ΤΕΥΧΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014. εκπαίδευση. Teacher. τις εφαρµογές τους στην. ια τι. ISSN:1792-4146 http://i-teacher.gr εκπαίδευση ιi- Teacher τις εφαρµογές τους στην 9ο ΤΕΥΧΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 το δ ιαδι κτυ ακό περ ιοδι κό γ ια τι ς Τ.Π.Ε. & ISSN:1792-4146 http://i-teacher.gr 2/235 «I-TEACHER.GR» - ISSN 1792-4146 ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη»

«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» Η αξιοποίηση των ΤΠΕ και της Δημιουργικής Γραφής για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας και την παραγωγή συνεχούς γραπτού λόγου. Πλαίσιο, εφαρμογή και διαπιστώσεις από την σχολική πράξη Νικολαΐδου Σοφία 1,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παλάσκα, Φιλόλογος, Επιµορφώτρια Β επιπέδου στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη, mpalask@sch.gr

Μαρία Παλάσκα, Φιλόλογος, Επιµορφώτρια Β επιπέδου στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη, mpalask@sch.gr «Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στο µάθηµα της Ιστορίας: γιατί και πώς». Μαρία Παλάσκα, Φιλόλογος, Επιµορφώτρια Β επιπέδου στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη, mpalask@sch.gr.. ιδάσκοντας Ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα

Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα A. Μπελεχάκη 1, K. Περτσινίδου 2 abele@sch.gr, corinna.pertsinidou@gmail.com 1 2o Γυμνάσιο Μελισσίων Αττικής 2 1 ο Γυμνάσιο Γέρακα Αττικής Περίληψη Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

i-teacher και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε.

i-teacher και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση i-teacher Τεύχος 10ο - Ιανουάριος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.gr 1/291 «I-TEACHER.GR» - ISSN 1792-4146 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ:

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο»

«Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» «Δημιουργώντας πολυτροπικά κείμενα στο νηπιαγωγείο» Χριστόγερου Κατερίνα 1, Πέζαρου Πηνελόπη 2, Αρμενιάκου Κων/να 3 1 Νηπιαγωγός,

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Δημοτικού. Τίτλος: «Φτιάχνουμε μια παραμυθοσαλάτα;»

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Δημοτικού. Τίτλος: «Φτιάχνουμε μια παραμυθοσαλάτα;» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Λογοτεχνία Β Δημοτικού Τίτλος: «Φτιάχνουμε

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας Mediterranean School Magazine Practicing English Language and even more Ένα διαδικτυακό περιοδικό που ενώνει μαθητές, καθηγητές και σχολεία της Ευρώπης Τσιόπτσιας Δημήτριος 1, Πάσσα Μαρία 2, Γκαλένης Σπυρίδων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κεφάλαιο 2.1. Παραδείγματα θεμάτων ενταγμένων στον κύκλο «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» Σχόλιο: Οι τίτλοι που ακολουθούν είτε υλοποιήθηκαν από σχολεία της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση εργαλείων web 2.0 στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων

Αξιοποίηση εργαλείων web 2.0 στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αξιοποίηση εργαλείων web 2.0 στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων Ελευθέριος Βέτσιος Φιλόλογος, 2 ο ΓΕΛ Πυλαίας Θεσσαλονίκης vetsios@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Ελληνικά Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Νέα Ελληνικά Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Νέα Ελληνικά Μέση ενική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 51 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή Η σύγχρονη κοινωνική, οικονοµική, πολιτισµική και πολιτική πραγµατικότητα στις κοινωνίες δυτικού τύπου απαιτεί όλο και περισσότερο ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α και Β τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α, Β και Γ τάξεων Ε- σπερινού ΓΕΛ

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ.: ΘΕΜΑ: Οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Α και Β τάξεων Ημερησίου ΓΕΛ και Α, Β και Γ τάξεων Ε- σπερινού ΓΕΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Δ Δημοτικού Τίτλος: «Το ανθρώπινο θαύμα»

Νεοελληνική Γλώσσα Δ Δημοτικού Τίτλος: «Το ανθρώπινο θαύμα» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Δ Δημοτικού Τίτλος: «Το ανθρώπινο θαύμα»

Διαβάστε περισσότερα

i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.

i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher. i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.gr 2/314 «I-TEACHER.GR» - ISSN 1792-4146 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ:

Διαβάστε περισσότερα