ηµήτρης Θ. Κατσουλάκος ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ηµήτρης Θ. Κατσουλάκος ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ"

Transcript

1 ηµήτρης Θ. Κατσουλάκος ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Copyright για τις απαντήσεις, Σ. Πατάκης ΑΕΕ Ε (Εκδόσεις Πατάκη) και ηµήτρης Θ. Κατσουλάκος, 2014

2 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Η οργάνωση του Αιγυπτιακού κράτους είχε χαρακτήρα θεοκρατικό. 2. Οι Αχαιοί είναι πιθανό με την τρωική εκστρατεία πιθανόν επιδίωκαν τον έλεγχο των στενών του Ελλήσποντου. 3. Η ίδρυση αποικιών προκάλεσε κρίση στις ελληνικές κοινωνίες που είχαν αριστοκρατική οργάνωση. 4. Την εποχή του Περικλή θεσπίστηκε χρηματική αποζημίωση για τους κληρωτούς άρχοντες, τους βουλευτές και τους λαϊκούς δικαστές. 5. Γυμνασιαρχία ονομαζόταν η λειτουργία κατά την οποία κάποιος πλούσιος Αθηναίος πολίτης αναλάμβανε τα έξοδα για τη διδασκαλία ενός θεατρικού έργου. 6. Στο συνέδριο της Κορίνθου το 337 π.χ. συμμετείχαν όλες οι ελληνικές πόλεις πλην της Αθήνας. 7. Ο Μ. Αλέξανδρος οργάνωσε τη μακεδονική φάλαγγα. 8. Ο τίτλος του Αυγούστου (σεβαστού) απέδιδε στον Οκταβιανό θεϊκές ιδιότητες. 9. Ο Οκταβιανός μοιράστηκε τη διοίκηση των επαρχιών με τη σύγκλητο. 10. Ο τελευταίος Ρωμαίος αυτοκράτορας του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Οδόακρος. (10 μονάδες) 1.β. Να αποδώσετε το περιεχόμενο των όρων: γραμμική Β γραφή, ισηγορία. (10 +5=15 μονάδες)

3 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Ποιος ήταν ο ρόλος του βασιλιά στην ομηρική εποχή και από ποια όργανα περιορίζονταν οι εξουσίες του; (15 μονάδες) 2.β. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου την ελληνιστική εποχή εξελίχθηκε σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Να τεκμηριώσετε αυτήν την παρατήρηση. (10 μονάδες)

4 1486 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α 1-Σ, 2-Σ, 3-Σ, 4-Σ, 5-Λ (Το σωστό είναι ότι γυµνασιαρχία ονοµαζόταν η λειτουργία κατά την οποία κάποιος πλούσιος Αθηναίος πολίτης αναλάµβανε τα έξοδα για την τέλεση αγώνων λαµπαδηδροµίας στα Παναθήναια.), 6-Λ (Το σωστό είναι ότι στο συνέδριο της Κορίνθου το 337 π.χ. συµµετείχαν όλες οι ελληνικές πόλεις, εκτός απότη Σπάρτη.), 7-Λ (Το σωστό είναι ότι ο Φίλιππος Β οργάνωσε τη µακεδονική φάλαγγα.), 8-Σ, 9-Σ, 10-Λ (Το σωστό είναι ότι ο τελευταίος Ρωµαίος αυτοκράτορας του δυτικού Ρωµαϊκού κράτους ήταν ο Ρωµύλος Αυγουστύλος.) 1.β Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Αποκορύφωµα όλων των ερευνών ένα συνεχές κείµενο.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 94 του σχολικού βιβλίου. (Σε κάθε πολίτη [στην εκκλησία του δήµου] την άποψή του.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Ο βασιλιάς των οµηρικών κοινωνιών τη γνώµη τους εκκλησία του δήµου.) 2.βΗ απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο σε µισό εκατοµµύριο.)

5 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. Να αντιστοιχίσετε στοιχεία της στήλης Α με στοιχεία της στήλης Β. Ένα στοιχείο της στήλης Α περισσεύει. Α Β 1. Ε. Σλήμαν 2. J. Champollion 3. Λυκούργος 4. Κίμων 5. Περικλής 6. Ιππόδαμος 7. Ισοκράτης 8. Φίλιππος Β' 9. Μ. Αλέξανδρος 10. Κάτων α. προστασία των ηθών της πολιτείας β. μακεδονική φάλαγγα γ. ανασκαφές στις Μυκήνες δ. πολεοδομικός σχεδιασμός Πειραιά ε. πανελλήνια ιδέα στ. αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β' γραφής ζ. ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης στην Αθήνα η. ηγέτης της αριστοκρατικής παράταξης στην Αθήνα θ. εκστρατεία κατά των Περσών (ένοπλη εξερεύνηση) ι. νομοθέτης στη Σπάρτη 11. Μ. Ventris (10 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: στωική φιλοσοφία, ύπατοι. (5+10=15 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Πώς δημιουργήθηκαν τα ομηρικά έπη και ποιο ήταν το περιεχόμενό τους; (10 μονάδες) 2.β. Πώς οργάνωσε τον στρατό και την οικονομία του μακεδονικού κράτους ο Φίλιππος Β ; (15 μονάδες)

6 1503 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α 1-γ, 3-ι, 4-η, 5-ζ, 6-δ, 7-ε, 8-β, 9-θ, 10-α, 11-στ 1.β Η απάντηση βρίσκεται στιςσελίδες τουσχολικού βιβλίου. (Το πρόβληµα της από τα επίγεια.) Η απάντηση βρίσκεται στιςσελίδες τουσχολικού βιβλίου.(οιάρχοντεςτουρωµαϊκού από δώδεκα ραβδούχους.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στησελίδα 83 τουσχολικού βιβλίου. (Στα πολιτιστικά επιτεύγµατα του 7 ου αι. π.χ.) 2.βΗ απάντηση βρίσκεται στησελίδα 106 τουσχολικού βιβλίου. (Οργάνωσεισχυρόστρατό τονελλαδικό χώρο.)

7 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη «σωστό» ή «λάθος» δίπλα από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση. 1. Ο ιστορικός Ηρόδοτος αποκαλεί την Αίγυπτο δώρο του Νείλου. 2. Οι Μυκηναίοι επεκτάθηκαν μόνο στην ανατολική Μεσόγειο. 3. Κατά την ομηρική εποχή όλες οι παραγωγικές εργασίες συντελούνταν έξω από το πλαίσιο του «οίκου». 4. Οι τρεις βασικές επιδιώξεις των πολιτών των πόλεων-κρατών ήταν η ελευθερία, η αυτονομία και η αυτάρκεια. 5. Η στενοχωρία ήταν ένα από τα κύρια αίτια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού. 6. Διάδοχος του Εφιάλτη στην ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης στην Αθήνα ήταν ο Κίμωνας. 7. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάμειξης των Περσών στις εσωτερικές υποθέσεις των Ελλήνων. 8. Η κλασική εποχή τελειώνει με τον θάνατο του Φιλίππου Β. 9. Οι δήμαρχοι, στην αρχαία Ρώμη, υπεράσπιζαν τα δικαιώματα των πληβείων. 10. Ο Μ. Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος εξέδωσαν το διάταγμα των Μεδιολάνων. 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: γραμμική Β γραφή, αρχιθεωρία. 2 ο ΘΕΜΑ (10 μονάδες) (10+5 =15 μονάδες) 2.α. Ποιο ήταν το κυρίαρχο πολιτειακό όργανο στο δημοκρατικό πολίτευμα των ελληνικών πόλεων-κρατών και ποιες δυνατότητες παρείχε στους πολίτες; 2.β. Ποιες αλλαγές παρατηρούνται στην κοινωνία του ελληνιστικού κόσμου; (10 μονάδες) (15 μονάδες)

8 1546 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α 1-Σ, 2-Λ (Το σωστό είναι ότι οι Μυκηναίοι επεκτάθηκαν και στη δυτική Μεσόγειο.), 3-Λ (Το σωστό είναι ότι κατά την οµηρική εποχή όλες οι παραγωγικές εργασίες συντελούνταν µέσα στο πλαίσιο του «οίκου».), 4-Σ, 5-Σ, 6-Λ (Το σωστό είναι ότι διάδοχος του Εφιάλτη στην ηγεσία της δηµοκρατικής παράταξης στην Αθήνα ήταν ο Περικλής.), 7- Σ, 8-Λ (Το σωστό είναι ότι η κλασική εποχή τελειώνει µε τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.), 9-Σ, 10-Σ 1.β Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Αποκορύφωµα όλων των ερευνών ένα συνεχές κείµενο.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 102 του σχολικού βιβλίου. (Βασική πηγή εσόδων τιµητικό συγχρόνως χαρακτήρα. Η αρχιθεωρία ήταν µια λειτουργία, σύµφωνα µε την οποία ο χορηγός είχε την υποχρέωση να δώσει τα χρήµατα για τα έξοδα της επίσηµης αποστολής [θεωρίας] σε πανελλήνιες γιορτές.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 94 του σχολικού βιβλίου. (Στο δηµοκρατικό πολίτευµα των νόµων [ισονοµία].) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 128 του σχολικού βιβλίου. (Όσοι ασχολήθηκαν µε τη χρησιµοποίηση δούλων.)

9 OMAΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (I). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση. 1. Η Αντιόχεια ήταν πρωτεύουσα του κράτους των Ατταλιδών. 2. Οι δήμαρχοι ήταν οι άρχοντες της Ρωμαϊκής Πολιτείας που είχαν ως κύριο έργο τους την προστασία των πληβείων από τις αυθαιρεσίες των πατρικίων. 3. Ένα από τα έργο των τιμητών, στην αρχαία Ρώμη, ήταν η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού. 4. Οι κάτοικοι των περιοχών του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους εξελληνίστηκαν. 5. Η νομοθεσία των Νεαρών του Ιουστινιανού (μετά το 534 μ.χ.) ήταν γραμμένη στην ελληνική γλώσσα. (5 μονάδες) (ΙΙ). Να επιλέξετε και να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: 1. Οι Μακεδόνες επιβλήθηκαν στρατιωτικά στις πόλεις της νότιας Ελλάδας: α. με το συνέδριο της Κορίνθου του 337 π. Χ. β. με την επανάληψη του συνεδρίου της Κορίνθου το 336 π. Χ. γ. με τη μάχη στη Χαιρώνεια. δ. με τη μάχη στα Λεύκτρα. 2. Την ελληνιστική περίοδο ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν οι παρακάτω πόλεις: α. Πύλος, Ορχομενός, Τίρυνθα. β. Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Νικομήδεια. γ. Αθήνα, Σπάρτη, Κόρινθος. δ. Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Πέργαμος.

10 3. Η μορφή της ελληνικής γλώσσας που προέκυψε και διαδόθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους οφείλεται: α. στη συγχώνευση της ιωνικής και της αττικής διαλέκτου.. β. στην επικράτηση της δωρικής διαλέκτου. γ. στην επικράτηση της αττικής διαλέκτου. δ. στη συγχώνευση των ελληνικών διαλέκτων με βάση την αττική διάλεκτο. 4. Την περίοδο της βασιλείας στην Ρώμη την εξουσία του βασιλιά περιόριζαν : α. η σύγκλητος και η εκκλησία του λαού. β. οι δήμαρχοι. γ. οι ύπατοι. δ. οι ύπατοι και οι δήμαρχοι. 5. Έφθασε στο ακραίο σημείο να αποστρέφεται καθετί ελληνικό : α. ο Γάιος Γράκχος. β. ο Κάτων. γ. ο Οκταβιανός. δ. ο Τιβέριος Γράκχος. (5 μονάδες) 1.β. Να εξηγήσετε τους παρακάτω όρους : μέγαρο (μυκηναϊκής εποχής), Δωδεκάδελτος (Ρωμαϊκή δημοκρατία). 2 ο ΘΕΜΑ (10+5=15 μονάδες) 2.α. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τους Έλληνες στο δεύτερο ελληνικό αποικισμό; 2.β. Να αναφέρετε τα αίτια του Πελοποννησιακού πολέμου. (15 μονάδες) (10 μονάδες)

11 2086 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι).1-Λ (Το σωστό είναι ότι η Πέργαµος ήταν πρωτεύουσα του κράτους των Ατταλιδών.), 2-Σ, 3-Σ, 4-Λ (Το σωστό είναι ότι οι κάτοικοι των περιοχών του ανατολικού Ρωµαϊκού κράτους εξελληνίστηκαν.), 5-Σ (ΙΙ).1-γ, 2-δ, 3-δ, 4-α, 5-β 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 72 του σχολικού βιβλίου. (Τα ανάκτορα οικοδοµούνταν απλώνονταν πολλά διαµερίσµατα.) Η απάντηση βρίσκεται στησελίδα 173 του σχολικού βιβλίου. (Στα µέσα του 5 ου αι. π.χ. αποφάσεις των πατρικίων.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στιςσελίδες του σχολικού βιβλίου. (Τα αίτια που από την Οδύσσεια.) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 102 του σχολικού βιβλίου. (Οι δύο µεγάλες τάσεις της Αθήνας.)

12 ΟΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις : 1. Οι ασχολίες των Αιγυπτίων βοήθησαν στην ανάπτυξη : α. της φιλοσοφίας. β. δημοκρατικών αντιλήψεων. γ. αστρονομικών γνώσεων. δ. του μονοθεϊσμού. 2. Ο δεύτερος ελληνικός αποικισμός οργανώθηκε κατά : α. την αρχαϊκή εποχή. β. την κλασική εποχή. γ. τα ελληνιστικά χρόνια. δ. τη ρωμαϊκή περίοδο. 3. Στην κλασική Αθήνα τα θεωρικά ήταν: α. τα έξοδα του δείπνου μιας φυλής σε θρησκευτικές εορτές. β. το αντίτιμο της ελεύθερης εισόδου των πολιτών στο θέατρο. γ. τα έξοδα της επίσημης αποστολής σε πανελλήνιες εορτές. δ. τα έξοδα εξοπλισμού μιας τριήρους. 4. Ο αποικισμός των Θουρίων οφείλεται : α. στον Θεμιστοκλή. β. στον Περικλή. γ. στον Κίμωνα. δ. στον Εφιάλτη. 5. Ο Φίλιππος Β στα βόρεια σύνορα του κράτους του αντιμετώπισε : α. τους Ιλλυριούς και τους Παίονες. β. τους Αθηναίους και τους Κορίνθιους. γ. τους Πέρσες. δ. τους Θηβαίους και τους Κορίνθιους. 6. Την ελληνιστική περίοδο ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν οι παρακάτω πόλεις : α. Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Πέργαμος. β. Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Νικομήδεια. γ. Αθήνα, Σπάρτη, Κόρινθος. δ. Πύλος, Ορχομενός, Τίρυνθα.

13 7. Οι δήμαρχοι της αρχαίας Ρώμης ήταν: α. άρχοντες εκλεγμένοι από τη σύγκλητο. β. κληρονομικοί άρχοντες. γ. άρχοντες εκλεγμένοι για την προστασία των πληβείων. δ. άρχοντες που κατάρτιζαν τον κρατικό προϋπολογισμό. 8. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος: α. χρησιμοποίησε αυταρχικές μεθόδους άσκησης της εξουσίας. β. εφάρμοσε συμβιβαστική πολιτική κατά την κατανομή της εξουσίας. γ. συγκέντρωσε τη διοίκηση όλων των επαρχιών του κράτους στα χέρια του. δ. ανέθεσε όλες τις εξουσίες του σε ένα συμβούλιο. 9. Η τετραρχία ως διοικητικό σύστημα: α. διατήρησε προς στιγμή την ακεραιότητα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. β. συνέβαλε στον οριστικό χωρισμό της αυτοκρατορίας. γ. διατηρήθηκε αμετάβλητο από τον Διοκλητιανό μέχρι και τον Ιουστινιακό. δ. θεσπίσθηκε από τον Μ. Κωνσταντίνο. 10. Η «Στάση του Νίκα» (532 μ.χ.): α. συνέβαλε στην έκδοση του Ιουστινιάνειου κώδικα. β. αποδυνάμωσε την εξουσία του Ιουστινιανού. γ. έγινε αφορμή να κλείσει ο Ιουστινιανός τη νεοπλατωνική σχολή των Αθηνών. δ. έγινε η αφορμή για την ισχυροποίηση της εξουσίας του Ιουστινιανού (10 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: «τριακοντούτεις σπονδαί», Ηγεμονία (Principatus). (5+10=15 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Ποια ήταν η σχέση των λαών της θάλασσας με την παρακμή των Μυκηναίων; (15 μονάδες) 2.β. Ποια ήταν τα έσοδα που είχε το Αθηναϊκό κράτος την εποχή του Περικλή από τα ορυχεία μετάλλου και τη φορολογία; (10 μονάδες)

14 2290 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α 1-β, 2-α, 3-β, 4-β, 5-α, 6-α, 7-γ, 8-β, 9-α, 10-δ 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 100 του σχολικού βιβλίου. (Μετά τον θάνατο επί των συµµάχων της.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 208 του σχολικού βιβλίου. (Ο Αύγουστος συγκέντρωσε του πρώτου πολίτη [princeps].) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 71 του σχολικού βιβλίου. (Η εξάπλωση των στα µυκηναϊκά κέντρα.) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Τα έσοδα του από τον Πειραιά.)

15 ΟΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Η ανώτερη κοινωνική τάξη στην αρχαία Ρώμη την περίοδο της βασιλείας ήταν : α. το πλήθος. β. οι πληβείοι. γ. οι πελάτες. δ. οι πατρίκιοι. 2. Η Δωδεκάδελτος αποτελεί καταγραφή του εθιμικού δικαίου : α. των Αθηναίων. β. των Ρωμαίων. γ. των Σπαρτιατών. δ. των Βυζαντινών. 3. Ο Ρωμαίος δικτάτορας προερχόταν από : α. τους υπάτους. β. τους τιμητές. γ. τους δημάρχους. δ. τους πραίτωρες. 4. Με τον αγροτικό νόμο του Τιβέριου Γράκχου: α. προβλεπόταν η αναδιανομή της δημόσιας γης στους ακτήμονες. β. ολοκληρώθηκε η κωδικοποίηση του ρωμαϊκού εθιμικού δικαίου. γ. θεμελιώθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα της Ρώμης. δ. οργανώθηκε η εγκατάσταση αγροτών στις κατακτημένες από τους Ρωμαίους περιοχές. 5. Το Διάταγμα των Μεδιολάνων υπέγραψαν : α. ο Μ. Κωνσταντίνος και ο Διοκλητιανός. β. ο Μ. Κωνσταντίνος και ο Μαξέντιος. γ. ο Μ. Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος. δ. ο Μ.Κωνσταντίνος και ο Κωνστάντιος Χλωρός. (5 μονάδες) (ΙΙ). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Το ελληνικό αλφάβητο προέκυψε από το φοινικικό με την προσθήκη συμφώνων. 2. Οι κούροι και οι κόρες ήταν τα πρώτα μεγάλα αγάλματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. 3. Η Καλλίειος συνθήκη ονομάστηκε και Κιμώνειος ειρήνη.

16 4. Ο Εφιάλτης διαδέχθηκε τον Περικλή στην ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης της Αθήνας. 5. Αμεση συνέπεια του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν η ήττα των Σπαρτιατών και η αναγνώριση της αθηναϊκής ηγεμονίας. (5 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: μέγαρο (μυκηναϊκής εποχής), πρώτος ελληνικός αποικισμός. (10+5=15 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Α) Πώς οι Αθηναίοι χρησιμοποίησαν την Α Αθηναϊκή συμμαχία; Β) Πώς η συμμαχία μετεξελίχθηκε σε ηγεμονία; (15 μονάδες) 2.β. Ποιο ήταν το διοικητικό σύστημα που επέβαλε ο Διοκλητιανός και πώς οργανώθηκε; (10 μονάδες)

17 2471 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι). 1-δ, 2-β, 3-α, 4-α, 5-γ (ΙΙ).1-Σ, 2-Σ, 3-Σ, 4-Λ (Το σωστό είναι ότι ο Περικλής διαδέχθηκε τον Εφιάλτη στην ηγεσία της δηµοκρατικής παράταξης της Αθήνας.), 5-Λ (Το σωστό είναι ότι άµεση συνέπεια του Πελοποννησιακού πολέµου ήταν η ήττα των Αθηναίων και η αναγνώριση της σπαρτιατικής ηγεµονίας.) 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 72 του σχολικού βιβλίου. (Τα ανάκτορα οικοδοµούνταν απλώνονταν πολλά διαµερίσµατα.) Η απάντηση βρίσκεται στησελίδα 78 του σχολικού βιβλίου. (Τα ελληνικά φύλα πρώτος ελληνικός αποικισµός.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Α) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 99 του σχολικού βιβλίου. (Τη συµµαχία οι Αθηναίοι αντιθέσεων στην Αθήνα.) Β) Η απάντηση βρίσκεται στιςσελίδες του σχολικού βιβλίου. (Η Αθήνα παρά από τη συµµαχία.) 2.βΗ απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 235 του σχολικού βιβλίου. (Ο ιοκλητιανός κυβέρνησε έδρα της συγκλήτου.)

18 ΟΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να αντιστοιχίσετε στοιχεία της στήλης Α με στοιχεία της στήλης Β. Ένα στοιχείο της στήλης Α περισσεύει: 1. Καλλίειος συνθήκη 2. «Τριακοντούτεις σπονδαί» 3. Ανταλκίδειος ειρήνη 4. Διάταγμα Μεδιολάνων 5. συνέδριο Κορίνθου (337 π.χ.) 6. συνέδριο Κορίνθου (481 π.χ.) Α. συνθήκη ειρήνης ανάμεσα σε Αθηναίους και Σπαρτιάτες. Β. οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας γίνονται ανεξάρτητες. Γ. παράδοση των ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας στον Πέρση βασιλιά. Δ. αμυντική συμμαχία των ελληνικών πόλεων κατά των Περσών. Ε. πανελλήνια συμμαχία (5 μονάδες) (ΙΙ). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1.Τον 12ο αι. π.χ. οι λαοί της θάλασσας ανάγκασαν τους Αιγυπτίους: α. να καταφύγουν στις ασιατικές τους κτήσεις. β. να εγκαταλείψουν τις ασιατικές τους κτήσεις. γ. να περιοριστούν στο Δέλτα του Νείλου. δ. να περιοριστούν στην Άνω Αίγυπτο. 2. Κατά τον πρώτο ελληνικό αποικισμό, Δωριείς μετακινήθηκαν : α. στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας. β. στη Σάμο, Χίο και στις απέναντι μικρασιατικές ακτές. γ. στη Μήλο, Κρήτη, Ρόδο, Κω και στις απέναντι μικρασιατικές ακτές. δ. στον Εύξεινο Πόντο. 3. Η ελληνική αλφαβητική γραφή προέκυψε από : α. το φοινικικό αλφάβητο. β. τη γραμμική Β γραφή. γ. τα ιερογλυφικά. δ. το χαλκιδικό αλφάβητο.

19 4. Η αύξηση της δύναμης των ευγενών κατά την ομηρική εποχή οφείλεται: α. μόνο στην κατοχή γης. β. στις στρατιωτικές τους ικανότητες. γ. στην κατοχή της γης και στην καταγωγή τους. δ. στον σεβασμό που απολάμβαναν από το πλήθος. 5. Ηγεμονική θέση μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο είχε: α. η Αθήνα. β. η Κόρινθος. γ. η Σπάρτη. δ. η Θήβα. (5 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: δημιουργοί, ισονομία. 2 ο ΘΕΜΑ (10 +5=15 μονάδες) 2.α. Πώς προβαλλόταν η δύναμη του φαραώ από τα έργα της αιγυπτιακής τέχνης; Να αναφέρετε χαρακτηριστικά έργα. (10 μονάδες) 2.β. Ποια διοικητικά μέτρα υιοθέτησε ο Ιουστινιανός και πού αποσκοπούσαν ; (15 μονάδες)

20 2520 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι). 1-β, 2-α, 3-γ, 5-ε, 6-δ (ΙΙ). 1-β, 2-γ, 3-α, 4-α, 5-γ 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 81 του σχολικού βιβλίου. (Ανεξάρτητοι από τον οίκο οίκους μιας περιοχής.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 94 του σχολικού βιβλίου. (Σε κάθε πολίτη [στην εκκλησία του δήμου] ψήφιση των νόμων.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Η αρχιτεκτονική, η γλυπτική επιτεύγματα των Αιγυπτίων.) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Θεμελιώθηκε νέο διοικητικό δυτικό μεσαιωνικό κόσμο.)

21 ΟΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Ο φαραώ έλεγχε στην αρχαία Αίγυπτο τον κύριο όγκο της βιοτεχνίας και του εμπορίου. 2. Η θρησκεία των Αιγυπτίων ήταν πολυθεϊστική. 3. Η γραμμική Β γραφή μάς έχει δώσει συνεχή κείμενα με λογοτεχνικό περιεχόμενο. 4. Τα ελληνικά φύλα κατά τον πρώτο αποικισμό κατευθύνθηκαν στη Μ. Ασία. 5. Ο βασιλιάς της ομηρικής εποχής είχε μόνο θρησκευτική και δικαστική εξουσία. (5 μονάδες) (ΙΙ). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Στο τιμοκρατικό ή ολιγαρχικό καθεστώς κριτήριο διάκρισης των πολιτών ήταν : α. το εισόδημα. β. η καταγωγή και η κατοχή γης. γ. η οικογένεια. δ. η στρατιωτική ικανότητα. 2. Ηταν εκπρόσωπος της δημοκρατικής παράταξης στην Αθήνα: α. ο Περίανδρος. β. ο Κίμων. γ. ο Πεισίστρατος. δ. ο Εφιάλτης. 3. Από τους θεσμούς της δημοκρατικής Αθήνας δεν ήταν λειτουργία : α. η χορηγία. β. τα θεωρικά. γ. η εστίαση. δ. η τριηραρχία. 4. Ο Πειραιάς χτίστηκε σύμφωνα με τα πολεοδομικά σχέδια : α. του Αρχιμήδη. β. του Ιπποκράτη. γ. του Ιππόδαμου. δ. του Μέτωνα.

22 5. Η πανελλήνια ιδέα έγινε πραγματικότητα από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β το 337 π. Χ. σε συνέδριο: α. στην Κόρινθο. β. στη Μακεδονία. γ. στην Αθήνα. δ. στη Χαιρώνεια. (5 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: νομοθέτες ή αισυμνήτες, δικτάτορας. (10+5=15 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Ποια ήταν η σημασία του νικηφόρου αποτελέσματος των περσικών πολέμων για την ιστορική πορεία των Ελλήνων; (15 μονάδες) 2.β. Πώς ο αγροτικός νόμος που πρότεινε ο Τιβέριος Γράκχος βοηθούσε τους ακτήμονες; (10 μονάδες)

23 2894 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι). 1-Σ, 2-Σ, 3-Λ (Το σωστό είναι ότι η γραμμική Β γραφή δε μας έχει δώσει ένα συνεχές κείμενο, ενώ όσες πινακίδες έχουν βρεθεί έχουν λογιστικό περιεχόμενο.), 4-Σ, 5-Λ (Το σωστό είναι ότι ο βασιλιάς της ομηρικής εποχής ήταν ο αρχηγός του στρατού σε εποχή πολέμου και ο κυβερνήτης με θρησκευτική και δικαστική εξουσία σε περίοδο ειρήνης.) (ΙΙ). 1-α, 2-δ, 3-β, 4-γ, 5-α 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 93 του σχολικού βιβλίου. (Στα τέλη του 7 ου αι. Σόλων στην Αθήνα.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 174 του σχολικού βιβλίου. (Όταν η πολιτεία ονομαζόταν δικτάτορας.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 98 του σχολικού βιβλίου. (Το νικηφόρο αποτέλεσμα της κλασικής εποχής.) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 195 του σχολικού βιβλίου. (Ο Τιβέριος Γράκχος είχε έγγειο ιδιοκτησία.)

24 ΟΜΑΔΑ Α 1.α. 1 ο ΘΕΜΑ (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση. 1. Οι Αιγύπτιοι παρουσίαζαν τους θεούς τους με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι κάποιου ζώου. 2. Η τέχνη της μυκηναϊκής εποχής ονομάζεται και γεωμετρική. 3. Η λειτουργία του θεσμού της πόλης-κράτους αποτέλεσε εμπόδιο για την πολιτιστική πορεία των Ελλήνων. 4. Οι κούροι και οι κόρες ήταν τα πρώτα μεγάλα αγάλματα της ελληνικής τέχνης. 5. Η κύρια αιτία του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν η ανάμειξη των Περσών στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις. (5 μονάδες) (ΙΙ). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Το σπουδαιότερο εμπορικό και πνευματικό κέντρο της ελληνιστικής περιόδου ήταν: α. η Αντιόχεια. β. η Αλεξάνδρεια. γ. η Πέργαμος. δ. η Αθήνα. 2. Την ελληνιστική περίοδο τα κτήρια προβάλλουν το μεγαλείο : α. των χριστιανών. β. των πόλεων- κρατών. γ. των καλλιτεχνών. δ. των ηγεμόνων. 3. Ο Κάτων ο τιμητής απέδιδε την ευθύνη της αλλοίωσης των ρωμαϊκών ηθών : α. στους πληβείους. β. στους Ελληνες. γ. στους Αιγύπτιους. δ. στους Γράκχους.

25 4. Με το σύστημα της τετραρχίας ο Διοκλητιανός κυβέρνησε: α. το ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας με έδρα τη Νικομήδεια της Βιθυνίας. β. την περιοχή των Βαλκανίων με έδρα το Σίρμιο στη σημερινή Σερβία. γ. τη Δύση με έδρα το Μιλάνο. δ. τη Γαλατία με έδρα τους Τρεβήρους. 5. Τη νεοπλατωνική σχολή των Αθηνών έκλεισε: α. ο Διοκλητιανός. β. ο Μ. Κωνσταντίνος. γ. ο Ιουστινιανός. δ. ο Μ. Θεοδόσιος. 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: κλασική εποχή, πραιτωριανοί. (5 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ (5+10 =15 μονάδες) 2.α. Ποιες ήταν οι συνέπειες του δεύτερου ελληνικού αποικισμού στην κοινωνία των πόλεων-κρατών; (10 μονάδες) 2.β. Πώς οργάνωσε τον στρατό και την οικονομία του μακεδονικού κράτους ο Φίλιππος Β ; (15 μονάδες)

26 4450 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι). 1-Σ, 2-Λ (Το σωστό είναι ότι η τέχνη της ομηρικής εποχής ονομάζεται και γεωμετρική.), 3-Λ (Το σωστό είναι ότι η λειτουργία του θεσμού της πόλης-κράτους βοήθησε σημαντικά στην πολιτιστική πορεία των Ελλήνων.), 4-Σ, 5-Λ (Το σωστό είναι ότι η κύρια αιτία του Βοιωτικού ή Κορινθιακού πολέμου ήταν η ανάμειξη των Περσών στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις.) (ΙΙ). 1-β, 2-δ, 3-β, 4-α, 5-γ 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 98 του σχολικού βιβλίου. (Την περίοδο από σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.) Η απάντηση βρίσκεται στη 208 σελίδα του σχολικού βιβλίου. (Στη Ρώμη, όπου τις επιθυμίες τους.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Η οικονομική κρίση παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 106 του σχολικού βιβλίου. (Οργάνωσε ισχυρό στρατό τον ελλαδικό χώρο.)

27 ΟΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. Να αντιστοιχίσετε στοιχεία της στήλης Α με στοιχεία της στήλης Β. Ένα στοιχείο της στήλης Α περισσεύει: Α Β 1. Μιλτιάδης 2. Κίμων 3. Εφιάλτης 4. Περικλής 5. Ισοκράτης 6. Ιπποκράτης 7. Νέαρχος 8. Οκταβιανός 9. Μ. Κωνσταντίνος 10. Μ. Θεοδόσιος α. ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης στην Αθήνα που δολοφονήθηκε β. πανελλήνια ιδέα γ. μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας δ. ίδρυση Πανδιδακτηρίου ε. ιατρική επιστήμη στ. οριστικός χωρισμός της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ζ. ηγέτης της αριστοκρατικής παράταξης στην Αθήνα η. ρωμαίος αυτοκράτορας που πήρε πρώτος τον τίτλο του Αυγούστου θ. εισηγήθηκε το μέτρο των θεωρικών ι. μάχη του Μαραθώνα 11. Θεοδόσιος Β (10 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: θεωρικά, τιμητές. (5+10=15 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Με ποια μέτρα ο Περικλής ενίσχυσε τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος της Αθήνας; (15 μονάδες) 2.β. Ποιοι υπέγραψαν το διάταγμα των Μεδιολάνων, ποιο ήταν το περιεχόμενό του και ποια η σημασία του για το Ρωμαϊκό κράτος; (10 μονάδες)

28 5431 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α 1-ι, 2-ζ, 3-α, 4-θ, 5-β, 6-ε, 8-η, 9-γ, 10-στ, 11-δ 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 101 του σχολικού βιβλίου. (Τα θεωρικά ήταν για τους Αθηναίους.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 174 του σχολικού βιβλίου. (Μεγάλης σπουδαιότητας αξίωμα επεδείκνυε ανήθικη συμπεριφορά.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 101 του σχολικού βιβλίου. (Η ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος για τους Αθηναίους.) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 237 του σχολικού βιβλίου. (Αποφασιστικό ρόλο στην υπηκόων της αυτοκρατορίας.)

29 ΟΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση. 1.Οι Μυκηναίοι επεκτάθηκαν μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο. 2. Ο «Θησαυρός του Ατρέως» είναι το σπουδαιότερο δείγμα αρχιτεκτονικής της ομηρικής εποχής. 3. Ο Ομηρος συνέθεσε αρχικά την Ιλιάδα και έπειτα την Οδύσσεια. 4. Η κλασική εποχή τελειώνει με τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου. 5. Αμεση συνέπεια του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν η ήττα των Σπαρτιατών. (5 μονάδες) (ΙΙ). Να αντιστοιχίσετε τα στοιχεία της στήλης Α με εκείνα της στήλης Β. Ένα στοιχείο της στήλης Α περισσεύει. Α Β 1. γραφέας 2. γραμματικός 3. δικτάτορας 4. τιμητής 5. πραιτωριανός 6. νομοδιδάσκαλος α. υπεύθυνος για την ερμηνεία του ρωμαϊκού δικαίου β. μέλος της προσωπικής φρουράς του ρωμαίου αυτοκράτορα γ. υπεύθυνος για την κατάρτιση προϋπολογισμού του Ρωμαϊκού κράτους δ. ρωμαίος άρχοντας με αυξημένες εξουσίες για έξι μήνες ε. υπάλληλος ειδικευμένος στα ιερογλυφικά (5 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: αλφαβητική γραφή, εστίαση. (10 +5=15 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Ποιες αντιλήψεις είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για το θάνατο και σε ποιες επιστημονικές γνώσεις τούς οδήγησαν οι αντιλήψεις αυτές ; (10 μονάδες) 2.β. Ποιος ήταν ο κύριος εκφραστής της πανελλήνιας ιδέας και ποιες ήταν οι απόψεις του για την εφαρμογή της; (15 μονάδες)

30 5437 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι). 1-Λ (Το σωστό είναι ότι οι Μυκηναίοι επεκτάθηκαν και στη δυτική Μεσόγειο.), 2-Λ (Το σωστό είναι ότι ο «Θησαυρός του Ατρέως» είναι το σπουδαιότερο δείγμα αρχιτεκτονικής της μυκηναϊκής εποχής.), 3-Σ, 4-Σ, 5-Λ (Το σωστό είναι ότι άμεση συνέπεια του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν η ήττα των Αθηναίων.) (ΙΙ). 1-ε, 2-, 3-δ, 4-γ, 5-β, 6-α 1.β Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Στα τέλη του 9 ου αι. π.χ. πρώτου πραγματικού αλφαβήτου.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 102 του σχολικού βιβλίου. (Η εστίαση ήταν λειτουργία σύμφωνα με την οποία ο χορηγός είχε την υποχρέωση να δώσει τα χρήματα για τα έξοδα του δείπνου μιας φυλής σε θρησκευτικές γιορτές.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες (Ο κοπιώδης τρόπος από την αρχαιότητα.) και στη σελίδα 29 του σχολικού βιβλίου (Η ταρίχευση των νεκρών στον ελληνικό κόσμο.) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 105 του σχολικού βιβλίου. (Κύριος εκφραστής αυτής σύγχρονούς του πολιτικούς.)

31 ΟΜΑΔΑ Α 1o ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Κύριες πηγές πληροφόρησης για την ομηρική εποχή είναι τα ομηρικά έπη και τα αρχαιολογικά ευρήματα. 2. Ιωνες που μετανάστευσαν στη Μ. Ασία συγκρότησαν θρησκευτική ένωση με κέντρο το ιερό του Απόλλωνα στο Τριόπιο ακρωτήριο της Κνίδου. 3. Στο τιμοκρατικό πολίτευμα κύριο κριτήριο διάκρισης των πολιτών ήταν το εισόδημά τους. 4. Ο Εφιάλτης εκπροσωπούσε την αριστοκρατική παράταξη και υποστήριζε τη συνεργασία με τη Σπάρτη. 5. Η εκμετάλλευση των μεταλλείων αποτελούσε μία από τις βασικές πηγές εσόδων για την Αθήνα της εποχής του Περικλή. (5 μονάδες) (ΙΙ). Να αντιστοιχίσετε στοιχεία της στήλης Α με στοιχεία της στήλης Β. Ένα στοιχείο από τη στήλη Β περισσεύει: Α Β 1. «τριακοντούτεις σπονδαί» 2. χωροταξικός σχεδιασμός Πειραιά 3. αντιμετώπιση των Περσών στον ποταμό Ευρυμέδοντα 4. «Πανηγυρικός λόγος» 5. μάχη της Χαιρώνειας α. Φίλιππος Β' β. Ιππόδαμος γ. Περικλής δ. Ισοκράτης ε. Κίμων στ. Εφιάλτης (5 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: κλασική εποχή, νομοθέτες (αισυμνήτες). (5+10=15 μονάδες)

32 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Πώς προβαλλόταν η δύναμη του φαραώ μέσω των έργων της αιγυπτιακής τέχνης; Να αναφέρετε χαρακτηριστικά έργα. (10 μονάδες) 2.β. Ποιες ήταν οι στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε ο Οκταβιανός και ποιο αποτέλεσμα είχαν; (15 μονάδες)

33 6138 ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι). 1-Σ, 2-Λ (Το σωστό είναι ότι Δωριείς που μετανάστευσαν στη Ρόδο και στη Μ. Ασία συγκρότησαν θρησκευτική ένωση με κέντρο το ιερό του Απόλλωνα στο Τριόπιο ακρωτήριο της Κνίδου.), 3-Σ, 4-Λ (Το σωστό είναι ότι ο Κίμων εκπροσωπούσε την αριστοκρατική παράταξη και υποστήριζε τη συνεργασία με τη Σπάρτη.), 5-Σ (ΙΙ). 1-γ, 2-β, 3-ε, 4-δ, 5-α 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη 98 σελίδα του σχολικού βιβλίου. (Την περίοδο από σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 93 του σχολικού βιβλίου. (Στα τέλη του 7 ου αι. Σόλων στην Αθήνα.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Η αρχιτεκτονική, η γλυπτική επιτεύγματα των Αιγυπτίων.) 2.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 208 του σχολικού βιβλίου. (Στήριγμα του νέου μονάρχη τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων.)

34 ΟΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Στα μυκηναϊκά κράτη ανώτατος άρχοντας ήταν: α. ο βασιλιάς. β. ο λααγέτας. γ. ο άναξ. δ. ο τελεστής. 2. Στη Ρόδο κατά τον πρώτο ελληνικό αποικισμό εγκαταστάθηκαν: α. Ίωνες. β. Δωριείς. γ. Ίωνες και Δωριείς. δ. Αιολείς. 3. Οι τριακοντούτεις σπονδαί ήταν: α. συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Αθηναίους και Σπαρτιάτες. β. συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Αθηναίους και Κορίνθιους. γ. συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Ελληνες και Πέρσες. δ. συμφωνία ειρήνης ανάμεσα σε Μακεδόνες και Πέρσες. 4. Ηταν αντίθετος με την πολιτική της πανελλήνιας ιδέας: α. ο Μ. Αλέξανδρος. β. ο ημοσθένης. γ. ο Ισοκράτης. δ. ο Φίλιππος Β. 5. Το σύστημα διακυβέρνησης στα ελληνιστικά βασίλεια ήταν : α. ολιγαρχικό. β. η τυραννίδα. γ. μια μορφή βασιλείας που περιοριζόταν από βουλή. δ. η απόλυτη μοναρχία. (5 μονάδες)

35 (ΙΙ). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση. 1. Η Αντιόχεια ιδρύθηκε από τον Σέλευκο, τον βασιλιά της Συρίας, στον Ορόντη ποταμό. 2. Οι δήμαρχοι ήταν οι άρχοντες της Ρωμαϊκής Πολιτείας που είχαν ως κύριο έργο τους την προστασία των πληβείων από τις αυθαιρεσίες των πατρικίων. 3. Ο Τιβέριος Γράκχος πρότεινε να μοιραστούν οι θησαυροί της Περγάμου στα μέλη της ρωμαϊκής συγκλήτου. 4. Στον Οκταβιανό, με την αναγόρευση του σε Αύγουστο, αποδόθηκαν θεϊκές ιδιότητες. 5. Με το διάταγμα του Καρακάλλα δόθηκε το δικαίωμα του ρωμαίου πολίτη σε όλους τους κατοίκους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. (5 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: χαλκιδικό αλφάβητο, Ανταλκίδειος ειρήνη. (10 +5=15 μονάδες) 2.α. 2 ο ΘΕΜΑ Πώς αποκρυπτογραφήθηκαν τα ιερογλυφικά και ποιες πληροφορίες μάς προσέφερε η αποκρυπτογράφησή τους; (15 μονάδες) 2.β. Ποια ήταν η μεταβολή του πολιτεύματος στα χρόνια του Διοκλητιανού και ποια στοιχεία την αποδεικνύουν; (10 μονάδες)

36 6332 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α(Ι). 1-γ, 2-β, 3-α, 4-β, 5-δ (ΙΙ).1-Σ, 2-Σ, 3-Λ (Τοσωστόείναι ότι ο Τιβέριος Γράκχος πρότεινε να µοιραστούν οιθησαυροί τηςπεργάµουστους ακτήµονες.), 4-Σ, 5-Σ 1.β Η απάντηση βρίσκεται στησελίδα 89 τουσχολικού βιβλίου. (Οι αποικίεςεξελίχθηκαν διαµόρφωσης του λατινικού.) Η απάντηση βρίσκεται στησελίδα 104 τουσχολικού βιβλίου.(ο πόλεµος αυτός ο Βοιωτικός ή Κορινθιακός πόλεµος της περσικής πολιτικής.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στησελίδα 28 τουσχολικού βιβλίου. (Η αποκρυπτογράφησή τους και λαϊκέςδιηγήσεις.) 2.βΗ απάντηση βρίσκεται στιςσελίδες τουσχολικού βιβλίου. (Ο ιοκλητιανός µετέβαλε απόλυτοςµονάρχης[dominus].)

37 ΟΜΑΔΑ Α 1.α. 1 ο ΘΕΜΑ (I). Να αντιστοιχίσετε στοιχεία της στήλης Α με στοιχεία της στήλης Β. Ένα στοιχείο της Στήλης Α περισσεύει. Α 1. Αριστοτέλης 2. Δημοσθένης 3. Θουκυδίδης 4. Αρχιμήδης 5. Σοφοκλής Β α. δραματικός ποιητής β. φιλόσοφος γ. ρήτορας δ. ιστορικός ε. ιατρική 6. Ιπποκράτης (5 μονάδες) (ΙΙ). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Ελληνικά φύλα που μιλούσαν ιωνική διάλεκτο μετακινήθηκαν κατά τον πρώτο ελληνικό αποικισμό: α. στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας. β. στη Σάμο, Χίο και στις απέναντι μικρασιατικές ακτές. γ. στη Μήλο, Κρήτη, Ρόδο, Κω και στις απέναντι μικρασιατικές ακτές. δ. στη Δυτική Μεσόγειο. 2. Στα αριστοκρατικά καθεστώτα της αρχαϊκής εποχής οι ευγενείς αποκαλούνταν και: α. εσθλοί. β. τύραννοι. γ. δυνατοί. δ. τιμητές. 3. Στο δημοκρατικό πολίτευμα η ισηγορία έδινε σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα: α. να εκφράζει τα παράπονά του. β. να διατυπώνει ελεύθερα την άποψη του. γ. να συμμετέχει στη διαμόρφωση των νόμων. δ. να υπερασπίζεται την ελευθερία της πόλης του.

38 4. Δεν ήταν λειτουργία στην αρχαία Αθήνα : α. η χορηγία. β. η τριηραρχία. γ. η εστίαση. δ. τα θεωρικά. 5. Ο Περικλής θέλησε να επεκτείνει την εμπορική επιρροή των Αθηναίων: α. στην Πελοπόννησο. β. στη Δύση. γ. στην Κύπρο. δ. στην Αίγυπτο. (5 μονάδες) 1.β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: γραμμική Β γραφή, βουλή των γερόντων (ομηρικών κοινωνιών). (10 +5=15 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Ποιες αντιλήψεις είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τoν θάνατο και σε ποιες επιστημονικές γνώσεις τούς οδήγησαν οι αντιλήψεις αυτές ; (10 μονάδες) 2.β. Γιατί μειώθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ρώμης έναντι των επαρχιών τον 2ο αι.μ.χ.; (15 μονάδες)

39 6336 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι). 1-β, 2-γ, 3-δ, 5-α, 6-ε (ΙΙ).1-β, 2-α, 3-β, 4-δ, 5-β 1.β Η απάντηση βρίσκεται στιςσελίδες τουσχολικού βιβλίου. (Αποκορύφωµα όλων των ερευνών ένα συνεχές κείµενο.) Η απάντηση βρίσκεται στησελίδα 82 του σχολικού βιβλίου.( ίπλα στο βασιλιά τη βασιλικήεξουσία.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στις σελίδες (Ο κοπιώδης τρόπος από την αρχαιότητα.) και στη σελίδα 29 του σχολικού βιβλίου (Η ταρίχευση των νεκρών στον ελληνικό κόσµο.) 2.βΗ απάντηση βρίσκεται στις σελίδες (Ωστόσο, ο πρωταγωνιστικός ρόλος ως Ρωµαίοι πολίτες.)

40 ΟΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση. 1. Στην αρχαία Αίγυπτο βασιλικοί υπάλληλοι συγκέντρωναν ένα ποσοστό της γεωργικής παραγωγής για τον φαραώ. 2. Η αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β γραφής απέδειξε την ελληνικότητα του μυκηναϊκού πολιτισμού. 3. Ανώτατος άρχοντας ενός μυκηναϊκού ανακτόρου ήταν ο βασιλεύς. 4. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος οφείλεται στα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των δύο σημαντικότερων πόλεων της Ελλάδας, της Αθήνας και της Σπάρτης. 5. Τα θεωρικά ήταν τα έξοδα μιας επίσημης αποστολής σε πανελλήνιες γιορτές. (5 μονάδες) (ΙΙ). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Την ελληνιστική περίοδο τα κτήρια προβάλλουν το μεγαλείο : α. των ηγεμόνων. β. των πόλεων- κρατών. γ. των καλλιτεχνών. δ. των θεών. 2. Η ίδρυση της Ρώμης, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποδίδεται: α. στους Αιγύπτιους. β. στους Ελληνες αποίκους. γ. στους Δωριείς. δ. στους Ετρούσκους. 3. Η συνέλευση των στρατευμένων πολιτών της Ρώμης ονομαζόταν: α. φρατρική εκκλησία. β. φυλετική εκκλησία. γ. λοχίτιδα εκκλησία. δ. σύγκλητος.

41 4. Στο πλαίσιο της τετραρχίας ο Διοκλητιανός κυβέρνησε: α. το ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας με έδρα τη Νικομήδεια της Βιθυνίας. β. την περιοχή των Βαλκανίων με έδρα το Σίρμιο, στη σημερινή Σερβία. γ. τη Δύση με έδρα το Μιλάνο. δ. τη Γαλατία με έδρα τους Τρεβήρους. 5. Η καταστολή της Στάσης του Νίκα έγινε από τον αυτοκράτορα : α. Μ. Κωνσταντίνο. β. Ιουστινιανό. γ. Μ. Θεοδόσιο. δ. Ιουλιανό. (5 μονάδες) 1β. Να δώσετε το περιεχόμενο των όρων: γεωμετρική τέχνη, αγροτικός νόμος. (5+10=15 μονάδες) 2 ο ΘΕΜΑ 2.α. Να εξηγήσετε γιατί η πολιτική οργάνωση του Αιγυπτιακού κράτους χαρακτηρίζεται θεοκρατική. (10 μονάδες) 2.β. Ποιοι οικονομικοί και στρατιωτικοί παράγοντες συνέβαλαν στην κρίση της αριστοκρατικής κοινωνίας κατά την αρχαϊκή εποχή; (15 μονάδες)

42 6448 ΟΜΑ Α Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α (Ι). 1-Σ, 2-Σ, 3-Λ (Το σωστό είναι ότι ανώτατος άρχοντας ενός µυκηναϊκού ανακτόρου ήταν ο άνακτας.), 4-Σ, 5-Λ (Το σωστό είναι ότι τα θεωρικά ήταν το αντίτιµο της ελεύθερης εισόδου των πολιτών της αρχαίας Αθήνας στο θέατρο.) (ΙΙ).1-α, 2-δ, 3-γ, 4-α, 5-β 1.β Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 83 του σχολικού βιβλίου. (Η τέχνη των οµηρικών της µικροτεχνίας.) Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 195 του σχολικού βιβλίου. (Ο Τιβέριος Γράκχος είχε έγγειο ιδιοκτησία.) 2ο ΘΕΜΑ 2.α Η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα 23 του σχολικού βιβλίου. (Η οργάνωση του κράτους είχε χαρακτήρα θεοκρατικό.) 2.βΗ απάντηση βρίσκεται στις σελίδες του σχολικού βιβλίου. (Οιοικονοµικές εξελίξεις άσκηση της εξουσίας.)

Θέματα Ιστορίας Α Λυκείου από όλη την ύλη

Θέματα Ιστορίας Α Λυκείου από όλη την ύλη Θέματα Ιστορίας Α Λυκείου από όλη την ύλη 1. Σημασία του Νείλου για την οικονομία της Αιγύπτου. Σελ. 21. Προσοχή στο παράθεμα της ίδιας σελίδας. 2. Κοινωνική οργάνωση στην αρχαία Αίγυπτο. Σελ. 22 3. Πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι).

ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). 1 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ φυλών κατά την προϊστορία της Αιγύπτου κατέληξαν: α. στη

Διαβάστε περισσότερα

2.β. Πώς ο αγροτικός νόμος που πρότεινε ο Τιβέριος Γράκχος βοηθούσε τους ακτήμονες; (10 μονάδες)

2.β. Πώς ο αγροτικός νόμος που πρότεινε ο Τιβέριος Γράκχος βοηθούσε τους ακτήμονες; (10 μονάδες) OΜΑΔΑ Α 1 ο ΘΕΜΑ 1.α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Η θρησκεία των Αιγυπτίων ήταν πολυθεϊστική. 2. Ανώτατος άρχοντας ενός μυκηναϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Α Ι Γ Υ Π Τ Ο Σ. 2. Ποια ήταν η κοινωνική διάρθρωση στην αρχαία Αίγυπτο; (6) [σελ. 22-23: παράγραφος «Η κοινωνία»]

Α Ι Γ Υ Π Τ Ο Σ. 2. Ποια ήταν η κοινωνική διάρθρωση στην αρχαία Αίγυπτο; (6) [σελ. 22-23: παράγραφος «Η κοινωνία»] Σ Υ Γ Κ Ε Ν Τ Ρ Ω Σ Η Κ Α Ι Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ω Ν Σ Υ Ν Τ Ο Μ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Γ ε ν ι κ έ ς π α ρ α τ η ρ ή σ ε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. (σελ ) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. (σελ ) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 480-323 π.χ. (σελ. 98-114) 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β 1. Κίμων Α. Έκλεισε ειρήνη για 30 χρόνια 2. Εφιάλτης Β. Αριστοκρατικός, υπέρμαχος της συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 480-323 π.χ. (5ος + 4ος αι.)

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 480-323 π.χ. (5ος + 4ος αι.) ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 480-323 π.χ. (5ος + 4ος αι.) Ονομασία Υπεροχή συντελεστών & επιτευγμάτων Διαχρονική επιβίωση & πνευματική επιβολή στα μεταγενέστερα δημιουργήματα Διαμόρφωση αξιών- θεμελίων δυτικού πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Σ Τ Η Ν Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Τ Η Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ

Σ Τ Η Ν Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Τ Η Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Σ Υ Γ Κ Ε Ν Τ Ρ Ω Σ Η ΤΩ Ν Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ω Ν Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ο Υ Τ Υ Π Ο Υ Π Ο Υ Π Ε Ρ Ι Λ Α Μ Β Α Ν Ο Ν Τ Α Ι Σ Τ Η Ν Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Τ Η Σ Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ Α Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Γ ε ν ι κ έ ς π α ρ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Εκδοχές ίδρυσης Σύμφωνα με την παράδοση από τον Ρωμύλο, γιο του Αινεία (γύρω στο 735 π.x.) Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα στη

Διαβάστε περισσότερα

3.3. Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της 3.4 Η συγκρότηση της ρωμαϊκής πολιτείας Res publica (σελ.170-αρχή 175)

3.3. Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της 3.4 Η συγκρότηση της ρωμαϊκής πολιτείας Res publica (σελ.170-αρχή 175) Λατινική ορολογία για τις Ενότητες της Ρωμαϊκής Ιστορίας Plebes (171) = 1. οι πληβείοι (= αρχικά όσοι δεν ήταν πατρίκιοι, αργότερα όσοι δεν ήταν πατρίκιοι ούτε ιππείς). 2. το πλήθος, ο όχλος. Senatus (171,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό. Ομηρική εποχή Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (από το 1100 ως το 323 π.χ.) ΕΙΣΑΓΩΓΗ: 1600-1100π.Χ.:Πρωτοϊστορική περίοδος που οδηγεί στο μυκηναϊκό πολιτισμό. 1100 π.χ.: Εναρξη της ελληνικής ιστορίας. 11 ος 9 ος αιώνας:οι

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Ιστορία Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Ιστορία Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Ιστορία Α Λυκείου Παρουσιάζουμε απαντήσεις σε επιλεγμένα Θέματα της Τράπεζας θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις επόμενες ημέρες σταδιακά θα εμπλουτίζεται.

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ. Χρονολογία. 100.000 ως 20.000 10.000. 7000 ως 6000. Νεότερη

ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ. Χρονολογία. 100.000 ως 20.000 10.000. 7000 ως 6000. Νεότερη ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ Χρονολογία Ελλάδα - Αιγαίο 100.000 ως 20.000 Μέση και Νεότερη Παλαιολιθική 10.000 Μεσολιθική εποχή 7000 ως 6000 Έναρξη Νεολιθικής 5600 Μέση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5)

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5) Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr 1. Ποια από τις ακόλουθες μάχες δεν έχει σχέση με τους Μηδικούς Πολέμους; α. η μάχη της Μυκάλης β. η μάχη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μάθημα: Ιστορία Τάξη: Α Λυκείου Χρόνος εξέτασης: 2 ώρες και 30 λεπτά ΜΕΡΟΣ Α (20 μονάδες) Να απαντήσετε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και στις δύο (2) ερωτήσεις. 1. Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια. Αρχαϊκά Χρόνια Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις 2 ης ενότητας - Αρχαϊκά χρόνια Αρχαϊκά Χρόνια Ερωτήσεις: 1. Να βάλεις στις σωστές απαντήσεις: Α. Οι κάτοικοι των αρχαίων ελληνικών πόλεων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ. 60-97 Μινωικός πολιτισμός Γενικές πληροφορίες Τι είναι ο Μινωικός πολιτισμός; Μινωικός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε την εποχή του χαλκού στην Κρήτη και φέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ----- ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ταχ. Δ/νση: ΤΜΗΜΑ Ανδρέα Παπανδρέου Α 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. Α.ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Β. ΑΠΟΤΗΡΩΜΗΣΤΟΒΥΖΑΝΤΙΟ 1 Τα ελληνιστικά βασίλεια Ελληνιστικός : από το ρήµα ελληνίζω, δηλ. µιµούµαι τους Έλληνες Ήταν τα βασίλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του μαθήματος είναι η διδασκαλία της ύλης χωρίς χάσματα και ασυνέχειες. Η αποσπασματικότητα δεν επιτρέπει στους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ. Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις στις τρεις (3). Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με τέσσερις (4) μονάδες.

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ. Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις στις τρεις (3). Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με τέσσερις (4) μονάδες. ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ Μάθημα: Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία Τάξη: Β Γυμνασίου Ενότητα: Οι πρώτοι αιώνες του Βυζαντίου Χρόνος εξέτασης: 45 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ Β Ο Φίλιππος της Μακεδονίας ή Φίλιππος Β o Μακεδών (382 336 π.χ.)ήταν ο βασιλιάς που έκανε τη Μακεδονία ισχυρό κράτος, ένωσε υπό την ηγεμονία του τα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009 ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2 Ιουνίου 2009 ΩΡΑ: 07:45 10:15 Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από τρία μέρη και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 479 323 π.χ.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 479 323 π.χ. ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 479 323 π.χ. Α. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ Ή Α ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (478 431 π.χ.) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 1. Οι ελληνικές πόλεις παραμέρισαν τις διαφορές τους και συμμάχησαν για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ. 11ος αι. 8 ος αι.π.χ.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ. 11ος αι. 8 ος αι.π.χ. ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 11ος αι. 8 ος αι.π.χ. ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΛΩΤΕΣ-ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Α ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΙΟΛΕΙΣ ΑΙΟΛΕΙΣ -ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΑΞΗ: Α ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ ΩΡΑ: 8.00 10.00 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/6/2014 ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή/επιμέλεια: Ευδοκία Γιαννικοπούλου, Φιλόλογος Γενικού Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Συγγραφή/επιμέλεια: Ευδοκία Γιαννικοπούλου, Φιλόλογος Γενικού Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού 2014 Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου Α ΛΥΚΕΙΟΥ Σχεδιαγράμματα ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Συγγραφή/επιμέλεια: Ευδοκία Γιαννικοπούλου, Φιλόλογος Γενικού Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού 1 Χρονολογικό διάγραμμα του αρχαίου

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Επισκόπηση της Ελληνικής Ιστορίας, Β. Θ. Θεοδωρακόπουλος, Ph.D. Διόρθωση - Επιμέλεια: Λίλυ Πανούση Εκδόσεις Γιαλός Αθήνα, Δεκέμβριος 2015 ISBN: 978 960 82275 0 7 Εκδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ. Α Λυκείου. 18 διαγωνίσµατα (από προαγωγικές εξετάσεις)

ΙΣΤΟΡΙΑ. Α Λυκείου. 18 διαγωνίσµατα (από προαγωγικές εξετάσεις) ΙΣΤΟΡΙΑ Α Λυκείου 18 διαγωνίσµατα (από προαγωγικές εξετάσεις) 1 1 ΟΜΑ Α Α: α. Να γράψετε το όνοµα του Έλληνα στρατηγού που πρωταγωνίστησε σε κάθε µια από τις παρακάτω αποφασιστικές αναµετρήσεις των περσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ 1. Από τη Γραμμική Β στην εισαγωγή του αλφαβήτου - Στον ελληνικό χώρο, υπήρχε ένα σύστημα γραφής μέχρι το 1200 π.χ. περίπου, η

Διαβάστε περισσότερα

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις 7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις πώς διαχειρίστηκε ο Ηράκλειος τόσο τους κινδύνους που απειλούσαν τα σύνορα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους όσο και τα σοβαρά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστική διαδρομή στην Κάτω Ιταλία

Πολιτιστική διαδρομή στην Κάτω Ιταλία Πολιτιστική διαδρομή στην Κάτω Ιταλία 11 ο Γυμνάσιο Αχαρνών Το εξώφυλλο του βιβλίου μας Αχαρναί 2010 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος Αρχαίες αποικίες Πυθαγόρας ο Σάμιος Η διάλεκτος των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Τι είναι το έπος; Αρχικά η λέξη έπος σήμαινε «λόγος». Από τον 5ο αι. π.χ. όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το μεγάλο αφηγηματικό ποίημα σε δακτυλικό

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Α

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 12.06.2014 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (7:45π.μ.- 9:45μ.μ.) Βαθμός :...

Διαβάστε περισσότερα

Ευρύκλεια Κολέζα ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843)

Ευρύκλεια Κολέζα ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843) μεγάλες εδαφικές απώλειες ενίσχυση ελληνικότητας νέοι θεσμοί πλαίσιο μέσα στο οποίον το Βυζάντιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ α. η αραβική εξάπλωση με την καθοδήγηση των δύο πρώτων χαλιφών οι Άραβες εισέβαλαν και κατέκτησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πλούσιες χώρες της Εγγύς

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας.

Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας. Πρόταση διδασκαλίας Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας. Ενότητα 4. Το έργο του Αλέξανδρου Κύρια σημεία της ενότητας Περιγραφή της γεωγραφικής έκτασης και της ποικιλίας των λαών του κράτους που δημιούργησε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι για τη διδασκαλία της εισαγωγής προσδιορίζονται στο βιβλίο για τον καθηγητή, Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

6. Μοναρχίες, Κοινά / Συµ πολιτείες

6. Μοναρχίες, Κοινά / Συµ πολιτείες 6. Μοναρχίες, Κοινά / Συµ πολιτείες Τα µοναρχικά καθεστώτα στη µητροπολιτική Ελλάδα Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ΠΗΓΗ 1 Παραδοσιακά στοιχεία συναντά κανείς και στην πολιτική οργάνωση των Ηπειρωτών, γιατί µόνο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΚΡΑΤΟΣ Ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού κόσμου ήταν κατά τη μυκηναϊκή εποχή οργανωμένο με ένα συγκεντρωτικό σύστημα, στο οποίο ο μονάρχης (αναξ) κυβερνούσε έχοντας την ανώτατη στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4 ο Τα Γεωµετρικά Χρόνια. Ερωτήσεις

ΚΕΦ. 4 ο Τα Γεωµετρικά Χρόνια. Ερωτήσεις ΚΕΦ. 4 ο Τα Γεωµετρικά Χρόνια Ερωτήσεις 1. Τι ονοµάζουµε «γεωµετρικά χρόνια» και για ποιον λόγο δόθηκε η συγκεκριµένη ονοµασία; Απάντηση : Με την ονοµασία «γεωµετρικά χρόνια» είναι γνωστή η περίοδος της

Διαβάστε περισσότερα

7. Τα νέα ελληνιστικά βασίλεια

7. Τα νέα ελληνιστικά βασίλεια 7. Τα νέα ελληνιστικά βασίλεια Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. ΠΗΓΗ 1 Ο Ευµένης (βασιλιάς των Σελευκιδών), παρέδωσε τις αποµακρυσµένες πόλεις στη διακυβέρνηση των φίλων του, τους έκανε φρούραρχους και τους διόρισε

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

3.3 Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Ιστορία Α Λυκείου ΓΕΛ Παιανίας Φανή Πανογιάννη

3.3 Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Ιστορία Α Λυκείου ΓΕΛ Παιανίας Φανή Πανογιάννη 3.3 Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της Ιστορία Α Λυκείου ΓΕΛ Παιανίας Φανή Πανογιάννη Ρωμύλος= απόγονος Αινεία = μυθικός οικιστής ρώμης 753 π.χ. Ίδρυση Ρώμης από τους Ετρούσκους(;) Μεγάλα έργα : αποξήρανση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις ανοικτού τύπου

Ερωτήσεις ανοικτού τύπου 3. Ξενοφών Γρύλλου Ερχιεύς Ερωτήσεις ανοικτού τύπου 1. Η ΖΩΗ ΤΟΥ 1. Να δώσετε βασικές πληροφορίες για την καταγωγή του Ξενοφώντα και για το οικογενειακό περιβάλλον µέσα στο οποίο µεγάλωσε. 2. Σε ποια εποχή

Διαβάστε περισσότερα

Η μετατροπή της Αθηναϊκής Συμμαχίας σε Ηγεμονία

Η μετατροπή της Αθηναϊκής Συμμαχίας σε Ηγεμονία Θέμα της διδακτικής πρότασης Η μετατροπή της Αθηναϊκής Συμμαχίας σε Ηγεμονία Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να προσδιορίσουν την πορεία που οδήγησε την Αθήνα σε ρόλο ηγεμόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ': ΑΡΧΑÏΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.χ.) 5. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ': ΑΡΧΑÏΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.χ.) 5. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ': ΑΡΧΑÏΚΗ ΕΠΟΧΗ (800-479 π.χ.) 5. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η καταγραφή των νόμων από τον Δράκοντα ικανοποίησε ένα μέρος των πολιτών. Ωστόσο, η κοινωνία συνέχιζε

Διαβάστε περισσότερα

1.1.5 Η έννοια της ταχύτητας στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση

1.1.5 Η έννοια της ταχύτητας στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση ΦΥΣΙΚΗ Α ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση 1.1.1 Ύλη και κίνηση 35 1.1.2 Ο προσδιορισμός της θέσης ενός σωματίου 36 1.1.3 Οι έννοιες της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 490 π.χ. Στην Ανατολική κεντρική Ελλάδα, στον κόλπο του Μαραθώνα έγινε μια μάχη το 490 π.χ που θεμελίωσε τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014 2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014 2015 09:00-12:00 Μεσαία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014 2015 ΔΕΥΤΕΡΑ, 08-06-2015 ΤΡΙΤΗ, 09-06-2015 ΤΕΤΑΡΤΗ, 10-06-2015

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΟ Η ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ 2 ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ Συνομωσίες, ίντριγκες και μηχανορραφίες. Θρησκευτικός φανατισμός Δεισιδαιμονία.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ.

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ. ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ 800 479 π.χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Ποιες ήταν οι αιτίες της διάσπασης του φυλετικού κράτους; Η αύξηση του πληθυσμού και η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης. Η καταπίεση που ασκούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Αξίζει να επισκεφτείτε: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ (σελ ) & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αξίζει να επισκεφτείτε:  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ (σελ ) & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Αξίζει να επισκεφτείτε: http://www.fhw.gr/chronos/gr/ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ (σελ. 120-122) & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο μ η ρ ι κ ή Ε π ο χ ή Πώς αντιλαμβάνεστε την άποψη ότι η μετανάστευση των Δωριέων δεν είχε "προσφυγικό"

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μαθητικό Συνέδριο Ιστορίας "Το Βυζάντιο ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη Ελλάδα" ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η επίδραση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Βυζαντινό Πολιτισμό Μαθητική Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «Αποτίµηση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών και των θεσµοθετηµένων οργάνων της εκπαίδευσης» (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Γ ΚΠΣ)

ΕΡΓΟ: «Αποτίµηση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών και των θεσµοθετηµένων οργάνων της εκπαίδευσης» (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Γ ΚΠΣ) 1 EΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Αιµιλία Μπάνου έσποινα Κωνσταντοπούλου ΕΡΓΟ: «Αποτίµηση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών και των θεσµοθετηµένων οργάνων της εκπαίδευσης» (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Γ ΚΠΣ) ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: «Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

1. Να αναλύσετε το ρόλο που έπαιξαν οι Αµφικτυονίες ως θρησκευτικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί θεσµοί των αρχαίων Ελλήνων.

1. Να αναλύσετε το ρόλο που έπαιξαν οι Αµφικτυονίες ως θρησκευτικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί θεσµοί των αρχαίων Ελλήνων. 2.1.2. Κοινοί εσµοί των Αρχαίων Ελλήνων - Παιδεία Eρωτήσεις ανάπτυξης 1. Να αναλύσετε το ρόλο που έπαιξαν οι Αµφικτυονίες ως θρησκευτικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί θεσµοί των αρχαίων Ελλήνων. 2. Να αναλύσετε

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Ἱστορίης Ἐπίσκεψις Μάθημα: Βυζαντινή Ιστορία ιδάσκουσα: Ειρήνη Χρήστου Ειρήνη Χρήστου Βυζαντινή Ιστορία Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Ορτυγία Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Τοποθεσία Πού βρίσκεται; Το νησί της Ορτυγίας βρίσκεται στην κάτω Ιταλία στις Συρακούσες. Τα αξιοθέατα: Ο ναός του Απόλλωνα üη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ11 Τελικέςεξετάσεις 2011-12

ΕΛΠ11 Τελικέςεξετάσεις 2011-12 ΕΛΠ11 Τελικέςεξετάσεις 2011-12 1 Α φάση Εξέτασης Οµάδα Α 1) ΠότεκαιγιαποιουςλόγουςιδρύθηκεηΑ ΑθηναϊκήΣυµµαχία; 2) Πότε εµφανίστηκε η αλφαβητική γραφή στον ελληνικό κόσµο και ποιες ανάγκεςεξυπηρετούσε;

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σελ.140-151)

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σελ.140-151) Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σελ.140-151) Ορισμός: ο πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων ονομάστηκε ελληνιστικός και απέκτησε οικουμενικό χαρακτήρα. 2.1 Τα ελληνιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο

Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Ενότητα 1 : Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο 1 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Διαφάνειες Οι Έλληνες και η ελληνική γλώσσα 3-4 Η καταγωγή του ελληνικού αλφαβήτου 5-7 Οι διάλεκτοι της Αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

1. Να συσχετίσεις τους όρους της Στήλης Α με αυτούς της Στήλης Β, γράφοντας στα φύλλα

1. Να συσχετίσεις τους όρους της Στήλης Α με αυτούς της Στήλης Β, γράφοντας στα φύλλα ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: Ιστορία ΤΑΞΗ: Α ΒΑΘΜΟΣ:... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 5. 6. 2013 ΥΠΟΓΡ. ΚΑΘ/ΤΗ:... ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 2 ώρες ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ...Τμήμα...Αρ...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη Μαρία Λένα Χριστίνα Κατσάρου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη Μαρία Λένα Χριστίνα Κατσάρου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Θεόδωρος Κατσουλάκος Ιφιγένεια Καρυώτη Μαρία Λένα Χριστίνα Κατσάρου Ιστορία Δ Δημοτικού Στα αρχαία χρόνια Τετράδιο Εργασιών Τόμος 2ος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν;

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν; ΚΑΡΤΑ: α Πηγή 1: Κείμενο αρχαιολόγου Χιλιάδες ειδώλια, μικρά και μεγάλα, βρέθηκαν σε διάφορα ιερά της Κύπρου. Οι προσκυνητές αφιέρωναν τα ειδώλια στους θεούς και τις θέες τους. Πολλοί άνθρωποι όπως αγρότες,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Α. 1. Ποια ήταν τα σημαντικότερα μινωικά ανάκτορα και ποια τα κοινά τους χαρακτηριστικά ;

ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Α. 1. Ποια ήταν τα σημαντικότερα μινωικά ανάκτορα και ποια τα κοινά τους χαρακτηριστικά ; ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Α 1. Ποια ήταν τα σημαντικότερα μινωικά ανάκτορα και ποια τα κοινά τους χαρακτηριστικά ; 2. Να αναφέρετε τις γραφές που χρησιμοποιήθηκαν στη μινωική Κρήτη με τα ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΣΤΡΑΚΑ ΠΗΛΙΝΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ Μεσοποταμία-Σουμέριοι Μέσα 4ης χιλιετίας π.χ. Σφηνοειδής γραφή Τρόπος γραφής που

Διαβάστε περισσότερα

OMHΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ

OMHΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ OMHΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 1100-750 π.χ 1 Τι είναι; Ονομάζεται συμβατικά η περίοδος 1100-750 π.χ, γιατί κύρια πηγή πληροφοριών αποτελούν τα ομηρικά έπη. 2 Πώς αλλιώς ονομάστηκε; Ελληνικός Μεσαίωνας ή Σκοτεινή εποχή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Ο.Παλιάτσου Π.Ρίζου. O.Παλιάτσου

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Ο.Παλιάτσου Π.Ρίζου. O.Παλιάτσου ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Ο.Παλιάτσου Π.Ρίζου 1 Το δικαίωμα συμμετοχής: Αποτελούσε προνόμιο όλων των ελεύθερων πολιτών που είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, δηλ. βρίσκονταν στην ηλικία τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ Πόλη: Οικισμός μόνιμου χαρακτήρα με μικρό ή μεγάλο πληθυσμιακό μέγεθος, δομημένος έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη ζωή των κατοίκων της. Οικισμός: Κατοικημένη περιοχή, οριοθετημένη

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών, Αντ. Οικονόμου 8, ΤΚ 26504 Άγ. Βασίλειος Ρίου Αχαΐας Παντελής Γεωργογιάννης τ. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 1. Περίληψη Στα τέλη του ογδόου αιώνα π.χ., οι Έλληνες ζούσαν σε ανεξάρτητες πόλεις-κράτη.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ H ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Στην εποχή του Θουκυδίδη πραγματοποιείται ένα σπουδαίο γεγονός που έγινε βασική αιτία να εξασθενίσουν οι Αρχαίες Ελληνικές πόλεις καθώς να συντριβή το πολιτισμικό μεγαλείο της αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΑΡΧΙΚΑ Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ Κ3: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ. ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ Κ3: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΥ 12Κ5 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας 12Κ3 Εισαγωγή στην Αρχαία Ιστορία 12Κ4 Εισαγωγή στην Βυζαντινή Ιστορία (Α Εξάμηνο-Μάθημα Κορμού) 12Κ17 Ιστορία της Τέχνης: Μεσαίωνας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Επιµέλεια Καλλιόπη Ν. Κουρούπη Αποσπασµένη καθηγήτρια Γρ. Εκπ/σης Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας Ο ελληνικός χώρος Η Ελλάδα βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης. Είναι µια

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Η Σπάρτη ήταν πόλη- κράτος στην Αρχαία Ελλάδα, χτισμένη στις όχθες

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ.

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ. Η Ρωμη και ο Ελληνικοσ Κοσμοσ Κεφάλαιο 7 Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος Για τετρακόσια χρόνια (από τον 1ο αιώνα π.χ. έως τον 3ο αιώνα μ.χ.), η ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από το Γιβραλτάρ

Διαβάστε περισσότερα

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σελίδα 1 Κωνσταντινούπολη Η ξακουστή και δοξασµένη πολιτεία, µε τη λαµπρή, χιλιόχρονη ιστορία, που για δέκα αιώνες δέσποζε πρωτεύουσα της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Εισαγωγικό σημείωμα Βασικός σκοπός της διδασκαλίας της Ιστορίας είναι η ανάπτυξη του Ιστορικού Γραμματισμού. Με την ανάπτυξη του ιστορικού γραμματισμού στοχεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στην Α τάξη Γυμνασίου, οι μαθητές μας

Διαβάστε περισσότερα

Αίγυπτος, Βαβυλωνία : επιγραφές, έγγραφα. Σκοπός : απαθανάτιση : κατορθώµατα/επιτεύγµατα ηγεµόνων.

Αίγυπτος, Βαβυλωνία : επιγραφές, έγγραφα. Σκοπός : απαθανάτιση : κατορθώµατα/επιτεύγµατα ηγεµόνων. Ιστοριογραφία (περιγραφικός ορισµός): Επιστήµη γεγονότα : χρονολογική σειρά χρονική περίοδος κριτικός έλεγχος των πηγών ανάλυση αιτίων και συνθηκών Ιστορική αναδροµή Αίγυπτος, Βαβυλωνία : επιγραφές, έγγραφα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Κάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα Σειρά: Εκπαιδευση Σχολικά βοηθήματα (για το Λύκειο) Πλάτωνος Πρωταγόρας Γ Λυκείου Θεωρητική Κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για Λήμματα Τοπωνυμίων

Οδηγίες για Λήμματα Τοπωνυμίων Το λήμμα αποτελείται από τα εξής μέρη: Οδηγίες για Λήμματα Τοπωνυμίων Τίτλος λήμματος Δελτίο λήμματος Κυρίως λήμμα Χρονολόγιο Προτεινόμενη βιβλιογραφία (βλ. Γενικές Οδηγίες Σύνταξης Λημμάτων) Γλωσσάρι

Διαβάστε περισσότερα

413 Ο Σπαρτιάτης Άγης, μετά την καταστροφή των Αθηναίων στη Σικελία, τειχίζει τη Δεκέλεια στην Αττική και αποκλείει τους Αθηναίους από ξηράς

413 Ο Σπαρτιάτης Άγης, μετά την καταστροφή των Αθηναίων στη Σικελία, τειχίζει τη Δεκέλεια στην Αττική και αποκλείει τους Αθηναίους από ξηράς Θέμα της διδακτικής πρότασης Η 3 η φάση του Πελοποννησιακού πολέμου: Δεκελεικός πόλεμος Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να προσδιορίσουν τη δράση των αντιμαχόμενων ομάδων κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-Βουλευτές:

ΤΑΞΗ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-Βουλευτές: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣΚΑΙΟΙΠΕΡΙΑΥΤΟΝ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΟΙKAI BOYΛΕΥΤΕΣ (HONESTIORES ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ) - ΣΤΡΑΤΟΣ- ΚΛΗΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Αυτοκράτορας: H ανάρρηση στο θρόνο χάρη στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ Η ΠΡΩΙΜΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1. Εισαγωγή - Η πιο παραμελημένη περίοδος της ιστορίας της Ελληνικής είναι η μεσαιωνική. Για λόγους καθαρά ιδεολογικούς και πολιτικούς, το

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Α' Γυμνασίου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ- ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.χ.) Περίληψη κεφαλαίου

ΙΣΤΟΡΙΑ Α' Γυμνασίου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ- ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.χ.) Περίληψη κεφαλαίου ΙΣΤΟΡΙΑ Α' Γυμνασίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ- ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (800-479 π.χ.) Περίληψη κεφαλαίου Μετά το 800 π. Χ. Στον ελλαδικό χώρο συμβαίνουν πολλές και σημαντικές αλλαγές. Εμφανίζεται η πόλη- κράτος, ο Ελληνισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009. Κλάδος: ΠΕ 02 Φιλολόγων ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009. Κλάδος: ΠΕ 02 Φιλολόγων ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009 Κλάδος: ΠΕ 02 Φιλολόγων ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ερώτημα 1 Ο α) Στόχοι - να γνωρίσουν οι μαθητές το στρατηγικό σχέδιο του Περικλή και να το εντάξουν στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Β Γυμνασίου - Επαναληπτικές ερωτήσεις εφ όλης της ύλης Επιμέλεια: Νεκταρία Ιωάννου, φιλόλογος

Ιστορία Β Γυμνασίου - Επαναληπτικές ερωτήσεις εφ όλης της ύλης Επιμέλεια: Νεκταρία Ιωάννου, φιλόλογος ΙΣΤΟΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ερωτήσεις ανά ενότητα του σχολικού εγχειριδίου Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία 1.1.1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη [σ. 7-9] α] Ποια μέτρα πήρε ο Κωνσταντίνος Α για την ανόρθωση του κράτους;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα Φιλολογίας ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Διάλεξη 2 Ο Τέταρτος Αιώνας (302-395): Φλαβιανή (324-378) και Θεοδοσιανή (378-518) Δυναστεία Μέγας Κωνσταντίνος (324-337) και Μέγας Θεοδόσιος (378-395) Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο κεντρικός λόγος της παιδείας σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναμφισβήτητος. Και δεν μιλώ για την παιδεία που παρέχει το «υπουργείο Παιδείας». Η παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια

Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια Ιστορία Δ Δημοτικού Στα Αρχαία Χρόνια Τετράδιο Εργασιών ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Θεόδωρος Κατσουλάκος Εκπαιδευτικός Δ.Ε. Χριστίνα Κατσάρου Εκπαιδευτικός Π.Ε. Μαρία Λένα Εκπαιδευτικός Δ.Ε. Ιφιγένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα