Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου"

Transcript

1 Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου

2 1. Οργάνωση παρουσίασης

3 2 Διαγνωστικά Συστήματα Ακτίνες Χ Αξονική τομογραφία Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων αξονική τομογραφία Υπέρηχοι Μαγνητική τομογραφία Λειτουργική μαγνητική απεικόνιση Ενδοσκοπική κάψουλα Holter monitor

4 2.1 Ακτίνες Χ (X Rays) Iοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με ενέργειες φωτονίων από λίγα kev μέχρι πολλά MeV. Μήκος κύματος ακτίνων Χ: 10 8 έως μέτρα. Σκοπός της Διαγνωστικής Ακτινολογίας με τη χρήση των ακτίνων Χ είναι ο σχηματισμός εικόνων της εσωτερικής ανατομικής δομής του ανθρωπίνου σώματος Ανάμεσα στον εκπομπό και το στόχο, τοποθετείται ένα λεπτό μεταλλικό φύλλο (φίλτρο), στο οποίο αποκόπτεται ένας αριθμός φωτονίων, κυρίως χαμηλής ενέργειας Ελάττωση έντασης της δέσμης και αύξησης της μέσης ενέργειας. Φάσμα Η/Μ ακτινοβολίας

5 2.1.1 Εφαρμογή στην ιατρική Η απεικόνιση των δομών βασίζεται στο φαινόμενο της απορρόφησης της ακτινοβολίας Χ από το ακτινοβολούμενο σώμα και της αποτύπωσής της σε ένα σύστημα καταγραφής εικόνας (φιλμ, ενισχυτής εικόνας, κ.λπ.). Όσο μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας Χ προσπίπτει στο φιλμ, τόσο μεγαλύτερη είναι η αμαύρωση σ αυτό. Ο τρόπος αποτύπωσης των δομών στο φιλμ σχετίζεται με την απορρόφηση της ακτινοβολίας Χ κατά τη διέλευσή της από το σώμα του εξεταζόμενου, κατά την οποία η δέσμη των ακτίνων Χ εξασθενεί. Καταγραφή στο σύστημα σχηματισμού εικόνας της διαφορετικής εξασθένισης ανάλογα με τις διάφορες ανατομικές δομές Εξετάζοντας μια ακτινογραφία, μπορούμε να δούμε διάφορες ανατομικές δομές στο φιλμ. Τα οστά απεικονίζονται «λευκά» καθώς η ακτινοβολία απορροφάται απ αυτά ενώ ο αέρας μέσα στους πνεύμονες απεικονίζεται «μαύρος», καθώς η ακτινοβολία εύκολα τον διαπερνά.

6 2.1.2 Χρησιμότητα και προβλήματα Χρήσιμες τόσο στη διάγνωση βλαβών του σκελετικού συστήματος, αλλά και στη διάγνωση πολλών άλλων συχνών ασθενειών, όπως πνευμονία, καρκίνος, πνευμονικό οίδημα (ακτινογραφία θώρακος) κ.ά. Παραδείγματα ακτινογραφιών Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση της ακτινογραφίας είναι συζητήσιμη (π.χ. σε περιπτώσεις πέτρας στα νεφρά όπου δεν είναι πάντα ορατή με ακτινογραφία). Χρήση αξονικής τομογραφίας (CT), της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και των υπερήχων (Ultrasound).

7 2.1.3 Ακτίνες Χ ως βιοϊατρικό σύστημα πραγματικού χρόνου (1) Τα συστήματα ακτίνων Χ ενσωματώνονται σε διαγνωστικά ή και θεραπευτικά απεικονιστικά συστήματα πραγματικού χρόνου, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για αγγειογραφία (angiography), αγγειοπλαστική (angioplasty), στεφανιογραφία (coronary angiogram), εμβολισμοί (embolisms) κ.ά. Χορήγηση ραδιογραφικής ουσίας υψηλής πυκνότητας στον ασθενή, για καλύτερη απεικόνιση ώστε του εξεταζόμενο οργάνου στον κατάλληλο αισθητήρα. Yψηλός ρυθμός καταγραφής και επεξεργασίας των απεικονιστικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, (15 30 εικονοπλαισίων ανά δευτερόλεπτο (frames/sec)) απαιτείται στις περιπτώσεις διάνοιξης αγγείων σχετιζόμενων με τη λειτουργία της καρδιάς.

8 2.1.3 Ακτίνες Χ ως βιοϊατρικό σύστημα πραγματικού χρόνου (2) Υπάρχουν ήδη τέσσερις αρκετά διαδεδομένες τεχνολογίες συστημάτων με ακτίνες Χ, ενώ άλλες τέσσερις παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον ως προς τις προοπτικές τους 1. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονου αισθητήρα αποτελεί ο αισθητήρας LANMIT, με έμφαση στη μείωση του θορύβου που προέρχεται από τις ακτίνες Χ 2. Οι αλγόριθμους επεξεργασίας των παραπάνω εικονοπλαισίων πρέπει να ταυτοποιούν τις διαφορετικές δομές των αγγείων και να διαχωρίζοντυν τα οστά που απεικονίζονται στις συγκεκριμένες διαδοχικές ακτινογραφίες. Χαρακτηριστική τεχνική στο συγκεκριμένο πεδίο αποτελεί η ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία (Digital Subtraction Angiography DSA) όπως και η τρισδιάστατη ψηφιακή (3D) αφαιρετική αγγειογραφία. Απαραίτητη διόρθωση της εικόνας στο χρόνο ώστε να εξαλείφονται οι περιστροφές και οι ολισθήσεις που οφείλονται σε μικρές μετατοπίσεις του ασθενή. 1 Σύνοψη των διαφορετικών τεχνολογιών των ψηφιακών αισθητήρων για ακτίνες Χ: icon.com/pdf/radicon_an02.pdf 2

9 2.2 Αξονική τομογραφία H εξέλιξη της τρισδιάστατης απεικόνισης ήταν επιτακτική δεδομένου ότι στις ακτίνες X: για να γίνει διάκριση δύο δομών στην απεικόνιση τους πρέπει να διαφέρουν σε αντίθεση (contrast) κατά 2% τουλάχιστον (αδύνατη απεικόνιση δομών όπως τα αγγεία ή ανατομικών λεπτομερειών οργάνων όπως η καρδιά). υπάρχειαπώλειατηςμίαςδιάστασης, δηλαδή του βάθους καθώς ότι οι στερεές (τριών διαστάσεων) δομές του σώματος απεικονίζονται σε επίπεδο (στο φιλμ). Τομογραφική απεικόνιση: τομογραφία διέλευσης (transmission tomography) (π.χ.ct), τομογραφία εκπομπής (emission tomography) (π.χ.spect,pet) μαγνητική τομογραφία (Magnetic resonance imaging, MRI)

10 2.2.1 Τομογραφία διέλευσης αξονική (υπολογιστική) τομογραφία (1) Πηγή ακτίνων Χ περιστρέφεται γύρω από το υπό εξέταση αντικείμενο, ενώ αντιδιαμετρικά προς την πηγή βρίσκονται οι αισθητήρες ακτίνων Χ. Λαμβάνονται εγκάρσιες εικόνες των εσωτερικών δομών του σώματος με υψηλή ποιότητα. Mεγάλο πλήθος μετρήσεων (> ) μεγάλης ακρίβειας που αφορούν τη διέλευση των ακτίνων Χ μέσα από το σώμα του εξεταζόμενου, ελέγχοντας πλήρως τη γεωμετρία των μετρήσεων. Οι μετρήσεις κατόπιν υπόκεινται σε επεξεργασία από εξειδικευμένο λογισμικό ώστε να υπολογίζονται οι εγκάρσιες τομές, οι οποίες αφορούν σε διαφορετικά επίπεδα των δομών στόχων της απεικόνισης. o Επίλυση του προβλήματος της απώλειας της διάστασης του βάθους.

11 2.2.1 Τομογραφία διέλευσης αξονική (υπολογιστική) τομογραφία (2) Ένα σύστημα τομογραφίας διέλευσης περιλαμβάνει: o ικρίωμα (πηγή και αισθητήρες ακτίνων Χ και το σύστημα συλλογής δεδομένων (data acquisition system DAS) o ένα τραπέζι ασθενούς, o μία κονσόλα ελέγχου o έναν υπολογιστή Εμπνευστής ο Hossefield (τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την συνεισφορά του).

12 2.2.1 Τομογραφία διέλευσης αξονική (υπολογιστική) τομογραφία (3) Στο παρελθόν: Συνδυασμός μίας λυχνίας και ενός αισθητήρα ακτινοβολίας Λήψη των τομών βάσει περιστροφική κίνηση και την παράλληλη μετατόπιση του συνδυασμού λυχνίας αισθητήρα. Σοβαρό μειονέκτημα της CT αποτελεί η συνολική ακτινική επιβάρυνση (ενεργός δόση)(αντιστοιχεί σε 400 απλές ακτινογραφίες θώρακα).

13 2.2.2 Νεότερες εξελίξεις σπειροειδής ελικοειδής τεχνική Τεχνικές σπειροειδούς ελικοειδούς σάρωσης (spiral helical scanning) (spiral helical scanning) και πολλαπλών τομών Ταυτόχρονης οριζόντιας μετακίνησης του τραπεζιού ασθενούς ενόσω η πηγή και οι αισθητήρες των ακτίνων Χ περιστρέφονται γύρω του Προσφέρουν: εικόνες εξαιρετικής ευκρίνειας σημαντική μείωση του διάρκειας της εξέτασης (~ λεπτά), ενώ πριν 20 χρόνια η διάρκειά της ήταν αρκετές ώρες. συλλογή δεδομένα για ~100 τομές δυνατότητα σύνθετης τρισδιάστατης εικόνας με επεξεργασία μέσω λογισμικού (χωρίς πρόσθετη ακτινοβολία για τον ασθενή). Ελικοειδής αξονικός τομογράφος

14 2.2.2 Παραδείγματα αξονικών τομογραφιών Αξονική τομογραφία εγκεφάλου Αξονική τομογραφία θώρακος

15 2.2.3 Η αξονική τομογραφία ως βιοϊατρικό σύστημα πραγματικού χρόνου Ενσωματώνει το σύνολο των λειτουργιών πραγματικού χρόνου που έχουν υλοποιηθεί στην περίπτωση των κλασικών ακτίνων Χ. Επιπλέον, η υπολογιστική τομογραφία δίνει τη δυνατότητα για την υλοποίηση ελάχιστα παρεμβατικών (minimally invasive) συστημάτων. Η ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων καθώς και η αξιοποίηση της δυνατότητας δημιουργίας 3D απεικονίσεων εισάγει περιορισμούς πραγματικού χρόνου και απαιτεί ταχύτερους αλγορίθμους.

16 2.3 Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων αξονική τομογραφία Συνδυασμός Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (Positron Emission Tomography, PET) (τεχνολογία αιχμής Πυρηνικής Ιατρικής) και Αξονικής Τομογραφίας (CT) σε ένα μηχάνημα. Λήψη εικόνων : CT που καταδεικνύουν την ανατομία των οργάνων του οργανισμού και PET, που αναδεικνύουν τη λειτουργία των ίδιων οργάνων σε μια συνεδρία και χωρίς τη μετακίνηση του ασθενούς. Ρεαλιστική απεικόνηση των ζώντων υγιών και παθολογικών ιστών Απεικόνιση CT Απεικόνιση PET Συνδυασμένη Απεικόνιση PET CT Αξονικός τομογράφος πολυτομικής ελικοειδούς τεχνολογίας και τομογράφος ποζιτρονίωνμε κρυστάλλους LSO τελευταίας γενεάς («βιογράφος»(biograph βιολογικός καταγραφέας))

17 2.3.1 Χρήση τομογράφου PET/CT Καλύτερη διερεύνηση ογκολογικών και νευρολογικών παθήσεων, αλλά και στη διάγνωση βιωσιμότητας του ισχαιμικού μυοκαρδίου Στον καθορισμό του σταδίου του κακοήθους όγκου σε ογκολογικές παθήσεις (δηλ. στο πόσο εκτεταμένη είναι η νόσος και αν επιδέχεται ή όχι χειρουργική θεραπεία) και στην αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία (ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία) Στη διάγνωση διαφόρων τύπων ανοιών και επιληπτικών εστιών, προκειμένου να επιλέγεται η κατάλληλη αγωγή, αλλά και η έγκαιρη έναρξη θεραπείας.

18 2.3.2 Αρχές λειτουργίας τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων Χρησιμοποιεί την ουσία Fluorodeoxyglucose (FDG) που περιέχει το ραδιοϊσότοπο «φθόριο 18», το οποίο εκπέμπει ποζιτρόνια Τα καρκινικά κύτταρα προσλαμβάνουν πολύ έντονα την ουσία FDG Η PET μπορεί να απεικονίζει την υψηλή συγκέντρωση FDG στα καρκινικά κύτταρα, συλλαμβάνοντας τα εκπεμπόμενα ποζιτρόνια Αλλαγή σχεδιασμένης στρατηγικής αντιμετώπισης μετά τα αποτελέσματα της απεικόνισης με τη μέθοδο PET/CT (σε ποσοστό 30% 35% των ασθενών με καρκίνο). Οφέλη για τους ασθενείς και οικονομικά οφέλη για το σύστημα Υγείας.

19 2.3.3 Η τομογραφία PET/CT ως βιοϊατρικό σύστημα πραγματικού χρόνου Ανατομική και λειτουργική πληροφορία για τα εξεταζόμενα όργανα Κύριες προκλήσεις για την επέκταση χρήσης της συγκεκριμένης μεθόδου: η δυναμική ανανέωση της εικόνας που προέρχεται από τη σύντηξη των δεδομένων PET και CT η δημιουργία της τρισδιάστατης πληροφορίας για την απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο Συνθήκες λειτουργίας πραγματικού χρόνου: αναπνοή, καρδιακός παλμός και μικρομετακινήσεις του ασθενή Προκλήσεις: ακρίβεια διάγνωσης, σταδιοποίησης και σχεδιασμού των μελλοντικών παρεμβάσεων στον ασθενή Discovery PET/CT 710 της εταιρίας GE: Χαρακτηριστικό σύστημα στο οποίο λαμβάνονται υπόψη οι ανωτέρω παράμετροι.

20 2.4 Υπέρηχοι Μορφή ενέργειας που αποτελείται από μηχανικές ταλαντώσεις, με συχνότητες υψηλότερες από το ακουστικό εύρος. Κατώτερο όριο της συχνότητας φάσματος ~20 khz περίπου όμως οι περισσότερες διαγνωστικές εφαρμογές χρησιμοποιούν εύρος συχνοτήτων 1 15MHz. Χρήσιμη μέθοδο για την ιατρική διαγνωστική: επιτρέπει την απεικόνιση εσωτερικών δομών του ανθρώπινου ιστού. Το μέσο διάδοσης για τον υπέρηχο είναι ο ανθρώπινος ιστός. Ευρέως διαδεδομένες μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και 50 χρόνια. Αρκετά οικονομική (ειδικά αν συγκρίση με τη μαγνητική τομογραφία (MRI) και την αξονική τομογραφία (CT)). Μη ιοντίζουσα ακτινοβολία:«ασφαλής μέθοδος» Η συχνή χρήση της ιοντίζουσας ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες ακόμη και την εμφάνιση καρκίνου.

21 2.4.1 Χρησιμότητα (1) την πρόβλεψη της ημερομηνίας γέννησης, διάγνωση του φύλου του παιδιού, προσδιορισμό της θέσης του εμβρύου, έλεγχο πολλαπλής εγκυμοσύνης, έλεγχο σοβαρών φυσικών ανωμαλιών, έλεγχο καρδιακών παθήσεων (υπερηχοκαρδιογράφημα), αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων, διάγνωση αντιμετώπιση καρκίνου (π.χ. του μαστού), οφθαλμολογία (μέτρηση μήκους οφθαλμού που αξιοποιείται στη διάγνωση πολλών διαταραχών της όρασης, παροχή δεδομένων για εγχειρίσεις καταρράκτη κ.λπ.).

22 2.4.1 Χρησιμότητα (2) Eξέταση του υπερηχογραφήματος Έμβρυο 12 εβδομάδων και 3 ημερών Έμβρυο 14 εβδομάδων

23 2.4.2 Αρχές λειτουργίας απεικονιστικός εξοπλισμός Συσκευήπομπού δέκτηπουπαράγειυπερήχουςστην περιοχή συχνοτήτων 1 15 MHz. Οι υπέρηχοι στη διαδρομή τους μέσα από το ανθρώπινο σώμα ανακλώνται μερικώς όταν συναντούν αλλαγές πυκνότητας, π.χ. στη σύνδεση μυών με τα οστά, σε μικρές δομές εντός των οργάνων, αιμοσφαίρια εντός του πλάσματος κ.λπ. Μερικές από αυτές τις αντανακλάσεις επιστρέφουν στη συσκευή πομπού δέκτη και με βάση τη διαφορά χρόνου εκπομπής λήψης και τη συχνότητα των υπερήχων που λαμβάνονται εντοπίζεται η θέση και η κίνηση των ανακλουσών επιφανειών. Το σήμα των υπερήχων που επιστρέφει, κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας, οδηγεί στην αποτύπωση τηςεικόναςτωνανακλουσώνεπιφανειώνκαθώςκαι της ροής εντός του κυκλοφορικού συστήματος. Απεικονιστικός εξοπλισμός υπερήχων

24 2.4.3 Υπέρηχοι Doppler (1) Eξειδικευμένη εφαρμογή των υπέρηχων για την εξέταση και απεικόνιση της ροής του αίματος μέσα στο κυκλοφορικό σύστημα. Επιτρέπουν στους ιατρούς να εκτιμήσουν τη ροή του αίματος στις μείζονες αρτηρίες και φλέβες, όπως π.χ. αυτές των χειρών, των ποδιών και του λαιμού. Εξέταση με Doppler Αναδεικνύει ελαττωμένη ροή μέσω στενώσεων στις αρτηρίες του λαιμού, συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό. Εντοπίζει θρόμβους σε φλέβες των ποδιών που αν αποκολληθούνείναι δυνατόν να εμποδίσουν τη ροή αίματος στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Χρησιμοποιούνται ακόμα στην εγκυμοσύνη για να ελεγχθεί η ροή αίματος στο έμβρυο. Σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά τους στον έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς.

25 2.4.3 Υπέρηχοι Doppler (2) Τέσσερις βασικοί τύποι υπερήχων Doppler: Doppler συνεχούς κυματομορφής (continuous wave Doppler). Ο πομποδέκτης παράγει ακουστικά σήματα με μεταβαλλόμενη τονικότητα, τα οποία παρακολουθεί ο ιατρός για να εκτιμήσει αν υπάρχει πρόβλημα στην εξεταζόμενη περιοχή. Πρόκειται για μία τεχνική με χαμηλό κόστος και χρησιμοποιείται για ταχείες εκτιμήσεις. Διπλό (Duplex) Doppler. Παράγει εικόνες των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων που τα περιβάλλουν καθώς και γραφήματα που δίνουν πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα και την κατεύθυνση της ροής του αίματος στα εξεταζόμενα αγγεία. Doppler με χρωματική κωδικοποίηση. Μέσω τυπικών μεθόδων υπερήχων απεικονίζονται τα αγγεία, ενώ μέσω επεξεργασίας των σημάτων σε υπολογιστή κωδικοποιείται χρωματικά η ταχύτητα και η κατεύθυνση της ροής και η χρωματική κωδικοποίηση υπερτίθεται στην εικόνα του αγγείου. Power Doppler. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την εξέταση των αγγείων που βρίσκονται εντός στερεών οργάνων, όπου οι άλλες τεχνικές Doppler δεν δίνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

26 2.4.3 Υπέρηχοι Doppler (3) Υπερηχογράφος Doppler Ληφθείσα εικόνα με χρωματική κωδικοποίηση

27 2.4.4 Οι υπέρηχοι ως βιοϊατρικό σύστημα πραγματικού χρόνου ΤασυστήματαυπερήχωνκαιιδιαίτερατασυστήματαυπερήχωνDoppler, ενσωματώνουν ένα πλήθος από αλγόριθμους αυτόματης επεξεργασίας και ανάλυσης των περιοχών που απεικονίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα συστήματα Doppler όπου συνήθως απαιτείται η ανάλυση των αιμοδυναμικών και μηχανικών χαρακτηριστικών μιας αρτηρίας ώστε να εκτιμηθεί η αιματική ροή και η κινητικότητα του ιστού. Η επεξεργασία γίνεται σε πραγματικό χρόνο και οι συντιθέμενες εικόνες προβάλλονται στην οθόνη του υπερηχογράφου. Μία ακόμη εφαρμογή των υπερήχων όπου εκτελείται επεξεργασία πραγματικού χρόνου αφορά στη φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση ατόμων που πρέπει να ενδυναμώσουν τους μυς της κοιλιακής χώρας, της πλάτης και των γοφών. Οι υπέρηχοι σε αυτή την περίπτωση αποτυπώνουν τον φόρτο που εισάγεται στους διάφορους μυς κατά την άσκηση, επιτρέποντας στους ιατρούς να καθοδηγήσουν τους ασθενείς στην εκγύμναση ώστε να εξασκούνται οι σωστοί μυς και με το κατάλληλο κάθε φορά φορτίο.

28 2.5 Μαγνητική τομογραφία (MRI) Magnetic Resonance Imaging, MRI: απεικονιστική τεχνική που παράγει υψηλής ποιότητας εικόνες του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος. Bασίζεται στις αρχές του μαγνητικού πυρηνικού συντονισμού: ο φασματοσκοπική τεχνική που χρησιμοποιείται από τους πυρηνικούς επιστήμονες για να ανακτήσουν πληροφορίες για χημικές και φυσικές ιδιότητες των μορίων σε μικροσκοπικό επίπεδο. Αρχικά απεικόνιζε μόνο τομές του ανθρώπινου σώματος, έχει ωστόσο εξελιχθεί σημαντικά παρέχοντας τη δυνατότητα να απεικονίζεται και ο όγκος, να παράγονται δηλαδή τρισδιάστατες εικόνες του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος. Οι σύγχρονες τεχνικές έχουν μειώσει αισθητά τον χρόνο εξέτασης Aνοικτού τύπου τομογράφοι διευκολύνουν την εξέταση ασθενών με αυξημένο άγχος ή κλειστοφοβία σε σχέση με κλειστού τύπου ( σωλήνα ) τομογράφους

29 2.5.1 Αρχή λειτουργίας Xρησιμοποιεί τις ιδιότητες των ατόμων υδρογόνου (Η)για να διαχωρίσει τους ιστούς εντός του ανθρώπινου σώματος. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από άτομα υδρογόνου (63%), οξυγόνου (26%), άνθρακα (9%), αζώτου (1%) και μικρότερα ποσοστά φωσφόρου, ασβεστίου κ.λπ. H εξέταση γίνεται υπό επίδραση μαγνητικού πεδίου μεταξύ 1,5 3 Tesla (> φορές μεγαλύτερο από το μαγνητικό πεδίο της γης):οι πυρήνες των ατόμων του υδρογόνου στρέφονται είτε: προς την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου (κατάσταση χαμηλής ενέργειας) είτε προς την αντίθετη κατεύθυνση (κατάσταση υψηλής ενέργειας ή διεγερμένη κατάσταση). Οι περισσότεροι πυρήνες μεταπίπτουν στην κατάσταση χαμηλής ενέργειας Δημιουργίασυνολικούμαγνητικούπεδίούτοοποίοείναικαιαυτόπουπαρέχειτο προς επεξεργασία σήμα (κάθε άτομο Η δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο, λόγω της περιστροφής του πρωτονίου του πυρήνα του γύρω από τον εαυτό του). Το σήμα συλλέγεται από κατάλληλους αισθητήρες και κατόπιν υπόκειται σε υπολογιστική επεξεργασία. Ιστοί με μεγαλύτερη συγκέντρωση σε νερό απεικονίζονται με πιο ανοικτό χρώμα, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ένταση του μαγνητικού πεδίου που παράγουν.

30 2.5.2 Σημαντικότερες διαφορές αξονικής μαγνητικής τομογραφίας και εφαρμογές MRI Χρησιμοποιεί μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας, σε αντίθεση με την επιβαρυντική για τον οργανισμό ιοντίζουσα ακτινοβολία (CT). Xρησιμοποιείται άφοβα όσο συχνά απαιτείται για την εξέταση του ασθενούς. Προσφέρει καλύτερη απεικόνιση των σπλάχνων, τωνμυώνκαιόλωντωνάλλωνμαλακώνιστώντου οργανισμού. Xρησιμοποιείται σε πληθώρα εξετάσεων όπως εξετάσεις εγκεφάλου, αγγειογραφίες, εξετάσεις σπονδυλικής στήλης, εξετάσεις άνω κάτω κοιλίας, ορθοπαιδικές εξετάσεις, μυελογραφίες, κ.λπ. Έχει σημαντικά υψηλότερο κόστος σε σχέση με την CT. Μαγνητική τομογραφία ανθρώπινου εγκεφάλου Μαγνητική τομογραφία αυχένα

31 2.6 Λειτουργική μαγνητική απεικόνιση Functional Magnetic Resonance Imaging (fmri): τεχνική για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας Eντοπίζει τις αλλαγές στην οξυγόνωση και τη ροή του αίματος που προκύπτουν ως ανάδραση στη δραστηριότητα των νευρώνων: Ενεργότερη περιοχή εγκεφάλου μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου άρα αυξημένη ροή του αίματος προς την περιοχή αυτή. Η Λειτουργική Μαγνητική Απεικόνιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία χαρτών ενεργοποίησης, οι οποίοι δείχνουν τα τμήματα του εγκεφάλου που μετέχουν σε κάποια συγκεκριμένη νοητική διαδικασία. Σημαντικά πλεονεκτήματα: είναι μη επεμβατική και δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία: ασφαλής για τον εξεταζόμενο. διαθέτει εξαιρετική ανάλυση στον χώρο και καλή χρονική ανάλυση. είναι εύκολη στη χρήση για τον εξεταστή.

32 2.6 Λειτουργική μαγνητική απεικόνιση Ιδιαίτερα δημοφιλής απεικονιστική μέθοδος της λειτουργίας του εγκεφάλου. Σημαντικά ευρήματα στην έρευνα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι αναμνήσεις, τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη γλώσσα, τον πόνο, τη μάθηση, την κίνηση, τα συναισθήματα κ.τ.λ. Χρήση στην νευροχειρουργική, οδηγώντας τους νευροχειρουργούς ώστε να αφαιρέσουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του όγκου χωρίς να βλάψουν τους υγιείς νευρώνες, περιορίζοντας έτσι τις εγκεφαλικές δυσλειτουργίες μετά την επέμβαση. Εφαρμογές αναφορικά με τη διάγνωση της νόσου Alzheimer, αλλά και άλλες ασθένειες που περιλαμβάνουν εγκεφαλικές αλλοιώσεις. Συσκευή fmri Απεικόνιση fmri

33 2.6.1 Αρχή λειτουργίας Χρησιμοποιεί τα μαγνητικά πεδία από τα άτομα υδρογόνου για να επιτύχει την απεικόνιση. Η φαιά ουσία έχει περιεκτικότητα 80% σε νερό, η λευκή ουσία 70% και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι σχεδόν στο σύνολό του νερό: απεικόνηση συστατικών κρανιακής κοιλότητας με διαφορετικό χρώμα. Αξιοποιεί τις μαγνητικές ιδιότητες της αιμοσφαιρίνης (Hb) Το οξυγόνο μεταφέρεται στους νευρώνες μέσω της Hb στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυξημένη δραστηριότητα νευρώνων αυξάνει αυξημένη ζήτηση για οξυγόνο Αύξηση ροής του αίματος προς τις περιοχές με αυξημένη δραστηριότητα. Hb: διαμαγνητική (έχει δηλαδή την ιδιότητα να απωθείται ελαφρώς από εξωτερικά μαγνητικά πεδία) όταν είναι οξυγονωμένη. Hb: παραμαγνητική (έχει δηλαδή την ιδιότητα να έλκεται ελαφρώς από εξωτερικά μαγνητικά πεδία) όταν δεν είναι οξυγονωμένη. Διαφορές του σήματος μαγνητικού συντονισμού από το αίμα, ανάλογα με το βαθμό της οξυγόνωσης ο οποίος κυμαίνεται ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριότητας των νευρώνων: Αξιοποίηση διαφορών για ανίχνευση εγκεφαλικής δραστηριότητας.

34 2.6.2 Η μαγνητική τομογραφία ως βιοϊατρικό σύστημα πραγματικού χρόνου Σύστημα RTS: MRI και κυρίως η fmri όπου απαιτείται ανίχνευση συγκεκριμένων διεγέρσεων σε πραγματικό χρόνο για τη χαρτογράφηση της λειτουργικότητας περιοχών του εγκεφάλου, αλλά και άλλων περιοχών του σώματος. Εξειδικευμένοι αλγόριθμοι στοχεύουν στη ανάλυση και επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των σημάτων που λαμβάνονται. Χαρακτηριστικά επίσης παραδείγματα εφαρμογών πραγματικού χρόνου αποτελούν τα συστήματα μελέτης της αλληλεπίδρασης εγκεφάλου υπολογιστή (Brain Computer Interaction).

35 2.7 Ενδοσκοπική κάψουλα Eνδοσκοπική κάψουλα (endoscopic capsule) ή κάμερα χάπι (pill camera), η οποία χρησιμοποιείται για την καταγραφή και μετάδοση εικόνας από το εσωτερικό των ασθενών. μέγεθος περίπου όσο μια πολυβιταμίνη και διαθέτει μία κάμερα με ευρυγώνιο φακό, ο οποίος είναι προσανατολισμένος προς το πλαϊνό μέρος της κάψουλας. Η κάμερα λαμβάνει φωτογραφίες καθώς η κάψουλα κινείται κατά μήκος τουπεπτικούσυστήματος. H κάψουλα περιστρέφεται γύρω από τον άξονα περιστροφής της με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να αποτυπώνουν όλη την περίμετρο των τοιχωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος. Διάταξη δεκτών τοποθετημένων στο γιλέκο, καθώς και συσκευή καταγραφής Mέγεθος κάψουλας σε σχέση με μέγεθος των χεριών ενός ενήλικα

36 2.7.1 Δυνατότητες και χαρακτηριστικά του συστήματος Οι φωτογραφίες αποστέλλονται μέσω ειδικού πομπού που είναι ενσωματωμένος στην κάψουλα και λαμβάνονται από δέκτες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε ένα γιλέκο που φορά ο ασθενής, και από τους δέκτες προωθούνται σε μία συσκευή καταγραφής. Aνάλυση κάθε φωτογραφίας είναι εικονοστοιχεία (pixels) Ρυθμός λήψης των φωτογραφιών είναι 30 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο φωτογραφίες σε διάστημα λειτουργίας 8 ωρών Eπεξεργασία εικόνων από εξειδικευμένο λογισμικό, για να συντεθεί η πλήρης εικόνα των τοιχωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος. To λογισμικό «συρράπτει» τις φωτογραφίες, φροντίζοντας για τη διόρθωση της παραμόρφωσης που εισάγει ο ευρυγώνιος φακός στα άκρα της κάθε φωτογραφίας. Η ενδοσκοπικής κάψουλα Sayaka (σχήμα) δεν περιλαμβάνει μπαταρίες, σε αντιδιαστολή με άλλες αντίστοιχες κάψουλες. Μείωση όγκου κάψουλας: η κάψουλα λαμβάνει την απαραίτητη για τη λειτουργία της ενέργεια μέσω επαγωγικής φόρτισης, όπου το πρωτεύον πηνίο (πηνίο φορτιστή) βρίσκεται στο γιλέκο και το δευτερεύον πηνίο (πηνίο φορτιζόμενης συσκευής) βρίσκεται εντός της κάψουλας.

37 2.7.2 Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής ενδοσκόπησης μικρή ταλαιπωρία, δεν απαιτεί νάρκωση με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι πιθανές καρδιοπνευμονικές διαταραχές (που σχετίζονται με τη νάρκωση), προσφέρει μια απλή, ασφαλή και με ελάχιστα παρεμβατική εναλλακτική λύση στη γαστροσκόπηση, ικανοποίηση του ασθενή, αφού η κάψουλα καταπίνεται εύκολα και νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, άμεση ανάρρωση του εξεταζόμενου, η ενδοσκοπική κάψουλα προτιμάται από τον ασθενή σε σχέση με την παραδοσιακή ενδοσκόπηση, δεν απαιτείται συνεχής παρουσία ιατρού, ασύρματη ενδοσκόπηση.

38 7.2.8 Holter monitor

39 2.8.1 Αρχή λειτουργίας Παρόμοια με αυτή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα της καρδίας με τη βοήθεια μίας σειράς ηλεκτροδίων τα οποία είναι συνδεδεμένα στο στήθος του ασθενή. Ο αριθμός των ηλεκτροδίων ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο. Σύνδεση ηλεκτροδίων με μια μικρή συσκευή η οποία προσαρμόζεται εύκολα στη ζώνη του ασθενή και είναι υπεύθυνη για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας. Σε παλιότερες συσκευές χρησιμοποιούταν κασέτα για την αποθήκευση των δεδομένων ενώ σε πιο σύγχρονες συσκευές τα δεδομένα καταγράφονται σε ψηφιακά μέσα αποθήκευσης. Τα δεδομένα φορτώνονται στον ενσωματωμένο επεξεργαστή ο οποίος αυτόματα αναλύει τα σήματα εισόδου και υπολογίζει στατιστικά στοιχεία όπως παλμοί ασθενούς/δευτερόλεπτο. Όλα τα δεδομένα είναι διαθέσιμα για περαιτέρω ανάλυση από το θεράποντα ή και άλλον ιατρό. Τοποθέτηση ηλεκτροδίων σε σημεία του στήθους που υπάρχουν οστά: περιορισμός παρεμβολών από τη μυϊκή δραστηριότητα.

40 3 Θεραπευτικά Συστήματα Καρδιακός βηματοδότης Προγραμματιζόμενη αντλία έγχυσης φαρμάκου Σύστημα παρακολούθησης επιπέδων γλυκόζης και αυτόματης χορήγησης ινσουλίνης σε πραγματικό χρόνο Βιονικό χέρι Βιονικό μάτι Χειρουργικό σύστημα da Vinci Σύστημα παρακολούθησης καρδιάς, θερμοκρασίας και υγρασίας ανθρωπίνου σώματος Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική Χειρουργική ματιών με laser Ακουστικό βαρηκοΐας

41 3.1 Καρδιακός βηματοδότης Εκπέμπει ηλεκτρικά σήματα, τα οποία οδεύονται στους καρδιακούς μυς μέσω ηλεκτροδίων με στόχο να ρυθμίσει την καρδιακή λειτουργία. Τοποθετείται: α) για αντιμετώπιση βραδυκαρδίας (κατάσταση όπου ο καρδιακόςρυθμόςείναιυπερβολικάβραδύς(<60 παλμοί/λεπτό) &μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ζάλη, απώλεια των αισθήσεων κ.τ.λ.) και β) όταν υπάρχει πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Ο πρώτος βηματοδότης κατασκευάστηκε ~1930 (από τον Albert Hyman) και ήταν μία εξωτερική συσκευή όπου το ρεύμα παραγόταν με χειρωνακτική περιστροφή μιας μανιβέλας. Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τύποι εμφυτευόμενων βηματοδοτών, με μικρό μέγεθος και αυξημένες δυνατότητες: προσαρμόζουν τον καρδιακό παλμό στις ανάγκες του σώματος (άσκηση, ανάπαυση), προγραμματίζονται από τους ιατρούς ώστε η λειτουργία τους να ταιριάζει καλύτερα στον οργανισμό τους ασθενούς στον οποίο τοποθετούνται.

42 3.1.1 Τύποι βηματοδοτών κυριότεροι τύποι: εξωτερικός ή διαδερμικός βηματοδότης (transcutaneous pacemaker), χρησιμοποιείται για την αρχική σταθεροποίηση του ασθενούς διάταξη με δύο ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στον θώρακα του ασθενούς το ένα ηλεκτρόδιο τοποθετείται στο πάνω μέρος του στέρνου και το άλλο ηλεκτρόδιο τοποθετείται κάτω από την αριστερή μασχάλη, πλησίον των κάτω πλευρών προσωρινός εσωτερικός ή διαφλεβικός βηματοδότης (temporary internal pacing ή transvenus pacemaker) και μόνιμο βηματοδότης (permanent pacemaker), Σημαντικές διατάξεις: αμφικοιλιακός βηματοδότης (Biventricular Pacing, BVP) καρδιακός απινιδωτής (Implantable Cardioverter Defibrillator, ICD).

43 3.1.1 α) Εξωτερικός ή διαδερμικός βηματοδότης (transcutaneous pacemaker) Χρησιμοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις στις οποίες κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. Διάταξη με δύο ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στον θώρακα του ασθενούς Το ένα ηλεκτρόδιο τοποθετείται στο πάνω μέρος του στέρνου και το άλλο ηλεκτρόδιο τοποθετείται κάτω από την αριστερή μασχάλη, πλησίον των κάτω πλευρών Όταν μία ηλεκτρική παλμώθηση μεταβαίνει από το ένα ηλεκτρόδιο στο άλλο, θα διέλθει μέσω των ιστών που βρίσκονται ανάμεσα στα άκρα των ηλεκτροδίων και θα διεγείρει τους σχετικούς μυς, στους οποίους περιλαμβάνεται ο καρδιακός μυς και οι θωρακικοί μυς. Η διέγερση ενός μυός προκαλεί τη σύσπασή του. Η διέγερση των θωρακικών μυών συνήθως θα προκαλέσει τη σύσπαση τους στον ρυθμό που έχει ρυθμιστεί ο βηματοδότης. Ο χειριστής παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στα ηλεκτρόδια και αυξάνει την ένταση μέχρι να αντιμετωπιστεί η βραδυκαρδία του ασθενούς. Η χρήση του εξωτερικού βηματοδότη δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν. Προκαλεί δυσφορία λόγω της συνεχούς σύσπασης των θωρακικών μυών. Η διέγερση των θωρακικών μυών δεν συνεπάγεται και την κατάλληλη διέγερση του καρδιακού μυός.

44 3.1.1 β) Προσωρινός εσωτερικός ή διαφλεβικός βηματοδότης Eφαρμόζεται στον ασθενή χρησιμοποιώντας: μια εξωτερική γεννήτρια παλμών, ένα καλώδιο και ένα καθετήρα. Η μια άκρη του καλωδίου ενώνεται στην καρδιά του ασθενή με τη βοήθεια του καθετήρα H άλλη άκρη του ενώνεται στη γεννήτρια παλμών για την παροχή του ρεύματος. Xρησιμοποιείται συνήθως ως ενδιάμεσο στάδιο για την τοποθέτηση του μόνιμου. Mπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που χρειάζονται μόνο προσωρινή ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας (ως εναλλακτική στον διαδερμικό).

45 3.1.1 γ) Προσωρινός εσωτερικός ή διαφλεβικός βηματοδότης Aποτελείται από καλώδια, η μία άκρη των οποίων συνδέεται σε μια γεννήτρια ρεύματος ενώ η άλλη άκρη συνδέεται με σημεία της καρδιάς για την παροχή παλμών ρεύματος σε κατάλληλα χρονικά διαστήματα του καρδιακού κύκλου Η γεννήτρια είναι μια ερμητικά κλειστή συσκευή η οποία τοποθετείται στο ανθρώπινο στήθος. Kατασκευάζεται συνήθως από τιτάνιο δ) Αμφικοιλιακός βηματοδότης θεραπεία επανασυγχρονισμού καρδιάς (cardiac resynchronization therapy, CRT) Δίνει ρυθμό σε δύο κοιλίες της καρδιάς. Έτσι επανασυγχρονίζει μια καρδιά που παρουσιάζει αρρυθμίες, κάτι το οποίο είναι κοινό σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα. Βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα και να μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με εμφυτεύσιμους απινιδωτές (Implantable Cardioverter Defibrillators ICD).

46 3.1.1 ε) Καρδιακός απινιδωτής Χρησιμοποιεί γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών ρεύματος προκειμένου να μπορεί να διοχετεύει παλμούς σε ασθενείς ασθενείς υψηλού κινδύνου με πιθανότητα του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου Εμφυτεύεται στο σώμα του ασθενή όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι βηματοδότες Δυνατότητα ενσωμάτωσης τρόπων αντιμετώπισης των καρδιακών αρρυθμιών. Παρακολουθεί συνεχώς τον ρυθμό της καρδιάς και προσφέρει «θεραπεία» υπό τη μορφή ηλεκτρικών παλμών. Μπορεί να διαχωρίσει καταστάσεις όπως όταν πρόκειται για συνηθισμένη ταχυπαλμία ή προβληματική λειτουργία των κοιλιών της καρδιάς και προσφέρει τους κατάλληλους παλμούς σε κάθε περίπτωση. Χρησιμοποίηση συνδυασμού των παρακάτω μεθόδων για την εκτίμηση της πηγής μιας κοιλιακής αρρυθμίας: Διάκριση σχετικού ρυθμού (Rate Discrimination) Σύγκριση λειτουργίας των κόλπων της καρδιάς με τη λειτουργία των κοιλιών. ρυθμός λειτουργίας των κοιλιών 1τότε πιθανότερα έχουμε παθολογική κατάσταση ρυθμός λειτουργίας των κόλπων Διάκριση ρυθμού (Rhythm Discrimination) Το σύστημα αποφασίζει κατά πόσο μια ταχυπαλμία είναι φυσιολογική ή όχι. Μη φυσιολογικός ρυθμός οφείλεται κυρίως σε ένα μη φυσιολογικό ρυθμό στις κοιλίες. Διάκριση μορφολογίας (Morphology Discrimination) Σύγκριση της μορφολογία κάθε κοιλιακού κτύπου με τους κτύπους που η συσκευή ICD θεωρεί «φυσιολογικούς» για τον ασθενή. Οι παλμοί που θεωρεί η συσκευή ως φυσιολογικούς προκύπτουν συνήθως από τον μέσο όρο του πλήθους των κτύπων που έχουν ληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

47 3.2 Προγραμματιζόμενη αντλία έγχυσης φαρμάκου Programmable drug infusion pump: ηλεκτρονική συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για την έγχυση φαρμάκου σε ασθενείς. Μπορεί να προγραμματιστεί από τον ιατρό ή τη νοσοκόμα προκειμένου να χορηγεί τις κατάλληλες ποσότητες του φαρμάκου στις κατάλληλες χρονικές στιγμές. Περιέχει μία δεξαμενή (reservoir) μέσα στο οποίο τοποθετείται το φάρμακο το οποίο πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή. Το δοχείο με το φάρμακο είναι κατάλληλα κατασκευασμένο ώστε να διογκώνεται ή να συρρικνώνεται ανάλογα με την ποσότητα φαρμάκου που περιέχει. Η περιοχή γύρω από το δοχείο φαρμάκου γεμίζεται με αέριο. Εσωτερική και εξωτερική όψη αντλίας έγχυσης φαρμάκου SynchroMed II

48 Διαδικασία έγχυσης φαρμάκου Σε κανονικές θερμοκρασίες σώματος το αέριο διογκώνεται και πιέζει το δοχείο φαρμάκου. Η πίεση αυτή προωθεί το φάρμακο στην αντλία. Το ηλεκτρονικό κύκλωμα που τροφοδοτείται με μπαταρία και το μηχανικό μέρος, αναγκάζουν το σκέλος κυλίνδρων που βρίσκεται στην αντλία να περιστραφεί, ωθώντας ακριβώς την προγραμματισμένη ποσότητα φαρμάκου στον καθετήρα του ασθενή, μέσω της εξόδου καθετήρα της συσκευής (catheter port). Μια βαλβίδα προστατεύει το δοχείο φαρμάκου από την υπερχείλιση και από τη μη αναμενόμενη αύξηση της πίεσης Είσοδος πρόσβασης καθετήρα (Catheter Access Port, CAP) Επιτρέπει άμεση πρόσβαση στον καθετήρα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για διαγνωστικούς ελέγχους. Έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει τη διέλευση μόνο μικρών σε μέγεθος βελόνων.

49 7.3.3 Σύστημα παρακολούθησης επιπέδων γλυκόζης και αυτόματης χορήγησης ινσουλίνης σε πραγματικό χρόνο Σακχαρώδης διαβήτης: ασθένεια του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής. Απαιτείται η παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης των ασθενών καθώς επίσης και η χορήγηση ινσουλίνης σε κατάλληλες χρονικές στιγμές (στα υψηλά επίπεδα γλυκόζης). Μέχρι σήμερα είχε επικρατήσει η παρακολούθηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης κατά τακτά χρονικά διαστήματα (~2 φορές ημερησίως) και η χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή. Οι υπογλυκαιμίες των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ήταν αναπόφευκτες. Επιτακτική ανάγκη η παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και χορήγηση ινσουλίνης μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Την ανάγκη αυτή των ασθενών ήρθαν να καλύψουν τα συστήματα παρακολούθησης επιπέδων γλυκόζης και αυτόματης χορήγησης ινσουλίνης σε πραγματικό χρόνο (real time insulin pump and continuous glucose monitoring).

50 3.3.1 Ανάλυση συστήματος Το σύστημα προσαρμόζεται στα ρούχα του ασθενή, ενώ ο αισθητήρας εφαρμόζεται στο σώμα του. Ο αισθητήρας γλυκόζης τοποθετείται εξωτερικά στο στομάχι του ασθενή και παρακολουθεί συνεχώς τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, αποστέλλοντας τα αποτελέσματα με ασύρματο τρόπο στο τμήμα που ασχολείται με την επεξεργασία των δεδομένων κάθε 5 λεπτά σε 24ωρη βάση Εκεί, τα αποτελέσματα υπόκεινται σε επεξεργασία και όταν κριθεί απαραίτητο, χορηγείται στον ασθενή ινσουλίνη μέσω μιας αντλίας ινσουλίνης (insulin pump). Η δόση της χορηγούμενης ινσουλίνης μπορεί να καθοριστεί από τους χρήστες, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης και τα γεύματά τους. Σύστημα μέτρησης σακχάρου και χορήγησης ινσουλίνης Αντλίας έγχυσης ινσουλίνης και υπολογιστικού μηχανισμού προσαρμοσμένα σε ασθενή

51 3.3.2 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του συστήματος Πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή: του επιτρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις επιπτώσεις των διαφόρων τροφών στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, καθώς επίσης και να γνωρίζει τις επιπτώσεις διαφόρων ενεργειών του ασθενή όπως είναι η γυμναστική. τον βοηθά να αποφεύγει τις υπογλυκαιμίες και τις υπεργλυκαιμίες τον ειδοποιεί για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του καθώς και για τις απότομες μεταβολές τους. επιτρέπει την αποθήκευσης στατιστικών στοιχείων κάθε τρίωρο και κάθε εικοσιτετράωρο τα οποία θα μπορούν να αξιολογηθούν από τον θεράποντα ιατρό. εύκολο χειρισμό και ασύρματη μετάδοση δεδομένων. Μοναδικό μειονέκτημα: ο αισθητήρας της γλυκόζης χρειάζεται αλλαγή το αργότερο κάθε 3 συνεχόμενων ημέρες χρήσης. Αναζητείται τρόπος χορήγησης ινσουλίνης μη ενέσιμος.

52 7.3.4 Βιονικό χέρι Τα βιονικά μέλη είναι πολύ σημαντικά για τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι έχουν χάσει κάποιο μέλος τους, συνήθως από κάποιο ατύχημα. Τα πρώτα βιονικά μέλη παρουσιάζουν χαμηλή λειτουργικότητα λόγω: τα περισσότερα τεχνητά άκρα είναι τροφοδοτούμενα από μυο ηλεκτρικά σήματα τα οποία ξεκινούν από ένα ζευγάρι μυών και καταλήγουν στο ακρωτηριασμένο άκρο. Αυτό όμως επιτρέπει στο τεχνητό άκρο να πραγματοποιεί μόνο μία κίνηση τη φορά, π.χ. σε ένα βιονικό χέρι πρώτα πρέπει να γίνει μία κίνηση του αγκώνα και μόνο όταν αυτή ολοκληρωθεί θα μπορεί να γίνει η κίνηση του καρπού. Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά αργή και απογοητευτική για τους χρήστες, δεδομένου ότι η κανονική ανθρώπινη λειτουργία των χεριών περιλαμβάνει τη συντονισμένη μετακίνηση του χεριού, του καρπού και του αγκώνα. Επίσης, οι συμβατικές μέθοδοι μυοηλεκτρικού ελέγχου υψηλού επιπέδου δεν παρέχουν φυσική αίσθηση, δεδομένου ότι οι κινήσεις δικέφαλων και τρικέφαλων μυών δεν συσχετίζονται άμεσα με την περιστροφή του καρπού και με το άνοιγμα/κλείσιμο του ανθρώπινου χεριού.

53 Βιονικό χέρι RIC (Rehabilitation Institute of Chicago) Σε περίπτωση που ένα ανθρώπινο μέλος χαθεί, τα σήματα τα οποία ελέγχουν το μέλος παραμένουν προσβάσιμα από τα νεύρα της γειτονικής περιοχής (σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Αποκατάστασης). Ηεμφύτευσητωννεύρωναυτώνσε«πλεονάζοντες» μύες (δηλ. μύες με περιορισμένη λειτουργικότητα) δίνει τη δυνατότητα παραγωγής πρόσθετων σημάτων ελέγχου, τα οποία μπορούν να προσφέρουν παράλληλη εκτέλεση πολλαπλών λειτουργιών σε τεχνητά μέλη, επιτυγχάνοντας πιο φυσική αίσθηση. Έπειτα από ανάπτυξη νεύρων που ελήφθησαν από τον ώμο του ασθενή και κατεύθυνση τουςστοστήθοςτουασθενήυπόφυσιολογικέςσυνθήκεςκατέληγανστοχέρι). Όταν ο ασθενής σκεφθεί να κάνει μια κίνηση με το χέρι του, τότε η σκέψη αυτή θα αποτυπωθεί σαν μια σειρά παλμών σε ένα τμήμα του στήθους (εκείνου με τα εμφυτευμένα νεύρα). Οι παλμοί αυτοί γίνονται αντιληπτοί από ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στον θωρακικό μυ και έπειτα μεταφέρονται στον επεξεργαστή του βιονικού χεριού προκειμένου να το καθοδηγήσουν σύμφωνα με τη σκέψη (επιθυμία) του χρήστη. Η παραπάνω μέθοδος είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στους ασθενείς που εφαρμόστηκε. Σημαντική βελτίωση όσον αφορά τη λειτουργικότητα που είχε σαν αποτέλεσμα να μπορούν να εκτελούν πολλές καθημερινές τους εργασίες. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί & σε περίπτωση ακρωτηριασμών μελών του σώματος εκτός χεριών Ασθενής με βιονικό χέρι

54 7.3.5 Βιονικό μάτι Χρησιμοποιείται για μερική επαναφορά οράσεως σε ασθενείς που την έχουν χάσει. Βασίζεται στη διέγερση των οπτικών νεύρων ενός προβληματικού οφθαλμού με ηλεκτρικούς παλμούς από ένα εμφυτευμένο μικροολοκληρωμένο στο μπροστινό ή στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς. Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν το οπτικό νεύρο είναι ανέπαφο επιχειρεί να υποκαταστήσει τη λειτουργία των προβληματικών ραβδίων και κονίων του οφθαλμού με αντίστοιχη λειτουργικότητα τεχνητών υλικών, όπως π.χ. φωτοευαίσθητων κεραμικών φιλμ που αντιδρούν στο φως με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν τα ραβδία και τα κωνία. Στην παρούσα φάση, δεν επιτυγχάνεται πλήρης αποκατάσταση της όρασης: οι ασθενείς βλέπουν περιγράμματα και κάποια χρώματα ακόμη όμως και αυτό το επίπεδο αποκατάστασης μπορεί, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, να αξιοποιηθεί από τους ασθενείς ώστε να αυξήσουν την αυτονομία τους.

55 3.5 Βιονικό μάτι Εμφύτευμα στον οφθαλμό. Χρησιμοποιείται όταν: α) το οπτικό νεύρο, β) ο βολβός του ματιού και γ) οαμφιβληστροειδήςχιτώναςείναιανέπαφοι μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο κοινή περίπτωση. Βιονικό μάτι Ενσωματωμένη κάμερα πάνω σε γυαλιά: Η εικόνα μεταδίδεται, μέσω υψίσυχνων σημάτων, σε ένα ολοκληρωμένο που είναι εμφυτευμένο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τα ηλεκτρόδια του ολοκληρωμένου μετατρέπουν τα σήματα αυτά σε ηλεκτρικούς παλμούς, προκειμένου να διεγείρουν τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που συνδέονται στο οπτικό νεύρο (προϋποθέτοντας έτσι κάποια λειτουργικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά όχι έναν ανέπαφο βολβό).

56 3.6 Χειρουργικό σύστημα da Vinci (1) Αποτελείται από: τη χειρουργική κονσόλα (surgeon s console), το χειρουργικό τραπέζι στο οποίο τοποθετείται ο ασθενής (patient side cart) και το οποίο περιέχει τέσσερα μηχανικά χέρια, ένα υψηλής απόδοσης σύστημα παρακολούθησης (InSite Vision System) και χειρουργικά εργαλεία (EndoWrist Instruments) τα οποία συνδέονται στα μηχανικά χέρια.

57 3.6 Χειρουργικό σύστημα da Vinci (2) Χειρουργική κονσόλα (surgeon s console) Ο χειρουργός χρησιμοποιώντας τη χειρουργική κονσόλα παρακολουθεί την περιοχή του ασθενή σε 3D απεικόνιση και εκτελεί την εγχείρηση χρησιμοποιώντας μοχλούς ενώ βρίσκεται καθισμένος Οι κινήσεις του, μεταφράζονται με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο σε κινήσεις των χειρουργικών οργάνων (EndoWrist Instruments) τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό του ασθενή. Χειρουργικό τραπέζι Περιλαμβάνει 3 ή 4 μηχανικά «χέρια» (το ένα χρησιμοποιείται για ενδοσκόπηση) τα οποία εκτελούν τις εντολές του χειρουργού που δίνονται από τη χειρουργική κονσόλα. Τα μηχανικά χέρια χρησιμοποιούνται σε λαπαροσκοπικές μεθόδους, όπου οι τομές έχουν διαστάσεις 1 2 εκατοστά, με αποτέλεσμα να μην τραυματίζονται σε μεγάλο βαθμό οι ιστοί του ασθενή, όπως με τη συμβατική χειρουργική. Στο χειρουργικό τραπέζι υπάρχει και βοηθητικό προσωπικό, το οποίο θα επιβλέπει την όλη διαδικασία, θα αλλάζει τα εργαλεία (EndoWrist Instruments) στα μηχανικά «χέρια» ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης και θα δημιουργεί την τομή (ή τιςτομές) στο σώμα του ασθενή.

58 3.6 Χειρουργικό σύστημα da Vinci (3) Χειρουργικά εργαλεία Μεγάλη γκάμα χειρουργικών εργαλείων (EndoWrist instruments) καθένα από τα οποία έχει τη δική του χρήση (π.χ. σύσφιξη, ραφή). Έχουν σχεδιαστεί να διαθέτουν επτά βαθμούς ελευθερίας στην κίνησή τους, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερο εύρος κινήσεων από αυτό του ανθρώπινου χεριού. Προσθαφαιρούνται από τα μηχανικά χέρια με εύκολο τρόπο, έτσι ώστε η αλλαγή εργαλείων να γίνεται γρήγορα στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Σύστημα παρακολούθησης Το σύστημα παρακολούθησης (ΙnSite vision system) αποτελείται από ένα υψηλής τεχνολογίας ενδοσκόπιο (που βρίσκεται στο ένα από τα τέσσερα μηχανικά χέρια) το οποίο παρέχει τρισδιάστατες εικόνες. Οι εικόνες υπόκεινται σε ψηφιακή επεξεργασία χρησιμοποιώντας διάφορα φίλτρα, ενισχυτές κ.λπ. και προβάλλονται στις οθόνες υψηλής ανάλυσης, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο υψηλής ποιότητας τρισδιάστατες εικόνες στο βοηθητικό προσωπικό και στον χειρουργό.

59 3.6.5 Πλεονεκτήματα χειρουργικού συστήματος davinci έναντι ανοιχτού χειρουργείου Καλύτερη απεικόνιση, έλεγχος και ακρίβεια σε σχέση με το συμβατικό ανοικτό χειρουργείο. Υψηλής ανάλυσης ψηφιακές εικόνες, οι οποίες επιτρέπουν όχι μόνο τη λεπτομερειακή παρακολούθηση της περιοχής που χειρουργείται, αλλά δίνουν και τη δυνατότητα στον χειρουργό να παρακολουθεί τη γύρω περιοχή προκειμένου να μην προξενήσει βλάβες σε αυτή. Τα μηχανικά «χέρια» μπορούν να χρησιμοποιηθούν έχοντας ακρίβεια και έλεγχο κινήσεων τα οποία υπερβαίνουν εκείνα των ανθρωπίνων χεριών (ξεπερνά την ακρίβεια του συμβατικού ανοιχτού χειρουργείου αλλά και ελαττώνει την απαιτούμενη βοήθεια από το προσωπικό). Μείωση κούρασης του χειρουργού καθώς βρίσκεται καθιστός στην κονσολα. Επιπρόσθετα, η χειρουργική κονσόλα (surgeon s control) επιτρέπει τη φυσική ευθυγράμμιση του ανθρωπίνου ματιού χεριού, προσφέροντας έτσι καλύτερη εργονομία από τις παραδοσιακές λαπαροσκοπικές μεθόδους. Το κράτημα και η σταθεροποίηση του ενδοσκοπίου από μηχανικά «χέρια» ενδεχομένως να οδηγεί σε μικρότερης έκτασης καταστροφή ιστών του δέρματος κατά την επέμβαση, με συνέπεια ένα μικρότερο τραύμα στον ασθενή.

60 3.7 Σύστημα παρακολούθησης καρδιάς, θερμοκρασίας&υγρασίας ανθρωπίνου σώματος Τα καρδιακά νοσήματα κατέχουν μια από τις πιο υψηλές θέσεις στην κατηγορία των θανατηφόρων νοσημάτων. Σε πολλούς ανθρώπους τα καρδιογραφήματα που λαμβάνονται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές αδυνατούν να αναδείξουν κάποιες συγκεκριμένες ευπάθειες. Το σύστημα παρακολούθησης καρδιάς, θερμοκρασίας και υγρασίας ανθρωπίνου σώματος πραγματικού χρόνου απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν παρουσιάσει κάποιο καρδιακό πρόβλημα και τα οποία απαιτούν συνεχή παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας. Σύστημα συλλογής δεδομένων ασθενή

61 3.7.1 Ανάλυση συστήματος Σύστημα με έναν υπολογιστή (OS LINUX), μια ηλεκτρονική πλακέτα και αισθητήρες. Οι αισθητήρες παρέχουν δεδομένα που αφορούν τη θερμοκρασία και την υγρασία του σώματος του ασθενή καθώς και ηλεκτροκαρδιογράφημά (electrocardiogram, ECG). Η διαδικασία εκτίμησης ποιων μετρήσεις εμπεριέχουν ενδείξεις για προβλήματα βασίζεται σε τεχνικές ασαφούς λογικής (fuzzy logic) και μοντέλα εκτίμησης αποθηκευμένων στο σύστημα δεδομένων. Τα δεδομένα αποστέλλονται ασύρματα σε έναν εξυπηρέτη (server) προς επεξεργασία τους από τον θεράποντα ιατρό του ασθενή. Ο εξυπηρέτης μπορεί επίσης να ρυθμίσει παραμέτρους του περιβάλλοντος του ασθενούς, όπως π.χ. θερμοκρασία και υγρασία, εφ όσον υπάρχουν οι κατάλληλες διατάξεις ρύθμισης στον χώρο ασθενή. Το σύστημα αποστέλλει e mail ή/και sms, προκειμένου ο ιατρός να μπορεί να είναι συνεχώς ενήμερος για την κατάσταση του ασθενή ακόμα και σε περίπτωση απουσίας Σημαντικό βοήθημα για τον ιατρό και το νοσοκομειακό προσωπικό καθώς και ψυχολογικό για τον ασθενή ο οποίος δεν καθηλώνεται σε νοσοκομειακό κρεβάτι). Το σύστημα μπορεί να εμπλουτιστεί με αρχιτεκτονικές συνεχούς λειτουργίας, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάρρευση σε παύση λειτουργίας κάποιας συνιστώσας. Σύστημα παρακολούθησης δεδομένων ασθενή

62 3.8 Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική Μέθοδος ακτινοθεραπείας, η οποία χρησιμοποιεί εστιασμένες δέσμες ακτινοβολίας που κατευθύνονται σε έναν καλά καθορισμένο όγκο. Χρησιμοποιούνται 3D ψηφιακές απεικονίσεις στον σχεδιασμό της θεραπείας και επακριβής προετοιμασία και ορισμός των παραμέτρων της κάθε συνεδρίας ακτινοθεραπείας. Ο όρος στερεοτακτική ακτινοχειρουργική χρησιμοποιείται όταν η θεραπεία εφαρμόζεται στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη, ενώ όταν η θεραπεία εφαρμόζεται στο υπόλοιπο σώμα χρησιμοποιείται ο όρος στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος. Δεν στοχεύει στην άμεση απομάκρυνση του όγκου, παρά στην καταστροφή του DNA των κύτταρων που τον αποτελούν. Έτσι, τα κύτταρα σταματούν να αναπαράγονται και απομακρύνονται από τη φυσιολογική λειτουργία του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Έχει καλύτερα αποτελέσματα σε πολύ μικρούς όγκους. Οι ιατροί χρησιμοποιούν εξειδικευμένες εξετάσεις για να εντοπίσουν την επακριβή θέση του όγκου μέσα στο σώμα.

63 3.8 Στερεοτακτική ακτινοχειρουργική Κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης, είτε χρησιμοποιούνται ειδικές διατάξεις για να παραμένει το σώμα του ασθενούς σε πλήρη ακινησία, είτε χρησιμοποιούνται τεχνικέςγιανααντισταθμίζεταιηκίνησητουασθενούς(όπως π.χ. ηκίνησηπου οφείλεται στην αναπνοή). Οι θεράποντες ιατροί μπορούν να κατευθύνουν στον όγκο ακτινοβολία υψηλής ισχύος, επιτυγχάνοντας να οδηγηθούν στον όγκο μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας σε μικρό χρονικό διάστημα. Η θεραπεία με τη στερεοτακτική μέθοδο μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα 1 5 ημερών αντί για διάστημα εβδομάδων, όπως απαιτείται από τις παραδοσιακές τεχνικές ακτινοθεραπείας. Ακτινοβόληση με μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας σε μικρό χρονικό διάστημα και Αυξημένη ακρίβεια στη στόχευση της ακτινοβολίας ελαχιστοποίηση παρενεργειών σε κοντινά όργανα. Κατάλληλη μόνο για μικρούς, καλά καθορισμένους όγκους που μπορούν να ανιχνευθούν με απεικονιστικές τεχνικές όπως π.χ. αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, συνεπώς η τεχνική έχει περιορισμένη εμβέλεια. Αν ο όγκος βρίσκεται κοντά σε ευαίσθητους υγιείς ιστούς, όπως π.χ. η σπονδυλική στήλη ή κάποια σπλάχνα, ηέντασητηςακτινοβολίαςπουμπορείνα χρησιμοποιηθεί περιορίζεται. Gamma Unit I: 1 ο μηχάνημα στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής (κατασκευάσθηκε από τον Σουηδό νευροχειρουργό Lars Leksell το 1967). Εξελίχθηκε στο "Gamma Knife".

64 3.8.1 Συστήματα με βάση το κοβάλτιο Χρησιμοποιούν το ισότοπο κοβάλτιο 60 για να παράγουν ακτίνες γ, οι οποίες οδηγούνται στον ενδοκρανιακό στόχο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας το κεφάλι του ασθενούς παραμένει ακινητοποιημένο μέσω ενός εξωτερικού μεταλλικού πλαισίου. Χρησιμοποιούνται 201 δέσμες ακτίνων γ, οι οποίες εισέρχονται στο κρανίο από διαφορετικά σημεία και συγκλίνουν στον καθορισμένο στόχο. Έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν με ικανοποιητικά αποτελέσματα και έχει μελετηθεί εκτενώς. Την παρούσα στιγμή έχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια από όλες τις στερεοτακτικές μεθόδους (της τάξεως των 0.3mm): ιδιαίτερα κατάλληλο για παιδιατρικά περιστατικά. Μπορούν να ακτινοβοληθούν πολλοί ενδοκρανιακοί στόχοι σε μία μόνο συνεδρία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για στόχους εντός του εγκεφάλου Τοποθέτηση του πλαισίου ακινητοποίησης του κεφαλιού είναι επώδυνη Δυσκολία στη θεραπεία όγκων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου (όπως π.χ. στην περιφέρειά του) Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θεραπεία με κλασματοποίηση κατά τόπους (staged radiosurgery) η οποία συνίσταται σε πολλαπλές μονήρεις δόσεις, όπου η συνολική προς χορήγηση δόση παρέχεται σε κλάσματα, σε πολλαπλές συνεδρίες (ιδιαίτερα επωφελής για μεγάλους όγκους ή στόχους που βρίσκονται κοντά σε νεύρα ή άλλους ευαίσθητους ιστούς).

65 3.8.1 Συστήματα με βάση το κοβάλτιο

66 3.8.2 Συστήματα τροποποιημένου γραμμικού επιταχυντή (1) Αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και αξιοποίησε τους συμβατικούς γραμμικούς επιταχυντές που υπάρχουν στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία. Η λειτουργία των γραμμικών επιταχυντών τροποποιήθηκε ελαφρά υπό τον έλεγχο εξειδικευμένου λογισμικού, καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση πολλών τύπων ακτινοχειρουργικής εγκεφάλου. Δύο τύποι συστημάτων ακτινοχειρουργικής τροποποιημένου γραμμικού επιταχυντή: ο 1 ος τύπος χρησιμοποιεί γραμμικούς επιταχυντές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ακτινοχειρουργική (δυνατότητα λεπτομερούς ρύθμισης) ενώ ο 2 ος χρησιμοποιεί γραμμικούς επιταχυντές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη συνήθη ακτινοθεραπεία (μικρότερο κόστος)

67 3.8.2 Συστήματα τροποποιημένου γραμμικού επιταχυντή (2) Τα συστήματα τροποποιημένου γραμμικού επιταχυντή δεν απαιτούν και δεν παράγουν ραδιενεργό υλικό σε αντιδιαστολή με τα συστήματα με βάση το κοβάλτιο. Κυριότερος εκπρόσωπος είναι το X knife. Κατά τη θεραπεία όγκων στον εγκέφαλο, τοποθετείται στο κρανίου του ασθενούς ένα μεταλλικό πλαίσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την επακριβή οδήγηση της δέσμης ακτινοβολίας στον στόχο. Αρκετά νοσοκομεία διαθέτουν ήδη γραμμικούς επιταχυντές, κάτι που καθιστά οικονομικά εφικτή τη μετατροπή τους σε συστήματα ακτινοχειρουργικής. Η καθοδήγηση με το μεταλλικό πλαίσιο λειτουργεί μόνο για όγκους στο κεφάλι Τα συστήματα τροποποιημένου γραμμικού επιταχυντή (ειδικότερα αυτά των οποίων οι γραμμικοί επιταχυντές χρησιμοποιούνται και για τη συνήθη ακτινοθεραπεία) είναι λιγότερο ακριβή άρα και λιγότερο αποτελεσματικά απαιτούνται μεγαλύτεροι χρόνοι θεραπείας.

68 Συστήματα μορφοποίησης δέσμης ακτινοβολίας (1) Η ανάπτυξη της ακτινοθεραπείας με χρήση πεδίων ακτινοβολίας διαμορφωμένης έντασης (Intensity Modulated Radiation Therapy IMRT) έχει δώσει νέες δυνατότητες στη θεραπεία με κλασματοποίηση κατά τόπους δηλαδή την πολλαπλή ακτινοβόληση όγκου με σχετικά μικρή δόση ακτινοβολίας. Τασυστήματαμορφοποίησηςδέσμηςακτινοβολίαςχρησιμοποιούνελεγχόμενη από υπολογιστές «μορφοποίηση» τηςδέσμηςακτινοβολίαςώστεναπαρέχουντη βέλτιστη δόση ακτινοβολίας, ανάλογα με το σχήμα του όγκου. Η θεραπεία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Χρησιμοποιείται μία μηχανική διάταξη που καλείται κατευθυντήρας πολλαπλών φύλλων (multi leaf collimator), η οποία είναι διαθέσιμη στους περισσότερους σύγχρονους ιατρικούς γραμμικούς επιταχυντές, προκειμένου να μορφοποιηθεί δυναμικά το φάσμα και η ένταση της δέσμης ακτινοβολίας κατά τη θεραπεία. Με τη βοήθεια του κατάλληλου εξελιγμένου λογισμικού, η τεχνολογία μορφοποίησης δέσμης ακτινοβολίας προσαρμόζει έτσι τη δόση της ακτινοβολίας πολύ καλύτερα σε σχέση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία και ελαχιστοποιείται η έκταση της βλάβης σε γειτονικούς υγιείς ιστούς.

69 3.8.3 Συστήματα μορφοποίησης δέσμης ακτινοβολίας (2) Τα συστήματα X knife και Brain Lab έχουν τη δυνατότητα μορφοποίησης δέσμης ακτινοβολίας. Σχετικά καλή ακρίβεια που επιτυγχάνουν με χρήση διεισδυτικών στερεοτακτικών πλαισίων (<ακρίβεια του Gamma Knife ήτουcyber Knife) Καλύτερης στόχευση σε μη κρανιακούς όγκους σε σχέση με την κλασική ακτινοθεραπεία Δυνατότητα χρήσης στα περισσότερα μέρη του σώματος, Δυνατότητα χρήσης σε πλαίσια θεραπείας με κλασματοποίηση κατά τόπους. Η πλήρης θεραπεία με χρήση τεχνολογίας μορφοποίησης δέσμης ακτινοβολίας μπορεί να απαιτήσει πολλές συνεδρίες (συνήθως 20 30). Έχει μικρότερη χωρική ακρίβεια σε σχέση με τις άλλες τεχνικές ακτινοχειρουργικής. Η ακρίβεια ωστόσο μπορεί να βελτιωθεί με χρήση διεισδυτικών στερεοτακτικών πλαισίων (invasive stereotactic frames, δηλ. πλαισίων όπου ένα αντικείμενο συνήθως βελόνα εισέρχεται στο σώμα του ασθενούς). Αναγκαιότητα για χρήση διεισδυτικών στερεοτακτικών πλαισίων για τη διασφάλιση της ακρίβειας στα πλαίσια μη κλασματοποιημένης θεραπείας (δηλ. θεραπείας μίας συνεδρίας), Περιορισμένη ακρίβεια όταν χρησιμοποιείται θεραπεία με κλασματοποίηση κατά τόπους (κάτι απαραίτητο για θεραπεία σε περιοχές του εγκεφάλου όπου η χρήση διεισδυτικού στερεοτακτικού πλαισίου είναι δυσχερής) Περαιτέρω μείωση της ακρίβειας όταν ο στόχος μετακινείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είτε λόγω αναπνοής είτε λόγω κινήσεων του ασθενούς.

Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου. Κεφάλαιο 7

Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου. Κεφάλαιο 7 Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου Κεφάλαιο 7 7.1 Οργάνωση παρουσίασης 7.2 Διαγνωστικά συστήματα 7.2 Διαγνωστικά Συστήματα Ακτίνες Χ Αξονική τομογραφία Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων-αξονική τομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου. Κεφάλαιο 7

Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου. Κεφάλαιο 7 Βιοϊατρικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου Κεφάλαιο 7 Οργάνωση παρουσίασης Βιοϊατρικά συστήματα πραγματικού χρόνου Διαγνωστικά συστήματα Θεραπευτικά συστήματα Ακτίνες Χ Αξονική τομογραφία Υπέρηχοι Μαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Εισηγητής: Μ. Αντώνιος Καθηγητής: Πιτσιλαδής Βασίλης Σχ. έτος: 2016-2017 ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Η καρδιά είναι ένα μυώδες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία στην Ιατρική

Η Τεχνολογία στην Ιατρική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Τεχνολογία στην Ιατρική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc27

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο Περιγράψτε τη μικρή (πνευμονική) κυκλοφορία και τη μεγάλη (συστηματική) κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ. Χατζηιωάννου Αχιλλέας Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Αρεταίειο Νοσοκομείο

ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ. Χατζηιωάννου Αχιλλέας Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Αρεταίειο Νοσοκομείο ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ Χατζηιωάννου Αχιλλέας Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Αρεταίειο Νοσοκομείο Mέθοδοι απεικονιστικής διάγνωσης των παθήσεων των Aγγειογραφία αγγείων Yπερηχοτομογράφημα Doppler Eνδαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική Σεπτέμβριος 2003-Φεβρουάριος 2004 Πυρηνική Ιατρική Εισαγωγή Η Πυρηνική Ιατρική είναι κλάδος της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής e-mail: pkaraisk@med.uoa.gr ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ακριβής και έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το "Athens Heart Center". Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το Athens Heart Center. Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με www.iatriko.gr Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί ένα πρότυπο Κέντρο καρδιάς και αγγείων, το "Athens Heart Center". Mία άριστα οργανωμένη καρδιολογική κλινική με κορυφαίο επιστημονικό και νοσηλευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ; Μία 5ετής ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί διάφορες απεικονιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικη Εξεταστικη

Κανονικη Εξεταστικη Κανονικη Εξεταστικη 29-1-2015 1ο: - Ποιοι παραγοντες επηρεαζουν τη δοση που χορηγειται στον εξεταζομενο κατα την ακτινογραφια 2ο: - Που οφειλεται το γραμμικο φασμα ακτινων χ, και να κανουμε το σχημα της

Διαβάστε περισσότερα

Ανευρύσματα Εγκεφάλου

Ανευρύσματα Εγκεφάλου Ανευρύσματα Εγκεφάλου Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μια παθολογική διάταση σε ένα μέρος του τοιχώματος ενός αγγείου του εγκεφάλου που οφείλεται σε ένα έλλειμμα του μέσου χιτώνα του τοιχώματος του αγγείου.

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξετάσεις του MRI μπορούν να γίνουν σε εσωτερικούς ή και εξωτερικούς ασθενείς

Οι εξετάσεις του MRI μπορούν να γίνουν σε εσωτερικούς ή και εξωτερικούς ασθενείς {slide=πως λειτουργεί η διαδικασία;} Αντιθέτως με τις κοινές μεθόδους όπως ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες, το MRI ΔΕΝ λειτουργεί με ιονική ραδιενέργεια έτσι δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών http://eclass.uoa.gr/courses/med808 ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΣΚΟΠΗΣΗ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών.

ΑΚΤΙΝΟΣΚΟΠΗΣΗ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών. ΑΚΤΙΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών http://eclass.uoa.gr/courses/med808 ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ. Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Λία Ε. Μουλοπούλου Καθηγήτρια Ακτινολογίας Διευθύντρια Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Μία ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί απεικονιστικές μεθόδους για να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΟΜΑΔΑ: Replete ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΙΑΤΡΙΚΗ Στον τομέα της ιατρική η ρομποτική παίζει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική Μαριάννα Κοκόλη Ραδιενέργεια: εκπομπή σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από ορισμένους ασταθείς πυρήνες ατόμων στοιχείων που ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής

ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Παντελής Καραίσκος Καθ. Ιατρικής Φυσικής e-mail: pkaraisk@med.uoa.gr ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών : Κεφάλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ακριβής και έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο 1. Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών κυττάρων του αίματος; α. μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα β. μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, άλατα, ορμόνες και πρωτεΐνες γ. μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ακτινολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Τα τελευταία 20 χρόνια, η Επεμβατική Ακτινολογία παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη και αποτελεί μία πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 10: Μελέτη του Εγκεφάλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 10: Μελέτη του Εγκεφάλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 10: Μελέτη του Εγκεφάλου Θεματική Ενότητα 10: Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις μεθόδους μελέτης του εγκεφάλου. Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ Σ. ΜΠΕΝΑΚΗ Επ. Καθηγητή Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση Έκδοση αναθεωρημένη ISBN 960-90471-0-6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

www.cirse.org Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe Cardiovascular and Interventional

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ: ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ-Χ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Η χρήση ακτίνων-χ και ραδιοϊχνηθετών συνηθίζεται: Στην Ιατρική:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών. ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Ευάγγελος Παντελής Επ. Καθ. Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών http://eclass.uoa.gr/courses/med808 ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές ακτινοβολιών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ COPYRIGHT 2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ;

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ; Σύμφωνα με τις εξετάσεις που σας έγιναν ο γιατρός σας αποφάσισε ότι πρέπει να σας γίνει εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Η τοποθέτηση του δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε αναπηρία αλλά αντιθέτως θα σας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ 148 ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ Γ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΑΣΣΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαθήτρια: Κ. Σοφία Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής Σχολ. Έτος: 2015-2016 ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-BYPASS Αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι η χειρουργική διαδικασία της παράκαμψης των θρομβώσεων ή των

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Μέτρηση της αιματηρής Αρτηριακής Πίεσης» Αιμοδυναμική παρακολούθηση α) Μη επεμβατική Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αρτηριακός σφυγμός Αναίμακτη αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ Γενικά Σύστημα Αξονικής Τομογραφίας 128 τομών αποτελούμενα από :

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ Γενικά Σύστημα Αξονικής Τομογραφίας 128 τομών αποτελούμενα από : ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ Γενικά Σύστημα Αξονικής Τομογραφίας 128 τομών αποτελούμενα από : 1. Gantry 2. Ακτινολογική λυχνία 3. Γεννήτρια Aκτίνων -Χ 4. Εξεταστική Τράπεζα 5.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ Τα σύγχρονα μηχανήματα οπτικής τομογραφίας συνοχής με δυνατότητα μη επεμβατικής αγγειογραφίας αλλά και ελέγχου του προσθίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 217-218 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ 1. Τι γνωρίζετε για τη νόσο των δυτών. Απάντηση: Η νόσος των δυτών είναι μία σοβαρή κατάσταση,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ - ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ - ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ - ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 1 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Α.1. Βηματοδότες δύο κοιλοτήτων με προσαρμοζόμενη συχνότητα (DDDR) και με ειδικές θεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Καθ. Αλέξανδρος Ρήγας Εξάμηνο: 9 ο

Διδάσκων: Καθ. Αλέξανδρος Ρήγας Εξάμηνο: 9 ο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας Διδάσκων: Καθ. Αλέξανδρος Ρήγας Εξάμηνο:

Διαβάστε περισσότερα

Πανοραμική ακτινογραφία. Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής

Πανοραμική ακτινογραφία. Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής Πανοραμική ακτινογραφία Π. Γκρίτζαλης Επίκουρος Καθηγητής Ενδοστοματικές ακτινογραφίες Εξωστοματικές ακτινογραφίες Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες κλινικές ανάγκες είναι: Οι ενδοστοματικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή

ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Εισαγωγή στην Ανατομία. 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης. Ανά----- τομή ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι Μάθημα 1ο ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΟΙΛΙΑ ΠΥΕΛΟΣ-ΠΕΡΙΝΕΟ ΡΑΧΗ Ροβίθης Μιχαήλ 500 Π.Χ Εισαγωγή στην Ανατομία 460-377 Π.Χ «Η φύση του σώματος είναι η αρχή της ιατρικής επιστήμης» Ιπποκράτης Ανά----- τομή Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100 MHz την ώρα που μιλάμε. Σε κατάσταση αναμονής, στέλνει ένα περιοδικό σήμα για να επικοινωνήσει με την κοντινότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος:

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Βιολογία A λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: 2013-2014 Ένα αισθητικό σύστημα στα σπονδυλωτά αποτελείται από τρία βασικά μέρη: 1. Τους αισθητικούς υποδοχείς,

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν.Α «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ( Η.Κ.Γ ), ως απλή και εύχρηστος εργαστηριακή μέθοδος, είναι βοηθητικό και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 1 Η απεικόνιση βοηθά τους γιατρούς στη διάγνωση και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) Πέτρος Ρούσσος ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Ορισμός της Ψυχολογίας Η επιστήμη που σκοπό έχει να περιγράψει και να εξηγήσει τη συμπεριφορά και τις νοητικές διεργασίες του ανθρώπου (κυρίως)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙ ΑΣ & ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟEI ΟΠΑΘΕΙΑΣ. ιαβήτης & Οφθαλμός

ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙ ΑΣ & ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟEI ΟΠΑΘΕΙΑΣ. ιαβήτης & Οφθαλμός ΤΜΗΜΑ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙ ΑΣ & ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ ΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟEI ΟΠΑΘΕΙΑΣ ιαβήτης & Οφθαλμός Σακχαρώδης ιαβήτης & Όραση Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στις ανεπτυγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μελετάμε τις νοητικές λειτουργίες;

Πώς μελετάμε τις νοητικές λειτουργίες; Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 2 Ερευνητικές μέθοδοι της Γνωστικής Ψυχολογίας Πέτρος Ρούσσος Πώς μελετάμε τις νοητικές λειτουργίες; Πειραματική γνωστική ψυχολογία Μελέτη των νοητικών λειτουργιών φυσιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

1. ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ IONTIZOYΣΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (ΑΚΤΙΝΕΣ Χ γ) Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Παν/μιο Αθηνών

1. ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ IONTIZOYΣΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (ΑΚΤΙΝΕΣ Χ γ) Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Παν/μιο Αθηνών 1. ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ IONTIZOYΣΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (ΑΚΤΙΝΕΣ Χ γ) IONTIZOYΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (ΑΚΤΙΝΕΣ Χ γ) ΑΚΤΙΝΕΣ Χ-γ: Είναι ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με ενέργειες φωτονίων από λίγα kev έως πολλά MeV.

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

3D N E W T O N. 3D Σύστημα ενδυνάμωσης & μυϊκής αποκατάστασης σπονδυλικής στήλης ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

3D N E W T O N. 3D Σύστημα ενδυνάμωσης & μυϊκής αποκατάστασης σπονδυλικής στήλης ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 3D N E W T O N 3D Σύστημα ενδυνάμωσης & μυϊκής αποκατάστασης ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Σταθεροποίηση Σπονδυλικών Μυών Σταθεροποιεί ταυτόχρονα τους εκ βαθέων και ανταγωνιστές μυς Αυτόχθων Ραχιαίος, Εγκάρσιος Κοιλιακός

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση

Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση Το πιο μικρό και συμπαγές LASER μεγάλης ισχύος για την φυσικοθεραπεία και την φυσική αποκατάσταση Χημικοί Μηχανισμοί Παραγωγή εξ επαγωγής, φωτο-χημικών φαινομένων φωτο-ευαισθητοποίησης και φωτο-απομάκρυνσης.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ 64 ΤΟΜΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ 64 ΤΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ 64 ΤΟΜΩΝ Σ.Β. Γενικά Συστήματα Αξονικής Τομογραφίας αποτελούμενα από : 1. Gantry 2. Ακτινολογική λυχνία 3. Γεννήτρια Aκτίνων -Χ 4. Eξεταστική Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ό ς ς ί ς ύ ί ύ ς ό ς ά

ό ς ς ί ς ύ ί ύ ς ό ς ά ό ς ς ί ς ύ ί ύ ς ί ς ό ς ά 3ο Επιστηµονικό Καλοκαιρινό Διαδραστικό Διεταιρικό Συµπόσιο NAVARINO DUNES 23 26 Ιουνίου 2011 ί ά Medical ultrasound βασίστηκε σε αρχές sonar που αναπτυχθήκαν στο World War

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Μαστού & Κλινική Μαστού. Μέχρι χθες παράλειψη... από σήμερα πρόληψη!

Κέντρο Μαστού & Κλινική Μαστού. Μέχρι χθες παράλειψη... από σήμερα πρόληψη! Κέντρο Μαστού & Κλινική Μαστού Μέχρι χθες παράλειψη... από σήμερα πρόληψη! Η ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική δημιούργησε το Πρότυπο Κέντρο Μαστού και την Κλινική Μαστού, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Τυπική καμπύλη δόσης επιβίωσης για καρκινικά και υγιή κύτταρα μετά από ακτινοβόληση:

Διαβάστε περισσότερα

Amplitude Mode, A - Mode

Amplitude Mode, A - Mode US TPA Amplitude Mode, A - Mode 1. Κεφαλή Υπερήχων, 2. Εκπεμπόμενη δέσμη, 3. Ηχοανακλαστικές επιφάνειες, 4. Επιστρεφόμενη Ηχώ 5. Απεικόνιση Αφετηρία για την εξέλιξη... Βασικές αρχές: Απεικόνιση ως peaks

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στη νοσογόνο παχυσαρκία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 11 Μάιος :00

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στη νοσογόνο παχυσαρκία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 11 Μάιος :00 Συνέντευξη του χειρουργού Κωνσταντίνου Μ. Κωνσταντινίδη Η ρομποτική χειρουργική θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί το θαύμα της επιστήμης που βρίσκει εφαρμογή στην ιατρική, λύνοντας στην κυριολεξία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία επεµβατικής Ακτινολογίας στην Καρδιολογία

Τεχνολογία επεµβατικής Ακτινολογίας στην Καρδιολογία 37 o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Β ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ακτινοπροστασία σε εφαρµογές επεµβατικής Καρδιολογίας Τεχνολογία επεµβατικής Ακτινολογίας στην Καρδιολογία Π. Ι. Παπαγιάννης Επ. Καθ. Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΤΜΗΜΑ ΑΞΟΝΙΚΟΥ- ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ PET-CT ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΤΜΗΜΑ ΑΞΟΝΙΚΟΥ- ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ PET-CT ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΤΜΗΜΑ ΑΞΟΝΙΚΟΥ- ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ PET-CT ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ Αρχική διερεύνηση των ασθενών με αιμόπτυση με ακτινογραφία θώρακος, βρογχοσκόπηση και αξονική τομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΦΥΣΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΥΣΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Στο ακτινολογικό τμήμα παράγονται εικόνες Οι εικόνες περιέχουν σε διαφορετικό βαθμό πληροφορίες: ανατομίας λειτουργίας Διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι παράγουν εικόνες με διαφορετικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ (PET-CT)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ (PET-CT) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ (PET-CT) Διάταξη ανιχνευτικού συστήματος PET Αριθμός δακτυλίων ανιχνευτών Διάμετρος δακτυλίων,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Τι είναι ο υδροκέφαλος παθολογική αύξηση της ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός της κρανιακής κοιλότητας που αντανακλά σε αύξηση των διαστάσεων των κοιλιών του εγκεφάλου. Η

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ. Ευάγγελος Παντελής Λέκτορας Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ. Ευάγγελος Παντελής Λέκτορας Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ευάγγελος Παντελής Λέκτορας Ιατρικής Φυσικής Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Ιατρική Σχολή Αθηνών Κεφάλαιο 15 : Θεραπευτικές εφαρμογές ιοντιζουσών ακτινοβολιών - Ακτινοθεραπεία ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Κυκλοφορικό σύστημα Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Η καρδία Χτύπα 2 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας τη ζωή. Βρίσκεται στο θώρακα, κέντρο προς αριστερά. Έχει το μέγεθος μιας γροθιάς. Αλεξάνδρα, Αναστασία,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταστατικός καρκίνος πνεύµονα EBRT- SBRT ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Μεταστατικός καρκίνος πνεύµονα EBRT- SBRT ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Μεταστατικός καρκίνος πνεύµονα EBRT- SBRT ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ-ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Πνευµονικές µεταστάσεις Ο πνεύµονας αποτελεί το 2 ο σε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές ασκήσεις

Εργαστηριακές ασκήσεις Εργαστηριακές ασκήσεις Εργαστήριο 1 Άνοιγμα και κλείσιμο του συστήματος και των υποσυστημάτων. Ποια τα υποσυστήματα ενός Υ.Τ. Ποιες οι βασικές λειτουργίες της κονσόλα χειρισμού και πως επιτυγχάνονται;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Παιδιατρική υπολογιστική τομογραφία: Μέθοδοι ιατρικής απεικόνισης και τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας

Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας Σημαντικές χρονολογίες στην εξέλιξη της Υπολογιστικής Τομογραφίας 1924 - μαθηματική θεωρία τομογραφικής ανακατασκευής δεδομένων (Johann Radon) 1930 - κλασσική τομογραφία (A. Vallebona) 1963 - θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία - Φυσιολογία

Ανατομία - Φυσιολογία ΦΥΣΙΟ ΠΝΕΥΜΩΝ Ανατομία - Φυσιολογία Φυσιολογική α/α Ακτινοανατομία Ακτινοανατομία Αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών Β ρ ο γ χ ο γ ρ α φ ί α Πύκνωση Αντικατάσταση του αέρα των κυψελίδων από υλικό, συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, προκαλώντας διαταραχές όρασης, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να εξελιχθούν και να επιφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Υπάρχουν περιπτώσεις που μια μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια ιατρική διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Επίσης, δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

ΝΕΥΡΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΕΥΡΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Κατά τα διεθνή πρότυπα, το τμήμα μας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Νευρολογική και Νευροχειρουργική Κλινική, όπως επίσης με τις Κλινικές Χειρουργικής, Παθολογίας Ογκολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟUΡΟΣ - κίνηση. ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Πάρκινσον. Σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση που χρειαστώ βοήθεια

ΕΠΙΚΟUΡΟΣ - κίνηση. ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Πάρκινσον. Σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση που χρειαστώ βοήθεια ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Πάρκινσον Σημαντικές πληροφορίες σε περίπτωση που χρειαστώ βοήθεια ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ Πάσχω από τη νόσο Πάρκινσον, η οποία επηρεάζει την ικανότητά μου να μιλάω, να συντονίζω και να ξεκινάω τις

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρομποτική στην Ιατρική

Η Ρομποτική στην Ιατρική Η Ρομποτική στην Ιατρική 1) Στον τομέα της διάγνωσης Βιο-αισθητήρες Μικρο-ρομπότ 2) Στον τομέα της χειρουργικής Λαπαροσκοπική χειρουργική Γενική χειρουργική 3) Στον τομέα της θεραπείας Ρομποτική βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Φυσικής Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε Καλή αρχή Υπερηχογραφία Ανήκει στις τομογραφικές μεθόδους απεικόνισης Δεν έχει ιονίζουσα

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφία θώρακος. Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Ακτινογραφία θώρακος. Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ακτινογραφία θώρακος Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Ανάλυση της ακτινολογικής εξέτασης του θώρακα Φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

διαταραχές και δυσκολία στη βάδιση άνοια επιδείνωση του ελέγχου της διούρησης- ακράτεια ούρων

διαταραχές και δυσκολία στη βάδιση άνοια επιδείνωση του ελέγχου της διούρησης- ακράτεια ούρων ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) είναι ένα υγρό το οποίο περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και είναι υπεύθυνο για την προστασία και τη θρέψη τους. Ο υδροκέφαλος είναι μια παθολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο Δρ. Η. Μαγκλογιάννης Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Οι διάφορες τεχνικές απεικόνισης (imaging modalities) της ανθρώπινης ανατομίας περιγράφονται κατά DICOM ως συντομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά.

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά. Μετά την χειρουργική επέµβαση Η ανάρρωση µετά από την χειρουργική επέµβαση στους πνεύµονες επέρχεται µετά από πάροδο µερικών εβδοµάδων. Κάποιοι ασθενείς φυσικά αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Cochlear Implants. Ιατρικές διαδικασίες. για συστήματα MED EL CI/ABI. AW33297_6.0 (Greek)

Cochlear Implants. Ιατρικές διαδικασίες. για συστήματα MED EL CI/ABI. AW33297_6.0 (Greek) Cochlear Implants Ιατρικές διαδικασίες για συστήματα MED EL CI/ABI AW33297_6.0 (Greek) Αυτό το εγχειρίδιο παρέχει σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες ασφαλείας για χρήστες συστημάτων MED EL CI/ABI, οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική των ζωντανών Οργανισμών (10 μονάδες)

Η Φυσική των ζωντανών Οργανισμών (10 μονάδες) Η Φυσική των ζωντανών Οργανισμών (10 μονάδες) Δεδομένα: Κανονική Ατμοσφαιρική Πίεση, P 0 = 1.013 10 5 Pa = 760 mmhg Μέρος A. Η φυσική του κυκλοφορικού συστήματος. (4.5 μονάδες) Q3-1 Στο Μέρος αυτό θα μελετήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η άσκηση σε νοσηλευτικά τμήματα παθολογικής ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Μελέτη του εγκεφάλου Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο Η χρήση του PET CT στην Ογκολογία και όχι μόνο Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/2017 11ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο 1 Τι είναι το PET SCAN; Η Pet scan (pozitron emission

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύμα ampere

ηλεκτρικό ρεύμα ampere Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο ρυθμός με τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από μια περιοχή του χώρου. Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

Cochlear Implants. Ιατρικές διαδικασίες. για τα συστήματα εμφυτευμάτων MED EL. AW33297_1.0 (Greek)

Cochlear Implants. Ιατρικές διαδικασίες. για τα συστήματα εμφυτευμάτων MED EL. AW33297_1.0 (Greek) Cochlear Implants Ιατρικές διαδικασίες για τα συστήματα εμφυτευμάτων MED EL AW33297_1.0 (Greek) Αυτό το εγχειρίδιο παρέχει σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες ασφαλείας για τους χρήστες του συστήματος εμφυτεύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ Α. Περιμετρικοί ανιχνευτές 1. Μαγνητικές επαφές Είναι κατάλληλες για τον εντοπισμό ανοιγμάτων. Αποτελούνται από δύο μαγνητικά τμήματα από τα οποία το ένα τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

Δυσκοίλιο, θεωρούμε ένα άτομο όταν εμφανίζει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω προβλήματα για 3 ή περισσότερους μήνες:

Δυσκοίλιο, θεωρούμε ένα άτομο όταν εμφανίζει δύο τουλάχιστον από τα παρακάτω προβλήματα για 3 ή περισσότερους μήνες: Δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του κατώτερου πεπτικού σωλήνα, επηρεάζοντας κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, κυρίως των χωρών του δυτικού κόσμου. Εικόνα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας Αξιοποιώντας την Τεχνολογία των Μεταϋλικών

Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας Αξιοποιώντας την Τεχνολογία των Μεταϋλικών 1 st Energy Tech Forum Ανοικτή Συζήτηση για την Ενεργειακή Τεχνολογία και την Καινοτομία Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας Αξιοποιώντας την Τεχνολογία των Μεταϋλικών Αντώνιος Λάλας 1, 2, Νικόλαος Κανταρτζής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΚΓ- ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Άνδρας 57 ετών προσέρχεται στα επείγοντα νοσοκομείου παραπονούμενος για θωρακικό άλγος που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και αντανακλά στο αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη

Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη Φώτιος Λάσπας Ακτινοδιαγνώστης Τμήμα Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου Νοσοκομείο «Υγεία» Εισαγωγή Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα