ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΟΥ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΟΥ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ"

Transcript

1 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΟΥ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Προοίµιο. 1. Συνοπτικός τίτλος. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ 2. Ερµηνεία. 3. ικαιοδοσία δικαστηρίων. ΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ 4. Αρµοδιότητες της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας. 5. Εκθέσεις της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας. 6. Εξουσία επιβολής και ανάκτησης τελών. 7. ιατήρηση δεδοµένων από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας. 8. Κατευθυντήριες γραµµές αναφορικά µε τα λογικά έξοδα διαβίωσης για τους χρεώστες. 9. υνατότητα της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας να επικοινωνεί µε ηλεκτρονικά µέσα. ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ 10. Ερµηνεία. 11. Κριτήρια επιλεξιµότητας για ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών. 12. Έναρξη διαδικασίας έκδοσης ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών. 13. Υποχρέωση του χρεώστη να ενηµερώνει την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας κατά τη διαδικασία έκδοσης του ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών και δικαίωµα απόσυρσης της αίτησης. 14. Αξιολόγηση της αίτησης από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

2 15. Συναίνεση πιστωτών για την έκδοση ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών σε σχέση µε εξαιρέσιµο χρέος. 16. Υποβολή αίτησης στο δικαστήριο για έκδοση ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών. 17. Περιεχόµενο ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών. 18. Υποχρεώσεις της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας µετά την έκδοση ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών. 19. Αποτελέσµατα έκδοσης ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών. 20. Ενστάσεις πιστωτών µετά την έκδοση ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών και ακύρωση του διατάγµατος από το δικαστήριο. 21. Συνέπειες ακύρωσης του ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών. 22. Απαλλαγή από καθορισµένα χρέη. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕ ΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Ι ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ 23. Γενικές διατάξεις. 24. ιορισµός συµβούλου αφερεγγυότητας και πρώτη συνάντηση του χρεώστη µε το σύµβουλο αφερεγγυότητας. 25. Τερµατισµός του διορισµού του συµβούλου αφερεγγυότητας από το χρεώστη. 26. Παραίτηση συµβούλου αφερεγγυότητας. 27. Τερµατισµός διορισµού συµβούλου αφερεγγυότητας λόγω θανάτου, ανικανότητας ή απόσυρσης της εξουσιοδότησης. 28. Συµπλήρωση της Κατάστασης Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων. 29. ιατάξεις σχετικά µε οποιοδήποτε συµφέρον ή δικαίωµα του χρεώστη. 30. Συµβουλές του συµβούλου αφερεγγυότητας.

3 31. Οδηγίες του χρεώστη στο σύµβουλο αφερεγγυότητας για υποβολή πρότασης Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 32. Κατάσταση που ετοιµάζεται από το σύµβουλο φερεγγυότητας. ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕ ΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 33. Γενικές προϋποθέσεις Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 34. Συµµετοχή καθορισµένου χρεώστη σε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 35. Κριτήρια επιλεξιµότητας χρεώστη για Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 36. Συναίνεση του πιστωτή που απαιτείται για συµπερίληψη εξαιρέσιµου χρέους στο Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 37. Αίτηση για έκδοση προστατευτικού πιστοποιητικού. 38. Εξέταση από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας της αίτησης για έκδοση προστατευτικού πιστοποιητικού. 39. Έκδοση προστατευτικού πιστοποιητικού και αίτηση στο δικαστήριο για έκδοση προστατευτικού διατάγµατος. 40. Αποτελέσµατα έκδοσης προστατευτικού διατάγµατος. 41. Αίτηση πιστωτή για παραµερισµό προστατευτικού διατάγµατος. 42. Ενέργειες του συµβούλου αφερεγγυότητας µετά την έκδοση προστατευτικού διατάγµατος. 43. Επαλήθευση χρεών. 44. Εκτίµηση της περιουσίας που υπόκειται σε εξασφάλιση. 45. Παρατηρήσεις πιστωτών και υποβολή προτάσεων για Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 46. Υποχρεωτικές προϋποθέσεις σχετικά µε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής.

4 47. Τρόποι πληρωµής σε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 48. Εξασφαλισµένοι πιστωτές και Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 49. Προστασία εξασφαλισµένων πιστωτών στα πλαίσια Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 50. Μεταχείριση της κύριας κατοικίας σε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 51. Σύγκληση συνέλευσης πιστωτών. 52. Έγγραφα που παραδίδονται στους πιστωτές από το σύµβουλο αφερεγγυότητας κατά τη σύγκληση συνέλευσης πιστωτών. 53. ικαίωµα ψήφου σε συνέλευση πιστωτών. 54. Σύγκληση συνέλευσης πιστωτών για εξέταση της πρότασης για Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 55. Απαιτούµενη αναλογία πιστωτών για την έγκριση πρότασης για Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 56. ιαδικασία αναφορικά µε τη διεξαγωγή συνέλευσης πιστωτών. 57. Ενέργειες του συµβούλου αφερεγγυότητας µετά την έγκριση πρότασης για Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής και ενστάσεις πιστωτών. 58. Ενέργειες της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας µετά την κοινοποίηση της έγκρισης του Προσωπικού Σχεδίου Αφερεγγυότητας από το σύµβουλο αφερεγγυότητας. 59. Απόφαση σε ένσταση που καταχωρήθηκε από πιστωτή. 60. Έναρξη της ισχύος Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 61. Αποτελέσµατα Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 62. Εφαρµογή και προϋποθέσεις προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 63. Γενικά καθήκοντα και υποχρεώσεις του χρεώστη. 64. Τροποποίηση Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 65. Λόγοι ένστασης στην έναρξη της ισχύος Προσωπικού Σχεδίου

5 Αποπληρωµής. 66. Υπέρµετρες συνταξιοδοτικές εισφορές. 67. Μεταχείριση εγγυητών στα πλαίσια διαδικασίας και εφαρµογής Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 68. Αίτηση στο δικαστήριο για τερµατισµό Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 69. Τερµατισµός Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 70. Συνέπειες προώρου τερµατισµού Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. 71. Επιτυχής ολοκλήρωση Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής. ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕ ΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 72. Κριτήρια επιλεξιµότητας για µη συναινετικό Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 73. Προϋποθέσεις έκδοσης διατάγµατος. 74. Μεταχείριση των περιουσιακών στοιχείων του χρεώστη σε επιβαλλόµενο Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. 75. Προστατευτικό διάταγµα. 76. Αίτηση πιστωτή για παραµερισµό προστατευτικού διατάγµατος. 77. Εφαρµογή των διατάξεων των άρθρων 62 έως 71. ΤΙΤΛΟΣ IV ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕ ΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 78. Συντονισµένα σχέδια αποπληρωµής για φυσικά πρόσωπα και πολύ µικρές επιχειρήσεις.

6 ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΧΡΕΩΣΤΗ 79. Απευθείας προσφυγή χρεώστη στο δικαστήριο. ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΙΝΙΚΑ Α ΙΚΗΜΑΤΑ 80. Ψευδείς παραστάσεις και παραλείψεις. 81. Παράβαση των υποχρεώσεων του χρεώστη. 82. Απόκρυψη στοιχείων ή παραποίηση εγγράφων. 83. όλια αποξένωση περιουσίας. 84. Εξασφάλιση πιστώσεων ή ανάληψη συναλλαγών από χρεώστη κατά τη διάρκεια ισχύος ιακανονισµών Αφερεγγυότητας. 85. Ποινές αναφορικά µε ποινικά αδικήµατα του παρόντος Μέρους. ΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ 86. Μητρώα ιακανονισµών Αφερεγγυότητας. 87. Επίδοση ειδοποιήσεων. 88. Τύπος δηλώσεων ή βεβαιώσεων. 89. Κατάσταση Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων. 90. Κατευθυντήριες γραµµές και κώδικες πρακτικής. 91. ιαδικαστικοί Κανονισµοί. 92. Συναλλαγή η οποία δεν έγινε έναντι αξιόλογης αντιπαροχής. 93. Προτιµησιακή µεταχείριση από το χρεώστη. 94. Αξιολόγηση της εφαρµογής του παρόντος Νόµου. 95. Μέγιστο ποσό το οποίο δύναται να απαιτηθεί.

7 96. Κανονισµοί και διατάγµατα. 97. Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόµου.

8

9 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Προοίµιο. Επειδή, το κράτος έχει εφαρµόσει από το 2012 µια σειρά από έκτακτα µέτρα προκειµένου να αντιµετωπισθεί η οξεία οικονοµική κρίση και να επιλυθούν οξύτατα προβλήµατα που προέκυψαν µέσα σε εξαιρετικές συνθήκες και µεγάλες τραπεζικές ζηµιές που έπληξαν το χρηµατοπιστωτικό τοµέα, µε απώτερο στόχο να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονοµίας, να προφυλαχτεί η σταθερότητα του χρηµατοοικονοµκού συστήµατος και να εξασφαλιστεί προστασία του δηµοσίου συµφέροντος και Επειδή, εκτός από την προστασία του χρηµατοπιστωτικού τοµέα, πρέπει να αποτραπεί ταυτόχρονα και η µετακύλιση των επιπτώσεων της κρίσης του στην ευρύτερη οικονοµία και κοινωνία και πρέπει να προφυλαχθούν τα δικαιώµατα του κοινωνικού συνόλου στη ηµοκρατία και Επειδή, η µέθοδος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών µε χρήση των αξιογράφων και των ανασφάλιστων καταθέσεων προκάλεσε απώλεια πολύ µεγάλων περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ είχε ως ενδιάµεσο αποτέλεσµα τον σχεδόν µηδενισµό της αξίας των υφιστάµενων τραπεζικών µετοχών και επηρεάζει δραστικά τη δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να συνεχίζουν να ανταποκρίνονται µε συνέπεια στις υποχρεώσεις τους έναντι υφιστάµενων δανείων και οδηγεί σε αύξηση των µη εξυπηρετούµενων δανείων µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία προβληµάτων σταθερότητας του χρηµατοπιστωτικού τοµέα, καθίσταται αναγκαία η λήψη µιας σειράς από ειδικά µέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθµης λειτουργίας του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος και Επειδή, το µεγάλο ύψος του ιδιωτικού χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών στη ηµοκρατία, που είναι ένα από τα υψηλότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύεται ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κρίσης στην οικονοµία και Επειδή, εκτός της αύξησης της ανεργίας και της µείωσης του διαθέσιµου 1

10 εισοδήµατος των νοικοκυριών, η πολύ σηµαντική µείωση των τιµών της ακίνητης περιουσίας επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα των χρεωστών να ανταποκρίνονται στις αυξηµένες υποχρέωσεις που αναφύονται από το υψηλό ιδιωτικό χρέος και δηµιουργεί ενδεχόµενο να υπάρξουν αλυσιδωτές ανεπιθύµητες επιπτώσεις στην οικονοµία και στην κοινωνία της χώρας και Επειδή, τα πιστωτικά ιδρύµατα έχουν ιδιάζουσα οικονοµική ισχύ σε σχέση µε τους χρεώστες, στο πλαίσιο ιδιαίτερα της οικονοµικής κρίσης και των συνεπειών της κρίσης αυτής στους χρεώστες οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση αυτή, επιβάλλεται η λήψη µέτρων για τη επαναφορά της ισορροπίας µεταξύ των δικαιωµάτων των χρεωστών και πιστωτών µε τη θέσπιση δίκαιων και βιώσιµων σχεδίων αποπληρωµής, για τη διαφύλαξη επίσης των δικαιωµάτων τρίτων, οι οποίοι πρέπει να διατηρηθούν ως ενεργά από οικονοµικής άποψης πρόσωπα, για σκοπούς επανεκκίνησης της οικονοµίας και Επειδή, θα πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώµατα τρίτων για επιτακτικούς λόγους δηµοσίου συµφέροντος, οι οποίοι επιβάλλουν τη λήψη µέτρων για την σταθεροποίηση της οικονοµίας στη ηµοκρατία και Επειδή, οι χρεώστες επηρεαζόµενοι από τη µειωµένη οικονοµική δραστηριότητα στη ηµοκρατία, αντιµετωπίζουν έκτακτες δυσκολίες για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει και περιέρχονται ή κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση αφερεγγυότητας και Επειδή, θα πρέπει να υποβοηθηθούν αφερέγγυοι χρεώστες να αντιµετωπίσουν τις οφειλές τους, περιλαµβανοµένης και της δυνατότητας διαγραφής οφειλών, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις και στη βάση καθορισµένης διαδικασίας, έτσι ώστε να αποφεύγεται η πτώχευση και να διευκολύνεται η ενεργός συµµετοχή των προσώπων αυτών στην οικονοµική δραστηριότητα στη ηµοκρατία και Επειδή, πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώµατα των πιστωτών επί των οφειλοµένων από αφερέγγυους χρεώστες, στο βαθµό που οι δυνατότητες

11 των χρεωστών αυτών το επιτρέπουν, µε λογικό και οργανωµένο τρόπο και µε γνώµονα ότι µε την εφαρµογή πλαισίου προστασίας των αφερέγγυων χρεωστών δεν θα βρίσκονται οι πιστωτές σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν εάν η περιουσία του χρεώστη διετίθετο σύµφωνα µε τις διατάξεις του περί Πτώχευσης Νόµου, προστατεύοντας µε τον τρόπο αυτό, τον πυρήνα των δικαιωµάτων τους και Επειδή, θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικές πρόνοιες για τη µεταχείριση των εγγυητών, οι οποίοι παρείχαν εγγυήσεις σε σχέση µε δάνεια τα οποία δύνανται να αναδιαρθρωθούν στα πλαίσια του παρόντος Νόµου, σύµφωνα µε τις οποίες θα προστατεύονται τα δικαιώµατα, των χρεωστών, των πιστωτών και των εγγυητών, µε στόχο να εξασφαλίζεται ισορροπία µεταξύ τους, µε τρόπο που να προστατεύεται ο πυρήνας των δικαιωµάτων τους και Επειδή, για την επίτευξη όλων των πιο πάνω στόχων, θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα µέτρα, τα οποία να κατανέµουν τα βάρη µε δίκαιο τρόπο µεταξύ των προσώπων που συµµετέχουν ενεργά στην οικονοµία και θα πρέπει να θεσπισθούν επιπρόσθετοι µηχανισµοί και διαδικασίες που αφορούν στην αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων, Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόµος θα αναφέρεται ως ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωµής και ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών) Νόµος του ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ Ερµηνεία. 2.-(1) Στον παρόντα Νόµο, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά- «ανεξασφάλιστο χρέος» σηµαίνει χρέος η αποπληρωµή του οποίου δεν εξασφαλίζεται µε εξασφάλιση «ανεξασφάλιστος πιστωτής», σε σχέση µε χρέος, σηµαίνει οποιοδήποτε 3

12 πιστωτή που δεν είναι εξασφαλισµένος πιστωτής «αφερέγγυος», σε σχέση µε χρεώστη, σηµαίνει χρεώστη ο οποίος αδυνατεί να αποπληρώσει όλα του τα χρέη όπως αυτά προκύπτουν «ιακανονισµός Αφερεγγυότητας» σηµαίνει ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών και Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής «διάταγµα διατροφής» σηµαίνει- 216 του (I) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (α) ιάταγµα Οικογενειακού ικαστηρίου που εκδίδεται δυνάµει των διατάξεων του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόµου 232 του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I)του (I) του (β) ιάταγµα Οικογενειακού ικαστηρίου που εκδίδεται δυνάµει των διατάξεων του περί Ρυθµίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων Νόµου Κεφ του του (I) του 1999 «διάταγµα πτώχευσης» σηµαίνει διάταγµα πτώχευσης το οποίο εκδίδεται δυνάµει των διατάξεων του περί Πτώχευσης Νόµου

13 2(I) του (I) του (Ι) του (Ι) του του του του του του του του του του του του του του του του του του του του του του του του του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του 1996 «δικαστήριο» σηµαίνει επαρχιακό δικαστήριο κατά την έννοια των διατάξεων του περί ικαστηρίων Νόµου 5

14 4(I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (Ι) του (I) του (Ι) του Κεφ (I) του 1995 «εγγύηση» σηµαίνει σύµβαση εγγύησης κατά την έννοια των διατάξεων του περί Συµβάσεων Νόµου, η οποία δόθηκε από φυσικό πρόσωπο

15 99(I) του «εγγυητής» σηµαίνει φυσικό πρόσωπο το οποίο παρέχει εγγύηση 9 του του του του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (I) του «εξασφάλιση» σηµαίνει οποιοδήποτε εµπράγµατο βάρος ή απαγόρευση σύµφωνα µε τις διατάξεις του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόµου ή οποιαδήποτε επιβάρυνση ή δικαίωµα επίσχεσης ή άλλη εξασφάλιση «εξασφαλισµένος πιστωτής», σε σχέση µε χρέος, σηµαίνει πιστωτή του χρεώστη, ο οποίος κατέχει, σε σχέση µε το χρέος, εξασφάλιση επί περιουσίας του χρεώστη «εξασφαλισµένο χρέος» σηµαίνει χρέος η αποπληρωµή του οποίου είναι εξασφαλισµένη µε εξασφάλιση επί οποιουδήποτε ενεργητικού ή περιουσιακού στοιχείου οποιασδήποτε φύσης «εξαιρέσιµο χρέος», σε σχέση µε χρεώστη σηµαίνει- (α) οποιαδήποτε χρηµατοοικονοµική υποχρέωση του χρεώστη που προκύπτει από φόρο, τέλος ή άλλη χρέωση παρόµοιας φύσης ή δικαιώµατα οφειλόµενα ή καταβλητέα στη 7

16 ηµοκρατία 111 του του του του του του του του του του του του του του του του του του του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του 2001 (β) οποιοδήποτε ποσό καταβλητέο από το χρεώστη δυνάµει των διατάξεων του περί ήµων Νόµου και οποιωνδήποτε δυνάµει αυτού εκδιδόµενων Κανονισµών

17 23(I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (Ι) του (I) του (I) του (Ι) του (Ι)του (Ι) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του 2005 (γ) οποιοδήποτε ποσό καταβλητέο από το χρεώστη δυνάµει των διατάξεων του περί Κοινοτήτων Νόµου και οποιωνδήποτε δυνάµει αυτού εκδιδόµενων Κανονισµών 9

18 128(I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (Ι)του (I) του (I) του (Ι) του (Ι) του «εξαιρετέο χρέος» σε σχέση µε χρεώστη σηµαίνει: (α) Οποιαδήποτε χρηµατοοικονοµική υποχρέωση του χρεώστη που πηγάζει από διάταγµα διατροφής (β) οποιαδήποτε χρηµατοοικονοµική υποχρέωση του χρεώστη που πηγάζει από δικαστική απόφαση για αποζηµίωση οποιουδήποτε προσώπου για θάνατο ή σωµατική βλάβη, συνεπεία αστικού αδικήµατος του χρεώστη (γ) χρέος ή χρηµατοοικονοµική υποχρέωση του χρεώστη που πηγάζει από δάνειο ή επίδειξη ανοχής στην ανάκτηση οφειλών που προκύπτουν από δάνειο, το οποίο εξασφαλίστηκε µέσω απάτης, κατάχρησης, υπεξαίρεσης ή δόλιας παραβίασης της εµπιστοσύνης (δ) χρέος ή χρηµατική ποινή του χρεώστη που πηγάζει από δικαστικό διάταγµα ή απόφαση δυνάµει των διατάξεων του

19 188(I) του (I) του (I) του (Ι) του (I) του (Ι) του περί της Παρεµπόδισης και Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Παράνοµες ραστηριότητες Νόµου ή από απόφαση δικαστηρίου µε την οποία επιβάλλεται οποιαδήποτε χρηµατική ποινή λόγω καταδίκης για ποινικό αδίκηµα «Επίσηµος Παραλήπτης» σηµαίνει το Τµήµα Εφόρου Εταιρειών και Επίσηµου Παραλήπτη του Υπουργείου Ενέργειας, Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού «ηλεκτρονικά µέσα» σηµαίνει ηλεκτρικά, ψηφιακά, µαγνητικά, οπτικά, ηλεκτροµαγνητικά, βιοµετρικά και φωτονικά µέσα διαβίβασης δεδοµένων και άλλες µορφές τεχνολογίας µέσω των οποίων διαβιβάζονται δεδοµένα «ιδιόκτητη κατοικία» σηµαίνει κατοικία σε σχέση µε την οποία- (α) ο χρεώστης είναι ο εγγεγραµµένος ιδιοκτήτης αυτής ή 81(I) του (I) του (β) ο χρεώστης είναι ο αγοραστής, δυνάµει σύµβασης πώλησης, η οποία έχει κατατεθεί σε οποιοδήποτε Επαρχιακό Κτηµατολογικό Γραφείο δυνάµει των διατάξεων του περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) Νόµου και ο οποίος έχει τηρήσει πλήρως τις δυνάµει της σχετικής σύµβασης πώλησης συµβατικές υποχρεώσεις έναντι του πωλητή ή έχει καταβάλει τουλάχιστον το ογδόντα τοις εκατόν (80%) του τιµήµατος πώλησης ή (γ) βρίσκεται σε ισχύ σύµβαση χρηµατοδοτικής µίσθωσης, και στην οποία ο αντισυµβαλλοµένος στη σύµβαση µισθωτής της είναι ο χρεώστης και διαµένει για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) µηνών κατ έτος «καθορισµένος» σηµαίνει καθορισµένος µε Kανονισµούς ή διατάγµατα που εκδίδονται δυνάµει των διατάξεων του άρθρου 94 11

20 ή οποιουδήποτε άλλου άρθρου προβλέπει τέτοιο καθορισµό «καθορισµένος πιστωτής», σε σχέση µε προστατευτικό διάταγµα, σηµαίνει πιστωτή που καθορίζεται σε προστατευτικό διάταγµα το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, ως πρόσωπο στο οποίο οφείλεται συγκεκριµένο χρέος και, σε σχέση µε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής, σηµαίνει πιστωτή, µέρος σε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής που έχει επικυρωθεί ή επιβληθεί από το δικαστήριο σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κεφαλαίου 2, του Τρίτου Μέρους και το οποίο βρίσκεται σε ισχύ «καθορισµένο χρέος», σε σχέση µε προστατευτικό διάταγµα, σηµαίνει χρέος που καθορίζεται σε προστατευτικό διάταγµα ως περιλαµβανόµενο στο εν λόγω διάταγµα το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, και, σε σχέση µε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής, χρέος το οποίο περιλαµβάνεται σε τέτοιο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ «καθορισµένος χρεώστης» σε σχέση µε προστατευτικό διάταγµα, σηµαίνει χρεώστη σε σχέση µε τον οποίο εκδίδεται προστατευτικό διάταγµα, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κεφαλαίου 2 του Τρίτου Μέρους, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, και, σε σχέση µε Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής, χρεώστη, µέρος σε τέτοιο σχέδιο που εγκρίνεται ή επιβάλλεται από το δικαστήριο σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κεφαλαίου 2 του Τρίτου Μέρους και το οποίο βρίσκεται σε ισχύ «Κατάσταση Προσωπικών Οικονοµικών Στοιχείων» σηµαίνει την κατάσταση προσωπικών οικονοµικών στοιχείων όπως αυτή καθορίζεται στην Οδηγία ιαχείρισης Καθυστερήσεων, εκτός εάν η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας προβλέπει διαφορετικά σε εσωτερικούς κανονισµούς που εκδίδονται σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 88 «κύρια κατοικία» σηµαίνει την ιδιόκτητη κατοικία που χρησιµοποιείται για τη διαµονή του χρεώστη ή/και των µελών της

21 οικογένειας του χρεώστη «λογικά έξοδα διαβίωσης» σηµαίνει τα έξοδα τα οποία καθορίζονται σύµφωνα µε τη διαδικασία που προβλέπεται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 8 «µέλη της οικογένειας χρεώστη» σηµαίνει τον/τη σύζυγο ή/και τους απευθείας κατιόντες οι οποίοι είναι κάτω της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) ετών ή είναι συντηρούµενοι από το χρεώστη, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, καθώς και εκείνους του/της συζύγου ή/και τους συντηρούµενους απευθείας ανιόντες καθώς και εκείνους του /της συζύγου του χρεώστη «Οδηγία ιαχείρισης Καθυστερήσεων» σηµαίνει τις εκάστοτε σε ισχύ Οδηγίες ιαχείρισης Καθυστερήσεων που εκδίδονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου 23 του του του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του «Οικογενειακό ικαστήριο» σηµαίνει δικαστήριο εγκαθιδρυµένο δυνάµει των διατάξεων του περί Οικογενειακών ικαστηρίων Νόµου ή δυνάµει των διατάξεων οποιουδήποτε άλλου Νόµου στη ηµοκρατία που προνοεί δικαιοδοσία οποιουδήποτε δικαστηρίου σε οικογενειακές υποθέσεις «πιστωτής» σε σχέση µε χρέος, σηµαίνει φυσικό ή νοµικό πρόσωπο στο οποίο ο χρεώστης οφείλει το εν λόγω χρέος ή στο οποίο ο χρεώστης, έχει µε οποιοδήποτε άλλο τρόπο, οποιαδήποτε χρηµατοοικονοµική υποχρέωση σε σχέση µε το εν λόγω χρέος 13

22 «προστατευτικό διάταγµα» σηµαίνει διάταγµα που εκδίδεται από δικαστήριο στο πλαίσιο διαδικασίας έγκρισης Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωµής σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 39 «Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής» σηµαίνει οποιαδήποτε πρόταση για Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής η οποία είτε ψηφίζεται ή απορρίπτεται από τους πιστωτές, και, είτε επικυρώνεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του Τίτλου ΙΙ, του Κεφαλαίου 2 ή επιβάλλεται από το δικαστήριο σύµφωνα µε τις διατάξεις του Τίτλου ΙΙΙ, του Κεφαλαίου 2 «πτώχευση» έχει την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό από τον περί Πτώχευσης Νόµο «συγγενής», σε σχέση µε οποιοδήποτε πρόσωπο σηµαίνει αδελφό ή αδελφή, γονέα ή σύζυγο ή παιδί του εν λόγω προσώπου ή του /της συζύγου του «σύζυγος» σηµαίνει τη σχέση που δηµιουργείται µεταξύ δύο προσώπων, ως αποτέλεσµα γάµου αναγνωρισµένου από το κράτος και περιλαµβάνει συζύγους οι οποίοι βρίσκονται σε διάσταση 64(Ι) του «σύµβουλος αφερεγγυότητας» σηµαίνει οποιοδήποτε πρόσωπο που είναι εξουσιοδοτηµένο να ασκεί το επάγγελµα του συµβούλου αφερεγγυότητας δυνάµει των διατάξεων του περί Συµβούλων Αφερεγγυότητας Νόµου του 2015, ο οποίος για σκοπούς του παρόντος Νόµου ενεργεί υπό την ιδιότητα συµβούλου αναδιάρθρωσης χρέους φυσικού προσώπου µέσω προσωπικού σχεδίου αποπληρωµής, κατά την έννοια του παρόντος Νόµου «συνδεδεµένο πρόσωπο», σε σχέση µε οποιοδήποτε πρόσωπο, ερµηνεύεται σύµφωνα µε τις παραγράφους (α) έως (δ) του παρόντος ορισµού και οποιαδήποτε αναφορά σε συνδεδεµένο πρόσωπο µε άλλο πρόσωπο ερµηνεύεται ότι και το άλλο πρόσωπο είναι συνδεδεµένο µε το πρώτο πρόσωπο-

23 (α) πρόσωπο είναι συνδεδεµένο µε φυσικό πρόσωπο, εάν είναι συγγενής Κεφ (I) του (I) του (I) του (β) πρόσωπο, υπό την ιδιότητά του ως επίτροπος εµπιστεύµατος κατά την έννοια των διατάξεων του περί Επιτρόπων Εµπιστευµάτων Νόµου ή των διατάξεων του περί ιεθνών Εµπιστευµάτων Νόµου, είναι συνδεδεµένο µε φυσικό πρόσωπο το οποίο ή οποιοδήποτε από τα παιδιά του οποίου ή οποιοδήποτε νοµικό πρόσωπο το οποίο ελέγχει το φυσικό αυτό πρόσωπο, είναι δικαιούχο του εµπιστεύµατος (γ) εταιρεία είναι συνδεδεµένη µε οποιοδήποτε πρόσωπο, εάν το εν λόγω πρόσωπο ασκεί αποφασιστική επιρροή στην εταιρεία αυτή ή εάν το πρόσωπο αυτό ασκεί µαζί µε άλλο πρόσωπο αποφασιστική επιρροή στην εταιρεία αυτή, η οποία τεκµαίρεται όταν το πρόσωπο αυτό, άµεσα ή έµµεσα- (i) κατέχει το µεγαλύτερο µέρος του εκδοµένου κεφαλαίου της εταιρείας ή (ii) διαθέτει την πλειονότητα των ψήφων, οι οποίες αντιστοιχούν στους τίτλους που έχει εκδώσει η εταιρεία ή (iii) δύναται να διορίζει περισσότερα από τα µισά µέλη του διοικητικού, διευθυντικού ή εποπτικού οργάνου της εταιρείας (δ) οποιαδήποτε δύο ή περισσότερα πρόσωπα ενεργούν µαζί για να εξασφαλίσουν ή να ασκήσουν έλεγχο εταιρείας, θα θεωρούνται σε σχέση µε την εν λόγω εταιρεία ως συνδεδεµένα µεταξύ τους, καθώς επίσης και µε οποιοδήποτε πρόσωπο ενεργεί υπό τις οδηγίες οποιουδήποτε από αυτά τα πρόσωπα, µε σκοπό την 15

24 εξασφάλιση ή τον έλεγχο της εταιρείας «συνήθης διαµονή» σηµαίνει τη διαµονή στη ηµοκρατία για µια ή περισσότερες περιόδους που υπερβαίνουν στο σύνολο εκατόν ογδόντα τρεις (183) ηµέρες στο φορολογικό έτος, και για σκοπούς υπολογισµού των ηµερών διαµονής στη ηµοκρατία- (α) η ηµέρα αναχώρησης από τη ηµοκρατία λογίζεται ως ηµέρα εκτός της ηµοκρατίας (β) η ηµέρα άφιξης στη ηµοκρατία λογίζεται ως ηµέρα παραµονής στη ηµοκρατία (γ) η άφιξη στη ηµοκρατία και αναχώρηση από τη ηµοκρατία την ίδια ηµέρα, λογίζεται ως µια ηµέρα παραµονής στη ηµοκρατία και (δ) η αναχώρηση από τη ηµοκρατία και επιστροφή στη ηµοκρατία την ίδια ηµέρα, λογίζεται ως µια ηµέρα εκτός της ηµοκρατίας. «σχετική σύνταξη» σηµαίνει: 59(I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (α) Συνταξιοδοτικό σχέδιο κατά την έννοια των διατάξεων του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόµου 208(I) του (Ι) του (β) συνταξιοδοτική παροχή κατά την έννοια των διατάξεων του περί της Ίδρυσης, των ραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ταµείων Επαγγελµατικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόµου

25 35(I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I)του (I) του (I) του (γ) σύµβαση, συµφωνία ή εµπίστευµα µεταξύ του χρεώστη και ασφαλιστικής επιχείρησης κατά την έννοια των διατάξεων του περί της Ασκήσεως Ασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεµάτων Νόµου, τα οποία καθορίζουν την παροχή συνταξιοδοτικών ωφεληµάτων και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονται 97(I)του1997 3(I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (δ) σχέδιο συντάξεως των δηµοσίων υπαλλήλων κατά την έννοια των διατάξεων του περί Συντάξεων Νόµου (ε) οποιοδήποτε άλλο σχέδιο συντάξεως προβλέπεται διά νόµου, κανονισµών ή οποιασδήποτε άλλης συµφωνίας µεταξύ του χρεώστη και νοµικού προσώπου δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (στ) οποιαδήποτε άλλη συνταξιοδοτική συµφωνία η οποία µπορεί να καθοριστεί από τον Υπουργό, µετά από διαβούλευση µε τον Υπουργό Οικονοµικών και τον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 17

26 «Υπηρεσία Αφερεγγυότητας» σηµαίνει τον Επίσηµο Παραλήπτη ή οποιοδήποτε άλλο τµήµα ή υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας, Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού, που καθορίζεται από τον Υπουργό για να εκτελεί τα καθήκοντα που ανατίθενται δυνάµει του παρόντος Νόµου στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας «Υπουργός» σηµαίνει τον Υπουργό Ενέργειας, Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού «φερέγγυος» σε σχέση µε χρεώστη, σηµαίνει ότι ο χρεώστης είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη του «χρέος προς χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα» σηµαίνει ποσό, το οποίο αποτελεί οφειλή βάσει αρχικά συναφθείσας σύµβασης για παροχή οποιασδήποτε χρηµατοπιστωτικής διευκόλυνσης εκ µέρους πιστωτικού ιδρύµατος και περιλαµβάνει το συµβατικό τόκο και τον τόκο υπερηµερίας, που δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσοστό του δύο τοις εκατόν (2%) επί των καθυστερηµένων δόσεων και µη συνυπολογιζοµένων κατά τον καθορισµό του εν λόγω τόκου υπερηµερίας, οποιωνδήποτε δόσεων έχουν ήδη καταβληθεί από το χρεώστη «χρεώστης» σε σχέση µε χρέος, σηµαίνει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο το οποίο- (α) οφείλει χρέος που προκύπτει από δανειακή σύµβαση σε πιστωτή ή (β) έχει µε οποιοδήποτε άλλο τρόπο χρηµατοοικονοµική υποχρέωση προς πιστωτή «χρηµατοδοτική µίσθωση» σηµαίνει ειδική σύµβαση µίσθωσης, που αποτελεί τρόπο χρηµατοδότησης χωρίς να είναι συµφωνία δανείου, η οποία καταρτίζεται γραπτώς, σύµφωνα µε την οποία ο µισθωτής λαµβάνει αποκλειστική κατοχή από τον εκµισθωτή,

27 ορισµένης κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας έναντι της πληρωµής συµφωνηθέντος µισθώµατος, και η οποία σύµβαση, µεταξύ άλλων, παρέχει στο µισθωτή το δικαίωµα επιλογής, είτε να αγοράσει την ιδιοκτησία, είτε να ανανεώσει τη µίσθωση για ορισµένο χρόνο, ή να επιστρέψει το µίσθιο στον εκµισθωτή. (2) Στον παρόντα Νόµο αναφορά σε περιουσιακό στοιχείο περιλαµβάνει οποιοδήποτε συµφέρον επί περιουσιακού στοιχείου, και, αναφορά σε υποχρέωση περιλαµβάνει οποιοδήποτε συµφέρον επί της υποχρέωσης ικαιοδοσία δικαστηρίων. 3.-(1) Η δικαιοδοσία που παραχωρείται από τον παρόντα Νόµο στo δικαστήριo, θα ασκείται σύµφωνα µε τις διατάξεις του περί ικαστηρίων Νόµου. (2) Αίτηση στο δικαστήριο δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου υποβάλλεται στον Πρωτοκολλητή του κατά τόπο αρµόδιου δικαστηρίου. ΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ - ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ Αρµοδιότητες της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας. 4.-(1) Για τους σκοπούς τους παρόντος Νόµου, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας- (α) επιβλέπει τις διαδικασίες και την εφαρµογή των ιακανονισµών Αφερεγγυότητας σε σχέση µε φυσικά πρόσωπα που προβλέπονται στον παρόντα Νόµο (β) εξετάζει αιτήσεις για την έκδοση ιαταγµάτων Απαλλαγής Οφειλών σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κεφαλαίου 1, του Τρίτου Μέρους και τις υποβάλλει, εφόσον εξουσιοδοτηθεί από το χρεώστη, στο δικαστήριο για επικύρωση (γ) καταχωρεί στο δικαστήριο, εφόσον εξουσιοδοτηθεί από το χρεώστη, αιτήσεις για την έκδοση προστατευτικών 19

28 διαταγµάτων σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κεφαλαίου 2, του Τρίτου Μέρους (δ) υποβάλλει στο δικαστήριο για έγκριση, εφόσον εξουσιοδοτηθεί από το χρεώστη, Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωµής σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κεφαλαίου 2, του Τρίτου Μέρους (ε) διατηρεί τα Μητρώα που εγκαθιδρύονται σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 85 (στ) εκδίδει κατευθυντήριες γραµµές σύµφωνα µε τις οποίες καθορίζονται τα λογικά έξοδα διαβίωσης σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 8 (ζ) συνεισφέρει στην ανάπτυξη πολιτικών και σχεδίων στον τοµέα της αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων και (η) ασκεί οποιεσδήποτε άλλες αρµοδιότητες ή/και καθήκοντα της ανατίθενται, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου ή από τον Υπουργό, για την αποτελεσµατική εφαρµογή του παρόντος Νόµου. (2) Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας δύναται να παραχωρεί, στο βαθµό που θεωρεί απαραίτητο και µε τρόπο που θεωρεί αποτελεσµατικό, πληροφορίες αναφορικά µε τις υπηρεσίες που προσφέρει, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου. (3) Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, τηρουµένων των διατάξεων του παρόντος Νόµου, προβαίνει σε οποιεσδήποτε ενέργειες θεωρεί απαραίτητες ή αναγκαίες για την αποτελεσµατική άσκηση των αρµοδιοτήτων και καθηκόντων της, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου. (4) Οι δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου αρµοδιότητες της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας ασκούνται από τον ιευθυντή της ή από

29 οποιοδήποτε µέλος του προσωπικού της, που εξουσιοδοτείται για το σκοπό αυτό από τον ιευθυντή. Εκθέσεις της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας. 5.-(1) Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας ετοιµάζει ετησίως έκθεση την οποία υποβάλλει στον Υπουργό, αναφορικά µε την πρόοδο εφαρµογής των διατάξεων του παρόντος Νόµου. (2) Για τους σκοπούς τους εδαφίου (1), η πρώτη έκθεση υποβάλλεται εννέα (9) µήνες µετά την ηµεροµηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόµου και ακολούθως, υποβάλλεται κάθε έτος. (3) Ο Υπουργός, καταθέτει την έκθεση που του υποβάλλεται δυνάµει των διατάξεων του εδαφίου (1)- (α) στο Υπουργικό Συµβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενηµέρωσή τους και (β) µετά την υποβολή της έκθεσης, δυνάµει των διατάξεων της παραγράφου (α) του παρόντος εδαφίου, δύναται να τη δηµοσιεύει σε τέτοιο τύπο και µε τέτοιο τρόπο όπως αυτός κρίνει σκόπιµο, και, σε κάθε περίπτωση η έκθεση δηµοσιεύεται στην επίσηµη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας. Εξουσία επιβολής και ανάκτησης τελών. 6.-(1) Κανονισµοί δύνανται να καθορίζουν τυχόν τέλη που καταβάλλονται, καθώς και το χρόνο και τρόπο καταβολής τέτοιων τελών, σε σχέση µε την παροχή των υπηρεσιών της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου. (2) Χωρίς επηρεασµό της γενικότητας των διατάξεων του εδαφίου (1), οι δυνάµει του εν λόγω άρθρου εκδιδόµενοι Κανονισµοί, δύνανται να προβλέπουν οποιεσδήποτε εξαιρέσεις από την καταβολή τελών, ή τη διαγραφή, µείωση ή επιστροφή τελών (ολόκληρου ή µέρους αυτών), σε συγκεκριµένες περιπτώσεις ή συγκεκριµένες κατηγορίες περιπτώσεων ή σε συγκεκριµένες υποθέσεις ή συγκεκριµένες κατηγορίες υποθέσεων. 21

30 (3) Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας δύναται, σε περίπτωση µη καταβολής των οφειλόµενων τελών, να εισπράττει από οποιοδήποτε πρόσωπο οφείλει οποιαδήποτε τέλη, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου, ως αστικό χρέος οφειλόµενο προς τη ηµοκρατία. ιατήρηση δεδοµένων από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας. 138(I) του (I) του (I) του Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του περί Επεξεργασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόµου) Νόµου, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας διατηρεί τέτοια δεδοµένα ή πληροφορίες που της αποκαλύπτονται, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου, όπως αυτό είναι απαραίτητο για την άσκηση των αρµοδιοτήτων της δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου. Κατευθυντήριες γραµµές αναφορικά µε τα λογικά έξοδα διαβίωσης για τους χρεώστες. 8.-(1) Για τους σκοπούς της υποπαραγράφου (i), της παραγράφου (γ), του εδαφίου (3) του άρθρου 11, του εδαφίου (4) του άρθρου 46 και της υποπαραγράφου (v), της παραγράφου (στ), του εδαφίου (1) του άρθρου 72, η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, εκδίδει κατευθυντήριες γραµµές αναφορικά µε τα λογικά έξοδα διαβίωσης σε σχέση µε χρεώστες, οι οποίες καθορίζουν συγκεκριµένο και ενιαίο ποσό για κάθε κατηγορία νοικοκυριού, λαµβανοµένων επίσης υπόψη τυχόν ειδικών περιστάσεων. (2) Πριν την έκδοση των κατευθυντήριων γραµµών, δυνάµει των διατάξεων του εδαφίου (1), η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας διαβουλεύεται µε το Υπουργείο Οικονοµικών και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα ή όργανα ή φορείς κρίνει σκόπιµο ή τα οποία υποδεικνύονται από τον Υπουργό και ενηµερώνει τη Βουλή των Αντιπροσώπων. (3) Για την ετοιµασία κατευθυντήριων γραµµών, δυνάµει των διατάξεων του εδαφίου (1), η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας λαµβάνει υπόψη της- (α) τέτοιες µετρήσεις και δείκτες του ορίου της φτώχειας που περιλαµβάνονται σε κυβερνητικές ανακοινώσεις ή αποφάσεις αναφορικά την φτώχεια και την κοινωνική

31 συνοχή, όπως η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας κρίνει σκόπιµο 15(I) του (β) τέτοια επίσηµα στατιστικά στοιχεία, κατά την έννοια του περί Στατιστικής Νόµου και έρευνες σχετικά µε τα έσοδα και έξοδα των νοικοκυριών που δηµοσιεύονται από την Στατιστική Υπηρεσία, όπως η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας κρίνει σκόπιµο (γ) το δείκτη τιµών καταναλωτή που δηµοσιεύεται από τη Στατιστική Υπηρεσία ή οποιουσδήποτε άλλους ισοδύναµους δείκτες δηµοσιεύονται από καιρού εις καιρό από την εν λόγω υπηρεσία (δ) οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες κρίνει σκόπιµες για την άσκηση των αρµοδιοτήτων της, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος άρθρου (ε) τις διαφορές στο µέγεθος των νοικοκυριών, τις διαφορετικές ανάγκες των προσώπων, λαµβάνοντας υπόψη την ηλικία, υγεία και κατά πόσο έχουν οποιαδήποτε σωµατική, ψυχολογική ή πνευµατική αναπηρία (στ) την ανάγκη να διευκολύνει την κοινωνική συνοχή των χρεωστών και των εξαρτωµένων τους και την ενεργό συµµετοχή τους στην οικονοµία της ηµοκρατίας. (4) Οι κατευθυντήριες γραµµές, δυνάµει των διατάξεων του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου δύνανται να περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, τα ακόλουθα- (α) έξοδα τα οποία µπορούν να επιτραπούν ως λογικά έξοδα διαβίωσης και (β) έξοδα τα οποία δεν µπορούν να επιτραπούν ως λογικά έξοδα διαβίωσης. 23

32 (5) Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας δηµοσιεύει τις κατευθυντήριες γραµµές, δυνάµει των διατάξεων του εδαφίου (1), στην επίσηµη ιστοσελίδα της έτσι ώστε να καθίστανται προσιτές στο κοινό. (6) Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του εδαφίου (8), η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας εκδίδει κατευθυντήριες γραµµές σε τέτοια διαστήµατα, όχι µεγαλύτερα του ενός (1) έτους, όπως αυτή κρίνει σκόπιµο. (7) Παράλειψη της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας να συµµορφωθεί µε τις διατάξεις του εδαφίου (6) δεν καθιστά άκυρες για τους σκοπούς του παρόντος Νόµου τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραµµές που εκδόθηκαν δυνάµει του παρόντος άρθρου. (8) Ανεξαρτήτως των διατάξεων του παρόντος άρθρου, η πρώτη έκδοση κατευθυντήριων γραµµών µετά τη έναρξη ισχύος του παρόντος Νόµου, αναφορικά µε τον καθορισµό των λογικών εξόδων διαβίωσης καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονοµικών, και αυτές ισχύουν µέχρι την αναθεώρησή τους από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας δυνάµει των διατάξεων του παρόντος άρθρου. υνατότητα της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας να επικοινωνεί µε ηλεκτρονικά µέσα. 9. Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, κατά την άσκηση των αρµοδιοτήτων της, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Νόµου, δύναται να αποστέλλει ή να παραλαµβάνει οποιαδήποτε έγγραφα ή πληροφορίες ηλεκτρονικά ή να επικοινωνεί µε οποιοδήποτε πρόσωπο µε ηλεκτρονικά µέσα. ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ Ερµηνεία. 10. Στο παρόν Κεφάλαιο, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά- «διαδικασία απαλλαγής οφειλών» σε σχέση µε χρεώστη, σηµαίνει τη διαδικασία η οποία ξεκινά µε την υποβολή γραπτής αίτησης από το χρεώστη σύµφωνα µε τις διατάξεις του εδαφίου (1), του άρθρου 12 και η οποία λήγει όταν-

33 (α) η αίτηση του χρεώστη για ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών αποσύρεται, θεωρείται αποσυρθείσα ή απορρίπτεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου ή (β) το ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών εκδίδεται ή ακυρώνεται από το δικαστήριο,σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου «ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών» σηµαίνει διάταγµα το οποίο εκδίδεται, δυνάµει των διατάξεων του άρθρου 16 του παρόντος Νόµου «επιλέξιµο χρέος», σε σχέση µε χρεώστη, σηµαίνει οποιαδήποτε χρέη ύψους, συνολικά µέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ ( ), πλην εξαιρετέων ή εξασφαλισµένων στο βαθµό της εξασφάλισης χρεών, και περιλαµβάνει µεταξύ άλλων τα ακόλουθα: (α) Χρέος πιστωτικής κάρτας 66(I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του (I) του 2011 (β) παρατράβηγµα ή ανεξασφάλιστο δάνειο από πιστωτικό ίδρυµα ή άλλη οντότητα που εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, δυνάµει του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυµάτων Νόµου 25

34 107(I) του (Ι) του (Ι) του (I) του (I) του (Ι) του (Ι) του (Ι) του (γ) χρέος για την πληρωµή ενός ή περισσοτέρων λογαριασµών σε σχέση µε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή τηλέφωνο (δ) εξαιρέσιµα χρέη το ύψος των οποίων είναι µικρότερο του δέκα τοις εκατόν (10%) του συνόλου των επιλέξιµων χρεών, ανεξάρτητα από συναίνεση του πιστωτή και (ε) εξαιρέσιµα χρέη που είναι επιτρεπτά χρέη: Νοείται ότι, κατά τον υπολογισµό του ύψους των επιλέξιµων χρεών δεν συνυπολογίζονται µη εξακριβωµένα ποσά που δυνατό να προκύψουν για το χρεώστη λόγω εγγύησης ή άλλης ανεξασφάλιστης υποχρέωσης που υπέγραψε για ένα τρίτο πρόσωπο: Νοείται περαιτέρω, ότι κατά τον υπολογισµό του ύψους των επιλέξιµων χρεών, δεν συνυπολογίζονται οποιαδήποτε εξαιρέσιµα χρέη «επιτρεπτό χρέος» σηµαίνει εξαιρέσιµο χρέος σε σχέση µε το οποίο εφαρµόζονται οι διατάξεις του εδαφίου (1) του άρθρου 15 «ηµεροµηνία αίτησης» σηµαίνει την ηµεροµηνία κατά την οποία υποβάλλεται αίτηση για ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 16

35 «καθορισµένα επιλέξιµα χρέη» ερµηνεύονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις της παραγράφου (β) του άρθρου 17 «καθορισµένος πιστωτής» ερµηνεύεται, σύµφωνα µε τις διατάξεις της υποπαραγράφου (ii), της παραγράφου (γ) του άρθρου 17, και οποιαδήποτε αναφορά σε καθορισµένο πιστωτή, περιλαµβάνει αναφορά σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο έχει το δικαίωµα να διεκδικήσει το σύνολο ή οποιοδήποτε µέρος του χρέους «καθορισµένος χρεώστης» σηµαίνει πρόσωπο που αποτελεί το υποκείµενο ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών «χρέος» σε σχέση µε χρεώστη, σηµαίνει χρέος για πραγµατικά εξακριβωµένο ποσό το οποίο, κατά την ηµεροµηνία αίτησης, είναι πληρωτέο άµεσα Κριτήρια επιλεξιµότητας για ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών. 11.-(1) Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου, χρεώστης είναι επιλέξιµος για έκδοση ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών, εάν η αίτηση για την έκδοση τέτοιου διατάγµατος γίνεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 12 και ικανοποιούνται τα κριτήρια επιλεξιµότητας που καθορίζονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του εδαφίου (2). (2) Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος άρθρου, χρεώστης δεν είναι επιλέξιµος για έκδοση ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών, εκτός εάν κατά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης- (α) έχει µηνιαίο καθαρό διαθέσιµο εισόδηµα, που υπολογίζεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του εδαφίου (5), διακόσια ευρώ ( 200) ή λιγότερο (β) διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που υπολογίζονται σύµφωνα µε τις διατάξεις του εδαφίου (6), αξίας χιλίων ευρώ ( 1.000) ή λιγότερο (γ) έχει τη συνήθη διαµονή του στη ηµοκρατία 27

36 (δ) είναι, λαµβανοµένων υπόψη των παραγόντων που προβλέπονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του εδαφίου (5), αφερέγγυος και είναι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει να είναι αφερέγγυος µέσα σε διάστηµα ενός (1) έτους από την ηµεροµηνία αίτησης (ε) κατά την περίοδο των δύο (2) προηγούµενων ετών που λήγουν κατά την ηµεροµηνία της αίτησης δεν έχει- (i) διενεργήσει συναλλαγή µε οποιοδήποτε πρόσωπο σε αξία χαµηλότερη της πραγµατικής, και η οποία έχει συµβάλει ουσιαστικά στην αδυναµία του να πληρώσει τα χρέη του, εξαιρουµένων των χρεών προς το πρόσωπο µε το οποίο ο οφειλέτης εισήλθε σε συναλλαγή η οποία δεν έγινε έναντι αξιόλογης αντιπαροχής, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 91 ή/και (ii) δώσει προτίµηση σε πρόσωπο που είχε ως αποτέλεσµα τη σηµαντική µείωση του διαθέσιµου ποσού του χρεώστη, για την πληρωµή των χρεών του, εξαιρουµένου του χρέους που οφείλεται προς το πρόσωπο που έλαβε την προνοµιακή µεταχείριση, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 92. (3) Για τους σκοπούς της παραγράφου (β) του εδαφίου (2)- (α) «καθαρό διαθέσιµο εισόδηµα» σηµαίνει το διαθέσιµο στο χρεώστη εισόδηµα, το οποίο αποκτάται ή προκύπτει από πηγές τόσο εντός όσο και εκτός της ηµοκρατίας, και το οποίο υπολογίζεται σύµφωνα µε τις διατάξεις της παραγράφου (β) του παρόντος εδαφίου, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που προβλέπονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις της παραγράφου (γ) του παρόντος εδαφίου.

37 (β) Κατά τον υπολογισµό του καθαρού διαθέσιµου εισοδήµατος του χρεώστη λαµβάνονται υπόψη τα ακόλουθα: (i) Ο µισθός ή τα ηµεροµίσθια του (ii) κοινωνικές παροχές που λαµβάνει, εκτός από τυχόν επίδοµα τέκνου (iii) εισόδηµα από σύνταξη (iv) συνεισφορές από τα άλλα µέλη του νοικοκυριού και και (v) κάθε άλλο εισόδηµα που είναι διαθέσιµο σε αυτόν (γ) τα ακόλουθα, όπου αυτά εφαρµόζονται σε σχέση µε χρεώστη, αφαιρούνται από το ποσό που υπολογίζεται σύµφωνα µε την παράγραφο (β): (i) Λογικά έξοδα διαβίωσης (ii) φόρος εισοδήµατος πληρωτέος από το χρεώστη (iii) εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων πληρωτέες από το χρεώστη (iv) πληρωµές που γίνονται από το χρεώστη αναφορικά µε εξαιρετέο χρέος (v) πληρωµές που γίνονται από το χρεώστη αναφορικά µε εξαιρέσιµα χρέη τα οποία δεν εµπίπτουν στην έννοια του επιλέξιµου χρέους ή δεν είναι επιτρεπτά χρέη 29

38 (vi) άλλες εισφορές και επιβαρύνσεις επί του εισοδήµατος του συγκεκριµένου χρεώστη, όπως δυνατό να καθοριστούν. (4) Για τους σκοπούς της παραγράφου (γ) του εδαφίου (2), κατά τον υπολογισµό των περιουσιακών στοιχείων του χρεώστη- (α) η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου είναι αυτή της αγοραίας αξίας του, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε υποθήκη, επιβάρυνση ή άλλη εξασφάλιση στην οποία υπόκειται και (β) τα στοιχεία που λαµβάνονται υπόψη περιλαµβάνουν- (i) καταθέσεις (ii) µε την επιφύλαξη της υποπαραγράφου (ii) της παραγράφου (γ), οχήµατα (iii) µετοχές (iv) περιουσία (κινητή και ακίνητη) και (γ) τα στοιχεία που δεν λαµβάνονται υπόψη είναι- (i) βιβλία, εργαλεία και άλλα αντικείµενα εξοπλισµού που χρησιµοποιούνται από το χρεώστη και είναι λογικά αναγκαία για την απασχόληση ή επιχείρηση του συνολικής αξίας που δεν υπερβαίνει τις έξι χιλιάδες ευρώ ( 6.000) (ii) ένα όχηµα, αξίας µέχρι τεσσάρων χιλιάδων ευρώ ( 4.000), όταν τούτο είναι εύλογα αναγκαίο, ώστε ο χρεώστης να φέρει σε πέρας τις καθηµερινές δραστηριότητές του:

39 Νοείται ότι, όταν ο χρεώστης ή µέλος της οικογένειας του είναι πρόσωπο µε αναπηρία, και το όχηµά του έχει ειδικά σχεδιασθεί ή προσαρµοσθεί για χρήση από το χρεώστη ή τον εξαρτώµενό του, τότε το όχηµα αυτό δεν λαµβάνεται υπόψη όποια και αν είναι η αξία του (iii) οικιακές συσκευές και συσκευές που είναι λογικά αναγκαίες για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου για το χρεώστη και τα µέλη της οικογένειάς του (iv) όταν ο χρεώστης ή µέλος της οικογένειας του παρακολουθούν µαθήµατα δηµοτικής, µέσης, ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, τα βιβλία, υλικά και άλλα είδη εξοπλισµού που είναι λογικά αναγκαία στο χρεώστη ή τους εξαρτωµένους του, ανάλογα µε την περίπτωση, για να συµµετέχει και να ολοκληρώσει αυτά τα µαθήµατα και (v) υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του εδαφίου (9), κάθε συµφέρον ή δικαίωµα του χρεώστη που υφίσταται σε σχετική σύνταξη. (5) Για τους σκοπούς της παραγράφου (ε) του εδαφίου (2), οι παράγοντες που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη είναι- (α) οι τρέχουσες υποχρεώσεις του χρεώστη (β) οι πιθανές και µελλοντικές υποχρεώσεις του χρεώστη, και, στο βαθµό που µπορεί να διαπιστωθεί, η χρονική στιγµή κατά την οποία οι εν λόγω υποχρεώσεις θα καταστούν πληρωτέες (γ) τα υφιστάµενα και µελλοντικά/αναµενόµενα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήµατα του χρεώστη και 31

40 (δ) οι κατευθυντήριες γραµµές που εκδίδονται, δυνάµει των διατάξεων του άρθρου 8. (6) Ο χρεώστης δεν είναι επιλέξιµος για την έκδοση ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών, όταν- (α) έχει προηγουµένως χαρακτηριστεί ως καθορισµένος χρεώστης, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου (β) έχει υποβάλει αίτηση για έκδοση προστατευτικού διατάγµατος, δυνάµει των διατάξεων του Κεφαλαίου 2, του Τρίτου Μέρους, µέσα σε περίοδο δώδεκα (12) µηνών που λήγει κατά την ηµεροµηνία αίτησης (γ) κατά την ηµεροµηνία αίτησης είναι µέρος σε Προσωπικό ιακανονισµό Αφερεγγυότητας ο οποίος είναι σε ισχύ (δ) έχει επιτυχώς συµπληρώσει Προσωπικό ιακανονισµό Αφερεγγυότητας µέσα σε περίοδο πέντε (5) ετών, κατά την ηµεροµηνία αίτησης που υποβάλλεται, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου (ε) υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του εδαφίου (7), ο χρεώστης ή πιστωτής, έχει υποβάλει αίτηση για πτώχευση του χρεώστη η οποία δεν εκδικάστηκε πριν από την ηµεροµηνία αίτησης (στ) πριν από την ηµεροµηνία αίτησης, ο χρεώστης έχει κηρυχθεί ως πτωχεύσας και δεν αποκαταστάθηκε ή το διάταγµα πτώχευσης δεν ακυρώθηκε (ζ) κατά την ηµεροµηνία αίτησης, ο χρεώστης είναι αποκατασταθέντας πτωχεύσας, δυνάµει των διατάξεων του περί Πτώχευσης Νόµου και υπόκειται σε διάταγµα που εκδόθηκε από δικαστήριο, δυνάµει των διατάξεων του άρθρου

41 52 του περί Πτώχευσης Νόµου. ή (η) κατά την ηµεροµηνία αίτησης, βρίσκεται σε εφαρµογή, συµβιβασµός ή σχέδιο διευθέτησης σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 17 του περί Πτώχευσης Νόµου. ή (θ) είναι αποκατασταθής πτωχεύσας δυνάµει των διατάξεων του περί Πτώχευσης Νόµου, για περίοδο µικρότερη των πέντε (5) ετών κατά την ηµεροµηνία αίτησης που υποβάλλεται, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου. (7) Οι διατάξεις της παραγράφου (ε), του εδαφίου (6), δεν εφαρµόζονται όταν η αίτηση πτώχευσης- (α) δεν έχει οριστεί για ακρόαση πριν από την ηµεροµηνία κατά την οποία η αίτηση για το ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών αποφασίζεται, δυνάµει του άρθρου 16 (β) έχει ορισθεί για ακρόαση, αλλά η υπόθεση έχει αποσυρθεί πριν την ηµεροµηνία κατά την οποία αποφασίζεται η αίτηση, δυνάµει των διατάξεων του άρθρου 16 (γ) έχει ορισθεί για ακρόαση αλλά το δικαστήριο ανέστειλε τη διαδικασία για έκδοση διατάγµατος κήρυξης σε πτώχευση, καθότι ο χρεώστης απέδειξε ότι είναι σε θέση να υποβάλει Πρoσωπικό Σχέδιο Αποπληρωµής. (8) Όπου εφαρµόζεται το παρόν εδάφιο και ο χρεώστης έχει συµφέρον ή δικαίωµα σε σχετική σύνταξη η οποία, σε περίπτωση που ο χρεώστης προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ή ασκήσει οποιοδήποτε δικαίωµα επιλογής, οδηγεί στην παραλαβή από το χρεώστη ή µε την υποβολή αίτησης από το πρόσωπο που διαχειρίζεται τη σχετική σύνταξη, ο χρεώστης παραλαµβάνει- (α) εισόδηµα, ή 33

42 (β) χρηµατικό ποσό άλλο από εισόδηµα, θεωρείται ότι ο χρεώστης έχει παραλάβει αυτό το εισόδηµα ή το χρηµατικό ποσό. (9) Οι διατάξεις του εδαφίου (8) εφαρµόζονται όταν ο χρεώστης- (α) δικαιούται κατά την ηµεροµηνία της αίτησης (β) εδικαιούτο οποιαδήποτε στιγµή πριν από την ηµεροµηνία της αίτησης ή (γ) θα δικαιούται εντός έξι (6) µηνών από την ηµεροµηνία της αίτησης, να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια ή να ασκήσει δικαίωµα επιλογής δυνάµει των διατάξεων του εδαφίου (8): Νοείται ότι, για τους σκοπούς του παρόντος εδαφίου, η λήψη οποιασδήποτε ενέργειας ή η άσκηση δικαιώµατος προαιρέσεως, δεν περιλαµβάνει την παραίτηση του χρεώστη από την απασχόλησή του. Έναρξη διαδικασίας έκδοσης ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών. 12.-(1) Χρεώστης, ο οποίος επιθυµεί να γίνει καθορισµένος χρεώστης δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου, συµπληρώνει αίτηση σε έντυπο της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, για την έκδοση ιατάγµατος Απαλλαγής Οφειλών, στην οποία αποκαλύπτει όλα τα οικονοµικά του στοιχεία, και η οποία περιλαµβάνει- (α) τέτοιες πληροφορίες, σε σχέση µε: (i) Τους πιστωτές του (ii) τα χρέη και άλλες υποχρεώσεις του (iii) τα περιουσιακά του στοιχεία

43 (iv) τα έσοδα και δαπάνες του ως καθορίζονται από την Κατάσταση Περιουσιακών Οικονοµικών Στοιχείων (v) τυχόν εγγυητές που παρείχαν εγγυήσεις για τα χρέη του χρεώστη (β) τις προσπάθειες που έγιναν από τον ίδιο για εναλλακτική διευθέτηση αποπληρωµής των χρεών του προς τους πιστωτές του και (γ) οποιαδήποτε άλλα στοιχεία επιθυµεί να παραθέσει στην αίτησή του. (2) Η αίτηση που προβλέπεται από τις διατάξεις του εδαφίου (1), υποβάλλεται στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, συνοδευόµενη από ένορκη δήλωση του χρεώστη- (α) µε την οποία επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία που υπέβαλε είναι αληθή, ακριβή και πλήρη και (β) στην οποία να αναφέρει, εξ όσων ο ίδιος καλύτερα γνωρίζει, κατά πόσον υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση ή διάταγµα δικαστηρίου σε ισχύ εναντίον του, τα οποία σχετίζονται µε χρέος το οποίο είναι επιλέξιµο, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου. (3) Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας βάσει των πληροφοριών και των στοιχείων της αίτησης, παρέχει στο χρεώστη τις ακόλουθες πληροφορίες- (α) κατά πόσο ο χρεώστης πληροί εκ πρώτης όψεως τα κριτήρια επιλεξιµότητας που προβλέπονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του εδαφίου (2) του άρθρου 11 (β) τις συνέπειες που µπορεί να προκύψουν από τη µη εφαρµογή των υποχρεώσεων του που απορρέουν από την υποβολή αίτησης, δυνάµει των διατάξεων του παρόντος άρθρου και του 35

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Προοίμιο 1. Συνοπτικός τίτλος 2. Ερμηνεία ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

H Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: 2. Το άρθρο 2 του βασικού νόμου τροποποιείται ως ακολούθως:

H Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: 2. Το άρθρο 2 του βασικού νόμου τροποποιείται ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 85(Ι)/2018 Αρ. 4664, 13.7.2018 Ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2018 εκδίδεται με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ: ΣΥΝΟΨΗ & ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ: ΣΥΝΟΨΗ & ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ: ΣΥΝΟΨΗ & ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Εισαγωγή: Η οξεία χρηματοοικονομική κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κατέστησε επιβαλλόμενη και επείγουσα τη θέσπιση των νομοθετημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 1 ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΔΑΟ) ΧΡΕΗ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΧΡΕΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΧΡΙ 25,000

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 1 ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΔΑΟ) ΧΡΕΗ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΧΡΕΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΧΡΙ 25,000 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 1 ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΔΑΟ) ΧΡΕΗ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΧΡΕΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕΧΡΙ 25,000 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. «Ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόµος του 2015»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. «Ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόµος του 2015» ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ «Ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόµος του 2015» Στόχος του νόµου είναι o εκσυγχρονισµός της υφιστάµενης πτωχευτικής διαδικασίας µε τελικό στόχο την παροχή ευκαιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4456, 25.7.2014

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4456, 25.7.2014 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4456, 25.7.2014 Ν. 125(Ι)/2014 125(Ι)/2014 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΝΟΜΟ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ

«O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ «O περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόµος του 2015» ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ Στόχος του τροποποιητικού νόµου είναι ο εκσυγχρονισµός της διαδικασίας αναγκαστικής εκκαθάρισης

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4282, 29/4/2011

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4282, 29/4/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Επιβολής

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3413, 16/6/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3413, 16/6/2000 Ο περί Περιουσίας Αποθανόντων Προσώπων (Φορολογικές Διατάξεις) Νόμος του 2000 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Αρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 78(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ 1.1 Στο Σχέδιο έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία: (α) έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την κύρια (μόνιμη) τους κατοικία

Διαβάστε περισσότερα

O περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωµής και ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών) Νόµος του 2015

O περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωµής και ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών) Νόµος του 2015 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ O περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωµής και ιάταγµα Απαλλαγής Οφειλών) Νόµος του 2015 Σκοπός του νόµου είναι η θεσµοθέτηση δύο νέων

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3791, 31/12/2003 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3791, 31/12/2003 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Προστασίας Ορισμένης Κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3629, 9/8/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3629, 9/8/2002 Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμος του 2002, εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 167(Ι) του 2002 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός 197(I) του 2003 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003

Αριθµός 197(I) του 2003 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 3791, 31.12.2003 N.197(I)/2003 Ο περί της Προστασίας Ορισµένης Κατηγορίας Εγγυητών Νόµος του 2003 εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής ηµοκρατίας σύµφωνα µε το

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4173, 18/7/2008 NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4173, 18/7/2008 NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Καταδολίευσης των

Διαβάστε περισσότερα

132(Ι)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1973 ΕΩΣ (Αρ. 2) ΤΟΥ 2015

132(Ι)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1973 ΕΩΣ (Αρ. 2) ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4585, 6.12.2016 Ν. 132(Ι)/2016 132(Ι)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1973 ΕΩΣ (Αρ. 2) ΤΟΥ 2015 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 97(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1978 ΕΩΣ 2016

Αριθμός 97(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1978 ΕΩΣ 2016 863 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 97(Ι)/2017 Αρ. 4612, 14.7.2017 Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΠΣΑ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΠΣΑ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΠΣΑ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 55(Ι)/2018 Αρ. 4656, 13.6.2018 Ο περί της Εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 910/2014, σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση και τις Υπηρεσίες Εμπιστοσύνης για τις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1985 ΕΩΣ Θεσµοί δυνάµει του άρθρου 53

ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ ΟΙ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1985 ΕΩΣ Θεσµοί δυνάµει του άρθρου 53 ΠΡΟΣΧΕ ΙΟ Οι περί Συνεργατικών Εταιρειών (Σύσταση και Λειτουργία Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων) (Τροποποιητικοί) Θεσµοί του 2009, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συµβούλιο, δυνάµει του άρθρου 53 των

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1980 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 2) του 2013. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1980 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 2) του 2013. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1980 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 2) του 2013 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 52 του 1980 135 του 1990 70(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

206(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟ

206(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4373, 28.12.2012 206(Ι)/2012 206(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 5. 49 του 1985 197 του 1986

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4523,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4523, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4523, 16.7.2015 Ν. 118(Ι)/2015 118(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2014 ΕΩΣ 2015 Η Βουλή των

Διαβάστε περισσότερα

«Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόµος του 2015» - Examinership

«Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόµος του 2015» - Examinership ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ «Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόµος του 2015» - Examinership Στόχος του νόµου είναι η θεσµοθέτηση ενός µηχανισµού αναδιάρθρωσης χρέους επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 75(I)/2015 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4513 Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 901 Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4231, 19/2/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4231, 19/2/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 270 5 του 1965 88(Ι) του 1995 132(Ι) του 2001 63(Ι) του 2003

Διαβάστε περισσότερα

Use of this document is subject to the agreed Terms and Conditions and it is protected by digitally embedded signatures against unauthorized use

Use of this document is subject to the agreed Terms and Conditions and it is protected by digitally embedded signatures against unauthorized use KEΦΑΛΑΙΟ 41 ΑΓΑΘΟΕΡΓΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος 2. Με αίτηση εµπιστεύµατος οποιουδήποτε αγαθοεργού ιδρύµατος το Υπουργικό Συµβούλιο δύναται να χορηγήσει πιστοποιητικό ίδρυσης

Διαβάστε περισσότερα

NOMOΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2006

NOMOΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2006 NOMOΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΓΓΥΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2006 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 197(I) του 2003 8(Ι) του 2004 7(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2011 Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος του 2011. Ερμηνεία.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμοι του 1999 έως 2015

Οι Περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμοι του 1999 έως 2015 Ανεπίσημη Ενοποίηση των περί της Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014 με τον περί της Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 1999 («βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013. ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013. ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙ Η υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σηµαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3629, 9/8/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3629, 9/8/2002 Ο περί Νομικής Αρωγής Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 165(I) του 2002 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3758, 3/10/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΟΥ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2003

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3758, 3/10/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΟΥ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΟΥ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2003 Για σκοπούς εναρμόνισης με την Οδηγία 2000/26/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1985 ΜΕΧΡΙ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ 2012 Συνοπτικός τίτλος. 22 του 1985 68 του 1987 190 του 1989 8 του 1992 22(Ι) του 1992 140(Ι) του 1999 140(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3578, 22/2/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3578, 22/2/2002 Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου για Τρίτο Παιδί Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 8(Ι) του 2002 ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ,

ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ Email: insolvency@drcor.mcit.gov.cy Website: www.mcit.gov.cy/drcor www.cyprusbarassociation.org

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ Ο ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 Προοίμιο. ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει εθνική ανάγκη διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και αποφυγής οποιωνδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 167(Ι) του 2002 22(Ι) του 2003 57(Ι) του 2003 136(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών

Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Plus500CY Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών 1. Γενικά 1.1. Η Plus500CY Ltd (εφεξής, η Εταιρεία ) είναι μέλος του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών (Investor Compensation Fund,

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3679, 31/1/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΜΑΝΑΣ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3679, 31/1/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΜΑΝΑΣ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΜΑΝΑΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Παροχής Επιδόματος Μάνας Νόμος του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4173, 18/7/2008

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4173, 18/7/2008 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΠΟΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων Ν.65(Ι)/2015

Περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων Ν.65(Ι)/2015 Περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων Ν.65(Ι)/2015 1 Εισαγωγή: Δημοσίευση στις 7/5/2015. Αφορά μόνο χρεώστες και εγγυητές, οι οποίοι είναι φυσικά πρόσωπα. Εισαγωγή δύο βασικών θεσμών: 1. Διάταγμα Απαλλαγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 76(I)/2016 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4570 Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2016 1015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3679, 31/1/ (I)/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3679, 31/1/ (I)/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 54(Ι) του 1996 4(Ι) του 2000 122(Ι) του 2000 40(Ι) του 2001 151(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4404,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4404, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4404, 9.9.2013 Ν. 108(Ι)/2013 108(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ. «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ (Αρ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ. «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ (Αρ. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ (Αρ. 2) ΤΟΥ 2012» Συνοπτικός τίτλος. 200(Ι) του 2011 40(Ι) του 2012 49(Ι) του 2012. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ο περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόµος (ΚΕΦ.232)

Ο περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόµος (ΚΕΦ.232) Ο περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόµος (ΚΕΦ.232) Συνοπτικός τίτλος 1. Ο παρών Νόµος θα αναφέρεται ως ο περί Πωλήσεως Γης (Ειδική Εκτέλεση) Νόµος. Διατυπώσεις αναγκαίες για την εκτέλεση σύµβασης 2.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4019, 29/7/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4019, 29/7/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ---------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565, 28.4.2016 770 Ν. 66(Ι)/2016 Ο περί Aκίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3882, 2/7/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3882, 2/7/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΣ ΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 4 του 1978 23 του 1978 41 του 1979 41 του 1983 164 του 1987 1. Ο παρών

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 87(Ι) του 2018 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1965 ΕΩΣ (ΑΡ. 11) ΤΟΥ 2015

Αριθμός 87(Ι) του 2018 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1965 ΕΩΣ (ΑΡ. 11) ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 87(Ι)/2018 Αρ. 4664, 13.7.2018 Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3414, 23/6/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3414, 23/6/2000 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3414 της 23ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ I Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2000 εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91

E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91 E.E., Παρ. I, Αρ. 2659, 13.12.91 2005 Ν. 222/91 Ο περί Στεγών για Ηλικιωμένους και Αναπήρους Νόμος του 1991 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙ Η υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σηµαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙ Η υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σηµαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ν. 215(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ (ΑΡ. 4) ΤΟΥ 2014

Ν. 215(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ (ΑΡ. 4) ΤΟΥ 2014 Ε.Ε. Παρ. Ι(I), Αρ. 4547, 31.12.2015 Ν. 215(I)/2015 Ν. 215(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ (ΑΡ. 4) ΤΟΥ 2014 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι N. 81(I)/2019 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθµός 4708 Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019 Ο περί της Παρεµπόδισης και Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ μεγάλος αριθμός προσώπων αντιμετωπίζει δυσκολίες ή/και αδυνατεί να ανταποκριθεί προς ανειλημμένες δανειακές του υποχρεώσεις.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ μεγάλος αριθμός προσώπων αντιμετωπίζει δυσκολίες ή/και αδυνατεί να ανταποκριθεί προς ανειλημμένες δανειακές του υποχρεώσεις. ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΠΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ)ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4089, 28/7/2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4089, 28/7/2006 Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2006 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 124(Ι) του 2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 52(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2010 ΜΕΧΡΙ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Αριθμός 52(Ι) του 2017 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2010 ΜΕΧΡΙ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: 422 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 52(Ι)/2017 Αρ. 4603, 2.6.2017 Ο περί Kοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2017 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013. Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013. Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3124 της 14ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3124 της 14ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ν. 8(Ι)/97 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3124 της 14ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας Νόμος του 1997 εκδίδεται με δημοσίευση

Διαβάστε περισσότερα

5/2016 Ο ΠΕΡΙ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016

5/2016 Ο ΠΕΡΙ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016 5/2016 Ο ΠΕΡΙ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2016 Ασκώντας τις εξουσίες που παρέχονται από το άρθρο 163 του Συντάγματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ν. 83(Ι)/97 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3196 της 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1997 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ο περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος τον 1997

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 4565, 28.4.2016 800 Ν. 71(Ι)/2016 Ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4513, 29.5.2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4513, 29.5.2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4513, 29.5.2015 Ν. 75(Ι)/2015 75(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1965 ΕΩΣ (ΑΡ. 6) ΤΟΥ 2015 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4318, 2.3.2012 Ν. 10(Ι)/2012 10(I)/2012 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΟΣ Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

FxPro Financial Services Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών ( ΤΑΕ )

FxPro Financial Services Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών ( ΤΑΕ ) FxPro Financial Services Ltd. Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών ( ΤΑΕ ) Περιεχόμενα Πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών... 3 Σκοπός του Ταμείου... 3 Διοίκηση του ΤΑΕ... 4 Καλυπτόμενοι Πελάτες...

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 3742,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 3742, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 3742, 25.7.2003 Ν. 118(Ι)/2003 Ν. 118(Ι)/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2000 Η Βουλή

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4092, 20/10/2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4092, 20/10/2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006 Για σκοπούς εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3724, 13/6/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ( ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ) (ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3724, 13/6/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ( ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ) (ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟ Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3724, 13/6/2003 59(I)/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ( ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ) (ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟ Συνοπτικός τίτλος. 9 του 1965 51 του 1970 3 του 1978 6 του 1981 181(Ι) του 2002 59(Ι) του 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ 1.1 Το Σχέδιο αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 1.2 Στο Σχέδιο έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010»

ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010» ΝΟΜΟΣΧΕ ΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2010» Συνοπτικός τίτλος. 167(Ι) του 2002 22(Ι) του 2003 57(Ι) του 2003 136(Ι) του 2007 194(Ι) του 2007

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3850, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3850, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς εναρμόνισης με το άρθρο 2 της πράξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙ Η υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σηµαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4214, 24/7/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4214, 24/7/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4214, 24/7/2009 99(I)/2009 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ.113. 9 του 1968 76 του 1977 17 του 1979

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ο περί Τραπεζικών Εργασιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010

Α. Ο περί Τραπεζικών Εργασιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Τροποποιητικά νομοσχέδια σε σχέση με τον «Νόμο που προνοεί για την Έκδοση Καλυμμένων Αξιογράφων από Εγκεκριμένα Ιδρύματα και τη Διεξαγωγή Εργασιών Καλυμμένων Αξιογράφων από Ιδρύματα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4334, 25/5/2012

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4334, 25/5/2012 Αρ. 4334, 25.5.2012 54(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟ Προοίμιο. Για σκοπούς περαιτέρω εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3622, 15/7/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3622, 15/7/2002 Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμος του 2002, εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 117(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ Εισαγωγή Το παρόν εγχειρίδιο έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Κ.Δ.Π. 570/2005 (16/12/2005)

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Κ.Δ.Π. 570/2005 (16/12/2005) Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Κ.Δ.Π. 570/2005 (16/12/2005) Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4353 Κ.Δ.Π. 570/2005 Αρ. 4058, 16.12.2005 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3882, 2/7/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3882, 2/7/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Ρύθμισης Φορολογικών Υποχρεώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 ιάταγµα δυνάµει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙ Η υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σηµαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4416,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4416, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4416, 4.12.2013 Ν. 141(Ι)/2013 141(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 66(I)

Διαβάστε περισσότερα

3(I)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

3(I)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4550, 5.2.2016 Ν. 3(I)/2016 3(I)/2016 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ 2015 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 185(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4158, 11/4/2008 NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4158, 11/4/2008 NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ NOMOΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας έχει την δυνατότητα να ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχει ο Νόμος για την είσπραξη των πιο κάτω φόρων:

Ο Διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας έχει την δυνατότητα να ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχει ο Νόμος για την είσπραξη των πιο κάτω φόρων: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 6 Τίτλος: Περί Εισπράξεως Φόρων Νόμος Έκδοση: Νοέμβριος 2014 Ενημέρωση: ------------------------- Εταιρεία: Costas Tsielepis & Co Ltd Αναφορικά: Περί Εισπράξεως Φόρων Νόμος (Ν. 80(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4093, 27/10/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4093, 27/10/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. Κεφ. 6. 11 του 1965 161 του 1989 228 του 1989 51(Ι) του 1999 134(Ι) του 1999 58(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4019, 29/7/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4019, 29/7/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 95(Ι) του 2000 95(Ι) του 2002 93(Ι) του 2002 27(Ι) του 2003 172(Ι) του 2003

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµός 100(Ι) του 1997 ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Αριθµός 100(Ι) του 1997 ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ Ε.Ε. Παρ. I(I) Αρ. 3207, 19.12.97 Ν. 100(Ι)/97 Ο περί Προστασίας της Μητρότητας Νόµος του 19 97 εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Κυπριακής ηµοκρατίας σύµφωνα µε το Άρθρο 52 του Συντάγµατος.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3610, 7/6/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3610, 7/6/2002 Ο περί Γονικής Άδειας και Άδειας για λόγους Ανωτέρας Βίας Νόμος του 2002, εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 69(I)

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4359, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΝΟΜΟ

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4359, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΝΟΜΟ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4359, 26.10.2012 139(Ι)/2012 Αρ. 4359, 26.10.2012 139(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΝΟΜΟ Η Βουλή των αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα Περί. Κοινωνικών Παροχών Νόμος του 2014 (109(Ι)/2014),

Ο Περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα Περί. Κοινωνικών Παροχών Νόμος του 2014 (109(Ι)/2014), Ο Περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα Περί Κοινωνικών Παροχών Νόμος του 2014 (109(Ι)/2014), Του Χρίστου Μενελάου, Λειτουργός Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας 1 Με τον Περί

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3851, 30/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3851, 30/4/2004 Ο περί Διατήρησης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2004 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 139(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

Καταχρηστικές ρήτρες σε συµβάσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές ακινήτων

Καταχρηστικές ρήτρες σε συµβάσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές ακινήτων 24 Οκτωβρίου 2018 Καταχρηστικές ρήτρες σε συµβάσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές ακινήτων Χαράλαµπος Ρούσος Αναπληρωτής ιευθυντής Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή Κυπριακή ηµοκρατία Περιεχόµενα παρουσίασης:

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3774, 28/11/2003

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3774, 28/11/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΥΤΗ -------------------------------- Προοίμιο. Επειδή, λόγω της από της 20ής Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: «ΜΕΡΟΣ VIB

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: «ΜΕΡΟΣ VIB 704 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 80(Ι)/2017 Αρ. 4608, 30.6.2017 Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

105(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥΣ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

105(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥΣ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4404, 9.9.2013 Ν. 105(Ι)/2013 105(Ι)/2013 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 3(I)/2016 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4550 Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016 9 Ο περί Αποβλήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016 εκδίδεται με δημοσίευση

Διαβάστε περισσότερα