Επιχειρηματικότητα και Δεοντολογία επαγγέλματος Εισηγήτρια: Στυλιάδη Στέλλα. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗς ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑς ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ Ζ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιχειρηματικότητα και Δεοντολογία επαγγέλματος Εισηγήτρια: Στυλιάδη Στέλλα. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗς ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑς ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ Ζ"

Transcript

1 Επιχειρηματικότητα και Δεοντολογία επαγγέλματος Εισηγήτρια: Στυλιάδη Στέλλα ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗς ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑς ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ Ζ

2 Εισαγωγή - Επιχειρηματικότητα Στην επιχειρηματικότητα αναλύεται και περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται οι έννοιες που αφορούν στο σχεδιασμό και επανασχεδιασμό, στη χρηματοδότηση και στη διοίκηση και γενικότερα στη λειτουργία μιας επιχείρησης.

3 Επιχειρηματικότητα Μιλώντας για επιχειρηματικότητα, οι σπουδαστές σε πρώτη φάση καλούνται να ανατρέξουν στη διδασκαλία της διοίκησης επιχειρήσεων (μάνατζμεντ), της γενικής λογιστικής, της σύνταξης βασικών χρηματοοικονομικών καταστάσεων, του μάρκετινγκ, της συμπεριφοράς καταναλωτή, της επιχειρησιακής έρευνας και της διοίκησης παραγωγής. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις έννοιες εκείνες που μεταφέρουν την επιχειρηματικότητα από τη θεωρία στην πράξη και οι οποίες διαφέρουν από μια εποχή σε μια άλλη.

4 Βασικές έννοιες επιχειρηματικότητας Επιχειρηματίας είναι κάποιος που καινοτομεί και μιμείται δημιουργικά, συντονίζει τους παραγωγικούς συντελεστές και τις εργασίες που γίνονται στην επιχείρησή του και παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις, αξιοποιεί και δημιουργεί με τις ειδικές γνώσεις που διαθέτει κάθε ευκαιρία κέρδους στην αγορά. Ο επιχειρηματίας καινοτομεί με έναν από τους εξής τρόπους: α) δημιουργεί ένα νέο ή καλύτερο προϊόν, β) χρησιμοποιεί νέες μεθόδους παραγωγής και οργάνωσης της επιχείρησης, γ) δημιουργεί μια νέα αγορά.

5 Βασικές έννοιες επιχειρηματικότητας Χαρακτηριστικά επιτυχημένου επιχειρηματία: Εργατικότητα και ανεκτικότητα στις αμφιβολίες Διορατικότητα και ικανότητα ρεαλιστικού προγραμματισμού Προσαρμοστικότητα και ανοχή στις μεταβολές Αντοχή στις δυσκολίες Υπευθυνότητα Ικανότητα επικοινωνίας Ικανότητα στην οργάνωση και διοίκηση Ανάληψη μέτριων κινδύνων.

6 Βασικές έννοιες επιχειρηματικότητας Οι σύγχρονοι επιχειρηματίες, δεν είναι ίδιοι οι εφευρέτες των καινοτομιών που εισάγουν. Κάθε καινοτομία συνοδεύεται και από ένα διαφορετικό ύψος κινδύνων και κερδών. Ο επιχειρηματίας που σχεδιάζει να κάνει κάποια καινοτομία θα πρέπει να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα παρόμοια προϊόντα που υπάρχουν, τις προτιμήσεις των αγοραστών, την αγοραστική δύναμη των πελατών, κ.ά.

7 Βασικές έννοιες επιχειρηματικότητας Δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας, και μπορούν να διακριθούν ανάλογα με την προέλευσή τους σε ενδογενείς, που απορρέουν από τις αποφάσεις του επιχειρηματία και σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της επιχείρησης, τον τρόπο χρηματοδότησης της επένδυσης, προώθησης του προϊόντος, και από εξωγενείς.

8 Βασικές έννοιες επιχειρηματικότητας Υπάρχουν πάντα και οι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με τη φύση της επιχείρησης και χωρίζονται σε δυνάμενους και μη δυνάμενους να υπολογισθούν. Οι πρώτοι μπορούν να υπολογισθούν μαθηματικά με την χρήση των πιθανοτήτων και έτσι να γίνει κάποια σχετική ασφάλεια, το κόστος της οποίας θα ενταχθεί στο γενικότερο κόστος παραγωγής. Οι άλλοι κίνδυνοι αποτελούν το λεγόμενο επιχειρηματικό ρίσκο.

9 Βασικές έννοιες επιχειρηματικότητας Ποια τα κίνητρα του επιχειρηματία;.. Οι επιχειρηματίες αμείβονται για τις επιτυχίες τους υλικά με το κέρδος, αλλά και με το αίσθημα της αυτοαναγνώρισης, της ανεξαρτησίας, καθώς και την αναγνώριση της κοινωνίας. Όμως, υφίστανται και κάποιες θυσίες όπως η ανυπαρξία καθορισμένου ωραρίου εργασίας, οι πολλές ώρες εργασίας που στερούν χρόνο από την οικογένεια, η σκληρή εργασία και ο κίνδυνος αποτυχίας, κ.ά.

10 Η σημασία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο Στα ευρήματα του Ευρωβαρομέτρου αποτυπώνονται οι τάσεις σε συγκεκριμένα καίρια θέματα. Στην ερώτηση τι θα επέλεγαν οι πολίτες μεταξύ εξαρτημένης εργασίας και αυτοαπασχόλησης, η πλειοψηφία αυτών στις ΗΠΑ επιλέγουν την αυτοαπασχόληση, ενώ η χώρα μας προτιμά την εξαρτημένη εργασία και μάλιστα την θεωρεί πολύ πιο εφικτή ως προοπτική από το ενδεχόμενο να κάνει δική του επιχείρηση.

11 Η σημασία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο Στην ίδια έρευνα, στο δίλημμα ανάμεσα στη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης ή την αγορά μιας υφιστάμενης τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες στη χώρα μας δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην αγορά μιας παλαιάς επιχείρησης σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

12 Σημασία της επιχειρηματικότητας Ποιές οι δυσκολίες για να ξεκινήσει κανείς μια επιχειρηματική δραστηριότητα;.. Η πλειοψηφία των ελλήνων θεωρεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χρηματοοικονομικοί πόροι, και ότι υπάρχουν διοικητικές δυσκολίες αδειοδότησης. Αντίθετα, ο μέσος όρος στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ συμφωνεί με τα προηγούμενα, αλλά δίνει έμφαση στο σημερινό οικονομικό κλίμα το οποίο χαρακτηρίζει ως μη ευνοϊκό.

13 Σημασία της επιχειρηματικότητας Ο ρόλος της εκπαίδευσης Ένταξη ειδικού μαθήματος επιχειρηματικότητας στο σχολικό πρόγραμμα, με διαρκή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων από τα Υπουργεία Παιδείας & Ανάπτυξης. Σταδιακή συμμετοχή εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων και επαγγελματικών ενώσεων στη διαμόρφωση πολιτικής και στις δράσεις. Καθιέρωση πρωτοβουλιών για διάχυση καλών πρακτικών εθνικό & ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και δείκτες που θα προσδιορίζουν ποιοτικά και ποσοτικά τους στόχους

14 Επιχειρηματικό σχέδιο(business plan) - Γενικά Ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο (Ε.Σ.) αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, και νέο επιχειρηματία, διότι συμβάλλει στη δομή και οργάνωση αυτής, και στη σωστή λήψη αποφάσεων. Σήμερα, θεωρείται απαραίτητο εργαλείο μιας σύγχρονης επιχείρησης και συχνά προαπαιτείται να προσκομίζεται σαν μια συνολική εικόνα (της παρούσας και της μελλοντικής κατάστασης), της επιχείρησης.

15 1. Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. Εισαγωγή Εξώφυλλο Γενική Εισαγωγή Εισαγωγική Σελίδα, η οποία περιλαμβάνει λίγα λόγια για την επιχείρηση, με τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και το λογότυπο. Περιεχόμενα Executive Summary, το Ε.Σ. σε μερικά συμπεράσματα, πληροφορίες, επιδιώξεις και στόχους της επιχείρησης και του πλάνου.

16 Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. 2.Εσωτερική ανάλυση Λεπτομερής περιγραφή της επιχείρησης, η οποία χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη: I. Περιγραφή της επιχείρησης. Νομιμοποίηση- τύπος επιχείρησης & ότι άλλο είναι γνωστό για τους εξωτερικούς πόρους της επιχείρησης (outside sources), όπως προμηθευτές, χονδρέμποροι, τράπεζες, στρατηγικοί συνεργάτες, κ.λπ. II. Προϊόντα / Υπηρεσίες. Περιγραφή των προϊόντων / υπηρεσιών, με έμφαση στα οφέλη που θα αποκομίσουν οι καταναλωτές από τη χρήση τους και τα διαφορετικά στοιχεία τους. III. Τοποθεσία. Η τοποθεσία της επιχείρησης είναι ένα κρίσιμο σημείο για την επιτυχία ή την αποτυχία της.

17 Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. 3.Εξωτερική ανάλυση Ανάλυση καταναλωτή & ανταγωνισμού I. Ανάλυση καταναλωτή: Εδώ περιλαμβάνεται η τμηματοποίηση της αγοράς, τα κίνητρα και οι ανεκπλήρωτες ανάγκες ή επιθυμίες του καταναλωτή σε κάθε τμήμα της αγοράς. II. Ανάλυση ανταγωνισμού: Η ανάλυση του ανταγωνισμού αρχίζει με την αναγνώριση των υπαρχόντων, αλλά και των πιθανών ανταγωνιστών και οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν, και τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Εξετάζονται Απόδοση, εικόνα και προσωπικότητα, στόχοι, υπάρχουσα και προηγούμενες στρατηγικές, διάρθρωση κόστους (cost structure), δυνατά και αδύνατα σημεία.

18 Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. 3.Εξωτερική ανάλυση Ανάλυση καταναλωτή & ανταγωνισμού III. Ανάλυση αγοράς: Μέγεθος αγοράς, ορίζοντες ανάπτυξης (growth prospects), κερδοφορία αγοράς, άρθρωση κόστους (cost structure], κανάλια διανομής (distribution channels), τάσεις, και παράγοντες επιτυχίας (key success factors). IV. Ανάλυση περιβάλλοντος: Εδώ ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος πλατειασμού, γι αυτό πρέπει να απομονώσουμε μόνο τους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ή την υποαγορά μας: Τεχνολογία, κράτος, οικονομία, κουλτούραπολιτισμός, και δημογραφικά στοιχεία.

19 Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. 3.Εξωτερική ανάλυση Επιλογή, προσδιορισμός & υλοποίηση στρατηγικής I. Στρατηγική προϊόντων: Υπόσχεση του προϊόντος (π.χ. ακριβό και ποιοτικό, φτηνό, εύχρηστο κ.λπ.), χαρακτηριστικά, διαφοροποίηση από τα άλλα προϊόντα της αγοράς, και μοναδικότητα (Unique Selling Proposition / USP) II. Πλάνο μάρκετινγκ (Marketing Plan): Στόχοι της επιχείρησης, θέση (positioning) &target group α) Συμπεριφορά καταναλωτή β) Προϊόν (χαρακτηριστικά -Product Life Cycle/ PLC-), γ) Τιμή δ) Διανομή ε) Προώθηση

20 Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. 3.Εξωτερική ανάλυση Πωλήσεις I. Πορεία των πωλήσεων των τελευταίων ετών (τα σχεδιαγράμματα βοηθούν πολύ), θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη των πωλήσεων για τα επόμενα έτη και πρόβλεψη της συνολικής αγοράς. Υποθέσεις, σαφείς και ρεαλιστικές. Διοικητικό πλάνο (Management Plan) I. Συντονισμός, εκπαίδευση και οργάνωση στο χώρο και το χρόνο (time & space management), με έμφαση στην προνοητικότητα. Απαντώνται ερωτήματα όπως: Ποιες αδυναμίες υπάρχουν σε διοικητικό επίπεδο; Ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν τη διοίκηση; Ποια είναι τα καθήκοντα τους; Ποιες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό; Ποιο θα είναι το μισθολογικό καθεστώς;

21 Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. 4.Οικονομικό πλάνο I. Ισολογισμός: Καταδεικνύει το πόσο υγιής είναι η επιχείρηση, περιγράφοντας το ενεργητικό, το παθητικό και τα ίδια τα κεφάλαια. II. Ανάλυση χρηματορροών: Αναλύει τη ρευστότητα μιας επιχείρησης και βοηθά στη σωστή ρύθμιση των υποχρεώσεων και των απαιτήσεών της. III. Κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης: Παρουσιάζει τα έσοδα, τα έξοδα, τα κέρδη και τις ζημίες της επιχείρησης. IV. Break-even Analysis (Νεκρό σημείο): Καταδεικνύει τις πωλήσεις που πρέπει να γίνουν (σε ευρώ ή σε τεμάχια), ώστε συνολικά έσοδα = συνολικά κόστη.

22 Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. 5.Χρησιμές συμβουλές Σχεδιαγράμματα και γραφικά, χρήσιμα και ευανάγνωστα, προτιμώνται ως εργαλεία κατά τη σύνταξη του Ε.Σ. Οι περιγραφές και οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο Ε.Σ. πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Πρέπει να προβλέπονται εναλλακτικά σενάρια. Το κείμενο του σχεδίου πρέπει να αναφέρεται σε ουσιώδη θέματα και να μην πλατειάζει.

23 Σύνταξη ενός επιτυχημένου Ε.Σ. 5.Χρησιμές συμβουλές Η μορφή ενός Ε.Σ. δεν είναι τυποποιημένη. Μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κάποιες υποκατηγορίες. Ο συντάκτης του Ε.Σ. πρέπει να γνωρίζει τι είναι απαραίτητο για το συγκεκριμένο σχέδιο (π.χ. οι τράπεζες, για μια επέκταση επιχείρησης, απαιτούν ισολογισμούς, νομιμοποίηση κ.λπ.) Το κείμενο που θα συνταχθεί πρέπει να έχει λογική δομή, να είναι ευπαρουσίαστο και να μην έχει λάθη.

24 Νομικές μορφές επιχείρησης Κάθε τύπος επιχείρησης έχει ειδικά χαρακτηριστικά και η επιλογή του εξυπηρετεί ορισμένη οικονομική σκοπιμότητα Ατομική εταιρία Εταιρική επιχείρηση i. Ομόρρυθμες Ετερόρρυθμες ii. Ανώνυμες Εταιρείες & Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (κεφαλαιουχικές εταιρίες)

25 Νομικές μορφές επιχείρησης - Ατομική εταιρία Η ατομική εταιρία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς κύριο πλεονέκτημά της είναι η μεγάλη ευελιξία ως προς τις επιχειρηματικές αποφάσεις που αφορούν στο είδος της δραστηριότητας, στην επιλογή των τεχνικών μεθόδων και -ως ένα βαθμό- στο μέγεθος της παραγωγής. Όταν, όμως, το είδος της δραστηριότητας επιβάλλει την ανάπτυξη μεγάλου μεγέθους, τότε η εταιρική μορφή της επιχείρησης είναι συχνά η πιο κατάλληλη.

26 Νομικές μορφές επιχείρησης Εταιρική επιχείρηση Η εταιρική επιχείρηση ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα, τους εταίρους, που συνδέονται με ειδική σχέση μεταξύ τους, την εταιρική, που καθορίζεται ανάλογα με το είδος της εταιρείας. Βασικές μορφές της εταιρικής επιχείρησης είναι η Ομόρρυθμη και Ετερόρρυθμη, οι οποίες αποτελούν τις προσωπικές εταιρίες και η Ανώνυμη Εταιρεία και η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, οι οποίες αποτελούν τις ονομαζόμενες κεφαλαιουχικές εταιρείες.

27 Νομικές μορφές επιχείρησης Ομόρρυθμος εταιρία (Ο.Ε.) Στις Ομόρρυθμες (Ο.Ε.) όλοι οι εταίροι είναι αλληλέγγυα και απεριόριστα υπεύθυνοι με όλη τους την περιουσία για τη δραστηριότητα και τα χρέη της εταιρείας και με τη λύση της δεν παύει η ευθύνη τους γι αυτά. Επιπλέον υπόκεινται σε προσωπική κράτηση όταν βρίσκονται σε αδυναμία να εξοφλήσουν τους πιστωτές τους. Τα ιδρυτικά μέλη της ομόρρυθμης εταιρείας μπορεί να είναι φυσικά (άνω των 18) ή νομικά πρόσωπα.

28 Νομικές μορφές επιχείρησης Ετερόρρυθμος εταιρία (Ε.Ε.) Στις Ετερόρρυθμες (Ε.Ε.) ένας τουλάχιστον εταίρος (ο ομόρρυθμος) είναι υπεύθυνος με όλη του την περιουσία για τα χρέη της, αλλά η ευθύνη της εταιρίας είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό της εισφοράς του σε αυτήν. Για την ίδρυσή της κατά την έκφραση του νόμου υποχρεούνται αμοιβαίως 2 τουλάχιστον μέρη στην επιδίωξη κοινού σκοπού. Τα ιδρυτικά μέλη της ετερόρρυθμης εταιρείας μπορεί να είναι Φ.Π. ή Ν.Π., που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι Ο.Ε. και οι Ε.Ε. δεν χρειάζονται συμβολαιογραφικό έγγραφο για την κατάρτισή τους, αντιθέτως αρκεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό.

29 Νομικές μορφές επιχείρησης Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) Στις Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.), που είναι μετοχικές, κάθε εταίρος (μέτοχος) είναι υπεύθυνος μόνο για το ποσοστό συμμετοχής του, δηλαδή για τον αριθμό των μετοχών τις οποίες διαθέτει. Ο μέτοχος συμμετέχει στην εκλογή της διοίκησης της εταιρείας, στη διαμόρφωση των γενικών αρχών της πολιτικής και στα κέρδη, ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που διαθέτει. Στη γενική συνέλευση των μετόχων καθένας διαθέτει τόσους ψήφους όσες είναι οι μετοχές που κατέχει.

30 Νομικές μορφές επιχείρησης Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) Μια Α.Ε. χαρακτηρίζεται από το μεγάλο σχετικάκεφάλαιο που απαιτείται για την ίδρυσή της, τη διαίρεση του κεφαλαίου σε ίσα μερίδια, που ενσωματώνονται σε έγγραφα, τις μετοχές, τους αυστηρούς όρους δημοσιότητας κατά την ίδρυσή της αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της, τη μακρά διάρκειά της (συνήθως 50 ετών), την περιορισμένη ευθύνη των μετόχων, τη λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία και την ύπαρξη δύο οργάνων, της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και του Διοικητικού Συμβουλίου.

31 Νομικές μορφές επιχείρησης Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) Για την ίδρυση μιας Α.Ε. πρέπει να συμπράξουν δύο τουλάχιστον μέρη ή κατά την έκφραση του νόμου το κεφάλαιο αυτής πρέπει να αναληφθεί από δύο τουλάχιστον ιδρυτές. Η αναλογία συμμετοχής των ιδρυτών δεν ορίζεται. Τα ιδρυτικά μέλη της ανώνυμης εταιρείας μπορεί να είναι φυσικά (άνω των 18) ή νομικά πρόσωπα. Από το 2002 το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για την ίδρυση Α.Ε. ορίζεται στα ευρώ. Και για τις ήδη υπάρχουσες Α.Ε.;

32 Νομικές μορφές επιχείρησης Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) Οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) είναι ένας ενδιάμεσος τύπος μεταξύ των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) και της ανώνυμης εταιρείας. Το κύριο γνώρισμα των εταιρειών αυτών είναι το μικρό κεφάλαιο που χρειάζεται για τη σύστασή τους και η περιορισμένη ευθύνη των εταίρων τους μέχρι το ύψος του κατατεθειμένου εταιρικού κεφαλαίου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ανώνυμες εταιρείες, σε αντίθεση με τις προσωπικές εταιρείες.

33 Νομικές μορφές επιχείρησης Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) Χαρακτηριστικά των Ε.Π.Ε. είναι 1. η διαίρεση του κεφαλαίου σε «μερίδες συμμετοχής», κάθε μία εκ των οποίων αποτελείται από εταιρικά μερίδια, οι συγκεκριμένοι όροι δημοσιότητας κατά την ίδρυσή της αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της, 2. η ορισμένη διάρκειά της, 3. η περιορισμένη ευθύνη των εταίρων, 4. η λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία πάνω από 50% του αριθμού των εταίρων, 5. η ύπαρξη 2 οργάνων, της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων και του διαχειριστή ή διαχειριστών.

34 Νομικές μορφές επιχείρησης Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης Η Ε.Π.Ε. είναι εμπορική, έστω και αν ο σκοπός αυτής δεν είναι εμπορική επιχείρηση, ωστόσο απαγορεύεται η άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως τραπεζικές, ασφαλιστικές, χρηματιστηριακές, διαχείριση χαρτοφυλακίου αξιόγραφων, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματοδοτική μίσθωση, πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων, προώθηση και υλοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας (μόνο venture capital) και αθλητικές δραστηριότητες. Για την ίδρυση Ε.Π.Ε. κεφάλαιο και πάνω. Και για τις υφιστάμενες Ε.Π.Ε.;

35 Διαδικασίες αδειοδότησης μιας επιχείρησης Η διαδικασία αδειοδότησης μίας νέας δραστηριότητας μπορεί να είναι απλή και σύντομη, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκη και χρονοβόρα. Αυτό πάντα εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες της κάθε περίπτωσης, από το είδος και το μέγεθος της δραστηριότητας και από την τοποθεσία όπου πρόκειται να εγκατασταθεί.

36 Διαδικασίες αδειοδότησης μιας επιχείρησης Για την αδειοδότηση μιας νέας επιχείρησης αρχικά, ο επενδυτής είτε πρόκειται για ατομική ή εταιρική (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε.)- θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη σύσταση της. Στις διαδικασίες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι διαφόρων ειδών άδειες που οφείλει ο επιχειρηματίας να συγκεντρώσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για τον προσανατολισμό των επίδοξων επιχειρηματιών υπάρχουν εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων(...!).

37 Διαδικασίες αδειοδότησης μιας επιχείρησης Μετά τη σύσταση της εταιρίας, ο επιχειρηματίας ολοκληρώνει τις απαραίτητες διεργασίες για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας της εταιρίας. Για τη χορήγηση των αδειών (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ή από τις κατά τόπους υπηρεσίες βιομηχανίας στις Νομαρχίες), απαιτείται η μια σειρά δικαιολογητικών, εγκρίσεων και μελετών. Το είδος και ο αριθμός των δικαιολογητικών εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης που πρόκειται να ιδρύσει ο επενδυτής και από την περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η νέα επιχείρηση.

38 Διαδικασίες αδειοδότησης μιας επιχείρησης Το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης Χαρακτηρίζει το βαθμό της επικινδυνότητας κατά τη λειτουργία της νέας επιχείρησης και της πιθανότητας δημιουργίας ατυχημάτων, τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον, το βαθμό στον οποίο απειλεί τη δημόσια υγεία, κ.ά. Οι διάφορες δραστηριότητες κατατάσσονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες όχλησης (επιβάρυνση στο περιβάλλον).

39 Διαδικασίες αδειοδότησης μιας επιχείρησης Η γεωγραφική θέση της επιχείρησης Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα, στις οποίες δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, υπάρχουν άλλες ειδικά θεσμοθετημένες περιοχές οι οποίες διευκολύνουν την εγκατάσταση βιομηχανικών επιχειρήσεων, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες νια την εγκατάσταση δραστηριοτήτων γύρω από οικισμούς οι οποίοι επιβάλλονται από τη σχετική νομοθεσία, τέλος υπάρχουν και εγκεκριμένα Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία προσδιορίζουν με ακρίβεια ποιες επιχειρήσεις και πού, μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου δήμου.

40 Διαδικασίες αδειοδότησης μιας επιχείρησης Τελευταίο στάδιο, η χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο επενδυτής στην αρμόδια υπηρεσία για να του χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας, αποδεικνύουν ότι η εγκατάσταση έγινε σύμφωνα με τη χορηγηθείσα άδεια εγκατάστασης, ότι τα προβλεπόμενα έργα εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις εγκριθείσες μελέτες και ότι η λειτουργία της επιχείρησης ικανοποιεί τους περιβαλλοντικούς και άλλους όρους της άδειας εγκατάστασης.

41 Λόγοι αποτυχίας νέων επιχειρήσεων Γιατί καθημερινά ακούμε για επιχειρήσεις που κλείνουν, για επιχειρηματίες που αποτυγχάνουν; Τι κάνει τους υπόλοιπους να ξεχωρίζουν και τους οδηγεί στο κέρδος και την ευημερία; Πολλές και διαφορετικές είναι οι απόψεις και οι απαντήσεις για τα παραπάνω χωρίς να υπάρχουν αντικειμενικές απαντήσεις...

42 Λόγοι αποτυχίας νέων επιχειρήσεων Οι δεξιότητες και τα προσόντα που προκύπτουν από την εκπαίδευση, αποτελούν συχνά μεγαλύτερη εγγύηση επιτυχίας από το «ένστικτο». Σήμερα υπάρχει εκτεταμένη ελληνική και ξένη βιβλιογραφία που μπορεί να βοηθήσει τους επίδοξους επιχειρηματίες. Το επιχειρηματικό πλάνο απαραίτητο για να ξεπεραστεί κάθε σκόπελος που αφορά σε κακές εκτιμήσεις και προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί.

43 Λόγοι αποτυχίας νέων επιχειρήσεων Ένα κρίσιμο σημείο που καθορίζει την καλή έκβαση μιας νέας επιχείρησης είναι η σωστή εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών. Συχνά δίνεται έμφαση στην εύρεση αρχικού κεφαλαίου για το «άνοιγμα» της επιχείρησης, χωρίς να προσδιορίζεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης και οι καθημερινές ταμειακές ανάγκες, η κάλυψη των λειτουργικών και πώς θα γίνουν αυτά.

44 Λόγοι αποτυχίας νέων επιχειρήσεων Ένα κακό ή ανύπαρκτο Επιχειρηματικό Σχέδιο (business plan) Όταν ο επιχειρηματίας δεν έχει καταγράψει τις ιδέες του στη συγκροτημένη δομή ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου, κινδυνεύει να μην έχει αποσαφηνίσει τις απόψεις του και να έχει πολλά θολά σημεία. Η γραπτή απεικόνιση του επιχειρηματικού σχεδιασμού εκτός από την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των δεδομένων, μας δίνει και τη δυνατότητα συχνού ελέγχου αυτών που επιθυμούμε και έχουμε βάλει σαν στόχο και αυτών που πραγματικά πετυχαίνουμε. (Σχεδιαζόμενη και αναδυόμενη επιχειρηματική στρατηγική)

45 Λόγοι αποτυχίας νέων επιχειρήσεων Σχεδιαζόμενη και αναδυόμενη στρατηγική σύγκριση με τη βοήθεια ενός επιχειρηματικού σχεδίου

46 Λόγοι αποτυχίας νέων επιχειρήσεων Κακή εκτίμηση δεδομένων Συχνό στην ελληνική πραγματικότητα το φαινόμενο της άποψης ότι κανείς «μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του». Αυτός είναι ένας κίνδυνος που αφορά κατά πολύ και τους παλαιούς επιχειρηματίες Και στην περίπτωση αυτή το Επιχειρηματικό Σχέδιο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, καθώς δείχνει πώς να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι ανάγκες της επιχείρησης και οι δυνατότητες του κάθε εργαζόμενου σε αυτήν, υπαλλήλων και ιδιοκτήτη.

47 Λόγοι αποτυχίας νέων επιχειρήσεων Γενικά για την επιτυχία μιας επιχείρησης.. Επιλογή του χρόνου και του τόπου υλοποίησης της επένδυσης Σωστή εκτίμηση του ανταγωνισμού Εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μάρκετινγκ Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (ιντερνέτ, Π.Σ.Δ. κ.λπ.) Ρεαλιστική εκτίμηση της αγοράς

48 Στοιχεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος Ο μελλοντικός νέος επιχειρηματίας είναι χρήσιμο να γνωρίζει όλους τους φορείς και τους μηχανισμούς του χρηματοοικονομικού συστήματος, ώστε να μπορέσει η επιχείρησή του να ωφεληθεί από τις παροχές τους. Κοιτάζοντας τη διεθνή εμπειρία, θα δούμε διαφορετικά συστήματα και μηχανισμούς στήριξης της επιχειρηματικότητας με κρατική παρέμβαση, καθώς και με διοικητικά, φορολογικά και άλλα μέτρα ή και τη δημιουργία κρατικών ή ημικρατικών φορέων.

49 Στοιχεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος Εφαρμογή συστημάτων και μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας με κρατική παρέμβαση και με διοικητικά, φορολογικά και άλλα μέτρα: I. Μειωμένοι συντελεστές φορολογίας II. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας ή μέρους του κόστους εργασίας III. Κάλυψη μέρους του κόστους των επενδύσεων με επιχορήγηση (δωρεάν κεφάλαια) ή με παροχές άτοκων δανείων IV. Επενδύσεις για ΜΕ με φορολογικές ελαφρύνσεις ή απαλλαγές V. Παροχή εγγυήσεων για δάνεια τραπεζών προς ΜΕ απευθείας από το Κράτος (Υπουργεία, Ειδικοί Οργανισμοί και η δημιουργία Χρηματιστηρίου ΜΕ)

50 Στοιχεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος Στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω δημιουργίας κρατικών ή ημικρατικών φορέων: Ειδικά ταμεία/φορείς για τη συμμετοχή σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων/vc που επενδύουν σε ΜΕ Ειδικοί φορείς πιστοδότησης που παρέχουν τόσο εγγυήσεις σε δάνεια τραπεζών και πράξεις Leasing, Factoring & VC, όσο και δάνεια σε ΜΕ ταμεία εγγυήσεων και αντεγγυήσεων (βλ. Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων).

51 Προϊόντα ελληνικού χρηματοπιστωτικού και χρηματοοικονομικού συστήματος ΦΟΡΕΙΣ Εμπορικές επενδυτικές, συνεταιριστικές Τράπεζες -> Νεοσύστατες & υφιστάμενες ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ - Βραχ/πρόθ. δάνεια - Μ/Μ δάνεια - Εγγυητικές επιστολές ΠΟΣΟΣΤ. ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ 80% ενός επενδυτικού σχεδίου ΟΡΟΙ - Αυστηρά κριτήρια(έλεγχοι φερεγγυότητας ΜΕ, προοπτικές, δυνατότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων, εμπράγματες εξασφαλίσεις κ.λπ.) - Υψηλό σχετικά κόστος, αλλά επιλογή από ΜΕ μεταβλητού ή σταθερού επιτοκίου και νομίσματος ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕ Το χαμηλότερο κόστος στην αγορά

52 Προϊόντα ελληνικού χρηματοπιστωτικού και χρηματοοικονομικού συστήματος ΦΟΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΣΟΣΤ. ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΡΟΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕ Εταιρείες Factoring -> Υφιστάμενες - Προκαταβολές - Ασφάλιση Εξαγωγών 80% της αξίας των τιμολογίων 100% της αξίας των τιμολογίων - Αυστηρά κριτήρια και έλεγχος των Πελατών των ΜΕ Υψηλότερο κόστος σε σχέση με κόστος βραχ/πρόθ. τραπεζ. δανεισμού

53 Προϊόντα ελληνικού χρηματοπιστωτικού και χρηματοοικονομικού συστήματος ΦΟΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΣΟΣΤ. ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΡΟΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕ Εταιρείες Leasing -> Υφιστάμενες - Χρηματοδ. Μίσθ. - Αντίστρ. Μίσθωση - Leasing Αυτοκ. - Leasing Ακινήτ. 100% μιας επένδυσης - Αυστηρά κριτήρια (όπως τραπεζικά) Το πιο υψηλό σχετικά κόστος στην αγορά (με εξαίρεση το VC)

54 Προϊόντα ελληνικού χρηματοπιστωτικού και χρηματοοικονομικού συστήματος ΦΟΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΣΟΣΤ. ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΡΟΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕ Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών/VC -> Κυρίως σε υφιστάμενες - Συμμετοχή σε μετοχικό κεφάλαιο <50% του μετοχικού κεφαλαίου - Αυστηρά κριτήρια (έλεγχος φερεγγυότητας ΜΕ, προοπτικές ΜΕ, σοβαρότητα διοίκησης ΜΕ κ.λπ.) Το υψηλότερο κόστος στο χρημ/πιστωτ. Χρημ/οικ. σύστημα

55 Προϊόντα ελληνικού χρηματοπιστωτικού και χρηματοοικονομικού συστήματος ΦΟΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΣΟΣΤ. ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΡΟΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕ ΤΕΜΠMΕ Α.Ε. -> Νεοσύστατες & υφιστάμενες - Εγγυήσεις & Αντεγγυήσεις για όλα τα παραπάνω προϊόντα 80% του κινδύνου - Βαθμολόγ ηση αιτημάτων Μόνο χαμηλή προμήθεια

56 Ελληνικό χρηματοπιστωτικό & χρηματοοικονομικό σύστημα - Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε.) είναι φορέας που λειτουργεί στη χώρα μας και έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό σύστημα των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των οικονομικών και εμπορικών κινδύνων τους, συμπληρώνει τα κενά και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και ολοκληρώνει το υφιστάμενο σύστημα.

57 Ελληνικό χρηματοπιστωτικό & χρηματοοικονομικό σύστημα - Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. Σκοπός του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. είναι η ενθάρρυνση, προτροπή όσων γίνεται περισσότερων κοινωνικόοικονομικών ομάδων στο επιχειρείν και παράλληλα, ο περιορισμός των συνεπειών από μια ενδεχόμενη αποτυχία. Αυτό διασφαλίζεται με την απαλλαγή της προσημείωσης υποθήκης της μόνιμης και μοναδικής κατοικίας του επιχειρηματία, αφού το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. του παρέχει εγγύηση.

58 Ελληνικό χρηματοπιστωτικό & χρηματοοικονομικό σύστημα - Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. Γίνεται κάλυψη των οικονομικών αναγκών της επιχείρησης με χαμηλό κόστος και ταυτόχρονα περιορίζεται η τοκογλυφία και η παραοικονομία σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. Προωθείται η εταιρική και ερευνητική κουλτούρα και ενθαρρύνεται η αύξηση του μεγέθους και της εξωστρέφειας των μικρών επιχειρήσεων, με τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και την ανάπτυξη αντίστοιχων διαδικασιών παραγωγής, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

59 Ελληνικό χρηματοπιστωτικό & χρηματοοικονομικό σύστημα - Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. Τέλος, επιδιώκεται η αγορά επιχειρήσεων που έχουν δυσκολία στην πρόσβαση χρηματοδότησης, και η υποστήριξη δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου. Έως σήμερα, το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. έχει συνάψει συμβάσεις με 15 εμπορικές τράπεζες (Αγροτική, Γενική, Εθνική, Εμπορική, Eurobank Εργασίας, Ελληνική, FBB, Κύπρου, Nova Bank, Λαϊκή, Πειραιώς, Probank, Omega Bank, Εγνατία, Aspis Bank).

60 Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. Διαδικασία εγγυοδοσίας Μια ΜΜΕ πρέπει να απευθυνθεί σε μια τράπεζα και εάν αυτή κρίνει οικονομικά βιώσιμο το Επιχειρηματικό Σχέδιο και επιθυμεί την εγγύηση του Ταμείου, τότε θα ενημερώσει την επιχείρηση για τα προγράμματα του ταμείου, θα συμπληρώσουν μια αίτηση εγγυοδοσίας και θα την αποστείλουν στο Ταμείο. Η απάντηση έρχεται εντός 20 ημερών και σε περίπτωση θετικής απάντησης υπογράφεται σχετική σύμβαση πίστωσης τράπεζας και επιχείρησης, καθώς και εγγυητική πράξη μεταξύ τράπεζας και Ταμείου.

61 Ο νέος αναπτυξιακός νόμος 3299/2004 Κίνητρα για ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια στους τομείς του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών προσφέρει ο νέος Επενδυτικός Νόμος, με ποσοστά επιχορηγήσεων έως και το 55%, ανεξαρτήτως του αν μια επιχείρηση είναι παλαιά ή νέα. Οι επιχορηγήσεις παρέχονται είτε ως ποσά χρηματικής ενίσχυσης για τις δαπάνες, είτε ως επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή ως φοροαπαλλαγή ή ως επιχορήγηση του κόστους δημιουργούμενης θέσης απασχόλησης.

62 Βελτιώσεις στον Αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 (Απρίλιος 2012) Σκοπός των βελτιώσεων στον αναπτυξιακό νόμο είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς: Κατάργηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης των Καθορίζεται κλιμακούμενο κόστος επιδότησης για τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών ανεξαρτήτου μεγέθους, ώστε κάθε επενδυτής να λαμβάνει επιδότηση αντίστοιχη με το κόστος της επένδυσης που έχει υλοποιήσει.

63 Βελτιώσεις στον Αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 (Απρίλιος 2012) Επανεξετάζονται οι εκατοντάδες επενδύσεις που απορρίφθηκαν επειδή δεν προσκόμισαν κάποιο δικαιολογητικό εντός των προθεσμιών, λόγω καθυστέρησης δημόσιας υπηρεσίας. Ανασυγκροτείται η Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΑΑΝ. Παρέχεται παράταση 1 έτους στην ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων. Προωθείται το καθεστώς του συμψηφισμού.

64 Ο νέος Επενδυτικός νόμος 3908/2011 και οι αλλαγές του (Απρίλιος 2012) Αυξάνεται το ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών σε κτιριακές υποδομές, βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου από το 40% στο 60%. Ειδικά για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνεται το ποσοστό στο 70%. Αναστέλλεται η απαίτηση για προσκόμιση έγκρισης δανείου από Τράπεζα. Δίνεται δυνατότητα στον επενδυτή για τροποποιήσεις του φυσικού & οικονομικού αντικειμένου, σε ποσοστό έως 10% του συνολικού προϋπολογισμού, χωρίς πρότερη έγκριση του ΥΠΑΑΝ.

65 Venture Capital ελκυστική λύση για νέες επιχειρήσεις Το Venture Capital αποτελεί μια σχετικά νέα μορφή χρηματοδότησης που πρωτοεμφανίστηκε στις Η.Π.Α. μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται με μεγάλη επιτυχία από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Η χρηματοδότηση μέσω του θεσμού αυτού έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή ανάπτυξη πολλές από τις επιχειρήσεις που την αξιοποίησαν. Τέτοιες περιπτώσεις στη χώρα μας αποτελούν οι εταιρείες Goody s, Γερμανός και Chipita, ενώ σε άλλες χώρες οι Microsoft, Amazon.com και Yahoo!

66 Venture Capital - Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών Μπορούμε να ορίσουμε το Venture Capital ως έναν τρόπο χρηματοδότησης της ίδρυσης, ανάπτυξης ή εξαγοράς μιας εταιρείας, βάσει του οποίου ο επενδυτής αποκτά τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ως αντάλλαγμα για την παροχή χρηματοδότησης. Κυρίως στηρίζει τις ανάγκες δυναμικών και γρήγορα αναπτυσσόμενων εταιρειών που χρειάζονται ίδια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

67 Venture Capital Τρόπος χρηματοδότησης Η χρηματοδότηση Venture Capital πραγματοποιείται συνήθως μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, κατά την οποία δε συμμετέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι προκειμένου να συμμετάσχει η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων. Οι εταιρείες Venture Capital χρησιμοποιούν και διάφορα άλλα εργαλεία για να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους, όπως προνομιούχες μετοχές ή μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια. Ως επί το πλείστον, ο κύριος μέτοχος εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας του μετά την επένδυση venture capital.

68 Venture Capital σε management buy-outs Το Venture Capital χρησιμοποιείται συχνά και στην περίπτωση μεταβίβασης της εταιρικής ιδιοκτησίας είτε σε μετόχους μειοψηφίας, είτε σε ομάδες στελεχών των εταιρειών (management buy-outs). Το venture capital αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς παγκοσμίως ενώ, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή χρηματοδότησης αναπτύσσονται ταχύτερα από τους ανταγωνιστές τους.

69 Entrepreneurship quiz.. i. Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Κρήτης, ii. Entrepreneur's Quiz, iii. Small Business Development Center, Entrepreneur's Quiz, iv. Small Business Centre-Waterloo Region, Take the Entrepreneurship Quiz, rship_quiz.pdf v. The Small Business Knowledge Base Home Page, The Entrepreneur Test, vi. RoundOne: The Entrepreneur s Playbook, Entrepreneurship Quiz Index,

70 Εισαγωγή Επιχειρησιακή ηθική Φιλοσοφικές προσεγγίσεις ηθικής. 1. Τελεολογική (Teleology) 2. Δεοντολογική (deontology) 3. Σχετική (relativist) 4. Απόλυτα ηθική (Virtue ethics)

71 Έννοια του Business Ethics (Επιχειρηματική Ηθική - Δεοντολογία) Επιχειρηματική ηθική είναι το σύνολο των κανόνων και των αρχών που ωθούν τη συμπεριφορά των ατόμων στο χώρο των επιχειρήσεων. Κοινωνική ευθύνη επιχειρήσεων είναι η υποχρέωση μιας επιχείρησης να μεγιστοποιεί τις θετικές της επιδράσεις στην κοινωνία και να ελαχιστοποιεί τις αρνητικές. Άρα η επιχειρηματική ηθική αποτελεί τμήμα της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων δεδομένου ότι σχετίζεται με θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις της λειτουργίας της επιχείρησης, στην κοινωνία.

72 Κοινωνική ευθύνη επιχειρήσεων Σύμφωνα με τον καθηγητή Carroll η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων αναπτύσσεται σαν μια πυραμίδα περιλαμβάνοντας τέσσερις περιοχές οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω. 1. Φιλανθρωπική υπευθυνότητα 2. Ηθική υπευθυνότητα 3. Νομική υπευθυνότητα 4. Οικονομική υπευθυνότητα Εντοπίζοντας τις διαφορές μεταξύ τους, βρισκόμαστε μπροστά σε παραδείγματα από την πραγματικότητα των επιχειρήσεων

73 Φιλανθρωπική vs. Οικονομική υπευθυνότητα DELL: Επεκτείνει τις παγκόσμιες φιλανθρωπικές της ενέργειες «Το επόμενο δισεκατομμύριο χρηστών που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο θα ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα», αναφέρει ο Michael Dell, πρόεδρος και CEO της Dell. «Η νέα μας στρατηγική προσφοράς είναι εστιασμένη στο να εξοπλίσουμε τη νεολαία σε αυτές τις περιοχές και σε ολόκληρο τον κόσμο, για την επιτυχία». Fiat: προσπάθειες για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Η εταιρία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για ενέργειες ΕΚΕ ώστε να πετύχει να εδραιώσει την εικόνα της σαν κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση στο μυαλό των καταναλωτών ώστε αυτό να μεταφραστεί και σε ενέργειες επιλογής από μέρους του κοινού.» Από έρευνα στη Βραζιλία φαίνεται ότι οι καταναλωτές όχι μόνο επιλέγουν οι ίδιοι βάσει της κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά ενθαρρύνουν και άλλους καταναλωτές να κάνουν το ίδιο.

74 Ιστορική εξέλιξη της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής ηθικής - Πριν το 1970 Η οικονομική κρίση του 1930 και ο Παγκόσμιος πόλεμος κατέδειξαν την ανάγκη για κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη κοινωνικής συνεργασίας. Η οικονομική ανάπτυξη των δεκαετιών έδωσε την ευκαιρία στην Ευρώπη να αναπτύξει αξιοσημείωτη κοινωνική πολιτική. Όμως για πολλά χρόνια ο στόχος των επιχειρήσεων ήταν ένας και μοναδικός και συνώνυμος της «μεγιστοποίησης του κέρδους», γεγονός που αποτέλεσε το βασικό πιστεύω των στελεχών χαρακτηρίζοντας ανάλογα τη συμπεριφορά τους. Η ανάπτυξη των απρόσωπων επιχειρήσεων σήμανε την αρχή για ενέργειες κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

75 Ιστορική εξέλιξη της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής ηθικής - Περίοδος Καθηγητές ξεκινούν να γράφουν και να διδάσκουν για επιχειρηματική ηθική και κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων. Φιλόσοφοι εφαρμόζουν θεωρίες ηθικής και φιλοσοφικές αναλύσεις προκειμένου να διερευνηθεί ο τομέας της επιχειρηματικής ηθικής. Δημιουργούνται κέντρα, ινστιτούτα μελέτης και οργανώνονται συνέδρια. Οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο καλούνται να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας όπως υγιεινή και ασφάλεια εργαζομένων, ακίνδυνη χρήση προϊόντων κ.λπ.

76 Ιστορική εξέλιξη της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής ηθικής - Δεκαετία 1990 Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Η.Π.Α. δίνεται όλο και περισσότερη έμφαση στην ποιότητα ζωής μέσα στον εργασιακό χώρο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και περισσότερο δίνεται έμφαση στην ευθύνη του εργοδότη για πρόληψη επαγγελματικών ασθενειών και ατυχημάτων στον εργασιακό χώρο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υιοθετείται η φιλοσοφία για δημόσια λογοδοσία των επιχειρήσεων, εκδίδονται «ομοσπονδιακές οδηγίες ποινών για τις οργανώσεις» και δημιουργούνται «επιτροπές ποινών» οι οποίες επιβάλλουν πρόστιμα εάν οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης παρανομήσουν.

77 Ιστορική εξέλιξη της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικής ηθικής - Δεκαετία 1990 Στη χώρα μας, η σύνδεση της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και του κράτους επιτυγχάνεται μέσω της κοινωνικής πολιτικής η οποία διακρίνεται (Καραγιώργος, 1996): Δημόσια κοινωνική πολιτική Ιδιωτική κοινωνική πολιτική

78 Απόψεις για την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων «Έμφαση στους πόρους» (Resource based view), σύμφωνα με την οποία η δυνατότητα μιας επιχείρησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σημερινού περιβάλλοντος θα εξαρτηθεί από την ποιότητα και την ποσότητα των διαθέσιμων σε αυτή πόρων (διατηρήσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα). «Γνωστοποίηση των πληροφοριών της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων». Δεδομένου ότι το κοινωνικό σύνολο ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το κοινωνικό έργο των επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν σύστημα μέτρησης και παρουσίασης των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων (λογιστική κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων).

79 Οργανωσιακή κουλτούρα και επιχειρηματική δεοντολογία Τι είναι η οργανωσιακή κουλτούρα; Tο σύνολο των αξιών, ο τρόπος σκέψης και οι στάσεις που διέπουν τα μέλη μιας οργάνωσης και διδάσκονται στα νέα μέλη. Εκφράζεται σε δύο επίπεδα με εμφανή χαρακτηριστικά (σλόγκαν, dressing code) και αφανή χαρακτηριστικά (πιστεύω, τρόπος σκέψης)

80 Οργανωσιακή κουλτούρα και επιχειρηματική δεοντολογία Τι εξυπηρετεί η οργανωσιακή κουλτούρα; Εσωτερική ολοκλήρωση: Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια δεν είναι και αυτό αποτελεί φορέα εσωτερικής ολοκλήρωσης. Εξωτερική ολοκλήρωση: Με ποιους τρόπους η οργάνωση πετυχαίνει τους στόχους της συνδιαλεγόμενη με το εξωτερικό της περιβάλλον.

81 Οργανωσιακή κουλτούρα και ηθικές αξίες Ποια η σχέση μεταξύ κουλτούρας και ηθικών αξιών στην επιχείρηση; Οι ηθικές αξίες διακρίνονται από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που δημιουργούνται από την πολιτεία και ρυθμίζουν ότι δεν ρυθμίζεται από τη νομοθεσία. Τα ηθικά διλήμματα μειώνονται και οι επιλογές γίνονται πιο εύκολες όταν οι ηθικές αξίες ενσωματώνονται στην επιχειρησιακή κουλτούρα.

82 Πηγές ηθικών αξιών στις οργανώσεις Προσωπική ηθική των μελών, (πιστεύω, αξίες) Οργανωσιακή κουλτούρα, (τελετές επιβράβευσης, σύμβολα) Οργανωσιακά συστήματα και πολιτικές, (στρατολόγηση & επιλογή, εκπαίδευση, ιεραρχική δομή, τρόποι ηγεσίας)

83 Τρόποι ενσωμάτωσης των ηθικών αξιών στην οργανωσιακή κουλτούρα Καθορισμός υπευθυνότητας (απόδοση ευθυνών, εξουσιοδότηση εργαζομένων) Μέθοδοι επικοινωνίας Εκπαίδευση Παράδειγμα προϊσταμένων Ανατροφοδότηση και αξιολόγηση προγράμματος (συστήματα αμοιβών, προαγωγές, μπόνους)

84 Επιχειρησιακή ηθική και διοίκηση ανθρωπίνων πόρων Τα δικαιώματα των εργαζομένων και η «οργανωσιακή δικαιοσύνη» (organizational justice), είναι ένας ταχύτατα εξελισσόμενος κλάδος της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων προς μια πολύ βασική ομάδα συμφερόντων (stakeholders), τους εργαζόμενους. Ο βαθμός στον οποίο μια επιχείρηση ενδιαφέρεται και εφαρμόζει πραγματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας δικαιοσύνης στον εργασιακό χώρο εξαρτάται από παράγοντες όπως: 1. Η φιλοσοφία της διοίκησης 2. Η οργανωσιακή κουλτούρα 3. Η επικρατούσα συμπεριφορά του ηγέτη

85 Τα δικαιώματα των εργαζομένων Τα δικαιώματα αυτά σχετίζονται με την αξιοπρεπή μεταχείριση όλων των εργαζομένων κατά την αναζήτηση εργασίας και στον εργασιακό χώρο, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων και αφορούν: 1. Στο δικαίωμα στην ενημέρωση 2. Στο δικαίωμα για προστασία 3. Στο δικαίωμα για ίση μεταχείριση

86 Τα δικαιώματα των εργαζομένων Δύο κατηγορίες εργασιακών δικαιωμάτων κατά Schuler R.: 1. Τα δικαιώματα που αφορούν στην εξασφάλιση της εργασίας και είναι, ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση τεκμηριωμένη απόλυση 2. Τα δικαιώματα μέσα στον εργασιακό χώρο και είναι, προστασία από κάθε μορφής διακρίσεις προστασία συνδικαλιστικών δικαιωμάτων προστασία υγείας / ζωής (επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα) προστασία προσωπικών πληροφοριών δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις που αφορούν τον ίδιο άμεσα ή έμμεσα

87 Εργασιακά δικαιώματα & οφέλη για την επιχείρηση Ο σεβασμός και των δύο κατηγοριών ατομικών δικαιωμάτων θεωρείται ότι ωφελεί μακροχρόνια την επιχείρηση γιατί: Προστατεύει από δικαστικά έξοδα και έξοδα αποζημιώσεων Υποστηρίζει την υποκίνηση των εργαζομένων για καλύτερη επίδοση Βελτιώνει τη δημόσια εικόνα της εταιρίας Δημιουργεί αίσθηση κοινωνικής υπευθυνότητας

88 Μηχανισμοί προστασίας δικαιωμάτων στον εργασιακό χώρο Υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών και τακτικών: 1. Πολιτική προσλήψεων (προκήρυξη κενών θέσεων και για τα δύο φύλα) και πολιτική προαγωγών 2. Επικοινωνιακή πολιτική που ενημερώνει τον εργαζόμενο για τις απαιτήσεις της επιχείρησης, τα πρότυπα απόδοσης, τους κώδικες ηθικής 3. Πολιτική επίλυσης διαφορών και επιβολής πειθαρχικών ποινών (άτυπες συζητήσεις, «πολιτική της ανοικτής πόρτας» - open door policy, τυπικές οδοί διαιτησία, ombudsman συνήγορος του πολίτη και σταδιακή επιβολή ποινών)

89 Μηχανισμοί προστασίας των δικαιωμάτων στον εργασιακό χώρο Δυνατότητα προσφυγής για συμβουλή: 1. Η ύπαρξη ενός ειδικού τμήματος ή προσώπου μέσα στην επιχείρηση στο οποίο ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει για συμβουλή ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες, πολλές φορές για όλους, καταστάσεις,(τμήμα προσωπικού ή τμήμα ανθρωπίνων πόρων). 2. Οι αρμοδιότητες του τμήματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η μέριμνα για την αποφυγή παραβίασης των νόμων.

90 Βασικοί ελληνικοί νόμοι εργατικού δικαίου Ν 1414/84 - «Εφαρμογή της αρχής της ισότητας των δύο φύλων στις εργασιακές σχέσεις και άλλες διατάξεις». Ν.1387/83 «Έλεγχος ομαδικών απολύσεων και λοιπές διατάξεις». Ν.1648/86 «Προστασία πολεμιστών, αναπήρων και θυμάτων πολέμου και λοιπές διατάξεις». Ν.2112/20, Ν. 3198/55, Ν.1836/89- «Περί ατομικής καταγγελίας σύμβασης εργασίας».

91 Βασικοί ελληνικοί νόμοι εργατικού δικαίου Ν.1264/82 και Ν. 2232/94 «Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων». Ν.1568/85 - «Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων» και υπουργική απόφαση 88555/3293/88 που αφορά στο δημόσιο τομέα.

92 Βασικοί ελληνικοί νόμοι εργατικού δικαίου Ν. 1767/88 - «Για τα συμβούλια εργαζομένων», ο οποίος κυρώνει την 135 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας «Για την προστασία των αντιπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση και τις διευκολύνσεις που πρέπει να παρασχεθούν». Ν.1876/90 - «Για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις». Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγία 94/45/ «Για την θέσπιση της Ευρωπαϊκής επιτροπής επιχείρησης για την πληροφόρηση των εργαζομένων (ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων European work councils).

93 Προστασία καταναλωτή Ορισμός. Ο όρος «προστασία καταναλωτή», αφορά στο σύνολο των ενεργειών που κατευθύνονται στην προστασία του καταναλωτή και εκφράζει το σύνολο των απαιτήσεων των καταναλωτών για προστασία αλλά και τις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ικανοποιητικής μεταχείρισης των πελατών τους.

94 Προστασία καταναλωτή Η προστασία των καταναλωτών κατά την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών διακρίνεται σε τρείς φάσεις: 1. Στην διερεύνηση της αγοράς από την πλευρά των καταναλωτών με σκοπό ορθολογική επιλογή αγαθών και υπηρεσιών, (ανάπτυξη μηχανισμών που αποθαρρύνουν την παραπλάνηση του καταναλωτή). 2. Στην πραγματοποίηση της συναλλαγής κατά την οποία επέρχεται και πολλές φορές υπογράφεται συμφωνία μεταξύ πωλητή και αγοραστή. 3. Στην κατανάλωση του προϊόντος ή στη χρήση της υπηρεσίας.

95 Ιστορική εξέλιξη του κινήματος προστασίας του καταναλωτή Η κίνηση για προστασία του καταναλωτή αρχίζει μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), την έθεσαν κάτω από την αιγίδα τους, ενώ άρχισαν να διοργανώνονται συνέδρια εθνικά και διεθνή, σεμινάρια και ημερίδες για τη σχέση παραγωγού καταναλωτή. Θεσμοθετούνται νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για την προστασία του καταναλωτή.

96 Προστασία του καταναλωτή στην Ελλάδα Στην Ελλάδα ιδρύεται το 1982 στο Υπουργείο Εμπορίου, Ειδική Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή με βασικές, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες την παρακολούθηση της αγοράς, την παροχή πληροφοριών, την καταγραφή της ποιότητας των αγαθών, την ενημέρωση του κοινού, τη άσκηση αγορανομικού ελέγχου, την προετοιμασία νομοθετικών κειμένων. Το 1987 τροποποιείται ο Εμπορικός Κώδικας περιλαμβάνοντας διατάξεις προστασίας του καταναλωτή ενώ το 1991 ψηφίζεται ο νόμος 1961/91, ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε από τον 2251/94 Σύμφωνα με τους μελετητές σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 ενώσεις καταναλωτών με πιο βασικές το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτή (ΙΝΚΑ), τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος κ.α.

97 Καταστατικοί χάρτες για την προστασία των καταναλωτών Πρόκειται για εκθέσεις που αναλύουν τα βασικά δικαιώματα των καταναλωτών που χρειάζονται προστασία. Το 1962 ο πρόεδρος των Η.Π.Α. J. F. Kennedy επεσήμανε τα δικαιώματα αυτά σε διάγγελμα του στο Κογκρέσο, θεμελιώνοντας καταστατικό χάρτη: 1. Το δικαίωμα στην ασφάλεια 2. Το δικαίωμα στην πληροφόρηση 3. Το δικαίωμα στην επιλογή 4. Το δικαίωμα στο να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους κατά τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής

98 Καταστατικοί χάρτες για την προστασία των καταναλωτών Τα αμερικανικά πρότυπα για την προστασία του καταναλωτή υιοθετήθηκαν και από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Ευρώπης να εκδώσει αντίστοιχα τον 543/1973 : 1. Το δικαίωμα σε προστασία και συνδρομή 2. Το δικαίωμα αποκατάστασης ζημιών 3. Το δικαίωμα σε εκπαίδευση* 4. Το δικαίωμα στην πληροφόρηση** 5. Το δικαίωμα σε εκπροσώπηση και παροχή συμβουλών

99 Καταστατικοί χάρτες για την προστασία των καταναλωτών *Η εκπαίδευση του καταναλωτή είναι ίσως η πιο ουσιαστική προστασία του, δεδομένου ότι μέσω αυτής ισχυροποιείται η δυνατότητα του για επιλογή και σωστή, κατά τεκμήριο, απόφαση. **Ενημέρωση των καταναλωτών: Κέντρα ενημέρωσης Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) Ουσιαστικά στοιχεία ενημέρωσης όπως: Ονομασία & σύνθεση προϊόντος, τόπος προέλευσης, ενδείξεις κινδύνου.

100 Προστασία καταναλωτή κατά την ελληνική νομοθεσία - Ν.2251/94 Ο νόμος διακρίνεται διακρίνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις διατάξεις για την προστασία του καταναλωτή: 1. προστασία συμφερόντων κατά τη σύναψη συμβάσεων 2. ευθύνη παραγωγού για ελαττωματικά προϊόντα 3. προστασία υγείας και ασφάλειας καταναλωτών 4. θέματα σχετικά με τη διαφήμιση

101 Προστασία καταναλωτή κατά την ελληνική νομοθεσία - Ν.2251/94 Το δεύτερο μέρος του νόμου περιέχει διατάξεις για την οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος και την ένδικη προστασία των ατομικών και συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών: 1. Προστασία κατά τη σύναψη συμβάσεων 2. Ευθύνη παραγωγού για ελαττωματικά προϊόντα - υπηρεσίες 3. Ευθύνη για την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών 4. Προστασία του καταναλωτή από τη διαφήμιση

102 Προστασία καταναλωτή κατά την ελληνική νομοθεσία - Ν.2251/94, ειδικότερα για τη διαφήμιση Ειδικότερα ο Ν. 2251/94 για προστασία του καταναλωτή, διακρίνει και ρυθμίζει την παραπλανητική, την αθέμιτη και τη συγκριτική διαφήμιση: 1. Παραπλανητική είναι η διαφήμιση που προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει πλάνη στα πρόσωπα που απευθύνεται και παραπλανά ως προς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προϊόντος κ.λπ.

103 Προστασία καταναλωτή κατά την ελληνική νομοθεσία - Ν.2251/94, ειδικότερα για τη διαφήμιση (ii) 2. Αθέμιτη θεωρείται η διαφήμιση, όταν έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη. Πρόκειται για αόριστη έννοια δεδομένου ότι για μια ακόμη φορά είναι δύσκολο να προσδιορισθεί η έννοια των χρηστών ηθών σε κάθε κοινωνία. 3. Συγκριτική είναι αυτή που επιτρέπει τη σύγκριση μεταξύ διαφόρων προϊόντων και τη χρησιμοποίηση της διαφοροποίησης των χαρακτηριστικών τους για προβολή. Στην Ελλάδα σύμφωνα με το νόμο επιτρέπεται η συγκριτική διαφήμιση, αλλά δεν υφίσταται επίσημος φορέας με αντικείμενο τη διερεύνηση της.

104 Προστασία καταναλωτή κατά την ελληνική νομοθεσία, ειδικότερα για τη διαφήμιση (iii) Ευρωπαϊκή νομοθεσία: 1. οδηγία 84/450-10/09/84 για παραπλανητική διαφήμιση 2. οδηγία 89/552/ΕΟΚ για την τηλεόραση χωρίς σύνορα και την αθέμιτη διαφήμιση. Ελληνική νομοθεσία: 1. Ν. 146/14 για αθέμιτο ανταγωνισμό 2. Ν. 2251/94 για προστασία του καταναλωτή 3. Ν. 1730/87 για Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΑΕ και Π.Δ. 236/92 (ΦΕΚ Α, 124/ ) 4. Απόφαση 609/91 Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοπτικών Διαφημίσεων (Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο - ΕΣΡ, σήμερα.)

105 Οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος - Ν.2251/94 Ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις για την ίδρυση, τους σκοπούς και τους πόρους των ενώσεων καταναλωτών, ένα ολοκληρωμένο σύστημα έννομης προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, (ατομική αγωγή, συλλογική αγωγή, φιλικός διακανονισμό των καταναλωτικών διαφορών), ενώ προβλέπει και την ίδρυση διοικητικών όπως το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, την Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

106 Προστασία καταναλωτή κατά την ελληνική νομοθεσία -Ο Ν.2251/94 στην πράξη Οι επιχειρηματίες οφείλουν να παρέχουν στους καταναλωτές κατάλληλες πληροφορίες για την αξιολόγηση των εγγενών κινδύνων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ως σήμερα, αρμόδιο για τον έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι: 1. διαθέτει την τεχνολογική επάρκεια για αντικειμενικό έλεγχο των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά 2. διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους 3. προειδοποιεί για τους κινδύνους 4. απαγορεύει την κυκλοφορία στην αγορά των επικίνδυνων αγαθών 5. αποφασίζει για την απόσυρση και καταστροφή των επιβλαβών προϊόντων

107 Διεθνής επιχειρηματική δεοντολογία Διαφορές κουλτούρας. Η δυνατότητα επικοινωνίας και η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων φέρνουν σε επαφή στελέχη από διαφορετικές κουλτούρες που πρεσβεύουν και ενσωματώνουν διαφορετικές αξίες. Το «διεθνές στέλεχος», αλλά και κάθε στέλεχος επιχείρησης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί τις αξίες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η επιχειρηματική μονάδα.

108 Διεθνής επιχειρηματική δεοντολογία Διαφορές κουλτούρας Η κουλτούρα διαφέρει μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ χωρών. Οι σημαντικότερες διαφορές είναι: 1. Προβλήματα επικοινωνίας. Αυτά αφορούν στα προβλήματα που οφείλονται είτε στη γλώσσα επικοινωνίας είτε στις διαφορές στη μη-γλωσσική επικοινωνία (γλώσσα του σώματος). 2. Η θέση της γυναίκας. Σε ορισμένα κράτη η θέση της γυναίκας διαφέρει αρκετά συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες χώρες.

109 Διεθνής επιχειρηματική δεοντολογία Διαφορές κουλτούρας 3. Διατροφικές συνήθειες. Π.χ. κατανάλωση βοδινού κρέατος ή οινοπνευματωδών ποτών στις μουσουλμανικές χώρες. 4. Η συνέπεια ως προς το χρόνο. Σε ορισμένες χώρες η τήρηση με ακρίβεια του χρόνου των συναντήσεων, των χρονοδιαγραμμάτων κ.α., έχει ιδιαίτερη σημασία αντίθετα με άλλες.

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary Business Plan Γενική Εισαγωγή I. Εξώφυλλο II. Εισαγωγική Σελίδα III. Περιεχόμενα IV. Executive Summary 1 Εσωτερική Ανάλυση 1.1 Περιγραφή της επιχείρησης 1.2 Προϊόντα / Υπηρεσίες 1.3 Τοποθεσία 1.4 Ανθρώπινο

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα

Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα Είδος Επιχειρήσεων & Νοµικά Ζητήµατα Το υφιστάµενο νοµικό καθεστώς προδιαγράφει σε σηµαντικό Βαθµό αρκετούς περιορισµούς ενός επιχειρηµατικού σχεδίου Βασικά Θέµατα Νοµικό Πλαίσιο Επιχειρήσεων Επιλογή Νοµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ/ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενική εισαγωγή 1. Εξώφυλλο (Πρέπει να είναι καλαίσθητο, να καθιστά σαφές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ Ι ΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ Ι ΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΙ ΙΑ ΙΚΑΣΙΕΣ Ι ΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τύποι Επιχειρήσεων Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιό βασικοί τύποι επιχειρήσεων και τις προϋποθέσεις που πρέπει που πρέπει να πληροί οι ενδοαφερόµενοι/ες για να ιδρύσει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (BUSINESS PLAN)

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (BUSINESS PLAN) ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ (BUSINESS PLAN) Μαρία Αρχοντουλάκη Υποψ.. Διδάκτορας Α.Π.Θ. Τι είναι ένα επιχειρηματικό σχέδιο? Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι μια περίληψη των κινήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι ΕΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 3.1.2.γ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 10: Επενδυτικά Κεφάλαια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΙΚΤΥΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 : Επιχείρηση και διαδίκτυο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 : Το Επιχειρηµατικό Σχέδιο (Business Plan) και το διαδίκτυο ΜΑΘΗΜΑ 3.1.1 : Το Επιχειρηµατικό Σχέδιο (Business Plan) και το διαδίκτυο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον Ι. ü Γιατί µας ενδιαφέρουν? ü Κριτήρια για την διάκριση των επιχειρήσεων είναι: (α) ο τοµέας της οικονοµίας στον οποίον δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 10: ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 10.4 Κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων 10.4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1/15 Κοινωνία Επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. 1.1.2 : Ο ρόλος των Οικονομικών Οργανισμών. (Τι είναι οι Οικονομικοί Οργανισμοί;). Οι Οικονομικοί Οργανισμοί είναι οργανωμένες μορφές δραστηριότητας οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο Είναι η οργανωμένη καταγραφή ιδεών, στόχων και σχεδίων δράσεων. Μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολο να πετύχει αν είναι «ανοργάνωτη»,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 2.

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 2. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 2 Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας διότι: α) το 1/3 του χρόνου μας το περνάμε εκεί, β) μας προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΕΣ. Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.)

ΕΤΑΙΡΙΕΣ. Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε.) ΕΤΑΙΡΙΕΣ Το πρώτο θέμα που απασχολεί κάθε επιχειρηματία πριν ιδρύσει μία εταιρία είναι η επιλογή του σωστού εταιρικού τύπου. Η ευθύνη που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν οι εταίροι/μέτοχοι για τα εταιρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Καθηγητή Θάνου Κριεμάδη με τίτλο: Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, το οποίο εκδόθηκε το 2011 από την Νομική Βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ ΑΘΗΝΑ, 15/12/2005 ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ ΑΘΗΝΑ, 15/12/2005 ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ ΑΘΗΝΑ, 15/12/2005 ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LEASING ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ VC FACTORING ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους

Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους Χαρακτηριστικά εταιρικών μορφών και προϋποθέσεις ίδρυσής τους 1. Γιατί να επιλέξετε να συστήσετε μια ατομική επιχείρηση; Η πιο βασική μορφή ιδιοκτησιακού καθεστώτος επιχείρησης είναι η ατομική επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο Επιχειρηματικότητα & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο 1 Ορισμοί και Αναγκαιότητα του Επιχειρηματικού Σχεδίου Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι ένα γραπτό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων Β Εξάμηνο -Παραδόσεις 1 Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοηθεί από τους σπουδαστές η σημασία της Διοικητικής Επιστήμης στην λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα & Δεοντολογία

Επιχειρηματικότητα & Δεοντολογία ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Επιχειρηματικότητα & Δεοντολογία Εισηγήτρια: Στυλιάδη Στέλλα, οικονομολόγος ΜΒΑ Σεπτέμβριος 2010

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 1η: BUSINESS PLAN ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα β εξαµήνου: Εµπορία (Μάρκετινγκ) αγροτικών προϊόντων και αγροβιοτεχνίας

Μάθηµα β εξαµήνου: Εµπορία (Μάρκετινγκ) αγροτικών προϊόντων και αγροβιοτεχνίας Μάθηµα β εξαµήνου: Εµπορία (Μάρκετινγκ) αγροτικών προϊόντων και αγροβιοτεχνίας 1 Η έννοια της «Επιχείρησης» Η έννοια της «Επιχειρηµατικότητας» Η έννοια του «Μάρκετινγκ» Η έννοια της «Στρατηγικής» ιαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 «ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες 2 η Διακρατική Συνάντηση INNOVA NET Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 Επιμελητήριο Άρτας Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος Αν. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 1: Εφαρμογή των αρχών του Μάρκετινγκ στον χρηματοπιστωτικό τομέα Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 3: Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Σύγχρονα Ζητήματα. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 3: Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Σύγχρονα Ζητήματα. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Χρηματοοικονομική Ι Ενότητα 3: Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Σύγχρονα Ζητήματα Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Γενικά για τις εταιρικές επιχειρήσεις... 15 1.2 Διάκριση των οικονομικών μονάδων... 17 1.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές και η Ελληνική Εμπειρία (ΠΤΔΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Ποια είναι η «δημόσια εικόνα» της; Οπωσδήποτε δεν είναι πάντοτε μια έννοια «θετικά φορτισμένη» τουλάχιστον στη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 ΠΡΑΞΗΣ ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ 01/07/2014 15:00-20:00 Οργάνωση και Διοίκηση ΜμΕ Ορισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Διαφορές Μεγάλης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομική Επιστήμη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιατί δημιουργήθηκε η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS"

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ CROWDFUNDING KAI VENTURE CAPITALS Πειραιάς, 8 Μαΐου 2015 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΥΣ "CROWDFUNDING" KAI "VENTURE CAPITALS" Crowdfunding Το crowdfunding ή αλλιώς participative financing - («χρηματοδότηση από το πλήθος» -- «συμμετοχική

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Σεμινάριο Startup Basics Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Τι παρουσιάσαμε μέχρι τώρα : Τα βασικά της Επιχειρηματικότητας (16/3) Τον Καμβά του Επιχειρηματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Έρευνα αγοράς θεωρείται κάθε οργανωμένη προσπάθεια συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών σχετικών με την αγορά που δραστηριοποιείται μια επιχείρηση. Αυτές οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Επενδυτικές ευκαιρίες

Επενδυτικές ευκαιρίες Επενδυτικές ευκαιρίες Αναπτυξιακός Νόμος 3908/2011 1 Περιεχόμενα 1. Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα 2. Ποσοστά & Ζώνες ενίσχυσης 3. Βασικοί όροι και προϋποθέσεις 4. Κριτήρια Αξιολόγησης Σημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η μόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

MSc Αντωνία Μανιάτη. Αντωνία Μανιάτη

MSc Αντωνία Μανιάτη. Αντωνία Μανιάτη Αντωνία Μανιάτη Ο όρος δεοντολογία προέρχεται από τη λέξη δέον (του ρήματος δει) που σημαίνει πρέπει, αρμόζει, είναι αναγκαίο και τη λέξη λόγος Ο όρος δεοντολογία επαγγέλματος σημαίνει: διεξαγωγή έργου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Οι δικαιολογητικές βάσεις της ρυθμιστικής παρέμβασης για την προστασία του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και το ισχύον ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ : ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

2.2. Η έννοια της Διοίκησης

2.2. Η έννοια της Διοίκησης 2.2. Η έννοια της Διοίκησης 1) Εισαγωγή (ιστορία, ορισμός, παραδείγματα) Η ανάγκη της διοίκησης εμφανίστηκε από τότε που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να σχηματίσουν ομάδες και ήταν απαραίτητη για τον συντονισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

a) Frederick Taylor b) Henri Fayol c) Max Weber d) Gantt

a) Frederick Taylor b) Henri Fayol c) Max Weber d) Gantt ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) Να σηµειώσετε µε Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Ο Gantt υποστήριξε την ανάγκη για ανάπτυξη της συνεργασίας και της κατανόησης µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών

Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών 1 Ορίζοντας το Μάρκετινγκ Το marketing είναι η επιστήμη των αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Ορισμός επιχειρηματικότητας κάθε προσπάθεια για δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ 2000 2013 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Επιχειρήσεις και οργανισµοί Να απαντήσετε αν είναι σωστή ή λανθασµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ»

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» Έχοντας υπόψη: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» 1. Το άρθρο 7 του Ν. 1268/1982 «Για τη δομή και λειτουργία των ΑΕΙ», όπως ισχύει σήμερα, 2. Το άρθρο 28, παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

IKE ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ

IKE ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ IKE ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ Ίδρυση: Συστήνεται μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης. Το καταστατικό της καταρτίζεται κατά κανόνα με ιδιωτικό συμφωνητικό. Δεν απαιτείται παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ Μέσω του σχεδιασμού και, ειδικά μέσω του επιχειρηματικού (υπό δημιουργία επιχείρηση) ή επιχειρησιακού (υφιστάμενη επιχείρηση) σχεδίου (business plan): διατυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ SESSION 3 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016/2017

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ SESSION 3 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016/2017 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ «ΤΡΙΠΛΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ 4 ΑΞΟΝΩΝ ΟΙ 6 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΘΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε έργα αστικού περιβάλλοντος

Οι Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε έργα αστικού περιβάλλοντος Οι Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε έργα αστικού περιβάλλοντος ΗλίαςΗλίας Πλασκοβίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου ΕλισάβετΕλισάβετ Καραΐσκου, MSc, Υπ. Διδάκτωρ Παντείου

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων. Τύποι Επιχειρήσεων Προϋποθέσεις ίδρυσης

Διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων. Τύποι Επιχειρήσεων Προϋποθέσεις ίδρυσης Διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων Τύποι Επιχειρήσεων Προϋποθέσεις ίδρυσης Τύποι Επιχειρήσεων Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο βασικοί τύποι επιχειρήσεων και τις προϋποθέσεις που πρέπει που πρέπει να πληροί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 31/12/2015

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 31/12/2015 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 31/12/2015 Συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις των διατάξεων των άρθρων 80 έως 87 του Ν. 4261/2014 Σύμφωνα με το άρθρο 88 του Ν. 4261/2014, τα ιδρύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Ορισμός εμπορικής πράξης (σελ.77) 2. Αντικειμενικό, υποκειμενικό, μικτό και σύστημα οργανωμένης επιχείρησης.(σελ.77-79) 3. Πρωτότυπα(φύσει) εμπορικές πράξεις του χερσαίου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Αναδοχή Εμπορευματικών Απαιτήσεων (FACTORING) Αν. Καθηγητής Μπακούρος Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης

Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης Κώδικας Δεοντολογίας Κοινωνικής Ευθύνης 2018 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η Πρωτοβουλία για το Εμπόριο με Ηθικές Αρχές (ΕΤΙ = Ethical Trading Initiative) είναι ένας φορέας συνεργασίας μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες.

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Κεφάλαιο 3ο Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 3.1. Η φύση και ο ρόλος της χρηματοδότησης 3.1.1 Γενικά Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Η 1 η έχει ως στόχο την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Η παρουσίαση που ακολουθεί περιέχει οδηγίες για την δημιουργία ενός καθιερωμένου business plan (BP). Η κάθε επιχείρηση μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει από

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Κυπριακή Δημοκρατία ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «Ο Ρόλος και η Σημαντικότητα του Εκπαιδευτικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της Συνεργατικής Κουλτούρας» Εκπρόσωπε του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan)

Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) Κεφάλαιο 7 - Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) Σύνοψη Το Επιχειρηματικό Σχέδιο (Business Plan) αποτελεί τον λεπτομερή σχεδιασμό μιας επιχειρηματικής ιδέας και είναι μια απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

Εάν η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη, στην επωνυμία συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.».

Εάν η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη, στην επωνυμία συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.». Επιτυχή χαρακτηρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, το θεσμό της Ι.Κ.Ε., με βάση τη διείσδυση που έχει στον Ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Το 39% εταιρειών που συστήνονται είναι ΙΚΕ και υπερισχύει ακόμη και των

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -2015 Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Θριασία Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση» ---------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Αποτελεσματικό Δομημένο Περιεκτικό Σύντομο Φιλικό στον χρήστη Ελκυστικό Δεδομένα Πρωτογενή Έρευνα Δευτερογενή Έρευνα Περίληψη Τμήμα Marketing Τμήμα Επιχείρησης Ομάδα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ; Έχεις 4 λόγους και 38 συγκριτικά πλεονεκτήματα! ΗΓΕΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΓΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΗΓΕΣΙΑ Θέλω να είμαι μέλος στον κορυφαίο σύνδεσμο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Χρήση ως σπουδαστής

2.1. Χρήση ως σπουδαστής 2.1. Χρήση ως σπουδαστής 2.1.1. Γενικά Το εκπαιδευτικό παιχνίδι Εικονικές Επιχειρήσεις εξομοιώνει την επιχειρηματική λειτουργία σε ένα εικονικό οικονομικό περιβάλλον. Ο σπουδαστής έχει τον ρόλο ενός νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. Τα βασικά σηµεία του νέου αναπτυξιακού είναι τα εξής:

ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. Τα βασικά σηµεία του νέου αναπτυξιακού είναι τα εξής: ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ Ο νέος αναπτυξιακός νόµος αποσκοπεί στη δηµιουργία ενός ισχυρού πλαισίου κινήτρων και διαδικασιών µε σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων (εγχώριων και ξένων άµεσων), τη διεύρυνση των επιλέξιµων

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι βιομηχανία. Εικόνα 1. Εικόνα 2

Τι είναι βιομηχανία. Εικόνα 1. Εικόνα 2 Τι είναι βιομηχανία Η βιομηχανία είναι ένα οργανωμένο σύστημα παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών σε μεγάλη ποσότητα. Οι βιομηχανικές, παραγωγικές μονάδες ή μονάδες παροχής υπηρεσιών χρειάζεται να θεωρηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε την Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις / Απαντήσεις 1. Πότε θεσμοθετήθηκε η Κοινωνική Οικονομία στην χώρα μας και ποια τα αποτελέσματα έως τώρα;... 2 2. Ποιο είναι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία;... 2

Διαβάστε περισσότερα

Μείωση της προκαταβολής φόρου κερδών σε 50% από 80% που είναι σήμερα. Κατάργηση του αναχρονιστικού κώδικα βιβλίων και στοιχείων

Μείωση της προκαταβολής φόρου κερδών σε 50% από 80% που είναι σήμερα. Κατάργηση του αναχρονιστικού κώδικα βιβλίων και στοιχείων Επιμελητηριακά Θέματα: Απλοποίηση των διαδικασιών για την εγγραφή των επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και θέσπιση ετήσιου τέλους που θα καλύπτει το κόστος διατήρησης και λειτουργίας της μερίδας

Διαβάστε περισσότερα

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University.

Albert Humphrey. καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Albert Humphrey καθηγητής την δεκαετία του 60 και 70 στο Stanford University. .Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκμετάλλευση των ευκαιριών που υπάρχουν στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

GOGAS 00 eisagogika_layout 1 12/7/17 10:42 AM Page 8. Περιεχόμενα

GOGAS 00 eisagogika_layout 1 12/7/17 10:42 AM Page 8. Περιεχόμενα GOGAS 00 eisagogika_layout 1 12/7/17 10:42 AM Page 8 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ - ΕΥΚΑΙΡΙΑ 15 1.1 Εισαγωγή 16 1.2 Η έννοια της επιχειρηματικότητας 16 1.3 Βασικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου

Ανακοίνωση για τη σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου ΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Καραολή & Δημητρίου 20, ΤΚ 55131 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Τηλ-Φαξ: 2310 410121 E-mail: info@gnossi-ngo.org Θεσσαλονίκη, 20/03/2014 Ανακοίνωση για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα