EDITORIAL. ƒ π Ã ª. ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 9ο Τεύχoς 35ο ΜΑΪΟΣ 2008

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EDITORIAL. ƒ π Ã ª. ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 9ο Τεύχoς 35ο ΜΑΪΟΣ 2008"

Transcript

1 ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 9ο Τεύχoς 35ο ΜΑΪΟΣ 2008 EDITORIAL Άλλη µια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και για άλλη µια φορά νοιώθουµε την ανάγκη να κάνουµε τον απολογισµό µας, να κριθούµε για τις προσπάθειές µας, να αξιολογήσουµε τις ενέργειές µας, να βγάλουµε χρήσιµα συµπεράσµατα και να θέσουµε νέους στόχους µε νέες υποσχέσεις. Τα παιδιά «βαθµολογούνται» για τις επιδόσεις τους, το Σχολείο περνά τις δικές του «εξετάσεις» κι εµείς οι γονείς επανεξετάζουµε τις σχέσεις µας µε τα παιδιά µας. Πόσο κοντά τους σταθήκαµε; Σε ποια επίπεδα βοηθήσαµε; Μήπως στην προσπάθειά µας να τους δώσουµε καλύτερη εκπαίδευση, µε εντατικότερους ρυθ- µούς, χάσαµε κάτι από την ουσιαστική επικοινωνία µαζί τους; Τα συµπεράσµατα από τις οµιλίες και τα σεµινάρια που οργάνωσε ο Σύλλογός µας στη διάρκεια της χρονιάς, ίσως είναι η καλύτερη απάντηση για τις πάντα επίκαιρες ανησυχίες µας. «Ίσως ο πιο σηµαντικός οικογενειακός προστατευτικός παράγοντας για έναν έφηβο είναι να έχει µια ζεστή, θετική και µακρόχρονη σχέση µ έναν ενήλικα που τον νοιάζεται και τον φροντίζει. Οι συνεκτικές και υποστηρικτικές οικογένειες προσφέρουν προστασία σε σχέση µε τη χρήση ουσιών και όχι µόνο. Παιδιά που είναι δεµένα µε τους γονείς και συµµετέχουν σε οικογενειακές δραστηριότητες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εµπλακούν µε τη χρήση ή να συνδεθούν µε συνοµηλίκους που κάνουν χρήση.»(οµιλία για την εξάρτηση από ουσίες). «Η ποιοτική σχέση µε τους γονείς, ο χρόνος που οι γονείς αφιερώνουν στα παιδιά και η ενασχόληση στο internet µαζί τους συµβάλλουν στην αποφυγή του φαινοµένου. Η συναισθηµατική κάλυψη των παιδιών, η καλή σχέση και η επικοινωνία όλων των µελών οδηγούν σε σωστή ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΟΡΙΩΝ µέσα στο σπίτι, τα οποία είναι απαραίτητο να τηρούνται.»(οµιλία για την εξάρτηση από το ιντερνέτ) Σε λίγο αρχίζει η περίοδος των εξετάσεων και η σκληρή δοκιµασία των Πανελληνίων. Οι ευχές µας για ύναµη και Καλή Επιτυχία θα ακολουθούν τα παιδιά µας. Το.Σ. του Συλλόγου Γονέων Κολλεγίου Ψυχικού ƒ π Ã ª ÂÏ Editorial.Σ. του Συλλόγου Γονέων Θέσεις Απόψεις του Συλλόγου ραστηριότητες του Συλλόγου Η ιστοσελίδα µας Επιστηµονικά θέµατα Νέα από το ηµοτικό Νέα από το Γυµνάσιο Νέα από το Λύκειο/ΙΒ

2 2 π æ π À À À Στα πλαίσια της κινητοποίησης του Συλλόγου µας για την ευαισθητοποίηση των αρµοδίων φορέων σχετικά µε την προσφορά αλκοολούχων ποτών στους ανήλικους µαθητές στα µπαρ και στους χώρους ψυχαγωγίας, ήρθαµε σε επαφή µε τον ιευθυντή Αστυνοµιίας Βορειοανατολικής Αττικής κύριο Νικόλαο Βεργάδη και του επιδώσαµε την επιστολή που ακολουθεί. Όσοι γονείς έχετε γνωριµίες και σχέσεις µε ανάλογους φορείς (δηµάρχους, δηµοτικούς συµβούλους, κλπ.) θα ήταν σκόπιµο να επικοινωνήσετε µαζί µας ώστε να µπορέσουµε να συντονίσουµε όσο το δυνατόν αποτελεσµατικότερα την προσπάθειά µας. Προς: κ. Νικόλαο ΒΕΡΓΑ Η ιευθυντή της ιεύθυνσης Αστυνοµίας Βορειοανατολικής Αττικής Πεντέλης 10 Αγ. Παρασκευή Αξιότιµε Κύριε ιευθυντά, Παρατηρούµε µε βαθιά ανησυχία, ότι η ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοολούχων ποτών στα εστιατόρια, τα µπαρ και τους χώρους αναψυχής που συχνάζουν οι έφηβοι, παίρνει κάθε χρόνο όλο και µεγαλύτερες διαστάσεις, φέρνοντας σε απόγνωση πολλές οικογένειες και καταστρέφοντας τη ζωή πολλών εφήβων. Σας απευθύνουµε λοιπόν αυτή την επιστολή γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέµατα κοινωνικής συµπεριφοράς γενικότερα, που αφορούν τους νέους. Θα θέλαµε να σας καλέσουµε να συµβάλετε στην αποτελεσµατική εφαρµογή του νόµου που απαγορεύει τη διάθεση αλκοολούχων ποτών σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Εµείς από την πλευρά µας προγραµµατίζουµε µια σειρά εκδηλώσεων στο σχολείο µε στόχο την ενηµέρωση των µαθητών για τις µη αναστρέψιµες επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισµό τους. Είµαστε έτοιµοι να ανταποκριθούµε σε προτάσεις και να στηρίξουµε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σας. Μετά τιµής, ΤΟ Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ƒ 25Ë ª ÚÙ Ô ÌÂ ÈÔ ÎÔÌ Ô Ì ıëù Μετά από πολλά χρόνια, χάρη στην ευγενική χορηγία µητέρας 3 µαθητών και των τριών βαθµίδων του Κολλεγίου Ψυχικού, το φαρδύ αναχρονιστικό πουλόβερ που φορούσαν τα παιδιά στην παρέλαση αντικαταστάθηκε µε ένα νέο κοµψό, και σύγχρονο µε έντονα τα χρώµατα του σχολείου και το σήµα. Ευχαριστούµε ολόθερµα για την γενναιόδωρη κίνηση. Εκτιµούµε το γεγονός ότι η χορηγός θέλησε να παραµείνει ανώνυµη και θέτοντας την προβολή του σχολείου πάνω από την προσωπική προβολή. Συγχαρητήρια!!! Με την ευκαιρία θα θέλαµε να αναφερθούµε και στην αντιµετώπιση των παιδιών που έλαβαν µέρος στην παρέλαση, από τους συνοδούς. Μετά το τέλος της παρέλασης τα παιδιά υποχρεώθηκαν να γδυθούν και να παραδώσουν επί τόπου τα πουλόβερ. Πιστεύουµε ότι πρέπει κατ αρχήν να υπάρχει εµπιστοσύνη απέναντι στους µαθητές και να έχουν την ευκαιρία να δείξουν υπευθυνότητα και να επιστρέψουν τα πουλόβερ την επόµενη µέρα. Σε περίπτωση που κάποιοι αδιαφορούν να χρεώνονται την αξία τους. Ελπίζουµε το σχολείο να λάβει υπ όψιν του τις παρατηρήσεις των γονέων και την επόµενη φορά να λειτουργήσει ανάλογα.

3 π æ π À À À 3 Τη ευτέρα 12 Μαΐου έγινε στο Θέατρο του Κολλεγίου η γιορτή του Γυµνασίου «Ένας Κόσµος Χωρίς Σύνορα» αφιερωµένη στο περιβάλλον. Το απαύγασµα έρευνας, προσπάθειας, δουλειάς, δηµιουργικότητας και φαντασίας παιδιών και καθηγητών, οµίλων, οµάδων και µεµονωµένων µαθητών όλης της χρονιάς προυσιάστηκε µε τον πλέον ελκυστικό τρόπο στους γονείς. Ποιους και πόσους γονείς; υστυχώς αυτοί που είτε γιατί δεν αντιλήφθηκαν το µέγεθος και την αξία της γιορτής, είτε γιατί έδωσαν προτεραιότητα σε άλλες ασχολίες, ήταν πολύ πολύ περισότεροι απ αυτούς που ήρθαν, απόλαυσαν και χειροκρότησαν το πραγµατικά «υψηλών προδιαγραφών» αποτέλεσµα. Κρίµα! Σχολείο και µαθητές έχουν ανάγκη την επιβράβευσή µας, πολύ περισσότερο µάλιστα όταν προσπαθούν να ανταποκριθούν σε δικές µας προτροπές και απαιτήσεις. Ειδικά φέτος που το θέµα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» µας αγγίζει όλους. Τα παιδιά µε χιούµορ και επιστηµονική τεκµηρίωση, µε τραγούδι και εικαστικά έργα, µε θεατρικά δρώµενα και σύγχρονη τεχνολογία, προσπάθησαν και τα κατάφεραν να δώσουν σε µας τους «σοφούς ενήλικες» µαθήµατα περιβαλλοντικής συνείδησης. Μας έµαθαν και µας έδειξαν µε τον τρόπο τους, αυτά που εµείς είχαµε υποχρέωση να τους πούµε. Εµείς που «µπήκαµε στο κλίµα» και είχαµε την τύχη να τα καµαρώσουµε, είµαστε πραγµατικά περήφανοι για τη δουλειά τους, σίγουρα πιο ενηµερωµένοι σε θέµατα που αφορούν το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίµατος και πιο αισιόδοξοι. Οι απόντες έχασαν την ουσιαστικώτερη ίσως εκδήλωση του Γυµνασίου, αφού παιδεία δεν είναι µόνο τα µαθήµατα και οι εξετάσεις, αλλά και η προσωπικότητα και η διαµόρφωση κοινωνικής και πολιτιστικής συνείδησης των µαθητών. Με την ευχή, του χρόνου να είµαστε όλοι εκεί, δίνουµε ένα µεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Αντί για πρόσκληση - εισητήριο, ένα γλαστράκι µε βασιλικό, σύµβολο ευαισθησίας και δροσερή ανάµνηση της γιορτής.

4 4 ƒ ƒ π À À À ƒ ƒ π À À À ÚÔ ÙÔ ÁÔÓÂ Î È Ì ıëù Ô ÙÂÏÂÈÒÓÔ Ó ÙÔ IB2 Μετά το τέλος των εξετάσεων του ΙΒ2 γιατί να µην δωρίσετε τα αρκετά, πανάκριβα και σε πολλές περιπτώσεις, δυσεύρετα βιβλία των παιδιών σας στους µαθητές της επόµενης σχολικής χρονιάς; Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε να στηρίξετε µε αυτόν τον τρόπο κάποιον άλλο µαθητή επικοινωνήστε µαζί µας ή αφήστε τα στην Κεντρική Πύλη στο campus του Ψυχικού, υπ όψιν του Συλλόγου Γονέων του Κολλεγίου Ψυχικού. Εµείς µέσω των Μικρών Αγγελιών που εγκαινιάζουµε στην ιστοσελίδα µας αλλά και στην επόµενη εφηµερίδα θα σας ανακοινώσουµε ποια βιβλία και πόσα διατίθενται για διευκόλυνση των επο- µένων µαθητών που θα φοιτήσουν στο ΙΒ1 τη σχ. Χρονιά Επικοινωνήστε µε κάποιο από τα µέλη του Συλλόγου, στα κινητά µας ή στα µας για ό,τι σχετικό. ªπ ƒ π - ª À πƒπ!! ιαπιστώσαµε ότι µεταξύ µας υπάρχει ένα κενό αλληλοπληροφόρησης και ανταλλαγής «αναγκών και προσφορών». Πολλές φορές ψάχνουµε για συγκάτοικο του παιδιού µας που σπουδάζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για πληροφορίες σχετικά µε summer camps, Πανεπιστήµια, οργάνωση παιδικών party, διάθεσης ή προµήθειας αγγλικών βιβλίων, µε ιδέες που θέλουµε να µοιραστούµε, µε συµβουλές που θέλουµε να δώσουµε ή να πάρουµε. Σκεφτήκαµε ότι πέρα από τα τηλεφωνήµατα σε µερικούς φίλους υπάρχει αυτή η ανεξάντλητη δεξαµενή που λέγεται «γονείς του σχολείου µας» και µπορεί ν αξιοποιηθεί στα πλαίσια του Συλλόγου Γονέων. Ξεκινάµε λοιπόν ένα νέο τρόπο αλληλοβοήθειας που σίγουρα θα µας διευκολύνει και θα µας απαλλάξει από πολλές µικροέννοιες. Ελπίζουµε να αξιοποιηθεί απ όλους µας και ν ανοίξει νέα κανάλια συνεργασίας. Τις Μικρές Αγγελίες θα µπορείτε να τις βρίσκετε σε ειδική κατηγορία στο site του Συλλόγου µας, που υπενθυµίζουµε είναι Σας περιµένουµε!

5 ƒ ƒ π À À À 5 Í ÚÙ ÛÂÈ ÙˆÓ ÂÊ ˆÓ fi Ô Û Â π π À π Ã À º µ À ª π π π Ã π Ο Σύλλογός µας οργάνωσε σεµινάριο µε θέµα τις «εξαρτήσεις των εφήβων από ουσίες» στο Χωρέµειο στις 25 /2/2008. Ένα θέµα που απασχολεί ιδιαίτερα εµάς τους γονείς αλλά και τα παιδιά µας καθώς µεγαλώνουν. Εισηγήτρια ήταν η κ Κυρατσώ Σκοδρογιάννη και συντονιστής ο Ηλίας Ρήγος, ψυχολόγος, οικογενειακός θεραπευτής και σύµβουλος τοξικοεξάρτησης. Η κ Σκοδρογιάννη, αφού αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εφηβείας όπως η διεργασία ανάπτυξης, ο πειραµατισµός µε νέες συµπεριφορές, η τάση συναναστροφής µε νέους ανθρώπους και φυγής από το σπίτι, ανέπτυξε τους παράγοντες επικινδυνότητας: εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, καπνό, ηρεµιστικά, επιτρεπτική γονική στάση, συχνές απουσίες από το σχολείο. Προστατευτικός παράγων είναι η δέσµευση στις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις, η θετική επικοινωνία γονιού-παιδιού και η αντίληψη βλαβερότητας της χρήσης ουσιών. Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν τα σηµάδια που πιθανά σχετίζονται µε τη χρήση ουσιών διότι συχνά συγχέονται µε τα συµπτώµατα και τα σηµάδια της εφηβείας. Τα σηµάδια που θα πρέπει να µας ανησυχούν καθώς και οι προστατευτικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν τους εφήβους να αντισταθούν και να κρατηθούν µακριά από εξαρτησιογόνες ουσίες αναφέρονται αναλυτικά στο site µας Ίσως ο πιο σηµαντικός οικογενειακός προστατευτικός παράγοντας για έναν έφηβο είναι να έχει µια ζεστή, θετική και µακρόχρονη σχέση µ έναν ενήλικα που τον νοιάζεται και τον φροντίζει. Οι συνεκτικές και υποστηρικτικές οικογένειες προσφέρουν προστασία σε σχέση µε τη χρήση ουσιών και όχι µόνο. Παιδιά που είναι δεµένα µε τους γονείς και συµ- µετέχουν σε οικογενειακές δραστηριότητες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εµπλακούν µε τη χρήση ή να συνδεθούν µε συνοµηλίκους που κάνουν χρήση. Εκτός από το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να υπάρχουν σταθεροποιητικοί παράγοντες που ενισχύουν την άµυνα του εφήβου έσµευση στο σχολείο Σχολική επιτυχία και συµµετοχή Ευκαιρίες για τη συµµετοχή των νέων σε δραστηριότητες της τοπικής κοινότητας Οικονοµική και κοινωνική σταθερότητα Μειωµένη πρόσβαση στις ουσίες Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία δύο γονέων από το.σ. του Συλλόγου Γονέων της «Στροφής» που µας κατέθεσαν τη δική τους δραµατική εµπειρία. Οι γονείς του σχολείου µας συγκλονισµένοι, έκαναν ερωτήσεις στους δύο γονείς σχετικά µε τις πιθανές αιτίες, µε τις αντιδράσεις τους όταν ανακάλυψαν το πρόβληµα του παιδιού τους και την αντιµετώπισή του. Αυτές οι µαρτυρίες µας έκαναν όλους να αναρωτηθού- µε, ποια είναι πραγµατικά η ουσία στην επικοινωνία µε τα παιδιά µας και κατά πόσο οι προτεραιότητες που θέτουµε στη σχέση µας µαζί τους είναι αυτές που καλύπτουν τις ανάγκες τους.

6 6 ƒ ƒ π À À À π π ªπ À π ƒ ø π ªπ π º ƒ π ø. (και όταν οι γονείς µιλούν, καµία φορά και οι ειδικοί χρειάζεται να σιωπούν ) Την 25/2/08 ο Σύλλογος Γονέων του Κολλεγίου Ψυχικού διοργάνωσε µια διαφορετική εκδήλωση ενηµέρωσης µε θέµα τα ναρκωτικά. Η εκδήλωση αυτή ήταν συνέχεια της προηγούµενης, που διοργανώθηκε το 2006 και είχε αξιοσηµείωτη επιτυχία. Τι κάνει όµως αυτή την εκδήλωση τόσο σηµαντική και ξεχωριστή; Όσοι και όσες παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν από ειδικούς, που χρόνια έχουν ασχοληθεί µε το θέµα ναρκωτικά και εφηβεία. Μαζί µε την Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, ιευθύντρια του ικτύου Υπηρεσιών ΣΤΡΟΦΗ δώσαµε τις πιο επίκαιρες πληροφορίες σε σχέση µε τη χρήση των ναρκωτικών και τον ρόλο της οικογένειας. Πληροφορίες που βρίσκονται και στο site του Συλλόγου αλλά και στη διάθεση όλων µέσα από τις οµάδες γονέων, που οργανώνει ο Σύλλογος. Αφού προσπαθήσαµε να ενηµερώσουµε, µε ουσία, χωρίς φόβο και δαιµονοποιήσεις καθίσαµε λίγο στην άκρη. Ξεκινούσε µια συζήτηση διαφορετική. ύο γονείς, ένας πατέρας και µια µητέρα, που τα παιδιά τους δοκίµασαν και δυστυχώς έµπλεξαν µε τα ναρκωτικά, αλλά βρέθηκαν στη ΣΤΡΟΦΗ και άλλαξαν πορεία, πήραν το λόγο. Ένας λόγος ζωντανός, γε- µάτος αυτοαποκαλύψεις, θάρρος, αναγνώριση και ψάξιµο του εαυτού, αλλά και του ρόλου του γονιού, ειλικρινής και ανοιχτός. Μια συζήτηση για τα παιδικά χρόνια, τις παροχές σε είδος και όχι σε συναίσθηµα, την ανασφάλεια, την έλλειψη επικοινωνίας, τον εγωισµό, τον φόβο, τις συγκρούσεις, την αποµόνωση, το άγχος, την έλλειψη ορίων και ενδιαφέροντος, τις παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις. Μια ζωντανή συζήτηση που όταν άρχισε όλοι ένιωθαν ίσοι και κατέθεταν προσωπικές εµπειρίες και συναισθήµατα. Μια συζήτηση ουσιαστικής επικοινωνίας που έφερε και τις ιδέες για την αλλαγή µέσα από την ανακάλυψη των δικών µας δυνατών στοιχείων. Την ικανότητα να έχουµε ζεστές και κοντινές σχέσεις, αποδοχή, εµπιστοσύνη, συµµετοχή στις ευθύνες και τις αποφάσεις, υποστήριξη, ξεκάθαρους ρόλους και όρια, ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση, θάρρος και ανεξαρτησία. Η ώρα πέρασε γρήγορα, κανείς δε την κατάλαβε. Ίσως να χρειαζόταν και άλλο, ίσως και όχι. Έχουµε τόσα πολλά να συζητήσουµε µε τα παιδιά, πέρα από τους κινδύνους και τα ναρκωτικά. Έµεινα µε την αίσθηση ότι από αυτή την συνάντηση κανείς δεν έφυγε µε µια γενική θεωρία στο µυαλό του ή της. Μια «συνταγή» για όλα τα προβλήµατα. Ένα «χάπι» ενάντια στα ναρκωτικά. Έµεινα µε την εντύπωση πως κάθε πατέρας και µητέρα, που παραβρέθηκε σε αυτή την εκδήλωση, πήρε µια προσωπική απάντηση στα δικά του ιδιαίτερα και µοναδικά ερωτήµατα. Νοµίζω πως επικοινωνήσαµε. Και για αυτό το λόγο χαίροµαι που µίλησα λίγο σαν ειδικός και τον λόγο είχαν οι γονείς. Καλή δύναµη σε όλους και κυρίως στα παιδιά, τους γονείς και τους ανθρώπους της ΣΤΡΟΦΗΣ, τους οποίους ευχαριστούµε θερµά. Ηλίας Ρήγος

7 ƒ ƒ π À À À 7 ªÂ Ù Ì ÙÈ ÂÓfi ÁÔÓ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΕΥΤΕΡΑ Κυρίες και κύριοι, Με λένε ηµήτρη είµαι γιατρός και ο γυιός µου Αλκιβιάδης είναι 20 µήνες στο πρόγραµµα απεξάρτησης ΣΤΡΟΦΗ. Αν πριν 20 µήνες, κάποιος µου έλεγε ότι σήµερα θα στεκόµουν εδώ, µπροστά σε κόσµο και θα µιλούσα ξεκάθαρα για το πρόβληµά µας, θα τον έλεγα τρελό. Πριν από 20 µήνες, όταν ανακάλυψα ότι ο γιός είναι χρήστης, ήµουν ένας απελπισµένος άνθρωπος. Νόµιζα ότι όλα τέλειωσαν, ότι ο κόσµος µου συντρίφτηκε, ότι το παιδί µου καταστράφηκε ολοσχερώς. Ντρεπόµουν όλο τον κόσµο, κρυβόµουν από γνωστούς και φίλους και θεωρούσα ότι το χαµόγελο, η χαρά χάθηκαν πια από τη ζωή µου. Και όµως σήµερα, 20 µήνες µετά, στέκοµαι µπροστά σας αισιόδοξος, χαµογελαστός, δυνατός, περήφανος, για µένα και το παιδί µου. Και αυτό έγινε µέσα από τις διαδικασίες ενός προγράµµατος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, του προγράµµατος ΣΤΡΟΦΗ για έφηβους χρήστες και τις οικογένειές τους. Μη βιαστείτε να βγάλετε συµπεράσµατα. Το 2002, όταν άρχισαν να φθάνουν στα αυτιά µου τα πρώτα µηνύ- µατα από την χρήση του γιού µου ήµουν ένας αξιοπρεπής γιατρός µιας επαρχιακής πρωτεύουσας που πριν από λίγο καιρό είχε περάσει τη δοκιµασία ενός διαζυγίου. Με τα δύο µου παιδιά προσπαθούσα να διατηρήσω την καλύτερη δυνατή σχέση. Τουλάχιστον έτσι νόµιζα. Τα µηνύµατα ότι κάτι συνέβαινε µε τον Αλκιβιάδη έφτασαν αρκετά νωρίς. Οι επιδόσεις του στο σχολείο γίνονταν όλα και χειρότερες, η συµπεριφορά του µοναχική, αντικοινωνική, αδιάφορη για πράγµατα που τον ενδιέφεραν παλαιότερα. Οι µουσικές του επιλογές : κατ εξοχήν ραπ, µε στίχους απαξιωτικούς για τη ζωή και την κοινωνία γεµάτοι απελπισία και µοναξιά. Εφηβεία. Μία εύκολη δικαιολογία. Τότε ήρθε και ένα τηλεφώνηµα από φίλο που µου ανάφερε ότι στην αγορά της µικρής κοινωνίας που ζούσαµε τότε, ακούγεται ότι ο γιός µου κάνει χρήση. Του το µετέφερε κάποιος κοινός γνωστός που το έµαθε από το δικό του το παιδί, που µόλις είχε µπει στο πρόγραµµα της Στροφής. Το χτύπηµα ήταν δυνατό αλλά το παρέκαµψα µε ευκολία. Έκτοτε είχα και άλλα τέτοια µηνύµατα και από άλλους, αξιόπιστους, ανθρώπους της πόλης. Και η αντίδρασή µου; Θύµωνα, έκοβα κάθε σχέση µαζί τους, τους κατηγορούσα σαν συκοφάντες. Και η απλοϊκή µου δικαιολογία ήταν ότι όλα γίνονταν για να πλήξουν εµένα λόγω της οικογενειακής µου περιπέτειας Σκεφτείτε το λιγάκι. Οι φίλοι µου προσπαθούσαν να µε ειδοποιήσουν ότι το παιδί µου είναι σε κίνδυνο, ότι είναι χρήστης και εγώ τι έκανα; Φουσκωµένος σαν παγώνι από θυµό και εγωισµό, έβαζα τον εαυτό µου πάνω από ίδιο µου το παιδί. Βολευόµουν µε τις γελοίες δικαιολογίες του, όταν του µετέφερα τις φήµες, και αυτό ήταν. Αλλά και αυτός πάλι!!! Μικρό παιδί να µε χειρίζεται τόσο καλά! Ποντάριζε σ αυτό τον εγωισµό µου και µου το καλλιεργούσε : Μπαµπά όλα τα λένε για να σου κάνουν κακό, επειδή χώρισες µε την µαµά! Και ο καιρός κυλούσε, και η ζωή µας τράβαγε µόνη της, ακυβέρνητη, δίχως εµένα στο τιµόνι. Το παιδί µου µπλεγµένο στη δίνη της χρήσης και εγώ παρατηµένος από την ευθύνη, κουκουλωµένος από το γλυκό, βολικό µου ψέµα. Και µη φανταστείτε πως δεν µε απασχολούσε. Με απασχολούσε και πολύ. Προσπάθησα να µάθω, να τον παρακολουθήσω, µέχρι και ανθρώπους έβαλα να το κάνουν αλλά τις πληροφορίες που έφθαναν σε µένα τις ερµήνευα όπως εγώ ήθελα. Παρόλο την κακή σχολική του επίδοση κατάφερε να εισαχθεί στα ΤΕΙ Πειραιά. Και ήρθε η µετακίνησή µας στην Αθήνα. Η διαµονή µας σε διαφορετικά σπίτια. Χωριστά και αγαπηµένοι. «Ένας φοιτητής πρέπει να ζει µόνος του, για να ανδρωθεί!!» διατυµπάνιζα στον περίγυρο, απολαµβάνοντας τον θαυµασµό τους για το πόσο µοντέρνος πατέρας είµαι. Και τα σηµάδια του κακού πλήθαιναν. Ο Αλκιβιάδης να αδυνατίζει, να παραµελεί τον εαυτό του, να ντύνεται πάντα πρόχειρα και ατηµέλητα, να παραµελεί την Σχολή του, να κοιµάται όλο και περισσότερο την ηµέρα µέχρι αργά, να κλείνεται µόνιµα στο σπίτι και να βγαίνει σπάνια και απίθανες ώρες, να µην έχει ενδιαφέροντα παρά µόνον περίεργες µουσικές, να έχει ελάχιστους φίλους µε ίδια συµπεριφορά, να καπνίζει πολύ

8 8 ƒ ƒ π À À À ªÂ Ù Ì ÙÈ ÂÓfi ÁÔÓ και να καίει επανειληµµένα τα σεντόνια µε τσιγάρα και το κυριότερο να µου ζητάει όλο και περισσότερα χρήµατα προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες. Και ψέµατα. Για µικρά και απίθανα πράγµατα. Μεταξύ εµένα και του παιδιού µου αναπτύχθηκε ένα παράξενο παιγνίδι. Αυτός να µου δείχνει µε τον τρόπο του, µε τις πράξεις του, µε τις ανόητες δικαιολογίες του, το πρόβληµα και εγώ να κλείνω όλο και πιο ερµητικά τα µάτια του νου και της ψυχής για να µη δω την αλήθεια. Να µη καταλάβω. Να µη παλέψω γι αυτόν. Έτσι είναι οι έφηβοι έλεγα. Να φανταστείτε ότι έφτασα στο σηµείο να µάθω ότι στο παρελθόν κάπνιζε κάνναβη και δεν έκανα τίποτα. Μίλησα µαζί του και αφέθηκα να µε πείσει ότι ήταν κάτι περαστικό και τέλειωσε. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2006 ήρθε η αποκάλυψη. Ο Αλκιβιάδης έκανε χρήση ηρωίνης στο σπίτι του παππού του που είχε πάει για διακοπές, τον είδε η µητέρα του, µε ειδοποίησε και. Αυτό ήταν. Πάγωσα, απελπίστηκα, θύµωσα αλλά και αποφάσισα. εν θα άφηνα την χρήση να µου τον πάρει. Κινητοποιήθηκα άµεσα. Μέσα σε µια ηµέρα έκλεισε ο ίδιος ραντεβού στην ΣΤΡΟΦΗ και την άλλη µέρα ξεκινήσαµε το πρόγραµµα. Αυτός το δικό του και εγώ το δικό µου, στο Πρόγραµµα Οικογένειας στο οποίο εντάχθηκε και η γυναίκα µου και η µητέρα του. Ταυτόχρονα τον πήραµε στο σπίτι µας και ξεκινήσαµε τον αγώνα. Ο ίδιος ήταν απόλυτα συνεργάσιµος. Λες και περίµενε τη δικιά µου παρέµβαση. Η µόνη προτεραιότητα ήταν τώρα η σωτηρία του παιδιού µας. Και αυτό µπορούσε να γίνει µόνο µε την πλήρη υποστήριξη και πίστη στο πρόγραµµα. εν ήταν εύκολα τα πράγµατα. Άλλαξα πολλά πράγµατα στη δουλειά µου, την προσωπική και κοινωνική ζωή µου. Έβαλα όρια στην καθηµερινότητά µου. Άλλαξα τον τρόπο που µιλάω, που συµπεριφέροµαι, την µουσική που ακούω, τον τρόπο που διασκεδάζω. Κυρίως όµως ξανάγινα γονιός. Με θέση, µε άποψη, µε αποφασιστικότητα και ήρεµη συµπεριφορά. Γιατί τα παιδιά αυτό χρειάζονται: γονείς ήρεµους, δυνατούς, αποφασιστικούς. Και όλα αυτά µε την βοήθεια του Προγράµµατος. Παράλληλα µε τις θεραπευτικές συνεδρίες συµµετείχα και στις δραστηριότητες του Προγράµµατος. Έγινα µέλος του Συλλόγου Οικογένειας Στροφής αναλαµβάνοντας ευθύνες και αρµοδιότητες. Έκανα το χώρο του Προγράµµατος και του Συλλόγου δεύτερο σπίτι µου. Έγινα συµµέτοχοι στη λειτουργία και την διαχείριση του Προγράµµατος, αφού στην ουσία είναι αυτοδιαχειριζόµενο Πρόγραµµα και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά υπηρεσιών από γονείς. Έτσι έγινα ισότιµο µέλος ενός ισχυρού δικτύου κατά των εξαρτήσεων. Βγήκα προς τα έξω, σε δύσκολους και επικίνδυνους χώρους, για ενη- µέρωση στον κόσµο µαζί µε τους άλλους γονείς και το προσωπικό. Σε λίγο καιρό άλλαξα πολύ. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες έµαθα να βλέπω την αλήθεια, να µάχοµαι, να θέλω και να διεκδικώ, να αγαπώ και να το δείχνω, να µιλώ και να εκτίθεµαι χωρίς να φοβάµαι. Να παίρνω και να δίνω βοήθεια µέσα από οµάδες µε άλλους γονείς. Από λιποτάκτης έγινα µαχητής. ίνω καθηµερινές µάχες και είµαι σίγουρος ότι θα τις κερδίσω. Και ο Αλκιβιάδης να αλλάζει µέρα µε την µέρα. Ξαναγεννήθηκε, άρχισε να µεγαλώνει, να οργανώνεται, να θέλει και να διεκδικεί, να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Σήµερα τελειώνει την Κοινότητα. Χαίροµαι να τον βλέπω καθαρό, υγιή, αποφασιστικό, µε όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή. Να αναπτύσσει χαρίσµατα και δεξιότητες που δεν µπορούσα να φανταστώ. Και εγώ να στέκω δίπλα του και όχι απέναντί του, δυνατός και αποφασισµένος να ακούσω και να σεβαστώ τα θέλω του. Αγαπητοί φίλοι, Πριν µερικά χρόνια ήµουν σαν εσάς. Ένας άνθρωπος ευαισθητοποιηµένος στο πρόβληµα των ναρκωτικών που συµµετείχα σε αρκετές εκδηλώσεις για το θέµα αυτό. Σχεδόν όλες τις φορές η παρουσία µου εκεί είχε τυπικό χαρακτήρα. Γιατί πίστευα ότι αφορούσε άλλους και όχι τη δική µου ζωή. Εύχοµαι κανέναν από εσάς να αφορούν άµεσα αυτά που ακούσατε. Αν όµως σε κάποιον θυµίζουν κάτι, κάποια από αυτά, µη περιµένει. Ας κινητοποιηθεί άµεσα. Είµαστε εδώ για να βοηθήσουµε. Μπορεί να τα καταφέρει αλλά όχι µόνος. ηµ. Αλκ. Ντάλλας Γεν. Γραµµατέας Σ Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ.

9 ƒ ƒ π À À À 9 ή Ακολούθησε στις 20 Μαρτίου η οµιλία µε τίτλο «ŒÊË ÔÈ ÛÙÔ È ÎÙ Ô: A fi ÙË Ú ÛË ÛÙËÓ Î Ù ÚËÛË» Σε µια κατάµεστη αίθουσα του ΣΑΚΑ στο Campus του Κολλεγίου, γονείς του Κολλεγίου Ψυχικού, αλλά και καθηγητές και επικεφαλής των διευθύνσεων του ηµοτικού και του Γυ- µνασίου παρακολουθήσαµε την οµιλία, που διοργάνωσε στις 20 Μαρτίου 08 ο Σύλλογός µας µε θέµα «Έφηβοι στο διαδίκτυο: από τη χρήση στην κατάχρηση» Ο πρώτος οµιλητής, Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλή- µατος του Υπουργείου ηµόσιας Τάξης, ανέπτυξε πως το «αγαθό του διαδικτύου µπορεί να µετατραπεί σε παγίδα για τους εφήβους µας και όχι µόνο...». Όπως εξήγησε στο κοινό, η Υπηρεσία του λειτουργεί σε 24ωρη βάση µε σκοπό να διαπιστώνονται οι παραβάσεις στον κυβερνοχώρο. Είναι αυτή η Υπηρεσία, που έχει σώσει πολλά παιδιά, όταν αυτά εµφανίζονται να έχουν µπερδέψει την εικονική πραγµατικότητα του διαδικτύου µε την δική τους την καθηµερινότητα ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν! Όπως εξήγησε υπάρχουν κίνδυνοι για έναν έφηβο, που µπαίνει ανεξέλεγκτα και ανενηµέρωτος σε διάφορα άγνωστα sites ή chat rooms, όπου καλό θα είναι, όπως είπε, να µην δίνει τα ακριβή του στοιχεία, αλλά να χρησιµοποιεί ψευδώνυµο. Επίσης δεν πρέπει να αποκαλύπτει την διεύθυνση της κατοικίας του και πολύ περισσότερο στοιχεία πιστωτικής κάρτας. Έδωσε, πάντως και συµβουλές για τους γονείς: Ì Ô Ï ÁÈ ÙÔ ÁÔÓ Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωµάτια. Ασχοληθείτε µε το πως δουλεύει το Ίντερνετ και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε µαζί µε τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο και µάθετε από αυτά. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενήµερα ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν µέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως ακριβώς είµαστε ανήσυχοι όταν άγνωστοι χτυπάνε την πόρτα του σπιτιού µας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα παιδιά χρησιµοποιούν τα chatrooms (δωµάτια συνοµιλίας), χωρίς την επίβλεψή σας. Μην αφήσετε ποτέ τα παιδιά σας να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν µέσω του Ίντερνετ χωρίς την διακριτική παρουσία ανθρώπου της δικής σας εµπιστοσύνης. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισµικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριµένες σελίδες του Ίντερνετ. Συζητήστε µε τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Ίντερνετ. Συζητώντας τους µελλοντικούς κινδύνους µέσω του Ίντερνετ µε τα παιδιά χρειάζεται να δείξετε ευαισθησία και έγνοια έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους. Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενηµερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό και παράνοµο περιεχόµενο στο Ίντερνετ.

10 10 ƒ ƒ π À À À Έδωσε, όµως και γενικότερες συµβουλές για όσους εισέρχονται στο διαδίκτυο: È ÈÎÙ Î Û Ì Ô Ï ιαφυλάσσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Ποτέ µην δίνετε ή δηµοσιεύετε το όνοµά σας, την διεύθυνσή σας, την διεύθυνση και το όνοµα του σχολείου σας, το τηλέφωνό σας, φωτογραφίες σας, ακόµη και αν κάποιοι σας το ζητήσουν. Κρατάτε τον κωδικό εισόδου στον υπολογιστή σας µυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας, δεν θα το δανείζατε σε κανέναν. Προσέχετε όταν µιλάτε διαµέσου chatroom ή . Μην ανταλλάσσετε ψηφιακά αρχεία µε αγνώστους, ίσως να προσπαθούν να σας παγιδεύσουν ηλεκτρονικά, για να πάρουν την διαχείριση του Η/Υ σας. ιακόψτε τη συνοµιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Μην εµπιστεύεστε ό,τι διαβάζετε στο Ίντερνετ. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόµενο µε κριτικό µάτι. Τηλέφωνα, που µπορούν να απευθυνθούν όσοι γονείς και παιδιά αισθάνονται ότι απειλούνται είναι: , και το είναι, Στη συνέχεια µίλησε η λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής Άρτεµις Τσίτσικα, η οποία προΐσταται της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών στο Νοσοκοµείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Όπως είπε στην αρχή της οµιλίας της «η ενασχόληση των εφήβων µε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο µπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες µάθησης εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας». ιευκρίνισε ότι το ίντερνετ είναι σηµαντικό εργαλείο και δεν θα πρέπει να δαιµονοποιείται. «Η υπερβολή όµως µπορεί, πρόσθεσε, να σκιάσει τα οφέλη και να δηµιουργήσει προβλήµατα. Αυτή η υπερβολή σε συνδυασµό µε τα χαρακτηριστικά του εφήβου, που είναι η περιέργεια, η ριψοκίνδυνη συµπεριφορά, αλλά και η αµφισβήτηση της γονεϊκής εξουσίας, µπορεί να οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις». Παρουσίασε µάλιστα και τον πίνακα µε τα Πρόδροµα Συµπτώµατα της εξάρτησης από το διαδίκτυο. ΠΡO ΡΟΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ: ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης µε Η/Υ στο σπίτι ή σε internet cafe, η µονοµανία, η παραµέληση των υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών, η απότοµη πτώση της σχολικής επίδοσης, η αποµόνωση και η µείωση του χρόνου δραστηριο τήτων και του χρόνου που περνούν µε οικογένεια/φίλους, η µεταβολή της συµπεριφοράς (ευερεθιστότητα και επιθετικότητα), η αδιαφορία για πράγµατα που τον/την ευχαριστούσαν, οι πονοκέφαλοι και η ξηρότητα οφθαλµών Η πρώτη περίπτωση εθισµού στο ιαδίκτυο έγινε στις ΗΠΑ το 1997 και παρατηρήθηκε σε ενήλικες. Αργότερα ο αποκαλούµενος internet addiction εθισµός στο διαδίκτυο, επεκτάθηκε ραγδαία σε εφήβους και νέους. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ: α) ανάγκη για αυξανόµενη διάρκεια χρόνου παραµονής στο ιαδίκτυο, για την επίτευξη του ίδιου αισθήµατος ικανοποίησης β) συνέχιση ίδιου χρόνου παραµονής στο ιαδίκτυο επιφέρει µειωµένο αίσθηµα ικανοποίησης. ιαγνωστικά Κριτήρια, Σωµατικά συµπτώµατα καθώς και Στατιστικές θα βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα µας

11 ƒ ƒ π À À À 11 π π À ƒµ Όπως ανέφερε η κ. Τσίτσικα στην Μονάδα απευθύνθηκαν 25 έφηβοι, που παρουσίαζαν εθισµό σε πρώιµα στάδια και όπως είπε τότε το φαινόµενο µπορεί να αντιµετωπισθεί σχετικά εύκολα. Όταν όµως ο έφηβος είναι σε προχωρηµένο στάδιο εξάρτησης αρνείται να αναγνωρίσει το πρόβληµα και δεν συνεργάζεται. ΤΡOΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ: Το καλύτερο µέτρο αντιµετώπισης του φαινοµένου είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Ενηµέρωση των παιδιών από µικρή ηλικία για την ύπαρξη του φαινοµένου και τις συνέπειές του. Η ποιοτική σχέση µε τους γονείς, ο χρόνος που οι γονείς αφιερώνουν στα παιδιά και η ενασχόληση στο internet µαζί τους συµβάλλουν στην αποφυγή του φαινοµένου. Η συναισθηµατική κάλυψη των παιδιών, η καλή σχέση και η επικοινωνία όλων των µελών οδηγούν σε σωστή ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΟΡΙΩΝ µέσα στο σπίτι, τα οποία είναι απαραίτητο να τηρούνται. Όσοι ενδιαφέρονται µπορούν να απευθυνθούν στο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Χρήσιµα websites είναι: Ελληνικός Κόµβος Ασφαλούς ιαδικτύου SafeLine (www.safeline.gr): καταγγελίες για ιστοχώρους (websites) Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας Ακολούθησε στη συνέχεια συζήτηση και απευθύνθηκαν ερωτήσεις στους οµιλητές. Ο ιευθυντής του ηµοτικού, κος Β. Τερζής ανέπτυξε το πως το σχολείο εισάγει τον µικρό µαθητή στη γνώση του ίντερνετ και πως τον ενηµερώνει µε ήπια µέσα, λόγω ηλικίας, για τους κινδύνους του. Από το Γυµνάσιο µίλησε ο καθηγητής Πληροφορικής κος Κρίτων Ρεπαντής, ο οποίος ανέπτυξε τους προβλη- µατισµούς που του θέτουν υπόψη οι έφηβοι. Πρόσθεσε µάλιστα, πως ενηµέρωσε τους µαθητές για τον κίνδυνο άγνωστοι να υποκλέπτουν τους κωδικούς τους, κάνοντάς τους µάλιστα «ζωντανή επίδειξη της υποκλοπής...». Ο διευθυντής του Γυµνασίου, κος Νικ. Μανταράκης, δήλωσε ότι το Σχολείο είναι υποψιασµένο απέναντι στους κινδύνους του ίντερνετ για τους εφήβους... Οι ερωτήσεις που υπεβλήθησαν στη συγκεκριµένη εκδήλωση αλλά και το ενδιαφέρον των γονέων για το θέµα, µας οδηγεί στην απόφαση να συνεχίσουµε την ενηµέρωση για την εξάρτηση των εφήβων από το διαδίκτυο. Ένα από τα σηµαντικότερα εργαλεία της εποχής µας, που µπορεί όµως µετά από κατάχρηση να µετατραπεί σε παγίδα.. ή Λίγες µέρες µετά ακολούθησε η επίσκεψη/ξενάγηση στο ίδρυµα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που πραγµατοποιήθηκε µε µεγάλη ανταπόκριση από τους γονείς στις 3 και 6 Μαρτίου. Η εκδήλωση περιελάµβανε ξενάγηση στην έκθεση µε έργα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά από τον έµπειρο κριτικό τέχνης και επιµελητή εκθέσεων Τ. Μαυρωτά και ακολούθησε καφές-τσάι στο κοµψό Café MERLIN, που λειτουργεί στο χώρο του Ιδρύµατος.

π π EDITORIAL Í È ÛÙÔ ÔÓ ÓÔ Ο Σύλλογός µας θέλησε το τριήµερο της Καθαρής ευτέρας, να συνοδεύσει τα παιδιά του ΙΒ 1 σε Πανεπιστή- ƒπ Ã ª

π π EDITORIAL Í È ÛÙÔ ÔÓ ÓÔ Ο Σύλλογός µας θέλησε το τριήµερο της Καθαρής ευτέρας, να συνοδεύσει τα παιδιά του ΙΒ 1 σε Πανεπιστή- ƒπ Ã ª π π ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 8ο Τεύχoς 31ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2007 EDITORIAL Í È ÛÙÔ ÔÓ ÓÔ Ο Σύλλογός µας θέλησε το τριήµερο της Καθαρής ευτέρας, να συνοδεύσει τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

π π EDITORIAL ...Και Καλό καλοκαίρι σε όλους! Ειρήνη Ματθιοπούλου Πρόεδρος

π π EDITORIAL ...Και Καλό καλοκαίρι σε όλους! Ειρήνη Ματθιοπούλου Πρόεδρος π π ΠEPIOΔIKH EKΔOΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KHΔEMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 8ο Τεύχoς 32ο ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 EDITORIAL Ο Ιούνιος σηματοδοτεί για όλους μας το τέλος μιας χρονιάς. Πάντοτε τέτοια εποχή νιώθουμε

Διαβάστε περισσότερα

π π The best way to make children good is to make them happy. π π À À

π π The best way to make children good is to make them happy. π π À À TX 33 (10/2007) new 24-10-07 16:13 ÂÏ 1 π π ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 8ο Τεύχoς 33ο EDITORIAL The best way to make children good is to make them happy. OSCAR

Διαβάστε περισσότερα

π π EDITORIAL Μία νέα χρονιά ξεκίνησε γεµάτη ευχές για υγεία, ευτυχία και αγάπη. Για το σχολείο µας όµως η µισή σχεδόν Û ÓıÂÛË ÙÔ Ó Ô..

π π EDITORIAL Μία νέα χρονιά ξεκίνησε γεµάτη ευχές για υγεία, ευτυχία και αγάπη. Για το σχολείο µας όµως η µισή σχεδόν Û ÓıÂÛË ÙÔ Ó Ô.. π π ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 8ο Τεύχoς 30ο EDITORIAL Μία νέα χρονιά ξεκίνησε γεµάτη ευχές για υγεία, ευτυχία και αγάπη. Για το σχολείο µας όµως η µισή σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

π π EDITORIAL ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 7ο Τεύχoς 1ο OKTΩΒΡΙΟΣ 2005

π π EDITORIAL ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 7ο Τεύχoς 1ο OKTΩΒΡΙΟΣ 2005 π π ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 7ο Τεύχoς 1ο OKTΩΒΡΙΟΣ 2005 EDITORIAL Αγαπητοί γονείς, Με το τέλος της περασµένης σχολικής χρονιάς µας ήρθε η πολυπόθητη ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΗ ΣΥΝΟ ΟΣ 2012 2013 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΗ ΣΥΝΟ ΟΣ 2012 2013 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΗ ΣΥΝΟ ΟΣ 2012 2013 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 29 Ιουνίου 2013, ηµέρα Σάββατο και ώρα 10.00', στην Αίθουσα «Προέδρου ηµητρίου Γεωργ. Παπασπύρου»

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια ύλης: Κωνστανταροπούλου Ζωή. Λυμπεροπούλου Μαριλένα Μπάρμπα-Μώρου Μίκα

Επιμέλεια ύλης: Κωνστανταροπούλου Ζωή. Λυμπεροπούλου Μαριλένα Μπάρμπα-Μώρου Μίκα XEIMΩΝΑΣ 2009 24 Τα παιδιά της Πράσινης Τάξης, ύστερα από ένα παιχνίδι με χρωματιστές κορδέλες στην αίθουσα του Νηπιαγωγείου, σκέφτηκαν να τις κρεμάσουν μέσα στην τάξη πάνω σε ένα σκελετό μιας παλιάς,

Διαβάστε περισσότερα

16 Συµπεράσµατα ÔÏ ªˆÚ ÙË. Eurosport. Η σωστή διατροφή µάς κάνει πιο έξυπνους. Eurosport 2007. Ερωτηµατολογίου ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2007

16 Συµπεράσµατα ÔÏ ªˆÚ ÙË. Eurosport. Η σωστή διατροφή µάς κάνει πιο έξυπνους. Eurosport 2007. Ερωτηµατολογίου ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2007 Syndesmos:Syndesmos 6/12/07 11:41 AM Page 1 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2007 19 4 Eurosport 14 2007 Η σωστή διατροφή µάς κάνει πιο έξυπνους 16 Συµπεράσµατα Ερωτηµατολογίου ÔÏ ªˆÚ ÙË Eurosport 2007 2007 Syndesmos:Syndesmos

Διαβάστε περισσότερα

ÛÂÏ MEPO O IO EK OTHΣ: 10.00 13.00 & 17.00 20.00 I IOKTHΣIA: e-mail:demos.agios.athanasios@cytanet.com.cy www.agiosathanasios.org.

ÛÂÏ MEPO O IO EK OTHΣ: 10.00 13.00 & 17.00 20.00 I IOKTHΣIA: e-mail:demos.agios.athanasios@cytanet.com.cy www.agiosathanasios.org. ο άγιος αθανάσιος ενηµερωτική εφηµερίδα ήµου Αγίου Αθανασίου Τεύχος 10 / Νοέµβριος 2008 Καλό Χειµώνα ÛÂÏ 2 Αντί χαιρετισµού: Aναθεώρηση Τοπικών Σχεδίων Ώρα για ενεργότερη συµµετοχή και δικαιότερες αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

3. Για το περιοδικό. 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. 11. ιηµερίδα Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

3. Για το περιοδικό. 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. 11. ιηµερίδα Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3. Για το περιοδικό 4. Ας µοιραστούµε τη χαρά της φύσης. Σεµινάρια - εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης µε τον Joseph CornelΙ. 7. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Ελλάδα και Γερµανία. Σεµινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 23 ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Περιεχόμενα Χαιρετισμός Χαιρετισμός...3 Απαντήσεις σε θέματα γονέων... 4 Eντυπώσεις ενός νέου μέλους Δ.Σ....6 Εκδηλώσεις...7 Πανηγύρι 2009...9 Τμήμα Αγγλικών...10

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο»

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι ΚΟ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι ΚΟ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ε Σ ΟΛΟ Γ Γ Ι Ο Υ Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Ε ΦΑ Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σ Τ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Κ

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία, αρχικός σχεδιασµός και ενέργειες εκκίνησης της δράσης

Φιλοσοφία, αρχικός σχεδιασµός και ενέργειες εκκίνησης της δράσης Πρακτικά της συνάντησης φορέων, υπηρεσιών και οργανώσεων σχετικά µε τη δράση: Εθελοντισµός και ικαιώµατα Παιδιού. Αίθουσα Συσκέψεων της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη». Αθήνα, 26 Μαϊου 2011. Φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΖΑΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Α.Ε.Μ:1382 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χατζής Βασίλειο ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Ευχαριστώ όλους

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ:

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 Περιοδική Έκδοση της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΦΜ: 90147670, ΟΥ ΙΗ'

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2006!!! Ειρήνη Ματθιοπούλου Πρόεδρος

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2006!!! Ειρήνη Ματθιοπούλου Πρόεδρος ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΕΤΟΣ 7 ο τεύχος 26ο/σχ.χρ.2005-06 Editorial Προέδρου Μια νέα χρονιά ξεκινάει με πολλές ευχές για υγεία, χαρά και πρόοδο για τα παιδιά μας κι εμάς. Αποχαιρετήσαμε το 2005 πραγματοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλες επιτυχίες του ΕΤ σε όλους του τοµείς! Θα έρθουν κι άλλες!

Μεγάλες επιτυχίες του ΕΤ σε όλους του τοµείς! Θα έρθουν κι άλλες! Αρ. Τεύχους: 3 Μάιος 2007 Αξία: Ανεκτίµητη 1 Μεγάλες επιτυχίες του ΕΤ σε όλους του τοµείς! Θα έρθουν κι άλλες! Το Global Management Challenge για δεύτερη φορά στο ΕΤ! ΕΤ ούκισσα Νοµικού: Η Σταρ Ελλάς 2007

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Επικοινωνία για τη νόσο Alzheimer 3 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 61 ο ΕΤΟΣ 17 ο ΙΟΥΝΙΟΣ 15 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Α γαπητές φίλες και φίλοι, Πριν ένα μήνα βρεθήκαμε όλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Μυρσίνη Δημητρίου Μαρία Παλιανιώτη Σεπτέμβριος 2011 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Πετασάκης

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Ωδείο. Είναι ο πολιτισμός απάντηση στην κρίση; Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Οικολογικό Πάρκο. Ο θησαυρός της μαθησιακής διαφορετικότητας

Δημοτικό Ωδείο. Είναι ο πολιτισμός απάντηση στην κρίση; Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Οικολογικό Πάρκο. Ο θησαυρός της μαθησιακής διαφορετικότητας Τεύχος 5 Είναι ο πολιτισμός απάντηση στην κρίση; Δημοτικό Ωδείο Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Οικολογικό Πάρκο ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ Ο θησαυρός της μαθησιακής διαφορετικότητας editorial

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1995 ΤΕΥΧΟΣ 6-7 ΡΧ.

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1995 ΤΕΥΧΟΣ 6-7 ΡΧ. ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1995 ΤΕΥΧΟΣ 6-7 ΡΧ. 500 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Λίγα Λόγια (σελ. 3) Πού πάµε (σελ 3-4) Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα: «Σικυώνια 2012» Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΜΗΚΩΝΗΣ, κ. Γιώργο Σταματόπουλο. (σελ 6-7) Καλοκαίρι 2012

Αφιέρωμα: «Σικυώνια 2012» Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΜΗΚΩΝΗΣ, κ. Γιώργο Σταματόπουλο. (σελ 6-7) Καλοκαίρι 2012 Σικυωνίων ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 85 Ιούλιος - Αύγουστος 2012 Αφιέρωμα: «Σικυώνια 2012» Παρουσίαση εκδηλώσεων (σελ. 8-9) Απόψεις, εκτιμήσεις και συμπεράσματα Συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ «ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert ΤΜΗΜΑ Β1 12/5/2014

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ «ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert ΤΜΗΜΑ Β1 12/5/2014 qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

Geitonas Alumni UK. Η Disneyland των μεγάλων... Συνέντευξη Μαρία Αλεξίου. Πρόεδρος Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ. Magic Bus.

Geitonas Alumni UK. Η Disneyland των μεγάλων... Συνέντευξη Μαρία Αλεξίου. Πρόεδρος Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ. Magic Bus. ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.Γ. ΤΕΥΧΟΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Η Disneyland των μεγάλων... Magic Bus Geitonas Alumni UK Ένα νέο ξεκίνημα Συνέντευξη Μαρία Αλεξίου Πρόεδρος Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ [ WELCOME PAGE ] EDITORIAL

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος

Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2011 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 24 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Πρότυπο πόλης ο Στρόβολος Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο δημότη Ευρωπαϊκή Δράση για τα Ναρκωτικά Δράσεις πρόληψης από το Δήμο Στροβόλου Ο Δήμος Στροβόλου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΑ ΠANAΓΙΩΤΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Χριστούγεννα!!! 2011. Βιωματική εμπειρία από την κ. Λάμπρου Μαρία

ΓΕΦΥΡΑ ΠANAΓΙΩΤΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Χριστούγεννα!!! 2011. Βιωματική εμπειρία από την κ. Λάμπρου Μαρία Εκπαίδευση και Πολιτισμός Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση Grundtvig ΓΕΦΥΡΑ Ε Τ Ο Σ 2 ο Α Ρ. Φ Υ Λ Λ Ο Υ 4 Τ Η Λ. & F A X : 2 2 3 1 0 6 6 3 7 7 e m a i l : e k p s l a m @ o t e n e t. g r I O Y Λ Ι Ο Σ - Δ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 018 - ΤΙΜΗ 0.01

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 018 - ΤΙΜΗ 0.01 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 018 - ΤΙΜΗ 0.01 Editorial Φίλες και Φίλοι, Ταυτόχρονα με την ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητά μας, παρακολουθούμε τις εποχές να αλλάζουν τόσο γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 #03 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 #03 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ #03 14 Η ιστορία του Πακιστάν 20 Η σύγχρονη ιστορία της εξάρτησης και της ανάρρωσης 16 Ωρίμανση 140 150 130 120 110 100 90 0 10 20 30 40 50 60 80 70 Βρες το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα