EDITORIAL. ƒ π Ã ª. ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 9ο Τεύχoς 35ο ΜΑΪΟΣ 2008

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EDITORIAL. ƒ π Ã ª. ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 9ο Τεύχoς 35ο ΜΑΪΟΣ 2008"

Transcript

1 ΠEPIO IKH EK OΣH TOY ΣYΛΛOΓOY ΓONEΩN & KH EMONΩN KOΛΛEΓIOY ΨYXIKOY ETOΣ 9ο Τεύχoς 35ο ΜΑΪΟΣ 2008 EDITORIAL Άλλη µια σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και για άλλη µια φορά νοιώθουµε την ανάγκη να κάνουµε τον απολογισµό µας, να κριθούµε για τις προσπάθειές µας, να αξιολογήσουµε τις ενέργειές µας, να βγάλουµε χρήσιµα συµπεράσµατα και να θέσουµε νέους στόχους µε νέες υποσχέσεις. Τα παιδιά «βαθµολογούνται» για τις επιδόσεις τους, το Σχολείο περνά τις δικές του «εξετάσεις» κι εµείς οι γονείς επανεξετάζουµε τις σχέσεις µας µε τα παιδιά µας. Πόσο κοντά τους σταθήκαµε; Σε ποια επίπεδα βοηθήσαµε; Μήπως στην προσπάθειά µας να τους δώσουµε καλύτερη εκπαίδευση, µε εντατικότερους ρυθ- µούς, χάσαµε κάτι από την ουσιαστική επικοινωνία µαζί τους; Τα συµπεράσµατα από τις οµιλίες και τα σεµινάρια που οργάνωσε ο Σύλλογός µας στη διάρκεια της χρονιάς, ίσως είναι η καλύτερη απάντηση για τις πάντα επίκαιρες ανησυχίες µας. «Ίσως ο πιο σηµαντικός οικογενειακός προστατευτικός παράγοντας για έναν έφηβο είναι να έχει µια ζεστή, θετική και µακρόχρονη σχέση µ έναν ενήλικα που τον νοιάζεται και τον φροντίζει. Οι συνεκτικές και υποστηρικτικές οικογένειες προσφέρουν προστασία σε σχέση µε τη χρήση ουσιών και όχι µόνο. Παιδιά που είναι δεµένα µε τους γονείς και συµµετέχουν σε οικογενειακές δραστηριότητες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εµπλακούν µε τη χρήση ή να συνδεθούν µε συνοµηλίκους που κάνουν χρήση.»(οµιλία για την εξάρτηση από ουσίες). «Η ποιοτική σχέση µε τους γονείς, ο χρόνος που οι γονείς αφιερώνουν στα παιδιά και η ενασχόληση στο internet µαζί τους συµβάλλουν στην αποφυγή του φαινοµένου. Η συναισθηµατική κάλυψη των παιδιών, η καλή σχέση και η επικοινωνία όλων των µελών οδηγούν σε σωστή ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΟΡΙΩΝ µέσα στο σπίτι, τα οποία είναι απαραίτητο να τηρούνται.»(οµιλία για την εξάρτηση από το ιντερνέτ) Σε λίγο αρχίζει η περίοδος των εξετάσεων και η σκληρή δοκιµασία των Πανελληνίων. Οι ευχές µας για ύναµη και Καλή Επιτυχία θα ακολουθούν τα παιδιά µας. Το.Σ. του Συλλόγου Γονέων Κολλεγίου Ψυχικού ƒ π Ã ª ÂÏ Editorial.Σ. του Συλλόγου Γονέων Θέσεις Απόψεις του Συλλόγου ραστηριότητες του Συλλόγου Η ιστοσελίδα µας Επιστηµονικά θέµατα Νέα από το ηµοτικό Νέα από το Γυµνάσιο Νέα από το Λύκειο/ΙΒ

2 2 π æ π À À À Στα πλαίσια της κινητοποίησης του Συλλόγου µας για την ευαισθητοποίηση των αρµοδίων φορέων σχετικά µε την προσφορά αλκοολούχων ποτών στους ανήλικους µαθητές στα µπαρ και στους χώρους ψυχαγωγίας, ήρθαµε σε επαφή µε τον ιευθυντή Αστυνοµιίας Βορειοανατολικής Αττικής κύριο Νικόλαο Βεργάδη και του επιδώσαµε την επιστολή που ακολουθεί. Όσοι γονείς έχετε γνωριµίες και σχέσεις µε ανάλογους φορείς (δηµάρχους, δηµοτικούς συµβούλους, κλπ.) θα ήταν σκόπιµο να επικοινωνήσετε µαζί µας ώστε να µπορέσουµε να συντονίσουµε όσο το δυνατόν αποτελεσµατικότερα την προσπάθειά µας. Προς: κ. Νικόλαο ΒΕΡΓΑ Η ιευθυντή της ιεύθυνσης Αστυνοµίας Βορειοανατολικής Αττικής Πεντέλης 10 Αγ. Παρασκευή Αξιότιµε Κύριε ιευθυντά, Παρατηρούµε µε βαθιά ανησυχία, ότι η ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοολούχων ποτών στα εστιατόρια, τα µπαρ και τους χώρους αναψυχής που συχνάζουν οι έφηβοι, παίρνει κάθε χρόνο όλο και µεγαλύτερες διαστάσεις, φέρνοντας σε απόγνωση πολλές οικογένειες και καταστρέφοντας τη ζωή πολλών εφήβων. Σας απευθύνουµε λοιπόν αυτή την επιστολή γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέµατα κοινωνικής συµπεριφοράς γενικότερα, που αφορούν τους νέους. Θα θέλαµε να σας καλέσουµε να συµβάλετε στην αποτελεσµατική εφαρµογή του νόµου που απαγορεύει τη διάθεση αλκοολούχων ποτών σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Εµείς από την πλευρά µας προγραµµατίζουµε µια σειρά εκδηλώσεων στο σχολείο µε στόχο την ενηµέρωση των µαθητών για τις µη αναστρέψιµες επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισµό τους. Είµαστε έτοιµοι να ανταποκριθούµε σε προτάσεις και να στηρίξουµε οποιαδήποτε πρωτοβουλία σας. Μετά τιµής, ΤΟ Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ƒ 25Ë ª ÚÙ Ô ÌÂ ÈÔ ÎÔÌ Ô Ì ıëù Μετά από πολλά χρόνια, χάρη στην ευγενική χορηγία µητέρας 3 µαθητών και των τριών βαθµίδων του Κολλεγίου Ψυχικού, το φαρδύ αναχρονιστικό πουλόβερ που φορούσαν τα παιδιά στην παρέλαση αντικαταστάθηκε µε ένα νέο κοµψό, και σύγχρονο µε έντονα τα χρώµατα του σχολείου και το σήµα. Ευχαριστούµε ολόθερµα για την γενναιόδωρη κίνηση. Εκτιµούµε το γεγονός ότι η χορηγός θέλησε να παραµείνει ανώνυµη και θέτοντας την προβολή του σχολείου πάνω από την προσωπική προβολή. Συγχαρητήρια!!! Με την ευκαιρία θα θέλαµε να αναφερθούµε και στην αντιµετώπιση των παιδιών που έλαβαν µέρος στην παρέλαση, από τους συνοδούς. Μετά το τέλος της παρέλασης τα παιδιά υποχρεώθηκαν να γδυθούν και να παραδώσουν επί τόπου τα πουλόβερ. Πιστεύουµε ότι πρέπει κατ αρχήν να υπάρχει εµπιστοσύνη απέναντι στους µαθητές και να έχουν την ευκαιρία να δείξουν υπευθυνότητα και να επιστρέψουν τα πουλόβερ την επόµενη µέρα. Σε περίπτωση που κάποιοι αδιαφορούν να χρεώνονται την αξία τους. Ελπίζουµε το σχολείο να λάβει υπ όψιν του τις παρατηρήσεις των γονέων και την επόµενη φορά να λειτουργήσει ανάλογα.

3 π æ π À À À 3 Τη ευτέρα 12 Μαΐου έγινε στο Θέατρο του Κολλεγίου η γιορτή του Γυµνασίου «Ένας Κόσµος Χωρίς Σύνορα» αφιερωµένη στο περιβάλλον. Το απαύγασµα έρευνας, προσπάθειας, δουλειάς, δηµιουργικότητας και φαντασίας παιδιών και καθηγητών, οµίλων, οµάδων και µεµονωµένων µαθητών όλης της χρονιάς προυσιάστηκε µε τον πλέον ελκυστικό τρόπο στους γονείς. Ποιους και πόσους γονείς; υστυχώς αυτοί που είτε γιατί δεν αντιλήφθηκαν το µέγεθος και την αξία της γιορτής, είτε γιατί έδωσαν προτεραιότητα σε άλλες ασχολίες, ήταν πολύ πολύ περισότεροι απ αυτούς που ήρθαν, απόλαυσαν και χειροκρότησαν το πραγµατικά «υψηλών προδιαγραφών» αποτέλεσµα. Κρίµα! Σχολείο και µαθητές έχουν ανάγκη την επιβράβευσή µας, πολύ περισσότερο µάλιστα όταν προσπαθούν να ανταποκριθούν σε δικές µας προτροπές και απαιτήσεις. Ειδικά φέτος που το θέµα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» µας αγγίζει όλους. Τα παιδιά µε χιούµορ και επιστηµονική τεκµηρίωση, µε τραγούδι και εικαστικά έργα, µε θεατρικά δρώµενα και σύγχρονη τεχνολογία, προσπάθησαν και τα κατάφεραν να δώσουν σε µας τους «σοφούς ενήλικες» µαθήµατα περιβαλλοντικής συνείδησης. Μας έµαθαν και µας έδειξαν µε τον τρόπο τους, αυτά που εµείς είχαµε υποχρέωση να τους πούµε. Εµείς που «µπήκαµε στο κλίµα» και είχαµε την τύχη να τα καµαρώσουµε, είµαστε πραγµατικά περήφανοι για τη δουλειά τους, σίγουρα πιο ενηµερωµένοι σε θέµατα που αφορούν το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίµατος και πιο αισιόδοξοι. Οι απόντες έχασαν την ουσιαστικώτερη ίσως εκδήλωση του Γυµνασίου, αφού παιδεία δεν είναι µόνο τα µαθήµατα και οι εξετάσεις, αλλά και η προσωπικότητα και η διαµόρφωση κοινωνικής και πολιτιστικής συνείδησης των µαθητών. Με την ευχή, του χρόνου να είµαστε όλοι εκεί, δίνουµε ένα µεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Αντί για πρόσκληση - εισητήριο, ένα γλαστράκι µε βασιλικό, σύµβολο ευαισθησίας και δροσερή ανάµνηση της γιορτής.

4 4 ƒ ƒ π À À À ƒ ƒ π À À À ÚÔ ÙÔ ÁÔÓÂ Î È Ì ıëù Ô ÙÂÏÂÈÒÓÔ Ó ÙÔ IB2 Μετά το τέλος των εξετάσεων του ΙΒ2 γιατί να µην δωρίσετε τα αρκετά, πανάκριβα και σε πολλές περιπτώσεις, δυσεύρετα βιβλία των παιδιών σας στους µαθητές της επόµενης σχολικής χρονιάς; Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε να στηρίξετε µε αυτόν τον τρόπο κάποιον άλλο µαθητή επικοινωνήστε µαζί µας ή αφήστε τα στην Κεντρική Πύλη στο campus του Ψυχικού, υπ όψιν του Συλλόγου Γονέων του Κολλεγίου Ψυχικού. Εµείς µέσω των Μικρών Αγγελιών που εγκαινιάζουµε στην ιστοσελίδα µας αλλά και στην επόµενη εφηµερίδα θα σας ανακοινώσουµε ποια βιβλία και πόσα διατίθενται για διευκόλυνση των επο- µένων µαθητών που θα φοιτήσουν στο ΙΒ1 τη σχ. Χρονιά Επικοινωνήστε µε κάποιο από τα µέλη του Συλλόγου, στα κινητά µας ή στα µας για ό,τι σχετικό. ªπ ƒ π - ª À πƒπ!! ιαπιστώσαµε ότι µεταξύ µας υπάρχει ένα κενό αλληλοπληροφόρησης και ανταλλαγής «αναγκών και προσφορών». Πολλές φορές ψάχνουµε για συγκάτοικο του παιδιού µας που σπουδάζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για πληροφορίες σχετικά µε summer camps, Πανεπιστήµια, οργάνωση παιδικών party, διάθεσης ή προµήθειας αγγλικών βιβλίων, µε ιδέες που θέλουµε να µοιραστούµε, µε συµβουλές που θέλουµε να δώσουµε ή να πάρουµε. Σκεφτήκαµε ότι πέρα από τα τηλεφωνήµατα σε µερικούς φίλους υπάρχει αυτή η ανεξάντλητη δεξαµενή που λέγεται «γονείς του σχολείου µας» και µπορεί ν αξιοποιηθεί στα πλαίσια του Συλλόγου Γονέων. Ξεκινάµε λοιπόν ένα νέο τρόπο αλληλοβοήθειας που σίγουρα θα µας διευκολύνει και θα µας απαλλάξει από πολλές µικροέννοιες. Ελπίζουµε να αξιοποιηθεί απ όλους µας και ν ανοίξει νέα κανάλια συνεργασίας. Τις Μικρές Αγγελίες θα µπορείτε να τις βρίσκετε σε ειδική κατηγορία στο site του Συλλόγου µας, που υπενθυµίζουµε είναι Σας περιµένουµε!

5 ƒ ƒ π À À À 5 Í ÚÙ ÛÂÈ ÙˆÓ ÂÊ ˆÓ fi Ô Û Â π π À π Ã À º µ À ª π π π Ã π Ο Σύλλογός µας οργάνωσε σεµινάριο µε θέµα τις «εξαρτήσεις των εφήβων από ουσίες» στο Χωρέµειο στις 25 /2/2008. Ένα θέµα που απασχολεί ιδιαίτερα εµάς τους γονείς αλλά και τα παιδιά µας καθώς µεγαλώνουν. Εισηγήτρια ήταν η κ Κυρατσώ Σκοδρογιάννη και συντονιστής ο Ηλίας Ρήγος, ψυχολόγος, οικογενειακός θεραπευτής και σύµβουλος τοξικοεξάρτησης. Η κ Σκοδρογιάννη, αφού αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εφηβείας όπως η διεργασία ανάπτυξης, ο πειραµατισµός µε νέες συµπεριφορές, η τάση συναναστροφής µε νέους ανθρώπους και φυγής από το σπίτι, ανέπτυξε τους παράγοντες επικινδυνότητας: εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, καπνό, ηρεµιστικά, επιτρεπτική γονική στάση, συχνές απουσίες από το σχολείο. Προστατευτικός παράγων είναι η δέσµευση στις εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις, η θετική επικοινωνία γονιού-παιδιού και η αντίληψη βλαβερότητας της χρήσης ουσιών. Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν τα σηµάδια που πιθανά σχετίζονται µε τη χρήση ουσιών διότι συχνά συγχέονται µε τα συµπτώµατα και τα σηµάδια της εφηβείας. Τα σηµάδια που θα πρέπει να µας ανησυχούν καθώς και οι προστατευτικοί παράγοντες που θα βοηθήσουν τους εφήβους να αντισταθούν και να κρατηθούν µακριά από εξαρτησιογόνες ουσίες αναφέρονται αναλυτικά στο site µας Ίσως ο πιο σηµαντικός οικογενειακός προστατευτικός παράγοντας για έναν έφηβο είναι να έχει µια ζεστή, θετική και µακρόχρονη σχέση µ έναν ενήλικα που τον νοιάζεται και τον φροντίζει. Οι συνεκτικές και υποστηρικτικές οικογένειες προσφέρουν προστασία σε σχέση µε τη χρήση ουσιών και όχι µόνο. Παιδιά που είναι δεµένα µε τους γονείς και συµ- µετέχουν σε οικογενειακές δραστηριότητες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εµπλακούν µε τη χρήση ή να συνδεθούν µε συνοµηλίκους που κάνουν χρήση. Εκτός από το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να υπάρχουν σταθεροποιητικοί παράγοντες που ενισχύουν την άµυνα του εφήβου έσµευση στο σχολείο Σχολική επιτυχία και συµµετοχή Ευκαιρίες για τη συµµετοχή των νέων σε δραστηριότητες της τοπικής κοινότητας Οικονοµική και κοινωνική σταθερότητα Μειωµένη πρόσβαση στις ουσίες Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία δύο γονέων από το.σ. του Συλλόγου Γονέων της «Στροφής» που µας κατέθεσαν τη δική τους δραµατική εµπειρία. Οι γονείς του σχολείου µας συγκλονισµένοι, έκαναν ερωτήσεις στους δύο γονείς σχετικά µε τις πιθανές αιτίες, µε τις αντιδράσεις τους όταν ανακάλυψαν το πρόβληµα του παιδιού τους και την αντιµετώπισή του. Αυτές οι µαρτυρίες µας έκαναν όλους να αναρωτηθού- µε, ποια είναι πραγµατικά η ουσία στην επικοινωνία µε τα παιδιά µας και κατά πόσο οι προτεραιότητες που θέτουµε στη σχέση µας µαζί τους είναι αυτές που καλύπτουν τις ανάγκες τους.

6 6 ƒ ƒ π À À À π π ªπ À π ƒ ø π ªπ π º ƒ π ø. (και όταν οι γονείς µιλούν, καµία φορά και οι ειδικοί χρειάζεται να σιωπούν ) Την 25/2/08 ο Σύλλογος Γονέων του Κολλεγίου Ψυχικού διοργάνωσε µια διαφορετική εκδήλωση ενηµέρωσης µε θέµα τα ναρκωτικά. Η εκδήλωση αυτή ήταν συνέχεια της προηγούµενης, που διοργανώθηκε το 2006 και είχε αξιοσηµείωτη επιτυχία. Τι κάνει όµως αυτή την εκδήλωση τόσο σηµαντική και ξεχωριστή; Όσοι και όσες παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν από ειδικούς, που χρόνια έχουν ασχοληθεί µε το θέµα ναρκωτικά και εφηβεία. Μαζί µε την Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, ιευθύντρια του ικτύου Υπηρεσιών ΣΤΡΟΦΗ δώσαµε τις πιο επίκαιρες πληροφορίες σε σχέση µε τη χρήση των ναρκωτικών και τον ρόλο της οικογένειας. Πληροφορίες που βρίσκονται και στο site του Συλλόγου αλλά και στη διάθεση όλων µέσα από τις οµάδες γονέων, που οργανώνει ο Σύλλογος. Αφού προσπαθήσαµε να ενηµερώσουµε, µε ουσία, χωρίς φόβο και δαιµονοποιήσεις καθίσαµε λίγο στην άκρη. Ξεκινούσε µια συζήτηση διαφορετική. ύο γονείς, ένας πατέρας και µια µητέρα, που τα παιδιά τους δοκίµασαν και δυστυχώς έµπλεξαν µε τα ναρκωτικά, αλλά βρέθηκαν στη ΣΤΡΟΦΗ και άλλαξαν πορεία, πήραν το λόγο. Ένας λόγος ζωντανός, γε- µάτος αυτοαποκαλύψεις, θάρρος, αναγνώριση και ψάξιµο του εαυτού, αλλά και του ρόλου του γονιού, ειλικρινής και ανοιχτός. Μια συζήτηση για τα παιδικά χρόνια, τις παροχές σε είδος και όχι σε συναίσθηµα, την ανασφάλεια, την έλλειψη επικοινωνίας, τον εγωισµό, τον φόβο, τις συγκρούσεις, την αποµόνωση, το άγχος, την έλλειψη ορίων και ενδιαφέροντος, τις παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις. Μια ζωντανή συζήτηση που όταν άρχισε όλοι ένιωθαν ίσοι και κατέθεταν προσωπικές εµπειρίες και συναισθήµατα. Μια συζήτηση ουσιαστικής επικοινωνίας που έφερε και τις ιδέες για την αλλαγή µέσα από την ανακάλυψη των δικών µας δυνατών στοιχείων. Την ικανότητα να έχουµε ζεστές και κοντινές σχέσεις, αποδοχή, εµπιστοσύνη, συµµετοχή στις ευθύνες και τις αποφάσεις, υποστήριξη, ξεκάθαρους ρόλους και όρια, ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση, θάρρος και ανεξαρτησία. Η ώρα πέρασε γρήγορα, κανείς δε την κατάλαβε. Ίσως να χρειαζόταν και άλλο, ίσως και όχι. Έχουµε τόσα πολλά να συζητήσουµε µε τα παιδιά, πέρα από τους κινδύνους και τα ναρκωτικά. Έµεινα µε την αίσθηση ότι από αυτή την συνάντηση κανείς δεν έφυγε µε µια γενική θεωρία στο µυαλό του ή της. Μια «συνταγή» για όλα τα προβλήµατα. Ένα «χάπι» ενάντια στα ναρκωτικά. Έµεινα µε την εντύπωση πως κάθε πατέρας και µητέρα, που παραβρέθηκε σε αυτή την εκδήλωση, πήρε µια προσωπική απάντηση στα δικά του ιδιαίτερα και µοναδικά ερωτήµατα. Νοµίζω πως επικοινωνήσαµε. Και για αυτό το λόγο χαίροµαι που µίλησα λίγο σαν ειδικός και τον λόγο είχαν οι γονείς. Καλή δύναµη σε όλους και κυρίως στα παιδιά, τους γονείς και τους ανθρώπους της ΣΤΡΟΦΗΣ, τους οποίους ευχαριστούµε θερµά. Ηλίας Ρήγος

7 ƒ ƒ π À À À 7 ªÂ Ù Ì ÙÈ ÂÓfi ÁÔÓ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΕΥΤΕΡΑ Κυρίες και κύριοι, Με λένε ηµήτρη είµαι γιατρός και ο γυιός µου Αλκιβιάδης είναι 20 µήνες στο πρόγραµµα απεξάρτησης ΣΤΡΟΦΗ. Αν πριν 20 µήνες, κάποιος µου έλεγε ότι σήµερα θα στεκόµουν εδώ, µπροστά σε κόσµο και θα µιλούσα ξεκάθαρα για το πρόβληµά µας, θα τον έλεγα τρελό. Πριν από 20 µήνες, όταν ανακάλυψα ότι ο γιός είναι χρήστης, ήµουν ένας απελπισµένος άνθρωπος. Νόµιζα ότι όλα τέλειωσαν, ότι ο κόσµος µου συντρίφτηκε, ότι το παιδί µου καταστράφηκε ολοσχερώς. Ντρεπόµουν όλο τον κόσµο, κρυβόµουν από γνωστούς και φίλους και θεωρούσα ότι το χαµόγελο, η χαρά χάθηκαν πια από τη ζωή µου. Και όµως σήµερα, 20 µήνες µετά, στέκοµαι µπροστά σας αισιόδοξος, χαµογελαστός, δυνατός, περήφανος, για µένα και το παιδί µου. Και αυτό έγινε µέσα από τις διαδικασίες ενός προγράµµατος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, του προγράµµατος ΣΤΡΟΦΗ για έφηβους χρήστες και τις οικογένειές τους. Μη βιαστείτε να βγάλετε συµπεράσµατα. Το 2002, όταν άρχισαν να φθάνουν στα αυτιά µου τα πρώτα µηνύ- µατα από την χρήση του γιού µου ήµουν ένας αξιοπρεπής γιατρός µιας επαρχιακής πρωτεύουσας που πριν από λίγο καιρό είχε περάσει τη δοκιµασία ενός διαζυγίου. Με τα δύο µου παιδιά προσπαθούσα να διατηρήσω την καλύτερη δυνατή σχέση. Τουλάχιστον έτσι νόµιζα. Τα µηνύµατα ότι κάτι συνέβαινε µε τον Αλκιβιάδη έφτασαν αρκετά νωρίς. Οι επιδόσεις του στο σχολείο γίνονταν όλα και χειρότερες, η συµπεριφορά του µοναχική, αντικοινωνική, αδιάφορη για πράγµατα που τον ενδιέφεραν παλαιότερα. Οι µουσικές του επιλογές : κατ εξοχήν ραπ, µε στίχους απαξιωτικούς για τη ζωή και την κοινωνία γεµάτοι απελπισία και µοναξιά. Εφηβεία. Μία εύκολη δικαιολογία. Τότε ήρθε και ένα τηλεφώνηµα από φίλο που µου ανάφερε ότι στην αγορά της µικρής κοινωνίας που ζούσαµε τότε, ακούγεται ότι ο γιός µου κάνει χρήση. Του το µετέφερε κάποιος κοινός γνωστός που το έµαθε από το δικό του το παιδί, που µόλις είχε µπει στο πρόγραµµα της Στροφής. Το χτύπηµα ήταν δυνατό αλλά το παρέκαµψα µε ευκολία. Έκτοτε είχα και άλλα τέτοια µηνύµατα και από άλλους, αξιόπιστους, ανθρώπους της πόλης. Και η αντίδρασή µου; Θύµωνα, έκοβα κάθε σχέση µαζί τους, τους κατηγορούσα σαν συκοφάντες. Και η απλοϊκή µου δικαιολογία ήταν ότι όλα γίνονταν για να πλήξουν εµένα λόγω της οικογενειακής µου περιπέτειας Σκεφτείτε το λιγάκι. Οι φίλοι µου προσπαθούσαν να µε ειδοποιήσουν ότι το παιδί µου είναι σε κίνδυνο, ότι είναι χρήστης και εγώ τι έκανα; Φουσκωµένος σαν παγώνι από θυµό και εγωισµό, έβαζα τον εαυτό µου πάνω από ίδιο µου το παιδί. Βολευόµουν µε τις γελοίες δικαιολογίες του, όταν του µετέφερα τις φήµες, και αυτό ήταν. Αλλά και αυτός πάλι!!! Μικρό παιδί να µε χειρίζεται τόσο καλά! Ποντάριζε σ αυτό τον εγωισµό µου και µου το καλλιεργούσε : Μπαµπά όλα τα λένε για να σου κάνουν κακό, επειδή χώρισες µε την µαµά! Και ο καιρός κυλούσε, και η ζωή µας τράβαγε µόνη της, ακυβέρνητη, δίχως εµένα στο τιµόνι. Το παιδί µου µπλεγµένο στη δίνη της χρήσης και εγώ παρατηµένος από την ευθύνη, κουκουλωµένος από το γλυκό, βολικό µου ψέµα. Και µη φανταστείτε πως δεν µε απασχολούσε. Με απασχολούσε και πολύ. Προσπάθησα να µάθω, να τον παρακολουθήσω, µέχρι και ανθρώπους έβαλα να το κάνουν αλλά τις πληροφορίες που έφθαναν σε µένα τις ερµήνευα όπως εγώ ήθελα. Παρόλο την κακή σχολική του επίδοση κατάφερε να εισαχθεί στα ΤΕΙ Πειραιά. Και ήρθε η µετακίνησή µας στην Αθήνα. Η διαµονή µας σε διαφορετικά σπίτια. Χωριστά και αγαπηµένοι. «Ένας φοιτητής πρέπει να ζει µόνος του, για να ανδρωθεί!!» διατυµπάνιζα στον περίγυρο, απολαµβάνοντας τον θαυµασµό τους για το πόσο µοντέρνος πατέρας είµαι. Και τα σηµάδια του κακού πλήθαιναν. Ο Αλκιβιάδης να αδυνατίζει, να παραµελεί τον εαυτό του, να ντύνεται πάντα πρόχειρα και ατηµέλητα, να παραµελεί την Σχολή του, να κοιµάται όλο και περισσότερο την ηµέρα µέχρι αργά, να κλείνεται µόνιµα στο σπίτι και να βγαίνει σπάνια και απίθανες ώρες, να µην έχει ενδιαφέροντα παρά µόνον περίεργες µουσικές, να έχει ελάχιστους φίλους µε ίδια συµπεριφορά, να καπνίζει πολύ

8 8 ƒ ƒ π À À À ªÂ Ù Ì ÙÈ ÂÓfi ÁÔÓ και να καίει επανειληµµένα τα σεντόνια µε τσιγάρα και το κυριότερο να µου ζητάει όλο και περισσότερα χρήµατα προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες. Και ψέµατα. Για µικρά και απίθανα πράγµατα. Μεταξύ εµένα και του παιδιού µου αναπτύχθηκε ένα παράξενο παιγνίδι. Αυτός να µου δείχνει µε τον τρόπο του, µε τις πράξεις του, µε τις ανόητες δικαιολογίες του, το πρόβληµα και εγώ να κλείνω όλο και πιο ερµητικά τα µάτια του νου και της ψυχής για να µη δω την αλήθεια. Να µη καταλάβω. Να µη παλέψω γι αυτόν. Έτσι είναι οι έφηβοι έλεγα. Να φανταστείτε ότι έφτασα στο σηµείο να µάθω ότι στο παρελθόν κάπνιζε κάνναβη και δεν έκανα τίποτα. Μίλησα µαζί του και αφέθηκα να µε πείσει ότι ήταν κάτι περαστικό και τέλειωσε. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2006 ήρθε η αποκάλυψη. Ο Αλκιβιάδης έκανε χρήση ηρωίνης στο σπίτι του παππού του που είχε πάει για διακοπές, τον είδε η µητέρα του, µε ειδοποίησε και. Αυτό ήταν. Πάγωσα, απελπίστηκα, θύµωσα αλλά και αποφάσισα. εν θα άφηνα την χρήση να µου τον πάρει. Κινητοποιήθηκα άµεσα. Μέσα σε µια ηµέρα έκλεισε ο ίδιος ραντεβού στην ΣΤΡΟΦΗ και την άλλη µέρα ξεκινήσαµε το πρόγραµµα. Αυτός το δικό του και εγώ το δικό µου, στο Πρόγραµµα Οικογένειας στο οποίο εντάχθηκε και η γυναίκα µου και η µητέρα του. Ταυτόχρονα τον πήραµε στο σπίτι µας και ξεκινήσαµε τον αγώνα. Ο ίδιος ήταν απόλυτα συνεργάσιµος. Λες και περίµενε τη δικιά µου παρέµβαση. Η µόνη προτεραιότητα ήταν τώρα η σωτηρία του παιδιού µας. Και αυτό µπορούσε να γίνει µόνο µε την πλήρη υποστήριξη και πίστη στο πρόγραµµα. εν ήταν εύκολα τα πράγµατα. Άλλαξα πολλά πράγµατα στη δουλειά µου, την προσωπική και κοινωνική ζωή µου. Έβαλα όρια στην καθηµερινότητά µου. Άλλαξα τον τρόπο που µιλάω, που συµπεριφέροµαι, την µουσική που ακούω, τον τρόπο που διασκεδάζω. Κυρίως όµως ξανάγινα γονιός. Με θέση, µε άποψη, µε αποφασιστικότητα και ήρεµη συµπεριφορά. Γιατί τα παιδιά αυτό χρειάζονται: γονείς ήρεµους, δυνατούς, αποφασιστικούς. Και όλα αυτά µε την βοήθεια του Προγράµµατος. Παράλληλα µε τις θεραπευτικές συνεδρίες συµµετείχα και στις δραστηριότητες του Προγράµµατος. Έγινα µέλος του Συλλόγου Οικογένειας Στροφής αναλαµβάνοντας ευθύνες και αρµοδιότητες. Έκανα το χώρο του Προγράµµατος και του Συλλόγου δεύτερο σπίτι µου. Έγινα συµµέτοχοι στη λειτουργία και την διαχείριση του Προγράµµατος, αφού στην ουσία είναι αυτοδιαχειριζόµενο Πρόγραµµα και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά υπηρεσιών από γονείς. Έτσι έγινα ισότιµο µέλος ενός ισχυρού δικτύου κατά των εξαρτήσεων. Βγήκα προς τα έξω, σε δύσκολους και επικίνδυνους χώρους, για ενη- µέρωση στον κόσµο µαζί µε τους άλλους γονείς και το προσωπικό. Σε λίγο καιρό άλλαξα πολύ. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες έµαθα να βλέπω την αλήθεια, να µάχοµαι, να θέλω και να διεκδικώ, να αγαπώ και να το δείχνω, να µιλώ και να εκτίθεµαι χωρίς να φοβάµαι. Να παίρνω και να δίνω βοήθεια µέσα από οµάδες µε άλλους γονείς. Από λιποτάκτης έγινα µαχητής. ίνω καθηµερινές µάχες και είµαι σίγουρος ότι θα τις κερδίσω. Και ο Αλκιβιάδης να αλλάζει µέρα µε την µέρα. Ξαναγεννήθηκε, άρχισε να µεγαλώνει, να οργανώνεται, να θέλει και να διεκδικεί, να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Σήµερα τελειώνει την Κοινότητα. Χαίροµαι να τον βλέπω καθαρό, υγιή, αποφασιστικό, µε όνειρα και αισιοδοξία για τη ζωή. Να αναπτύσσει χαρίσµατα και δεξιότητες που δεν µπορούσα να φανταστώ. Και εγώ να στέκω δίπλα του και όχι απέναντί του, δυνατός και αποφασισµένος να ακούσω και να σεβαστώ τα θέλω του. Αγαπητοί φίλοι, Πριν µερικά χρόνια ήµουν σαν εσάς. Ένας άνθρωπος ευαισθητοποιηµένος στο πρόβληµα των ναρκωτικών που συµµετείχα σε αρκετές εκδηλώσεις για το θέµα αυτό. Σχεδόν όλες τις φορές η παρουσία µου εκεί είχε τυπικό χαρακτήρα. Γιατί πίστευα ότι αφορούσε άλλους και όχι τη δική µου ζωή. Εύχοµαι κανέναν από εσάς να αφορούν άµεσα αυτά που ακούσατε. Αν όµως σε κάποιον θυµίζουν κάτι, κάποια από αυτά, µη περιµένει. Ας κινητοποιηθεί άµεσα. Είµαστε εδώ για να βοηθήσουµε. Μπορεί να τα καταφέρει αλλά όχι µόνος. ηµ. Αλκ. Ντάλλας Γεν. Γραµµατέας Σ Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ.

9 ƒ ƒ π À À À 9 ή Ακολούθησε στις 20 Μαρτίου η οµιλία µε τίτλο «ŒÊË ÔÈ ÛÙÔ È ÎÙ Ô: A fi ÙË Ú ÛË ÛÙËÓ Î Ù ÚËÛË» Σε µια κατάµεστη αίθουσα του ΣΑΚΑ στο Campus του Κολλεγίου, γονείς του Κολλεγίου Ψυχικού, αλλά και καθηγητές και επικεφαλής των διευθύνσεων του ηµοτικού και του Γυ- µνασίου παρακολουθήσαµε την οµιλία, που διοργάνωσε στις 20 Μαρτίου 08 ο Σύλλογός µας µε θέµα «Έφηβοι στο διαδίκτυο: από τη χρήση στην κατάχρηση» Ο πρώτος οµιλητής, Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλή- µατος του Υπουργείου ηµόσιας Τάξης, ανέπτυξε πως το «αγαθό του διαδικτύου µπορεί να µετατραπεί σε παγίδα για τους εφήβους µας και όχι µόνο...». Όπως εξήγησε στο κοινό, η Υπηρεσία του λειτουργεί σε 24ωρη βάση µε σκοπό να διαπιστώνονται οι παραβάσεις στον κυβερνοχώρο. Είναι αυτή η Υπηρεσία, που έχει σώσει πολλά παιδιά, όταν αυτά εµφανίζονται να έχουν µπερδέψει την εικονική πραγµατικότητα του διαδικτύου µε την δική τους την καθηµερινότητα ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν! Όπως εξήγησε υπάρχουν κίνδυνοι για έναν έφηβο, που µπαίνει ανεξέλεγκτα και ανενηµέρωτος σε διάφορα άγνωστα sites ή chat rooms, όπου καλό θα είναι, όπως είπε, να µην δίνει τα ακριβή του στοιχεία, αλλά να χρησιµοποιεί ψευδώνυµο. Επίσης δεν πρέπει να αποκαλύπτει την διεύθυνση της κατοικίας του και πολύ περισσότερο στοιχεία πιστωτικής κάρτας. Έδωσε, πάντως και συµβουλές για τους γονείς: Ì Ô Ï ÁÈ ÙÔ ÁÔÓ Κρατήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι σε υπνοδωµάτια. Ασχοληθείτε µε το πως δουλεύει το Ίντερνετ και αφιερώστε χρόνο να περιηγηθείτε µαζί µε τα παιδιά σας στον κυβερνοχώρο και µάθετε από αυτά. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι ενήµερα ότι πρέπει να ανησυχούν για αγνώστους που συναντούν µέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όπως ακριβώς είµαστε ανήσυχοι όταν άγνωστοι χτυπάνε την πόρτα του σπιτιού µας, έτσι δεν πρέπει τα παιδιά να δίνουν προσωπικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα παιδιά χρησιµοποιούν τα chatrooms (δωµάτια συνοµιλίας), χωρίς την επίβλεψή σας. Μην αφήσετε ποτέ τα παιδιά σας να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν µέσω του Ίντερνετ χωρίς την διακριτική παρουσία ανθρώπου της δικής σας εµπιστοσύνης. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισµικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριµένες σελίδες του Ίντερνετ. Συζητήστε µε τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Ίντερνετ. Συζητώντας τους µελλοντικούς κινδύνους µέσω του Ίντερνετ µε τα παιδιά χρειάζεται να δείξετε ευαισθησία και έγνοια έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους. Γνωρίστε ποιους πρέπει να ενηµερώσετε και εν ανάγκη να καταγγείλετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό και παράνοµο περιεχόµενο στο Ίντερνετ.

10 10 ƒ ƒ π À À À Έδωσε, όµως και γενικότερες συµβουλές για όσους εισέρχονται στο διαδίκτυο: È ÈÎÙ Î Û Ì Ô Ï ιαφυλάσσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Ποτέ µην δίνετε ή δηµοσιεύετε το όνοµά σας, την διεύθυνσή σας, την διεύθυνση και το όνοµα του σχολείου σας, το τηλέφωνό σας, φωτογραφίες σας, ακόµη και αν κάποιοι σας το ζητήσουν. Κρατάτε τον κωδικό εισόδου στον υπολογιστή σας µυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας, δεν θα το δανείζατε σε κανέναν. Προσέχετε όταν µιλάτε διαµέσου chatroom ή . Μην ανταλλάσσετε ψηφιακά αρχεία µε αγνώστους, ίσως να προσπαθούν να σας παγιδεύσουν ηλεκτρονικά, για να πάρουν την διαχείριση του Η/Υ σας. ιακόψτε τη συνοµιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Μην εµπιστεύεστε ό,τι διαβάζετε στο Ίντερνετ. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόµενο µε κριτικό µάτι. Τηλέφωνα, που µπορούν να απευθυνθούν όσοι γονείς και παιδιά αισθάνονται ότι απειλούνται είναι: , και το είναι, Στη συνέχεια µίλησε η λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής Άρτεµις Τσίτσικα, η οποία προΐσταται της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών στο Νοσοκοµείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Όπως είπε στην αρχή της οµιλίας της «η ενασχόληση των εφήβων µε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο µπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες µάθησης εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας». ιευκρίνισε ότι το ίντερνετ είναι σηµαντικό εργαλείο και δεν θα πρέπει να δαιµονοποιείται. «Η υπερβολή όµως µπορεί, πρόσθεσε, να σκιάσει τα οφέλη και να δηµιουργήσει προβλήµατα. Αυτή η υπερβολή σε συνδυασµό µε τα χαρακτηριστικά του εφήβου, που είναι η περιέργεια, η ριψοκίνδυνη συµπεριφορά, αλλά και η αµφισβήτηση της γονεϊκής εξουσίας, µπορεί να οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις». Παρουσίασε µάλιστα και τον πίνακα µε τα Πρόδροµα Συµπτώµατα της εξάρτησης από το διαδίκτυο. ΠΡO ΡΟΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΌ ΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ: ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης µε Η/Υ στο σπίτι ή σε internet cafe, η µονοµανία, η παραµέληση των υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών, η απότοµη πτώση της σχολικής επίδοσης, η αποµόνωση και η µείωση του χρόνου δραστηριο τήτων και του χρόνου που περνούν µε οικογένεια/φίλους, η µεταβολή της συµπεριφοράς (ευερεθιστότητα και επιθετικότητα), η αδιαφορία για πράγµατα που τον/την ευχαριστούσαν, οι πονοκέφαλοι και η ξηρότητα οφθαλµών Η πρώτη περίπτωση εθισµού στο ιαδίκτυο έγινε στις ΗΠΑ το 1997 και παρατηρήθηκε σε ενήλικες. Αργότερα ο αποκαλούµενος internet addiction εθισµός στο διαδίκτυο, επεκτάθηκε ραγδαία σε εφήβους και νέους. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ: α) ανάγκη για αυξανόµενη διάρκεια χρόνου παραµονής στο ιαδίκτυο, για την επίτευξη του ίδιου αισθήµατος ικανοποίησης β) συνέχιση ίδιου χρόνου παραµονής στο ιαδίκτυο επιφέρει µειωµένο αίσθηµα ικανοποίησης. ιαγνωστικά Κριτήρια, Σωµατικά συµπτώµατα καθώς και Στατιστικές θα βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα µας

11 ƒ ƒ π À À À 11 π π À ƒµ Όπως ανέφερε η κ. Τσίτσικα στην Μονάδα απευθύνθηκαν 25 έφηβοι, που παρουσίαζαν εθισµό σε πρώιµα στάδια και όπως είπε τότε το φαινόµενο µπορεί να αντιµετωπισθεί σχετικά εύκολα. Όταν όµως ο έφηβος είναι σε προχωρηµένο στάδιο εξάρτησης αρνείται να αναγνωρίσει το πρόβληµα και δεν συνεργάζεται. ΤΡOΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ: Το καλύτερο µέτρο αντιµετώπισης του φαινοµένου είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Ενηµέρωση των παιδιών από µικρή ηλικία για την ύπαρξη του φαινοµένου και τις συνέπειές του. Η ποιοτική σχέση µε τους γονείς, ο χρόνος που οι γονείς αφιερώνουν στα παιδιά και η ενασχόληση στο internet µαζί τους συµβάλλουν στην αποφυγή του φαινοµένου. Η συναισθηµατική κάλυψη των παιδιών, η καλή σχέση και η επικοινωνία όλων των µελών οδηγούν σε σωστή ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΟΡΙΩΝ µέσα στο σπίτι, τα οποία είναι απαραίτητο να τηρούνται. Όσοι ενδιαφέρονται µπορούν να απευθυνθούν στο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Χρήσιµα websites είναι: Ελληνικός Κόµβος Ασφαλούς ιαδικτύου SafeLine ( καταγγελίες για ιστοχώρους (websites) Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας Ακολούθησε στη συνέχεια συζήτηση και απευθύνθηκαν ερωτήσεις στους οµιλητές. Ο ιευθυντής του ηµοτικού, κος Β. Τερζής ανέπτυξε το πως το σχολείο εισάγει τον µικρό µαθητή στη γνώση του ίντερνετ και πως τον ενηµερώνει µε ήπια µέσα, λόγω ηλικίας, για τους κινδύνους του. Από το Γυµνάσιο µίλησε ο καθηγητής Πληροφορικής κος Κρίτων Ρεπαντής, ο οποίος ανέπτυξε τους προβλη- µατισµούς που του θέτουν υπόψη οι έφηβοι. Πρόσθεσε µάλιστα, πως ενηµέρωσε τους µαθητές για τον κίνδυνο άγνωστοι να υποκλέπτουν τους κωδικούς τους, κάνοντάς τους µάλιστα «ζωντανή επίδειξη της υποκλοπής...». Ο διευθυντής του Γυµνασίου, κος Νικ. Μανταράκης, δήλωσε ότι το Σχολείο είναι υποψιασµένο απέναντι στους κινδύνους του ίντερνετ για τους εφήβους... Οι ερωτήσεις που υπεβλήθησαν στη συγκεκριµένη εκδήλωση αλλά και το ενδιαφέρον των γονέων για το θέµα, µας οδηγεί στην απόφαση να συνεχίσουµε την ενηµέρωση για την εξάρτηση των εφήβων από το διαδίκτυο. Ένα από τα σηµαντικότερα εργαλεία της εποχής µας, που µπορεί όµως µετά από κατάχρηση να µετατραπεί σε παγίδα.. ή Λίγες µέρες µετά ακολούθησε η επίσκεψη/ξενάγηση στο ίδρυµα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που πραγµατοποιήθηκε µε µεγάλη ανταπόκριση από τους γονείς στις 3 και 6 Μαρτίου. Η εκδήλωση περιελάµβανε ξενάγηση στην έκθεση µε έργα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά από τον έµπειρο κριτικό τέχνης και επιµελητή εκθέσεων Τ. Μαυρωτά και ακολούθησε καφές-τσάι στο κοµψό Café MERLIN, που λειτουργεί στο χώρο του Ιδρύµατος.

12 12 ƒ ƒ π À À À Θ Ε Α Τ Ρ Ι Κ Η Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2008 η Θεατρική Οµάδα του Συλλόγου Γονέων Κολλεγίου Ψυχικού, η οποία όπως όλοι γνωρίζουµε αποτελείται από «ταλαντούχους» γονείς, εκπαιδευτικούς και µαθητές, παρουσίασε το έργο του Shakespeare «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στο θέατρο του Κολλεγίου. Μία γνωστή πολυπαιγµένη κωµωδία, δοσµένη µε την ιδιαίτερη σκηνοθετική µατιά της Μάρας Γαργαλάκου, τα εξαιρετικά σκηνικά και κοστούµια της Χριστίνας Μανωλάκου και ζωντανεµένη µε το ανεξάντλητο κέφι και την υποκριτική «δεινότητα» των ερασιτεχνών ηθοποιών της οµάδας. Μιας οµάδας που έµαθε να ξεπερνά τις δυσκολίες, ν ανακαλύπτει συνεχώς νέα κανάλια δηµιουργικότητας και ν απολαµβάνει τόσο τη διαδροµή όσο και την ίδια τη βραδιά της παράστασης. ŒÓ ÌÂÁ ÏÔ Â ÚÈÛÙÒ Για 6η χρονιά το θέατρο γέµισε µε γονείς, φίλους, εκπαιδευτικούς, µαθητές και µέλη της ιοίκησης του ΕΕΙ. Ένα κοινό που έχει γίνει πιστός οπαδός του εργαστηρίου και δεν χάνει καµία παράσταση! Γέλιο πολύ, κέφι, και χαρούµενη διάθεση ήταν η ατµόσφαιρα της βραδιάς. Το ζεστό χειροκρότηµα, µας δίνει κουράγιο να συνεχίσουµε. Και του χρόνου!!!!!!! Η παράστασή µας δεν θα ήταν δυνατόν να πραγµατοποιηθεί χωρίς τη συµπαράσταση των χορηγών αλλά και των φίλων που αγκάλιασαν την προσπάθειά µας. Χρωστάµε λοιπόν ένα µεγάλο ευχαριστώ στους: Μέλη της ιοίκησης του ΕΕΙ, που ανταποκρίθηκαν οποιαδήποτε στιγµή ζητήσαµε τη βοήθειά τους. Χορηγούς µας Όµιλο Λαυρεντιάδη, Βιοµηχανία Κρέατος Φλωρίδη, Γιώργο Βιλδιρίδη, NESTLE, Camara Catering. Γονείς του Σχολείου µας κους Μίκη Μοδιάνο για την βιντεοσκόπηση της παράστασης και Στέφανο Τσαγκρίδη για τη φωτογράφησή της. Γονέα κα Τζίνα Σεντούκα-Τσολάκη της RED Design Consultants για τον σχεδιασµό της πρόσκλησης και του προγράµµατος καθώς και τον κο Αγάπιο Παντελιδάκη της IDEA Advertising για την εκτύπωσή τους. Κο Νίκο Μανταράκη, ιευθυντή του Γυµνασίου και µέλος της οµάδας µας, για την τηλεσκηνοθεσία. Κο Βασίλη Τερζή, ιευθυντή του ηµοτικού, που µας «στέγασε» όποτε το είχαµε ανάγκη. Κο Νικολάι Μανωλικάκη και τα παιδιά της χορωδίας για τη συµµετοχή τους. Κα Μαργαρίτα Σωτηρίου, υπεύθυνη του Θεάτρου και τον κο Κώστα Κοµµατά, για τις ατελείωτες ώρες που µας άντεξε στις πρόβες. Τις γραµµατείες όλων των βαθµίδων. Τους µαθητές του Γυµνασίου και του Προγράµµατος ΙΒ, που βοήθησαν στη δηµιουργία των σκηνικών καθώς και στην ταξιθεσία. Τους θεατές που µας παρακολούθησαν και που µε το χειροκρότηµά τους µας αντάµειψαν.

13 ƒ ƒ π À À À 13 ƒπ à Το Λύκειο του Κολλεγίου Ψυχικού σε συνεργασία µε το Σύλλογο Γονέων οργανώνει και φέτος. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ διάρκειας 15 ηµερών για τους µαθητές της Α και της Β τάξης Ενιαίου Λυκείου, καθώς και για τους µαθητές του Ι.Β.1. Οι µαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε διάφορους εργασιακούς χώρους (δικηγορικά γραφεία, ιατρεία, αρχιτεκτονικά γραφεία, επιχειρήσεις, κ.λ.π), µε σκοπό να γνωρίσουν το αντικείµενο το οποίο επιθυµούν να σπουδάσουν στο µέλλον, να προσανατολιστούν επαγγελµατικά και να αποκτήσουν µια χρήσιµη εµπειρία για τη ζωή τους. Επιπλέον, η επαγγελµατική αυτή εµπειρία θα συµπεριληφθεί στις συστατικές επιστολές που αποστέλλονται στα Πανεπιστήµια του εξωτερικού και θα ληφθεί υπόψη στο Πρόγραµµα CAS για όποια παιδιά το χρειαστούν. Οι εργασιακοί χώροι θα προσφερθούν κατά κύριο λόγο από εσάς τους γονείς όλων των µαθητών µας ή ακόµη και γνωστών ή φίλων σας. Σας ζητάµε λοιπόν να αγκαλιάσετε αυτή την προσπάθεια του Σχολείου, προκειµένου όλοι µαζί να προσφέρουµε στα παιδιά µας αυτή την πολύτιµη εµπειρία. Η προσφορά σας θα είναι ιδιαίτερα σηµαντική και εποικοδοµητική για την επαγγελµατική ανάπτυξη και την καριέρα των παιδιών του Σχολείου µας. ηλώστε µας την δραστηριότητά σας, επικοινωνώντας µε τη Γραµµατεία του Λυκείου (κ.. Νικήτα, τηλ ) ή την κ. Ειρήνη Ματθιοπούλου (τηλ ) ή µε FAX στο , κι εµείς βάσει των αιτηµάτων των µαθητών µας θα επικοινωνήσουµε µαζί σας. π ƒπ AÚ ÈÔÏÔÁÈÎfi ÂÚi ÙÔ ı Ó Ο Σύλλογός µας, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, διοργανώνει την Κυριακή 23 Μαΐου τον καθιερωµένο, πλέον, αρχαιολογικό περίπατο σε σηµαντικούς χώρους της Αθήνας. Αυτή τη φορά θα επισκεφθούµε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως µε την ευκαιρία των Ολυµπιακών Αγώνων. Πρόκειται για το σηµαντικότερο µουσείο της χώρας, µε συλλογές και εκθέµατα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Θα µας δοθεί έτσι η ευκαιρία να παρακολουθήσουµε την εξέλιξη της τέχνης µέσα στους αιώνες, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στα κυκλαδικά ευρήµατα, στα µυκηναϊκά (όπου θα δούµε, µεταξύ άλλων, και την προσωπίδα του Αγαµέµνονα) και τέλος στις αίθουσες µε τα φηµισµένα µεγάλων διαστάσεων γλυπτά. Την ξενάγηση θα µας προσφέρει η κυρία Μαγδαληνή Κοτσακινού-Πικραµένου, ξεναγός και εκπαιδευτικός µε µάστερ στη ιδακτική της Ιστορίας και µεγάλη πείρα στις αρχαιολογικές ξεναγήσεις, και, βεβαίως, µητέρα µαθητών του σχολείου µας. Η ξενάγηση θα είναι έτσι δοµη- µένη ώστε να απευθύνεται σε παιδιά της 4ης, 5ης και 6ης ηµοτικού, µε ανώτατο όριο συµµετοχής τα 50 άτοµα. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Ραντεβού, λοιπόν, την Κυριακή 23 Μαϊου στις π.µ. στα σκαλιά της εισόδου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44), για µια περιήγηση στον κόσµο της ελληνικής αρχαιότητας. µµq Το καθιερωµένο ΒΒQ party προς τιµήν των εκπαιδευτικών µας θα γίνει φέτος στις 18 Ιουνίου Σε κλίµα κεφιού και χαράς, µε φαγητό, µουσική και χορό, θα ευχαριστήσουµε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου µας για την προσπάθεια που καταβάλουν όλο το χρόνο για την ακαδηµαική πρόοδο των παιδιών µας. Καλεσµένοι µας θα είναι και οι γονείς των οποίων τα παιδιά θα φοιτήσουν στην Α ηµοτικού την επόµενη σχολική χρονιά, µε σκοπό να γνωριστούν µέσα σε κλίµα χαλαρό µε την Κολλεγιακή Οικογένεια. «º ÏÔÈ ÓÙ ÙÈÎ ÂÚ Â È ÈÔ» Γνωρίζουµε όλοι τη σηµασία που έχει η έγκαιρη και σωστή παροχή πρώτων βοηθειών την ώρα ενός επείγοντος περιστατικού από το οποίο κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, όπως επίσης γνωρίζουµε ότι λίγοι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια σε µία τέτοια περίπτωση, λόγω άγνοιας. Για τους λόγους αυτούς το.σ. του Συλλόγου Γονέων απευθύνθηκε στο Σωµατείο «ΠΝΟΗ» (Φίλοι της Εντατικής Θεραπείας Παιδιού) για τη διοργάνωση µαθηµάτων βασικής καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (CPR) (αντιµετώπιση κατάποσης ξένου σώµατος, φιλί της ζωής, µαλάξεις κλπ.). Κάθε µάθηµα, το οποίο γίνεται από γιατρούς και ειδικευµένα άτοµα µε την βοήθεια κατάλληλου υλικού, διαρκεί τρεις ώρες. Μία ώρα θεωρία και δύο εφαρµογή επί της κούκλας ΑΝΝΥ. Καλό είναι το δεύτερο σκέλος να επαναλαµβάνεται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Το µάθηµα θα γίνει την Τετάρτη 28 Μαΐου 2008 ώρα στη Βιβλιοθήκη στο Ψυχικό, από την κ. Αριστέα Πατσιούρα, Παιδίατρο- Εντατικολόγο στο Αγλαΐα Κυριακού. Το κόστος συµµετοχής είναι 30 Ευρώ/ανά άτοµο. Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επικοινωνήσετε µε τις υπεύθυνες του Συλλόγου Γονέων, Ειρήνη Ματθιοπούλου ( ) και Σταυρούλα Αφεντάκη ( ).

14 14 ƒ ƒ π À À À ΣΙΤΙΣΗ Ο Σύλλογος Γονέων είναι πάντα πρόθυµος να στηρίζει και να προωθεί ιδέες και προτάσεις που σκοπό έχουν την εξέλιξη, τη µάθηση και την δηµιουργική εργασία των παιδιών µας. Για τον λόγο αυτό, στις 15 Μαΐου, και ύστερα από αίτη- µα της Μαθητικής Κοινότητας του ηµοτικού, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δοκιµάσουν στην τραπεζαρία Κινέζικα φαγητά. Η ιδέα γεννήθηκε στα παιδιά, εξ αιτίας της ανάληψης διεξαγωγής των Ολυµπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Τα παιδιά έχουν ετοιµάσει σχετικές εργασίες, όπως για παράδειγµα συλλογή υλικού γύρω από τον Κινέζικο πολιτισµό, στοιχεία και πληροφορίες για την Ολυµπιάδα κ.α. Οι εργασίες αυτές θα αναρτηθούν σε ταµπλό έξω από την τραπεζαρία την ηµέρα του γεύµατος. Συγχαίρουµε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, και τους ευχαριστούµε για τις «φρέσκες» και δηµιουργικές ιδέες τους. ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΕΡΑΝΟΣ Την Παρασκευή 11/4/2008 ολοκληρώθηκε ο Πασχαλινός έρανος. Τα είδη που συγκεντρώθηκαν, η Μαθητική Κοινότητα επέλεξε να τα προσφέρει στο ίδρυµα Παµµακάριστος. Το συγκεκριµένο ίδρυµα αφορά το παιδί και προσφέρει υπηρεσίες σε παιδιά µε αναπηρίες, κοινωνικά προβλήµατα και γνωσιακές ή νοητικές µειονεξίες. Ευχαριστούµε πολύ τους γονείς που α νταποκρίθηκαν στο κάλεσµά µας. Επειδή παρατηρήθηκε, κάποια από τα προσφερό- µενα είδη να µην είναι σε κατάσταση που να µπορούν να χρησιµοποιηθούν, θα θέλαµε να παρακαλέσουµε να είµαστε πιο προσεχτικοί στην επιλογή µας, αφού τα είδη αυτά προορίζονται για άτοµα που έχουν ανάγκη από πραγµατικό ενδιαφέρον και στήριξη. ΛΙΤΟ ΓΕΥΜΑ Έχουµε ήδη πραγµατοποιήσει τρία από τα τέσσερα λιτά γεύµατα για τη φετινή σχολική χρονιά. Είναι παράδοση πλέον του σχολείου µας να προσφέρει τα γεύµατα αυτά σε συγκεκριµένους αποδέκτες. Υπενθυµίζουµε ότι ένα λιτό δόθηκε στο αδελφό σχολείο 24ο Μενιδίου, προσφέροντας στους µαθητές του έναν εκτυπωτή και µια συσκευή φαξ. Τα άλλα δύο δόθηκαν στον Ε.Ε.Σ. καλύπτοντας έτσι διατροφικές ανάγκες συνανθρώπων µας που πραγµατικά δυσκολεύονται για ό,τι εµείς θεωρούµε αυτονόητο. Η Μαθητική Κοινότητα επίσης, συγκέντρωσε το ποσό των ευρώ το οποίο θα διατεθεί για την ένδυση και υπόδηση 29 παιδιών που αντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, αλλά και προβλήµατα υγείας. ΚΑΝΤΙΝΕΣ Στην προσπάθεια που κάνουµε για διαρκή βελτίωση των προϊόντων που πωλούνται στα κυλικεία του Ε.Ε.Ι., η Επιτροπή Σίτισης, µετά από έρευνα αγοράς, προέκρινε την εταιρεία Α. ΦΕΛΛΑΧΙ ΗΣ Α.Β.Ε.Ε. για να προµηθεύει προϊόντα στην εταιρεία διαχείρισης των κυλικείων του Ε.Ε.Ι. Ευστ. Καµάρα & Σια Ε.Ε. Η ανάγκη αλλαγής προµηθευτή, προέκυψε ύστερα από υπερβολικές οικονοµικές απαιτήσεις της εταιρείας Βενέτης. Σταυρούλα Αφεντάκη Υπεύθυνη σίτισης, εράνων και λιτών γευµάτων π π ª Η ιστοσελίδα µας βρίσκεται ήδη για δέκατη χρονιά στο διαδίκτυο (πρωτο-«ανέβηκε» τη σχολική χρονιά ). Από το καλοκαίρι του 2006, πήρε την τελική µορφή που έχει σήµερα, και είναι ένα χρήσιµο εργαλείο για εµάς τους γονείς απαντώντας τακτικά σε ερωτήµατά µας ή ενηµερώνοντάς µας για τα δρώµενα των παιδιών µας στο σχολείο. Οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, αποδεικνύουν το ενδιαφέρον των γονέων για ενηµέρωση και επικοινωνία Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία των επισκεπτών της ιστοσελίδας του Συλλόγου µας, κατά τη διάρκεια αυτής της σχ. Χρονιάς, από το Σεπτέµβριο 2007 µέχρι τα µέσα Απριλίου, παρατηρήσαµε ότι, κατ αρχάς τους φθινοπωρινούς µήνες της σχολικής χρονιάς (Οκτώβριο, Νοέµβριο), ο αριθµός των επισκέψεων ήταν τετραψήφιος Οκτ και Νοε επισκέψεις. Το εκέµβριο, µήνα διακοπών, οι επισκέπτες µειώθηκαν σε 836. Με την καινούρια χρονιά, τον Ιανουάριο 2008 οι επισκέπτες πάλι ξεπέρασαν τους χίλιους (1.112), τον Φεβρουάριο 657, τον Μάρτιο 876, και τον Απρίλιο 645.

15 ƒ ƒ π À À À 15 Αναλύοντας τα νούµερα πιο πολύ σε βάθος (για το µήνα από 15 Μαρτίου Απριλίου 08) είδαµε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είναι χρήστες που πρωτο-επισκέπτονται τον ιστοχώρο του Συλλόγου (77%) και λιγότεροι είναι επανερχόµενοι (22%), προερχόµενοι όπως είναι αναµενόµενο, οι περισσότεροι από την Αθήνα (758), αλλά και αρκετοί από διάφορα µέρη της Ελλάδας µε εντυπωσιακά µεγάλο νούµερο επισκεπτών από την Καρδίτσα (70), και Θεσσαλονίκη (43). Επίσης είδαµε ότι υπήρξαν σε σύνολο 6914 επισκέψεων, 6305 από Ελλάδα, 224 από την Κύπρο, 99 από τις ΗΠΑ, 56 από Γερµανία και 50 από Ηνωµένο Βασίλειο, κ.ο.κ. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕΛΙ ΕΣ/ΕΠΙΣΚΕΨΗ 1 Ελλάδα 6,305 2 Κύπρος Ηνωµένες Πολιτείες 99 4 Γερµανία 56 5 Ηνωµένο Βασίλειο 50 6 Iταλία 18 7 Γαλλία 17 8 Tουρκία 13 9 Ολλανδία Bέλγιο 12 Αυτά τα στοιχεία µας καθιστούν ακόµη πιο υπεύθυνους απέναντι στην έγκυρη και συνεχή ενηµέρωσή σας. Έτσι εµπλουτίζουµε τις σελίδες του Ίντερνετ µε χρήσιµο ενη- µερωτικό υλικό, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον όλων των γονέων και να προσφέρεται πληροφόρηση για όλες τις καινούριες εξελίξεις καθώς και τις εκδηλώσεις τόσο του συλλόγου αλλά και του σχολείου. Θέλουµε τη γνώµη σας, τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, για να βελτιώνονται οι ιστοσελίδες µας εκφράζοντας περισσότερο τους γονείς του σχολείου µε πλούσιο υλικό. Μια µικρή περιγραφική ξενάγηση στην σελίδα µας ακολουθεί πιο κάτω: Η αρχική σελίδα µας περιέχει επίκαιρο χαιρετισµό µε ότι άµεσα συµβαίνει τις τρέχουσες µέρες. Στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε διάφορους συνδέσµους στο πάνω µέρος της σελίδας και αριστερά και δεξιά αυτής. Ειδικότερα: Επάνω: «Ποιοί είµαστε»: Περιέχει µια παρουσίαση/καλωσόρισµα, το καταστατικό του Συλλόγου όπως και τα ονόµατα των 10 µελών του.σ. του Συλλόγου µε τις αρµοδιότητές τους/επιτροπές. «Εκδηλώσεις»: Περιέχει τις εκδηλώσεις που προγραµµατίζουµε αλλά και αρχείο αυτών που έχουν ήδη γίνει φέτος και παλαιότερα «Τα νέα του Συλλόγου». «Yellow Pages»: Χρυσός οδηγός µε συνδέσµους που αφορούν την εκπαίδευση και τα παιδιά µας, όπως την ιστοσελίδα του Κολλεγίου Ψυχικού (και του ΕΕΙ), τη Βιβλιοθήκη του ηµοτικού και του Κολλεγίου Αθηνών/ Ψυχικού, την έδρα της εκπαίδευσης, την εκπαιδευτική Πύλη του ΥπΕπΘ, το Πανελλήνιο Σχολικό ίκτυο, τους αναλυτικούς Πίνακες ιδάκτρων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Αττικής, και τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων. Το πρόσφατο τεύχος της εφηµερίδας µας «Από Γονείς σε Γονείς», όπως και αρχείο όλων των προηγούµενων τευχών πηγαίνοντας πίσω µέχρι την σχ. Χρονιά , µε περιεχόµενα των παλαιοτέρων τευχών για διευκόλυνση. Και τον σύνδεσµο Επικοινωνίας µε τα µέλη του Συλλόγου. Αριστερά υπάρχει ένα Μενού επιλογών µε χρήσιµα νέα όπως: το εκάστοτε Menu της τραπεζαρίας του ηµοτικού, ο τιµοκατάλογος των καντινών, κάποιες χρήσιµες ηµερο- µηνίες και των 3 σχολικών βαθµίδων, τα τηλέφωνα επικοινωνίας των µελών µας και ο χάρτης πλοήγησης (site map) στην ιστοσελίδα. Επίσης υπάρχουν τα «Νέα-Εκδηλώσεις του Συλλόγου» αλλά και του σχολείου και Θέµατα εκπαιδευτικά, σίτισης, µεταφοράς, πολιτιστικά, ψυχολογικά σεµινάρια και τέλος η φόρµα επικοινωνίας. εξιά υπάρχει ένα µενού µε τα τεύχη των εφηµερίδων και επίσης φωτογραφικό υλικό της φετινής χρονιάς και παλαιότερων σχολικών ετών. Περιµένουµε τις γνώµες, προτάσεις, ιδέες σας καθώς και τα άρθρα σας για την εφηµερίδα και το Internet. Στην ιστοσελίδα µας εγκαινιάζουµε µια νέα κατηγορία, τις ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ, που µε την αµεσότητα που µας παρέχει το διαδίκτυο, θα είναι ένα ακόµη εξυπηρετικό εργαλείο στα χέρια µας. Εδώ θα ξαναθυµίσουµε ότι, όσοι γονείς δεν µας έχουν δώσει την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, ας επικοινωνήσουν µε κάποιο από τα µέλη του.σ. του Συλλόγου, µιας και πιστεύουµε ότι η εξυπηρέτηση και η ταχύτητα της ηλεκτρονικής ενηµέρωσης είναι αδιαµφισβήτητη. Σόφη Κοτζιά

16 16 π ª π ª π ª π ª ÈÛÙËÌÔÓÈÎ ÓÙ ÛÂÈ ÁÈ ËÙ Ì Ù Ô Î ÚÈ Ú Ô Ó ÛÙË ˆ Ì Πριν από µερικούς µήνες ο Σύλλογος Γονέων πρότεινε στο ηµοτικό, να ξεκινήσει προγραµµα Κοσµποστοποίησης µε στόχους: Να αξιοποιηθούν τα φαγητά (σαλάτες, φρούτα, κλπ.) που µένουν στην τραπεζαρία. Να αξιοποιηθούν χόρτα και κλαδιά του κήπου. Να µειωθεί σταδιακά η χρήση χηµικών λιπασµάτων στους κήπους του σχολείου και να αντικατασταθεί από το παραγώ- µενο κοµπόστ λίπασµα. H συµµετοχή των παιδιών του Περιβαλλοντικού Οµίλου κατ αρχήν και όλων των µαθητών στην πορεία, θα τους βοηθήσει να εξοικειωθούν µε νέες µορφές ανακύκλωσης και θα αφυπνίσει την οικολογική τους συνείδηση. Το σχολείο ανταποκρίθηκε άµεσα, προµηθεύτηκε κο- µπόστ και η διαδικασία κοµποστοποίησης ξεκίνησε και συνεχίζεται µε προοπτική, στον µέλλον, όλα τα λιπάσµατα που χρησι- µοποιούνται να είναι οικολογικά, γεγονός που θα προσφέρει και µια οικονοµικά συµφέρουσα λύση. η µ ο σ ι ε ύ ο υ µ ε άρθρο της κυρίας Σίβυλλα Ψαλίδα, η οποία έχει εµπεριστατωµένα ασχοληθεί µε το θέµα και µας βοήθησε µε τις γνώσεις της, µε σκοπό να ενεργοποιήσου- µε όσο το δυνατό περισσότερους από εµάς να ξεκινήσουν τη χρήση κο- µπόστ στον κήπο, την αυλή ή ακόµη και στο µπαλκόνι. Η κα Ψαλλίδα προσφέρεται να δώσει λεπτοµερείς οδηγίες σε γονείς και µαθητές που ενδιαφέρονται, µια και η ίδια χρησιµοποιεί το κοµπόστ πολύ καιρό και είναι ενθουσιασµένη τόσο µε τα αποτελέσµατα όσο και µε την «φιλοσοφία» του. fiìâóô Ì Ë Ú ÛË ÎÔÌ fiûù ÛÙÔ Campus ÙÔ æ ÈÎÔ.

17 π ª π ª 17 È Â Ó È Ë ÎÔÌ ÔÛÙÔ Ô ËÛË; Κοµποστοποίηση είναι η αποσύνθεση οργανικής ύλης από µικροοργανισµούς. È Ù ı ÚÂ Â Ó Ì ÂÓ È Ê ÚÂÈ Ó Î ÓÔ ÌÂ ÎÔÌ fiûù; Η οικιακή κοµποστοποίηση είναι µια δραστηριότητα που δείχνει σοβαρή περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση και κοινωνική υπευθυνότητα. Τα πράσινα σκουπίδια του κήπου καθώς και τα υπολείµµατα της κουζίνας µας, αποτελούν το µεγαλύτερο µέρος του συνόλου των οικιακών σκουπιδιών µας που δυστυχώς καταλήγουν στο σύνολό τους στις χωµατερές και ρυπαίνουν σοβαρά. Η κοµποστοποίηση επιτυχώς αποµακρύνει ένα σηµαντικό µέρος οικιακών σκουπιδιών από τις χωµατερές και τον υδροφόρο ορίζοντα, διότι αποτελεί µια φυσική διαδικασία ανακύκλωσης οργανικών ουσιών µεταµορφώνοντας το σε πολύτιµο χούµο. Το κόµποστ είναι αρκετά θρεπτικό για να χρησι- µοποιηθεί σαν βελτιωτικό εδάφους, που σταθεροποιεί το ph και βοηθάει την συγκράτηση του νερού στο έδαφος. Βοηθάει την ισορροπία της θερµοκρασίας του εδάφους και εµποδίζει την διάβρωσή του. Γιατί λοιπόν να αγοράζουµε χώµα όταν µπορούµε να έχουµε την δική µας διαρκή, οικολογική και δωρεάν παραγωγή; Ò ı Î ÓÔ ÌÂ ÎÔÌ ÔÛÙÔ Ô ËÛË Η κοµποστοποίηση είναι απλά µια φυσική διαδικασία που ακολουθεί το βιολογικό κύκλο της γης γίνεται απλά από µόνη της είτε το θέλουµε είτε όχι. Είναι γεγονός ότι η οργανική ύλη αποσυντίθεται, ακόµα και µε τη µη συµ- µετοχή µας στην διαδικασία αυτή. Το ζητούµενο είναι να πετύχουµε αποσύνθεση στον ταχύτερο χρόνο, χωρίς δυσάρεστες οσµές και έκκληση βλαβερών αερίων. Η ταχύτητα της αποσύνθεσης του σωρού εξαρτάται από ορισµένους παράγοντες: Αερισµό, θερµοκρασία, περιεκτικότητα σε νερό, περιεχόµενο, επιφάνεια και σωστή αναλογία ανά- µεσα στο άζωτο που περιέχεται στα «πράσινα», (πράσινα φύλλα, φυτικά υπολείµµατα κουζίνας, γκαζόν) και τον άνθρακα που περιέχεται στα «καφέ»(ξερά φύλλα, θρυµµατισµένα κλαδιά, χαρτόνι). Η κοµποστοποίηση είναι µάλλον τέχνη παρά επιστήµη και χρειάζεται λίγη «µαστοριά» γνώση και µεράκι. Όµως µε λίγη υποµονή, θα έχουµε έτοιµο και ιδιαίτερα ωφέλιµο χού- µο(βελτιωτικό εδάφους γεµάτο χρήσιµες ουσίες για την ανάπτυξη των φυτών) για τον κήπο µας σε περίπου 6-8 εβδοµάδες.

18 18 ª π ª π ƒ ª π ø π Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008, όλες οι τάξεις του Σχολείου παρακολούθησαν τη γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που παρουσίασαν όλα τα παιδιά της 6ης τάξης µε τους δασκάλουςες τους. Το η µ ο τ ι κ ό Σχολείο του Κ ο λ λ ε γ ί ο υ Ψ υ χ ι κ ο ύ βραβεύτηκε για τη συµµετοχή του στο ευρωπαϊκό - εκπαιδευτικό πρόγραµµα - οικολογικά σχολεία. Οικολογικά Σχολεία (Eco - Schools) είναι η ονοµασία του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράµµατος για το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Απευθύνεται σε σχολεία που αποσκοπούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Στο πρόγραµµα αυτό συµµετέχουν πολλά ευρωπαϊκά, αλλά και αρκετά ελληνικά σχολεία. ιαχειριστής του προγράµ- µατος στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Στόχος του Προγράµµατος είναι µέσα από τη µελέτη των θεµάτων όπως Ενέργεια - Νερό - Απορρίµµατα να αποκτήσουν οι αυριανοί πολίτες, µια στάση περισσότερο υπεύθυνη και ενεργητική απέναντι στο περιβάλλον. Βασική προϋπόθεση για να συµµετάσχει ένα σχολείο στο Πρόγραµµα είναι να έχει ασχοληθεί, την τελευταία διετία, µε ένα τουλάχιστον περιβαλλοντικό θέµα. Το σχολείο µας, τα σχολικά έτη , , αυτή την προϋπόθεση την κάλυψε επαρκέστατα. Κατά τη διάρκεια εφαρµογής του Προγράµµατος, η περιβαλλοντική οµάδα των µαθητών (Λάππας Ιωάννης, Μοριανού Ιωάννα, Αλεξανδροπούλου Αριάνα, Μαµιδάκης Κυριάκος, Φλωρίδη Κωνσταντίνα, Γκίκα Ελένη) µαζί µε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σχεδίασαν τον Οικο-κώδικα Σ υ µ π ε ρ ι φ ο - ράς, και µε τη συνέργεια της µαθητικής κοινότητας του σχολείου βοήθησαν να γίνουν τα πρώτα βή- µατα ώστε να αντιµετωπισθούν µε επιτυχία περιβαλλοντικά προβ λ ή µ α τ α. Το σχολείο µας αφού αξιολογήθηκε από τους συντονιστές του προγράµµατος, το Νοέµβριο του 2007 βραβεύτηκε µε σηµαία που φέρει το έµβληµα των οικολογικών σχολείων και αναγνωρίστηκε ως διεθνές οικολογικό σχολείο. Η τελετή απονοµής της οικολογικής σηµαίας από εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, έγινε στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Λαυρίου στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς για το πρόγραµµα, εκπαιδευτικό κ. Ελίνα Μανιώτη και στον υποδιευθυντή κ. Παύλο Κουτσολιάκο. Η εταιρεία Vellum Global Educational Services, σε συνεργασία µε το University of Cambridge, διοργάνωσε Πανελλήνιο µαθητικό διαγωνισµό µε θέµα το «Ασφαλές ιαδίκτυο». Στο διαγωνισµό συµµετείχαν µαθητές ηµοτικού και Γυµνασίου. Οι πρώτοι 93 µαθητές βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια «Καίσαρη». Από το ηµοτικό Σχολείο του Κολλεγίου Ψυχικού αρίστευσαν και βραβεύτηκαν οι παρακάτω µαθητές: Κουλόπουλος Βασίλης, Κούλας Ιάσων, Μπουλαφέντη Ναταλία και Τσαµπούλας Ανδρέας. Πριν τη βράβευση, οι µα θητές παρακολούθησαν πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράµµατα στις νέες τεχνολογίες. Το ηµοτικό Σχολείο του Κολλεγίου Ψυχικού στις 24 και 25 Μαΐου 2008, θα υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραµµα «Κολλεγιακές βιωµατικές εξορµήσεις». Το Πρόγραµµα απευθύνεται σε παιδιά της 6ης τάξης του η- µοτικού και είναι διαρθρωµένο σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί µέσα στην καθηµερινή εκπαιδευτική διαδικασία, η δεύτερη, αυτή της «αυτοψίας», θα γίνει στο Ναύπλιο, ιστορικό σηµείο αναφοράς στη διαδροµή της ελληνικής ιστορίας, ενώ η τρίτη περιλαµβάνει τις παρουσιάσεις των βιωµατικών εµπειριών των παιδιών. Στόχος του προγράµµατος είναι, οι µαθητές µας, να αποκτήσουν µε

19 ª π 19 ασφαλή κι ευχάριστο τρόπο, γνώσεις κι ωφέλιµες εµπειρίες. Μέσα από τη βίωση, τα παιδιά ενεργοποιούν τη φαντασία τους κι ενισχύεται το ενδιαφέρον τους για τη µελέτη του περιβάλλοντος και του ιστορικού παρελθόντος. Τους δίνεται η ευκαιρία να συµµετάσχουν µε διαδραστικό τρόπο στη διαδικασία της µάθησης, να προσεγγίσουν ενεργητικά τη γνώση και να την οικειοποιηθούν στο µέγιστο δυνατό βαθµό, αποκτώντας παράλληλα µια σειρά από δεξιότητες και στρατηγικές µεταφοράς της µάθησης σε άλλες περιοχές. Τα παιδιά του Απογευµατινού Τµήµατος, της Χορωδίας µας έλαβαν µέρος, µαζί µε παιδιά του Μποδοσακείου, σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων, παρουσία του Προέδρου της ηµοκρατίας. Στην εκδήλωση, που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιµήθηκαν όλοι όσοι έχουν στηρίξει κατά καιρούς το έργο της. Τη διδασκαλία έκανε ο Νικολάι Χ. Μανωλικάκης. Τη διεύθυνση της χορωδίας είχε ο ιασχολικός ιευθυντής του Τµήµατος Μουσικής κ. ηµήτρης Μηνακάκης. Τα παιδιά του Απογευµατινού Τµήµατος της Χορωδίας µας, µαζί µε παιδιά του Μποδοσακείου, έλαβαν µέρος σε εορταστική εκδήλωση του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου για το καλωσόρισµα του νέου έτους. Τη διδασκαλία και διεύθυνση έκαναν οι: Νικολάι Χ. Μανωλικάκης και Στέφανος Τσοκάκης. Το πρόγραµµα «Μουσικές Επισκέψεις», που διοργανώνει το σχολείο µας επί σειρά πολλών ετών, συνεχίστηκε µε τρεις επισκέψεις. Όλες έγιναν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου τα παιδιά παρακολούθησαν συναυλίες στα πλαίσια των «Κυριακάτικων πρωινών» µε την επιµέλεια της κυρίας Ε. Αβέρωφ Μιχαηλίδη. Τα παιδιά συνόδευσαν πολλοί εκπαιδευτικοί του Σχολείου µας. Την οργάνωση είχε ο Νικολάι Χ. Μανωλικάκης Το πρόγραµµα «Γνωριµία µε την Όπερα», έχει σκοπό να φέρει τα παιδιά της 4ης, 5ης και 6ης τάξης πιο κοντά στον κόσµο της Όπερας. Τα παιδιά παρακολούθησαν µαγνητοσκοπηµένες παραστάσεις όπερας, οι οποίες αναλύθηκαν και συζητήθηκαν. Την οργάνωση έχει ο καθηγητής µουσικής κ. Ν. Μανωλικάκης. Η «1η Μέρα της Μουσικής 08» έγινε στο Θέατρο του Λατσείου. Παιδιά της 3ης, 4ης, 5ης και 6ης παρουσίασαν δουλειά τους µε διάφορα µουσικά όργανα, κλασικά και µοντέρνα. Μας παρουσίασαν έργα διαφορετικών ειδών µουσικής κι ακούσαµε από J.S. Bach, W.A. Mozart µέχρι παραδοσιακή µουσική και ροκ. Οι µικροί σολίστ θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και στη «2η Μέρα της Μουσικής» που θα γίνει στο τέλος του σχολικού έτους. ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ Από τον Ιανουάριο µέχρι και το Μάρτιο 2008, πραγ- µατοποιήθηκαν επισκέψεις σε λαογραφικά και ιστορικά µουσεία, εργοστάσια, θέατρα κ.λπ., µε σκοπό την ενηµέρωση και τη διαρκή ευαισθητοποίηση των µαθητών/τριών του Σχολείου µας. Ενδεικτικά, τέτοιες επισκέψεις έγιναν στο Θέατρο ιάνα και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (1η τάξη), στο Θέατρο Γκλόρια, το Μουσείο Βορρέ και στο Σιδηροδροµικό Μουσείο (2η τάξη), στο ιεθνές Αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Ίδρυµα Μείζονος Ελληνισµού (3η τάξη), στο ιεθνές Αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Ακρόπολη και το Ίδρυµα Μείζονος Ελληνισµού (4η τάξη), στο Μουσείο ΓΑΙΑ και στο Θέατρο Μπροντγουαίη (5η τάξη), στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης, το ιεθνές Αεροδρόµιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Κέντρο (6η τάξη). ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008, η βιβλιοθηκονόµος Shannon Bell παρουσίασε στα αγγλικά πρόγραµµα µε παιχνίδια, προβολή και εικαστικές κατασκευές για το Harry Potter σε παιδιά της 5ης και 6ης τάξης αγγλικών. Τη ευτέρα 17 Μαρτίου 2008, η συγγραφέας Ιωάννα Σκαρλάτου µε αφορµή το βιβλίο της, «Ένα πολύχρωµο ταξίδι στη δηµιουργία του κ ό σ µ ο υ», µίλησε στα παιδιά του 3στ για το περιβάλλον. Ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι όπου οµάδες τεσσάρων παιδιών συζητούσαν ένα συγκεκριµένο πρόβληµα του πλανήτη µας και προτείνανε λύση στις αρχές για την επίλυσή του. Την Πέµπτη 20 Μαρτίου 2008, η εµψυχώτρια Αντωνία Βαλλιανάτου έχοντας σαν αφετηρία το βιβλίο «Τα ζώα παίζουν» έπαιξε µε τα παιδιά του 3α το παιχνίδι της θαλάσσιας

20 20 ª π χελώνας που ξεκινά µε πολλές δυσκολίες το ταξίδι της µέχρι να φτάσει στη Μεσόγειο θάλασσα. Τη ευτέρα 31 Μαρτίου 2008, η παραµυθού Σάσα Βούλγαρη όπως κάθε χρόνο εγκαινίασε τον εορτασµό της εβδοµάδας του παιδικού βιβλίου που γιορτάζουµε στη βιβλιοθήκη µας µε αφηγήσεις λαϊκών παραµυθιών στα τµή- µατα 6ε, 6γ, 4στ, 3στ. ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ύστερα από αίτηµα της Μαθητικής Κοινότητας πραγ- µατοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2008, η αναδάσωση καµένου δάσους στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης (Πεντέλης ) από µαθητές της 6ης τάξης µε τη βοήθεια και υποστήριξη του κρατικού φορέα ιεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής. Μέσα στο Φεβρουάριο πραγµατοποιήθηκε έλεγχος στις καντίνες του Σχολείου µας από όλους τους εκπροσώπους των τµηµάτων που απαρτίζουν την Μαθητική Κοινότητα. Οι µαθητές, µε αίσθηση της ευθύνης που τους διακρίνει, συζήτησαν και κατήρτισαν ένα σχέδιο ελέγχου σε όλες τις καντίνες. Τα κριτήρια ελέγχου ήταν τα εξής : Ηµεροµηνία λήξης τροφίµων, καθαριότητα µηχανηµάτων, διαθεσιµότητα προϊόντων (έλεγχος της ποσότητας και των τιµών τους ), καθαριότητα χώρου και συσκευασιών, θερ- µοκρασία τυροπιτιέρας, αποθήκευση προϊόντων (αναλώσιµων) στο ψυγείο, και έλεγχο συσκευασιών. Η Μαθητική Κοινότητα του Σχολείου µας αποφάσισε την ανανέωση της ετήσιας συνδροµής για το πρόγραµµα υιοθεσίας της αρκούδας µας, της Βέσνας µέσω του Αρκτούρου. Πραγµατοποιήθηκε η συνάντηση του Μαθητικού Συµβουλίου 5ης 6ης µε την κυρία Θεοδοσίου, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου «Οι φίλοι του Ερυθρού Σταυρού» µε θέµα το λιτό γεύµα της 3/3/2008. Οι εκπρόσωποι παράλληλα ενηµερώθηκαν γύρω από τις ανάγκες και τις συνθήκες ζωής των απόρων. Αποφασίστηκε, µε τα χρήµατα που εξοικονοµήθηκαν απ το λιτό γεύµα, να αγοραστούν τρόφιµα που θα δοθούν σε φτωχές οικογένειες µέσω του Ερυθρού Σταυρού. Από τους µαθητές του οµίλου κηπουρικής, πραγµατοποιήθηκε πιλοτική εφαρµογή κοµποστοποίησης σκουπιδιών και υπολειµµάτων διατροφής µε την τοποθέτηση ειδικού κάδου παρασκευής COMPOST, σε χώρο που επέλεξαν οι µαθητές του οµίλου και µε τη συνεργασία του υπεύθυνου κηπουρού του σχολείου. Στις 19 Μαρτίου 2008, η χορωδία «Dana Hall Chamber Singers», προερχόµενη από το Wellesley της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α., τραγούδησε στο θέατρο του Λατσείου, στους µαθητές του Σχολείου µας. Στις 29 Μαρτίου 2008, στα πλαίσια του ιεθνούς Μαθηµατικού ιαγωνισµού «KAGOURO», στον οποίο συµ- µετέχουν µαθητές/τριες από την 3η ηµοτικού έως 3η Λυκείου σε πολλές χώρες της υφηλίου εδώ και 15 χρόνια, µε στόχο την ανίχνευση ταλαντούχων µαθητών, συµµετείχαν 150 περίπου µαθητές της 3ης, 4ης, 5ης, 6ης τάξης του Σχολείου µας, στο εξεταστικό κέντρο του Βαρβάκειου πρότυπου Γυµνασίου Λυκείου. Μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Σχολείου µας, συµµετείχαν στον Πανελλήνιο ιαγωνισµό της Μαθηµατικής Εταιρείας.

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ομαλή μετάβαση μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ώστε

Διαβάστε περισσότερα

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;»

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» «τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθυντής : Καθηγητής Δημήτριος Καφετζής Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;»

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» «τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» μαζί για την εφηβική υγεία μαζί για την εφηβική υγεία ΜΑΖΙγια τηνεφηβικηυγεία ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα.

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα. Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψη Ηρακλείου, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, λειτουργεί με σκοπό την πρόληψη της χρήσης ψυχοδραστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 34 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 9 έως 18 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη και καταπολέµηση του αλκοολισµού στην εφηβεία Αικατερίνη Φλώρου Εκπαιδευτικός Νοµικός Σύµβουλος ΣΕΠ ΓΕΛ Αναβύσσου Το σχολείο βασικός φορέας κοινωνικοποίησης Οι σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστηρίξτε τη δράση µας»

«Υποστηρίξτε τη δράση µας» «Υποστηρίξτε τη δράση µας» 1 Λαιµός, 18 Φεβρουαρίου 2012 Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες, Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών είναι πάνω από 11 χρόνια σηµείο αναφοράς για νέους από την ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997 ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός Άρωµα γυναίκας Κυρίες της Αυτοδιοίκησης Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ ΗΛΙΚΙΑ: «"ΤΑ ΝΕΑ" έχουν πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν. Χαιρετισµός. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Προέδρου του ΣΕΒ. στην Ηµερίδα που διοργανώνει

Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν. Χαιρετισµός. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Προέδρου του ΣΕΒ. στην Ηµερίδα που διοργανώνει Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν Χαιρετισµός κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου Προέδρου του ΣΕΒ στην Ηµερίδα που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο µε θέµα: «Οικονοµία Επιχειρηµατικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών,

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΙΛΙΟΝ,16/09/2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις δράσεις στη τοπική

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Φόρµα σχέσης οικογένειας - σχολείου Φόρµα δασκάλου

Φόρµα σχέσης οικογένειας - σχολείου Φόρµα δασκάλου φύλο είστε: άντρας ηλικία είστε:... χρονών υπηρετείτε ως εκπ/κός... χρόνια Ερώτηση 1 Φόρµα σχέσης οικογένειας - σχολείου γυναίκα Φόρµα δασκάλου ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (σηµειώστε για την κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο;

Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; 1 Τι είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο; Ο «εθισµός» στο διαδίκτυο είναι ένας όρος που προκαλεί προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα. Εν τούτοις έχουν παρατηρηθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών, εφήβων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ (INTERNET): ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ (INTERNET): ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ ΜΕ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ Μονάδα Εφηβικής Υγείας-Β Πανεπιστηµιακή Παιδιατρική Κλινική- Νοσοκοµείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» ιευθυντής : κος ηµήτριος Καφετζής Επιστηµονική Υπέυθυνη : κα. Άρτεµις Τσίτσικα http://www.youth-health.gr/

Διαβάστε περισσότερα

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;»

«τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» «τ ι σ υ μ β α ί ν ε ι σ τ η ν εφηβεία;» ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ μαζί για την εφηβική υγεία μαζί για την εφηβική υγεία ΜΑΖΙγια τηνεφηβικηυγεία ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής 2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «ΠΝΟΗ»,μετά από αίτημα των Συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων & Κηδεμόνων του

Διαβάστε περισσότερα

Οι θησαυροί του κήπου μας

Οι θησαυροί του κήπου μας Οι θησαυροί του κήπου μας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής ρβ Εκπαίδευσης 1 ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Υπεύθυνες Προγράμματος: Δέσποινα Χαμαλέλλη Αναστασία Ευστρατίου Σκοπός Σκοπός του προγράμματος «Οι θησαυροί του

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής στην οποία γίνεται ο σχηματισμός της προσωπικής μας ταυτότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής

Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Πρίφτη, Ψυχολόγος MSc, Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Οικογένειας, Παιδιού, Νεολαίας και Παιδείας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Διεξάγει κοινωνικές έρευνες Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία

Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο, μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση ή κακόβουλη πράξη Ενδέχεται να επισύρει τιμωρία Το διαδίκτυο στη ζωή µας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φεβρουάριος, 2014 1 Θα µένατε ποτέ σε ένα πάρκο χωρίς επιτήρηση να συζητάτε, να παίζετε και δηµιουργείτε σχέσεις µε αγνώστους; 2 Θα µπαίνατε σε µια αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Πρόσβαση στην γνώση και στην πληροφορία -Επιστήµονες-πειράµατα -Πηγή ενηµέρωσης-εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη

Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια. Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Μαθαίνουµε τα παιδιά να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες αποτελεσµατικά και µε ασφάλεια Μαρία Ζάππα - Κασαπίδη Παλαιάκαινέαδεδοµένα 1. Νέοι όροι στο καθηµερινό µας λεξιλόγιο ιαδικτυακόραδιόφωνο, αναµετάδοσηεκποµπής,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Απολογισμός 2012 Πρόγραμμα υμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου Υιλοζωικός ύλλογος Φανίων

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, 15 μαθήτριες από τη Β και Γ τάξη του Σχολείου μας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε - με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - η Microsoft Hellas σε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! ΓΙΝΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ! Μαθητές: Βαγγελιώ Χατζάκη Ρένα Νικολούδη Άρης Ζαχαριουδάκης Νίκος Φραγκιουδάκης Υπεύθυνος καθηγητής: Στέφανος Παναγιωτόπουλος Λύκειο Μοιρών Σχολ. έτος: 2014-2015 1 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί.

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. 1 Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Η θεραπεία απεξάρτησης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το Η δηµιουργία του παρόντος υλικού έγινε στο πλαίσιο της ενέργειας 2.4.3 κατηγορία πράξεων γ του ΕΠΕΑΕΚ 2 µε τίτλο: «Προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΘΙΣΜΟΣ. ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Χρήση και Κατάχρηση Διαδικτύου σε παιδιά & εφήβους ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Μ.Ε.Υ.

«ΕΘΙΣΜΟΣ. ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Χρήση και Κατάχρηση Διαδικτύου σε παιδιά & εφήβους ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Μ.Ε.Υ. «ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Χρήση και Κατάχρηση Διαδικτύου σε παιδιά & εφήβους ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Μ.Ε.Υ. Άρτεμις Τσίτσικα - Λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΒΙΟΜΑΖΑ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΒΙΟΜΑΖΑ - 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΒΙΟΜΑΖΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΦΕΤΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλοσοφία μας: διατηρούμε άρρηκτη τη συμμαχία μας με την κοινωνία επιστρέφοντας κάθε χρόνο προστιθέμενη αξία

Η Φιλοσοφία μας: διατηρούμε άρρηκτη τη συμμαχία μας με την κοινωνία επιστρέφοντας κάθε χρόνο προστιθέμενη αξία «Είμαι Μέσα» Πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Σχολικής Διαρροής στην 7η Σχολική Κοινότητα Ν. Αττικής Γαλάνης Γεώργιος Προϊστάμενος ΕΚΕ - Διεύθυνση Επικοινωνίας Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική Υ.Α Γ2/6646/20-11-97 Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική ΥΠΕΠΘ-Γ2/6646120.Ι 1.97 Ενηµέρωση για το πρόγραµµα επιµόρφωσης Καθηγητών στο Σχολικό Επαγγελµατικό Προσανατολισµό και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ PREVENTION OF DISASTERS AND THEIR CONSEQUENCES IN GREECE: BUILDING PARTNERSHIPS TO MITIGATE THE EFFECTS OF FOREST FIRES

ΗΜΕΡΙΔΑ PREVENTION OF DISASTERS AND THEIR CONSEQUENCES IN GREECE: BUILDING PARTNERSHIPS TO MITIGATE THE EFFECTS OF FOREST FIRES ΗΜΕΡΙΔΑ PREVENTION OF DISASTERS AND THEIR CONSEQUENCES IN GREECE: BUILDING PARTNERSHIPS TO MITIGATE THE EFFECTS OF FOREST FIRES Κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την τιµή που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2017 ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Ν.Α. «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» 7-16 Νοεμβρίου Δευτέρα έως Παρασκευή

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2017 ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Ν.Α. «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» 7-16 Νοεμβρίου Δευτέρα έως Παρασκευή ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΛΩΝΑ (Ε.Κ.Κ.Ν.Α.) ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2017 ΤΟΥ Ε.Κ.Κ.Ν.Α. «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» 7-16 Νοεμβρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ή ΚΥΡΙΑΣ ΦΑΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ή ΚΥΡΙΑΣ ΦΑΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ή ΚΥΡΙΑΣ ΦΑΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Σηµείωση για όσους συµπληρώνουν το ερωτηµατολόγιο. Αυτό είναι ένα ερωτηµατολόγιο που απευθύνεται στα µέλη που

Διαβάστε περισσότερα

21 Days of Y ello Care.

21 Days of Y ello Care. Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα δρώμενα της ημερίδας ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας; Μετρήθηκαν 24 «Ναι» και κανένα «Όχι».

Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα δρώμενα της ημερίδας ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας; Μετρήθηκαν 24 «Ναι» και κανένα «Όχι». Αξιολόγηση ημερίδας «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 11 Ιανουαρίου 2014, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Το κεντρικό μήνυμα της εταιρικής ενέργειας και της σχετικής καμπάνιας, ήταν:

Το κεντρικό μήνυμα της εταιρικής ενέργειας και της σχετικής καμπάνιας, ήταν: Εταιρεία: COSMOTE AE Τίτλος Προγράμματος / Δράσης: Ο Κόσμος μας, Εσύ Ημερομηνία Υποβολής: 29/11/2012 Υπεύθυνος Project: Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ Γενικά Το Σεπτέμβριο του 2010, ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη

ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη Η σχολική εφηµερίδα τη φετινή χρονιά αποφάσισε να πραγµατοποιήσει µια έρευνα σχετικά µε το βασικό µας θέµα, τις τέχνες. Ρωτήσαµε τους µαθητές του 3 ου γυµνασίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλές Διαδίκτυο. Safe internet

Ασφαλές Διαδίκτυο. Safe internet Ασφαλές Διαδίκτυο Safe internet Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 3.2. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχέσεων ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΧΡΟΝΟΣ: 1 διδακτική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

(4 συναντήσεις για την ολοκλήρωση της Οµάδας που ξεκίνησε το προηγούµενο

(4 συναντήσεις για την ολοκλήρωση της Οµάδας που ξεκίνησε το προηγούµενο ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΡΑΣΕΙΙΣ ΓΙΙΑ ΓΟΝΕΙΙΣ.. Αποδέκττεςς ~500 γονείίςς = 1000 παιδιιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ µε παιδιά προσχολικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Εκπαιδευτικά προγράμματα Εκπαιδευτικά προγράμματα Η βελτίωση της επικοινωνίας και η προώθηση της δηµιουργικής συνεργασίας Η ενηµέρωση σχολικής ζωής Το σχολικό υλοποιήθηκαν προαιρετικά προγράµµατα: σε θέµατα της Η γνώση θεµάτων

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.)

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας CC BY-NC-SA 4.0 Τι μου αρέσει να κάνω στο Διαδίκτυο; Δυνατότητες Διαδικτύου Πληροφόρηση Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία

Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία Πολιτική που αφορά την προώθηση των δεσμών συνεργασίας του σχολείου με τους εξωτερικούς φορείς που εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία ΣΤΟΧΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑ ΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 1. Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΈΚΦΡΑΣΗ ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ Η εποχή µας µπορεί να χαρακτηριστεί ως εποχή της επικοινωνίας. Η τεχνολογική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Αποδοχή Διαφορετικότητας

Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Αποδοχή Διαφορετικότητας Διαβαθμιακό Πρόγραμμα 2017-18 Στάση Ζωής Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Απευθύνεται: Στο σύνολο των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Δούκα Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, IB Το πρόγραμμα υποστηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών π π ø π 2 03-10-07 23:22 Page 1 π π øσ π À π ª π π Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών Κατασκηνώσεων στην Κύπρο για τα παιδιά των συναδέλφων. Η κατασκήνωση από φέτος αναβαθµίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Muster-Fragebogen allgemeinbildende Schule Αγαπητοί γονείς, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα της εργασίας μας στο σχολείο. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ. 2 ΚΟΛΛΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ. 2 ΚΟΛΛΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 5 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ. 2 ΚΟΛΛΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 5 2 Δ: κ. Τσιμούδη πείτε μας κάτι από τη φετινή, θερινή σας δράση; Θερινά 2014. Νέα χρονιά, νέα θερινή δράση με φρέσκα και

Διαβάστε περισσότερα

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» 27/11/2018 «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» / Νέοι και Εκκλησία Για να επικοινωνήσουμε, για να καταλάβουμε, για να συμπονέσουμε τον άλλον, χρειάζεται να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο Τ 7η Το αρχαίο Θέατρο και οι σύγχρονοι Λαρισαίοι των ρόλων μεταξύ των μαθητών αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα των γυρισμάτων. Λίγο πριν το γύρισμα της κάθε σκηνής, λαμβάνονταν αποφάσεις για τα πλάνα

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ»

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ» Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ» ΕΛΕΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΑΦΙΔΑ Μ.Sc. : Κοινωνική Λειτουργός ΧΡΙΣΤΑΛΕΝΑ ΚΑΤΤΑΜΗ Ph.D.,

Διαβάστε περισσότερα

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο Νοέμβριος 2017 Ενημερωτικό Δελτίο 5 ο Ενημερωτικό Δελτίο για το έργο SciFUN O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αγαπητοί γονείς,

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Αγαπητοί γονείς, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 142 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Αγαπητοί γονείς, το σχολείο είναι ο χώρος όπου οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, μαθαίνουν, δημιουργούν, συνεργάζονται, παίζουν, χαίρονται αλλά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 210 6007686 www.safeline.gr Γραμμή βοηθείας Ενημέρωση-Επαγρύπνηση Γραμμή παράνομου περιεχομένου Ως γονείς

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο Διαδίκτυο Προβλήματα υγείας από τη χρήση Η/Υ Μια ειδική περίπτωση: Εθισμός στο Διαδίκτυο 2 ο ΕΠΑ.Λ. ΧΑΝΙΩΝ Τμήμα Α1 Υπεύθυνοι Καθηγητές Π. Καπούλας (ΠΕ19), Μ. Καρτάκη (ΠΕ17.02) 1 Εισαγωγή Eθισμός στο διαδίκτυο Ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (Ε - Στ τάξη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΚΩΤΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα από

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αθήνα 12/09/2011 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων είναι ένα κατ εξοχήν Χριστιανικό Σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα