Ακολούθησέ με. στo ρωμαϊκό ωδείο της Κω

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ακολούθησέ με. στo ρωμαϊκό ωδείο της Κω"

Transcript

1 Ακολούθησέ με στo ρωμαϊκό ωδείο της Κω

2 Εικ. 1 Αεροφωτογραφία του ωδείου. Κως, ένα νησί με θαυμαστή ιστορία Ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τα μνημεία του είναι η Κως. Η ιστορία της ξεκινάει από το τέλος της νεολιθικής εποχής, όταν στο νησί εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι. Από πολύ νωρίς, ήδη από την Εποχή του Χαλκού, ανέπτυξε επαφές με τις Κυκλάδες, την Κρήτη και άλλες περιοχές. Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στα μικρασιατικά παράλια και πάνω στους θαλάσσιους δρόμους που οδηγούσαν στην Ανατολή. Έτσι, η Κως απέκτησε μεγάλη εμπορική δύναμη στα χρόνια που ακολούθησαν, δηλαδή στη μυκηναϊκή εποχή. Την ακμή της μαρτυρά και η Ιλιάδα του Ομήρου, όπου αναφέρεται ότι πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο με 30 πλοία, ενώ η πολύ μεγαλύτερη Ρόδος έστειλε μόνο 9. Στο νησί εγκαταστάθηκαν τον 10ο αι. π.χ. Δωριείς άποικοι και έτσι στα αρχαϊκά χρόνια η Κως συμμετείχε σε ένα συνασπισμό δωρικών πόλεων, τη Δωρική Εξάπολη, μαζί με πόλεις της Ρόδου και της Μικράς Ασίας. Αργότερα, τον 4ο αι. π.χ., πολλοί μικροί οικισμοί του νησιού ενώθηκαν και έτσι ιδρύθηκε η νέα πόλη της Κω που αποτέλεσε στο εξής την πρωτεύουσα και το διοικητικό της κέντρο. Ήταν μία πλούσια και φροντισμένη πόλη, χωρισμένη σε οικοδομικά τετράγωνα με βάση το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα. Μάλιστα, αρχαίοι ιστορικοί και περιηγητές, όπως ο Διόδωρος και ο Στράβωνας, περιγράφουν με εξαιρετικά λόγια την πόλη της Κω, το λιμάνι, την οχύρωση και τα ξεχωριστά της κτήρια. Παρόλο που στην ελληνιστική εποχή ενσωματώθηκε στο κράτος των Πτολεμαίων, διατήρησε την αυτονομία της και απαλλάχτηκε από τη φορολογία. Αυτές οι συνθήκες ευνόησαν φυσικά την οικονομική της ανάπτυξη. Την ίδια περίοδο το πιο φημισμένο μνημείο του νησιού, το Ασκληπιείο, απέκτησε πανελλήνια ακτινοβολία. Πρόκειται για το ιερό του θεού της ιατρικής Ασκληπιού που η λατρεία του κυριάρχησε στην Κω. Στο Ασκληπιείο, μάλιστα, αναπτύχθηκε η επιστημονική ιατρική. Σε αυτό συνέβαλε ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης, ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς της αρχαιότητας. Γεννημένος στην Κω τον 5ο αι. π.χ., ίδρυσε στο νησί μία ιατρική σχολή με μεγάλη φήμη. Η ακμή της συνεχίστηκε και στη ρωμαϊκή εποχή. Τότε χτίστηκαν πολλά δημόσια κτήρια, αλλά και πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις. Οι ανασκαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως κυρίως μνημεία της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής, όπως τμήματα από τα τείχη και το αρχαίο λιμάνι της πόλης, την αγορά και το ρωμαϊκό ωδείο. Περπατώντας όμως κανείς σήμερα στην πόλη της Κω, βλέπει να ξεδιπλώνεται μπροστά του και το υπόλοιπο κομμάτι της ιστορίας της μέσα από κτήρια βυζαντινά, ενετικά, οθωμανικά, αλλά και ακόμη νεότερα που χτίστηκαν τον 20ό αιώνα, την περίοδο της ιταλικής κατοχής.

3 Εικ.2 Κάτοψη του ωδείου. Ο τοίχος που περιέβαλλε το πίσω μέρος του κοίλου Οι εξωτερικοί τοίχοι του κοίλου Οι εσωτερικοί τοίχοι του κοίλου Οι κεντρικές είσοδοι του ωδείου Οι εξωτερικές κλίμακες που οδηγούσαν ψηλά στο κοίλο Οι πλαϊνές είσοδοι του ωδείου Το ρωμαϊκό ωδείο της Κω Αν αφήσετε πίσω σας το λιμάνι της Κω και κατευθυνθείτε προς το δυτικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης, λίγο μετά τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Γρηγορίου Ε θα συναντήσετε ένα μονοπάτι με δέντρα (εικ. 3). Αυτό θα σας οδηγήσει στο ρωμαϊκό ωδείο. Αν και δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς χτίστηκε, οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν στον 2ο ή 3ο αι. μ.χ. Εκείνη την περίοδο, άλλωστε, έγιναν στην πόλη αρκετά δημόσια έργα, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές που είχε προκαλέσει στο νησί ένας μεγάλος σεισμός το 142 μ.χ. Ένα από αυτά ήταν και το ωδείο που χτίστηκε στο κέντρο της ρωμαϊκής πόλης της Κω. Είχε χωρητικότητα περίπου 750 ατόμων και φιλοξενούσε διάφορα θεάματα, κυρίως μουσικές εκδηλώσεις και απαγγελίες εγκωμίων προς τον Pωμαίο αυτοκράτορα. Στο χώρο του συνεδρίαζε επίσης η Γερουσία της πόλης που ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση των θεαμάτων αυτών. Τα αρχιτεκτονικά μέρη του ωδείου δεν διαφέρουν από αυτά ενός θεατρικού οικοδομήματος. Αποτελείται, δηλαδή, από τη σκηνή, την ορχήστρα και το κοίλο. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το σχήμα του που από ψηλά θυμίζει ορθογώνιο (εικ.1). Η διαμόρφωση αυτή ήταν συνηθισμένη στα ρωμαϊκά ωδεία. Το ημικυκλικό κοίλο περιβαλλόταν από τρεις ευθύγραμμους τοίχους, οι οποίοι με τη σειρά τους ενώνονταν με έναν τέταρτο, τον τοίχο της σκηνής. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ωδείου της Κω, όπως φαίνεται και στην κάτοψη που αποτυπώνει την ορθογώνια διάταξη του κτηρίου (εικ. 2). Σήμερα διατηρείται καλύτερα ο τοίχος που περιέβαλλε το πίσω μέρος του κοίλου (εικ. 2, αρ.1). Οι πλαϊνές πλευρές περιβάλλονταν από διπλή σειρά τοίχων, τους εξωτερικούς (εικ. 2, αρ.2 ), από τους οποίους σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη, και τους εσωτερικούς (εικ. 2, αρ. 3) που σώζονται ακέραιοι. Για να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το ωδείο, αλλά και για καθένα από τα μέρη του, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδρομή. Εικ.3 Το μονοπάτι με τα δέντρα που οδηγεί στο ωδείο.

4 Εικ. 4 Η σκηνή, η ανατολική πάροδος και τμήμα του κοίλου. Στάση 1η: Η σκηνή, οι πάροδοι και η ορχήστρα Φτάνοντας στο ωδείο, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε είναι ό,τι έχει απομείνει σήμερα από τη σκηνή. Για να φανταστείτε πώς θα έμοιαζε στα ρωμαϊκά χρόνια, σας προτείνουμε να προχωρήσετε στην ορχήστρα και να σταθείτε με την πλάτη σας στραμμένη στο κοίλο. Η σκηνή χωριζόταν σε δύο τμήματα. Στο μπροστινό τμήμα, αυτό δηλαδή που αντίκριζαν οι θεατές, σχηματιζόταν μία πλατιά εξέδρα, υπερυψωμένη σε σχέση με την ορχήστρα. Αυτό ήταν το λογείο, ο χώρος όπου εμφανίζονταν οι πρωταγωνιστές των θεαμάτων. Στις πλαϊνές πλευρές του θα δείτε κάποια σκαλοπάτια που οδηγούσαν από το λογείο στις παρόδους, τους δύο διαδρόμους που σχηματίζονται ανάμεσα στη σκηνή και το κοίλο (εικ. 4). Πίσω από το λογείο υψωνόταν ένας τοίχος, από τον οποίο σήμερα διατηρείται μόνο το κάτω μέρος του. Ήταν πέτρινος με μαρμάρινη επένδυση και, όπως θα παρατηρήσετε, είχε τρία ανοίγματα που οδηγούσαν στο δεύτερο τμήμα της σκηνής. Πρόκειται για ένα στενόμακρο ορθογώνιο κτίσμα από το οποίο σήμερα διατηρούνται μόνο τα θεμέλια. Δεξιά και αριστερά από το λογείο ανοίγονταν δύο είσοδοι (εικ. 2, αρ.4). Αν σταθείτε στην ορχήστρα και στρέψετε το βλέμμα σας στη σκηνή, θα παρατηρήσετε ότι σήμερα φαίνεται καθαρά μόνο η είσοδος στα αριστερά σας. Η είσοδος στα δεξιά δεν είναι ορατή γιατί ο τοίχος στο σημείο αυτό δεν έχει σωθεί. Από τις εισόδους, λοιπόν, οι θεατές έφταναν στις παρόδους και από εκεί είχαν δύο επιλογές. Η μία ήταν να κατευθυνθούν προς την ορχήστρα για να ανέβουν στη συνέχεια στις θέσεις τους στο κοίλο. Η άλλη ήταν να ανέβουν τις εξωτερικές κλίμακες που σχηματίζονταν στα άκρα της αριστερής και δεξιάς πλευράς του κοίλου για να φτάσουν απευθείας στις ψηλότερες θέσεις (εικ. 2, αρ.5). Σήμερα από τις κλίμακες αυτές διατηρούνται μόνο λίγα σκαλοπάτια. Μάλιστα, μπροστά από κάθε κλίμακα υπήρχε μία είσοδος που ανοιγόταν σε καθέναν από τους πλαϊνούς τοίχους του ωδείου (εικ. 2, αρ.6). Αν σταθείτε στη δεξιά πλευρά του κοίλου, με την πλάτη σας στραμμένη στη σκηνή, θα δείτε την είσοδο που διατηρείται καλύτερα. Μία αντίστοιχη ανοιγόταν και στην απέναντι πλευρά στα αριστερά. Ωστόσο, ελάχιστα ίχνη της σώζονται. Οι θεατές, λοιπόν, μπορούσαν εναλλακτικά να μπουν στο ωδείο από τις πλαϊνές εισόδους και από εκεί να ανέβουν τις σκάλες για το ψηλότερο επίπεδο του κοίλου. Πριν προχωρήσετε στην εξερεύνηση του κοίλου, αξίζει να παρατηρήσετε το σχήμα της ορχήστρας που είναι ένας τέλειος κύκλος. Στα ρωμαϊκά χρόνια βέβαια θα έδειχνε πολύ πιο εντυπωσιακή, αφού ήταν διακοσμημένη με χρωματιστά μάρμαρα.

5 Στάση 2η: Το κοίλο O χώρος των θεατών... Καθώς στέκεστε στην ορχήστρα, θα προσέξετε ότι το κοίλο χωρίζεται σε δύο οριζόντια τμήματα από έναν πλατύ διάδρομο, το διάζωμα. Το κατώτερο τμήμα του αποτελείται από οκτώ σειρές εδωλίων και χωρίζεται σε τρεις κερκίδες από τέσσερις κλίμακες. Θα παρατηρήσετε ακόμα ότι αυτό το τμήμα του κοίλου έχει αναστηλωθεί και καλυφθεί με μαρμάρινες πλάκες. Αντίθετα, από το ψηλότερο τμήμα του διατηρούνται μόλις τέσσερις σειρές εδωλίων και από αυτές μόνο το υπόστρωμα, δηλαδή η πέτρινη βάση τους. Έτσι, σήμερα δεν διακρίνεται αν οι θέσεις αυτές ήταν χωρισμένες σε κερκίδες, όπως οι υπόλοιπες θέσεις του κοίλου, ούτε αν υπήρχαν ανάμεσά τους κλίμακες. Αν ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο του κοίλου, θα δείτε τον τοίχο που διαμορφώνεται στο πίσω μέρος του και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα, στην επιφάνειά του διακρίνονται οι λεγόμενες αντηρίδες, ένα είδος λίθινων κατακόρυφων στηριγμάτων για την καλύτερη στερέωση του κοίλου. Ανάλογες αντηρίδες είχαν και οι πλαϊνοί τοίχοι του ωδείου, όπως φαίνεται στην κάτοψη (εικ. 2). και ένας μικρός λαβύρινθος Επειδή το ωδείο είναι χτισμένο σε επίπεδο έδαφος και όχι στην πλαγιά κάποιου λόφου, το κοίλο του έπρεπε να στηριχτεί σε ισχυρούς τοίχους. Κάποιοι από αυτούς είναι ορατοί εξωτερικά, όπως οι δύο τοίχοι που στηρίζουν τα άκρα του και λέγονται αναλληματικοί (εικ. 6). Κάποιους άλλους όμως δεν τους βλέπουμε γιατί βρίσκονται στην υποδομή του κοίλου. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια σειρά τοίχων που δημιουργούν τη βάση, πάνω στην οποία στηρίζεται το κοίλο. Μάλιστα, οι τοίχοι αυτοί ενώνονται μεταξύ τους με καμάρες και δημιουργούν στοές, διαδρόμους και δωμάτια. Έτσι, το κοίλο μοιάζει σαν να στηρίζεται σε έναν μικρό λαβύρινθο, τον οποίο, μάλιστα, μπορείτε να επισκεφθείτε! Θα σας οδηγήσει εκεί μία από τις δύο εισόδους που ανοίγονται στους αναλληματικούς τοίχους. Στο εσωτερικό του, λοιπόν, σήμερα φιλοξενείται μία έκθεση για την ιστορία του ωδείου. Στα ρωμαϊκά χρόνια όμως τα πέντε δωμάτια στο πίσω μέρος του κοίλου στέγαζαν καταστήματα. Φαίνεται, μάλιστα, ότι στον εξωτερικό τοίχο του κοίλου ανοίγονταν είσοδοι που οδηγούσαν στα καταστήματα αυτά από το δρόμο που περνούσε πίσω από το ωδείο. Εικ. 5 Γενική άποψη του ωδείου. Εικ. 6 Το πίσω μέρος της σκηνής και οι αναλληματικοί τοίχοι του κοίλου. Από τότε μέχρι σήμερα Στη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και αργότερα, έγιναν στην αρχική μορφή του ωδείου κάποιες αλλαγές κυρίως με τη μορφή επισκευών. Φαίνεται ότι το κτήριο εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά το τέλος της αρχαιότητας, δηλαδή στην αρχή της βυζαντινής εποχής. Μάλιστα, με το πέρασμα των αιώνων σωροί χώματος σταδιακά το κάλυψαν, μέχρι που εξαφανίστηκε τελείως. Έτσι, στις αρχές του 20ού αιώνα αυτό που αντίκριζε κανείς στη θέση του ωδείου ήταν ένας λόφος με δέντρα και ερείπια σπιτιών! Αποκαλύφθηκε ξανά το 1929 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Laurenzi, στο πλαίσιο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στα Δωδεκάνησα. Μετά την ανασκαφή ακολούθησαν εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης που συνεχίστηκαν και στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι πιο πρόσφατες εργασίες στερέωσης και συμπλήρωσης τμημάτων του ωδείου έγιναν μεταξύ Την ίδια περίοδο έγιναν εργασίες και στην υποδομή του κοίλου, όπου διαμορφώθηκε ο εκθεσιακός χώρος. Σήμερα το ωδείο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και τους καλοκαιρινούς μήνες αποκτά και πάλι ζωή φιλοξενώντας πολιτιστικές εκδηλώσεις.

6 Βιβλιογραφία Γώγος, Σ. (2008), Τα αρχαία ωδεία της Αθήνας, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση. Μποσνάκης, Δ. (2005), «Κως», στο: Βλαχόπουλος, Α. Γ. (επιστ. επιμ.), Αρχαιολογία: Νησιά του Αιγαίου (σελ ), Αθήνα: Μέλισσα. Sear, F. (2006), Roman Theatres. An Architectural Study, Oxford: Oxford Monographs in Classical Archaeology. Πηγές από το διαδίκτυο Διαδικτυακός τόπος Σωματείου «Διάζωμα»: Κως. Λήμμα στην Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου. Διαθέσιμο στον διαδικτυακό τόπο: flemmabodyextended.aspx?lemmaid=6869 Άλλες πηγές Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Προέλευση εικόνων Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Συντονισμός έργου: Μαρία Λαγογιάννη, Δρ Αρχαιολόγος Σουζάνα Χούλια - Καπελώνη, Αρχαιολόγος Σχεδιασμός περιεχομένου - γενική επιμέλεια: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος Γραφιστική & καλλιτεχνική επιμέλεια: Σπήλιος Πίστας, Γραφίστας Κείμενα: Εβίτα Τσιώλη, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος Ηλεκτρονική επεξεργασία: Ειρήνη Σταυριανού, Γραφίστας Παιδαγωγική επιμέλεια: Χρύσα Αθιανού, Εκπαιδευτικός Διορθώσεις κειμένων: Βιολέττα Ζεύκη, Αρχαιολόγος - Μεταφράστρια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΉ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΉΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΆΣ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΊΩΝ ΤΜΉΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ISBN: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη Το έργο «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» (κωδικός MIS ) υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο της Απτέρας

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο της Απτέρας Ακολούθησέ με στo αρχαίο θέατρο της Απτέρας Η αρχαία πόλη της Απτέρας Περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, στο δρόμο προς το Ρέθυμνο, θα συναντήσετε την αρχαία Απτέρα. Χτισμένη πάνω σ έναν χαμηλό λόφο,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo ρωμαϊκό ωδείο της Νικόπολης

Ακολούθησέ με. στo ρωμαϊκό ωδείο της Νικόπολης Ακολούθησέ με στo ρωμαϊκό ωδείο της Νικόπολης Εικ. 1 Αεροφωτογραφία του ωδείου και της ευρύτερης περιοχής. Διακρίνονται τα τείχη. Μια νίκη οδηγεί σε μια πόλη... Αν βρεθείτε στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo ρωμαϊκό ωδείο της Πάτρας

Ακολούθησέ με. στo ρωμαϊκό ωδείο της Πάτρας Ακολούθησέ με στo ρωμαϊκό ωδείο της Πάτρας Μια πόλη γεννιέται, μεγαλώνει Αν βρεθείτε στο νομό Αχαΐας, αξίζει να επισκεφθείτε την Πάτρα, την μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, και να εξερευνήσετε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης Η αρχαία Δωδώνη, το ιερό και το μαντείο 6 4 5 7 3 Εικ. 1 Γενική άποψη του θεάτρου. Mόλις 15 χλμ. από τα Ιωάννινα, σε μία κοιλάδα κάτω από το βουνό Τόμαρος, ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Ακολούθησέ με στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Εικ. 1 Το θέατρο της Σικυώνας με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο. Προγραμματίζοντας μια εκπαιδευτική εκδρομή στο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας Εικ. 1 Αεροφωτογραφία του θεάτρου. Το θέατρο της Ήλιδας αίγλη της Ολυμπίας και των πανελλήνιων αγώνων Η της επισκίασε την πόλη που για αιώνες είχε αναλάβει τη

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο ωδείο της Ακρόπολης Ρόδου

Ακολούθησέ με. στο ωδείο της Ακρόπολης Ρόδου Ακολούθησέ με στο ωδείο της Ακρόπολης Ρόδου Εικ. 1 Αναπαράσταση της ακρόπολης της Ρόδου. Στο πρώτο επίπεδο διακρίνεται στο κέντρο το ωδείο και ακριβώς αριστερά μέρος του Σταδίου. Ρόδος, ένα ακτινοβόλο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας

Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακολούθησέ με... στον οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας Ακρωτήρι Το Ακρωτήρι της Θήρας είναι ο σημαντικότερος προϊστορικός οικισμός των Κυκλάδων. Διατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στα αρχαία θέατρα της Λάρισας

Ακολούθησέ με. στα αρχαία θέατρα της Λάρισας Ακολούθησέ με στα αρχαία θέατρα της Λάρισας Η αρχαία Λάρισα Καθώς περπατάτε στους δρόμους της Λάρισας, ίσως σας φανεί δύσκολο να φανταστείτε πώς θα έμοιαζε στα αρχαία χρόνια η πόλη με τα τείχη, την αγορά

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας Η Ηφαιστία, οι Αθηναίοι και το θέατρο Ταξίδι στη βόρεια Λήμνο Εδώ, στη χερσόνησο της Παλαιόπολης, στον κόλπο του Πουρνιά, μπορεί να δει κανείς από κοντά τα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο ωδείο Ηρώδη του Αττικού

Ακολούθησέ με. στο ωδείο Ηρώδη του Αττικού Ακολούθησέ με στο ωδείο Ηρώδη του Αττικού «Έχει, μάλιστα, το ωδείο (της Πάτρας) αξιόλογη διακόσμηση ανάμεσα στα άλλα ωδεία των Ελλήνων, εκτός βέβαια από το αθηναϊκό αυτό ήταν ανώτερο και ως προς το μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη Συντονισμός έργου: Μαρία Λαγογιάννη, Δρ Αρχαιολόγος Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, Αρχαιολόγος Γενική επιμέλεια: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος Επιστημονική τεκμηρίωση-αρχική ιδέα σεναρίου: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο του Θορικού

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο του Θορικού Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο του Θορικού Θορικός, ένα βιομηχανικό χωριό της αρχαιότητας Εικ. 1 Το αρχαίο θέατρο του Θορικού και στο βάθος ο λόφος Βελατούρι. Όταν στο τέλος του 6ου αι. π.χ. (508/507

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο του Αμφιαρείου

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο του Αμφιαρείου Ακολούθησέ με στo αρχαίο θέατρο του Αμφιαρείου Ο αρχαίος Ωρωπός Ακριβώς στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, εκεί όπου σήμερα συναντάμε τη Σκάλα Ωρωπού, βρισκόταν ο αρχαίος Ωρωπός. Η περιοχή κατοικήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο ρωμαϊκό ωδείο της Θεσσαλονίκης

Ακολούθησέ με. στο ρωμαϊκό ωδείο της Θεσσαλονίκης Ακολούθησέ με στο ρωμαϊκό ωδείο της Θεσσαλονίκης Η πόλη και η ιστορία της Θεσσαλονίκη, πόλη με δυναμικό παρόν και παρελθόν που μετρά ήδη είκοσι τρεις αιώνες ζωής. Η θέση της και το λιμάνι της την ανέδειξαν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας Ακολούθησέ με στo αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας Η αρχαία πόλη του Ορχομενού Aν βρεθείτε στη Βοιωτία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Ορχομενό, την κωμόπολη που βρίσκεται στη θέση της αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίo θέατρo της Νέας Πλευρώνας

Ακολούθησέ με. στo αρχαίo θέατρo της Νέας Πλευρώνας Ακολούθησέ με στo αρχαίo θέατρo της Νέας Πλευρώνας Εικ. 1 Αεροφωτογραφία της Νέας Πλευρώνας. Η χώρα των Αιτωλών και των Ακαρνάνων Β ουνά, πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες και ακτές που βρέχονται από το Ιόνιο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίo θέατρo του Στράτου

Ακολούθησέ με. στo αρχαίo θέατρo του Στράτου Ακολούθησέ με στo αρχαίo θέατρo του Στράτου Η χώρα των Αιτωλών και των Ακαρνάνων Βουνά, πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες και ακτές που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος και τους κόλπους του Αμβρακικού, του Κορινθιακού

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο ρωμαϊκό ωδείο της Γόρτυνας

Ακολούθησέ με. στο ρωμαϊκό ωδείο της Γόρτυνας Ακολούθησέ με στο ρωμαϊκό ωδείο της Γόρτυνας Γόρτυνα, η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής Κρήτης Εικ. 1 Το ωδείο της Γόρτυνας. Αναρίθμητοι είναι οι προορισμοί που μπορεί να ακολουθήσει κανείς ανακαλύπτοντας απ άκρη

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Η σωστή συμπεριφορά Προληπτική συντήρηση: μια ασπίδα για την προστασία των μνημείων

Η σωστή συμπεριφορά Προληπτική συντήρηση: μια ασπίδα για την προστασία των μνημείων Η σωστή συμπεριφορά Προληπτική συντήρηση: μια ασπίδα για την προστασία των μνημείων των επισκεπτών στα μνημεία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο του Δίου

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο του Δίου Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο του Δίου Το αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία Σ το νομό Πιερίας, κοντά στην πόλη της Κατερίνης, βρίσκεται το αρχαίο Δίον. Στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν τόπος λατρείας του Δία,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση με τη ΣΧΟΛΙΚΉ ύλη ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης

Σύνδεση με τη ΣΧΟΛΙΚΉ ύλη ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Σύνδεση με τη ΣΧΟΛΙΚΉ ύλη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΛΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας Μίεζα, μια σπουδαία πόλη του μακεδονικού βασιλείου Στην Κάτω Μακεδονία, όπως αποκαλούσαν ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης τα πεδινά της Πιερίας και της Ημαθίας, πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης Αρχαία Μεσσήνη, μια πόλη αλώβητη στο χρόνο Εάν θέλει κανείς σήμερα να δει, στο σύνολό της σχεδόν, μία αρχαία ελληνική πόλη, δεν έχει παρά να επισκεφθεί την

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Λύσεις των δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα Λύσεις των δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στα αρχαία θέατρα του Ασκληπιείου και της πόλεως Επιδαύρου

Ακολούθησέ με. στα αρχαία θέατρα του Ασκληπιείου και της πόλεως Επιδαύρου Ακολούθησέ με στα αρχαία θέατρα του Ασκληπιείου και της πόλεως Επιδαύρου Επίδαυρος, μια μικρή πόλη με ένα ξακουστό ιερό Κάθε καλοκαίρι άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης επισκέπτονται το αρχαίο θέατρο της

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο των Φιλίππων

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο των Φιλίππων Ακολούθησέ με στo αρχαίο θέατρο των Φιλίππων Στην πόλη του Φιλίππου Σε μικρή απόσταση από την Καβάλα βρίσκονται οι αρχαίοι Φίλιπποι, μία φημισμένη πόλη της Μακεδονίας με πλούσια ιστορία. Τα απομεινάρια

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο των Δελφών

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο των Δελφών Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο των Δελφών Δελφοί, μύθος και ιστορία Μουσική για τον Απόλλωνα Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του Απόλλωνα με τη μουσική, τις λατρευτικές εκδηλώσεις της γιορτής των Πυθίων πλαισίωναν

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου Εκεί που άρχισαν όλα Αν ο δρόμος σας ή η διάθεσή σας σάς οδηγήσουν κάποια μέρα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης

Ακολούθησέ με. στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης Μεγαλόπολη, ένα αντισπαρτιατικό οχυρό για την Αρκαδία Σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας Τρίπολη, στον εθνικό δρόμο που τη συνδέει με την

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία. ένα κλειδί για την πύλη του χρόνου. Εκπαιδευτικοί στόχοι των προτεινόμενων δραστηριοτήτων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αρχαιολογία. ένα κλειδί για την πύλη του χρόνου. Εκπαιδευτικοί στόχοι των προτεινόμενων δραστηριοτήτων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Εκπαιδευτικοί στόχοι των προτεινόμενων δραστηριοτήτων Αρχαιολογία ένα κλειδί για την πύλη του χρόνου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

γεύσεις Αρχαίων και Βυζαντινών Δες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

γεύσεις Αρχαίων και Βυζαντινών Δες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Δες τη λύση! Αρχαίων και Βυζαντινών

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση με τη σχολική ύλη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σύνδεση με τη σχολική ύλη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΙ ΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΧΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΜΜΤΩΝ ΚΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣ Εικόνες Βυζαντίου Σύνδεση με τη σχολική ύλη πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012 ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012 Περιεχόμενα Αρχαία Δωδώνη γεωγραφικά στοιχεία Κοίλον Ορχήστρα Σκηνή Ρωμαϊκά χρόνια Παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Λύσεις των δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα Λύσεις των δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Ερωτήσεις Πόσο καλά γνωρίζεις και Απαντήσεις τους Μινωίτες; Πόσο καλά γνωρίζεις τους Μινωίτες; 1. Σε παραστάσεις τοιχογραφιών και σφραγίδων απεικονίζονται μόνο τελετουργικοί χοροί. 2. Κατά την Ύστερη Εποχή

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο των Οινιάδων

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο των Οινιάδων Ακολούθησέ με στo αρχαίο θέατρο των Οινιάδων Η χώρα των Αιτωλών και των Ακαρνάνων Βουνά, πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες και ακτές που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος και τους κόλπους του Αμβρακικού, του Κορινθιακού

Διαβάστε περισσότερα

Η προληπτική συντήρηση των μνημείων

Η προληπτική συντήρηση των μνημείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η προληπτική συντήρηση των

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στο θέατρο των αρχαίων Αιγών (Βεργίνας)

Ακολούθησέ με. στο θέατρο των αρχαίων Αιγών (Βεργίνας) Ακολούθησέ με στο θέατρο των αρχαίων Αιγών (Βεργίνας) Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων Μέσα του 7ου αι. π.χ. Κι ενώ στη νότια Ελλάδα ο θεσμός της βασιλείας κατέρρεε, στο βόρειο τμήμα της χώρας ο Περδίκκας

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΙΛΛΑΣ ΠΝΕΥΜΑ. στην αρχαία Ελλάδα. Σύνδεση με τη σχολική ύλη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΤΗΣ

ΑΜΙΛΛΑΣ ΠΝΕΥΜΑ. στην αρχαία Ελλάδα. Σύνδεση με τη σχολική ύλη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΤΗΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα Σύνδεση με τη σχολική ύλη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί στόχοι των προτεινόμενων δραστηριοτήτων

Εκπαιδευτικοί στόχοι των προτεινόμενων δραστηριοτήτων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Το Εκπαιδευτικοί στόχοι των

Διαβάστε περισσότερα

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Ερωτήσεις Πόσο καλά γνωρίζεις και Απαντήσεις τους Μινωίτες; Πόσο καλά γνωρίζεις τους Μινωίτες; 1. Τα πιο γνωστά ανάκτορα είναι της Κνωσού και της Φαιστού. 2. Οι τρίτωνες ήταν μεγάλα κοχύλια που ίσως χρησιμοποιούνταν

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος ΑΠΛΟΤΗΤΑ και ΜΕΓΑΛΕΙΟ... Στο θέατρο τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάζονται με τον καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΣημαντικήακαρνανικήπόληχτισμένηστιςεκβολέςτουποταμούΑχελώου Στον κατάφυτο από βελανιδιές λόφο «Τρίκαρδο» συναντάμε τηςακαρνανικήςπόληςτωνοινιάδων. τα ερείπια Λόγω της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ. 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Γ Γυμνασίου Επιμέλεια Νίκος Καρδαμήλας Ανδρέας Αργύρης

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ. 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Γ Γυμνασίου Επιμέλεια Νίκος Καρδαμήλας Ανδρέας Αργύρης ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-18 Γ Γυμνασίου Επιμέλεια Νίκος Καρδαμήλας Ανδρέας Αργύρης Υπεύθυνη Καθηγήτρια: κα Φ. Ηλιοπούλου ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το αρχαίο ελληνικό θέατρο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί ΣΤΌΧΟΙ των προτεινόμενων δραστηριοτήτων ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικοί ΣΤΌΧΟΙ των προτεινόμενων δραστηριοτήτων ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Εκπαιδευτικοί ΣΤΌΧΟΙ των προτεινόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ.

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί στόχοι

Εκπαιδευτικοί στόχοι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Εκπαιδευτικοί στόχοι των προτεινόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ

Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ Χτισμένοιστιςνοτιοδυτικέςπλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 570 μ. Πόλη αρχαίας Φωκίδας Σε απόσταση 21 χλμ. από την Άμφισσα Εδώ λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΊΑ χρώματα. Μικρά μυστικά τέχνης

ΑΡΧΑΊΑ χρώματα. Μικρά μυστικά τέχνης ΑΡΧΑΊΑ χρώματα Μικρά μυστικά τέχνης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ Η Στράτος υπήρξε σημαντική πόλη της Ακαρνανίας πρωτεύουσα των Ακαρνάνων από τον 5 ο αιώνα π.χ. Κτίσθηκεσεεπαφήμετηδυτική όχθη του Αχελώου, στασύνοραμετηναιτωλία. Από τις αρχαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΙΔΕΙΣ ΚΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΧΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ/ΤΜΗΜ ΕΚΠΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΜΜΤΩΝ ΚΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣ Προληπτική συντήρηση: μια ασπίδα για την

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση με τη σχολική ύλη

Σύνδεση με τη σχολική ύλη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΙΔΕΙΣ ΚΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΧΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΜΜΤΩΝ ΚΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣ Σύνδεση με τη σχολική ύλη πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

Στο θέατρο των Γιτάνων

Στο θέατρο των Γιτάνων Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας τετράδιο για τον μαθητή Στο θέατρο των Γιτάνων εκπαιδευτική περιήγηση Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Κύπρου 68, 461 00 Ηγουμενίτσα, e-mail: efathe@culture.gr, amig@culture.gr

Διαβάστε περισσότερα

Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ

Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ Στέλλα Παναγούλη, ΒΠΠΓ Η Τεγέα ήταν πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, 6 χλμ νότια της Τρίπολης. Ιδρύθηκε από τον Τεγέα, και ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας. Αποτελούνταν από πολλούς δήμους.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί στόχοι

Εκπαιδευτικοί στόχοι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Εκπαιδευτικοί στόχοι των προτεινόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Δες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων

Δες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων Δες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων Μινωικός Πολιτισμός ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠAΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο 2013-2014 Λίγα λόγια για τον ιόνυσο Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ,,^ -^,;-,..:..,, : χ λ κ«:! «e.«?s"'h. ΗΗΗΜΗΗΒ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΜΑΡΑ Τα καινούρια προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα

Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΙΔΕΙΣ ΚΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΧΙΟΤΗΤΩΝ ΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΜΜΤΩΝ ΚΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΣ Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης»

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» «Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» Μαρία Μπαλάσκα & Ιωάννα Ραβάνη, μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Καλαμάτας Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, επηρεάζουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Δες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων

Δες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Δες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκός Πολιτισμός

Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΥΠΥΡΓΕ ΠΛΤΣΜΥ, ΠΑΕΑΣ ΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΚΗ ΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΤΗΤΩΝ ΚΑ ΠΛΤΣΤΚΗΣ ΚΛΗΡΝΜΑΣ ΕΥΘΥΝΣΗ ΜΥΣΕΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΕΥΤΚΩΝ ΠΡΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑ ΕΠΚΝΩΝΑΣ Μυκηναϊκός Πολιτισμός ες τη λύση! Λύσεις των δραστηριοτήτων ΠΕΡΕΧΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ. Ρόδος GREECE. easy re d ALLTIMECLASSIC

ΕΛΛΑΔΑ. Ρόδος GREECE. easy re d ALLTIMECLASSIC ΕΛΛΑΔΑ easy re d Ρόδος GREECE ALLTIMECLASSIC Ρόδος Η Ρόδος είναι ένα νησί στο Αιγαίο Πέλαγος. Είναι στην Ελλάδα. Πάνω από 100.000 άνθρωποι ζουν στη Ρόδο. Η πόλη της Ρόδου έχει μεγάλη ιστορία 2.400 ετών.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα