Ηθολογία. Σίνος Γκιώκας. Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα ΗΘΟΛΟΓΙΑ - 4. Ο έλεγχος της συμπεριφοράς: νευρικοί μηχανισμοί

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηθολογία. Σίνος Γκιώκας. Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα ΗΘΟΛΟΓΙΑ - 4. Ο έλεγχος της συμπεριφοράς: νευρικοί μηχανισμοί"

Transcript

1 Ηθολογία Σίνος Γκιώκας Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα 2008

2 4. Έλεγχος της Συμπεριφοράς και Νευρικοί Μηχανισμοί Βρες μου έναν εγκέφαλο Igor...

3 Νευρικοί μηχανισμοί αντανακλαστικής συμπεριφοράς Konrad Lorenz: Παγιωμένο Πρότυπο Δράσης - Fixed Action Pattern (FAP) Σταχτόχηνα και κύλισμα αβγών Ασημόγλαροι και τάισμα μικρών Τα FAPs είναι τελείως ενδογενή και αυθόρμητα: Αναπαραγωγικές συμπεριφορές Πτήση καθοδηγούμενη από φερομόνες Χοροί/τελετουργίες ζευγαρώματος Σύζευξη Αποκρίσεις διαφυγής Αντανακλαστικά

4 Νευρικοί μηχανισμοί αντανακλαστικής συμπεριφοράς

5 Νευρικοί μηχανισμοί αντανακλαστικής συμπεριφοράς Πλεονεκτήματα: Μειονεκτήματα: Μιμητισμός και Παρασιτισμός Δεν χρειάζεται εκμάθηση. Δεν αλλάζει (δουλεύει από την αρχή κάθε φορά) Κούκος: παράσιτο φωλιών Ορχιδέες που παραπλανούν έντομα Θηλυκές πυγολαμπίδες θηρευτές μιμούνται το «κάλεσμα» των θηλυκών άλλων ειδών και σαγηνεύουν αρσενικά Ωστόσο: Πόσο παγιωμένα είναι τα πρότυπα δράσης; Επηρεάζονται και από τι; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά!

6 Η φυσιολογία της συμπεριφοράς Η συμπεριφορά είναι ένα σύνολο συσπάσεων μυών με συγκεκριμένο πρότυπο και αλληλουχία. Για να κατανοήσουμε τη φυσιολογική βάση της συμπεριφοράς ρωτάμε: Πώς το νευρικό σύστημα είναι ικανό να παράγει ένα πρότυπο νευρικών ερεθισμάτων που στοχεύουν τους κατάλληλους μύες τον κατάλληλο χρόνο;

7 Η φυσιολογία της συμπεριφοράς: βασικές έννοιες Η συμπεριφορά καθορίζεται εν μέρει από την ποσότητα του ιστού στο νευρικό σύστημα και από το πώς συγκροτείται (η δομή του). Καθορίζεται επίσης από το πώς δουλεύει ο νευρικός ιστός (η λειτουργία του).

8 Η φυσιολογία της συμπεριφοράς: βασικά ερωτήματα 1. Φυσιολογία των αισθητηρίων συστημάτων Ερώτηση: Πώς τα αισθητήρια συστήματα οργανώνονται έτσι ώστε να επιτρέψουν στα ζώα να προσαρμόζονται και να αποκρίνονται στο περιβάλλον τους; 2. Νευρική βάση της συμπεριφοράς Ερώτηση: Πώς το νευρικό σύστημα ενός ζώου ενορχηστρώνει τη συμπεριφορά του;

9 Φυσιολογία των αισθητηρίων συστημάτων Όλοι οι νευρώνες έχουν κάποια ευαισθησία σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Τα αισθητήρια όργανα είναι εξειδικευμένα να αποκρίνονται σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Τα αισθητήρια όργανα «φιλτράρουν» τα ερεθίσματα

10 Φυσιολογία των αισθητηρίων συστημάτων: υποδοχείς Φωτο-υποδοχείς: εντοπίζουν φως (όραση) Χημειο-υποδοχείς: εντοπίζουν χημικές ουσίες (όσφρηση και γεύση) Μηχανο-υποδοχείς: εντοπίζουν επαφή ή κίνηση

11 Φυσιολογία των αισθητηρίων συστημάτων: λειτουργία Επεξεργασία ερεθίσματος: Συντονισμός: Τα αισθητήρια συστήματα «αναφέρουν» μόνο τη σχετική πληροφορία, όχι όλη την πληροφορία. Οι αισθητήριοι υποδοχείς συντονίζονται σε βιολογικά σχετικά ερεθίσματα. Τοπογραφική οργάνωση: Οι αισθητήριες περιοχές του εγκεφάλου είναι τοπογραφικά οργανωμένες.

12 Φυσιολογία των αισθητηρίων συστημάτων: λειτουργία

13 Ένα απλό σύστημα ακοής: το «αυτί» της νυχτοπεταλούδας

14 Ένα σύνθετο σύστημα ακοής: το «αυτί» της νυχτερίδας

15 Τοπογραφική χαρτογράφηση

16 Φυσιολογία των αισθητηρίων συστημάτων Ερώτηση: Πώς τα αισθητήρια συστήματα οργανώνονται έτσι ώστε να επιτρέψουν στα ζώα να προσαρμόζονται και να αποκρίνονται στο περιβάλλον τους; 1. Λειτουργικά: εκμεταλλεύονται τη φυσική νευρική ευαισθησία σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα για να εντοπίσουν συμπεριφορικά σχετική πληροφορία. 2. Δομικά: οργανώνονται ώστε να φτιάξουν περίπλοκη εικόνα του περιβάλλοντος του ζώου.

17 Νυχτοπεταλούδες και νυχτερίδες Κλασικό παράδειγμα νευρικού ελέγχου της συμπεριφοράς Γεγονός: οι νυχτερίδες τρώνε νυχτοπεταλούδες εν πτήσει Η επιλογή πρέπει να έχει ευνοήσει την «αντι-νυχτεριδική» συμπεριφορά σε ένα νυκτόβιο ιπτάμενο έντομο. Πώς οι νυχτοπεταλούδες αποφεύγουν τις νυχτερίδες;

18 Νυχτοπεταλούδες και νυχτερίδες Οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν ηχοεντοπιστές (sonar) για να εντοπίσουν το θήραμά τους. Παράγουν παλμούς υψηλής συχνότητας (υπέρηχους). Οι βόμβοι των νυχτερίδων «προδίδουν» την παρουσία τους σε όσους μπορούν να εντοπίσουν υπέρηχους.

19 Νυχτοπεταλούδες και νυχτερίδες Πώς ακούν οι νυχτοπεταλούδες; Οι νυχτοπεταλούδες έχουν «αυτιά» στις πλευρές του θώρακά τους. Αυτές οι δομές είναι ευαίσθητες σε υπέρηχους και «αναίσθητες» σε άλλους ήχους.

20 Νυχτοπεταλούδες και νυχτερίδες Βασική νευροφυσιολογία Νευρώνας: νευρικό κύτταρο Αισθητήριος νευρώνας: μεταφέρει πληροφορία από το όργανο στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) ΚΝΣ: εγκέφαλος και νωτοχορδή Εδώ γίνεται η πιο σύνθετη επεξεργασία της πληροφορίας Κινητικός νευρώνας: Μεταφέρει πληροφορία από το ΚΝΣ σε ομάδες μυών

21 Νυχτοπεταλούδες και νυχτερίδες Δυναμικό δράσης (ενέργειας) Δυναμικό ηρεμίας Συνάψεις

22 Νυχτοπεταλούδες και νυχτερίδες Η οδός μεταφοράς στη νυχτοπεταλούδα: «Αυτί» Αισθητήριος νευρώνας Συνδετικός νευρώνας Γάγγλιο Κινητικός νευρώνας Μύες

23 Ιδιότητες της υποδοχέων υπερήχων στις νυχτοπεταλούδες Ο A1 υποδοχέας είναι ευαίσθητος σε υπερήχους χαμηλής ή μέτριας έντασης Ο Α2 υποδοχέας παράγει δυναμικά ενέργειας μόνο όταν ο υπέρηχος είναι δυνατός (π.χ. Όταν είναι κοντά οι νυχτερίδες). A1 υποδοχέας: ενεργοποιείται γρήγορα αλλά επιβραδύνει κατόπιν όταν ο βόμβος είναι σταθερός Η απόκριση του Α1 αυξάνεται με την αύξηση της έντασης του βόμβου: Καθώς αυξάνεται η ένταση του ήχου, ο Α1 υποδοχέας ενεργοποιείται πιο γρήγορα, και με μικρότερη καθυστέρηση μεταξύ του ερεθίσματος στο τύμπανο και την έναρξη του πρώτου δυναμικού ενέργειας. Κανένας υποδοχέας δεν αποκρίνεται διαφορετικά σε ήχους διαφορετικής συχνότητας πάνω από κάποιο εύρος υπερήχων. Ο A1 ενεργοποιείται συχνότερα σε παλμούς ήχου παρά σε σταθερούς συνεχείς ήχους Π.χ. Ήχος 30 khz παράγει το ίδιο πρότυπο ενεργοποίησης με ήχο 50 KHz ίδιας έντασης. Οι υποδοχείς δεν αποκρίνονται καθόλου σε υπόηχους (π.χ. στον ήχο των τριζονιών).

24 Ιδιότητες της υποδοχέων υπερήχων στις νυχτοπεταλούδες

25 Ιδιότητες της υποδοχέων υπερήχων στις νυχτοπεταλούδες Ο A1 είναι ο κύριος εντοπιστής νυχτερίδων Μπορεί να εντοπίσει μια νυχτερίδα στα 30 m. Όσο αυξάνεται ο ρυθμός ενεργοποίησης του Α1, η νυχτοπεταλούδα πρέπει να απομακρυνθεί από τη νυχτερίδα για να ελαττώσει την ηχώ του sonar. O A2 είναι το σύστημα κινδύνου. Προκαλεί σπασμωδική πτήση και την τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί η σύλληψη.

26 Προσανατολισμός: πώς οι νυχτοπεταλούδες εντοπίζουν τη θέση της νυχτερίδας; Οι νυχτοπεταλούδες εντοπίζουν τη θέση της νυχτερίδας από τις διαφορές στα σήματα που λαμβάνονται στην δεξιά και την αριστερή πλευρά του σώματος. (Α): όταν η νυχτερίδα είναι στη μια πλευρά της νυχτοπεταλούδας, ο Α1 υποδοχέας, που πιο κοντά στο θηρευτή, ενεργοποιείται νωρίτερα και πιο συχνά. (Β): όταν η νυχτερίδα είναι ακριβώς από πίσω από τη νυχτοπεταλούδα και οι δύο Α1 υποδοχείς ενεργοποιούνται συγχρόνως και και με το ίδιο ρυθμό (το σήμα είναι ίδιο και στις δύο πλευρές). (C): Όταν η νυχτερίδα είναι πάνω από τη νυχτοπεταλούδα, η δραστηριότητα των Α1 υποδοχέων έχει διακυμάνσεις και συγχρονίζεται με τα χτυπήματα των φτερών της νυχτοπεταλούδας.

27 Προσανατολισμός: πώς οι νυχτοπεταλούδες εντοπίζουν τη θέση της νυχτερίδας;

28 Είναι ο Α2 απαραίτητος για την αντιαναχαιτιστική συμπεριφορά των νυχτοπεταλούδων; (Α): ηχόγραμμα των υπερηχητικών παλμών που παράγονται από μια νυχτερίδα που πλησιάζει και κατόπιν επιτίθεται στο θήραμά της. Οι υπερηχητικές «κραυγές» της νυχτερίδας επιταχύνονται πολύ και γίνονται πιο έντονες καθώς πλησιάζει το θήραμα (η τελική φάση του βόμβου) (Β): ηχόγραμμα της νυχτερίδας όταν πλησιάζει και απόκριση των Α1 και Β υποδοχέων (οι Β υποδοχείς αν και βρίσκονται στο «αυτί» δεν είναι ακουστικοί)

29 Είναι ο Α2 απαραίτητος για την αντιαναχαιτιστική συμπεριφορά των νυχτοπεταλούδων; (C): ηχόγραμμα τού αρχικού τμήματος της τελικής φάσης του βόμβου και η απόκριση των υποδοχέων Α1, Α2 και Β. Ο Α1 υποδοχέας ενεργοποιείται πιο συχνά αποκρινόμενος στον τελικό βόμβο παρά στο βόμβο προσέγγισης. (D): Κατά το τελευταίο τμήμα του τελικού βόμβου της νυχτερίδας, μόνο οι Α1 υποδοχείς είναι ενεργοί και όχι οι Α2.

30 Είναι ο Α2 απαραίτητος για την αντιαναχαιτιστική συμπεριφορά των νυχτοπεταλούδων; Μάλλον όχι ακόμη και εάν υπάρχουν δύο τύποι υποδοχέων. Σε κάποιες νυχτοπεταλούδες υπάρχει μόνο ένας τύπος υποδοχέα αλλά έχει απόκριση δύο σταδίων: απομάκρυνση και σπασμωδική. Σε κάποιες άλλες νυχτοπεταλούδες και οι δύο υποδοχείς δεν αποκρίνονται στην τελική φάση του βόμβου της νυχτερίδας ενδεχομένως γιατί οι ισχυροί υπέρηχοι της νυχτερίδας «αχρηστεύουν» τους υποδοχείς και είναι πλέον ανώφελη η σπασμωδική απομάκρυνση.

31 Και άλλα παραδείγματα διαφυγής: Μαντίδες (Δικτυόπτερα) και Νευρόπτερα Σε κανονική πτήση ένας Μάντης έχει τα μπροστινά του πόδια κοντά στο σώμα του. Όταν εντοπίσει υπέρηχο τα εκτείνει γρήγορα και αυτό «αναγκάζει» το έντομο να βουτήξει σπασμωδικά προς τα κάτω. Το ίδιο κάνει και ένα Νευρόπτερο

32 Πώς ακούν οι προνύμφες; Οι προνύμφες των νυχτοπεταλούδων έχουν αισθητήριες τρίχες που πάλλονται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Εάν αγγιχτούν σε αυτήν την πλευρά ενεργοποιούνται. Πιο ευαίσθητες σε Hz (η συχνότητα χτυπήματος των φτερών των παρασιτικών σφηκών). Μόλις τις ακούσουν «πηδούν».

33 «Φιλτράρισμα» ερεθίσματος Επιλεκτική απόκριση σε σημαντικά ερεθίσματα Καθορίζεται από τη φυσική επιλογή Παραδείγματα: Αλληλεπίδραση νυχτερίδων νυχτοπεταλούδων Ύπνος Φιλτράρουμε τους μη απαραίτητους ήχους Στο δάσος Νυχτοπεταλούδες: οι Α1 υποδοχείς εξοικειώνονται σε συνεχείς παλμούς Οι A1 αποκρίνονται σε υπέρηχους khz και φιλτράρουν τους υπόλοιπους. Ακούμε άλλες φωνές πιο εύκολα παρά τον «παρασκηνιακό» ήχο. Ακούμε μόνο ένα εύρος ήχων. Επεξεργαζόμαστε επίσης μόνο ένα συγκεκριμένο εύρος οπτικών ερεθισμάτων.

34 «Φιλτράρισμα» ερεθίσματος: δύο τρόποι Εξειδικευμένο σύστημα εντοπισμού Π.χ. νυχτοπεταλούδες Φιλτράρισμα στο ΚΝΣ μετά τον εντοπισμό του ερεθίσματος. Π.χ. Τη νύχτα δεν ακούμε το τρένο αλλά ωστόσο ακούμε να ανοίγει η εξώπορτα.

35 Αντίληψη ήχων στις νυχτερίδες Εξειδικευμένο σύστημα εντοπισμού ηχούς. Διάκριση μεταξύ της δικής τους ηχούς από τις άλλες. Παρατήρηση: η ηχώ επιστρέφει με ελαττωμένη ένταση. Οι εντοπιστές ηχούς αποκρίνονται σε υπέρηχους μικρής έντασης αμέσως μετά το βόμβο «διατροφής» και όχι σε άλλες περιπτώσεις. Ιχνηλατικοί Νευρώνες Συνεχίζουν να ενεργοποιούνται όσο μειώνεται το μεσοδιάστημα ανάμεσα στο βόμβο και την ηχώ του. Νευρώνες εύρους Αποκρίνονται σε καθυστερήσεις της ηχούς Μικρής καθυστέρησης (κοντά στο αντικείμενο) Μεγάλης καθυστέρησης (μακριά από το αντικείμενο)

36 Επιλεκτικός απτικός εντοπισμός Τα εντομοφάγα θηλαστικά «αφιερώνουν» διαφορετικό ποσό της λειτουργίας του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες αισθήσεις.

37 Επιλεκτικός απτικός εντοπισμός Οι μύτες των star-nosed moles (Condylura cristata) έχουν 22 αποφύσεις γεμάτες με τα όργανα του Eimer. Κάθε όργανο περιέχει ποικιλία εξειδικευμένων αισθητήριων κυττάρων που αποκρίνονται σε παραμορφώσεις του δέρματος πάνω από αυτά.

38 Επιλεκτικός απτικός εντοπισμός: δυσανάλογη μεγέθυνση του εγκεφαλικού φλοιού Ο εγκεφαλικός φλοιός τους είναι δυσανάλογα μεγάλος για την ανάλυση των ερεθισμάτων των αποφύσεων

39 Επιλεκτικός απτικός εντοπισμός: τέσσερα εντομοφάγα θηλαστικά (Α) Star-nosed mole: μύτη και εμπρόσθια άκρα. (Β) Eastern mole (Scalopus aquaticus): πόδια, μύτη και αισθητήριες τρίχες γύρω από τη μύτη. (C) Masked shrew (Sorex cinereus): αισθητήριες τρίχες γύρω από τη μύτη. (D) African hedgehog (Atelerix albiventris): αισθητήριες τρίχες γύρω από τη μύτη.

40 Δυσανάλογη μεγέθυνση του εγκεφαλικού φλοιού Άνθρωπος και Naked mole-rat (Heterocephalus glaber) Το αποτέλεσμα των διαφορετικών επιλεκτικών πιέσεων στην δυσανάλογη ανάπτυξη του εγκεφαλικού φλοιού

41 Επιλεκτική όραση: φιλτράρισμα ερεθίσματος και ανιχνευτές μορφής Οι φρύνοι έχουν δύο μάτια αλλά μπορεί να μη βλέπουν τίποτα! Φωτοευαίσθητοι νευρώνες στον αμφιβληστροειδή ενεργοποιούνται από τα φωτόνια, οι νευρώνες περνούν το οπτικό νεύρο, διασχίζουν τα εγκεφαλικά ημισφαίρια προς την οπτική οροφή και το θάλαμο. Γιατί τότε δε βλέπουν;

42 Επιλεκτική όραση Όταν το θήραμα (συνήθως σκουλήκι ή έντομο) περνά μπροστά από το οπτικό πεδίο του φρύνου συμβαίνει η εξής αλληλουχία: Ο φρύνος κινείται ώστε να αντικρίσει «κατάματα» το θήραμα. Πλησιάζει το θήραμα σε απόσταση «βολής». Εκτινάσσει τη γλώσσα του και συλλαμβάνει το θήραμα. Καταπίνει το θήραμα. Γλείφει το στόμα του. Η συμπεριφορά αυτή είναι αντανακλαστική γιατί ενεργοποιείται από το οπτικό ερέθισμα. Είναι ενδογενής και αυθόρμητη (την κάνουν από τη στιγμή που θα μεταμορφωθούν). Είναι αυστηρή Εάν το θήραμα απομακρυνθεί κατά το στάδιο 1 ο φρύνος συνεχίζει μέχρι και το τελευταίο στάδιο. Αλλά και ευέλικτη Εάν το θήραμα είναι ακριβώς μπροστά του και κοντά δεν γίνονται τα στάδια 1 και 2.

43 Είμαι τυφλός στο προφανές Τα μάτια δεν αποκρίνονται (δεν ενεργοποιούνται οι νευρώνες) χωρίς κίνηση. Το μάτι εξοικειώνεται με την εικόνα. Έτσι όταν οι φρύνοι κάθονται ακίνητοι και δεν συμβαίνει τίποτε δεν βλέπουν τίποτα! Παράδειγμα φιλτραρίσματος ερεθίσματος στα γαγγλιακά κύτταρα.

44 Γαγγλιακά κύτταρα και πεδία υποδοχής Λαμβάνουν πληροφορία από αρκετούς υποδοχείς/αισθητήριους νευρώνες. Υπό ορισμένες συνθήκες τα γαγγλιακά κύτταρα μεταφέρουν την πληροφορία στο ΚΝΣ. Ένα γαγγλιακό κύτταρο προσδένεται με τους φωτουποδοχείς του αμφιβληστροειδούς που ορίζουν ένα πεδίο υποδοχής. Υπάρχουν δύο πεδία υποδοχής (ομόκεντροι κύκλοι) Διεγερτικό πεδίο (εσωτερικά) Αυξάνει τις πιθανότητες ενεργοποίησης των γαγγλίων. Παρεμποδιστικό πεδίο (εξωτερικά) Μειώνει τις πιθανότητες ενεργοποίησης των γαγγλίων.

45 Μικρά και μεγάλα αντικείμενα και πεδία υποδοχής Ισχυρότερα σήματα μεταδίδονται στον εγκέφαλο όταν διεγείρονται μόνο τα κύτταρα του εσωτερικού κύκλου (διεγερτικό πεδίο) Γιατί χάνεται το σήμα όταν διεγείρονται και τα δύο πεδία; Εάν διεγερθεί μόνο ο εξωτερικός κύκλος (παρεμποδιστικό πεδίο) δεν ενεργοποιούνται τα γαγγλιακά κύτταρα. Εάν ενεργοποιηθούν και τα δύο πεδία το ένα τείνει να «ακυρώνει» το άλλο (αλλά όχι τελείως)

46 Μικρά και μεγάλα αντικείμενα και πεδία υποδοχής Ένα μικρό αντικείμενο που περνά εστιάζεται σε μια μικρή περιοχή του αμφιβληστροειδούς. Αυτό σημαίνει ότι θα διεγερθούν περισσότερα κύτταρα του διεγερτικού πεδίου. Ένα μεγάλο αντικείμενο θα διεγείρει μεγαλύτερη περιοχή του αμφιβληστροειδούς επομένως θα διεγερθούν και τα δύο πεδία και έτσι θα σταλεί ασθενές (ή καθόλου) σήμα. Αυτή η διάταξη επιτρέπει στους φρύνους να διακρίνουν μεταξύ θηραμάτων (μικρά αντικείμενα) και μη θηραμάτων μεγάλα αντικείμενα) και έτσι να τους συμπεριφέρεται διαφορετικά. Inhibitory Field Excitatory Field Ganglion Retina

47 Εντοπιστές σκουληκιών στους φρύνους: ανιχνευτής μορφής Εντοπίζουν κινούμενα λεπτά και μακριά σκουλήκια (ή ότι μοιάζει σε αυτά). Εντοπίζουν επίσης και κάθετα τοποθετημένα «σκουλήκια». Τα μικρά τετράγωνα θυμίζουν μικρά έντομα (σχετικά καλή τροφή) Τα μεγάλα αγνοούνται (παραείναι μεγάλα για να τα καταπιεί).

48 Εντοπιστές σκουληκιών στους φρύνους: ανιχνευτής μορφής Οι ανιχνευτές μορφής είναι ειδικά κύτταρα Τ5(1) και Τ5(2) στον εγκέφαλο (στην περιοχή της οπτικής οροφής tectum). Αλληλεπιδρούν με ειδικά κύτταρα του θαλάμου (ΤΡ3). Τα ΤΡ3 έχουν παρεμποδιστική δράση στα κύτταρα Τ5(1) και τα κύτταρα Τ5(2) έχουν διεγερτική δράση στα κύτταρα Τ5(1).

49 Οφθαλμαπάτες

50 Μρποίετε να το δάιαβστεε ατυό; I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg The phaonmneal pweor of the hmuan mnid Aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? yaeh and I awlyas thought slpeling was ipmorantt.

51 Επιλεκτική ακοή Οι θηλυκές παρασιτιτικές (σε τριζόνια) μύγες (Ormia ochracea) βρίσκουν τα θύματά τους ακούγοντας τα καλέσματα των τριζονιών, τα οποία παράγουν ήχους στη συχνότητα 4-5 khz. Οι θηλυκές μύγες είναι ευαίσθητες στη συχνότητα των 4-5 khz. Οι αρσενικές (που δεν τρέφονται με τριζόνια) δεν εμφανίζουν αντίστοιχη ευαισθησία.

52 Παραγωγοί Γενικών Προτύπων (General Pattern Generator) Λειτουργικές ομάδες κυττάρων στο ΚΝΣ Παράγουν ένα πρότυπο νευρικών σημάτων που χρειάζονται για να παραχθεί μια συγκεκριμένη αλληλουχία αποκρίσεων. Δεν απαιτείται αισθητήρια ανάδραση για τη δράση. Η αισθητήρια ανάδραση μπορεί να τροποποιήσει την παραγωγό γενικών προτύπων.

53 Παραγωγοί Γενικών Προτύπων: συμπεριφορά διαφυγής Συμπεριφορά διαφυγής στο Οπισθοβράγχιο (Tritonia diomeda) Διαδοχική ενεργοποίηση (συστολή) των ραχιαίων και κοιλιακών μυών με μόνη πληροφορία την ανάγκη για κολύμβηση. Οι ραχιαίοι και κοιλιακοί μύες είναι υπό τον έλεγχο δυο ραχιαίων καμπτήρων νευρώνων (DFN) και ενός κοιλιακού καμπτήριου νευρώνα (VFN). Η εναλλαγή στην ενεργοποίηση αυτών των δύο κατηγοριών κινητικών νευρώνων μεταφράζεται σε εναλλασσόμενες περιόδους ραχιαίων και κοιλιακών κάμψεων.

54 Παραγωγοί Γενικών Προτύπων: συμπεριφορά διαφυγής Στη διαδικασία συμμετέχουν οι ραχιαίοι κεκλιμένοι συνδετικοί νευρώνες (DRI) που διατηρούν τη δραστηριότητα στα κύτταρα που παράγουν την αλληλουχία των σημάτων ενεργοποίησης και καταστολής που είναι απαραίτητα στο Οπισθοβράγχιο για να κολυμπήσει με ασφάλεια.

55 Παραγωγοί Γενικών Προτύπων: συμπεριφορά διαφυγής Η δραστηριότητα των DSI ενεργοποιεί τους C2 που με τη σειρά τους ενεργοποιούν τους DFN και προκαλούν τη συστολή των ραχιαίων μυών κάμψης. Μετά από μια μικρή περίοδο οι C2 «μπλοκάρουν» τους DFN και στέλνουν σήματα ενεργοποίησης στους VSI που διεγείρουν το VFN και προκαλούν τη συστολή των κοιλιακών μυών κάμψης.

56 Παραγωγοί Γενικών Προτύπων: το ψάρι τυμπανιστής Plainfin Midshipman fish (Porichthys notatus) Στα αρσενικά το «τυμπάνισμα» της νυκτικής κύστης ελέγχεται από ηχητικούς μύες και παράγεται «τραγούδι» ζευγαρώματος.

57 Παραγωγοί Γενικών Προτύπων: παραδείγματα Σήματα από το μεσεγκέφαλο περνούν από τον οπισθεγκέφαλο και φτάνουν στους ηχητικούς κινητικούς πυρήνες στο ανώτερο τμήμα της νωτιαίας χορδής. Η ενεργοποίηση του «βηματοδότη» νευρώνα ρυθμίζει τη συχνότητα ενεργοποίησης των ηχητικών νευρώνων. Αυτοί ρυθμίζουν το ρυθμό συστολής των ηχητικών μυών και επομένως τη συχνότητα των ήχων που παράγονται.

58 Παραγωγοί Γενικών Προτύπων: παραδείγματα Πτηνά Η πτήση γίνεται με βάση μηχανισμού Παραγωγής Γενικού Προτύπου Με κομμένη νωτιαία χορδή ένα πουλί συνεχίζει να πετά σε ευθεία γραμμή. Άνθρωποι Η αναπνοή Η λειτουργία της καρδιάς όχι

59 Νευρικές προσαρμογές και εγγύς μηχανισμοί συμπεριφοράς Πρότυπα αντανάκλασης υπεριώδους ακτινοβολίας Αριστερά: τι βλέπουν οι άνθρωποι Δεξιά: οι UV επιφάνειες αντανάκλασης Το υπεριώδες πρότυπο της μαργαρίτας «διαφημίζει» την κεντρική θέση της τροφής για τα έντομα επικονιαστές Μόνο τα αρσενικά (πάνω) αυτών των πεταλούδων έχουν UV επιφάνειες αντανάκλασης στα φτερά τους. Αυτό υποδηλώνει το φύλο τους σε άτομα του είδους τους

60 Νευρικές προσαρμογές και εγγύς μηχανισμοί συμπεριφοράς Ο Γαλαζολαίμης (Luscinia svecica) μπορεί να «δει» το υπεριώδες φως. Εμείς βλέπουμε μπλε μόνο τα φτερά του λαιμού αλλά οι ίδιοι οι Γαλαζολαίμηδες βλέπουν και το υπεριώδες φως που αντανακλάται. Η υπεριώδης αντανάκλαση επηρεάζει την επιλογή συντρόφου. Τα αρσενικά με πειραματικά μειωμένη υπεριώδη αντανάκλαση ήταν πιο «αργά» στην προσέλκυση συντρόφων. Επίσης είχαν λιγότερα ζευγαρώματα με θηλυκά (εκτός του κύριου συντρόφου τους).

61 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί της αντίληψης των ανθρώπων Κοινωνικά σχετιζόμενες κινήσεις των χειλιών, του στόματος, των χεριών και του σώματος ενεργοποιούν νευρώνες σε διαφορετικά τμήματα ανώτερης εγκεφαλικής αύλακας.

62 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί της αντίληψης των ανθρώπων Εξειδίκευση της λειτουργίας σε διαφορετικά τμήματα του οπτικού φλοιού. Διαφορετικά νευρικά κυκλώματα κάνουν διαφορετικές αναλύσεις των εικόνων του περιβάλλοντός μας. Π.χ. Η ικανότητα να θυμόμαστε πρόσωπα εξαρτάται από μια συγκεκριμένη περιοχή της έλικας.

63 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί της αντίληψης των ανθρώπων Το κέντρο ανάλυσης λέξεων Η ατρακτοειδής έλικα αποκρίνεται έντονα σε οπτικά ερεθίσματα από λέξεις. Απόκριση δεξιά (LVF) και αριστερά (RVF)της έλικας σε λέξεις, αλληλουχία συμφώνων και σε μαύρα/άσπρα τετράγωνα. Μεγαλύτερη απόκριση σε λέξεις μέτρια απόκριση σε αλληλουχία συμφώνων μικρή σε τετράγωνα

64 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί προσανατολισμού: ο ρόλος του ιππόκαμπου στους ανθρώπους

65 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί προσανατολισμού: η ικανότητα προσανατολισμού και πλοήγησης σε άγνωστα μέρη Οι άνθρωποι όμως χάνονται σε άγνωστα μέρη. Κάποια άλλα ζώα όχι. Η ικανότητα προσανατολισμού σε άγνωστα μέρη απαιτεί: (1) αίσθηση πυξίδας (προς το πού) (2) αίσθηση χάρτη (γνώση του στόχου)

66 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί προσανατολισμού: η ικανότητα προσανατολισμού και πλοήγησης σε άγνωστα μέρη Σημαντική είναι η αίσθηση του χρόνου. Περιστέρια που «πειράχτηκε» το βιολογικό ρολόι τους αποπροσανατολίστηκαν.

67 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί μετανάστευσης Η πεταλούδα μονάρχης (Danaus plexippus) Μεταναστεύουν το φθινόπωρο από τον Καναδά στο Μεξικό και σχηματίζουν ομάδες σε μεγάλα υψόμετρα σε βουνά του κεντρικού Μεξικό. Επηρεάζονται και αυτές από το βιολογικό τους ρολόι και πώς;

68 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί μετανάστευσης Πείραμα: Αποτέλεσμα: Τεχνητοί κύκλοι φωτός-σκοταδιού Ο πειραματικός χειρισμός του βιολογικού τους ρολογιού άλλαξε τον προσανατολισμό τους. Συμπέρασμα: Είναι σημαντική η ηλιακή πυξίδα

69 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί μετανάστευσης Η πόλωση του φωτός επηρεάζει τον προσανατολισμό των πεταλούδων

70 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί μετανάστευσης Η πράσινη θαλάσσια χελώνα (Chelonia mydas): η πεταλούδα μονάρχης των χελωνών.

71 Προσαρμοστικοί μηχανισμοί μετανάστευσης Πειραματικός χειρισμός του μαγνητικού πεδίου επηρεάζει τον προσανατολισμό τους. Άτομα που υπόκεινται σε μαγνητικό πεδίο σε μια περιοχή βορείως της υποτιθέμενης θέσης τους κολυμπούν προς το νότο. Άτομα που υπόκεινται σε μαγνητικό πεδίο σε μια περιοχή νοτίως της υποτιθέμενης θέσης τους κολυμπούν προς το νότο.

Κανόνες Γκεστάλτ. Για την οργάνωση της Όρασης (και άλλων αισθήσεων)

Κανόνες Γκεστάλτ. Για την οργάνωση της Όρασης (και άλλων αισθήσεων) Κανόνες Γκεστάλτ Για την οργάνωση της Όρασης (και άλλων αισθήσεων) Ψυχολόγοι Γκεστάλτ Ενδιαφέρονται για τη διάκριση μεταξύ της αίσθησης και της αντίληψης Αίσθηση = ακατέργαστη φυσική εμπειρία Αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος:

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Βιολογία A λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: 2013-2014 Ένα αισθητικό σύστημα στα σπονδυλωτά αποτελείται από τρία βασικά μέρη: 1. Τους αισθητικούς υποδοχείς,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα αισθήσεων. Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση

Συστήματα αισθήσεων. Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση Απ. Χατζηευθυμίου Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας Μάρτιος 2017 Συστήματα αισθήσεων Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ (συγκεντρωμένοι ή διάσπαρτοι) ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΛΟΙΟΣ Ειδικά κύτταρα - υποδοχείς, ευαίσθητα στις αλλαγές αυτές, είναι τα κύρια μέσα συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα αισθήσεων. Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση

Συστήματα αισθήσεων. Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση Απ. Χατζηευθυμίου Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας 2018 Συστήματα αισθήσεων Αισθητικοί υποδοχείς Νευρικές αισθητικές οδοί Συνειρμικός φλοιός και διαδικασία αντίληψης Πρωτοταγής αισθητική κωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. Εισαγωγή στον μυστήριο κόσμο του νου

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ. Εισαγωγή στον μυστήριο κόσμο του νου Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Εισαγωγή στον μυστήριο κόσμο του νου Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εγκέφαλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις χαρές, τις απολαύσεις, το γέλιο και τη διασκέδαση, τη θλίψη,

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα προτιμούσατε; Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) 25/4/2012. Διάλεξη 5 Όραση και οπτική αντίληψη. Πέτρος Ρούσσος. Να περιγράψετε τι βλέπετε στην εικόνα;

Τι θα προτιμούσατε; Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) 25/4/2012. Διάλεξη 5 Όραση και οπτική αντίληψη. Πέτρος Ρούσσος. Να περιγράψετε τι βλέπετε στην εικόνα; Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 5 Όραση και οπτική αντίληψη Πέτρος Ρούσσος Να περιγράψετε τι βλέπετε στην εικόνα; Τι θα προτιμούσατε; Ή να αντιμετωπίσετε τον Γκάρι Κασπάροβ σε μια παρτίδα σκάκι; 1

Διαβάστε περισσότερα

Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες. Μαγδαληνή Γκέιτς Α Τάξη Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα

Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες. Μαγδαληνή Γκέιτς Α Τάξη Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες O εγκέφαλος Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος μας και ελέγχει όλες τις ακούσιες και εκούσιες δραστηριότητες που γίνονται μέσα σε αυτό. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα και να καταγράψετε τις αλλαγές που ανιχνεύουν:

2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που συναντάμε στο ανθρώπινο σώμα και να καταγράψετε τις αλλαγές που ανιχνεύουν: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 10 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ» ΜΕΡΟΣ Α: ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ 1. Τι είναι οι υποδοχείς και ποιος είναι ο ρόλος τους; 2. Να ονομάσετε τους διαφορετικούς τύπους υποδοχέων που

Διαβάστε περισσότερα

Η ανατομία της μέλισσας ΞΑΝΘΗ ΛΙΑΝΟΥ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Η ανατομία της μέλισσας ΞΑΝΘΗ ΛΙΑΝΟΥ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Η ανατομία της μέλισσας Η ερευνητική ομάδα Η μαθήτρια Ξανθή Λιανού Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Ποια είναι τα μέρη του σώματος της; (ανατομία του σώματος) Στο κεφάλι διακρίνουμε : 1. Δύο μεγάλα,

Διαβάστε περισσότερα

Συναπτική ολοκλήρωση. Η διαδικασία της άθροισης όλων των εισερχόμενων διεγερτικών και ανασταλτικών σημάτων σε ένα νευρώνα. Τετάρτη, 20 Μαρτίου 13

Συναπτική ολοκλήρωση. Η διαδικασία της άθροισης όλων των εισερχόμενων διεγερτικών και ανασταλτικών σημάτων σε ένα νευρώνα. Τετάρτη, 20 Μαρτίου 13 Συναπτική ολοκλήρωση Η διαδικασία της άθροισης όλων των εισερχόμενων διεγερτικών και ανασταλτικών σημάτων σε ένα νευρώνα http://www.mpg.de/13795/learning_memory_perception?print=yes 2 Τοποθεσία συνάψεων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του μαθήματος είναι ο συνδυασμός των θεωρητικών και ποσοτικών τεχνικών με τις αντίστοιχες περιγραφικές. Κεφάλαιο 1: περιγράφονται οι βασικές

Σκοπός του μαθήματος είναι ο συνδυασμός των θεωρητικών και ποσοτικών τεχνικών με τις αντίστοιχες περιγραφικές. Κεφάλαιο 1: περιγράφονται οι βασικές Εισαγωγή Ασχολείται με τη μελέτη των ηλεκτρικών, η λ ε κ τ ρ ο μ α γ ν η τ ι κ ώ ν κ α ι μ α γ ν η τ ι κ ώ ν φαινομένων που εμφανίζονται στους βιολογικούς ιστούς. Το αντικείμενο του εμβιοηλεκτρομαγνητισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σημειώσεις Ανατομίας - Φυσιολογίας Ι Σκοπός της λειτουργίας του νευρικού συστήματος Προσαρμόζει τις λειτουργίες του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32)

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 6 Μηχανισμοί επεξεργασίας οπτικού σήματος Οι άλλες αισθήσεις Πέτρος Ρούσσος Η αντιληπτική πλάνη του πλέγματος Hermann 1 Πλάγια αναστολή Η πλάγια αναστολή (lateral inhibition)

Διαβάστε περισσότερα

Εγκέφαλος & Νους. Νευρικό κύτταρο μονάδα επεξεργασίας της πληροφορίας

Εγκέφαλος & Νους. Νευρικό κύτταρο μονάδα επεξεργασίας της πληροφορίας Εγκέφαλος & Νους Νευρικό κύτταρο μονάδα επεξεργασίας της πληροφορίας W. W. Norton Two types of synapses: Electrical (Gap Junctions) Chemical EPSC at dendrite can lead to action potential Chemical Synapse

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ

AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ AΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΙ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΣΗ Αισθητικότητα ονομάζεται η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε αφενός το εξωτερικό μας περιβάλλον και το ίδιο μας το σώμα,

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική οδός. Έξω γονατώδες σώµα. Οπτική ακτινοβολία

Οπτική οδός. Έξω γονατώδες σώµα. Οπτική ακτινοβολία Όραση Γ Όραση Οπτική οδός Έξω γονατώδες σώµα Οπτική ακτινοβολία Οπτικό χίασµα: Οι ίνες από το ρινικό ηµιµόριο περνούν στην αντίπλευρη οπτική οδό ενώ τα κροταφικά ηµιµόρια δεν χιάζονται. Εποµένως κάθε οπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Επιλέξτε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω προτάσεις: 1) Τα νευρογλοιακά κύτταρα δεν μπορούν: α. Να προμηθεύουν τους νευρώνες με θρεπτικά

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Επιλέξτε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω προτάσεις: 1) Τα νευρογλοιακά κύτταρα δεν μπορούν: α. Να προμηθεύουν τους νευρώνες με θρεπτικά ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Επιλέξτε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω προτάσεις: 1) Τα νευρογλοιακά κύτταρα δεν μπορούν: α. Να προμηθεύουν τους νευρώνες με θρεπτικά συστατικά και να απομακρύνουν τις άχρηστες ουσίες. β. Να

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές...

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές... ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις Αγγειακές παθήσεις Παθολογίες των πνευμόνων Ουρο-γυναικολογικές διαταραχές Καρδιακές παθήσεις Παθολογίες σπονδυλικής στήλης Παθολογίες αρθρώσεων Παθολογίες συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητικά συστήματα. Σωματοαισθητικό σύστημα. Όραση Ακοή/Αίσθηση ισορροπίας Γεύση Όσφρηση. Αφή Ιδιοδεκτικότητα Πόνος Θερμοκρασία

Αισθητικά συστήματα. Σωματοαισθητικό σύστημα. Όραση Ακοή/Αίσθηση ισορροπίας Γεύση Όσφρηση. Αφή Ιδιοδεκτικότητα Πόνος Θερμοκρασία Αισθητικά συστήματα Σωματοαισθητικό σύστημα Αφή Ιδιοδεκτικότητα Πόνος Θερμοκρασία Όραση Ακοή/Αίσθηση ισορροπίας Γεύση Όσφρηση Σιδηροπούλου - Νευροβιολογία!1 1 Δομή αισθητικών συστημάτων Υποδοχέας Πρωτοταγής

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά

Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά έχει σχήμα πεπλατυσμένης σφαίρας Η διάμετρος, στον ενήλικα, είναι περίπου 2,5 cm Αποτελείται από τρεις χιτώνες, το σκληρό, το χοριοειδή και τον αμφιβληστροειδή.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας Ρόλος του νευρικού συστήματος Το νευρικό σύστημα (Ν.Σ.) ελέγχει, ρυθμίζει και συντονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Πρότυπο Πειραματικό Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Φασφαλής Νικηφόρος Από τι αποτελείται ΚΝΣ από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό ΠΝΣ από

Διαβάστε περισσότερα

Φως =Hλιακή ενέργεια. Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι

Φως =Hλιακή ενέργεια. Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι Φως Φως =Hλιακή ενέργεια Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι εκτός Γης ηλιακή ακτινοβολία Το μεγαλύτερο τμήμα ανακλάται, απορροφάται από τα σύννεφα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜOΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ «κοιτάζουμε με τα μάτια αλλά βλέπουμε με τον εγκέφαλο» 90% των πληροφοριών που φθάνουν στον εγκέφαλο περνούν μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 10 Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Ειδικές Αισθήσεις Όραση Ακοή Δομή του οφθαλμικού βολβού Οφθαλμικός βολβός Σκληρός χιτώνας Χοριοειδής χιτώνας Αμφιβληστροειδής χιτώνας Μ.Ντάνος Σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

AKOH HXOΣ. ένταση. τόνος. Χροιά : πολυπλοκότητα ηχητικών κυµάτων.

AKOH HXOΣ. ένταση. τόνος. Χροιά : πολυπλοκότητα ηχητικών κυµάτων. AKOH HXOΣ ένταση τόνος Χροιά : πολυπλοκότητα ηχητικών κυµάτων. Ακουστό φάσµα : 20-20000 Hz (συνήθως 1000-4000 Hz) Φάσµα ήχου για την κατανόηση της οµιλίας: 200-2000 Hz ΜΕΤΑ ΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΣΤΟ ΟΥΣ Έξω ους

Διαβάστε περισσότερα

«Η ομορφιά εξαρτάται από τα μάτια εκείνου που τη βλέπει»

«Η ομορφιά εξαρτάται από τα μάτια εκείνου που τη βλέπει» «Η ομορφιά εξαρτάται από τα μάτια εκείνου που τη βλέπει» Γνωστική Νευροεπιστήμη Πώς γίνεται αντιληπτή η αισθητική πληροφορία; Πώς σχηματίζονται οι μνήμες; Πώς μετασχηματίζονται σε λόγο οι αντιλήψεις και

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ 5o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11211, 37ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11243, 38ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11244 Ένας μαθητής ακούει το κουδούνι του σχολείου να χτυπά στο τέλος της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Page1 ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Μαθητές: Ρουμπάνης Γιάννης και Οικονομίδης Αριστείδης Τάξη: Γ γυμνασίου Κερατέας Τμήμα: Γ 4 Οκτώβριος 2013 Page2 ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το νευρικό σύστημα μαζί

Διαβάστε περισσότερα

Ηθολογία. Σίνος Γκιώκας. Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα ΗΘΟΛΟΓΙΑ - 5. Οργάνωση της συμπεριφοράς: νευρώνες και ορμόνες

Ηθολογία. Σίνος Γκιώκας. Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα ΗΘΟΛΟΓΙΑ - 5. Οργάνωση της συμπεριφοράς: νευρώνες και ορμόνες Ηθολογία Σίνος Γκιώκας Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα 2008 5. Οργάνωση της συμπεριφοράς: Νευρώνες και Ορμόνες Φταίνε οι ορμόνες μου; Οργάνωση της συμπεριφοράς Γεγονός: Όλα τα ζώα έχουν πολλές

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ Β: 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ 1. Η λειτουργία του συστήματος των

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9. Νευρικό Σύστημα. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9. Νευρικό Σύστημα. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9 Νευρικό Σύστημα Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Νευρικό Σύστημα Το νευρικό σύστημα μαζί με το σύστημα των ενδοκρινών αδένων φροντίζουν να διατηρείται σταθερό το εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Ηθολογία. Σίνος Γκιώκας. Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα ΗΘΟΛΟΓΙΑ - 8. Επικοινωνία

Ηθολογία. Σίνος Γκιώκας. Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα ΗΘΟΛΟΓΙΑ - 8. Επικοινωνία Ηθολογία Σίνος Γκιώκας Τμήμα Βιολογίας Τομέας Βιολογίας Ζώων Πάτρα 2012 8. Επικοινωνία Οι εντιμότατοι φίλοι μου Επικοινωνία Επικοινωνία: Η μεταφορά πληροφορίας από τον «πομπό» στο «δέκτη» Η συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics

M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics M.Sc. Bioinformatics and Neuroinformatics Recording and Processing Brain Signals Μαρία Σαγιαδινού Ο ανθρώπινος εγκέφαλος Πιο πολύπλοκο δημιούργημα της φύσης Προιόν βιολογικής εξέλιξης εκατομμυρίων ετών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό

Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό Κύμα: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο και στο χρόνο μεταφέροντας ενέργεια. Μηχανικά Μέσο διάδοσης Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό Διαμήκη Διεύθυνση διάδοσης παράλληλη στη διαταραχή Εγκάρσια Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β 1. Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων είναι το ένα από τα δύο συστήματα του οργανισμού μας που συντονίζουν και

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Εισηγητής: Μ. Αντώνιος Καθηγητής: Πιτσιλαδής Βασίλης Σχ. έτος: 2016-2017 ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Η καρδιά είναι ένα μυώδες

Διαβάστε περισσότερα

3. Να συμπληρώσετε κατάλληλα τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας νευρώνας.

3. Να συμπληρώσετε κατάλληλα τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας νευρώνας. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 9 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να συμπληρώσετε το παρακάτω διάγραμμα. 2. Ποιος είναι ο ρόλος του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 96ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11303 Ι. Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων είναι το ένα από τα δύο συστήματα του οργανισμού μας που συντονίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο. Δ. Αρζουμανίδου

2 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο. Δ. Αρζουμανίδου 2 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο Δ. Αρζουμανίδου Το νευρικό σύστημα συνεργάζεται με τους ενδοκρινείς αδένες και μαζί ελέγχουν και συντονίζουν τις λειτουργίες των

Διαβάστε περισσότερα

Νωτιαία αντανακλαστικά

Νωτιαία αντανακλαστικά Νωτιαία αντανακλαστικά ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ M. Duchamp (1912) for E-J Marey (κυμογράφος) ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ Η σωματική κινητική δραστηριότητα εξαρτάται από το μοτίβο και τον ρυθμό εκπόλωσης των κινητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία και μορφολογία πτηνού

Ανατομία και μορφολογία πτηνού Ανατομία και μορφολογία πτηνού Τα πτηνά είναι ομοιόθερμα σπονδυλωτά που φυλογενετικά σχετίζονται με τους Δεινοσαύρους Τα αρτίγονα πουλιά (Νεόρνιθες) διαιρούνται σε δύο ομάδες: (1) Παλαιόγναθα (κίβι, έμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Ηλιάνα Καρβουντζή Βιολόγος

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Ηλιάνα Καρβουντζή Βιολόγος ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Ρόλος του νευρικού συστήματος Το νευρικό σύστημα μαζί με το σύστημα των ενδοκρινών αδένων συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ B. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ B. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ B Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας Περιφερικό Νευρικό Σύστημα o Τα όργανα του ΠΝΣ είναι τα νεύρα. o Τα νεύρα αποτελούνται από δεσμίδες νευρικών αποφυάδων (μακριών δενδριτών

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Γλώσσα (2) Αντίληψη της ομιλίας Απεικόνιση της πρότασης «θα σας διηγηθώ την ιστορία των δύο νέων» κυματομορφή Φασματόγραμμα Συνάρθρωση Οι φθόγγοι αλληλεπικαλύπτονται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1. Τηλέγραφος 2. Τηλέφωνο 3. Τηλεόραση 4. Ραδιόφωνο 5. Cd/dvd-player 1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου Φυσική των οφθαλμών και της όρασης Κική Θεοδώρου Περιεχόμενα Στοιχεία Γεωμετρικής Οπτικής Ανατομία του Οφθαλμού Αμφιβληστροειδής Ο ανιχνευτής φωτός του οφθαλμού Το κατώφλι της όρασης Φαινόμενα περίθλασης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3 Πρόλογος Aγγλικής Έκδοσης xiii Λίγα Λόγια για τους Συγγραφείς xv Ευχαριστίες xvii Εισαγωγή xix Χρησιμοποιώντας το Βιβλίο xxi Πρόλογος Ελληνικής Έκδοσης xxiii Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Βιολογικές Βάσεις Στέλλα Βοσνιάδου

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Βιολογικές Βάσεις Στέλλα Βοσνιάδου 1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 2 Νευρώνες: Τα βασικά στοιχεία του Νευρικού Συστήµατος 3 Luigi Galvagni Joannes Muller Herman von Helmhoz τέλη του 18ου αιώνα Ανακαλύπτουν πως η νευρική µεταβίβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 2: Συμβολή της φυσιολογίας στην ψυχολογία Θεματική Ενότητα 2: Στόχοι: Η απόκτηση ενημερότητας, εκ μέρους των φοιτητών, για

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις Starling. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017

Δυνάμεις Starling. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017 Δυνάμεις Starling Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 03/10/2017 Φυσιολογία Συστημάτων Ακαδημαϊκό Ετος 2017-2018 Πιέσεις σε όλο το μήκος της συστημικής

Διαβάστε περισσότερα

Όραση Α. Ιδιότητες των κυµάτων. Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού. Ορατό φως

Όραση Α. Ιδιότητες των κυµάτων. Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού. Ορατό φως Ιδιότητες των κυµάτων Όραση Α Μήκος κύµατος: απόσταση µεταξύ δύο διαδοχικών κυµατικών µορφών Συχνότητα: αριθµός κύκλων ανά δευτερόλεπτα (εξαρτάται από το µήκος κύµατος) Ορατό φως Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 10 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ Β

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 10 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ Β ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 10 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ-ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ Β 1. Ως αίσθηση χαρακτηρίζουμε το αποτέλεσμα της ερμηνείας των ερεθισμάτων που φτάνουν στον εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Απ. Χατζηευθυμίου Αν Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας

Απ. Χατζηευθυμίου Αν Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας Απ. Χατζηευθυμίου Αν Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας Το 80% περίπου της γεύσης του φαγητού παρέχεται στην πραγματικότητα από την αίσθηση της όσφρησης. Η μυρωδιά μιας ουσίας σχετίζεται άμεσα με τη χημική

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική αγωγή

Μουσικοκινητική αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) - ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Μουσικοκινητική αγωγή Η μουσικότητα των ήχων και της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ Όπως συμβαίνει με τη συναπτική διαβίβαση στη νευρομυϊκή σύναψη, σε πολλές μορφές επικοινωνίας μεταξύ νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα παρεμβαίνουν άμεσα ελεγχόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 1:

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 1: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Το Νευρικό Σύστημα Ανωγειανάκις Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. Tα «παράθυρα» του οργανισμού μας στον κόσμο

ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. Tα «παράθυρα» του οργανισμού μας στον κόσμο ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Tα «παράθυρα» του οργανισμού μας στον κόσμο Ρόλος συστήματος αισθητηρίων οργάνων Το σύστημα αισθητηρίων οργάνων επιτρέπει στον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται τις μεταβολές που

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή σε οπτική και μικροσκοπία

Εισαγωγή σε οπτική και μικροσκοπία Εισαγωγή σε οπτική και μικροσκοπία Eukaryotic cells Microscope Cancer Μικροσκόπια Microscopes Ποια είδη υπάρχουν (και γιατί) Πώς λειτουργούν (βασικές αρχές) Πώς και ποια μικροσκόπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ 6. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ

ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ 6. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ 6. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΚΛΩΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ dimglo@uniwa.gr Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Δεκέμβριος 2018 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Δυναμικά μεμβράνης 2. Δυναμικά στα

Διαβάστε περισσότερα

περιβάλλοντος. 6. Εξειδικεύσεις 14. Σε υπόλοιπων ζώων. σύστημα των σπονδυλωτών.

περιβάλλοντος. 6. Εξειδικεύσεις 14. Σε υπόλοιπων ζώων. σύστημα των σπονδυλωτών. Ερωτήσεις Κεφάλαιο 10: Συστήματα Οργάνων Ζωικών Οργανισμών 1. Με ποιους τρόπους η φυσική επιλογή επηρεάζεται από τους φυσικούς νόμους, οι οποίοι καθορίζουν τη μορφή και το μέγεθος των οργανισμών. 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:./ /2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: Αισθητήρια όργανα - αισθήσεις ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα. [705,5Hz, 714Hz, 336/697,2m, 332/697,2m, 709,75Hz, 8,5Hz]

Δίνεται η ταχύτητα του ήχου στον αέρα. [705,5Hz, 714Hz, 336/697,2m, 332/697,2m, 709,75Hz, 8,5Hz] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Β : ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLERΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Β : ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER 22. Ένας ακίνητος παρατηρητής βρίσκεται ανάμεσα σε δυο πανομοιότυπες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Β ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Το Νευρικό Σύστημα έχει δύο μοίρες Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός) Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (Σωματικό και Αυτόνομο τμήμα) ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Περι... ήχου Ηχητικά κύματα -- ορισμοί ιάδοση ήχου στον αέρα Μέτρηση έντασης ήχου (decibel) Απορρόφηση ήχου σε δομικά υλικά Ακουστική μικρών χώρων

Διαβάστε περισσότερα

9. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ. Νευρώνες

9. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ. Νευρώνες 9. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το νευρικό σύστημα μαζί με το σύστημα των ενδοκρινών αδένων συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος (ομοιόσταση), ελέγχοντας και συντονίζοντας τις λειτουργίες των

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ - ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αθήνα 2007 3 4 Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού με τον περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER. στην οποία ο ήχος μπορεί να ανακλαστεί.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER. στην οποία ο ήχος μπορεί να ανακλαστεί. 1. Ένας παρατηρητής A και ένα περιπολικό S (πηγή ήχου) αφού συναντηθούν στον ίδιο ευθύγραμμο δρόμο συνεχίζουν να κινούνται α πομακρυνόμενοι ο ένας από τον άλλον με σταθερές ταχύτητες. Η πηγή εκπέμπει ήχο

Διαβάστε περισσότερα

Doppler. f 2 > f s > f 2. f 1 =3600Ηz. www.ylikonet.gr

Doppler. f 2 > f s > f 2. f 1 =3600Ηz. www.ylikonet.gr 4.2. Ασκήσεις στο φαινόµενο 4.2.1. Συχνότητα και διάρκεια ενός ήχου Μια ηχητική πηγή κινείται µε ταχύτητα υ s =40m/s πλησιάζοντας έναν ακίνητο παρατηρητή Α. Σε µια στιγµή εκπέµπει έναν ήχο διάρκειας 1,7s

Διαβάστε περισσότερα

Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ

Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ Εισαγωγή Παρασυµπαθητική Φυγόκεντρος Οδός Κεντρική Μοίρα (Εγκεφαλικό Σκέλος) Ιερή Μοίρα (Ιερό Σκέλος) Προγαγγλιακές Ίνες Τα Παρασυµπαθητικά Γάγγλια και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ 1 2 Ισχύς που «καταναλώνει» μια ηλεκτρική_συσκευή Pηλ = V. I Ισχύς που Προσφέρεται σε αντιστάτη Χαρακτηριστικά κανονικής λειτουργίας ηλεκτρικής συσκευής Περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται οξυγόνο και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή. Η αναπνοή έχει δύο φάσεις: την εισπνοή κατά την οποία ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ 148 ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ Γ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΑΣΣΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερική Κατασκευή των Εγκεφαλικών Ηµισφαιρίων

Εσωτερική Κατασκευή των Εγκεφαλικών Ηµισφαιρίων Εσωτερική Κατασκευή των Εγκεφαλικών Ηµισφαιρίων Διάµεσος Εγκέφαλος (Θάλαµος) Ελίζαµπεθ Τζόνσον Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Στο εσωτερικό των ηµισφαιρίων υπάρχου πλάγιες κοιλίες λευκή ουσία Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

4.2. Ασκήσεις στο φαινόμενο Doppler

4.2. Ασκήσεις στο φαινόμενο Doppler 4.2. Ασκήσεις στο φαινόμενο Doppler 1) Συχνότητα και διάρκεια ενός ήχου Μια ηχητική πηγή κινείται με ταχύτητα υ s =40m/s πλησιάζοντας έναν ακίνητο παρατηρητή Α. Σε μια στιγμή εκπέμπει έναν ήχο διάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Στάσιμα κύματα - Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου με το σωλήνα Kundt

Στάσιμα κύματα - Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου με το σωλήνα Kundt Στάσιμα κύματα - Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου με το σωλήνα Kundt Η χρησιμοποιούμενη διάταξη φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα: Το μεγάφωνο του σωλήνα Kundt συνδέεται στην έξοδο SIGNAL OUT της γεννήτριας συχνοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Διάλεξη 3: DSP for Audio Δρ. Θωµμάς Ζαρούχας Επιστηµμονικός Συνεργάτης Μεταπτυχιακό Πρόγραµμµμα: Τεχνολογίες και Συστήµματα Ευρυζωνικών Εφαρµμογών και Υπηρεσιών 1 Προεπισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

χρόνιου πόνου κι των συναισθημάτων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτού

χρόνιου πόνου κι των συναισθημάτων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτού Το μαιτεχμιακό σύστημα συνδέεται με τμήματα του μετωπιαίου κι κροταφικού λοβού ( τμήματα των εγκεφαλικών ημισφαιρίων,ονομασμένα σύμφωνα με το κρανιακό οστό που τα καλύπτει). Το ίδιο σχετίζεται με τον έλεγχο

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση.

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Συγκρίνοντας τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού με τα κύτταρα του νευρικού ιστού, αυτά μεταξύ τους μοιάζουν..

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1. Δραστηριότητα 1. Χρόνος αντίδρασης Αφου παρακολουθείστε το video Εικόνα 1.

Φύλλο Εργασίας 1. Δραστηριότητα 1. Χρόνος αντίδρασης Αφου παρακολουθείστε το video Εικόνα 1. Φύλλο Εργασίας Φύλλο Εργασίας 1. Δραστηριότητα 1. Χρόνος αντίδρασης Αφου παρακολουθείστε το video Εικόνα 1. Επαναλάβετε την διαδικασία που είδατε με τον διπλανό σας στην ομάδα σας και προσπαθείστε να πιάσετε

Διαβάστε περισσότερα

υποδοχείς αισθητικoί νευρώνες ΚΝΣ

υποδοχείς αισθητικoί νευρώνες ΚΝΣ υποδοχείς αισθητικoί νευρώνες ΚΝΣ 1 Ειδικοί υποδοχείς (7ΤΜ και υποδοχείς-ιονικοί δίαυλοι) εκφράζονται σε εξειδικευμένους αισθητικούς νευρώνες οι οποίοι μεταβιβάζουν νευρικές ώσεις στο ΚΝΣ 7ΤΜ Δίαυλοι Ιόντων

Διαβάστε περισσότερα

Β. Να επιλέξετε την ορθή απάντηση αναγράφοντας στον πίνακα της ακόλουθης

Β. Να επιλέξετε την ορθή απάντηση αναγράφοντας στον πίνακα της ακόλουθης Ονοματεπώνυμο:.. Βαθμός: Ωριαία γραπτή εξέταση Α Τετραμήνου στη Βιολογία [Κεφ. 9 ο, σελ. 153-158] Α. Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις με το γράμμα Ο, εφόσον είναι ορθές, ή με το γράμμα Λ, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα

Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan g g Εισαγωγή Η ενέργεια μεταφέρεται με μεταφορά μάζας Αν ρίξεις μια μπάλα προς ένα αμαξάκι, το αμαξάκι

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Κατηγοριοποίηση Αισθητήρων Γιώργος Βασιλείου

Βασική Κατηγοριοποίηση Αισθητήρων Γιώργος Βασιλείου Βασική Κατηγοριοποίηση Αισθητήρων Γιώργος Βασιλείου Εισαγωγή Τι είναι οι αισθητήρες και ποιος ο ρόλος τους στα ρομπότ; Μετρούν μια φυσική ποσότητα. Μετατρέπουν σε σήμα που μπορεί να διαβαστεί από παρατηρητή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Νο. 4 Ψηφιακή Καταγραφή Εικόνας

Παρουσίαση Νο. 4 Ψηφιακή Καταγραφή Εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση Νο. 4 Ψηφιακή Καταγραφή Εικόνας Εισαγωγή (1/2) Για την καταγραφή εικόνας απαιτούνται «Φωτεινή» πηγή Αντικείμενο Σύστημα καταγραφής «Φωτεινή» πηγή Πηγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑΤΑ 1. Νίκος Κανδεράκης

ΚΥΜΑΤΑ 1. Νίκος Κανδεράκης ΚΥΜΑΤΑ 1 Νίκος Κανδεράκης Ταλάντωση Πλάτος x o Περίοδος T χρόνος για μία ταλάντωση Α Β Α Συχνότητα f αριθμός ταλαντώσεων σε 1s συχνότητα = αριθμός ταλαντώσεων/χρόνο ή f = N/t Αν Ν = 1 τότε t = T f = N/t

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη ταξινόμιση της φυσικής κατάστασης Δύναμη Αντοχή φυσική κατάστασ η Ταχύτητα Ευλυγισία ποιοι ασχολούνται με την άσκηση με βάρη οι αθλητές της άρσης βαρών, οι

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Αισθήσεων Σωµατικές Αισθήσεις

Συστήµατα Αισθήσεων Σωµατικές Αισθήσεις Συστήµατα Αισθήσεων Σωµατικές Αισθήσεις ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Φλοιός (Ανώτερος Εγκέφαλος) Κατώτερος Εγκέφαλος Ειδικές Αισθήσεις Εν τω Βάθει Αισθητικότητα Επί πολλής Αισθητικότητα Χυµικά Ερεθίσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως. Ηλικία: Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως , χρονών

Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως. Ηλικία: Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως , χρονών Πλάνο Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Ηλικία: 15 16, χρονών Διαφοροποίηση: Μπορεί να ζητηθεί από τους πιο ικανούς μαθητές, να υπολογίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ Η ΛΕΥΚΗ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Η λευκή ουσία συντίθεται από εμύελες νευρικές ίνες διαφόρων διαμέτρων και νευρογλοία Οι νευρικές ίνες κατατάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ (I)

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ (I) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ (I) Γιάννης Τσούγκος ΓΕΝΙΚΑ:...πολλούς αιώνες πριν μελετηθεί επιστημονικά ο ηλεκτρισμός οι άνθρωποι γνώριζαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΙΝΗΣΗΣ. Εξελικτική Κρισιµότητα της Κίνησης

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΙΝΗΣΗΣ. Εξελικτική Κρισιµότητα της Κίνησης ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΙΝΗΣΗΣ Εξελικτική Κρισιµότητα της Κίνησης 1. Χρήση από θήραµα και θηρευτή 2. Προσέλκυση Προσοχής 3. Αντίληψη 3D αντικειµένων 4. ιαχωρισµός Φιγούρας-Φόντου (καµουφλάζ) 5. Πλοήγηση στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα