ΚΑΘ. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΘ. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ"

Transcript

1 ΚΑΘ. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ Θέματα Διπλωματικών Εργασιών Τμήμα Χημείας Φεβρουάριος 2013 Οι διπλωματικές είναι διαθέσιμες από το Σεπτέμβριο 2013 με πιθανή προεργασία τον Ιούλιο. Yπάρχουν πέντε θέματα, αλλά μόνο τέσσερις θέσεις, καθώς οι διπλωματικές πρακτικά δεν θα υποστηρίζεται από μεταπτυχιακούς/μεταδιδακτορικούς. ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Σύνθεση πυριτικών υλικών με τεχνική sol-gel και χρήση τους για ρόφηση βορίου από υδατικά συστήματα ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τα πυριτικά υλικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα σαν μήτρες για διάφορες ουσίες (π.χ. βιομόρια και φάρμακα), αλλά και σαν ροφητές. Στην διπλωματική αυτή θα γίνει παρασκευή μεσοπορωδών πυριτικών υλικών με συμπολυμερισμό μορίων που περιέχουν πυρίτιο, όπως το TEOS τετρααιθοξυσιλάνιο και το APTES (αμινοπροπυλ-τριαιθοξυσιλάνιο) και νέων οργανοπυριτικών μορίων (παραγώγων σακχάρων) που περιέχουν πολλά υδροξύλια και έχουν συντεθεί στο εργαστήριο ανόργανης χημείας. Τα υλικά αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση βορίου από υδατικά διαλύματα. Θα μελετηθεί συστηματικά η επίδραση της σύστασης και της εσωτερικής δομής των υλικών στην ταχύτητα ρόφησης του βορίου και στη συνολική χωρητικότητα σε βόριο. Με τη συσκευή spray-drying (ξηραντήρας ψεκασμού) είναι δυνατή και η παρασκευή υλικού σε μεγαλύτερη κλίμακα και θα μελετηθεί η επίδραση των συνθηκών ψεκασμού (θερμοκρασία, προπολυμερισμός διαλύματος, ροές κλπ) στην ικανότητα του τελικού προϊόντος για ρόφηση βορίου. Περιοχές της Χημείας: Επιστήμη Κολλοειδών, Χημεία Υλικών, Περιβαλλοντική Τεχνολογία. Τεχνικές: Φασματοσκοπία UV-vis και FTIR, περίθλαση ακτίνων Χ (πιθανά), ιοντική χρωματογραφία, ξήρανση με ψεκασμό. Ρ. Μολέσκη, Διδακτορική Διατριβή, Τμήμα Χημείας (2006) Δ. ΧηΚυριάκου, Διπλωματική Εργασία, Τμήμα Χημείας (2007) Μ. Κυπριανού, Διπλωματική Εργασία, Τμήμα Χημείας (2012) ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Μελέτη μηχανισμού πρόσδεσης φθοριζόντων μορίων στο DNA ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Πολλές βιοχημικές διεργασίες περιλαμβάνουν στάδια πρόσδεσης μικρών μορίων από τα βιολογικά υγρά πάνω σε βιολογικά μακρομόρια, όπως είναι το DNA και οι πρωτεϊνες. Ειδικά στο DNA η πρόσδεση μπορεί να γίνει με ενσωμάτωση μέσα στη διπλή έλικα ή με εξωτερική προσθήκη στις κοιλότητες του μορίου και ο ακριβής μηχανισμός έχει μεγάλη σημασία στη φαρμακευτική χημεία.

2 Κατά την πρόσδεση είναι πιθανό να αλλάξει η μοριακή διαμόρφωση του DNA, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές βιοχημικές συνέπειες. Οι διεργασίες πρόσδεσης μπορούν να μελετηθούν σε βάθος αν οι ουσίες που εξετάζονται φθορίζουν. Στη διπλωματική αυτή θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση η φθορίζουσα χρωστική DASPMI (2-4-Dimethylamino-styryl-1-methylpyridinium iodide) και θα εξετασθεί η πρόσδεσή της στο DNA του θυρεοειδούς του μοσχαριού (calf-thymus DNA) με τη μέθοδο απόσβεσης φθορισμού. Πιθανές αλλαγές στη δομή του DNA θα μελετηθούν με κυκλικό διχρωισμό. Στη συνέχεια υπάρχουν δύο δυνατότητες. Είτε θα μελετηθεί η πρόσδεση στο DNA της ίδιας χρωστικής σε περιβάλλον λιπιδικών μεμβρανών, όπου πιθανολογείται ότι αλλάζει ο μηχανισμός πρόσδεσης, είτε (αλλά εδώ μπαίνει θέμα κόστους) θα μελετηθεί η πρόσδεση στο DNA άλλων μορίων με γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες όπως η daunomycin, μορίων με φαρμακευτική δράση όπως η proflavine, ή μορίων-σημαντών όπως το ethidium bromide. Σε όλες της περιπτώσεις θα μελετηθεί και η θερμοδυναμική της πρόσδεσης με την τεχνική ITC (Ισοθερμική θερμιδομετρία με τιτλοδότηση). Περιοχές της Χημείας: Βιοφυσική Χημεία, φαρμακευτική χημεία. Βασική Οργανολογία: Φασματοφωτομετρία UV-vis και φθορισμού, πιθανά κυκλικός διχρωισμός, ισοθερμική θερμιδομετρία με τιτλοδότηση, διαπίδυση για μέτρηση βαθμού πρόσδεσης. Sahoo et al., J. Phys. Chem. B 114, (2010) Ding et al., J. Phys. Chem. B 114, (2010) Manna et al., J. Phys. Chem. B 116, (2012) ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Φωτοηλεκτροχημικές κυψελίδες Grätzel βασισμένες στο TiO 2 και σε φυσικές και τεχνητές χρωστικές ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες για φωτοβολταϊκές κυψελίδες τρίτης γενιάς προέρχεται από τον Grätzel. Η κυψελίδα βασίζεται σε στρώμα TiO 2 μέσα σε δύο αγώγιμες πλάκες οξειδίων, με φωτοευαισθητοποιητή κάποια φυσική ή συνθετική χρωστική και με ηλεκτρολύτη διάλυμα Ι 2 /Ι -. Η χρωστική απορροφά το ορατό φως και διεγείρεται μεταφέροντας ηλεκτρόνια στο TiΟ 2 που με τη σειρά του τα προσφέρει σε εξωτερικό ηλεκτρικό κύκλωμα. Στη διπλωματική αυτή θα μελετηθούν αρκετές παράμετροι μιας τέτοιας φωτοηλεκτροχημικής κυψελίδας, όπως η φύση της χρωστικής, η μέθοδος παρασκευής του ΤiΟ 2 (εδώ θα είναι η μεγαλύτερη έμφαση), η γεωμετρία της διεπιφάνειας οξειδίου-διαλύματος κλπ. Η ρόφηση της χρωστικής πάνω σε υποστρώματα TiO 2 θα μελετηθεί με μεθόδους επιφανειακής χημείας, όπως ο μικροζυγός χαλαζία. Η απόδοση των κυψελίδων θα μετρηθεί σε κλασικά ηλεκτρικά κυκλώματα, κάτω από ακτινοβολία ορατού. Περιοχές της Χημείας: Ανόργανη Χημεία, Επιστήμη Κολλοειδών, Επιστήμη Υλικών, Ενεργειακές εφαρμογές. Βασική Οργανολογία: Φασματοφωτομετρία UV, πθανόν Μικροσκοπία Ατομικής Δύναμης (AFM), μικροζυγός χαλαζία (QCM), ηλεκτρικά κυκλώματα για προσδιορισμό καμπυλών i-v.

3 Cherepy et al., J. Phys. Chem. B 101, (1997) Smestad and Grätzel, J. Chem. Educ. 75, (1998) Hagfeldt and Grätzel, Acc. Chem. Res. 33, (2000) Tae et al., J. Phys. Chem. B 109, (2005) Lee et al., J. Phys. Chem. B 112, (2008) + L. Halaoui, AUB Jeong et al., Langmuir 27, (2011) Harms et al., PCCP 14, (2012) ΘΕΜΑ ΤETAΡΤΟ: Ενσωμάτωση νανοσωματιδίων ημιαγωγών σε πολυμερικές και άλλες ίνες που παράγονται με ηλεκτρόκλωση ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Τα μονοδιάστατα αγώγιμα πολυμερή χρησιμοποιούνται επιτυχώς ως μεταφορείς φορτίου στην ενεργό στιβάδα οργανικών φωτοβολταϊκών κυψελίδων. Η διπλωματική αυτή στοχεύει στην παραγωγή καλά χαρακτηρισμένων ινών από διάφορα πολυμερή με τη μέθοδο της ηλεκτρόκλωσης (electrospinning) που περιλαμβάνει την έκχυση διαλύματος του πολυμερούς από σύριγγα στην παρουσία ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου και το σχηματισμό καλά ορισμένων ινών του υλικού σε μεταλλικό στόχο. Οι ίνες χαρακτηρίζονται με Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης (SEM-Τμήμα ΜΜΚ) και φασματομετρίες UV-vis, FTIR και φθορισμού. Θα αναπτυχθούν στις ίνες κρυστάλλοι CdS, ZnS και PbS ή και κρύσταλλοι μικτών ημιαγωγών (π.χ. CuInS 2 ), με εμποτισμό των ινών σε διαλύματα αλάτων των μετάλλων και αντίδραση με αέριο Η 2 S. Τα σουλφίδια αυτά είναι ημιαγωγοί που αναμένεται να ενισχύουν την απόδοση φωτοβολταϊκών κυψελίδων. Επειδή τα αγώγιμα πολυμερή είναι πολύ ακριβά, οι αρχικές μελέτες θα γίνουν σε πιο παραδοσιακά πολυμερή, στα οποία πρέπει να προσδένονται τα μεταλλικά ιόντα, όπως το πολυ(αιθυλενοξείδιο), το πολυ(μεθακρυλικό οξύ), η πολυ(οξική κυτταρίνη) ή το πολυ(γαλακτικό οξύ). Αν ο χρόνος το επιτρέψει, θα γίνει προσπάθεια παραγωγής ινών από το αγώγιμο πολυμερές πολυ(ανιλίνη) (δύσκολο!) ή ακόμα και από διαλύματα Τi 4+ που καθώς συμπυκνώνονται και πολυμερίζονται δίνουν ίνες TiO 2. Περιοχές της Χημείας: Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών, Ενεργειακές εφαρμογές, Ανόργανη Χημεία, Επιστήμη Κολλοειδών. Βασική Οργανολογία: Φασματοφωτομετρία UV-vis, FTIR και φθορισμού, πιθανόν Μικροσκοπία Ατομικής Δύναμης (ΑFM), (περιορισμένη) ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης (SEM), πολωτική μικροσκοπία. Βιβλιογραφία Cucchi et al., Small 3, (2007) Christoforou et al., J. Nanosci. Nanotech. 10, 1-8 (2010) Cavaliere et al., Energy Env. Sci. 4, (2011) Dong et al., J Power Sources 196, (2011)

4 ΘΕΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Απόδοση φαρμάκων από υμένια πολυμερών που παράγονται με ηλεκτρόκλωση και με τη μέθοδο layer-by-layer ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ BIΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Τα υμένια πολυμερών χρησιμοποιούνται ευρύτατα για απόδοση φαρμάκων. Μια προφανής περίπτωση είναι οι γάζες πολυμερών που εμποτίζονται με φάρμακα και αποδίδουν το φορτίο τους σε επαφή με το δέρμα. Στην παρούσα διπλωματική θα γίνει σύνθεση πολυμερικών υμενίων με δύο τρόπους. Με τη μέθοδο της ηλεκτρόκλωσης (electrospinning) που περιγράφεται στο τέταρτο θέμα, και με τη μέθοδο εναπόθεσης στρώμα-με-στρώμα (layer-by-layer, LBL). Η τελευταία μέθοδος είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, καθώς επιτρέπει τον ελεγχόμενο συνδυασμό πολλών πολυμερών με πολλά φάρμακα και βιολογικά μακρομόρια. Βασίζεται στη διαδοχική εναπόθεση αρνητικά και θετικά φορτισμένων στρωμάτων πολυμερών πάνω σε στερεό υπόστρωμα, αλλά έχει γενικευθεί και για μη ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις. Ο στόχος είναι να συντεθούν και με τις δύο μεθόδους υμένια που να αποτελούνται από παρόμοια βιοδιασπώμενα πολυμερή και περιέχουν κάποιες φαρμακευτικές ουσίες και να ελεγχθεί ποιο σύστημα είναι καλύτερο για απόδοση φαρμάκων από επιφάνειες. Πιθανά πολυμερή είναι το πολύ(γαλακτικό οξύ) ή συμπολυμερή με πολυ(καπρολακτόνη), ενώ τα φάρμακα μπορούν να ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες, π.χ., naproxen (αντιφλεγμονώδες), triclosan (αντιμικροβιακό) κ.α. Περιοχές της Χημείας: Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών, Βιοφυσική και φαρμακευτική χημεία. Βασική Οργανολογία: Συσκευές ηλεκτρόκλωσης και LBL, Φασματοφωτομετρία UV-vis και φθορισμού, πιθανόν Μικροσκοπία Ατομικής Δύναμης (ΑFM), πολωτική μικροσκοπία, υγρή χρωματογραφία. Βιβλιογραφία Kim et al., ACS Nano 2, (2008) Hong et al., Biomacomolecules 12, (2011) ΘΕΜΑ EKΤΟ: Διαλυτοποίηση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων σε μικύλια: Μια μέθοδος ανάκτησης ρυπασμένων εδαφών ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) είναι επικίνδυνοι οργανικοί ρυπαντές, που δύσκολα απομακρύνονται από το περιβάλλον και γι αυτό ανήκουν στους λεγόμενους «επίμονους οργανικούς ρυπαντές» (persistent organic pollutants POPs). Μια μέθοδος απομάκρυνσης των PAHs από υδατικά διαλύματα και από το έδαφος είναι με χρήση μικυλίων τασιενεργών μορίων. Στην παρούσα διπλωματική εξετάζουμε μερικούς PAHs (ναφθαλήνιο, φαινανθρένιο, πυρένιο). Βρίσκουμε σημαντικές ιδιότητες, όπως ο συντελεστής κατανομής μεταξύ νερού και οκτανόλης, οι διαλυτότητες σε νερό και οργανικούς διαλύτες και τα συναφή φάσματα απορρόφησης και φθορισμού. Θα μελετηθεί η διαλυτοποίηση των ουσιών αυτών σε μικύλια του μη-ιοντικού τασιενεργού triton X-100 με πειράματα κατανομής μεταξύ διαλυμάτων σε οργανικούς διαλύτες και

5 υδατικών διαλυμάτων του τασιενεργού. Η ανίχνευση θα γίνεται με φασματοσκοπίες απορρόφησης και φθορισμού και ίσως με HPLC αν χρειασθεί. Εκτός από τη μέθοδο της κατανομής θα εφαρμοσθεί και η μέθοδος της διαπίδυσης για να ελεχθεί η κατανομή μεταξύ νερού και μικυλίων. Τέλος θα εξετασθεί η ρόφηση των μορίων αυτών σε συστατικά του εδάφους, όπως είναι τα οξείδια SiO 2 και Al 2 O 3 και τα χουμικά οξέα. Περιοχές της Χημείας: Επιστήμη Κολλοειδών, Περιβαλλοντική Τεχνολογία. Τεχνικές: Φασματοσκοπία UV-vis και φθορισμού, διαπίδυση, μέθοδοι μέτρησης CMC, πιθανά HPLC Μαρία Ιωσήφ, Διπλωματική Εργασία, Τμήμα Χημείας (2005) Edwards et al., Env. Sci. Technol., 25, (1991) Valsaraj et al., Water Res. 23, (1989)

Μελέτη Ρόφησης Πολυμερικής Συστοιχίας Παρουσία Ατμών Οργανικών Ενώσεων & Εφαρμογή σε Χημικούς Αισθητήρες

Μελέτη Ρόφησης Πολυμερικής Συστοιχίας Παρουσία Ατμών Οργανικών Ενώσεων & Εφαρμογή σε Χημικούς Αισθητήρες ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΑΡΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Μελέτη Ρόφησης Πολυμερικής Συστοιχίας Παρουσία Ατμών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ «ΥΒΡΙΔΙΚΟΙ ΒΙΟΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΟΥ ΧΑΜΗΛΟΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΚΑΤΑΛΥΣΗΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ «Ανάπτυξη και ιδιότητες Λεπτών Υμενίων ΝiΟπου αναπτύχθηκαν με Ιοντοβολή. Βελτίωση λειτουργικότητας ως Αισθητήρες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τµήµα Χηµείας Α Κ Α Δ Η Μ Α Ϊ Κ Ο Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο ΠPOEΔPOΣ Αναστάσιος Δ. Κεραμιδάς ANTIΠPOEΔPOΣ Αθανάσιος Νικολαΐδης KAΘHΓHTΕΣ Άγγελος Μ. Ευσταθίου Χάρης Ρ. Θεοχάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εκπόνηση: Δαλαμάγκας

Διαβάστε περισσότερα

Χημείας. EΠIKOYPOI KAΘHΓHTEΣ Αναστάσιος Ι. Τασιόπουλος Νικόλαος Ε. Χρονάκης Σοφία Χ. Hayes Ευτυχία Πινακουλάκη Κωνσταντίνα Π. Καπνίση-Χριστοδούλου

Χημείας. EΠIKOYPOI KAΘHΓHTEΣ Αναστάσιος Ι. Τασιόπουλος Νικόλαος Ε. Χρονάκης Σοφία Χ. Hayes Ευτυχία Πινακουλάκη Κωνσταντίνα Π. Καπνίση-Χριστοδούλου Χημείας ΠPOEΔPOΣ Iωάννης Πασχαλίδης ANTIΠPOEΔPOΣ Επαμεινώνδας Λεοντίδης KAΘHΓHTΕΣ Άγγελος Μ. Ευσταθίου Χάρης Ρ. Θεοχάρης Επαμεινώνδας Λεοντίδης Κώστας Σ. Πατρίκιος EΠIKOYPOI KAΘHΓHTEΣ Αναστάσιος Ι. Τασιόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ & ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ & ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ & ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΒΥΡΣΟΔΕΨΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αγρόκτημα Βελεστίνου Ε.Π.Ε.

Αγρόκτημα Βελεστίνου Ε.Π.Ε. «Παραγωγή Βιοδραστικού Παραδοσιακού Γιαουρτιού με Ενσωμάτωση Φυτικών Πολυφαινολών» Αρ. Κουπονιού: 69206003 01 000050 Αγρόκτημα Βελεστίνου Ε.Π.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Κων/νος Πετρωτός Εργαστήριο Μηχανικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΙΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΙΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΙΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και μελέτη ημιαγώγιμων και μεταλλικών. νανοδομών για εφαρμογή σε φ/β κυψελίδες και. φωτοηλεκτροχρωμικές διατάξεις ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΡΡΟΚΩΣΤΑ

Ανάπτυξη και μελέτη ημιαγώγιμων και μεταλλικών. νανοδομών για εφαρμογή σε φ/β κυψελίδες και. φωτοηλεκτροχρωμικές διατάξεις ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΡΡΟΚΩΣΤΑ Ανάπτυξη και μελέτη ημιαγώγιμων και μεταλλικών νανοδομών για εφαρμογή σε φ/β κυψελίδες και φωτοηλεκτροχρωμικές διατάξεις Διδακτορική διατριβή του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΡΡΟΚΩΣΤΑ Υποβληθείσα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Aνάλυση ιχνοστοιχείων με εκλεκτική ακινητοποίηση σε ανακλαστήρες ακτίνων Χ. Επιβλέπων: Καθηγητής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΙΘΡΑΚΑΣ-ΚΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ-ΝΙΚΟΛ

Διαβάστε περισσότερα

1 Χημεία και Mετρήσεις

1 Χημεία και Mετρήσεις 1 Χημεία και Mετρήσεις Paul Orr/Shutterstock.com. Igor Klimov/Shutterstock.com. Mark Schneider Μια από τις μορφές του SiO 2 στη φύση είναι ο κρύσταλλος του χαλαζία. Οι οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν φως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος και υδρογόνου από τη φωτοκαταλυτική οξείδωση οργανικών ενώσεων σε µια φωτοηλεκτροχηµική κυψελίδα. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη της Χρήσης Φυτικών Πολυφαινολών ως Αντιοξειδωτικών & Αντιμυκητιακών Παραγόντων σε Ζωοτροφές» Αρ. Κουπονιού:38592787 01 000113

«Μελέτη της Χρήσης Φυτικών Πολυφαινολών ως Αντιοξειδωτικών & Αντιμυκητιακών Παραγόντων σε Ζωοτροφές» Αρ. Κουπονιού:38592787 01 000113 «Μελέτη της Χρήσης Φυτικών Πολυφαινολών ως Αντιοξειδωτικών & Αντιμυκητιακών Παραγόντων σε Ζωοτροφές» Αρ. Κουπονιού:38592787 01 000113 VETHELLAS Α.Ε.Β.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Δημήτριος Καντάς Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

[ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ]

[ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ] 2011 Μίαρης Κωσταντίνος Μίχος Ιωάννης [ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ] Προσδιορισµός του τρόπου ανάπτυξης υµενίων MgCl 2 πάνω σε Si(111) 7x7 και Au µέ φασµατοσκοπίες XPS και ISS ΤΜΗΜΑ :ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΜΙΚΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑΝΟ ΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Mικροαναλυτική ιάταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΧΗΜΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 1. Εισαγωγή Στην Α τάξη του Γυμνασίου η Χημεία προσφέρεται στους μαθητές και στις μαθήτριες μέσα στα πλαίσια διδασκαλίας της Φυσικής και της Βιολογίας (Φυσικές Επιστήμες).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΡΟΦΗΣΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

µονάδες παραγωγής ενέργειας και βιοµηχανικές µονάδες

µονάδες παραγωγής ενέργειας και βιοµηχανικές µονάδες ΑΕΡΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ Γενικά µε τον όρο ατµόσφαιρα περιγράφουµε το µίγµα των αερίων µαζών που περιβάλλει την γη. Η χηµική σύσταση και η θερµοκρασία της ατµόσφαιρας ποικίλουν ανάλογα µε το ύψος από τη γη. Η ατµόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ (Cd, Zn) ΜΕΣΩ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΗΛΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΖΕΟΛΙΘΟΥ, ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ (Cd, Zn) ΜΕΣΩ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΗΛΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΖΕΟΛΙΘΟΥ, ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ (Cd, Zn) ΜΕΣΩ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΗΛΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΖΕΟΛΙΘΟΥ, ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

417 Φυσικών Επιστημών (Χημείας) Κύπρου

417 Φυσικών Επιστημών (Χημείας) Κύπρου 417 Φυσικών Επιστημών (Χημείας) Κύπρου Πληροφορίες για το Τμήμα Το Τμήμα Χημείας άρχισε να λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα το Φεβρουάριο του 2000. Από το 1992 λειτούργησε Τομέας Χημείας στο Τμήμα Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΙΚΡΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑΝΟΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ANAΠΤΥΞΗ ΚΡΥΟΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Χαρακτηρισμός Νανοδομημένων Υλικών»

«Χαρακτηρισμός Νανοδομημένων Υλικών» 2 η ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΜΟΡΦΑ ΚΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑΝΟΔΟΜΗΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ Διδάσκων: κ. Σιγάλας «Χαρακτηρισμός Νανοδομημένων Υλικών» Μυστηρίδου Εμμανουέλα (ΑΜ 861) Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010 Περίληψη Σε αυτήν την εργασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ANΑΛΥΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ANΑΛΥΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ANΑΛΥΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Aναπλ. Καθ. ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερµά τον καθηγητή κ. Κώστα Σαββάκη κυρίως για την εµπιστοσύνη που µου έδειξε και την υποµονή που έκανε κατά τη διάρκεια

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερµά τον καθηγητή κ. Κώστα Σαββάκη κυρίως για την εµπιστοσύνη που µου έδειξε και την υποµονή που έκανε κατά τη διάρκεια Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επεξεργασία υγρών αποβλήτων Περιγραφή και λειτουργία µονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων Σητείας ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ ΠΑΖΕΓΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Διαπανεπιστηµιακό Διατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διδακτική της Χηµείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες (ΔιΧηΝΕΤ) Χηµεία και Καθηµερινή

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αλληλεπιδράσεις µεταξύ Πολυσακχαριτών που Έχουν Εκχυλιστεί από Φυτά και Γαστρικής

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την βοήθεια Nανοτεχνολογίας. Ζένος Λοίζου Α.Μ:4545. Μπαρούτογλου Νίκος Α.Μ:4551

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την βοήθεια Nανοτεχνολογίας. Ζένος Λοίζου Α.Μ:4545. Μπαρούτογλου Νίκος Α.Μ:4551 Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την βοήθεια Nανοτεχνολογίας Ζένος Λοίζου Α.Μ:4545 Μπαρούτογλου Νίκος Α.Μ:4551 Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ 2014 Generating electricity through the help of Nanotechnology Zenos Loizou

Διαβάστε περισσότερα