Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική."

Transcript

1 ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας (α) αντικείµενο και ιστορικό του εργαστηρίου Tο εργαστήρι αυτό αφορά µια ιδέα δηµιουργικού συνδυασµού ήχου, λόγου, κίνησης, µουσικής, σε αυτοσχεδιαστική κυρίως βάση, µε κύριο χαρακτηριστικό την ενσώµατη αλληλεπίδραση. Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. Αποτέλεσε - και αποτελεί - έναν βασικό πυρήνα έµπνευσης, που συνέβαλε καθοριστικά στη δηµιουργία της µεθόδου του PSP (Process-Stage-Praxis). Σήµερα, δηµιουργικά και επαγγελµατικά έχει εστιαστεί στην ψυχοθεραπεία και στην προοπτική Gestalt. Το Πολύτεχνο είναι πλέον µια µερική συνεργασία του µε την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Τίνα Στεφανοπούλου, µε την οποία δόµησαν την πρώτη εκδοχή του εργαστηρίου. Το δικό του µέρος συµµετοχής είναι πλέον µάλλον συµβολικό, και ουσιαστικά συνιστά µία εφαρµογή της PSP. Το εργαστήρι πρωτοσχεδιάστηκε το 1996 και πρωτοεµφανίστηκε στην αρχική του εκδοχή το 1997, στα πλαίσια του "Oργανισµού Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Eυρώπης 1997", µε την ευθύνη των δύο δηµιουργών του. Στο πρώτο εκείνο εργαστήρι, το 1997, συνεργάστηκαν και µε άλλους καλλιτέχνες και δηµιουργούς της Θεσσαλονίκης. Είχε ως αντικείµενο τον σκηνικό συνδυασµό θεάτρου, χορού, ζωγραφικής, µε άξονα τη µουσική.

2 2 Tο αρχικό Πολύτεχνο λειτούργησε για 8 µήνες. Επιβίωσε µόλις 1 χρόνο στα πλαίσια του OΠΠEΘ '97. Ποτέ δεν προσέλκυσε ξανά την προσοχή και την οικονοµική υποστήριξη της πολιτείας, ώστε να αναπτύξει περαιτέρω το περιεχόµενο και τη µορφή του. Ωστόσο, από την περίοδο , το Πολύτεχνο έγινε και πάλι ένα ενεργό εργαστήρι, σε ιδιωτική πλέον βάση: στο Στούντιο Νέµεση (της Τίνας Στεφανοπούλου) µε αντικείµενο τον δηµιουργικό συνδυασµό µουσικής, κίνησης, και θεατρικής πράξης, καθώς και τη σκηνική συνδηµιουργία. Διδάσκουν και είναι υπεύθυνοι η Tίνα Στεφανοπούλου και ο Πέτρος Θεοδώρου (µε µερική µόνο συµµετοχή, όπως ήδη αναφέρθηκε στα παραπάνω). Λειτουργεί σταθερά, κάθε χρόνο, τις Τετάρτες τα απογεύµατα, για 4 ώρες, στο Στούντιο Νέµεση (Θεσσαλονίκη, Δελφών 176, , , , (β) το σηµερινό Πολύτεχνο... Προϋποθέτει την αλληλεπίδραση των συµµετεχόντων, και δεν λειτουργεί ως «τάξη».... Στηρίζεται κατά πολύ στον σκηνικό αυτοσχεδιασµό εξερευνώντας διεξοδικά τις διάφορες πτυχές του.... Εξελίσσεται γύρω από την κεντρική ιδέα του δηµιουργικού συνδυασµού διάφορων όψεων της σκηνικής δράσης, µέσα από µια ολιστική µατιά συνδυασµού σώµατος, σκέψης, συναισθήµατος και κίνησης (µέσα από την οποία πραγµατώνεται η δράση κατά την αλληλεπίδραση µε τους άλλους).... Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία, το Πολύτεχνο είναι στον πυρήνα του βιωµατικό. Το εκπαιδευτικό του κοµµάτι δεν λειτουργεί µε την παθητική ή την αυστηρά γνωστική µετάδοση της πληροφορίας, αλλά µέσα από το βίωµα και την εξέλιξη της διαδικασίας του εργαστηρίου.

3 3... Χρησιµοποιεί ως «πρώτη ύλη» τη µουσική και τον ήχο, τον χορό και την κίνηση, τη θεατρική πράξη, διάφορα κείµενα, κλπ.... Έχει για στόχο: (α) να προσφέρει στους συµµετέχοντες τη δυνατότητα να διεγείρουν και να εξερευνήσουν τη δηµιουργική τους φαντασία, (β) να εισαχθούν στα βασικά της σκηνικής δράσης και στη σύµπραξη µουσικής, κίνησης και θεάτρου, (γ) να καλλιεργήσουν τα εκφραστικά µέσα και τις δεξιότητές τους επί σκηνής, (δ) να αναπτύξουν τη δηµιουργικότητά τους, αφού τους δίνει την ευκαιρία να πειραµατιστούν µε τις ιδέες τους και να τις δοκιµάσουν επί σκηνής, συµβάλλοντας έτσι έµµεσα στην προσωπική τους ανάπτυξη.... Στους στόχους του ΔΕΝ περιλαµβάνεται η ψυχοθεραπεία σε οποιαδήποτε µορφή της, άσχετα αν το ίδιο λειτουργεί θεραπευτικά, µε την πολύ ευρεία έννοια του όρου.... Απευθύνεται: (α) Σε όσους επιθυµούν να δουλέψουν την επίγνωση και την προσωπική ανάπτυξη µέσα από την κίνηση και την ενσώµατη αλληλεπίδραση, για οποιονδήποτε δικό τους λόγο. (β) Σε όσους επιθυµούν να δουλέψουν στοιχεία των εκφραστικών τους εργαλείων, όπως το σώµα, η φωνή, η κίνηση, τα συναισθήµατα, κλπ, µέσα από µια ολιστική προσέγγιση η οποία τα συνδέει και συνδυάζει µε συνοχή και ευελιξία. (γ) Σε επαγγελµατίες και ηµι-επαγγελµατίες ηθοποιούς, χορευτές, µουσικούς (δ) Στον οποιονδήποτε σχετίζεται µε οποιονδήποτε τρόπο µε τη µουσική, το θέατρο και το χορό, και επιθυµεί να δουλέψει δηµιουργικά σε αυτούς τους τοµείς άσχετα µε την προηγούµενη πείρα του.... Ως ιδέα και περιεχόµενo, από τη φύση του σχετίζεται µε τη δηµιουργική έκφραση και την τέχνη. Έτσι, δοµείται µέσα από: (α) Σύντοµες θεωρητικές εισηγήσεις. (β) Ατοµικές και οµαδικές ασκήσεις σχετικές µε την επί σκηνής επικοινωνία, και τις τεχνικές για ήχο, λόγο, κίνηση, καθώς και ενεργητική ακρόαση. (γ) Τη δουλειά γύρω από τη «σύνθεση» και βασική «σκηνοθεσία» πρωτότυπων ιδεών των συµµετεχόντων για οποιαδήποτε µορφή σκηνικής δράσης.... Όσον αφορά αυτό το «συνθετικό» κοµµάτι του ΠΟΛΥΤΕΧΝΟΥ, από πολύ νωρίς, οι συµµετέχοντες ενθαρρύνονται στο να φέρνουν και να δηµιουργούν δικό τους υλικό το οπoίο και αναπτύσσουν σταδιακά. Έτσι, κινητοποιείται η δηµιουργική τους φαντασία, η συνθετική τους ικανότητα, και αποφεύγεται ο χαρακτήρας της "τάξης" όπου ένα έτοιµο υλικό διδάσκεται παθητικά.

4 4... Ακολουθεί, σε ετήσια βάση, τις εξής περίπου φάσεις: (α) Αρχικά, οι συµµετέχοντες εξοικειώνονται µεταξύ τους, και αλληλεπιδρούν µε ιδιότυπους τρόπους, ώστε να εισαχθούν βιωµατικά στα βασικά ζητήµατα και τεχνικές της αυτοσχεδιαστικής σκηνικής δράσης. Υπάρχει απόλυτος σεβασµός στην προσωπική πραγµατικότητα, τα όρια, και τους ρυθµούς του καθενός. (β) Δουλεύουν µε το σώµα, τη φωνή, τη συγκίνηση και τα συναισθήµατα, αναπτύσσοντας διαρκώς ανάλογες τεχνικές. (γ) Παράλληλα, µουσικοί «νόµοι» και µουσικές δοµικές αρχές σχετίζονται µε αντίστοιχους σκηνικούς «κανόνες» δηµιουργίας οποιασδήποτε δράσης. (δ) Σταδιακά, οι συµµετέχοντες µαθαίνουν να συνθέτουν, να αναπτύσσουν και να παρουσιάζουν τις δικές τους ιδέες.... Το αντικείµενο του εργαστηρίου απλώνεται σε δύο µεγάλες κατηγορίες. Η µία είναι ασκήσεις µε ήχο, λόγο, κίνηση. Η άλλη, αφορά τη σύνθεση σκηνικών δράσεων µε αυτά τα µέσα. Έτσι, καλύπτεται µια εκτεταµένη θεµατολογία επί µέρους ενοτήτων. Ασφαλώς, όλες αυτές οι ενότητες δεν καλύπτονται πάντα εξίσου. Αντιµετωπίζονται µε ευελιξία από πολλές οπτικές γωνίες, καθώς το εργαστήρι κάθε χρονιάς χτίζει την ταυτότητά του.... Ενδεικτικά, µέσα στις θεµατικές ενότητες του εργαστηρίου, είναι οι εξής: *ενεργητική ακρόαση µουσικής ως τρόπος προσέγγισης βασικών αισθητικών κανόνων, *σώµα, φωνή, κίνηση: τεχνικές και ασκήσεις προοδευτικής δυσκολίας, *τεχνικές φώνησης, φωνή - λόγος ως ήχος (χαρακτηριστικά της φωνής, έλεγχος), *γενικές έννοιες της "σύνθεσης", του "αυτοσχεδιασµού", της "σκηνής" και οι βασικές αρχές τους, *εκφράζοντας συναισθήµατα, συγκινήσεις, η έννοια της "αλήθειας" επάνω στη σκηνή, *λαµβάνοντας και στέλνοντας µηνύµατα και ποιες είναι οι σκηνικές διαστάσεις του "απευθύνοµαι" - "επικοινωνώ" - "έρχοµαι σε επαφή", *σωµατική νοητική εικόνα, σώµα και χώρος, κίνηση, ο "εαυτός" µέσα από το σώµα, *παράγοντας, σχηµατοποιώντας και αναπτύσσοντας περαιτέρω την έµπνευση,

5 5 *δηµιουργική φαντασία και η έννοια της δηµιουργικότητας, *αντίληψη και σχέσεις σκηνής - µουσικής, *επίγνωση εαυτού - περιβάλλοντος (αισθήσεις, σκέψεις, συναισθήµατα, συγκινήσεις, γύρω συνθήκες), *«ρυθµός»: η έννοια και οι διαστάσεις της στη µουσική, το θέατρο, στον χορό, σε κάθε είδος "παράστασης" *εισαγωγικές ασκήσεις στη «σύνθεση» σκηνικών δράσεων µε ήχο, λόγο, κίνηση, εικόνα, κλπ σηµείωση : Yπάρχουν διαθέσιµοι 2 δίσκοι CD µε τη δουλειά των συµµετεχόντων του ΠOΛYTEXNOY στις περιόδους '98 και '01. Tο CD του πρώτου εργαστηρίου, το 1997, ηχογραφήθηκε στο στούντιο του συνθέτη Nτάνη Tραγόπουλου, συντελεστή εκείνου του εργαστηρίου, ο οποίος έκανε και την τελική µίξη και είχε την πρωτοβουλία και ευθύνη της παραγωγής σε όλα της τα στάδια. Aπό τον δίσκο αυτόν φυσικά λείπουν το οπτικό µέρος και τα κείµενα των σκηνικών δράσεων στις οποίες αντιστοιχούν τα κοµµάτια του δίσκου. Ωστόσο, ας µην ξεχνούµε ότι ο OΠΠEΘ '97 και ο Δήµος Θεσσαλονίκης αδιαφόρησαν πλήρως για την βιντεοσκόπηση και την επίσηµη παραγωγή βίντεο ή έστω δίσκου CD µε τις δράσεις του εργαστηρίου. Έτσι, το CD αυτό, µε το ηχητικό µέρος των δράσεων των συµµετεχόντων το 1997, είναι το µοναδικό ντοκουµέντο που υπάρχει σχετικά µε εκείνη την περίοδο του ΠOΛYTEXNOY (µαζί µε κάποια τελευταία αντίτυπα του έντυπου που κυκλοφόρησε το εργαστήρι για την κριτική παρουσίασή του, και µερικές ερασιτεχνικές βιντεοσκοπήσεις µαθηµάτων).

6 6 Επίσης, το CD µε τη δουλειά του εργαστηρίου στην περίοδο 2000-'01 («το παραµύθι της ΛA» ή ένα µουσικό ταξίδι"), ηχογραφήθηκε στο στούντιο HXOKYTAPO, όπου έγινε και η τελική του µίξη.

συνοπτική παρουσίαση της PSP

συνοπτική παρουσίαση της PSP 1 συνοπτική παρουσίαση της PSP ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ: (Α) τι είναι η PSP (Β) περισσότερα για το εκπαιδευτικό επίπεδο (Γ) το PSP-studio: info και προγράµµατα (Δ) λειτουργικοί στόχοι της PSP (Ε) µία εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού 1 η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού Το βιβλίο αυτό, του ψυχοθεραπευτή Gestalt Πέτρου Θεοδώρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟΣ και σε Ελληνική και

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του Θεάτρου Γενικός σκοπός της διδασκαλίας του Θεάτρου στο ηµοτικό και το Γυµνάσιο * είναι να ενθαρρυνθούν οι µαθητές ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επικεφαλής: Πολυκάρπου Χάρις, Διδάκτωρ Θεάτρου και Δράματος, Λειτουργός Γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.. 3... 3... Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών και Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΕΝΑΚΑΚΗΣ. Ιδιότητα: Μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι.

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΕΝΑΚΑΚΗΣ. Ιδιότητα: Μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΝΗΠΙΩΝ

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΝΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΧΟΙΣΤΟΡΙΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΜΟΥΣΙΚΗΣ Σκοπός της µουσικής αγωγής είναι πρωταρχικά η ανάπτυξη και καλλιέργεια της ικανότητας για αισθητική απόλαυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ : ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ : ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΠΕΠΑ ΜΑΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Συγγραφική Ομάδα: Δρ Χάρις Πολυκάρπου, PhD in Arts Education-Drama and Theatre, MA in Drama in Education and Cultural studies Θέκλα Καρίττεβλη,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά. Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά Διπλωματική Εργασία, Προπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ. Η χρήση του µουσικού παιχνιδιού στην άτυπη µουσική διδασκαλία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ. Η χρήση του µουσικού παιχνιδιού στην άτυπη µουσική διδασκαλία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ Η χρήση του µουσικού παιχνιδιού στην άτυπη µουσική διδασκαλία ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μπουλασίκη Μαρία Α.Μ. 36/05 Επιβλέπων Καθηγητής: Ανδρούτσος Πολύβιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΕΠΟΠΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείου Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ---- Μαρούσι, 6-11-2012 Αρ. πρωτ. : 138371 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Χορό - Κίνηση

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Χορό - Κίνηση 2011 πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης Οδηγός εκπαιδευτικού για το Χορό - Κίνηση [Στο Πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης] Ο Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

"Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005)

Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης (διάλεξη-2005) "Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005) διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, από τους ψυχοθεραπευτές Χριστίνα Πατρινιού και Πέτρο Θεοδώρου διοργάνωση : Συµβουλευτικό Κέντρο Σ.ΚΕ.Ψ.Η.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής

Οδηγός Επιμορφωτή. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας. Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής Ομάδα Μουσικής Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στα δημοτικά σχολεία ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οδηγός Επιμορφωτή Κική Δεμερτζή Συντονίστρια συγγραφικής ομάδας Νικόλας Τσαφταρίδης Δημήτρης Σαρρής

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΑΣΠΑΙΤΕ) ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) Θέμα Εργασίας ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προγράμματος VISTA

Οδηγός Προγράμματος VISTA - 1 - Οδηγός Προγράμματος VISTA CENTER FOR REHABILITATION - PHYSICAL AND SOCIAL REHABILITATION (KAFIAP) ILIAS GREECE GENERAL HOSPITAL OF PYRGOS- ANDREAS PAPANDREOU - 2 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I: Το Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Το Θέατρο και το Δράμα (Θεατρική Αγωγή) αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της γενικής παιδείας των παιδιών, παρέχοντάς τους ευκαιρίες να μάθουν γι αυτά, με αυτά και μέσα απ αυτά.

Διαβάστε περισσότερα