ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ:"

Transcript

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓKΤΗ (P.LC) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.Μ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ: ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η μελέτη ενός κλασσικού αυτοματισμού με τη βοήθεια ενός P.LC αν και αρχικά φαινόταν εύκολη εργασία με μια πρώτη ματιά αποδείχθηκε πως ήταν λίγο δύσκολη, όσον αφορά το σχεδιασμό της κυρίως, αλλά και τον τρόπο που έπρεπε να κατανεμηθούν τα διάφορα στοιχεία της στο όλο πλαίσιο της. Έπειτα από αρκετές προσπάθειες σχεδιασμού στο χαρτί και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά και μετά από αρκετές αλλαγές στον τρόπο κατανομής των διάφορων στοιχείων ήρθε το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των εφαρμογών και γενικά όλων των παρελκόμενων που χρησιμοποιήθηκαν, έτσι ώστε να βγει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Με την πτυχιακή αυτή επιχειρείται να ενημερωθεί ο αναγνώστης πάνω στις κλασσικές εγκαταστάσεις αυτοματισμού. Στόχος είναι η μελέτη των διάφορων κυκλωμάτων και στοιχείων που θα παρουσιασθούν και η υλοποίηση τους. Ειδικότερα οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την βοήθεια που μου πρόσφερε απλόχερα στον καθηγητή μου κύριο Παπουτσιδάκη, τόσο για τη δυνατότητα που μου έδωσε για να ασχοληθώ με το εν λόγω θέμα όσο και για τις εύστοχες παρατηρήσεις του σε θεωρητικό επίπεδο.

3 ΣΚΟΠΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της πτυχιακής είναι η μελέτη ενός κλασσικού αυτοματισμού με τη βοήθεια ενός P.LC καθώς και την ανάπτυξη των εφαρμογών. Η δομή της πτυχιακής εργασίας χωρίζεται σε 6 επιμέρους κεφάλαια. Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 1 κάνω μια εισαγωγή για τους πίνακες και τα όργανα του, ενώ στο κεφάλαιο 2 αναπτύσσω τον κλασσικό αυτοματισμό με τα επιμέρους στοιχεία του. Στο κεφάλαιο 3 εξηγώ τον προγραμματισμό του PLC που γίνεται με τη βοήθεια των γλωσσών του προγραμματισμού. Στο κεφάλαιο 4 αναπτύσσω την ανάπτυξη του προγράμματος στο PLC. Στο κεφάλαιο 5 αναπτύσσω τη λειτουργία και τη σχεδίαση κάποιων εφαρμογών που έχει ως αποτέλεσμα την κατανόηση του θεωρητικού υπόβαθρου. Στο κεφάλαιο 6 αναπτύσσω κάποια συμπεράσματα τα οποία διευκολύνουν την κατανόηση του PLC πάνω στον κλασσικό αυτοματισμό.

4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ 1.1 : ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 1.2 : ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΧΝΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ 2.1 : ΑΣΦΑΛΕΙΟΔΙΑΚΟΠΤΗΣ 2.2 : ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ (ΡΕΛΕ) 2.3 : ΘΕΡΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ ΥΠΕΡΦΟΡΤΙΣΗΣ (ΘΕΡΜΙΚΟ) 2.4 : ΧΡΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ (ΧΡΟΝΙΚΟ) 2.5 : ΜΠΟΥΤΟΝΣ 2.6 : ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΧΝΙΕΣ (LED) 2.7 : ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΤΑΣΗΣ 2.8 : ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ 2.9 : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ

5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ PLC 3.1: ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ PLC 3.1.1: ΓΛΩΣΣΑ LAD (ΓΛΩΣΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ) 3.1.2: ΓΛΩΣΣΑ STL (ΓΛΩΣΣΑ ΛΟΓΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ) 3.1.3: ΓΛΩΣΣΑ FDB (ΓΛΩΣΣΑ ΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΕ PLC 4.1: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΟΣ PLC ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 5.1 : ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ 5.2: ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 5.3: ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ Οι πίνακες διανέμουν την ηλεκτρική ενέργεια σε επιμέρους κυκλώματα ( υποπίνακες, δευτερεύοντα κυκλώματα) ή τροφοδοτούν τελικά κυκλώματα όπως κινητήρες και γεννήτριες. Οι πίνακες ως προς την αρχή λειτουργίας διακρίνονται σε μονοφασικούς και τριφασικούς. Η κύρια γραμμή για τους μονοφασικούς αποτελείται από τη φάση, τον ουδέτερο, τη γείωση, ενώ για τους τριφασικούς αποτελείται από τρεις φάσεις, τον ουδέτερο και τη γείωση. Γενικά ως προς τον τρόπο κατασκευής έχουμε δύο τύπους πινάκων: πλαστικούς και μεταλλικούς. Τα χαρακτηριστικά των πλαστικών είναι: μικρό κόστος, μικρό βάθος και μικρές διαστάσεις. Ενώ τα χαρακτηριστικά των μεταλλικών είναι: μεγαλύτερη αντοχή, κομψότερη εμφάνιση και καλύτερη ποιότητα.

7 1.1 : ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Στους πίνακες υπάρχουν μεταξύ των άλλων και τα όργανα διακοπής που διακόπτουν (ανοίγουν) ή αντικαθιστούν (κλείνουν) τα διάφορα ηλεκτρικά κυκλώματα. Τα όργανα αυτά ονομάζονται διακόπτες. Στους ακροδέκτες των διακοπτών καταλήγουν από τη πλευρά τροφοδοσίας και από τη πλευρά καταναλώσεως τα άκρα δύο ή περισσότερων αγωγών μιας γραμμής. Οι διακόπτες χωρίζονται σε: 1. Μονοπολικούς, οι οποίοι συνδέουν ή αποσυνδέουν τα δύο τμήματα ενός αγωγού. 2. Πολυπολικούς (διπολικούς ή τριπολικούς κ.λπ.), που συνδέουν ή αποσυνδέουν τα δύο τμήματα δύο, τριών αγωγών. 3. Μεταγωγικούς (δύο ή περισσότερων κατευθύνσεων), οι οποίοι συνδέουν ή αποσυνδέουν ένα αγωγό με δύο ή με τον ένα και πότε με τον άλλον. Επίσης εκτός από τους διακόπτες έχουμε και τα όργανα ελέγχου που είναι οι ασφάλειες. Οι ασφάλειες τοποθετούνται στους πίνακες στην αρχή κάθε κυκλώματος σε σειρά με τους αγωγούς φάσεων, έτσι ώστε να περνά από αυτούς ολόκληρο το ρεύμα κυκλώματος. Σε περίπτωση απότομης αύξησης της έντασης του ρεύματος λόγω βραχυκυκλώματος, το ισχυρό ρεύμα προκαλεί την τήξη ενός λεπτού συρματιδίου που καλείται τηκτό και βρίσκεται μέσα στην ασφάλεια, έτσι διακόπτεται η συνέχεια του κυκλώματος. Υπάρχουν πολλών ειδών ασφάλειες και αυτές είναι: 1. Βιδωτές: Οι βιδωτές ασφάλειες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ασφάλεια χαμηλής τάσεως και αποτελούνται από το φυσίγγιο, τη βάση που είναι η ασφαλειοθήκη και το πώμα. Το φυσίγγιο είναι από πορσελάνη και φέρει στο εσωτερικό του το τηκτό νήμα της ασφάλειας. Στο ένα άκρο του φυσιγγίου υπάρχει ενδεικτικό, το οποίο παύει να συγκρατείται στη θέση του και πέφτει μόλις λιώσει το τηκτό, έτσι ώστε να δείχνει ότι η ασφάλεια κάηκε. Η βάση της ασφάλειας στερεώνεται στον πίνακα, η οποία βιδώνει το πώμα που συγκρατεί στο εσωτερικό του το φυσίγγιο.

8 2. Μαχαιρωτές: Οι μαχαιρωτές ασφάλειες χρησιμοποιούνται σε κυκλώματα μεγάλων εντάσεων ρεύματος. Αποτελούνται από το κεντρικό σώμα που στο εσωτερικό του είναι τοποθετημένο το τηκτό και από δύο λεπίδες, οι οποίες χρησιμεύουν για να στερεώνεται κατάλληλα η βάση. Οι λεπίδες αποτελούν και τις επαφές από τις οποίες διαρρέεται το ρεύμα.

9 1.2: ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΧΝΙΕΣ Σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετούνται στους πίνακες διάφορα όργανα μέτρησης, που χρησιμεύουν για τον έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας των μηχανών. Τα πιο συνηθισμένα από τα όργανα αυτά είναι: τα βολτόμετρα, τα αμπερόμετρα και τα βατόμετρα με τα οποία ελέγχουμε την τάση, την ένταση και την ισχύ των ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων. Εκτός από τα όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούνται επάνω στους πίνακες είναι δυνατόν να τοποθετούνται και ενδεικτικές λυχνίες. Αυτές συνδέονται παράλληλα με την κατανάλωση, σε κάθε κύκλωμα που αναχωρεί από τον πίνακα μετά τους διακόπτες και τις ασφάλειες. Οι λυχνίες ανάβουν, όταν το κύκλωμα συνδέεται με την τροφοδότηση και δείχνει έτσι, πότε ένα κύκλωμα βρίσκεται σε τάση και πότε όχι.

10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Ο πίνακας κλασσικού αυτοματισμού είναι ένα κουτί που περιέχει ασφαλειοδιακόπτες, ηλεκτρονόμους, θερμικά, χρονικά, λυχνίες, διακόπτες, επιτηρητές τάσης ή έντασης, P.L.C και μας παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης ή αποσύνδεσης λειτουργίας μεγάλων φορτίων μικρής ή μεγάλης έντασης. Επομένως συμπεραίνουμε ότι ένας ολοκληρωμένος πίνακας αυτοματισμού περιέχει τα εξής στοιχεία: 1. Ασφαλειοδιακόπτη 2. Ηλεκτρονόμο 3. Θερμικό Ηλεκτρονόμο Υπερφόρτισης 4. Χρονοηλεκτρονόμο 5. Μπουτονς 6. Ενδεικτικές λυχνίες 7. Επιτηρητή τάσης 8. Επιτηρητή έντασης 9. Προγραμματιζόμενο Λογικό Ελεγκτή

11 2.1 : ΑΣΦΑΛΕΙΟΔΙΑΚΟΠΤΗΣ Ο ασφαλειοδιακόπτης είναι ένας συνδυασμός διακόπτη και ασφάλειας που βρίσκεται τοποθετημένα εντός κοινού κιβωτίου. Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα ταυτοχρόνως τη διακοπή και τη προστασία του κυκλώματος. Ο χειρισμός του ασφαλειοδιακόπτη επιτυγχάνεται με την μονωτική χειρολαβή, η οποία βρίσκεται τοποθετημένη εξωτερικά του κιβωτίου. ΕΙΚΟΝΑ : ΑΣΦΑΛΕΙΟΔΙΑΚΟΠΤΗΣ

12 2.2 : ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ (ΡΕΛΕ) ΕΙΚΟΝΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ Ένα βασικό στοιχείο στα κυκλώματα αυτοματισμού είναι ο ηλεκτρονόμος ή αλλιώς ρελέ. Η χρήση του ρελέ έχει τη δυνατότητα να συνδέει ή να αποσυνδέει μεγάλα φορτία στα ελεγχόμενα κυκλώματα (κυκλώματα ισχύος). Η αποσύνδεση γίνεται έμμεσα με το χειρισμό βοηθητικών κυκλωμάτων (κυκλωμάτων αυτοματισμού), τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με τάση ανεξάρτητη της τάσεως λειτουργίας των ελεγχόμενων φορτίων. Αυτό μας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχουμε μεγάλα φορτία από απόσταση και με συνθήκες υψηλής ασφαλείας, αφού μπορούμε να επιλέξουμε χαμηλή τάση ως τάση λειτουργίας του κυκλώματος αυτοματισμού.

13 Στο παρακάτω σχήμα διακρίνουμε τα μέρη, τα οποία αποτελείται ένας ηλεκτρονόμος. ΣΧΗΜΑ :ΜΕΡΗ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΥ 1 Το πηνίο: Το πηνίο αποτελεί την καρδιά του ηλεκτρονόμου. Όταν το πηνίο βρεθεί υπό τάση, δημιουργεί γύρω του μαγνητικό πεδίο. Η τάση λειτουργίας του πηνίου είναι ανεξάρτητη από την τάση λειτουργίας των ελεγχόμενων φορτίων δηλαδή του κυκλώματος ισχύος. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε ηλεκτρονόμους των οποίων το πηνίο λειτουργεί, είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), είτε με συνεχές ρεύμα (DC) και με διάφορες τάσεις όπως: 380V, 220V, 24V, 12V.

14 2 Ο μαγνήτης: Ο μαγνήτης είναι μια σιδερένια μάζα και αποτελεί τον πυρήνα του ηλεκτρομαγνήτη, που δημιουργείται, όταν το πηνίο του ηλεκτρονόμου βρεθεί υπό τάση. Σκοπός αυτού του ηλεκτρομαγνήτη είναι να μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική, έλκοντας προς αυτόν τον οπλισμό του ηλεκτρονόμου. 3 Ο οπλισμός: Ο οπλισμός αποτελεί το κινητό μέρος του ηλεκτρονόμου, το οποίο κάτω από την επίδραση του ηλεκτρομαγνήτη έλκεται προς το μέρος του. Αυτή η κίνηση του οπλισμού μεταφέρεται με κατάλληλη μηχανική σύνδεση και στις κινητές επαφές του ηλεκτρονόμου. 4 Κινητές επαφές: Η κίνηση των επαφών αυτών, που επιτυγχάνεται, όπως περιγράφτηκε πιο πάνω, έχει σαν σκοπό να δημιουργήσει αγώγιμη σύνδεση μεταξύ των σταθερών επαφών του ηλεκτρονόμου. 5 Σταθερές ή κύριες επαφές: Στις σταθερές ή κύριες επαφές των ηλεκτρονόμων συνδέονται οι αγωγοί τροφοδοσίας των φορτίων. Ένα φορτίο, το οποίο τροφοδοτείται μέσω ενός ηλεκτρονόμου, είναι σε κατάσταση ηρεμίας (δηλαδή δεν λειτουργεί), όταν ο ηλεκτρονόμος είναι σε κατάσταση ηρεμίας (δηλαδή το πηνίο του δεν βρίσκεται υπό τάση) γιατί δεν υπάρχει αγώγιμη σύνδεση μεταξύ των σταθερών επαφών. Αντίθετα ένα φορτίο βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας, όταν το πηνίο του ηλεκτρονόμου βρίσκεται υπό τάση γιατί τότε έχει αποκατασταθεί η αγώγιμη σύνδεση μεταξύ των σταθερών επαφών. Τόσο οι σταθερές, όσο και οι κινητές επαφές κατασκευάζονται έτσι ώστε να παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή λόγω των πολλαπλών χειρισμών, οι οποίες είναι χάλκινες με επικάλυψη από ασήμι για να μην φθείρονται εύκολα. Στους ηλεκτρονόμους υπάρχουν, εκτός των κύριων επαφών και άλλες επαφές, οι οποίες ονομάζονται βοηθητικές επαφές. Σε κατάσταση ηρεμίας των ηλεκτρονόμων αυτές οι επαφές είναι είτε ανοιχτές (NO) είτε κλειστές (NC) και αλλάζουν κατάσταση όταν το ρελέ ενεργοποιηθεί. Δηλαδή, οι ανοιχτές επαφές κλείνουν, ενώ οι κλειστές ανοίγουν και παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση για όσο χρόνο ο ηλεκτρονόμος παραμείνει ενεργοποιημένος. Μόλις το ρελέ απενεργοποιηθεί οι βοηθητικές επαφές επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση δηλαδή σε κατάσταση ηρεμίας.

15 Οι επαφές αυτές δεν χρησιμοποιούνται ποτέ στα κυκλώματα ισχύος αλλά μόνο στα κυκλώματα αυτοματισμού, δηλαδή χρησιμοποιούνται για να ανάβουν λυχνίες, για να αυτοσυγκρατούν τους ηλεκτρονόμους και γενικά για την επίτευξη των απαιτούμενων αυτοματισμών. Οι βοηθητικές επαφές μπορούν να διακριθούν ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας στα παρακάτω είδη: 1. Επαφές εργασίας N.O (Normally Open) Είναι επαφές που σε κατάσταση ηρεμίας είναι ανοιχτές και οι οποίες κλείνουν, όταν ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονόμος. Συμβολίζονται με διψήφιους αριθμούς που λήγουν σε 3 και 4 π.χ , κλπ. 2. Επαφές ηρεμίας N.C (Normally Closed) Είναι επαφές που σε κατάσταση ηρεμίας είναι κλειστές και οι οποίες ανοίγουν, όταν ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονόμος. Συμβολίζονται με διψήφιους αριθμούς που λήγουν σε 1 και 2 π.χ , κλπ. 3. Μεταγωγικές επαφές Είναι ένας συνδυασμός μίας επαφής εργασίας (N.O) και μίας επαφής ηρεμίας (N.C), που αλλάζουν κατάσταση μόλις ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονόμος. Αυτές οι δύο επαφές έχουν το ένα άκρο τους κοινό. ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΥ Όταν το πηνίο (1) του ηλεκτρονόμου βρεθεί υπό τάση, τότε δημιουργείται γύρω από αυτό μαγνητικό πεδίο. Η σιδερένια μάζα επί της οποίας έχει τοποθετηθεί το πηνίο, όταν βρίσκεται εντός του μαγνητικού πεδίου γίνεται μαγνήτης (2). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έλξη του οπλισμού (3) του ηλεκτρονόμου προς τον μαγνήτη. Αυτή η κίνηση του οπλισμού μεταφέρεται με κατάλληλη μηχανική σύνδεση στις κινητές επαφές (4) του ηλεκτρονόμου. Η κίνηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αγώγιμη σύνδεση των σταθερών ή κύριων επαφών (5) μέσω των οποίων τροφοδοτείται το ελεγχόμενο φορτίο.

16 Βασικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονόμων: 1 Το ονομαστικό ρεύμα λειτουργίας του δηλαδή το ρεύμα το οποίο μπορεί να διέρχεται μέσω των κύριων επαφών του σε μόνιμη λειτουργία 2 Η τάση λειτουργίας του πηνίου του. Όπως έχουμε αναφέρει το πηνίο μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες τάσεις 3 Ο αριθμός και το είδος των βοηθητικών επαφών π.χ. δύο επαφές εργασίας (NO) και δύο επαφές ηρεμίας (NO)

17 2.3 : ΘΕΡΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ ΥΠΕΡΦΟΡΤΙΣΗΣ (ΘΕΡΜΙΚΟ) ΕΙΚΟΝΑ : ΘΕΡΜΙΚΟ Κατά την λειτουργία των κινητήρων, το ρεύμα, το οποίο διαρρέει τους αγωγούς τροφοδοσίας τους σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, είναι ίσο με το ονομαστικό ρεύμα λειτουργίας των κινητήρων. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες, είτε για μηχανικούς λόγους (αυξημένες τριβές κλπ.) είτε λόγω βλάβης των τυλιγμάτων του κινητήρα, το ρεύμα το οποίο θα διαρρέει το κύκλωμα είναι μεγαλύτερο του ονομαστικού ρεύματος λειτουργίας του κινητήρα. Αυτή η κατάσταση λέγεται υπερφόρτιση ή υπερένταση και ασφαλώς πρέπει να ελέγχεται και να διακόπτεται το κύκλωμα τροφοδοσίας του κινητήρα γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν βλάβες τόσο στον κινητήρα όσο και στο κύκλωμα τροφοδοσίας του. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί, ότι για την προστασία των κινητήρων από υπερεντάσεις χρησιμοποιούνται στα κυκλώματα τροφοδοσίας ειδικοί μηχανισμοί οι οποίοι ονομάζονται θερμικά.

18 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το θερμικό αποτελείται από τρία διμεταλλικά ελάσματα γύρω από τα οποία περνούν οι φάσεις πριν τροφοδοτήσουν τον κινητήρα. Ένας πλαστικός άξονας συνδέει μηχανικά τα τρία διμεταλλικά ελάσματα και μέσω ενός βραχίονα μπορεί να ανοίξει την επαφή ελέγχου Η μηχανική μανδάλωση που υπάρχει δεν επιτρέπει την αυτόματη επαναφορά του βραχίονα στην αρχική του θέση, έτσι ώστε η επαφή να μην ξανακλείνει αυτόματα, παρά μόνο με χειροκίνητη επαναφορά. ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΡΜΙΚΟΥ Τα θερμικά, τα οποία υπάρχουν στην αγορά είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μπορούν να ενεργοποιούνται σε μια περιοχή τιμών ρεύματος και όχι μόνο σε μία συγκεκριμένη τιμή. Υπάρχουν θερμικά τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν στις περιοχές 7-11 A, A κ.λπ. Το σωστό θερμικό για κάθε περίπτωση είναι εκείνο το οποίο έχει περιοχή ρύθμισης τέτοια έτσι ώστε το ονομαστικό ρεύμα λειτουργίας του κινητήρα που θέλουμε να προστατεύσουμε να βρίσκεται εντός των ορίων αυτής της περιοχής.

19 2.4 : ΧΡΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ (ΧΡΟΝΙΚΟ) Σε πολλές περιπτώσεις όταν σχεδιάζουμε ένα κύκλωμα αυτοματισμού είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα ελέγχου τροφοδοσίας ενός ή περισσότερων στοιχείων του κυκλώματος ύστερα από ορισμένο ελεγχόμενο χρόνο ή αντίθετα, την διακοπή τροφοδοσίας ενός ή περισσότερων στοιχείων του κυκλώματος ύστερα από ελεγχόμενο χρόνο. Τη δυνατότητα αυτή δίνουν ειδικοί μηχανισμοί οι οποίοι ονομάζονται χρονικά. Αυτά αποτελούνται από ένα πηνίο, το οποίο όταν βρεθεί υπό τάση, ελέγχει μέσω μιας επαφής (μηχανική ή πνευματική) την διακοπή ή την τροφοδοσία των διάφορων στοιχείων. Τα χρονικά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: 1. χρονικά με καθυστέρηση κατά την ενεργοποίηση του πηνίου τους Σε αυτά ο επιθυμητός χρόνος αρχίζει να μετρά από τη στιγμή της τροφοδοσίας του πηνίου τους και μετά. Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, τότε θέτουν σε λειτουργία τη μεταγωγική τους επαφή η οποία, συνδεδεμένη κατάλληλα στο κύκλωμα αυτοματισμού, ενεργεί στο ελεγχόμενο κύκλωμα. 2. χρονικά με καθυστέρηση στη διακοπή Σε αυτά τα χρονικά ο επιθυμητός χρόνος αρχίζει να μετρά από τη στιγμή που σταματάει να είναι ενεργοποιημένο το πηνίο τους. Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, τότε θέτουν σε λειτουργία τη μεταγωγική τους επαφή η οποία, συνδεδεμένη κατάλληλα στο κύκλωμα αυτοματισμού, ενεργεί στο ελεγχόμενο κύκλωμα. Ο επιθυμητός χρόνος ρυθμίζεται με ένα ρυθμιστικό κουμπί που υπάρχει στα χρονικά και των δύο τύπων.

20 2.5 : ΜΠΟΥΤΟΝΣ Τα μπουτόνς που υπάρχουν στον πίνακα κλασσικού αυτοματισμού είναι το START ή το STOP. 1. Το START είναι μια επαφή εργασίας N.O(Normally Open), η οποία κλείνει όταν ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονόμος. Συμβολίζεται με διψήφιο αριθμό και λήγει σε 3 και 4 π.χ , 23-24, κ.λπ. ΕΙΚΟΝΑ: START

21 2. Το STOP είναι μια επαφή ηρεμίας N.C(Normally Closed), η οποία ανοίγει όταν ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονόμος. Συμβολίζεται με διψήφιο αριθμό και λήγει σε 1 και 2 π.χ , 21-22, κ.λπ. ΕΙΚΟΝΑ: STOP

22 2.6 : ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΧΝΙΕΣ (LED) EIKONA: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΧΝΙΕΣ Οι ενδεικτικές λυχνίες είναι ένα εξάρτημα στον πίνακα οι οποίες συνδέονται με την κατανάλωση, σε κάθε κύκλωμα που αναχωρεί από τον πίνακα μετά τους διακόπτες και τις ασφάλειες. Ανάβουν, όταν το κύκλωμα συνδέεται με την τροφοδότηση. Έτσι δείχνει, πότε ένα κύκλωμα είναι συνδεδεμένο με την τροφοδότηση και πότε όχι.

23 2.7 : ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΤΑΣΗΣ Ο επιτηρητής τάσης παρακολουθεί την τάση τροφοδοσίας ενός κυκλώματος ή ενός κινητήρα. Όταν γίνεται επιτήρηση τάσης, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την πολικότητα της σύνδεσης. Στον επιτηρητή τάσης προεπιλέγουμε ένα + ή ποσοστό της ονομαστικής τάσης τροφοδοσίας με αποτέλεσμα το ρελέ να απενεργοποιείται αν η τάση πέσει κάτω από το προεπιλεγμένο κάτω όριο και να ενεργοποιείται ξανά αν ανέβει το όριο αυτό. Στον επιτηρητή τάσης έχουμε: 1. υστέρηση: Υστέρηση είναι η διαφορά ανάμεσα στο σημείο ενεργοποίησης του μηχανισμού προστασίας και του σημείου αποκατάστασης. 2. συγκράτηση σφάλματος: Όταν ενεργοποιήσουμε τη συγκράτηση σφάλματος, το ρελέ δε θα επανέλθει στην κατάσταση ηρεμίας μετά την αποκατάσταση του σφάλματος. Αντίθετα θα παραμένει ενεργοποιημένο μέχρι να κάνουμε reset είτε διακόπτοντας και επανατροφοδώντας τον επιτηρητή με τάση είτε διακόπτοντας προσωρινά το κύκλωμα χρησιμοποιώντας ένα μπουτόν. Ο επιτηρητής τάσης μπορεί να είναι μονοφασικός και τριφασικός. Ο επιτηρητής τάσης μας παρέχει αυτόματο έλεγχο της τάσης τροφοδοσίας των κινητήρων.

24 2.8 : ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ Ο επιτηρητής έντασης παρακολουθεί την ένταση τροφοδοσίας ενός κυκλώματος ή ενός κινητήρα. Όταν γίνεται επιτήρηση έντασης, θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την πολικότητα της σύνδεσης. Στον επιτηρητή έντασης προεπιλέγουμε ένα + ή ποσοστό της ονομαστικής έντασης τροφοδοσίας με αποτέλεσμα το ρελέ να απενεργοποιείται αν η ένταση πέσει κάτω από το προεπιλεγμένο κάτω όριο και να ενεργοποιείται ξανά αν ανέβει το όριο αυτό. Στον επιτηρητή έντασης έχουμε: 1. υστέρηση: Υστέρηση είναι η διαφορά ανάμεσα στο σημείο ενεργοποίησης του μηχανισμού προστασίας και του σημείου αποκατάστασης. 2. συγκράτηση σφάλματος: Όταν ενεργοποιήσουμε τη συγκράτηση σφάλματος, το ρελέ δε θα επανέλθει στην κατάσταση ηρεμίας μετά την αποκατάσταση του σφάλματος. Αντίθετα θα παραμένει ενεργοποιημένο μέχρι να κάνουμε reset είτε διακόπτοντας και επανατροφοδώντας τον επιτηρητή με τάση είτε διακόπτοντας προσωρινά το κύκλωμα χρησιμοποιώντας ένα μπουτόν. Ο επιτηρητής έντασης μπορεί να είναι μονοφασικός και τριφασικός. Ο επιτηρητής έντασης μας παρέχει αυτόματο έλεγχο της έντασης τροφοδοσίας των κινητήρων.

25 2.9 : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ Το P.L.C είναι ένας μικροϋπολογιστής κατάλληλα προσαρμοσμένος για την υλοποίηση κάθε είδους αυτοματισμού από την εκκίνηση ενός κινητήρα μέχρι την πλήρη λειτουργία του. Γενικά στην αγορά κυκλοφορούν διάφοροι τύποι P.L.C με διαφορές στο μέγεθος, την δυναμικότητα όμως η δομή είναι ομοιόμορφη και αποτελείται: 1. Πλαίσιο τοποθέτησης μονάδων: Το πλαίσιο τοποθέτησης μονάδων είναι απαραίτητο για την τοποθέτηση των μονάδων του P.L.C. Στο πλαίσιο αυτό είναι ενσωματωμένο ένα σύστημα αγωγών μέσω των οποίων επικοινωνούν οι διάφορες μονάδες με την κεντρική μονάδα επεξεργασίας. 2. Μονάδες αυτοματισμού: Οι μονάδες αυτοματισμού αποτελούν τις μονάδες επικοινωνίας της κεντρικής μονάδας με τον εξωτερικό κόσμο, δηλαδή τους διακόπτες. Οι μονάδες αυτές δίνουν πληροφορίες ή εντολές και μαζί με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά στοιχεία (ηλεκτρονόμους, θερμικά κ.λπ.) εκτελούν τις εντολές του αυτοματισμού. Αυτές οι μονάδες διακρίνονται σε δύο βασικά είδη: a. Μονάδα εισόδων Στην μονάδα εισόδων έχουμε δύο τύπους: I. Ψηφιακοί στους οποίους μπορεί να πάρει δύο τιμές τη λογική κατάσταση 0 για 0 V ή τη λογική κατάσταση 1 για 5 V. II. Αναλογικοί στους οποίους μπορεί να παίρνει οποιαδήποτε τιμή. b. Μονάδα εξόδων Στην μονάδα εξόδων έχουμε δύο τύπους: i. Ψηφιακοί στους οποίους μπορεί να πάρει δύο τιμές τη λογική κατάσταση 0 για 0 V ή τη λογική κατάσταση 1 για 5 V. ii. Αναλογικοί στους οποίους μπορεί να παίρνει οποιαδήποτε τιμή.

26 3. Μονάδα τροφοδοσίας: Η μονάδα τροφοδοσίας δημιουργεί τις απαραίτητες τάσεις για την λειτουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων (ολοκληρωμένα στοιχεία, τρανζίστορ κλπ.) του P.L.C, καθώς επίσης μπορεί να διατηρήσει το περιεχόμενο της μνήμης σε περίπτωση διακοπής της τάσης του δικτύου με τη βοήθεια της μπαταρίας που διαθέτει. Ορισμένοι προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές διαθέτουν τροφοδοτικό (μπαταρία) για την τροφοδοσία των μονάδων εισόδων και εξόδων, το οποίο είναι τοποθετημένο στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας. 4. Κεντρική μονάδα επεξεργασίας: Στην μονάδα αυτή γίνεται η επεξεργασία του προγράμματος με βάση τις καταστάσεις των σημάτων εισόδου και εξόδου. Αποτελείται από τον μικροεπεξεργαστή όπου γίνεται η επεξεργασία και η εκτέλεση των εντολών και από την μνήμη. Η μνήμη διακρίνεται σε: a) Μνήμη αποθήκευσης προγράμματος: Η χωρητικότητα της οποίας καθορίζει και το μέγεθος του προγράμματος. Μπορεί να είναι: Μνήμη RAM: Eίναι εκείνη στην οποία μπορούμε να γράφουμε και να σβήνουμε και η οποία σβήνει μόλις λείψει η ηλεκτρική τροφοδοσία. Μνήμη EEPROM: Πρόκειται για μνήμη που δεν σβήνει όταν μένει χωρίς τροφοδοσία και στην οποία μπορούμε να γράψουμε, να σβήνουμε μέσω ειδικού μηνύματος. b) Μνήμη κατάστασης εισόδων και εξόδων: Στην μνήμη αυτή γράφονται και διαβάζονται οι καταστάσεις των εισόδων, των μνημών και των εξόδων. Επίσης εξωτερικά, σε μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας υπάρχουν: o Θέση για σύνδεση με τη συσκευή προγραμματισμού o Διακόπτη δύο θέσεων, ο οποίος θέτει το P.L.C σε κατάσταση λειτουργίας (RUN) ή όχι (STOP)

27 o Λυχνίες ένδειξης, οι οποίες μας δείχνουν ότι το P.LC είναι σε κατάσταση λειτουργίας ή όχι και δείχνουν εάν έχει πρόβλημα η μπαταρία του P.L.C. 5. Προγραμματιστή: Ο προγραμματισμός γίνεται με τη βοήθεια μιας περιφερειακής μονάδας εισόδου που ονομάζεται προγραμματιστής. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του προγράμματος στο P.L.C και την παρακολούθηση της εξέλιξης του αυτοματισμού μέσα από την οθόνη που διαθέτει.

28 ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ P.L.C Τα βήματα που ακολουθεί ένα P.L.C για να λειτουργήσει είναι τα εξής: 1 ο Bήμα: Στο πρώτο βήμα ο μικροεπεξεργαστής διαβάζει τις εισόδους, δηλαδή ελέγχει αν έχει υψηλή τάση που είναι η λογική κατάσταση 1 είτε χαμηλή τάση που είναι η λογική κατάσταση 0. Η τάση 0 ή 1 που αντιστοιχεί σε κάθε είσοδο αποθηκεύεται σε μια περιοχή της μνήμης, η οποία ονομάζεται εικόνα εισόδων. 2 ο Βήμα: Στο δεύτερο βήμα ο μικροεπεξεργαστής χρησιμοποιεί σαν δεδομένα τις τιμές των εισόδων και εκτελεί τις εντολές προγραμματισμού. Το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προγράμματος δίνεται στις εξόδους και οι έξοδοι αποθηκεύονται σε μια περιοχή της μνήμης, η οποία ονομάζεται εικόνα εξόδων. 3 ο Βήμα: Στο τρίτο βήμα τοποθετεί στις εξόδους τις τιμές της εικόνας εξόδου και αυτό θα αποδώσει σαν υψηλή τάση το λογικό 1 και σαν χαμηλή τάση το λογικό 0. Με την συμπλήρωση του 3 ου βήματος ολοκληρώνεται ένας πλήρης κύκλος λειτουργίας και η διαδικασία αρχίζει από την αρχή. Ο κύκλος λειτουργίας εκτελείται όσο το P.L.C βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας (RUN).

29 ΕΙΚΟΝΑ: ΚΥΚΛΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ P.L.C

30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ PLC Το βασικό κομμάτι σε ένα σύστημα αυτοματισμού με P.L.C δεν είναι το κατασκευαστικό μέρος αλλά το λογισμικό, δηλαδή το πρόγραμμα που υλοποιεί τον επιθυμητό αυτοματισμό.

31 3.1: ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ PLC Στο κεφάλαιο αυτό θα αναπτύξω τις γλώσσες προγραμματισμού ενός P.LC. Τρεις είναι σήμερα οι κύριες κατηγορίες γλωσσών προγραμματισμού για τους προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές, τις οποίες θα δούμε με διαφορές οι οποίες είναι οι εξής: 1. γλώσσα LAD ή γλώσσα ηλεκτρολογικών γραφικών 2. γλώσσα STL ή γλώσσα λογικών εντολών 3. γλώσσα FDB ή γλώσσα λογικών γραφικών

32 3.1.1: ΓΛΩΣΣΑ LAD (ΓΛΩΣΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ) Η γλώσσα LAD στην ουσία επιτρέπει τη μεταφορά του ηλεκτρολογικού σχεδίου, μέσω της συσκευής προγραμματισμού στο P.L.C Αυτή η γλώσσα χρησιμοποιεί την αμερικάνικη τυποποίηση στο σχεδιασμό ηλεκτρικών επαφών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρώτα P.L.C αναπτύχθηκαν στην Αμερική. Ένα πρόγραμμα που είναι γραμμένο στη γλώσσα LAD αποτελείται από rugs, δηλαδή ένα σύνολο από εντολές οι οποίες είναι σχεδιασμένες μεταξύ δύο κάθετων δύο καθέτων γραμμών που αντιπροσωπεύουν η μεν αριστερή τη γραμμή τροφοδοσίας, η δε δεξιά την γραμμή επιστροφής. Οι εντολές που υπάρχουν σε ένα rung παριστάνουν: 1) Εισόδους και εξόδους του PLC: Οι είσοδοι και οι έξοδοι σε ένα PLC μπορεί να είναι διακόπτες, οι οποίοι μπορεί να είναι start ή stop. Η αναπαράσταση τους είναι όπως απεικονίζονται στο παρακάτω σχήματα: Επομένως συμπεραίνουμε ότι στους εισόδους εισάγουμε τις εντολές, ενώ στις εξόδους εισάγω το επιθητό αποτέλεσμα των εντολών.

33 2) Λογικές πράξεις: a) ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ AND H λογική πράξη AND είναι η πράξη KAI. Η πράξη συνδέει δύο ή περισσότερες λογικές μεταβλητές με μια μεταβλητή εξόδου. Η μεταβλητή εξόδου έχει αληθές αποτέλεσμα, εάν και μόνον όλες οι λογικές μεταβλητές εισόδου είναι αληθείς δηλαδή έχουν το λογικό 1. Η αναπαράσταση της πράξης AND πραγματοποιείτε με το σύμβολο του αλγεβρικού πολλαπλασιασμού, που τοποθετείτε μεταξύ των εισόδων. Για παράδειγμα εάν η πύλη έχει δύο εισόδους A και Β και μια έξοδο C θα γίνει η εξής πράξη: C=A*B και θα έχουμε τον εξής πίνακα: ΕΙΣΟΔΟΙ ΕΞΟΔΟΣ Α Β C=A*B b) ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ OR Η λογική πράξη OR είναι η πράξη Η. Η πράξη συνδέει δύο ή περισσότερες λογικές μεταβλητές με μια μεταβλητή εξόδου. Η μεταβλητή εξόδου είναι αληθής εάν μια από τις εισόδους ή και οι δύο είναι αληθείς. Η αναπαράσταση της πράξης OR πραγματοποιείτε με το σύμβολο της αλγεβρικής πρόσθεσης, που τοποθετείτε μεταξύ των εισόδων. Για παράδειγμα εάν η πύλη έχει δύο εισόδους A και Β και μια έξοδο C θα γίνει η εξής πράξη: C=A+B

34 και θα έχουμε τον εξής πίνακα: ΕΙΣΟΔΟΙ ΕΞΟΔΟΣ Α Β C=A+B ) Λειτουργίες χρονικών Σε διάφορα PLC χρησιμοποιούμε στοιχεία χρονικών λειτουργιών, για να μετρήσουμε μια χρονική διάρκεια ενός συμβάν. ΣΧΗΜΑ: ΧΡΟΝΙΚΟ

35 Στο παραπάνω σχήμα διαπιστώνουμε ότι το χρονικό εξαρτάται από τρεις εισόδους, οι οποίοι είναι οι εξής: 1 Είσοδος διέγερσης (T1): Στην είσοδο αυτή συνδέεται το κύκλωμα που ελέγχει τη χρονική λειτουργία. 2 Παράδοση χρόνου (t): Στην είσοδο δίνουμε το χρόνο, ο οποίος ο χρόνος μετριέται σε δευτερόλεπτα. 3 Είσοδος επαναφοράς (RESET): Αν στην είσοδο αυτή έχουμε λογική κατάσταση 1, η κατάσταση της εξόδου του χρονικού γίνεται 0 και μηδενίζεται ο χρόνος σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας και αν βρίσκεται.

36 3.1.2: ΓΛΩΣΣΑ STL (ΓΛΩΣΣΑ ΛΟΓΙΚΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ) Η γλώσσα STL αναπτύχθηκε ταυτόχρονα με τη γλώσσα LAD, η οποία χρησιμοποιεί ως δεδομένα στοιχεία υπολογιστών όπως και στην γλώσσα ASSEMPLY. Ένα πρόγραμμα για να γραφτεί στη γλώσσα STL χρησιμοποιεί εντολές οι οποίες είναι οι εξής: 1 Εντολή φόρτωσης προγράμματος Το πρόγραμμα σε ένα PLC αρχίζει με την εντολή φόρτωσης προγράμματος, η οποία πραγματοποιείται με την εντολή L(LOAD=ΦΟΡΤΩΝΩ). Η εντολή διαβάζει τη λογική κατάσταση 0 ή 1 μιας εισόδου ή εξόδου και την φορτώνει σε μια ειδική θέση μνήμης ή αλλιώς καταχωρητή. 2 Εντολή λογικών πράξεων Οι λογικές πράξεις που συναντάμε σε ένα PLC είναι: a AND Η πράξη AND (ΚΑΙ) γίνεται με την εντολή A (AND=KAI). H έξοδος της πράξης AND είναι αληθής, δηλαδή έχουν λογικό 1 όταν οι δύο είσοδοι έχουν λογική κατάσταση 1 όπως απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα. b OR Η πράξη OR( H) γίνεται με την εντολή O (OR=H). Η έξοδος είναι αληθής εάν μια από τις εισόδους ή και οι δύο είναι αληθείς όπως απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα.

37 c NOT Η πράξη NOT(OXI) γίνεται με την εντολή Ν (NOT=OXI). Η NOT έχει τον αντίστοιχο πίνακα όπως απεικονίζεται παρακάτω: Η NOT είναι σημαντική για τη βοήθεια της δημιουργίας της πύλης AND NOT και OR NOT. d AND NOT Η πράξη NAND συνδέει δύο ή περισσότερες λογικές μεταβλητές με μια μεταβλητή εξόδου. Η NAND αποτελεί έναν συνδυασμό δύο πυλών της AND και NOT. Ονομάστηκε NAND διότι μόνο όταν μια από τις λογικές μεταβλητές εισόδου είναι 0 τότε η έξοδος είναι 1 δηλαδή αληθής. e OR NOT Η πράξη NOR συνδέει δύο ή περισσότερες λογικές μεταβλητές με μια μεταβλητή εξόδου. Η NOR αποτελεί έναν συνδυασμό δύο πυλών της OR και NOT. Ονομάστηκε NOR διότι μόνο όταν όλες οι λογικές μεταβλητές εισόδου είναι 0 τότε η έξοδος είναι 1 δηλαδή αληθής.

38 3 Εντολή διέγερσης Οι εντολές αυτές μας δείχνουν αν έχει ή δεν έχει αυτοσυγκράτηση ένα κύκλωμα. Οι εντολές διέγερσης μπορεί να είναι: α) Με αυτοσυγκράτηση Η εντολή διέγερσης με αυτοσυγκράτηση είναι η εντολή SET(S)- RESET(R). Η εντολή SET θα δώσει αποτέλεσμα 1 αν φτάσει το ρεύμα στο κύκλωμα δηλαδή θα κάνει SET στην αντίστοιχη διεύθυνση που αντιπροσωπεύει. Ενώ η εντολή RESET θα δώσει αποτέλεσμα 0 αν φτάσει το ρεύμα στο κύκλωμα δηλαδή θα κάνει RESET στην αντίστοιχη διεύθυνση που αντιπροσωπεύει με τη μόνη διαφορά της SET αν δεν φτάσει στο κύκλωμα θα διατηρήσει τη προηγούμενη κατάσταση της. β) Χωρίς αυτοσυγκράτηση Η εντολή διέγερσης χωρίς αυτοσυγκράτηση είναι η εντολή =. Η εντολή = είναι δυναμική και έχει την ιδιότητα να κρατάει ενεργοποιημένη μια έξοδο 4 Εντολές χρονικών λειτουργιών Σε διάφορα PLC έχουμε χρονικά και τα οποία τα χρησιμοποιούμε να μετρήσουμε τη χρονική διάρκεια ενός γεγονότου. Η φόρτωση ενός χρονικού στο PLC πραγματοποιείται L T (L=ΦΟΡΤΩΝΩ και Τ=ΤΙΜΕ=ΧΡΟΝΟΣ), και δίπλα από την εντολή ορίζουμε τη χρονική διάρκεια που μετριέται σε δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα η επιστροφή του χρονικού γίνεται με την εντολή R(RESET=ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ). Στα PLC χρησιμοποιούμε τέσσερα διαφορετικά είδη χρονικών τα οποία τα αναφέρουμε και είναι τα εξής: Χρονικό SP Στο χρονικό αυτό τρέχει όσο το σήμα στη S είναι 1, αν γίνει 0 τότε το χρονικό θα σταματήσει και θα βγάλει στην έξοδο 0.

39 Χρονικό SE Σε αυτό το είδος η έξοδος του χρονικού παραμένει 1 για όλο τον χρόνο που έχει προγραμματιστεί ακόμα κι αν το σήμα στην S έχει γίνει 0. Αυτό το χρονικό μοιάζει με το SP με κυρίαρχη διαφορά την αυτοσυγκράτηση. Χρονικό SD Σε αυτό παρατηρούμε η έξοδος θα γίνει 1 μόνο όταν περάσει ο χρόνος που έχουμε θέσει ακόμα και αν το σήμα στην είσοδο γίνει 0. Χρονικό SS Σε αυτό δείχνει η έξοδος θα γίνει 1 μόνο όταν περάσει ο χρόνος που έχουμε θέσει ακόμα και αν το σήμα στην είσοδο γίνει 0. Αυτό το είδος μοιάζει με το SD με κυρίαρχη διαφορά την αυτοσυγκράτηση. 5 Εντολές απαριθμητών Οι απαριθμητές είναι ένα στοιχείο, το οποίο μπορεί να μετρήσει ένα γεγονός που συμβαίνει από 0 έως 1000 φορές. Η προσθήκη του απαριθμητή σε ένα PLC γίνεται με την εντολή L(LOAD=ΦΟΡΤΩΝΩ), ενώ ο μηδενισμός πραγματοποιείται με εντολή R(RESET=ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ). Ακόμα σε ένα απαριθμητή μπορούμε να του αυξήσουμε τιμή που γίνεται με εντολή CU (COUNTER UP=ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ), αλλά επίσης να του μειώσουμε τιμή που γίνεται με εντολή CD (COUNTER DOWN=ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ).

40 3.1.3: ΓΛΩΣΣΑ FDB (ΓΛΩΣΣΑ ΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ) Η γλώσσα αυτή είναι γραφική, αλλά αντί για το ηλεκτρολογικό σχέδιο του αυτοματισμού έχει σαν δεδομένα την αντίστοιχη λογική πύλη. Η λογική πύλη είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, που χρησιμοποιεί μια λογική πύλη στις εισόδους της και παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην έξοδο. Στα κυκλώματα θεωρούμε ότι υπάρχουν δύο ειδών τάσεις: a Tην 0,5V που αντιστοιχεί στη λογική κατάσταση 0 και b την 5V που αντιστοιχεί στη λογική κατάσταση 1. Με άλλα λόγια συμπεραίνουμε ότι το λογικό 0 αντιστοιχεί στην τάση γείωσης, ενώ το λογικό 1 αντιστοιχεί στην τάση τροφοδοσίας. Τα είδη λογικών πυλών που βρίσκονται σε αυτήν την γλώσσα είναι: AND (ΚΑΙ) Η πράξη AND συνδέει δύο ή περισσότερες λογικές μεταβλητές εισόδου με μια μεταβλητή εξόδου. Η μεταβλητή εξόδου είναι αληθής, εάν και μόνον εάν όλες ανεξαιρέτως οι λογικές μεταβλητές εισόδου είναι αληθείς. Ονομάστηκε AND διότι πρέπει και οι δύο μεταβλητές εισόδου της λογικής πύλης να έχουν την τιμή 1, για να έχει η έξοδος τιμή 1. Όταν η μία ή και οι δύο μεταβλητές εισόδου είναι 0 τότε η έξοδος είναι 0. Ο πίνακας αλήθειας και το σύμβολο της πύλης AND δύο εισόδων φαίνονται στο παρακάτω σχήμα: OR (Η) Η πράξη OR συνδέει δύο ή περισσότερες λογικές μεταβλητές εισόδου με μια μεταβλητή εξόδου. Η μεταβλητή εξόδου είναι αληθής εάν μία από τις εισόδους ή και δύο εισόδους είναι αληθείς. Ονομάστηκε OR διότι πρέπει οι δύο μεταβλητές εισόδου της λογικής πράξης να έχουν τιμή 1 ή μια από τις δύο εισόδους να έχουν τιμή 1 για να έχει η έξοδος τιμή 1. Όταν και δύο μεταβλητές εισόδου είναι 0 τότε η έξοδος είναι 0.

41 Ο πίνακας αλήθειας και το σύμβολο της πύλης OR δύο εισόδων φαίνονται στο παρακάτω σχήμα: NOT (ΟΧΙ) Η πράξη NOT έχει μια λογική μεταβλητή είσοδο και μία μεταβλητή έξοδο. Η έξοδος είναι το συμπλήρωμα της μεταβλητής εισόδου δηλαδή η είσοδος είναι αντίθετη με την έξοδο επομένως όπου είναι η είσοδος 0 τότε η έξοδος γίνεται 1. Ο πίνακας αλήθειας και το σύμβολο της πύλης NOT μιας εισόδου φαίνεται στο παρακάτω σχήμα: NAND (ΟΧΙ ΚΑΙ) Η πράξη NAND συνδέει δύο ή περισσότερες λογικές μεταβλητές με μια μεταβλητή εξόδου. Η NAND αποτελεί έναν συνδυασμό δύο πυλών της AND και NOT. Ονομάστηκε NAND διότι μόνο όταν μια από τις λογικές μεταβλητές εισόδου είναι 0 τότε η έξοδος είναι 1 δηλαδή αληθής. Ο πίνακας αλήθειας και το σύμβολο της πύλης NAND φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

42 NOR (ΟΧΙ Η) Η πράξη NOR συνδέει δύο ή περισσότερες λογικές μεταβλητές με μια μεταβλητή εξόδου. Η NOR αποτελεί έναν συνδυασμό δύο πυλών της OR και NOT. Ονομάστηκε NOR διότι μόνο όταν όλες οι λογικές μεταβλητές εισόδου είναι 0 τότε η έξοδος είναι 1 δηλαδή αληθής. Ο πίνακας αλήθειας και το σύμβολο της πύλης NOR φαίνεται στο παρακάτω σχήμα: EXOR (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Η) H πράξη XOR συνδέει δύο λογικές μεταβλητές εισόδου και μια μεταβλητή έξοδο που είναι 1, αν οι δύο είσοδοι είναι διαφορετικές μεταξύ τους και για αυτό το λόγο ονομάζεται και πύλη σύγκρισης. Ο πίνακας αλήθεια και το σχήμα της πύλης XOR φαίνονται στο παρακάτω σχήμα:

43 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΕ PLC Το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τον προγραμματισμό των PLC είναι το γεγονός ότι οι γλώσσες προγραμματισμού των PLC δεν είναι τυποποιημένες, αλλά διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία. Βέβαια όμως η λογική όλων των γλωσσών σε όλα τα PLC είναι ίδια, αλλά μοιάζουν μεταξύ τους σε ένα σημαντικό ποσοστό. Ο προγραμματισμός του PLC διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες: α Συνδυαστικό αυτοματισμό: εννοουμε τον αυτοματισμό εκείνο, στον οποίο οι έξοδοι εξαρτώνται μόνο από τις εισόδους. Αυτό σημαίνει ότι οι κινητήρες και οι λοιποί ακροδέκτες του αυτοματισμού λαμβάνουν εντολές από τους αισθητήρες και τους διακόπτες εισόδου και δεν εξαρτώνται από το χρόνο ή από προηγούμενες καταστάσεις των εξόδων. ΣΧΗΜΑ: Συνδυαστικός Αυτοματισμός

44 β Ακολουθιακό αυτοματισμό: εννοουμε τον αυτοματισμό εκείνο, στον οποίο οι έξοδοι εξαρτώνται όχι μόνο από τις εισόδους, αλλά και το χρόνο ή και από προηγούμενες καταστάσεις των εξόδων. Αυτό σημαίνει ότι οι κινητήρες του αυτοματισμού λαμβάνουν εντολές από τους αισθητήρες και τους διακόπτες εισόδου και εξαρτώνται από το χρόνο ή από προηγούμενες καταστάσεις των εξόδων. ΣΧΗΜΑ: Ακολουθιακός Αυτοματισμός

45 4.1: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΝΟΣ PLC Τα στοιχεία που διακρίνουμε σε ένα PLC είναι: 1 Αριθμό και ονοματολογία των εισόδων Οι είσοδοι είναι στοιχεία που δίνουν τις εντολές. Οι είσοδοι σε όλα τα PLC χαρακτηρίζονται με το γράμμα I(INPUT=ΕΙΣΟΔΟΣ). Στα PLC το γράμμα I ακολουθεί έναν απλό αριθμό, ο οποίος αριθμός απεικονίζει το πλήθος των εισόδων που έχουμε σε έναν Προγραμματιζόμενο Λογικό Ελεγκτή. 2 Αριθμό και ονοματολογία των εξόδων Οι έξοδοι είναι στοιχεία που εκτελούν τις εντολές. Οι έξοδοι σε όλα τα PLC χαρακτηρίζονται με το γράμμα Q(OUTPUT=ΕΞΟΔΟΣ). Στα PLC το γράμμα Q ακολουθεί έναν απλό αριθμό, ο οποίος αριθμός απεικονίζει το πλήθος των εξόδων που έχουμε σε έναν Προγραμματιζόμενο Λογικό Ελεγκτή. 3 Αριθμό και ονοματολογία των βοηθητικών μνημών Οι βοηθητικές μνήμες είναι στοιχεία που μπορούν να αποθηκεύσουν εντολές ή υποπρογράμματα. Οι βοηθητικές μνήμες σε όλα τα PLC χαρακτηρίζονται με το γράμμα F (FLAG=ΣΗΜΑΙΑ) ή M ( MEMORY=ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ). Οι βοηθητικές μνήμες ακολουθούν έναν απλό αριθμό, ο οποίος αριθμός δείχνει το πλήθος των μνημών που έχουμε σε έναν Προγραμματιζόμενο Λογικό Ελεγκτή.

46 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1 ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ Ο αυτόματος διακόπτης χρησιμοποιείτε για την εκκίνηση και προστασία από υπερεντάσεις ενός κινητήρα απλά ελέγχεται από μία θέση. ΚΥΚΛΩΜΑ ΙΣΧΥΟΣ Ο κινητήρας τροφοδοτείται μέσω των ασφαλειών, των κύριων επαφών του ηλεκτρονόμου και του θερμικού. Το κύκλωμα είναι σχεδιασμένο σε κατάσταση ηρεμίας δηλαδή οι κύριες επαφές του ηλεκτρονόμου είναι ανοιχτές και έχει σαν συνέπεια ο κινητήρας να μην λειτουργεί. Όταν το πηνίο του ηλεκτρονόμου βρεθεί υπό τάση, ο ηλεκτρονόμος θα ενεργοποιηθεί, οι κύριες επαφές του θα κλείσουν με αποτέλεσμα την λειτουργία του κινητήρα.

47

48 ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Το πηνίο του ηλεκτρονόμου που λειτουργεί με τάση 230 V, τροφοδοτείται μέσω της ασφάλειας, της επαφής του θερμικού 95-96,ενός μπουτόν STOP και ενός μπουτόν START ή από το παράλληλο κλάδο μέσω μιας κανονικά ανοιχτής βοηθητικής επαφής του ηλεκτρονόμου. Το κύκλωμα και εδώ είναι σχεδιασμένο σε κατάσταση ηρεμίας δηλαδή το πηνίο του ηλεκτρονόμου δεν βρίσκεται υπό τάση άρα ο ηλεκτρονόμος δεν είναι ενεργοποιημένος που έχει σαν συνέπεια ο κινητήρας να μην λειτουργεί.

49

50 ΑΝΑΓΝΩΡHΣΗ ΑΚΡΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ P.L.C I 1 I 2 I 3 Q 1 Q 1

51 Γλώσσα LAD ή γλώσσα ηλεκτρολογικών γραφικών Γλώσσα STL ή γλώσσα λογικών εντολών L I 3 O Q 1 A I 1 A I 2 = Q1

52 Γλώσσα FDB ή γλώσσα λογικών γραφικών

53 ΕΦΑΡΜΟΓΗ 2 ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Αντίστοιχα και αυτός χρησιμοποιείτε για την εκκίνηση και προστασία από υπερεντάσεις ενός κινητήρα, αλλά ελέγχεται από περισσότερες θέσεις.

54 ΚΥΚΛΩΜΑ ΙΣΧΥΟΣ Ο κινητήρας τροφοδοτείται μέσω των ασφαλειών, των κύριων επαφών του ηλεκτρονόμου και του θερμικού. Το κύκλωμα είναι σχεδιασμένο σε κατάσταση ηρεμίας δηλαδή οι κύριες επαφές του ηλεκτρονόμου είναι ανοιχτές και έχει σαν συνέπεια ο κινητήρας να μην λειτουργεί. Όταν το πηνίο του ηλεκτρονόμου βρεθεί υπό τάση, ο ηλεκτρονόμος θα ενεργοποιηθεί, οι κύριες επαφές του θα κλείσουν με αποτέλεσμα την λειτουργία του κινητήρα.

55

56 ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Το πηνίο του ηλεκτρονόμου που λειτουργεί με τάση 230 V, τροφοδοτείται μέσω της ασφάλειας, της επαφής του θερμικού 95-96,δύο μπουτόν STOP και δύο μπουτόν START ή από το παράλληλο κλάδο μέσω μιας κανονικά ανοιχτής βοηθητικής επαφής του ηλεκτρονόμου. Το κύκλωμα και εδώ είναι σχεδιασμένο σε κατάσταση ηρεμίας δηλαδή το πηνίο του ηλεκτρονόμου δεν βρίσκεται υπό τάση άρα ο ηλεκτρονόμος δεν είναι ενεργοποιημένος που έχει σαν συνέπεια ο κινητήρας να μην λειτουργεί.

57

58 ΑΝΑΓΝΩΡHΣΗ ΑΚΡΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ P.L.C I 1 I 2 I 4 I 3 I 5 Q 1 Q 1

59 Γλώσσα LAD ή γλώσσα ηλεκτρολογικών γραφικών Γλώσσα STL ή γλώσσα λογικών εντολών L I 3 O I 5 O Q 1 A I 1 A I 2 A I 4 = Q 1

60 Γλώσσα FDB ή γλώσσα λογικών γραφικών

61 ΕΦΑΡΜΟΓΗ 3 ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟΥ ΔΡΟΜΕΑ Ο αυτόματος διακόπτης αναστροφής χρησιμοποιείται και αυτός για την εκκίνηση και προστασία από υπερεντάσεις ενός κινητήρα, αλλά μας παρέχει πρόσθετη δυνατότητα να αναστρέφουμε τη φορά περιστροφής του κινητήρα. Πολλές φορές στην πράξη είναι αναγκαία η αριστερόστροφη ή η δεξιόστροφη λειτουργία του κινητήρα. Η φόρα περιστροφής ενός τριφασικού κινητήρα αλλάζει αν αλλάξουμε τη σειρά τροφοδοσίας δύο από τους τροφοδοτικούς αγωγούς. Η αλλαγή φοράς περιστροφής γίνεται αφού πρώτα μηδενιστούν οι στροφές του κινητήρα ενώ σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν τα ηλεκτρικά μέρη του κινητήρα.

62 ΚΥΚΛΩΜΑ ΙΣΧΥΟΣ Ο κινητήρας τροφοδοτείται μέσω των ασφαλειών, των κύριων επαφών του ενός εκ των δύο ηλεκτρονόμων όπου επιτυγχάνεται η αναστροφή φάσεων και του θερμικού. Το κύκλωμα είναι σχεδιασμένο σε κατάσταση ηρεμίας και είναι φανερό ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενεργοποιηθούν ταυτοχρόνως και οι δύο ηλεκτρονόμοι επειδή στην περίτωση αυτή θα προκληθεί βραχυκύκλωμα μεταξύ των φάσεων.

63

64 ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Τα πηνία των ηλεκτρονόμων λειτουργούν στο κύκλωμα αυτό με τάση 230 V. Στο κύκλωμα αυτοματισμού υπάρχει ένας κοινός κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει την ασφάλεια, την επαφή ελέγχου του θερμικού και το μπουτόν STOP. Από εκεί και κάτω δημιουργούνται δύο παράλληλοι κλάδοι, έκαστος των οποίων περιλαμβάνει ένα μπουτόν START με την επαφή αυτοσυγκράτησης του αντίστοιχου ηλεκτρονόμου παράλληλα συνδεδεμένη με αυτό το μπουτόν, μία κανονικά κλειστή βοηθητική επαφή του άλλου ηλεκτρονόμου σε σειρά συνδεδεμένη, η οποία δημιουργεί την απαραίτητη ηλεκτρική μανδάλωση και τέλος σε σειρά είναι συνδεμένο και το πηνίο του αντίστοιχου ηλεκτρονόμου. Το κύκλωμα είναι σχεδιασμένο σε κατάσταση ηρεμίας, κανένα πηνίο δεν βρίσκεται υπό τάση άρα κανένας ηλεκτρονόμος δεν ενεργοποιείται και έχει σαν συνέπεια ο κινητήρας να μην λειτουργεί.

65

66 ΑΝΑΓΝΩΡHΣΗ ΑΚΡΟΔΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ P.L.C I 1 I 2 I 3 I 4 Q 1 Q 2 Q 2 Q 1 Q 1 Q 2

67 Γλώσσα LAD ή γλώσσα ηλεκτρολογικών γραφικών Γλώσσα STL ή γλώσσα λογικών εντολών L I 3 O Q 1 A I 1 A I 2 A Q 2 = Q 1 L I 4 O Q 2 A I 1 A I 2 A Q 1 = Q 2

68 Γλώσσα FDB ή γλώσσα λογικών γραφικών

69 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Τα P.LC είναι σημαντικά εξαρτήματα στον πίνακα κλασσικού αυτοματισμού διότι το κόστος κατασκευής ενός P.LC είναι μικρότερο από το κόστος παραγωγής ενός μεγάλου αριθμού ηλεκτρονόμων, χρονικών και θερμικών. Ο χρόνος κατασκευής του αυτοματισμού με P.L.C είναι μηδαμινός. Επίσης σε έναν πίνακα που χρησιμοποιούμε προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές προέχρεται η δυνατότητα σύνδεσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή π.χ. σύνδεση με το τμήμα αποθήκης και σύστημα με το τμήμα λογιστιρίου. Ο προγραμματισμός ενός P.LC επεκτείνεται πολύ εύκολα διότι το P.LC περιέχει πολλές μονάδες εισόδου και εξόδου και η επέκταση γίνεται μέσω προγράμματος ενώ η επέκταση του πίνακα κλασσικού αυτοματισμού με ηλεκτρονόμους πραγματοποιείται πιο δύσκολα διότι η αλλαγή γίνεται με καλώδια και όχι μέσω προγράμματος.

70 ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΣ ΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΣ ΟΡΟΣ LADDER ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΦΩΝ ladder ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ interface ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗΣ ΜΗΝΜΗΣ ΕΠΑΦΗ ΙΣΧΥΟΣ, ΚΥΡΙΑ ΕΠΑΦΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΠΛΟΚ ΒΟΗΘΤΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΕΠΑΦΗ ΙΣΧΥΟΣ, ΚΥΡΙΑ ΕΠΑΦΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΗ auxiliary contact block main contact normally open contact (NO) normally closed contact (NC) ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ ΡΕΛΕ relay ΘΕΡΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ ΥΠΕΡΦΟΡΤΙΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΟ thermal overload relay ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ ΙΣΧΥΟΣ ΡΕΛΕ ΙΣΧΥΟΣ contactor ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ CPU central processing unit ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΙΣΟΔΟΥ input circuit ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ control circuit ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΞΟΔΟΥ switching circuit ΚΥΚΛΩΜΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΥΡΙΟ ΚΥΚΛΩΜΑ load circuit ΛΙΣΤΑ ΕΝΤΟΛΩΝ STL statement list

71 ΛΥΧΝΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΥΧΝΙΑ pilot lamp ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΣΟΔΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΣΟΔΩΝ input module ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΟΔΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΟΔΩΝ output module ΠΙΝΑΚΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΙΝΑΚΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ truth table ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ PLC prorammable logic controller ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ programmer ΧΡΟΝΟΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟ timer

72 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ: [1]: ΕΙΣΑΓΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: X.ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΟΣ [2]: ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Β. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ [3]: ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ P.L.C ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΡΟΥΜΠΗΣ [4]: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΦΩΤΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ-ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ) ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ: [1]: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ HAGER [2]: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ SIEMENS

73

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ( ΡΕΛΕ ) ή ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ( ΡΕΛΕ ) ή ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ Page 1 of 66 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ( ΡΕΛΕ ) ή ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ Οι ηλεκτρονόμοι ( ΡΕΛΕ ) αποτελούν βασικό στοιχείο στα κυκλώματα του κλασσικού αυτοματισμού. Με την χρήση των ηλεκτρονόμων

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2 Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 2 Τι είναι το PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Τι είναι το PLC. 2.1 Πλεονεκτήματα των PLC. 2.2 Η δομή ενός PLC. 2.3 Τα PLC της αγοράς. 2.4 Αρχή λειτουργίας ενός PLC.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου

Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Γεώργιος Μεσαρχάκης Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε. Διακρίνονται σε μονοφασικούς και τριφασικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 5 Ανάπτυξη Προγράμματος σε Γλώσσα Λίστας Εντολών

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 5 Ανάπτυξη Προγράμματος σε Γλώσσα Λίστας Εντολών Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 5 Ανάπτυξη Προγράμματος σε Γλώσσα Λίστας Εντολών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 5.1 Βασικές εντολές προγραμματισμού στη γλώσσα λίστας εντολών. 5.2 Αναπτύσσοντας τα πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Νο : 7 ΤΙΤΛΟΣ : Αλλαγή φοράς περιστροφής τριφασικού κινητήρα

ΑΣΚΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Νο : 7 ΤΙΤΛΟΣ : Αλλαγή φοράς περιστροφής τριφασικού κινητήρα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ ΗΛ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΛ. 25 1 ο ΕΚ-. Λάρισας Σχολική Χρονιά: 20.. 20.. Ονοματεπώνυμο μαθητή:. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ Ομάδα:. ΤΑΞΗ :. ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:. Ημερομηνία: / / 20... ΑΣΚΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 29 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και Ηλεκτρονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 9. Ηλεκτρικό Σύστημα Συμπιεστών Ανάλογα με την κατασκευή τους και το είδος του εναλλασσόμενου ρεύματος που απαιτούν για τη λειτουργία τους, οι ηλεκτροκινητήρες διακρίνονται σε: Μονοφασικούς. Τριφασικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 9 Ανάπτυξη προγραμμάτων με χρονικές λειτουργίες

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 9 Ανάπτυξη προγραμμάτων με χρονικές λειτουργίες Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 9 Ανάπτυξη προγραμμάτων με χρονικές λειτουργίες 9.1 Γενικά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 9.2 Παραδείγματα προγραμμάτων με χρονικές λειτουργίες σε γλώσσα LADDER. 9.3 Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Αυτοματισμού και Σ.Α.Ε 1ου ΣΕΚ Άρτας. Απλός αυτόματος διακόπτης λειτουργίας τριφασικού ηλεκτροκινητήρα βραχυκυκλωμένου δρομέα

Εργαστήριο Αυτοματισμού και Σ.Α.Ε 1ου ΣΕΚ Άρτας. Απλός αυτόματος διακόπτης λειτουργίας τριφασικού ηλεκτροκινητήρα βραχυκυκλωμένου δρομέα Εργαστήριο Αυτοματισμού και Σ.Α.Ε 1ου ΣΕ Άρτας Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: ΤΙΤΛΟΣ ΑΣΗΣΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ύκλωμα Ισχύος ύκλωμα Αυτοματισμού R S T SL Ασφάλεια Ράγας 6Α ή 10Α Ασφαλειοδιακόπτης Θερμικό

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματος διακόπτης αλλαγής φοράς περιστροφής εναλλασσόμενου τριφασικού κινητήρα βραχυκυκλωμένου δρομέα με έλεγχο PLC

Αυτόματος διακόπτης αλλαγής φοράς περιστροφής εναλλασσόμενου τριφασικού κινητήρα βραχυκυκλωμένου δρομέα με έλεγχο PLC Αυτόματος διακόπτης αλλαγής φοράς περιστροφής εναλλασσόμενου τριφασικού κινητήρα βραχυκυκλωμένου δρομέα με έλεγχο PLC 1 Απαραίτητα εξαρτήματα Για την πραγματοποίηση της άσκησης είναι απαραίτητα τα εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΠΛΕ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΑΝΤΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΤΡΩΓΑΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ιούνιος 1997 http://users.teilar.gr/%7etrogadas/didask/antlitik.htm

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά τυποποιημένα σύμβολα κατά IEC 60617

Βασικά τυποποιημένα σύμβολα κατά IEC 60617 Σύμβολα βασικών στοιχείων των ηλεκτρικών κυκλωμάτων 1 06-15-01 Ηλεκτρικό στοιχείο ή συσσωρευτής (η μακρύτερη γραμμή παριστάνει το θετικό πόλο). 2 06-A1-01 Συστοιχία ηλεκτρικών στοιχείων ή συσσωρευτών (σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

Copyright, 2006 ΚΑΓΙΑΜΠΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ

Copyright, 2006 ΚΑΓΙΑΜΠΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ Copyright, 2006 ΚΑΓΙΑΜΠΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ & ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 10 - ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ηλεκτρική μηχανή ονομάζεται κάθε διάταξη η οποία μετατρέπει τη μηχανική ενεργεια σε ηλεκτρική ή αντίστροφα ή μετατρεπει τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ηλεκτρικες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΜΕΡΑ ΩΡΑ.. ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.. 1. Δοκιμαστική λυχνία ή δοκιμαστικό (Test lights) Η δοκιμαστική λυχνία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Αυτοματισμοί και

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή μεταφορά και. Εφαρμογές Αισθητηρίων

Συλλογή μεταφορά και. Εφαρμογές Αισθητηρίων Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων Εφαρμογές Αισθητηρίων Σκοπός του Κεφαλαίου να παρουσιαστούν μερικά από τα αισθητήρια που χρησιμοποιούνται σε απλές εφαρμογές. να κατανοήσει ο μαθητής τον τρόπο με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Εργαστηριακή Άσκηση 3 ΣΑΕ ΙΙ Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές Εκτός από τα κλασσικά ή μοντέρνα συστήματα αυτομάτου ελέγχου, στην παραγωγική διαδικασία,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 8. Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές (PLC)

Άσκηση 8. Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές (PLC) Άσκηση 8 Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές (PLC) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1.1 Η εξέλιξη των αυτοματισμών και οι προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές (PLC) Η εξέλιξη των αυτοματισμών ακολούθησε την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων

Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων Κίνησης Περίληψη. Βασικό βήμα στη σχεδίαση εγκαταστάσεων κίνησης, είναι ο υπολογισμός των ηλεκτρικών γραμμών διατομή καλωδίου και υλικά προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των μηχανών συνεχούς ρεύματος, β) η ανάλυση της κατασκευαστικών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF

Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF Περιεχόμενα 1. Τηλεχειριζόμενοι διακόπτες αέρος-af... 2 2. Βοηθητικοί τηλεχειριζόμενοι διακόπτες αέρος (βοηθητικά ρελέ)-nf... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η κατασκευή απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων με πηνίο, τροφοδοτικό, διακόπτη, ροοστάτη, λαμπάκια, γαλβανόμετρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

GF list AND

GF list AND NOT GF list GF list AND GF list NAND GF list OR NOR XOR GF list ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ε1 = (S1 + S2 ) S3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ε1 = (S1 + S2 ) S3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ε1 = (S1 + S2 ) S3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Σε μία εγκατάσταση θέλουμε να ελέγξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ

Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 7: Μέθοδοι Εκκίνησης και Πέδησης Ασύγχρονων Τριφασικών Κινητήρων Ηρακλής Βυλλιώτης Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ

Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ Οι διακόπτες κλείνουν ή ανοίγουν ένα ή περισσότερα κυκλώματα όταν τους δοθεί εντολή λειτουργίας Η εντολή μπορεί να προέρχεται από άνθρωπο ή από σήμα (π.χ. τάση

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο Ενότητα 4: Σχεδίαση-Κατασκευή Ηλεκτρικών Πινάκων Ασθενών Ρευμάτων (Κουδούνια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ PLC

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ PLC ΝΙΚ. Ι. ΖΟΥΛΗ Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ PLC ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ PLC S7-200 ( CPU 224 - AC/DC/RLY ) ΤΗΣ SIEMENS Περιεχόμενα Ενότητα 1η Ακολουθιακή λογική. 1.1 Ακολουθιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα.

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα. Σκοπός της άσκησης: ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι: 1. Η μελέτη της δομής και της αρχής λειτουργίας ενός ασύγχρονου τριφασικού κινητήρα. 1. Γενικά Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ PLC SIMATIC S7-300

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ PLC SIMATIC S7-300 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗΣ PLC SIATIC S7-300 5. Σκοπός του προσομοιωτή. Χωρίς τον προσομοιωτή ο έλεγχος της ορθότητας ενός προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο offline με τη χρήση του λογισμικού STEP 7 της Siemens

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Ισοδύναμο κύκλωμα V = E + I T V = I I T = I F L R F I F R Η διέγερση τοποθετείται παράλληλα με το κύκλωμα οπλισμού Χαρακτηριστική φορτίου Έλεγχος ταχύτητας Μεταβολή τάσης

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματος αυτοματισμός σε συρόμενη καγκελόπορτα που ελέγχεται από PLC.

Ασύρματος αυτοματισμός σε συρόμενη καγκελόπορτα που ελέγχεται από PLC. Ασύρματος αυτοματισμός σε συρόμενη καγκελόπορτα που ελέγχεται από PLC. Ονόματα μαθητών Γεωργίου Χρίστος Η1β, Γεωργίου Αντώνης Η1β Ονόματα καθηγητών: Αγγελίδης Λουκής, Πετρίδης Πέτρος Περίληψη Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 : Λογική και Κυκλώματα

Κεφάλαιο 4 : Λογική και Κυκλώματα Κεφάλαιο 4 : Λογική και Κυκλώματα Σύνοψη Τα κυκλώματα που διαθέτουν διακόπτες ροής ηλεκτρικού φορτίου, χρησιμοποιούνται σε διατάξεις που αναπαράγουν λογικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων. Στην ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Copyright, 2006 ΚΑΓΙΑΜΠΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ

Copyright, 2006 ΚΑΓΙΑΜΠΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ Copyright, 2006 ΚΑΓΙΑΜΠΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Βασικές πληροφορίες για τα PLC Σύστημα αυτοματισμού S7-200 -300-400 Λογισμικό προγραμματισμού STEP7-Micro/WIN Βασικές αρχές προγραμματισμού Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 73 5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στην συνέχεια εξετάζονται οι µονοφασικοί επαγωγικοί κινητήρες αλλά και ορισµένοι άλλοι όπως οι τριφασικοί σύγχρονοι κινητήρες που υπάρχουν σε µικρό ποσοστό σε βιοµηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

ΕΙΔΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ METAΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Είναι ηλεκτρικές μηχανές οι οποίες μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια μιας ορισμένης τάσης AC σε ηλεκτρική ενέργεια μιας άλλης τάσης AC (μικρότερης ή μεγαλύτερης) της

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Αυτοματισμού και Σ.Α.Ε 1ου ΣΕΚ Άρτας PLC - Άσκηση 3

Εργαστήριο Αυτοματισμού και Σ.Α.Ε 1ου ΣΕΚ Άρτας PLC - Άσκηση 3 Εργαστήριο Αυτοματισμού Σ.Α.Ε 1ου ΣΕΚ Άρτας PLC Άσκηση 3 ΤΙΤΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ PLC Άσκηση 3 Αυτόματη εκκίνηση Ασύγχρονου Τριφ. Κινητήρα Βραχυκυκλωμένου Δρομέα (α μέρος) Να γίνει η κατάλληλη συνδεσμολογία στο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLC)

Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLC) Εισαγωγή στους Προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLC) Τα PLC (Programmable Logic Controllers) έκαναν την εμφάνιση τους στο τέλος της δεκαετίας του 1960 για τις ανάγκες αυτοματοποίησης της αμερικάνικης

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ

Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ Διατάξεις εκκίνησης κινητήρων ΣΡ Η διάταξη ελέγχου και προστασίας του κινητήρα ΣΡ πρέπει: 1. Να προστατεύει τον κινητήρα από βραχυκυκλώματα στην ίδια τη διάταξη προστασίας 2. Να προστατεύει τον κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Προϊοντικός κατάλογος. E290 & Ε297 Νέες σειρές ρελέ καστάνιας και τηλεχειριζόμενων διακοπτών

Προϊοντικός κατάλογος. E290 & Ε297 Νέες σειρές ρελέ καστάνιας και τηλεχειριζόμενων διακοπτών Προϊοντικός κατάλογος E290 & Ε297 Νέες σειρές ρελέ καστάνιας και τηλεχειριζόμενων διακοπτών Ε290 και Ε297 Οι νέες σειρές - Γενικές πληροφορίες E290 Ρελέ ρευματώθησης (καστάνιας) Τα ρελέ ρευματώθησης (καστάνιας)

Διαβάστε περισσότερα

4.12 Προγραμματισμός σε Ακολουθιακά κυκλώματα αυτοματισμού

4.12 Προγραμματισμός σε Ακολουθιακά κυκλώματα αυτοματισμού 4.12 Προγραμματισμός σε Ακολουθιακά κυκλώματα αυτοματισμού Υπενθυμίζουμε ότι ακολουθιακό κύκλωμα αυτοματισμού ονομάζουμε εκείνο στο οποίο έχουμε εξάρτιση κάποιων εξόδων από τον χρόνο ή από προηγούμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Σκοπός της άσκησης: Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με την διαδικασία εκκίνησης ενός σύγχρονου τριφασικού

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροκινητήρας Εναλλασσόμενου Ρεύματος τύπου κλωβού. Άσκηση 9. Ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος τύπου κλωβού

Ηλεκτροκινητήρας Εναλλασσόμενου Ρεύματος τύπου κλωβού. Άσκηση 9. Ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος τύπου κλωβού ANTIKEIMENO: Άσκηση 9 Ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος τύπου κλωβού ΣΤΟΧΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ: Κατανόηση της λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος τύπου κλωβού Υπολογισμός μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 10 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης

Μάθημα 10 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης Μάθημα 0 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης Περίληψη Σε προηγούμενες ενότητες, είδαμε τα βασικά βήματα / διαδικασία / μεθοδολογία στη σχεδίαση οικιακών και εγκαταστάσεων κίνησης. Είδαμε / χρησιμοποιήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προδιαγραφή για θερμομαγνητικούς διακόπτες ABB MS

Τεχνική Προδιαγραφή για θερμομαγνητικούς διακόπτες ABB MS Τεχνική Προδιαγραφή για ABB MS Περιεχόμενα 1. Αυτόματοι θερμομαγνητικοί διακόπτες προστασίας κινητήρων-ms132... 2 2. Αυτόματοι θερμομαγνητικοί διακόπτες προστασίας κινητήρων-ms116... 4 3. Αυτόματοι θερμομαγνητικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ AC-DC. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΒΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΑΠΛΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ AC-DC. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΒΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΑΠΛΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ AC-DC ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΒΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΑΠΛΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Βασικά στοιχεία κυκλωμάτων Ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα αποτελείται από: Πηγή ενέργειας (τάσης ή ρεύματος) Αγωγούς Μονωτές

Διαβάστε περισσότερα

- Σχεδιασμός αυτοματισμού με τη χρήση ηλεκτροπνευματικών βαλβίδων

- Σχεδιασμός αυτοματισμού με τη χρήση ηλεκτροπνευματικών βαλβίδων - Σχεδιασμός αυτοματισμού με τη χρήση ηλεκτροπνευματικών βαλβίδων Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των πνευματικών αυτοματισμών είναι η αντοχή τους σε άσχημες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας σε

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ε.Μ : 3203. Σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικής μονάδας με PLC Siemens S7-200, για την προσομοίωση βιομηχανικών εφαρμογών

Α.Ε.Μ : 3203. Σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικής μονάδας με PLC Siemens S7-200, για την προσομοίωση βιομηχανικών εφαρμογών Ονοματεπώνυμο Α.Ε.Μ : 3203 : Ιωακείμ Μαμάτας Σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικής μονάδας με PLC Siemens S7-200, για την προσομοίωση βιομηχανικών εφαρμογών Σκοπός της πτυχιακής Εισαγωγή στον αυτοματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η

Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η 1. Ποιος είναι ο σκοπός του συστήματος ανάφλεξης; 148 Σκοπός του συστήματος ανάφλεξης είναι η παραγωγή ηλεκτρικού σπινθήρα την κατάλληλη χρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της λειτουργίας της γεννήτριας συνεχούς ρεύματος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων Περίληψη Πως σχεδιάζουμε μία ηλεκτρική εγκατάσταση? Ξεκινώντας από τα αρχιτεκτονικά σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά χαρακτηριστικά

Βασικά χαρακτηριστικά 1 of 6 10/09/2013 13:34 Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου (πλακέτα) για ρολλά, τύπου S-2055, της εταιρείας AUTOTECH. Είναι κατάλληλος για ρολλά που τροφοδοτούνται από μονοφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα 230 V AC

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Μ ά θ η μ α

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Μ ά θ η μ α ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Μ ά θ η μ α «Εισαγωγή στο Σχέδιο και τα Ηλεκτροτεχνικά Υλικά» Γεώργιος Περαντζάκης Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός,

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4. Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4. Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4 Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα Τρανζίστορ στη Λειτουργία ενός DC Κινητήρα. Η Χρήση της Διόδου. Το Πρόγραμμα που Οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Παράρτημα Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Σκοπός του παραρτήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη χρήση και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς.

ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΓΚΙΟΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΜ:6749 ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας μιας ηλεκτρικής γεννήτριας Σ.Ρ. με διέγερση σειράς. ΣΚΟΠΟΣ: Για να λειτουργήσει μια γεννήτρια, πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ: ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜ:6105 ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ 1 Η γεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια είναι μηχανή που βασίζεται στους νόμους της

Διαβάστε περισσότερα

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER 1 Προγραμματισμός του PLC. 1. Γενικά Μια προσεκτική ματιά σε μια εγκατάσταση που θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε, μας δείχνει ότι αυτή αποτελείται από επιμέρους τμήματα τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας με Θερμοστάτη. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 6 η ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α), η κατανόηση της λειτουργίας της γεννήτριας

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΙΣΧΥΟΣ. νεα προϊοντα 2013. DPX 3 250 με πολυόργανο μετρήσεων. DPX 3 αυτόματοι διακόπτες. Αυτόματοι διακόπτες ισχύος.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΙΣΧΥΟΣ. νεα προϊοντα 2013. DPX 3 250 με πολυόργανο μετρήσεων. DPX 3 αυτόματοι διακόπτες. Αυτόματοι διακόπτες ισχύος. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΙΣΧΥΟΣ Αυτόματοι διακόπτες ισχύος DPX Αυτόματοι διακόπτες ισχύος DMX Διακόπτες φορτίου νεο σ. 24 DPX 3 60 από 6 Α έως 60 Α νεο σ. 27 DPX 3 250 με πολυόργανο μετρήσεων νεο σ. 32 DMX 3 Διακόπτες

Διαβάστε περισσότερα

MCB Μικροαυτόματες ασφάλειες C, 6KA HYUNDAI

MCB Μικροαυτόματες ασφάλειες C, 6KA HYUNDAI MCB Μικροαυτόματες ασφάλειες C, 6KA HYUNDAI Η σειρά ραγοδιακοπτών της Hyundai αποτελεί την τέλεια λύση για προστασία από υπερφόρτιση, βραχυκύκλωµα και διαρροές ρεύµατος σε όλες τις κτηριακές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία 8 Ηλεκτρικό κύκλωµα Ηλεκτρικό κύκλωµα Βασική θεωρία Ηλεκτρικό κύκλωμα ονομάζεται κάθε διάταξη που αποτελείται από κλειστούς αγώγιμους «δρόμους», μέσω των οποίων μπορεί να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα. Κλειστό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 2 η Τίτλος Άσκησης: ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΞΕΝΗΣ και ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ «Λειτουργία Γεννήτριας Συνεχούς Ρεύματος Ξένης διέγερσης και σχεδίαση της χαρακτηριστικής φορτίου» «Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικοί Ελεγκτές

Βιομηχανικοί Ελεγκτές ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τ.Τ Βιομηχανικοί Ελεγκτές Ενότητα #5: PLC Μέρος Γ Κωνσταντίνος Αλαφοδήμος Τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό Βραχύ-Κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Επεξεργασία-Απαντήσεις δραστηριοτήτων και ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού μετασχηματιστή. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ: Αικατερίνης-Χρυσοβαλάντης Γιουσμά Α.Ε.Μ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ. Συγρονισμός δύο (ή περισσοτέρων) γεννητριών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ. Συγρονισμός δύο (ή περισσοτέρων) γεννητριών 1 ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ Η αυτόνομη λειτουργία σύγχρονων γεννητριών είναι πολύ σπάνια. Σχεδόν πάντα εμφανίζονται πάνω από μία γεννήτριες, που συνδέονται παράλληλα για την ικανοποίηση των αναγκών του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΘΕΜΑ 1. Σύστημα φωτεινών σηματοδοτών οχημάτων και πεζών

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΘΕΜΑ 1. Σύστημα φωτεινών σηματοδοτών οχημάτων και πεζών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου, 157 73 Αθήνα Αναπλ. Καθηγητής : Γ. Κορρές ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΟΝΟΜ/ΩΝΥΜΟ:ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΣΟΥΔΗΣ Α.Μ:6750 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ:ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) Περιγραφή Λειτουργίας Σύγχρονου Κινητήρα Σκοπός: Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να περιγράψει τη λειτουργία ενός

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος ξένης διέγερσης

Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος ξένης διέγερσης ΑΣΚΗΣΗ 5 Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος ξένης διέγερσης 1 Α. Θεωρητικές επεξηγήσεις: Μια ηλεκτρική μηχανή συνεχούς ρεύματος παράγει τάση συνεχούς μορφής όταν χρησιμοποιείται ως γεννήτρια, ενώ ένας κινητήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛΗ10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛΗ10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή Στόχοι Μαθήματος: Να γνωρίσετε τις βασικές λειτουργίες ενός Η/Υ. Να γνωρίσετε τις έννοιες δεδομένα, πληροφορία, επεξεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ

Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Γεννήτριες ΣΡ Κινητήρες ΣΡ Τα βασικά τμήματα μίας ΜΣΡ είναι ο στάτης και ο δρομέας Προορισμός του στάτη είναι: Να στηρίζει την ηλεκτρική μηχανή Να δημιουργεί καθορισμένη μαγνητική ροή στο εσωτερικό της

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ

«ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου, 157 73 Αθήνα ιδάσκων: Γ. Κορρές, Καθ. ΕΜΠ «ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Αθήνα Μάιος 005 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Μελέτη βιομηχανικής ηλεκτρικής εγκατάστασης Αθήνα, Μάιος 005 ΠΡΟΛΟΓΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή

Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή Η κλασσική δομή του μοντέλου που πρότεινε το 1948 ο Von Neumann Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Είσοδος Αποθήκη Αποθήκη - Έξοδος Εντολών Δεδομένων Κλασσικό μοντέλο Von Neumann

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 24/12/2017 ΣΟΦΙΑ ΔΟΛΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΥ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΥ) ΚΙΝΗΤΗΡΑ Ένας επαγωγικός ή ασύγχρονος κινητήρας είναι στην ουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Βιομηχανικοί Ελεγκτές. Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Βιομηχανικοί Ελεγκτές. Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Βιομηχανικοί Ελεγκτές Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΑΦΟΔΗΜΟΣ Τμήμα Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 3 Προγραμματισμός του PLC

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 3 Προγραμματισμός του PLC Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 3 Προγραμματισμός του PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 Προγραμματισμός ενός PLC. 3.1 Γλώσσες προγραμματισμού των PLC. 3.2 Συσκευές προγραμματισμού των PLC. 3.3 Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας 4.1 Γενικά Ο υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα ακολουθώντας βήμα βήμα, τις εντολές ενός προγράμματος. Το τμήμα του υπολογιστή, που εκτελεί τις εντολές και συντονίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ F3-9000 ΜΕ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗ ΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΕΞΟ ΟΣ ΓΙΑ ΜΟΤΕΡ 380Vac 1.-2.-3. ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ ΜΟΤΕΡ 380Vac ΦΑΣΕΙΣ. 4. ΟΥ ΕΤΕΡΟΣ ΜΟΤΕΡ. 5. ΓΕΙΩΣΗ ΜΟΤΕΡ. ΕΙΣΟ ΟΣ ΙΚΤΥΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερα Προγραμματιζόμενος Ελεγκτής Θερμικών Εφαρμογών

Ελεύθερα Προγραμματιζόμενος Ελεγκτής Θερμικών Εφαρμογών Ελεύθερα Προγραμματιζόμενος Ελεγκτής Θερμικών Εφαρμογών Γενικά Χρήση Επιπλέον δυνατότητες Ελεγχόμενες διατάξεις Ελεύθερα προγραμματιζόμενος ελεγκτής θερμοκρασίας με 4 εισόδους αισθητηρίων και 3 εξόδους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Τι είναι ; Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων Που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

[Πληκτρολογήστε τον τίτλο του 2013 εγγράφου]

[Πληκτρολογήστε τον τίτλο του 2013 εγγράφου] [Πληκτρολογήστε τον τίτλο του 2013 εγγράφου] ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕ-ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ: Ψαθάδικα, Νήσος Μήλος ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: Αρχιτεκτονικό Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγωγικός διακόπτης γεννήτριας (ATS) με ελεγκτή (ATS-ST)

Μεταγωγικός διακόπτης γεννήτριας (ATS) με ελεγκτή (ATS-ST) Μεταγωγικός διακόπτης γεννήτριας (ATS) με ελεγκτή (ATS-ST) Ο Mεταγωγικός διακόπτης γεννήτριας (ATS) σε συνδυασμό με το controller ATS-ST αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει τη μεταγωγή από το δίκτυο της ΔΕΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 4.0 ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεφωνία είναι ένα βασικό και πολύ διαδεδομένο ηλεκτρολογικό επικοινωνιακό σύστημα. Η τηλεφωνία είναι από τα παλαιότερα ηλεκτρολογικά επικοινωνιακά συστήματα. Το τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

στη θέση 1. Κάποια χρονική στιγμή μεταφέρουμε το διακόπτη από τη θέση 1 στη

στη θέση 1. Κάποια χρονική στιγμή μεταφέρουμε το διακόπτη από τη θέση 1 στη ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΠΗΓΗ. Στο διπλανό κύκλωμα η πηγή έχει ΗΕΔ = V και ο διακόπτης είναι αρχικά στη θέση. Κάποια χρονική στιγμή μεταφέρουμε το διακόπτη από τη θέση στη θέση και αρχίζουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων καθηγητής : Καραϊσάς Πέτρος

Επιβλέπων καθηγητής : Καραϊσάς Πέτρος Πτυχιακή εργασία > > Αναστασίου Αλέξιος Α.Μ: 44 Μισαηλίδης Λάζαρος Α.Μ: 42 Επιβλέπων καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα