ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!"

Transcript

1 ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! For the Automobile and Society

2 ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, Η φράση «Πριν Οδηγήσεις, Θυμήσου!» αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια πρωτοβουλία σχετικά με την οδική ασφάλεια της FIA Foundation σε συνεργασία με την Bridgestone Corporation και τις λέσχες αυτοκινήτου ανά τον κόσμο. Η εκστρατεία ενημέρωσης προωθεί απλές οδηγίες για την οδική ασφάλεια: επισημαίνει ενέργειες που γίνονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αλλά μπορεί να σας σώσουν τη ζωή προσδιορίζει τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ή θανατηφόρα ατυχήματα. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη διαδικτυακή τοποθεσία:

3 ΘΥΜΗΣΟΥ! Ακολουθήστε τις συμβουλές του δικού μας ειδικού για θέματα οδικής ασφάλειας: μια κούκλα για δοκιμές σύγκρουσης η οποία συμμετέχει συχνά σε ατυχήματα που ευχόμαστε να μην έχετε ποτέ... Θυμήσου. Να χρησιμοποιείς πάντα παιδικό κάθισμα Θυμήσου. Να φοράς πάντα τη ζώνη ασφαλείας Θυμήσου. Να ρυθμίζεις τη θέση του προσκέφαλου Θυμήσου. Να ελέγχεις την κατάσταση των ελαστικών σου Γι αυτό, λοιπόν, πριν οδηγήσεις, θυμήσου! ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

4 ΘΥΜΗΣΟΥ. ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ Τι θα συμβεί εάν δεν το κάνετε... Μια σύγκρουση με ταχύτητα μόλις 12 χ.α.ώ. μπορεί να σκοτώσει ένα παιδί που δεν κάθεται σε ειδικό κάθισμα. Μην μετακινείστε ποτέ κρατώντας ένα παιδί στην αγκαλιά σας. Σε μια σύγκρουση, το βάρος του παιδιού σας αυξάνεται έως 20 φορές, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να το συγκρατήσετε. Μην συνδέετε ποτέ ένα κάθισμα που τοποθετείται στραμμένο προς τα πίσω σε θέση συνοδηγού με αερόσακο.

5 ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ Τι θα πρέπει να κάνετε... Τα παιδικά καθίσματα σώζουν ζωές. Χρησιμοποιείτε την κατάλληλη ζώνη για το ύψος και το βάρος του παιδιού σας. Είναι δυνατό να αποφευχθεί το 90% των τραυματισμών, εάν γίνεται σωστή χρήση των ζωνών για παιδικά καθίσματα. Ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες τοποθέτησης. ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

6 ΘΥΜΗΣΟΥ. ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΠΑΝΤΑ Τι θα συμβεί εάν δεν το κάνετε... Εάν κατά τη σύγκρουση δεν φοράτε ζώνη ασφαλείας, θα χτυπήσετε στο παρμπρίζ, στο ταμπλό ή στο τιμόνι. Οι επιβάτες που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας κινδυνεύουν να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι επιβάτες στο πίσω κάθισμα που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας διατρέχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά απ ό,τι οι επιβάτες που φορούν ζώνη ασφαλείας.

7 ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Τι θα πρέπει να κάνετε... Οι ζώνες ασφαλείας σώζουν ζωές. Να βεβαιώνεστε πάντα ότι οι επιβάτες φορούν ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής σας από μια σύγκρουση έως 60%. Χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας σε κάθε μετακίνηση ακόμη και για μικρές αποστάσεις. ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

8 ΘΥΜΗΣΟΥ. ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙΣ ΤΗ Τι θα συμβεί εάν δεν το κάνετε... Οι τραυματισμοί λόγω απότομων κινήσεων είναι η πιο κοινή μορφή τραυματισμών στους επιβάτες ενός αυτοκινήτου. Οι τραυματισμοί λόγω απότομων κινήσεων μπορούν να είναι πολύ επώδυνοι, ενώ αρκετές φορές προκαλούν χρόνια συμπτώματα. Ακόμη και ήπια συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι, η μυική ακαμψία και οι ζαλάδες, μπορεί να διαρκέσουν μήνες.

9 ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΟΥ Τι θα πρέπει να κάνετε... Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς λόγω απότομων κινήσεων, πρέπει πάντα να ρυθμίζετε τη θέση του προσκεφάλου όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητο. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικό, το προσκέφαλο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κοντύτερα στη βάση του κεφαλιού, ενώ η κορυφή του προσκεφάλου θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την κορυφή του κεφαλιού ή τουλάχιστον στο επίπεδο των ματιών. Τα επίπεδα προστασίας σε σχέση με τη θέση του προσκεφάλου ποικίλλουν ανάλογα με τους κατασκευαστές και τα μοντέλα αυτοκινήτων. ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

10 ΘΥΜΗΣΟΥ. ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΗΝ Τι θα συμβεί εάν δεν το κάνετε... Τα φθαρμένα ελαστικά μειώνουν την απόδοση. Όταν τα ελαστικά έχουν φθαρεί, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να λειτουργήσουν τα φρένα σε βρεγμένο οδόστρωμα και, κατά συνέπεια, αυξάνεται ο κίνδυνος ντεραπαρίσματος. Τα ελαστικά με χαμηλότερη πίεση από τη συνιστώμενη περιορίζουν τον έλεγχο του οχήματος, αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος και επιταχύνουν τη φθορά τους. Τα ελαστικά με υψηλότερη πίεση από τη συνιστώμενη μειώνουν την πρόσφυση καθώς και τη σταθερότητα στο φρενάρισμα, ενώ επηρεάζουν αρνητικά τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

11 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΟΥ Τι θα πρέπει να κάνετε... Επιθεωρείτε τα ελαστικά σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι τιμές συνιστώμενης πίεσης αναγράφονται συνήθως στην άκρη της πόρτας του οδηγού. Ελέγχετε τα ελαστικά σας για ενδείξεις φθοράς ή ρωγμές. Ακόμα και το πιο μικρό σκίσιμο πρέπει να εξετάζεται από κάποιον ειδικό. Όλα τα ελαστικά φέρουν δείκτες φθοράς. Οι δείκτες αυτοί εμφανίζονται στις κεντρικές αυλακώσεις, όταν το πάχος του ελαστικού έχει μειωθεί λόγω φθοράς στα 1,6 mm, και υποδεικνύουν ότι το ελαστικό πρέπει να αντικατασταθεί. ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

12 ΘΥΜΗΣΟΥ. ΜΗΝ ΟΔΗΓΕΙΣ ΠΟΤΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛ Η οδήγηση σε συνδυασμό με το αλκοόλ σκοτώνει. Μην πιείτε εάν σκοπεύετε να οδηγήσετε. Μην επιβαίνετε ποτέ σε όχημα, όταν ο οδηγός έχει πιεί. Το αλκοόλ οδηγεί σε μειωμένα αντανακλαστικά, δυσκολία στην αντίληψη της ταχύτητας και της απόστασης, υπνηλία και έλλειψη συγκέντρωσης. Όσοι πίνουν αλκοόλ αργά τη νύχτα, ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμα υπό την επήρεια και το επόμενο πρωί.

13 ΘΥΜΗΣΟΥ. ΜΗΝ ΟΔΗΓΕΙΣ ΠΟΤΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Η οδήγηση σε συνδυασμό με φάρμακα σκοτώνει. Πολλά φάρμακα προκαλούν υπνηλία ή άλλες παρενέργειες. Να διαβάζετε πάντα τις ιατρικές οδηγίες στη φιάλη ή τη συσκευασία ή να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, πριν οδηγήσετε. Άλλες παρενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, τα μειωμένα αντανακλαστικά, η δυσκολία στην αντίληψη της απόστασης και της ταχύτητας. Τα αναισθητικά για μικροεπεμβάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν την οδήγηση. Να φροντίζετε πάντα να σας μεταφέρει κάποιος άλλος από το νοσοκομείο. Ναρκωτικές ουσίες, όπως η κάνναβη, η ηρωίνη, το έκστασι και η κοκαΐνη, επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα οδήγησης. ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

14 ΘΥΜΗΣΟΥ. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΕΙΣ Είναι επικίνδυνο να μιλάτε σε κινητό τηλέφωνο όταν οδηγείτε. Εάν χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο όταν οδηγείτε, ενδεχομένως να επηρεάζει την ικανότητά σας να υπολογίζετε αποστάσεις, να παραμένετε στη λωρίδα σας και να διατηρείτε την κατάλληλη ταχύτητα. Εάν είναι δυνατόν, απενεργοποιείτε το κινητό σας όταν οδηγείτε. Εάν πρέπει να απαντήσετε σε κλήσεις ενώ οδηγείτε, χρησιμοποιήστε μόνο κινητό τηλέφωνο με hands free. Να είστε σύντομοι και να μην λογομαχείτε ποτέ. Εάν είναι δυνατόν, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Να μην γράφετε και να μην διαβάζετε ποτέ μηνύματα ενώ οδηγείτε.

15 ΘΥΜΗΣΟΥ. ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΟΥ Η υπερβολική ταχύτητα είναι βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Μην υπερβαίνετε το νόμιμο όριο ταχύτητας. Προσαρμόστε την ταχύτητά σας ανάλογα με το δρόμο, την κίνηση και τις καιρικές συνθήκες. Είναι επικίνδυνο να διατηρείτε την πολύ μικρή απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, ακόμα κι όταν οδηγείτε κάτω από το όριο ταχύτητας. Διατηρείτε πάντα την ταχύτητα που θα σας επιτρέψει να σταματήσετε σε ασφαλή απόσταση εντός του οπτικού πεδίου σας. Μειώνετε ταχύτητα όταν υπάρχουν στο δρόμο πεζοί και ποδηλάτες, κυρίως παιδιά, καθώς και μοτοσυκλετιστές. ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

16 ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! Η φράση «Πριν Οδηγήσεις, Θυμήσου!» είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία σχετικά με την οδική ασφάλεια της FIA Foundation σε συνεργασία με την Bridgestone Corporation και τις λέσχες αυτοκινήτου ανά τον κόσμο. Για το αυτοκίνητο και την κοινωνία Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή τοποθεσία για την εκστρατεία ενημέρωσης:

Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός

Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ Μια πρωτοβουλία της GENESIS Pharma Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι «χαµένος χρόνος» από τη ζωή µας, δεν είναι «µικρός θάνατος»,

Διαβάστε περισσότερα

10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001. Honda PCX. Honda Motor Co., Ltd. 2010

10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001. Honda PCX. Honda Motor Co., Ltd. 2010 10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001 Honda PCX ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΤΟΧΟΥ Honda Motor Co., Ltd. 2010 10/06/07 10:58:53 3GKWN600_002 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΗΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΗΣ Αυτό το σκούτερ είναι σχεδιασµένο για να

Διαβάστε περισσότερα

OPEL CORSA. Εγχειρίδιο Οδηγιών Χρήσης και Λειτουργίας

OPEL CORSA. Εγχειρίδιο Οδηγιών Χρήσης και Λειτουργίας OPEL CORSA Εγχειρίδιο Οδηγιών Χρήσης και Λειτουργίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Εν συντομία... 6 Κλειδιά, πόρτες και παράθυρα... 20 Καθίσματα, προσκέφαλα... 37 Αποθήκευση... 57 Όργανα και χειριστήρια...

Διαβάστε περισσότερα

OPEL ZAFIRA. Εγχειρίδιο Οδηγιών Χρήσης και Λειτουργίας

OPEL ZAFIRA. Εγχειρίδιο Οδηγιών Χρήσης και Λειτουργίας OPEL ZAFIRA Εγχειρίδιο Οδηγιών Χρήσης και Λειτουργίας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Εν συντομία... 6 Κλειδιά, πόρτες και παράθυρα... 29 Καθίσματα, προσκέφαλα... 48 Αποθήκευση... 73 Όργανα και χειριστήρια...

Διαβάστε περισσότερα

09/08/01 13:31:19 3GKZFB00_001. Honda ANF125. Honda Motor Co., Ltd. 2009

09/08/01 13:31:19 3GKZFB00_001. Honda ANF125. Honda Motor Co., Ltd. 2009 09/08/01 13:31:19 3GKZFB00_001 Honda ANF125 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΤΟΧΟΥ Honda Motor Co., Ltd. 2009 09/08/01 13:31:24 3GKZFB00_002 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΗΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗΣ Αυτή η µοτοσικλέτα έχει σχεδιαστεί

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Πρόλογος Καλώς ήλθατε στην ολοένα αυξανόµενη οικογένεια των κατόχων αυτοκινήτων NISSAN. Σας παραδίδουµε το αυτοκίνητο αυτό, σίγουροι για την ποιότητά του. Έχει κατασκευαστεί σύµφωνα µε την τελευταία λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Μαθητές Γ Λυκείου. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Γ Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Sheer Driving Pleasure

Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Sheer Driving Pleasure Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου Sheer Driving Pleasure X3 2.0i X3 2.5si X3 3.0si X3 2.0d X3 3.0d X3 3.0sd Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη Αυτοκινήτου Συγχαρητήρια που διαλέξατε μια BMW. Θα ανακαλύψετε ότι όσο καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 2 2 3 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας. τα νέα της. Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική συνύπαρξη

ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας. τα νέα της. Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική συνύπαρξη τα νέα της ΤΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 42 οκτωβριοσ 2014 ΟΔΟΥ Παιδιά και έφηβοι μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια διασκεδάζοντας 10-11 Οδηγοί και πεζοί: Απλές οδηγίες για ειρηνική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Να Βρίσκεται Πάντοτε στο Αυτοκίνητο. Περιέχει Χρήσιµες Πληροφορίες για την Ασφάλεια, Λειτουργία και Συντήρηση του Αυτοκινήτου σας.

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Να Βρίσκεται Πάντοτε στο Αυτοκίνητο. Περιέχει Χρήσιµες Πληροφορίες για την Ασφάλεια, Λειτουργία και Συντήρηση του Αυτοκινήτου σας. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ SERVICE Συστάσεις για τα καύσιµα: είτε τη σελίδα 1-1 Συστάσεις για το λάδι του κινητήρα: Βενζινοκινητήρας: Ποιότητα: SG, SH, SJ, SL ή SM Ιξώδες: Κινητήρας 1.6 L ή 2.4 L: SAE 0W-20, 5W-30,

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Tο παρόν βιβλίο αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα του βιβλίου "SAFETY

Διαβάστε περισσότερα

MODELS TOUCAN 1100 GREEK. U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417

MODELS TOUCAN 1100 GREEK. U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417 MODELS TOUCAN 1100 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ U.S.A. JLG Industries, Inc. 1 JLG Drive McConnellsburg PA 17233-9533 Tel : (171) 485-5161 Fax : (717) 485-6417 C.E. JLG Industries, Kilmartin Place,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΤΟ VOLVO S40 Επιδόσεις 6 Περιβάλλον του οδηγού 10 Ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητο 16 Προσωπική ασφάλεια 18 Ασφάλεια και περιβάλλον 20

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΤΟ VOLVO S40 Επιδόσεις 6 Περιβάλλον του οδηγού 10 Ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητο 16 Προσωπική ασφάλεια 18 Ασφάλεια και περιβάλλον 20 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ VOLVO ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΚΑΙ Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΟΥΤ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση Η εκστρατεία ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΑ (Make Cars Green) στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών από την κίνηση των αυτοκινήτων και στο να βοηθήσει τους οδηγούς να σκεφτούν οικολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ! ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ! Η 4 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ (1-31 ΜΑΡΤΙΟΥ) (ΜΕΤΑ)ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ Θέλουμε να πηγαίνουμε όπου επιθυμούμε, όποτε το χρειαζόμαστε, με όποιο τρόπο μας αρέσει. Αυτή η δυνατότητα έχει γίνει πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia Bluetooth Mono Headset BH-310

Οδηγός χρήσης Nokia Bluetooth Mono Headset BH-310 Οδηγός χρήσης Nokia Bluetooth Mono Headset BH-310 Τεύχος 1.0 2 Εισαγωγή Σχετικά με τα ακουστικά με μικρόφωνο Με τα μονοφωνικά ακουστικά Bluetooth με μικρόφωνο Nokia BH-310, μπορείτε να χειρίζεστε τις κλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Sheer Driving Pleasure

Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Sheer Driving Pleasure Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη αυτοκινήτου Sheer Driving Pleasure X5 3.0si X5 4.8i X5 3.0d X5 3.0sd Εγχειρίδιο Ιδιοκτήτη Αυτοκινήτου Συγχαρητήρια που διαλέξατε μια BMW. Θα ανακαλύψετε ότι όσο καλύτερα γνωρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Εισαγωγή 3 Τι είναι η αναπηρία; 4 Ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM

Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Τεύχος 1.2 EL Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Περιεχόμενα Ασφάλεια 3 Ξεκινώντας 4 Πλήκτρα και μέρη 4 Τοποθέτηση της κάρτας SIM, της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης 4 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης για τον ιδιοκτήτη

Οδηγίες χρήσης για τον ιδιοκτήτη Οδηγίες χρήσης για τον ιδιοκτήτη Λέβητας στερεών καυσίμων Logano G221 20 kw 25 kw 32 kw 40 kw 6 720 802 658 (2012/06) GR Περιεχόμενα Περιεχόμενα Περιεχόμενα........................... 2 1 Επεξήγηση συμβόλων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36. To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36. To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3 τα νέα της ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36 To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3 Η άνοιξη στους κήπους της... Αττικής Οδού 10-11 Οδηγός ασφαλείας για συνεπιβάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Α Λυκείου Σαλαμίνα Φυσική Α Λυκείου 2 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με το μικρό αυτό βιβλίου θα ήθελα να βοηθήσω τους μαθητές της Α τάξης του Ενιαίου Λυκείου να οργανώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητική Έκθεση. Ακολουθεί η αιτιολόγηση των προτεινόμενων τροπολογιών.

Εισηγητική Έκθεση. Ακολουθεί η αιτιολόγηση των προτεινόμενων τροπολογιών. Εισηγητική Έκθεση Λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των ποδηλατών, ιδίως στις πόλεις, κρίνεται αναγκαίο ο ισχύων Κ.Ο.Κ. να προσαρμοστεί και να επικαιροποιηθεί ώστε να ρυθμιστούν συνολικά τα ζητήματα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Moov/Navman Spirit Εγχειρίδιο υλικού

Σειρά Moov/Navman Spirit Εγχειρίδιο υλικού Σειρά Moov/Navman Spirit Εγχειρίδιο υλικού Σημαντικές Πληροφορίες Ασφαλείας ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ Πρόκειται για το σύμβολο προειδοποίησης ασφαλείας. Χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

GZ4000 848C5193A2 (704) Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝO E L GZ4000 EL-1

GZ4000 848C5193A2 (704) Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝO E L GZ4000 EL-1 848C5193A2 (704) Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝO GZ4000-1 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙ ΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ιαβάστε τις οδηγίες λειτουργίας πριν θέσετε σε λειτουργία αυτό το µηχάνηµα. Φοράτε προστατευτικά για

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Ο τρόπος εργασίας μας Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Περιεχόμενα Ο τρόπος εργασίας μας Ο τρόπος εργασίας μας μεταξύ μας με άλλους Ο τρόπος διαχείρισης της επιχείρησης Επικοινωνία & πηγές μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα