ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΘΙΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΘΙΜΑ"

Transcript

1 ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΘΙΜΑ ΕΘΙΜΑ- ΤΙΤΛΟΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΛΛΑΣ ΕΣΘΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ 1. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ BURNS» 2. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΣΠΑΝΙΑ «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΟΦΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ» 3. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΕΛΛΑΔΑ «ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ» Την Πρωτοχρονιά στην Μεγάλη Βρετανία οι οικογένειες συνήθως τρώνε μαζί. Στη Γερμανία, στις 6 Ιανουαρίου γιορτάζεται μία θρησκευτική εορτή. Τα παιδιά ντύνονται ως τρεις σοφοί άνδρες και τραγουδούν για τον κόσμο (οι τραγουδιστές των αστεριών). Τα χρήματα που συγκεντρώνουν τα δωρίζουν σε άπορα παιδιά. Υπάρχουν πολλοί αντίστοιχοι εορτασμοί αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο. Γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου μαζί με την παραδοσιακή γιορτή «Η γαλέτα των Βασιλιάδων» (Galette des Rois) Την Πρωτοχρονιά είναι παράδοση να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους της οικογένειας για να τους ευχηθούν για τον καινούργιο χρόνο. Την Πρωτοχρονιά στην Ισπανία οι οικογένειες συνήθως γευματίζουν μαζί. Στις 6 Ιανουαρίου, τα παιδιά ντύνονται ως «οι Τρεις Μάγοι Κασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάζαρ»: πηγαίνουν στα γειτονικά σπίτια και τραγουδούν πεντάστιχα. Τα παιδιά τα κερνούν γλυκά και μπισκότα. Την Πρωτοχρονιά οι οικογένειες τρώνε μαζί σούπα από φακές για να έχουν χρήματα όλο το χρόνο.

2 4. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΕΣΘΟΝΙΑ «ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ» Στην Γερμανία, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τις ημέρες αυτές αφαιρούν τους στολισμούς και βγάζουν έξω από το σπίτι το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του χρόνου. Στις 6 Ιανουαρίου γιορτάζονται τα Θεοφάνεια στην Ισπανία. Μέρες πριν, τα παιδιά γράφουν γράμματα ζητώντας δώρα. Την παραμονή της 6 ης Ιανουαρίου, στους δρόμους γίνονται παρελάσεις με τους Σοφούς άνδρες να φέρνουν δώρα για τα παιδιά σε ανάμνηση των δώρων που οι τρεις σοφοί άνδρες έφεραν στον μικρό Ιησού. Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται και στην Ελλάδα αλλά μ ένα διαφορετικό έθιμο. Ο παπάς πετάει στη θάλασσα τον σταυρό και τα αγόρια πηδούν μέσα για να τον βρουν. Το αγόρι που βρίσκει τον σταυρό είναι ευλογημένο για ολόκληρο τον χρόνο. Δες το σχόλιο του δευτέρου εθίμου. 5. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΓΑΛΛΙΑ «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ» 6. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ «ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟ» Αυτή είναι παραδοσιακά, η ημέρα που αφαιρούμε τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Τα παιδιά φτιάχνουν χιονάνθρωπους και στην Μεγάλη Βρετανία, εφόσον υπάρχει αρκετό χιόνι. Τα παιδιά στην Γερμανία αγαπούν να φτιάχνουν χιονάνθρωπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι το αγαπημένο παιχνίδι όλων των παιδιών, όταν χιονίζει. Δες το σχόλιο του τετάρτου εθίμου. Και στην Ελλάδα τα παιδιά φτιάχνουν χιονάνθρωπους όταν χιονίζει. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πολύ Και στην Εσθονία τα παιδιά φτιάχνουν χιονάνθρωπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δες το σχόλιο του δευτέρου εθίμου.

3 7. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ- ΓΑΛΛΙΑ «LA CHANDELEUR» 8. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ» Τους φτιάχνουν παρόμοια με τα παιδιά στην Τσεχία. Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στη Γερμανία με παρόμοιο τρόπο, όπως και στην Μεγάλη Βρετανία. Τα ζευγάρια δείχνουν την αγάπη τους στέλνοντας κάρτες, δώρα και οργανώνοντας ρομαντικά δείπνα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι άνδρες δεν στέλνουν κάρτες αλλά προσφέρουν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στην αγαπημένη τους σύντροφο ή σύζυγο. Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται και στην Ισπανία. Είναι ένα έθιμο που έχει εισαχθεί από την Μεγάλη Βρετανία. Τα ζευγάρια πηγαίνουν σε ρομαντικά δείπνα και ανταλλάσσουν δώρα. συχνά! Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έθιμο που έχει εισαχθεί από την Μεγάλη Βρετανία. Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται στην Εσθονία με παρόμοιο τρόπο, όπως και στην Αγγλία. Είναι μία παράδοση που έχει εισαχθεί από την Μεγάλη Βρετανία. Στην Τσεχία τα «palačinky» προετοιμάζονται όλο το χρόνο και θεωρούνται σαν επιδόρπια στα εστιατόρια. Δεν είναι όμως τόσο λεπτά όσες οι γαλλικές τηγανίτες. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Τσεχία. Πρόσφατα εισήχθηκε από την Μεγάλη Βρετανία. Στις 8 Μαρτίου οι Τσέχοι γιορτάζουν την «Διεθνή ημέρα της Γυναίκας» και οι άνδρες προσφέρουν λουλούδια στις γυναίκες.

4 9. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ- ΕΣΘΟΝΙΑ «Η SHROVE ΤΡΙΤΗ» 10. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ- ΕΛΛΑΣ «ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ» 11. ΜΑΡΤΙΟΣ- ΕΣΘΟΝΙΑ «Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» Στην Μεγάλη Βρετανία φτιάχνουμε κι εμείς τηγανίτες την ημέρα αυτή, αλλά δεν κρατάμε ένα νόμισμα στο χέρι. Στην Γερμανία, τον Σεπτέμβριο, γιορτάζεται η «Γερμανική Την γιορτάζουμε κι εμείς την παραμονή του Lent, κι άνθρωποι βγαίνουν έξω και ξεφαντώνουν. Αυτή η Δευτέρα αντιπροσωπεύει την παραμονή της «Τρίτης του Λίπους» που σηματοδοτεί το τέλος των εορτασμών του Καρναβαλιού. Υπάρχουν πολλές τοπικές «ημέρες της γλώσσας» αλλά Στην Ισπανία, γιορτάζουμε την τελευταία μέρα πριν το καρναβάλι. Είναι η ημέρα πριν την Τετάρτη της Τέφρας. Είναι ένας εορτασμός ανάμεσα στους Καθολικούς που οριοθετεί την περίοδο Lenten, τις σαράντα μέρες της σαρακοστής που προηγούνται του Πάσχα. Κάποιοι ακολουθούν το έθιμο και δεν τρώνε κρέας τις Παρασκευές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στις 23 Απριλίου γιορτάζεται η Ισπανική ημέρα της γλώσσας. Είναι η Δες το σχόλιο του 7 ου εθίμου. Το Masopust είναι ένα καρναβάλι στην έναρξη του Lent. Συνήθως γιορτάζεται στους χιονισμένους λόφους με φανταχτερά κοστούμια και παρελάσεις πάνω σε σκι.

5 12. ΜΑΡΤΙΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ» 13. ΜΑΡΤΙΟΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ «ΠΑΣΧΑ» Ημέρα της Γλώσσας», αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής. Η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο και στην Γερμανία. Τα παιδιά προσφέρουν δώρα στις μητέρες τους και όλοι απολαμβάνουν μια οικογενειακή μέρα. καμιά σε εθνικό επίπεδο. Γιορτάζεται, επίσης τον Μάιο, που λέγεται ότι είναι ο «πιο όμορφος μήνας του χρόνου». Το «Πάσχα» και τα «Χριστούγεννα» είναι οι δύο από τις πιο δημοφιλείς θρησκευτικές γιορτές στην Γαλλία. επέτειος του θανάτου του Μιχαήλ Θερβάντες. Επίσης, γιορτάζουμε την ημέρα του Βιβλίου και οι άνθρωποι, ιδιαίτερα τα ζευγάρια, προσφέρουν βιβλία ο ένας στον άλλον. Η Ημέρα της μητέρας γιορτάζεται στην Ισπανία την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Τα παιδιά φτιάχνουν κατασκευές για τις μητέρες τους στο σχολείο τις προηγούμενες εβδομάδες. Η εβδομάδα του Πάσχα γιορτάζεται σ όλη την Ισπανία. Γίνονται θρησκευτικοί εορτασμοί και οι αδελφότητες, προς τιμήν του Χριστού και της Παναγίας, παρελαύνουν Και στην Ελλάδα, γιορτάζεται η «ημέρα της μητέρας» αλλά τον Μάιο. Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οι μητέρες βάφουν κόκκινα Πασχαλινά αυγά, όπως στην Γερμανία. Στην Εσθονία η «ημέρα της μητέρας» γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Στην Εσθονία, τα παιδιά με τους γονείς τους βράζουν και βάφουν αυγά κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Τα βαμμένα αυγά χρησιμοποιούνται σε Πασχαλινές Στην Τσεχία, πριν το Πάσχα, οι νεαρές κοπέλες επίσης βάφουν και διακοσμούν Πασχαλινά αυγά. Τα δίνουν στα αγόρια τη Δευτέρα του Πάσχα.

6 14. ΜΑΡΤΙΟΣ- ΙΣΠΑΝΙΑ «LAS FALLAS» 15. ΜΑΡΤΙΟΣ- ΤΣΕΧΙΑ «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ» 16. ΑΠΡΙΛΙΟΣ- ΙΣΠΑΝΙΑ «Η ΗΜΕΡΑ LA MONA» 17. ΑΠΡΙΛΙΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ» Η Δευτέρα του Πάσχα είναι μια εθνική εορτή στη Γερμανία και σηματοδοτεί το τέλος της Πασχαλινής περιόδου. Οι Γερμανοί δεν έχουν ιδιαίτερα έθιμα για την ημέρα αυτήν. Η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο στην Γερμανία. Τα παιδιά ψάχνουν στον Δεν υπάρχει αντίστοιχη γιορτή στη Γαλλία, που να προσφέρει τόση χαρά. Η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία των τραπεζών και επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεκουραστούν μετά από τις Πασχαλινές γιορτές. Ονομάζεται το «μπριός (τσουρέκι) του Πάσχα» και σερβίρεται σαν πρωινό το Πάσχα. Τα παιδιά μαζεύουν αυγά φτιαγμένα από σοκολάτα, που τα φέρνουν οι καμπάνες από την Ρώμη και τα στους δρόμους κρατώντας στολισμένα αγάλματα. Γιορτάζουμε τη Δευτέρα του Πάσχα με την «Ημέρα La Mona» οργανώνοντας οικογενειακά γεύματα και δίνοντας στα παιδιά κέικ με σοκολατένια αυγά. Η Κυριακή του Πάσχα λέγεται Κυριακή του Φοίνικα στην Ισπανία. Οι νονοί δίνουν στα βαφτιστήρια τους Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οι μητέρες βάφουν κόκκινα Πασχαλινά αυγά. Την Κυριακή του διακοσμήσεις. Στην Εσθονία, τα παιδιά βάφουν βρασμένα αυγά και οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία. Δες 15 ο έθιμο. Για τη Δευτέρα του Πάσχα ετοιμάζονται διακοσμητικά αυγά..

7 18. ΑΠΡΙΛΙΟΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Η ΝΥΧΤΑ WALPURGIS» 19. ΑΠΡΙΛΙΟΣ- ΕΛΛΑΣ «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ» κήπο για κρυμμένα αυγά που φέρνει ο Πασχαλινός λαγός. έχουν αφήσει στους κήπους. Υπάρχουν μερικές παρόμοιες τοπικές παραδόσεις που στοχεύουν στο να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα. Η Αγία Μαρία (15 Αυγούστου) και η Αγία Ιωάννα της Λωρραίνης είναι δύο από τις Αγίες προστάτιδες της Γαλλίας. φύλλα φοίνικα που τα πηγαίνουν στην εκκλησία για να πάρουν την ευλογία. Γιορτάζουμε την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Η ημέρα του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται στην Ισπανία στις 23 Απριλίου. Στην Καταλονία η Ημέρα των Ρόδων και η Ημέρα του Βιβλίου γιορτάζονται μαζί. Υπάρχουν κιόσκια λουλουδιών και βιβλίων παντού στα χωριά και στις πόλεις. Οι ερωτευμένοι δίνουν ο ένας στον άλλο κόκκινα λουλούδια Πάσχα σουβλίζουν αρνιά και τσουγκρίζουν τα αυγά Στην Εσθονία έχουμε το ίδιο έθιμο με μικρές διαφορές. Δες έθιμο 15 Δες έθιμο 20.

8 20. ΑΠΡΙΛΙΟΥ- ΤΣΕΧΙΑ «ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΜΑΓΙΣΣΩΝ» 21. ΜΑΙΟΣ- ΕΛΛΑΣ «Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» Στην Γερμανία η νύχτα Walpurgis γιορτάζεται επίσης με φωτιές. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μάγισσες συγκεντρώνονται αυτήν την ημέρα. Αλλά στην Γερμανία δεν συνηθίζεται να καίνε μάγισσες από ξύλο. Υπάρχουν παρόμοιες τοπικές συνήθειες, που στοχεύουν στο να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα. Την Πρωτομαγιά στην Γαλλία επικρατεί το έθιμο να προσφέρουν ένα άρωμα σε όλες τις αγαπημένες γυναίκες από «Κρίνα της Κοιλάδας», σαν ένα φυλακτό που φέρνει ευτυχία. και βιβλία. Η πρωτομαγιά είναι αργία και στην Ισπανία. Γιορτάζουμε την εργατική μέρα.

9 22. ΜΑΙΟΣ- ΕΣΘΟΝΙΑ «Η ΝΥΧΤΑ «WALPURGIS» 23. ΜΑΙΟΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ «ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ» Η πρώτη Δευτέρα του Μάη είναι εθνική εορτή. Η Νύχτα Walpurgis γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο στην Γερμανία. Υπάρχουν μερικές παρόμοιες τοπικές παραδόσεις, που στοχεύουν στο να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα. Η παράδοση του «Δέντρου της Πρωτομαγιάς» που γιορταζόταν την Πρωτομαγιά έχει αρχίσει να εκλείπει. Η πρωτομαγιά γιορτάζεται και στην Εσθονία. Είναι η αρχή της θερμής περιόδου. Οι Εσθονοί όμως δεν φτιάχνουν γαϊτανάκια. Δες έθιμο 20.See custom 20. Τα παλιά τα χρόνια, οι χωρικοί έφτιαχναν ένα ομοίωμα ντυμένο με τα ρούχα μιας γριάς γυναίκας που παρίστανε την Morena, τον Χειμώνα. Έπειτα οι χωρικοί περπατούσαν μέχρι να φθάσουν σ ένα ποτάμι όπου πέταγαν την Morena μέσα στο νερό για να αποχαιρετήσουν τον χειμώνα. Δες έθιμο ΜΑΙΟΣ- ΙΣΠΑΝΙΑ «ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΜΑΗ» Δεν υπάρχει αντίστοιχη παράδοση σε ανάμνηση της

10 25. ΜΑΙΟΣ- ΤΣΕΧΙΑ «ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΓΑΙΤΑΝΑΚΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ» 26. ΙΟΥΝΙΟΣ- ΙΣΠΑΝΙΑ «ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ» Και οι Γερμανοί κόβουν ένα δέντρο την Πρωτομαγιά. Το γαϊτανάκι τοποθετείται σε δημόσιους χώρους και οι άνθρωποι χορεύουν γύρω απ αυτό. Δεν είναι τόσο δημοφιλής ο εορτασμός του καλοκαιρινού ηλιοστασίου στην Γερμανία. Αλλά μερικοί άνθρωποι ανάβουν φωτιές. εύρεσης του Σταυρού από την Αγία Ελένη στις 3 Μαΐου του 325 μ.χ. Αυτή η παράδοση γιορταζόταν την Πρωτομαγιά (Το Δέντρο του Μάη) αλλά σήμερα δεν συνηθίζεται πια. Λαμβάνει χώρα σ ολόκληρη την Γαλλία, ταυτόχρονα με την μικρότερη νύχτα του χρόνου (21η Ιουνίου) με φωτιές, χορούς και τραγούδια. Ο Άγιος Ιωάννης γιορτάζεται και στην Ελλάδα. Άνδρες και γυναίκες πηδούν πάνω από φωτιές. Στην Εσθονία το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται την ημέρα που βρίσκεται στη μέση του καλοκαιριού. Οι άνθρωποι ανάβουν φωτιές. Γιορτάζεται και στην Τσεχία. Νεαροί άνδρες και γυναίκες συγκεντρώνονται γύρω από τις φωτιές, παίζουν κιθάρα, τραγουδούν και τρώνε. 27. ΙΟΥΝΙΟΣ- ΕΛΛΑΣ «ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΑ» Η Γαλλία δεν έχει αντίστοιχη παράδοση μ αυτό το έθιμο του καλοκαιριού. Δες έθιμο 29.

11 28. ΙΟΥΝΙΟΣ- ΕΣΘΟΝΙΑ «Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ» 29. ΙΟΥΝΙΟΣ- ΤΣΕΧΙΑ «ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ» 30. ΙΟΥΝΙΟΣ- ΓΑΛΛΙΑ «Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» Δεν είναι πολύ δημοφιλής την Γερμανία ο εορτασμός του καλοκαιρινού ηλιοστασίου. Αλλά μερικοί άνθρωποι ανάβουν φωτιές. Την παραμονή της μέσης του καλοκαιριού γιορτάζεται η ημέρα του Αγίου Ιωάννη με φωτιές στην κορυφή των βουνών. Υπάρχουν πολλά φεστιβάλ τραγουδιού και χορού στην Γαλλία. Είναι τοπικά και αποσκοπούν στην προώθηση τοπικών φολκλόρ και παραδόσεων. Τα σχολεία τελειώνουν την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου στην Ισπανία. Κάθε πέντε χρόνια, πραγματοποιείται στην Εσθονία μία πολύ μεγάλη γιορτή τραγουδιού και χορού Φολκλόρ. Είναι μία παράδοση σύμφωνα με την οποία διαφορετικές χορωδίες και χορευτικά γκρουπ τραγουδούν και χορεύουν μαζί. Είναι ήδη παράδοση 140 χρόνων. Στην Εσθονία τα σχολεία τελειώνουν τον Ιούνιο. Όλα τα παιδιά και οι Δες έθιμο 26. Παλαιότερα υπήρχε η Διεθνής Ημέρα του Παιδιού με παιχνίδια και

12 31. ΙΟΥΛΙΟΣ- ΓΑΛΛΙΑ «ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ» 32. ΙΟΥΛΙΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ Η Γερμανική Εθνική ημέρα λέγεται Tag der deutschen Einheit και θυμίζει την επανένωση των δύο Γερμανικών κρατών. Γιορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Αυτό το έθιμο δεν είναι πολύ δημοφιλές στην Υπάρχουν πολλές παραδόσεις που Πραγματοποιούνται σχολικά πάρτι και εορτασμοί την τελευταία μέρα του σχολείου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Η εθνική εορτή της Ισπανίας ή Ισπανική ημέρα γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου. Γίνεται σε ανάμνηση της ημέρας του 1492 που ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε στην Αμερική. Στην Ελλάδα, έχουμε δύο εθνικές εορτές: Στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την αντίσταση προς τους Ιταλούς κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στις 25 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε την επανάσταση κατά των Τούρκων μετά από 200 χρόνια κατοχής. μαθητές παίρνουν τους ελέγχους τους. Το τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Γυμνάσιο ή το πανεπιστήμιο γιορτάζονται με πάρτι. Στην Εσθονική εξοχή οι άνθρωποι άλλες δραστηριότητες. Στην Τσεχία υπάρχουν δύο Εθνικές ημέρες, στις 5 Ιουλίου όταν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν την Σλαβική γλώσσα στην χώρα και διέδωσαν τον Χριστιανισμό τον 9 ο αιώνα και στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα ίδρυσης της ανεξάρτητης Τσεχοσλοβακίας το 1918.

13 ΣΚΙΑΧΤΡΩΝ» 33. ΙΟΥΛΙΟΣ- ΙΣΠΑΝΙΑ «ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ SANTIAGO DE COMPOSTELA» 34. ΙΟΥΛΙΟΣ- ΓΑΛΛΙΑ «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ» 35. ΙΟΥΛΙΟΣ- ΤΣΕΧΙΑ «ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ» Γερμανία, αλλά σε μερικά χωριά οι άνθρωποι γιορτάζουν κι εκεί φεστιβάλ σκιάχτρων. Τα παιδιά στην Γερμανία αγαπούν να πηγαίνουν στα Πανηγύρια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει κάποια αποσκοπούν στο να προστατέψουν την σοδιά στην Γαλλία. Λέγονται Rogations. Υπάρχει ένας δρόμος για προσκυνητές προς την Compostela που διασχίζει την Γαλλία και πολλούς άλλους τόπους προσκυνήματος, όπως η Λούρδη και το Lisieux. Ο Saint Honoré είναι ο Άγιος προστάτης των φούρνων στην Γαλλία. Οι αρτοποιοί και το ψωμί γιορτάζουν την ημέρα του St Honoré στις 16 Μαΐου. Υπάρχουν πολλά εποχιακά πανηγύρια που γιορτάζονται παντού στην Γαλλία με τσίρκο, κλόουν και φτιάχνουν σκιάχτρα στις αυλές τους για να τρομάξουν τα πουλιά και τα άγρια ζώα. Στην Εσθονία διοργανώνονται διαφορετικά πανηγύρια σε ολόκληρη την χώρα κατά την διάρκεια του

14 36. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- ΙΣΠΑΝΙΑ «Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ- ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ CAMBADOS» 37. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚ» 38. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ «ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» συγκεκριμένη ημερομηνία, με συγκεκριμένο φαγητό ή εκκλησιασμούς. Στην Γερμανική πόλη του Βορρά Schleswig κατά τη διάρκεια του Αυγούστου γιορτάζεται ένα φεστιβάλ Βίκινγκ. καρουζέλ κλπ. Σ όλες τις περιοχές που καλλιεργούν αμπέλια στην Γαλλία, υπάρχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις. Δεν υπάρχει εκδήλωση στην Γαλλία που η συνθηκολόγηση ενός εχθρού να γιορτάζεται με παρελάσεις, εκτός όταν πρόκειται για τους Βρετανοί. Την πρώτη ημέρα στο σχολείο, όλα τα παιδιά στην Γαλλία μπορούν να φέρουν μαζί τους παιχνίδια, καραμέλες, και αρκουδάκια μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα του σχολείου. καλοκαιριού. Στην Εσθονία, η πρώτη Σεπτεμβρίου λέγεται «ημέρα της Σοφίας». Είναι η ημέρα που ξεκινάει η καινούργια σχολική χρονιά. 39. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- ΕΛΛΑΣ Στην Γαλλία, δεν

15 «Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ» 40. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ- ΤΣΕΧΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά μερικοί Γερμανοί μαζεύουν φρούτα και φτιάχνουν μόνοι τους μαρμελάδα. προσευχόμαστε στον Άγιο Φανούριο (St. François) όταν χάνουμε κάτι, αλλά στον St Antoine. Συνήθως αφού προσευχηθούμε, το πράγμα που χάθηκε, ξαναβρίσκεται. Όπως και στην Τσεχία, στην Γαλλία πηγαίνουν στα δάση και κάνουν κάμπινγκ. 41. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ- Η πρώτη μέρα Την πρώτη ημέρα ΕΣΘΟΝΙΑ στο σχολείο στο σχολείο, όλα «Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ γιορτάζεται με τα παιδιά στην ΣΧΟΛΕΙΟ» παρόμοιο τρόπο Γαλλία μπορούν στην Γερμανία. να φέρουν μαζί τους παιχνίδια, καραμέλες, και αρκουδάκια μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα του σχολείου. 42. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΕΛΛΑΣ Τα παλιά χρόνια Το πάτημα των Στην Ισπανία, στα τέλη Αυγούστου και Σεπτεμβρίου συγκεντρώνουν σταφύλια. Στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του Φθινοπώρου, οι άνθρωποι στην Εσθονία πηγαίνουν στα δάση και μαζεύουν βατόμουρα και μανιτάρια.

16 «ΤΑ ΠΑΤΗΤΗΡΙΑ» 43. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ» 44. ΓΑΛΛΙΑ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ «Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ» πάταγαν τα σταφύλια στην Γερμανία και οι άνθρωποι. Όμως τώρα υπάρχουν μηχανήματα γι αυτήν την δουλειά. σταφυλιών με γυμνά πόδια είναι μια παράδοση που έχει πλέον εξαλειφτεί στη Γαλλία. Το βλέπεις μόνο σε μουσεία κατά τη διάρκεια φεστιβάλ κρασιού. Στην Βόρειο Γαλλία, το Φθινόπωρο μοιάζει το ίδιο με τη Γερμανία. Στον Νότο της Γαλλίας είναι λίγο διαφορετικό. Στην Ισπανία γιορτάζουμε το Φθινόπωρο συγκεντρώνοντας μανιτάρια και καρύδια. Οι άνθρωποι ψήνουν κάστανα και διοσκορέες σε φουφού στο δρόμο και σε φωτιές. Στην Ελλάδα, τα παιδιά πετούν χαρταετούς την Καθαρά Δευτέρα που γιορτάζεται 40 ημέρες πριν από το Πάσχα, όχι το Φθινόπωρο. Στην Εσθονία τα παιδιά μαζεύουν πολύχρωμα φύλλα και βελανίδια. Από βελανίδια, τα παιδιά φτιάχνουν διάφορα παιχνίδια και με τα φύλλα διάφορα διακοσμητικά. Τα παιδιά πετούν χαρταετούς και στην Τσεχία το Φθινόπωρο. Δες έθιμο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑ «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΚΑ» Πριν από πολύ καιρό, η Γαλλία αποτελείτο από πολλά μικρά βασίλεια με βασιλιάδες, βασίλισσες και πρίγκιπες. Για

17 46. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΕΣΘΟΝΙΑ «Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ» 47. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «HALLOWE EN» Τα τελευταία χρόνια, το Halloween έχει γίνει όλο και πιο διάσημο στην Γερμανία και τα παιδιά το γιορτάζουν όπως στις ΗΠΑ. μερικούς απ αυτούς, η ανάμνησή τους ακόμα γιορτάζεται, όπως για την Βασίλισσα Ελίσκα στην Τσεχία. Δεν υπάρχει επίσημη μέρα στην Γαλλία για τον εορτασμό των δασκάλων. Όμως, όταν συμβαίνει, είναι συνήθως τον Ιούνιο. Το Halloween δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στην Γαλλία, όπως στην Μεγάλη Βρετανία. Το Halloween έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές στην Ισπανία την τελευταία δεκαετία. Τα παιδιά φτιάχνουν φανάρια από κολοκύθες, πηγαίνουν σε αποκριάτικα πάρτι και φορούν κοστούμια και στο σχολείο. Είναι ένα έθιμο εισηγμένο από την Μεγάλη Βρετανία. Το Halloween γιορτάζεται σε μερικά δίγλωσσα σχολεία και στην Ελλάδα. Το έθιμο όμως αυτό έχει εισαχθεί από την Μεγάλη Βρετανία. Το Halloween γιορτάζεται και στην Εσθονία. Ειδικότερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Είναι ένα έθιμο που έχει εισαχθεί από την Μεγάλη Βρετανία. Το Halloween γιορτάζεται και στην Τσεχία. Είναι ένα πρόσφατο έθιμο που έχει εισαχθεί από το εξωτερικό. Πάντως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν θα κρατήσει για πολύ. 48. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- Η Γερμανία είναι Η μπύρα είναι

18 ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ» 49. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΓΑΛΛΙΑ «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ TRANSHUMANCE» 50. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΤΣΕΧΙΑ «ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΖΩΑ ΑΠΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΚΑΣΤΑΝΑ» 51. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΕΣΘΟΝΙΑ «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ» Στην Μεγάλη Βρετανία, έχουμε διαγωνισμούς αγριοκάστανων για να δούμε ποιο αγριοκάστανο είναι το πιο γερό. Η γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται στην Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο. Η επιστροφή των κοπαδιών από τους καλοκαιρινούς βοσκοτόπους γιορτάζεται με παρόμοιο τρόπο σε ορεινές περιοχές της Γερμανίας. Τα παιδιά στην Γερμανία αγαπούν κι αυτά να φτιάχνουν ζώα από αγριοκάστανα κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου. Η γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται στην Γερμανία την Άνοιξη. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις μπύρες της, ενώ η Γαλλία για τα κρασιά της. Υπάρχουν πολλά τοπικά φεστιβάλ κρασιού στην Γαλλία, αλλά κανένα τόσο μεγάλο όσο το Oktoberfest. Είναι παράδοση στα νηπιαγωγεία να φτιάχνουν ζώα από αγριοκάστανα και βελανίδια το Φθινόπωρο. Η γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται στην Γαλλία μια Κυριακή μέσα στον Ιούνιο. Η γιορτή του Πατέρα γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου. Τα παιδιά φτιάχνουν χειροτεχνήματα για Η ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται και στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Τα παιδιά στην Εσθονία φτιάχνουν ζώα από αγριοκάστανα και βελανίδια το Φθινόπωρο. εθνικό ποτό. Οι μπύρες Pilzner και Budvar είναι διάσημες μάρκες αλλά στην Τσεχία δεν γιορτάζεται το Oktoberfest.

19 52. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ» 53. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ MARTIN» οικογενειακή ημέρα. Συνήθως οι άνδρες συναντούν φίλους τους και πίνουν πολύ αλκοόλ. Η ημέρα του Αγίου Ανδρέα γιορτάζεται στην Γερμανία μόνο ανάμεσα σε θρησκευόμενους ανθρώπους. Ο προστάτης της Γαλλίας είναι μια γυναίκα από τον 15 ο αιώνα, η Ιωάννα της Λωρραίνης, της οποίας η ζωή εξακολουθεί να εμπνέει καλλιτέχνες και συγγραφείς. Οι μύθοι τιμούν πολλούς Αγίους Martin στην Γαλλία. Στις 10 Νοεμβρίου είναι η γιορτή του Αγίου Martin της Dunkerque (Βόρεια Γαλλία) ο οποίος γιορτάζεται με τιμές. τους πατεράδες τους στο σχολείο. Είναι η ημέρα του Αγίου Ιωσήφ, πατέρα του Ιησού. Ιουνίου. Ο Άγιος Ανδρέας είναι ένας Άγιος που γιορτάζεται και στην Ελλάδα, ειδικότερα στις 30 Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει όμως ομοιότητα ανάμεσα στα έθιμα. Η ημέρα του Αγίου Martin στην Εσθονία είναι η 10 η Νοεμβρίου. Την παραμονή της γιορτή του Αγίου Martin άνδρες ή γυναίκες τριγυρνούν φορώντας μαύρα ρούχα ή γούνινα παλτά από την ανάποδη πλευρά. Επισκέπτονται σπίτια, «Ο Άγιος Martin θα φθάσει πάνω σ ένα άσπρο άλογο», είναι ένα φολκλορικό τραγούδι που σημαίνει ότι το πρώτο χιόνι συχνά πέφτει εκείνη την εποχή.

20 τραγουδούν ειδικά τραγούδια, χορεύουν αδέξια και εύχονται στην οικογένεια καλή υγεία και καλή σοδειά. 54. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΤΣΕΧΙΑ «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΧΑΡΤΑΕΤΩΝ» 55. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΕΛΛΑΣ «Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ» Στην Γερμανία τα παιδιά αγαπούν να φτιάχνουν τους δικούς τους χαρταετούς και προσπαθούν να τους κάνουν να πετάξουν στον ουρανό. Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι που παίζεται ολόκληρο τον χρόνο στις αμμουδιές με πολύ αέρα στην Βόρεια Γαλλία. Την ημέρα της Αγίας Αικατερίνης στην Γαλλία, είναι παράδοση να γιορτάζουν οι ανύπαντρες γυναίκες. Στην Ελλάδα, τα παιδιά πετούν χαρταετούς την Καθαρά Δευτέρα, που γιορτάζεται 40 ημέρα πριν από το Πάσχα. Τα παιδιά στην Εσθονία φτιάχνουν κι εκεί χαρταετούς. Η ημέρα της Αγίας Αικατερίνης στην Εσθονία είναι η 25 η Νοεμβρίου. Είναι ένα έθιμο φολκλόρ και παρόμοιο μ αυτό του Αγίου Martin. Αλλά αυτήν την ημέρα οι άνθρωποι φορούν γυναικεία ρούχα (με ανοιχτά χρώματα), κάνουν ευχές για

21 τα βοειδή και τραγουδούν ειδικά τραγούδια για εκείνη την ημέρα. 56. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ «ΕΘΙΜΟ ADVENT» 57. ΓΕΡΜΑΝΙΑ- ΕΣΘΟΝΙΑ «Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» Στην Μεγάλη Βρετανία, έχουμε κι εμείς ημερολόγια και κεριά advent. Τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους την παραμονή των Χριστουγέννων και αφήνουν λίγο φαγητό και ποτό για τον Άγιο Βασίλη και τα ελάφια του. Οι Γερμανοί γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων με παρόμοιο τρόπο μ αυτόν των Εσθονών. Αλλά δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν για σάουνα. Τα ημερολόγια Advent και οι κορώνες συνήθως προέρχονται από Γερμανικό έθιμο (του 19 ου αιώνα) που στις ημέρες μας επεκτείνεται και στην Γαλλία. Την παραμονή των Χριστουγέννων στην Γαλλία είναι παράδοση να συμμετέχουμε στην μεταμεσονύχτια λειτουργία, ενώ ο Άγιος Βασίλης κατεβαίνει από τις καμινάδες με παιχνίδια για να επιβραβεύσει τα Τα ημερολόγια Advent έχουν εισαχθεί και στην Γερμανία. Οι οικογένειες διοργανώνουν οικογενειακά δείπνα την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε μερικές περιοχές της Ισπανίας, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι μεγαλύτερη γιορτή από την ίδια την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι Ημερολόγια Advent έχουν εισαχθεί και στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν είναι ένα αυθεντικό Ελληνικό έθιμο. Σήμερα στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων οι οικογένειες στολίζουν έλατα. Όμως, το παλιό ελληνικό έθιμο ήταν να στολίζουν μια μινιατούρα ενός ξύλινου καραβιού. Τα ημερολόγια Advent έχουν εισαχθεί και στην Εσθονία. Στην Εσθονία, το πρώτο advent κερί το ανάβουν επτά εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή μέχρι τα Χριστούγεννα προστίθεται ένα κερί. Η παράδοση των ημερολογίων Advent έχει εισαχθεί από την Γερμανία μετά το Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η πιο σημαντική στιγμή των Χριστουγέννων. Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται κοντά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο μετά το δείπνο. Τα δώρα τα φέρνει ο Ježišek (μωρό

22 58. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ- ΤΣΕΧΙΑ «ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» 59. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ- ΙΣΠΑΝΙΑ «Ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ TIO» Οι Γερμανικές οικογένειες ψήνουν κι αυτές μπισκότα για τα Χριστούγεννα. παιδιά. Οι περισσότερες Γαλλικές περιοχές έχουν τα δικά τους τυπικά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Τα πιο γνωστά προέρχονται από την Αλσατία και την Βρετάνη. Ο Άγιος Βασίλης συνηθίζει να φέρνει δώρα στα παιδιά, κατεβαίνοντας άνθρωποι διακοσμούν Χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα παιδιά παίρνουν μικρά δώρα κάτω από το δέντρο. Στην Καταλονία τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους από ένα κούτσουρο τον El Tió Και οι ελληνίδες μητέρες ετοιμάζουν γλυκά για τα Χριστούγεννα. Λέγονται «κουραμπιέδες» και «μελομακάρονα» και διαφέρουν από τα Τσέχικα. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά των Εσθονών είναι τα μελόψωμα. Ιησούς) που η έλευσή του συμβολίζεται με ένα κουδούνι που χτυπά. Το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων είναι συνήθως ένα δείπνο ψαριού (κυπρίνος) μετά από μια ολόκληρη μέρα νηστείας. Το πραγματικά γιορτινό γεύμα σερβίρεται την επόμενη ημέρα.

23 60. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ- ΓΑΛΛΙΑ «ΤΑ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ» από τις καπνοδόχους την παραμονή των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής λειτουργίας.

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας Αρωματικά φυτά της Ελλάδας 1. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Να ενημερωθούμε περί των αρωματικών φυτών της Ελλάδας. Να μάθουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Να μάθουμε τις τοποθεσίες που βρίσκονται. Να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3 Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Τι είναι άμεση και έμμεση ρύπανση του νερού. Πώς προκαλείται η ρύπανση του νερού. Επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β )

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28 / 5 / 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ: ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ. Βλαχοπούλου Εβίτα Κωστελένου Ιωάννα Λαμπίρη Νικολέττα Μπόλλα Βασιλική

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ: ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ. Βλαχοπούλου Εβίτα Κωστελένου Ιωάννα Λαμπίρη Νικολέττα Μπόλλα Βασιλική ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ: ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ Βλαχοπούλου Εβίτα Κωστελένου Ιωάννα Λαμπίρη Νικολέττα Μπόλλα Βασιλική ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ: Η βυζαντινή τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης

Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Δαλιάνη Δήμητρα Λίζας Δημήτρης Μπακομήτρου Ελευθερία Ντουφεξιάδης Βαγγέλης Αισθηματικές ταινίες Bιογραφικές ταινίες Βωβές ταινίες Δραματικές ταινίες Επιστημονικής φαντασίας Μικρού μήκους Πολιτικές Πολεμικές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ www.rsijournal.eu,www.ladias-chra.gr,www.panteion.gr/topa

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ www.rsijournal.eu,www.ladias-chra.gr,www.panteion.gr/topa 39. Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παράγωγης ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές 40. Ενισχύσεις λειτουργιάς για την προώθηση της παράγωγης ηλεκτρικής ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές 41. Επενδυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Σκοπος μαθηματος: -ορισμος υγιεινης -αρχες υγιεινης -σκοποι υγιεινης -αποτελεσματα υγιεινης. Ορισμος της Υγιεινης: Υγιεινη είναι η επιστημη που ερευνα και μελετα τα Υγειολογικα

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο με θέμα : Εθελοντισμός & Δικαιώματα Παιδιού

Σεμινάριο με θέμα : Εθελοντισμός & Δικαιώματα Παιδιού Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας Σεμινάριο με θέμα : Εθελοντισμός & Δικαιώματα Παιδιού «Καλές πρακτικές στην αποτελεσματική Διαχείριση του Εθελοντικού Δυναμικού» ΣΥΝήγορος Του Παιδιού 14-15 Ιουνίου 2012 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο Ενότητα 1.3 Η διεπιστημονικότητα στις κοινωνικές επιστήμες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 1/9 Δεν εξελίσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του

Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του ΟΡήγας,επονομαζόμενοςΦεραίοςήΒελεστινλής, υπήρξεπρόδρομοςτηςελληνικήςεπανάστασηςτου1821. Ένας από εκείνους

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2013 ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κρίση υπερχρέωσης και οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ανέδειξαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της περιφερειακής οικονομίας και προκάλεσαν επιπτώσεις σε σχέση με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

479-323 π.χ. ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

479-323 π.χ. ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 479-323 π.χ. ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Την κλασική εποχή παράλληλα με το οικοδομικό πρόγραμμα στην Ακρόπολη, αναμορφώνεται και ο χώρος νότια αυτής. Ανακαινίζεται πλήρως το θέατρο του Διονύσου και χτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική περιπλάνηση στο πολύπαθο Αιγαίο

Μουσική περιπλάνηση στο πολύπαθο Αιγαίο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Κίνηση 5Μ σας καλούν στη φιλανθρωπική συναυλία με τίτλο: Μουσική περιπλάνηση στο πολύπαθο Αιγαίο

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση χλωροφύλλης

Απομόνωση χλωροφύλλης Απομόνωση χλωροφύλλης Φυτικά κύτταρα Χλωροπλάστης Α Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.1 Σελ. 39-40 Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.2 Σελ. 43-44 1 Εισαγωγή Οι αυτότροφοι οργανισμοί όπως τα φυτά, παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσόρισμα επισήμων. Κυρίες και κύριοι,

Καλωσόρισμα επισήμων. Κυρίες και κύριοι, 1 Καλωσόρισμα επισήμων Κυρίες και κύριοι, Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού μας συμβουλίου, σας καλωσορίσω στο 17 ο Ετήσιο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας μας, μέσα από τις εργασίες του οποίου αισιοδοξούμε

Διαβάστε περισσότερα

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ όσους, ατομικά ή συλλογικά επανακτούν αυτά που νόμιμα μας κλέβουν οι εξουσιαστές. Εγώ καταληστεύω καθημερινά τον πολίτη αυτής της χώρας. Εγώ τον φέρνω κάθε τέλος του μήνα σε απόγνωση, όταν συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Εγώ τον αναγκάζω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα: Μουσειοπαιδαγωγική Εκπαίδευση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα: Μουσειοπαιδαγωγική Εκπαίδευση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα: Μουσειοπαιδαγωγική Εκπαίδευση Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Εθνολογικό Μουσείο Θράκης Επιβλέποντες καθηγητές: Β. Αναγνωστόπουλος Φ. Αέκκα Φοιτήτρια: Πετράκη Ελένη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Για να αρχίσει η λειτουργία του κινητήρα, θα πρέπει με εξωτερική παροχή ισχύος να προκαλέσουμε την αρχική περιστροφή του.

Για να αρχίσει η λειτουργία του κινητήρα, θα πρέπει με εξωτερική παροχή ισχύος να προκαλέσουμε την αρχική περιστροφή του. Α. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 2) ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΑΕΡΙΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ Μία μάζα αέρα οδηγείται από το τμήμα εισαγωγής στο συμπιεστή. Εκεί συμπιέζεται και οδηγείται στο θάλαμο καύσης, όπου αναμιγνύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης

...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης ...ακολουθώντας τη ροή... ένα ημερολόγιο εμψύχωσης Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 Αγαπητό μου ημερολόγιο Δυσκολεύομαι να προσαρμοστώ, από χθες που έχουμε έρθει στη κατασκήνωση ασχολούμαστε με τη γνωριμία με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

1. Κώστα Κυριλή 2. Εμμανουέλα Μπουγά 3. Πόπη Δόγα. Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη:

1. Κώστα Κυριλή 2. Εμμανουέλα Μπουγά 3. Πόπη Δόγα. Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη: Στην Αθήνα σήμερα, 27 Ιουλίου 2012, συνήλθε η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων που ορίστηκε με τη με αριθμ. Πρωτ. 492/25/18.07.2012 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., αποτελούμενη από τους: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν

Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν Προδημοσιεύτηκαν τα τέσσερις πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες. Τονίζεται ότι τα προγράμματα είναι σε προδημοσίευση. Με τη δημοσίευση της

Διαβάστε περισσότερα

«Πολιτική του συστήματος των πόλεων στο Βυζάντιο»

«Πολιτική του συστήματος των πόλεων στο Βυζάντιο» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία «Πολιτική του συστήματος των πόλεων στο Βυζάντιο» Μπαστάκης Φώτης Μυτιλήνη 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1. Η ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 17 Οι γείτονες των Βυζαντινών

Κεφ. 17 Οι γείτονες των Βυζαντινών Κεφ. 17 Οι γείτονες των Βυζαντινών 1. Από πού προέρχονταν οι λαοί που κατοικούσαν στα σύνορα του Βυζαντίου; Κάποιοι ζούσαν εκεί από τα παλιότερα χρόνια και άλλοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, κατά τις μετακινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμαντία Φατσέα Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου 2

Αδαμαντία Φατσέα Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου 2 ΡΟΔΟΣ 2008-2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Φατσέα Αδαμαντία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ... 3 ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ Ή ΣΥΡΤΟΣ... 4

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο"

Πρόγραμμα Σπουδών για το Νέο Σχολείο 2013 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (αρχική πρόταση β') υπεύθυνος πεδίου: Μένης Θεοδωρίδης ΚΕΝΤΡΟ 0 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φώτης Γεωργίου. Καταγωγή μητέρας: Γεωργία

Φώτης Γεωργίου. Καταγωγή μητέρας: Γεωργία Φώτης Γεωργίου Καταγωγή μητέρας: Γεωργία Η καταγωγή της μητέρας μου είναι η Γεωργία. Είναι μια πανέμορφη χώρα. Η Γεωργία αποτελείται από πολλά βουνά και δάση. Από ένα βουνό τρέχει αεριούχο νερό το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Με την υπαγωγή του τομέα και της πολιτικής για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), το Υπουργείο ανέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κείμενα Προβληματισμού Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο νέος, πριν τελικά επιλέξει το επάγγελμα που θα ασκήσει Το επάγγελμα, είτε είναι λειτούργημα είτε όχι, έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Συντελεί στην προσωπική του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ A1. Με αυτά λοιπόν τα μέσα εφοδιασμένοι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην αρχή διασκορπισμένοι, πόλεις όμως δεν υπήρχαν κατασπαράσσονταν λοιπόν από τα θηρία, γιατί ήταν από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την έννοια της ανθρωπιάς ως συμμετοχής στα προβλήματα των

Διαβάστε περισσότερα

Οι 21 όροι του Λένιν

Οι 21 όροι του Λένιν Οι 21 όροι του Λένιν 1. Όλη η προπαγάνδα και η αναταραχή, πρέπει να φέρουν έναν πραγματικά κομμουνιστικό χαρακτήρα και σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Όλα τα όργανα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (29 ΜΑΪΟΥ 1453) ΑΙΤΙΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (29 ΜΑΪΟΥ 1453) ΑΙΤΙΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (29 ΜΑΪΟΥ 1453) ΑΙΤΙΑ, ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ Ιωάννης Δ. Κακουδάκης Αντιστράτηγος Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού/ΓΕΣ και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος

Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος 1 Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος 1 ) Ετερογενές μείγμα δύο στερεών: * Με διαλογή με το χέρι π.χ μείγμα από φακές και φασόλια * Με διαλογή με μαγνήτη π.χ μείγμα από ρινίσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ 1. Στη Γένεση τα κεφάλαια 2,4β 4,26 προέρχονται από την πηγή: α) Ελωχιμειστική β) Ιαχβιστική γ) Ιερατική δ) Δευτερονομιστική 2. Ποιο ήταν το τελευταίο γραπτό κείμενο του Παύλου; α) Προς Εφεσίους β) Προς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Έργα παιδιών Εμπνευσμένα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού Πρόγραμμα Ο τόπος μας με την παλέτα των ζωγράφων Τα έργα είναι εμπνευσμένα από

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων

Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων Μάθημα 2.1 Ασφάλεια στις εργασίες κοπής μετάλλων 1.1 Εργασίες κοπής με χρήση φλόγας 1.1.1 Φιάλες αερίων Τα μέτρα ασφάλειας, συνδέονται με τη φύση του κάθε αερίου. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γενικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

*Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010.

*Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010. *Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010. 1 / 7 Ως επιστημονικός χώρος, το μάρκετινγκ εμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας]

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας] ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο [Νέοι και πρότυπα ψυχαγωγίας] Ως ψυχαγωγία θεωρείται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΟΣΚΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ

ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΟΣΚΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΟΣΚΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ Β`2 Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική εισαγωγή...σελ.3 Ιστορική διαδρομή...σελ.4 Οικία Ευστόλιου...σελ.5 Θέατρο Κουρείου...σελ.6-7 Σεισμόπληκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 13/2/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Ολοκληρώνεται η πρώτη θητεία της Αιρετής Περιφέρειας Αποτελεί έτος μετάβασης από την μια προγραμματική περίοδο στην επόμενη Δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Τμήμα Γεωγραφίας ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ Δημητράκη Αικατερίνη Μυτιλήνη 2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 3 Μεθοδολογία..6 Συμπεράσματα 13 Βιβλιογραφία 20 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τζων Λοκ (1632-1704) (Άγγλος φιλόσοφος) Ο κύριος εκπρόσωπος της Εμπειριοκρατίας ηγέτης του Αγγλικού Διαφωτισμού.

Τζων Λοκ (1632-1704) (Άγγλος φιλόσοφος) Ο κύριος εκπρόσωπος της Εμπειριοκρατίας ηγέτης του Αγγλικού Διαφωτισμού. Τζων Λοκ (1632-1704) (Άγγλος φιλόσοφος) Ο κύριος εκπρόσωπος της Εμπειριοκρατίας ηγέτης του Αγγλικού Διαφωτισμού. Οι δύο βασικές αρχές της φιλοσοφίας του: 1. Δεν υπάρχει έμφυτη ιδέα στο ανθρώπινο πνεύμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός που δεν μπορεί να δει τα μικρά πράγματα είναι τυφλός και για τα μεγαλύτερα. (Κομφούκιος, 551-479 πχ)

Αυτός που δεν μπορεί να δει τα μικρά πράγματα είναι τυφλός και για τα μεγαλύτερα. (Κομφούκιος, 551-479 πχ) Αυτός που δεν μπορεί να δει τα μικρά πράγματα είναι τυφλός και για τα μεγαλύτερα (Κομφούκιος, 551-479 πχ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο παιχνίδι αυτό, κάθε παίκτης έχει το ρόλο ενός Κινέζου πρίκγιπα, προσπαθώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη

Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού. Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη Ρόδος και Αίγυπτος : λίκνα ευεργετισμού Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη Ο 19 ος και οι αρχές του 20 ου αιώνα αντιπροσωπεύουν την «εποχή της αυτοκρατορίας», δηλαδή την παγκόσμια επέκταση του αποικιοκρατικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009)

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009) Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.5, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 009). Η θέσπιση του νέου μέτρου Η σημαντικότερη απόπειρα καινοτομικής δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010

Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη. για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Τοποθέτηση Δημάρχου Γ. Πατούλη για τεχνικό πρόγραμμα 2010 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Η διοίκηση του Δήμου φέρνει σήμερα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου για

Διαβάστε περισσότερα

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1937, περί την δεκάτην πρωινήν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Κεντρικόν» στην Κόρινθο χτύπησε την πόρτα του δωματίου όπου την

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1937, περί την δεκάτην πρωινήν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Κεντρικόν» στην Κόρινθο χτύπησε την πόρτα του δωματίου όπου την Ι. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1937, περί την δεκάτην πρωινήν, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Κεντρικόν» στην Κόρινθο χτύπησε την πόρτα του δωματίου όπου την παραμονή είχε καταλύσει ο υφηγητής του πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Καλές Πρακτικές Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ενδοσχολικής Βίας- Σχολική Διαμεσολάβηση

Καλές Πρακτικές Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ενδοσχολικής Βίας- Σχολική Διαμεσολάβηση Καλές Πρακτικές Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ενδοσχολικής Βίας- Σχολική Διαμεσολάβηση Χρηστίδου Χριστίνα Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχολόγος MSc Κοιν.Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής Σήμερα στο σχολείο : Τα θύματα

Διαβάστε περισσότερα

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές

Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Ασυντήρητες και επικίνδυνες οικοδομές Στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά πτώσης τμημάτων οικοδομών, κυρίως μπαλκονιών από πολυώροφες οικοδομές και είναι πραγματικά θαύμα το

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, ηγιορτήτης ενανθρώπησηςτουθεού. Διδ. Εν. 8

Χριστούγεννα, ηγιορτήτης ενανθρώπησηςτουθεού. Διδ. Εν. 8 Χριστούγεννα, ηγιορτήτης ενανθρώπησηςτουθεού Διδ. Εν. 8 α) Οπανηγυρισμόςτων ΧριστουγέννωνκαιτηςΒάπτισης Ωςταμέσατου4ουαιώναοιδύογιορτές γιορτάζονταν μαζί στις 6 Ιανουαρίου με το όνομα Επιφάνια(φανέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης Η άλωση της Κωνσταντινούπολης Η Δυναστεία των Παλαιολόγων ΜΙΧΑΗΛ Η 1261-1282 Ανδρόνικος Β 1282-1328 Ανδρόνικος Γ 1328-1341 Ιωάννης Ε 1341-1391 Ιωάννης Καντακουζηνός 1347-1354 Ανδρόνικος Δ 1376-1379 Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Γιουρούκου, Ψυχολόγος Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις. Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά

Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις. Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις 1 Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά 2 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης και Αγωγής Υγείας ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολική χρονιά 2010

Διαβάστε περισσότερα

Αρµοδιότητες Αυτοτελούς Τµήµατος Δηµοτικής Αστυνοµίας

Αρµοδιότητες Αυτοτελούς Τµήµατος Δηµοτικής Αστυνοµίας Αρµοδιότητες Αυτοτελούς Τµήµατος Δηµοτικής Αστυνοµίας Το Αυτοτελές Τµήµα Δηµοτικής Αστυνοµίας είναι αρµόδιο για την αποτελεσµατική και αποδοτική άσκηση των αρµοδιοτήτων που έχουν θεσπισθεί µε το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση - παρέμβαση του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση - παρέμβαση του Υπουργού Δ.Μ.&Η.Δ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 18 Ιουνίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 372 της 09/12/1997 σ. 0005-0013

Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 372 της 09/12/1997 σ. 0005-0013 Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 372 της 09/12/1997 σ. 0005-0013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ όσον αφορά τον ορισµό της σχετικής αγοράς για τους σκοπούς του κοινοτικού δικαίου ανταγωνισµού (97/C 372/03) (Κείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Δράσεις. Υποστηρικτικό Περιβάλλον στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας. Παραδείγματα και Προτάσεις Ορθών Πρακτικών

Θεσμικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Δράσεις. Υποστηρικτικό Περιβάλλον στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας. Παραδείγματα και Προτάσεις Ορθών Πρακτικών Θεσμικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Δράσεις Υποστηρικτικό Περιβάλλον στα Προγράμματα Αγωγής Υγείας Παραδείγματα και Προτάσεις Ορθών Πρακτικών Θεσμικό Πλαίσιο Παιδαγωγικές Δράσεις Περιλαμβάνει: Παρουσίαση του

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δευτέρα, 9 Απριλίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛIΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ

ΟΜΙΛIΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ ΟΜΙΛIΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008, ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Με ποιους τρόπους έτρωγαν τα ψάρια τους; Τα ψάρια τους τα έτρωγαν εκζεστά (βραστά), οφτά (ψητά) ή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ Επιθ. Κοιγ. Ερευνών, 103, Γ' 2000, 170-174 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΑΙΟΥ από τον Θεόδωρο Π. Οικονόμου Ζήσης Παπαδημητρίου, 2000, Ο ευρωπαϊκός ρατσισμός. Εισαγωγή στο φυλετικό μίσος: Ιστορική, κοινωνιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Για πτυχιούχους του Τμήματος Μηχανολογίας Συντάκτες: Μέλη του τακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Σέρρες, 2007 Περιεχόμενα Αυτοαξιολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Β1/Β2

Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Β1/Β2 Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Β1/Β2 Επίπεδο Β1 Κατανόηση γραπτού λόγου Στη διάρκεια της εξέτασης για την αξιολόγηση κατανόησης γραπτού λόγου, οι

Διαβάστε περισσότερα

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). Μονάδες 25

A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (100-120 λέξεις). Μονάδες 25 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Η «ανθρωπιά» είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20

ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20 Πίνακας περιεχομένων ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 4-5 1.ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ... 6-20 1.1 Αλλαγή του πολιτικού συστήματος... 6-9 1.1.1 Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Διαφάνεια παντού...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ: 12234

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΧΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ: 12234 12234 Ένας δηµόσιος χώρος αποτελεί ένα κύτταρο στο δοµηµένο ιστό της πόλης. Δεν πρέπει µόνο να είναι ευδιάκριτος αλλά και να εντάσσεται πλήρως. Οφείλει να ανασυντάσσει την εικόνα της πόλης η οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ ΘΕΜΑ: ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΝΑΝΣΥ ΣΑΚΚΑ Ο σίδηρος παρά το γεγονός, ότι αποτελεί υλικό γνωστό ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, άρχισε να χρησιµοποιείται ευρέως και ουσιαστικά σε αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0 1 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Φαμέλου Σεβαστή, δασκάλα Α! τάξης Σέντα Θεοδώρα, δασκάλα Β!

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το Νοσοκομείο Σητείας ως Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο ιδρύθηκε με Β. Δ/γμα στις 09-04-1947. Στεγάστηκε εκεί όπου λειτουργούσε πριν λίγα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές για τη λειτουργία μιας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης

Βασικές αρχές για τη λειτουργία μιας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης Βασικές αρχές για τη λειτουργία μιας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης Κατερίνα Συνέλλη και Λίλα Χαρμπίλα Πανεπιστήμιο Πατρών, Κεντρική Βιβλιοθήκη Το κείμενο που ακολουθεί, παρόλο που ο τίτλος του εμπεριέχει

Διαβάστε περισσότερα

KATATAΞH APΘPΩN. 6. Αρχές της προσφοράς και προμήθειας, ανθρώπινων ιστών και/ ή κυττάρων

KATATAΞH APΘPΩN. 6. Αρχές της προσφοράς και προμήθειας, ανθρώπινων ιστών και/ ή κυττάρων Ο ΠΕΡΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΔΩΡΕΑ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ) ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ, ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2007 ---------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά

Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά Το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα και ο Οθωμανός αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν πασά Έφη Αλλαμανή Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2011) είχα την τύχη να επισκεφτώ το Στρατιωτικό Μουσείο των Βαλκανικών

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καταστατικές Πρόνοιες και Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ε.Κ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ε.Κ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ε.Κ.ΑΡΚΑΔΙΑΣ Στην Τρίπολη σήμερα 31-3 - 2012, εμείς οι αντιπρόσωποι - σύνεδροι των Σωματείων μελών του Ε.Κ.Αρκαδίας, που πήραμε μέρος στις εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Δεκεμβρίου www.asteria.edu.gr info@asteria.edu.gr www.facebook.com/omades.asteria Αγίου Δημητρίου 177 Άγιος Δημήτριος τηλ.: 6979651231-6986795031 Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

«Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου»

«Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ 2009-10 (15/2/2011 - πηγή www.greekarchitects.gr) «Πολιτιστικές διαδροµές στα µεταλλευτικά τοπία της Kύθνου» Φυσικό τοπίο - βιοµηχανική κληρονοµιά - ιστορική µνήµη. Φοιτητές: Βελουδάκη Χριστιάννα,

Διαβάστε περισσότερα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα

Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα Το ρολόι που κρατάς στα χέρια σου κρύβει ένα μυστικό: το μυστικό της κόκκινης ομάδας. Αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς κι εσύ να ενημερωθείς για τα πρόσφατα κατορθώματά μας στο Νέστο και να μπεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ X. ΚΩΝΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΩ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΉ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 1.Καύση απόδοση καυσίμων υλών (Χημεία) 2.Ενέργεια (Φυσική) 3.Ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ www.ekpedefsi.gr info@ekpedefsi.gr ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΟΥΛΑ ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Από την κρίση και τα ελλείμματα στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. Αντιμέτωποι με την κρίση: τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Με βάση το στόχο της εργασίας που ήταν να εντοπιστούν και να παρουσιαστούν οι ποσοτικές (διαφορές βαθµολογικής απόδοσης) και οι ποιοτικές διαφορές (που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της.

Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει. πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. Η παρακμή του εργατικού κινήματος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη διαρκέσει πολλά χρόνια, τώρα ζούμε τα επεισόδια του τέλους της. 1 / 7 Αυτή η διαδικασία, φυσικά, δεν ήταν μια ευθεία πορεία από την ακμή

Διαβάστε περισσότερα

2014 www.akel.org.cy

2014 www.akel.org.cy 2014 www.akel.org.cy Στις Ευρωεκλογές στις 25 του Μάη Ψηφίζουµε ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες υνάµεις ύναµη Αντίστασης Αξιοπρέπειας Προοπτικής Στις 25 του Μάη στις Ευρωεκλογές η παρουσία όλων στις κάλπες επιβάλλεται.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΣΟΦΙΑ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΡΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ Ιατρικές ιδιότητες Χρησιμοποιούσαν καθρέφτες για το μακιγιάζ και το χτένισμα Φύλαγαν τα εργαλεία τους σε κασετίνες ΜΑΤΙΑ : Χρησιμοποιούσαν

Διαβάστε περισσότερα