Ένας Πελοποννήσιος ερβίσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένας Πελοποννήσιος ερβίσης"

Transcript

1 Ένας Πελοποννήσιος ερβίσης Κρίσεις σε ένα άρθρο γνωστού µουσικολόγου σε ηµερήσια εφηµερίδα (Bήµα ) περί του Πέτρου Λαµπαδαρίου του Πελλοπονησίου όστις κατ εξαίρεσιν έγινε Λαµπαδάριος του Πατριαρχικού Ναού από την θέσιν του β οµέστιχου αυτός ο έξαρχος των µουσικών, ο κεκτηµένος την δύναµιν του µελοποιείν και την δεξιότητα του γράφειν εκ πρώτης ακοής τα δυσκολώτατα µέλη, ο οξυγράφος κάλαµος πάσης εκκλησιαστικής και εξωτερικής µελοποιϊας, ο της Μουσικής Μέγας ιδάσκαλος και αδαµάντινος Πέτρος ο Πελοποννήσιος. Βλέπε Κυριακού Φιλοξένους, 1859, Θεωρητικόν στοιχειώδες της Μουσικής σελίδα 201 (Βήµα ) O αρθρογράφος, καθηγητής Πανεπιστηµίου εις την έδραν της εθνοµουσικολογίας υποστηρίζει ότι ο άρχων λαµπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πέτρος ο Πελοποννήσιος ( ) ήτο και ερβίσης ανήκων στο µοναστικό τάγµα των Σουνιτών µουσουλµάνων «Μεβλεβί». Ο υπογράφων θεωρεί τους ισχυρισµούς ανυπόστατους, ατεκµηρίωτους και δεν τους αποδέχεται. Θεωρεί ότι οι διατυπούµενες απόψεις προσβάλλουν πρώτον αυτόν τούτον τον Λαµπαδάριον Πέτρον. Αποψή µας είναι ότι ένας Πέτρος δε θα µπορούσε να πιστέψει σε αυτά που πίστευαν οι εκάστοτε µουσουλµάνοι και τα διάφορα και ποικίλα µοναστικά τους τάγµατα. Για µας ο Πέτρος υπήρξε ιδάσκαλος της µουσικής και η µόνη σχέση που είχε µε αλλοεθνείς και αλλόθρησκους ήτο εκείνη του «ιδασκάλου προς µαθητάς». Επειδή δεν είναι δυνατόν να µεταφέρουµε εδώ ολόκληρο το άρθρο που δηµοσιεύτηκε στο Βήµα της Κυριακής την , διαβάζουµε: «Οι Μεβλεβί (δερβίσηδες) ήσαν ένα από τα µοναστικά τάγµατα των µουσουλµάνων σουνιτών (δηλ. των παραδοσιακών µουσουλµάνων)». «Ο Μεβλανά Τζελαλεδίν Ρουµί (ο ιδρυτής του τάγµατος 13 ος αιών) λέγεται ότι συµπεριφέρθηκε µε ανοχή στους Χριστιανούς» Μπράβο του. Μήπως ήτο ελληνογενής; Μάλλον όχι. Εκείνο το ρουµί στο όνοµά του τι σηµαίνει; «Αρκετοί Ελληνες φαίνεται να προσχώρησαν στο τάγµα των Μεβλεβί ειδικά κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας».

2 «Το παρόν άρθρο εξακολουθεί ο αρθρογράφος αποκαλύπτει ότι ένας απ αυτούς, δερβίσης δηλαδή, ήταν και ο Πέτρος ο Πελοποννήσιος, ο αποκαλούµενος Λαµπαδάριος ( )». «Η σηµασία της αποκάλυψης αυτής είναι τεράστια, συνεχίζει ο αρθρογράφος, διότι ο Πέτρος θεωρείται η µεγαλύτερη µουσική φυσιογνωµία της µεταβυζαντινής περιόδου και ο συνθέτης! (sic) των περισσοτέρων έργων θρησκευτικής µουσικής που ακούγονται µέχρι σήµερα στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» Σε δική µας περίληψη: Ο Πέτρος γεννήθηκε σε κάποιο χωριό της Λακωνίας. Κάποιος έµπορος που τον είδε αρχικά στην Λακωνία τον ξαναβρήκε τυχαία! στην Αγία Λαύρα (Μέγα Σπήλαιο) και τον πήρε στην Σµύρνη. Το 1756 ή 1753 πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Ετών 23 διορίζεται β οµέστιχος και µετά Λαµπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (δηλαδή του Πατριαρχικού Ναού). «Η µύηση στους δερβίσηδες» Ο απλός αναγνώστης βρίσκεται µπροστά σε µια αδιαµφισβήτητη «πληροφορία» και είναι υποχρεωµένος να αποδεχθεί ότι του κανοναρχεί ένας Πανεπιστηµιακός δάσκαλος, σπουδάσας εν Κανταβρυγία, U.K. Αµέσως µετά αµφισβητείται η εγκυρότης των εκκλησιαστικών βιογράφων. «Ωστόσο, το παρόν άρθρο καλεί τον φιλίστορα «αναγνώστη» (φιλίστορας αναγνώστης είναι ο έχων έρωτα µε τα παραµύθια) σε ένα διαφορετικό ταξίδι «µέσα από µαρτυρίες» που δείχνουν ότι ο Πέτρος πρέπει να µυήθηκε», όχι µυήθηκε, «αλλά πρέπει να µυήθηκε στους Μεβλεβί όντας στη Σµύρνη». Κάποιος Σελτζούκος Σουλτάνος τον 13 ον αιώνα, έφερε στη Σίλλη επτά (7) οικογένειες Λακώνων για να φροντίζουν ένα Χριστιανικό Ναό. Ο Σουλτάνος είχε προσπαθήσει να γκρεµίσει το Ναό και αναπήδησαν φλόγες και έκαψαν τους παρισταµένους. Στην ιστορία αυτή των Λακώνων της Σίλλης στηρίζονται οι µαρτυρίες που λέγουν ότι µε την ίδρυση του τάγµατος των Μεβλεβί, στο Ικόνιο µυήθηκαν» (χωρίς αµφιβολία) «στη νέα αυτή φιλοσοφία; και κάποιοι έγιναν δερβίσηδες»! Kαι συνεχίζει ο αρθρογράφος: «Οι Λάκωνες αυτοί αυξήθηκαν τόσο ώστε πριν την ανταλλαγή των πληθυσµών (1923) τα ¾ των κατοίκων της Σίλλης (7500) ήσαν ΕΛΛΗΝΕΣ απόγονοί τους».

3 Υποθέτουµε ότι 7500 ήσαν όλοι οι κάτοικοι και εξ αυτών οι 5625 ήσαν ΕΛΛΗΝΕΣ απόγονοι των αρχικών. εν αναφέρεται πόσοι απ αυτούς ήσαν δερβίσηδες και αν αντηλλάγησαν και αυτοί το 23. Ας πούµε λοιπόν ότι «Επειδή οι Λάκωνες της Σίλλης είχαν στενές εµπορικές σχέσεις µε τη Σµύρνη» και ο Πέτρος ήταν µανάβης είχε πολλά αλισβερίσια µαζί τους ακούτε τώρα µια τεκµηρίωση µούρλια «δεν είναι δύσκολο να φανταστούµε» τον Λάκωνα Πέτρο να έρχεται σε επαφή µαζί τους και ΠΙΘΑΝΟΝ (αυτό το λέγει ο ίδιος ο αρθρογράφος καθηγητής ) να µυείται στη Μεβλεβί φιλοσοφία». Κάποια άλλη εκδοχή θα µπορούσε να είναι ότι οι εµπορευόµενοι της Σίλλης πηγαίνοντας στην Σµύρνη η πρώτη τους δουλειά την Κυριακή ήταν να πάνε στην εκκλησία. Εκεί µπορεί να γνώρισαν κάποιοι, αν τον γνώρισαν, τον Πέτρο. Για να πηγαίνουν όµως στην εκκλησία θα πει πως ήταν καλοί Χριστιανοί και καµµιά σχέση δεν είχαν µε τους δερβίσηδες (δική µου εκδοχή). Και πάει λέγοντας: «Αυτό που θα τράβηξε ΑΜΕΣΩΣ τον Πέτρο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ (τι βεβαιότης αλήθεια!) η χρήση της µουσικής στις τελετουργίες των δερβίσηδων». Στο σηµείο αυτό µπορεί κανείς να φανταστεί τον Πέτρο διερχόµενο έξωθεν κάποιου τεκκέ της Σµύρνης να ακούει κάποιους παράφωνους ερβίσηδες να τραγουδάνε, να ορµάει µέσα και να τους λέει: Τι είναι αυτά που λέτε ρε. Ακούστε αυτό πως πρέπει να λέγεται. Χαϊβάνια! Μετά µερικά τέτοια γραφικά επανερχόµεθα στην βεβαιότητα των ιστορικών δεδοµένων!!! του κ.καθηγητή. «Από το δερβίσικο µοναστήρι της Σµύρνης» («ή και του Ικονίου» όποιο θέλετε παίρνετε) «όπου ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΠΑΝΙΑΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥ ΙΣΤΗ» (κάτι σαν το Νταλάρα να πούµε), «ΕΣΤΑΛΗ (σίγουρα, δηλαδή χωρίς αµφιβολία) «στο αντίστοιχο µοναστήρι της Πόλης. Εδώ οι µαρτυρίες για τη συµµετοχή του Πέτρου στην εσωτερική ζωή των δερβίσηδων, καθώς και την πλατειά αποδοχή που είχε από αυτούς είναι περισσότερες!!!!!» Το επόµενο ντοκουµέντο είναι «ΕΝΑ ΕΥΦΥΕΣ ΚΟΛΠΟ». «Το πιο εντυπωσιακό περιστατικό από τη δράση του στους δερβίσικους κύκλους συνέβη το 1770 µε την έλευση στην Κωνσταντινούπολη τριών µουσικών από την Περσία που έφεραν µαζί τους µια πρωτότυπη σύνθεση για να την παρουσιάσουν στον Σουλτάνο». «Οι ΜΟΥΣΙΚΟΙ της ΠΟΛΗΣ θορυβήθηκαν ότι θα εθίγετο το κύρος τους και αποτάθηκαν για βοήθεια στον Πέτρο», ο οποίος συνέλαβε το

4 εξής ευφυές κόλπο: είπε δηλαδή στους δερβίσηδες τι πρέπει να κάνουν για να εκθέσουν τους Πέρσες. Ο ίδιος τι πρόσφερε; Την γνωστή µουσική του αντίληψη, την ικανότητα που είχε να καταγράφει την µουσική και ουδέν πέραν τούτου. Ο Πέτρος συνέστησε στους ερβίσηδες να καλέσουν σε γεύµα τους Πέρσες µουσικούς και µε διάφορα τεχνάσµατα να τους βάλουν µεταξύ άλλων µελλωδηµάτων να ψάλλουν και το νέον ανέκδοτον άσµα αυτών, αν ήτο δυνατόν περισσότερον από µια φορά. Πράγµα το οποίον και έγινε τρις. Ο Πέτρος κρυµµένος κάπου έγραψε και εκαλλώπισε το άσµα. Όταν ο Πέτρος µετά την τρίτην εκτέλεσιν του άσµατος υπό των Περσών είχε ήδη καταγράψει το άσµα «εφαίνετο ερχόµενος εκ του προαυλίου του Τεκκέ προς το µέρος του συµποσίου. Πάντες οι συνδαιτυµόνες ερβίσηδες προεξανέστησαν προς υποδοχήν του Πέτρου λέγοντες «Χότζα γκελίορ» (ο διδάσκαλος έρχεται)». Ο διδάσκαλος είπαν όχι ο αδελφός Πέτρος (καρντάς Πέτρος). Αυτά γράφει ο ιστορικός Γ.Παπαδόπουλος στο βιβλίο Συµβολαί εις την ιστορίαν της παρ ηµίν εκκλησιαστικής Μουσικής 1890 σε ανατύπωση ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ σελ.321. Κατά περίεργο τρόπο ο αρθρογράφος δεν φαίνεται να αποδέχεται τον ρόλον αυτόν του Πέτρου ως διδασκάλου και µόνον. Από πού βγαίνει λοιπόν ότι ήτο µέλος της αδελφότητος; άσκαλος τους ήταν και τίποτα άλλο. O συγγραφέας µας πληροφορεί ότι «ΩΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ» της απαράµιλλης µουσικής αντίληψης αλλά και της αφοσιώσης κ.λ.π.οι δερβίσηδες καταχώρισαν το όνοµα του Πέτρου στο ιερό βιβλίο και το µαυσωλείο. Εδώ υπάρχει µια ακόµη πλήρως ατεκµηρίωτη δήλωση: ότι η προσθήκη επιθέτων (Χιρσίζ) απενέµετο µόνο σε µέλη τους µε αναγνωρισµένη δράση. Αυτό µοιάζει να ισχυρίζεται κάποιος σήµερα ότι τα Πανεπιστήµια απονέµουν τον τίτλον του επίτιµου διδάκτορα ΜΟΝΟΝ σε αποφοίτους τους, και ποτέ σε µη απόφοιτους, ξένους ή δικούς (όπως π.χ. ο Χ.ΚΙΣΙΓΚΕΡ ή ο Σ.Καράς. Τέλος δίνεται το παράπτωµα του Πέτρου να ψάλλει το Σελάκ [εωθινή προσευχή] σε «νέο» ήχο από το µιναρέ. Όταν ο Σουλτάνος έµαθε ότι το Σελάκ το έψαλε µη µουσουλµάνος «διέταξε να συλληφθεί ο ιερόσυλος Πέτρος». Μπορεί ποτέ ένας µουσουλµάνος µοναχός να είναι ιερόσυλος»; Όχι βέβαια.

5 Γι αυτό και συνελήφθη, εδικάσθη αλλά κατά την δίκην προσεποιήθη τον παράφρονα. Κλείσθηκε εις φρενοκοµείο, εκεί έγραψε το γνωστόν βυσινόχροον Πασαπνοάριον εις ήχον πλ.του Β και µετά 40 µέρες, επειδή τάχα έγινε καλά εξήλθε του φρενοκοµείου και «εξηκολούθησε τα καθήκοντα αυτού εν τε τη Μ. Εκκλησία και εν τοις Ανακτόροις» (συνεχίζει ο Γ. Παπαδόπουλος Συµβολαί 1899 σελ. 323). Η κηδεία του Πέτρου έγινε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Συνέρρευσαν δερβίσηδες από όλους τους τεκκέδες της βασιλευούσης. Ζήτησαν άδεια από τον Πατριάρχη να ψάλλουν κι αυτοί -εις ένδειξιν σεβασµού προς τον κηδευόµενον διδάσκαλον- πένθιµον ωδήν µετά πλαγιαύλου. Τους εδόθη άδεια και «έψαλλον αυλωδώς παθητικότατα». «Εις δε των µεγάλων ερβίσηδων καταβάς εις τον τάφον και κρατών ανά χείρας ως λαµπάδα καιοµένη τον πλαγίαυλον του είπε τουρκιστί τάδε: ω µακαρίτα «ιδάσκαλε» λάβε και αφ ηµών των ορφανών µαθητών σου το τελευταίον τούτο δώρον, ΙΝΑ ΣΥΜΨΑΛΛΗΣ ΑΣΜΑΤΑ Ι ΑΥΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑ ΕΙΣΟΝ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ». Για µας τους µη-µουσικολόγους η σχέση του Πέτρου µε τους δερβίσηδες ήταν σκέτη σχέση ΑΣΚΑΛΟΥ µε ΜΑΘΗΤΗ- τελεία και παύλα. Τα άλλα είναι «µύθος» που δυστυχώς δεν (κατά)πίνεται λόγω πολλού αφρού. Ο ισχυρισµός µοιάζει να υποστηρίζει κάποιος ότι όσοι εξ ηµών πήγαν σχολείο στη Γαλλική Σχολή, στους φρέρηδες όπως τους λέγαµε παιδιά, έγιναν και καρδινάλιοι. «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» (αφελείς) του κ.καθηγητή Ο Πέτρος έγραψε και κοσµικά τραγούδια (100 λέγει ο συγγραφέας του άρθρου) όπου χρησιµοποιεί «τουρκικές» (sic ) κλίµακες και ρυθµούς αλλά ελληνικούς στίχους». Την εποχή εκείνη ήταν σύνηθες να γράφει ο συνθέτης της µουσικής και τους στίχους. Είναι γνωστό ότι όταν κάποιος γράφει τέτοια τραγούδια, έρχεται θέλοντας και µη στην θέση του κοσµάκη, τους καηµούς του, τα ντέρτια του, τους πόνους του κ.λ.π. αν θέλει το τραγούδι του να έχει απήχηση στον κόσµο. Το ότι ο Πέτρος δεν ενυµφεύθη ποτέ, και αφού έγραψε ένα τραγούδι που κάποιος λέγει «σαν δερβίσης πια θα ζήσω» εννοεί τον εαυτό του, είναι κατά τη γνώµη µας, απαράδεκτο.

6 Απαράδεκτη είναι και η συσχέτιση µε τον µαθητή του, Πέτρο τον Bυζάντιο που έχασε τη θέση του λόγω δευτερογαµίας, η οποία απαγορευόταν τότε στους ψάλτες της Μεγάλης Εκκλησίας. εν υπάρχει καµιά µαρτυρία που να λέγει ότι ο Λαµπαδάριος Πέτρος ηρνήθη τα εγκόσµια. Αλλωστε υπήρχαν και έγγαµοι ερβίσαι. Τέλος ας ακούσουµε και το τελευταίο του αρθρογράφου : «Ποια πρέπει να ήταν η θέση του Πέτρου στο τάγµα των Μεβλεβί δεν είναι πολύ δύσκολο να εικάσει (υποθέσει δηλαδή) κανείς». Και µετά από όλα αυτά τα τεκµήρια καταλήγει στο αδιάσειστο συµπέρασµα : «ο Πέτρος λόγω της χαρισµατικής του φωνής πρέπει να έψαλε το οξαστικό Μεβλεβί Νατί πριν από την εκτέλεση της τελετής του χορού». Σίγουρα την κάτσαµε τη βάρκα θα έλεγε λακωνικά και ο κ. Γ. Τσακαλάκος ως γνήσιος Λάκων. Θεωρώ ότι όλα τα υποθετικά που αναφέρονται πιο πάνω προσβάλλουν µια σειρά από θεσµούς, αρχές, εξουσίες, άτοµα διακεκριµένα και µη. Το να πιστεύει κανείς ότι ο Λαµπαδάριος της Μεγάλης Εκκλησίας την εποχή που έζησε µπορεί να ήταν ταυτόχρονα και δερβίσης δηλαδή µουσουλµάνος µοναχός, θίγει πρώτα πρώτα τον ίδιο τον µυθολογούµενο. Θίγει τον Πατριάρχη, θίγει την Αγία και Ιερά Σύνοδο, θίγει τους άλλους πατριαρχικούς διδασκάλους, θίγει το Χριστεπώνυµο πλήρωµα που δεν κατάλαβε τίποτα και είχε Λαµπαδάριο έναν δερβίση Μουσουλµάνο. Ο Σουλτάνος τον αποκαλεί «ιερόσυλο». Ο Αρχιδερβίσης του δίδει τον πλαγιάυλο να ψάλλει στον παράδεισο µε τους αγγέλους». Ο Πατριάρχης τον κηδεύει στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Είµαι σίγουρος το όνοµά του µνηµονεύτηκε 40 µέρες στις καθηµερινές λειτουργίες που αδιαλείπτως τελούνται σ αυτόν, ενταφιάζεται στο Κοιµητήριο των Ορθοδόξων εν Εγρυκαπίω. Κανείς δεν κατάλαβε την διπλή ζωή που έκανε; και πως τα κατάφερνε ως εσωκατάκοιλος; πως τα έφερνε βόλτα το πρωϊ στα Πατριαρχεία, το απόγευµα στον τεκκέ; Και πότε έβρισκε χρόνο και έγραφε την µουσική του που δεν είναι και λίγη ή µήπως ως δερβίσης εγκαταβίωνε εν τοις Πατριαρχείοις; Σίγουρα αφού ο Πέτρος ήταν δάσκαλος της µουσικής σε Ελληνες, Τούρκους, Αρµένηδες κ.λ.π. θα έψελνε στις «πρόβες» (βέβαια) και το

7 Μεβλετί Νατί για να το µάθουν και οι δερβίσηδες, διότι ως γνωστόν, µέθοδος άνευ διδασκάλου στην πάσης φύσεως ψαλτική δεν νοείται. Αν δεν ακούσεις δεν λες. Οσοι λεν χωρίς να ακούσουν θεωρούνται Νεύτωνες και µάλιστα χωρίς να πέσει το µήλο στο κεφάλι τους. Νοµίζω πως ένας Πανεπιστηµιακός δάσκαλος πρέπει να είναι περισσότερο τεκµηριωµένος όταν µιλάει σε απληροφόρητους ανθρώπους µε σκοπό να τους πληροφορήσει. Οι πληροφορηµένοι σαφώς δεν χρειάζονται την πληροφόρησή του όταν µάλιστα είναι σαφώς παραπληροφόρηση. Ερρωσθε Ρ Κ. Χ. ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ ] يونا Greek [ Ελληνικά Σαμπίρ Αλί Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ 2013-1435

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

Διμηνιαίο περιοδικό της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης ΙΟΥΝΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 11 ΤΕΥΧΟΣ 261. Κωδ.: 1101

Διμηνιαίο περιοδικό της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης ΙΟΥΝΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 11 ΤΕΥΧΟΣ 261. Κωδ.: 1101 Διμηνιαίο περιοδικό της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης ΙΟΥΝΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 11 ΤΕΥΧΟΣ 261 Κωδ.: 1101 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΥΧΟΣ (Λεπτομέρειες στη σελ. 23) ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία µου στην Ορθοδοξία

Η πορεία µου στην Ορθοδοξία Η πορεία µου στην Ορθοδοξία ΠΛΑΚΙ ΑΣ DESEILLE Μετάφραση: Συµεών Κούτσας Εκδόσεις Ακρίτας Περιεχόµενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ 1. ΣΙΣΤΕΡΣΙΑΝΗ ΖΩΗ (1942-1966) ΤΟ ΑΒΒΑΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΒΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ;

ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΒΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΒΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; ] يونا Greek [ Ελληνικά Άχμαντ Ντιντάτ Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ 2013-1434

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; Εισήγηση στην Παγκρήτια Σύναξη Νέων 3 Ἰανουαρίου 2015 Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΠΩΣ ΤΑ ΜΜΕ ΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΚΟΡΙΝΑ ΘΕΟ ΩΡΑΚΑΚΗ Μ. ΠΑΠΑ Α: Κυρίες και κύριοι ξεκινάµε την απογευµατινή συνεδρίαση, µε την κα Κορίνα Θεοδωρακάκη στο συντονισµό.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΤ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Φιλολόγου Επιθεωρητού Μέσης Εκπαιδεύσεως Ο ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Π. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΤ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Φιλολόγου Επιθεωρητού Μέσης Εκπαιδεύσεως Ο ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Π. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΤ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Φιλολόγου Επιθεωρητού Μέσης Εκπαιδεύσεως Ο ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΔΡ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Π. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΑΤΥΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ» (Αρ. 167 168) ΛΕΥΚΩΣΙΑ - 1974 1 Ο ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΔΡ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ορθοδοξία και Ρωμαιοκαθολικισμός (Παπισμός) - Κύριαι Διαφοραί. (Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους) alopsis

Ορθοδοξία και Ρωμαιοκαθολικισμός (Παπισμός) - Κύριαι Διαφοραί. (Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους) alopsis Ορθοδοξία και Ρωμαιοκαθολικισμός (Παπισμός) - Κύριαι Διαφοραί. (Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους) alopsis Σήμερα, αντί άλλου σχολίου, με αφορμή την επίσκεψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΙ ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Στο παρόν τεύχος έχουμε για πρώτη φορά στο περιοδικό μας και στην Ελλάδα μία βιογραφία του δρος Μπίλλυ Γκραίαμ ή Γκράχαμ όπως καθιερώθηκε στα ελληνικά το όνομά του. Την έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177

ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177 ΕΤΟΣ 34 ον - ΤΕΥΧΟΣ 177 Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2011 Κωδικός 2130 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 99-100

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 99-100 Μια φιλολογική ματιά σε δυο έργα του Νίκου Ψημμένου (ένα κείμενο ποιητικό, αλλά και με έντονο φιλοσοφικό και πολιτικό στην ευρύτερη έννοιά του χαρακτήρα, και δυο σχετικά με αυτό δοκίμια) Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου,

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

1. ΜΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ.

1. ΜΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ. Η Μ Α Γ Ε Ι Α ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ! 1. ΜΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ. Πριν αρκετά χρόνια, μια νύχτα στο Τόκιο, μου έκαναν την τιμή, διηγείται ο δημοσιογράφος Γ. Καράγιωργας στο περιοδικό "Τζούντο", και με

Διαβάστε περισσότερα

To Γράμμα - Καλά Χριστούγεννα! Έτος ΙΕ, αριθ. 94. Γκουστάβ Ντορέ, Η Γέννηση

To Γράμμα - Καλά Χριστούγεννα! Έτος ΙΕ, αριθ. 94. Γκουστάβ Ντορέ, Η Γέννηση To Γράμμα - Έτος ΙΕ, αριθ. 94 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Μάνος Τσελίκας ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΟΔΟΣ ΤΕΩ 1, ΠΑΤΗΣΙΑ, Τ.Κ. 11142, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛΕΦ. 210 2912340 ΟΚΤΩΒΡ. - ΔΕΚΕΜΒΡ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΤΖΕΛΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ Μετάφραση από τα γαλλικά ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1998 Στη Μεριέμ Σεψά: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΚΟΣΜΟΣ Τίτλος πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 12.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 12.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 12.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σιωπάς για να ακούγεσαι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάρω Βαμβουνάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Edward

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA. υπό. GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια.

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA. υπό. GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια. Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ THE BLIGHT OF ASIA υπό GEORGE HORTON Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια. Με Πρόλογο του JAMES W. GERARD, πρώην Πρεσβευτού στη Γερμανία

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης

Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΕNOTHTA 28 Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ για το Γυµνάσιο τεύχος Γ 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 2 3 Πηγή: Βλέπω το σηµερινό κόσµο. «Πολυθεµατικό» βιβλίο ηµοτικού Σχολείου για την ευέλικτη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΩΚΑΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ διάλογος-συνέντευξη γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤ. ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ* Πυθαγόρας, Ευφυής Σχεδιασμός και Μη Γραμμικά Μαθηματικά. Clono

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας

ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΝ. Θράκη 2004. Χρήστος Κηπουρός. Κοινόν Ευρωπαίων Μάιος 2004 1

ΚΟΙΝΟΝ. Θράκη 2004. Χρήστος Κηπουρός. Κοινόν Ευρωπαίων Μάιος 2004 1 ΚΟΙΝΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Χρήστος Κηπουρός Χρήστος Κηπουρός Θράκη 2004 Κοινόν Ευρωπαίων 1 Περιεχόµενα Eξώφυλλο...3 Α. Τι έχω να πω στον Ταγίπ...5 Α1. Θράκη: ούτε εθνικισµός ούτε κεµαλισµός... 12 A2. Μαθήµατα Θρακικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Α Τµήµα) Η ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 3 Σεπτεµβρίου 2005, ηµέρα Σάββατο και ώρα 09.00', στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα TELIKES SELIDES 21-04-15 14:59 ÂÏ 1 ΠΑΣΧΑ 2015 σ12-13 Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα σ22-23 Ο Σταµάτης Μαλέλης µιλάει για το στίγµα της σ58-59 κατάθλιψης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ - ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Πρόλογος

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ - ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Πρόλογος ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ - ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Πρόλογος ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση του χριστιανικού κόσμου είναι φυσικό να έχουν ευρύτατη αποδοχή, επειδή, αφενός,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 19 Οκτωβρίου 2013 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 19 Οκτωβρίου 2013 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ διαδρομές ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Τα Νεώρια ως... Σχολή Καλών Τεχνών 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ diadromes@haniotika-nea.gr διαδρομές ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΕΚΔΟΣΗ 19Οκτωβρίου2013 ~ editorial

Διαβάστε περισσότερα

Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους

Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους Γ Γυμνασίου Οι δρόμοι της πόλης μου: Τα πρόσωπα και η ιστορία τους Σχολικό έτος 2013-14 1. ΑΓΓΕΛΑΚΗ Εμ. Η6-Η7- Ζ7 Ο Εμμανουήλ Αγγελάκης γεννήθηκε, το 1856 στο χωριό Αρμένι της Σητείας. Πιθανόν γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα