ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Δελλής Πολυχρόνης PhD, DIC, Eur Ing, CENG, MIMECHE, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Επιστημονικός Συνεργάτης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ρέτζιος Ευάγγελος Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικός Μηχανολογίας (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα δημοσίευση παρουσιάζονται κάποιες από τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο κοντινό μέλλον στην αυτοκίνηση. Οι τεχνολογίες αυτές στοχεύουν κυρίως σε δύο παράγοντες: α) τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τα οχήματα, καθώς και την εναρμόνιση των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί εκπεμπόμενων ρύπων β) την εξοικονόμηση ενέργειας, με χρήση συστημάτων, τα οποία θα εκμεταλλεύονται κυρίως τη θερμότητα που αποβάλλεται από μία Μ.Ε.Κ. Αρχικά, παρουσιάζεται η υβριδική τεχνολογία, η χρήση της οποίας παρουσιάζει σημαντική μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, καθώς επίσης εξοικονομείται ένα σημαντικό ποσό ενέργειας η οποία χρησιμοποιείται ως πηγή για την κίνηση του οχήματος. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα. Με τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο σε μία Μ.Ε.Κ παρατηρείται αύξηση της απόδοσης του κινητήρα

2 64 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ με σχεδόν μηδενικούς ρύπους. Όσον αφορά στη χρήση βιοκαυσίμων ως καύσιμο σε μία Μ.Ε.Κ, παρουσιάζεται μείωση του CO 2 και γενικότερα των αερίων ρύπων 2-5%. Μία άλλη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε πειραματικό στάδιο για εξοικονόμηση ενέργειας, εκμεταλλευόμενη την αποβαλλόμενη θερμότητα της Μ.Ε.Κ, είναι το σύστημα συνδυασμένου κύκλου το οποίο σε συνδυασμό με τη λειτουργία του υπόλοιπου συστήματος παραγωγής και μετάδοσης της ισχύος, αυξάνει τη συνολική ισχύ του οχήματος έως και 15%. Επίσης, η χρήση της τεχνολογίας HCCI μειώνει σημαντικά τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από τον κινητήρα, παρέχει οικονομία καυσίμου έως 15% και αυξάνει την απόδοση του κινητήρα. Η χρήση των κυψελών καυσίμου στην αυτοκίνηση επιφέρει σημαντική μείωση στους ρύπους, αλλά και 5-15% μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τις Μ.Ε.Κ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία κατασκευής των κινητήρων εσωτερικής καύσης, σε συνδυασμό με εκείνη των παρελκόμενων διατάξεων και συστημάτων τους (καταλυτικοί μετατροπείς, διάφορες ηλεκτρονικές διατάξεις για διαχείριση της καύσης κλπ), έχουν επιφέρει σημαντική βελτίωση στο μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και σε εκείνο της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, τα ευεργετικά αποτελέσματα της οποίας ακυρώνονται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των οχημάτων που κυκλοφορούν, της κακής διαχείρισης της κυκλοφορίας τους στις πόλεις και από το γεγονός της αδυναμίας του αποτελεσματικού ελέγχου της συντήρησης των κινητήρων παλαιότερης τεχνολογίας και των συναφών συστημάτων. Στην παρούσα δημοσίευση γίνεται μια ανασκόπηση των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν στον τομέα της αυτοκίνησης. Παρουσιάζονται τεχνικές που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. όπως η υβριδική τεχνολογία, και τεχνικές που πρόκειται να εφαρμοστούν, όπως τα εναλλακτικά καύσιμα, οι κυψέλες καυσίμου, καθώς και καινοτομίες που συμβάλλουν στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για την κίνηση των οχημάτων, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση της προσδιδόμενης ενέργειας.

3 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Μία από τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν και αρχίζουν πλέον να παράγονται μαζικά είναι η υβριδική τεχνολογία στα αυτοκίνητα (υβριδικά οχήματα). Με τον όρο «υβριδικό όχημα» εννοούμε το όχημα που χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά κινητήρια συστήματα για την κίνηση του. Το ένα κινητήριο σύστημα είναι μία Μ.Ε.Κ. η οποία λειτουργεί καταναλώνοντας κάποιο καύσιμο και το άλλο είναι ένας ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τη συνεργασία των δύο αυτών κινητήριων συστημάτων επιτυγχάνεται η πρόωση του οχήματος. [1] Με τη χρήση των υβριδικών οχημάτων παρουσιάστηκε σημαντική βελτίωση στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και την αύξηση της απόδοσης των οχημάτων. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η Μ.Ε.Κ λειτουργεί σε περιοχή φορτίου με τον καλύτερο βαθμό απόδοσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμέτοχη του ηλεκτροκινητήρα στην κίνηση του οχήματος (προσδίδοντας επιπλέον ισχύ), όταν η Μ.Ε.Κ. λειτουργεί με υψηλό φορτίο. Επίσης, στην εξοικονόμηση καυσίμου, άρα και στις μειωμένες εκπομπές ρύπων, συμβάλλει και το σύστημα αναγεννητικής πέδησης που παρουσιάζεται παρακάτω. Το σύστημα αυτό εκμεταλλευόμενο την επιβράδυνση του οχήματος, προσδίδει ένα ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση των μπαταριών, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να παραχθεί από τη Μ.Ε.Κ., άρα θα υπήρχε μεγαλύτερη κατανάλωση, πράγμα που τελικά δεν συμβαίνει. Τα υβριδικά συστήματα μετάδοσης ισχύος ανάλογα με τη συνδεσμολογία τους διακρίνονται σε τρείς τύπους: Σειριακά συστήματα μετάδοσης ισχύος Παράλληλα συστήματα μετάδοσης ισχύος Σειριακά/Παράλληλα (μεικτά) συστήματα μετάδοσης ισχύος

4 66 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 2.1 Σειριακά συστήματα μετάδοσης της ισχύος Στα σειριακά συστήματα μετάδοσης της ισχύος, μία Μ.Ε.Κ. δίνει κίνηση σε μία γεννήτρια, η οποία με τη σειρά της παράγει ηλεκτρική ενέργεια, την οποία διοχετεύει με τη βοήθεια ενός μετατροπέα σε έναν ηλεκτροκινητήρα και μία συστοιχία μπαταριών (συσσωρευτές), όπου στη συνέχεια ο ηλεκτροκινητήρας υποστηριζόμενος και από την μπαταρία κινεί τους τροχούς του οχήματος. Με το σειριακό σύστημα μετάδοσης της ισχύος οι επιδόσεις του οχήματος εξαρτώνται άμεσα από την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος πρέπει να διαθέτει μεγάλο μέγεθος προκειμένου να αποδίδει την απαιτούμενη ισχύ κάθε φορά. Στο σύστημα αυτό ο κινητήρας (Μ.Ε.Κ.), λειτουργεί σε ιδανικές συνθήκες στροφών και φορτίου για να αποδίδει τη μέγιστη θερμική ισχύ. Σχήμα 1. Σειριακό σύστημα μετάδοσης ισχύος υβριδικού οχήματος Παράλληλο σύστημα μετάδοσης της ισχύος Στα παράλληλα συστήματα μετάδοσης ισχύος, ο κινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας είναι μόνιμα συνδεδεμένοι με το κιβώτιο ταχυτήτων αλλά ανεξάρτητοι μεταξύ τους. Έτσι, η ισχύς για την κίνηση των τροχών δίνεται απευθείας από τον κινητήρα, από τον ηλεκτροκινητήρα ή και από τους δύο ταυτόχρονα. Λόγω της έλλειψης γεννήτριας ο ηλεκτροκινητήρας αναγκάζεται να πάρει τον ρόλο της και να μετατρέπει φορτία του κινητήρα σε ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίσει τη συστοιχία των μπαταριών. Σε αυτή 1 Περιοδικό R&D, Υβριδική τεχνολογία, Toyota Prius THS II, Νοέμβριος 2003, Τεύχος 5, σελ 48.

5 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος τη φάση λειτουργίας ο ηλεκτροκινητήρας δεν συμμετέχει στο έργο για την κίνηση των τροχών του οχήματος. Δηλαδή, σε περίπτωση που το όχημα κινείται με χρήση μόνο του κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ κινείται σε κεκλιμένο οδόστρωμα ή επιταχύνει, απαιτείται μεγαλύτερη ισχύς από τον κινητήρα από αυτή που αντιστοιχεί όταν κινείται σε συνθήκες ιδανικής θερμικής απόδοσης. Σε αυτή την περίπτωση, ενεργοποιείται ο ηλεκτροκινητήρας ο οποίος προσφέρει την επιπρόσθετη ισχύ που απαιτείται, με αποτέλεσμα ο κινητήρας εσωτερικής καύσης να μην λειτουργεί υπό συνθήκες που θα αύξαναν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Σχήμα 2. Παράλληλο σύστημα μετάδοσης της ισχύος υβριδικού οχήματος Σειριακά/Παράλληλα συστήματα μετάδοσης ισχύος Σε αυτό το σύστημα ο κινητήρας εσωτερικής καύσης μπορεί να κινεί απευθείας τους τροχούς του οχήματος ή να κινούνται μόνο από τον ηλεκτροκινητήρα. Στη λειτουργία του ρελαντί και σε χαμηλές ταχύτητες, το όχημα κινεί μόνο ο ηλεκτροκινητήρας. Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα, ένα μέρος από την ισχύ του κινητήρα διατίθεται στη γεννήτρια, η οποία παράγει την ηλεκτρική ενέργεια, με την οποία τροφοδοτείται μέσω του μετατροπέα ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος κινεί τους τροχούς. Το υπόλοιπο της ισχύος του κινητήρα μεταδίδεται απευθείας στους τροχούς. Σε περίπτωση μεγαλύτερης απαίτησης για ισχύ (π.χ. επιτάχυνση), ο Η/Κ τροφοδοτείται με περαιτέρω ενέργεια από τη συστοιχία των μπαταριών.

6 68 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Σχήμα 3. Σειριακό/Παράλληλο σύστημα μετάδοσης της ισχύος υβριδικού οχήματος 1 Επίσης, σε αυτόν τον τύπο υβριδικού χρησιμοποιείται και το σύστημα της αναγεννητικής πέδησης (regenerative braking) για την παραγωγή ισχύος. Με το σύστημα αυτό γίνεται ανάκτηση ισχύος, όταν το όχημα επιβραδύνει και η κινητική ενέργεια του οχήματος αντί να χάνεται με τη μορφή θερμότητας μετατρέπεται σε ηλεκτρική (ο Η/Κ συμπεριφέρεται ως γεννήτρια) και μέσω του μετατροπέα φορτίζονται οι μπαταρίες του οχήματος. Στο σειριακό/παράλληλο σύστημα μετάδοσης της ισχύος (series/parallel hybrid), ο ηλεκτροκινητήρας συμμετέχει περισσότερο στην κίνηση του οχήματος σε σχέση με το παράλληλο σύστημα που λειτουργεί σαν υποβοήθηση της Μ.Ε.Κ. [1] Η αναγεννητική πέδηση παίζει, ίσως, τον πιο σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Αυτό γίνεται αντιληπτό αν αναφερθεί ότι όταν ένα όχημα βάρους 1500 kg επιβραδύνει από τα 100 km/h στα 0 km/h, χρησιμοποιώντας το σύστημα πέδης, καταναλώνει περίπου 0,16 Kwh σε λίγες δεκάδες μέτρα. Επίσης, όταν το όχημα επιβραδύνει από την ίδια ταχύτητα χωρίς τη χρήση της πέδης παρά μόνο με την επίδραση της τριβής κύλισης (οδόστρωμα ελαστικά) και της αεροδυναμικής αντίστασης, η απόσταση που θα διανύσει είναι περίπου 2 km. Στην απόσταση αυτή των 2 km με την επιβράδυνση του οχήματος υπάρχει κινητική ενέργεια η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη [2]. Η απώλεια της κινητικής ενέργειας και της κατανάλωσης καυσίμου είναι πιο έντονη όταν το όχημα κινείται σε αστικές περιοχές όπου οι στάσεις και οι εκκινήσεις είναι πιο συχνές λόγω της συχνής χρήσης της πέδης.

7 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος Με το σύστημα της αναγεννητικής πέδησης όλα τα παραπάνω λειτουργούν ευεργετικά τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για την οικονομία καυσίμου. 3 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 3.1 Υδρογόνο Το υδρογόνο αποτελεί το 90% του σύμπαντος, σε αριθμό ατόμων (75% κατά μάζα), είναι το ελαφρύτερο αέριο στη φύση, ενώ το ενεργειακό περιεχόμενο 0,33 kg/h 2 ισοδυναμεί με αυτό του 1 kg πετρελαίου. Όταν καίγεται, έχει το πλεονέκτημά να μην ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, αφού παράγει μόνο θερμότητα, νερό και οξείδια του αζώτου (λόγω των υψηλών θερμοκρασιών). Κάποιες από τις ιδιότητες που το καθιστούν κατάλληλο για χρήση ιδιαίτερα στον χώρο της αυτοκίνησης είναι ότι δεν είναι αυταναφλέξιμο και δεν είναι δηλητηριώδες. Ένα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη χρήση του υδρογόνου είναι η αποθήκευση του, καθώς 1 γραμμάριο αέριου υδρογόνου καταλαμβάνει περίπου 11 λίτρα χώρου σε ατμοσφαιρική πίεση. Αυτό δυσκολεύει την αποθήκευσή του, μιας και απαιτείται έντονη πίεση αυτού κάτω από μερικές εκατοντάδες ατμόσφαιρες και χρήση δοχείων αποθήκευσης με υψηλή αντοχή σε μεγάλες πιέσεις. Έτσι, λοιπόν, το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευθεί: [1] Σε φιάλες αερίου υψηλής πίεσης, έως και 200 bar Ως υγρό σε κρυογονικές δεξαμενές Προσροφημένο σε υλικά με μεγάλη ειδική επιφάνεια και Ροφημένο σε ενδοπλεγματικές θέσεις σε μέταλλα (υδρίδια μετάλλων). Χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο για την κίνηση των οχημάτων Οι Μηχανές Εσωτερικής Καύσης μπορούν να μετατραπούν και να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κυψέλες καυσίμου. Στις κυψέλες καυσίμου το υδρογόνο μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί ηλεκτρικούς κινητήρες οι οποίοι με τη σειρά τους κινούν το όχημα. Και στις δύο μεθόδους το κατάλοιπο από την χρήση του υδρογόνου είναι καθαρό νερό (υδρατμοί). Στην παρούσα στιγμή το Mazda RX-8

8 70 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Hydrogen RE με περιστροφικό κινητήρα (WANKEL) χρησιμοποιεί υδρογόνο με απευθείας έγχυση αυτού στο θάλαμο κάθε ρότορα. Τα πλεονεκτήματα των κινητήρων με ρότορα είναι ότι προσφέρουν διαφορετικούς θαλάμους για την εισαγωγή και την καύση του μίγματος και συνεπώς δεν μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα backfire (ανάφλεξη του υδρογόνου κατά την έγχυση του στην πολλαπλή εισαγωγής λόγω κάποιων θερμών σημείων που μπορεί να υπάρχουν) σαν αυτά που εμφανίζονται σε εμβολοφόρους κινητήρες. Σχήμα 4. Mazda RENESIS, δύο εγχυτήρες υδρογόνου ανά ρότορα 2 Στα μελλοντικά σχέδια εξέλιξης του συγκεκριμένου κινητήρα, προβλέπεται να ενσωματωθεί σε αυτόν υβριδικό σύστημα και ένας ηλεκτρικά υποβοηθούμενος υπερτροφοδότης, με σκοπό την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα και την εξοικονόμηση ενεργείας. [3] Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία της BMW έχει εξελίξει εδώ και χρόνια έναν 12κύλινδρο κινητήρα σχήματος V για τη σειρά 7, ο οποίος τροφοδοτείται και με υδρογόνο και με βενζίνη (dual fuel). Η εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει 100 τέτοια οχήματα, τα οποία θα δοθούν προς ενοικίαση για κάποια χρονική περίοδο, σε επιλεγμένα άτομα, τα οποία ζουν σε μέρη όπου υπάρχει η δυνατότητα ανεφοδιασμού με υδρογόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα κυκλοφορούν τα 50 από τα συνολικά 100 οχήματα αυτού του τύπου. [4] Τέλος, ένα άλλο πρωτότυπο όχημα που χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο σε ΜΕΚ, είναι το Ford P2000 Hydrogen ICE. Το συγκεκριμένο μοντέλο φέρει έναν δίλιτρο κινητήρα Duratec, ειδικά τροποποιημένο για την καύση συμπιεσμένου αερίου υδρογόνου. Επίσης, ο κινητήρας αυτός είναι 16βάλβιδος με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής (DOHC) 2

9 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος και ο βαθμός συμπίεσης είναι 14.5:1. Η απόδοση του συγκεκριμένου κινητήρα είναι κατά 25 30% μεγαλύτερη απ την απόδοση ενός συμβατικού βενζινοκινητήρα. [5] 3.2 Βιοκαύσιμα Βιοκαύσιμα λέγονται τα υγρά καύσιμα που παράγονται από διάφορους τύπους βιομάζας. Τα βιοκαύσιμα παράγονται από φυτικά υλικά, συγκεκριμένα είδη καλλιεργειών και από ανακυκλωμένα ή χρησιμοποιούμενα σπορέλαια. Η χρήση των βιοκαυσίμων στα οχήματα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO 2 ) από τον τομέα των μεταφορών. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη χρήση βιοκαυσίμων σε απόλυτα νούμερα, μπορεί να μην είναι μικρότερες απ αυτές των συμβατικών καύσιμων, αλλά θεωρητικά, τα φυτά από τα οποία έχει προέλθει η πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των βιοκαυσίμων, έχουν κατά την ανάπτυξή τους δεσμεύσει αντίστοιχες ποσότητες CO 2 από την ατμόσφαιρα. Με αυτό το σκεπτικό η μείωση των εκπομπών CO 2 μπορεί να φτάσει ακόμη και το 70%. Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εκπομπές CO 2 που προέρχονται από τα μηχανήματα και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή/καλλιέργεια της πρώτης ύλης, στη συγκομιδή και τη μεταφορά της, καθώς και στη μεταφορά και διανομή των βιοκαυσίμων, τα οποία για τη λειτουργία τους χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Επιπρόσθετα, η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που βασίζονται σε ενώσεις του αζώτου, του θείου και της αμμωνίας έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Οι κύριες αιτίες για την προώθηση των βιοκαυσίμων είναι: Η συμβολή στην εξασφάλιση της προμήθειας ενέργειας Η συμβολή στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Η συνεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια) και όλων των καυσίμων που παράγονται από αυτά Η διείσδυση των αγροτικών οικονομιών σε νέες αγορές. Τα κυριότερα είδη των βιοκαυσίμων είναι το βιοντήζελ και η βιοαιθανόλη.

10 72 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Το βιοντήζελ είναι εναλλακτικό καύσιμο του πετρελαίου κίνησης ενώ η βιοαιθανόλη είναι πρόσθετο για τη βενζίνη ή υποκατάστατο. Η χρήση των βιοκαυσίμων μπορεί να επεκταθεί σε κάθε Μηχανή Εσωτερικής Καύσης. [1] Βιοντήζελ Το βιοντήζελ είναι μια γενική ονομασία για τους μεθυλεστέρες από οργανική πρώτη ύλη. Το βιοντήζελ μπορεί να παραχθεί από μια μεγάλη γκάμα σπορέλαιων, όπως αυτό από ελαιοκράμβη, από ηλιοτρόπια, από σόγια και το λάδι από κοκκοφοίνικα. Μίγματα βιοντήζελ για τους κινητήρες Το βιοντήζελ μπορεί να αντικαταστήσει τελείως το συμβατικό πετρέλαιο κίνησης ή να αναμιχθεί με αυτό σε διαφορετικές αναλογίες για χρήση του σε πετρελαιοκινητήρες. Η πρακτική της ανάμιξης είναι συνηθισμένη σε πολλές χώρες, με ποσοστό του 5% (δηλαδή το 5% βιοντήζελ και το 95% πετρέλαιο κίνησης). Οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του βιοντήζελ μοιάζουν πολύ με του ορυκτού πετρελαίου και οι συμβατικοί κινητήρες δεν χρειάζονται μετατροπές για να χρησιμοποιήσουν μίγματα έως 5%. Οι περισσότεροι σύγχρονοι κινητήρες μπορούν να λειτουργήσουν με μίγματα έως 30%, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η χρήση μιγμάτων που περιέχουν πάνω από 5% βιοντήζελ μπορεί να ακυρώσει αρκετές από τις εγγυήσεις των κατασκευαστών. Είναι σημαντικό το βιοντήζελ να είναι υψηλής ποιότητας. Το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 590, για το πετρέλαιο κίνησης επιτρέπει ανάμιξη μέχρι 5% βιοντήζελ. Η χρήση 100% βιοντήζελ πρέπει να ικανοποιεί το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN Όσον αφορά στην περιβαλλοντική απόδοση της χρήσης του βιοντήζελ, η χρήση 100% βιοντήζελ (πράγμα σπάνιο) μπορεί να μειώσει τις καθαρές εκπομπές CO 2 κατά 40-50%, αντίστοιχα η χρήση μίγματος 5% μειώνει το CO 2 κατά 2-5%. Επίσης, το βιοντήζελ περιέχει αρκετό οξυγόνο (10% κ.β.) που καθιστά την καύση λιγότερο ατελή, με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα σε μονοξείδιο του άνθρακα (CO), άκαυστους υδρογονάνθρακες (H/C) και

11 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος σε αιθάλη να είναι πολύ μικρότερη απ ό,τι στο συμβατικό ντήζελ. Οι εκπομπές σωματιδίων (pm) από την καύση καθαρού βιοντήζελ (B100) μειώνονται κατά 47%, ενώ απ την καύση μίγματος 20% βιοντήζελ και 80% ντήζελ (B20), μειώνονται κατά 12%. Αντίθετα, οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NO x ) από τη χρήση βιοντήζελ είναι μεγαλύτερες απ αυτές που προέρχονται από τη χρήση συμβατικού ντήζελ. Πιο συγκεκριμένα, από την καύση καθαρού βιοντήζελ (Β100) εκπέμπονται 10% περισσότερα NO x σε σχέση με το συμβατικό ντήζελ, ενώ από την καύση μίγματος βιοντήζελ (B20) οι εκπομπές NO x είναι μεγαλύτερες κατά 2%. [1] Η χρήση φυτικών ελαίων και μεθυλεστέρων από ελαιοκράμβη έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται εστέρες λιπαρών οξέων σόγιας παρατηρούνται ελαφρώς μειωμένες εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου και αιθάλης σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ οι εκπομπές άκαυστων υδρογονανθράκων μειώνονται κατά 50%. [6] Βιοαιθανόλη Μίγματα βιοαιθανόλης για τους κινητήρες Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ποιότητας EN 228, η βιοαιθανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μίγμα 5% με βενζίνη. Η χρήση τέτοιου μίγματος δεν απαιτεί μετατροπή του κινητήρα. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που λειτουργούν με μίγματα βιοαιθανόλης πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του κάθε κατασκευαστή. Κάποιοι κατασκευαστές οχημάτων προδιαγράφουν ως μέγιστη περιεκτικότητα βιοαιθανόλης σε μίγμα με βενζίνη το 5% κατ όγκο, ενώ άλλοι προδιαγράφουν σαν μέγιστο ποσοστό το 10%. Αν αυτό το όριο ξεπεραστεί, τότε δεν ισχύουν οι εγγυήσεις του οχήματος. Επίσης, σε τροποποιημένους κινητήρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί 100% μίγμα βιοαιθανόλης, παρόλο που για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εκκίνησης σε χαμηλές θερμοκρασίες απαιτείται η χρήση ενός μικρού ποσοστού πτητικού καυσίμου, συνήθως βενζίνης. Μίγμα 5% βιοαιθανόλης με βενζίνη κατ όγκο σημαίνει 3,4% κατά αναλογία ενέργειας, εφόσον το ενεργειακό περιεχόμενο της βιοαιθανόλης είναι περίπου τα δύο τρίτα αυτού της βενζίνης.

12 74 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Μετατροπές που απαιτούνται για μίγματα μεγαλύτερα του 5% Σε οχήματα πολλαπλών καυσίμων και συγκεκριμένα σε οχήματα, που λειτουργούν με χρήση βιοαιαθανόλης, αυτή λειτουργεί ως βελτιωτικό οκτανίων. Προσθέτοντας δηλαδή 10% βιοαιθανόλη στη βενζίνη, ο αριθμός οκτανίων της βενζίνης αυξάνεται κατά δύο μονάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του φαινομένου της προανάφλεξης του καυσίμου και επιπλέον υπάρχει δυνατότητα αύξησης της σχέσης συμπίεσης, με αποτέλεσμα την καλύτερη καύση, άρα και την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα. Ένα μίγμα καυσίμου με 10% βιοαιθανόλη φυσιολογικά θα έχει μια περιεκτικότητα σε οξυγόνο περίπου 3,5%, η οποία και επηρεάζει την αναλογία αέρα καυσίμου. Για τον λόγο αυτό, είναι συνήθως απαραίτητο οι κινητήρες να έχουν μειωμένη αναλογία αέρα - καυσίμου, ώστε να αντισταθμίζεται και το οξυγόνο που περιέχεται στη βιοαιθανόλη του μίγματος. Τα συστήματα ελέγχου του κινητήρα, που διαθέτουν τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα, μπορούν να ρυθμίσουν ηλεκτρονικά την αναλογία αέρα καυσίμου, ώστε να διατηρηθεί η σωστή αναλογία, όταν η βιοαιθανόλη εισάγεται στον κινητήρα. Για κάποια οχήματα, το μέγιστο περιεχόμενο οξυγόνου που μπορούν να αντισταθμίσουν είναι 3,5% (δηλαδή μίγμα με 10% βιοαιθανόλη). Τα μίγματα βιοαιθανόλης έχουν υψηλότερη λανθάνουσα θερμότητα εξάτμισης από την 100% καθαρή βενζίνη. Για αυτό τον λόγο τα μίγματα αυτά παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην εκκίνησην όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή (χειμώνας). Λόγω αυτού του προβλήματοςν κάποια οχήματα διαθέτουν μια μικρή δεξαμενή που περιέχει καθαρή βενζίνη για την εκκίνηση του κινητήρα του οχήματος κατά τις ψυχρές ημέρες του χειμώνα. Οικονομικά δεδομένα και διαθεσιμότητα Η παραγωγή της βιοαιθανόλης κοστίζει δύο έως τρεις φορές περισσότερο από την παραγωγή της βενζίνης από αργό πετρέλαιο. Το κόστος επηρεάζεται, επίσης, από το υψηλό κόστος κεφαλαίου για τον παραγωγικό εξοπλισμό για τις διεργασίες της υδρόλυσης και της ζύμωσης. Εάν επιβληθεί ολόκληρος ο φόρος καυσίμου, η τιμή της βιοαιθανόλης είναι

13 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος υψηλή, γι αυτό χρειάζεται μια ελάττωση του φόρου, ώστε να γίνει η τιμή ανταγωνιστική. Όπως και με το βιοντήζελ, τέτοιες μειώσεις είναι συχνές στην Ευρώπη, και χρησιμοποιούνται ως κίνητρα για την ενθάρρυνση και τη χρήση βιοαιθανόλης. Περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση βιοαιθανόλης Το κύριο πλεονέκτημα της βιοαιθανόλης είναι ότι η χρήση της έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από τη χρήση 100% βιοαιθανόλης προκύπτει μείωση 50-60% υπολογισμένη σε πλήρη κύκλο ζωής, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα. Αντίθετα, με τη χρήση μιγμάτων έως 5% η μείωση στους αέριους ρύπους ανέρχεται στο 2.5-3%. Όμως, είναι φανερό ότι η χρήση της βιοαιθανόλης μπορεί να βοηθήσει, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στη χρήση των βιοκαυσίμων είναι η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που διατίθενται για τα σιτηρά, καθώς παρατηρείται ένας ανταγωνισμός μεταξύ καλλιέργειας βιοκαυσίμων και καλλιέργειας τροφίμων. [1] Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται κάποιες τιμές που αφορούν στην ενέργεια που χρησιμοποιείται από διάφορους τύπους καυσίμου, καθώς επίσης και τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από τα καύσιμα αυτά, κατά τη διάρκεια του κύκλου καυσίμου (ανά MJ καυσίμου που χρησιμοποιείται στα οχήματα). [7] Πίνακας 1 MJ/MJ a (%) (gc/mj) 0, ,9 0, ,3 0, ,2 b 0, ,9 c 0, a, b c

14 76 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 4 ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Οι κυψέλες καυσίμου (Fuel Cells), αποτελούν σήμερα τις σημαντικότερες διατάξεις παραγωγής ενέργειας μέσω του υδρογόνου. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον τομέα αυτό. Οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρικά ή συμβατικά αυτοκίνητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιτόπου, αντικαθιστώντας τις μπαταρίες ή τον κινητήρα εσωτερικής καύσης αντίστοιχα και αλλάζοντας τα δεδομένα στον τομέα της αυτονομίας αλλά και της απόδοσης των οχημάτων. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν σήμερα οι διάφοροι τύποι κυψελών καυσίμου, είναι ότι εκτός από καθαρό υδρογόνο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλα είδη καυσίμων τα οποία περιέχουν στη σύνθεσή τους υδρογόνο, χωρίς να μειώνεται σημαντικά η απόδοση τους σε ισχύ. Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις κυψέλες καυσίμου ως πλεονεκτικές διατάξεις είναι η δυνατότητα που έχουν να παράγουν μεγάλα ποσά ενέργειας από το καύσιμο που χρησιμοποιούν (υδρογόνο), με αποτέλεσμα η απόδοση τους να είναι 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή των Μ.Ε.Κ. που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα. Από περιβαλλοντικής πλευράς, η μαζική χρήση των κυψελών καυσίμου είναι πιο συμφέρουσα έναντι αυτής των συμβατικών διατάξεων παραγωγής ενέργειας (Μ.Ε.Κ.), λόγω της διεργασίας της ηλεκτρόλυσης. Μια κυψέλη καυσίμου αποτελείται από την άνοδο (anode: αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρόδιο), την κάθοδο (cathode: θετικά φορτισμένο ηλεκτρόδιο) και τον ηλεκτρολύτη, ο οποίος μπορεί να είναι κατασκευασμένος από διάφορα υλικά. Ο πιο συνηθισμένος καταλύτης είναι η πολυμερής μεμβράνη (PEMFC: κυψέλη καυσίμου πολυμερούς μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων). Μεταξύ της πολυμερούς μεμβράνης και των δύο ηλεκτροδίων, υπάρχει μια μεταλλική επίστρωση (στρώμα καταλύτη), χάρη στην οποία επιτυγχάνεται η ηλεκτρόλυση. Κατά την ηλεκτρόλυση η άνοδος τροφοδοτείται με υδρογόνο, το οποίο όταν έρθει σε επαφή με τον καταλύτη της ανόδου, διαχωρίζεται σε θετικά φορτισμένα ιόντα υδρογόνου (πρωτόνια) και σε ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται μέσω εξωτερικού ηλεκτρικού κυκλώματος στην κάθοδο, αφού η μεμβράνη δεν επιτρέπει τη διέλευση

15 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος τους μέσω αυτής, διευκολύνοντας έτσι την παραγωγή συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια, τα πρωτόνια διαπερνούν τη μεμβράνη και ενώνονται με το οξυγόνο, το οποίο έχει διοχετευτεί στην κάθοδο και αποτέλεσμα της ένωσης αυτής, την παραγωγή νερού (υδρατμών). Λόγω της μικρής τάσης που παράγεται (0.7 V) σε μια κυψέλη καυσίμου, συνήθως χρησιμοποιούνται πολλές κυψέλες καυσίμου μαζί, οι οποίες συνδέονται σε σειρά (fuel cell stack: συστοιχία κυψελών καύσιμου), με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγόμενης τάσης. [1] Σχήμα 5. Κυψέλη καυσίμου με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων (Proton Exchange Membrane Fuel Cell) Σύγκριση βαθμού απόδοσης κυψελών καυσίμου με Μ.Ε.Κ Όταν το όχημα καταναλώσει καθαρό υδρογόνο για την τροφοδοσία της κυψέλης καυσίμου αποδεικνύεται ότι ο βαθμός απόδοσης της ηλεκτρικής ισχύος ανέρχεται σε υψηλά ποσοστά έως και 80% περίπου. Τα περισσότερα οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου που έχουν κατασκευαστεί μέχρι και σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν απευθείας καθαρό υδρογόνο, αλλά χρησιμοποιούν υδρογονούχα καύσιμα, τα οποία απαιτούν αναμορφωτή καυσίμου (reformer) για να μετατραπούν σε καθαρό υδρογόνο και 3

16 78 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ να καταναλωθούν στη συνέχεια στην κυψέλη καυσίμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του βαθμού απόδοσης, λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που δαπανάται στον αναμορφωτή. Ο βαθμός θερμικής απόδοσης, n th, μιας θερμικής μηχανής, είναι ίσος με τον λόγο του έργου που εκτελεί το σύστημα προς τη θερμότητα που εισήχθη στο σύστημα. n th W Q net in out in 1 (1) in Q Q Q in Q Q out Για αντιστρεπτές διεργασίες ο λόγος των θερμοτήτων μπορεί να αντικατασταθεί από τον λόγο των θερμοκρασιών,, στις οποίες ανταλλάσσονται οι θερμότητες. Η σχέση που προκύπτει για τον βαθμό θερμικής απόδοσης (θερμική απόδοση για τον κύκλο Carnot) είναι: n T L th 1 (2) TH T L είναι η ελάχιστη θερμοκρασία στον κύκλο και T H η μέγιστη Έχοντας ως σημείο αναφοράς το περιβάλλον, το οποίο αποτελεί το ψυχροδοχείο μιας θερμικής μηχανής, η απόδοση του κύκλου Carnot εξαρτάται από την υψηλότερη θερμοκρασία στον κύκλο, όπου όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η θερμική απόδοση. Για να φτάσει όμως τη μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία το καύσιμο, χάνει ένα μέρος της χημικής ενέργειας σε αναντίστρεπτες διεργασίες οι οποίες συμβαίνουν κατά τη διαδικασία της καύσης. Wmax, cell G (3) Αντίθετα, οι κυψέλες καυσίμου λειτουργούν σε σταθερές θερμοκρασίες με τα προϊόντα της αντίδρασης να απομακρύνονται στην ίδια θερμοκρασία στην οποία βρίσκονται τα αντιδρώντα. Λόγω αυτής της ισόθερμης αντίδρασης, περισσότερη από τη χημική ενέργεια των αντιδρώντων μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, αντί να καταναλώνεται, ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία των προϊόντων. Η διεργασία της ηλεκτροχημικής μετατροπής είναι λοιπόν λιγότερο αντιστρεπτή από την αντίδραση της καύσης. Επομένως, οι διεργασίες που εκτελούνται στις κυψέλες καυσίμου δεν σχετίζονται με την απόδοση που

17 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος ο κύκλος Carnot ορίζει για τις θερμικές μηχανές στις οποίες το μέγιστο έργο ορίζεται σύμφωνα με την υψηλότερη θερμοκρασία στον κύκλο. Αντίθετα, το μέγιστο έργο, W max,cell, για μια κυψέλη καυσίμου είναι ίσο με την αλλαγή στη συνάρτηση Gibbs, ΔG, μεταξύ αντιδρώντων και προϊόντων. Το έργο μιας κυψέλης καυσίμου, W cell, το οποίο εκτελείται από τα ηλεκτρόνια με τη φόρτιση κινούμενα μέσω μιας διαφοράς δυναμικού, Ε, είναι: Wcell nefe (4) n e είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων που μεταφέρονται ανά mole καυσίμου, F είναι η σταθερά του Faraday (96,485 C/mole -1 ). Για τη σύγκριση μεταξύ θερμικών μηχανών και κυψελών καυσίμου, χρησιμοποιείται η απόδοση που βασίζεται στον Πρώτο Θερμοδυναμικό Νόμο. n th, cell Wcell nefe HHV HHV (5) HHV: η ανώτερη θερμογόνος δύναμη του καυσίμου. Η μέγιστη απόδοση μιας κυψέλης καυσίμου δίνεται από την τάση ανοιχτού κυκλώματος, Ε, κατά την κατάσταση ισορροπίας,, στην οποία δεν παρατηρείται κίνηση ηλεκτρονίων στην κυψέλη. nefe nth cell (6),.max HHV Η απόδοση, που βασίζεται στον Δεύτερο Θερμοδυναμικό Νόμο (ΒΘΝ), μιας συσκευής μετατροπής ενέργειας, δείχνει τον βαθμό αντιστρεπτότητας συγκρίνοντας το πραγματικό έργο με το μέγιστο δυνατό έργο που μπορεί να παραχθεί. Για τις κυψέλες καυσίμου η απόδοση του ΒΘΝ, είναι ο λόγος διαφορών δυναμικού: Wact Wact n2nd, heat, engine και για τις κυψέλες καυσίμου n W W rev Carnot 2nd, heat, cell n n act rev nfe nfe E E (7) Το μέγιστο έργο που μπορεί να παραχθεί από μία ΜΕΚ καθορίζεται από τον βαθμό θερμικής απόδοσης. Ρεαλιστικές τιμές για αποδόσεις των ΜΕΚ κυμαίνονται από 20% έως 45% για πολύ αποδοτικές μηχανές ντήζελ. Η απόδοση των ΜΕΚ περιορίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω της μη δυνατότητας λειτουργίας τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και λόγω των αναντιστρεπτοτήτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας. Η απόδοση των κυψελών καυσίμου δεν σχετίζεται σε αυτούς τους περιορισμούς, με

18 80 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη από αυτή των ΜΕΚ. Για την εύρεση της απόδοσης των κυψελών καυσίμου ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία: Ισχύει ότι G = H TS, άρα ΔG= ΔH-ΔT, για Τ σταθερή και αντικαθιστώντας τα θερμοδυναμικά δεδομένα στις πρότυπες συνθήκες (P = 1atm και T = 25 C) προκύπτει ότι ΔG = -273,180 J/mol. Η θερμική απόδοση μιας κυψέλης καυσίμου δίνεται από τη σχέση: G n (8) H και αντικαθιστώντας τις τιμές στην παραπάνω σχέση από πίνακες, προκύπτει ότι n = 83%. Η απόδοση αυτή είναι θεωρητική και δεν μπορεί να επιτευχθεί στην πραγματικότητα. Η διαφορά δυναμικού που αντιστοιχεί σε αυτή την τιμή του ΔG από τον τύπο ΔG = -nfe είναι ίση με E =1,23V. Η διαφορά αυτή δυναμικού αντιστοιχεί σε διαφορά δυναμικού ανοιχτού κυκλώματος και αντιστοιχεί σε απόδοση δυναμικού 100% των κυψελών καυσίμου. Με αυτόν τον τρόπο δεν κυκλοφορεί ρεύμα με αποτέλεσμα να μην παράγεται έργο, πράγμα που δείχνει έναν από τους λόγους που μια κυψέλη καυσίμου δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με τέτοια απόδοση. Λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες λόγω της λειτουργίας, ο βαθμός απόδοσης μιας κυψέλης καυσίμου από τη δεξαμενή μέχρι τους τροχούς ανέρχεται στο 40%. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το 60% που έχει προκύψει από άλλες θεωρήσεις, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο απ αυτό των ΜΕΚ ο βαθμός απόδοσης των οποίων κυμαίνεται στο 20% περίπου. Αν θεωρηθεί ότι το υδρογόνο που καταναλώνεται από μια κυψέλη καυσίμου παράγεται από ηλεκτρόλυση, τότε η συνολική απόδοση από το εργοστάσιο παραγωγής του υδρογόνου μέχρι τους τροχούς του αυτοκινήτου είναι 22% για το συμπιεσμένο αέριο υδρογόνο και 17% για το υγρό υδρογόνο. Η απόδοση για την παραγωγή βενζίνης από αργό πετρέλαιο είναι περίπου 73 91% (από το διυλιστήριο ως τις αντλίες των πρατηρίων). Το 88% του πετρελαίου καταλήγει στη δεξαμενή του αυτοκινήτου και από εκεί το 16% της ενέργειας της βενζίνης καταλήγει στους τροχούς ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Άρα, η τελική απόδοση από την παραγωγή της βενζίνης μέχρι την κατανάλωση της στους τροχούς του οχήματος είναι περίπου 14%. [8]

19 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος Από τους διάφορους τύπους κυψελών καυσίμου, ο πιο κατάλληλος για εφαρμογή στα αυτοκίνητα είναι η κυψέλη καυσίμου με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων. Οι κυψέλες καυσίμου αυτού του τύπου έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης διάρκειας ζωής σε συνδυασμό με μικρές απαιτήσεις συντήρησης. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται καθαρό υδρογόνο, χρησιμοποιείται κάποιο άλλο καύσιμο, που περιέχει στη σύνθεση του υδρογόνο, όπως για παράδειγμα μεθανόλη. Σε αυτή την περίπτωση ένα αέριο μίγμα υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα παράγεται πάνω στο αυτοκίνητο με αντίδραση της μεθανόλης με ατμό (αναμορφωτής) και τη βοήθεια ενός καταλύτη. Σχήμα 6. Αυτοκίνητο κυψελών καυσίμου (HONDA FCX) 4 Οι ηλεκτροκινητήρες αποδίδουν περισσότερη ροπή (άρα και ισχύ) στις χαμηλότερες ταχύτητες, που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες συνθήκες οδήγησης. Επίσης, η απόκριση των ηλεκτροκινητήρων στην απαίτηση για επιτάχυνση είναι πιο άμεση. Αποτέλεσμα αυτών των δύο παραγόντων είναι η μεγαλύτερη ευκολία χρήσης των αυτοκινήτων με κυψέλες καυσίμου. Για να είναι άμεσα διαθέσιμη όλη η ισχύς κατά τις εκκινήσεις και τα προσπεράσματα του αυτοκινήτου με κυψέλες καυσίμου, μπορεί σε μερικά να χρησιμοποιείται κάποιο σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας όπως μια συστοιχία από μπαταρίες, ένας σφόνδυλος ή ένας υπερπυκνωτής. Η απόσταση που θα μπορεί να διανύσει ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου με έναν μόνο ανεφοδιασμό, θα εξαρτάται από τον τύπο του καυσίμου που θα χρησιμοποιείται. Αν χρησιμοποιείται η μεθανόλη ως καύσιμο, τότε η αυτονομία του είναι συγκρίσιμη με αυτή ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου. Αν χρησιμοποιείται καθαρό υδρο- 4

20 82 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ γόνο τότε η αυτονομία είναι μικρότερη, λόγω της χαμηλότερης ενεργειακής περιεκτικότητας του καθαρού υδρογόνου. Όμως, με τη χρήση της κατάλληλης διάταξης αποθήκευσης υδρογόνου η αυτονομία θα είναι δυνατόν να φτάσει και τα 400 χιλιόμετρα. [1] 5 ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ (BMW TurboSteamer) Ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από την καύση του μίγματος αέρα καυσίμου σε ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης, αποβάλλεται στο περιβάλλον υπό τη μορφή θερμότητας μέσω των καυσαερίων. Η ομάδα ερευνών και εξέλιξης της BMW, θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτή τη θερμική ενέργεια των καυσαερίων, επινόησε ένα σύστημα, το οποίο θα εκμεταλλεύεται την ενέργεια των καυσαερίων, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80%. Το σύστημα αυτό έχει ως σκοπό την αύξηση της ισχύος στη στροφαλοφόρο άτρακτο (στροφαλοφόρος άξονας) του κινητήρα του οχήματος. Ο όρος συνδυασμένος κύκλος αναφέρεται σε συστήματα με δύο θερμοδυναμικούς κύκλους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο εργαζόμενο ρευστό και λειτουργούν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Ο κύκλος υψηλής θερμοκρασίας (κορυφής) αποβάλλει θερμότητα, που ανακτάται και χρησιμοποιείται από τον κύκλο χαμηλής θερμοκρασίας (βάσης) για την παραγωγή πρόσθετης ηλεκτρικής ή μηχανικής ενέργειας, αυξάνοντας έτσι το βαθμό απόδοσης. Οι μηχανικοί της BMW χρησιμοποίησαν τη θερμότητα των καυσαερίων για τη θέρμανση ενός ρευστού, το οποίο στη συνέχεια αλλάζει φάση και γίνεται ατμός. Ο ατμός οδηγείται (προς εκτόνωση) σε ένα στρόβιλο, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη στροφαλοφόρο άτρακτο του κινητήρα και η λειτουργία του στηρίζεται στην ίδια αρχή λειτουργίας με του κοινούς ατμοστρόβιλους. Για τη θέρμανση του ρευστού εκτός από τη θερμότητα των καυσαερίων, χρησιμοποιείται, ως δεύτερη πηγή ενέργειας, και η θερμότητα από το σύστημα ψύξης του κινητήρα. Η θερμότητα των καυσαερίων και του συστήματος ψύξης του κινητήρα προσδίδεται στο ρευστό, μέσω εναλλακτών θερμότητας. Η λειτουργία του συστήματος αυτού, το οποίο λειτουργεί ως βοηθητικό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του υπόλοιπου συστήματος παραγωγής και μετάδοσης της ισχύος, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής ισχύος έως και 15%.

21 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος Ειδικότερα, η χρήση του συστήματος (σε πειραματικό στάδιο) σε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα της BMW κυβισμού 1.8 Lt, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ισχύος κατά 10 KW, την αύξηση της ροπής κατά 20 Nm και μείωση της κατανάλωσης πάνω από 15%. Όλα αυτά επετεύχθησαν χωρίς κάποιο ενεργειακό κόστος, παρά μόνο με την εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων και αυτή του συστήματος ψύξης του κινητήρα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι τα εξαρτήματα που το αποτελούν έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύστημα να μην απαιτεί μεγάλο χώρο για την τοποθέτηση του, και χάρη σε αυτό μπορεί να τοποθετηθεί και σε μοντέλα που ήδη έχουν βγει στην παραγωγή ιδιαίτερα στη BMW σειρά 3. Το σύστημα αυτό επιλύει από τη μία μεριά τις αντιφάσεις που υπάρχουν μεταξύ κατανάλωσης και εκπεμπόμενων ρύπων και από την άλλη μεριά της απόδοσης και της ευστροφίας. Για τον λόγο αυτό, η περαιτέρω εξέλιξη του συστήματος αποσκοπεί στην κατασκευή πιο απλών και πιο μικρών εξαρτημάτων που θα αποτελούν το σύστημα. [9] Σχήμα 7. Σύστημα συνδυασμένου κύκλου (BMW TurboSteamer) 5 5

22 84 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 6 HOMOGENEOUS CHARGE COMPRESSION IGNITION 6.1 Τι είναι η τεχνολογία HCCI (Homogeneous Charge Compression Ignition) Κινητήρας με λειτουργία αυταναφλεγόμενου ομογενούς μίγματος HCCI ή DiesOtto Το HCCI συνδυάζει τις λειτουργικές ιδιότητες του βενζινοκινητήρα και του πετρελαιοκινητήρα (συνδυασμός κύκλου OTTO και DIESEL). Ως γνωστόν, στον βενζινοκινητήρα το καύσιμο μίγμα αναφλέγεται με χρήση σπινθήρα (σπινθηριστής), ενώ στον πετρελαιοκινητήρα, το καύσιμο μίγμα αυταναφλέγεται (λόγω των υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών που επικρατούν μέσα στο θάλαμο καύσης). Ο πετρελαιοκινητήρας, επειδή λειτουργεί με περίσσεια αέρα (φτωχό μίγμα) και λόγω των υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία του, έχει καλύτερη απόδοση και παρουσιάζει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Οι υψηλές όμως θερμοκρασίες λειτουργίας έχουν ως αποτέλεσμα την εκπομπή σε υψηλά ποσοστά οξειδίων του αζώτου (NOx). Από την άλλη πλευρά, οι βενζινοκινητήρες είναι λιγότερο αποδοτικοί και παρουσιάζουν μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, αλλά δεν εκπέμπουν πολλά οξείδια του αζώτου (NOx). Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα οχήματα με τους συμβατικούς βενζινοκινητήρες, χρησιμοποιούν τριοδικούς καταλύτες με μεγάλο βαθμό απόδοσης. [10] Η τεχνολογία HCCI είναι μια εναλλακτική λειτουργική κατάσταση του κινητήρα κατά την οποία υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των εκπεμπόμενων μικροσωματιδίων (pm) καθώς και των οξειδίων του αζώτου (NOx), διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλή θερμική απόδοση. Η ιδανική λειτουργία ενός κινητήρα με τεχνολογία HCCI, χαρακτηρίζεται από την καύση φτωχού μίγματος και χημικές αντιδράσεις καύσης χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες συμβαίνουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά σημεία μέσα στον κύλινδρο, χωρίς την παρουσία σπινθήρα. Πρόκειται δηλαδή για μία ελεγχόμενη αυτανάφλεξη του καύσιμου μίγματος. [11] 6.2 Γιατί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία HCCI Ένας λόγος, στον οποίο οφείλεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή της τεχνολογίας HCCI στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσης είναι ότι τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει είναι ελάχιστα (ακόμη λιγότερα από αυτά που αρχικά είχαν προβλέψει οι ερευνητές) σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

23 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος Όταν ο κινητήρας χρησιμοποιεί τη λειτουργία HCCI και λειτουργεί στο μέγιστο της απόδοσης του, η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας που αναπτύσσεται είναι χαμηλότερη από τη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας ενός πετρελαιοκινητήρα (για τις ίδιες λειτουργικές συνθήκες), άρα και χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στην οποία δημιουργούνται τα οξείδια του αζώτου (NOx) γεγονός που οδηγεί σε ένα κινητήρα με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Εκτός από τη βενζίνη ο κινητήρας με τεχνολογία HCCI μπορεί να χρησιμοποιήσει και την αιθανόλη E85 ως καύσιμο, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια που γίνεται για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και συγκεκριμένα της αιθανόλης Ε85 και των βιοκαυσίμων γενικότερα. [10] Οι κινητήρες HCCI, παρά τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν, δεν έχουν ακόμη ευρεία εφαρμογή, λόγω κάποιων δυσκολιών που παρουσιάζουν, σχετικά με τον έλεγχο της αυτανάφλεξης του μίγματος και της ομοιογένειας αυτού. Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, τα οποία παρουσιάζονται κατά τη λειτουργία του κινητήρα HCCI σε ένα ευρύ φάσμα στροφών και φορτίου, πολλές μελέτες εστιάζουν στη λειτουργία του κινητήρα αυτού με προαναμεμιγμένο εργαζόμενο μέσο. Κατά τη λειτουργία του κινητήρα με προανάμιξη του μίγματος, μια ποσότητα καυσίμου εγχύεται από έναν εγχυτήρα σε ένα διαμορφωμένο θάλαμο στην πολλαπλή εισαγωγής, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στο καύσιμο να προλάβει να αεριοποιηθεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερης ποιότητας μίγμα. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής είναι η σημαντική μείωση της αιθάλης και των οξειδίων του αζώτου, όταν τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται είναι η βενζίνη και το πετρέλαιο. Πιο συγκεκριμένα με τη χρήση βενζίνης στο προαναμεμιγμένο μίγμα παρατηρείται πολύ καλή αεριοποίηση αυτής αλλά παρουσιάζει πρακτικές δυσκολίες διότι απαιτείται εγκατάσταση συστήματος διπλού καυσίμου. Αντίθετα, με τη χρήση πετρελαίου βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά των εκπεμπόμενων ρύπων και βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό η αυτανάφλεξη του μίγματος. [11]

24 86 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Σχήμα 8. Τρόπος ανάφλεξης του καυσίμου σε πετρελαιοκινητήρα, βενζινοκινητήρα και κινητήρα με ομογενή καύση Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η τεχνολογία HCCI είναι: Παρέχει έως και 15% οικονομία καυσίμου. Κατά τη λειτουργία του κινητήρα με φτωχό μίγμα (όπως ο πετρελαιοκινητήρας) παρουσιάζει, λόγω συμπίεσης, μεγαλύτερο του 15:1, άρα και μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης σε σχέση με έναν συμβατικό βενζινοκινητήρα. Η ομοιογενής ανάμιξη του καυσίμου με τον αέρα οδηγεί σε καλύτερη και καθαρότερη (με λίγους ρύπους) καύση. Στην πραγματικότητα, επειδή οι μέγιστες θερμοκρασίες λειτουργίας είναι χαμηλότερες από αυτές ενός συμβατικού βενζινοκινητήρα οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) είναι σχεδόν μηδαμινές. Επίσης, το προανεμιγμένο φτωχό μίγμα δεν παράγει αιθάλη. οι κινητήρες με τεχνολογία HCCI μπορούν να λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας ως καύσιμο τη βενζίνη, το πετρέλαιο και πολλά από τα εναλλακτικά καύσιμά. [12] 6

25 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος Τα μειονεκτήματα του HCCI είναι: Λόγω του υψηλού ρυθμού αύξησης της πίεσης μέσα στον κύλινδρο, μπορεί να προκληθεί φθορά στον κινητήρα Σε σχέση με τους συμβατικούς βενζινοκινητήρες που χρησιμοποιούν σπινθηριστές για την ανάφλεξη του μίγματος, η ελεγχόμενη αυτανάφλεξη του μίγματος παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες. Όταν ο κινητήρας λειτουργεί με χαμηλό φορτίο, η θερμοκρασία του καυσίμου καθώς και η συγκέντρωση του στο μίγμα είναι χαμηλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται δυσκολίες στην ανάφλεξη του μίγματος και γενικά μειωμένη απόδοση της καύσης. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές άκαυστων υδρογονανθράκων (HC) καθώς επίσης και σε μείωση του ποσοστού μετατροπής του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) σε διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ). [13] Παρουσιάζουν δυσκολία στην παρασκευή ομοιογενούς μίγματος, καθώς και δυσκολία/ αδυναμία λειτουργίας σε πολύ χαμηλά και πολύ υψηλά φορτία. [12] 6.5 Έλεγχος Στη λειτουργική κατάσταση του κινητήρα με HCCI δεν μπορεί να γίνει απευθείας έλεγχος της ανάφλεξης του μίγματος, όπως συμβαίνει στους κινητήρες με σπινθηριστή. Έτσι, μία πρόκληση είναι να ελεγχθεί η χρονική στιγμή που αρχίζει η καύση, καθώς και ο λόγος της θερμότητας που εκλύεται απ αυτή για ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών καταστάσεων του κινητήρα [13]. Για να επιτευχθεί η δυναμική λειτουργία ενός τέτοιου κινητήρα το σύστημα διαχείρισης πρέπει να αλλάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται η καύση. Για τον λόγο αυτό, το σύστημα διαχείρισης του κινητήρα πρέπει να ελέγχει τον λόγο συμπίεσης, τη θερμοκρασία και την πίεση του εισαγόμενου αέρα, τον λόγο αέρακαυσίμου και το μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων. [12] 6.6 Ισχύς Και στον βενζινοκινητήρα και στον πετρελαιοκινητήρα η ισχύς μπορεί να αυξηθεί, με την αύξηση της ποσότητας του καυσίμου που εισάγεται στο θάλαμο καύσης. Οι κινητήρες

26 88 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ αυτοί μπορούν να αντέξουν σε μια αύξηση της ισχύος, διότι ο ρυθμός με τον οποίο εκλύεται η θερμότητα από την καύση του μίγματος είναι σχετικά αργός σε αντίθεση με τους κινητήρες HCCI όπου το καύσιμο μίγμα καίγεται ακαριαία. Η αύξηση του λόγου αέρακαυσίμου στον κινητήρα HCCI έχει ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερες μέγιστές πιέσεις και μεγαλύτερο ποσό της θερμότητας που εκλύεται. Ένας τρόπος για την αύξηση της ισχύος είναι η χρήση καυσίμων τα οποία παρουσιάζουν διαφορετικές ιδιότητες κατά την αυτανάφλεξη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των μέγιστων πιέσεων που αναπτύσσονται και του ποσού της θερμότητας που εκλύεται, καθιστώντας έτσι δυνατή της αύξηση του λόγου ισοδυναμίας. Ένας άλλος τρόπος είναι η θερμική διαστροματοποίηση του μίγματος, έτσι ώστε να καίγεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, μειώνοντας έτσι τον λόγο της θερμότητας που εκλύεται και αυξάνοντας την ισχύ. Ένας τρίτος τρόπος είναι ο κινητήρας να λειτουργεί στην κατάσταση HCCI μόνο σε συνθήκες μερικού φορτίου. Η θερμική στρωματοποίηση του συμπιεσμένου μίγματος για να γίνει εφαρμόσιμη απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, ενώ πιο εντατικά μελετάται η εφαρμογή της τρίτης περίπτωσης (λειτουργία HCCI μόνο σε συνθήκες μερικού φορτίου). [12] 6.7 Ρύποι Η λειτουργία του κινητήρα HCCI με φτωχό μίγμα έχει ως αποτέλεσμα οι μέγιστες θερμοκρασίες λειτουργίας να είναι μικρότερες, σε σχέση με αυτές των συμβατικών κινητήρων (βενζινοκινητήρας-πετρελαιοκινητήρας). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κινητήρας να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα εκπομπής οξειδίων του αζώτου (NOx), σε σχέση με τους συμβατικούς κινητήρες και κυρίως τον πετρελαιοκινητήρα. Ωστόσο, οι χαμηλές μέγιστες θερμοκρασίες, στις οποίες λειτουργεί ο κινητήρας, έχουν ως αποτέλεσμα την ατελή καύση του μίγματος, ιδιαίτερα κοντά στα τοιχώματα του κυλίνδρου, με αποτέλεσμα την εκπομπή μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και άκαυστων υδρογονανθράκων (HC) σε σχετικά υψηλά επίπεδα, σε σχέση με τον βενζινοκινητήρα πριν τον καταλύτη. [12]

27 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος Διαφορά ελεγχόμενης αυτανάφλεξης από την κρουστική καύση (πειράκια) Σε ένα κινητήρα HCCI, το καύσιμο μίγμα δέχεται υψηλή συμπίεση από το έμβολο του κινητήρα, με αποτέλεσμα να αυταναφλέγεται και να καίγεται σχεδόν ακαριαία. Μέχρι τη στιγμή της ανάφλεξης του μίγματος, οι διαφορές πίεσης που υπάρχουν μεταξύ των διάφορων πεδίων του αερίου είναι σχεδόν αμελητέες, δεν υπάρχει διάδοση κάποιου κρουστικού κύματος, άρα δεν δημιουργείται κρουστική καύση. Ωστόσο, κατά τη λειτουργία σε υψηλά φορτία (υψηλός λόγος αέρα-καυσίμου) είναι πιθανή η εμφάνιση κρουστικής καύσης ακόμη και στον κινητήρα HCCI. [12] 6.9 Εφαρμογές HCCI Μια εφαρμογή του κινητήρα HCCI έγινε από την αυτοκινητοβιομηχανία της Mercedes και συγκεκριμένα στο μοντέλο Mercedes-Benz DiesOtto F 700. Πρόκειται για ένα τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, χωρητικότητας 1.8 λίτρων, με μέγιστη ισχύ τα 175 Kw (235 Hp) και μέγιστη ροπή τα 400 Nm. Ο κινητήρας αυτός παράγει ανά λίτρο κυβισμού 97 Kw ισχύ (97 Kw/L) και 220 Nm ροπή (220 Nm/L) με τις στροφές να μην καθορίζονται από τη Mercedes. [14] Τον καινοτόμο αυτό κινητήρα χαρακτηρίζουν τα παρακάτω: Δυνατότητα λειτουργίας με Homogeneous Charge Compression Ignition (HCCI). Μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων. Δύο υπερτροφοδότες μεταβλητής γεωμετρίας (Variable Geometry Turbo). Μεταβλητός λόγος συμπίεσης (Variable Compression Ratio). Άμεση έγχυση καυσίμου (Direct Fuel Injection) Λειτουργία Όταν ο κινητήρας έχει μικρές απαιτήσεις σε φορτίο (λίγες έως μέσες στροφές), λειτουργεί σε κατάσταση HCCI. Σε υψηλά φορτία, λειτουργεί όπως και ο κανονικός βενζινοκινητήρας, δηλαδή για την ανάφλεξη του μίγματος χρησιμοποιείται σπινθηριστής (μπουζί) εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που παρέχει η άμεση έγχυση του καυσίμου, η υπερπλήρωση και ο μεταβλητός χρονισμός των βαλβίδων, ώστε να μεγιστοποιήσει την

28 90 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ απόδοση του. Οι δύο αυτές διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας επιτυγχάνονται με τη δυνατότητα που παρέχει ο κινητήρας αυτός για μεταβλητό λόγο συμπίεσης. Ο κινητήρας αυτός ο οποίος είναι τοποθετημένος στην S-Class όπως αναφέρουν τα στοιχεία φέρεται να καταναλώνει 6 Lt/100 Km χωρίς πάλι να αναφέρονται οι λειτουργικές συνθήκες του κινητήρα υπό τις οποίες συμβαίνει αυτή η κατανάλωση. [14] Σχήμα 9. F700 by Mercedes DiesOtto engine 7 7 ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 7.1 Υβριδικά και Ηλεκτρικά οχήματα Ήδη στο εξωτερικό κινούνται σε ρυθμούς αλλαγής στον τρόπο μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς, μιας και στα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι πάνω από τα μισά οχήματα θα στηρίζονται στην ηλεκτροκίνηση. Αυτό μπορεί να είναι από ένα απλό σύστημα stop start μέχρι τα υβριδικά οχήματα (HVs: Hybrid Vehicles, Plug-in HVs) ή τα καθαρά ηλεκτρικά οχήματα (EVs: Electric Vehicles). Το σύστημα «stop-start» θέτει αυτόματα εκτός λειτουργίας τον κινητήρα του οχήματος, όταν αυτός πρόκειται να λειτουργήσει στο «ρελαντί», κάτι που συμβαίνει όταν το όχημα ακινητοποιείται σε κάποιο φωτεινό σηματοδότη ή γενικά όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και το όχημα πρόκειται να ακινητοποιηθεί. Όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του συμπλέκτη, ο κι- 7

29 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Νοέμβριος - Δεκέμβριος νητήρας ενεργοποιείται ξανά. Με το σύστημα αυτό γίνεται εξοικονόμηση καυσίμου και παράλληλα μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, καθώς και μείωση του θορύβου. Όσον αφορά στα υβριδικά οχήματα, βρίσκονται ένα στάδιο πριν τα καθαρά ηλεκτρικά οχήματα, μιας και το υδρογόνο θεωρείται ότι έχει πολύ μέλλον ακόμη μέχρι να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα ως πηγή ενέργειας στην αυτοκίνηση. Στη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι θεωρούν δεδομένη τη διείσδυση των υβριδικών και των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά και τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών (υπολογίζεται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα καλύψουν το 10-15% της αγοράς) και για τον λόγο αυτό ενίσχυσαν με 110 εκατομμύρια λίρες τον τομέα έρευνας και ανάπτυξης των ηλεκτρικών και των υβριδικών οχημάτων. Τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν αφορούν στην κατασκευή δικτύων ηλεκτρισμού από τα οποία θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια τα ηλεκτρικά οχήματα. Το δίκτυο ηλεκτρισμού που θα κατασκευαστεί θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί και στο μέλλον, όπου προβλέπεται να αυξηθεί ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων που θα κυκλοφορούν. Με βάση τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων και την απαίτηση σε KWh για τη φόρτιση κάθε μπαταρίας, υπολογίζουν την ηλεκτρική ισχύ που πρέπει να έχει το δίκτυο, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα (16-22 KWh απαιτούνται για τη φόρτιση μιας μπαταρίας σημερινής τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης, και με βάση τον αριθμό τον ηλεκτρικών οχημάτων, αν όλα αυτά φορτίζονταν σε μία νύχτα, θα απαιτούνταν 2GW ηλεκτρικής ισχύος, πράγμα που αποτελεί απότομη αύξηση της ανάγκης σε ηλεκτρική ισχύ από το δίκτυο ). [15] Επειδή στόχος είναι η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων στις αστικές περιοχές οι αρμόδιοι προτίθενται να κατασκευάσουν έξυπνους ηλεκτρικούς σταθμούς ανεφοδιασμού, στους οποίους τα ηλεκτρικά οχήματα θα φορτίζουν τις μπαταρίες ή θα τις αντικαθιστούν. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η νέα γενιά μπαταριών, η εξέλιξη των οποίων θα στηρίζεται στη νανοτεχνολογία και η φόρτιση τους θα διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, ενώ θα παρέχουν μεγαλύτερη αυτονομία. Ήδη, η αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής μπαταριών ALTAIRNANO έχει κατασκευάσει ένα τέτοιο τύπο μπαταριών εν ονόματι NanoSafe, όπου στην ουσία πρόκειται για μια μπαταρία Λιθίου-Τιτανίου, η φόρτιση της οποίας διαρκεί μόνο

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα»

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» Καράμπελα Καράπαπα Επιμέλεια εργασίας: Ζωή Ιωάννα ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; Αυτός ο τύπος αυτοκινήτου ονομάζεται έτσι επειδή συνδυάζει δύο μορφές ενέργειας για να

Διαβάστε περισσότερα

8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION)

8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION) 8η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΧΥΣΗΣ (ΙNJECTION) Ποιότητα καυσίμου Για την παραγωγή έργου (Κίνησης) από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη, κατά κύριο λόγο, οι υδρογονάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Παλινδρομικές Θερμικές Μηχανών)

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Παλινδρομικές Θερμικές Μηχανών) ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (Δ.Π.Θ.) ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Παλινδρομικές Θερμικές Μηχανών) Διδάσκων: Δρ. Αναστάσιος Καρκάνης Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

α(6) Ο επιθυμητός στόχος, για την καύση πετρελαίου σε κινητήρες diesel οχημάτων, είναι

α(6) Ο επιθυμητός στόχος, για την καύση πετρελαίου σε κινητήρες diesel οχημάτων, είναι ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΥΣΗΣ) ιδάσκων: ρ.αναστάσιος Καρκάνης ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ εξετάσεων Ακαδημαϊκού έτους 2017-18 ΘΕΜΑ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, Χηµικός Μηχανικός, MSc

ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, Χηµικός Μηχανικός, MSc ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : «ΚΕΛΙΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΡΟΦΟ ΟΣΙΑ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ» ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, Χηµικός Μηχανικός, MSc ΟΜΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΥΨΕΛΙ ΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΚ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018

ΜΕΚ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 ΜΕΚ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη. α. Ροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρικών κινητήρων για την κίνηση οχημάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης (φρεναρίσματος) του οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Η επαναπαραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση μπαταριών ενός EV ή ενός HEV.

Η επαναπαραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση μπαταριών ενός EV ή ενός HEV. ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρικών κινητήρων για την κίνηση οχημάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης (φρεναρίσματος) του οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165

2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα της μεθοδολογίας διάγνωσης βλαβών ; 165 Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 5 ου κεφαλαίου 1. Τι εννοούμε με τον όρο διάγνωση ; 165 Με τον όρο διάγνωση εννοούμε τη μεθοδολογία που εφαρμόζουμε προκειμένου να εντοπίσουμε μια βλάβη σ ένα σύστημα λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Τι περιλαμβάνουν τα καυσαέρια που εκπέμπονται κατά τη λειτουργία ενός βενζινοκινητήρα ; ( μονάδες 8 ΤΕΕ 2003 ) απάντ. σελ.

Τι περιλαμβάνουν τα καυσαέρια που εκπέμπονται κατά τη λειτουργία ενός βενζινοκινητήρα ; ( μονάδες 8 ΤΕΕ 2003 ) απάντ. σελ. Τι ονομάζεται ισόθερμη και τι ισόχωρη μεταβολή σε μια μεταβολή κατάστασης αερίων ; ( μονάδες 10 - ΕΠΑΛ 2009 ) απάντ. σε σημειώσεις από τα ΜΕΚ ΙΙ ή την φυσική Να δώστε τους ορισμούς των πιο κάτω μεταβολών

Διαβάστε περισσότερα

Toyota Hybrid. Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ

Toyota Hybrid. Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ Toyota Hybrid Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ Η σημερινή μας agenda Toyota & Hybrid Η τεχνολογία Toyota Hybrid Μοναδικά οφέλη Toyota Hybrid Γκάμα Test Drive Η Toyota στον κόσμο Δηλαδή Kaizen προκαλώντας

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής. Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα

Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής. Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα Συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής Τα συστήματα μεταβλητής πολλαπλής εισαγωγής παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση στους κινητήρες παραγωγής. Χρησιμοποιούνται ως μέσα βελτίωσης της ροπής

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά. λειτουργίας. μηχανών

Χαρακτηριστικά. λειτουργίας. μηχανών εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 16 η 5.4 Χαρακτηριστικά λειτουργίας μηχανών Diesel 1. Πώς γίνεται η αυτανάφλεξη καύση του πετρελαίου ; 247 Η αυτανάφλεξη του καυσίμου στις πετρελαιομηχανές,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : «ΜΕΚ ΙΙ» ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-17 Ημερομηνία Εξέτασης: 15 Ιουνίου 2017 ΘΕΜΑ Α Α1. Μονάδες 15 Να

Διαβάστε περισσότερα

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής»

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» «Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ecocity Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών & Διαχείρισης του

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μ.Ε.Κ. I ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ. Κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης δηλαδή κινητήρες στους οποίους η καύση και η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Συντελεστής διάθεσης ενέργειας - EUF (Energy Utilisation Factor) ΒΑΘΜΟΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ P ch-s : η συνολική χημική ισχύς των καυσίμων

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Γιατί Οικολογική Οδήγηση; Η έννοια της αυτοκίνησης είναι συνδεδεμένη

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 3 ου κεφαλαίου 3.2.4-3.2.5 3.3-3.4 3.5-3.5.1 1. Ποιος είναι ο προορισμός του στροφαλοφόρου άξονα και πως κατασκευάζεται; 59 Ο προορισμός του στροφαλοφόρου άξονα είναι να μετατρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες βενζίνης από το μέλλον με 14:1 σχέση συμπίεσης Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 08 Μάρτιος :34

Κινητήρες βενζίνης από το μέλλον με 14:1 σχέση συμπίεσης Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 08 Μάρτιος :34 Μια νέα γενιά βενζινοκινητήρων με σχέση συμπίεσης 12:1, 13:1 και 14:1 είναι ήδη στην παραγωγή από την Mazda. Kαι όμως, κάτι που φαίνεται ακατόρθωτο, μια σχέση συμπίεσης 14:1 σε βενζινοκινητήρα, κατάφεραν

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. κύκλος λειτουργίας. των Μ Ε Κ. Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η

3 ο κεφάλαιο. κύκλος λειτουργίας. των Μ Ε Κ. Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών στις ερωτήσεις από 1 η έως και 24 η Μόνο διδακτέα η ύλη των ερωτήσεων 25 και 26 3 ο κεφάλαιο κύκλος λειτουργίας των Μ Ε Κ 1. Τι είναι οι ΜΕΚ; και Πώς παράγεται η μηχανική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

απαντήσεις Τι ονομάζεται ισόθερμη και τι ισόχωρη μεταβολή σε μια μεταβολή κατάστασης αερίων ; ( μονάδες 10 - ΕΠΑΛ 2009 )

απαντήσεις Τι ονομάζεται ισόθερμη και τι ισόχωρη μεταβολή σε μια μεταβολή κατάστασης αερίων ; ( μονάδες 10 - ΕΠΑΛ 2009 ) απαντήσεις Τι ονομάζεται ισόθερμη και τι ισόχωρη μεταβολή σε μια μεταβολή κατάστασης αερίων ; ( μονάδες 10 - ΕΠΑΛ 2009 ) ( σελ. 10 11 ΜΕΚ ΙΙ ) από φυσική Μια μεταβολή ονομάζεται : Ισόθερμη, εάν κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλοι λειτουργίας. μηχανών

Κύκλοι λειτουργίας. μηχανών εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 5.2 Κύκλοι λειτουργίας μηχανών diesel 1. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του κύκλου λειτουργίας των 4-χ diesel σε σχέση με τις 4-χ βενζινομηχανές

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος

Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα Αλκοόλες(Αιθανόλη, Μεθανόλη) Κιαχίδης Κυριάκος Βιοκαύσιμα (Αλκοόλες) Η εξάντληση των αποθεμάτων του πετρελαίου και η ανάγκη για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ενισχύουν τη χρήση εναλλακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional

Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional Οφέλη της αεριοκίνησης και τάση της αγοράς. Καραβέλλας Παναγιώτης Brand Manager Fiat Professional ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ FCA ~3.4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Ετήσιες δαπάνες R&D Βιώσιμη Μετακίνηση ΕΜΠΛΟΚΗ TOY ΧΡΗΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Κυρτάτος, Καθηγητής ΕΜΠ, Δ/ντής ΕΝΜ, Γ. Παπαλάμπρου, Λέκτορας ΕΜΠ, Σ. Τοπάλογλου, ΥΔ ΣΝΜΜ/ΕΜΠ

Ν. Κυρτάτος, Καθηγητής ΕΜΠ, Δ/ντής ΕΝΜ, Γ. Παπαλάμπρου, Λέκτορας ΕΜΠ, Σ. Τοπάλογλου, ΥΔ ΣΝΜΜ/ΕΜΠ Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΛΙΝΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΩΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΘΕΡΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ, ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΜΠ Ν. Κυρτάτος,

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ»

«ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ» «ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΣΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΥΠΟΙ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Πρωτογενείς και δευτερογενείς

Διαβάστε περισσότερα

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε.

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Soichiro Honda, 1956 ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ή ΑΝΑΓΚΗ Πωληθέντα Αυτοκίνητα ανά περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 31

Διαβάστε περισσότερα

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ 9η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ Από τη Χημεία, καταλύτης είναι ένα στοιχείο που με την παρουσία του βοηθά στην πραγματοποίηση μιας χημικής αντίδρασης, χωρίς o ίδιος να συμμετέχει σε αυτή. Στα αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα

Honda Mobility MOBILITY

Honda Mobility MOBILITY Υβριδική Τεχνολογία Honda Εισηγητής: Νίκος Ξυδιάς Τεχνικός Εκπαιδευτής Honda 1 Honda Mobility MOBILITY 3 3 To Όραµα της Honda Επιθυµούµε να είµαστε µία Εταιρία την Ύπαρξη της οποίας θέλει η Κοινωνία (we

Διαβάστε περισσότερα

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ;

1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; Πώς διανέμεται το καύσιμο στους διάφορους κυλίνδρους ; Απαντήσεις στο διαγώνισμα του 6 ου κεφαλαίου 1. Από ποια μέρη αποτελείται η περιστροφική αντλία πετρελαίου ; 197 1. τον κινητήριο άξονα ( περιστρέφεται με τις μισές στροφές του στροφάλου για 4-χρονο κινητήρα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Παραγωγής και Αξιοποίησης του Βιοαερίου

Τεχνολογίες Παραγωγής και Αξιοποίησης του Βιοαερίου Τεχνολογίες Παραγωγής και Αξιοποίησης του Βιοαερίου Λευτέρης Γιακουμέλος (Φυσικός) Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Τμήμα Εκπαίδευσης 1 Περιεχόμενα Τεχνολογίες αξιοποίησης του

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα στο Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; Ποιοι τύποι βενζίνης χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα; 122

Διαγώνισμα στο Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; Ποιοι τύποι βενζίνης χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα; 122 Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 2. Ποιοι τύποι βενζίνης χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα; 122 Η βενζίνη είναι μίγμα. Η

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΚ ΙΙ / Γ ΕΠΑΛ 17/03/2019 ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz. Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε.

Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz. Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε. Πρoηγμένες Λύσεις Φυσικού Αερίου από τη Mercedes-Benz Αντώνης Ευαγγελούλης, Γενικός Διευθυντής Επαγγελματικών Οχημάτων Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε. Transport Show, 1 η Ιουνίου 2014 Η τεχνολογία BlueEFFICIENCY

Διαβάστε περισσότερα

Το HydroGen4 Κυκλοφορεί στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους

Το HydroGen4 Κυκλοφορεί στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους 26 Νοεμβρίου, 2008 Το HydroGen4 Κυκλοφορεί στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους Το Ευρωπαϊκό τμήμα του παγκοσμίως μεγαλύτερου στόλου οχημάτων κυψελών καυσίμου κυκλοφορεί στο δρόμο Τεχνικές βελτιώσεις σε επιδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανή εσωτερικής καύσης ή κινητήρας εσωτερικής καύσης ονομάζεται η κινητήρια θερμική μηχανή στην οποία η

Μηχανή εσωτερικής καύσης ή κινητήρας εσωτερικής καύσης ονομάζεται η κινητήρια θερμική μηχανή στην οποία η Μηχανή εσωτερικής καύσης ή κινητήρας εσωτερικής καύσης ονομάζεται η κινητήρια θερμική μηχανή στην οποία η καύση του καυσίμου γίνεται στο εσωτερικό σώμα της ίδιας της μηχανής, εξ ου και η ονομασία της,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ. Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004

ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ. Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004 ΤΑΞΙΝOΜΗΣΗ ΦΛΟΓΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΥΣΗΣ Μ. Φούντη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2004 Oρισµός φλόγας Ογεωµετρικός τόπος στον οποίο λαµβάνει χώρα το µεγαλύτερο ενεργειακό µέρος της χηµικής µετατροπής

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η

Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.8 ερωτ. από 1 η - 26 η 1. Ποιος είναι ο σκοπός του συστήματος ανάφλεξης; 148 Σκοπός του συστήματος ανάφλεξης είναι η παραγωγή ηλεκτρικού σπινθήρα την κατάλληλη χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πετρέλαιο Κάρβουνο ΑΠΕ Εξοικονόμηση Φυσικό Αέριο Υδρογόνο Πυρηνική Σύντηξη (?) Γ. Μπεργελές Καθηγητής Ε.Μ.Π www.aerolab.ntua.gr e mail: bergeles@fluid.mech.ntua.gr Ενέργεια-Περιβάλλον-Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8

1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο 1. Τι είναι οι ΜΕΚ και πώς παράγουν το μηχανικό έργο ; 8 Είναι θερμικές μηχανές που μετατρέπουν την χημική ενέργεια του καυσίμου σε θερμική και μέρος αυτής για την παραγωγή μηχανικού έργου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι 1 ΘΕΡΜΟ ΥΝΑΜΙΚΗ Ι ιδάσκων: Καθ. Α.Γ.Τοµπουλίδης ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗ Εαρινό εξάµηνο 2003-2004 Άσκηση 1: Κυλινδρικό έµβολο περιέχει αέριο το

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ DRIVE-E

ΝΕΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ DRIVE-E Κινητήρες εξελιγμένοι από λευκό χαρτί. Γιατί όμως χρειάζονται νέοι κινητήρες; 1. όλο και πιο αυστηρά όρια εκπομπής ρύπων 2. ανάγκη μείωσης κατανάλωσης. 3. οι παλιοί τείνουν στα όριά τους και η όποια βελτίωση,

Διαβάστε περισσότερα

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101,

P. kpa T, C v, m 3 /kg u, kj/kg Περιγραφή κατάστασης και ποιότητα (αν εφαρμόζεται) , ,0 101, Ασκήσεις Άσκηση 1 Να συμπληρώσετε τα κενά κελιά στον επόμενο πίνακα των ιδιοτήτων του νερού εάν παρέχονται επαρκή δεδομένα. Στην τελευταία στήλη να περιγράψετε την κατάσταση του νερού ως υπόψυκτο υγρό,

Διαβάστε περισσότερα

στην συμπίεση των diesel η πίεση και η θερμοκρασία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. η καύση των diesel γίνεται με αυτανάφλεξη και με σταθερή πίεση

στην συμπίεση των diesel η πίεση και η θερμοκρασία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. η καύση των diesel γίνεται με αυτανάφλεξη και με σταθερή πίεση Απαντήσεις στις: Ερωτήσεις του κεφ. 5.2 1. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του κύκλου λειτουργίας των 4-χ diesel σε σχέση με τις 4-χ βενζινομηχανές Α - στη φάση της συμπίεσης και Β - στη φάση της καύσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept

Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept Σεπτέμβριος 2007 Παγκόσμια πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) 2007 Η Opel Παρουσιάζει το Corsa Hybrid Concept Άμεσο μέλλον: Το πρωτότυπο Corsa Hybrid και το Vectra Flexpower δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

H MAN έδωσε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας μηχανής της ναυαρχίδας των φορτηγών της στην πρόσφατη έκθεση IAA Hanover CV.

H MAN έδωσε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της νέας μηχανής της ναυαρχίδας των φορτηγών της στην πρόσφατη έκθεση IAA Hanover CV. Ο κινητήρας με την κωδική ονομασία D3876 θα προσφέρει ιπποδύναμη 520 hp (390 kw), 560 hp (420 kw) και 640 hp (470 kw), ενώ η μέγιστη ροπή που θα παράγεται μεταξύ 930 και 1350 rpm, λέγεται ότι θα καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Τίτλος Εργασίας: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΏΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Τ.Ε. & ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Τίτλος Εργασίας: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες μιας νέας εποχής

Κινητήρες μιας νέας εποχής Κινητήρες μιας νέας εποχής H ABB παρουσιάζει μια νέα γενιά κινητήρων υψηλής απόδοσης βασισμένη στην τεχνολογία σύγχρονης μαγνητικής αντίστασης. Η ΑΒΒ στρέφεται στην τεχνολογία κινητήρων σύγχρονης μαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ:.... ΒΑΘΜΟΣ : /100, /20 ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Επιτρεπόμενη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΥΣΕΙΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά τα πειράµατα έγιναν από τους Michael Faraday και Joseph Henry.

Αυτά τα πειράµατα έγιναν από τους Michael Faraday και Joseph Henry. Επαγόµενα πεδία Ένα µαγνητικό πεδίο µπορεί να µην είναι σταθερό, αλλά χρονικά µεταβαλλόµενο. Πειράµατα που πραγµατοποιήθηκαν το 1831 έδειξαν ότι ένα µεταβαλλόµενο µαγνητικό πεδίο µπορεί να επάγει ΗΕΔ σε

Διαβάστε περισσότερα

4 ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

4 ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ 4 ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται το προσομοιωτικό μοντέλο ενός ηλεκτρικού οχήματος όπως υλοποιήθηκε στο λογισμικό Matlab/Simulink. Για την υλοποίηση του μοντέλου του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα επαγόμενου ρεύματος

Πείραμα επαγόμενου ρεύματος Επαγόμενα πεδία Ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να μην είναι σταθερό, αλλά χρονικά μεταβαλλόμενο. Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν το 1831 (από τους Michael Faraday και Joseph Henry) έδειξαν ότι ένα μεταβαλλόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων

Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων Νέα γενιά μπαταριών για τη νέα γενιά αυτοκινήτων Νέα Εποχή για τη Βιομηχανία Αυτοκινήτων ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Η βιομηχανία αυτοκινήτων εισέρχεται σε μια νέα εποχή καθώς η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: «ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ» ΕΠΑΛ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: «ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ» ΕΠΑΛ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: «ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ» ΕΠΑΛ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΑΘΗΜΑ 2-2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ (7 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ) Νίκος Μ. Κατσουλάκος Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., PhD, Msc ΜΑΘΗΜΑ 2-1 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΕΡΙΩΝ Εισαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Τεχνολογία και Ηλεκτρολογία/Ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ: ΜΕΡΟΣ Ι Ο Εγκέφαλος του αυτοκινήτου χρειάζεται αισθητήρες, Όπως ακριβώς και ο ανθρώπινος!

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος Το καύσιμο της νέας εποχής

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος Το καύσιμο της νέας εποχής ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στέφανος Οικονομίδης Απρίλιος 2019 Το καύσιμο της νέας εποχής Το καύσιμο ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Πολλά πλεονεκτήματα! Οικονομικό -65% βενζίνη, -35% -40% Diesel,

Διαβάστε περισσότερα

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος 26 Νοεμβρίου, 2008 Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος Βιώσιμο καύσιμο για τη μελλοντική αυτοκίνηση Ικανό να περιορίσει τις εκπομπές CO 2 από τον Ευρωπαϊκό τομέα οδικών μεταφορών πάνω από 50% μέχρι το 2050

Διαβάστε περισσότερα

Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος

Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος Touareg Hybrid Οδηγός συμπεριφοράς υβριδικού συστήματος Πίνακας περιεχομένων 1 Συμπεριφορά υβριδικού συστήματος σε διαφορετικές θέσεις του επιλογέα ταχυτήτων...3 2 Συμπεριφορά του αυτοκινήτου στην επιτάχυνση...4

Διαβάστε περισσότερα

Eco-Driving. Οικονομική-Οικολογική. Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής

Eco-Driving. Οικονομική-Οικολογική. Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής Eco-Driving Οικονομική-Οικολογική Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΚΑΠΕ Ημερίδα Μεταφορές & Αειφορία: Δυνατότητες, Κατευθύνσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο

Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο Διαγώνισμα στο 4 ο κεφάλαιο 1. Από ποια συστήματα ( εκτός από το σύστημα του καταλύτη ) χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της εκπομπής ρύπων από το αυτοκίνητο ; 137 2. Από ποια μέρη αποτελείται το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ευστράτιος Ντουμανάκης, Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων MSc

1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ευστράτιος Ντουμανάκης, Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων MSc 1 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ευστράτιος Ντουμανάκης, Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων MSc Μια γνωστή εικόνα από το παρελθόν. Η εξάτμιση ενός πετρελαιοκινητήρα. Σήμερα την ξεχνάτε αλλά γι αυτό πληρώνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT Οι μαθήτριες : Αναγνωστοπούλου Πηνελόπη Αποστολοπούλου Εύα Βαλλιάνου Λυδία Γερονικόλα Πηνελόπη Ηλιοπούλου Ναταλία Click to edit Master subtitle style ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Η ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 Βασικά χαρακτηριστικά Εμβολοφόρων Μηχανών ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ

Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ Μ.Ε.Κ. Ι Μ.Ε.Κ.ΙΙ ΕΠΑΛ Απαντήσεις Πανελλήνιων Εξετάσεων 2017-2018 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΒΑΝΤΣΗΣ Β. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ17 ΘΕΜΑ Α. Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας

Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας Heriot-Watt University Technological Education Institute of Piraeus Φίλιππος Μπρέζας & Κωνσταντίνος-Στέφανος Νίκας 3 Δεκεμβρίου 2011, Αθήνα Περίληψη Εισαγωγή Δημιουργία πλέγματος & μοντελοποίηση CFD Διακρίβωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΝΤΑ ΑΡΓΥΡΩ Α.Μ. 277 ΜΗΤΣΑΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑ Α.Μ. 309 ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Α.Μ.322

ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΝΤΑ ΑΡΓΥΡΩ Α.Μ. 277 ΜΗΤΣΑΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑ Α.Μ. 309 ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Α.Μ.322 ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΝΤΑ ΑΡΓΥΡΩ Α.Μ. 277 ΜΗΤΣΑΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑ Α.Μ. 309 ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Α.Μ.322 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Οι κυψέλες καυσίμου είναι συσκευές οι οποίες μέσω ηλεκτροχημικών αντιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία)

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ενότητα 3 : Γεωργικός ελκυστήρας Ηλεκτρικό σύστημα των κινητήρων Δρ. Δημήτριος Κατέρης ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Παλινδρομικές Θερμικές Μηχανών) (Βασικοί Υπολογισμοί)

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (Παλινδρομικές Θερμικές Μηχανών) (Βασικοί Υπολογισμοί) ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ (Δ.Π.Θ.) ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Παλινδρομικές Θερμικές Μηχανών) (Βασικοί Υπολογισμοί) Διδάσκων: Δρ. Αναστάσιος Καρκάνης Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Phone: +30 2310 994165 Fax: +30 2310 996012 Θεσσαλονίκη, 31 Μαίου 2010 ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10. και

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ. 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10. και ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΕΡΙΩΝ 1. Δώστε τον ορισμό τον τύπο και το διάγραμμα σε άξονες P v της ισόθερμης μεταβολής. σελ. 10 ορισμός : Ισόθερμη, ονομάζεται η μεταβολή κατά τη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας από το Σπύρο ΚΥΡΙΤΣΗ Προσκεκλημένο Ομιλητή Ημερίδα «Αεριοποίησης Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού» Αμύνταιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / ΘΕΜΑ 1 ο

ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙΙ Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΕΠΑΛ 29 / 04 / 2018 ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΛΟΙΟΥ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση, τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης και θέρμανσης νερού με υγραέριο και φυσικό αέριο (αέριο) είναι σίγουρα η οικονομικότερη λύση. Όμως

Διαβάστε περισσότερα

DUCATO NATURAL POWER

DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER DUCATO NATURAL POWER Το όχημα έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί κανονικά με φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει αυτόματο σύστημα εναλλαγής σε βενζίνη όταν το φυσικό αέριο πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος Diesel και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης Εισαγωγικά: Γενικά:

Κύκλος Diesel και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης Εισαγωγικά: Γενικά: Κύκλος Diesel και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης Εισαγωγικά: Η πετρελαιομηχανή είναι μια μηχανή εσωτερικής καύσης που μετατρέπει τη θερμική ενέργεια του πετρελαίου σε κινητική ενέργεια. Μοιάζει στα κύρια μέρη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Τεχνολογική Ενότητα. 2. Τεχνολογικό Επίτευγμα. 3. Σχέδιο-Σκαρίφημα. 4. Χρονοδιάγραμμα Εργασιών. 5. Πίνακας Κόστους-Προüπολογισμού

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Τεχνολογική Ενότητα. 2. Τεχνολογικό Επίτευγμα. 3. Σχέδιο-Σκαρίφημα. 4. Χρονοδιάγραμμα Εργασιών. 5. Πίνακας Κόστους-Προüπολογισμού ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τεχνολογική Ενότητα 2. Τεχνολογικό Επίτευγμα 3. Σχέδιο-Σκαρίφημα 4. Χρονοδιάγραμμα Εργασιών 5. Πίνακας Κόστους-Προüπολογισμού 6. Φωτογραφίες Κατασκευής Μακέτας 7. Πηγές ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme 10 Σεπτεμβρίου, 2007 Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme Σπορ πρωτότυπο ενός όγκου λανσάρει καινοτομίες και παρουσιάζει την επαναστατική αρχιτεκτονική E-Flex Αυτονομία 55 km,

Διαβάστε περισσότερα

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας

εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας εξεταστέα ύλη στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 7 η 4.1 Κύκλος λειτουργίας σπειροειδή διαγράμματα πραγματικής λειτουργίας 1. Τι ονομάζεται χρόνος σε έναν παλινδρομικό κινητήρα; 70 ΕΠΑΛ 2012 Σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ECOMOBILITY Στέφανος Οικονομίδης Ιανουάριος 2019 Το καύσιμο της νέας εποχής Το καύσιμο ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Πολλά πλεονεκτήματα! Οικονομικό -65% βενζίνη, -35%

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΟΜΗΧΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΟΦΟΡΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 Δίχρονοι Πετρελαιοκινητήρες ΑΣΚΗΣΗ 9: ΔΙΧΡΟΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νέο υβριδικό αυτοκίνητο: Volvo XC60 Plug-in Hybrid

Νέο υβριδικό αυτοκίνητο: Volvo XC60 Plug-in Hybrid 22 Φεβρουαρίου 2012 Νέο υβριδικό αυτοκίνητο: Volvo XC60 Plug-in Hybrid Επιστήμες / Τεχνολογία - Έρευνα Σε υβριδική «Plug-in» έκδοση παρουσίασε το γνωστό όχημα ελευθέρου χρόνου XC60, στην έκθεση αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Γοχημάτων ΑΘ.ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ ΠΕ 12.04

Τμήμα: Γοχημάτων ΑΘ.ΚΕΡΜΕΛΙΔΗΣ ΠΕ 12.04 Είναι θερμικές μηχανές που μετατρέπουν την χημική ενέργεια του καυσίμου σε θερμική και μέρος αυτής για την παραγωγή μηχανικού έργου, προκαλώντας την περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα. α) ανάλογα με το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας Παρατηρήσεις για την λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιορευστών καυσίμων, στον Δήμο Μεσολογγίου. Αγρίνιο 10-7-2017 1.

Διαβάστε περισσότερα