Θεατρική Κατασκήνωση, Σπέτσες, Αύγουστος 2003 «Σώµα, Λόγος, Μύθος»

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεατρική Κατασκήνωση, Σπέτσες, Αύγουστος 2003 «Σώµα, Λόγος, Μύθος»"

Transcript

1 Θεατρική Κατασκήνωση, Σπέτσες, Αύγουστος 2003 «Σώµα, Λόγος, Μύθος» (Εισήγηση-ανταπόκριση στην ηµερίδα-ενηµερωτική συνάντηση για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στις 18/10/2003 που οργανώθηκε από την Περιφερειακή ιεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής) Αναµεταδίδουν οι Μπέτυ Γιαννούλη και Μαίρη Καλδή Λίγα λόγια για την οργάνωση και τη δοµή της θεατρικής κατασκήνωσης 2003 (αναµεταδίδει η Μπέττυ Γιαννούλη) Ο χρόνος είναι πολύ περιορισµένος για να µπoρέσει κανείς να περιγράψει 10 µέρες διαρκούς πρακτικής δραστηριότητας. Θα προσπαθήσουµε µε τη Μαίρη να δώσουµε µια µικρή έστω εικόνα όλων αυτών που διαδραµατίστηκαν στη θεατρική αυτή κατασκήνωση. Η 2η Θεατρική καλοκαιρινή κατασκήνωση οργανώθηκε από: την Περιφέρεια Εκπαίδευσης Αττικής, τη /νση /θµιας Εκπ/σης Αν.Αττικής και το Πανελλήνιο ίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση Ηµεροµηνία πραγµατοποίησης: 3-13 Αυγούστου 2003 Σώµα, Λόγος, Μύθος, ο τίτλος της κατασκήνωσης Ο τίτλος- οι λέξεις σηµατοδότησαν τις µέρες παραµονής µας στο νησί και την συµµετοχή στην κατασκήνωση. Τόπος: Σπέτσες, η Αναργύρειος Σχολή. Ο χώρος: επιπλέον παράγων που έδωσε τη δυνατότητα σε κάτι καινούργιο να γεννηθεί. εν µπορεί να υπάρξει καινούργια εµπειρία αν δεν υπάρχει ένας καθαρός παρθένος χώρος έτοιµος να τη δεχτεί, µας λέει ο Πήτερ Μπρούκ. Η σχολή µε το µαγικό τοπίο, τους ήχους, τις µυρωδιές, τα χρώµατα, µε τη γαλήνη και οµορφιά που ταιριάζουν σε ενα σεµινάριο που έχει να κάνει µε την τέχνη και την ψυχή µας, ήταν ο χώρος που επέτρεψε στο συναίσθηµα και τη φαντασία να απελευθερωθεί. Το κεφάλι έµεινε άδειο και η ενέργεια άρχισε να ρέει και να µας οδηγεί. Συµµετέχοντες: περίπου 120 εκπαιδευτικοί, φοιτητές και καλλιτέχνες. Οι παρουσίες από Παλαιστίνη, Αυστραλία, Αµερική, Τουρκία, έδωσαν διεθνή χαρακτήρα στη συνάντηση. Τα στοιχεία αντλούνται από τις σηµειώσεις που κράτησαν φίλοι που συµµετείχαν στα εργαστήρια

2 A Μέρος 3-10 Aυγούστου 2003 Το περιεχόµενο Το Α µέρος της κατασκήνωσης περιλάµβανε 4 εργαστήρια και µια εισήγηση που ήταν και το µόνο θεωρητικό κοµµάτι της κατασκήνωσης από τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ Το θέµα της ανατρεπτικό, µε τίτλο «Αντιγόνη από τη βεβαιότητα στην αµφιβολία». Κεντρική ιδέα της εισήγησης είναι ότι και στην εκπαίδευση υπάρχει η τάση να θεωρούµε πολλά πράγµατα που αφορούν το αρχαίο ελληνικό θέατρο δεδοµένα, επειδή για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν σχετικές ανακαλύψεις που να οδηγήσουν σε αµφισβητήσεις. Η ύση προσέγγισε το κείµενο µέσα από τη µεθοδολογική κωδικοποίηση του Αριστοτέλη. Στην πραγµατικότητα το πώς προσλαµβάνουµε τον αρχαίο ελληνικό κόσµο είναι προϊόν της εκάστοτε ιστορικής στιγµής και τα συµπεράσµατα µπορούν να επαναπροσδιορίζονται µε την εξέλιξη της κοινωνίας. Πριν αφορίσουµε κάτι ως µη αποδεκτό πρέπει να λάβουµε υπόψη τις συνθήκες που το δηµιουργούν. Ανακαλύψεις όπως τετράγωνα θέατρα και χαµηλά δερµάτινα παπούτσια αντί για κοθόρνους αφήνουν ελεύθερη τη σκέψη και οδηγούν στο συµπέρασµα ότι µπορούµε να λειτουργήσουµε µε περισσότερη ελευθερία στην απόδοση ενός αρχαίου κειµένου και να απαλλαγούµε από στερεότυπα που µας περιορίζουν. Τα βιωµατικά εργαστήρια Το βιωµατικό κοµµάτι της κατασκήνωσης περιελάµβανε τα εργαστήρια στα οποία δουλεύαµε πάνω από 6 ώρες κάθε µέρα µε εµψυχωτές και θέµατα τα παρακάτω: 1ο εργαστήρι:«σωµατική έκφραση και οµαδική δηµιουργία» µε τον Κώστα Φιλίππογλου 2ο εργαστήρι:«ρυθµός και δυναµική της οµάδας» µε τον Stephan Metz 3ο εργαστήρι:«μέτρο, Ρυθµός, Μέλος στα χορικά: τεχνικές θεάτρου και αυτοσχεδιασµοί» µε το Γιώργο Μπινιάρη, τη Σµαρώ Γρηγοριάδου και το Νίκο Γκόβα 4ο εργαστήρι: «Χοροδραµατική σύνθεση» µε τη Σταυρούλα Σιάµου Οι δύο τελευταίες οµάδες επικεντρώθηκαν στο µύθο της Αντιγόνης (θα περιγράψει η Μαίρη τη δουλειά τους ) Capoeira Παράλληλα κάθε απόγευµα µισή ώρα πριν συνεχίσει η δουλειά που έχτιζε βήµα- βήµα η οµάδα σε κάθε εργαστήρι, η Marta Cortim δίδασκε Capoeira. Μια βραζιλιάνικη µορφή τέχνης, ένα φάσµα κινήσεων που εκτείνεται από τις κινήσεις επίθεσης που εφαρµόζονται ως πολεµική τέχνη, έως τις ακροβατικές κινήσεις που παίρνουν τη µορφή του παιχνιδιού. Ένας σωµατικός διάλογος µε έντονο το στοιχείο της αλληλεπίδρασης, ανατροφοδότησης που γίνεται ιδιαίτερα αναζωογονητικός για τους συµµετέχοντες.

3 Σύντοµη περιγραφή των δύο εργαστηρίων µε Κώστα Φιλίππογλου και Stephan Metz Προσπαθώντας να δώσουµε µια εικόνα από τα εργαστήρια όσο αυτό είναι δυνατό όταν έχεις να περιγράψεις κάτι βιωµατικό που εξελίσσεται µέσα από τη διαρκή κίνηση, την ενέργεια και το συναίσθηµα, θα ξεκινήσουµε από τα εργαστήρια του Μetz και του Φιλίππογλου. ύο εργαστήρια και δύο εµψυχωτές που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τη µαθητεία τους και τη συµµετοχή στις παραστάσεις του Τheatre de Complicite ή Θεάτρου της Συνενοχής Πηγή έµπνευσης και πυρήνας της δουλειάς τους είναι κατ αρχάς η διδασκαλία του Ζακ Λεκόκ που έχει προσφέρει σε µεγάλο βαθµό σ αυτό που αποκαλούµε σωµατικό θέατρο. Μια προσέγγιση που στέκεται περισσότερο στη γλώσσα του σώµατος και λιγότερο στη διανοητική προσέγγιση του κειµένου. Ο λόγος δεν λείπει ποτέ αλλά βρίσκεται στο τέλος της διαδροµής, µετά από µια έντονη σωµατική διαδικασία που στηρίζεται σε αυτοσχεδιασµό, µάσκα, µιµητική της φύσης κ.λ.π. Βασική αρχή αυτής της προσέγγισης είναι ότι το σώµα αποτελείται από ύλη που φτιάχτηκε από το σύµπαν. Κάθε κίνηση του σύµπαντος είναι εγγεγραµµένη στη µνήµη του σώµατός µας. Οι άνθρωποι, ως όντα µιµητικά, µπορούν να αναπαραστήσουν µε το σώµα, το µυαλό και την ψυχή όλες τις ενέργειες της φύσης. Οι ηθοποιοί µέχρι σήµερα λειτουργούσαν, ως επί το πλείστον, εγκεφαλικά. Αυτό οδηγούσε σε δυσκολίες στο να αποδώσουν ένα χαρακτήρα. Είδαµε πόσο πιο εύκολο µπορεί να γίνει αυτό, αν προσεγγίσουµε ένα χαρακτήρα µέσα από τα στοιχεία της φύσης. Έµφαση επίσης δόθηκε στην συλλογικότητα που στηρίζει την ατοµική και την οµαδική δηµιουργία. Ο ηθοποιός είναι απλά το µέσο. Μέσω αυτού µεταφέρεται µια ιστορία στο κοινό. Μόνο ενισχύοντας την οµαδικότητα, µπορούµε να πετύχουµε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα, γιατί το θέατρο είναι µια συλλογική διαδικασία. Oι δύο εµψυχωτές έδωσαν στην πορεία των ασκήσεων το στίγµα της δουλειάς τους. Γνωριµία, συνεργασία, εγρήγορση, δηµιουργία. Ο καθένας όµως πρόσθεσε το δικό του στοιχείο, τον δικό του ρυθµό. Ο Κώστας Φιλίππογλου µε τη σπιρτάδα, την οργανωτικότητα, το νεύρο που κρατάει την οµάδα µε αµείωτο το ενδιαφέρον και διαρκή κινητικότητα. Το ξεκίνηµα της κάθε µέρας πάντα µε µια τελετουργική άσκηση που βοηθούσε στο να συγκεντρωθεί η ενέργεια και να µοιράζεται στα µέλη της οµάδας. Ρυθµικές κινήσεις χεριών που γίνονται όλο και πιο

4 συγχρονισµένες µε το παράγγελµα του εµψυχωτή βαθιές ανάσες, το µυαλό συγκεντρώνεται και η ψυχή ανοίγει. Αποκαλυπτική η δουλειά µε την ουδέτερη µάσκα. Όταν τη φοράς προσπαθείς να αποδώσεις συναισθήµατα ή καταστάσεις. Οι υπόλοιποι της οµάδας προσπαθούν να βρουν τι ακριβώς αναπαριστάς (π.χ. η µάσκα κοιµάται, ξυπνάει, ανακαλύπτει τον κόσµο, κ.α.). Άσκηση που σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι ακόµα και οι πιο απλές και καθηµερινές κινήσεις είναι δύσκολο να αποδοθούν µόνο µε το σώµα. Μετά από πλήθος ασκήσεων είχαµε ενίσχυση του ρυθµού µε ένα αφρικάνικο τραγούδι. «Τζεν τζεν τζεν καλέντζελα..» Ρυθµός και ήχοι που δεν είχαν νόηµα για µας αλλά αυτή ακριβώς η έλλειψη ήταν που επέτρεπε στο σώµα να δονείται και να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να το µπλοκάρει η σκέψη µε τις σχηµατοποιήσεις της.. Ο Stefan Metz εκµαίευσε τη σωµατικότητα µέσα από τη µεθοδικότητα και το ρυθµό. Για παράδειγµα ένα ρυθµικό παιδικό τραγούδι που ακολουθείται από κίνηση στα γόνατα και τις παλάµες κάθε φορά που επαναλαµβάνεται µια λέξη. Χωρισµός σε δύο οµάδες αντικριστά. Κάθε µια τραγουδά διαφορετική στροφή του τραγουδιού. Οι οµάδες στο τέλος εµπλέκονται εισχωρούν η µια στην άλλη καταλήγουν στην αντίθετη πλευρά απ όπου ξεκίνησαν προσπαθώντας να κρατήσει κάθε µια το ρυθµό της. Κάτι που αξίζει να αναφερθεί στη δουλειά του Stefan είναι ότι κάθε άσκηση πέρα από το ζέσταµα και τις πρώτες προσπάθειες συντονισµού κάθε µέρα εξελισσόταν µε θαυµαστή δεξιοτεχνία και προσαρµοσµένα στις δυνατότητες της οµάδας σε θεατρικό δρώµενο που στηριζόταν στον στιγµιαίο αυτοσχεδιασµό. Μια χαρακτηριστική άσκηση που κατέδειξε τις δυνατότητες σωµατικής έκφρασης πέρα από το λόγο είναι αυτή µε τις δήθεν ξένες γλώσσες. Γερµανικά Αραβικά Όλοι δοκιµάζουν να µιλήσουν σε µια ξένη γλώσσα που δεν γνωρίζουν. Συνεχίζουµε σε δυάδες. Μικρές ιστορίες διαδραµατίζονται µπροστά στα µάτια µας σε µια διαρκή ανατροφοδότηση ανάµεσα στα ζευγάρια Τίποτα δεν δουλεύεται δοκιµαστικά όλες οι προσπάθειες όµως καταλήγουν περιέργως σε ένα θέµα, που όλοι κατανοούν. Όσο πιο σύνθετη γίνεται η άσκηση η πορεία του αυτοσχεδιασµού αποκαλύπτει ρόλους που παρά την γλωσσική ασυνεννοησία είναι ξεκάθαροι. Παράδειγµα Σε αυτοσχεδιασµό όπου έχουµε 1 ψυχαναλύτρια και 3 αναλυόµενες σε οµαδική θεραπεία χωρίς καµµία προσυνεννόηση σε άπταιστα δήθεν Αραβικά..αναδύονται οι ρόλοι: Γυναίκα αδικηµένη που λέει τον πόνο της, άλλη γυναίκα φοβισµένη, αναλύτρια τυπική που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες. Ο λόγος, το νόηµα των λέξεων έρχεται σε δεύτερη µοίρα. Όλα πηγάζουν από τη σωµατικότητα.

5 Τέλος αναφέρουµε 3 οµάδες ασκήσεων που χρησιµοποιεί η διδασκαλία «σωµατικού θεάτρου» και αξιοποιήθηκαν από τα εργαστήρια. Η διδασκαλία της φύσης και διαφόρων υλικών της Νερό, γη, φωτιά, αέρας, και υλικά Αναπαριστώντας κάποιο στοιχείο (φτερό, χαρτί στον αέρα, φύκια, κορµός δέντρου, κερί κ.α.) παρατηρήσαµε ότι στο βλέµµα και στη φωνή άρχισαν να δηµιουργούνται διαφορετικές ποιότητες. Κάθε υλικό καθορίζει την ποιότητα της κίνησης και της φωνής. Κατ αυτό τον τρόπο δηµιουργούνται διαφορετικοί χαρακτήρες µε την ανεµελιά του αέρα, τον αισθησιασµό του νερού τη σκληρότητα του βράχου, τη βιαιότητα της φωτιάς. Ακολούθησαν µικρές, αυτοσχέδιες σκηνές (σε οµάδες) όπου κάθε µικρός ρόλος περιείχε κάποιο στοιχείο της φύσης. Μέσα από τους διαλόγους ή και µόνο τις κινήσεις γινόταν αντιληπτή η αλληλεπίδραση, π.χ. ένας χαρακτήρας «φωτιά» φουντώνει όταν ζητά να εξυπηρετηθεί από έναν άλλο «αέρα» ο οποίος παραµένει αδιάφορος. Στην προσπάθειά µας να διατηρήσουµε µέσα µας την ποιότητα των στοιχείων, οι διάλογοι προέκυπταν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μικρές θεατρικές σκηνές δηµιουργόνταν αβίαστα. Επίπεδα σωµατικής έντασης Επτά επίπεδα σωµατικής έντασης, τα οποία, ποτέ δεν παίζονται αυτούσια στο θέατρο: α) Κατατονικό catatonic β) Καλιφόρνια (californian):. Θυµίζει το δικό µας «µάγκικο» ύφος. γ) Ουδέτερο (neutral): οι µύες παράγουν έργο αλλά δεν είναι καθόλου σφιγµένοι. δ) Εγρήγορση (alert): οι αντιδράσεις είναι πιο γρήγορες, σα να είµαστε βιαστικοί. ε) Μελόδραµα (melodrama): οι αντιδράσεις µας είναι υπερβολικές. Θυµίζει τον τρόπο µε τον οποίο παιζόταν παλιά το µελόδραµα. στ) Πάθος (passionate-extreme): τα συναισθήµατα είναι πολύ δυνατά, οι σωµατικές αντιδράσεις υπερβολικές. ζ) Τραγωδία (tragedy): όλοι οι µύες είναι υπερβολικά σφιγµένοι και τα νεύρα τεντωµένα, το σώµα βρίσκεται στη µεγαλύτερη δυνατή ένταση. Status Στις ασκήσεις κύρους (status games) υπάρχει η κλίµακα από το 1 ως το 20. Στο 20 βρίσκεται αυτός που διαθέτει φυσικό κύρος (π.χ. ένας υπουργός) και αντίθετα στο 1 κάποιος που δε διαθέτει καµία πυγµή ή αποφασιστικότητα (π.χ. ένας δουλοπρεπής υπάλληλος). Ρόλοι µε διάφορα επίπεδα status.

6 Ενδιαφέρον είχε η εξής παραλλαγή µε αντιστροφή του Status. Σε µία συνεδρίαση, παρίσταται ο διευθυντής, δύο υπάλληλοι και η καθαρίστρια, η οποία στην αρχή έχει το χαµηλότερο κύρος και στη δεύτερη δοκιµή έχει κύρος 20, όπως και ο διευθυντής. Περίεργες ανατρεπτικές καταστάσεις δηµιουργούνται που ξεφεύγουν από στερεότυπα. Ο Κώστας Φιλίππογλου αγκάλιασε το σώµα, το εµπιστεύτηκε, το δίδαξε να εκφράζεται και συνέβαλε στο να έρθει σε µικρό χρονικό διάστηµα ο ένας πιο κοντά στον άλλο. Στη δουλειά του S. Metz, ένα έντονο παιδαγωγικό υπόβαθρο αναδύθηκε όπως έγραψε η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη: «Παλεύω να είµαι ο εαυτός µου. εν κάνω περιττά πράγµατα, δεν βασανίζοµαι µε πρωτότυπες επινοήσεις, για να εντυπωσιάσω τους άλλους. Απλά αφήνοµαι να είµαι εγώ. έχοµαι να είµαι αυτός που είµαι, αποκτώ εµπιστοσύνη και επιχειρώ να αντιµετωπίζω τους άλλους. Εκµεταλλεύοµαι τα λάθη µου, χτίζω πάνω σ αυτά και δεν τα καταλογίζω ως αρνητικά βιώµατα στην εµπειρία µου. Η άρση µεταλλάσσεται σε θέση». Ήταν εργαστήρια µε έντονο το στοιχείο της άσκησης-εκπαίδευσης πάνω σε θεατρικές πρακτικές προσέγγισης ρόλου. Πέρα όµως από τις πρακτικές ασκήσεις το σηµαντικό είναι να βλέπεις να χτίζεται η δουλειά βήµα βήµα από το απλό στο σύνθετο από το µερικότερο στο γενικότερο. Ένα είναι σίγουρο. Φεύγοντας ο εκπαιδευτικός από τέτοια εργαστήρια µπορεί να εφαρµόσει θεατρικές τεχνικές και να αξιοποιήσει πολλά στοιχεία στην τάξη ή την οµάδα του την επόµενη κιόλας µέρα ενώ ο καλλιτέχνης µπορεί να προσεγγίσει µε άλλο µάτι το ρόλο του. Το 3 ο εργαστήρι : Το Μέτρο, ο Ρυθµός, και το Μέλος στα χορικά µε Γιώργο Μπινιάρη, Σµαρώ Γρηγοριάδου και Νίκο Γκόβα Το εργαστήρι που παρουσίασαν ο Γιώργος Μπινιάρης, η Σµαρώ Γρηγοριάδου και ο Νίκος Γκόβας είχε ως θέµα το Μέτρο, το Ρυθµό, και το Μέλος στα χορικά. Οι δάσκαλοι µας αποκάλυψαν στοιχεία από την αρχαία µετρική και πώς η βιωµατική κατανόηση του µέτρου και του ρυθµού των χορικών µελών ρευστοποιώντας τον απρόσιτο και σκοτεινό αρχαίο ελληνικό λόγο, τον µετατρέπει σε ένα πρόσφορο υλικό θεατρικής σύνθεσης. Από το βήµα της ισορροπίας στις δυναµικές εικόνες Μετά τη γνωριµία των µελών της οµάδας δοκιµάζουµε µετά να περπατήσουµε µε ασυνήθιστους τρόπους: καθηµερινά, βιαστικά, στις φτέρνες, στις µύτες των ποδιών, σε "καρφιά", σε "µέλι", στο "νερό". Έτσι ξεφεύγουµε από τον καθηµερινό µας εαυτό, και αρχίζει να σχηµατίζεται ένας τύπος - ρόλος που εξωτερικεύεται. Κινούµαστε στο χώρο αργά ή γρήγορα και ξαφνικά σταµατάµε µ' ένα ηχητικό σήµα µένοντας ακίνητοι σχηµατίζοντας µια εικόνα που παγώνει. Οι "θεατές" δίνουν τίτλο στην εικόνα π.χ. θρίαµβος, µηχανή, πανικός, δάσος κ.ά. και παρεµβαίνουν στη δράση

7 προσθέτοντας ή αφαιρώντας ένα στοιχείο κίνησης ή έκφρασης. Μετά "χτίζουµε" µια ιστορία µε έξι ακίνητες δυναµικές εικόνες. Κάθε οµάδα παρουσιάζει τις εικόνες της, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να µαντέψουν το θέµα και την εξέλιξή του. Τα σηµαντικά στοιχεία αυτών των ασκήσεων είναι η αξιοποίηση του βήµατος και της ισορροπίας, η σωµατική επικοινωνία, η σαφήνεια στην κίνηση και τη δράση, η σωστή αξιοποίηση του χώρου και του χρόνου. Το κείµενο, η αναπνοή και η φωνή Η θεατρική ανάγνωση του χορικού ξεκινάει συλλαβιστά, αρχικά χωρίς έµφαση στο νόηµα αλλά στα σύµφωνα και στα φωνήεντα, δηλαδή στον ήχο που παράγουν οι λέξεις. Η θεατρική ανάγνωση γίνεται στον κύκλο. Οι εµψυχωτές µας διδάσκουν βασικές ασκήσεις αναπνοής µε το διάφραγµα. Ξαναανακαλύπτουµε ότι το σώµα του ανθρώπου είναι το πληρέστερο µουσικό όργανο µε ηχεία και χροιές που αντιστοιχούν στα ξύλινα και χάλκινα πνευστά στα έγχορδα και στα κρουστά. Από το µέτρο και το ρυθµό στη θεατρική σύνθεση Ερχόµαστε σ επαφή µε το αρχαίο µέτρο µε ποικίλους τρόπους: απαγγέλλοντάς το ουδέτερα στον ήχο ενός τυµπάνου, τραγουδώντας ή ψάλλοντάς το, περπατώντας ή χορεύοντάς το. Σε ποια αυθόρµητη κίνηση παραπέµπει τα σώµατά µα; Μετά δοκιµάζουµε ένα ρυθµικό παιχνίδι βασισµένο στον "ανάπαιστο" και τραγουδάµε ένα ηπειρώτικο τραγούδι, όπου το µέτρο του ανάπαιστου σώζεται ατόφιο, " ε µπορώ µανούλα µ', δε µπορώ". Επιµένουµε σε ρυθµικές ασκήσεις στον κύκλο, γιατί ο κύκλος από µόνος του είναι ένας αέναος ρυθµός. Όλα στη φύση ακολουθούν κυκλική διαδροµή και τα εµφανή φυσικά στοιχεία κινούνται σ' έναν τέλειο κύκλο: η ανατολή και η δύση του ήλιου, το φως και το σκοτάδι, το κύµα της θάλασσας, οι εποχές, η κίνηση των πλανητών, η γυναικεία γονιµότητα. Αντικριστά επαναλαµβάνουµε την κίνηση του ζευγαριού µας µε ακρίβεια σα να υπάρχει ανάµεσά µας ένας καθρέφτης. Κάθε ζευγάρι µιµείται στοιχεία της φύσης δηλ.: το νερό, τη φωτιά, τη γη, τον αέρα. Τα ζευγάρια συναντούν άλλα ζευγάρια, ώσπου δηµιουργούνται δύο ηµιχόρια. Ακούγεται ρυθµός από το τύµπανο και το ηπειρωτικό τραγούδι "Ζαλιάρικο". Στο κάθε ηµιχόριο προβάλει ένας ως κορυφαίος. Τότε ακούγεται πάλι ο λόγος του Σοφοκλή από το 1 ο στάσιµο. Έτσι ανακαλύπτουµε την µουσικότητα του λόγου, την αξία του τόνου και του ρυθµού, τη σχέση του αρχαίου µέτρου µε την δηµοτική παράδοση και τη δύναµη του νεοελληνικού λόγου. Την τελευταία µέρα σε τέσσερις οµάδες "ζωντανεύουµε" τα χορικά. Τα προσωπικά µας εργαλεία είναι το σώµα, η αναπνοή και η φωνή. Τα θεµέλια της δράσης είναι ο ρυθµός, το µέτρο και το βήµα. Πάνω σ' αυτά θα "χτιστεί" η έννοια του λόγου και η δράση. Τα εξωτερικά υλικά µας µπορεί να είναι καλάµια, κλαδιά, βότσαλα και ό,τι άλλο µας παρέχει γενναιόδωρα το φυσικό περιβάλλον.

8 Έξοδος Η προετοιµασία κρύβει αγωνία, η συνεργασία γεννά µεγάλη χαρά και η παρουσίαση γίνεται την τελευταία µέρα, όπου επισκεπτόµαστε την οµάδα της Σταυρούλας Σιάµου και ανταλλάσσουµε εικόνες. Η κάθε οµάδα έχει το ρυθµό της, υπάρχει ένταση. Πρώτα εκείνοι µας εντυπωσιάζουν µε τις έντονες εκφράσεις, τους ήχους και το λόγο που πηγάζουν απ' την χορευτική κίνηση. Στη συνέχεια η δική µας οµάδα µε την ίδια λαχτάρα προσφοράς παρουσιάζει τα δύο χορικά στην µέση ενός µεγάλου προστατευτικού κύκλου, όπου οι άνθρωποι κρατιούνται χέρι χέρι. Τέλος όλοι µαζί δηµιουργούµε έναν τεράστιο κύκλο όπου κυλάνε από στόµα σε στόµα ευχές για τους συµπαίκτες µας και χαρά για όσα µάθαµε µέσα στην αρµονία της φύσης µε την υποµονή και την αγάπη των δασκάλων µας. Το 4 ο εργαστήρι Το σώµα ξυπνάει στο µαγεµένο δάσος µε τη Σταυρούλα Σιάµου (αναµεταδίδει η Μαίρη Καλδή) Αν κάτι µαγικό συντελέστηκε στις Σπέτσες, πιστεύω πως ήταν ένα πέρασµα σε έναν άλλο κόσµο, όπου δεν έχουν σηµασία οι τύποι και η προκαθορισµένη πραγµατικότητα. Μακριά από τα πλήθη και τη βουή της πόλης, στη δροσιά του νησιού, τραβήξαµε το µονοπάτι που βγάζει σε µια όαση. Μέχρι το τέλος της βδοµάδας είχαµε µεταµορφωθεί σε άλλα πλάσµατα Θα σας διαβάσω µερικά αποσπάσµατα από το ηµερολόγιο της οµάδας που γράφτηκε µε τη βοήθεια της Μαρίνας Ανδρουτσοπούλου, της Μαρίας Ελεφάντη και της Ματίνας Σκαµιώτη. Μια ήπειρος αλλάζει κοσµογονικά Σπέτσες, Κυριακή. Καθώς τα τζιτζίκια σιγοτραγουδούν κοιταζόµαστε ανιχνευτικά, όταν ξεκινά το παιχνίδι µε τις ηµεροµηνίες: Η µια καθορίζει το χρόνο, η άλλη θυµάται πού βρισκόταν: " 1982 είµαι φοιτήτρια, 1992 έχω µόλις χωρίσει, 2000 διδάσκω στο Γυµνάσιο". Ζωντανεύει ο κύκλος της γνωριµίας, σώµα και ψυχή έχουν ζεσταθεί, όταν η Σταυρούλα µας ζητάει να δείξουµε στους άλλους µια σηµαντική ηµεροµηνία της ζωής µας µε την κίνηση του σώµατός µας. ευτέρα. Η κίνησή µας είναι το αποτέλεσµα µιας εσωτερικής αλλαγής- σα ν' αλλάζει κάτι βαθιά µέσα µας - σαν µια ήπειρος που υπόκειται σε κοσµογονικές αλλαγές καθώς η µια τεκτονική πλάκα αγγίζει υπόγεια την άλλη. Σε κύκλο ιστορούµε κοµµάτι κοµµάτι την τραγωδία της Αντιγόνης, ώσπου να τοποθετηθούν όλες οι ψηφίδες του µύθου στη µνήµη της οµάδας.

9 Τρίτη. Όλα τα µέλη του σώµατος µπαίνουν στο χορό. Περπατάµε, τρέχουµε, σκύβουµε, ορµάµε προς τα εµπρός, τρέχουµε προς τα πίσω άφοβα, στρίβουµε σε πολύπλοκες διαδροµές. εν "σκέφτοµαι και µετά ενεργώ", αλλά ελαχιστοποιώ το χρόνο µεταξύ σκέψης και κίνησης. Το βράδυ µας βρίσκει στο ακρογιάλι να πετάµε στη θάλασσα ένα βότσαλο µαζί µε µια ευχή... Αραιά σύννεφα στον ουρανό Τετάρτη. Ο ένας ακουµπά τον άλλο σε ένα σηµείο του σώµατος δίνοντάς του το έναυσµα για να κινηθεί προς µια κατεύθυνση και µετά να επανέλθει. Σα να του µεταδίδει µια ανάσα µε το απαλό άγγιγµα και µετακινείται όπως ένα σύννεφο.. Φτιάχνω αγκαλιά για να φωλιάσεις. Μετά εσύ για µένα.. Παρασυρόµαστε σε σχήµατα. εν κλείνοµαι στον εαυτό µου. Κοιτάζω γύρω µου. Ο ουρανός είναι γαλάζιος, τα σύννεφα αραιά. Ένα αραιό σύννεφο είµαι κι εγώ. Ο άλλος µου αλλάζει το σχήµα κι εγώ το ξανασχηµατίζω λίγο πιο πέρα. Αιωνόβιες ελιές αποκαλύπτουν αποτρόπαια µυστικά Πέµπτη-Παρασκευή. Τα αρχαία µυστικά του κήπου τα ψιθυρίζουν αιωνόβιες ελιές. Το κορµί µου ριζώνει στο χώµα κι εγώ ψιθυρίζω αχνά ένα µικρό κοµµάτι της ιστορίας. Οι άλλοι δεν ξέρουν το µυστικό και τρέχουν από δέντρο σε δέντρο ανιχνεύοντας τα στοιχεία του µύθου. Τα µυστικά που γνωρίζω είναι τόσο αποτρόπαια που δεν µπορώ να τα φωνάξω. Μόνο ο αέρας κλέβει τις λέξεις που µου ξεφεύγουν από τα δόντια. Κάτι τροµερό έχει συµβεί. Έρχεται ο εξάγγελος, τρέχει από δέντρο σε δέντρο µε αγωνία, κρυφακούει τους ψιθύρους των δέντρων, µαζεύει τα αποτρόπαια µυστικά και τα ανακοινώνει µε τρόµο σε όλους: " Η Αντιγόνη κρεµάστηκε. Η Ευρυδίκη αυτοκτόνησε. Ο Αίµωνας πέθανε. Η Ισµήνη έζησε. Ο Κρέων κατέρρευσε." Κάθαρση Πευκοβελόνες στα ρούχα, τα τζιτζίκια ψάλλουν µαζί µας. Ποτέ δεν υποψιαζόµουν ότι θα ανακαλύψω τόσα λεπτά σηµεία κινούµενα στο σώµα µου το καθηλωµένο από τη βαρύτητα. Ο χώρος είναι µαγικός. Μια φεγγαρίσια ακρίδα µας πήρε από το χέρι και µε αγάπη µας µετέτρεψε σε ηλεκτρισµένα πουλιά που πεταρίζουν στη δύση Β Μέρος: Αυγούστου 2003 Ψυχόδραµα: οι βασικές αρχές του Jacob Moreno. Εργαστήριο µε τον Eberhard Sheiffelle (αναµεταδίδει η Μπέττυ Γιαννούλη) Το δεύτερο µέρος της κατασκήνωσης ξεκίνησε µε µια εισήγηση όπου ο εισηγητής µεταξύ άλλων αναφέρεται στο πώς ο Moreno, ιδρυτής του Θεάτρου του Αυθορµητισµού (Theatre of

10 Spontaneity) στη Βιέννη το 1922, ανακαλύπτει µέσα από αυτό τη θεραπευτική δύναµη της δραµατικής/ θεατρικής αναπαράστασης και γίνεται ιδρυτής του ψυχοδράµατος. Το ενδιαφέρον του Moreno επικεντρώνεται στην εµπειρία της κάθαρσης του ηθοποιού, στην επίδραση που έχει ο ρόλος στον ίδιο τον ηθοποιό. Εφαρµόζει τη συγκεκριµένη τεχνική του ψυχοδράµατος µε ασθενείς σε νοσοκοµεία. Χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος που εισήγαγε τη χαρά και το γέλιο στην ψυχοθεραπεία (the man who brought joy and laughter into psychotherapy). Επικεντρώνεται στη µικρή οµάδα, όχι στο άτοµο ή στη µάζα. Το ψυχόδραµα στηρίζεται στην αναπαράσταση προσωπικών βιωµάτων, ιστοριών ή ακόµα και ονείρων µέσα από θεατρικές τεχνικές. Οι βασικές τεχνικές που χρησιµοποιούνται στο ψυχόδραµα είναι : αντιστροφή ρόλων, καθρέφτης, µονόλογος, προβολή στο µέλλον, παγίωση (concretization) Τα πέντε συστατικά στοιχεία του ψυχοδράµατος: σκηνή, πρωταγωνιστής, σκηνοθέτης, βοηθητικό εγώ, κοινό/ οµάδα. Τα στάδια που ακολουθούσαµε στο εργαστήριο αυτό ήταν : α) Προθέρµανση (Παιχνίδια) β)κοινωνιοµετρική µέθοδος για να επιλεγεί το θέµα που ενδιαφέρει τους περισσότερους. γ) Αναπαράσταση της προσωπικής ιστορίας που επιλέξαµε µε την παραπάνω µέθοδο δ)μοίρασµα(sharing). Σε κύκλο όλοι µιλούν για το πώς ένιωσαν. ε γίνεται κριτική, καθένας µιλά για προσωπικές εµπειρίες σε σχέση µε ότι διαδραµατίστηκε. Θέµατα που θίχτηκαν: Σχέση µάνας κόρης, ψυχολογικός καταναγκασµός από πατέρα σε παιδί, αναπαράσταση µιας κηδείας για αποµυθοποίηση του φόβου του θανάτου. Οι πρωταγωνιστές κατέθεσαν ότι ένιωσαν πραγµατική ανακούφιση και βρήκαν λύσεις, το ίδιο και άλλα µέλη της οµάδας που ήταν τα βοηθητικά εγώ στην εξέλιξη της ιστορίας ή παρακολουθούσαν. Κλείνοντας- µερικές σκέψεις για τη θεατρική κατασκήνωση Απόσπασµα από επιστολή της Dorothy- Καθηγήτριας στο τµήµα θεάτρου και χορού στο πανεπιστήµιο Ritchmond-USA που συµµετείχε στη θεατρική κατασκήνωση. «Για µένα τα οφέλη από αυτή την κατασκήνωση δεν περιλαµβάνουν απλά µια εντυπωσιακή παράταξη καινούργιων προσεγγίσεων και τεχνικών που µπορούν να χρησιµοποιηθούν στην τάξη αλλά και κυρίως µια σηµαντική τροφοδότηση της δηµιουργικότητάς µου». Η µαγεία του θεάτρου και η δύναµη που έχει να εισχωρεί στην καρδιά µας είναι δεδοµένα. Όνειρό µας είναι να πετύχουµε, οι µαθητές µας να αντλήσουν αυτογνωσία, χαρά και δηµιουργία από αυτή τη δύναµη. Η θεατρική κατασκήνωση µε τα εφόδια που µας έδωσε, µας βοήθησε να έρθουµε ένα βήµα πιο κοντά σ αυτό το όνειρο.

Σώμα, Λόγος, Μύθος Υλικό Σεμιναρίου

Σώμα, Λόγος, Μύθος Υλικό Σεμιναρίου Σώμα, Λόγος, Μύθος Υλικό Σεμιναρίου επιμέλεια Νίκος Γκόβας ΑΘΗΝΑ 2003 1 Σώμα, Λόγος, Μύθος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Νίκος Γκόβας Πρώτη έκδοση Σεπτέμβριος 2003 c: Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

δρόμοι προς το αρχαίο δράμα υλικό σεμιναρίου

δρόμοι προς το αρχαίο δράμα υλικό σεμιναρίου δρόμοι προς το αρχαίο δράμα υλικό σεμιναρίου επιμέλεια Νίκος Γκόβας Γιώργος Μπινιάρης Ελευθερία Πισάνου ΑΘΗΝΑ 2002 Δρόμοι προς το αρχαίο δράμα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Νίκος Γκόβας, Ελευθερία Πισάνου, Γιώργος Μπινιάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ με τον ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2002 Κατέγραψε η Ελένη Σαματά 3 Από την Ουδέτερη Μάσκα στη Θεατρική Δημιουργία Υλικό Σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 7:ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας Γνωριμία με την

Διαβάστε περισσότερα

Π α ι χ ν ι δ ο κ α µ ώ µ α τ α εργαστήρι παιχνιδιού ερβενίων 43, 106 81 Αθήνα τηλ.: 210-8259.289 www.paixnidokamomata. ερβενίων 43, Αθήνα

Π α ι χ ν ι δ ο κ α µ ώ µ α τ α εργαστήρι παιχνιδιού ερβενίων 43, 106 81 Αθήνα τηλ.: 210-8259.289 www.paixnidokamomata. ερβενίων 43, Αθήνα Εκπαιδευτική εµψύχωση βιωµατικό σεµινάριο για εκπαιδευτικούς ιοργάνωση: Παιχνιδοκαµώµατα για µικρούς & µεγάλους ερβενίων 43, Αθήνα 02-03 09-10 16-17 & 23-24 Νοεµβρίου 2013 ηλώσεις συµµετοχής: έως 29-10-2013

Διαβάστε περισσότερα

ιετές εκπαιδευτικό πρόγραµµα Θεατρικό παιχνίδι & εµψύχωση οµάδας

ιετές εκπαιδευτικό πρόγραµµα Θεατρικό παιχνίδι & εµψύχωση οµάδας ιετές εκπαιδευτικό πρόγραµµα Θεατρικό παιχνίδι & εµψύχωση οµάδας 2 0 1 6-2 0 1 7 ιάρκεια προγράµµατος : 240 ώρες (1 ΣΚ / µήνα στη διάρκεια δύο ετών) Κόστος : 700 / έτος (έως 10 δόσεις των 70 ) ηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οµάδα θεατρικού παιχνιδιού

Οµάδα θεατρικού παιχνιδιού Οµάδα θεατρικού παιχνιδιού 2 0 1 6-2 0 1 7 ιάρκεια : 80 ώρες (1 ΣΚ / µήνα) Κόστος : 700 / έτος (έως 10 δόσεις των 70 ) ηλώσεις συµµετοχής : έως 26-09-2016 Στοιχεία επικοινωνίας : 210-8259.289 info@ergastiripaixnidiou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ τέχνη επικοινωνία προσωπική ανάπτυξη κοινωνική συνοχή Ο πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΙ» Δράσεις που υλoποιήθηκαν με τη Ε &ΣΤ τάξη του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΤΗΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 2 0 1 5-2 0 1 6 ιάρκεια σεµιναρίου : 80 ώρες Κόστος : 700 (έως 10 δόσεις των 70 ) Απευθύνεται σε : εµψυχωτές, ηθοποιούς, παιδαγωγούς, θεατρολόγους, µουσειοπαιδαγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο

Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο Science view Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ SV 2015-2016 LEARNING SCIENCE THROUGH THEATER 2016-2017 Μ ι σ α ρ α λ ι ώ τ ο υ 2 κ α ι Β ε ϊ κ ο υ, Α θ ή ν α

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος εργαστηρίων Εισαγωγικής Εκπαίδευσης Ψυχοδράματος. Εισαγωγή στη θεωρία, την πρακτική & τη φιλοσοφία ζωής του Ψυχοδράματος!

Κύκλος εργαστηρίων Εισαγωγικής Εκπαίδευσης Ψυχοδράματος. Εισαγωγή στη θεωρία, την πρακτική & τη φιλοσοφία ζωής του Ψυχοδράματος! Εισαγωγική Εκπαίδευση στο κλασικό Ψυχόδραμα του Moreno Κύκλος εργαστηρίων Εισαγωγικής Εκπαίδευσης Ψυχοδράματος Εισαγωγή στη θεωρία, την πρακτική & τη φιλοσοφία ζωής του Ψυχοδράματος! Η ανάπτυξη της προσωπικότητας

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας «Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες Συμπεριλαμβάνεται CD με φωτογραφικό υλικό Το πορτοκάλι με την περόνη: υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 Ο β κύκλος του διήμερου καλλιτεχνικού, βιωματικού σεμιναρίου «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Παιδαγωγική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία. Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής. Τι είναι Μουσική Παιδαγωγική

Μουσική Παιδαγωγική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία. Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής. Τι είναι Μουσική Παιδαγωγική Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσική Παιδαγωγική Εισαγωγικές έννοιες μουσικής παιδαγωγικής Μουσικοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Φωτεινή Κωστή Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Παιχνίδια «Μαντεύω» Η δασκάλα ή ένα παιδί περιγράφει με 1-2 προτάσεις το αντικείμενο της κρυμμένης εικόνας ή ένα πρόσωπο και τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας

Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Στάδια Ανάπτυξης Λόγου και Οµιλίας Το παιδί ξεδιπλώνει τις γλωσσικές ικανότητες του µε το χρόνο. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά µεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθµό. Τα στάδια ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονος χορός: Ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία

Σύγχρονος χορός: Ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία Σύγχρονος χορός: Ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία Ενότητα 6: Βασικές κατευθύνσεις για τη διδασκαλία του χορού στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Δημιουργική μέθοδος Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 9: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΤΕΧΝΙΚΗ THULIN. ΜΙΜΙΚΗ & ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή

Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τελική εργασία ως επιστέγασμα της τετραετούς πορείας στην εκπαίδευση είναι μια σκέψη που μπαίνει στον πρώτο χρόνο. Είναι μια σκέψη που ζυμώνεται, προκαλεί απορία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΚΥΚΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΚΥΚΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΚΥΚΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Οι δράσεις του προγράμματος ARTABILITY υπήρξαν πολυποίκιλες

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Για τη σχολική χρονια 2016-2017 Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

«Ψέματα κι αλήθεια, του λαού τα παραμύθια» 21 ο &109 ο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης Δευτέρα 23/11/2015, ώρες 17:45-21:00

«Ψέματα κι αλήθεια, του λαού τα παραμύθια» 21 ο &109 ο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης Δευτέρα 23/11/2015, ώρες 17:45-21:00 1 «Ψέματα κι αλήθεια, του λαού τα παραμύθια» 21 ο &109 ο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης Δευτέρα 23/11/2015, ώρες 17:45-21:00 Στην επιμορφωτική συνάντηση συμμετείχαν 93 εκπαιδευτικοί από 64 σχολεία της Αν. Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου. Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015. ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.

Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου. Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015. ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Σώμα Πρoσκόπων Κύπρου Κλάδος Λυκοπούλων Γ.Ε. Παιχνίδι Προσκοπικής Χρονιάς 2014-2015 ΧΑΛΚΙΝΗ Αγέλη Λυκοπούλων ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Αγέλη Λυκοπούλων ΧΑΛΚΙΝΗ ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ 103ov Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κισσόνεργας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 6: ΔΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Υπάρχει µεγάλη ποικιλία θεµάτων που θα µπορούσαν να δοθούν ως συνθετικές δηµιουργικές εργασίες. Όποιο θέµα όµως και να δοθεί, θα ήταν καλό να έχει ως στόχο τη στροφή του

Διαβάστε περισσότερα

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις 2016 ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ» Σκοπός της εκπόνησης του Προγράμματος Αγωγής Υγείας ήταν Να γνωρίσουν τα παιδιά το σώμα τους και βασικές του λειτουργίες. Nα γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Η γάτα θέλει να πάει στο γάλα και το ποντίκι στο τυρί, ακολουθώντας τους δρόµους του κήπου. Οι διαδροµές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑ:Γ1 ΣΧΟΛΟΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-2008 ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (Στίχοι που δείχνουν τα όνειρα και τον πόνο των ερωτευμένων) Όλοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ «ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ /ΑΥΓΟΡΟΥ 1 Ο ΕΠΑ.Λ ΧΑΝΙΩΝ Ό,τι δεν συνέβη, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μ ΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης 6/θ Δ.Σ. ΚΟΝΤΙΑ ΛΗΜΝΟΥ 2009 2010 ΤΑΞΗ Ε Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κουρίτα Αγγελική ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ομάδα εργασίας: Γάβανου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ Μεθοδολογία: Συνεργατική Βιωματική προσέγγιση. Στόχοι: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικού χειρισμού εννοιών σε κλίμα καλής επικοινωνίας και συνεργασίας. Απόπειρα δημιουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι αλλά όχι μόνο. Ναι Όχι

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι αλλά όχι μόνο. Ναι Όχι www.lifelongreaders.org Περιγραφή της Δραστηριότητας για Προώθηση Ανάγνωσης / Δράση ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ Η περιγραφή δημιουργήθηκε από τον εταίρο στο πρόγραμμα LiRe: CARDET Απευθύνεται σε μειονεκτούντες

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού στα δηµοτικά σχολεία µε Ε.Α.Ε.Π. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Η θεµατική ενότητα «ρυθµός-κίνηση-χορός» στη σχολική Φυσική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Κύκλος Συστηµικών Λύσεων

Εκπαιδευτικός Κύκλος Συστηµικών Λύσεων Εκπαιδευτικός Κύκλος Συστηµικών Λύσεων Εκπαιδεύτρια: Χαριτίνη Παπακυρίλλου Εργασία Τίτλος: «Έτοιµος για Αίτηµα» Ηµεροµηνία: 29 06 2013 Είχα ακούσει για µια µαγική ψυχοθεραπευτική µέθοδο όπου στήνονται

Διαβάστε περισσότερα

19/01 4/02 ( 2 η παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη. Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου

19/01 4/02 ( 2 η παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη. Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου 19/01 4/02 ( 2 η παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου Μια νεαρή μετανάστρια πέφτει θύμα του τράφικινγκ και αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Οι σκοτεινές διαδρομές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών

Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών Εκπαίδευση Οµάδας Μεγάλων Οδηγών Περιεχόµενα 1. Σκεπτικό εκπαίδευσης οµάδας ΜΟ 2. Περιγραφή 3. Ενδεικτικό ωρολόγιο πρόγραµµα 4. Εκπαιδευτική µεθοδολογία (µε βήµατα) 5. Θέµατα (στόχος, βήµατα) ΣΟ Υπευθυνότητες

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με χειροποίητες κούκλες και σκηνικά, που ζωντανεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΛΙΒΑ - ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΞΑΡΛΗ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΙΝΘΑΚΗ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Θεωρητικό υπόβαθρο

ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΛΙΒΑ - ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΞΑΡΛΗ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΙΝΘΑΚΗ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Θεωρητικό υπόβαθρο ΣΟΦΙΑ ΤΡΙΛΙΒΑ - ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΞΑΡΛΗ - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΙΝΘΑΚΗ Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το βιβλίο 15 Πρόλογος 17 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Θεωρητικό υπόβαθρο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πλάθοντας ταυτότητες επαγγελµατιών εκπαιδευτικών 21 Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού 1 η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού Το βιβλίο αυτό, του ψυχοθεραπευτή Gestalt Πέτρου Θεοδώρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟΣ και σε Ελληνική και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/11/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/11/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/11/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» Η δεύτερη εβδομάδα του δεύτερου κύκλου της Εκπαίδευσης «ΜΑΖΙ & ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» πραγματοποιήθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975

ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 ΑΚΡΟΑΣΗ: «ΨΑΠΦΑ» για κρουστά σόλο, 1975 Η πρεμιέρα του έργου έγινε το Μάιο του 1976 στο Φεστιβάλ Μπαχ στο Λονδίνο, και όπως ο συνθέτης είχε δηλώσει η «Ψάπφα» ήταν μια «καθαρά ρυθμική σύνθεση» Ο Ξενάκης

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Σαββάτο 8/5/2010 και Κυριακή 9/5/2010 Ώρα 10.30-13.30μμ Για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού «ΤΑ ΖΩΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ» Ο κύκλος παιδικών εργαστηρίων «Τα Ζώα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» Η πρώτη εβδομάδα του δεύτερου κύκλου της Εκπαίδευσης «ΜΑΖΙ & ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Γιώργος Σιγάλας Σύµβουλος Καλλιτεχνικών Μαθηµάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ρ. Γιώργος Σιγάλας Σύµβουλος Καλλιτεχνικών Μαθηµάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Στο Πειραµατικό Ολοήµερο ηµοτικό Σχολείο, στο µάθηµα των Εικαστικών, στην απογευµατινή ζώνη, ακολουθείται γενικώς το ισχύoν Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών (ΑΠΣ), όπως και στην πρωινή ζώνη. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25 Ημερομηνία 14/2/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Κυριάκος Κουζούμης http://now24.gr/o-singrafeas-giorgos-papadopoulos-milai-sto-now24/ Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή,

Διαβάστε περισσότερα

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης

3ο Νηπ/γείο Κορδελιού Τμήμα Ένταξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Περιεχόμενα Α ΕΠΙΠΕΔΟ (λεξιλόγιο) 1 ο ΣΤΑΔΙΟ : Ονοματοποίηση αντικειμένων και προσώπων 2 Ο ΣΤΑΔΙΟ: Ονοματοποίηση πράξεων 3 ο ΣΤΑΔΙΟ : Καθημερινές εκφράσεις και χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης www.24grammata.com σελ. 1 Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Φαρφουλάς, Τεύχος 15 (Αθήνα 2012) στα πλαίσια του αφιερώματος για την Αφή. Δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ./Fax: 210.62.19.712, Τηλ: 210.6218.894 www.apolito.gr e-mail:info@apolito.gr Λεωφόρος Μαραθώνος &Χρυσοστόµου Σµύρνης 3,

Τηλ./Fax: 210.62.19.712, Τηλ: 210.6218.894 www.apolito.gr e-mail:info@apolito.gr Λεωφόρος Μαραθώνος &Χρυσοστόµου Σµύρνης 3, «...Πλαστήκαµε για να µην είµαστε µονάχοι. Για τούτο η καρδιά µας ασταµάτητα διψά για τους άλλους. Χωρίς το διάλογο των υπάρξεων µας η ζωή φαίνεται αδειανή, ερηµωµένη, αδικαιολόγητη. Ζούµε και πλησιάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία)

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ. Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου. - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ Κάστρο Άρτας, 20-21-22 Ιουνίου Παρασκευή 20 Ιουνίου - Light in Babylon (Τουρκία - Ισραήλ - Συρία - Γαλλία) Οι Light in Babylon αποτελούν ένα «πολυεθνικό»

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Επιμόρφωσης στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία Γνωστικό αντικείμενο: Θεατρική Αγωγή

Ημερίδα Επιμόρφωσης στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία Γνωστικό αντικείμενο: Θεατρική Αγωγή Ημερίδα Επιμόρφωσης στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία Γνωστικό αντικείμενο: Θεατρική Αγωγή Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης - Γραφείο Ολοήμερων Σχολείων - Συντονιστική Ομάδα Θεατρικής Αγωγής (ΕΔΕ και Σύμβουλος)

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία;

Πότε πήρατε την απόφαση να γράψετε το πρώτο σας μυθιστόρημα; Ήταν εξαρχής στα σχέδιά σας να πορευθείτε από κοινού ή ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία; Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Η Λία Ζώτου και ο Θοδωρής Καραγεωργίου γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Άλκηστις (2008) δίνει στη λέξη την έννοια της παρουσίασης ενός πρωτογενούς κειμένου (γραπτού, αφηγηματικού, μουσικού ερεθίσματος, κλπ.

Η Άλκηστις (2008) δίνει στη λέξη την έννοια της παρουσίασης ενός πρωτογενούς κειμένου (γραπτού, αφηγηματικού, μουσικού ερεθίσματος, κλπ. Η Άλκηστις (2008) δίνει στη λέξη την έννοια της παρουσίασης ενός πρωτογενούς κειμένου (γραπτού, αφηγηματικού, μουσικού ερεθίσματος, κλπ. ) με τον κώδικα της δραματικής - θεατρικής έκφρασης Η δραματοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με

Διαβάστε περισσότερα

Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης. Σοφία Ασωνίτου Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης. Σοφία Ασωνίτου Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 20/2/2013 1 Περιγραφή της έρευνας Ερευνητικό υπόβαθρο Επιτυχηµένη Οµάδα Τι σηµαίνει; Ερευνητική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Κύκλος επτά (7) διαλέξεων, με την συμμετοχή εννέα (9) κορυφαίων ομιλητών, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα την πρωτοποριακή σκέψη. Στόχος των ομιλιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου

Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου Ημερομηνία 28/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://agrinio-life.gr/ Ιουλία Ιωάννου http://goo.gl/kpy6j7 Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου 171 Views July 28, 2015 No Comments

Διαβάστε περισσότερα