Το όνομά μου είναι Λία Γουδουσάκη, είμαι εκπαιδευτικός σύμβουλος τoυ. Ευχαριστώ θερμά to Γ.. για την πρόσκληση / οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το όνομά μου είναι Λία Γουδουσάκη, είμαι εκπαιδευτικός σύμβουλος τoυ. Ευχαριστώ θερμά to Γ.. για την πρόσκληση / οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης."

Transcript

1 Καλημέρα σας Το όνομά μου είναι Λία Γουδουσάκη, είμαι εκπαιδευτικός σύμβουλος τoυ ενημερωτικού γραφείου της DAAD στην Αθήνα. Ευχαριστώ θερμά to Γ.. για την πρόσκληση / οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης...

2 Ποιοι έιμαστε? H DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst/ Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών) είναι η αρμόδια αρχή για ενημέρωση για σπουδές και έρευνα στην Γερμανία. Παγκοσμίως υπάρχουν 64 αντιπροσωπίες. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στη Βόννη. Π ί ί λύ ά δί ί Παγκοσμίως είναι η μεγαλύτερη οργάνωση που δίνει υποτροφίες, δηλαδή υποτροφίες ετησίως (2009)

3

4

5 Συνολικά υπάρχουν -100 πανεπιστήμια (Universitäten und Technische Unversitäten) που αντιστοιχούν στα ΑΕΙ και στα Πολυτεχνία - staatliche -125 Fachhochschulen Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Τεχνών = TEI Τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνών προσφέρουν και σπουδές Master, που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να αποκτήσει το πτυχίο του στην Ελλάδα και να συνεχίσει με Master σε ένα πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων τεχνών στη Γερμανία. staatlich, hohes Niveau, Zusammenarbeit mit Industrie -54 πανεπιστήμια καλών τεχνών και μουσικής που έχουν μια πάρα πολύ καλή φήμη παγκοσμίως, μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών αλλά και αυστηρές προϋποθέσεις πρόσβασης. - staatlich -98 ιδιωτικά πανεπιστήμια Εκεί τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρά, οι υποδομές είναι εξαιρετικές, τα τμήματα ολιγομελή και οι εργασιακές προοπτικές πολύ καλές. Είναι αναγνωρισμένα από το κράτος. Alle sind staatlich anerkannt!

6 Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καλά το στενό δίκτυο πανεπιστημίων στην Γερμανία. Στην Γερμανία δεν υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ επαρχίας και μεγάλης πόλης, όπως στην Ελλάδα. Ακόμα και μια μικρή πόλη όπως π.χ. το Greifswald στην ανατολική Γερμανία με κατοίκους έχει ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο με πολύ καλή υποδομή και μεγάλη παράδοση (ιδρύθηκε το 1456).

7 Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συνεχίσετε τις σπουδές σας σε ένα γερμανικό Πανεπιστήμιο; -Για Μaster χρειάζεται ένα πτυχίο τριετούς φοίτησης (Bachelor) -Για να αποκτήσετε ένα διδακτορικό τίτλο χρειάζεται πτυχίο πενταετούς φοίτησης ή ολοκληρωμένες σπουδές Bachelor + Master

8 Αντίστοιχα τα γερμανικά πανεπιστήμια προσφέρουν για μεταπτυχιακές σπουδές = Το πτυχίο Master στα πανεπιστήμια (universities) και στα πολυτεχνεία, και επίσης στα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνών. = ιδακτορικό δίπλωμα μπορείτε να αποκτήσετε μόνο στα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα.

9

10 Αγγλόφωνα προγράμματα: το επίπεδο που χρειάζεται για αυτά τα προγράμματα είναι το TOEFL + IELTS

11 Θέλω να τονίσω τα 9318 διεθνή προγράμματα που προσφέρουν τα πανεπιστήμια στη Γερμανία (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα).

12 Χρειάζεται να γνωρίζω καλά τα Γερμανικά? Βεβαίως!!!!! Χωρίς πιστοποιημένη γνώση της γερμανικής γλώσσας ΕΝ μπορείτε να κάνετε αίτηση σε γερμανικό πανεπιστήμιο! (εκτός αν πρόκειται για αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών) Μια από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις είναι το TestDaF...

13 DSH so schwierig wie TestDaF Kleines d. Sprachdiplom = C 2 ZOP = C 2 Deutsches Sprachdiplom (Stufe II) der Kultusministerkonferenz: Das Deutsche Sprachdiplom (DSD) der KMK, Stufe II, kann an deutschen Auslandsschulen, aber auch an ausländischen staatlichen wie privaten Bildungseinrichtungen weltweit erworben werden, die vom Zentralen Ausschuss für das DSD der KMK, einem Bund-Länder-Gremium, eine Genehmigung als Prüfungsschule erhalten haben. Voraussetzung für die Genehmigung ist u.a. der Nachweis von 1200 bis 1600 Stunden Deutschunterricht in mindestens sieben aufeinanderfolgenden Klassen an einer deutschen Auslandsschule und in mindestens fünf aufeinanderfolgenden Klassen in MOE/GUS (Mittel- Ost-Europa / Gemeinschaft Unabhängiger Staaten) wegen des andersartigen Schulsystems und der in der Regel höheren Stundentafel für Deutsch. Es handelt sich um eine hoheitliche Prüfung, die unter dem Vorsitz einer aus Deutschland entsandten Lehrkraft mit der Sekundarstufe-II-Lehrbefähigung Deutsch und/oder eine moderne Fremdsprache abgenommen wird. Der schriftliche Prüfungsteil wird zentral in Deutschland korrigiert und bewertet.

14 Ποιό είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Γερμανία? Αυτή είναι μια ερώτηση που μας κάνουνε πολύ συχνά. Τα γερμανικά πανεπιστήμια έχουν ένα γενικά σταθερό ποιοτικό επίπεδο. Υπάρχει και ένα ranking (university-ranking.de, ranking.de, και στα Αγγλικά), που βασίζεται σε απαντήσεις φοιτητών και καθηγητών. Με βάση αυτή την αξιολόγηση δεν υπάρχει ΤΟ καλύτερο πανεπιστήμιο. Ποιό είναι τελικά το καλύτερο πανεπιστήμιο για τον καθένα από σας εξαρτάται από το τι θέλετε να σπουδάσετε και υπό ποιές συνθήκες θέλετε να σπουδάσετε. Πολλοί μαθητές και φοιτητές που έρχονται σε μας θέλουν να σπουδάσουν π.χ. στο Μόναχο, επειδή έχει μια πολύ καλή φήμη, επειδή υπάρχουν πολλοί Έλληνες στο Μόναχο, επειδή είναι μια μεγάλη πόλη κ.τ.λ. Για τις συγκεκριμένο σπουδές που θέλετε να κάνετε μπορεί όμως να μην έχει την καλύτερη σχολή, να μην σας κάνουν οι συνθήκες, να μην υπάρχει καλή επίβλεψη. Υπάρχουν όμως πανεπιστήμια σε μικρότερες πόλεις που έχουνε καλύτερο αποτέλεσμα στο ranking στο συγκεκριμένο κλάδο, απλώς δεν είναι τόσο φημισμένα. Με λίγα λόγια: Ψάξτε το! Ψάξτε τις συνθήκες σπουδών στα πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν. Η ιστοσελίδα university-ranking.de είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για αυτή την έρευνά σας που θα κάνετε.

15 Αυτά όσα αφορά τις υποτροφίες.. Τώρα..πώς θα κάνετε αίτηση για ένα Μaster σε γερμανικό πανεπιστήμιο; Χρειάζεστε τα ακόλουθα δικαιολογητικά: Αίτηση Απολυτήριο Λυκείου Πιστοποιητικό γνώσεων της γερμανικής ή αγγλικής γλώσσας Πτυχίο του πανεπιστημίου Αναλυτική βαθμολογία Πολλές φορές ζητάνε επιπλέον: Βιογραφικό σημείωμα (στα Γερμανικά ή στα Αγγλικά) Motivationsbrief/ letter of motivation Συστατικές επιστολές Κάποια πανεπιστήμια μπορούν να ζητήσουν και μια συνέντευξη ή ένα είδος Κάποια πανεπιστήμια μπορούν να ζητήσουν και μια συνέντευξη ή ένα είδος τεστ από τους υποψήφιους. Για αυτά όπως και για τις προθεσμίες υποβολής της αίτησής σας θα πληροφορηθείτε στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων.

16 Ας μιλήσουμε τώρα για το θέμα του διδακτορικού. Πάνω από 120 πανεπιστήμια σας προσφέρουν την δυνατότητα να κάνετε το διδακτορικό σας.

17 Ποιά είναι η διαδικασία; Υπάρχουν 2 μοντέλα ή τρόποι: -Το κλασικό μοντέλο δασκάλου και μαθητευόμενου -Τα δομημένα διδακτορικά προγράμματα Ας δούμε λίγο το κλασικό μοντέλο που είναι και πιο συνηθισμένο: Γενικώς δεν υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις αιτήσεις. Το πανεπιστήμιο που έχετε επιλέξει κρίνει και αποφασίζει αυτόνομα εάν σας δέχεται ή όχι με βάση τον κανονισμό του για διδακτορικές σπουδές. Σημαντικό ρόλο παίζει ο επιβλέπων καθηγητής σας πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ένα καθηγητή που θα αναλάβει τη επίβλεψή σας. Πώς θα βρείτε ένα καθηγητή; Μέσω της βιβλιογραφίας που υπάρχει για το θέμα της διατριβής σας μέσω της συγκεκριμένης σχολής του πανεπιστημίου που έχετε επιλέξει. μέσω των επαφών του πανεπιστημίου σας εδώ στην Ελλάδα Το επόμενο βήμα είναι να επικοινωνήσετε με το καθηγητή, μέσω ή γράμματος. Αυτή η πρώτη επαφή πρέπει να προσφέρει στο καθηγητή τις εξής πληροφορίες: Μία σύντομη περιγραφή της ερευνητικής σας πρότασης και ένα βιογραφικό σημείωμα. Εάν σας δέχεται ως υποψήφιος για διδακτορικό έχετε ξεπεράσει το πιο δύσκολο εμπόδιο! Αυτό που έχει απομείνει τώρα είναι να κάνετε αίτηση και εγγραφή στο πανεπιστήμιο. Γλώσσα: συγγραφή στα Γερμανικά: πιστοποίηση επάρκειας των Γερμανικών.Τώρα και δυνατότητα για συγγραφή στα Αγγλικά συμφωνία με το καθηγητή

18 Ας δούμε τώρα τα δομημένα διδακτορικά προγράμματα: Υπάρχουν περίπου 600 δομημένα προγράμματα από τα οποία τα 280 έχουν διεθνή προσανατολισμό. -Πρόκειται για ειδικά προγράμματα για αλλοδαπούς όπου η γλώσσα διδασκαλίας είναι κυρίως τα αγγλικά. ηλαδή πολύ καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν είναι προϋπόθεση για να γίνεστε δεκτοί. Συνήθως τα προγράμματα αυτά προσφέρουν μαθήματα για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. -Μπορείτε να συγγράφετε την διατριβή σας στα αγγλικά ή μια άλλη παγκόσμια γλώσσα -Έρευνα σε ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο / πανεπιστήμιο και σε μικρές ομάδες που σημαίνει ότι δεν παλεύετε μόνοι σας αλλά έχετε την υποστήριξη των συμφοιτητών σας. -Έχετε στενή επαφή με τους καθηγητές οι οποίοι σας υποστηρίζουν συνεχώς. Υ ά ήθ 1 2 θ ί ό β λή - Υπάρχουν συνήθως 1 2 προθεσμίες το χρόνο για την υποβολή της αίτησής σας. Η διαδικασία εισαγωγής διαφέρει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Μερικά προγράμματα συμπεριλαμβάνουν ως επιπλέον κριτήρια επιλογής ένα τεστ και μία συνέντευξη.

19 Τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Γερμανία δεν ζητούν δίδακτρα, χρηματοδοτούνται από το κράτος. Σε 5 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας υπάρχουν όμως δίδακτρα, έως και 500 Ευρώ ανά εξάμηνο. BaWü BY HH NS NRW

20 Το μηνιαίο κόστος ζωής κυμαίνεται μεταξύ των 500 και 1000 Ευρώ. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πόλη στην οποία θα σπουδάσετε. Π.χ. Το Μόναχο είναι μια ακριβή πόλη όπου σίγουρα θα χρειαστείτε 1000 Ευρώ το μήνα. Αντιθέτως, το Βερολίνο είναι ακόμα - μια από τις πιο φθηνές πόλεις. Gilt nicht so sehr für die Mieten, aber für die Lebenshaltungskosten. Υπάρχει επίσης μεγάλη διαφορά μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας. Στην ανατολική Γερμανία το κόστος ζωής γενικός είναι πολύ χαμηλότερο απ ότι είναι στην δυτική Γερμανία.

21 Τα γερμανικά πανεπιστήμια δεν προσφέρουν οικονομική υποστήριξη όπως υποτροφίες ή επιχορηγήσεις. Υπάρχουν όμως αρκετοί οργανισμοί που παρέχουν υποτροφίες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η DAAD.

22 2 Dinge vorab: - Bewerbung erfordert Sorgfalt!!! - Bewerbungsprozedere beginnt 1 Jahr vor Stipendienbeginn Θέλω να επικεντρωθώ στις υποτροφίες για Γλώσσα Μεταπτυχιακές σπουδές υποτροφία για αρχαιολόγους Η διαδικασία από την στιγμή που θα υποβάλλετε την αίτησή σας για υποτροφία για μέχρι να ξεκινήσει η υποτροφία κρατάει περίπου ένα χρόνο. Παράδειγμα: Κάνετε την αίτηση για υποτροφία τον εκέμβριο του 2010, θα πάρετε απάντηση από την επιτροπή έως το Μάιο και θα ισχύει από το χειμερινό εξάμηνο του 2011/2012. Στην αίτηση μπορεί κανείς να δηλώσει μέχρι και 3 προγράμματα Master. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε επικοινωνήσει με τα πανεπιστήμια και να έχετε εξασφαλίσει ότι πληροίτε τις προϋποθέσεις για το Master του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Αυτό πρέπει να αποδείξετε στην αίτηση για την υποτροφία, π.χ. με το να επισυνάψετε την αλληλογραφία με τα πανεπιστήμια. Προϋποθέσεις: -mind. 7,0 im ptyxio - bei Beginn des Stipendiums darf Bewerber nicht länger als 2 Jahre in D sein - sehr gutes Motivationsschreiben!! Οι υποτροφίες ισχύουν σε πρώτη φάση για 10 μήνες. 750,- μηνιαίος

23

24

25

26 Η κεντρική ιστοσελίδα τις DAAD στη Γερμανία ενημερώνει αναλυτικά για αγγλόφωνα Μaster και για το πώς και που μπορείτε να αποκτήσετε ένα διδακτορικό τίτλο. Πέρα από αυτό ενημερώνει για ο,τι άλλο θέλετε να μάθετε για τη φοιτητηκή ζωή στη Γερμανία, πώς θα βρείτε ένα σπίτι, για δίδακτρα, για τις γλωσσικές προϋποθέσεις, π.ως μπορείτε να βρείτε μια δουλειά και πολλά άλλα... Εχω φέρει μερικές μπροσούρες, μεταξυ άλλων για τα γγλόφωνα Μαστερ, τα Summerschools και τισ υποτροφίες.

27 Ώς ενημερωτικό κέντρο της DAAD στην Αθήνα έχουμε την δική μας ιστοσελίδα, και στα ελληνικά, και στα γερμανικά, ανανεωμένη!!!!! Εκεί θα βρείτε επίσης φυλλάδια και μπροσούρες για σπουδές στη Γερμανία που μπορείτε να κατεβάσετε, πληροφορίες για τις υποτροφίες και τις σχετικές αιτήσεις.

28 Και το πιο σημαντικό τα στοιχεία επικοινωνίας με το γραφείο μας. Για ότι απορίες έχετε μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε ή ακόμα καλύτερα να μας στείλετε ένα . Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας!!!!

29

30 napapthma 1 npoypa!.1!.1a Yno'tpo<puDV we; r~p!.1avljole; YmJP~<>ia<; AKaihUlO.1KcOV AnallaycOv (DAAD) Y1a 'to AKao1l!w"iKO 'E'toc; Tonoc; unoboli)c; a1tn<> <:uv: DAAD EV111U;P<:U'tlKO K v'tpo A811vwv-IC Athen nltlpo(j)opitc' Ka1 ev'tuna al.'tt)o' <:uv: YnoBolij Ul.TnO'e<:Uv 'to upyonpo e<:uc;: YnO'tpo<pif:C; 'Epeuvac; 1l1Kpi)C; OlapKUaS e<:u<; Ka1 6 mjvrov )'la Ull:Q\v~cplO1Je; OlOUKWpEe; Kat avepx0/-levode; Emcrnl/-lOVEe; Ilpoypab!l!aua!J. vti 'Evap~1J me; YnOTpo<piae;: - ano AnpiAlO ano Au)'ouaTo Yno'tpo<pi c; 'Epeuvac; av<:u 't<:uv 6!1T)Vcl)v )'la uno\jf~cplo1je; OlOUKTOpEe; Kat avepx0/-levoue; Ema~/-lOVEe; YnO'tpo<pia 'EpeuvuC; "DAAD-Maria Trumpf Lyritzaki (Mapia-TpO,)lln<p-A'uPt't1;O:Kl1)" )'la UnO\jfTJCPlO1Je; OlOCLKTOpEe; Kat avepx0/-leyoue; Em0~/-lOVEe; ano TOV To~a TIle; apxatoao)'iae;, Kat 1:a nep1. au1:0v auvacp~ TCE01.U YnO'tpo<pits 'EpruvaS )'la TO OtOaKUKO TCpoawmKO TWV AvonUHilv IopU/-l(XTCDV TIle; EU<ioae; Kat )'la "[~Ue; EpEDvrrrEe; 1:CDV EAAllvtKcDv EpEUVTJUKcDV H>PU/-lUTCDV. Ilpoypaj.lllaUauM 'Evup TI TIle; Yno"[poQ?1.ac;: - ano Anp1.AlO ano AU)'OUCHO

31 IlAPAPTHMA 1 Yn0601ij altijo'eoov TO apyon:po too : Yno'tpocpw<; yux Me'tanTOXlO.Kt<; 1:.n01)ot<; yta a:n:o«>ohous CAWY 'rwy 7rt<JTIIIlOY1K6)V K'Aa.OCOY EnavanpomUvTJO'TJ Yla llpootjv Yno'tpocpo1)<; 'ttj<; DAAD TIpoypallllan<Jb!Evn 'EYaQ~n I!]<; Yno-rpocpia<;: - ano AnplAw ano Auyou<J1:o 2013 YnO'tpocpie<; Yla M~"ta1IT\)XlaKt<; O'no1)o <; Yla KaA,AUExvt<; Kat apxl'ttk'tov <; Yno'tpocpie<; 'Epcuva<; Yla 'to OloaKnKO npoo'oonlko 'toov Avoo'ta'toov IOp1)J.1O:'toov Kal yux epwv'f}'tt<; ano 't01)<; K10:001)<; 'toov 'TEXVOOV Kal TTl<; apxln:ktovlktl~ - Un:O AnpiALO un:o Auyou<J'W 2013 YnoTpo(pie<; ylo. Ta 0eplvo: TJ.1TlJ.1aTa O't AvonaTe<; 1:.XoU<; YnoTpocpu:<; y1(x EVTaTlKU TJ.1TlJ.1aTa rtpj.1avlktl<; rlooo'o'a<; O'TIlv repj.1avia 0J.1aOlKO: eknalownko: Ta~ioux CPOlTIl'TOOV 0'TI1 repj.1avia TIpoypallbianow~Ya tac'[olu: - an:o 1' \<; MapnoD ano 1 11 <; Iouyiou arro r ls L n:t ll~piou

32 llapapthma 1 llpoypaj,lj1a Yn01."po(jHWV 1."1)" rl::pr-avu(1] Ynupl::aia" AK(01) l!alkffiv Ana:A1.«yffiv (DAAD) al:: O'1)vwyuaw.!1~ 61,louS popsis Y1a 1."0 AKaOUl!alKO 'E1."oS 2013/2014 YnoTpo<j>ia Yla npaktlkt] AaK11a1} atti r~pj1avia Yla <j>olt't\t <; TUlV <j>ualkwv 1tlaTl1J1WV, <P01T'T\1." <; TUlV axolwv TUlV nolltu(<!)v Kal TUlV l111xavoloyulv l111xavlkwv KaOW<; Kat <j>olttlt <; 'Yl::Ulnovia<; Kat oaaonovia<; ITA.11PO(j)opi <; Kat npo8wlllz<; UnO~OA.T]<; UlDlCWl)V mxp xov''cut ano 'nlv IAESTE EA.A.a.<; - EGNIKO METEOBIO ITOAYTEXNEIO IAESTE, T/-LT]f,W AvwUaYrl<; <DmTll1:O:lV Hpcbcov ITOA.U1f:XVdou A8T]va - EUaoa T11A.: (0030) HA. K1:povtlcT) L.1tc68uvcr11: 101:o0 A.tOa: Yn01."po<j>io. DAADlRoche Diagnostics yla MnaOLOaK1:0pttdj 'Ep uva 01:0U<; 1:Oll 1.<; 1:1'1<; X11/-L l.a<;, ~toxll/-l ia<;, /loptaj<i)<; ~loa.oyia<;, KUnapo~tOA.oyia<;, ~lona.11pocpoplj<i)<;, ~'101: xvoaoyia<;, /-L11xaVOA.oyi.a.<; 'Tll<; npc01: 'tv11<;, avo0oa.oyia, oykoa.oyi.a, pyacrtllptaj<i) tp uva (in-vivo imaging) 6. v umipxouv npo8w/llz<; I O'l Ul1."rl0 t<; /-L1LOpODV va uno~a.11eouv avo:. nct0a 0UY/lT]. ITA.11PocpoP i.e<;: e Yno1."po<pio. DLRlDAAD yta 6.tOUKTOptJ<i) Kat M 1:aOLOaK1:0pLtdj 'Ep.uva 01:0 r p/-lavtko IV0u1:01no A p001a01:11/-llj<i)<; DLR: IIA.11pO(j)opi (; Kat npo8 cr/-ll. (; U1W~OA.f]C; OUCUWA.Or11UKWv: 3

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία 15 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις Πληροφορίες έκδοσης: Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών c/o Goethe-Institut Athen Ομήρου 14-16, 10672 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

All about Life and Study in Germany. Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία. 15 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις

All about Life and Study in Germany. Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία. 15 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις All about Life and Study in Germany Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία 15 σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις Περιεχόμενα 3 Περιεχόμενα Γιατί σπουδές στη Γερμανία; 04 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Οι µεταπτυχιακές σπουδές στην Γερµανία

Οι µεταπτυχιακές σπουδές στην Γερµανία Οι µεταπτυχιακές σπουδές στην Γερµανία Στην Γερµανία υπάρχουν πάνω από 350 κρατικά ιδρύµατα Ανώτατης τριτοβάθµιας εκπαίδευσης. Στα Γερµανικά Πανεπιστήµια προσφέρονται µεταπτυχιακά προγράµµατα υψηλής ειδίκευσης

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γερμανία και υποτροφίες της DAAD. Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, 9 Μαΐου 2012

Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γερμανία και υποτροφίες της DAAD. Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, 9 Μαΐου 2012 Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γερμανία και υποτροφίες της DAAD Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, 9 Μαΐου 2012 Η Γερμανία μία χώρα με μακρά ακαδημαϊκή παράδοση Χαϊδελβέργη, 1386 Studying in Germany Page 2 Ιδρύματα

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ µεταπτυχιακές σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία

ΟΙ µεταπτυχιακές σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία ΟΙ µεταπτυχιακές σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία Η Μ. Βρετανία έχει το µεγαλύτερο αριθµό Ελλήνων φοιτητών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε µεταπτυχιακό επίπεδο. Οι λόγοι επιλογής της Μ. Βρετανίας ως τόπου µεταπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Homo educandus- Αγωγή

Homo educandus- Αγωγή Homo educandus- Αγωγή Project B Λυκείου «Τριτοβάθµια Εκπαίδευση και Αγορά Εργασίας στις Ανεπτυγµένες και Αναπτυσσόµενες Χώρες» Κόρινθος, 2015 Γενικός αντικειµενικός σκοπός: - να έρθουν οι µαθητές σε επαφή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Τ.Ε.Ι. ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Τ.Ε.Ι. ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ Τ.Ε.Ι. ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑ 2012 http://gdias.teipir.gr/blog http://gdias.teipir.gr/emagazine gdias.teipir.gr :gdiasgr ISBN: 978-618-5085-00-1 Τίτλος πρωτοτύπου: «Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Το 2012 το Ίδρυµα Fulbright συμπληρώνει 64 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στο χώρο της εκπαίδευσης. 2η έκδοση Καλοκαίρι 2012

Το 2012 το Ίδρυµα Fulbright συμπληρώνει 64 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στο χώρο της εκπαίδευσης. 2η έκδοση Καλοκαίρι 2012 Το Fulbright, είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραµµα υποτροφιών στον κόσµο και λειτουργεί σε περισσότερες από 155 χώρες. Το Ίδρυµα Fulbright στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1948 (το πρώτο στην Ευρώπη και το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Σερρών Σχολή Διοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τµήµατος Διοίκησης Επιχειρήσεων Συντάκτης Ευάγγελος Κεχρής Καθηγητής Σέρρες, Φεβρουάριος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι µεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία

Οι µεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία Οι µεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία Το Γαλλικό σύστηµα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης παρουσιάζει σηµαντικές διαφορές από το αντίστοιχο Ελληνικό και βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στις πανεπιστηµιακές σπουδές και

Διαβάστε περισσότερα

Αυστρία Βέλγιο Γαλλία Γερμανία

Αυστρία Βέλγιο Γαλλία Γερμανία Αυστρία Στη Βιέννη:Vienna University of Economics and business Administration-Wirtschafts Universitat (http://www.wuwien.ac.at), για σπουδές στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Εκτός Βιέννης είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΛΙΑ ΣΠΟΥ ΕΣ BTS: Brevet de technicien supérieur (Higher Technician Certificate)

ΓΑΛΛΙΑ ΣΠΟΥ ΕΣ BTS: Brevet de technicien supérieur (Higher Technician Certificate) ΓΑΛΛΙΑ ΣΠΟΥ ΕΣ Εκπαιδευτικό σύστηµα: Η ανώτατη εκπαίδευση στη Γαλλία περιλαµβάνει ένα πλήθος εκπαιδευτικών ιδρυµάτων όπου η οργάνωσή τους και οι ισχύουσες διαδικασίες πρόσβασης ποικίλουν ανάλογα µε τη

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό Ομιλητής: Δρ. Χατζημίσιος Περικλής (pchatzim@uom.gr) Λέκτορας Π.Δ. 407/80 Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μεταδιδακτορικός Υπότροφος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ι. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η θεμελιώδης αρχή της μη εισαγωγής διακρίσεων λόγω ιθαγένειας εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

g Οδηγός Σταδιοδρομίας

g Οδηγός Σταδιοδρομίας g Οδηγός Σταδιοδρομίας g Πίνακας περιεχομένων Σχετικά με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας 2 Με δυο λόγια 3 Τι είναι η ΔΑΣΤΑ 3 Το Γραφείο Διασύνδεσης 4 Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης 4 Η Μονάδα Καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY. Back to Index

MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY. Back to Index MESOYIOS COLLEGE ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2015-2016 WISDOM CREATIVITY PERFECTION GLORY 1 Οι πληροφορίες που αναφέρονται σ αυτό τον Οδηγό Σπουδών έχουν σχέση με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται κατά το ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑΚΗΣ ΒΟΪΛΑΣ Λειτουργός του Σπιτιού της Κύπρου ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Μορφωτικό Γραφείο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Tηλ.: 210 37 34 934 E-m: spiticy@otenet.gr 1 H εκπαιδευτική πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σελίδα 1 από 115 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΣΙΑΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΛΑΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές

Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές Aφιέρωμα Αφιέρωμα στις Μεταπτυχιακές Σπουδές Επειδή αρκετοί από εμάς έχουμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε σε κάποιο Μεταπτυχιακό μόλις πάρουμε στα χέρια μας το πολυπόθητο πτυχίο (ειδικά με την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ο δ η γ ό ς ε ξ ε ρ χ ό μ ε ν ω ν φ ο ι τ η τ ώ ν E r a s m u s + γ ι α σ π ο υ δ έ ς

Ο δ η γ ό ς ε ξ ε ρ χ ό μ ε ν ω ν φ ο ι τ η τ ώ ν E r a s m u s + γ ι α σ π ο υ δ έ ς Ο δ η γ ό ς ε ξ ε ρ χ ό μ ε ν ω ν φ ο ι τ η τ ώ ν E r a s m u s + γ ι α σ π ο υ δ έ ς Α κ α δ η μ α ϊ κ ό έ τ ο ς 2015-2 0 1 6 Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες, Συγχαρητήρια για την επιλογή σας ως

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2014/2015

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2014/2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Πληροφορίες για υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Μάστερ 2014/2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ 5 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΠΑΚ 6 ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 MΕΡΟΣ Α':...4 ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...4 ΑΡΘΡΟ 1 - ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ...4 ΑΡΘΡΟ 2 - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ...5 ΑΡΘΡΟ 3 - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΑΡ. 358

ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΑΡ. 358 ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΑΡ. 358 Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας που πιθανό να παραχωρηθούν σε μέλη της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡ. 370

ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡ. 370 ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡ. 370 Μία (1) υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας που πιθανό να παραχωρηθεί σε μέλη της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας από την

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Επαγγέλματος. Τεχνολόγου Μηχανικού Πολιτικών Δομικών Έργων

Oδηγός Επαγγέλματος. Τεχνολόγου Μηχανικού Πολιτικών Δομικών Έργων Oδηγός Επαγγέλματος Τεχνολόγου Μηχανικού Πολιτικών Δομικών Έργων Λάρισα 2012 Σύνταξη Οδηγού: Δρ. Δωροθέα Κασιτεροπούλου Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Τηλ.: 24310-32455 Fax: 24310-32473

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος κολλέγια στην Ελλάδα. Επικαιρότητα... Καλωσήρθατε στη φθινοπωρινή έκδοση του Glaux-Newsletter!

Φάκελος κολλέγια στην Ελλάδα. Επικαιρότητα... Καλωσήρθατε στη φθινοπωρινή έκδοση του Glaux-Newsletter! Newsletter 0910/01 Οκτώβριος 2009 Καλωσήρθατε στη φθινοπωρινή έκδοση του Glaux-Newsletter! Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για νέα κι εκδηλώσεις, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ. «Το επάγγελµα του µηχανικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ. «Το επάγγελµα του µηχανικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ «Το επάγγελµα του µηχανικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Οµάδα εργασίας: Οικονοµοπούλου Αποστολία ΠΜ Παντελίδης Κωνσταντίνος ΠΜ Παραθυρά Χριστίνα ΑΤΜ Πέιου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελμάτων Πτυχιούχων Μηχανολόγων Μηχανικών Τ. Ε.

Οδηγός Επαγγελμάτων Πτυχιούχων Μηχανολόγων Μηχανικών Τ. Ε. ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Οδηγός Επαγγελμάτων Πτυχιούχων Μηχανολόγων Μηχανικών Τ. Ε. Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012 Σέρρες, Φεβρουάριος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) 1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ http://europa.eu.int/scadplus/citizens/el/de/10794.htm ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Οι φορείς

Διαβάστε περισσότερα