Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ"

Transcript

1 Γυμνάσιο Σπερχειάδας Σχολική και Κοινωνική Ζωή ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΜΑΘΑΙΝΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ, ΠΡΟΣΕΧΩ

2 Διαδίκτυο (Internet) Το Internet μπήκε στις ζωές μας από το Είναι μία από τις συναρπαστικότερες ανακαλύψεις του ανθρώπου. Χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία 17 περίπου χρόνια. Υπολογίζεται ότι 2 δις άνθρωποι (το 25% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού) συνδέονται καθημερινά στο Διαδίκτυο.

3 Διαδίκτυο (Internet) τι μας προσφέρει... Πρόσβαση στην γνώση και εκπαίδευση (Τράπεζες πληροφοριών, Βιβλία, Πανεπιστήμια, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κ.α.) Πληροφόρηση και Ενημέρωση (Εφημερίδες, περιοδικά, κ.α.) Επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ( , chat rooms, Forum, blogs, κ.α.) Εμπορικές Επαγγελματικές συναλλαγές. Ψυχαγωγία.

4 Διαδίκτυο (Internet) ένας καταπληκτικός κόσμος;;; Το Διαδίκτυο είναι ένας κόσμος ανοικτός σε όλους καλούς και κακούς. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του με ασφάλεια και να αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους. Όπως και στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχουν και στο Διαδίκτυο αρκετοί κίνδυνοι. Όταν όμως γνωρίζουμε τους κινδύνους, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε

5 Άντληση Πληροφοριών

6 Δυνατότητες που μας παρέχει Τι μπορώ να κάνω στο Διαδίκτυο: να βρούμε πληροφορίες για κάποια σχολική εργασία να μάθουμε μόνοι μας κάποια πράγματα για ένα συγκεκριμένο θέμα. να ψυχαγωγηθούμε - διασκεδάσουμε( μουσική, ταινίες, παιχνίδια) να ενημερωνόμαστε (ειδήσεις, νέα, εφημερίδες) να εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας αλλά και τις γνώσεις μας, να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται μακριά μας.

7 Εγκυρότητα και αξιοπιστία Σου έχει τύχει να την πατήσεις καμιά φορά, παίρνοντας υλικό από το Διαδίκτυο και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν τελείως λάθος; Ή μήπως άκουσες κάτι τέτοιο από τους φίλους σου; Οι πληροφορίες από το Διαδίκτυο δεν είναι πάντα ακριβείς Διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που συναντάμε στο διαδίκτυο με άλλες πηγές Έχε υπόψη σου ότι ο απλός χρήστης διαμορφώνει το διαδικτυακό περιεχόμενο Βρες αξιόπιστες σελίδες Χρησιμοποίησε περισσότερες από μία ιστοσελίδες / πηγές

8 Πνευματικά Δικαιώματα τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μια μορφή προστασίας που παρέχεται από τον νόμο στους συντάκτες και τους δημιουργούς αυθεντικής εργασίας Κανένας δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε χρήση του έργου, εάν δεν υπάρχει άδεια από τον ίδιο το δημιουργό. Αφορά λογοτεχνία (βιβλία, άρθρα), δράμα (θεατρικά έργα, ταινίες), μουσική, καλλιτεχνία (ζωγραφική, γλυπτά), λογισμικό, καθώς και ορισμένες άλλες αυθεντικές δημιουργικές εργασίες. Πάντα αναφέρουμε τις πηγές μας.

9 Ακατάλληλες Ιστοσελίδες μπορεί να περιλαμβάνουν: ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο προώθηση επιβλαβών συμπεριφορών προώθηση τυχερών παιχνιδιών παρουσίαση πορνογραφικού υλικού προώθηση βίας που το συναντάμε ιστοσελίδες αμφίβολου προέλευσης Μέσα από τα διαδικτυακά παιχνίδια (online games) Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Μέσω του κινητού τηλεφώνου

10 Τι πρέπει να κάνω Καταγγέλλουμε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο Αυτά που διαβάζουμε ή βλέπουμε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε ορθά. Ρωτάμε άτομα που εμπιστευόμαστε, εάν έχουμε αμφιβολίες. Αξιολογούμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο και ελέγχουμε το συγγραφέα, την προέλευση της σελίδας, τη βιβλιογραφία της πληροφορίας. Χρησιμοποιούμε πολλαπλές πηγές πληροφοριών και διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο. Εγκαθιστούμε λογισμικό φιλτραρίσματος πληροφοριών σε υπολογιστές. Εάν κάτι μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή αμήχανα, κλείνουμε το φυλλομετρητή μας και το αναφέρουμε αμέσως σε κάποιο ενήλικα. Χρησιμοποιούμε τα Αγαπημένα για να τοποθετήσουμε τις ιστοσελίδες που είναι ασφαλείς και επισκεπτόμαστε συχνά.

11 Τρόποι Προστασίας από βλαβερό περιεχόμενο Εγκατέστησε ένα λογισμικό antivirus Μην ανοίγεις τα s που λαμβάνεις από άγνωστο αποστολέα Μπορείς ακόμη να εγκαταστήσεις ένα firewall Απέφυγε τις ύποπτες ιστοσελίδες Έλεγχε τα αρχεία που κατεβάζεις με το λογισμικό antivirus

12 Ο ρόλος των μεγαλυτέρων Πρέπει οπωσδήποτε να ζητάμε τη βοήθεια των μεγαλυτέρων μας είτε αυτοί είναι οι γονείς μας, είτε είναι οι καθηγητές μας όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα.

13 Συνομιλίες και ανταλλαγή μηνυμάτων

14 Πως μπορώ να ανταλλάσσω μηνύματα Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( ) Μέσω δωματίων συνομιλίας (facebook κα) Μέσω προγραμμάτων επικοινωνίας (skype, google talk, κ.λ.π)

15 Κίνδυνοι συνομιλίας με αγνώστους Μετάδοση ιών και κακόβουλου λογισμικού Εκμετάλλευση αποπλάνηση κυρίως ανηλίκων Δεν γνωρίζουμε πάντα την αληθινή ταυτότητα του συνομιλητή μας

16 Ψεύτικες ταυτότητες,κλοπή ταυτότητας Ένα έγκλημα δύο φάσεων α. κάποιος κλέβει τα προσωπικά σας δεδομένα (μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος, phising). β. ο κλέφτης χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προσποιηθεί ότι είναι εσείς και να διαπράξει απάτη. Αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας ή ηλεκτρονικής απάτης, απευθυνθείτε αμέσως στις αρμόδιες αρχές.

17 Εγκλήματα στο διαδίκτυο Οι πιο γνωστές μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι: Παιδική πορνογραφία Απάτες μέσω Διαδικτύου (π.χ. Εικονικές Δημοπρασίες) Cracking (ψηφιακοί βανδαλισμοί) Διακίνηση ή Πειρατεία Λογισμικού online πώληση Μp3 και κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και λογισμικού Απάτες με πιστωτικές κάρτες. phising ή "ηλεκτρονικό ψάρεμα". Διακίνηση ναρκωτικών. Συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων Εκβιασμός Απειλές μέσω Internet

18 Εγκλήματα στο διαδίκτυο Τι πρέπει να κάνετε για να το αποφύγετε: Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων στον υπολογιστή. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανοίγετε συνημμένα, όταν προέρχονται από άγνωστους αποστολείς. Εξοικειωθείτε με την πολιτική τήρησης απορρήτου των ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα εάν σας ζητηθεί να δώσετε προσωπικές πληροφορίες. Ελέγχετε τακτικά τα αντίγραφα κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών. Εγκαταστήστε και μην παραλείπετε να ενημερώνετε τακτικά λογισμικό firewall, προστασία από ιούς και spyware.

19 Εγκλήματα στο διαδίκτυο Τι πρέπει να κάνετε για να το αποφύγετε: Ενημερώνετε το λειτουργικό σύστημα Windows και όλες τις εφαρμογές του υπολογιστή σας με τις τελευταίες ενημερώσεις για θέματα ασφάλειας. Χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης Κλειδώνετε το φάκελο αλληλογραφίας σας. Καταστρέφετε με καταστροφέα εγγράφων τα αντίγραφα κινήσεων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κάρτες σας καθώς και άλλα οικονομικά έγγραφα πριν τα πετάξετε. Ελέγχετε τακτικά τα αντίγραφα κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών. Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης διαθέτουν τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες και χρησιμοποιούν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.

20 Έλεγχος του Διαδικτύου Ρυθμιστικό πλαίσιο, που εφαρμόζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος "το Διαδίκτυο ελέγχεται από τους χρήστες του"

21 Κακόβουλο Λογισμικό Είδη κακόβουλου Λογισμικού Ιοί - Virus Σκουλήκια - Worm Δούρειοι Ίπποι Trojan Horse Λογισμικό παρακολούθησης Η/Υ Spyware Rootkits Ransomware Βots zombies Scareware Dialer Προστατευτείτε με Εγκατασταση antivirus Εγκατάσταση firewall Χρήση αντίστοιχου λογισμικού σε κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές

22 Ανεπιθύμητη αλληλογραφία Τι είναι: Είναι ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό έχουν την υποκλοπή των προσωπικών σας στοιχείων, χρησιμοποιώντας συνήθως κάποιο ψεύτικο πρόσχημα. Πως λειτουργεί; Τα μηνύματα αυτά εμφανίζονται ότι προέρχονται από μια νόμιμη πηγή, ένα δημόσιο οργανισμό, μια τράπεζα, ένα κατάστημα, κλπ., και μπορεί να σας ζητήσουν να αποστείλετε κάποια στοιχεία ή να επισκεφθείτε μια πλαστή ιστοσελίδα η οποία περιλαμβάνεται στο κείμενο του μηνύματος

23 Πως μοιάζουν Δεν αποκαλύπτω ΠΟΤΕ τα προσωπικά μου στοιχεία σε ηλεκτρονικά μηνύματα

24 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, Προσωπικά δεδομένα, Ηλεκτρονικά εγκλήματα

25 Ηλεκτρονικές Συναλλαγές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα και μπορούν να μας απαλλάξουν από πολλούς μπελάδες αρκεί να μπορούμε να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και να μην πράξουμε κάποιο ηλεκτρονικό έγκλημα.

26 Πως βοηθά το internet στις ηλεκτρονικές συναλλαγές Η γρήγορη εξυπηρέτηση η ευκολία πρόσβασης και εξυπηρέτησης σε άτομα με κινητικής δυσκολίες μηδέν χρόνος αναμονής σε ουρές συχνά μικρότερο χρηματικό κόστος η πρόσβαση σε εμπορικά αγαθά και υπηρεσίες απ' όλο τον κόσμο 24 ώρες το 24ωρο. Εύκολη σύγκριση τιμών και προσφορών από διαφορετικούς προμηθευτές.

27 Κίνδυνοι από ηλεκτρονικές συναλλαγές Διαρροή προσωπικών δεδομένων Απώλεια κωδικών πιστωτικών καρτών Ελαττωματικά ή προϊόντα από μίμηση Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς ασφαλή πρωτόκολλα επικοινωνίας για ηλεκτρονικές συναλλαγές ή αγορές.

28 Διαφημίσεις και εικονικοί διαγωνισμοί Τα θετικά στοιχεία είναι: Η διαφήμιση ενημερώνει τους καταναλωτές για τα υπάρχοντα προϊόντα και τις τιμές τους. Ευνοεί τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τη βελτίωση των προϊόντων Συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας αφού δημιουργεί θέσεις εργασίας Ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται οι πολίτες για κοινωνικά θέματα.

29 Τα αρνητικά στοιχεία: Διαφημίσεις και εικονικοί διαγωνισμοί Η διαφήμιση αιχμαλωτίζει τη σκέψη και νεκρώνει τη κρίση του καταναλωτή. Πολλαπλασιάζει τις ανάγκες και δημιουργεί νέες πλασματικές Η διαφήμιση παραπληροφορεί και αποπροσανατολίζει τον καταναλωτή σχετικά με τις ιδιότητες του κάθε αγαθού. Προωθεί τη ψευδαίσθηση ότι όλα τα προβλήματα μπορεί να λυθούν με την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων Αλλοιώνει και φθείρει τη γλώσσα με την πληθώρα των ξενικών όρων που εισάγει.

30 Διαφημίσεις και εικονικοί διαγωνισμοί Ένα συνηθισμένο φαινόμενο διαφημιστικής απάτης στο διαδίκτυο είναι οι εικονικοί διαγωνισμοί. Αυτοί έχουν τη μορφή διαφημίσεων που προβάλλονται σε διάφορες ιστοσελίδες ή και σε τηλεοπτικές εκπομπές και μας δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε διάφορους υποτιθέμενους διαγωνισμούς.

31

32 Προσωπικά δεδομένα Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται και περιγράφει ένα άτομα, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα κ.λ.π) φυσικά χαρακτηριστικά εκπαίδευση, εργασία, προϋπηρεσία οικονομική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία) ενδιαφέροντα, δραστηριότητες συνήθειες. Όταν χρησιμοποιώ τα προσωπικά μου δεδομένα, θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός και να προσέχω που τα κοινοποιώ καθώς κακόβουλοι χρήστες μπορεί να τα επεξεργαστούν χρησιμοποιήσουν εν αγνοία μου.

33 Τι πρέπει να προσέχουμε σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα: την επωνυμία της επιχείρησης. την επαγγελματική ένωση στην οποία είναι εγγεγραμμένη η επιχείρηση. τη γεωγραφική διεύθυνση της εταιρίας τα στοιχεία άμεσης επικοινωνίας της εταιρίας (π.χ τηλέφωνο, φαξ, ) την τελική τιμή του προϊόντος (φόροι, έξοδα αποστολής κ.λ.π) την περίοδο στην οποία ισχύει κάποια προσφορά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος τους τρόπους αποστολής, χρόνους παράδοσης, την δυνατότητα υπαναχώρησης, τους τρόπους πληρωμής και παράδοσης. τη δυνατότητα ακύρωσης της παραγγελίας (λόγω αλλαγής γνώμης) τους όρους χρήσης και προστασίας προσωπικών δεδομένων από το κατάστημα. τις προσθετέες επιβαρύνσεις τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διευθέτηση προβλημάτων ή διαφωνιών του πελάτη με το κατάστημα

34 Προπληρωμένες κάρτες η προπληρωμένη κάρτα είναι μια κάρτα πληρωμών η οποία μπορεί να φορτωθεί με χρήματα και έχει χρηματικό όριο σε περίπτωση απώλειας ή υποκλοπής δεν μπορούν να γίνουν αγορές που ξεπερνούν το όριο των χρημάτων με την οποία την έχουμε φορτώσει φορτώνουμε την κάρτα με το ποσό που απαιτείται για μια αγορά λίγο πριν την πραγματοποιήσουμε Όταν κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές καλό είναι να ζητάμε βοήθεια από κάποιον μεγαλύτερο (γονείς δασκάλους) ώστε να μας κατευθύνουν αν συναντήσουμε κάποια δυσκολία.

35 Τι είναι η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που διαπράττονται με τη χρήση του διαδικτύου. Μην διστάσεις να απευθυνθείς αν κάτι σου φανεί ύποπτο

36 Διαδικτυακά παιχνίδια -Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

37 Διαδικτυακά Παιχνίδια Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι δισδιάστατα ή τρισδιάστατα παιχνίδια που παίζονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στις παιχνιδομηχανές και, μέσω του διαδικτύου, ο χρήστης μπορεί να παίζει και να αλληλεπιδρά με χρήστες από διάφορες χώρες, πολύ συχνά, σε έναν ενιαίο, εικονικό κόσμο. World of Warcraft (WοW) Lineage, Guild Wars, Lord of the Rings Online, Second Life κ.α.

38 Κοινωνική δικτύωση Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή «social networking sites», ( Facebook, Hi5, Myspace, Twitter κ.α. αποτελούν καθημερινή συνήθεια των νέων. παιδιά, νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι χρήστες μέσα από τα εικονικά τους προφίλ λειτουργούν διαδραστικά με άλλους χρήστες δημοσιεύουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους γίνονται μέλη σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων (groups), δημοσιεύουν και ανταλλάσσουν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες επισκέπτονται σελίδες άλλων χρηστών χρησιμοποιούν πλήθος εφαρμογών (κουίζ, παιχνίδια, κ.λπ.).

39 Κίνδυνοι από αλόγιστη χρήση τέτοιων εφαρμογών: Εθισμός Παρενόχληση. Επικίνδυνη συμπεριφορά. Εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων

40 Τι πρέπει να γνωρίζω Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει : Να συλλέγονται για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών. Να είναι συναφή, πρόσφορα, και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται για τους σκοπούς της επεξεργασίας. Να είναι ακριβή και, εφόσον χρειάζεται, να υποβάλλονται σε ενημέρωση. Να διατηρούνται σε μορφή που να επιτρέπει τον προσδιορισμό της ταυτότητας των υποκειμένων τους μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου που απαιτείται

41 Τι πρέπει να γνωρίζω Ενενήντα παιδιά νοσηλεύονται στο Παίδων με συμπτώματα εθισμού στο internet H ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying) είναι η επιθετική συμπεριφορά από πρόθεση με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. μπορεί να κάνει τα νέα άτομα να νιώθουν μοναχικά, δυστυχή και φοβισμένα, να αισθάνονται ανασφαλή και να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά Μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις ακόμα και αυτοκτονία

42 Συμβουλεύεστε κάποιον μεγαλύτερο όταν συναντήσατε κάτι παράξενο στο διαδίκτυο 48% 52% ΝΑΙ ΟΧΙ

43 Έχετε συναντήσει λάθος πληροφορίες στο διαδίκτυο; 37% 63% ΝΑΙ ΟΧΙ

44 Για την άντληση πληροφοριών χρησιμοποιείτε περισσότερο το διαδίκτυο ή βιβλία κ.λ.π. 60% 40% ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΑ

45 Ενημερώνεις το προφίλ σου στο Facebook. Τι κάνεις; α) Ανεβάζεις ότι πληροφορία θέλεις. (έτσι κι αλλιώς μόνο οι φίλοι σου μπορούν να το δουν) β) Προσπαθείς να είσαι επιλεκτικός σε ότι ανεβάζεις για σένα και τους φίλους σου. Δεν ανεβάζεις κάτι το οποίο δεν θες να δουν οι γονείς σου. γ) Ανεβάζεις πληροφορίες που δεν περιέχουν προσωπικά δεδομένα δικά σου και των φίλων σου. 10% 37% 53% α β γ

46 Είσαι σε κάποιο internet cafe και θέλεις να διαβάσεις τα μηνύματα του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου.τι κάνεις; α) Τα διαβάζεις κανονικά. (δε θεωρείς ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα...ποιον ενδιαφέρει να δει τα μηνύματά σου;) β) Τα διαβάζεις αφού βεβαιωθείς ότι δε βλέπει κανείς την οθόνη σου. γ) Τα διαβάζεις αφού βεβαιωθείς ότι δε βλέπει κανείς την οθόνη σου ενώ πριν φύγεις αποσυνδέεσαι και σβήνεις το ιστορικό. 33% 7% 60% α β γ

47 Ο φίλος σου δεν έχει πιστωτική κάρτα και θέλει να δανειστεί τη δική σου για να αγοράσει κάτι από το διαδίκτυο. Σου στέλνει μήνυμα και σου ζητά τα στοιχεία της. Τι κάνεις; α) Απαντάς κανονικά αφού τον εμπιστεύεσαι. β) Απαντάς αλλά προσέχεις την κρυπτογράφηση του μηνύματος. γ) Δεν απαντάς καθόλου. Ποτέ δεν εμπιστεύεσαι που σου ζητάνε προσωπικά στοιχεία απ' όποιον κι αν προέρχονται. 19% 35% 46% α β γ

48 Πόσες ώρες την ημέρα χρησιμοποιείτε τον Η/Υ για διασκέδαση. 72% 16% 12% Έως 1 ώρα 2 έως 3 ώρες Πάνω από 3 ώρες

49 Επικοινωνείτε με κάποιον που δεν γνωρίζετε και σας ζητά να συναντηθείτε. Α. Δεν τον συναντάτε. Α 45% Γ 30% Α Β Γ Β. Τον συναντάτε σε δημόσιο χώρο Γ. Τον συναντάτε μαζί με κάποιον γνωστό σας. Β 25%

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 3 Ο ΓΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ BP6 ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΔΥΝΟΙ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ασφάλεια των νέων στο διαδίκτυο Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 9. Κεφάλαιο 1 Το ιαδίκτυο και οι δυνατότητες του... 13

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 9. Κεφάλαιο 1 Το ιαδίκτυο και οι δυνατότητες του... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 9 Κεφάλαιο 1 Το ιαδίκτυο και οι δυνατότητες του... 13 Εισαγωγή... 13 ιαδίκτυο Internet... 14 Οι κυριότερες εφαρμογές και υπηρεσίες του ιαδικτύου... 14 Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4

Περιεχόμενα. Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4 Περιεχόμενα Προσφώνηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων... 2 Εισαγωγή... 4 Ο Διαδικτυακός Κόσμος... 5 Προτερήματα Διαδικτύου...5 Προκλήσεις του Διαδικτύου...6 Ασφάλεια και Διαδίκτυο...6 Ψηφιακό χάσμα...7

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο»

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι ΚΟ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι ΚΟ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ε Σ ΟΛΟ Γ Γ Ι Ο Υ Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Ε ΦΑ Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σ Τ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Κ

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυο διαδίκτυο ιαδίκτυο Ιντερνέτ Ίντερνετ

ιαδίκτυο διαδίκτυο ιαδίκτυο Ιντερνέτ Ίντερνετ Εισαγωγή στο Internet ιαδίκτυο Στην γενική του έννοια, διαδίκτυο (ίντερνετ) είναι ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών που (δια)συνδέει άλλα δίκτυα. Ο αντίστοιχος αγγλικός όρος internet προκύπτει από τη

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίζοντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο

Φροντίζοντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο Φροντίζοντας για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο Με τη στήριξη της: ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝA A. Πώς να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό για γονείς σελ. 4 B. Οδηγίες για γονείς και κηδεμόνες σελ. 5 1. Η ασφάλεια φέρνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κωνσταντίνα Βαμβάκου ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Βασίλειος Χατζής Εκπονηθείσα πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΧΑΤΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΙΑ Α.Ε.Μ.: 1648 Επιβλέπων: Δρ Ράντος Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο!

για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο! Οδηγός για γονείς Φροντίστε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A. Πώς να χρησιμοποιήσετε τον οδηγό για γονείς σελ. 4 Β. Οδηγίες για γονείς και κηδεμόνες σελ. 6 1. Η ασφάλεια φέρνει

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εφαρμογής για την ασφάλεια των παιδιών και την ενημέρωση των γονέων σε φορητές συσκευές. Μιχαήλου Γεώργιος (ΑΜ:4411063) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων: Δρ. Βασίλης Βλάχος ΑΤΕΙ Θεσσαλίας 2015 Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Παιδικής Ασφάλειας στο ιαδίκτυο

Οδηγός Παιδικής Ασφάλειας στο ιαδίκτυο Οδηγός Παιδικής Ασφάλειας στο ιαδίκτυο ХоρηγόϚ ЕπικοινωνίαϚ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 1 ιαδικτυακοί διαφθορείς 2 Γεγονότα και παραπληροφόρηση στο ιαδίκτυο 7 Παιδικές ηλικίες και στάδια 9 Συµβουλές ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ενότητα 1)IΣΠΑΝΙΚΟ ΛΟΤΤΟ 1.1:Τι είναι το ισπανικό λόττο; 1.2:Τι πρέπει να προσέχει ο χρήστης διαδικτύου; 1.3:Παράδειγμα απάτης Ενότητα 2)Κοινωνική δικτύωση και πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ INTERNET ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ INTERNET ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ INTERNET ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ Γνωρίζουμε όλοι ότι το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα καθημερινότητα για τους μαθητές ηλικίας 8-18 χρονών. Ακόμη και στην Ελλάδα που υπολείπεται έναντι των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «e-ασφαλεια ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΖΑΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Α.Ε.Μ:1382 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χατζής Βασίλειο ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Ευχαριστώ όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το ΚΥΔ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας ενημερώνει σχετικά με θέματα που αφορούν σε ηλεκτρονικές απάτες. Η ενημέρωση μάς προστατεύει. Phishing Pharming Spam Scam Blog

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου για παιδιά και εφήβους Tμήμα Εταιρικών Σχέσεων WIND Ελλάς Mε τη συνεργασία: Γενική επιστημονκή επιμέλεια: Ι. Τσιάντης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Μυρσίνη Δημητρίου Μαρία Παλιανιώτη Σεπτέμβριος 2011 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πετασάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΝΤΑΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Oδηγός για ασφαλή χρήση internet και κινητού τηλεφώνου από παιδιά και εφήβους κινητή σταθερή internet «Τα θεμέλια για την ορθή χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΩΝΟΜΑΙ ΑΡΑ... ΥΠΑΡΧΩ; Οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης και η επίδρασή τους στην επικοινωνία, την έκφραση και την ψυχολογία των νέων.

ΔΙΚΤΥΩΝΟΜΑΙ ΑΡΑ... ΥΠΑΡΧΩ; Οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης και η επίδρασή τους στην επικοινωνία, την έκφραση και την ψυχολογία των νέων. ΔΙΚΤΥΩΝΟΜΑΙ ΑΡΑ... ΥΠΑΡΧΩ; Οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης και η επίδρασή τους στην επικοινωνία, την έκφραση και την ψυχολογία των νέων. Για την υλοποίηση της ερευνητικής αυτής εργασίας (project) εργάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο: η νέα σύγχρονη απειλή για τα παιδιά μας;

Διαδίκτυο: η νέα σύγχρονη απειλή για τα παιδιά μας; Διαδίκτυο: η νέα σύγχρονη απειλή για τα παιδιά μας; Ανδρέας Γ. Δημητρίου, Β.Α., Μ.Α. Εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος Αρ. Άδειας: 128 Υποψήφιος Διδάκτωρ Ψυχολογίας Περίπτωση παιδιού.. Πλέον συνηθισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE)

ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE) ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Τεχνολογία Πληροφορικής Και Επικοινωνιών 2. Υπηρεσίες Διαδικτύου Για Καταναλωτές 3. Ηλεκτρονική Εκπαίδευση 4. Τηλεργασία 5. Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...4 Εισαγωγή...5 Πλαίσιο, Στόχοι...6 Μεθοδολογία...7 Συλλογή εδομένων...8 1. Social Networking και «φιλίες»...8

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Εισηγητής: Παπέττας Παναγιώτης Καθηγητής Πληροφορικής 21/01/2014

Ημέρα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Εισηγητής: Παπέττας Παναγιώτης Καθηγητής Πληροφορικής 21/01/2014 Ημέρα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Εισηγητής: Παπέττας Παναγιώτης Καθηγητής Πληροφορικής 21/01/2014 Η διάδοση της χρήσης του Διαδικτύου η οποία εξαπλώθηκε, πολύ λογικά, και στο χώρο των εφήβων καθώς και σε

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Πώς μπορούμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε την πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσα από τις οθόνες του Facebook Με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. http://internet-safety.sch.gr Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://internet-safety.sch.gr Θεμελιώδεις Αρχές (αναφορικά με τους μαθητές): Διαδίκτυο: Βασικά Σημεία Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.

Διαβάστε περισσότερα