Σ Τ Η Ν Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Τ Η Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σ Τ Η Ν Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Τ Η Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ"

Transcript

1 Σ Υ Γ Κ Ε Ν Τ Ρ Ω Σ Η ΤΩ Ν Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ω Ν Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ο Υ Τ Υ Π Ο Υ Π Ο Υ Π Ε Ρ Ι Λ Α Μ Β Α Ν Ο Ν Τ Α Ι Σ Τ Η Ν Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Τ Η Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Γ ε ν ι κ έ ς π α ρ α τ η ρ ή σ ε ι ς : Οι πληροφορίες που υπάρχουν στις προτάσεις που ακολουθούν, καλύπτουν τις ερωτήσεις κλειστού τύπου (Σωστό Λάθος, πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης) για την απάντηση των οποίων δεν αρκεί η μελέτη των χωρίων του σχολικού βιβλίου που καλύπτουν οι οριστέες έννοιες και οι ερωτήσεις ανάπτυξης. Αφορούν το 1 ο ΘΕΜΑ της ΟΜΑΔΑΣ Α και αντιστοιχούν σε 10 ΜΟΝΑΔΕΣ. Όσες από τις προτάσεις πρέπει να χαρακτηριστούν λανθασμένες παρατίθενται αυτούσιες με υπογραμμισμένη τη λανθασμένη φράση, ενώ στην παρένθεση επισημαίνεται η σωστή διατύπωση. Η οργάνωσή τους ακολουθεί την οργάνωση του σχολικού βιβλίου, για να διευκολυνθεί η μελέτη των μαθητών. ΑΙΓΥΠΤΟΣ 1) Ο ιστορικός Ηρόδοτος αποκαλεί την Αίγυπτο δώρο του Νείλου. 2) Η βάση της οικονομίας της Αιγύπτου ήταν η γεωργία. 3) Η οργάνωση της γεωργίας στην Αίγυπτο ήταν κάτω από την επίβλεψη του κράτους. 4) Στην αρχαία Αίγυπτο βασιλικοί υπάλληλοι συγκέντρωναν ένα ποσοστό της γεωργικής παραγωγής για τον φαραώ. 5) Η οικοδόμηση των μεγάλων έργων στην αρχαία Αίγυπτο βασιζόταν μόνο στην εργασία των δούλων. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: και ο λαός εργαζόταν στην οικοδόμησή τους) 6) Ο φαραώ έλεγχε στην αρχαία Αίγυπτο τον κύριο όγκο της βιοτεχνίας και του εμπορίου. 7) Τα πρωιμότερα δείγματα οργανωμένης ζωής στην Αίγυπτο είναι οικισμοί νεολιθικού τύπου και χρονολογούνται στα τέλη της 5ης χιλιετίας π.χ. 8) Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ φυλών κατά την προϊστορία της Αιγύπτου κατέληξαν στη συνένωση των φυλών αρχικά σε δύο βασίλεια και, τελικά, σε ένα. 9) Η Θήβα ήταν η πρωτεύουσα του Αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: η Μέμφις) 10) Οι μεγάλες πυραμίδες στην Γκίζα κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο του Αρχαίου Βασιλείου. 11) Στα τέλη της περιόδου του Αρχαίου Βασιλείου της Αιγύπτου σημειώθηκε κρίση στην Αίγυπτο που οφειλόταν στην εξασθένιση της κεντρικής εξουσίας. 12) Η Αίγυπτος την περίοδο του Μέσου Βασιλείου για δύο περίπου αιώνες στο μεγαλύτερο μέρος της είχε κατακτηθεί από τους Υξώς. 13) Οι Αιγύπτιοι γνώρισαν το πολεμικό άρμα από τον λαό των Υξώς.

2 14) Τον 12ο αι. π.χ. οι λαοί της θάλασσας ανάγκασαν τους Αιγυπτίους να εγκαταλείψουν τις ασιατικές τους κτήσεις. 15) Η Αίγυπτος το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον 11ο αι. π.χ. μέχρι την κατάκτησή της από τον Μ. Αλέξανδρο ήταν υπό ξένη κατοχή. 16) Ο Μ. Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε φαραώ στην Αίγυπτο και προσφωνήθηκε γιος του Αμμωνα- Δία από τους ιερείς του θεού. 17) Τα αρχαία αιγυπτιακά κείμενα λογοτεχνικού περιεχομένου είναι ελάχιστα. Φαραώ: Μήνης πέτυχε την ένωση των δύο βασιλείων, της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Ακενατών (Αμένοφις Δ ) προσπάθησε να επιβάλει το μονοθεϊσμό. Άμασις χρησιμοποίησε Έλληνες μισθοφόρους ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1) Οι Μυκηναίοι επεκτάθηκαν μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: και στη Δυτική Μεσόγειο) 2) Οι μυκηναϊκές τοιχογραφίες στην αρχή είχαν δεχτεί μινωϊκή επιρροή. ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 1) Την παρακμή των μυκηναϊκών κέντρων ακολούθησε περίοδος ανάπτυξης και ειρήνης, η οποία διήρκεσε περίπου τρεις αιώνες. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: περίοδος αναστατώσεων) 2) Κύριες πηγές πληροφόρησης για την ομηρική εποχή είναι τα ομηρικά έπη και τα αρχαιολογικά ευρήματα. 3) Τα ελληνικά φύλα κατά τον πρώτο αποικισμό κατευθύνθηκαν στη Μ. Ασία. 4) Τα ελληνικά φύλα, που μετανάστευσαν στη Μ. Ασία κατά τον πρώτο αποικισμό, απέφυγαν να αναμειχθούν με γηγενείς πληθυσμούς. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: αναμείχθηκαν) 5) Δωριείς, κατά τον πρώτο ελληνικό αποικισμό, εγκαταστάθηκαν σε νησιά του Αιγαίου και στη Νοτιοδυτική Μ. Ασία. 6) Στη Ρόδο κατά τον πρώτο ελληνικό αποικισμό εγκαταστάθηκαν Δωριείς.

3 7) Ελληνικά φύλα που μιλούσαν ιωνική διάλεκτο μετακινήθηκαν κατά τον πρώτο αποικισμό στη Σάμο, Χίο και στις απέναντι μικρασιατικές ακτές. 8) Ελληνικά φύλα που μιλούσαν την αιολική διάλεκτο μετακινήθηκαν κατά τον πρώτο αποικισμό στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας. 9) Η δωρική εξάπολη, που συγκρότησαν δωρικά φύλα, είχε κέντρο τον ναό του Ποσειδώνα, στο ακρωτήριο της Μυκάλης. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: το Πανιώνιο) 10) Η αύξηση της δύναμης των ευγενών κατά την ομηρική εποχή οφείλεται στην κατοχή της γης και στην καταγωγή τους. 11) Οι πρώτες ελληνικές κοινωνίες κατά την ομηρική εποχή οργανώθηκαν με φυλετικά κριτήρια. ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 1) Η ίδρυση αποικιών κατά την αρχαϊκή εποχή ήταν επιχείρηση οργανωμένη εξ ολοκλήρου από την μητρόπολη. 2) Ο αριθμός των δούλων αυξήθηκε στη Σπάρτη κατά την αρχαϊκή εποχή εξαιτίας των χρεών προς τους ευγενείς. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: εξαιτίας κατακτητικών πολέμων) 3) Μέχρι τις αρχές του 6ου αι π.χ. ο αριθμός των δούλων στην Αθήνα αυξήθηκε εξαιτίας των χρεών των κατοίκων της προς τους ευγενείς. 4) Η δημιουργία των πόλεων- κρατών συνδέεται με την παρακμή του θεσμού της βασιλείας. 5) Η οργάνωση των ανθρώπων σε πόλεις κατά την αρχαϊκή εποχή στην Ελλάδα ήταν ένα νέο ιστορικό φαινόμενο. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: έχουν προηγηθεί οι Σουμέριοι την 4 η χιλιετία π.χ.) 6) Οι Αιτωλοί, οι Ακαρνάνες και οι Μακεδόνες διατήρησαν τη φυλετική οργάνωση στο μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού τους βίου. 7) Στις περιοχές της Ελλάδας, όπου επιβίωσε ο φυλετικός τρόπος οργάνωσης, διατηρήθηκε το πολίτευμα της βασιλείας. 8) Η λέξη τύραννος ήταν μάλλον αιγυπτιακής προέλευσης. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: λυδικής) 9) Το πολίτευμα της Σπάρτης από τον 7ο αι. π. Χ. μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση παρέμεινε ολιγαρχικό. 10) Στη μάχη της Ιμέρας οι Έλληνες της Δύσης αντιμετώπισαν νικηφόρα τους Καρχηδονίους.

4 Ζάλευκος & Χαρώνδας νομοθέτες σε αποικίες της Δύσης. Δράκων νομοθέτης στην Αθήνα Λυκούργος νομοθέτης στην Σπάρτη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής, στην αρχή, ήταν επηρεασμένη από πρότυπα της Ανατολής. Η φιλοσοφική σκέψη γεννήθηκε από τους Έλληνες στην Ιωνία κατά την αρχαϊκή εποχή. Οι φυσικοί φιλόσοφοι της αρχαϊκής εποχής επιχείρησαν να αφηγηθούν κατορθώματα ηρώων. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: να εξηγήσουν τη δημιουργία του κόσμου, αλλά και να αφηγηθούν ήθη, έθιμα λαών). Οι βασικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της μυκηναϊκής εποχής ήταν ο δωρικός και ο ιωνικός. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: της αρχαϊκής εποχής). Ο δωρικός και ιωνικός ρυθμός δημιουργήθηκαν κατά την αρχαϊκή εποχή. Οι Δελφοί, η Ολυμπία και η Δήλος την αρχαϊκή εποχή εξελίσσονται σε πανελλήνια ιερά. Οι κούροι και οι κόρες ήταν τα πρώτα μεγάλα αγάλματα. ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 1. Ο Περικλής εκλεγόταν κάθε χρόνο στρατηγός με δημοκρατικές διαδικασίες. 2. Ο Περικλής θέλησε να επεκτείνει την εμπορική επιρροή των Αθηναίων στη Δύση και συνέβαλε στην ίδρυση της αποικίας των Θουρίων. 3. Την ηγεμονία των Ελλήνων μετά τους Σπαρτιάτες ανέλαβαν οι Θηβαίοι. 4. Ο Φίλιππος Β στα βόρεια σύνορα του κράτους του αντιμετώπισε τους Ιλλυριούς και τους Παίονες. 5. Δεκελεικός πόλεμος ονομάστηκε η τρίτη και τελευταία φάση του Πελοποννησιακού πολέμου 6. Οι ελεύθεροι πολίτες στην αρχαία Ελλάδα αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση τη χειρωνακτική εργασία. Συνέδριο Κορίνθου (481 π.χ.) αμυντική συμμαχία των ελληνικών πόλεων κατά των Περσών.

5 Συνέδριο στην Κόρινθο το 337 π. Χ. Η πανελλήνια ιδέα/ ένωση έγινε πραγματικότητα από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β συμφωνήθηκε να ιδρυθεί πανελλήνια συμμαχία με ισόβιο αρχηγό τον Φίλιππο Β. ΜΑΧΕΣ μάχη στη Χαιρώνεια Ο Φίλιππος Β επιβλήθηκε ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης στους Ελληνες. / Οι Μακεδόνες επιβλήθηκαν στρατιωτικά επί των υπολοίπων Ελλήνων. μάχη στα Λεύκτρα έκρινε την άνοδο της θηβαϊκής ηγεμονίας μάχη στη Μαντίνεια έκρινε την πτώση της θηβαϊκής ηγεμονίας ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Οι σοφιστές αρχικά, ο Σωκράτης και τον 4ο αι. π.χ. ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης επιζητούσαν με τις ιδέες τους τις πρακτικές εφαρμογές που θα βελτίωναν τον άνθρωπο και τη ζωή του. Η αρχαία φιλοσοφική σκέψη ιδίως από τα μέσα του 5ου αι. π. Χ. τοποθέτησε στο κέντρο του ενδιαφέροντός της τον άνθρωπο. Ιππόδαμος χωροταξικός (πολεοδομικός) σχεδιασμός Πειραιά Ηρόδοτος ιστοριογραφία Αριστοτέλης φιλοσοφία Πλάτων φιλοσοφία Αισχύλος τραγωδία, δραματικός ποιητής Σοφοκλής τραγωδία, δραματικός ποιητής Αριστοφάνης κωμωδία Ιπποκράτης ιατρική: όλες οι ασθένειες έχουν φυσικά αίτια. Λυσίας ρήτορας του 4ου αι. π.χ Ισοκράτης ρήτορας - «Πανηγυρικός λόγος» - εκφραστής της πανελλήνιας ιδέας Δημοσθένης ρητορική - αντίθετος με την πολιτική της πανελλήνιας ιδέας Θουκυδίδης και Ξενοφών ιστορικοί που κατέγραψαν γεγονότα του Πελοποννησιακού πολέμου. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

6 1. Η Αντιόχεια ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο, τον βασιλιά της Συρίας, στον Ορόντη ποταμό. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: ιδρύθηκε από τον Σέλευκο). 2. Τετράπολις ονομαζόταν η Αλεξάνδρεια την ελληνιστική εποχή, γιατί ήταν διαιρεμένη σε τέσσερις συνοικισμούς. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: η Αντιόχεια) 3. Κατά την ελληνιστική περίοδο μερικές περιοχές του ελλαδικού χώρου οργανώθηκαν σε ομοσπονδίες. 4. Την Αλεξάνδρεια ίδρυσαν στο δέλτα του Νείλου οι διάδοχοι του Μ. Αλεξάνδρου. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: ιδρύθηκε από τον Μ. Αλέξανδρο). 5. Η Αθήνα, κατά την ελληνιστική εποχή, βρέθηκε σε οικονομικό και πολιτικό μαρασμό. 6. Την ελληνιστική εποχή διοικητικά, οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα του ελληνισμού αποτέλεσαν οι πόλεις της Ανατολής. 7. Οι πόλεις της ελληνιστικής περιόδου ιδρύθηκαν με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο. 8. Η Πέργαμος ήταν πρωτεύουσα των Σελευκιδών. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: των Ατταλιδών) 9. Την ελληνιστική περίοδο τα κτήρια προβάλλουν το μεγαλείο των ηγεμόνων. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Γράμματα- Επιστήμες Τέχνες) Η έδρα της σχολής του φιλοσόφου Επίκουρου ήταν στην Πέργαμο. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: στην Αθήνα). Στη φιλοσοφική σκέψη της κλασικής εποχής κυριαρχεί η φιλοσοφία του Ζήνωνα και του Επίκουρου. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: της ελληνιστικής εποχής). Πολλοί ποιητές της ελληνιστικής περιόδου ήταν πληρωμένοι κόλακες των ηγεμόνων. Τα βιβλία κατά την ελληνιστική περίοδο κατασκευάζονταν από παπύρους και περγαμηνές. Την ελληνιστική περίοδο ακμάζει η νέα κωμωδία που σατιρίζει την πολιτική ζωή. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: σατιρίζει ανθρώπινους χαρακτήρες). Πολύβιος Μεγαλοπολίτης ο σημαντικότερος ιστοριογράφος της ελληνιστικής εποχής ασχολήθηκε με τους λόγους της επικράτησης των Ρωμαίων. Ζήνωνας στωική φιλοσοφία Επίκουρος φιλόσοφος της ελληνιστικής εποχής - ο άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί στην ευτυχία κυρίως με την πνευματική απόλαυση. Νέαρχος παράπλους ακτών Ινδικού ωκεανού Πυθέας ο Μασσαλιώτης έφτασε ως το βόρειο άκρο της Αγγλίας

7 Ερατοσθένης γεωγραφία - παγκόσμιος χάρτης Αρίσταρχος o Σάμιος αστρονομία - σφαιρικότητα της γης Ευκλείδης μαθηματικά Ηρόφιλος βιολογία Αρχιμήδης ο Συρακούσιος φυσικές επιστήμες ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ Π ε ρ ί ο δ ο ς β α σ ι λ ε ί α ς ( π. Χ. ) 1. Η ρωμαϊκή μυθολογική παράδοση αναφέρει ως ιδρυτή της Ρώμης τον Ρωμύλο. 2. Η ίδρυση της Ρώμης, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποδίδεται στους Ετρούσκους. 3. Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ότι στη θέση όπου ιδρύθηκε η Ρώμη υπήρχαν οικισμοί από τον 10ο έως τον 8ο αι. π.χ. 4. Τα σπουδαία έργα αποξήρανσης και αποχέτευσης, που πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη γύρω στον 7ο αι. π.χ., αποδίδονται στους Ετρούσκους. 5. Την περίοδο της βασιλείας στη Ρώμη κυβέρνησαν δέκα βασιλείς. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: έξι) 6. Οι Ετρούσκοι εκδιώχθηκαν από τη Ρώμη στα τέλη του 6ου αι. π.χ. 7. Οι δικαιοδοσίες του βασιλιά της αρχαίας Ρώμης ελέγχονταν από τη σύγκλητο και τη λοχίτιδα εκκλησία (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: τη φρατρική εκκλησία). 8. Την εκκλησία του λαού στην αρχαία Ρώμη, κατά την περίοδο της βασιλείας, αποτελούσαν οι πατρίκιοι. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: οι πατρίκιοι και οι πελάτες). Π ε ρ ί ο δ ο ς Ρ ω μ α ϊ κ ή ς π ο λ ι τ ε ί α ς / δ η μ ο κ ρ α τ ί α ς ( π. Χ. ) 9. Η περίοδος της βασιλείας στην αρχαία Ρώμη τελειώνει μετά από εξέγερση των πληβείων. 10. Η εξίσωση πατρικίων και πληβείων στην αρχαία Ρώμη έγινε σταδιακά κατά τον 5ο και 4ο αι. π.χ. 11. Η λοχίτιδα εκκλησία στην αρχαία Ρώμη εκπροσωπούσε όσους Ρωμαίους πολίτες στρατεύονταν.

8 12. Στη δικαιοδοσία της λοχίτιδας φυλής ήταν η ψήφιση των νόμων της Ρώμης και η εκλογή των κατώτερων αρχόντων. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: στη δικαιοδοσία της φυλετικής εκκλησίας) 13. Οι τρεις εκκλησίες που λειτούργησαν προοδευτικά κατά την περίοδο της δημοκρατίας στο Ρωμαϊκό κράτος ήταν η φρατρική, η λοχίτιδα και η φυλετική. 14. Η φρατρική εκκλησία στην αρχαία Ρώμη την περίοδο της δημοκρατίας περιλάμβανε μέλη μόνο από την τάξη των πατρικίων. 15. Η φρατρική εκκλησία στην αρχαία Ρώμη ήταν η συνέλευση των πατρικίων που έχασε τη δύναμή της την περίοδο της δημοκρατίας. 16. Η φυλετική εκκλησία της αρχαίας Ρώμης στην αρχή ήταν η συνέλευση των πατρικίων. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: των πληβείων) 17. Ο Τιβέριος Γράκχος πρότεινε να διατεθούν στους ακτήμονες του Ρωμαϊκού κράτους οι θησαυροί του βασιλείου της Περγάμου. 18. Ο Γάιος Γράκχος περιόρισε τις αυθαιρεσίες των συγκλητικών με τη συγκρότηση δικαστηρίων από ιππείς. 19. Ένα από τα μέτρα του Γάιου Γράκχου ήταν η μείωση των χρόνων της στράτευσης. Α υ τ ο κ ρ α τ ο ρ ι κ ο ί χ ρ ό ν ο ι ( 2 7 π. Χ μ. Χ. ) 20. Ο τίτλος του Αυγούστου (σεβαστού) απέδιδε στον Οκταβιανό θεϊκές ιδιότητες. 21. Κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Οκταβιανού, η σύγκλητος είχε ως αρμοδιότητα τον διορισμό διοικητών σε ορισμένες επαρχίες. 22. Ο Οκταβιανός φρόντισε για τον εξωραϊσμό της Ρώμης με την κατασκευή λαμπρών οικοδομημάτων. Ύ σ τ ε ρ η Α ρ χ α ι ό τ η τ α / Π ρ ω τ ο β υ ζ α ν τ ι ν ο ί χ ρ ό ν ο ι ( 4 ο ς 5 ο ς α ι. μ. Χ) 23. Ο Μ. Κωνσταντίνος έμεινε μόνος κυρίαρχος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αφού νίκησε τον Μαξέντιο και τον Λικίνιο. 24. Ο Μ. Κωνσταντίνος, όταν έμεινε μονοκράτορας, έδωσε απολυταρχικότερο χαρακτήρα στο πολίτευμα απ ό,τι ο Διοκλητιανός. 25. Η σύγκλητος στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου διατήρησε τον ρόλο και τις εξουσίες της. (λανθασμένη διατύπωση η σωστή διατύπωση είναι: έμεινε απλώς ένα τιμητικό σώμα).

9 26. Ο Μ. Κωνσταντίνος διατήρησε τον ειδωλολατρικό τίτλο του "Μεγίστου Αρχιερέως" μέχρι το τέλος της ζωής του. 27. Τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης έγιναν στις 11 Μαΐου του 330 μ.χ. 28. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χωρίστηκε οριστικά σε δύο μέρη από τον Μ. Θεοδόσιο. 29. Το ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά τον θάνατο του Μ. Θεοδοσίου αντιμετώπισε κίνδυνο εκγερμανισμού. 30. Με διάταγμα του Θεοδοσίου Β' ιδρύθηκε το Πανδιδακτήριο στην Κωνσταντινούπολη. 31. Η Στάση του Νίκα (532 μ.χ.) έγινε η αφορμή για την ισχυροποίηση της εξουσίας του Ιουστινιανού. 32. Ο Ιουστινιανός έθεσε ως στόχο της εσωτερικής του πολιτικής να δημιουργήσει ένα κράτος με συνδετικά στοιχεία την ελληνική παράδοση και τη χριστιανική πίστη. Ε π ι μ έ λ ε ι α : Μπακρισιώρη Μαρία, φιλόλογος Φωκά Βασιλική, φιλόλογος

2.β. Πώς ο αγροτικός νόμος που πρότεινε ο Τιβέριος Γράκχος βοηθούσε τους ακτήμονες; (10 μονάδες)

2.β. Πώς ο αγροτικός νόμος που πρότεινε ο Τιβέριος Γράκχος βοηθούσε τους ακτήμονες; (10 μονάδες) OΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Η θρησκεία των Αιγυπτίων ήταν πολυθεϊστική. 2. Ανώτατος άρχοντας ενός μυκηναϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Ιστορία Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Ιστορία Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Ιστορία Α Λυκείου Παρουσιάζουμε απαντήσεις σε επιλεγμένα Θέματα της Τράπεζας θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις επόμενες ημέρες σταδιακά θα εμπλουτίζεται.

Διαβάστε περισσότερα

Α Ι Γ Υ Π Τ Ο Σ. 2. Ποια ήταν η κοινωνική διάρθρωση στην αρχαία Αίγυπτο; (6) [σελ. 22-23: παράγραφος «Η κοινωνία»]

Α Ι Γ Υ Π Τ Ο Σ. 2. Ποια ήταν η κοινωνική διάρθρωση στην αρχαία Αίγυπτο; (6) [σελ. 22-23: παράγραφος «Η κοινωνία»] Σ Υ Γ Κ Ε Ν Τ Ρ Ω Σ Η Κ Α Ι Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ω Ν Σ Υ Ν Τ Ο Μ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Γ ε ν ι κ έ ς π α ρ α τ η ρ ή σ ε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Αν και πολύ λίγες πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με τον παλαιολιθικό άνθρωπο της Ελλάδας, εντούτοις πιστεύεται ότι υπήρξε στον ελληνικό χώρο ανθρωπολογικός τύπος της απώτατης εκείνης

Διαβάστε περισσότερα

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκπαίδευση των Μεταναστών στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο ελληνιστικός κόσμος 323--146 π.χ. Η επέκταση «προς Ανατολάς»

Ο ελληνιστικός κόσμος 323--146 π.χ. Η επέκταση «προς Ανατολάς» Ο Eλληνιστικοσ Κοσμοσ -- Η Επεκταση «προσ Ανατολασ» Κεφάλαιο 6 Ο ελληνιστικός κόσμος 323--146 π.χ. Η επέκταση «προς Ανατολάς» Εξελληνίστηκε Γι αυτή την περίοδο χρησιμοποιούμε τον όρο «ελληνιστικός», που

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ.

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ. Η Ρωμη και ο Ελληνικοσ Κοσμοσ Κεφάλαιο 7 Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος Για τετρακόσια χρόνια (από τον 1ο αιώνα π.χ. έως τον 3ο αιώνα μ.χ.), η ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από το Γιβραλτάρ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ.

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ. Η αρxαϊκη εποxη -- Οι αιωνεσ των μεταρρυθμισεων Κεφάλαιο 4 Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων Για την Αρχαϊκή Εποχή, όπως και για τις άλλες περιόδους που εξετάσαμε ως τώρα, σημαντική πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 2405 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 181 23 Ιανουαρίου 2015 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 8613/Δ2 Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Ιστορία» της Γ, Δ, Ε, ΣΤ τάξης Δημοτικού,

Διαβάστε περισσότερα

Mουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο

Mουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο Mουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο Mουσική από το Βορειοανατολικό Αιγαίο Επιστημονική επιμέλεια κείμενα - επιλογή ηχητικού υλικού Θεοφάνης Α. Σουλακέλλης (ΚΑΛΜΕ) Επιμέρους κείμενα Παναγιώτης Σκορδάς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡO Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡO Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡO Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Στο κεφάλαιο αυτό αρχικά θα εξεταστεί η ιστορική διαδρομή του Ιερού της Ολυμπίας, των ελληνικών αθλητικών αγώνων, ιδιαίτερα των Ολυμπιακών αγώνων, μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ιστορία. A' Γυμνασίου

Αρχαία Ιστορία. A' Γυμνασίου Αρχαία Ιστορία A' Γυμνασίου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Θεόδωρος Κατσουλάκος Φιλόλογος, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεωργία Κοκκορού - Αλευρά Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

Περιήγηση στην πόλη του σήμερα με τα μνημεία του χθες

Περιήγηση στην πόλη του σήμερα με τα μνημεία του χθες Περιήγηση στην πόλη του σήμερα με τα μνημεία του χθες Περίληψη Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου Λαμιέων φιλοξενείται ένα μεγάλο μέρος της μεταπτυχιακής εργασίας, που εκπονήθηκε από την Αντωνίου Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

1281a 1-4.... 10-16 1278b 9-12.

1281a 1-4.... 10-16 1278b 9-12. 5. Η προέλευση της π λης-κράτους και οι λ γοι παρξής της Είναι φανερ λοιπ ν τι η π λη δεν είναι η εγκατάσταση των ανθρώπων σε µια περιοχή και το τι δεν α- δικο νται µεταξ τους και τι έχουν σχέσεις συναλλαγής.

Διαβάστε περισσότερα

20 2. Η Αίγυπτος Στην Αίγυπτο, πως και στη Μεσοποταµία, καθοριστικ ς παράγοντας για την οργάνωση της ζωής και την εξέλιξη του πολιτισµο ήταν η άρδε υση µεγάλων εκτάσεων γης απ έναν ποταµ, το Νείλο. Ανάλογες

Διαβάστε περισσότερα

Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο ένα ταξίδι

Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο ένα ταξίδι ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ... ΠΑΡΟΥΣΙΑΖOYN ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Από τις απαρχές της ιστορίας έως τις ημέρες μας Κιβωτός αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο

Διαβάστε περισσότερα

2o Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Μεγάλη Ελλάδα Ιστορία και Πολιτισμός Οδοιπορικό στα χνάρια των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας

2o Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Μεγάλη Ελλάδα Ιστορία και Πολιτισμός Οδοιπορικό στα χνάρια των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας 2o Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Μεγάλη Ελλάδα Ιστορία και Πολιτισμός Οδοιπορικό στα χνάρια των Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας Θεσσαλονίκη, 2010-2011 1 Θεσσαλονίκη Ερέτρια Αθήνα Πρόγραμμα εκδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. Ιστορία και Θρύλος

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. Ιστορία και Θρύλος 1 2010 ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βασ. Σοφίας 11 106 71 Αθήνα τηλ.: 210-36.92.272, fax: 210-36.92.180 e-mail: foundation@parliament.gr http://foundation.parliament.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Βυζαντινή αυτοκρατορία Α. Βυζαντινή αυτοκρατορία ονομάστηκε κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΒΕΛΔΕΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΒΕΛΔΕΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου -- αρχές 19ου αιώνα)

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου -- αρχές 19ου αιώνα) Κεφάλαιο 1 Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση () Το 18ο αιώνα το πολίτευμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι η απόλυτη μοναρχία. Τα κράτη της δυτικής Ευρώπης κυριαρχούν στο

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος της δραχμής. Τα βόδια και τα μέταλλα στους αρχαίους χρόνους

Το τέλος της δραχμής. Τα βόδια και τα μέταλλα στους αρχαίους χρόνους Το τέλος της δραχμής Νόμισμα, ο παγκόσμιος θεός Τα βόδια και τα μέταλλα στους αρχαίους χρόνους Ως την εγκατάσταση των νομάδων σε μόνιμες κατοικίες οι εμπορικές δοσοληψίες βασίζονταν στο σύστημα των ανταλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

* Τα θέματα επεξεργάσθηκε η επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ»

* Τα θέματα επεξεργάσθηκε η επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ» * Τα θέματα επεξεργάσθηκε η επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ» 1. Αν σε μία σφαίρα διπλασιάσουμε την ακτίνα της, τότε ο όγκος της α) διπλασιάζεται β) τετραπλασιάζεται γ) εξαπλασιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των αρχαίων Ελλήνων είναι και το αγωνιστικό τους πνεύμα, που ξεκινά από την ανάγκη της επιβίωσης. 1 Σ αυτό το κεφάλαιο θα εξετάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΣΙΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΩΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΓΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ.Κ. ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΔΡ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΤΗΣ ΜΑΤΣΟΥ ΜΕΛΛΩ 148/03 ΘΕΜΑ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Παύλος Φ. Μάραντος Κώστας Ν. Θεριανός A ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρική περίοδος. Πρωτογεωμετρικοί χρόνοι (1050-900 π.χ.)

Γεωμετρική περίοδος. Πρωτογεωμετρικοί χρόνοι (1050-900 π.χ.) Γεωμετρική περίοδος Παλαιότερα ήταν γνωστή ως «Σκοτεινοί χρόνοι», ένας όρος που σήμερα χαρακτηρίζει τους πρωτογεωμετρικούς και υπομηκυναϊκούς χρόνους. Ο χαρακτηρισμός αυτός υποδήλωνε μία αρνητική αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ A Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΜΕΡΟΣ A Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΡΟΣ A Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 1 Paul Cartledge «Θεατρικά έργα με βάθος»: το θέατρο ως διαδικασία στη ζωή των πολιτών της αρχαίας Ελλάδας * Η ζωή μιμείται την τέχνη; Το θέατρο όπως

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεμόνες που σφράγισαν την Ιστορία - από τον Φίλιππο Β και τον Μεγάλο Αλέξανδρο έως τον Μεγάλο Κωνσταντίνο

Ηγεμόνες που σφράγισαν την Ιστορία - από τον Φίλιππο Β και τον Μεγάλο Αλέξανδρο έως τον Μεγάλο Κωνσταντίνο Ηγεμόνες που σφράγισαν την Ιστορία - από τον Φίλιππο Β και τον Μεγάλο Αλέξανδρο έως τον Μεγάλο Κωνσταντίνο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Αρχαιολόγος, Θεολόγος, Διευθυντής του Νομισματικού

Διαβάστε περισσότερα