Κουζίνα - κέντρο ενεργειακής κατανάλωσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κουζίνα - κέντρο ενεργειακής κατανάλωσης"

Transcript

1 ΠΡΆΣΙΝΗ ΚΟΥΖΊΝΑ

2

3 Κουζίνα - κέντρο ενεργειακής κατανάλωσης Η κουζίνα είναι κατά γενική παραδοχή το εργασιακό κέντρο του σπιτιού και κατά συνέπεια, το κέντρο ενεργειακής κατανάλωσης. Αποτελεί το σημείο εκείνο όπου θα πρέπει κάθε νοικοκυριό να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος την μείωση των οικιακών δαπανών Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων ηθική υποχρέωση μία οικονομική επιλογή, έχει νομοθετηθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της «Για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων»/εε L1/ ), όσο και από τη χώρα μας (Ν. 3661, ΦΕΚ 89/ ). Σήμερα, το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται προς την ανάπτυξη της ανερχόμενης «πράσινης οικονομίας», τη λεγόμενη πράσινη επιχειρηματικότητα, που αναδύεται ως η κεντρική μορφή οικονομικής δραστηριότητας με πολύ υψηλές προοπτικές για τη χώρα μας. Στο εξωτερικό η ανάπτυξη του κλάδου κινείται εδώ και αρκετά χρόνια με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα σήμερα όροι όπως eco-friendly, green και energy efficiency, να είναι πλέον ευρέως διαδεδομένοι.

4 Συνδυάζοντας κανείς, τη σημασία της οικιακής κουζίνας ως βασική πρωτοβουλία ατομικής και κοινωνικής ευθύνης προς το περιβάλλον τις τάσεις της αγοράς διαπιστώνει την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και κατασκευής κουζινών φιλικών προς το περιβάλλον, γεγονός που αναδεικνύει μία εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα μας.

5 Ποιοι είναι οι όροι που μπορούν να καταστήσουν μία κουζίνα φιλική προς το περιβάλλον? Ποιες είναι οι προδιαγραφές που κατά γενική παραδοχή θα πρέπει να πληρούνται?

6 1. Λευκές συσκευές

7 1. Οι λευκές συσκευές 1. Οι λεγόμενες λευκές συσκευές (κλιματιστικό, φούρνος, πλυντήριο πιάτων, ψυγείο) θα πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης και να φέρουν τη σχετική ένδειξη). Επιπλέον, ο φούρνος ενδείκνυται να είναι και γκαζιού.

8 ecolabel Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ενεργειακή κάρτα (ecolabel) πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές από το Οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτή περιλαμβάνουν: Την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή To μοντέλο της συσκευής Την ενεργειακή κλάση της συσκευής Την κατανάλωση ενέργειάς της συσκευής Το Κοινοτικό Οικολογικό Σήμα, Eco-label Τη στάθμη θορύβου κατά τη λειτουργία της Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε είδος συσκευής (για παράδειγμα, στα ψυγεία δίνεται η χωρητικότητα της συντήρησης και της κατάψυξης)

9 Βάσει Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 180 ΦΕΚ 114/ ) ορίζεται το Γενικό Πλαίσιο Ενεργειακής Σήμανσης (Energy Labelling) για όλες τις παρακάτω κατηγορίες οικιακών συσκευών προς πώληση, ενοικίαση (συμμόρφωση Κοινοτικής Οδηγίας 92/75/ΕC, ): ψυγεία, καταψύκτες και ψυγεία-καταψύκτες πλυντήρια ρούχων στεγνωτήρια ρούχων πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων πλυντήρια πιάτων ηλεκτρικοί λαμπτήρες ηλεκτρικοί φούρνοι κλιματιστικές συσκευές Για κάθε ξεχωριστή κατηγορία υπάρχει και η ανάλογη Υπουργική Απόφαση.

10 Ενεργειακή κλάση Η ενεργειακή κλάση αναφέρει την απόδοση κάθε συσκευής σε σχέση με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει κατά τη λειτουργία της. Οι μεγάλες, λεγόμενες ως λευκές, συσκευές δηλαδή τα ψυγεία και τα πλυντήρια, διακρίνονται σε επτά ενεργειακές κλάσεις από το Α έως το G, με την Α να παρουσιάζει την καλύτερη απόδοση και συνεπώς την πιο οικονομική λειτουργία και την G να αντιστοιχεί σε μη αποδοτικές συσκευές. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης γιατί εξοικονομούμε ενέργεια, γεγονός που σημαίνει, μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

11

12 Eco-Label Το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα Eco-Label απεικονίζει ένα ζωγραφιστό λουλούδι και διασφαλίζει ότι η διαδικασία παραγωγής και τα εξαρτήματα της συσκευής δεν επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον, τόσο κατά το λειτουργικό χρόνο ζωής της, όσο και μετά την απόθεσή της σε σημεία διαχείρισης αποβλήτων. Το ECO-LABEL θεσπίστηκε το 1992 από την Ε.Ε. πιστοποιώντας ότι τα προϊόντα που φέρουν το «λουλούδι» έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους φορείς ως προς τη συμμόρφωση τους με αυστηρά οικολογικά κριτήρια και επιδόσεις Η συγκεκριμένη σήμανση είναι προαιρετική. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν το επιθυμούν οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες υποβάλλουν τη διαδικασία παραγωγής τους σε ελέγχους του κοινοτικού συστήματος απονομής του οικολογικού σήματος Eco-Label. Μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί 23 διαφορετικές ομάδες προϊόντων και έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από 250 άδειες για πολλές εκατοντάδες προϊόντα. Το οικολογικό σήμα της ΕΕ απονέμεται από το Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUEB) και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε

13 Καταναλωτική συμπεριφορά Δυστυχώς, όταν αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές το πρώτο που κοιτάμε είναι το design και οι απαστράπτουσες inox επιφάνειες. Αγοράζουμε δηλαδή με κριτήρια αισθητικής. Αντίθετα, καλύτερα θα ήταν να ελέγχουμε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής που πρόκειται να αγοράσουμε. Την προστασία των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των εταιρειών, αναλαμβάνουν οι διάφορες πιστοποιήσεις που συνοδεύουν τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Κύριο μέλημα των πιστοποιήσεων eco-label είναι η προστασία του περιβάλλοντος που τόσο πολύ το επιβαρύνουμε. Έτσι καθιστούν τους καταναλωτές ενεργό κρίκο σε μια αλυσίδα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει τα προϊόντα ποιότητας που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. Ένα προϊόν που έχει πάρει το οικολογικό σήμα eco-label αναγνωρίζεται από το διακριτικό λογότυπο με το λουλούδι, στην συσκευασία ή στην ετικέτα του προϊόντος. Κατά την διαδικασία απονομής του ειδικού σήματος λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικά κριτήρια και κριτήρια επίδοσης, που λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές ενός προϊόντος παραγωγή χρήση του την πιθανή διάθεσή του.

14

15

16

17

18 2. Οι λαμπτήρες κουζίνας

19 Οι λαμπτήρες της κουζίνας 2. Οι λαμπτήρες της κουζίνας θα πρέπει να είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (φθορίου, cfl, led) και με αισθητήρες, έτσι ώστε να σβήνουν αυτόματα

20 Τεχνητός Φωτισμός Το ενεργειακό κόστος του φωτισμού στο μέσο ελληνικό σπίτι είναι της τάξης του 17% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή περίπου 134 ανά έτος. Για την καλύτερη κατανόηση της σημασίας του ενεργειακού κόστους στον φωτισμό αρκεί να αναφέρουμε ότι στον κύκλο ζωής μίας κατοικίας, το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων είναι περίπου 3%, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 86%. Υπάρχουν πολλών ειδών λαμπτήρες για διάφορες εφαρμογές, οι λαμπτήρες αλογόνου, οι λαμπτήρες ατμών νατρίου και ατμών υδρογόνου, συνηθέστεροι στις οικιακές εφαρμογές είναι οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως, λαμπτήρες φθορισμού και οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες οικονομίας. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις φωτισμού είναι η επιλογή του κατάλληλου λαμπτήρα για κάθε εφαρμογή φωτισμού, καθώς και των παρελκομένων διατάξεων. Η Κοινοτική Οδηγία 98/11/EG υιοθετήθηκε από την ελληνική νομοθεσία τον Σεπτέμβριο του 1999, και αποτελεί το νομικό πλαίσιο ταξινόμησης των οικιακών λαμπτήρων για οικιακή χρήση. Σύμφωνα με μία τυποποιημένη μέθοδο υπολογισμού, οι λαμπτήρες κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες ενεργειακής κατανάλωσης, ξεκινώντας από την κατηγορία Α για τους πιο οικονομικούς έως την κατηγορία G για τους πιο ενεργοβόρους. Η ταξινόμηση αυτή (A-B-C-D-E-F-G) στοχεύει στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, καθιστώντας την επιλογή/αγορά λαμπτήρων ενεργειακής αποδοτικότητας άμεσα ορατή στον υποψήφιο αγοραστή.

21 Λαμπτήρες πυρακτώσεως Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης, η φωτεινή ροή τους ρυθμίζεται εύκολα, προσφέρουν άριστη απόδοση χρωμάτων, επιδέχονται άμεση έναυση και επανέναυση εν θερμώ και λειτουργούν χωρίς πρόβλημα σε οποιαδήποτε θέση (οριζόντια, κατακόρυφη, διαγώνια).

22 Λαμπτήρες φθορισμού Οι λαμπτήρες φθορισμού παρουσιάζουν μεγαλύτερη φωτεινή απόδοση (περίπου τριπλάσια) σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, ενώ η διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τις ώρες.

23 Λαμπτήρες οικονομίας Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες, για το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής ( ώρες), και το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής κατανάλωσης. Το κόστος αγοράς τους είναι μεν μεγαλύτερο αλλά το συνολικό οικονομικό όφελος κατά τη χρήση τους είναι σημαντικό ως αποτέλεσμα της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους (1 λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης αντιστοιχεί με 10 κοινούς λαμπτήρες).

24 Μέτρα Εξοικονόμησης Ορισμένα απλά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από τη λειτουργία των λαμπτήρων, είναι τα εξής: Συγκρίνετε την κατανάλωση ρεύματος τη στιγμή αγοράς ενός λαμπτήρα από την ένδειξη της ετικέτας γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των διάφορων τύπων λαμπτήρων. Σε χώρους όπου τα φώτα λειτουργούν αρκετή ώρα (κουζίνα, καθιστικό ή εξωτερικός νυχτερινός φωτισμός), η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά 5 φορές περίπου εάν αντικαταστήσουμε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Μπορεί να κοστίζουν ακριβότερα, αλλά είναι πολύ πιο οικονομικοί και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

25 Αντιστοιχία ισχύος λαμπτήρα χαμηλής κατανάλωσης και κοινού λαμπτήρα για το ίδιο επίπεδο φωτισμού Λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης Κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως 5 W 25 W 7 W 40 W 11 W 60 W 15 W 75 W 20 W 100 W 23 W 120 W

26 Απλές Συμβουλές Αφήνετε το φυσικό φως να περνάει από όσο δυνατόν περισσότερες πλευρές των χώρων. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επάρκεια και καλύτερη κατανομή. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμείστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα. Προτιμάτε τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού σας, καθώς κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο. Φροντίστε να μη μένουν αναμμένα τα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε. Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μια κοινή λάμπα πυράκτωσης καταναλώνει ως και πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από ένα λαμπτήρα φθορισμού που προσφέρει τον ίδιο φωτισμό. Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν οκταπλάσια διάρκεια ζωής και καταναλώνουν τέσσερις φορές λιγότερο ρεύμα. Να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.

27 3. Αποροφητήρας

28 Αποροφητήρας 3. Για να επιτευχθεί ένας καλός εξαερισμός του χώρου απαιτείται η τοποθέτηση αποροφητήρα αντίστοιχης δυναμικής με την κουζίνα, αλλά και χαμηλής κατανάλωσης.

29 Επιδιώξτε ο απορροφητήρας να έχει μεγαλύτερο πλάτος από εκείνο των εστιών. Αν οι εστίες έχουν πλάτος 60 εκ., τότε ο ιδανικός απορροφητήρας πρέπει να έχει 70 εκ. για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες απορρόφησης των υδρατμών και μυρωδιών μαγειρέματος.

30 4. Για το δροσισμό του χώρου θα πρέπει να προτιμάται η χρήση ανεμιστήρα οροφής 5. Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού απαιτείται η χρήση φούρνου μικροκυμάτων 6. Το ζεστό νερό πρέπει να προέρχεται από ηλιακό θερμοσίφωνα ή boiler 7. Οι βρύσες της κουζίνας θα πρέπει να είναι χαμηλής κατανάλωσης (με αερισμό) και ελεγχόμενης ροής (με αισθητήρες ή με πεντάλ) 8. Ο πάγκος της κουζίνας θα πρέπει να προέρχεται από ανακυκλώσιμο υλικό ή πέτρα 9. Ο νεροχύτης θα πρέπει να είναι είτε από ανοξείδωτο μέταλλο, είτε από ανακυκλώσιμο

31 10. Κάτω από το νεροχύτη θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 ειδικοί κάδοι για ανακύκλωση: ένας για οργανικά απορρίμματα και ένας για συσκευασίες 11. Τα κουφώματα και τα τζάμια θα πρέπει να έχουν καλές θερμομονωτικές ιδιότητες 12. Για το δάπεδο της κουζίνας προτείνεται η τοποθέτηση υλικών όπως ανακυκλώσιμο ξύλο, φελλός, μπαμπού και ανακυκλώσιμα πλακίδια 13. Τα υδραυλικά θα πρέπει να είναι ελεύθερα μολύβδου και αμιάντου, κατά προτίμηση από χαλκό 14. Η διαρρύθμιση της κουζίνας θα πρέπει να είναι του λεγόμενου τύπου «τρίγωνο», δεδομένης της εργονομίας που προσφέρει

32 Υλικά κατασκευής ΒΡΥΣΕΣ ΠΑΓΚΟΣ ΝΕΡΟΧΥΤΗΣ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΔΑΠΕΔΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ Χαμηλής κατανάλωσης και ελεγχόμενης ροής Από ανακυκλώσιμο υλικό ή πέτρα Από ανοξείδωτο μέταλλο, είτε από ανακυκλώσιμο 2 τουλάχιστον κάδοι ανακύκλωσης Με θερμομονωτικές ιδιότητες Από ανακυκλώσιμο ξύλο, πλακίδια Από χαλκό ή πλαστικό

33 Eco, κουζίνα του μέλλοντος από FALTAZI

34 Eco, κουζίνα του μέλλοντος

35 Εξαιρετικά σύγχρονη, φουτουριστική και αποτρόπαια φιλική προς το περιβάλλον, ο σχεδιασμού της κουζίνας Eco από τη γαλλική εταιρεία Faltazi. Σύμφωνα με τους συντάκτες της χρήσης αυτών των «πράσινων» συστημάτων, επιτρέπουν τη βελτίωση της υγείας των χρηστών τους, το κλίμα στο εσωτερικό του σπιτιού και το οικολογικό περιβάλλον του πλανήτη στο σύνολό του.

36

37

38

39 Η κουζίνα είναι η πιο ενεργή «παραγωγός» των σκουπιδιών και των αποβλήτων στο σπίτι, η μινιμαλιστική σχεδίαση του Eco με τα καινοτόμα μηχανήματα για την κουζίνα, παρέχει ισχυρά συστήματα καθαρισμού, διήθησης και διαχείρισης των αποβλήτων. Στην κουζίνα θα είναι ενσωματωμένος ειδικός μηχανισμός με τέτοια ασυνήθιστα στοιχεία ως μία χαλύβδινη σφαίρα για το άλεσμα σπασμένων γυαλιών, κόπτης για απορρίμματα χαρτιού τα οποία η ίδια θα διαμορφώνει σε σφαιρίδια, καθώς και ένα μηχανισμό για να συμπιέζει τα διάφορα μεταλλικά κουτιά και τις πλαστικές φιάλες.

40

41

42

43

44 Χρησιμοποιείτε ενσωματωμένος μηχανισμός ανακύκλωσης, δηλαδή καθαρίζεται και συγκεντρώνεται σε ειδικές κανάτες νερό για τα φυτά, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ασυνήθιστο σχεδιασμό κουζίνας, ή για το μαγείρεμα σε μπεν μαρί. Οι συντάκτες της οικολογικής κουζίνας λένε ότι εξοικονομεί 15 λίτρα νερό την ημέρα.

45

46 Τα οργανικά απορρίμματα επεξεργάζονται από πραγματικούς γαιοσκώληκες! Υπάρχει συνεχώς ένα περιστρεφόμενο τυμπάνο στο τρίτο διαμέρισμα, το οποίο βοηθά τα σκουλήκια με τα ίδια τα μεταποιημένα αναλώσιμα οργανικά απόβλητα. Μετά από τρεις μήνες της θεραπείας αυτής, τα απόβλητα μετατρέπονται σε λίπασμα για όλες τις ίδιες εγκαταστάσεις, το οποίο συσσωρεύεται στα μικρά συρτάρια, που βρίσκονται κάτω από το τύμπανο.

47

48

49 Πηγές ml Τεχνητός Φωτισμός

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια

Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Μέρος 1ο Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια Πολύ ενέργεια καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε συσκευές ή συστήματα που παράγουν θερμότητα. Δηλαδή φούρνο, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο, ηλεκτρικό ή ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

EURECO (2000 2002) (2004)

EURECO (2000 2002) (2004) Ηµερίδα ΚΑΠΕ & ήµου Κερατέας «Τρόποι ενσωµάτωσης Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο» 30 Ιουνίου 2010 Εξοικονόµησης Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Οικιακό Τοµέα Αργυρώ Γιακουµή Φυσικός,

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή σήµανση συσκευών Η ενεργειακή σήµανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε την έκδοση της οδηγίας 92/75/22.09.92 και σε Εθνικό επίπεδο µε την έκδοση του Προεδρικού ιατάγµατος 180/1994, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές 2010/1060 Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές Προτιμήστε οικιακές ψυκτικές συσκευές ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+ I II XYZ XYZ L YZ L YZ db Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευφυής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Προτιμήστε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία: 30-40 C για χρωματιστά, 50-60 C για λευκά ρούχα. Με πλύση σε 40 C αντί 60 C μεώνετε το κόστος πλύσης κατά 35% Xρησιμοποιήστε το πλυντήριο

Διαβάστε περισσότερα

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας;

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Συσκευές καθημερινότητας 4% Standby (Αναμονή) 6% Ζέστη & Δροσιά 22% Ψυγείο/Κατάψυξη 7% Συσκευές Κουζίνας 9% Φώτα 9% Άλλα 3% Πλύσιμο & στέγνωμα 3% Ζεστό νερό

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων 28-31 Μαΐου 2009 άφησε άφησε το το σημάδι σημάδι σου σου και και βοήθησε βοήθησε το το περιβάλλον περιβάλλον ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ τα έσοδα από την πώληση

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός

Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός Οικιακός Εταιρικός Συνοπτικός Οδηγός Γ. ΜΠΑΚΟΥ 3, 115 24 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: (210) 6911777 FAX: (210) 6911577, E-mail : cardel@cardel.gr, www.cardel.gr Εισαγωγή Ο παρών Οδηγός έχει ως στόχο την ενημέρωση καθενός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Eνα σύνολο µικρών και ανέξοδων συµβουλών, που αν γίνουν καθηµερινή συνήθεια, θα µας εξοικονοµήσουν χρήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Ο καταναλωτής συνήθως επιλέγει ηλεκτρικές οικιακές

Διαβάστε περισσότερα

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Ερευνητική εργασία B Τετρ. 2011-2012 Τμήμα PR4 - Α Λυκείου Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας ΟΜΑΔΑ 2 : Πρασινούληδες Τόρε Χρήστος Ταραμάς Δημήτριος Τσομπάνη Θωμαή Σωτηριάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1 2 Πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Τα κεριά LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομήστε Ενέργεια. Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας

Εξοικονομήστε Ενέργεια. Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας Εξοικονομήστε Ενέργεια Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας Τι είναι η Κλιματική Aλλαγή; Η Κλιματική Αλλαγή αναφέρεται στα μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα, που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ

Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ Χρήσιμα στοιχεία του Λογαριασμού της ΔΕΗ Μπορείτε να υπολογίσετε και μόνοι σας την κατανάλωση ή την εξοικονόμηση ενέργειας για τις συσκευές που χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας ή που προτίθεστε να αγοράσετε,

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 3 W (35 W) Κάλυκας S14s Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Αυτός ο σωληνοειδής λαμπτήρας Philips LED S14S έχει εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα ΕΕ & ΠΔΠ Κατευθυντήριες γραμμές και θεσμικό πλαίσιο Οδηγίες για Δημόσιες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Η ενέργεια υπάρχει παντού παρόλο που δεν μπορούμε να την δούμε. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της από τα αποτελέσματα της.

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 11,5 W (100 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως

Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως PHILIPS mybathroom Φωτιστικό τοίχου Vitalise χρώμιο Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως Το επιτοίχιο φωτιστικό Philips mybathroom Vitalise μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα ή οριζόντια για να ταιριάζει στις

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Λευτέρης Γιακουμέλος Τμήμα Εκπαίδευσης ΚΑΠΕ email: egiakou@cres.gr Εισαγωγή Τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια (υπολογιστές, τηλεοράσεις, πλυντήρια) κάνουν τη ζωή των

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 7 W (60 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές:

1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές: 1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές: Η σήμανση CE είναι ένα σήμα που τοποθετείται επάνω σε προϊόντα ορισμένων κατηγοριών (για τα οποία έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετική νομοθεσία,

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 5,5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 5,5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Γιώργος Μαρκογιαννάκης Διπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ Τομέας Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Ανακλαστήρες 1,8 W (30 W) E14 Ζεστό λευκό Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε σωστά

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουμε για την ενέργεια

Μαθαίνουμε για την ενέργεια Μαθαίνουμε για την ενέργεια Εργασίες από τα παιδιά του Ε 2 2013-2014 Απακίδης Ανατόλι, Κολοβός Δημήτρης, Κυριάκου Σάββας Κρυπτόλεξο Ε Β Η Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Λ Π Υ Β Κ Δ Ξ Υ Θ Ο Η Λ Ι Ο Σ Ω Δ Η Θ Ο Ο Φ Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομο Ενεργειακά Κτίριο

Αυτόνομο Ενεργειακά Κτίριο Αυτόνομο Ενεργειακά Κτίριο H τάση για αυτονόμηση και απεξάρτηση από καθετί που σχετίζεται με έξοδα αλλά και απρόσμενες αυξήσεις, χαρακτηρίζει πλέον κάθε πλευρά της ζωής μας. Φυσικά, όταν πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster 2,2 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W-25 W E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας PHILIPS LED Λαμπτήρας 7,5 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας Με τον ενσωματωμένο αυτόματο αισθητήρα φωτός, αυτός ο λαμπτήρας ανάβει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΑΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΟΔΗΓΙΕΣ Περιορίστε δραστικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών

Το energy condition των κλιματιστικών Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Πράσινες Συμβάσεις- Εισαγωγή - 1. Ποιο θα πρέπεινα είναι το πρώτο στάδιο των διαδικασιών σύναψης πράσινων συμβάσεων; - α) Καθορισμός των κριτηρίων ανάθεσης - β) Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας

Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας PHILIPS LED Λαμπτήρας 6,5 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Λαμπτήρας LED, με αισθητήρα φωτός ημέρας και νύκτας Με τον ενσωματωμένο αυτόματο αισθητήρα φωτός, αυτός ο λαμπτήρας ανάβει αυτόματα

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 8,5 W (75 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού

Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού PHILIPS LED Κερί B22 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Θερμό λευκό φως, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του φωτισμού Οι λαμπτήρες luster LED της Philips παρέχουν εκπληκτικό, θερμό λευκό φως, εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Σχεδιασμός με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και τη χρήση φιλικών υλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παρουσίαση:

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. Κλιματισμός- Θέρμανση/Ψύξη/Εξαερισμός Ρυθμίστε τους θερμοστάτες στις σωστές θερμοκρασίες. Η ιδανική θερμοκρασία για το χειμώνα είναι 19-20 βαθμοί Κέλσιου. Ρυθμίστε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" 6 η διάλεξη: «Αλλάζοντας μια υφιστάμενη επιχείρηση σε πράσινη επιχείρηση» Εργαστηριακός

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως

Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως PHILIPS mybathroom Φωτιστικό τοίχου Hydrate χρώμιο Φρεσκαριστείτε με όμορφο, φυσικό φως Παρά την εγγύτητα με το νερό, η απλίκα Philips mybathroom Hydrate είναι στεγανοποιημένη έναντι της υγρασίας. Διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3,1 W (25 W) GU10 Λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3 W (20 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 4 W (25 W) E14 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες σε σχήμα κεριού της Philips με την απαλή λάμψη

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 5 W (35 W) GU5,3 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Τα LED σποτ της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν μια

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας

Δήμος Τανάγρας 2013. Δήμος Τανάγρας 2013 2013 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Κερί E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες χάρη

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement. Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement. Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Εισαγωγή Κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες δαπανούν

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΥΗΤΔ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2 09/05/2012 Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος 1 Εισαγωγικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου SELINA Νομοθεσία Ευρωπαϊκά Παραδείγματα μέτρων

Παρουσίαση έργου SELINA Νομοθεσία Ευρωπαϊκά Παραδείγματα μέτρων Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010 Ημερίδα : «Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Ηλεκτρική κατανάλωση: Επιλογή Ενεργειακά Αποδοτικού Εξοπλισμού Έξυπνα Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης Παροχή Ενεργειακών Υπηρεσιών» Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED).

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED). Φωτισμός Led Το LED (Light Emitting Diode) είναι μια Δίοδος Εκπομπής Φωτός και πρόκειται για ημιαγωγό ο οποίος όταν του παρέχεται ηλεκτρική τάση, εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία. Η χρήσης των LED έχει ξεκινήσει

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 7 W (60 W) E14 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό)

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό) Οικιακές Συσκευές Διάφορες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούνται εκτός από τον οικιακό τομέα και σε άλλους φορείς, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα. Για παράδειγμα, οι πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες συναντούνται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη

Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (35 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Διαρκής φωτισμός ανάδειξης LED, με εστιασμένη δέσμη Τα LED σποτ της Philips προσφέρουν εστιασμένη δέσμη έντονου φωτός,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Η μέτρηση της κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια, γίνεται τρεις φορές το χρόνο, ανά τετράμηνο.

Η μέτρηση της κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια, γίνεται τρεις φορές το χρόνο, ανά τετράμηνο. Ένα κλασικό σφάλμα που κάνουν σχεδόν όλες οι νοικοκυρές, όταν αερίζουν το σπίτι, είναι ότι αφήνουν τα παράθυρα ανοικτά - συνήθως σε ανάκληση - για ώρες. Το σπίτι χρειάζεται αερισμό, όμως αυτό πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας

Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας PHILIPS LED Σφαιρικοί 13,5W (100W) E27 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Δυνατός φωτισμός LED κορυφαίας ποιότητας Οι σφαιρικοί λαμπτήρες LED της Philips παρέχουν ψυχρό λευκό φως, εξαιρετικά μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ατμοσφαιρική Ρύπανση Υλικά. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαβρώσει τα υλικά και να καταστρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Σφαιρικοί 7 W (60 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Φωτίστε τη ζωή στους εξωτερικούς σας χώρους

Φωτίστε τη ζωή στους εξωτερικούς σας χώρους PHILIPS mygarden Φωτιστικό τοίχου Flagstone μαύρο LED Φωτίστε τη ζωή στους εξωτερικούς σας χώρους Μινιμαλιστική σχεδίαση αλλά με ανθεκτική λειτουργία. Αυτό το μαύρο επιτοίχιο φωτιστικό της Philips ρίχνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.)

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.) ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 4 W (35 W) GU10 Από το ζεστό στο πάρα πολύ ζεστό λευκό Απαλή λάμψη ρυθμιζόμενης έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Το γυάλινο LED σποτ της Philips

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενη Ειδική Τιμή Set τοις μετρητοίς προς Τελικό Καταναλωτή. και εφόσον υπάρχουν αποθέματα

Προτεινόμενη Ειδική Τιμή Set τοις μετρητοίς προς Τελικό Καταναλωτή. και εφόσον υπάρχουν αποθέματα Set : Φούρνος + Κεραμικό Πλατώ Εστιών Teka + EBON ΗS-724 Inox Φούρνος άνω πάγκου με νέο μοντέρνο design. Βυθιζόμενοι διακόπτες. Ανοξείδωτα στοιχεία πρόσοψης, με ειδικό βερνίκι για να μην φαίνονται οι δακτυλιές.

Διαβάστε περισσότερα

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ H νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Λαμπτήρας (με ρύθμιση έντασης) 11 W (75 W) E27 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες LED της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Μαρία Δημητρίου Δ τάξη Τι είναι η ανακύκλωση; Τι είναι ανακύκλωση Τι είναι ανακύκλωση Ανακύκλωση; Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Ψύξης 2017 Κρατήστε μέσα όλη τη φρεσκάδα Mini Bars Ιδανική λύση για δωμάτια ξενοδοχείων, αλλά και για κουζίνες με περιορισμένο χώρο. Η πλούσια σειρά Mini Bars Inventor είναι εδώ για να ικανοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες:

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Λαμπτήρες LED Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Α) Πυρακτώσεως (κοινές λάμπες) Β)Φθορισμού (σωλήνα) Γ) Φθορισμού μικρού μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: V~ 50/60Hz W

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: V~ 50/60Hz W ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: CP3639 220-240V~ 50/60Hz 1900-2250W ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες προσεχτικά πριν κάνετε χρήση της συσκευής. Βεβαιωθείτε ότι η τάση του ρεύματος της

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Λαμπτήρας 7 W (60 W) E27 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς

Διαβάστε περισσότερα

Ανεμιστήρες Οροφής 2013. www.fanaway.gr

Ανεμιστήρες Οροφής 2013. www.fanaway.gr Ανεμιστήρες Οροφής 2013 www.fanaway.gr Αυτός ο κατάλογος, παρουσιάζει την πλήρη γκάμα των Ανεμιστήρων Οροφής που καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές για κάθε οικία ή επαγγελματικό χώρο. Προτεινόμενο ύψος

Διαβάστε περισσότερα

Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως

Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως PHILIPS mygarden Φωτιστικό τοίχου Stratosphere ανθρακί LED Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως Η απλίκα Philips Stratosphere LED για εξωτερικούς χώρους, σε γκρι-ανθρακί χρώμα, είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα