Μάνγκο. Οι ποικιλίες East Indian καλλιεργούνται στην Τρινιντάντ. Τα Haiden και Julie καλλιεργούνται στην Τζαμάικα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάνγκο. Οι ποικιλίες East Indian καλλιεργούνται στην Τρινιντάντ. Τα Haiden και Julie καλλιεργούνται στην Τζαμάικα."

Transcript

1

2

3 Μάνγκο Είμαι πολύ χαρούμενος που αποφασίσατε να αγοράσετε ένα καφάσι μάνγκο. Αυτό εννοεί ότι αγαπάτε τα μάνγκο. Αγοράσατε το καφάσι γιατί ήταν φτηνό; Γιατί τα μάνγκο ήταν μεγάλα σε μέγεθος; Ή γιατί ήταν παραγινωμένα και θα σάπιζαν μέχρι να τελειώνατε και το τελευταίο; Ξέρετε πως υπάρχουν διαφορετικά είδη μάνγκο που καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου; Επιπλέον, κάθε ποικιλία έχει μια συγκεκριμένη αφή και άρωμα; Στα σαράντα (40) χρόνια που είμαι επαγγελματίας, έχω δημιουργήσει διάφορους χυμούς, ποτά και διάφορους πολτούς μάνγκο σε διαφορετικά μεγέθη, κουτιά και μπουκάλια. Πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει την κάθε ποικιλία πολλές φορές πριν πάρω την απόφαση να παράγω την καλύτερη. Φανταστείτε, μετά από αίτημά μου, να έχουν φτάσει τέσσερα (4) είδη μάνγκο από την Ινδονησία για να δοκιμαστούν. Η δαπάνη της μεταφοράς και της χαρτούρας μόνο ήταν πελώρια. Μερικές φορές, ένιωθα ότι το κάθε μάνγκο μου κόστισε $50. Έτσι, πριν κόψω το κάθε μάνγκο και το φάω, έπρεπε να είμαι πνευματικά έτοιμος και να ταξινομήσω τα ευρήματα μου στο «database». Με το πέρασμα των χρόνων, ανακάλυψα ότι υπάρχουν τέσσερις ποικιλίες με εξαιρετική γεύση και άρωμα. Τις έχω βάλει σε τυχαία σειρά: Alfonso, Haiden, East Indian and Julie. Το Alfonso το καλλιεργούν περισσότερο στην Ινδία. Είναι πολύ δύσκολο να το βρείτε σε Καναδέζικα μαγαζιά. Οι ποικιλίες East Indian καλλιεργούνται στην Τρινιντάντ. Τα Haiden και Julie καλλιεργούνται στην Τζαμάικα. Για να επιβεβαιώσετε την ακρίβεια από αυτά που είπα, την επόμενη φορά που ψάξετε για μάνγκο, επισκεφτείτε ένα μαγαζί που πουλάει φαγητά Καραϊβικής και ρωτήστε τον καταστηματάρχη να σας διαλέξει ένα Julie μάνγκο. Πληρώστε ότι τιμή σας προτείνει και ζητήστε του να σας το πλύνει, πάρτε μερικά χαρτομάντηλα και βγείτε απ το μαγαζί. Βρείτε ένα απομονωμένο σημείο, ξεφλουδίστε ένα κομμάτι με τα δάχτυλά σας και αρχίστε να τρώτε το μάνγκο. Θα σας πάρει αρκετή ώρα. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί τα δόντια σας για να φάτε το πολτό που βρίσκεται κάτω από τη φλούδα και πάνω στο κουκούτσι του μάνγκο. Τα μάτια σας θα γυρίσουν ανάποδα και ο χυμός του μάνκο θα ξεχειλίζει από την άκρη του στόματός σας και θα χύνεται στη μπλούζα σας. Μην δώσετε σημασία στους περαστικούς που σας κοιτάνε. Συνεχίστε να απολαμβάνετε το μάνγκο

4 μέχρι να μείνει μόνο το κουκούτσι στα χέρια σας. Αυτή η μικρή ιστορία δεν είναι για να σας αποθαρρύνει από το να αγοράζετε καφάσια μάνγκο σαν αυτό που αγοράσατε. Αν δεν είναι η σωστή ποικιλία, τότε μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε με όποιο τρόπο θέλετε: βραστά, τηγανιτά, stew, curry, bake, γιατί δεν θα καταλάβετε ποτέ σε τι αναφέρομαι μέχρι την ημέρα που δοκιμάσετε τα «Julie» ή τις άλλες ποικιλίες που σας περιέγραψα παραπάνω. Σήμερα είναι 1 Ιανουαρίου Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σπίτι και προσπαθούν να συνέλθουν από το πολύ φαγητό και πιοτό της πρωτοχρονιάς. Σήμερα, επειδή είναι πολύ ήσυχα τα πράγματα στο γραφείο και υπάρχει μόνο λίγο προσωπικό, συντήρησης και ασφάλειας κλπ, μπήκα στο «Έτοιμα Φαγητά: Πορτφόλιο με Φωτογραφίες», και αποφάσισα να γράψω μερικές συνταγές που έχουν σχέση με φωτογραφίες που έχω στο αρχείο μου και να τις βάλω σ αυτό το κομμάτι της ιστοσελίδας για αυτούς που εκτιμούν κάτι διαφορετικό, όχι απλά «Αντιγραφή, Αποκοπή, Επικόλληση». Αφού είμαι και στο θέμα των μάνγκο, θυμάμαι κάτι που συνέβη πριν από 40 χρόνια όπου εκείνη την εποχή είχα ένα μικρό μανάβικο στο Baldwin Street (περιοχή College & Spadina), που αναφέρονταν ως Kensington Market στο Τορόντο, Οντάριο. Η ιστορία που θέλω να σας πω Όπως πολλοί από εσάς ξέρουν διαβάζοντας την βιογραφία μου με τίτλο «Ο Μετανάστης», είμαι workaholic και συνήθως (ε, πάντα) περνάω αυτή τη μέρα στο γραφείο. Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια, πρωτοχρονιά του 2006, έγραψα ένα άρθρο για τη ζωή του «Joseph Schriven», τον συγγραφέα του ύμνου «What a friend I have in Jesus». Το άρθρο τυπώθηκε σε βιβλιαράκι με τίτλο «New Year s Resolution» και έγινε πολύ δημοφιλές. Μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα στο κομμάτι Βιβλία κ Άρθρα.

5 χρειάζεται ένα γρήγορο διάλειμμα στην τουαλέτα διότι μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα αργότερα. Ήταν ένα Σάββατο Ιουλίου ή Αυγούστου του 1972 ή 73, μια πολύ ζεστή μέρα. Την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή, κάποιος από την «λαχαναγορα Τροφίμων του Οντάριο» με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ειχε μια νταλικα γεμάτη με μια ποικιλία μάνγκο απ την Ανατολική Ινδία που ερχόταν από το Τρινιντάντ στο Μαϊάμι και από Μαϊάμι στο Τορόντο με φορτηγό. Με ρώτησε αν ήθελα να κατέβω στο τα τερματικό να ελέγξω τα μάνγκο, να τα δοκιμάσω και να κάνουμε καμιά συμφωνία. Και σκέφτηκα γιατί όχι! Έτσι, πήγα στην λαχαναγορα Τροφίμων. Αυτός άνοιξε την νταλικα και έβγαλε ένα καφάσι μάνγκο. Άνοιξα το καφάσι. Μέσα υπήρχαν 12 μάνγκο. Ήταν τόσο ώριμα, ωραία και κίτρινα σε χρώμα που ευχόμουν να μπορούσα να βγάλω μια φωτογραφία. Έπιασα ένα μάνγκο, το σκούπισα στο μανίκι μου και άρχισα να το τρώω. Άκουσα καμπάνες και μια χορωδία αγγέλων να τραγουδά! Χυμός μάνγκο έσταζε από το στόμα μου. Και όσο γινόταν αυτό, ο τύπος μου έλεγε πως υπήρχαν καφάσια μάνγκο μέσα στην νταλικα. Κάθε μάνγκο είχε αξία ενός δολαρίου, και αν κατάφερνα να τα πουλήσω όλα μέσα σε 24 ώρες, θα έκανα $48.000! Εκείνη τη στιγμή, όχι μόνο άκουσα καμπάνες και μια χορωδία αγγέλων να τραγουδά, μα άκουσα και τρομπέτες! Όταν τελείωσα το μάνγκο μου, σκούπισα τα χέρια μου στο παντελόνι μου, έτριψα τα χέρια μου μαζί και του είπα: Ας κάνουμε μια συμφωνία. Έκανα μερικές ερωτήσεις. 1) Γιατί πρέπει να πουλήσω τα μάνγκο μέσα σε 24 ώρες; 2) Πόσα λεφτά θα μου κοστίσει το κιβώτιο; Μου ήρθε η απάντηση για την πρώτη ερωτήση: Σε αυτή τη ποικιλία μάνγκο θα εμφανιστούν μικρά, μαύρα σημάδια στη φλούδα, αφού τα μάνγκο ταξίδευαν είδη για 15 μέρες σε πολύ ζεστές συνθήκες, τα σημάδια θα γίνουν μεγαλύτερα πιο σύντομα. H επόμενη ερώτηση ήταν: Πόσα λεφτά θα μου κοστίσει το κιβώτιο; Αυτός μου απάντησε: $ Περίμενα ένα λεπτό και του είπα: - Ρε συ, μήπως βγήκες από τρελοκομείο, που ζητάς $10.000, όταν ένα μικρό σπίτι στο Queen και Pape κάνει το ίδιο ποσό; Έτσι του είπα να έρθει στα συγκαλά του. Αφού έπρεπε να πουλήσω όλα τα μάνγκο μέσα σε 24 ώρες και τα μαύρα σημάδια θα άρχιζαν να εμφανίζονται σε λίγη ώρα, θα του έδινα $2.000 για ολόκληρο την νταλικα και θα τον άφηνα να φάει όσα μάνγκο ήθελε. Επίσης, έπρεπε να μεταφέρει το κιβώτιο στην Οδό Baldwin. Επιτέλους, ο τύπος ήρθε στα συγκαλά

6 κα συμφώνησε. Και ακριβώς αυτό έγινε. Έπρεπε να δράσουμε γρήγορα. Είχα μόνο 24 ώρες να και το ρολόι χτυπούσε. Το κιβώτιο μετακινήθηκε κατευθείαν στην Οδό Baldwin. Επειδή ήταν αργά και δεν υπήρχε κίνηση, καταφέραμε να βρούμε χώρο μπροστά στο μαγαζί. Πέρασα όλη την νύχτα μου φυλάγοντας το κιβώτιο από μάνγκοκλέφτες. Ο «καλλιτέχνης» μου και ο «graphic designer» μου έφτιαξαν ένα πορτραίτο που φαίνομαι σαν ένας Ιταλός καραμπινιέρος! Η μέρα μου άρχισε το Σάββατο στις 3:00 πμ. Έβγαλα 30 με 40 καφάσια μάνγκο με 12 μάνγκο στο πεζοδρόμιο και έβαλα μια πινακίδα: «$1,00 το καθένα». Συνήθως, μερικοί άνθρωποι έρχονται νωρίς στη λαϊκή για να αποφύγουν τον πολύ κόσμο. Κατά τις 5:00 πμ, υπολογίζω πως είχα πουλήσει περίπου μάνγκο για $1,00 το καθένα. Όταν βγήκε ο ήλιος, άρχισα να διακρίνω τα μαύρα σημάδια. Αυτό μου είπε πως η καινούργια τιμή θα ήταν 2 μάνγκο για $1,00. Ένα καινούργιο κύμα πελατών πέρασε, βρήκε την τιμή ενδιαφέρουσα και πούλησα άλλα μάνγκο. Προσέλαβα μερικά παιδιά για να μαζέψουν τις φλούδες που είχαν πεταχτεί στο δρόμο γιατί οι άνθρωποι έτρωγαν τα μάνγκο επιτόπου. Κατά τις 8:00 πμ, τα μαύρα σημάδια μεγάλωσαν και άρχισαν να εμφανίζονται και σε άλλα σημεία. Έφαγα μερικά από τα μάνγκο και παρατήρησα πως ήταν πολύ καλά. Τα μαύρα σημάδια δεν είχαν περάσει τη φλούδα. Έτσι έβαλα μια καινούργια ταμπέλα: 3 μάνγκο για $1,00. Κατά τις 10:00 πμ, έγινε άλλη μια αλλαγή τιμής: 4 μάνγκο για $1:00. Όλος ο κόσμος ήταν σε γιορτή! Ένα λάστιχο βρέθηκε για ανθρώπους να πλύνουν τα χέρια και στόμα τους. Μια ομάδα Χάρε Κρίσνα έτυχε να φτάσει στο μέρος που πούλαγα τα μάνγκο και βρήκε ένα σημείο να παίξει τη μουσική της. Επίσης, μια ομάδα χίπηδες προσπαθούσε να πουλήσει ένα ειδικό βότανο που λεγόταν μαριχουάνα, επειδή έλεγαν πως η μαριχουάνα είχε καλύτερη γεύση αφού φας μερικά μάνγκο.

7 Κατά τις 2:00μμ μου είχαν μείνει αρκετά μάνγκο με αρκετά μαύρα σημάδια. Αν δεν τα πούλαγα θα έπρεπε να πληρώσω για να πεταχτούν επειδή μύγες όλων των χρωμάτων, πίστεων και θρησκειών είχαν αρχίσει να μαζεύονται. Έτσι, η μόνη επιλογή μου ήταν να βρω έναν τρόπο να ξεφορτωθώ όλα τα μάνγκο. Έβαλα μια καινούργια πινακίδα: Όσα μάνγκο μπορείτε να φάτε για $1:00. Κατά τις 3:00μμ άλλη μία αλλαγή τιμής: Δωρεάν μάνγκο! Γύρω στις 4:00μμ ήμου έτοιμος να πληρώσω τους πελάτες μου 5 λεπτά για κάθε μάνκο που έτρωγαν. Θυμάμαι ένας τύπος έφαγε 40 μάνγκο και κατέρρευσε. To όνομα αυτής της ασθένειας είναι M.O.C.S. Mango Overeating Collapse Syndrome. Σας άρεσε αυτή η φράση; Μην ξεχνάτε πως είναι ακόμα πρωτοχρονιά οπότε είναι καινούργια ορολογία για το καινούργιο χρόνο. Οι μικροί βοηθοί μου έγιναν επιχειρηματίες πουλώντας χαρτοπετσέτες για 10 λεπτά. Επίσης, έμαθα πως μερικοί από αυτούς έκλεβαν μάνγκο παρόλο που ήταν δωρεάν. Τι μέρα! ήταν μια απ τις καλύτερες μέρες της ζωής μου. Μερικοί άνθρωποι με ρώτησαν τι φρούτο ήταν αφού τα μάνγκο δεν ήταν δημοφιλή στον Καναδά. Τα μάνγκο ήταν συνηθισμένα μόνο σε συγκεκριμένες εθνικότητες και αφού δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι από τις Φιλιππίνες, Αφρική, Ινδία ή Κίνα, μόνο οι λίγες εθνικότητες από την Καραϊβική, που ήταν μόνιμοι κάτοικοι του Τορόντο, ήξεραν τι είναι. Έτσι, τα μάνγκο ήταν κάτι που πολλοί άνθρωποι είχαν ακουστά, μα δεν είχαν δοκιμάσει. Είναι σημαντικό να τονίσω πως το συγκεκριμένο είδος μάνγκο που είχα τότε ήταν το «East Indian» μάνγκο, ένα από τα τέσσερα καλύτερα μάνγκο που ανάφερα παραπάνω. Φωτογραφία του «Εast Indian» θα βρείτε πάνω στις συσκευασίες του «Mango Puree» μου. Σας αρέσει η ιστορία μέχρι τώρα; Για μένα ήταν η εμπειρία μιας ζωής! Εκτός απ τη χαρά που πληρώθηκα όλα τα λεφτά που ξόδεψα για να αγοράσω τα μάνγκο, και από το ότι έκανα και κερδος, η γνώση που μου δόθηκε εκείνη την ημέρα ήταν απερίγραπτη! Εκείνη την περίοδο μάθαινα τη συμπεριφορά διαφόρων εθνικοτήτων που έρχονταν στο μαγαζί μου. Τώρα, 40 χρόνια μετά, φτιάχνω πάνω από προϊόντα από όλο τον κόσμο για να ευχαριστήσω κάθε εθνικότητα στον Καναδά, με τα καλύτερα που μπορεί να προσφέρει ο κόσμος. Μάλλον γι αυτό είμαι στο γραφείο σήμερα (Πρωτοχρονιά 2012) γράφοντας ότι μου κατέβει σαν ένα καλωσόρισμα για τον καινούργιο χρόνο. Πραγματικά, αυτή τη στιγμή

8 απολαμβάνω το μάνγκο «Julie» που βλέπετε στη φωτογραφία του εξώφυλλου. Μου είχε δοθεί σαν δώρο για τη Πρωτοχρονιά από έναν άνθρωπο της Καραϊβικής που είχε το δικό του μαγαζί. Μιλήσαμε αρκετά για το μάνγκο ως φρούτο. Όπως είπα και πριν, υπάρχουν κάμποσα είδη μάνγκο που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς λόγους. Αρχικά, είχα προτείνει πως τα μάνγκο μπορούν να βραστούν, να τηγανιστούν, να ψηθούν, κλπ. Φυσικά, μπορεί να σας φάνηκε πως αστειευόμουν. Ωστόσο, διαφορετικά είδη μάνγκο χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, τα μικρά πράσινα μάνγκο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως το κύριο υλικό στο μαγείρεμα των «Chutneys». Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τον παραπάνω όρο, η εξήγηση που σας δίνω παρακάτω μπορεί να σας «φωτίσει». Το μάνγκο είναι το κύριο υλικό στο φτιάξιμο των «chutney» και «achar». Πραγματικά, φτιάχνονται από πράσινα (άγουρα) μάνγκο. Εκτός από την παραδοσιακή Ινδική και Πακιστανική κουζίνα, το «Mango Chutney» απολαμβάνεται και στο Μιανμάρ, στη Σρι Λάνκα, Νεπάλ, χώρες της Νότιας Ασίας και Ανατολικής Αφρικής και αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός γεύματος σ αυτές τις περιοχές. Το φαινόμενο αυτής της κατηγορίας που μεγαλώνει, έχει γίνει αγαπημένο στους Καναδούς και Αμερικάνους, που τους αρέσει να κάνουν πειράματα με την εξωτική γεύση των μάνγκο για να φτιάξουν σάλτσες, μεζεδάκια, κλπ. MANGO CHUTNEY AND ACHAR Είναι σάλτσες που συνοδεύουν ένα κύριο πιάτο και είναι πολύ δημοφιλές στη κουζίνα της Ανατολικής Ινδίας. Η Ινδική και Πακιστανική κουζίνα συνήθως συνοδεύεται με διάφορα «chutneys» φτιαγμένα από λαχανικά, φρούτα και μπαχαρικά.

9 Έχω δημιουργήσει, όπως βλέπετε ένα προϊόν που καθρεφτίζει την κατηγορία «Chutney». Είναι επίσης διαθέσιμο σε ειδικές συσκευασίες για εστιατόρια. Οπότε μην ξαφνιαστείτε αν πάτε σε ένα εστιατόριο και σας σερβίρουν με το δικό μου «Chutney». Τώρα θα σας μιλήσω για ένα άλλο προϊόν που ονομάζεται «Mango Pulp». «Mr. GOUDAS MANGO PULP» Είναι φτιαγμένο από διαλεγμένα είδη μάνγκο σαν το «Haden», «Εast Indian» και «Alfonso». Έτοιμα και γινωμένα μάνγκο διαλέγονται προσεκτικά, μαζεύονται και μεταφέρονται σε εργοστάσια, όπου ελέγχονται, πλένονται, καθαρίζονται, τους αφαιρούνται τα κουκούτσια και μπαίνουν σε συσκευασίες. Παρόλο που ακούγεται απλό, η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη διότι η φυσική γεύση και το φυσικό χρώμα των μάνγκο πρέπει να διατηρηθούν. Η επιλογή του είδους μάνγκο είναι σημαντική για να καταφέρουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το «Mr. Goudas Mango Pulp» έχει πολλές χρήσεις. Πχ.Γλυκά: για ταρτάκια, κέικ, ψωμάκια, γέμιση για πίτες, Αναψυκτικά: χυμούς, νέκταρ, μιλκ σέικ, Γαλακτοκομικά: παγωτά, γιαούρτια, πουτίγκες, επιδόρπια, κλπ. Είναι καλό για την προετοιμασία φαγητών για μωρά. Είναι επίσης πολύ νόστιμο κρύο και σερβιρισμένο όπως είναι. Το «Mr. Goudas Mango Pulp» περιέχει πολύ μεγάλα ποσά Βιταμίνης Α, Βιταμίνης C και έχει 0 % λιπαρά. Το διαδίκτυο περιέχει μια μεγάλη πικοιλία συνταγών που χρησιμοποιούν πολτό μάνκο. Είμαι σίγουρος πως αυτή η συγκεκριμένη μάρκα πολτού μάνγκο θα σας δώσει τέλεια αποτελέσματα. Όπως μπορεί να παρατηρήσατε, η ετικέτα εκθέτει «Lal Gate by Mr. Goudas».

10 Εδώ και χρόνια, στις πρώτες προσπάθειές μου με το πολτό μάνγκο, δοκίμασα μάνγκο από τη Κένυα και έφτιαξα τις πρώτες μου συσκευασίες εκεί. Εκείνο τον καιρό προσπαθούσα να φτιάξω το προϊόν δίχως ζάχαρη. Ήμουν αρκετά επιτυχής στη συγκράτηση του χρώματος, αλλά, αν και μερικές ποικιλίες είναι πολύ γλυκές, το τελικό μου αποτέλεσμα είχε μια ελάχιστα πικρή γεύση. Συνειδητοποίησα πως αυτή η γεύση ήταν απαράδεκτη σε μερικές εθνικότητες σαν τους Κινέζους, τους Ταϊλανδούς και τους Φιλιππινέζους. Έτσι, οι πρώτες μου συσκευασίες πουλήθηκαν για βιομηχανικές χρήσεις όπως το φτιάξιμο παγωτών, κέικ, κλπ. Σαν συνέπεια, έχω αλλάξει τη συνταγή, βάζοντας το κατάλληλο ποσό ζάχαρης για να ισορροπήσει το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι ικανοποιούνται οι πελάτες που πιστεύουν πως το μάνγκο είναι γλυκό. το δεύτερο συστατικό είναι νερό. Αυτό σημαίνει πως το προϊόν είναι ήδη αραιωμένο και μάλλον με λίγο παραπάνω χρώμα προστιθέμενο ώστε να καταφερθεί μια πιο χαμηλή τιμή. Έτσι, την επόμενη φορά που πάτε στο σούπερ-μάρκετ, κοιτάξτε γι αυτή τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια. Σ αυτό το σημείο του γραπτού μου πιστεύω πως μπορεί να σας έχω κινήσει την περιέργεια. Μήπως θέλετε να φάτε ένα μάνγκο αυτή τη στιγμή; Αν κοιτάξετε στα ντουλάπια σας και δεν δείτε μια συσκευασία «Mr. Goudas Mango Slices», να θεωρήσετε το κελλάρι σας ατελές. Θυμηθείτε πως έχω δοκιμάσει μάνγκο, όπως είπα και πριν, από κάθε μέρος του κόσμου. Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως υπάρχουν αρκετές μάρκες πολτού μάνγκο σε αυτή τη κατηγορία και φυσικά υπάρχουν και απομιμήσεις. Μέσα στη λίστα των συστατικών,

11 Μερικά μάνγκο από συγκεκριμένες χώρες έχουν πολύ καλή γεύση. Δυστυχώς δεν υπάρχει παραγωγή μάνγκο σε μεγάλη ποσότητα για να ικανοποιήσει και να διατηρήσει τη διαδικασία κονσερβοποίησης και παραγωγής. Επίσης, η χώρα μπορεί να έχει μάνγκο, μα όχι χώρους κονσερβοποίησης. Έτσι, η δουλειά μου για μερικές Πρωτοχρονιές στο παρελθόν, ήταν να βρω τη σωστή χώρα με τους σωστούς χώρους παραγωγής, με τα σωστά μάνγκο και τους σωστούς ανθρώπους, τους οποίους προσκάλεσα στον Καναδά και εκπαίδευσα στη διαδικασία κονσερβοποίησης για να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη και να παράγουν το καλύτερο προϊόν που έχει δε ποτέ ο κόσμος. «Mr. GOUDAS MANGO SLICES» Τα «Mr. Goudas Mango Slices» είναι πλούσια σε γεύση, είναι ελαφρά υγρά και είναι απολαυστικά. Τα μάνγκο είναι μαζεμένα με το χέρι από καλλιέργεια καλύτερης ποιότητας στην Ταϊλάνδη και είναι μια έξοχη εμπειρία γεύσης κατευθείαν απ την κονσέρβα. Οι φέτες μπορούν επίσης να παγωθούν, να σερβιριστούν με τις αγαπημένες σας σαλάτες και παγωτά ή να προστεθούν σε κάθε πιάτο κρέατος κατά το τέλος του μαγειρέματος για να προσθέσουν μια τροπική γεύση στο φαγητό σας. Μάνγκο από κονσέρβα είναι μια εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C και ινών. Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, ξόδεψα πολύ χρόνο έτσι ώστε να φτιάξω μια φέτα μάνγκο που δεν είναι ούτε πολύ μαλακιά ούτε πολύ σκληρή δίχως να παραψηθεί ή να μην ψηθεί αρκετά, με το σωστό μέγεθος και να συγκρατεί το χρώμα, άρωμα και γεύση. Εγώ προσωπικά νιώθω πολύ περήφανος για το δημιούργημά μου. Τώρα, θα σας αφήσω να δημιουργήσετε τη δική σας γνώμη. MANGO DRINK Έχω κατασκευάσει ένα αναψυκτικό μάνγκο σε συσκευασίες ενός λίτρου ακριβώς στην πηγή του προϊόντος, την Ινδία. Είναι φτιαγμένο από αληθινό πολτό μάνγκο, το οποίο έχουν δεχτεί οι άνθρωποι που ξέρουν το φρούτο. Η γεύση και το άρωμα έχουν διατηρηθεί διότι το προϊόν είναι κατασκευασμένο από αληθινό μάνγκο

12

13 και όχι από τεχνητές προσθέσεις γεύσης. Συνιστώ να ψύξετε το αναψυκτικό μάνγκο πριν το σερβίρετε. Σας παρακαλώ μην βάλετε μέσα παγάκια γιατί θα αραιώσουν το δημιούργημά μου. Το ίδιο ισχύει για το νέκταρ μάνγκο στην κονσέρβα. MANGO COCONUT Όταν ήμουν στη Κόστα Ρίκα το 2004, γνώρισα ένα προϊόν που δεν είχα ξαναδεί ή δοκιμάσει. Ήταν ένα μίγμα μάνγκο και καρύδας μέσα σε μια σάλτσα. Όταν το πρωτοδοκίμασα, ερωτεύτηκα τη γεύση και το άρωμα του προϊόντος. Γενικώς οι άνθρωποι της Κόστα Ρίκας φτιάχνουν τη σάλτσα για προσωπική τους χρήση και τη κρατάνε στο κελλάρι τους. Ωστόσο, επειδή ήμουν εντυπωσιασμένος με το προϊόν, ήθελα όλος ο κόσμος να μοιραστεί αυτή την εμπειρία και αποφάσισα πως θα ταν καλή ιδέα αν το έφτιαχνα σε ένα προϊόν εμπορικής χρήσης. Φυσικά, υπήρχαν πολλές δοκιμασίες και λάθη όσο να τελειοποιήσω το προϊόν, μα ύστερα από δοκιμασίες κατάφερα να φτιάξω το τέλειο προϊόν. Αν ποτέ δείτε το προϊόν «Mr. GOUDAS MANGO COCONUT SAUCΕ» σε κάποιο κατάστημα, πάρτε ένα και δοκιμάστε το. Θα το ερωτευτείτε! SUN DELLA MANGO PUNCH Αφού πέρασα πολύ καιρό κάνοντας πειράματα με διάφορες γεύσεις και ουσίες, με έναν τέλειο συνδυασμό γλύκας και εμφάνισης, το αποτέλεσμα ήταν η κατασκευή των αναψυκτικών «Sun Della» Mango, Tropical και Citrus. Γεμάτο με 100% από την αναγκαία ημερήσια δόση της Βιταμίνης C, κάθε ποτήρι είναι μια εξαίσια πηγή αυτής της βιταμίνης. Το «Mango Punch» είναι απολαυστικό, δροσιστικό αναψυκτικό για μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα ή μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα. Πάλι, σας ικετεύω: ΜΗΝ ΑΡΑΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΜΟΥ. Απλά ψύξτε στο ψυγείο σας, βάλτε το σ ένα ψηλό ποτήρι και απολαύστε το καθώς φέρνει ένα τροπικό χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Είμαι σίγουρος πως έχετε δοκιμάσει όλους τους χυμούς της αγοράς. Ωστόσο, να ξέρετε πως όταν δοκιμάσετε το «Sun Della», θα το πίνετε για μια ζωή (και έχω προμήθειες μιας ζωής!).

14

15 Τι υπέροχος τρόπος να αρχίσει το ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ, Σας έκανα να χαμογελάσετε στην αρχή αυτού του άρθρου μα και με έκανε να νιώθω ωραία για όλη την ημέρα. Απ την άλλη, είμαι πολύ χαρούμενος που μπόρεσα να σας εφοδιάσω με όλες αυτές τις πληροφορίες. Φυσικά, το θέμα του μάνγκο είναι ατέλειωτο, όπως και οι ποικιλίες μάνγκο στον κόσμο. Μάλλον στο μέλλον θα παράγω κι άλλα καταπληκτικά προϊόντα και θα συνεχίσω να φέρνω τον κόσμο του φαγητού στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Σας εύχομαι όλους μια ΥΓΙΗ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! Σπύρος Peter Γούδας Πληροφορίες ΈκδοσηςΣπύρος Πήτερ Γούδας διατηρεί το δικαίωμα, χωρίς περαιτέρω γνωστοποίηση, να προβεί σε αναθεώρηση των πληροφοριών αυτών. Κανένα μέρος του περιεχομένου, εικόνων, ομοιωμάτων, σλόγκαν, ονομάτων, και εμπορικών σημάτων, δεν μπορεί να αναπαραχθεί, να αποθηκευθεί ή να μεταδοθεί, με οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright). Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας by Spyros Peter Goudas 241 Snidercroft Road, Concord, Ontario, Canada L4K 2J8

16

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Βημα προς βημα Peter Spyros Goudas, Analin, Bernadette

Βημα προς βημα Peter Spyros Goudas, Analin, Bernadette ΓΕΜΙΣΤΑ Βημα προς βημα Θεραπευτικη υποδειξη για Εργασιομανεις Peter Spyros Goudas, Analin, Bernadette ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ Aυτό το βιβλίο το έγραψα γιά τις άλλες

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικομαγειρέματα. Ευτύχης Μπλέτσας ΒΙΒΛΙΟ - CD. Έκδοση πρώτη: Σεπτέμβριος 2011 ISBN:

Μουσικομαγειρέματα. Ευτύχης Μπλέτσας ΒΙΒΛΙΟ - CD. Έκδοση πρώτη: Σεπτέμβριος 2011 ISBN: Ευτύχης Μπλέτσας Μουσικομαγειρέματα ΒΙΒΛΙΟ - CD Έκδοση πρώτη: Σεπτέμβριος 2011 ISBN: 978-960-9550-01-7 Copyright Ευτύχης Μπλέτσας & ΕΚΔΟΣΕΙΣ Στοά του βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου Αρσάκειο Μέγαρο, 10564

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες.

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Κείμενο 1 Διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο για τα τρόφιμα και απαντάμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, βάζοντας κάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

βραδινό δείπνο κούπα οι κούπες µαχαιροπίρουνο οι µπύρες Πίνω νερό από την κούπα. Nomen: Wortschatz- / Wendekarten für Lernkarteikästen DIN A8 -leicht

βραδινό δείπνο κούπα οι κούπες µαχαιροπίρουνο οι µπύρες Πίνω νερό από την κούπα. Nomen: Wortschatz- / Wendekarten für Lernkarteikästen DIN A8 -leicht βραδινό Τρώω µε τον πατέρα µου στις 18 ώρα βραδινό.τρώµε ψωµί µε τυρί και αλλαντικά. δείπνο Παίρνω µε τον πατέρα µου δείπνο στις 18 ώρα. Τρώµε σούπα µε µακαρόνια. κούπα οι κούπες Πίνω νερό από την κούπα.

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Κ.Ν Α.Κ.Γ.Κ Η καλύτερη στιγμή μου ήταν η Πρωτοχρονιά που όταν ο παππούς μου έκοβε τη βασιλόπιτα και εγώ κέρδισα το φλουρί που ήταν ένα ευρώ. Ο Μπαμπάς

Διαβάστε περισσότερα

Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού!

Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού! Σιτάρι Γ τάξη Σωστά το μαντέψατε! Τρώω σποράκια, μα πιο πολύ μου αρέσουν οι σπόροι του σιταριού! Το σιτάρι ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, μαζί με τις πατάτες και το ρύζι. Όλες αυτές οι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj Παραγωγή Γραπτού Λόγου με βάση klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl το κειμενοκεντρικό-διαδικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Θα ακούσετε δύο (2) φορές την Κατερίνα και τη Δήμητρα να μιλούν για τις παλιές φωτογραφίες της δουλειάς τους. Ακούστε προσεκτικά το διάλογο και

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Διδακτική πρόταση Διδακτικό πλαίσιο Θέμα: Πάρτι γενεθλίων Σχολείο: Γυμνάσιο Φανερωμένης, Λάρνακα Επίπεδο ελληνομάθειας: Α2 - αρχάριοι (9 μαθητές) Διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 Να διαβάσεις με προσοχή το κείμενο και να κάνεις όλες τις εργασίες που ακολουθούν. ΚΕΙΜΕΝΟ 1: ΨΑΡΙΑ-ΡΟΜΠΟΤ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Press kit Κατάλογος IKEA 2016. Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές

Press kit Κατάλογος IKEA 2016. Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές Press kit Κατάλογος IKEA 2016 Ζούμε μαζί όμορφες στιγμές ζί ς! πορσελάνη. w.ikea.gr Ζούμε μαζί Στην καθημερινή μας ζωή υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη αξία. Είναι κάποια μικρά, καθημερινά

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό Μπουγάτσα σοκολάτας Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την Μπουγάτσα ή να μη έχει φάει έστω μια φορά. Εμένα μου αρέσει πολύ και κάποιες φορές, όταν πάω Θεσσαλονίκη, χαζεύω σε μαγαζιά αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Κάποτε ήταν ένα αγοράκι που το έλεγαν Χάρη, ο όποιος ήθελε κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί να τρώει ένα σοκολατάκι. -Χάρη,τι θα γίνει;

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικό σεμινάριο στα πλαίσια του Μεσσηνιακά μαγειρέματα. Φωτιάδης Νίκος Executive Chef

Θεωρητικό σεμινάριο στα πλαίσια του Μεσσηνιακά μαγειρέματα. Φωτιάδης Νίκος Executive Chef Θεωρητικό σεμινάριο στα πλαίσια του Μεσσηνιακά μαγειρέματα Φωτιάδης Νίκος Executive Chef Θα πρέπει να υπάρχει μενού ή κατάλογος εστιατορίου; Μενού ή κατάλογος εστιατορίου; Τι είναι αυτό το «τετράδιο» που

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4:

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Κεφάλαιο 1: Η πρώτη έκπληξη...13 Κεφάλαιο 2: Η διοίκηση ξεκινάει από τον σκοπό και τους στόχους...19 Κεφάλαιο 3: Τι είναι διοίκηση;...25 Κεφάλαιο 4: Home Management!...39 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος!

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Είμαι ο Στέφανος! Γεια σας φίλοι και φίλες μου! Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το ΠΟΚΕΜΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Μια δράση από τα «αρκουδάκια» μαζί με τον Sebastian Wiesenberg (εκπαιδευόμενος), την Σταυρούλα Τζίκα και την Corinne Karpf Kanatakis Φεβρουάριος έως Απρίλιος 2016 1 Η χαρά είναι

Διαβάστε περισσότερα

*WWW.PANOSPLATRITIS.COM

*WWW.PANOSPLATRITIS.COM Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ! *WWW.PANOSPLATRITIS.COM 1 Πρωινό Όπως το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για να ξεκινήσει έτσι και εμείς χρειαζόμαστε ένα καλό πρωινό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>>

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ <<ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ >> ΘΕΜΑ 1 <<ΣΧΗΜΑ ΓΗΣ ΜΕΡΑ & ΝΥΧΤΑ>> 1 ο Νηπιαγωγείο Βραχναιικων Νηπ/γος : Ανδριάνα Καρρά ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΜΑ 1 Α2 ΤΜΗΜΑ : 17 ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΙΑ: 8 ΠΡΟΝΗΠΙΑ :9 ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 10 ημέρες 1η Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠAPTI EKΠΛHΞH. και. Περιεχόμενα. Καλωσόρισες στη Φωτεινούπολη! Ώρα για διακόσμηση. Φτιάξε τη δική σου Φωτεινούπολη! Ένα δώρο ζωγραφιστό

TO ΠAPTI EKΠΛHΞH. και. Περιεχόμενα. Καλωσόρισες στη Φωτεινούπολη! Ώρα για διακόσμηση. Φτιάξε τη δική σου Φωτεινούπολη! Ένα δώρο ζωγραφιστό και TO ΠAPTI EKΠΛHΞH Περιεχόμενα 2 Καλωσόρισες στη Φωτεινούπολη! 32 Ώρα για διακόσμηση 4 Φτιάξε τη δική σου Φωτεινούπολη! 35 Ένα δώρο ζωγραφιστό 9 Μάθε περισσότερα για τη Ρόζη 36 Η λίστα με τα ψώνια 10

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τρόφιμα και μαγειρική Ενότητα: ιατροφή (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Результаты теста Греческий

Результаты теста Греческий 04.11.2016 Результаты теста Греческий 1. -Από πού είστε; - είμαι Ρωσία 1. από τη - ваш ответ 2. στη 3. από στη 4. τη 2. Πώς πηγαίνεις στη δουλειά σου; - μετρό. 1. με το - ваш ответ 2. στο 3. από το 4.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Λαχτάρα για φαγητό Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και να πατήσω το χώμα της θαλασσοφίλητης Ιθάκης. Έτσι,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

# $# %& '#()*+, # $# % "$" %! % "$" ,#&+-.()*+( * #*( $#&*(

# $# %& '#()*+,  # $# % $ %! % $ ,#&+-.()*+( * #*( $#&*( www.ziti.gr Στο σύζυγό μου, που με στηρίζει σε όλες μου τις κινήσεις. Στους γονείς μου, που μου προσφέρουν αμέριστη συμπαράσταση. Στα παιδιά μου, που μου χαρίζουν καθημερινά την ευτυχία. Προλογικό σημείωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ «Δεν γράφω για να είμαι αγαπητή» Βικτόρια Χίσλοπ: «Τον Ερντογάν τον φοβάμαι. Είναι δικτάτορας!» H Βικτόρια Χίσλοπ Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, γνωστή για «Το Νησί» που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα;

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Στη διερεύνηση που κάναμε με τα παιδιά, όπως φαίνεται και από τον τίτλο ασχοληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

by Bernadette Scott μετάφραση στα Ελληνικά Σοφία Παπαδημήτρη

by Bernadette Scott μετάφραση στα Ελληνικά Σοφία Παπαδημήτρη «Μάλιστα, κύριε!» by Bernadette Scott μετάφραση στα Ελληνικά Σοφία Παπαδημήτρη Αγαπητοί αναγνώστες, φίλοι και υποστηρικτές: Τώρα καταλαβαίνω, ότι με την πολυθρύλητη «Βιογραφία» του κ. Γούδα να έχει φύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΣΚΥΛΟΥΣ Η μέρα που γεννιέμαι! Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια σκυλίτσα, από βασιλική οικογένεια. Η μαμά της ήταν μοντέλο και η γιαγιά της,τι να σας πω είχε ολόκληρο οίκο

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης

Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης Μια φορά και έναν καιρό στην τριγωνογειτονιά ζούσαν 3 φίλοι: ο Αµβλυγωνούλης, ο Oξυγωνούλης και ο Oρθογωνούλης. Κάθε ένας ζούσε σε ένα σπιτάκι ανάλογο µε το σχήµα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

CHIN ΡΑΔΙΟ. Dr. Love. Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας. Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη

CHIN ΡΑΔΙΟ. Dr. Love. Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας. Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη CHIN ΡΑΔΙΟ Dr. Love Για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας Μετάφραση στα Ελληνικά απο την Ασπασια Κουρτεσιωτη Ο Dr. LOVE ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CHIN 1993 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ κ. ΣΠΥΡΟ-ΠΗΤΕΡ ΓΟΥΔΑ Tο

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία;

Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Τί είναι Δημοκρατία; Τί είναι Δικτατορία; Πρόταση προσέγγισης του θέματος στο Νηπιαγωγείο, χρησιμοποιώντας τις ηρωίδες του παραμυθιού της Κων/νας Αρμενιάκου Η

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΟΠΑΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΤΜΠΟΛ, ΙΛΖΕ ΤΕΜΠΕΤΣ Κ.Τ.

ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΟΠΑΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΤΜΠΟΛ, ΙΛΖΕ ΤΕΜΠΕΤΣ Κ.Τ. ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΟΠΑΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΤΜΠΟΛ, ΙΛΖΕ ΤΕΜΠΕΤΣ Κ.Τ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ Από τότε που γνωριστήκαμε πόσος καιρός πάει άραγε; όλο με βλέπετε να σπάω τα μούτρα μου σε διάφορες φάσεις και με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα: Αγόρασα μία φόρμα γυμναστικής. Πήρα ακόμα μία φούστα. Α και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εσύ;

Κατερίνα: Αγόρασα μία φόρμα γυμναστικής. Πήρα ακόμα μία φούστα. Α και ένα ζευγάρι παπούτσια. Εσύ; Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΓΟΡΑ Κατανόηση προφορικού λόγου Αγορά Μαρία:Κατερίνα! Γεια! Κατερίνα: Γεια σου Μαρία. Τι κάνεις; Μαρία: Καλά! Κι εσύ για ψώνια; Τι αγόρασες; Κατερίνα:

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά!

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά! Σκηνή 1 η Μουσική. Ανοίγει η αυλαία. Σκηνικό δάσους. Η Βάγια η Κουκουβάγια, η δήμαρχος του δάσους κάθεται στο καφέ του δάσους και πίνει το χυμό της. Προσπαθεί να διαβάσει την εφημερίδα της αλλά δεν τα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ Αγαπάω Ροδάκινο ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ Τα ροδάκινα είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά trademark του ελληνικού καλοκαιριού! Μικροί χνουδωτοί ήλιοι που προμηθεύουν με θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος: Μπορείτε να δηλώσετε την σχέση σας με το θύμα; Paul: Είμαι ο αδελφός της ο μεγαλύτερος. Πέντε χρόνια διαφορά.

Συνήγορος: Μπορείτε να δηλώσετε την σχέση σας με το θύμα; Paul: Είμαι ο αδελφός της ο μεγαλύτερος. Πέντε χρόνια διαφορά. Εισαγγελέας Συνήγορος: Μπορείτε να δηλώσετε την σχέση σας με το θύμα; Paul: Είμαι ο αδελφός της ο μεγαλύτερος. Πέντε χρόνια διαφορά. Συνήγορος: Πώς ήταν η σχέση σας με την αδελφή σας; Paul: Την αγαπούσα,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα

Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Ενότητα 3 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Διάλογος 5: εύματα 2 Α2 Α2 Β1 Β1 Διάλογος

Διαβάστε περισσότερα

pinhole project numero ena

pinhole project numero ena pinhole project numero ena στάδιο 1 η κατασκευή Υλικά για την «μηχανή» 1. Κουτί αλουμινένιο από καφέ εσπρέσο. 2. Μεζούρα 3. Μαχαίρι 4. Βελόνα (σε φελλό) για την τρύπα 5. Μονωτική ταινία 6. Κόκκινο φωτάκι

Διαβάστε περισσότερα