ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ"

Transcript

1 ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον αγωνιστικό αθλητισμό (ταχύτητα, ευλυγισία). 12η Διάλεξη: «Διατροφή για Ταχύτητα και Αντοχή». «Nutrition for Speed and Endurance». Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D) Αναπληρωτής Καθηγητής

2 Τίτλος Στόχος και περιεχόμενο Λέξεις κλειδιά Διατροφή για Ταχύτητα και Αντοχή. Να παρουσιάσει τον σημαντικό ρόλο της Διατροφής στην προπόνηση και στην πραγματοποίηση κορυφαίων επιδόσεων. Περιεχόμενα της διάλεξης: 1. Αρχές της διατροφικής κατάρτισης 2. Πρόσθετα ζητήματα 3. Ο χορτοφάγος αθλητής 4. Προετοιμασία για ανταγωνισμό 5. Κατά τη διάρκεια της άσκησης 6. Αποκατάσταση 7. Διατροφικά συμπληρώματα και θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην ενίσχυση της απόδοσης Διατροφή Ενεργειακές πηγές Θρεπτικές ουσίες Υγρά Αντοχή Δύναμη Σύνθεση σώματος Υγεία Αθλητικές επιδόσεις Διατροφική κατάσταση Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Διατροφικές συνήθειες Βελτίωση απόδοσης

3 Διατροφή για ταχύτητα και αντοχή Η κατάλληλη διατροφή θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι από την προπόνηση κάθε αθλητή. Μια λάθος ισορροπία ενεργειακών πηγών, θρεπτικών ουσιών και υγρών μπορεί να καταστρέψει την αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα, τη σύνθεση του σώματος και, γενικά, την υγεία. Αν η διατροφή δεν προσεχθεί, τότε ακόμη και οι πιο ταλαντούχοι αθλητές μπορεί να μην αξιοποιήσουν ποτέ όλες τις δυνατότητές τους.

4 Για να επιτευχθεί μια ιδανική διατροφική κατάσταση για κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις, οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν αρκετούς υδατάνθρακες, να αποφεύγουν τα λιπαρά φαγητά, να τρώνε φαγητά (όχι υπερβολικά) πλούσια σε πρωτεΐνες, να πίνουν αρκετά υγρά, να διατηρήσουν ή να φτάσουν σε ένα ιδανικό βάρος και να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Πολλοί αθλητές έχουν διατροφικές συνήθειες που δεν είναι ιδανικές για προπόνηση και για ανταγωνιστικές επιδόσεις. Κάθε αθλητής πρέπει να κάνει σωστές διατροφικές επιλογές για να εξασφαλίσει τη μέγιστη βελτίωση με την προπόνηση και, τελικά, να φτάνει σε κορυφαίες επιδόσεις.

5 Αρχέςτηςδιατροφικήςκατάρτισης Αν και το 95% του χρόνου των αθλητών αναλώνεται στην προπόνηση, οι περισσότεροι εστιάζουν στη διατροφή μόνο σε περιόδους ανταγωνισμού. Θυμηθείτε, η προπόνηση παρέχει το υπόβαθρο από το οποίο οι αθλητές μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Η δίαιτα πρέπει να παρέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια υψηλής κατανάλωσης ενέργειας.

6 Ενέργεια Η μεγαλύτερη αλλαγή στις διατροφικές απαιτήσεις για έναν αθλητή όταν προπονείται είναι η ανάγκη για επιπλέον «καύσιμο». Ο βαθμός που αυξάνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το μέγεθος, το μεταβολισμό και τη δραστηριότητα. Η λήψη ενέργειας πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με την κατανάλωσή της.

7 Αυτό επιτρέπει στον αθλητή να φτάσει και να διατηρήσει το ιδανικό βάρος και ποσοστό λίπους. Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις της προπόνησης και η ανάπτυξη τουμυϊκούιστού. Η BMR είναι η ενέργεια που χρησιμοποιούμε όταν ξεκουραζόμαστε. Καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα, πρέπει να αυξάνεται και η ενέργεια.

8 Στον πίνακα 1 βλέπουμε δραστηριότητες πολλαπλάσιες της BMR. Πίνακας 1: Δραστηριότητες πολλαπλάσιες της BMR Κατηγορία δραστηριότητας Ενέργεια Διακύμανση Μέτριες δραστηριότητες ποδηλασία (αργά), κρίκετ, ιππασία Επίπονες τένις (γρήγορος ρυθμός), κολύμβηση (μέτριος ρυθμός), αερόμπικ, ποδόσφαιρο, τρέξιμο, βάρη Πολύ επίπονες κολύμβηση (ρυθμός αγώνα), ποδηλασία, σκουός, τρέξιμο

9 Οι αθλητές χρειάζονται μέχρι kj/kg (kilojoules/kilogram) καθημερινά. Για μερικούς αυτό αντιπροσωπεύει μια καθημερινή λήψη kj (5000 θερμίδες). Ένα μεγάλο πρόβλημα για αυτούς τους αθλητές, ειδικά για αυτούς που δεν ολοκλήρωσαν την ανάπτυξή τους, είναι να καταναλώνουν αρκετή ποσότητα φαγητού και παράλληλα τα γεύματα να ταιριάζουν με τα ωράρια της προπόνησης, της δουλειάς ή του διαβάσματος.

10 Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες λόγω έλλειψης γνώσεων, όρεξης ή χρόνου. Ιδανικά, 5 ή 6 μικρά γεύματα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Ισοτονικά ποτά ή συμπληρώματα διατροφής είναι χρήσιμα για να παρέχουν την κατάλληλη ενέργεια για την προπόνηση. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας μπορεί να δυσκολευτούν να ισορροπήσουν την πρόσληψη με την κατανάλωση ενέργειας.

11 Σε τέτοιες περιπτώσεις ο αθλούμενος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το φαγητό του είναι ποιοτικό και πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι αθλητές που δε συμπληρώνουν την ενέργεια που καταναλώνουν χάνουν βάρος (κυρίως από το μυϊκό ιστό), κουράζονται εύκολα και έχουν συμπτώματα υπερκόπωσης. Η ιδανική σύνθεση καθημερινής λήψης ενέργειας για αθλητές είναι τουλάχιστον 55-60% υδατάνθρακες, λιγότερο από 30% λίπη και 12-15% πρωτείνες.

12 Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες (στη μορφή γλυκόζης και γλυκογόνου) είναι η πιο διαθέσιμη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται από τους μύες τόσο από αθλητές ταχύτητας όσο και από αθλητές αντοχής. Κατά τη διάρκεια αναερόβιας άσκησης (δραστηριότητες υψηλής έντασης), οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από τους μύες για να παρέχουν ενέργεια. Σε δραστηριότητες με βάση την αντοχή, οι υδατάνθρακες είναι μια ζωτικής σημασίας πηγή ενέργειας για συνεχόμενο μυϊκό έργο.

13 Η έλλειψη υδατανθράκων στη διατροφή οδηγεί σε ανεπαρκείς αποθήκες γλυκογόνου στους μύες και στο συκώτι και ανικανότητα να διατηρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι οδηγούμαστε σε πρόωρη κόπωση, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και, πιθανώς, πονοκεφάλους και ναυτία. Οι αθλητές που προπονούνται καθημερινά (ή 2 φορές την ημέρα), χρειάζονται τουλάχιστον 5-10 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά.

14 Γενικές εκτιμήσεις καθημερινής λήψης υδατανθράκων για αθλητές φαίνονται στον πίνακα 2. Πίνακας 2: Εκτιμώμενη καθημερινή λήψη υδατανθράκων Γενικά αθλήματα και δραστηριότητες (μέχρι 60 προπόνησης καθημερινά, χαμηλή ένταση) Μεσαίας έντασης (60-120, υψηλήέντασηήμέτριαένταση και μακροσκελής προπόνηση) Αντοχή (περισσότερο από 120, υψηλή ένταση) Ακραία (5-6 ώρες έντονης άσκησης) 5-6 γραμμάρια ανά κιλό 6-8 γραμμάρια ανά κιλό 9-10 γραμμάριο ανά κιλό γραμμάρια ανά κιλό

15 Για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες για υδατάνθρακες, πρέπει να καταναλώνονται μικρά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Μικρές ποσότητες σακχάρων (5-10% της συνολικής λήψης ενέργειας) είναι χρήσιμες στις περιόδους υψηλής κατανάλωσης ενέργειας. Παρ όλα αυτά υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων και σακχάρων μπορούν να οδηγήσουν σε αβιταμίνωση.

16 Οι αθλητές δύναμης, ταχύτητας και αντοχής πρέπει να καταναλώνουν αρκετές ποσότητες υδατανθράκων καθημερινά, επειδή οι συνεχόμενες επαναλήψεις αναερόβιας άσκησης και η παρατεταμένη αερόβια άσκηση απαιτούν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι απλοί ή σύνθετοι. Οι απλοί υδατάνθρακες ελευθερώνονται γρήγορα στο αίμα, αυξάνοντας απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες ελευθερώνονται πιο αργά.

17 Πρωτεΐνες Για να ανταπεξέλθουν με τις απαιτήσεις της άσκησης, οι αθλητές χρησιμοποιούν λίγο περισσότερες πρωτεΐνες από τους μη αθλητές. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιπρόσθετες πρωτεΐνες παρέχονται από την αυξανόμενη λήψη ενέργειας για την άσκηση, υπό τον όρο ότι η δίαιτα είναι ισορροπημένη. Οι πρωτεΐνες απαιτούνται για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την επανασύνθεση των ιστών του σώματος.

18 Η προτεινόμενη λήψη πρωτεΐνης φαίνεται στον πίνακα 3. Πίνακας 3: Καθημερινές απαιτήσεις πρωτεϊνών Στατικός Αθλητής δύναμης Αθλητής αντοχής 0.8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους Σημείωση: Είναι απαραίτητη η επαρκής λήψη ενέργειας.

19 Οι αθλητές δύναμης και ταχύτητας που πρέπει να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα πρέπει να ακολουθήσουν μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά με συγκεκριμένη προπόνηση αντίστασης. Στις περισσότερες ασκήσεις οι πρωτεΐνες είναι μια μικρή πηγή ενέργειας, αλλά σε μια κατάσταση μειωμένου γλυκογόνου μπορεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο παρέχοντας ενέργεια στους μύες. Αυτή η προσφορά μπορεί να φτάσει το 5-10% της συνολικής ενέργειας. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει αρκετές πρωτεΐνες για να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις.

20 Αν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη, η μη αρκετή λήψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ανικανότητα να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα και αργή ανάρρωση από τραυματισμό. Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των πρωτεϊνών είναι η λήψη σε 5 μικρά γεύματα την ημέρα με περίπου 35 γραμμάρια πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα. Αν καταναλωθούν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών σε ένα γεύμα, το υπόλοιπο θα αποθηκευτεί με τη μορφή λίπους.

21 Πολλές πηγές πρωτεϊνών παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ζωικές πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και παρέχουν την καλύτερη ποιότητα και ισορροπία αμινοξέων. Φυτικές πηγές πρωτεϊνών είναι το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα όσπρια και παρέχουν συχνά ατελή αμινοξέα και συνδυάζονται καλύτερα με τις ζωικές πηγές.

22 Λιπαρά Μικρές ποσότητες λιπών παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνες για τη διατήρηση των λειτουργιών του σώματος. Τα λίπη χρησιμοποιούνται κυρίως ως μια πηγή ενέργειας για μακροσκελή και χαμηλής έντασης άσκηση και προμηθεύει διπλάσια ενέργεια από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

23 Παρ όλα αυτά, όλοι οι αθλητές έχουν αρκετά αποθέματα λίπους για την άσκηση, ανεξάρτητα από το πόσο αδύνατοι είναι. Υπερβολική πρόσληψη λιπαρών οδηγεί στην αποθήκευση υπερβολικού λίπους στο σώμα (άρα και αυξημένο βάρος) και μείωση των επιπέδων του γλυκογόνου στο σώμα, που οδηγεί σε πρόωρη κόπωση.

24 Βιταμίνες και ανόργανα άλατα Τόσο οι βιταμίνες όσο και τα ανόργανα άλατα χρειάζονται σε μικρές ποσότητες για ιδανική απόδοση και υγεία. Έλλειψη αυτών έχει ως αποτέλεσμα πρόωρη κόπωση, ευαισθησία σε αρρώστιες και μολύνσεις και αργή ανάρρωση από τραυματισμούς. Οι βιταμίνες δεν παρέχουν από μόνες τους ενέργεια, αλλά βοηθούν στην παραγωγή κόκκινων αιμοσφαιρίων, ενέργειας από τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες και στην επανασύνθεση του μυϊκού ιστού. Η αβιταμίνωση στους αθλητές είναι συνήθως αποτέλεσμα φτωχών διατροφικών επιλογών ή ανεπαρκή λήψη ενέργειας. Επαρκής λήψη βιταμινών και ανόργανων αλάτων εξασφαλίζεται καλύτερα και πιο οικονομικά βελτιώνοντας τη διατροφή παρά αγοράζοντας και καταναλώνοντας συμπληρώματα.

25 Ο πίνακας 4 καταγράφει τις κύριες πηγές βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Πίνακας 4: Κύριες βιταμίνες και ανόργανα άλατα Βιταμίνη Α: φρούτα και λαχανικά, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, μαργαρίνη και έλαια Βιταμίνες Β: ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά, λευκά κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά Βιταμίνη C: λεμόνι, τροπικά φρούτα, μούρα, ντομάτες Βιταμίνη Ε: ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, καρύδια και σπόροι, ακόρεστα έλαια Σίδηρος: οργανικά κρέατα (συκώτι), βοωειδή και άλλα κρέατα, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά. Σε μικρότερο βαθμό: αβγά, πράσινα λαχανικά, ψωμί και δημητριακά με σίδηρο, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια. Για λήψη σιδήρου: να τρώτε λεπτά κρέατα 2-3 φορές την εβδομάδα και συμπεριλάβετε μια πηγή βιταμίνης C. Ασβέστιο: γαλακτοκομικά προϊόντα και ενισχυμένο γάλα σόγιας Σε μικρότερο βαθμό: ψάρι, πράσινα λαχανικά, καρύδια και σπόροι Για λήψη ασβεστίου: ενήλικες 500ml γάλα και 200 γραμμάρια γιαούρτι (ή 1 φέτα τυρί) παιδιά και έφηβοι: 750ml γάλα και 200 γραμμάρια γιαούρτι (ή 1 φέτα τυρί)

26 Οι αθλητές βασίζονται πολύ στη βιταμίνη C και στις βιταμίνες Β. Η βιταμίνη C παίζει μεγάλο ρόλο στον έλεγχο του άγχους και την αντίσταση στη μόλυνση, ενώ η μεγαλύτερη λειτουργία των βιταμινών Β είναι στη μεταβολική ενέργεια για μυϊκό έργο. Ενώ μια φυσιολογική χρήση των βιταμινών Β και C θα εκκρίνεται από τα ούρα, η παρατεταμένη χρήση μεγάλων δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από μεγαλύτερες δόσεις των βιταμινών και να καταστρέψει τη δράση των βιταμινών. Αντίθετα με τις υδροδιαλυτές βιταμίνες, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (ειδικά οι βιταμίνες A, D και K) αποθηκεύονται στο σώμα και μπορεί να γίνουν τοξικές, αν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις. Οι αθλητές που ακολουθούν μια ισορροπημένη και υψηλή σε ενέργεια δίαιτα λαμβάνουν εύκολα τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα χωρίς συμπληρώματα. Παρ όλα αυτά οι αθλητές που υπόκεινται σε έντονα προπονητικά προγράμματα ή βρίσκονται σε δίαιτα μπορούν να ωφεληθούναπότηλογικήχρήσησυμπληρωμάτων.

27 Σίδηρο Λόγω του σημαντικού του ρόλου στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και τους μύες, ο σίδηρος είναι σημαντικός στη διατροφή των αθλητών. Οι αθλητές που μειώνουν τη λήψη μιας σημαντικής πηγής σιδήρου (λεπτό κόκκινο κρέας), επειδή το θεωρούν υψηλό σε λιπαρά και χοληστερόλη, κινδυνεύουν να μειώσουν τις αποθήκες σιδήρου ή ακόμη και να πάθουν αναιμία, συμπτώματα της οποίας είναι υπερκόπωση, κράμπες, δυσκολία στην αναπνοή και χαμηλή αντίσταση σε μολύνσεις. Η έλλειψη σιδήρου και η μειωμένη απόδοση είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες (λόγω της έλλειψης σιδήρου στην εμμηνόρροια) και στους χορτοφάγους. Άλλοι που έχουν πρόβλημα μείωσης σιδήρου είναι άνθρωποι που ματώνει η μύτη τους ή που είχαν ασθένεια που σχετιζόταν με απώλεια αίματος. Οι αθλητές με μειωμένο σίδηρο πρέπει να κάνουν συχνές εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν την αιμογλοβίνη και τη φεριτίνη τους και να δουν αν χρειάζονται συμπληρώματα. Όλοι οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι τανίνες στο τσάι και οι φυτίνες στις τροφές πλούσιες σε ίνες είναι παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

28 Ασβέστιο Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη δύναμη του σκελετικού συστήματος, καθώς και για τις μυϊκές συστολές. Οι καλύτερες πηγές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (περιέχουν λακτόζη). Για να αποφύγουμε υπερβολικά λιπαρά και ενέργεια, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Κάποια άτομα, ειδικά αυτοί που έχουν αλλεργία στο γάλα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενισχυμένο γάλα σόγιας ή να πάρουν συμπληρώματα ασβεστίου. Πολλή προσοχή έχει δοθεί στη λήψη ασβεστίου για τις γυναίκες αθλήτριες λόγω της σχέσης ανάμεσα στην αθλητική εμμηνόροια, την οστεοπόρωση, τα κατάγματα κόπωσης και τη λήψη ασβεστίου. Τα υπάρχοντα στοιχεία ενισχύουν την άποψη πως οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν περισσότερο ασβέστιο για να μειωθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

29 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Η γυναίκα αθλήτρια Μια σημαντική ανησυχία για τις γυναίκες είναι να ταιριάξουν οι ενεργειακές απαιτήσεις ενός αθλήματος με τις διατροφικές απαιτήσεις της αθλήτριας. Ένας περίπλοκος παράγοντας είναι η κοινωνική πίεση που ασκείται στις γυναίκες αθλήτριες να επιτύχουν έναν τύπο σώματος που είναι απαραίτητος τόσο για την εμφάνιση όσο και για επιδόσεις. Τα αθλήματα στα οποία είναι σημαντικό το βάρος και για τα οποία απαιτείται χαμηλή λήψη ενέργειας περιλαμβάνουν περισσότερη υπευθυνότητα στις γυναίκες αθλήτριες για να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιούνται ποιοτικές επιλογές τροφών και καλύπτονται οι απαιτήσεις πρωτεϊνών και ασβεστίου. Για κάποιες αθλήτριες με χαμηλή λήψη ενέργειας χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων αλάτων.

30 Χάνοντας σωματικό λίπος Η μεταφορά επιπλέον σωματικού λίπους δε βολεύει τους αθλητές. Ένας υπέρβαρος αθλητής θα έχει μειωμένη αναλογία δύναμης-βάρους, μειωμένη αντοχή, δύναμη, ταχύτητα και ευκινησία. Υψηλά επίπεδα λίπους μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν ψυχολογικά έναν αθλητή. Οι κύριες αιτίες για να είναι κάποιος υπέρβαρος είναι: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, ειδικά στο τέλος της ημέρας. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων λιπών και αλκοόλ. Η παράλειψη γευμάτων, ειδικά του πρωινού και του μεσημεριανού. Τα τσιμπολογήματα ανάμεσα στα γεύματα ή αργά τη νύχτα. Ο πιο αποδοτικός τρόπος για έναν αθλητή να χάσει βάρος ή σωματικό λίπος είναι να: Στοχεύει σε μια απώλεια βάρους κιλό την εβδομάδα. Αν χαθεί περισσότερο βάρος μπορεί να είναι και απώλεια μυϊκού ιστού. Μοιράζει τη λήψη τροφής σε 5-6 μικρά γεύματα κάθε ημέρα. Ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, διασφαλίζοντας αρκετή ενέργεια για την προπόνηση και αρκετούς υδατάνθρακες για να διατηρήσει τις αποθήκες γλυκογόνου και να ικανοποιήσει την όρεξη. Μειώνει την κατανάλωση λίπους, αλκοόλ και σακχάρων, τα οποία περιέχουν υπερβολική ενέργεια και δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Μοιράζει τη λήψη πρωτεϊνών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλάζει τις φτωχές διατροφικές του συνήθειες, όπως να τρώει όταν βαριέται ή όταν είναι στενοχωρημένος. Εκτελεί άσκηση χαμηλής έντασης σε ένα προπονητικό πρόγραμμα. Παρακολουθεί συχνά τα επίπεδα σωματικού λίπους (κάθε 2-3 μήνες).

31 Χτίζοντας το σώμα Πολλοί αθλητές, ειδικά οι άνδρες που κάνουν αθλήματα σχετικά με δύναμη, προσπαθούν να κερδίσουν κιλά και να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Η υπερτροφία των σκελετικών μυών αυξάνει τη δύναμη, δίνει τη δυνατότητα να αντέχουμε σε τραυματισμούς και, επίσης, δίνει ένα ψυχολογικό προβάδισμα απέναντι στον ανταγωνισμό. Οι κύριοι λόγοι που κάποιοι δυσκολεύονται να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα μπορούν να αποδοθούν σε: Ανεπαρκή λήψη ενέργειας. Ανεπαρκή αριθμό γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπερπροπόνηση ή στο γεγονός η ενέργεια να ξοδεύεται σε άλλες δραστηριότητες. Σωματική ανωριμότητα και απότομη ανάπτυξη στην εφηβεία. Μη κατάλληλες προπονήσεις. Γενετική δυνατότητα.

32 Συμβουλές για το χτίσιμο του σώματος Ακολουθείτε ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα προπόνησης αντίστασης. Να τρώτε 5-6 γεύματα κάθε ημέρα και να καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια απ ότι χρησιμοποιείτε. Τα υγρά γεύματα μπορεί να σας φανούν χρήσιμα σε κάποιες περιπτώσεις. Να καταναλώνετε μικρές με μεσαίες ποσότητες πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα για να διευκολύνετε την ανάπτυξη των μυών. Να καταναλώνετε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες κατευθείαν αφού τελειώσετε μια προπόνηση αντίστασης για να διευκολύνετε την αποκατάσταση. Οι αθλητές πρέπει να διασφαλίσουν πως η διατροφή τους είναι σχετικά χαμηλή σε λιπαρά, αλλιώς το βάρος μπορεί να προστεθεί ως σωματικό λίπος. Υψηλά ποσά υδατανθράκων, αλλά λιγότερες ίνες, φαγητά και υγρά πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα γεύματα. Τα σάκχαρα ενέργεια. πρέπει να χρησιμοποιούνται λογικά για να προστίθεται Αν και η παρακολούθηση των επιπέδων σωματικού λίπους είναι δύσκολη δουλειά, οι αθλητές πρέπει να το κάνουν για να διασφαλίσουν πως η αύξηση στο βάρος είναι λόγω της ανάπτυξης του μυϊκού ιστού και όχι λόγω της αύξησης του λίπους.

33 Ο ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ Οι αθλητές που είναι χορτοφάγοι επιλέγουν να αποφεύγουν το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα για διάφορους λόγους. Οι χορτοφάγοι αθλητές, ακόμη και οι αθλητές που ακολουθούν μια ανάμικτη διατροφή, μπορεί να μη μπορούν να καλύψουν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται, αν δεν προγραμματίσουν τις καθημερινές διατροφικές τους επιλογές επαρκώς. Είναι πολύ σημαντικό για τους χορτοφάγους αθλητές να κάνουν σοφές διατροφικές επιλογές. Είναι πολύ επικίνδυνο απλά να αποκλείει κανείς το κρέας από τη διατροφή του και να μη μπορεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για να το αντικαταστήσει.

34 Ενέργεια Ένα κοινό πρόβλημα για τους χορτοφάγους αθλητές είναι πώς να καταναλώσουν αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της προπόνησης. Αυτό εμφανίζεται αρκετά γιατί η διατροφή των χορτοφάγων περιλαμβάνει αρκετό όγκο και χαμηλή πυκνότητα ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί αν μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε ενέργεια συμπεριληφθεί σε καθημερινή βάση, όπως καρύδια, βιομηχανικά προετοιμασμένα εναλλακτικά κρέατα και ενισχυμένο γάλα σόγιας.

35 Πρωτεΐνες Μια κοινή παρερμηνεία ανάμεσα στους χορτοφάγους είναι πως οι τροφές με πρωτεΐνες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε γεύμα για να διασφαλιστεί πως λαμβάνεται αρκετή ποσότητα αμινοξέων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να συμπεριλάβουν μια ποικιλία τροφών με πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δε χρειάζεται να συμπληρώνουν τροφές με πρωτεΐνες σε συγκεκριμένα γεύματα.

36 Βιταμίνη Β12 Καθώς οι ανάγκες για βιταμίνη Β12 είναι μικρές και η περισσότερη από την ανάγκη του σώματος εκκρίνεται και απορροφάται εκ νέου στο λεπτό έντερο, μόνο ένα μικρό ποσοστό χορτοφάγων συνιστάται να παίρνει συμπληρώματα βιταμίνης Β12.

37 Σίδηρο Καθώς η απορρόφηση του σιδήρου είναι σχετικά χαμηλή, οι χορτοφάγοι αθλητές πρέπει να γνωρίζουν πώς να παίρνουν το μέγιστο του σιδήρου από συγκεκριμένες τροφές. Οι μεγαλύτερες πηγές σιδήρου για τους χορτοφάγους είναι εναλλακτικά κρέατα. Όσπρια, αβγά, πράσινα λαχανικά, καρύδια, σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως.

38 Ασβέστιο Οι μεγαλύτερες πηγές ασβεστίου για τους χορτοφάγους είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ενισχυμένο γάλα σόγιας, τα καρύδια και οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά.

39 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ Η προετοιμασία για τον αγώνα περιλαμβάνει τη μεγιστοποίηση των αποθηκών γλυκογόνου και υγρών. Για να το επιτύχουν αυτό οι αθλητές αντοχής, πρέπει να αυξήσουν τη λήψη υδατανθράκων και να μειώσουν την κατανάλωση πρωτεϊνών και λιπιδίων για 2-3 ημέρες πριν το αθλητικό γεγονός ενώ η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης μειώνονται. Η επιφόρτωση υδατανθράκων είναι χρήσιμη στους αθλητές αγωνισμάτων που διαρκούν πάνω από 90. Μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμη σε κάποιους παίκτες ομάδας για προετοιμασία για μια ημέρα ή εβδομάδα αγώνα όπου διεξάγονται πολλοί αγώνες. Η λήψη υδατανθράκων μπορεί να ολοκληρωθεί για 3 ή περισσότερες ημέρες πριν τον αγώνα, παίρνοντας 10 γραμμάρια για κάθε κιλό σωματικού βάρους καθημερινά. Αυτό επιτρέπει στους μύες να αποθηκεύουν 2 και 3 φορές την κανονική ποσότητα γλυκογόνου.

40 Ο πίνακας 5 περιγράφει τη λήψη υδατανθράκων για έναν αθλητή 70 κιλών. Πίνακας 5: Έναδείγμαλήψηςυδατανθράκωνγιαέναναθλητή70 κιλών πριν από ένα αθλητικό γεγονός. Οστόχοςείναιηκατανάλωση10 γραμμαρίων υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε ημέρα. Πρωινό 1 ποτήρι χυμό 2 κούπες δημητριακών 1 κούπαγάλαμεχαμηλάλιπαρά 2 φέτες ψωμί (χωρίς βούτυρο) με μέλι ή μαρμελάδα 1 μπανάνα Πρωινό σνακ Μεσημεριανό Απογευματινό σνακ Απογευματινό γεύμα Δείπνο 2 τηγανίτες (χωρίς βούτυρο) με μέλι ή μαρμελάδα 750ml ισοτονικό ποτό 6 φέτες ψωμί (χωρίς βούτυρο) με σαλάτα 1 φρούτο 1 ποτήρι καρδιοτονωτικό ποτό 200 γραμμάριαγιαούρτιμεχαμηλάλιπαρά 1 σάντουιτς (χωρίς βούτυρο) με μέλι ή μαρμελάδα 2 κούπες ρύζι (με λεπτό κρέας και λαχανικά) 2 φέτες ψωμί 1 κούπα φρουτοσαλάτα και 200 γραμμάρια γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 2 φέτες ψωμί (χωρίς βούτυρο) με μέλι ή μαρμελάδα 1 ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά Συνολική λήψη ενέργειας 15700kJ παρέχοντας 705 γραμμάρια υδατανθράκων (το 75% της λήψης ενέργειας ως υδατάνθρακες)

41 Οι παίκτες ομάδας που αγωνίζονται κάθε εβδομάδα πρέπει να διατηρούν μια υψηλή λήψη υδατανθράκων καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που οδηγεί σε αγώνα. Αυτοί οι αθλητές πρέπει να λαμβάνουν υδατάνθρακες όλη την εβδομάδα για να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή προπόνηση και στον αγώνα στο τέλος της εβδομάδας. Την ημέρα του αγώνα, με τις αποθήκες γλυκογόνου γεμάτες, το γεύμα πριν το γεγονός πρέπει να αποτελείται από εύπεπτες πηγές υδατανθράκων. Ένα μεγαλύτερο, πιο ουσιαστικό γεύμα, πρέπει να καταναλώνεται 3-4 ώρες πριν το γεγονός, ενώ ένα σνακ πρέπει να καταναλώνεται 2 ώρες πριν. Τα λιπαρά στο γεύμα θα καθυστερήσουν την πέψη και οι υπερβολικές ίνες θα πρέπει να αποφεύγονται αφού μπορεί να προκαλέσουν γαστροεντερικές διαταραχές.

42 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Η λήψη υδατανθράκων και υγρών είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια πολλών γεγονότων αντοχής και υπεραντοχής για να εμποδίσουν την υπογλυκαιμία και την αφυδάτωση. Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν καταναλώνουμε τροφές και υγρά κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος είναι: Υγρό ή στερεό; Οι αθλητές πρέπει να πειραματίζονται στην προπόνηση τόσο με υγρές πηγές όσο και στερεές πηγές υδατανθράκων για να αποφασίσουν τι τους ταιριάζει. Απαιτήσεις υδατανθράκων. Η ποσότητα υδατανθράκων που απαιτείται ανά ώρα επηρεάζεται από το μέγεθος του αθλητή και την ένταση της άσκησης. Ωράριο. Τα φαγητά και τα υγρά πρέπει να καταναλώνονται νωρίς για να διατηρηθούν οι αποθήκες μυϊκού γλυκογόνου και να διατηρήσουμε την ιδανική υδάτωση. Τύπος υδατανθράκων. Εύπεπτοι και κατάλληλες τροφές υδατανθράκων είναι πιο πρακτικοί για να καταναλωθούν από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της άσκησης.

43 Ανεφοδιασμός αποθηκών γλυκογόνου των μυών και του συκωτιού Οι αθλητές θα πρέπει να αντικαθιστούν περίπου 1 γραμμάριο υδατάνθρακα ανά κιλό σωματικού βάρους τα πρώτα 30 μετά την άσκηση και ξανά μετά από 2 ώρες μέχρι να φτάσουμε τη συνηθισμένη καθημερινή λήψη. Ο ταχύτερος ρυθμός αποκατάστασης επιτυγχάνεται καταναλώνονται τροφές και υγρά, όπως ισοτονικά ποτά, αναψυκτικά (χωρίς καφεΐνη), φρούτα όπως καρπούζι και μπανάνες, ψωμί, πατάτες και δημητριακά. Ο συνυπολογισμός φρουκτόζης βοηθάει στην αντικατάσταση των αποθηκών γλυκογόνου του συκωτιού.

44 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η αποκατάσταση θα πρέπει να θεωρείται ένα βασικό μέρος κάθε προπονητικού προγράμματος. Η ιδανική διατροφική αποκατάσταση περιλαμβάνει τον ανεφοδιασμό των αποθηκών γλυκογόνου των μυών και του συκωτιού, την επιδιόρθωση των μυϊκών ζημιών και την αντικατάσταση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τον ιδρώτα.

45 Επιδιόρθωση μυϊκών ζημιών Επειδή οι μυϊκές ζημιές καθυστερούν τη δημιουργία γλυκογόνου, η αντικατάσταση υδατανθράκων είναι ακόμα πιο σημαντική όταν ο αθλητής είναι τραυματίας. Τις πρώτες ημέρες μετά τον τραυματισμό, μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή λίγο μεγαλύτερες μερίδες πρωτεϊνών για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και την επανασύνθεση του μυϊκού ιστού. Ο αθλητής που έχει τραυματισμό μαλακού ιστού θα πρέπει να αποφύγει το αλκοόλ κατευθείαν μετά τον αγώνα, καθώς αυτό θα καθυστερήσει την επιδιόρθωση και την αποκατάσταση του μυός. Ιδανικά θα πρέπει να αποφύγει το αλκοόλ για τις επόμενες 24 ώρες και να διασφαλίσει ότι λαμβάνει όλους τους υδατάνθρακες και τα υγρά που χρειάζεται.

46 Αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνονται με τον ιδρώτα Το νερό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τον αθλητή. Η αποτυχία να αντικαταστήσουμε τα υγρά που χάνονται κατά την άσκηση έχουν ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση. Πρακτικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη κόπωση, κράμπες, υπερθερμία, απώλεια συγκέντρωσης, πονοκεφάλους και γαστρικές διαταραχές. Η δίψα δεν είναι καλή μονάδα μέτρησης της ανάγκης για υγρά, ειδικά για νέους αθλητές, και αφού κάποιος μπορεί να χάσει μέχρι 2-3 λίτρα υγρών όταν ασκείται, ειδικά σε θερμότερα κλίματα και το καλοκαίρι, ηεπαρκής υδάτωση είναι πολύ σημαντική. Οι ηλεκτρολύτες (κάλιο και νάτριο) χάνονται, επίσης, με τον ιδρώτα, αλλά όταν βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, αυτά τα θρεπτικά συστατικά συντηρούνται καλύτερα από τα νεφρά. Οι αθλητές θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν πολλή καφεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Μετά την άσκηση τα υγρά που χάνονται πρέπει να αντικατασταθούν. Ένα κιλό βάρους που χάθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι περίπου ίσο με 1 λίτρο υγρού.

47 Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο για τους αθλητές να αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου όλες τις απώλειες υγρών για διάφορους λόγους. Αυτοί είναι: Διαθεσιμότητα υγρών. Ευκαιρία να πιει κάποιος απαγορεύουν τη λήψη υγρών. οι κανόνες του παιχνιδιού μπορεί να Γαστροεντερική ανοχή στη λήψη υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συνειδητοποίηση των απωλειών ιδρώτα. Φόβοι για το βάρος και το σωματικό λίπος σε κάποια αθλήματα ενθαρρύνεται το χάσιμο βάρους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Πρακτικές οδηγίες για να εξασφαλίσετε επαρκή αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών είναι οι εξής: Πίνετε υγρά πριν την άσκηση. Διασφαλίστε πως τα ούρα είναι αραιά και διαφανή πριν την άσκηση. Πίνετε λίγα υγρά (μέχρι 250ml) στα διαλείμματα ανάμεσα στην άσκηση. Ζυγιστείτε πριν και μετά την άσκηση και πιείτε περίπου 1 λίτρο υγρού για κάθε κιλό που χάνετε. Καταναλώστε κρύα υγρά. Πίνετε ισοτονικά ποτά που περιέχουν 5-7% υδατάνθρακες και χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών. Αυτά αντικαθιστούν τα υγρά και τους υδατάνθρακες πιο αποδοτικά.

48 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Όλοι οι αθλητές συνεχώς ψάχνουν τρόπους για να αυξήσουν την απόδοσή τους. Ειδικές τροφές, συμπληρώματα και παρασκευάσματα χρησιμοποιούνται συχνά για να πάρουμε προβάδισμα απέναντι στον ανταγωνισμό. Πολλοί επιστήμονες, προπονητές και αθλητές μπερδεύουν τα διατροφικά συμπληρώματα με αυτές τις ουσίες. Ένα διατροφικό συμπλήρωμα είναι ένα προϊόν που περιέχει θρεπτικά συστατικά σε ίσες τιμές με τις προτεινόμενες λήψεις ή περιέχει μεγάλες ποσότητες ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού και χρησιμοποιείται, συνήθως, για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες από τις αυξανόμενες απαιτήσεις της προπόνησης και του ανταγωνισμού. Τα ενισχυτικά απόδοσης, εξ ορισμού, είναι ένα προϊόν που κατευθείαν ενισχύει την παραγωγή εργασίας ή την απόδοση στην άσκηση. Αυτά τα προϊόντα συχνά περιέχουν θρεπτικές ουσίες σε μεγάλες ποσότητες και έχουν στόχο να ενισχύσουν την απόδοση.

49 Δημοφιλή ενισχυτικά απόδοσης Διττανθρακικό άλας: Η λήψη αυτού θεωρείται πως βελτιώνει την αναερόβια ικανότητα, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα των μυών. Για κάποιους αθλητές, ωστόσο, το διττανθρακικό άλας μπορεί να προκαλέσει γαστροεντερικές διαταραχές, ναυτία και διάρροια. Κρεατίνη: Η λήψη κρεατίνης για τους αθλητές που κάνουν αθλήματα μικρής διάρκειας και μέγιστης έντασης είναι πρόσφατου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες. Η κρεατίνη είναι γνωστή για το ρόλο της να παρέχει μια διαθέσιμη και απότομη ενεργειακή πηγή για μια μικρήκαιεκρηκτικήάσκησηπουδιαρκεί1-10. Επίσης παίζει ρόλο σε ασκήσεις παραγωγής γαλακτικού οξέως και αερόβιας αντοχής.

50 Καφεΐνη: Τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά της καφεΐνης είναι γνωστά και περιλαμβάνουν την υποκίνηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, τωνμυώνκαιτηςαδρεναλίνηςκαιτης διούρησης. Βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφών και υγρών παρέχοντας περίπου mg καφεΐνης με κάθε μερίδα. Πιστεύεται πως η καφεΐνη βελτιώνει την αντοχή υποκινώντας το μεταβολισμό των λιπών και, επομένως, κάνοντας οικονομία στο μυϊκό γλυκογόνο. Έρευνες δείχνουν πως μια δόση mg μια ώρα πριν την άσκηση μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη κόπωση. Η λήψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση πιο πολύ, υποκινώντας το νευρικό σύστημα και κρύβοντας τα συμπτώματα κόπωσης. Πρέπει να σημειωθεί πως η λήψη καφεΐνης 500mg και παραπάνω θεωρείται παράνομη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

51 Περιληπτικά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην προπόνηση όσο και στην απόδοση. Είναι πολύ πιθανό ο αθλητής με την καλύτερη φυσική κατάσταση να χάσει έναν αγώνα επειδή δεν έδωσε σημασία στη διατροφική προετοιμασία. Η αποτυχία να αναγνωρίσει κανείς τη σημασία της διατροφής θα αποτρέψει έναν αθλητή από το να φτάσει τις μέγιστες δυνατότητές του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Υγεία & βελτίωση της αθλητικής απόδοσης Α.Ο. ΠΡΩΤΕΑΣ Αγγελοπούλου Μαντώ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Διατροφή η σημαντικότερη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε και τι να τρώμε πριν την προπόνηση 1. Ένα μεγάλο γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 13η Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Διατροφή Γενετική Ύπνος Δεξιότητες Απόδοση Προπόνηση Εξαρτήματα Ψυχολογία Σωστή διατροφή Υγιή ανάπτυξη Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Σχολική Επίδοση Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Sport Nutrition by ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Ενέργεια που καταναλώνουμε Βασικός μεταβολισμός: 1800 kcal + καθημερινή δραστηριότητα Μια ημέρα στο γραφείο: 150 με 200 kcal Μια ώρα αθλητικής δραστηριότητας: 500

Διαβάστε περισσότερα

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ TAEKWONDO & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εργασία της Ειρήνης Καλλιντεράκη Μαθήτρια Τ.Α.Δ. - 2 ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης Αθλήτρια Α.Σ. ΑΙΑΝΤΑ Αγ. Δημητρίου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Το Taekwondo είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Ένας από τους δομικούς λίθους της ποιοτικής προπόνησης είναι η καλή διατροφή. Κάθε κολυμβητής και κάθε γονέας κολυμβητή πρέπει να γνωρίζει ότι:

Ένας από τους δομικούς λίθους της ποιοτικής προπόνησης είναι η καλή διατροφή. Κάθε κολυμβητής και κάθε γονέας κολυμβητή πρέπει να γνωρίζει ότι: ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Στο τμήμα αυτό θα παρατεθεί σειρά άρθρων που αφορούν τη διατροφή των κολυμβητών. Τα άρθρα αυτά προέρχονται από έγκυρες πηγές, οι οποίες και αναφέρονται. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ Από την

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα.

Βασικές ενεργειακές απώλειες κατά την εφηβεία Ανάπτυξη Τυπικές ηµερήσιες δραστηριότητες Ιδιαίτερες δραστηριότητες για το συγκεκριµένο άθληµα. ιατροφή στην εφηβεία και άθληση-ενεργειακή ισορροπία και πρόσληψη Ηµεροµηνία δηµοσίευσης: 17 Φεβρουαρίου 2003 Τα διαιτολόγιο ενός νεαρού αθλητή θα πρέπει αρχικά να είναι επαρκές σε θερµίδες αλλά και σε

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Διατροφή για την Αύξηση του Μυϊκού Όγκου Πολλοί αθλητές επιθυμούν την αύξηση της μυϊκής τους μάζας επιδιώκοντας να βελτιώσουν την αθλητική τους ικανότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος της άυξησης του μυϊκού

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία

για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία 5 4 3 2 1 πάμε για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία ΕΥ ΖΗΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ 2009 Ελένη Τσιακλή 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. εν έχουν πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση.

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή Διατροφή. Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο

Υγιεινή Διατροφή. Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα (δημητριακά,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

Υδατάνθρακες. Απλοί. Σύνθετοι. Φυτικές ίνες

Υδατάνθρακες. Απλοί. Σύνθετοι. Φυτικές ίνες Υδατάνθρακες Απλοί Σύνθετοι Φυτικές ίνες Ποιοί παράγοντες καθορίζουν την Σωματική Απόδοση; Γενετικοί Δεν ελέγχονται ή αλλάζουν (?) Προπόνηση Είναι η μόνη αλήθεια και την αποδέχονται σχεδόν όλοι οι αθλητές

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως:

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως: ΟΡΙΣΜΟΣ: η ελάχιστη ενέργεια που δαπανάται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών σε κατάσταση ηρεμίας. Αντιπροσωπεύει την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της αναπνοής, την κυκλοφορία του αίματος,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD ΤΕΦΑΑ - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σήμερα θα μιλήσουμε για τα εξής θέματα: Τι κερδίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ: ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ:

ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ:   ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ONOMATEΠΩΝΥΜΟ: E-MAIL: ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΑΞΗ/ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ: ΗΛΙΚΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά;

Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά; Καλοκαίρι και δίαιτα; Πώς θα τα καταφέρω χωρίς να πάρω κιλά; Κατερίνα Πέλκα BSc (Honrs) Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τομεάρχης Διαιτητικής ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ pelka@logodiatrofis.gr Οι διακοπές είναι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Ώρα για δράση... ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Το...γάλα υπερέχει από όλα τα είδη γάλακτος. 2. Το... γάλα περιέχει κακάο,το οποίο εμποδίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση Μενού 1 ης εβδομάδας Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 2 4,45 γρ. 14,2 γρ. 3,28

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ 6 Ο Γ Ε. Λ. Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Τ Μ Η Μ Α : Β 1 Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ : Γ. Α Σ Η Μ Α Κ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Σ Χ. Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 6 2 0 1 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η ιδιαίτερη σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» - 1 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΘΕΜΑ : «Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ» Ο άνθρωπος προσλαμβάνει από το περιβάλλον του τροφές σε στερεά και υγρή μορφή. Τις επεξεργάζεται και ένα μέρος αυτών το παρακρατεί ενώ το υπόλοιπο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ/-ΡΙΩΝ

ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ/-ΡΙΩΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ/-ΡΙΩΝ Η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών αποτελεί τη βάση της προσφοράς της διατροφής στην επιτυχία του αθλητή. Βασίλης Μούγιος Καθηγητής βιοχηµείας της άσκησης http://users.auth.gr/mougios

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Κατανάλωση ενέργειας και κόπωση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Κατανάλωση ενέργειας Συντελεστής απόδοσης Απόδοση μεταβολισμού υποστρωμάτων 40% à ATP

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα Νερό Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας που κάνουμε για απώλεια βάρους, να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό γιατί συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ESCAPE ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ Βασικές απαιτήσεις για τη διατροφή των αθλητών Τα τελευταία χρόνια οι αθλητικές επιδόσεις αυξάνονται αδιάκοπα. Η συνηθισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές. Γιώτα Καφρίτσα

Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές. Γιώτα Καφρίτσα Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές Γιώτα Καφρίτσα ΔΗΛΩΣΗ Δηλώνω ότι δεν έχω καμία σχέση με εταιρείες που προωθούν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, μπιμπερό, πιπίλες κατά παράβαση

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο 1 Γλυκογόνο: επαρκεί για μια ημέρα για ανάγκες εγκεφάλου -> Πρωτεΐνη: για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑΣ ESCAPE MIA EKΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2013 ΕΡΓΑΣΙΑ 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

1-2 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 1-8 ετών και 2-3 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 9-18 ετών

1-2 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 1-8 ετών και 2-3 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 9-18 ετών Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε μία προς μία τις παρακάτω συστάσεις, να διευκρινίσουμε πως στόχο έχουν την επαρκή κάλυψη τόσο των θρεπτικών όσο και των θερμιδικών αναγκών των παιδιών που βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Παγκύπρια Μέρα Διατροφής 10-5-2009 Ποικιλία - Μέτρο Ισορροπία στην Διατροφή Η Παγκύπρια μέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10/5 (από το 2008) φέτος είναι αφιερωμένη στις βασικές αρχές της διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων. Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης

Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων. Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης % Πρόσληψη Ημερήσιας Ενέργειας 60 50 40 % 30 20 10 0 ΥΔΑΤ (55-60) ΛΙΠΟΣ (25-30) ΠΡΩΤΕΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή των εφήβων

Η διατροφή των εφήβων ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Σχολικό έτος 2014-15 Ερευνητική εργασία Η διατροφή των εφήβων Α τάξη Α Τρίμηνο Συμμετέχοντες Μαθητές: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΜΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΕΤΚΟΒ ΜΑΡΙΑΝ, ΠΡΑΣΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι διατροφικές απαιτήσεις των δρομέων. Κατά τη προετοιμασία και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα

Οι διατροφικές απαιτήσεις των δρομέων. Κατά τη προετοιμασία και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Οι διατροφικές απαιτήσεις των δρομέων Κατά τη προετοιμασία και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Κατά τη προετοιμασία του αγώνα Ο ρόλος του σωματικού βάρους και του ποσοστού λίπους στην απόδοση Ο ρόλος της πρωτεΐνης

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ.

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Διατροφή & εγκυμοσύνη Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Κρεατσάς Κύρια χαρακτηριστικά της διατροφής Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι περιορίζουν το κόκκινο κρέας;

Ποια οφέλη αποκομίζουν όσοι περιορίζουν το κόκκινο κρέας; Η οικονομική κρίση αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες. Η μία έρευνα μετά την άλλη αποκαλύπτουν ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες απομακρύνονται από το κρέας και τα ψάρια, καταναλώνοντας κυρίως όσπρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Το θέμα της εργασίας μας είναι η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες των αθλητών από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Βρέθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΥΠΕΡΤΑΣΗ-ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΥΠΕΡΤΑΣΗ-ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΥΠΕΡΤΑΣΗ-ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει πως η μείωση της πρόσληψης

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε.

Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε. Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε. θεματολογία Ορισμός της Σωστής Διατροφής Ενεργειακό ισοζύγιο Βασικός Μεταβολισμός Ανάλυση Σύστασης

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής.

Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής. Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής Η ιδέα πίσω από αυτή είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να «καθαρίζουμε τα τοξικά απόβλητα» από το σώμα μας, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

«Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή

«Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή «Αθλητισμός: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» Υγιεινοί κανόνες άσκησης Διατροφή Ερευνητική Εργασία Β Τάξης 1 ου Γενιού Λυκείου Πάτρας Σχολικού έτους 2013-2013 Ομάδα Δ ΥΓΙΕΙΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Λαζαρίδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής MSc Διατροφή και Άσκηση

Αλέξανδρος Λαζαρίδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής MSc Διατροφή και Άσκηση Αλέξανδρος Λαζαρίδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής MSc Διατροφή και Άσκηση Σημειώσεις για τη σχολή προπονητών-ριών Αθήνας Γ κατηγορίας Ενόργανης, Ρυθμικής Γυμναστικής & Τραμπολίνο (2014) O πρωταρχικός ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας.

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας. Πρωινό Γεύμα: είναι απαραίτητο; Διαιτολόγοι Ηράκλειο - Eat for Life - Συμβουλευτικό Κέντρο Κλινι Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ Το πρόβλημα της παραπληροφόρησης στο θέμα της διατροφής είναι μεγάλο και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε λανθασμένες εmλογές και εκτιμήσεις. Ένα στοιχείο που θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & Εξετάσεις. Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές

Διατροφή & Εξετάσεις. Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές Διατροφή & Εξετάσεις Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές Αυξημένο stress οδηγεί σε Διατροφικές επιθέσεις H ορμόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2018) Τι είναι ο Διαβήτης Φετινό Θέμα: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση

Διαβάστε περισσότερα

g w w n lf o o d p l a.h d a.g

g w w n lf o o d p l a.h d a.g g w. or w w coo n lf o o d p l a et. ww w.efa d.o.eufic.org w ww w ww.h d a.g r rg Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία. Όταν κρατούσες ισορροπία,

Διαβάστε περισσότερα

Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία

Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία Ομάδα Α Δαληδάνου Δήμητρα Κουτσιλιανίδης Γιώργος Λύρατζη Ανθή Ομάδα Β Ράπτης Χρήστος Κουσίδης Παναγιώτης Δούκας Θανάσης Μιχαηλίδου Μάγδα Μπαλάση Ελευθερία Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση

Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση Ηλεκτρολύτες Η απώλεια του καλίου μειώνει την διεγερσιμότητα των μυϊκών κυττάρων (μυϊκή κόπωση Αυξάνεται με την οξεία, έντονη σωματική άσκηση (προσωρινή αύξηση), από υπερβολική χρήση νατρίου, ανεπαρκή

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 2 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση. Κυρίως γεύμα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* Σαλάτα : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα

Μενού 2 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση. Κυρίως γεύμα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* Σαλάτα : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα Μενού 2 ης εβδομάδας Δευτέρα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα 194 20 γρ. - 12 γρ. 1,9 γρ. 7,5 γρ. 1,6 γρ. - 1,2 γρ. 323 9,8 γρ. 48,4 γρ. 2,77 γρ. 9,4 γρ. 6,6 γρ. 0,95

Διαβάστε περισσότερα

«Διατροφικές οδηγίες για να διώξεις τα ψωμάκια και τη κοιλιά», από την Νικόλ Τσιάνη, Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Διατροφικές οδηγίες για να διώξεις τα ψωμάκια και τη κοιλιά», από την Νικόλ Τσιάνη, Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Διατροφικές οδηγίες για να διώξεις τα ψωμάκια και τη κοιλιά», από την Νικόλ Τσιάνη, Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! H ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, διώχνουν τα περιττά

Διαβάστε περισσότερα

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή είναι η ικανότητα: α. αντίστασης στην κόπωση και β. γρήγορης ανάληψης. Η ικανότητα αντοχής χαρακτηρίζεται από: Ø Τη σωματική, πνευματική και ψυχική ικανότητα του ατόμου να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της ζωής αναβολισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μ. Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 3 γρ. 23 γρ. 4,45

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. 2 ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β3 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2013-2014 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΛΕΝΗ ΤΑΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. 2 ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β3 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2013-2014 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΛΕΝΗ ΤΑΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 2 ο ΓΕΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β3 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2013-2014 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΛΕΝΗ ΤΑΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ 1 Η διατροφή κατά την εφηβική ηλικία έχει ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑ ΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο Οι διατροφικές ανάγκες των

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ Φωτεινή Ραζάκου, MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Εργ. Συνεργάτης ΑΤΕΙΘ-Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας Σωστή διατροφή Θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής (10/5/2012) και Δραστηριότητες για την Εβδομάδα 7-13/5/2012 Φετινό θέμα: «Προγραμματίστε σωστά το πιάτο σας:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Αρχές προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Δελτίο για Γονείς και Φροντιστές Υγιεινή Διατροφή για Διαβητικούς

Πληροφοριακό Δελτίο για Γονείς και Φροντιστές Υγιεινή Διατροφή για Διαβητικούς Greek Ελληνικά Πληροφοριακό Δελτίο για Γονείς και Φροντιστές Υγιεινή Διατροφή για Διαβητικούς Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για παιδιά όλων των ηλικιών και συμπεριλαμβάνει και εκείνα που ζουν με διαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα

«Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr!

«Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr! «Τι να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά των εορτών;», από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο και το dimosthenopoulos.gr! Οι γιορτές είθισται να συνδυάζονται με υπερκατανάλωση φαγητού η οποία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Άσκηση και διατροφή στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών Ισορροπημένη διατροφή Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Ο τρόπος εναπόθεσης του σωματικού λίπους έχει αποδειχτεί τελευταία πως αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές!

Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές! Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές! Έφτασε η εποχή που περιμέναμε με ανυπομονησία για να ξεκουραστούμε και να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην παραλία! Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ. Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ. Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΣΚΗΣΗ Επιμέλεια παρουσίασης: Αναστασιάδης Περικλής ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τις τελευταίες

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Στόχοι για την αντιμετώπιση του Γνώση Δεξιότητες Πηγές Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου:

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου: Ασβέστιο Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πήξη του αίματος και την ορμονική λειτουργία, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,

Διαβάστε περισσότερα