Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) Δεκεμβρίου 2012 Γιατί η Επιστήμη είναι..

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) 13-16 Δεκεμβρίου 2012 Γιατί η Επιστήμη είναι.."

Transcript

1 Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) Δεκεμβρίου 2012 Γιατί η Επιστήμη είναι..ζωή Διοργάνωση ΕΙΕ, ΕΚΕΦΕ «Δ», ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, British Council Το FEST12 είναι μια γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας με στόχο την εξοικείωση μικρών και μεγάλων με τις έννοιες, τη μεθοδολογία και τα μυστικά της επιστημονικής σκέψης αλλά και τις εφαρμογές της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ερευνητές θα μιλήσουν για τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονες ανακαλύψεις, ενώ ειδικοί της επικοινωνίας της επιστήμης θα αναδείξουν τα εργαλεία σύνδεσης επιστήμης και κοινωνίας. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλες πρωινές και απογευματινές δραστηριότητες. Οι πρωινές εκδηλώσεις: εργαστήρια, επιστημονικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά/θεατρικά δρώμενα, κατασκευές, επισκέψεις στα εργαστήρια του ΕΙΕ, απευθύνονται κυρίως σε μαθητές (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Οι απογευματινές παρουσιάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών συζητήσεων και απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό. Επίσης θα επαναληφθεί και η επιστημονική θεατρική παράσταση: CSI Science Έγκλημα στο Εργαστήριο, ύστερα από την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε στη Βραδιά του Ερευνητή Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από προβολές επιστημονικών ταινιών σε συνεργασία με το CAID, Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης και «ζωντανό» μουσικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2 2 Πρωινό πρόγραμμα Tα εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα έχουν στόχο την άμεση συμμετοχή και εξοικείωση των παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών με νέους τρόπους μάθησης Πέμπτη Κυριακή 10:30 π.μ. Παρουσιάσεις/συμμετοχές: Τα Ινστιτούτα Βιολογίας-Φαρμακευτικής Χημείας-Βιοτεχνολογίας, (ΙΒΦΧΒ) και Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας, (ΙΘΦΧ) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα μέσα από τις ακόλουθες δραστηριότητες: Στο αμφιθέατρο: Καλωσόρισμα: Δρ Γιώργος Χρυσικός, ερευνητής ΙΘΦΧ (13+14/12) Η πράσινη Χημεία: Δρ Γιάννης Κώστας, ερευνητής ΙΒΦΧΒ (13+14/12) Στον εξωτερικό χώρο: Από το φάρμακο στην πρωτοπόρο θεραπεία: μέσα από μια επίπονη αλλά και συναρπαστική διαδρομή, η επιστήμη απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας Σπειρουλίνα..Ένα πράσινο εργοστάσιο στη ζωή μας. Παρουσίαση-puzzle Δρ Βασιλική Πλέτσα, ερευνήτρια ΙΒΦΧΒ και συνεργάτες Πρώτα βήματα στη Χημεία μέσα από συναρμολόγηση μικρών μορίων (acedic acidξύδι): Παρουσίαση: Γιώργος Σωτηρούδης και συνεργάτες ΙΒΦΧΒ Ξενάγηση μικρών ομάδων μαθητών Λυκείου στα εργαστήρια Το Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας & Μικροσυστημάτων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετέχει με δύο πολύ ενδιαφέρουσες και διαδραστικές παρουσιάσεις: Μαγνητική αιώρηση.. με ένα τραινάκι διαφορετικό από τα άλλα (Δρ Μ. Πίσσας) Το φαινόμενο της αιώρησης υπεραγωγού πάνω από ένα μόνιμο μαγνητικό υλικό (μαγνήτης) είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα του φαινόμενου της υπεραγωγιμότητας. Στο συγκεκριμένο πείραμα θα δείξουμε πώς το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υλοποιηθεί ένα μαγνητικά αιωρούμενο τρένο Συλλέγοντας ενέργεια από τις μηχανικές δονήσεις (Δρ Χρ. Τσάμης, Δρ Ελένη Μακαρώνα) Παραμορφώντας με το χέρι τις κατάλληλα επεξεργασμένες εύκαμπτες επιφάνειες πάνω στις οποίες έχει αναπτυχθεί ένα «γρασίδι» από νανο-ίνες θα παρατηρήσουμε και θα κατανοήσουμε πως η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

3 3 Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.) παρουσιάζει ένα σύνολο δραστηριοτήτων με θέμα: Υδάτινο Περιβάλλον: Ερευνώ παίζοντας Εργαστήριο Βιολογίας με ζωντανό υλικό από τη θάλασσα. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει τη χρήση στερεοσκοπίων. Εργαστήριο Γενετικής: εκχύλιση DNA με πολύ απλά υλικά.εργαστήριο Χημείας: Μέτρηση Οξυγόνου Διαδραστικό Παιχνίδι Βιοποικιλότητας Παζλ με 6 διαφορετικές όψεις (ποταμοί, μέδουσα, φύκη, κοράλλια, μεγάλοι ερευνητές, ψάρι) συνολικού μεγέθους 2,5X2,5 μέτρα Παιχνίδι «Φιδάκι» με θέμα τη θάλασσα (σε κάθε βήμα τα παιδιά απαντάνε σε εύκολες ερωτήσεις) Χριστουγεννιάτικες κατασκευές εμπνευσμένες από τη θάλασσα: Θαλασσινό χριστουγεννιάτικο δέντρο, Ζωγραφική με βότσαλα κλπ. Παρουσίαση: «Μονάδα Εκπαίδευσης ΕΛΚΕΘΕ» Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία ΕΚΠΑ Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων (ΣΥΚΕΟΜ) παρουσιάζει: Thinking E-motionally Ψηφιακό παιχνίδι μνήμης. memory σε ψηφιακή μορφή. Το παιχνίδι θα έχει δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (για παιδιά προσχολικής ηλικίας), τα παιδιά καλούνται αναγνωρίζοντας τα 4 βασικά συναισθήματα να βρουν το ίδιο συναίσθημα προκειμένου να κάνουν ζευγάρι. Σε δεύτερο επίπεδο παρουσιάζονται τα βασικά συναισθήματα αλλά το ζευγάρι του καθενός αποτελεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί το συγκεκριμένο συναίσθημα. Syk-Animation Διαδραστική παρουσίαση ενός εκπαιδευτικού βίντεο- animation με τη χρήση εύπλαστου υλικού (πλαστελίνη) για παιδιά σχολικής- προσχολικής ηλικίας. Comic Δημιουργία comic που θα αφορά μικρές καταστάσεις στις οποίες ένα παιδί σχολικής ηλικίας θα μπορούσε να βρεθεί με τους συμμαθητές τους, την οικογένεια του, τους φίλους του. Τα παιδιά καλούνται να συνδημιουργήσουν μαζί με τα μέλη του ΣΥΚΕΟΜ. Θα δημιουργηθούν 2,3 ή 4 καρέ, σε κάθε καρέ τα παιδιά θα αποφασίσουν τι θα γράψουν. Συναι-στρόβιλος: Επιδαπέδιο παιχνίδι, που συνδυάζει το γνωστό παιχνίδι twister με τα συναισθήματα. Εργαστήριο Ψηφιακού Παραμυθιού (μόνο 13-14/12) Τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες, με σκοπό την οπτικοποίηση μιας ιστορίας, η οποία έχει βασιστεί στη Συμβουλευτική Ομηλίκων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή η ιστορία μετατρέπεται σε ψηφιακό παραμύθι.

4 4 To Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει το ecokthma: ecokthma : Η σύζευξη ανθρώπου - φύσης Το ecokthma, το οποίο γεννήθηκε σε μια Πανεπιστημιακή αίθουσα, είναι ένας χώρος φυσικής καλλιέργειας που προωθεί τη μάθηση μέσα από παιχνίδια διάδρασης με τη φύση μέσα από φορητές ψηφιακές συσκευές, όπως: Διαδραστική επαυξημένη έκθεση με σπόρους, χώμα και φυτά. Στόχος η ενεργοποίηση των αισθήσεων και η εξοικείωση με τα βασικά στοιχεία ενός περιβολιού. Τα παιδιά σκανάρουν QR-Codes και με μέσο την τεχνολογία διεισδύουν ψηφιακά στο θαύμα της καλλιέργειας Ακολούθησε το Ζιζάνιο. Επιδαπέδιο διαδραστικό επαυξημένο παιχνίδι με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές έννοιες της καλλιέργειας. Τα παιδιά ακολουθούν το Ζιζάνιο και με τη χρήση Smart-phone αλληλεπιδρούν μαζί του για να στήσουν ένα δικό τους ψηφιακό περιβόλι. ITisART (αρωγός για παιδιά με δυσκολία στη μάθηση) Διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με χρήση του Kinect της Microsoft για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (elearning motion detection MS Kinect games for children with learning disabilities) Πρόκειται για πολύ-αισθητηριακά διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που βασίζονται στη τεχνολογία της ανίχνευσης κίνησης από την κάμερα βάθους Microsoft Kinect (Motion Detection Games). Χάρη σε αυτά επιτυγχάνονται εργοθεραπευτικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις που βοηθούν τα παιδιά να εξοικειωθoύν με δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και να τα βοηθήσουν στην πορεία τους προς την κοινωνική αλληλεπίδραση. Συμμετοχή των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Ο Όμιλος Χημείας των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού παρουσιάζει το θέμα: Τεχνογνωσία και τεχνολογία μετάλλων στο αρχαίο Λαύριο Διοργάνωση: Ευδοκία Πατσιλινάκου (Δρ χημικός, καθηγήτρια στο Α Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού), Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου (εκπαιδευτικός - συγγραφέας) Οι Μαθητές Β Λυκείου, Α Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού δείχνουν. Πώς μοριακοί νάνοι μεταμορφώνονται σε τεχνολογικούς γίγαντες Διοργάνωση: Ευδοκία Πατσιλινάκου και Μαρία Δημητροπούλου (καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας στο Α Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού). Επιστημονική καθοδήγηση: Νίκος Ταγματάρχης και Γιώργος Μούσδης, ερευνητές στο ΙΘΦΧ, ΕΙΕ

5 Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ παρουσιάζει: 5 Hλεκτρο-Θύελλα από μαγνήτες, ήχους, καλώδια και Μύθους Με βιωματικό τρόπο τα παιδιά καλούνται να αναμιχθούν άμεσα και ενεργά στην διαδικασία έμπνευσης και παραγωγής της επιστημονικής σκέψης και απορίας. Να κατανοήσουν τη στενή σχέση Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Φυσικών δυνάμεων που ίσως μοιάζει «προφανής», αλλά συνειδητοποιείται πλήρως; Υπάρχει ένα άλλο περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβανόμαστε καθημερινά. Έννοιες και σχέσεις του μικρόκοσμου σε συνάφεια με το δικό μας περιβάλλον. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τέσσερις σπονδυλωτές δράσεις ένα παιχνίδι γνώσεων, με σωστές και λανθασμένες απαντήσεις που αντίστοιχα οδηγούν σε διαφορετικές δαιδαλώδεις διαδρομές ανακαλυπτικά πειράματα και πειράματα επίδειξης δημιουργία σύντομων φανταστικών ιστοριών με την τεχνική της ιδεοθύελλας και τέλος δημιουργία εικαστικών συνθέσεων (χριστουγεννιάτικα γουράκια) με μαλακό φύλλο αλουμινίου και τεχνολογικά υπολείμματα (Διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων 90 /κάθε δραστηριότητας, 20, για παιδιά 9-15) Οι παρακάτω δράσεις θα παρουσιαστούν μόνο το σαββατοκύριακο 15-16/12 Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει : Το Μαγικό Φίλτρο: Ένα ψηφιακό παιχνίδι περιπέτειας με σκοπό τη μάθηση. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ και περιλαμβάνει τέσσερα επεισόδια, αφηγηματικές σκηνές και περίπου 20 επιμέρους παιχνίδια σχετικά με τα μαθηματικά, τη γλώσσα, τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και τις δεξιότητες καθημερινής ζωής. Ποιος θέλει να γίνει ερευνητής; Ομάδα ερευνητών παρουσιάζουν ένα παιγνίδι γνώσεων με τη συμμετοχή των παιδιών, βασισμένο στο γνωστό format του «Εκατομμυριούχου», με αναμνηστικά δώρα Χριστουγεννιάτικο Εργαστήριο Στολιδιών Φράκταλ (Ta παιδιά προσεγγίζουν επιστημονικές έννοιες μέσα από κατασκευές) Τί κοινό έχουν οι χιονονιφάδες και τα κλαδιά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου με... τα μπρόκολα και τα κουκουνάρια; Έχουν μια κοινή ιδιότητα σε ό,τι αφορά το σχήμα τους. Παρατηρώντας τα προσεκτικά, θα δούμε ότι αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές, πότε πιο μεγάλο και πότε πιο μικρό. Αυτά τα σχήματα λέγονται φράκταλ και υπάρχουν παντού γύρω μας στη φύση, ενώ έχουν βρει πολλές εφαρμογές στην επιστήμη και την τεχνολογία.

6 6 Τα παιδιά θα τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα συναρπαστικά γεωμετρικά αντικείμενα που ξεφεύγουν από την «κλασική» γεωμετρία! Διοργάνωση- παρουσίαση: Άννα Χριστοδούλου και συνεργάτες Μicrosoft & Συνεργάτες στη μάθηση, παρουσιάζουν τις εκδηλώσεις: παρακάτω Εφαρµόζοντας την τεχνολογία στη µάθηση Xbox Φτιαγµένο για διασκέδαση!!! (τρία διαφορετικά Kinect) Το Kinect ζωντανεύει τα παιχνίδια και την ψυχαγωγία σας με διαφορετικούς τρόπους. Εύχρηστο και απίστευτα διασκεδαστικό, το Kinect θα ξεσηκώσει εσάς και τους φίλους σας από τους καναπέδες! Κινηθείτε, γελάστε και φωνάξτε με την ψυχή σας! Στο αμφιθέατρο, Σάββατο, ώρα Διαδραστική Γεωμετρία Ένα εκπαιδευτικό σενάριο μετατροπής της Γεωμετρίας σε παιχνίδι. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σενάριο αναθέτει σε ομάδες των μαθητών να επεξεργαστούν συγκεκριμένα κεφάλαια και έννοιες της Γεωμετρίας, να σχεδιάσουν την δική τους διδακτική τεχνική και και να παράγουν με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών αντίστοιχες εργασίες παρουσιάσεις βίντεο τραγούδια με τα οποία αφενός θα εμπλουτίσουν τις δικές τους γνώσεις και αφετέρου θα διδάξουν τους συμμαθητές τους με τον πιο πρωτότυπο, αλλά συνάμα ακαδημαϊκό τρόπο! Έτσι, δημιουργείται εκπαιδευτικό υλικό από μαθητές για μαθητές και επιτυγχάνεται δυναμική και δημιουργική αλληλεπίδραση μέσα στην τάξη. Η μαγεία των Μαθηματικών και της Γεωμετρίας προσεγγίζεται με διαδραστικό και παιγνιώδη τρόπο. Απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά μπορούν να το παρακολουθήσουν και μαθητές Διοργάνωση: Microsoft Συνεργάτες στην Μάθηση και Δημήτρης Ράμμος - εκπαιδευτικός από τα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Δημοτικά. Κυριακή, ώρα έναρξης 1100 Ο Nicholas Harrigan, φυσικός, physics PhD στο Imperial College London - εισάγει τα παιδιά στον χώρο της επιστήμη και τα γοητεύει με τις πρωτότυπες παρουσιάσεις του: (ώρα έναρξης ) Ψηλά, ψηλά και μακριά!!!!!!! Ο Nicholas Harrigan θα ταξιδέψει τις νεαρότερες ηλικίες (5-10 ετών) ψηλά στον ουρανό, για να ανακαλύψουν μια σειρά από πολύ μικρά πράγματα που κρύβονται πίσω από το μυστικό κόσμο του ουρανού -τα σύννεφα και τα ουράνια τόξα, μέσα από την παρουσίασή του «Ψηλά, ψηλά και μακριά!» και τις περιπέτειες του μικρού Kevin που φιλοδοξεί να γίνει ουράνιο τόξο! Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση

7 Δραστηριότητες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) 7 Ξεναγήσεις στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο και το Υπολογιστικό Κέντρο του ΕΚΤ (μόνο το Σάββατο) Σεμινάριο: Επιστημονικές πηγές και πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο, τώρα ελεύθερα στο Διαδίκτυο! (μόνο το Σάββατο, στον χώρο της Βιβλιοθήκης)) Απογευματινό πρόγραμμα Επιστημονικές παρουσιάσεις και όχι μόνο στο Αμφιθέατρο Πέμπτη 13/12/2012, ώρα έναρξης Ανιχνεύοντας την ανθρώπινη οντότητα Το σώμα και οι προεκτάσεις του Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, ΕΙΕ Ανθρώπινη αυτοεκπλήρωση Θεοδόσης Τάσιος, Καθηγητής ΕΜΠ Περί ψυχής απορία Στέφανος Ροζάνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Συγγραφέας Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος Προβολή επιστημονικής ταινίας: ώρα έναρξης; Ανθρώπινη Ευφυΐα [Ειδική Μνεία της Επιτροπής Βραβείων Φεστιβάλ CAID] διάρκεια 55 Τρεισήμισι δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν παράγει αναρίθμητα δισεκατομμύρια ζωντανών ειδών. Μόνο ένα, ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν με σύμβολα, να τα ανασυνθέσουν σε άπειρες σημασίες, να εφεύρουν τεχνολογία για τη διάδοση του μηνύματος, να ανησυχήσουν για το πώς οι άλλοι ενδεχομένως αντιδρούν σε αυτό, να συλλογιστούν πάνω στο παρελθόν, να εικάσουν σχετικά με το μέλλον και να φανταστούν το άγνωστο.; Είναι η διορατικότητα και η φαντασία που πραγματικά κάνουν τους ανθρώπους μοναδικούς; Προλογίζει: η Δρ Βασιλική Πλέτσα, ερευνήτρια ΙΒΦΧΒ, ΕΙΕ Παρασκευή 14/12/2012, ώρα έναρξης Μικρόκοσμος και Σύμπαν Σύντομη παρουσίαση: Χρήστος Τσάμης, Διευθυντής Ερευνών, ΙΠΥΦΔΠ, ΕΚΕΦΕ «Δ» Η Φυσική του Μικρόκοσμου και το Σύμπαν Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Διευθυντής του Τμήματος Θεωρίας του CERN και Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή στο Παρίσι Σύγχρονη Κοσμολογία: Εξελίξεις και Αινίγματα Λέανδρος Περιβολαρόπουλος, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Κοσμολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

8 8 Το Ηλιακό Σύστημα και εμείς, από τη γέννησή του στην κατάκτησή του Ξενοφών Διον. Μουσάς, Kαθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Διεθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος CSI Science «Έγκλημα στο Εργαστήριο»: ώρα έναρξης Μία πρωτότυπη επιστημονική θεατρική παράσταση από την ομάδα του Famelab που αποκαλύπτει το σημαντικότατο ρόλο της έρευνας στις αγαπημένες μας αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές. Σάββατο 15/12/2012, ώρα έναρξης Ρομποτική -Τεχνητή Νοημοσύνη, με φοβίζουν; Ένα πρωτότυπο debate με τη συμμετοχή του κοινού το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει δύο φορές.πριν και μετά τη συζήτηση!!! Θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης ο Δρ Σταύρος Περαντώνης, Διευθυντής Ερευνών, ΙΠ&Τ, ΕΚΕΦΕ «Δ» Σύντομη εισαγωγή στη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη από τον Νικόλαο Μαυρίδης, Ass. Professor of Computer Engineering, NYU AD Στη συζήτηση συμμετέχουν: Αντώνης Γαστεράτος, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών, Παραγωγής & Διοίκησης, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης Φώτης Λιαροκάπης, Διευθυντής του Interactive Worlds - Ομάδα Εφαρμοσμένης Έρευνας (iwarg), Σχολή Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι - Ερευνητής στο Serious Games Institute Vincent C. Müller, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Σπουδών, Anatolia College/ACT & στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου, ΕΜΠ Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρος Γιαγκάζογλου, Δρ Θεολογίας, Σύμβουλος Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Διευθυντής περιοδικού «Θεολογία» Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος Ερευνητές : οι σούπερ ήρωες του σήμερα! ώρα έναρξης Ο Nicolas Harrigan, φυσικός, physics PhD στο Imperial College London. θα αποκαλύψει πώς η επιστήμη μπορεί να δώσει υπερφυσικές δυνάμεις στους ανθρώπους! Ο ίδιος ύστερα από πολλές προσπάθειες για την απόκτηση υπερδύναμης κατέληξε πως η επιστήμη ήταν η λύση που ζητούσε!!! Θα δείξει, λοιπόν, με πόση ευφυΐα η φύση χρησιμοποιεί διατομικές δυνάμεις για την αναρρίχηση σε τοίχους και πώς τα υλικά "παίζουν" με το φως μέχρι να σε κάνουν αόρατο. Μήπως τελικά η επιστήμη ικανοποιεί όλα αυτά που υποσχέθηκε η μεγάλη οθόνη?

9 9 Η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή μουσική και ένα ρόκ ρεπερτόριο με πολλές εκπλήξεις! από μουσικό συγκρότημα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπεύθυνη κ. Αναστασία Γεωργάκη, Επικ. Καθ. Μουσικής Τεχνολογίας) Προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ, κάθε μέρα Στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ θα προβάλλονται επιστημονικές ταινίες οι οποίες έχουν παραχωρηθεί από το CAID. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε κατωτέρω. Ώρα έναρξης:18.00 Είσοδος Ελεύθερη Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων Oι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2012 που θα γίνονται στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στους χώρους: Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» Εκθεσιακός χώρος, αίθουσα σεμιναρίων, Βιβλιοθήκη, Εργαστήρια ΙΒΦΧΒ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα (στάση μετρό Ευαγγελισμός) Για πληροφορίες: , & και στους δικτυακούς τόπους (Ακολουθεί ο κατάλογος και η περίληψη των ταινιών)

10 10 Κατάλογος επιστημονικών ταινιών και οι περιλήψεις τους Οι ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του Fest2012 σε συνεργασία με το CAID 1. Ανθρώπινη Ευφυΐα [Ειδική Μνεία της Επιτροπής Βραβείων] Πρωτότυπος Τίτλος: The Human Spark Διάρκεια: 55 Παραγωγός: Graham Chedd / Jared Lipworth Σκηνοθέτης: Larry Engel Εταιρεία Παραγωγής: Chedd Angier Lewis Productions / THIRTEEN / WNET.ORG Επιστημονικό Πεδίο: Πολιτισμός / Ανθρωπολογία Έτος Παραγωγής: 2010 Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ Τρεισήμισι δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν παράγει αναρίθμητα δισεκατομμύρια ζωντανών ειδών. Μόνο ένα, ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν με σύμβολα, να τα ανασυνθέσουν σε άπειρες σημασίες, να εφεύρουν τεχνολογία για την διάδοση του μηνύματος, να ανησυχήσουν για το πώς οι άλλοι ενδεχομένως αντιδρούν σε αυτό, να συλλογιστούν πάνω στο παρελθόν, να εικάσουν σχετικά με το μέλλον και να φανταστούν το άγνωστο. Το Ανθρώπινη Ευφυΐα παρακολουθεί τον Alan Alda καθώς εξερευνά τους μοναδικούς ανθρώπινους εγκεφάλους μας και καταπιάνεται με τις μεταξύ μας διαφορές, τα εξαφανισμένα ξαδέλφια μας Νεάντερνταλ και τους σύγχρονους χιμπατζήδες. Επεισόδιο 3: Ο Εγκέφαλος Μετράει Περιεργαστείτε το κεφάλι του Alan Alda προκειμένου να ανακαλύψετε ποια μέρη του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για τα πλέον ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Που εδράζεται η χρήση εργαλείων και η γλώσσα; Πώς ο εγκέφαλος, μας επιτρέπει να κατανοούμε συμβολισμούς ή να ταξιδεύουμε στο χρόνο; Είναι η διορατικότητα και η φαντασία που πραγματικά κάνουν τους ανθρώπους μοναδικούς; (H ταινία αυτή θα προβληθεί μετά το πρώτο στρογγυλό τραπέζι της 13/12/2012 με εισηγήτρια την κ Βασιλική Πλέτσα, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημεία και Βιοτεχνολίας του ΕΙΕ)

11 11 Οι ταινίες που ακολουθούν θα προβάλλονται κάθε μέρα, στο Αμφιθέατρο από τις Συλλογικός νους: Η ευφυΐα των μαζών (Πέμπτη 13/12/2012) Πρωτότυπος Τίτλος: Swarme: Die intelligenz der massen Διάρκεια: 45 Παραγωγός: Robert Puetz Σκηνοθέτης: Jakob Kneser Εταιρεία Παραγωγής: A & O Buero Filmproduktion GmbH Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες της συμπεριφοράς/ Περιβάλλον/ Φύση Έτος Παραγωγής: 2009 Χώρα Παραγωγής: Γερμανία Είναι ένα μαγευτικό θέαμα: εκατοντάδες, χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες ψάρια, πουλιά και έντομα κινούνται γρήγορα σαν αστραπή και σαν να εκτελούν εντολές. Μόνο που δεν υπάρχει διοίκηση, πιλότος ή κάποιος οργανωτικός νους που να κινεί τα νήματα. Είναι το σμήνος από μόνο του που δρα συλλογικά και είναι ικανό να συμπεριφερθεί με τρόπο που υπερβαίνει κατά πολύ τις ικανότητες των μελών του. Πρόκειται για μια μορφή νοημοσύνης που διαφέρει ριζικά από τη δική μας: Η «νοημοσύνη του σμήνους». Αυτού του είδους η ευφυΐα είναι απολύτως ξένη σε μας τους ανθρώπους, ωστόσο είναι δυνατόν να διδαχτούμε από τα σμήνη. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστικό τους. Όχι μόνο βιολόγοι ωστόσο. Προσφάτως μηχανικοί και επιστήμονες της κυβερνητικής συμμετέχουν στην αναζήτηση αυτή. Ένα ταξίδι στο μυστηριώδη και σύνθετο κόσμο των σμηνών και ταυτόχρονα στην ίδια την προέλευσης της νοημοσύνης. 2. Η μηχανή του χρόνου (Παρασκευή 14/12/2012) Πρωτότυπος τίτλος: The Time Machine Διάρκεια: 52 Παραγωγός: Beatrice Barton Σκηνοθέτης: Yariv Friedman Εταιρεία παραγωγής: BBD Polymedia Επιστημονικό πεδίο: Θετικές Επιστήμες/Φυσική Έτος παραγωγής: 2008 Χώρα παραγωγής: Ελβετία Στις , το Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN) ενεργοποίησε επιτυχώς την πρώτη ακτίνα πρωτονίων, στο μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων που κατασκευάστηκε ποτέ. Στο αποκορύφωμά του, το μακροχρόνιο 17ετές

12 12 πρόγραμμα θα αναδημιουργήσει τις συνθήκες που υπήρχαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που κατανοούμε το Σύμπαν. Από το πείραμα αυτό δεν έλειψαν οι διαμάχες, αφού φόβοι για τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας διαδόθηκαν σε όλο τον Τύπο. Το φιλμ ρίχνει μια κοινωνιολογική και εθνολογική ματιά στο μικρόκοσμο του Κέντρου Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN), εστιάζοντας, επίσης, στην επιστήμη αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος. 3. Τι συνέβη πριν τη Μεγάλη Έκρηξη; Σάββατο 15/12/2012) Πρωτότυπος Τίτλος: What happened before the Bing Bang Διάρκεια: 59 Παραγωγός: Peter Leonard Σκηνοθέτης: Peter Leonard Εταιρεία Παραγωγής: BBC Επιστημονικό Πεδίο: Κοσμολογία/ Διάστημα/ Αστρονομία Έτος Παραγωγής: 2010 Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία Ενδεχομένως το μεγαλύτερο ερώτημα που μπορεί να θέσει η επιστήμη είναι: από πού προήλθαν όλα; Πρόκειται για ένα ερώτημα που μάς βασανίζει από τότε που αποκτήσαμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε και για έναν αιώνα σχεδόν διαθέταμε την απάντηση: η Μεγάλη Έκρηξη εξηγεί το μυστήριο μονομιάς. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική. Το Τι συνέβη πριν τη Μεγάλη Έκρηξη επιχειρεί το έσχατο ταξίδι στο άγνωστο για να διερευνήσει έναν ιλιγγιώδη κόσμο χασμάτων, κοσμικών αλμάτων και πολλαπλών συμπάντων όλα αυτά απαντήσεις εναλλακτικές της σύγχρονης ορθοδοξίας και ανακαλύπτει ότι κάποιες από αυτές ενδέχεται να είναι και σωστές. Όπως ακριβώς ήταν κάποτε και η απάντηση της Μεγάλης Έκρηξης.

Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) 13-16 Δεκεμβρίου 2012. Γιατί η Επιστήμη είναι.. ζωή!!

Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) 13-16 Δεκεμβρίου 2012. Γιατί η Επιστήμη είναι.. ζωή!! Φεστιβάλ Eπιστήμης και Tεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) 13-16 Δεκεμβρίου 2012 Γιατί η Επιστήμη είναι.. ζωή!! Διοργάνωση ΕΙΕ, ΕΚΕΦΕ «Δ», ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, British Council Το FEST12

Διαβάστε περισσότερα

Φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) Δεκεμβρίου 2012

Φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) Δεκεμβρίου 2012 Φεστιβάλ επιστήμης και τεχνολογίας 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) 13-16 Δεκεμβρίου 2012 Διοργάνωση ΕΙΕ, ΕΚΕΦΕ «Δ», EΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, British Council Με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων. Προβολές επιστηµονικών ντοκιµαντέρ 18.00'-19.15'

Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων. Προβολές επιστηµονικών ντοκιµαντέρ 18.00'-19.15' ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2012 (FEST12: Festival of Science and Technology) 13-16 Δεκεμβρίου 2012 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΕ, ΕΚΕΦΕ «Δ», ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, BRITISH COUNCIL Προβολές επιστηµονικών ντοκιµαντέρ 18.00'-19.15'

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό πρόγραμμα. Ινστιτούτα Βιολογίας Φαρμακευτικής Χημείας Βιοτεχνολογίας, (ΙΒΦΧΒ) και Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας, (ΙΘΦΧ):

Πρωινό πρόγραμμα. Ινστιτούτα Βιολογίας Φαρμακευτικής Χημείας Βιοτεχνολογίας, (ΙΒΦΧΒ) και Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας, (ΙΘΦΧ): Πρωινό πρόγραμμα Tα εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα έχουν στόχο την άμεση συμμετοχή και εξοικείωση των παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών με νέους τρόπους μάθησης Πέμπτη Κυριακή 10:30 π.μ. Παρουσιάσεις/συμμετοχές:

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακάτικα Πρωινά και όχι μόνο

Κυριακάτικα Πρωινά και όχι μόνο «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Σάββατο + Κυριακή 9 +10 Ιουνίου 2012 β Θεματική Ενότητα Κυριακάτικα Πρωινά και όχι μόνο Ανακαλύπτοντας τον θαυμαστό κόσμο της σύγχρονης εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακάτικα Πρωινά και όχι μόνο

Κυριακάτικα Πρωινά και όχι μόνο «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Σάββατο + Κυριακή 9 +10 Ιουνίου 2012 β Θεματική Ενότητα Κυριακάτικα Πρωινά και όχι μόνο Ανακαλύπτοντας τον θαυμαστό κόσμο της σύγχρονης εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ «Επιστήμονες στο παιχνίδι» λέγεται το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε στο 9 ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, τη σχολική χρονιά 2016-2017. Έλαβαν μέρος οι 14 μαθητές της Στ τάξης, οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Πράξη «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 4.1 Τίτλος 4ης Επιμέρους Δράσης: Αξιοποίηση του Stop Motion Animation (χειροποίητη κινούμενη εικόνα ) στην αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων ΤΑΞΗ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ : : Δ 39 ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ : TO SCRATCH OR NOT TO SCRATCH?

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ : TO SCRATCH OR NOT TO SCRATCH? ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ : TO SCRATCH OR NOT TO SCRATCH? Κουρή Βασιλική, Λαγάτουρα Άννυ, Νικολαΐδης Παύλος Eρευνητική εργασία A' Λυκείου του Α Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού Σχολική χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ. Επιστήμες. Περιβάλλον. Πολιτισμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ. Επιστήμες. Περιβάλλον. Πολιτισμός. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια 2018-2019 Επιστήμες Περιβάλλον Πολιτισμός www.edu-bmd.webnode.gr Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 56, Ηράκλειο Αττικής Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ. Στην κεντρική είσοδο σας υποδέχονται με τα τραγούδια τους τα παιδιά της χορωδίας του Δημοτικού σχολείου και ο όμιλος μουσικής του Γυμνασίου. Επίσης, θα συναντήσετε την ομάδα μαθητών Smilers που καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.»

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» Εκπαιδευτική Δράση Teachers 4 Europe «Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» ΖΕΡΒΟY ΚΥΡΙΑΚH ΠΕ 70 ΔΑΣΚAΛΑ/ΠΕ 13 ΝΟΜΙΚOΣ 6 Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚO Δ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡIΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟY ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ Οι μαθητές μας αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Συνόψεις Ταινιών_ Θεσσαλονίκη

Συνόψεις Ταινιών_ Θεσσαλονίκη Εξωγήινοι του Βυθού Πρωτότυπος Τίτλος: Aliens des fons Marins Διάρκεια: 52 Παραγωγός: MC4 / IDEACOM Σκηνοθέτης: Jérôme Julienne Εταιρεία Παραγωγής: MC4 / IDEACOM Επιστημονικό Πεδίο: Φύση / Άγρια Φύση Χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια Δεκεμβρίου

Εργαστήρια Δεκεμβρίου Εργαστήρια Δεκεμβρίου για παιδιά για εφήβους και ΕΝΗΛΙΚΕΣ μαζί Το Δεκέμβριο, για τους ελεύθερους επισκέπτες του μουσείου, μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι του Θυμού», ξεκινάει κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 5 ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας Δημοτικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια για όλους από χρονών

Εργαστήρια για όλους από χρονών Εργαστήρια Σαββατοκύριακων Σεπτεμβρίου 2019 για παιδιά για εφήβους και ΕΝΗΛΙΚΕΣ μαζί Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Συναισθημάτων, μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι

Διαβάστε περισσότερα

Οι μεγάλοι Ζωγράφοι επισκέπτονται το νηπιαγωγείο μας

Οι μεγάλοι Ζωγράφοι επισκέπτονται το νηπιαγωγείο μας Οι μεγάλοι Ζωγράφοι επισκέπτονται το νηπιαγωγείο μας Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Προσχολική Παιδαγωγική Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Παραμυθοσάββατα Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch

Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch Προγραμματίζω παίζοντας: βασικές έννοιες προγραμματισμού με το Scratch Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο»

«Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για ακόμη μία φορά το ΓΕΛ Μελισσίων λαμβάνει μέρος στην επιτυχημένη δράση: «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» που διοργανώνεται από τη ScienceView με την παιδαγωγική - επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών

Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών NTSE - Nano Technology Science Education Project No: 511787-LLP-1-2010-1-TR-KA3-KA3MP Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών 1. Ποια θέματα στον τομέα των φυσικών επιστημών θεωρείτε ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Με τέσσερις παραμυθένιες βόλτες στο Χαλάνδρι η αυλαία για το Φεστιβάλ Παραμυθιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Με τέσσερις παραμυθένιες βόλτες στο Χαλάνδρι η αυλαία για το Φεστιβάλ Παραμυθιού Χαλάνδρι, 8/5/2017 ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τηλ. 213.2023922 www.halandri.gr e-mail: press@halandri.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με τέσσερις παραμυθένιες βόλτες στο Χαλάνδρι η αυλαία για το Φεστιβάλ Παραμυθιού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» Το θέατρο είναι μία μαγική τέχνη η οποία διακρίνεται

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» Το θέατρο είναι μία μαγική τέχνη η οποία διακρίνεται ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 19:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» Το θέατρο είναι μία μαγική τέχνη η οποία διακρίνεται 13:00 14:30 για την κοινωνικότητα, την πολλαπλότητα, και την ομαδικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου»

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» 6/Θ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΡΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Μαρία Υφαντή (ΠΕ 11) Δαμιανός Τσιλφόγλου (ΠΕ 20) Θέμα: Μύθοι Αισώπου και διδαχές του Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions!

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions! Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions! Σεπτέμβριος Νοέμβριος 2017 Οικογενειακά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις, Σάββατα και Κυριακές, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "6 Xιλιόμετρα" "Από την Αρχαία Δίολκο... στη Διώρυγα της Κορίνθου" Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Α.Π.: 163320-2/10/2017) Πολυθεματικό, Διαδραστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εξωσχολικά προγράμματα STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με τον STEM Education

Εξωσχολικά προγράμματα STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με τον STEM Education Εξωσχολικά προγράμματα STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με τον STEM Education ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Λιλιπούτειοι Μηχανικοί Για μαθητές Νηπιαγωγείου, Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Ενυδρείο Κρήτης!

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Ενυδρείο Κρήτης! Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2018-2019 στο Ενυδρείο Κρήτης! Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018 Ελάτε να κατασκευάσουμε τα δικά μας Χριστουγεννιάτικα στολίδια. Βάλτε την Χριστουγεννιάτικη σας διάθεση, να φέρουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά στα παιδιά των μελών μας

Προσφορά στα παιδιά των μελών μας Σωματείο Εργαζομένων Τραπεζικής Επιχείρησης E.F.G. EUROBANK Αριθ. Εγκριτ. Απόφ. Πολυμ. Πρωτ. Αθηνών 432/1977 Α/Α Βιβλίου Ανεγν. Συνδικ. Οργαν. Πρωτ. Αθηνών 6713 Ειδ. 1956/6-4-2000 Εμμ.Μπενάκη 32, 10678

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τους ερευνητές μας από κοντά! Ανακαλύψτε τον άγνωστο κόσμο της έρευνας! Δραστηριότητες για παιδιά στη Βραδιά Ερευνητή

Γνωρίστε τους ερευνητές μας από κοντά! Ανακαλύψτε τον άγνωστο κόσμο της έρευνας! Δραστηριότητες για παιδιά στη Βραδιά Ερευνητή Γνωρίστε τους ερευνητές μας από κοντά! Ανακαλύψτε τον άγνωστο κόσμο της έρευνας! Δραστηριότητες για παιδιά στη Βραδιά Ερευνητή ΣΤΗ «ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ» τα μικροσκόπια μπερδεύονται με τα τηλεσκόπια, τα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΜΜΥ ΙΑΚΑ ΠΤΠΕ ΠΤΔΕ ΠΤΕΑ

ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΜΜΥ ΙΑΚΑ ΠΤΠΕ ΠΤΔΕ ΠΤΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΜΜΥ 1 ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-2016 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τελευταία ενημέρωση: 7/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» (αφορά τις προπτυχιακές Θ.Ε. ΔΕΟ10, ΔΕΟ24) Γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλίες φοιτητών/τριων του Εργαστηρίου Μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία-Ημερίδες-Εκδηλώσεις (Φωτογραφικό υλικό-αφίσες-προγράμματα)

Διδασκαλίες φοιτητών/τριων του Εργαστηρίου Μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία-Ημερίδες-Εκδηλώσεις (Φωτογραφικό υλικό-αφίσες-προγράμματα) Εργαστήριο Μουσικής Διδασκαλίες φοιτητών/τριων του Εργαστηρίου Μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία-Ημερίδες-Εκδηλώσεις (Φωτογραφικό υλικό-αφίσες-προγράμματα) Χειμερινό εξάμηνο 2010 Διδασκαλίες φοιτητών στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Προσχολική Παιδαγωγική Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή 25 Σεπτεμβρίου 2015 Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή 25 Σεπτεμβρίου 2015 Λιμάνι Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή 25 Σεπτεμβρίου 2015 Λιμάνι Θεσσαλονίκης 1.500.000 επισκέπτες σε 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη στη Βραδιά Ερευνητή, σε ένα θεσμό που κρατά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η παρουσίαση σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα για τα θρησκευτικά στην Πάτρα. «Θρησκευτικά με ή χωρίς φακέλους;» Τι και πώς διδάσκουμε στα Θρησκευτικά σήμερα

Διημερίδα για τα θρησκευτικά στην Πάτρα. «Θρησκευτικά με ή χωρίς φακέλους;» Τι και πώς διδάσκουμε στα Θρησκευτικά σήμερα Παράρτημα Πάτρας Διημερίδα για τα θρησκευτικά στην Πάτρα «Θρησκευτικά με ή χωρίς φακέλους;» Τι και πώς διδάσκουμε στα Θρησκευτικά σήμερα Στόχοι της διημερίδας: Να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή παραδείγματος

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2016-2017 διοργανώνει δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πολλαπλές Λειτουργίες της Μουσικής στην Εκπαίδευση

Οι Πολλαπλές Λειτουργίες της Μουσικής στην Εκπαίδευση Οι Πολλαπλές Λειτουργίες της Μουσικής στην Εκπαίδευση Οι Πολλαπλές Λειτουργίες της Μουσικής στην Εκπαίδευση ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2018-19 ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Βιωματικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: Οι Πολλαπλές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝ ΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ σας προσκαλεί να γιορτάσουµε όλοι µαζί, µικροί και µεγάλοι, τη ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ το Σάββατο 16 ΜΑΪΟΥ από τις 7.00 µ.µ. έως τα µεσάνυχτα και την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2017-18 διοργανώνει δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

1.Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο. Σχολή Νοµικών Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών

1.Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο. Σχολή Νοµικών Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Α.Ε.Ι 1.Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Θεολογική Σχολή Θεολογίας Κοινωνικής Θεολογίας Σχολή Νοµικών Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Νοµικής Πολιτικής Επιστήµης και ηµόσιας ιοίκησης Φιλοσοφική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

5 Μαΐου 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

5 Μαΐου 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 5 Μαΐου 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

«Γνωριμία με το Εσωτερικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή»

«Γνωριμία με το Εσωτερικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή» «Γνωριμία με το Εσωτερικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή» Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Aφιέρωμα στο διεθνές έτος Χημείας. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. a n. m o x e i

Aφιέρωμα στο διεθνές έτος Χημείας. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. a n. m o x e i g. a m o x i p w. Στο σχεδιασμό και στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, το Bitish Coucil, το Διαπανεπιστημιακό, Διατμητατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔιΧηΝΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές:

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές: Αναζητώντας τεκμήρια μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Μια γέφυρα δημιουργίας ανάμεσα στο σχολικό εγχειρίδιο και στο έκθεμα (Ιστορία Α Γυμνασίου) Μαράκη Διονυσία Φιλόλογος Πειραματικού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Κύκλος επτά (7) διαλέξεων, με την συμμετοχή εννέα (9) κορυφαίων ομιλητών, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα την πρωτοποριακή σκέψη. Στόχος των ομιλιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ 2010-2050 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ 2010-2050 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ 2010-2050 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Συνδιοργανωτές: Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Iδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος Conferences Sans Frontieres Ελληνική Επιτροπή UNESCO Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ 2015

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ 2015 ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 -ΜΑΪΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΑΞΕΙΣ ΩΡΑ ΘΕΜΑ ΤΟΠΟΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Α, Β, Γ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ :ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ή ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες.

Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες. Αγορά Πληροφορικής. Προϊόντα και Υπηρεσίες. Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ο Υ Κ Υ Δ Ι Δ Ε Ι Ο Σ Α Κ Α Δ Η Μ Ι Α ΚΑΒΑΛΑ ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ, Τ.Θ. 1639, ΚΑΒΑΛΑ. Οδηγίες Αίτησης

Θ Ο Υ Κ Υ Δ Ι Δ Ε Ι Ο Σ Α Κ Α Δ Η Μ Ι Α ΚΑΒΑΛΑ ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ, Τ.Θ. 1639, ΚΑΒΑΛΑ. Οδηγίες Αίτησης Θ Ο Υ Κ Υ Δ Ι Δ Ε Ι Ο Σ Α Κ Α Δ Η Μ Ι Α ΚΑΒΑΛΑ ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ, Τ.Θ. 1639, 651 10 ΚΑΒΑΛΑ Β Πανελλήνιο Συνέδριο Η Παιδεία Σήμερα Αρχαία Ελληνικά Διδακτική μεθοδολογία Δυσλεξία 20-21-22 Απριλίου 2017, Καβάλα ΕΙΣΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

8 η Διημερίδα Βιολογίας Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία

8 η Διημερίδα Βιολογίας Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία ΩΡΑ 10.00 Ο υπολογιστής με εκατομμύρια χρόνια έρευνας και ανάπτυξης: Προσεγγίζοντας τον εγκέφαλο. Ευθύμιος Σκουλάκης, Επικεφαλής του Τομέα Νευροεπιστημών στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE «Μεσογειακή φώκια και Αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση ανταγωνισμού και αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η Δέσμη Καλών Τεχνών προσφέρεται ως επιλογή στους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Για την 6η Δέσμη δεν υπάρχει στην Α' λυκείου αντίστοιχη ΟΜΠ (Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού), έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κατηγορία ECTS Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη Υποχρεωτικό 6 Ελληνική Γλώσσα Υποχρεωτικό 6 Η Ιστορία και η Διδακτικής της Υποχρεωτικό 6

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της πληροφορικής 2η εργασία

Διδακτική της πληροφορικής 2η εργασία Διδακτική της πληροφορικής 2η εργασία ΟΜΑΔΑ Β Αντωνόπουλος Εμμανουήλ-Άρης Βασιλειάδης Βασίλειος Ελευθεριάδης Χαράλαμπος Θεοδωρίδης Αθανάσιος Παρασύρης Κωνσταντίνος Σκρέκα Λαμπρινή Τάτση Μαρία 1 Εκπαίδευση+

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο αφιερωμένο στο Μεσσήνιο λαογράφο Μιχάλη Μερακλή και στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Την Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική ταινία μικρού μήκους

Ελληνική ταινία μικρού μήκους Ελληνική ταινία μικρού μήκους Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Θεατρική αγωγή Δημιουργός: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΤΕΛΛΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

Salinity Project Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό

Salinity Project Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό Salinity Project Ανακρίνοντας τo θαλασσινό νερό Μέτρηση της Αλατότητας σε θάλασσες τις Αττικής Ε. Θαρουνιάτη ΠΕ03, Ε. Κοντογούλα ΠΕ04, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Γέρακα Προτεινόμενη δραστηριότητα Εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου Διδάσκουν: Πολύκαρπος Καραμούζης, (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS 15-30 SEPTEMBER 2018 Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Η ιδέα 1 Η Ερµούπολη (πόλη του Ερµή, προστάτη του εµπορίου) γνωρίζει αξιοσηµείωτη

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ

«ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ» ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Β ΦΑΣΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Διδάσκουσες:

Διαβάστε περισσότερα

CGS Academia. Σκοπός του Academia. Δομή του Academia

CGS Academia. Σκοπός του Academia. Δομή του Academia CGS Academia Σκοπός του Academia Το CGS Academia απευθύνεται σε μαθητές/τριες των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα με υψηλά κίνητρα μάθησης και έχει σκοπό να ενισχύσει την κριτική τους σκέψη, τη δημιουργικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικό, 20 Σεπτεμβρίου Προς τους γονείς των μαθητών και μαθητριών του 2 ου έτους του Τμήματος International Baccalaureate Κολλεγίου Ψυχικού

Ψυχικό, 20 Σεπτεμβρίου Προς τους γονείς των μαθητών και μαθητριών του 2 ου έτους του Τμήματος International Baccalaureate Κολλεγίου Ψυχικού ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-INTERNATIONAL BACCALAUREATE Προς τους γονείς των μαθητών και μαθητριών του 2 ου έτους του Τμήματος International Baccalaureate Κολλεγίου

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη και Μαθηματικά

Τέχνη και Μαθηματικά Τέχνη και Μαθηματικά Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Διαθεματικό Δημιουργός: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΚΛΑΤΖΙΔΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ «Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές, βιβλιοθήκες μέσα στην τάξη. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν,

Διαβάστε περισσότερα

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Η δράση Η δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Ta Θρησκευτικά στο Ψηφιακό Σχολείο

Ta Θρησκευτικά στο Ψηφιακό Σχολείο Ta Θρησκευτικά στο Ψηφιακό Σχολείο * Επιστημονική ημερίδα θεολόγων Γυμνασίων και Λυκείων του ν. Φωκίδας για τη χρήση του διαδραστικού πίνακα στη διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος 1 Του Χάρη Ανδρεόπουλου

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω, δημιουργώ και μαθαίνω

Ανακαλύπτω, δημιουργώ και μαθαίνω Ανακαλύπτω, δημιουργώ και μαθαίνω με τα Εκπαιδευτικά Βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος. Σχεδιασμένα σύμφωνα με το σύγχρονο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, λειτουργούν ως σημαντικό βοήθημα για το παιδί αλλά

Διαβάστε περισσότερα

«Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013

«Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ culture.uop.gr «Γεύση και Μνήμη II» Ένα 4ήμερο Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από 28 έως 31 Μαρτίου 2013 ΓΕΥΣΗ και ΜΝΗΜΗ, μια πολυεπίπεδη συμμετοχική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-1 Υπενθυμίζουμε στους φοιτητές ότι οι Πρωτοετείς και Δευτεροετείς φοιτητές (εισακτέοι από το ακ.

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Κύκλος Επιμορφωτικών Εργαστηρίων με τίτλο «Διδασκαλία μέσα από την Τέχνη» για

Δελτίο Τύπου. Κύκλος Επιμορφωτικών Εργαστηρίων με τίτλο «Διδασκαλία μέσα από την Τέχνη» για Κύκλος Επιμορφωτικών Εργαστηρίων με τίτλο «Διδασκαλία μέσα από την Τέχνη» για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2017-18. Η Μονάδα «Τέχνες» του Ινστιτούτου

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

«Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Σάββατο 11 Νοεμβρίου, έναρξη 09.00-19.00 Φιλοσοφική Σχολή (αμφιθέατρο 440 4 ος όροφος), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη,

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Σεμιναρίου. «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών»

Ανακοίνωση Σεμιναρίου. «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΤΕΡΜΑ ΠΑΤΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ,153

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Πειραιώς 254, 177 78, Ταύρος tel: +30 212 254 0000 Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού καλωσορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Η Εθνική Λυρική Σκηνή επενδύει στην εκπαίδευση για τη δημιουργία αφενός μιας νέας γενιάς Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. Κωνσταντίνος Αξιδέλης Ανδρέας Ρίζος Γιώργος Νικολόπουλος

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. Κωνσταντίνος Αξιδέλης Ανδρέας Ρίζος Γιώργος Νικολόπουλος ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Κωνσταντίνος Αξιδέλης Ανδρέας Ρίζος Γιώργος Νικολόπουλος ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανακαλύψαμε την ιστορία δισεκατομμυρίων χρόνων. Όλοι μας μείναμε άφωνοι

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης από το ΙΕΠ.

Δελτίο Τύπου. Τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης από το ΙΕΠ. Δελτίο Τύπου Κύκλος Επιμορφωτικών Εργαστηρίων με τίτλο «Διδασκαλία μέσα από την Τέχνη» για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2017-18. Η Μονάδα «Τέχνες»

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Δελτίο Τύπου 26/5/15 Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Τέσσερεις κύκλοι εργαστηρίων-σεμιναρίων για όλες τις ηλικίες Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 02_ Εισαγωγή στην αξιολόγηση και τις μετρήσεις στην προσχολική ηλικία Μετρήσεις Η μέτρηση είναι η αριθμητική απόδοση ενός χαρακτηριστικού Π.χ. καλός

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου»

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου» Κυριακή 7/12/2014 ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015 «Δος μου το χέρι σου» -Τ.Κ Ερμητσίου ώρα 4:30μμ κεντρική πλατεία Ο Σύλλογος Γυναικών Ερμητσίου υποδέχεται τα Χριστούγεννα με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης ΚΑΡΠΑΤΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα