Ειρήνη Γιασεμή Project Manager

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ειρήνη Γιασεμή Project Manager"

Transcript

1 Ειρήνη Γιασεμή Project Manager

2 Στόχοι προγράμματος Να αποδείξει μέσω της εφαρμογής των «πράσινων» πρωτοβουλιών σε δύο παραλίες (Nissi Beach, Αγία Νάπα και Fig Tree Bay, Πρωτάρα) πως θα μπορούσε να μοιάζει μια πράσινη παραλία στην Κύπρο. Να θέσει σε ισχύ, μετά την λήξη του προγράμματος ( ), ένα πλήρως υλοποιήσιμο εργαλείο, για την αειφόρο διαχείριση και χρήση των παράλιών, λαμβάνοντας υπόψη τη ποικιλότητα των δραστηριοτήτων και χρήσεων και τις επιπτώσεις τους. Να βοηθήσει τις τοπικές Αρχές σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Κύπρου να προωθήσουν τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη μέσα από ανταλλαγές εμπειριών και καλών πρακτικών. Δημιουργία «προτύπου» παραλίας, με όλες τις διευκολύνσεις και αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας.

3 Στρατηγικό σχέδιο Δημιουργία λογότυπου Εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων Καθιέρωση επιτροπών παραλίας Διάδοση του προγράμματος και σε άλλες παραλίες της Κύπρου Παρακολούθηση και έλεγχος Σχέδιο υλοποίησης πράσινης παραλίας

4 Τοπικά προϊόντα Ποιότητα άμμου Ποιότητα νερού Οι «πράσινες» προδιαγραφές για τις κυπριακές παραλίες εδράζονται μέσα σε μια λίστα από 10 συνολικά κατηγορίες Βιώσιμα μέσα μεταφοράς «Πράσινη» σήμανση Περιβαλλοντική εκπαίδευση / ενημέρωση «Πράσινη» Πρότυπη Παραλία Βλάστηση και φύτευση Οικολογικά έπιπλα παραλίας «Πράσινες» εγκαταστάσεις Ηχορύπανση

5 Η σημασία των κατηγοριών αειφόρου ανάπτυξης στη διαχείριση των παραλιών Ποιότητα νερού Ποιότητα άμμου Ηχορύπανση «Πράσινες» εγκαταστάσεις «Πράσινη» σήμανση Περιβαλλοντική εκπαίδευση / Βλάστηση και φύτευση Οικολογικά έπιπλα παραλίας Τοπικά προϊόντα Βιώσιμες μεταφορές 0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 Σημασία / Βαρύτητα

6 Οι 10 κατηγορίες αειφόρου ανάπτυξης θα μετρούν την ανάπτυξη μιας παραλίας, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δραστηριοτήτων.

7 Σχέδιο υλοποίησης 10 κατηγορίες

8 Στόχος Ποιότητα του Νερού Να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα πρότυπα της οδηγίας της ΕΕ για την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Δράση Τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις της ποιότητας του θαλάσσιου νερού οι οποίες να εντατικοποιούνται κατά την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου.

9 Ποιότητα του Νερού Τοπικές αρχές Η διασφάλιση της ποιότητας του νερού απαιτεί συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων Αρμόδια κρατικά τμήματα ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Κοινό

10 Ποιότητα του Νερού Fig Tree Bay Beach Φάση υλοποίησης Nissi Beach Δέσμευση ότι η δειγματοληψία και η ανάλυση της ποιότητας του νερού θα συνεχίσει να γίνεται δυο φορές τον μήνα. Excellent Water Quality

11 Ποιότητα της άμμου Στόχος Μια παραλία καθαρή χωρίς αποτσίγαρα και απορρίμματα. Δράσεις Οργάνωση καθαρισμού των ακτών Καθιέρωση οικολογικών σταχτοδοχείων Τοποθέτηση ευδιάκριτων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης Παροχή πόσιμου νερού είτε με κατασκευή βρύσης είτε με παροχή επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού (μείωση πλαστικών)

12 Ποιότητα άμμου Διαχείριση των αποτσίγαρων Φάση υλοποίησης Fig Tree Bay Nissi Beach Beach Εισαγωγή νέων Στην περιοχή του ανακυκλώσιμων ξενοδοχείου υπάρχουν πλαστικών ήδη πήλινα σταχτοδοχείων σταχτοδοχεία σε μια προσπάθεια στήριξης των τοπικών παραγωγών. Ανάγκη παροχής σταχτοδοχείων σε όλη την έκταση της παραλίας Συχνότερος καθαρισμός άμμου (με ειδικό μηχάνημα φιλτραρίσματος) Εισήγηση για οριοθέτηση ζωνών καπνίσματος.

13 Ποιότητα άμμου Καθαρισμοί ακτών Fig Tree Bay Beach Ιούνιος σε συνεργασία με σχολεία και τον Δήμο Παραλιμνίου Φάση υλοποίησης Nissi Beach 5 Ιουνίου-σε συνεργασία με σχολεία και με την υποστήριξη του ξενοδοχείου Nissi beach Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα έντυπα υλικά, καθώς επίσης θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για μια πιο φιλική στάση προς το περιβάλλον. Σεπτέμβριος 2012 επιπρόσθετοι καθαρισμοί των ακτών.

14 Ποιότητα άμμου Διαχείριση απορριμμάτων Φάση υλοποίησης Fig Tree Bay Beach Nissi Beach Κάδοι απορριμμάτων Αύξηση του ανακύκλωσης -Έχουν ήδη αριθμού των προσδιοριστεί οι τοποθεσίες διαθέσιμων τόσο στην παραλία στα κάδων σημεία εισόδου της ανακύκλωσης παραλίας. στο σημείου Δέσμευση από τον δήμο για εισόδου στην εργοδότηση επιπλέον εργάτη παραλία. για αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.

15 Ποιότητα άμμου Διαχείριση απορριμμάτων Διοργάνωση δραστηριοτήτων με σκοπό την ενημέρωση για την διαχείριση απορριμμάτων. Εκστρατεία παροχής σακουλιών ανακύκλωσης απορριμμάτων και στις δυο παραλίες.

16 Ποιότητα άμμου - Διαχείριση απορριμμάτων - Μείωση πλαστικών Fig Tree Bay Beach Φάση υλοποίησης Nissi Beach Υπάρχει ήδη παροχή για πόσιμο νερό στην παραλία και στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή βρύσης με ένδειξη πόσιμου νερού. Αξιολογείται η παροχή επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών νερού.

17 «Πράσινες» εγκαταστάσεις Στόχοι Τυχόν υφιστάμενες / νέες τουαλέτες και ντους θα πρέπει να διέπονται από τους κανόνες της «πράσινης» ανάπτυξης. Συχνή συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων. Δράσεις Τοποθέτηση τουαλετών και ντους με συστήματα εξοικονόμησης νερού. Έλεγχος για διαπίστωση ύπαρξης επαρκή αριθμού και καλής συντήρησης εγκαταστάσεων δημόσιων χώρων υγιεινής στις παραλίες.

18 «Πράσινες» εγκαταστάσεις Fig Tree Bay Beach Εισήγηση για διαχείριση των χώρων υγιεινής από ιδιωτική εταιρεία. Φάση υλοποίησης Nissi Beach Ύπαρξη τουαλετών με σύστημα εξοικονόμησης νερού. Δέσμευση για πιο τακτική συντήρηση τους, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

19 Στόχος Ηχορύπανση Μια πρότυπη «πράσινη» παραλία πρέπει να έχει περιορισμένο θόρυβο. Δράση Να περιοριστεί ο θόρυβος από τα μπαρ και τα θαλάσσια σπορ στα επιτρεπτά όρια από την νομοθεσία.

20 Ηχορύπανση Φάση υλοποίησης Fig Tree Bay Beach Nissi Beach Εκστρατεία ενημέρωσης για τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου. Εισήγηση για σταδιακή αντικατάσταση συμβατικών μηχανών θαλάσσιων σπορ με οικολογικές μηχανές. Ασφαλές για το περιβάλλον, με απολύτως μηδενικές εκπομπές ρύπων. Συνδέστε το και περιμένετε τον ήλιο να φορτίσει τα σκάφη. Eco jet-skis -

21 Στόχος Οικολογικά έπιπλα παραλίας Οι ξαπλώστρες / ομπρέλες πρέπει να αποτελούνται από ανακυκλώσιμο ή φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Δράσεις Οριοθέτηση περιοχής χωρίς κρεβατάκια. Σταδιακή αντικατάσταση των ομπρελών / ξαπλώστρων με πράσινες οικολογικές επιλογές. Οι τουριστικές δραστηριότητες πρέπει να προγραμματισθούν λαμβάνοντας υπόψη την μεγίστη χωρητικότητα της κάθε παραλίας.

22 Οικολογικά έπιπλα παραλίας Fig Tree Bay Beach Οι ξαπλώστρες έχουν πρόσφατα αντικατασταθεί με πιο βιώσιμες επιλογές. Εισήγηση όπως σταδιακά γίνει και αντικατάσταση των ομπρελών. Φάση υλοποίησης Nissi Beach Nissi Beach Hotel - αντικατάσταση των παλαιών ξαπλώστρων με πλαστικό ανακυκλώσιμο υλικό. Σε διαδικασία για αντικατάσταση ομπρελών. Η περιοχή του Δήμου - Ξαπλώστρες πρέπει να αντικατασταθούν. Εισήγηση όπως με την βοήθεια χορηγού γίνει η σταδιακή αντικατάσταση τους.

23 Βλάστηση και φύτευση Στόχος Ιθαγενής βλάστηση δίνοντας στην περιοχή μια αίσθηση του κυπριακού τοπίου. Δράσεις Αξιολόγηση της βλάστησης στην περιοχή, εισήγηση ενδημικών ανθεκτικών στις κλιματολογικές/ περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής, ώστε να απαιτείται η λιγότερη δυνατή συντήρηση και χρήση νερού. Ενημέρωση λουομένων με πινακίδες για την κυπριακή προέλευση των φυτών, την αξία και τις χρήσεις τους.

24 Βλάστηση και φύτευση Φάση υλοποίησης Fig Tree Bay Nissi Beach Beach Επί τόπου εξερεύνηση της περιοχής με την βοήθεια εκπρόσωπου του τμήματος δασών και αρμόδιων των δυο παραλιών. Προσεχώς θα ξεκινήσει η φύτευση και η τοπιοτέχνηση της περιοχής του Fig Tree Bay. Nissi Beach ήδη η περιοχή πρασίνου αξιολογήθηκε ως πολύ καλή και οι τυχόν εισηγήσεις λήφθηκαν υπόψη και υλοποιούνται.

25 Βλάστηση και φύτευση Φάση υλοποίησης Fig Tree Bay Beach Στο κέντρο της παραλίας, στην ανάντη πλευρά υπάρχει ένας περιφραγμένος χώρος διαμέτρου περίπου 50m όπου προστατεύεται ένα είδος κρίνου (Κρίνο του Γιαλού-Pancratium maritinum) και ένα άλλο χαμερπές φυτό με όνομα η Ευφόρβια η Παραλιακή (Euphorbia paralias)

26 Βλάστηση και φύτευση Φάση υλοποίησης Nissi Beach Το ξενοδοχείο διαχειρίζεται τις περιοχές πρασίνου όπου και γίνεται προσπάθεια φύτευσης αποκλειστικά ενδημικών φυτών.

27 Περιβαλλοντική εκπαίδευση / ενημέρωση Στόχοι Ευαισθητοποίηση και προώθηση ενεργούς συμμετοχής των πολιτών. Διαφωτισμός τουριστών για τις επιδράσεις που ο τουρισμός προκαλεί στην οικονομία, στην κοινωνία και στο φυσικό περιβάλλον των περιοχών που τον φιλοξενούν. Δράσεις Ενημερωτικές διαλέξεις, διανομή ενημερωτικού υλικού, καθαρισμοί παραλιών, προώθηση τοπικών προϊόντων, δεντροφυτέψεις.

28 Περιβαλλοντική εκπαίδευση / ενημέρωση Fig Tree Bay Beach Φάση υλοποίησης Nissi Beach Οικολογική ημερίδα «Θάλασσα και Περιβάλλον» 16 Μαΐου. Εισήγηση για τοποθέτηση γλυπτών από καλλιτέχνες της περιοχής στην είσοδο κάθε παραλίας με σκοπό την ενημέρωση των λουόμενων για την διαχείριση απορριμμάτων και αποτσίγαρων. Green graffiti Τοποθέτηση ενημερωτικών φυλλαδίων στις παραλίες για ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και για τους στόχους του προγράμματος διαθέσιμο σε 4 γλώσσες.

29 Στόχος «Πράσινη» Σήμανση Επαρκής σήμανση που να επιτρέπει στους λουόμενους να περιηγηθούν στην παραλία και να τους κατευθύνει στις περιοχές απόθεσης απορριμμάτων. Δράση Τοποθέτηση «πράσινης» σήμανσης.

30 «Πράσινη» Σήμανση Fig Tree Bay Beach Κάθε καινούργια σήμανση που θα τοποθετείται θα πληρεί τις προϋποθέσεις. «Πράσινες» Κυπριακές Παραλίες Φάση υλοποίησης Nissi Beach Θα αντικατασταθούν όλες οι υπάρχοντες πινακίδες στην περιοχή του Δήμου. Θα ακολουθηθεί το μοτίβο της ξύλινης πινακίδας που έχει ήδη υιοθετηθεί στην περιοχή του ξενοδοχείου.

31 Πράσινες συμβουλές Πινακίδα στην είσοδο της παραλίας Welcome to Nissi Beach Please help us keep it clean by taking your litter home

32 Βιώσιμα μέσα μεταφοράς Στόχος Ενημέρωση για την ύπαρξη βιώσιμων μέσων μεταφορών και βαθμιαία υιοθέτησή τους από τους χρήστες των παραλιών. Δράσεις Εφαρμογή συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων / οριοθέτηση χώρου στάθμευσης ποδηλάτων. Βελτίωση της προσβασιμότητας στην παραλία.

33 Βιώσιμα μέσα μεταφοράς Φάση υλοποίησης Fig Tree Bay Beach Nissi Beach Αύξηση της συχνότητας των λεωφορείων. Δημιουργία διαδρόμων αναπηρικών καθισμάτων. Δημιουργία χώρου στάθμευσης ποδηλάτων στις εισόδους των παραλιών. Εφαρμογή συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων.

34 Στόχοι Τοπικά Προϊόντα Ανάδειξη παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων Ανάδειξη τοπικής ταυτότητας Δράσεις Σύσταση στις παραλιακές καντίνες / εστιατόρια όπως παρέχουν τοπικά παραγόμενα ή / και οργανικά προϊόντα. Ενημέρωση τουριστών και ντόπιων όπως καταναλώνουν τοπικά φαγητά και ποτά ώστε τα έξοδά τους να ωφελούν την περιοχή που τους φιλοξενεί.

35 Τοπικά Προϊόντα Φάση υλοποίησης Fig Tree Bay Beach Nissi Beach Στα εστιατόρια γύρω από την παραλία γίνεται ήδη προσπάθεια όπως χρησιμοποιούνται τοπικά προϊόντα. Στα snack bars γύρω από την παραλία γίνεται ήδη προσπάθεια όπως χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά προϊόντα. Διοργάνωση πράσινης αγοράς όπου τοπικοί παραγωγοί θα μπορούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους.

36 Τοπικά Προϊόντα παράδειγμα μενού εστιατορίων

37 Χορηγοί και υποστηρικτές του προγράμματος

38 Χορηγοί και την υποστηρικτές του προγράμματος Το πρόγραμμα έχει θέσει ένα διαθέσιμο προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της αρχικής εφαρμογής ορισμένων κατηγοριών. Ο εμπορικός / διαφημιστικός τομέας διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση της «πράσινη» ατζέντα των παραλίων. Υποστήριξη του προγράμματος μπορεί να περιλαμβάνει δωρεές, εισφορές σε είδος αλλά και εθελοντική ενίσχυση.

39 Χορηγοί και την υποστηρικτές του προγράμματος Πλεονεκτήματα Το λογότυπο του χορηγού θα αναγράφεται σε όλα τα υλικά εκτύπωσης και προβολής του προγράμματος. Ικανότητα να διαφημίσουν άμεσα τα προϊόντα τους τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην ευρύτερη Κύπρο. Οι χορηγοί θα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος και στις ιστοσελίδες των εταίρων, σε άρθρα τοπικών εφημερίδων αλλά και σε όλα τα δελτία τύπου.

40 Το πρόγραμμα «Πράσινες» Κυπριακές Παραλίες αποτελεί πρόσκληση και ταυτόχρονα πρόκληση για τους φορείς του τουρισμού, σε δύσκολες εποχές, να κοιτάξουν με αισιοδοξία στο μέλλον. Σε ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις τους, σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τουρισμό μας, σε ένα καλύτερο μέλλον για την οικονομία της πατρίδας μας.

41 Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής εξαρτάται κυρίως από τους τοπικούς παράγοντες της. Είναι απαραίτητο όλοι οι υπεύθυνοι και εμπλεκόμενοι φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο να εργαστούν αρμονικά και συλλογικά.

42 Κατανομή αρμοδιοτήτων Εταίροι προγράμματος Δημιουργία και προώθηση λογότυπου Στρατηγικό ρόλο επίβλεψης Ανάπτυξη ολοκληρωμένης διαχείρισης Προώθηση συνεργασίας και συντονισμού εμπλεκόμενων φορέων Δημιουργία και συντονισμός εθελοντικών δράσεων Χρηματοδότηση αρχικών σταδίων φάσης υλοποίησης Εξεύρεση χορηγών / υποστηρικτών

43 Κατανομή αρμοδιοτήτων Τοπικές αρχές Δέσμευση για καινοτόμες δράσεις Προώθηση συμμετοχής κατοίκων στα δρώμενα και στη λήψη αποφάσεων Ενθάρρυνση συνεργασίας κοινότητας με άλλες κοινότητες και εταίρους

44 Κατανομή αρμοδιοτήτων Τουριστικοί φορείς Δέσμευση για ανάπτυξη και προώθηση αειφόρου τουρισμού Συνεχής παρακολούθηση τουριστικών δραστηριοτήτων για εντοπισμό προβλημάτων Ελαχιστοποίηση της χρήσης των πόρων και παραγωγής απορριμμάτων Υποστήριξη εθελοντικών πρωτοβουλιών και προώθηση ευαισθητοποίησης του κοινού Προώθηση συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων αρχών και οργανισμών Διοργάνωση τουριστικών προγραμμάτων τα οποία συνδέονται άμεσα με την τοπική κοινότητα Τουριστικοί πράκτορες εκπαίδευση των τουριστών και μετατροπή τους σε ταξιδιώτες

45 Όλα τα κέντρα αποφάσεων δουλεύοντας συλλογικά, με μεθοδικότητα και συνεργατικό πνεύμα και θέτοντας στόχους, μπορούν να πετύχουν την αειφορική αλλαγή του συστήματος.

46 Σας ευχαριστώ «Πράσινες» Κυπριακές Παραλίες

47 Θέματα προς συζήτηση Τι σημαίνει αειφόρος τουρισμός για εσάς? Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος σας? Έχετε επιπλέον εισηγήσεις που πιστεύετε ότι μπορούν να εφαρμοστούν? Discussion points What does sustainable tourism means to you? What do you think your role is? Any concerns or suggestions regarding the implementation of the project?

Cyprus Destination Partnership

Cyprus Destination Partnership Κ Υ Π Ρ Ι Α Κ Ο Σ Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ Α Ε Ι Φ Ο Ρ Ο Υ Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Δ Ε Λ Τ Ι Ο Μ Α Ι Ο Σ 2 0 1 5 CSTI is affiliated to the «Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη που ικανοποιεί τις

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση Επιδόσεων Επιχειρήσεων & Οργανισμών

Βελτίωση Επιδόσεων Επιχειρήσεων & Οργανισμών Βελτίωση Επιδόσεων Επιχειρήσεων & Οργανισμών Διδάσκων Κ. Η. Ευαγγελινός Οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης: Αξιοποίηση του Project Management για την Εφαρμογή του EMAS στο Λόφο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας 1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας Sustainable Energy Action Plan (SEAP) Μάρτιος 2014 Έχει εγκριθεί με την 84/2014 απόφαση ΔΣ 2 Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020) Στρατηγική Επικοινωνίας

(ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020) Στρατηγική Επικοινωνίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

Travelife Πρόγραμμα Κατάρτισης

Travelife Πρόγραμμα Κατάρτισης Travelife Πρόγραμμα Κατάρτισης Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για Διοργανωτές και Πωλητές Οργανωμένων Ταξιδιών Σημείωμα εκδότη Το παρόν πρόγραμμα κατάρτισης αναπτύχθηκε με την υποστήριξη των ακόλουθων οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

6. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΒΔΣ)

6. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΒΔΣ) 6. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΒΔΣ) ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Έκδοση Building SPP Η ομάδα έργου Building SPP, LNEG Laboratório Nacional de Energia e Geologia, 2014. Συγγραφείς: Paula Trindade,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΟΚΤΩ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΟΚΤΩ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 4 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΟΚΤΩ ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 4ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του Περιβάλλοντος έχει αποκτήσει ύψιστη σημασία μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011 Τυπωμένο σε 0% ανακυκλωμένο χαρτί Travel PLC Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων Μάρτιος 0 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Υπεύθυνη Ηγεσία είναι μια από τις τέσσερεις κύριες βασικές αξίες της TUI Travel PLC. Εάν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT

Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT Ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020 LIFE07 ENV/GR/000282 LAYMAN S REPORT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αντικείμενο και στόχοι του έργου Περιοχή εφαρμογής Μεθοδολογία Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020

ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 Η αναφορά εκπονήθηκε από την Stratagem Energy Ltd σε συνεργασία με το ήμο Λεμεσού. Σεπτέμβριος 2013 Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Αργυρώ ΔΗΜΟΥΔΗ, MSc, PhD, Λέκτορας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ανθρωπογνωστικού Σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο. Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ. 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο. Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ. 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ 2012 25ης Μαρτίου 1 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: +30 2892 340200 ΦΑΞ: +30 28920 24105 Περιεχόμενα 1. Σύνοψη... 4 2. Εισαγωγή... 6 ΜΕΡΟΣ Α : ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 10 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΥΠΡΟΥ FRIENDS OF THE EARTH CYPRUS ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΥΠΡΟΥ FRIENDS OF THE EARTH CYPRUS ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΥΠΡΟΥ FRIENDS OF THE EARTH CYPRUS ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 Λεμεσός, Κύπρος: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Δράσεις... 2 2. Εκστρατείες... 23 3. Παρουσιάσεις... 33 4. Ανοικτές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση Υπολειμμάτων Τροφών Πιλοτική εφαρμογή στους Δήμους Αθηναίων

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα στο Περιβάλλον

Έρευνα στο Περιβάλλον της υψπepioδikh EKΔOΣH ΓIA EPEYNA, ANAΠTYΞH KAI KAINOTOMIA ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 TEYXOΣ 14 AΦIEPΩMA Έρευνα στο Περιβάλλον Περιεχόμενα Υψιπέτης Έρευνας 03 Ώθηση στην Eρευνα ERA-NET: Συμβολή στη Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 (Περιουσία του ξενοδοχείου Louis Nausicaa Beach) Ετοιμάστηκε από: Εγκρίθηκε από:. Υπογραφή:.. Έκδοση 3 η : 24/05/2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 1.1 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινές Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες

Κοινές Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Κοινές Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εγχειρίδιο Οδηγός για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2010 pro EE Οι Δημόσιες Προμήθειες ενισχύουν την Ενεργειακή Αποδοτικότητα Το pro EE στοχεύει στη βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Πρωτοβουλία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ www.medsos.gr www.gr.boell.org www.depp.gr Αθήνα 2013 Έκδοση: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS www.medsos.gr Συντακτική ομάδα: Άννυ Μητροπούλου Κλειώ Μονοκρούσου Ερμιόνη Φρεζούλη Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

LIFE+ Information and Communication LIFE08 INF/GR/000581. Περιεχόμενα

LIFE+ Information and Communication LIFE08 INF/GR/000581. Περιεχόμενα LIFE+ Information and Communication LIFE08 INF/GR/000581 Εγχειρίδιο Αειφόρων Προτύπων Παραγωγής και Κατανάλωσης: Το Παράδειγμα του Ελαιολάδου (INFOIL) ΧΑΝΙΑ, 2013 Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2011. Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα!

Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2011. Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2011 Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! 2 Γιάννης Κυρίτσης Chief Operating Officer Greece & Albania Στην ΑΒ Βασιλόπουλος πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι εταιρείες υποχρεούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΑΣ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΑΣ AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Διανέμεται δωρεάν / Μάιος - Ιούνιος 2010 / Τεύχος 62. Κερδώος Ερμής

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Διανέμεται δωρεάν / Μάιος - Ιούνιος 2010 / Τεύχος 62. Κερδώος Ερμής ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Διανέμεται δωρεάν / Μάιος - Ιούνιος 2010 / Τεύχος 62 Κερδώος Ερμής Διμηνιαία ενημερωτική έκδοση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων / www.e-kyklades.gr Συνέντευξη του Κρίτωνα Αρσένη Συνέντευξη, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007-2008

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007-2008 1 2007-2008 Περιεχόμενα 4 Μήνυμα του Προέδρου 6 Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή 10 Το παρόν και το μέλλον 14 Θεσμικό Πλαίσιο 18 Οι στόχοι μας με μια ματιά 20 Που στοχεύουμε το 2010 22 Προσωπικό Green Dot

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΕΥΔ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΡΩΝ SEEMORE. Συντονιστής Έργου: CINESI Transport Consultants, Spain κ. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Τηλ.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΡΩΝ SEEMORE. Συντονιστής Έργου: CINESI Transport Consultants, Spain κ. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es Τηλ. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΡΩΝ SEEMORE Παραδοτέο αρ. 3.6 του έργου SEEMORE Ημερομηνία ετοιμασίας αυτού του εγγράφου: 25.02.2015 Συντονιστής Έργου: CINESI Transport Consultants, Spain κ. Lluis da Victoria lvictoria@cinesi.es

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός επικοινωνίας και διάχυσης του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β, C & F

Σχεδιασμός επικοινωνίας και διάχυσης του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β, C & F Σχεδιασμός επικοινωνίας και διάχυσης του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β, C & F Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Οκτώβριος2013 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ: ΠΙΙΛΟΤΙΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Περιεχόμενα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ... 1 ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΜΒΟΛΗ... 3 ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ... 4 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΦΑΣΗ 0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 0.1.1 Γενικά για τον Οδηγό...5 0.1.2 ΣΔΙΤ και Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»...5 0.1.3 Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική...7 0.1.4 Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Σχέδια Δράσης...11

Διαβάστε περισσότερα