Κοινή ανακοίνωση Καθηγητών πληροφορικής Ηπείρου & Παραρτημάτων ΠΕΚΑΠ και ΕΠΕ Προκαλεί εύλογα ερωτήματα η επιχειρούμενη, από την πλευρά της

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κοινή ανακοίνωση Καθηγητών πληροφορικής Ηπείρου & Παραρτημάτων ΠΕΚΑΠ και ΕΠΕ Προκαλεί εύλογα ερωτήματα η επιχειρούμενη, από την πλευρά της"

Transcript

1 Κοινή ανακοίνωση Καθηγητών πληροφορικής Ηπείρου & Παραρτημάτων ΠΕΚΑΠ και ΕΠΕ Προκαλεί εύλογα ερωτήματα η επιχειρούμενη, από την πλευρά της κυβέρνησης, προσπάθεια στοχοποίησης των εκπαιδευτικών πληροφορικής ως δήθεν πλεοναζόντων δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, κι ενώ η φημολογία για επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών οργιάζουν, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα επιμόρφωσης β επιπέδου στα οποία συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19/20. Τα πρώτα προγράμματα που υλοποιούνται για τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής. Επιπλέον, ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου σειρά εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο της πράξης «ΣΤΗΡΙΖΩ» με τη μορφή τηλεκπαίδευσης που απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς πληροφορικής. Θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία και μεγάλη δοκιμασία για τη λογική, εκπαιδευτικοί να επιμορφώνονται λίγο πριν απολυθούν. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνητικές εκπαιδευτικές πολιτικές για την πληροφορική διέπονταν από ανακολουθία. Αν και γέννησαν ελπίδες οι πληθωρικές εξαγγελίες για το ψηφιακό σχολείο, σύντομα διαφάνηκε το παράδοξο η πληροφορική είτε να εξοβελίζεται από το Λύκειο είτε οι ώρες διδασκαλίας της να συρρικνώνονται δραματικά. Για δε τα Γυμνάσια, παραμένει έωλο αν και πότε η πιλοτική αύξηση των ωρών διδασκαλίας της πληροφορικής θα γενικευτεί σε όλα τα σχολεία. Από την άλλη μεριά, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθησαν μαθήματα πληροφορικής στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Α.Ε.Π.), γεγονός που αξιολογείται θετικά. Επίσης, εντός του Ιουνίου ανακοινώθηκε ο ορισμός άλλων 321 Δημοτικών Σχολείων που από τη νέα χρονιά θα λειτουργήσουν με Ε.Α.Ε.Π. Είναι σαφές ότι οι ανάγκες για τη διδασκαλία μαθημάτων πληροφορικής στα δημοτικά θα απορροφήσουν σημαντική μερίδα εκπαιδευτικών του κλάδου. Ωστόσο, προκαλεί θλίψη ότι εν έτει 2013 μια μεγάλη μερίδα μαθητών που φοιτούν σε Δημοτικά Σχολεία που δεν είναι ενταγμένα στο Ε.Α.Ε.Π., δε θα έχει παρακολουθήσει μαθήματα πληροφορικής. Συνοψίζοντας, και για να έχουμε μια πιο συνεκτική εικόνα, η πληροφορική καταργείται μαζικά (!) από το Λύκειο και... εδώ και χρόνια εισάγεται μόνο πιλοτικά (!) στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Ποιος μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση για τους λόγους που συμβαίνει αυτό όταν η χώρα μας καλείται να αντεπεξέλθει σε υψηλούς στόχους ψηφιακού εγγραμματισμού και ψηφιακής σύγκλισης ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Στην κοντόφθαλμη λογιστική θεώρηση του Υπουργείου που επιδιώκει τη δημιουργία πλασματικού πλεονάζοντος προσωπικού αντιτάσσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες που συντείνουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της πληροφορικής εκπαίδευσης. Οι προτάσεις αυτές προήλθαν μέσα από γόνιμο διάλογο και σύνθεση γνώσεων και εμπειριών των εκπαιδευτικών πληροφορικής σε αγαστή συνεργασία των παραρτημάτων της Ηπείρου της ΠΕΚΑΠ (Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής) και της ΕΠΕ (Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας) από τον χώρο που υπηρετεί ο καθένας.

2 Οι προτάσεις άπτονται των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διαρθρώνονται σε κατηγορίες, τόσες όσες είναι οι τύποι των σχολικών μονάδων, δηλαδή Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο - Επαγγελματικές Σχολές και διοικητικές θέσεις. Δημοτικό Σχολείο - Ανάπτυξη βιβλίων και κατάλληλου υλικού για εκπαιδευτικές δραστηριότητες ψηφιακού εγγραμματισμού που να μην απαιτούν την χρήση υπολογιστή, αλλά να έχουν βιωματικό χαρακτήρα. - Εκπόνηση βιβλίου ψηφιακού αλφαβητισμού για το μαθητή και εγχειριδίου διδασκαλίας ψηφιακού αλφαβητισμού για τον πληροφορικό. - Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των Εργαστηρίων Πληροφορικής με σχετική πρόβλεψη για 3ωρη μείωση του διδακτικού ωραρίου των Υπευθύνων των Εργαστηρίων. - Αναγκαιότητα ταυτόχρονης ύπαρξης και δεύτερου εκπαιδευτικού πληροφορικής στο εργαστήριο όταν ο αριθμός των μαθητών είναι 14 και άνω. Αν δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, το τμήμα να χωρίζεται και να διδάσκονται οι μισοί μαθητές πληροφορική και οι υπόλοιποι, εικαστικά, θεατρική αγωγή ή αγγλικά. - Προσθήκη 1 ακόμη ώρας στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στις Α και Β τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. - Άμεση σύσταση οργανικών θέσεων για εκπαιδευτικούς Πληροφορικής - με μετάταξη των αντίστοιχων εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - στα 961 Δημοτικά Σχολεία, που λειτουργούν με Ε.Α.Ε.Π. τα τρία τελευταία έτη, μαζί με τα 321 νέα σχολεία, των οποίων πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. - Άμεση ένταξη όλων των Δημοτικών Σχολείων στο Ε.Α.Ε.Π., όπως εξάλλου ήδη έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση αντίκειται στους όρους περί ισονομίας και ισοπολιτείας, που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι οι μαθητές της χώρας. - Όσον αφορά τη σχέση του σχολείου με τους γονείς: Αξιοποίηση των εργαστηρίων και θεσμοθετημένη διδασκαλία των γονέων και κηδεμόνων σε θέματα ασφαλούς πρόσβασης στο διαδίκτυο σε ώρες εκτός της κανονικής λειτουργίας του σχολείου με αντίστοιχη πρόνοια κατοχύρωσης σχετικών ωρών στους εκπαιδευτικούς πληροφορικής. Γυμνάσιο - Μετατροπή του μαθήματος της πληροφορικής σε δίωρο (κατά προτίμηση συνεχόμενο) εργαστηριακό, όπως ήδη εφαρμόζεται στα πιλοτικά γυμνάσια, με 1 καθηγητή ανά 14 μαθητές. Για περισσότερους από 14 μαθητές το τμήμα να χωρίζεται.

3 - Πιστοποίηση των μαθητών στη γνώση χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του μηχανισμού για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.γ). - Ο βαθμός του μαθήματος να προσμετράται αυτόνομα στο Μέσο Όρο της συνολικής βαθμολογίας. - Το εργαστήριο να μπορεί να αξιοποιείται για την εκπόνηση των εργασιών των παιδιών σε κάθε μάθημα του αναλυτικού προγράμματος με αντίστοιχη πρόβλεψη για επιβλέποντα εκπαιδευτικό πληροφορικής. Γενικό Λύκειο - Επαναφορά του 2ωρου μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής στην Α τάξη. Σε αυτό το μάθημα θα πρέπει να περιληφθεί και η ανάπτυξη ώριμης «ψηφιακής συμπεριφοράς», δηλαδή τέτοια ψυχοκοινωνική στάση η οποία θα επιτρέψει στους μαθητές να ενταχθούν και να λειτουργούν ως πολίτες των μελλοντικών ψηφιακών κοινωνιών. Η ώριμη χρήση αυτής της ραγδαία εξελισσόμενης και δυναμικής τεχνολογίας, απαιτεί διαπαιδαγώγηση και καθοδήγηση των νέων από επιστημονικά καταρτισμένους παιδαγωγούς οι οποίοι είναι σε θέση να παρακολουθούν αυτή τη διαρκή εξέλιξη. Είναι ουσιαστικός και καθοριστικός λοιπόν ο ρόλος ενός μαθήματος Πληροφορικής στην ανώτερη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με περιεχόμενο εκτός από τα αυτονόητα στοιχειώδη ζητήματα των ΤΠΕ, αλλά και ζητήματα όπως η ασφαλής χρήση του Παγκόσμιου Ιστού, οι ασφαλείς συναλλαγές, η ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, ζητήματα ψηφιακής ηθικής, η δυναμική των ψηφιακών κοινοτήτων, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και ηλεκτρονική δημοκρατία. - Καθιέρωση μαθημάτων επιλογής Πολυμέσα και "Δίκτυα" στην Α και Β Λυκείου, αντιστοίχως. - Αναμόρφωση του μαθήματος Τεχνολογία Επικοινωνιών της Β τάξης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (με νέο και επικαιροποιημένο βιβλίο και συνακόλουθη τροποποίηση της ύλης) με 1η ανάθεση σε εκπαιδευτικούς ΠΕ19/20. - Αύξηση από 2 σε 3 εργαστηριακών ωρών διδασκαλίας του εξεταζόμενου στις πανελλαδικές μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Α.Ε.Π.Π.) της Γ τάξης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης με παράλληλη άμεση καθιέρωση της διδασκαλίας του νέου μαθήματος Εισαγωγή στον Προγραμματισμό ως υποχρεωτικό για την Β Λυκείου τόσο της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης για την εισαγωγή στην Α.Ε.Π.Π. όσο και της θετικής κατεύθυνσης στη Β Λυκείου. Να επισημανθεί ότι το μάθημα απαιτείται για το σύνολο των τμημάτων της τριτοβάθμιας των εν λόγω κατευθύνσεων χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να έχει διδαχθεί.

4 - Πρόβλεψη για νέο μάθημα (μη εργαστηριακό) μονόωρο Λογικής και Αλγοριθμικής σκέψης για ΟΛΕΣ τις ειδικότητες στην Α Λυκείου, το οποίο θα έχουν ως πρώτη ανάθεση Μαθηματικοί και Πληροφορικοί. - Προσμέτρηση του βαθμού των μαθημάτων πληροφορικής όλων των τάξεων στο Μέσο Όρο. - Στο μάθημα των Ερευνητικών Εργασιών - Project των ΓΕ.Λ απαιτείται υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής για τη δημιουργία των παραδοτέων. Δημιουργία παρουσιάσεων, σύνθεση videos, στατιστική επεξεργασία δεδομένων, δημιουργία γραφημάτων, επεξεργασία κειμένων και εικόνων, ενημέρωση δικτυακών τόπων, χρήση συνεργατικών web 2.0 εργαλείων είναι ορισμένες από τις ενέργειες που οι συμμετέχοντες στα projects καλούνται να υλοποιήσουν. Η συμβολή του καθηγητή πληροφορικής κρίνεται περισσότερο από αναγκαία ώστε οι μαθητές και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί να καθοδηγηθούν στην εκτέλεση και επιτυχή ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών. Η πράξη έχει αποδείξει ότι η πιστοποίηση Α και Β επιπέδου που συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων διαθέτουν δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής των projects. Προτείνουμε τουλάχιστον τη μία εκ των δύο ωρών την εβδομάδα το μάθημα του project να γίνεται συνδιδασκαλία με τον καθηγητή της πληροφορικής του σχολείου. Επαγγελματικά Λύκεια Επαγγελματικές Σχολές - Προσθήκη 4ου έτους ειδίκευσης με 2 τομείς πληροφορικής τουλάχιστον. - 3ωρη μείωση διδακτικού ωραρίου του Υπευθύνου Εργαστηρίου όπως ισχύει και για τους υπευθύνους ΣΕΠΕΗΥ. - Προσθήκη και δεύτερου καθηγητή σε τμήματα από 13 μαθητές, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ειδικότητες. - Άμεση ανάκληση των απαράδεκτων επιστημονικά αποφάσεων περί αναθέσεων που περιλαμβάνονται στις εγκυκλίους /2/ , /Γ2/ και /Γ2/ Η πρώτη ανάθεση της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων πληροφορικής να δοθεί στους καθ' ύλην αρμόδιους εκπαιδευτικούς των κλάδων Πληροφορικής και μόνο. - Αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών ειδικοτήτων ΕΠΑ.Σ. στις οποίες η διδασκαλία των Εφαρμογών Πληροφορικής, όπου δεν έχει καταργηθεί, ανατίθεται σε ΜΗ πληροφορικούς. Διοικητικές θέσεις - Θεσμοθέτηση των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) ως μόνιμη υπηρεσία στο οργανόγραμμα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με δυνατότητα στελέχωσης με μετατάξεις προσωπικού. - Αποτίμηση των αναγκών σε εργασίες μηχανογράφησης (όπως η διαχείριση διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων, η ενημέρωση βάσεων δεδομένων σε προγράμματα του Έπαφου, η συντήρηση σχολικού site/blog), τεχνικής υποστήριξης και εν γένει του διοικητικού έργου των σχολείων με σκοπό την αντιστοίχισή τους σε ώρες διδασκαλίας. Αυτή τη στιγμή στις

5 περισσότερες περιπτώσεις το φορτίο αυτό έχουν σιωπηλά επωμιστεί οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί πληροφορικής. Όποιος εκπαιδευτικός τις αναλαμβάνει (είτε ΠΕ19/20 είτε άλλης ειδικότητας, αν το επιθυμεί και κρίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθει επαρκώς), να συνυπολογίζονται με ανάθεση ωρών μέσα στο σύνολο του διδακτικού του ωραρίου. Κλείνοντας και απαντώντας επί της ουσίας στις αιτιάσεις για πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς πληροφορικής, δηλώνουμε ότι απέχει από την αλήθεια αποτελώντας ξεκάθαρα τέχνασμα για τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19/20 δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αναλαμβάνοντας προγράμματα καινοτόμων δράσεων, πλαισιώνοντας ομάδες για την εκπόνηση project, πρωτοστατώντας στην υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικών και πολιστικών θεμάτων, αγωγής υγείας καθώς και διακρατικών σχολικών προγραμμάτων (Comenius, etwinning). Σε μια εποχή που οι σχολικές μονάδες θα αξιολογούνται από τη συμμετοχή τους σε δράσεις αυτού του είδους, τα σχολεία θα μείνουν χωρίς πληροφορικούς; Παράλληλα συνδράμουν ουσιαστικά στη διοικητική υποστήριξη και πληροφοριακή υποδομή των σχολικών μονάδων, παρέχοντας βοήθεια στο διδακτικό έργο συναδέλφων άλλων κλάδων και καταλαμβάνοντας διοικητικές θέσεις σε εκπαιδευτικούς φορείς. Προκαλεί μεγάλη απογοήτευση όταν παγιώνεται η αίσθηση αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας σε νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους που συγκαταριθμούνται στον κλάδο των εκπαιδευτικών πληροφορικής. Σε ένα τέτοιο αποπνικτικό κλίμα καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε ποικίλα και απαιτητικά εργασιακά καθήκοντα, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης παιδιών. Επιπλέον, μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι αν υπάρξουν αποφάσεις διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών πληροφορικής, οι σχολικές μονάδες και οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες διαχειριστικές τους ανάγκες. Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής όχι απλά δεν περισσεύουν, αλλά ρεαλιστικά υπολείπονται των αναγκαίων θέσεων για την προσέγγιση του στόχου του ψηφιακού σχολείου. Αυτό που όντως περισσεύει είναι η άγνοια, η έλλειψη λογικής, οι συκοφαντίες και τα ψεύδη όσων ενστερνίζονται ανάλογες παραδοξότητες. Είναι εύλογη κοινωνική αναγκαιότητα η πληροφορική εκπαίδευση να ενισχυθεί, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια η χώρα μας να βγει από το τέλμα. Η αξιοποίηση ενός πολύ σημαντικού τομέα έντασης γνώσης του 21ου αιώνα που είναι η επιστήμη της πληροφορικής, πρέπει ν αποτελέσει το εφαλτήριο της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Καθηγητές πληροφορικής & Παραρτημάτων ΠΕΚΑΠ και ΕΠΕ Ηπείρου

Πληροφορική Παιδεία. Web Site: http://www.epe.org.gr. Email: info@epe.org.gr

Πληροφορική Παιδεία. Web Site: http://www.epe.org.gr. Email: info@epe.org.gr Πληροφορική Παιδεία Email: info@epe.org.gr Δημήτρης Κυριακός MSc, MBA Καθηγητής Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Πειραιά Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ε.Π.Ε. antiproedros@epe.org.gr

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» ΜΕ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Απόψεις ΣΥ.ΚΑ.Π. Σχετικά με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων και με το Σύστημα Πρόσβασης στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Απόψεις ΣΥ.ΚΑ.Π. Σχετικά με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων και με το Σύστημα Πρόσβασης στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Απόψεις Σχετικά με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων και με το Σύστημα Πρόσβασης στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Σύνδεσμος Καθηγητών Πληροφορικής (ΣΥ.ΚΑ.Π) Λευκωσία, Ιανουάριος 2015 Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: κ. ΣΥΡΜΑΚΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑΔΑ Α1

ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑΔΑ Α1 Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 7 «Σχεδίαση και εφαρμογή εξειδικευμένης εκπαίδευσης» της Πράξης «Δημιουργία γραφείων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας» (Γ ΚΠΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης. ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης. ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 Σέρρες, Δεκέμβριος 2011 Πίνακας περιεχομένων 1. Η διαδικασία της εσωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Αρχική Έκδοση Μάιος 2011

ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Αρχική Έκδοση Μάιος 2011 Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταµείο ΕΣΠΑ 2007-13 \ Ε.Π. Ε& ΒΜ \ Α.Π. 1-2-3 «Μείζον Πρόγραµµα Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΤΟΜΟΣ Α: ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της διερεύνησης επιμορφωτικών αναγκών στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών:

Η συμβολή της διερεύνησης επιμορφωτικών αναγκών στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών: Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Κ.Τ.) ΕΣΠΑ 2007-13/Ε.Π.Ε&ΔΒΜ/Α.Π. 1-2-3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ. και 2 Π.Σ.Εισ.» Η συμβολή της διερεύνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ένταξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαιδευτική διαδικασία,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση 1. Εισαγωγή Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια (από τη μεταπολίτευση και μετά), το ζήτημα του Λυκείου, και το συνδεόμενο με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ για ένταξη στο Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2013

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ για ένταξη στο Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2013 ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ για ένταξη στο Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2013 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ: ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική του νέου νόμου για το Λύκειο και η άλλη πρόταση

Κριτική του νέου νόμου για το Λύκειο και η άλλη πρόταση ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Κριτική του νέου νόμου για το Λύκειο και η άλλη πρόταση Συμβολή στον προβληματισμό του 10 ου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.»

ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ» www.epimorfosi.edu.gr Τελικός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματική Περίοδος 2007 2013

Προγραμματική Περίοδος 2007 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Ε. Π «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» Προγραμματική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τίτλος: Κωδικός Ε.Π.: CCI: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

5. Η Πληροφορική στο Δημόσιο Τομέα

5. Η Πληροφορική στο Δημόσιο Τομέα 5. Η Πληροφορική στο Δημόσιο Τομέα Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης κάθε χώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Θέσεις της ΠΕΚΑ Ε για τη βελτίωση της διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών στη ηµόσια Εκπαίδευση

ΘΕΜΑ: Θέσεις της ΠΕΚΑ Ε για τη βελτίωση της διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών στη ηµόσια Εκπαίδευση Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής της ηµόσιας Εκπαίδευσης Χαριλάου Τρικούπη 14 10679 Αθήνα τηλ/φαξ 2103619500 http://www.pekade.gr email: info@pekade.gr 1 Φεβρουαρίου 2005 ΠΡΟΣ ΥΠΕΠΘ Υπόψη Υπουργού,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μανιάειο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ Πρόταση για την αναβάθμιση των Λυκείων και το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκαίδευση 1 Αδριανουπολίτης Κων/νος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗ&ΜΜΕ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗ&ΜΜΕ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗ&ΜΜΕ Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 http://www.infomm.teipat.gr Πύργος, Νοέμβριος 2011 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος...

Διαβάστε περισσότερα

6. Πληροφορική και Κοινωνία

6. Πληροφορική και Κοινωνία 6. Πληροφορική και Κοινωνία 6.1. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να οριστεί, να καταγραφεί και να οριοθετηθεί, ο ρόλος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελληνική κοινωνία του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Π.Δ. 86/2001 (Φ.Ε.Κ. 73 Α ) (όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σήμερα) * * Σημείωση Οι διορθώσεις και οι συμπληρώσεις του Π.Δ. 86/2001 (Φ.Ε.Κ. 73 Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 659 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ. ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ; ΕΠΟΜΕΝΩΣ Κοντακίδης Γιάννης Μαθηματικός Υπεύθυνος Προγράμματος Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης Γραφείο για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ R U R W O M B A C K Εφαρμογή της προσέγγισης της μόνιμης κατάρτισης για την επιστροφή των γυναικών της υπαίθρου στην αγορά εργασίας: το

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ R U R W O M B A C K Εφαρμογή της προσέγγισης της μόνιμης κατάρτισης για την επιστροφή των γυναικών της υπαίθρου στην αγορά εργασίας: το Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Κ Ο Ε Ν Τ Υ Π Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ R U R W O M B A C K Εφαρμογή της προσέγγισης της μόνιμης κατάρτισης για την επιστροφή των γυναικών της υπαίθρου στην αγορά εργασίας: το μοντέλο Beypazari 2

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Πολυτεχνική Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Πολυτεχνική Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Πολυτεχνική Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 Βόλος Έκδοση 2,0 Μάιος 2013 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 6 Επιτελική σύνοψη... 7 1. Χαρτογράφηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ικτύου Ευρυδίκη. Αναπτύσσοντας. Βασικές Ικανότητες. στο Σχολείο στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες χάραξης Πολιτικής

Έκθεση ικτύου Ευρυδίκη. Αναπτύσσοντας. Βασικές Ικανότητες. στο Σχολείο στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες χάραξης Πολιτικής Έκθεση ικτύου Ευρυδίκη Αναπτύσσοντας Βασικές Ικανότητες στο Σχολείο στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες χάραξης Πολιτικής Αναπτύσσοντας Βασικές Ικανότητες Στο Σχολείο στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013 2014 Αύγουστος 2013 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΜΑΘΗΣΗ» ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ Φύλλου 81 8 Μαΐου 2008 Όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με α) Το ΠΔ 43/2010 ΦΕΚ 86/Α/7-6-2010 β) Το ΠΔ 61/2012 ΦΕΚ 112/Α/3-5-2012 γ)

Διαβάστε περισσότερα