ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ M.I.S Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ & ΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΘΕΜΑ: COMPARISON OF THE WIRELESS MOBILE PUBLIC/STATE STRATEGIES FOR THE RURAL AREAS DEVELOPMENT OF EACH COUNTRY BETWEEN EU AND USA ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘ.: ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΗΣ ΑΝ ΓΚΟΣΚΙΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΪΟΣ 2000 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

2 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2 2. ΕΥΡΩΠΗ Τηλεπικοινωνιακή Πολιτική & Ανάπτυξη της Αγοράς της ΕΕ Ασύρµατη Κινητή Επικοινωνία στην Ευρώπη Ασύρµατη Κινητή Επικοινωνία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ασύρµατη Επικοινωνία και Ευρωπαϊκές Ψηφιακές Τεχνολογίες Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νέα Γενιά Ασύρµατων και Κινητών Επικοινωνιών ΗΠΑ Ρυθµιστικό Πλαίσιο και οµή της Αγοράς Η Ανάπτυξη της Ασύρµατης Επικοινωνίας και οι Rural Συνδροµητές 3.3 Στρατηγικές για τις Rural Περιοχές ιαθέσιµες Licensed Bands και τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά τους Κανόνες για την Ασύρµατη Χρήση του ιατήρηση του Spectrum Cap Πρωτοβουλίες για τους Ινδιάνους Χρηµατοδότηση Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 26

3 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι 2 τελευταίες δεκαετίες µπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως οι δεκαετίες µε την µεγαλύτερη ανάπτυξη και εξέλιξη που γνώρισαν οι χώροι των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής. Χώροι που έχουν φτάσει στην εποχή µας να λειτουργούν αλληλοσυµπληρωµατικά ο ένας µε τον άλλο και να δηµιουργούν προστιθέµενη αξία όχι µόνο για τις εταιρείες που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες αλλά και για τους καταναλωτές που κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών. Σαν αποτέλεσµα αυτών των εξελίξεων έχουµε φτάσει να µιλάµε στις µέρες µας για την «ικτυακή» Οικονοµία και Κοινωνία. Μια «ικτυακή» οικονοµία και κοινωνία που στηρίζεται σε µεγάλο βαθµό στην ανάπτυξη τόσο της επίγειαςενσύρµατης όσο και της ασύρµατης(wireless) σταθερής και κινητής(mobile) τηλεφωνίας. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται µια µεγάλη ανάπτυξη στην κινητή ψηφιακή τηλεφωνία cellular mobile telephony και στις 2 πλευρές του ατλαντικού. Όσον αφορά την ΕΕ κινητήρια δύναµη πίσω από την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών υπήρξε η δηµοσίευση της «Πράσινης Βίβλου»( το 1987). Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τις ασύρµατες και κινητές επικοινωνίες περιλαµβάνει ένα σύνολο οδηγιών για την εισαγωγή των τεχνολογιών GSM, DECT, ERMES και αργότερα (1998) των UTMS που αποτελούν την 3 η γενιά κινητών ψηφιακών επικοινωνιών και οι οποίες θα υποστηρίζουν ασύρµατες πολυµεσικές υπηρεσίες. Η Ευρώπη έχει τώρα περισσότερα από 8 εκ. χρήστες ψηφιακής κινητής τηλεφωνίας, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθµό που επικρατούσε πριν από 3 χρόνια. Επιπλέον εντοπίζονται περισσότεροι από 8 εκ. χρήστες άλλων υπηρεσιών φορητής επικοινωνίας(mobile communications services). Προβλέπεται ότι κατά το 2000, θα υπάρχουν περίπου 40 εκ. χρήστες στην ΕΕ και 80 εκ. χρήστες το Από τα παραπάνω συµπεραίνουµε ότι η ανάπτυξη φορητών συστηµάτων έχει τροµερή ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία και θεωρείται και η world leader στην ψηφιακή κινητή επικοινωνία. Η εξάπλωση αυτού του είδους επικοινωνίας παρατηρείται σε περισσότερες από 60 χώρες, συγκεκριµένα σε ολόκληρη την Ευρώπη, συµπεριλαµβανόµενες τις χώρες από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, στην περιοχή του Ειρηνικού µε εξαίρεση την Ιαπωνία, στην Ασία, στην Αφρική και στις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής.

4 Στις USA η κυψελοειδής βιοµηχανία έχει αναπτυχθεί δραµατικά κατά την τελευταία 15ετία. Από τους 92 χιλ. συνδροµητές το 1984 ξεπεράσαµε τα 75 εκ. τον Ιούνιο του Τα έσοδα της συγκεκριµένης βιοµηχανίας αυξήθηκαν από από το 1 δις $ που ήταν το 1984 σε πάνω από 33 δις $ το Παράλληλα, οι εργαζόµενοι στον τοµέα αυτό έφτασαν τις 142 χιλ. το 1999 συγκρινόµενοι µε τούς 1000 που υπήρχαν κατά το Γενικά όπως προκύπτει από τα δεδοµένα (δες πίνακες 1.1, 1.2, 1.3 στο παράρτηµα) το 2% περίπου των εξόδων των καταναλωτών αφορούν τηλεφωνικές υπηρεσίες. Αυτό το ποσοστό παρέµεινε σταθερό κατά την τελευταία 15ετία, παρόλες τις µεγάλες αλλαγές στην τηλεφωνική βιοµηχανία και στην χρήση των τηλεφώνων. Τα µέσα ετήσια έξοδα για τηλεφωνικές υπηρεσίες αυξήθηκαν από $325 ανά νοικοκυριό το 1980 σε $830 το Σήµερα η κινητή ασύρµατη επικοινωνία είναι διαδεδοµένη σε όλες τις πολιτείες, ωστόσο ο βαθµός διείσδυσης εξαρτάται από πολιτεία σε πολιτεία και από περιοχή σε περιοχή µέσα στην ίδια την πολιτεία.

5 2. ΕYΡΩΠΗ 2.1 ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΕ Το ότι η ανάπτυξη της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς συνέπεσε µε µεγάλες µεταρρυθµιστικές προσπάθειες και τεχνολογικές προόδους στον Ευρωπαϊκό Τηλεπικοινωνιακό παράγοντα δεν ήταν απλή σύµπτωση. Μέχρι το 1980 οι τηλεπικοινωνίες δεν αποτελούσαν πρωταρχικό παράγοντα για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε δηµιουργήσει µία ξεχωριστή πολιτική προσέγγιση ως προς την τηλεπικοινωνιακή αγορά και έτσι κάθε εθνική αγορά ελέγχονταν από εθνικά µονοπώλια. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε η διαδικασία απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών. Μια διαδικασία που συνεχίζεται µέχρι σήµερα και επεκτείνεται και πέραν των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απελευθέρωση ήταν η φυσική κατάληξη των µεγάλων δυνατοτήτων που είχαν οι τηλεπικοινωνίες για ανάπτυξη µετά την τεχνολογική έκρηξη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά δεν µπορούσαν να αναπτυχθούν στα πλαίσια των περιορισµένων προϋπολογισµών των τηλεπικοινωνιακών οργανισµών από τις κεντρικές κυβερνήσεις. Η τεχνολογική έκρηξη βασίζεται στα: Ψηφιακά δίκτυα οπτικών ινών µεγάλων ταχυτήτων που µπορούσαν να µεταβιβάσουν µεγάλο όγκο πληροφοριών. Νέα προηγµένα συστήµατα διαχείρισης πληροφοριών Νέες ασυρµατικές ψηφιακές τηλεπικοινωνίες Νέες τεχνολογίες που επέτρεψαν την επέκταση χρήσης φάσµατος ραδιοσυχνοτήτων σε υψηλότερες συχνότητες. Ανάπτυξη των δορυφορικών επικοινωνιών.

6 Στάδια Απελευθέρωσης Κατ αρχήν απελευθερώθηκε η προµήθεια από τους συνδροµητές τερµατικών τηλεπικοινωνιακών συσκευών. Η προµήθεια πριν ήταν υποχρεωτικά να γίνεται µόνο από τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισµούς. Αντικαταστάθηκε η έκδοση "συστάσεων" µη υποχρεωτικής εφαρµογής από την έκδοση πανευρωπαϊκών προτύπων. Έτσι ενοποιήθηκε η αγορά και όλα τα παρόµοια τηλεπικοινωνιακά υλικά αντιστοιχούσαν σε ταυτόσηµες προδιαγραφές. ιαχωρίστηκαν οι Κανονιστικές Αρχές που εκδίδουν τα νοµοθετήµατα που έχουν σχέση µε τις τηλεπικοινωνίες από τους Οργανισµούς εκµετάλλευσης των τηλεπικοινωνιών όθηκε βαθµιαία η δυνατότητα σε τρίτους να παρέχουν όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αρχίζοντας από τις υπηρεσίες προστιθέµενης αξίας και καταλήγοντας στην κλασσική τηλεφωνία, που αποτελεί και το σηµαντικότερο έσοδο για έναν οργανισµό. Έτσι στην Ελλάδα σήµερα έχουν απελευθερωθεί όλες οι ενσύρµατες τηλεπικοινωνίες εκτός της φωνητικής τηλεφωνίας που θα απελευθερωθεί από και όλες οι ασύρµατες µε ορισµένους περιορισµούς. Απελευθερώθηκαν τα δίκτυα (υποδοµή) µε πρώτα τα εναλλακτικά δίκτυα, δηλαδή υφιστάµενα δίκτυα άλλων φορέων που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και στη συνέχεια όλα τα άλλα δίκτυα (για την Ελλάδα από ). Έτσι το 1987, αναγνωρίζοντας την τεχνολογική εξέλιξη η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δηµοσίευσε την Πράσινη Βίβλο για την ανάπτυξη κοινών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εξοπλισµού - on the development of the common telecommunication services and equipment. Η ενέργεια αυτή έβαλε µπρος την διαδικασία απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιακών αγορών στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η Πράσινη Βίβλος αναγνώρισε ότι οι τεχνολογικά βελτιωµένες και χαµηλού κόστους Τηλεπικοινωνίες, θα εξασφάλιζαν την απαραίτητη δοµή για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονοµίας καθώς επίσης θα πραγµατοποιούσαν τον στόχο της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς.

7 2.2 ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΚΙΝΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ WIRELESS MOBILE COMMUNICATION ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η κινητή επικοινωνία στην Ευρώπη καλύπτει πάνω από 60 χώρες µέσω της λειτουργίας ψηφιακών δικτύων, όπου καλύπτουν την ανατολική και δυτική Ευρώπη. Οι πηγές ενηµέρωσης είναι ακριβής διότι ελέγχονται δέκα φορές το χρόνο. Η φορητή ασύρµατη επικοινωνία είναι πολύ σηµαντική στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη µια πλευρά, η κινητικότητα (mobility) αποτελεί το βασικό σκοπό της Ένωσης για την ελεύθερη «µετακίνηση» των προιόντων, ατόµων, υπηρεσιών και κεφαλαίου. Από την άλλη, οι προηγµένες φορητές ασύρµατες υπηρεσίες επικοινωνίας, υποστηρίζουν την εµπορική ανάπτυξη στη µαζική αγορά. Επιπλέον, αυτό το είδος επικοινωνίας παρακινεί την δηµόσια επένδυση (public investment) στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες, και στη συνεισφορά ως προς τη διατήρηση και ανάπτυξη υπηρεσιών στις λιγότερο αναπτυγµένες ή περιφερειακές περιοχές της Ένωσης. Η συνολική χρήση όλων των υπηρεσιών φορητής επικοινωνίας αυξήθηκε περισσότερο από 20% το 1991, ακολουθούµενη από µια αύξηση της ασύρµατης επικοινωνίας πάνω από 40%. Παρόλη τη γενική οικονοµική κρίση, το 1992, η ανάπτυξη της ψηφιακής επικοινωνίας υπήρξε έντονη. Η πρόσβαση αυτής της ανάπτυξης στις «τρίτες» χώρες, συγκεκριµένα στην Ιαπωνία, χαρακτηρίζεται από µία δυσκολία. Αυτή η ανισορροπία µπορεί να υπονοµεύσει, από οικονοµικής άποψης, τον τοµέα φορητής ασύρµατης επικοινωνίας στην Ευρώπη. Σήµερα, υπάρχουνε περισσότεροι από 37 εκατοµµύρια χρήστες ψηφιακής επικοινωνίας στην Ευρώπη (figure.1). Από αυτούς τα 25 εκατοµµύρια χρησιµοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες (GSM Global System for Mobile) και τα 12 είναι χρήστες αναλογικών συστηµάτων.

8 Figure 1 : Growth of European Mobile Communication Subscribers Η χρήση της φορητής επικοινωνίας στην Ευρώπη, αυξάνεται ταχεία, εκτιµώντας ότι από περίπου 3 εκατοµµύρια χρήστες τη µέρα (1% του πληθυσµού) θα αυξηθούνε σε 8 εκατοµµύρια το Οι ψηφιακές φορητές υπηρεσίες (cellular mobile services), έχουν ήδη «αγγίξει» το 30% σε µερικές Ευρωπαϊκές χώρες (figure.2). Εντός της Ευρώπης, αναµένεται ότι το 2005 θα υπάρξει µια αύξηση της διείσδυσης αυτών των υπηρεσιών από 40% σε 50%. Figure 2 : Penetration rates for mobile communications per Member States (as of March 97)

9 Στην Ευρώπη, έχει αναπτυχθεί το σύστηµα DECT (Digital Enhanced Cordless Telephone) και τώρα είναι εµπορικά διαθέσιµο (figure.3). Τα συστήµατα αυτά, (cordless telephone systems & mobile cellular systems) Figure 3 : Deployment of DECT in Europe γνωρίζουν µεγάλη άνθηση και µπορούν να χρησιµοποιηθούνε ως ένα WLL (Wireless Local Loop). Tέτοια «loops» συνήθως παρατηρούνται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στην Ουγγαρία, περισσότερα από 200,000 σπίτια συνδέονται µέσω WLL συστηµάτων. Οι φορητές τεχνολογίες (mobile technologies) GSM Triband phone, Hybrid GSM/CDMA 1 handsets, Mobile Internet χρησιµοποιούνται και σε αραιοκατοικηµένες περιοχές, για παράδειγµα σε διάφορα µέρη της Ισπανίας. 2.3 ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΚΙΝΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ WIRELESS MOBILE COMMUNICATION ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας ξεκίνησε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το Νοέµβριο του Αρχίζοντας από τη Βουδαπέστη, επεκτάθηκε πέρα από άλλες πόλεις και σε διάφορες υπαίθριες περιοχές όπως και σε τουριστικές περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές δηµιουργήθηκε ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες, χαρακτηριστικό στοιχείο ανάπτυξης των wireless mobile rural development. Η εφαρµογή της συγκεκριµένης επικοινωνίας προήλθε µέσω των πωλήσεων µεταξύ των εγχώριων και των αλλοδαπών εταιρειών. Η εγχώρια συµµετοχή προσδίδει τοπική εργασία, ανοίγµατα και σηµαντικές θέσεις 1 CDMA : Code Division Multiple Access.

10 διαµορφωµένες ανάλογα µε τις τοπικές συνθήκες. Η αλλοδαπή συµµετοχή προσφέρει κεφάλαιο, εξειδικευµένες τεχνικές και εµπειρίες µάρκετινγκ. Με την υιοθέτηση του GSM και άλλων φορητών προτύπων, Paging systems, DECT 2, TFTS 3 που εφαρµόστηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτές οι περιοχές µπορούν να συµµετέχουν στην εξάπλωση της ασύρµατης τεχνολογίας. Αυτό θα συµβάλει στην οµαλή οικονοµική ανάπτυξη µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενότητας και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σηµειώνεται ότι η ανάπτυξή τους στηρίζεται σε µεγάλο βαθµό στην συνολική οικονοµική ανάπτυξη. 2.4 ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Η θέση των χειριστών(operators) από τις τρίτες χώρες διαφαίνεται από τους mobile operators στην Ευρωπαϊκή αγορά. Ένας αριθµός από διαφορετικές στρατηγικές χρησιµοποιείται από συγκεκριµένες εθνικές αγορές και από την εµφάνιση των εισερχόµενων εταιρειών. Μερικοί operators εισέρχονται στην αγορά µε σκοπό το συνδυασµό των πωλήσεων στις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου η ανάπτυξη και η ποιότητα των υπηρεσιών είναι χαµηλή (Ρωσία). Άλλοι έχουν επιλέξει να συµµετέχουν στη συµφωνία η οποία αναφέρεται στην GSM άδεια ή σε άλλες άδειες εισηγµένες από τα µέλη της Ευρωπαικής Ένωσης ή από τις EFTA χώρες. Η επιτυχηµένη συµφωνία µελών περιλαµβάνει: Hutchison Whampoa, που κατέχει το 65% των Hutchison τηλεπικοινωνιών δυτική US, που κατέχει το 50% από τις Mercury προσωπικές επικοινωνίες Pacific Telesis, που κατέχει το 26% από το Mannesman Mobilfunk στη Γερµανία το 23% από το Telecel στη Πορτογαλία Nynex που κατέχει το 20% από την Hellas GSM operator στην Ελλάδα 2 DECT : Digital European Cordless Telephone. 3 TFTS : Terrestrial Flight Telecommunications System.

11 Μια τελευταία στρατηγική που παρουσιάζεται είναι η µετοχική συµµετοχή στο mobile operator η οποία ανήκει στον οργανισµό εθνικών τηλεπικοινωνιών. Στηριζόµενη σε αυτήν την προσέγγιση, η Pacific Telesis έχει αποκτήσει το 25% του Βελγικού mobile operator. Επιπλέον, παρουσιάζεται µεγάλο ενδιαφέρον στην καινούργια αναφορά σχετικά µε τις Ευρωπαϊκές συγκρίσεις ψηφιακών τεχνολογιών (European Cellular Comparisons). Αυτό που πραγµατικά αναφέρεται είναι όλες οι οικονοµικές και στρατηγικές πληροφορίες σχετικά µε τους Ευρωπαικούς mobile operators και τις συγκρίνει µεταξύ τους. Οι πηγές βέβαια είναι οι ίδιες οι εταιρείες. Η νέα αναφορά επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά αυξάνει συνεχώς µε ταχύς ρυθµούς. Μεταξύ το 1996 και 1997 η συνολική ανάπτυξη που καταγράφτηκε ήταν 50% και αυτό το ποσοστό κυµάνθηκε και στο Καταγράφοντας τα αποτελέσµατα του 1999 και εκτιµώντας τις προδιαγραφές για το 2002, η νέα χιλιετία διαγράφεται από µια ανοδική κατεύθυνση στον τοµέα της ψηφιακής επικοινωνίας. 2.5 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ & ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Στις 11 Φεβρουαρίου 1998 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε την συντονισµένη εισαγωγή των κινητών και ασύρµατων επικοινωνιών (UMTS -Universal Mobile Telecommunications System)) στην Κοινότητα. Η πρόταση υιοθετήθηκε στις 14/12/1998 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συµβούλιο. Η Επιτροπή λαµβάνει όλα τα απαραίτητα µέτρα, κατά περίπτωση σε συνεργασία µε το ETSI, ώστε να προωθηθεί κοινό και ανοικτό πρότυπο για την παροχή συµβατών υπηρεσιών UMTS σε όλη την Ευρώπη, σύµφωνα µε τις απαιτήσεις της αγοράς, λαµβάνοντας υπόψη την ανάγκη παρουσίασης κοινού προτύπου στην ITU ( ιεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών), ως υποψηφίου για την παγκόσµια σύσταση IMT-2000 ("International Mobile Telecommunications-2000" ορίζεται ως η αρχή του κινητού συστήµατος τρίτης γενεάς που ανέπτυξε η ITU).

12 Η ITU, ένας από τους ρόλους της οποίας είναι ο ορισµός παγκοσµίων τηλεπικοινωνιακών προτύπων, δεν είχε εκδώσει τεχνικές συστάσεις για τα κινητά συστήµατα πρώτης και δεύτερης γενιάς. Το υπάρχον cellular landscape αποτελείται από µία µίξη αναλογικών και ψηφιακών συστηµάτων µε διαφορετικά δίκτυα που συχνά συνυπάρχουν στην ίδια χώρα (Figure 4). Η εντυπωσιακή όµως αύξηση των κινητών κυψελoτών συστηµάτων οδήγησε την ITU να πάρει ενεργό µέρος στην ανάπτυξη της τρίτης γενιάς (3G) προτύπων. Προκειµένου να αποφύγει το υψηλό καταναλωτικό κόστος που συνδέεται µε τα πολλαπλά συστήµατα, ο στόχος της ITU είναι να πετύχει ένα κοινό πρότυπο για την 3G µέσω µιας πρωτοβουλίας που ονόµασε IMT Τα χαρακτηριστικά του IMT-2000 είναι: Seamless παγκόσµια περιαγωγή που δίνει στους χρήστες την ικανότητα, να µετακινούνται εκτός συνόρων και να λαµβάνουν τηλεφωνήµατα χρησιµοποιώντας το ίδιο νούµερο και συσκευή. Υψηλότερους ρυθµούς µετάδοσης προσφέροντας ταχύτητα 2 Mbps για χρήστες ακίνητους ή που βαδίζουν και 348 σε κινούµενο όχηµα (σήµερα στα 14,4 Kbps ). Μόνιµη εξυπηρέτηση µέσω σταθερών, κινητών ή δορυφορικών συστηµάτων. Figure 4 Πηγή: ITU adapted from Ericsson, GSM MoU, CDMA Development Group Οι υπηρεσίες 3G αναµένεται να ξεκινήσουν στην Ιαπωνία το 2001, στην Ευρώπη το 2002 και στις άλλες χώρες λίγο αργότερα.

13 3. ΗΠΑ Παρακάτω ακολουθεί µια µελέτη(µε πίνακες στο παράρτηµα και διαγράµµατα) από την CTIA Cellular Telecommunications Industry Asssociation. Η µελέτη αυτή περιλαµβάνει: το ύψος του συσσωρευµένου επενδυµένου κεφαλαίου, την άµεση απασχόληση, τον αριθµό των cell sites, τα συνολικά έσοδα των υπηρεσιών, τα έσοδα από roaming ως ένα υποσύνολο των συνολικών εσόδων, τον µέσο µηνιαίο λογαριασµό, και το µέσο ύψος της κλήσης. Η µελέτη επίσης περιλαµβάνει τον αριθµό των αναφερόµενων συνδροµητών ασύρµατων υπηρεσιών για τα ανταποκρινόµενα(responding) συστήµατα.

14

15

16 Από τα παραπάνω διαγράµµατα προκύπτει ότι η υπηρεσίες ασύρµατης επικοινωνίας γνώρισαν µεγάλη ανάπτυξη κατά την τελευταία 15ετία. Είχαµε µια ραγδαία αύξηση σε όλους τους τοµείς µε παράλληλη µείωση του κόστους ανά µονάδα κλήσης εξαιτίας του ανταγωνισµού που δηµιουργήθηκε αλλά και των νέων τεχνολογιών που έκαναν την εµφάνιση τους.

17 3.1 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ & ΟΜΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Με την δύναµη που της έχει δοθεί από το Κονγκρέσο, η Οµοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών Federal Communications Commission(FCC) έχει την αποκλειστική υπευθυνότητα και αρµοδιότητα για να κατανείµει, αναθέσει και ουσιαστικά να διευθύνει την χρήση της πηγής του radio spectrum ραδιοφάσµατος από άτοµα ιδιώτες, εµπορικούς οργανισµούς και κρατικές/τοπικές κυβερνήσεις στις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την ευθύνη και την εξουσιοδότηση όσον αφορά την χρήση της πηγής του radio spectrum από την Οµοσπονδιακή Κυβέρνηση. Επίσης, ο πρόεδρος έχει δώσει ορισµένες από τις υπευθυνότητες για την χρήση του radio spectrum από την Οµοσπονδιακή κυβέρνηση στην Εθνική ιοίκηση Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορίας National Telecommunications and Informations Administration(NTIA), µια υπηρεσία του τµήµατος εµπορίου των ΗΠΑ. Επιπλέον, η FCC έχει την ευρεία αρµοδιότητα για να ρυθµίζει τις διαπολιτειακές και διεθνείς υπηρεσίες και εγκαταστάσεις επικοινωνίας κοινών µεταφορέων carriers. Η αρµοδιότητα της FCC όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες µοιράζεται µε τις δηµόσιες πολιτειακές επιτροπές χρησιµότητας Public Utility Commissions(PUCs) οι οποίες έχουν ρυθµιστική δικαιοδοσία πάνω στις διαπολιτειακές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινών carriers. Έτσι για παράδειγµα, η πολιτειακή PUC έχει δικαιοδοσία για την τιµή που χρεώνεται για ένα κανονικό τηλεφώνηµα από µια πόλη σε άλλη πόλη στην ίδια πολιτεία, ενώ η FCC έχει δικαιοδοσία για ένα κανονικό τηλεφώνηµα από µια πόλη σε άλλη πόλη σε διαφορετική όµως πολιτεία. Στην περίπτωση της FCC η κυβερνητική νοµιµότητα είναι η Πράξη του Communications Act, όπως τροποποιήθηκε. Ως αποτέλεσµα της τροποποίησης του 1993 της Communications Act του 1934, 2 κατηγορίες mobile wireless τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δηµιουργήθηκαν: η Commercial Mobile Radio Service(CMRS) και η Private Mobile Radio Service(PMRS). Η CMRS περιλαµβάνει τις mobile radio υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται για κέρδος, είναι συνδεδεµένες µε τα δηµόσια τηλεφωνικά δίκτυα και είναι διαθέσιµα στο κοινό σε µεγάλες ποσότητες at large. Η PMRS περιλαµβάνει οποιαδήποτε mobile υπηρεσία η οποία δεν είναι CMRS ή κάτι ισοδύναµο. Έτσι για παράδειγµα µια cellular mobile radio υπηρεσία κατατάσσεται ως CMRS ενώ ένα

18 two way(2 δρόµων) mobile radio system που ανήκει σε εταιρεία ταξί και χρησιµοποιείται για την επικοινωνία µεταξύ των ιδίων της ταξί θα µπορούσε να κατατάσσεται ως PMRS. Βασισµένοι στην πιο πάνω περιγραφή, θα φαινόταν ότι τοπικά τηλεφωνήµατα µε χρήση ενός CMRS παροχέα θα ήταν κάτω από την δικαιοδοσία της PUC. Παρόλα αυτά, στην ίδια νοµοθεσία που δηµιούργησε το νοµοθετικό πλαίσιο για τις CMRS/PMRS, το κονγκρέσο απερίφραστα κράτησε υπό την δικαιοδοσία του την πολιτειακή και τοπική rate ακτίνα και τις ρυθµίσεις εισόδου. Κάτω από αυτό το πλαίσιο οι CMRS παροχείς υπόκεινται σε διάφορες ρυθµίσεις όπως οι common carriers από την FCC από ότι από την PUC. Γενικότερα, οι ρυθµίσεις για την PMRS περιορίζονται σε µηχανικούς και τεχνικούς παράγοντες(π.χ. µέγιστες επιτρεπόµενες δυνάµεις µετάδοσης). Ειδικότερα δεν υπόκεινται σε οικονοµικές ρυθµίσεις όπως οι common carriers.

19 3.2 Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΟΙ RURAL ΣΥΝ ΡΟΜΗΤΕΣ Παρόλο που η υιοθέτηση των ασύρµατων υπηρεσιών υπήρξε πολύ µικρή στις rural αγροτικές(µη αστικές) κατά την τελευταία 10ετία, η διείσδυση αναµένεται να φτάσει το 37% ως το 2003 ένας ρυθµός αύξησης της rural αγοράς που φτάνει το 59% για την συγκεκριµένη περίοδο. Οι πιο πρόσφατες συγκρίσεις της Cahners In Stat Group για την χρήση της ασύρµατης επικοινωνίας στις αστικές και αγροτικές κοινότητες, δείχνει ότι ενώ οι καταναλωτές στις αστικές κοινότητες συνεχίζουν να κυριαρχούν στο µέγεθος του πληθυσµού, η rural αγορά θα γίνεται ολοένα και πιο σηµαντικός οδηγός στον γενικό αριθµό των συνδροµητών ασύρµατης επικοινωνίας. Οι ευκαιρίες της αγοράς, παρόλα αυτά, αναγκάζουν τους παροχείς να καταλάβουν τις διαφορές ανάµεσα στους rural wireless χρήστες και στους παραδοσιακούς αστικούς χρήστες. Η Rebecca Diercks, διευθύντρια της Cahners, αναφέρει οι παροχείς χρειάζεται να ρίξουν µια πιο προσεχτική µατιά στις διαφορές των αστικών και αγροτικών συνδροµητών. Η έρευνα µας υποδεικνύει ότι το µεγάλο µέγεθος των rural συνδροµητών έχει πολύ µεγαλύτερη πιθανότητα να προκύψει από θέµατα υπηρεσιών ή ικανοποίησης του πελάτη παρά από το κόστος. Το να είσαι χαµηλού κόστους παροχέας δεν εξασφαλίζει και την επιτυχία στις νέες αγροτικές αγορές. Οι πετυχηµένοι carriers θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των πελατών. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η αστική αγορά αναµένεται να φτάσει µια διείσδυση της τάξης του 54% µέσα στο 2003.

20 3.3 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ RURAL ΠΕΡΙΟΧΕΣ Όπως είδαµε και πριν τον κύριο και ρυθµιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των wireless υπηρεσιών στις αγροτικές περιοχές παίζει η FCC. Στα πλαίσια αυτά η FCC λαµβάνει αποφάσεις και προσπαθεί να δηµιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προβένοντας σε µια σειρά κινήσεων και στρατηγικών ιαθέσιµες Licensed Bands και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους Σε τοπικό επίπεδο, η FCC έχει θέσει ορισµένες µπάντες bands ή ranges ακτίνες ραδιοσυχνοτήτων για επίγεια και ασύρµατη radio ραδιο χρήση. Αυτές οι bands περιλαµβάνουν Low Band στα 40 MHz περιοχή φάσµατος, High Band στα 150 MHz, µια band κοντά στα 200MHz, την VHF band στα 450 MHz, µια band κοντά στα 800/900 MHz και τελευταία µια κοντά στα 1.9 GHz. Με την εξαίρεση της 220 MHz band, η οποία τέθηκε στο περιθώριο για επίγεια κινητή ραδιοχρήση, η FCC ιστορικά διεύρυνε τις bands στο φάσµα καθώς οι χαµηλότερες bands είχαν παρουσιάσει περισσότερο συµφόρηση. Έτσι, µετά τον 2 ο παγκόσµιο πόλεµο το µεγαλύτερο µέρος της ασύρµατης κινητής δραστηριότητας συγκεντρώθηκε στην Low Band. Παρόλο αυτά, σε απάντηση στην γρήγορη ανάπτυξη στην επίγεια κινητή ραδιουπηρεσία, η FCC στα ανδιάµεσα χρόνια αύξησε τη διαθέσιµη ποσότητα φάσµατος που ήταν διαθέσιµη διαµέσου της επιτυχούς επανατοποθέτησης της πηγής σε υψηλότερης συχνότητας ακτίνες. Στις 9/1/97, η FCC ανακοίνωσε τα σχέδια της για να κάνει τα 300 MHz φάσµατος διαθέσιµα για µη Licensed συσκευές της National Information Infrastructure( γνωστή ως NII Super Net) η οποία θα παρείχε χαµηλές ακτίνας και υψηλής ταχύτητας ψηφιακές ασύρµατες επικοινωνίες. Η χρήση αυτών των συσκευών σε αυτό το φάσµα, που διατηρήθηκε αποκλειστικά για σχολεία, βιβλιοθήκες και µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς, θα δώσει την δυνατότητα για την δηµιουργία ασύρµατων συνδέσεων µέσα σε ένα κτίριο( µε την ύπαρξη ενός wireless internal LAN), πράγµα το οποίο θα διευκόλυνε και/ή θα αύξανε την πρόσβαση στο Internet και σε άλλες προχωρηµένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Σε πολλά σχολεία ένα ασύρµατο δίκτυο θα παρείχε περισσότερο cost-effective και πρακτικά εναλλακτική λύση για την καλωδίωση ολόκληρου του κτιρίου, συµπεριλαµβανοµένου των αιθουσών, εργαστηρίων και άλλων χώρων. Τα σχολεία

21 δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν για την χρήση των ασύρµατων links παρόλο που θα πρέπει να αγοράσουν ειδικά modems και άλλο εξοπλισµό για να κάνουν το hardware τους να δουλεύει στο νέο ραδιοφάσµα Κανόνες για την ασύρµατη χρήση του 911 Στις 13/5/99 η FCC υιοθέτησε κανόνες οι οποίοι θα βελτιώσουν την ικανότητα των χρηστών κυψελοειδούς τηλεφώνων να συµπληρώσουν τις ασύρµατες κλήσεις στο 911. Με την πράξη αυτή θα βελτιωθεί η αφάλεια security & safety των χρηστών, ειδικά σε rural ή υποαστικές περιοχές. Αυτό θα γίνει µε την υιοθέτηση 3 µηχανισµών οι οποίοι θα έχουν ως αποτέλεσµα περισσότερες ασύρµατες κλήσεις 911 που µπορούν να συµπληρώσουν(complete). Ως µέρος των προσπαθειών της για να προωθήσει την δηµόσια ασφάλεια safety, η FCC υιοθέτησε την Enhanced 911(E911) First Report and Order το 1996, η οποία ανάµεσα στα άλλα απαιτούσε ότι οι κυψελοειδής carriers να εκπληρώσουν όλες τις κλήσεις, όχι µόνο αυτές των συνδροµητών τους. Την ίδια στιγµή η FCC υιοθέτησε µια Second Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) για να αναπτύξει επιπρόσθετα µέσα βελτίωσης της απόδοσης του συστήµατος E911 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ασφάλειας του κοινού. Μια έκδοση στο Second NPRM αφορούσε προτάσεις για να βελτιωθεί η µετάδοση των κλήσεων 911, ιδιαίτερα για τοποθεσίες όπου ο χρησιµοποιούµενος carrier των ασύρµατων κλήσεων έχει µια «µαύρη τελεία» (blank spot) µια περιοχή όπου το ραδιοσήµα του συστήµατος είναι πολύ αδύνατο ή δεν υπάρχει καθόλου ιατήρηση του Spectrum Cap Η FCC στις 15/9/1999 διατήρησε το τρέχον 45MHz κενό φάσµατος- spectrum cap µε σκοπό να προωθήσει τον ανταγωνισµό και να προστατεύσει τους καταναλωτές. Ο συνεχώς αυξανόµενος ανταγωνισµός στην ασύρµατη αγορά των ΗΠΑ υπήρξε αρκετά επωφελής. Για παράδειγµα, σύµφωνα µε µια εκτίµηση αναλυτή η µέση τιµή ανά λεπτό για χρήση κινητού τηλαφώνου έπεσε από 51 cents το 1994 σε 28 cents το Σύµφωνα µε εκτιµήσεις οι συνδροµητές αυξήθηκαν ραγδαία από 24 εκ. συνδροµητές στο τέλος του 1994 σε πάνω από 78 εκ. συνδροµητές το Η FCC αντιλήφθηκε σε αυτό το σηµείο ότι η µείωση του spectrum cap θα έθετε σε κίνδυνο την συνεχόµενη πραγµατοποίηση αυτών των ωφελειών. Παρόλα αυτά παρείχε στους carriers κάποια αρωγή µε το να αυξήσει το spectrum cap στα

22 55MHz στις αγροτικές περιοχές για να υποκινήσει την ανάπτυξη των υπηρεσιών σε αυτές τις περιοχές. Η FCC επίσης χαλάρωσε τους δείκτες απόδοσης ιδιοκτησίας ownership attribution benchmarks για να βοηθήσει την αύξηση της διαθεσιµότητας κεφαλαίου σε όλους τους ασύρµατους carriers. Επίσης για να εξασφαλίσει την συνεχιζόµενη ανάπτυξη των broadband ασύρµατων υπηρεσιών, η FCC τόνισε τις συνεχόµενες προσπάθειες της για να παρέχει επιπρόσθετο spectrum cap για εκείνες τις υπηρεσίες και τον στόχο της να θεωρήσει τις αποποιήσεις των δικαιωµάτων της(waivers) σε συγκεκριµένες περιστάσεις όπου η ενδυνάµωση του cap µπορεί να να έχει σηµαντικά δυσµενή αποτελέσµατα στην παροχή αυτών των υπηρεσιών Πρωτοβουλίες για τους Ινδιάνους Σε µια προσπάθεια για να προωθήσει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στις ινδιάνικες περιοχές, η FCC θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό σεµινάριο τον Σεπτέµβριο του Η Indian Telecom Training Initiative (ITTI 2000) θα παρέχει πληροφορίες για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις των φυλών να λάβουν αποφάσεις για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τους κατοίκους των φυλών και για να αυξήσουν τις επιλογές τους όσον αφορά την αναζήτηση λύσεων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η FCC θα φέρει µαζί όλους τους ειδικούς της, µαζί µε τους αντιπροσώπους από οµοσπονδιακά agencies, παροχείς υπηρεσιών, συµβούλους µάρκετινγκ και ειδικούς τεχνολογιών για να εκπαιδεύσουν/επιµορφώσουν τις κυβερνήσεις των φυλών για όλες τις πλευρές παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αλλά και σχετικές επιχειρηµατικές ευκαιρίες Χρηµατοδότηση Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών Η FCC υιοθέτησε ένα νέο µηχανισµό υποστήριξης παγκόσµιων υπηρεσίων για τις µεγαλύτερες εθνικές εταιρείες τοπικής τηλεφωνίας για να εξασφαλίσει ότι οι καταναλωτές σε όλη την χώρα, και ιδιαίτερα στις υψηλού κόστους και αγροτικές περιοχές, θα λαµβάνουν τηλεφωνικές υπηρεσίες σε επιτρεπόµενες και λογικά συγκρίσιµες αναλογίες - affordable and reasonably comparable rates. Το ίδιο αναµένεται να εφαρµοστεί και για τις ασύρµατες κινητές υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές.

23 4. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η Ασύρµατη τεχνολογία µπορεί να είναι η χαµηλότερου κόστους ανταγωνιστική εναλλακτική λύση για την παροχή υπηρεσιών στις αγροτικές και αποµακρυσµένες περιοχές. Τα ασύρµατα συστήµατα έχουν το πλεονέκτηµα ότι το επιπρόσθετο κόστος της πρόσθεσης επιπλέον χρηστών είναι πολύ µικρό marginal σε σύγκριση µε τα ενσύρµατα συστήµατα. Από την στιγµή που αναπτύχθηκαν, τα ασύρµατα συστήµατα έχουν λιγότερο κόστος συντήρησης, και µια διαθέσιµη ικανότητα να επεκτείνονται για να ικανοποιήσουν την ζήτηση της αγοράς. Οι ασύρµατοι καταναλωτές µπορούν να εκµεταλλευθούν από την ικανότητα των ασύρµατων συστηµάτων να προσαρµόζονται στην ζήτηση για επιπρόσθετες υπηρεσίες ή περισσότερο εξελιγµένες τεχνολογίες. Η ασύρµατη επικοινωνία φέρνει ανταγωνιστικές επιλογές για τους καταναλωτές( ανάµεσα στους ασύρµατους και ενσύρµατους παροχείς) και προσφέρουν την δυνατότητα να µειωθεί το κόστος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Χρησιµοποιώντας τις χαµηλού κόστους ασύρµατες δοµές για την παροχή υπηρεσιών στους καταναλωτές, θα µειώσει το δικό τους κόστος χρήσης της υπηρεσίας και θα µειώσει το συνολικό ποσό που απαιτείται για την υποστήριξη παγκόσµιας υπηρεσίας. Τα έθνη στην Αφρική, Ασία, και Λατινική Αµερική έχουν µάθει το µάθηµα ότι η ασύρµατη επικοινωνία ανταποκρίνεται στις κρίσιµες ανάγκες των ανθρώπων και των κοινοτήτων τους, προσφέροντας υπηρεσίες όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Γιατί να µην χρησιµοποιήσουν τις ίδιες ασύρµατες τεχνολογίες για να προσφέρουν ανταγωνισµό και να επεκτείνουν την υπηρεσία σε χαµηλά ή µη εξυπηρετούµενες κοινότητες στην αγροτική Ευρώπη και ΗΠΑ?

24 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ INTERNET Communication to the European Parliament, the Council, the Economic and Social Committee and the Committee of the Regions on the Further Development of Mobile and Wireless Communications. Green Paper on a common approach in the field of mobile and personal communications in the European Union. Mobile Communications in Eastern Europe European Commission, "Status Report On European Union Electronic Communications Policy", Brussels, 22 December "Ραδιοσυχνότητες : Ασύρµατες ψηφιακές τηλεπικοινωνίες - DECT - UMTS" "Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νέα γενιά ασύρµατων και κινητών επικοινωνιών", Η εβδοµάδα που πέρασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση", 6-12 Φεβρουρίου 1998, ελτίο Mobile Communications in Western Europe

25 European Mobile Communications "Solutions For Serving Rural Areas", NTCA (National Telephone Cooperative Association) "Wireless Strategies in the Telecoms Revolution", Wireless Week International, March 23, Telecommunications Infrastructure: A Long Way to Go "Bright Future for Cellular Mobile", World Telecommunication Day 2000, 2/5/ "Ραδιοσυχνότητες : Ασύρµατες ψηφιακές τηλεπικοινωνίες - DECT - UMTS" "Ασύρµατες επικοινωνίες". Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συµβούλιο για την υλοποίηση και λειτουργία των οδηγιών που αφορούν τις συχνότητες των κινητών επικοινωνιών. Cellular Telecommunications Industry Association(CTIA), Semi Annual Wireless Industry Survey

26 Πρόκειται για το site της Federal Communication Commission,όπου αναλύονται στρατηγικές και υπάρχουν σηµαντικά στατιστικά στοιχεία Technological Trends in Wireless Telecommunications The current state of wireless technology and school networks Wireless Network Protocols & Applications Wireless Local Loop Technology Θέµατα Σχετικά µε Rural Περιοχές

27 Πίνακας 1.1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ HOUSEHOLD EXPENDITURES FOR TELEPHONE SERVICE Year Annual Expenditures for All Households All Expenditures Telephone Expenditures Telephone Expenditures as a Percent of All Expenditures 1980 $ $325 1,9 % , , , , , , , , , , , , , , , , , ,3 Source: Consumer Expenditure Survey, Bureau of Labor Statistics.

28 Πίνακας 1.2 Monthly Telephone Service Expenditures $80 $60 $40 $20 $ Πίνακας 1.3 HOUSEHOLD TELECOMMUNICATIONS EXPENDITURES BY TYPE OF PROVIDER Local Exchange Carriers Long Distance Carriers Wireless Carriers Total Expenditures Average Median Average Median Average Median Average Median 1995 $358 $305 $250 $136 $62 $0 $670 $ Source: Calculated by IAD staff with data provided by PNR and Associates Inc., TLC MarketShare Monitor. Annual expenditures are based on monthly household bills for those households with wireline telephone service. The sample does not include households from Alaska and Hawaii.

Τηλεπικοινωνιακή πολιτική στην Ευρώπη

Τηλεπικοινωνιακή πολιτική στην Ευρώπη Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between South Europe (Greece, Italy, Spain, Portugal) and North Europe (Finland, Sweden, Norway)

Διαβάστε περισσότερα

Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between EU and Asia

Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between EU and Asia Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between EU and Asia ραγκίνη Ανθή 1. Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between EU and Asia

Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between EU and Asia ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ: MIS ΜΑΘΗΜΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ & ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΜΗΝΟ: Γ Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development

Διαβάστε περισσότερα

Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between South Europe (Greece, Italy, Spain,

Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between South Europe (Greece, Italy, Spain, Comparison of the Wireless Mobile Public/State Strategies for the Rural Areas Development of each country between South Europe (Greece, Italy, Spain, Portugal) and North Europe (Finland, Sweden, Norway)

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Εισαγωγή Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σταθερές επικοινωνίες Το σημείο πρόσβασης υπηρεσίας είναι σταθερό +302107722532 +302107722530

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τη διερεύνηση χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη

Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τη διερεύνηση χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ αναφορικά με τη διερεύνηση χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Απρίλιος 2009 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή...3

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Μάρτιος 25 1 Αδειοδότηση Το πλαίσιο αδειοδότησης που εισήχθηκε από την ΕΕΤΤ το 21, έχει οδηγήσει στην εισαγωγή νέων παρόχων στην Ελληνική Αγορά Τηλεπικοινωνιών, όπως αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Ιστορικά στοιχεία 1940 1946 1975 1985 1 ο ασύρματο τηλέφωνο από την Bell System 1 η υπηρεσία παροχής κινητής τηλεφωνίας (Missouri, USA) 1 o κυψελωτό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!»

INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!» INFOCOM WORLD CONFERENCE 2017 «Fiber to the people: The Gigabit Era!» ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 Το 2016, η συνεισφορά των Κινητών Επικοινωνιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανήλθε στο 4.4% Καλύτερα δίκτυα: Τα δίκτυα 4G καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ Τηλεπ. Μηχανικός, Μ. Sc., MBA, OTE A.E. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύγκλιση υπηρεσιών και δικτύων # Σύγκλιση Δικτύων Σύγκλιση Σταθερών Δικτύων Σύγκλιση Σταθερών και Κινητών

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή

Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MHX. H/Y & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βασικές έννοιες και ιστορική αναδρομή ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Εισαγωγή Ορισμός ασύρματου δικτύου Παραδείγματα ασύρματων

Διαβάστε περισσότερα

Κινητή ευρυζωνικότητα: Αγορά, πόροι & εφαρμογές. Ιωάννα Αλεξοπούλου Προϊσταμένη Τμ. Δημοσίων Σχέσεων

Κινητή ευρυζωνικότητα: Αγορά, πόροι & εφαρμογές. Ιωάννα Αλεξοπούλου Προϊσταμένη Τμ. Δημοσίων Σχέσεων Κινητή ευρυζωνικότητα: Αγορά, πόροι & εφαρμογές Ιωάννα Αλεξοπούλου Προϊσταμένη Τμ. Δημοσίων Σχέσεων Mobility Everywhere: The Touch n Go era! 26 Φεβρουαρίου 2015 Agenda Σύντομο προφίλ Η αγορά κινητής ευρυζωνικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εισαγωγή ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εισαγωγή Σκοπός του μαθήματος Μελέτη της αρχιτεκτονικής και της λειτουργίας των δικτύων κινητών και προσωπικών επικοινωνιών. Το αντικείμενο είναι τεράστιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ως κλάδος τηλεπικοινωνιών ορίζεται η παραγωγή τηλεπικοινωνιακού υλικού και η χρήση των παραγόμενων τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές

Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές Μετάδοση πολυμεσικού περιεχομένου μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων: δυνατότητες και προοπτικές Σαγρή Μαρία Α.Μ. : 53114 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ 02 Δομή παρουσίασης Ιστορική αναδρομή Ευρυζωνικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχική Διαφάνεια (1) ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Αρχική Διαφάνεια (1) ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Αρχική Διαφάνεια (1) ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Διαφάνεια 2 Οι στόχοι του Ψηφιακού Θεματολογίου είναι πλέον πολύ γνωστοί σε όλους μας. Η ΕΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι, μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον «20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον 1 H εξέλιξη των Κινητών Επικοινωνιών 1993-2013 2 Κινητή Τηλεφωνία: 20 χρόνια κοντά

Διαβάστε περισσότερα

Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017

Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017 Η Lenovo συνεχίζει την ανοδική της πορεία το 1ο τρίμηνο του 2017 Με κινητήριο μοχλό την στρατηγική τριών φάσεων, η Lenovo συνέχισε τον επιχειρηματικό της μετασχηματισμό, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

5749 Κ.Δ.Π. 595/2004. Αριθμός 595 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΏΝ ΝΟΜΟΣ, Ν. 112 /2004.

5749 Κ.Δ.Π. 595/2004. Αριθμός 595 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΏΝ ΝΟΜΟΣ, Ν. 112 /2004. Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3867, 4.6.2004 5749 Κ.Δ.Π. 595/2004 Αριθμός 595 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΏΝ ΝΟΜΟΣ, Ν. 112 /2004 Απόφαση Επιτρόπου 1. Ο Επίτροπος, σύμφωνα με το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με την εισαγωγή άλλων τεχνολογιών εκτός GSM στις ζώνες 900 MHz και 1800MHz

Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με την εισαγωγή άλλων τεχνολογιών εκτός GSM στις ζώνες 900 MHz και 1800MHz Παρατηρήσεις της Vodafone-Πάναφον στη Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με την εισαγωγή άλλων τεχνολογιών εκτός GSM στις ζώνες 900 MHz και 1800MHz ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1 Ανάλυση και Επίδραση του υπό διαμόρφωση Νέου Θεσμικού Πλαισίου στη Δικτυακή Οικονομία και στη διάθεση & προσφορά Νέων Υπηρεσιών- Εφαρμογών Εισαγωγές Παρατηρήσεις - Γενικές παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ

Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & ΜΜΕ Παντελής Τζωρτζάκης Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet Nova 20 Μαΐου 2009 Θέματα Τηλεπικοινωνίες, Ευρυζωνικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη Ευρυζωνική διείσδυση και σύγκλιση

Διαβάστε περισσότερα

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Broadband Access. gg ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Γεώργιος Μαληκίδης Διευθυντής Ενσυρμάτου Δικτύου Πρόσβασης ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Broadband Access. gg ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Γεώργιος Μαληκίδης Διευθυντής Ενσυρμάτου Δικτύου Πρόσβασης ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Broadband Access gg ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Γεώργιος Μαληκίδης Διευθυντής Ενσυρμάτου Δικτύου Πρόσβασης 1 ΕΝΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο

Κινητό τηλέφωνο. Κινητό τηλέφωνο Κινητό τηλέφωνο ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής και δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη συσκευή. Κινητό τηλέφωνο Πως λειτουργεί η κινητή

Διαβάστε περισσότερα

Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis

Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis Mobile Telecoms-I Dr. Konstantinos E. Psannis, University of Macedonia, Greece http://users.uom.gr/~kpsannis/ JAPAN-EU Laboratory: http://www.mobility2net.eu/ Visiting Research Scientist Department of

Διαβάστε περισσότερα

Γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες της ΕΕΤΤ για να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευρυζωνικότητα.

Γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες της ΕΕΤΤ για να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ευρυζωνικότητα. Η 14 η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην Ευρώπη Συμπεράσματα για την Ελληνική Αγορά και το έργο της ΕΕΤΤ Σύνοψη Δόθηκε στη δημοσιότητα η 14 η Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ MOBILE & CONNECTED WORLD

9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ MOBILE & CONNECTED WORLD «ΟΙ ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ» 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ MOBILE & CONNECTED WORLD Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 Γεώργιος Στεφανόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ΟΙ ΚΙΝΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Οι Η/Υ στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο σας συνδέονται έτσι ώστε το προσωπικό να μοιράζεται τα αρχεία και τους εκτυπωτές. Πως ονομάζεται αυτή η διάταξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - ΡΑ ΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - ΡΑ ΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ιατµηµατικό ΜΠΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ - ΡΑ ΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Απρ-07 Γ.Ι.ΣΤΕΦΑΝΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 1. Wireless Communications -

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G)

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G) Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (1G) *Generation = γενιά Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2008/0214(COD) 1.4.2009 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 1 1 Σχέδιο έκθεσης Francisca Pleguezuelos Aguilar (PE416.636v02-00) σχετικά με την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι που επιφέρουν την αλλαγή του παραδοσιακού µοντέλου αγοράς των (ISPs) στην Ευρώπη

Λόγοι που επιφέρουν την αλλαγή του παραδοσιακού µοντέλου αγοράς των (ISPs) στην Ευρώπη Λόγοι που επιφέρουν την αλλαγή του παραδοσιακού µοντέλου αγοράς των (ISPs) στην Ευρώπη Η απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς µε την 90/388/EEC οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η γρήγορη ανάπτυξη των

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομία της Ολλανδίας.

Η συμβολή του τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομία της Ολλανδίας. Η συμβολή του τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομία της Ολλανδίας. Ο τομέας πληροφορικής και επικοινωνιών παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ολλανδική οικονομία. Κύρια χαρακτηριστικά της

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μέλος του Ομίλου της Deutsche Telekom (κατά 40%) και αποτελείται από τη μητρική εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ και τις θυγατρικές εταιρείες της.

Είναι μέλος του Ομίλου της Deutsche Telekom (κατά 40%) και αποτελείται από τη μητρική εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ και τις θυγατρικές εταιρείες της. ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο Όμιλος ΟΤΕ, αποτελεί τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στην και έναν από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι μέλος του Ομίλου της Deutsche

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Γ ΤΡΙΜΗΝΟ 2008

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Γ ΤΡΙΜΗΝΟ 2008 ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Γ ΤΡΙΜΗΝΟ 2008 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 3 2. Ευρυζωνική πρόσβαση... 4 3. Πρόσβαση xdsl... 7 4. Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόγχο (ΑΠΤΒ)...11

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δ ΤΡΙΜΗΝΟ 2008

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δ ΤΡΙΜΗΝΟ 2008 ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δ ΤΡΙΜΗΝΟ 2008 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 3 2. Ευρυζωνική πρόσβαση... 4 3. Πρόσβαση xdsl... 7 4. Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόγχο (ΑΠΤΒ)...11

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούσι, Ιανουάριος 2017 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ)

Μαρούσι, Ιανουάριος 2017 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ) ηµοσίευση των αποτελεσµάτων και των συµπερασµάτων της ΕΕΤΤ όπως αυτά προκύπτουν από τις µη εµπιστευτικές απαντήσεις των ενδιαφεροµένων µερών αναφορικά µε τη διαµόρφωση ρυθµιστικού πλαισίου για τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των Εναλλακτικών Παροχέων στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Φώτιος Σαββίδης Cyta Hellas

Ο ρόλος των Εναλλακτικών Παροχέων στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Φώτιος Σαββίδης Cyta Hellas Ο ρόλος των Εναλλακτικών Παροχέων στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Φώτιος Σαββίδης Cyta Hellas 1 CYTA Προσφορά πλήρους γκάμας ηλεκτρονικών υπηρεσιών Έσοδα το

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ 3G WIRELESS COMMUNICATIONS ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΩΝ ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΙΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΒΡΟΧΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΕΙΩΝ ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΙΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΒΡΟΧΟ ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΙΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΒΡΟΧΟ 1. Περιεχόµενα 1. Περιεχόµενα... 2 2. Εισαγωγή... 3 3. Ζητήµατα Μεριζόµενης Πρόσβασης... 4 3.1. Εισαγωγή... 4 3.2. Ζητήµατα σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

8 ο MOBILE & CONNECTED WORLD CONFERENCE «Στοχεύοντας σε μια αναπτυγμένη οικονομία & κοινωνία»

8 ο MOBILE & CONNECTED WORLD CONFERENCE «Στοχεύοντας σε μια αναπτυγμένη οικονομία & κοινωνία» 8 ο MOBILE & CONNECTED WORLD CONFERENCE «Στοχεύοντας σε μια αναπτυγμένη οικονομία & κοινωνία» ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 4,5% η συνεισφορά των Κινητών Επικοινωνιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ (2017) Περισσότερη συνδεσιμότητα: 5,0

Διαβάστε περισσότερα

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)

IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) Περιεχόμενα Εισαγωγή...2 IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)...3 ETSI (European Telecommunications Standards Institute)...4 ITU (International Telecommunication Union)...5 FCC (Federal

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιτροπή δροµολογεί διαβουλεύσεις για τους τρόπους µε τους οποίους η Ευρώπη θα πρωτοστατήσει στη µετάβαση στο Web 3.0

Η Επιτροπή δροµολογεί διαβουλεύσεις για τους τρόπους µε τους οποίους η Ευρώπη θα πρωτοστατήσει στη µετάβαση στο Web 3.0 IP/08/1422 Βρυξέλλες, 29 Σεπτεµβρίου 2008 Η Επιτροπή δροµολογεί διαβουλεύσεις για τους τρόπους µε τους οποίους η Ευρώπη θα πρωτοστατήσει στη µετάβαση στο Web 3.0 Η Ευρώπη θα µπορούσε να πρωτοστατήσει στη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS)

ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS) ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Δίκτυα Πληροφοριών 2. Πελάτης/Διακομιστής 3. Διαδίκτυο 4. Ενδοδίκτυο Και Ενδοδίκτυο Εξωτερικής Πρόσβασης 5. Μεταφορά Δεδομένων 6. Υπηρεσίες Σύνδεσης Με Το Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

2185 Κ.Δ.Π. 355/2004. Ο! ΠΕΡΙ ΡΑΔΙΟΠΕΚΟΙΝΟΝΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΜΕΧΡΙ 2004 Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4(1 )(η), 17(3)(β) και 17(3)(δ)

2185 Κ.Δ.Π. 355/2004. Ο! ΠΕΡΙ ΡΑΔΙΟΠΕΚΟΙΝΟΝΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΜΕΧΡΙ 2004 Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4(1 )(η), 17(3)(β) και 17(3)(δ) Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3847, 30.4.2004 Αριθμός 355 2185 Κ.Δ.Π. 355/2004 Ο! ΠΕΡΙ ΡΑΔΙΟΠΕΚΟΙΝΟΝΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΜΕΧΡΙ 2004 Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4(1 )(η), 17(3)(β) και 17(3)(δ) Ο Υπουργός Συγκοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit

Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό Διαδίκτυο στην Ελλάδα: Μύθος ή Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit Ένας Πάροχος έφερε το Internet στην Ελλάδα o ΗιστορίατηςForthnet ξεκινά, το 1984, στο

Διαβάστε περισσότερα

8ο MOBILE & CONNECTED WORLD CONFERENCE «Στοχεύοντας σε μια αναπτυγμένη οικονομία & κοινωνία»

8ο MOBILE & CONNECTED WORLD CONFERENCE «Στοχεύοντας σε μια αναπτυγμένη οικονομία & κοινωνία» 8ο MOBILE & CONNECTED WORLD CONFERENCE «Στοχεύοντας σε μια αναπτυγμένη οικονομία & κοινωνία» ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 4,5% η συνεισφορά των Κινητών Επικοινωνιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ (2017) Περισσότερη συνδεσιμότητα: 5,0

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας

Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας Δείκτης Ψηφιακής Ωριμότητας από την Accenture υπό την αιγίδα του Καθοδηγώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό Ένας νέος τρόπος για ηγέτες κυβερνήσεων και επιχειρήσεων για να κατανοήσουν, να μετρήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Αναλαμβάνουμε τη μελέτη, εγκατάσταση και υποστήριξη όλων των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων VοIP.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. Αναλαμβάνουμε τη μελέτη, εγκατάσταση και υποστήριξη όλων των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων VοIP. H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ 3 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η VOICELAND δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ιδρύθηκε το 2011 από στελέχη με εμπειρία στον χώρο της πληροφορικής & της τεχνολογίας, με έδρα την Αθήνα. Βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιστική Πολιτική και το Φαινόµενο του «Στρώµατος Νερού» στην Τηλεφωνία

Ρυθµιστική Πολιτική και το Φαινόµενο του «Στρώµατος Νερού» στην Τηλεφωνία Ρυθµιστική Πολιτική και το Φαινόµενο του «Στρώµατος Νερού» στην Τηλεφωνία Χρήστος Γκενάκος Ο.Π.Α & CEP, LSE Ρύθµιση Τελών Τερµατισµού Κλήσεων Οι χρεώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προς άλλα δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Ερευνών / Μελετών Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής Ν.Α. Ευρώπης

Ινστιτούτο Ερευνών / Μελετών Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής Ν.Α. Ευρώπης Ανάπτυξη ασύρµατου συστήµατος εσωτερικού χώρου χαµηλού κόστους για µετάδοση φωνής και δεδοµένων σε πολιτιστικά κέντρα βασισµένο σε Bluetooth Ινστιτούτο Ερευνών / Μελετών Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / ICT Η στροφή προς τις υψηλές τεχνολογίες, κυρίως στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής (2006-2013) έχει οδηγήσει στην βελτίωση των περισσότερων δεικτών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα 5G: δυνατότητες και προοπτικές. Patras IQ Χ. Ι. Μπούρας

Δίκτυα 5G: δυνατότητες και προοπτικές. Patras IQ Χ. Ι. Μπούρας Δίκτυα 5G: δυνατότητες και προοπτικές Patras IQ 2017 Χ. Ι. Μπούρας Καθηγητής Τμ. Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Αναπληρωτής Πρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού και Εκτέλεσης Έργων email: bouras@cti.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz

Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2,6 GHz Απαντήσεις και σχόλια στις ερωτήσεις Ε1. Εκτιμάτε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM 1 Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Το GSM είναι ένα ψηφιακό κυψελωτό σύστημα κινητών επικοινωνιών και αναπτύχθηκε ώστε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 5 1. Τι γνωρίζετε για τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής; Τα τοπικά δίκτυα αποτελούν πολύ καλή λύση για επικοινωνία με περιορισμένη, όμως, απόσταση κάλυψης. Για να ικανοποιηθεί η

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ «ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Προκλήσεις και Ευκαιρίες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή» Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 Κυρίες και Κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρυζωνικές υπηρεσίες:

Ευρυζωνικές υπηρεσίες: Ευρυζωνικές υπηρεσίες: Κίνητρα για τη διάδοσή τους Αστέρας Βουλιαγµένης, Τετάρτη 3/5/06 ΠΟΣΟΣΤΟ ΙΕΙΣ ΥΣΗΣ 2 Είµαστε η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη (µε τελευταία την Πορτογαλία) στην διείσδυση του internet

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστικές προκλήσεις & προοπτικές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Καθηγητής Δημ. Τσαμάκης Πρόεδρος ΕΕΤΤ

Ρυθμιστικές προκλήσεις & προοπτικές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Καθηγητής Δημ. Τσαμάκης Πρόεδρος ΕΕΤΤ Ρυθμιστικές προκλήσεις & προοπτικές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών Καθηγητής Δημ. Τσαμάκης Πρόεδρος ΕΕΤΤ 18o GREEEK ICT FORUM 26 Οκτωβρίου 2016 Agenda Σχετικά με την ΕΕΤΤ Ιστορική αναδρομή Σημερινή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας 2007/0174(COD) 20.12.2007 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δ ΤΡΙΜΗΝΟ 2006

ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δ ΤΡΙΜΗΝΟ 2006 ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δ ΤΡΙΜΗΝΟ 2006 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 3 2. Ευρυζωνική πρόσβαση... 4 3. Πρόσβαση xdsl... 7 4. Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόγχο (ΑΠΤΒ)...11

Διαβάστε περισσότερα

«Επενδύουμε στο αύριο του Αγροτικού Τομέα»

«Επενδύουμε στο αύριο του Αγροτικού Τομέα» «Επενδύουμε στο αύριο του Αγροτικού Τομέα» Ιωάννης Π. Κουφουδάκης - Διευθύνων σύμβουλος 23 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών Ρόδος Σεπτέμβριος 2016 H ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου οφείλει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ Ε.Ε :2003/244/GR

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ Ε.Ε :2003/244/GR Απαίτηση διεπαφής ραδιοεξοπλισµού 407 V.1.0: Φορητές ραδιοτηλεφωνικές συσκευές της ναυτιλιακής κινητής υπηρεσίας που λειτουργούν στις ζώνες VHF (µόνο για εφαρµογές που δεν εντάσσονται στο GMDSS) ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Γεώργιος Αγαπίου, PhD. Μέλος Ειδικής Επιστηµονικής Επιτροπής Θεµάτων Τηλεπικοινωνιακών Συστηµάτων ΤΕΕ Εισαγωγή Πολλοί ήταν αυτοί που περίµεναν την έλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3114 Μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών, το Τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων επιτρέποντας

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές του τοµέα των επικοινωνιών του ΟΟΣΑ 2005 ΣΥΝΟΨΗ

Προοπτικές του τοµέα των επικοινωνιών του ΟΟΣΑ 2005 ΣΥΝΟΨΗ OECD Communications Outlook 2005 Summary in Greek Προοπτικές του τοµέα των επικοινωνιών του ΟΟΣΑ 2005 Περίληψη στα ελληνικά ΣΥΝΟΨΗ Μετά τη χρηµατιστηριακή κατάρρευση (φούσκα) των εταιρειών του ιαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη Ζώνη των 1500 MHz

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη Ζώνη των 1500 MHz ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη Ζώνη των 1500 MHz Μαρούσι, Μάιος 2019 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Κάτια Σταθάκη Head of Corporate, VGE & Enterprise Segments 0 Vodafone Ελλάδας Η επιχειρηματική πραγματικότητα σήμερα ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗΣ - international ROAMING ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗΣ - international ROAMING ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗΣ - international ROAMING ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΤΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΑΓΩΓΗ 1 Τι είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη Ζώνη MHz

Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη Ζώνη MHz Αποτελέσματα Δημόσιας Διαβούλευσης αναφορικά με τη Χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων στη Ζώνη 1452-1492 MHz Μαρούσι, Φεβρουάριος 2017 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ευρυζωνικότητα στην Περιφέρεια: Παρούσα κατάσταση, Προοπτική και Προβλήµατα

Ευρυζωνικότητα στην Περιφέρεια: Παρούσα κατάσταση, Προοπτική και Προβλήµατα Ευρυζωνικότητα στην Περιφέρεια: Παρούσα κατάσταση, Προοπτική και Προβλήµατα ρ. Αλέξανδρος Κ. Παπασπυρίδης Director, Corporate Solutions & Carrier Services Vivodi Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. apapaspyridis@vivodi.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην Επιχειρηματική δραστηριότητα

Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην Επιχειρηματική δραστηριότητα ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤ-2 Ο ρόλος των ευέλικτων ασυρματικών δικτύων στην Επιχειρηματική δραστηριότητα Κείμενο εργασίας Εισαγωγή Η δομή της οικονομίας βασίζεται ολοένα κα περισσότερο σε ευέλικτες δικτυακές υποδομές,

Διαβάστε περισσότερα

«Capital + VISION» Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: To επόμενο βήμα

«Capital + VISION» Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: To επόμενο βήμα «Capital + VISION» Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: To επόμενο βήμα 1 Οι Κινητές Επικοινωνίες Ο Κλάδος έχει την καλύτερη γενική εικόνα μαζί με τον τουρισμό στο σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι δύο στους

Διαβάστε περισσότερα

Ξεπέρασαν τις οι Χρήστες Υπηρεσιών Αδεσμοποίητου Τοπικού Βρόχου (ΑΠΤΒ)

Ξεπέρασαν τις οι Χρήστες Υπηρεσιών Αδεσμοποίητου Τοπικού Βρόχου (ΑΠΤΒ) 12 Ιουλίου 2007 Ξεπέρασαν τις 100.000 οι Χρήστες Υπηρεσιών Αδεσμοποίητου Τοπικού Βρόχου (ΑΠΤΒ) Ξεπέρασαν τις 100.000 οι Τοπικοί Βρόχοι που διέθεσαν οι πάροχοι στους καταναλωτές για την παροχή τηλεπικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο των έργων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας

Η Ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο των έργων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας Η Ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο των έργων ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας Γιώργος Μουζακίτης Strategic Marketing Manager Forthnet A.E. Η Ευρυζωνικότητα στη περιφέρεια σήμερα Δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σε συνέχεια της προαναφερόµενης εξαγγελθείσας δηµόσιας διαβούλευσης, σας υποβάλλουµε τις

Σε συνέχεια της προαναφερόµενης εξαγγελθείσας δηµόσιας διαβούλευσης, σας υποβάλλουµε τις ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Μαρούσι, 13.02.2017 Τηλ.. 210 6116802-3 Αριθµ.: 17/77 ΠΡΟΣ: Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων Λ. Κηφισίας 60 151 25 Μαρούσι ΘΕΜΑ: ηµόσια ιαβούλευση

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνίες: βασικές έννοιες και κατευθύνσεις

Τηλεπικοινωνίες: βασικές έννοιες και κατευθύνσεις Τηλεπικοινωνίες: βασικές έννοιες και κατευθύνσεις Καθηγητής Κώστας Κουρκουµπέτης, ΟΠΑ Email: courcou@aueb.gr Περιοχή µαθήµατος: www.aueb.gr/users/courcou/courses/telecoms 1. του µαθήµατος Σήµερα οι τηλεπικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών

Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών Δίκτυα & Επικοινωνία Υπολογιστών Διάλεξη 7η - 8η Computers: Information Technology in Perspective By Long and Long Copyright 2002 Prentice Hall, Inc. Σκοπιμότητα Δικτύωσης 6.2 Κόστος Επετρέπει στους χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών SAE / Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών SAE / Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας Διάταξη Προγράμματος Σπουδών SAE / Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας Σχολή ΣΘΕΕ Σχόλη Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστήμων Πρόγραμμα Σπουδών SAE Συστήματα Ασύρματης Επικοινωνίας Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα Επόμενης Γενιάς Next generation networks NGN

ίκτυα Επόμενης Γενιάς Next generation networks NGN ίκτυα Επόμενης Γενιάς Next generation networks NGN ΣΙ ΕΡΗΣ ΝΙΚΟΣ Αριθμος Σελιδας1 ΕΠΩΝΥΜΟ:ΣΙ ΕΡΗΣ ΟΝΟΜΑ:ΝΙΚΟΣ Α.Μ.:3400 ΕΞΑΜΗΝΟ:ΙΒ Σίδερης Νικόλαος ίκτυα επόμενης γενιάς Αριθμός Σελίδας2 Τι είναι δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ημερίδα της ΕΕΤΤ «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών»

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ημερίδα της ΕΕΤΤ «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών» 11-12-07 Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ημερίδα της ΕΕΤΤ «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών» Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, Ο κόσμος τρέχει, οι κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας υπηρεσιες προστιθέμενης αξίας Η σημασία των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εφευρετική, να καινοτομεί περισσότερο και να αντιδρά καλύτερα στις ανάγκες και τις προτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ «Μελέτη και εργαστηριακές μετρήσεις ενός πομποδέκτη LTE μονού φέροντος» Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl)

5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 5.1.4 Τεχνολογίες Ψηφιακής Συνδρομητικής Γραμμής (xdsl) 1 / 36 Το DSL προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Digital Subscriber Line (Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή) και στην ουσία αποτελεί μια τεχνολογία που

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση του ανταγωνισµού µεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας µεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Κωνσταντίνος Σ.

Σύγκριση του ανταγωνισµού µεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας µεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Κωνσταντίνος Σ. Σύγκριση του ανταγωνισµού µεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας µεταξύ Ευρώπης και Ασίας Κωνσταντίνος Σ. Χειλάς Σύγκλιση των τεχνολογιών Επικοινωνίες Πληροφορική Καταναλωτικά

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση και Προκλήσεις του Κλάδου της ΚινητήςΤηλεφωνίαςστηνΕλλάδα

Αποτίμηση και Προκλήσεις του Κλάδου της ΚινητήςΤηλεφωνίαςστηνΕλλάδα Αποτίμηση και Προκλήσεις του Κλάδου της ΚινητήςΤηλεφωνίαςστηνΕλλάδα Γιώργος Στεφανόπουλος Γενικός Διευθυντής www.eekt.gr Ιούνιος 2010 1 Συνεισφορά του κλάδου στην Εθνική Οικονομία Η Κινητή Τηλεφωνία συνεισφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΡΟΧΟΥ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΜΕΣΩ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ Γενικά Σύμφωνα με την απόφαση 353 (πρακτικό 32/2012) του Συμβουλίου του ΤΕΙ Σερρών, το Τ.Ε.Ι. Σερρών προκηρύσσει πρόχειρο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Μαρούσι, 09/6/2006 ΑΡΙΘ.: 523/17125

ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Μαρούσι, 09/6/2006 ΑΡΙΘ.: 523/17125 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Μαρούσι, 09/6/2006 ΑΡΙΘ.: 523/17125 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Γ. Γεωργιάδης Τηλ. 210 611 8101 e-mail:ggeorgiadis@ote.gr ΠΡΟΣ : Την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδροµείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Η χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στις επιχειρήσεις στην Αλβανία

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Η χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στις επιχειρήσεις στην Αλβανία ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στις επιχειρήσεις στην Αλβανία Επιμέλεια-Σύνταξη: Π. Λάρδα,

Διαβάστε περισσότερα